West Friesland op zondag

17 maart 2019

West Friesland op zondag 17 maart 2019


'Hoe meer bomen, hoe schoner de lucht voor komende generaties'

GroenLinks-fractievoorzitster Ria Manshanden plantte samen met wethouder Andrea van Langen en de ouders van Isabel de eerste Geboorteboom. (Foto: Marcel Rob)

MEDEMBLIK - De eerste Geboorteboom is woensdag 13 maart voor Isabel Euser in het Geboortebos in Medemblik geplant. Deze koningslinde staat symbool voor een gezonde en groene leefomgeving voor elk kind. Ria Manshanden (GroenLinks) is de initiatiefneemster van het plan voor het Geboortebos. Samen met wethouder Andrea van Langen was zij dan ook getuige van de 'geboorte' van dit Geboortebos. Naast hun symbolische waarde dragen Geboortebomen bij aan een gezonde leefomgeving.

Eerste Geboorteboom in Medembliks Geboortebos

De boom is geplant voor Isabel Euser die 1 februari werd geboren in Medemblik. Na het planten hingen de jonge ouders, de wethouder en raadslid Manshanden wensbladen in de boom met wensen voor Isabel en alle toekomstige generaties.Het bos bevindt zich in het Overhoekse bos in Wervershoof/Onderdijk en is vrij toegankelijk voor iedereen. Wethouder Van Langen: "Mijn wens is dat veel (groot)ouders ter gelegenheid van de geboorte van hun (klein)kind een Geboorteboom planten, zodat een prachtig vol bos ontstaat. Want hoe meer bomen, hoe groener de omgeving en hoe schoner de lucht voor de komende generaties."

Kleureffect

Inwoners kunnen een Geboorteboom aanvragen voor kinderen die worden geboren in Medemblik of die na de geboorte in een ziekenhuis worden ingeschreven bij gemeente Medemblik. De boom kan besteld worden via de website www.boomfeestdag.nl/medemblik. Medemblik vraagt een eenmalige bijdrage in de kosten voor aanschaf en onderhoud gevraagd van 75 euro. Er is keuze uit drie boomsoorten. Elke soort heeft zijn eigen unieke bloesem in de lente en toont in de herfst zijn eigen kleuren. Zo ontstaat een bos met een prachtig kleureffect.

Elke tweede woensdag van maart, op nationale boomfeestdag, is er een gezamenlijk plantmoment voor de ouders en hun familie. De ouders ontvangen een certificaat en foto ter herinnering. Bij elke boom komt een bordje met de naam en geboortedatum van het kind. Zo kan de boom, tussen de andere bomen, altijd worden teruggevonden.


De emotie

HOORN - Kunstenaar Akram Hamza exposeert tot en met 15 april in de Pakhuisgalerie, Onder de Boompjes 21 in Hoorn. Akram studeerde af aan de Kunstacademie van de Universiteit van Damascus. Daar was hij - naast beeldend kunstenaar - ook docent aan de Faculteit van Fine Arts en kunstcriticus. Hij vluchtte uit Syrië en woont nu samen met zijn vrouw, dochter (12) en twee zoons (9 en 7) in Hoorn.

Transitie

Zijn kunstwerken laten gezichten zien van mensen die emoties zoals verbazing, pijn, verdriet en angst tonen. "Met mijn schilderijen laat ik de transitie zien die je als mens meemaakt als je moet vluchten en in een vreemd land terechtkomt."

De expositie 'De emotie' van Akram Hamza is te zien tijdens openingstijden en voor en na voorstellingen.

Vakantiespelen Dijkgatbos en ExpeR

De Vakantiespelen staan in het teken van bosspellen, spannende thema's, stokbrood bakken, een kampvuur en glijden van de zeephelling. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De aanmelding voor de Vakantiespelen in de zomervakantie is geopend. Kinderen uit groep 3 tot en met 8 die zin hebben in leuke en gekke activiteiten in het bos, kunnen zich aanmelden.

De Vakantiespelen staan in het teken van bosspellen, spannende thema's, stokbrood bakken, een kampvuur en glijden van de zeephelling. Inschrijven kan via www.stichtingvakantiespelen.nl. Er is geen wachtlijst en geen inschrijfavond. Elk kind kan gegarandeerd meedoen aan deze leuke week in het Dijkgatbos.

Een overzicht van de data en woonplaatsen:

Week 30 (22, 23, 25 en 26 juli): Aartswoud, Hensbroek, Hoogwoud, Middenmeer, Obdam, Opmeer, Spanbroek, Wieringerwerf en Zuidermeer.

Week 31 (29 en 30 juli, 1 en 2 augustus): Abbekerk, Avenhorn, Benningbroek, De Goorn, Hauwert, Kreileroord, Medemblik, Midwoud, Nibbixwoud, Opperdoes, Slootdorp, Twisk, Ursem, De Weere en Zwaagdijk-West.

Week 32 (5, 6, 8 en 9 augustus): Andijk, Bovenkarspel, Den Oever, Grootebroek, Hem, Hippolytushoef, Hoogkarspel, Onderdijk, Schellinkhout, Spierdijk, Venhuizen, Wervershoof, Westerland, Westwoud, Wijdenes en Wognum.

Week 33 (12, 13, 15 en 16 augustus): Barsingerhorn, Berkhout, Enkhuizen, Grosthuizen, Kolhorn, Lutjewinkel, Nieuwe Niedorp, Oosterblokker, Oude Niedorp, Spierdijk, 't Veld, Winkel en Zwaagdijk-Oost.

ExpeR

Kinderen die al op de middelbare school zitten, kunnen meedoen aan een nieuw avontuur. Bij ExpeR wordt een week lang overleefd in het bos. Koken op zelfgemaakt vuur, slapen in het bos en spannende proeven tegen het andere team spelen. ExpeR is een leuke uitdaging voor jongeren tussen de 13 en 15 jaar. Dit jaar vindt ExpeR plaats van 15 tot en met 19 juli. Meer informatie: www.exper.nu.

Music meets Musical

Een gezamenlijke repetitie van St. Caecilia en Musicalvereniging Zwaag ter voorbereiding op Music meets Musical. (Foto: aangeleverd)

ZWAAG - Een musicalbeleving met een groot orkest? Een samenwerking van twee verenigingen? Muziekvereniging St. Caecilia Zwaag en Musicalvereniging Zwaag bundelen zaterdag 23 maart in De Witte Valk in Zwaag hun krachten voor 'Music meets Musical'. Een divers programma aan musicalhits komt voorbij uit bijvoorbeeld Sister Act en Aida. Dit alles begeleid en georganiseerd door het orkest van de 105-jarige St. Caecilia.

St. Caecilia neemt zelf ook een aantal nummers alleen voor haar rekening en ZOO! (het ZwaagsOpleidingsOrkest) laat ook een musicalrepertoire horen. 'I'm a believer' uit Shrek, 'Als ik toch eens rijk was' uit Anatevka of muziek uit The Phantom of the Opera en Urinetown; het komt allemaal voorbij. klinken met koor, solisten en een heel orkest gezamenlijk.

'Music meets Musical' vindt plaats in De Witte Valk, Dorpsstraat 175 in Zwaag. Aanvang 20.00 uur. De toegang is tien euro. Kinderen tot achttien jaar kunnen voor vijf euro naar binnen. Meer informatie: www.stcaecilia.com .

Dier van de week

HOORN - Balou is een gecastreerd reutje van vijf jaar oud. Het is een vrolijk allemansvriendje dat gewend is om regelmatig een paar uurtjes alleen thuis te blijven. Balou geeft buiten geen problemen met andere honden, maar hij is niet geschikt voor bij een andere hond in huis.


Balou is naar het asiel gebracht omdat hij een paar keer zijn baasjes heeft gebeten. Er speelde hier duidelijk een rangordeprobleem: Balou werd teveel vertroeteld en kreeg te weinig leiding, waardoor hij het idee had gekregen dat hij de baas in huis was. Dus hoewel Balou er uitziet als een schattig knuffelhondje, is het voor hem heel belangrijk om duidelijke regels te krijgen op zijn nieuwe adres. Wie gaat er met zijn heropvoeding aan de slag?

Interesse?

Wie interesse heeft in Balou, kan contact opnemen met het Dierentehuis Hoorn: 0229-218197. Het asiel is gevestigd aan de Schellinkhouterdijk 1 in Hoorn en is dagelijks (behalve zondag) geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Baloe is een vrolijk allemansvriendje. (Foto: aangeleverd)

Märklin-verzameling in Museum van de 20e Eeuw

De gebroeders Märklin begrijpen rond 1900 als geen ander de magie van de stoomtrein. (Foto: aangeleverd)

HOORN - De gebroeders Märklin begrijpen rond 1900 als geen ander de magie van de stoomtrein. Zij beginnen hun nu wereldberoemde schaalmodellen te bouwen. De prachtige verzameling van Frank Huisman uit Almere Haven is van 16 maart tot en met 15 september te bewonderen in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. Er zijn vele Märklin-producten uit de periode 1900-1940 te zien.

De firma Märklin wordt ruim 130 jaar geleden toonaangevend in het maken van speelgoedtreinen. De Duitse speelgoedfabriek begint rond 1880 met het fabriceren van modeltreintjes. Die rijden niet op rails, maar moet je voorttrekken met een touwtje. In 1891 presenteren de Märklin-broers de eerste modeltrein met uitbreidbare rails. Al snel introduceert Märklin de stoomlocomotief. De treintjes rijden echt op stoom. Daarna komt de elektrische aandrijving. Alles is dan uitgevoerd in de maat Spoor 1, dat is schaal 1:32. Een stoomlocomotief is op die schaal al snel 45 centimeter lang. Met wat wagons erachter en je zit zó op een meter of drie. Heel mooi, maar als speelgoed een beetje groot én kostbaar. Märklin ontwikkelt daarom Spoor 0, schaal 1:45. De modellen worden zo ongeveer 1/3 kleiner. "Het is heel goed gemaakt", zegt verzamelaar Frank Huisman. "Er komt steeds meer oog voor de technische details." Uit de periode 1900-1940 bouwde Frank een imposante Märklin-verzameling op. Niet alleen treinen met restauratie- en slaapwagons en rails, maar ook stations, kiosken, lantaarnpalen, poppetjes, buffetwagens, circuswagentjes en bankjes. "Wist je trouwens dat Märklin ook speelgoedauto's en minifornuisjes maakte? Ook die zijn in het museum te bewonderen", aldus de trotse verzamelaar.

Museum van de 20e Eeuw, Krententuin 24, Oostereiland in Hoorn. Meer informatie: www.museumhoorn.nl.

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week in Zandwerven.

Ziet u wat er niet klopt aan de foto? Of heeft u geen idee?

Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het antwoord.
Dus 'like' de pagina en blijft tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

New Kids in Town

REGIO - In de regio West-Friesland worden dagelijks kinderen geboren. In West-Friesland/Groene Hart op Zondag verschijnt elke week een lijstje met de namen van baby's die er onlangs ter wereld kwamen.

Het Centrum voor Geboortezorg verwelkomt deze week:


- Pepijn Olivier Ruijs uit Andijk, geboren 6 maart

- Alice Floris uit Grootebroek, geboren 28 februari

- Adar Jiyan Göktas uit Zwaag, geboren 26 februari

- Yasmin Barbara Czerniak uit Grootebroek, geboren 26 februari

- Mylan Bertus Johannes Loos uit Spanbroek, geboren 13 februari

The Mordants in Blokker

(Foto: aangeleverd)

BLOKKER - De formatie The Mordants speelt zondag 24 maart in Het Gouden Hoofd, Westerblokker 80 in Blokker. De band speelt muziek uit de jaren zestig en zeventig. Aanvang 15.00 uur en de toegang is gratis.

Tiende Noord-Hollandse Horecabeurs

Maandag 25 en dinsdag 26 maart vindt in het AFAS Stadion de tiende editie plaats van de Noord-Hollandse Horecabeurs. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De Noord-Hollandse Horecabeurs viert maandag 25 en dinsdag 26 maart haar tienjarig jubileum in het AFAS Stadion in Alkmaar. Op de beurs komen horecaprofessionals uit de regio Noord-Holland bijeen en kunnen zij in een ongedwongen sfeer elkaar informeren, inspireren en meer voor elkaar betekenen. Met meer dan 150 exposanten, twee volledig gevulde verdiepingen in het AFAS Stadion en een entreepaviljoen dat aanzienlijk in aantal vierkante meter is gegroeid, is deze editie nog groter dan voorgaande jaren.

De Horecabeurs is alleen toegankelijk voor professionals. Verreweg het grootste deel van de bezoekers zijn beslissingsnemers. Elk jaar bezoeken rond de 4.000 horecaprofessionals de gastvrije vakbeurs. Jan Laan, beursorganisator: "Onze opzet is altijd open, maar intiem, gezellig en overzichtelijk. Met de Noord-Hollandse Horecabeurs geven we traditiegetrouw de aftrap voor een succesvol horecajaar." "De Noord-Hollandse Horecabeurs geeft antwoord op de steeds terugkerende vraag naar een kwalitatieve, regionale vakbeurs voor horecaprofessionals. De vertegenwoordigers die bezoekers in Alkmaar treffen, zijn actief in de regio. Dat praat wel zo makkelijk", aldus Paul Nieuwendijk van hoofdsponsor VHC Jongens BV uit Oostzaan.

Naast persoonlijke aandacht van de exposanten, staan er diverse activiteiten op het programma. Net buiten het entreepaviljoen staat een aantal foodtrucks opgesteld van een variantie aan aanbieders. Traditiegetrouw bevindt zich in het entreepaviljoen het Versplein. Meer dan voorgaande jaren ligt hier de focus verantwoorde, duurzame en vegetarische producten. Nieuw op de beurs is het 'MZA Horeca Paviljoen'. Hier staan acht dienstverleners met elk een specialisme in horeca op het gebied van onder andere verzekeringen, administratie, arbeidsrecht, belastingadvies, verbetertrajecten en schoonmaak. Daarnaast worden in samenwerking met VHC Jongens en Rational gedurende de hele beurs interactieve kookdemo's georganiseerd, waarbij verse ingrediënten van eigen bodem worden gebruikt.

Op de derde verdieping staan de kookwedstrijden op maandag 25 maart in het teken van nieuw talent. Chefs in opleiding van het ROC Horizon College gaan met elkaar de strijd aan om de titel 'chef van de toekomst 2019'. Willem Himmelreich, gepensioneerd docent 'Gastronomie en Koken' bij de Hotelschool in Amsterdam en Paul de Graaf, chef-kok van Fort Resort Beemster, beoordelen de gerechten. Dinsdag 26 maart gaan patissiers in spé van het Culinair Centrum Beverwijk de strijd met elkaar aan. De deelnemers zullen de jury proberen te overtuigen van hun talent met vier desserttaarten, twintig bonbons, vier desserts en minimaal één 'Show Piece'. Registratie en meer informatie op: www.nhh-beurs.nl

Voorheen V&D

(Foto: aangeleverd)

De zon schijnt en het is prachtig weer als Gert Jan en ik lekker buiten zitten met nog drie andere ondernemers uit de buurt. We hebben een vergadering op de Westfriese Beurs over een unieke kans om tijdelijk een winkel te openen in het voorheen V&D. Een uniek project waarin we allemaal onze eigen handel kunnen laten zien en verkopen. Dat we allemaal verschillende projecten hebben is een toegevoegde waarde, want voorheen in de V&D werd er ook van alles verkocht. Een bestaand concept in een nieuw jasje. Wij laten de binnenstad van Hoorn een combinatie zien van echt oud en hagel nieuw. Het is een fantastische zet. Er hangt een poster van Gert Jan en mij op de gevel. We krijgen ontzettend veel complimenten op alle meubels en de uitstraling die het pand heeft. Dat alle meubels, zowel echt oud als hagel nieuw, uit de Westfriese Beurs kwamen, kwam voor veel mensen als een aangename verrassing. Een verrassing om nadien ook naar Oosterblokker te komen. Helaas komt er dit weekend een einde aan het unieke project Voorheen V&D. Wij verhuizen alle meubels weer terug naar de Westfriese Beurs in Oosterblokker. Via deze weg willen Gert Jan en ik jullie graag bedanken voor alle complimenten en liefdevolle woorden.

Nella

De Westfriese Beurs in Oosterblokker: uw marktplaats om de hoek waar de inbrenger tot 60 procent van de opbrengst krijgt. Al 30 jaar lang het adres voor het kopen en verkopen van meubelen en we maken er zoveel verhalen mee dat we ze graag willen delen.

Activiteiten in De Zaagtand

HOORN - Wijkcentrum De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn, biedt zondag 17 maart diverse activiteiten. Liefhebbers kunnen van 13.00 tot 16.30 uur sjoelen. De kosten zijn 2,50 euro. Van 13.30 tot 15.30 uur is er een bingo met prijzen. Deelname kost vijftig cent per kaart. Dezelfde middag kunnen senioren vanaf 14.00 uur komen dansen. De kosten zijn 3,50 euro. Tweedehandskledingwinkel Doe Wat is deze middag ook geopend.

Meer informatie: 0229-855700 of zaagtand@netwerkhoorn.nl.

Bridgen

OOSTERBLOKKER - Bridgeclub Zwaag-Risdam bestaat bijna veertig jaar en speelt elke dinsdag om 19.30 uur in De Harmonie aan de Oosterblokker 38 in Oosteblokker. Op dit moment is de club bezig met de vierde ronde van de wintercompetitie. Daarna gaat de vereniging door met een zomercompetitie die dinsdag 7 mei begint en 27 augustus eindigt. De vereniging heeft nu zo'n 150 leden en nieuwe leden zijn welkom. Aanmelden kan bij Ria Ruitenberg: 0229-757794.

Dames Squashoorn kampioen

De dames eindigden als eerste in de poule en promoveren volgend jaar naar de eerste divisie.  (Foto: aangeleverd)

HOORN - De dames van Squashoorn hebben vrijdag 8 maart hun kampioenschap in de tweede divisie veilig gesteld. Het hele team reisde af naar Den Haag, waar ze uit tegen HSRC De Diepput 1 hun laatste wedstrijd van dit seizoen speelden.

Squashoorn moest twaalf punten mee naar huis nemen om zeker te zijn van een eerste plek. En het is de dames gelukt! Ze eindigden als eerste in de poule en promoveren volgend jaar naar de eerste divisie. Het complete damesteam bestaat uit Digna Schenk, Marsha van Beusekom, Susanne Bruggemeijer, Petra Koolhaas, Kim Baars, Kyra Keim, Joke Nijenhuis en Jenny Bakker (ontbreekt op foto).

Het Park deze Week

(Foto: Raymond van Olphen)

HOORN - De makers van 'Watskeburt?! – de musical' zijn terug met Marvellous: een muzikale ode aan het superheldengenre. Een grappig, spannend en ontroerend epos over de vraag wat het precies inhoudt om een superheld te zijn, met een flinke knipoog naar de succesvolle superheldenfilms met al die types met een cape.

Het is tegenwoordig geen pretje om een superheld te zijn. Vroeger haalde je de krant nog met iets simpels als het verijdelen van een bankroof, maar nu zak je na elke heldendaad snel naar de onscrollbare dieptes op ieders tijdlijn. Net als in het invloedrijke Watchmen en de moderne Disney-klassieker The Incredibles gaat het over een groep superhelden die op non-actief zijn gesteld en hun cape hebben verruild voor een slaapverwekkend kantoorbaantje. De frustraties over dit saaie grijze leven lopen echter hoog op. Samen slaan voormalig aanvoerder van het team Justitia (Keja Kwestro) en de onderdanige comic-booknerd Giel (Daniel Cornelissen) de handen ineen om een 'supervillain' te bedenken die alleen zij en de rest van 'De Liga' kunnen verslaan. Denken ze…

Schouwburg Het Park geeft twee maal twee kaarten weg voor deze voorstelling (vanaf 12 jaar) op donderdag 28 maart om 20.15 uur. Stuur een e-mail voorzien van naam en adresgegevens naar winactie@parkhoorn.nl . Vermeld in de onderwerpregel: 'Park-actie Marvellous'. Reageer uiterlijk 19 maart. De winnaars ontvangen een reactie per mail. Het volledige theaterprogramma: www.hetpark.nl.

Is groen jouw toekomst? Groen is nu!

URSEM - Bezoek donderdag 21 maart tussen 15.00 en 18.00 uur de demodag van vakmensen, bemiddelaars en onderwijs in het groen.

Clusius College, Herenbos en diverse groene aannemers zijn een gezamenlijk project gestart om de groenbranche te promoten en mensen te interesseren voor het groenvak, en een eventuele opleiding hierin. We willen iedereen kennis laten maken met de mooie en veelzijdige werkzaamheden in het groen. Groen is meer dan schoffelen alleen! Denk aan: techniek, timmeren, ontwerpen, tuin tekenen, kantoorwerkzaamheden, verticale tuinen, natuurlijke speeltuinen, interieurbeplanting of dak- en gevelbeplanting.

Na twee geslaagde demodagen bij Krinkels en Donkergroen stelt nu Hoek Hoveniers, De Leet 10a in Ursem, zijn terrein beschikbaar. Ook het werkgeverservicepunt is aanwezig. Aanmelden voor een opleiding kan via het Clusius College of via TRI groei in groen. Voor zij-instromers is scholing op maat mogelijk. De bedrijven hebben voldoende plaats voor mensen die de handen uit de mouwen willen steken en tegelijkertijd willen leren.

Meer informatie en aanmelden: www.herenbos.nl/groenisnu.

Gedeputeerde Jaap Bond over de Provinciale Statenverkiezingen

Gedeputeerde Jaap Bond: "De landbouw in Noord-Holland kan op een aantal dossiers de mondiale koppositie pakken." (Foto: Marisa Beretta)

Annemarie Gerbrandy

REGIO - De landbouw in Noord-Holland staat de komende vier jaar voor grote thema's als bodemdaling, gewasbescherming, arbeidsmigratie, circulaire landbouw, duurzame energie en voedseltransitie. Gedeputeerde Jaap Bond van Landbouw roept agrariërs op te gaan stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. "Er is voor de landbouw veel te kiezen als het gaat om verschillen in de sector."

'Er is voor de landbouw veel te kiezen'

Bond vindt het een kwalijke zaak dat de Provinciale Statenverkiezingen worden gekaapt door de landelijke politiek. "Sommige partijen hebben klip en klaar gezegd dat ze de verkiezingen willen aangrijpen om het kabinet ten val te brengen. Dat is jammer. Deze verkiezingen gaan over wat er in de provincie gebeurt, bijvoorbeeld over het provinciale ruimtelijke beleid, de provinciale economie, de provinciale landbouw en de provinciale energietransitie. Als je te veel naar het landelijk beleid kijkt, kun je provinciaal een verkeerde stem uitbrengen."

Twijfelen

Uit onderzoek van provincie Noord-Holland blijkt dat twee derde van de ondervraagden de verkiezingen belangrijk vindt. De meeste mensen die gaan stemmen, twijfelen nog op welke partij. Onderwerpen die kiezers belangrijk vinden zijn verkeer en vervoer (51 procent), duurzaamheid en milieu (46 procent) en ruimtelijke ontwikkeling, water en bodem (44 procent).

Democratisch recht

Bond vindt het belangrijk dat agrarisch Noord-Holland zich laat horen. "Stemmen is een van de grootste vrijheden die we hebben. Boeren en tuinders moeten gebruik maken van hun democratisch recht."

Heikele punten

De provincie moet de komende vier jaar met belangrijke thema's aan de slag. Bodemdaling is een hot item, maar over de aanpak ervan wordt in de provinciale politiek heel verschillend gedacht. Bond: "We moeten met elkaar naar oplossingen zoeken. De landbouw gaat hier een belangrijke rol in spelen." Een ander heikel punt is arbeidsmigratie. Huisvesting en een goed registratiesysteem zijn cruciaal om EU-medewerkers voor de sector te behouden, aldus de gedeputeerde. Circulaire en natuurinclusieve landbouw zijn onderwerpen die de provincie verder gaat uitwerken. "We moeten daarin op zoek naar een businessmodel voor de boeren."

Grote stappen

In de energietransitie worden al grote stappen gemaakt, vindt de landbouwgedeputeerde. Hij wijst naar de eerste emissieloze kas van de wereld in Heerhugowaard en andere energieprojecten in de glastuinbouwgebieden Agriport, Alton en het Grootslag. De bloembollensector maakt grote slagen in het terugdringen van gewasbeschermingsmiddelen, aldus Bond. Wat betreft voedseltransitie moet de sector toe naar een eerlijke prijs voor voedsel in relatie met de metropoolregio. "Dat betekent meer regionale producten in de winkelschappen en kortere logistieke lijnen creëren. Binnen het samenwerkingsverband Voedsel Verbindt liggen grote kansen voor de sector in de volle breedte. Het doel is om de inwoners van de metropool met gezonde voeding twee jaar ouder te laten worden. Het is tevens van belang dat boeren een eerlijke prijs voor hun producten krijgen. Dat moet een belangrijk bijeffect worden van de bewustwording van de consumenten in de stad."

GreenPort NHN

De gedeputeerde denkt dat de landbouw op een aantal dossiers de mondiale koppositie kan pakken. Als voorbeelden noemt hij Seed Valley, de glastuinbouw en de bloembollensector. Verder speelt GreenPort Noord-Holland Noord een zeer belangrijke rol in de innovatie en verduurzaming van de Noord-Hollandse landbouw, vindt Bond. "We blinken hier uit met de greenportstructuur. Het is een prachtig netwerk. We hebben in de afgelopen 10 jaar voor 20 miljoen aan EU-geld binnengehaald voor innovatie en onderzoek. Dat geeft een enorme boost aan de sector in Noord-Holland Noord."

Unieke provincie

Jaap Bond hoopt na de verkiezingen weer terug te keren als gedeputeerde van Landbouw. "Ik ben nu 12 jaar gedeputeerde en ik vind het nog steeds leuk. Er is werk zat, ik zie nog steeds kansen. In die jaren heb ik naast landbouw verschillende andere portefeuilles gehad, zoals economie, flora en fauna, landschap en natuur en recreatie en toerisme. Dat houdt je scherp. Noord-Holland is een boeiende provincie. We hebben enerzijds te maken met de Randstad met Schiphol en het Amsterdamse havengebied. Anderzijds bestaat de provincie voor 61 procent uit landbouwgrond. Dat maakt Noord-Holland tot een unieke provincie en dat maakt dit werk zo leuk."

Kies voor Groen, Water & Land

Waterplatform doet mee aan verkiezingen. (Foto: aangeleverd)

De verkiezingen voor het waterschap staan woensdag 20 maart centraal. Daarbij doet - naast de gebruikelijke politieke partijen - ook het waterplatform Groen, Water & Land mee, een politiek ongebonden groepering die speciaal is opgericht voor de waterschappen.

Stem op waterplatform

"Er bestaan geen liberale, socialistische of christendemocratische dijken, maar alleen dijken die op hoogte zijn", stelt Rob Veenman, lijsttrekker van Groen, Water & Land. "Het waterschap, de Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, is vooral een praktische en uitvoerende overheid die de dijken onderhoudt en gemalen bouwt. Daarom heeft Groen, Water & Land ook praktische bestuurders op de lijst staan, met verschillende deskundigheden en met een breed lokaal netwerk." Veenman loopt al een tijdje mee in de waterschapswereld en vertelt: "Vijftig jaar geleden waren er boven het Noordzeekanaal nog 150 waterschappen en die zijn de afgelopen jaren gefuseerd tot één groot waterschap, de hoogheemraadschap. Daardoor is alles een stuk grootschaliger geworden. Daarom wil het waterplatform Groen, Water & Land vooral de praktische en lokale kennis en ervaring inbrengen binnen het waterschap." Iedere inwoner van Noord-Holland betaalt waterschapsbelasting. "Het is belangrijk dat dit belastinggeld spaarzaam wordt uitgegeven. Dus stem, want het gaat tenslotte ook om hun geld."

Monumentale boerderij: last of lust?

Voor onderhoud en restauratie van monumenten gelden wetten en regels. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Wie een mooie, oude boerderij heeft, loopt het risico dat deze wordt aangewezen als monument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bepaalt welke gebouwen van belang zijn om door te geven aan de volgende generaties, en kennen de monumentale status toe.

De eigenaar van een monument kan niet worden verplicht het monument te onderhouden, maar heeft wel de plicht om het te behoeden voor verval en dus om maatregelen te nemen. "Onderhoud is een enorme kostenpost, afgezien nog van aanpassingen aan de moderne eisen", legt Ewoud van Arkel, bestuurslid van koepelorganisatie Agrarisch Erfgoed Nederland (AEN) uit. AEN vertegenwoordigt de provinciale, regionale of typegebonden boerderijenstichtingen die zich inzetten voor het behoud van historische boerderijen, waarbij ze met de eigenaren nadenken over economisch haalbare oplossingen voor agrarisch gebruik of herbestemming, én over de kwaliteit van leven op de boerderij.

Voor onderhoud en restauratie van monumenten gelden wetten en regels. Van toepassing is de Erfgoedwet en over een aantal jaren de Omgevingswet. De cultuurhistorische waarden van een monument zijn opgenomen in het gemeentelijke bestemmingsplan (straks het omgevingsplan). Voor onderhoud en restauratie van een monument is meestal een omgevingsvergunning nodig. Toekenning van vergunningen kan bij monumenten langer duren. Voor de uitvoering van het werk aan het monument bestaan uitvoeringsrichtlijnen waarin staat welke voorbereiding nodig is, maar ook welke kwaliteit, werkzaamheden, materialen en technieken wenselijk of vereist zijn. Op monumenten.nl zijn alle regels en subsidies voor rijksmonumenten te vinden. De regels voor gemeentelijke monumenten verschillen per gemeente.

ING: rem op groei agrarische productie

REGIO - De agrarische sector loopt in 2019 tegen de grenzen van haar groei aan, voorspelt het Economisch Bureau van ING. De bank verwacht dat de krimpende veestapel de groei zal drukken.

Het afgelopen jaar zag ING de productie met 1,5 procent teruglopen. Grotendeels is dit te wijten aan de droogte. Ook veranderende regelgeving in de veehouderij draagt bij aan deze productiekrimp. ING gaat ervan uit dat dit in 2019 minder invloed heeft en dat de productie met maximaal 0,5 procent kan groeien. Voor akkerbouwers wordt volgend seizoen een seizoen met hoge prijzen. De schaarste door de mindere opbrengsten van dit jaar zal daarvoor zorgen. Bedrijven die voor de vrije markt produceren, profiteren daar het meeste van. Vooral aardappelen en uien brengen meer op, met nog grotere verschillen in het rendement dan we gewend zijn. Ook telers van suikerbieten en tarwe kunnen volgens ING een goed jaar tegemoetzien. Door de lage binnenlandse oogst zullen de prijzen stijgen. De droge zomer was goed voor de tarweprijs, ook in 2019 worden bovengemiddelde tarweprijzen verwacht.

In de veehouderij is het beeld voor 2019 minder positief. De melkprijzen waren dit jaar gemiddeld 6 procent lager, hoewel boter en kaas wel meer opbrachten. Op basis van ontwikkelingen in de grondstoffenprijzen en de spotmarkt voorziet ING een lagere prijs voor melk, boter en room. Melkpoeder zal wel iets meer opbrengen. Vanwege de hogere voerkosten zal het rendement in deze sector onder druk blijven staan, verwacht ING. De Nederlandse productie zal in 2019 stabiliseren, een uitdaging die de veehouderijsector in 2019 krijgt is het mestoverschot.

Bron: Boerderij maart 2019

Samen voor de Stolp

Stolp in Twisk. (Foto: Mart Groentjes)

REGIO - Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp zet zich in om het stolpenlandschap te behouden. 'Vriend van de Stolp' worden? Dat kan voor 22,50 euro per jaar. Een Vriend krijgt vier keer per jaar de nieuwsbrief op papier en één keer het magazine 'de Stolp'. Daarnaast krijgen 'Vrienden van de Stolp' toegang tot excursies, een bouwkundig advies en gratis lidmaatschap van de Stolpencommunity Vierkantdelers. Belangen van de Vrienden van de Stolp worden behartigd bij provincie en gemeenten. Voor nieuwe Vrienden vindt in juni een gratis kennismakingsborrel met rondleiding plaats. Opgeven: info@boerderijenstichting.nl. Wie al Vriend is, kan een andere stolpliefhebber opgeven en zo zelf kans maken op een van de tien Bol.com-bonnen van 25 euro. Meer informatie: www.boerderijenstichting.nl.

Tiende Noord-Hollandse Horecabeurs

Maandag 25 en dinsdag 26 maart vindt in het AFAS Stadion de tiende editie plaats van de Noord-Hollandse Horecabeurs. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De Noord-Hollandse Horecabeurs viert maandag 25 en dinsdag 26 maart haar tienjarig jubileum in het AFAS Stadion in Alkmaar. Op de beurs komen horecaprofessionals uit de regio Noord-Holland bijeen en kunnen zij in een ongedwongen sfeer elkaar informeren, inspireren en meer voor elkaar betekenen. Met meer dan 150 exposanten, twee volledig gevulde verdiepingen in het AFAS Stadion en een entreepaviljoen dat aanzienlijk in aantal vierkante meter is gegroeid, is deze editie nog groter dan voorgaande jaren.

De Horecabeurs is alleen toegankelijk voor professionals. Verreweg het grootste deel van de bezoekers zijn beslissingsnemers. Elk jaar bezoeken rond de 4.000 horecaprofessionals de gastvrije vakbeurs. Jan Laan, beursorganisator: "Onze opzet is altijd open, maar intiem, gezellig en overzichtelijk. Met de Noord-Hollandse Horecabeurs geven we traditiegetrouw de aftrap voor een succesvol horecajaar." "De Noord-Hollandse Horecabeurs geeft antwoord op de steeds terugkerende vraag naar een kwalitatieve, regionale vakbeurs voor horecaprofessionals. De vertegenwoordigers die bezoekers in Alkmaar treffen, zijn actief in de regio. Dat praat wel zo makkelijk", aldus Paul Nieuwendijk van hoofdsponsor VHC Jongens BV uit Oostzaan.

Naast persoonlijke aandacht van de exposanten, staan er diverse activiteiten op het programma. Net buiten het entreepaviljoen staat een aantal foodtrucks opgesteld van een variantie aan aanbieders. Traditiegetrouw bevindt zich in het entreepaviljoen het Versplein. Meer dan voorgaande jaren ligt hier de focus verantwoorde, duurzame en vegetarische producten. Nieuw op de beurs is het 'MZA Horeca Paviljoen'. Hier staan acht dienstverleners met elk een specialisme in horeca op het gebied van onder andere verzekeringen, administratie, arbeidsrecht, belastingadvies, verbetertrajecten en schoonmaak. Daarnaast worden in samenwerking met VHC Jongens en Rational gedurende de hele beurs interactieve kookdemo's georganiseerd, waarbij verse ingrediënten van eigen bodem worden gebruikt.

Op de derde verdieping staan de kookwedstrijden op maandag 25 maart in het teken van nieuw talent. Chefs in opleiding van het ROC Horizon College gaan met elkaar de strijd aan om de titel 'chef van de toekomst 2019'. Willem Himmelreich, gepensioneerd docent 'Gastronomie en Koken' bij de Hotelschool in Amsterdam en Paul de Graaf, chef-kok van Fort Resort Beemster, beoordelen de gerechten. Dinsdag 26 maart gaan patissiers in spé van het Culinair Centrum Beverwijk de strijd met elkaar aan. De deelnemers zullen de jury proberen te overtuigen van hun talent met vier desserttaarten, twintig bonbons, vier desserts en minimaal één 'Show Piece'. Registratie en meer informatie op: www.nhh-beurs.nl

Mantel & Overtoom gespecialiseerd in agrarisch recht

Notarissen Rinske Mantel en Aad Overtoom. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK / BENNINGBROEK - Het agrarisch recht vraagt om specifieke kennis en ervaring. Een VASN-notaris is lid van de Vereniging van Agrarische Specialisten in het Notariaat. Mantel & Overtoom notarissen adviseert graag vooraf over bijvoorbeeld de aan- of verkoop van een perceel grond, kavelruil of bedrijfsoverdracht. Met name fiscale aspecten zijn hierbij van groot belang.

Vooraf een goed advies, betekent dat klanten achteraf niet denken: 'Had ik dat maar geweten'. Daarnaast kan Mantel & Overtoom behulpzaam zijn bij het opstellen van een firmacontract of de oprichting van een BV. Een specifiek aandachtspunt is het agrarisch ondernemerstestament en levenstestament. Vergeet bovendien niet om weer eens naar de huwelijksvoorwaarden te laten kijken.


Meer informatie? Neem contact op met Mantel & Overtoom notarissen. De kantoren zijn te vinden aan de Dokter d'Arnaudstraat 29 in Andijk en aan de Dokter De Vriesstraat 33 in Benningbroek. Telefoon: 0228-592224 of 0229-591264. Kijk ook op www.mantelovertoom.nl.

Brits parlement stemt opnieuw tegen brexit-deal

(Foto: aangeleverd)

Met 391 stemmen tegen en 242 stemmen voor werd ook de aangepaste deal finaal weggestemd door het Britse Lagerhuis. Direct na de stemming zei May dat ze zich blijft inzetten voor een soepel vertrek uit de Europese Unie. Volgens commissievoorzitter Juncker kan uitstel alleen tot de Europese verkiezingen van eind mei gelden. Een derde kans krijgen de Britten echt niet meer. Voor een tweede referendum referendum is ook geen tijd. Het Britse bedrijfsleven zegt in een reactie op de stemming dat het de laatste dag moet zijn dan de politiek faalt. De Britse ondernemers hebben non-stop gewaarschuwd voor de gevolgen van een no deal-brexit voor het bedrijfsleven en de werkgelegenheid.

Bron: Bloemen-& plantennieuws

Meer biologische landbouw en beter groen onderwijs

Jan Schrijver overhandigde het manifest Biologische en duurzame landbouw aan Adnan Tekin. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De PvdA Noord-Holland wil dat de groei van biologische landbouw de komende jaren verder toeneemt. Het areaal aan biologische landbouwgrond is de afgelopen vier jaar toegenomen naar zes procent. Het aantal biologische boerenbedrijven is het afgelopen jaar gegroeid van 132 naar 148. De PvdA vindt dat deze groei in de komende vier jaar moet worden doorgezet. Aan het einde van 2023 moet tien procent van het landbouwareaal in Noord-Holland biologisch zijn.

Vrijdag 8 maart sprak PvdA-lijsttrekker Adnan Tekin deze ambitie uit op een bijeenkomst op het biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf De Lepelaar in Sint Maarten. Vier jaar geleden vond een vergelijkbare bijeenkomst plaats, waar de brochure 'Meer biologische en duurzame landbouw' werd gelanceerd. Na vier jaar is de balans opgemaakt en constateert de PvdA dat het aantal biologische bedrijven sterk is gegroeid en dat het areaal landbouwgrond waar biologisch wordt gewerkt is gegroeid naar zes procent. Dit moet nu groeien naar tien procent.

Een andere positieve ontwikkeling is dat de bloembollenteelt steeds duurzamer worden. Het voorbeeld van pionier John Huibers wordt door collega's gevolgd. Tekin: "Goed om te zien dat het areaal biologische landbouw toeneemt en er steeds meer belangstelling is voor duurzame producten die uit de directe omgeving komen." De PvdA vindt de groei nog lang niet voldoende en spreekt de ambitie uit om het areaal in de komende vier jaar te laten groeien naar tien procent. Deze ambitie staat in het manifest Biologische en duurzame landbouw dat Adnan Tekin overhandigd kreeg van Jan Schrijver.

Kandidaat PvdA Statenlid Aukelien Jellema benadrukte dat voor de groei van de biologische landbouw het groen onderwijs de komende jaren moeten worden versterkt. Voor de toekomst van de sector zijn goede vakopleidingen noodzakelijk. De groene vakopleidingen op MBO-niveau zijn voor jongeren uitermate geschikt om daarna in de agrarische sector een baan te vinden. De PvdA NH gaat zich inzetten voor een breed aanbod van het keuzevak Biologische bedrijfsvoering door de Agrarische Opleidingscentra het Clusius College en het Wellant College.

90 procent veehouders houdt geplande weidesysteem niet consequent vol

REGIO - Veel veehouders laten steken vallen als het gaat om het uitvoeren van de weidegang. "Van alle planningen die ik samen met de melkveehouders opstel, gaat 10 procent goed en kan 90 procent het beter doen", zegt Ton Derks, weidecoach en adviseur bij DLV Advies.

Boeren wijken tussentijds van hun beweidingssysteem af, met als gevolg dat de grasopname niet meer optimaal is. Daardoor laten ze besparingen op krachtvoer en loonwerk liggen en daalt de melkproductie. Derks denkt dat de combinatie van beide kan oplopen tot tienduizend euro aan kosten dan wel gederfde inkomsten.

Perceel opdelen

Derks constateert dat koeien soms meerdere dagen in hetzelfde perceel blijven lopen, bijvoorbeeld omdat het perceel 2 keer zo groot is als de andere percelen waarmee wordt gerouleerd. Het is een veel gemaakte fout die zorgt dat het aanbod en de smakelijkheid van het gras afnemen en daarmee ook de grasopname. "Je kan vrij eenvoudig het perceel met een draad in tweeën delen, zodat je zeker iedere dag vers gras aanbiedt."

Derks erkent dat planningen soms bijgesteld moeten worden, maar dat betekent nog geen afscheid van het systeem. Veehouders kunnen schuiven met bijvoeding, het aantal uren weidegang en de oppervlakte die ze aanbieden.

Bron: Boerderij 12 maart 2019

Twintig hectare glas erbij op Het Grootslag

WERVERSHOOF - Glastuinbouwgebied Het Grootslag bij Wervershoof groeide afgelopen jaar met twintig hectare. Er is nog ruimte voor ongeveer 35 hectare nieuw glas op deze locatie. Provincie Noord-Holland onderzoekt of en waar nieuwe locaties voor glastuinbouw in Noord-Holland nodig zijn, meldt adviesbureau Agrimaco. De opleving in de sector van de laatste jaren is daarmee ook zichtbaar in dit gebied, aldus Agrimaco. Dit winterseizoen gaat op Het Grootslag ook project Aardwarmte Andijk de eerste warmte aan bedrijven leveren vanuit twee naast elkaar liggende diepboringen.

Bron: Nieuwe Oogst

Lentekriebels bij restaurant de Egelantier

WIJDENES - Restaurant de Egelantier is er klaar voor; de eerste gasten hebben zij al met de mooie dagen in februari mogen ontvangen op het zonnige terras, genietend van goede koffie met huisgemaakte appeltaart, een koud biertje of een heerlijk glas wijn. Laat de Lente maar komen!

Niet alleen op het terras, ook binnen voelen gasten bij restaurant de Egelantier de lente met de Wijdenesser gastvrijheid waar het in een ongedwongen, gezellige sfeer goed eten is voor een betaalbare prijs. De gevarieerde kaart bied voor ieder wat wils. Ook biedt restaurant de Egelantier diverse arrangementen aan.

Maandag 25 maart is er een wijn-spijs-proeverij met als thema 'Portugal-Spanje'. In samenwerking met Rob en Marja van de wijnkelder Almere hebben Henk en Annette een viergangenmenu met acht mooie wijnen samengesteld à veertig euro per persoon, inclusief de te proeven wijnen. Vanaf 18.00 uur kunnen gasten rond de openhaard een aperitief gebruiken. Om 18.45 uur gaan zij aan tafel; de proeverij begint om 19.00 uur.

De wandelschoenen al uit de kast gehaald? Vanaf nu kunnen liefhebbers weer genieten van het Walking & Dining arrangement, beginnend met een kopje koffie met huisgemaakte appeltaart. Daarna gaan de deelnemers op weg met een appeltje voor de dorst en een routebeschrijving met daarin een stukje over de geschiedenis van Wijdenes.De tocht van acht kilometer wordt dan afgesloten met een kop soep en een hoofdgerecht. Een leuk uitje voor familie, vrienden, verenigingen maar ook voor bedrijven. De prijs van het arrangement is 25 euro per persoon.

Zin in een avondje theater met vooraf een theaterdiner? Vrijdag 12 en zaterdag 13 April speelt toneelvereniging 't Mosterdzaadje het toneelstuk 'In de Vlaamsche pot' in dorpshuis de Wiekslag in Wijdenes. Maak vooraf gebruik van het theaterdiner bij de Egelantier voor 17,50 euro per persoon. Reserveren: www.hetmosterdzaadje.nl/kaartverkoop .

Op zoek naar een gezellige, professionele, betaalbare locatie voor een verjaardag, jubileum, bruiloft of een gezellig dagje uit met vrienden of familie? Ook dan is de Egelantier het juiste adres. Er zijn diverse mogelijkheden, zoals een verjaardagsborrel, koffietafel, brunch, high tea, puur-genieten-arrangement, koud-warmbuffet, diner of wandel- en fietsarrangementen. Ideaal voor een familiedag of bedrijfsuitje.

Restaurant de Egelantier is te vinden aan 't Wuiver 32 in Wijdenes. Reserveren: 0229-501286 of info@egelantier.net.

Brieven van Van Gogh

TWISK - 'Vincent van Gogh - Uit de verf' is een levendige voordracht uit brieven van Vincent van Gogh, omlijst met verrassende harpmuziek en prachtige schilderijen van Van Gogh. Het wordt uitgevoerd door Robert la Boresa (woordkunst) en Regina Ederveen (harp). De voordracht wordt verzorgt door Vrouwen van Nu in samenwerking met NUT afdeling Twisk en vindt donderdag 21 maart plaats in dorpshuis De Nuwe Skool, Dorpsweg 91 in Twisk. Aanvang 20.00 uur. Entree is 2,50 voor leden; niet-leden betalen 7,50 euro. Opgave via reserveren@nuttwisk.nl.

Genieten van Twentse gastvrijheid

Een goed gevulde picknickmand. (Foto: aangeleverd )

REGIO - Hotel 't Wapen van Ootmarsum viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Het hotel is ideaal gelegen nabij de voet van de Kuiperberg met schitterend uitzicht over Twente en Duitsland. Het centrum van het pittoreske stadje Ootmarsum is op korte loopafstand.

AANBIEDING SPECIAAL VOOR ONZE LEZERS

Hotel 't Wapen van Ootmarsum. (Foto: aangeleverd )

Ootmarsum is een schilderachtig stadje met ongekende charme, dat rond 1300 stadsrechten verwierf. Het centrum - met vele kunstgalerijen - is aangemerkt als beschermd stadsgezicht. Op zondag zijn in Ootmarsum alle winkels, galerieën en musea geopend. Vanuit het hotel zijn er talloze routes, die al fietsend of wandelend door het rijke coulisselandschap voeren; langs landgoederen, havezaten en watermolens. Voor een dagje winkelen zijn nabijgelegen steden als Oldenzaal of Enschede een aanrader.

Lezersaanbieding

Ontvangst met koffie/thee en een lekkernij, 2x of 3x overnachting in een tweepersoonskamer, 2x of 3x uitgebreid ontbijtbuffet, 2x of 3x heerlijk 3-gangen diner, 's avonds kop koffie en een drankje. Verder een goed gevulde picknickmand. Gratis fiets- en wandelroutes, WiFi en parkeren. Bij vertrek een leuke jubileum attentie. Adviesprijs € 159,- p.p.

Arrangementsprijs

v.a. € 109,- p.p.

Aankomst april t/m oktober € 119,- p.p. 3 nachten vanaf € 163,50 p.p. Aankomst april t/m oktober € 178,50 p.p. Informatie en reserveren: www.goedverblijf.nl/rodi9c, telefonisch 085-4899019 (ma. t/m vrij. 09.00-17.30 uur, za. 10.00-16.00 uur) reisnummer rodi9c, genoemde prijs is p.p. o.b.v 2 personen per kamer, excl. verblijfsbelasting à € 2,25 p.p.p.n. en € 9,50 reserveringskosten per boeking. Te boeken t/m 20-12-2019.