Heemskerkse Courant

14 maart 2019

Heemskerkse Courant 14 maart 2019


Esther Duineveld met kinderen in een vluchtelingenkamp in Griekenland. Foto: Aangeleverd

In de bres voor Happy Caravan

HEEMSKERK - Esther Duineveld heeft een wens. Al jaren wil de Heemskerkse iets te doen voor en met de vluchtende medemens. Op de sociale media vond Esther de Stichting Happy Caravan, opgericht door de uit Syrië afkomstige Alaa. Zijn stichting Happy Caravan biedt vluchtelingenkinderen educatieve, therapeutische en sociale ondersteuning op vluchtelingenkampen in Griekenland. En daar gaat zij wat voor doen in Heemskerk.

''We gaan een avondvullend evenement organiseren waarbij de Arabische cultuur centraal staat. Het gaat gepaard met een Syrisch buffet. Dat is op maandag 25 maart in Slot Assumburg, van 17.00 tot 22.00 uur. Op zo'n manier willen we geld bij elkaar krijgen voor dit goede doel'', glimlacht Esther.

Esther vervolgt: "In oktober 2017 bezocht ik samen met mijn vriendin Linda het schooltje op het kamp Thermopylae voor de eerste keer, waarna ik direct mijn hart heb verloren, aan de stichting ben blijven plakken en dik bevriend ben geraakt met deze bijzondere Alaa. Inmiddels ben ik ruim een jaar trots bestuurslid van de stichting en heb het kamp meerdere malen bezocht. Ik zie met eigen ogen wat een fantastisch werk Happy Caravan verricht met de weinige middelen die er zijn, we zijn namelijk voor 100% afhankelijk van giften en vele vrijwilligers. Iedere euro wordt dan ook heel bewust en zeer doeltreffend besteed. Het is iedere keer weer fantastisch om te zien wat een beetje aandacht voor die kinderen kan doen en hoe verrassend snel ze de Engelse taal beheersen, waardoor ze zich verstaanbaar kunnen maken.''

Praatcafé

Enkele maanden geleden is Esther samen met Wael en Mahmoud in Heemskerk het Praatcafé begonnen. Een gezellige praatavond waar Nieuwe Nederlanders informeel met Nederlanders kunnen oefenen op de uitspraak van de Nederlandse taal. Esther: ''Wat mij opviel is dat we eigenlijk maar weinig weten van de Arabische cultuur, maar eerlijk gezegd ook heel weinig weten van de oorlog in Syrië en over de vluchtelingen. Dit bracht me op het idee om een avond te organiseren waarbij Heemskerk (en omstreken) kennis kan maken met de Arabische cultuur in combinatie met een benefiet voor Stichting Happy Caravan. Michiel van Slot Assumburg was direct bereid hier belangeloos aan mee te werken, net zoals de Syrische mensen van het Praatcafe die het eten verzorgen samen met Stichting Goed voor Elkaar.''

Evenement

Volgens haar wordt het een fantastisch avondvullend evenement. ''Waar men kennismaakt met de Arabische cultuur, luistert naar persoonlijke verhalen en muziek, geniet van de heerlijkste Syrische gerechten en je kunt laten betoveren tijdens de traditionele Dabke dans. Entree is € 15,00 (excl. €0,80 servicekosten). Inclusief Syrisch buffet, 1 consumptie (koffie/thee) en spectaculaire Dabke workshop van Dreaming of Syria foundation en de uit Syrië afkomstige DJ Misha.''

Kaartverkoop

Kaartverkoop via: www.goed-voor-elkaar.nl. De gehele opbrengst van het evenement, donaties en verkoop merchandise is voor Stichting Happy Caravan. Slot Assumburg, Tolweg 9, Heemskerk. Let op: gewijzigde route-informatie wegens werkzaamheden. Gebruik voor je navigatie het volgende adres: Jan van Kuikweg 70 in Heemskerk en volg bij de omleidingsroute de Stayokay borden.

Van Kust tot Kooghuis

HEEMSKERK - In een presentatie bij de HKH laat Gerard Castricum u graag de grens tussen Heemskerk en Castricum zien. Hij neemt u aan de hand van dia-beelden mee langs deze zeer oude scheiding tussen beide gemeenten. In 1821 is deze grens al beschreven door de toenmalige schouten en aanwijzers van Heemskerk en Castricum samen met een landmeter. Deze landmeter maakte een schetstekening en een beschrijving van de grens. Wat zijn de bijzonderheden van deze grens, en wat weten we van het nabije gebied? Gerard wil u daar meer over vertellen, en als u het beter weet, ook goed, daar leren wij allemaal van. Ieder is van harte welkom in het Historisch Huis op vrijdagmiddag 15 maart 2019, vanaf 14.00 uur. Adres: Ant. Verherentstraat 5/2a.

38e Tata Steel Marquetteloop voor jong en oud

De baltovenaar van DEM slaat vier keer toe

Jeroen van Merwijk terug in het theater

TOSS-turnsters naar halve finale

38e Tata Steel Marquetteloop voor jong en oud

De Marquetteloop gaat over verschillende afstanden. Jonge en oude lopers laten zich daarbij graag zien (Foto: FixMedia)

HEEMSKERK - Het welbekende Heemskerkse hardloopevenement, de 'Tata Steel Marquetteloop' vindt dit jaar op zondag 23 juni 2019 plaats. De inschrijving is reeds geopend. Schrijf je vast in. Dan kun je vast beginnen met trainen en voorinschrijven is een stuk goedkoper dan inschrijven op de dag zelf.

Inschrijving is geopend voor bekendste run in Heemskerk

De Marquetteloop - zoals het evenement in de volksmond heet - wordt dit jaar voor de 38e keer gehouden. Het evenement staat bekend om de sfeer, veel (bekende) toeschouwers langs de weg, en vertederende momenten tijdens de Tata Kids of Steel run. Met recht is de Marquetteloop een Heemskerkse traditie die in ere wordt gehouden.

Lokale ondernemers

In 2019 zijn meer sponsormogelijkheden mogelijk dan eerder. Lokale ondernemers worden hiervoor benaderd. En voor iedere deelnemer adviseren wij met verve: koop je hardloopuitrusting bij de plaatselijke ondernemers. Zo houden we met elkaar het Heemskerkse centrum in stand.

De voorbereidingen in aanloop naar de Marquetteloop zijn in volle gang. Het bestuur heeft er zin in. Voorzitter Richard: "De Tata Steel Marquetteloop is al jaren een begrip in Heemskerk. Ben jij er al klaar voor? Zet 23 juni in je agenda, want dit evenement is van ons allemaal."

Businessteams welkom

Deelname aan de Marquetteloop met je collega's of klanten, is een ervaring die je nog lang bijblijft. Doe mee met een bedrijfsteam (minimaal vier personen) en je wordt met zorg ontvangen, je krijgt na afloop een drankje en een hapje bij de Waterakkers en elk winnend team op de 7, 14 en 21,1 km wordt gehuldigd en krijgt een beker. Hoe dan ook, een VIP-gevoel voor ieder bedrijfsteam dat meeloopt. Stuur een mailtje naar marquetteloop@hotmail.com voor meer informatie.

"Dit evenement is van ons allemaal''

Wil je meedoen? Schrijf je in via www.inschrijven.nl of via de website van atletiekvereniging DEM (www.avdem.nl/wegwedstrijden/marquetteloop).

Deelname is mogelijk voor de 7 km, 14 km of de halve marathon. Kinderen t/m 12 jaar kunnen meedoen met de 1300 meter en t/m 15 jaar met de 3300 meter.

Magisch

Naar het theater gaan blijft iets magisch. Mijn zoontje is helemaal gek van dinosaurussen en toevallig speelde er een week na zijn vierde verjaardag een voorstelling over dino's in het Kennemer Theater. Dus daar gingen we naar toe, mooiste dinotrui aan en T-rex mee. De lobby van het theater was vol met opgewonden jongetjes, en een paar meisjes, die vol spanning wachtten tot de zaal open ging. De kinderen leefden mee met de hoofdrolspelers die vanuit het museum met dino fossielen in een fantasiewereld terecht kwamen met echte dino's en vulkanen. Moraal van het verhaal: met je fantasie kun je overal komen en alles laten gebeuren. Na de voorstelling mochten ze met een van de dino's en de spelers op de foto. Ja hij had inderdaad wel gezien dat er mensenbenen onder de dino uit staken, zei mijn zoontje, dat er een man in het gigantische pak zat, maar toch… hij had een echte dino gezien en aangeraakt!

Ik was twee weken eerder ook al in het Kennemer Theater, toen voor het Cultuurhuis. We programmeren namelijk elk jaar samen met het theater een aantal mooie theater- en muziekvoorstellingen voor de scholen in Heemskerk en Beverwijk. Omdat we het belangrijk vinden dat alle kinderen zo'n speciale en magische ervaring beleven. Dit schooljaar zien er via ons programma meer dan 2600 leerlingen uit Heemskerk een voorstelling in het theater of in de gymzaal van school. Ik was bij de muziekvoorstelling Blauw gras van Wie walvis. De spelers met vet aangezet Amerikaans accent en onbekende muziekinstrumenten hadden ook deze zaal binnen 'no time' in hun greep. De kinderen lachten, stampten en klapten mee. Ze gingen helemaal op in het verhaal en liepen in polonaise de zaal uit op de veramerikaniseerde blue grass versie van "Heb je even voor mij". In het theater kan alles.

Mirjam du Cloo, directeur Cultuurhuis

Hoe persoonlijk mag uw laatste afscheid zijn?

Yvonne Reichrath - de uitvaartverzorgers Foto: Aangeleverd

REGIO - Wilt u weten hoe u uw eigen invulling geeft aan een uitvaart? Neem dan gerust contact op met Uitvaartverzorger Yvonne Reichrath voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden. Voor directe hulp bij een uitvaart kunt u haar dag en nacht bereiken.

Afscheid nemen hoort bij het leven. We maken het allemaal dagelijks mee, op allerlei manieren: een geliefde welterusten kussen, de zomer zien overgaan in de herfst of iemand uitzwaaien die op reis gaat. Zo'n vaarwel 'in het klein' maakt al emoties los, maar daarop volgt de geruststelling van het - vaak spoedige - weerzien. Heel anders wordt het bij een overlijden: dat afscheid is definitief.

Zelfs na een ziekbed komt het sterven toch nog vaak onverwacht en kunnen degenen die achterblijven moeilijk bevatten dat ze hun partner, kind, ouder, broer, zus, vriend(in) of buurtgenoot niet meer zullen zien. Toch is de dood niet in alle opzichten een definitief einde al is het maar omdat de overledene voortleeft in de herinneringen van dierbaren en bekenden om hem of haar heen. Zij houden de overledene in gedachten bij zich. Zij weten hoe het was, toen dit moment nog oneindig ver weg leek, en hun levens op wat voor manier ook verbonden waren.

Een uitvaart maakt deel uit van het afscheid. Met de overledene nog een laatste keer in hun midden kijken de nabestaanden gezamenlijk terug op de bijzondere gebeurtenissen uit diens leven en op de persoon die hij of zij was. Dat maakt een uitvaart per definitie persoonlijk. Waar in de ene familie rituelen, zoals het branden van kaarsen, en live-muziek de sfeer bepalen, houden andere nabestaanden het liever sober met een enkel veldboeket en een kort in memoriam. Binnen de grenzen van de wet kan en mag er veel. Er is dus alle ruimte voor eigen keuzes, voor een uitvaart die past bij de wijze waarop de overledene in het leven stond.

Na een internationale carrière in het bedrijfsleven besloot Yvonne Reichrath een andere richting te kiezen. Het doorstaan van een ernstige ziekte deed haar realiseren, dat ze haar creatieve en communicatieve talenten meer wilde gebruiken. ''Uitvaarten begeleiden geeft mij veel voldoening'', vertelt Yvonne. ''Mensen mogen bijstaan in een voor hen zeer intensieve en emotionele periode blijft iedere keer bijzonder. Mijn rol is een uitvaart te organiseren die past bij de wensen van de overledene en de nabestaanden. Dit vak gaat over daar zijn waar je nodig bent - op de achtergrond, maar wel regisserend - zodat alle betrokkenen het afscheid als waardevol en helend kunnen ervaren.''

Yvonne Reichrath Uitvaartverzorger, Bloemendaalsestraatweg 49, 2082 GB Santpoort-Zuid, tel. 06- 52021776,info@yvonnereichrath.nl, www.yvonnereichrath.nl.

Handbalsters DSS ten onder tegen Volendam

HEEMSKERK - DSS speelde op 9 maart de laatste thuiswedstrijd tegen Volendam. Na de blamage van vorige week wilde DSS voor eigen publiek het seizoen graag goed afsluiten. Maar dat ging niet naar wens. De Heemskerkse handbalsters verloren met 26-35. De eerste minuten van de wedstrijd ging de stand gelijk op en werd het 3-3. DSS kon echter geen grip krijgen op de rechteropbouw van Volendam in combinatie met haar passes naar de cirkel, met als gevolg dat de uitploeg langzaam bij de Heemskerksen weg kon lopen (5-9). Na de rust stond de dekking van DSS tegen de georganiseerde aanval van Volendam goed, maar werden zij een aantal keer overlopen via break-outs. De einduitslag was in het voordeel van de Volendamse ploeg 26-35.

Doelpunten DSS: Angelique de Groot (11), Melissa Wilmsen (6), Britt van Elsacker (3), Maxime Sinnige (3), Natasja de Vries (1), Semmy le Noble (1) en Kim de Ruijter (1).

Rijbewijs-

keuring

HEEMSKERK - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht bij Goedkope Keuringen op 20 maart, 3 en 17 april en vervolgens 2 keer per maand in De Vrijburcht, Vrijburglaan 2 in Heemskerk. Voor informatie en een afspraak belt u naar het landelijke afsprakenbureau: 085 - 48 83 616. Zelf een datum reserveren kan via de website: www.goedkopekeuringen.nl.

Maatjes GGZ!

IJMOND - Maatjes GGZ richt zich op mensen die een psychische kwetsbaarheid met een min of meer chronisch karakter hebben. In de maatjes GGZ activiteit wordt zo'n deelnemer gekoppeld aan een vrijwilliger.

Nieuw bij Humanitas

Samen ondernemen zij activiteiten die de deelnemer uit zijn ( mogelijke 0 isolement haalt. Bij de start van het traject formuleert de deelnemer een aantal doelstellingen. Het traject is tijdelijk en duurt in principe een jaar. De coördinator koppelt een vrijwilliger na een intensieve opleiding aan een deelnemer welke deze een per week of twee weken bezoekt.

Er wordt nauw samengewerkt met de instellingen die zich op de ze doelgroep richten. Mocht u geïnteresseerd zijn in de functie van coördinator en of potentiele deelnemers of vrijwilligers kennen dan stellen wij het zeer op prijs als u ze met ons in contact brengt.

Ook geven wij graag meer informatie over de functie en activiteit, Voor vragen over deze activiteit kunt u contact opnemen met onze coördinator, Rika Louwe tel 06-13319018 of email humanitas@ijmond.nl/maatjesggz.

Kinderdisco Heemskerk

HEEMSKERK - Zaterdag 30 maart is er in buurtcentrum Het Spectrum in Heemskerk een kinderdisco voor kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar. Dat is heerlijk swingen voor de Heemskerkse jeugd. Maar ook de jeugd van de regio is welkom.

Het thema van deze disco is "Paashaas disco". De kinderen mogen verkleed komen. De avond begint om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Kosten: € 2, - Meer informatie via Silke Brosig van Welschap, tel: 06-28221304 of e: silke.brosig@welschap.nl.

Burgerlijke stand Beverwijk

Geboorten

Davina Valentina Ceccarelli, Ivy Kuijs, Vito Verschuren, LenaJoy Elora Haizel Dijkman, Iris Adriana Josephine Otten, Saar van Dijk, Rein Petrus Bothof, NicolaasJan Zeeuw, Luciano Gentile, Eyüp Selman Kolsuz, Nora Santoveña Regalado, Owen André Lugtigheid, Deniz Adnan Dogan, Noëlle Miek Linda van Lienen, Jaëla Noëlle Joyce Nelson Tyler, Jeroen Given van den Dop, Olivia Dante Koster, Jayce Lewis van Nunen, Joya de Boer.

Huwelijk / Ger. Partnerschap

Davy Stam & Beatrice de l'Asunción Rey Mayordomo.

Overleden

de Vries w/v Tuinstra, Bauwina Monica Francoise geb 1010-1938 ovl 28-02-2019; de Boer, Roelof geb 1402-1930 ovl 04-03-2019; van de Lagemaat w/v van der Wal, Govertje geb. 1204-1931 ovl 03-03-2019; de Jongh e/v Zoet, Engeline Margaretha geb: 0808-1933 ovl: 06-03-2019; Bakker, Saskia geb: 0410-1966 ovl: 04-03-2019; Stam, Berta geb: 2506-1940 ovl: 02-03-2019; Spanjaard, Johannes Simon geb: 0504-1946 ovl: 04-03-2019; De Jongh, Stella geb: 1612-1940 ovl: 05-03-2019.

Burgerlijke stand Heemskerk

Geboorte

-Schram, Faas B, Geboren op : 12 februari 2019 te Heemskerk

-Coin , Lux, Geboren op : 14 februari 2019 te Heemskerk

Huwelijk/partnerschap

-Reijnders, Kasper S, Man, huwelijk 08-02-2019 te Heemskerk, met Tuite, Lianne, Srt verbintenis: Geregistreerd partnerschap

-Karakus, Fatih, Man, huwelijk 18-02-2019 te Heemskerk, met Kara?, Beyzam Srt verbintenis: Huwelijk

Overlijden

-Schouten-Koemans , Elisabeth C, Overleden op 6 februari 2019 te Castricum

-Lisi-van Hamburg , Louise MJ, Overleden op 7 februari 2019 te Heemskerk

-Schumacher , Aloysius JM, Overleden op 8 februari 2019 te Heemskerk

-Algra, Watze, Overleden op 9 februari 2019 te Heemskerk

-van der Zon, Nicolaas A, Overleden op 11 februari 2019 te Heemskerk

-Sies , Leendert, Overleden op 11 februari 2019 te Heemskerk

-Nabarro-Meijer, Catharina, Overleden op 14 februari 2019 te Heemskerk

-Meijland, Bernardus A, Overleden op 15 februari 2019 te Heemskerk

-Luesken , Fredrik A, Overleden op 16 februari 2019 te Heemskerk

-de Ruyter , Martinus C, Overleden op 17 februari 2019 te Heemskerk

-van Tellingen, Reinier MW, Overleden op 17 februari 2019 te Heemskerk

-Visser, Tine Overleden op 17 februari 2019 te Heemskerk

-Kloosterman, Hieroniemus T, Overleden op 19 februari 2019 te Heemskerk

-Smit , Jacobus, Overleden op : 20 februari 2019 te Heemskerk

Literaire ontmoeting met Griet op de Beeck

Griet op de Beeck: 17 maart in Beverwijk. Foto: Koen Broos

BEVERWIJK - Griet Op de Beeck is op zondag 17 maart om 15.00 uur te gast in het Kennemer Theater in Beverwijk. Wegens overweldigend succes in 2017 en veel vraag naar een tweede lezing is zij dit seizoen opnieuw uitgenodigd. Om veel mensen de gelegenheid te geven deze literaire ontmoeting te bezoeken is dit keer gekozen voor een zondagmiddag in plaats van de dinsdagavond.

Zondag 17 maart in Kennemer Theater Beverwijk

Met romans als Vele hemels boven de zevende (2013) en Kom hier dat ik u kus (2014) bestormde de voormalige journaliste en dramaturge destijds vanuit het niets de boekentop. Van haar boeken zijn intussen ruim 600 duizend exemplaren verkocht. Verfilmingen zijn op til. Er was een glorieus en welbespraakt optreden bij VPRO's Zomergasten en een schrijfopdracht voor de Boekenweek 2018.

Nieuwste boek

Haar nieuwste boek Het beste wat we hebben is de opmaat naar een trilogie over stoppen met almaar doorgaan en stil blijven staan, over de complexiteit van collectief oud zeer, over hoe ver de schaduwen van het verleden reiken, over afscheid durven nemen, over de schoonheid van echte soorten samen, over wat een mens kan doen in een wereld zoals die van nu.

''Dit is mijn belangrijkste boek. Voor elke schrijver is er een punt waarop je de moed vindt om je grootste verschrikking onder ogen te zien en het net dáárover te hebben. En je er tegelijk genoeg afstand van kunt nemen om er geen puur autobiografisch boek van te maken'', zegt Op de Beeck. De reacties tijdens de vorige ontmoeting met Griet waren bijzonder enthousiast.

Ze is een innemende persoonlijkheid die kan vertellen als de beste (en allemaal uit het hoofd), die prachtig kan voorlezen uit eigen werk en die eerlijk en kwetsbaar antwoordt op vragen.

''Dit is mijn belangrijkste boek''


Natuurlijk is er deze middag ook gelegenheid om boeken van Griet te kopen en door haar te laten signeren. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.kennemertheater.nl of dinsdag t/m vrijdag van 11.00 - 17.00 uur aan de kassa van het theater aan het Kerkplein. Telefonisch reserveren kan ook: (0251-) 221 453.


De literaire ontmoetingen zijn een gezamenlijk initiatief van The Readshop Beverwijk, het Kennemer Theater en Bibliotheek IJmond Noord.

Toilet

(Foto: )

Afgelopen week heb ik fotoalbums geruimd. Planken vol met albums die wij jarenlang hebben aangelegd en eigenlijk daarna nooit meer hebben ingekeken. Zwart-witfoto's vanaf de geboorte, die zijn genomen met een rechthoekig kastje met een kijkgaatje waar zelfs een worm niet doorheen kon kijken. Ook stond je ruim een kwartier als een standbeeld naar datzelfde kleine irritante gaatje te kijken voor dat je het sein kreeg, "Oké, het is gelukt." Onzin, want pas als je het Kodak rolletje eruit moest halen omdat hij vol was en deze naar de fotograaf bracht wist je of hij gelukt was of niet. Vaak waren van de zesendertig opname's er achttien mislukt. Veel foto's van familie, vakanties, van de kinderen en soms ook van onbekende. Er zijn erbij waar van je denkt, wie is dat ook alweer. In de meeste gevallen is het zo dat de mensen lachen op een foto, ook al is de situatie die je ziet helemaal niet om te lachen. Het is de bedoeling om herinnering vast te leggen. Toch zijn er enkele waar men zeer serieus bij moet kijken omdat het belangrijk of een officiële gebeurtenis is. Maar onder de foto's die ik aan het uitzoeken ben, is er een vreemd fenomeen, de portretfoto. Deze geportretteerde kijk je altijd aan, echt waar, of je nu naar links gaat of naar rechts, die ogen blijven op jou gericht ook al ga je op je kop staan, dat maak niet. Probeer het maar eens uit. Tot ergernis heeft een kennis van me een toilet vol met foto's van lachende, chagrijnig kijkende, ernstige kijkende en overleden mensen. Ze kijken je allemaal aan en het ergste is dat men kijkt wat ik in de kleinste kamer doe. De lachende mensen zijn het ergst. Het is net of ze je uitlachen en lijken te zeggen:"Ik weet wat je ga doen?'' Ik schaam me nergens voor maar er zijn dingen die ik graag alleen doe en heb dan geen behoefte aan pottenkijkers.

Co Backer,

jalbacker741@telfort.nl

'De baltovenaar' van DEM slaat vier keer toe

Anthony van Dongen is tegen AWC in een supervorm. De spits is vier keer trefzeker. Foto: Ruud van den Booren

WIJCHEN/BEVERWIJK - Zijn naam zullen ze in Wijchen niet meer zo snel vergeten. Anthony van Dongen is afgelopen zondag de held van DEM. Met liefst vier treffers zorgt de spits dat tegenstander AWC knock-out gaat. Ondanks het hondenweer zijn veel DEM-supporters hun cluppie achterna gereisd. De fans zijn niet voor niets gekomen, want ze zien hun favoriete ploeg met een weergaloze Van Dongen vrij eenvoudig zegevieren. Na afloop wordt hij terecht 'de baltovenaar van Beverwijk' genoemd.

Anthony van Dongen schiet DEM naar 0-4 zege

DEM zet vanaf het eerste fluitsignaal, ook geholpen door het 'windje mee', direct druk. De mannen van trainer Arvid Smit winnen veel duels en hebben duidelijk een overwicht. Echte grote kansen blijven nog achterwege totdat Mehmet Gencer met een prachtige pass Anthony van Dongen de ruimte in stuurt. 'De baltovenaar van de Wijkers' loopt op de keeper af, omspeelt hem en legt de bal in het mandje (0-1).

DEM blijft gas geven, AWC komt er aanvallend mondjesmaat uit. Keeper Swen Verswijveren heeft nauwelijks iets te doen. Mocht er gevaar dreigen, dan zorgt de solide verdediging onder aanvoering van zijn broer Twan dat dit direct teniet wordt gedaan. Het wordt nog moeilijker voor AWC als zij met 10 man komen te staan omdat een AWC'er_voor de tweede keer geel krijgt, dus rood.

Direct na de theepauze slaat DEM weer toe. Opnieuw is het Van Dongen die vanaf links met een 'Bergkampiaanse' krul de bal in de verre hoek legt: 0-2. Dat hij een beetje geholpen wordt door een AWC-been en de wind, maakt DEM niets uit. De Beverwijkers zitten op rozen en ze voelen dat er meer in zit.

Niet veel later knalt Van Dongen de bal hoog richting het AWC-doel. De keeper tast volledig mis en de bal rolt heel knullig in het doel. Tja, als dan alles meezit, dan dit ook maar. En Van Dongen heeft zijn hattrick binnen!

DEM blijft meedoen in de top van Hoofdklasse A

Coach Smit past even later enkele wissels toe. Het verandert weinig aan het spelbeeld, want DEM blijft domineren. Het is wachten op meer goals. Die komen ook. Richie Owusu wordt op rechts de ruimte ingestuurd. Zijn voorzet wordt door Van Dongen koeltjes afgemaakt: 0-4. Even later mag de superspits het veld verlaten. Arvid Smit gunt zijn aanvaller een publiekswissel.

Er klinkt een zucht van verlichting en een gemeend 'houdoe' bij de AWC-supporters op de tribune. Hun kwelgeest verlaat het veld. Vier goals, dat maakt Van Dongen toch maar weer eens waar...

Door deze overwinning blijft DEM goed meedoen in de top van zondag Hoofdklasse A. De Beverwijkers staan op een derde plek en hebben een punt minder dan de koplopers SDO en RKZVC. Komende zondag wacht Fortuna Wormerveer.

Van Merwijk terug in theater

Foto: Corbino

BEVERWIJK - Deze solovoorstelling is voor twee persoonlijkheden. Jeroen van Merwijk en Lucky. Een citaat van Lucky: "Van Merwijk is een slappe zak en een lafaard. Zijn tijd is voorbij, hij heeft zijn kans gehad. Het is mooi geweest. Het is tijd voor het echte werk. Het is tijd om te zeggen waar het op staat. De tijd is rijp voor Lucky."

Al 25 jaar op de planken

Al vijfentwintig jaar staat Jeroen van Merwijk op de planken en hij maakte als solist dertien theaterprogramma's. Radio en televisie volgden. Hij schreef zeven boeken. Schreef teksten voor Hans Dorrestijn, Adèle Bloemendaal en Karin Bloemen.In december 2014 nam hij afscheid als soloartiest.

Na hevig aandringen van fans, familie, vrienden, bekenden, collega's en een groot aantal hoogwaardigheidsbekleders kwam hij vorig jaar op dat besluit terug. Nu staat zijn alter ego Lucky in theater omdat de tijd er rijp voor is en dat is 'lucky' voor het publiek.

Kaarten vanaf € 16,50 voor vrijdag 15 maart om 20.30 uur zijn te reserveren via www.kennemertheater.nl of via de theaterkassa (0251) 221453.

Esther Loenen gemeentesecretaris

Esther Loenen. Foto: Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK – Het college van burgemeester en wethouders heeft bekendgemaakt dat het op 12 maart Esther Loenen benoemt tot nieuwe gemeentesecretaris van gemeente Beverwijk. De benoeming gaat per 1 april in. Ze volgt Richard Pirovano op die de functie sinds december 2017 vervult als waarnemend gemeentesecretaris. Esther Loenen is gemeentesecretaris geweest in o.a. de gemeenten Breukelen, Lingewaard en Scherpenzeel. Momenteel werkt ze voor de gemeente Heemskerk als interim manager Fysiek Domein. De aanstelling komt na een zorgvuldig gevoerde werving- en selectieprocedure. Qua persoonlijkheid en werkervaring past Loenen in het profiel van gemeentesecretaris.

Esther Loenen. Foto: Aangeleverd

Rummikub bij Zandloper

WIJK AAN ZEE - Rummikubvereniging De Zandloper houdt op zaterdag 6 april weer haar halfjaarlijkse opendrive houden in Dorpshuis De Moriaan te Wijk aan Zee. Er wordt gespeeld met het 4-3-2-1 systeem en er worden 2 maal 5 spelletjes gespeeld. Tussen de tweemaal 5 spelletjes is er ruimte genoeg voor een drankje, hapje in de foyer van De Moriaan. ''Natuurlijk hebben we weer een heel mooie loterij en dit keer hebben we weer het mandraden met als prijs een goed gevulde mand of een variant hierop'', aldus de organisatie.

De kosten voor de drive zijn E 3,00 p.p. De loten kosten E 2,50 per mapje( met 5 nummers), en 3 mapjes voor E 6,00. De zaal is open om 12.30 uur en de drive start om 13.00 uur. Opgeven telefonisch bij: Jacqueline Beekman, tel.: 020-6454823 of jacquelinebeekman@ziggo.nl of op 6 april aan de zaal tussen 12.30 uur en 12.45 uur.

Kassabonactie in Beverhof

Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Op vrijdag 1 maart j.l. startte er in de Beverhof een kassabonactie. De actie loopt t/m zondag 31 maart. Consumenten kunnen met kassabonnen van hun aankopen in de Beverhof kans maken op 1 minuut gratis boodschappen doen of één van de 24 waardebonnen van €25,00. Meerdere aankoopbonnen van diverse winkels uit de Beverhof met een totale waarde van €25,00, mogen in een envelop gedaan worden. Op het Versplein zal een inleverbox staan, waar tevens actie-enveloppen verkrijgbaar zijn. In de winkels zijn ook actie-enveloppen aanwezig.

Foto: Aangeleverd

Piet de Wit (1931-1999), een ras-Heemskerker

Een oude schoolfoto: (vlnr) de broers Olof, Siem en Piet de Wit. Foto: Aangeleverd

De artikelen die op deze plek onder de vlag van de Historische Kring Heemskerk verschenen, werden tot nu toe geschreven door Aart Andeweg. Hij wordt opgevolgd door Simon de Wit, van wie u vandaag de eerste bijdrage aantreft.

Mijn eerste tekst in de Heemskerkse Courant draag ik graag op aan mijn vader, Piet de Wit. Hij was een ras-Heemskerker. Deze maand is het twintig jaar geleden dat hij overleed. Na een bezoek aan de Westfriese Flora, aan de gevolgen van de veteranenziekte. Na een maand in het ziekenhuis, kwam er op 31 maart 1999 een eind aan zijn strijd. Op de oude schoolfoto zien we de broers Olof, Siem en Piet de Wit. Piet zat toen in de zevende klas, bij meester Gallee. Het ouderlijk huis stond tot 1935 op een steenworp van de St. Josephschool. Een leuke herinnering was toen de jongens appels wilden gappen uit de tuin van meester Gallee. Via het balkon van het huis kon je er, zij het niet zonder moeite, bijkomen. Op een keer had meester visite, wat de jongens wel een mooie gelegenheid leek. Eerst op het balkon en daarna met stokken de appels zien te bemachtigen. Maar een van de broers strekte zich te ver uit en viel naar beneden. Gelukkig had meester niets in de gaten en dat was maar goed ook: de straf zou niet mals geweest zijn. Later moesten de broers zich overigens nog wel bij een leraar melden die alles vanuit de school had gezien.

In die jaren gingen de leerlingen elke dag naar de kerk. Meester Gallee controleerde bij de ingang of iedereen naar binnen ging. Vooral met hoogtijdagen was het feest. En geen grappen, want daar wist meester wel raad mee. Toch werd er flink wat kattenkwaad uitgehaald, wat vaak leidde tot hilariteit. Over kattenkwaad gesproken… De jongens deden eens een wedstrijdje wie het verste kon gooien. Dat gebeurde die keer met rotte tomaten. De eerste gooide zijn projectiel een tiental meters door de Oosterstreng. De tweede gooide iets verder, in de landerijen. De derde bedacht dat ook over een huis gegooid kon worden. Met een ferme worp vloog de tomaat over het dak. Even later schalde er gevloek achter het huis en meteen daarna kwam een man de straat op, met een rotte tomaat op zijn gezicht. De jongens zetten het op een lopen! Naderhand moest Piet, mijn vader dus, excuses aanbieden aan Piet de Bok, de bekogelde buurman van een paar huizen verder. Werken in de tuinderijen lokte vader niet zo. Hij was meer een fabrieksman. Vandaar dat hij op zijn vijftiende als magazijnmedewerker aan het werk ging bij de Hoogovens. Hij zou zich opwerken tot 'eerste smeerder' en later tot hoofd smeerdienst in de blokvormengieterij, de oude Martin Staalfabriek. Na ruim veertig dienstjaren kreeg hij de kans om op 57½-jarige leeftijd met de VUT te gaan. Bij de jaarlijkse lintjesregen werd hij beloond met een koninklijke onderscheiding. Als hobby werkte hij jarenlang in een groentetuin achter de Laurentiuskerk. Omdat hij ook de pastoor groente moest leveren, had hij een dubbel perceel. Bijna dagelijks was hij er te vinden. Thuis hadden we een grote vrieskist. Er stond altijd verse groente op tafel. Een andere hobby was 'rommelen' met oude verlichtingsarmaturen. Van niets maakte hij iets, wat in huis werd opgehangen of neergezet. En als hij het zat was, werd er weer wat anders gemaakt. Nadat mijn moeder in 1990 was overleden heeft vader een aantal moeilijke jaren alleen doorgebracht. Tot hij kennis kreeg aan een vroeger buurmeisje van de Oosterstreng. Samen gingen ze verder en maakten allerlei dagtripjes. Tot die fatale dag in Bovenkarspel...

Simon de Wit

TOSS-turnsters naar halve finale

v.l.n.r. de turnsters Emily Six, Irma Warns en Seline Zwanikken. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Afgelopen weekend hebben de selectieturnsters van TOSS tijdens de kwartfinale hard gewerkt om een plek te veroveren voor de halve finale. Turnen is een jurysport, elke prestatie wordt beoordeeld met een cijfer. Een kleine fout kan al betekenen dat je net niet door bent naar de volgende wedstrijd.

Bij de senioren 2e divisie heeft Emily Six een prachtige 4e plek behaald, Emily turnde een foutloze wedstrijd en op vloer en sprong behaalde Emily hoge scores. Seline Zwanikken turnde bijna foutloos, een foutje op de balk corrigeerde zij netjes met een prachtige gymnastische combinatie, ze behaalde een keurige 5e plek. Irma Warns turnde een goede wedstrijd, waaronder een prima balkoefening. Ze werd 8e. Voor de drie turnsters betekent het door naar de halve finale in april.

Bij de pupillen 1 N2 hebben Fleur Nijveld 13e en Lise Koedijk 14e heel goed geturnd, met wat kleine schoonheidsfoutjes en een blessure hebben zij zeker laten zien dat zij selectie waardig zijn. Helaas was het net niet genoeg om door te stromen naar de halve finale. Bij de pupillen 2 N2 heeft Lilly van Rems een foutloze programma geturnd, zij behaalde een keurige 7e plek, dit betekent voor Lilly door naar de halve finale. Vera Rijnberg tenslotte behaalde een 13e plek.

Dutch Valley

REGIO - Lil Kleine, Davina Michelle, Charly Lownoise & Mental Theo, Ali B & Friends, Nielson, Jonna Fraser, Snollebollekes, Jebroer 4 Life , Tino Martin, Gerard Joling en Bizzey voeren line-up gezelligste feest van Nederland aan. Op 11 augustus strijkt Dutch Valley als enig, groot festival met alleen Nederlandse topartiesten exclusief neer in recreatiegebied Spaarnwoude. De organisatie voegt dit jaar een extra podium toe en daardoor wordt, verdeeld over acht podia, Velsen Valley opnieuw gevuld met een genre-overschrijdende muzikale kermisdag bomvol pop, hiphop, dance, go apres ski, 'foute' hits en Nederlandstalige muziek. Op het grootste podium, de mainstage, is de variatie aan artiesten zoals altijd weer erg groot. Dit jaar staan Charly Lownoise & Mental Theo 25 Years, Lil Kleine, Edison winnaars Nielson en Davina Michelle, Tino Martin, Jan Smit, Bizzey, Gerard Joling, Ali B, Boef, Dwight Dissels & Brownie Dutch, Wolter Kroes, Jonna Fraser, Samantha Steenwijk, Yves Berendse en de Marcel Fisser Band gereed voor de verwachte 30.000 bezoekers.Tickets voor Dutch Valley dutchvalley.nl/tickets en kosten € 39,50 ex € 3,75 servicefee. Info dutchvalley.nl.

Wie houdt van musicals?

Musical Sound koor uit Heemskerk. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Sommige musicals zijn klassiekers geworden, denk aan My fair Lady, Hair, The Lion King, Evita en Mamma Mia. Maar ook het Nederlandse aanbod is tegenwoordig groot en populair. Zo draait Soldaat Van Oranje al acht jaar! En er zijn musicals gemaakt over Annie M.G. Schmidt, Wim Sonneveld, Ramses Shaffy enz.

Musicals zijn prachtig om te zien en om naar te luisteren, maar wat minstens zo leuk is, is om liedjes uit musicals te zingen. Dat doet het Heemskerkse Musical Sound koor o.l.v. Anja van der Ploeg. Het huidige repertoire bestaat uit liedjes van Abba, Ramses Shaffy, Simon and Garfunkel. Repeteren op maandag in scoutinggebouw van Elfregi Helen Keller, Adelaertlaan 2 (19.45-21.45 uur). Je kunt 3 keer gratis komen kijken, luisteren en/of meezingen. Info www.MusicalSound.nl.

Kunst- en Muziekfestival

Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Op 26 mei (11.00-17.00 uur) wordt er door vrijwilligers van Buurtcentrum d'Evelaer een groot festival gehouden in het Heemskerkerduin. Diverse kunstenaars exposeren hun werk en muzikanten/bands brengen hun muziek ten gehore op verschillende locaties in het Heemskerkerduin. Het publiek kan op de fiets een bezoek brengen aan de vele kunstenaars die hun werk exposeren en luisteren naar prachtige muziek. De toegang is gratis.

s 'Ochtends start vanaf d'Evelaer een sportieve mountainbike bootcamp.s 'Middags zijn er in d'Evelaer , behalve lekker eten, drinken en muziek, kinderworkshops te doen. Bovendien vinden er schilder workshops en -demonstraties plaats. Informatie www.evelaer.nl. Voor dit festival is de organisatie op zoek naar kunstenaars die hun werk willen exposeren en muzikanten/bands die het leuk vinden om hun muziek ten gehore te brengen. Geïnteresseerden kunnen hiervoor contact op nemen met Denise@evelaer.nl.

Kinderjury

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Hou jij ook zo van lezen? Lezen is heel goed voor je. Hoe meer je leest hoe leuker het wordt. Daarom is er de Nederlandse Kinderjury, waar ieder jaar tienduizenden kinderen aan meedoen. Zij brengen hun stem uit op hun favoriete boeken.

Doe ook mee aan de leukste boekenverkiezing waar kinderen de baas zijn en haal het Kinderjury werkblad in de bibliotheek in Beverwijk of Heemskerk. Voor het eerst dit jaar bestaat de Kinderjury uit Leesweken en één Stemweek.

Lekker lezen

Vanaf nu tot en met 19 mei 2019 kun je lekker lezen en met andere kinderen over de boeken praten. In de Stemweek (van 20 t/m 26 mei) brengen je dan je stem uit via www.kinderjury.nl.

Je mag dan op maximaal drie boeken stemmen die vorig jaar voor het eerst zijn verschenen (je vindt de lijst op de jeugdwebsite van de bibliotheek). De uitreiking van de prijzen van de Nederlandse Kinderjury vindt op 26 juni 2019 plaats.

Het boek dat de meeste stemmen krijgt, wint de Publieksprijs van de Nederlandse Kinderjury.

Workshop voor koorzangers

Carolien Goeman. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Op 25 april start zangdocente Carolien Goeman een workshop voor koorzangers, solisten, sprekers en verder iedereen die meer over de werking van de stem wil weten. De stem is geen ingewikkeld instrument maar zingen zodat het vrij voelt en klinkt is best ingewikkeld.

Hoe je dat kunt bereiken wordt in deze workshop door Carolien helder uitgelegd. Veel samen zingen en meteen horen en voelen dat het beter klinkt en gaat is een belangrijk onderdeel van deze workshop. "Altijd weer bijzonder en mooi om mee te maken dat je in 6 weken tijd zoveel verschil hoort", aldus Carolien. Deze keer met muziek van ABBA.

De meeste zangers kennen de melodieën en dat maakt dat er ruim tijd is om aan klank en meerstemmigheid te werken. De zangruimte van Carolien is op het muziekfort in Beverwijk. Prima bereikbaar en een heerlijke plek om muziek te maken.

Carolien is docente Complete Vocal Technique, zij studeerde in 2015 af aan het Vocal Instituut in Kopenhagen. Naast lesgeven op het Muziekfort is zij ook vocal coach van zanggroep Mezzo Forte en popkoor Zingsation. De lessen zijn allemaal op donderdagavond van 20.00 tot 22.00.

De start is op 25 april. De kosten zijn €175 per persoon, inclusief lesmateriaal. Voor meer info mail dan naar carolien.goeman@planet.nl of kijk op www.zangschoolcaroliengoeman.com

Hoog bezoek De Vlinder

Groepsfoto met wethouders S. Pauw

HEEMSKERK - Maandag kreeg groep 7 van basisschool de Vlinder in Heemskerk hoog bezoek. De wethouders Schoorl en De Vries kwamen kijken en luisteren naar de plannen van de leerlingen.

Groep 7 doet mee met de Energy Challenges, een project waar leerlingen het voortouw nemen om de school en de omgeving te verduurzamen.

De leerlingen van de Vlinder hebben ervoor gekozen om het afval van de school te gaan scheiden en hebben hiervoor een plan opgesteld.

Zo willen zij plastic afval o.a. hergebruiken tijdens technieklessen en het GFT-afval willen ze omzetten in compost voor de schooltuin. Beide wethouders waren onder de indruk van de plannen van de leerlingen.

Wateroverlast in Heemskerk

Foto: Leo Tillmans

HEEMSKERK - Het weer was afgelopen donderdag behoorlijk van slag. Het regende behoorlijk, ook in Heemskerk. Ter hoogte van de tunnelbak aan de Hoflaan kwam het met bakken uit de hemel en daar werd liefst 40 cm regenwater gemeten. De brandweer moest er aan te pas komen om al het water weg te halen.