Purmerends Nieuwsblad

14 maart 2019

Purmerends Nieuwsblad 14 maart 2019


Werkzoekenden op speeddate in bieb

Het voeren van een goed sollicitatiegesprek is cruciaal. De feedback van de werkgevers is dan ook heel belangrijk. (Foto: Els Broers)

REGIO - De gong luidt donderdagmiddag 28 maart de start in van de speeddate tussen werkzoekenden en werkgevers. Bedrijven uit de regio komen dan naar de Bibliotheek Purmerend om sollicitatiegesprekken te oefenen met de deelnemers.

Trainen in solliciteren een van de onderdelen op 28 maart

Zo krijgen werkzoekenden de kans om zichzelf voor te stellen aan een bedrijf naar keuze. Het voeren van een goed sollicitatiegesprek is cruciaal voor het vinden van een nieuwe baan.

De feedback van de werkgevers is dan ook heel belangrijk. En die zal hoe dan ook gegeven worden door de vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven en organisaties.

Ervaringen delen

Bibliotheek Waterland biedt werkzoekenden de mogelijkheid om elkaar maandelijks op een vaste tijd te ontmoeten. Tijdens de Walk&Talk bijeenkomsten in de bibliotheek Purmerend kunnen zij ervaringen met elkaar delen, contacten leggen en krijgen zij tips en suggesties die helpen in hun zoektocht naar een geschikte baan.

Behoefte

Uit deze maandelijkse bijeenkomsten is de behoefte ontstaan om te kunnen oefenen met sollicitatie gesprekken.

Vorig jaar resulteerde dit in een samenwerking met Agnes Bak, manager van de Waterlandse Uitdaging. Zij nam de uitdaging aan om in haar netwerk te gaan zoeken naar bedrijven die mee wilden doen aan een speeddate voor werkzoekenden.

De eerste speeddate was een groot succes. Dusdanig dat een volgende niet kon uitblijven.

Gesprekken oefenen

Bij deze editie zullen medewerkers van de Rabobank, Herenbos, Voortman Kantoormeubelen, Gemeente Purmerend, Gemeente Edam-Volendam, Dijklander Ziekenhuis, Burggolf Golfresort, Groenhart, Rodi Media en de Tinteltuin de gesprekken oefenen.

Uitdaging

Dat wordt een uitdaging omdat ze in totaal 10 minuten hebben om het gesprek te voeren, feedback te geven en van tafel te wisselen.

Tussen de gesprekken door worden de deelnemers gecoached door de Walk & Talk specialisten van Bibliotheek Waterland.

Marieke Zwart van Hospice In Vrijheid, de kersverse winnares van de door D66 in het leven geroepen Femme Award, zal proberen de zenuwen bij de werkzoekenden te verminderen door ze te coachen in de pauzes tussen de gesprekken.

Uitzicht op een baan

Dit alles zorgt ervoor dat de werkzoekenden huiswaarts gaan met tips, een groter netwerk en wellicht uitzicht op een baan.


Landelijke Opschoondag

PURMEREND - Op zaterdag 23 maart is de Landelijke Opschoondag. Die dag worden in het hele land activiteiten georganiseerd om de omgeving van de eigen straat, buurt of club op te schonen.

Ook in Purmerend kunnen bewoners hun steentje bijdragen en een paar uurtjes zwerfvuil rapen. Initiatieven kunnen worden aangemeld via de website www.supportervanschoon.nl Dat geldt ook voor deelnemers.

In Purmer-Noord is inmiddels al een actie gestart, om gezamenlijk zwerfafval op te gaan ruimen. Ook in het centrum en bij de A7 langs de afrit Purmerend zijn acties gepland.

Via de website van de gemeente kan men hulpmiddelen, zoals zoals grijpertjes, aanvragen. Kijk op www.purmerend.nl/schoon

Column van de

burgemeester

Eeuwelinge in

Purmerend

Chris Vos maakt

indruk in Spanje

Aangename cheque

voor BuurtBLIK

Chinese delegatie brengt bezoekje

De Purmerendse en Chinese vertegenwoordigers konden het goed vinden met elkaar. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Onlangs bracht een Chinese delegatie van de ontwikkelorganisatie ETDZ, Economic & Technological Development Zone, een driedaags bezoek.

Zij waren op bezoek bij het bedrijf Holland Mechanics, omdat zij opnieuw gaan investeren in een nieuwe productielocatie in de ETDZ. Burgemeester Don Bijl en wethouder Mario Hegger ontvingen de Chinese delegatie en de directie van Holland Mechanics op het stadhuis.

Nationaal voorbeeld

Holland Mechanics gaat in de Chinese stad Yangzhou opnieuw investeren in een nieuwe productielocatie in de ETDZ en is voor de ontwikkelorganisatie en de stad Yangzhou een belangrijke investeerder en werkgever. De 2500 jaar oude Chinese stad Yangzhou is een nationaal voorbeeld op het gebied van duurzaamheid.

Gelijk aan Amsterdam

De ETDZ is qua ontwikkelingsomvang vergelijkbaar met de omvang van de stad Amsterdam. De ontwikkeling van woningen, universiteiten en sportcomplexen maken deel uit van deze ontwikkelorganisatie.

Tijdens het bezoek aan burgemeester Don Bijl en wethouder Mario Hegger gaf de acquisiteur van gemeente Purmerend, Angélique van Hienen, een presentatie over het investeringsklimaat in de MRA (Metropool Regio Amsterdam) en de positie van Purmerend in de MRA.

Ze vertelde de Chinese delegatie meer over Purmerend en de directe investeringsmogelijkheid in Baanstee Noord.

Investeren in stad

Daarnaast mocht de gemeente Purmerend onthullen dat Holland Mechanics ook weer in de stad gaat investeren, in een nieuwe huisvestingslocatie op Baanstee Noord.

                

Als bestuurder heb je soms te maken met maatschappelijke thema's die volop leven maar waarbij de meningen of het gedrag van mensen flink uiteen lopen. Het klimaat is een sprekend voorbeeld. De klimaatverandering en daaraan verbonden vraagstukken houdt de gemoederen bezig. Sommige mensen vinden het al 5 over 12 en bepleiten drastische maatregelen. Anderen zien de noodzaak op termijn wel, maar vinden een stap voor stap benadering voldoende. En er is een groep mensen die grote vraagtekens bij het vraagstuk zet of dit zelfs ontkent.

Deze verschillende opvattingen worden geuit in kranten, op de televisie en op sociale media. De weerslag ervan is ook in de politiek terug te vinden. Daar komt de discussie bij wie de maatregelen moet betalen en op welke wijze dit moet gebeuren. Het beeld wint niet aan doorzichtigheid door uiteenlopende subsidies of fiscale maatregelen.

Hoe je ook over het klimaat denkt, ik vind het opmerkelijk dat wij aan de ene kant aan afvalscheiding doen, openbaar vervoer stimuleren en met schone auto's gaan rijden, terwijl aan de andere kant zoveel mensen (goedkope) vliegvakanties boeken in de wetenschap dat vliegtuigen grote vervuilers zijn. Hoe gaan wij om met zonnepanelen die met vuile energie elders worden geproduceerd? Consistent en consequent zijn is niet eenvoudig.

Ik vind het zorgelijk, dat er te weinig bereidheid bestaat naar elkaars argumenten te luisteren. Helaas een beetje teken van de tijd. Elke groep heeft wel een paar professoren die zich voor hun standpunt lenen, maar tot een werkelijke weging van argumenten lijkt het niet te komen. De wetenschappelijke onderbouwing van argumenten telt amper meer en wordt soms afgedaan als maar een mening. Wetenschap wordt gewantrouwd en feiten worden betwist.

De kracht van ons land is altijd de bereidheid geweest om, ondanks verschillen van inzicht, bij grote vraagstukken samen de schouders eronder te zetten. Zo zijn onze dijken gebouwd vanuit het besef dat die voor iedereen nodig zijn, rijk of arm, links of rechts.

Dat er uiteenlopende meningen zijn, is prima. Het ervoor opkomen óók, maar elkaar wegzetten of schofferen niet. Maatschappelijke organisaties, politieke partijen en bestuurders hebben de verantwoordelijkheid deze ingewikkelde discussie goed te voeren en draagvlak op te bouwen voor maatregelen die nodig zijn. Compromissen zijn dan onvermijdelijk, maar zonder komen wij niet gezamenlijk verder. Zo ging het vroeger. In de toekomst zal het niet anders zijn als wij ons land leefbaar willen houden.

Don Bijl

Burgemeester

Project BuurtBLIK krijgt cheque van ING

Carola Groot en Monique Spliet van RSWP zijn ingenomen met het bedrag voor het filmproject. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Op het kantoor van ING Purmerend kregen Carola Groot en Monique Spliet van RSWP (WonenPlus) voor het project BuurtBLIK een cheque van € 1.500,-, aangeboden.

BuurtBLIK, waarbij senioren worden gemotiveerd om deel te nemen aan verschillende activiteiten ter bestrijding van eenzaamheid, was genomineerd uit de vele aanmeldingen voor 'Help Nederland Vooruit', een initiatief van de bank om lokale initiatieven, die er zijn om andere mensen te helpen, te ondersteunen.

Het betreft een filmproject voor en door senioren, waarbij senioren in 2-tallen, met iPad en microfoon, op pad gaat om activiteiten voor senioren te bezoeken. Op deze manier brengen zij door middel van film en interview leuke en gezellige activiteiten in beeld. Een soort 'Uit-agenda' voor senioren. "Wij hopen door het vertonen van de film senioren te enthousiasmeren om actief deel te nemen aan activiteiten om zo hun sociale leven gezelliger te maken. RSWP draagt actief bij om senioren over de drempel te tillen door de inzet van vele professionele vrijwilligers", aldus Carola Groot.

De première van de film, die bestaat uit een compilatie van alle gefilmde activiteiten, is op 27 september in theater De Purmaryn. Vervolgens is de film te zien op meerdere locaties in Purmerend. Monique Spliet: "RSWP wil alle mensen bedanken die op ons fantastische project hebben gestemd".

Voor meer informatie kijk op de facebookpagina of neem contact op met het servicepunt van RSWP Purmerend via 0299 42 63 64.

Marietje Purmerends nieuwste eeuwelinge

De wethouder kwam met bloemen en taart. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Marietje Gräber-Jans is Purmerends nieuwste eeuwelinge. Op haar verjaardag kreeg ze bezoek van locoburgemeester Harry Rotgans.

Het nog steeds goed bij de tijd zijnde feestvarken verblijft tijdelijk in Zorgcirkel Novawhere. Hier revalideert ze nadat ze een nieuwe heup kreeg.

Marietje is geboren in Indonesië in de provincie Buitenzorg in het dorp Depok. Ze trouwde in 1948 in Indonesië met een Nederlandse man. Ze kregen twee dochters en een zoon. Later kwam er nog een kleinzoon en vijf achterkleinkinderen.

In 1950 emigreerde Marietje naar Nederland. De reden was dat het stel Indonesië moest verlaten. Ze vestigde zich vervolgens in Amsterdam. Marietje werkte op kantoor als stenotypiste. Verder heeft ze veel gefietst en gewandeld.Tegenwoordig maakt ze graag kruiswoordpuzzels.

Marietje ging regelmatig op vakantie met haar man en kinderen naar Spanje. Toen de kinderen uit huis waren bezochten zij en haar man regelmatig het plaatsje Elounda op Kreta.

Collecte voor Amnesty

REGIO - Deze week is de huis-aan-huis collecte voor Amnesty.

Omdat de organisatie onafhankelijk wil zijn wil zij geen subsidies van de overheid. Daarom is de inzameling van groot belang. Hiermee wordt het werk gesteund om gewetensgevangenen te bevrijden of te zorgen dat zij op zijn minst een eerlijk proces krijgen. Amnesty: "Wij proberen marteling tegen te gaan en de doodstraf af te schaffen. Daarom rekenen wij op een royale bijdrage".

Chris Vos maakt indruk op Spaanse piste

Chris Vos stijlvol in actie. (Foto: Natasja Vos)

LA MOLINA/BEEMSTER - Chris Vos heeft grote indruk gemaakt in het Spaanse La Molina. Hij nam drie medailles mee terug naar Beemster; twee gouden en een zilveren.

De snowboarders uit alle continenten waren neergestreken in La Molina voor het afwerken van maar liefst 4 World Cup races. La Molina ligt op ongeveer 2,5 uur van Barcelona af en het gebied is 'geadopteerd' door de Spaanse tak van de Johan Cruijff Foundation. De Foundation heeft het gebied zo aangepast dat mensen met een beperking hier terecht kunnen voor snowboarden en skiën.

Snowboarder Chris Vos was in goeden doen en won maar liefst 2 World Cup races. Daarnaast was hij goed voor het zilver. Een uitstekend resultaat. Hij kan zich nu klaarmaken voor de WK in Finland.

Goede herinneringen

Vos: "Ik kom al vanaf mijn twaalfde in La Molina en heb veel goede herinneringen aan het gebied. Vier jaar geleden werd ik hier voor het eerst wereldkampioen en ontving ik mijn gouden plak van niemand minder dan Johan Cruijff. Dat vergeet ik nooit meer."

De omstandigheden in La Molina waren bizar. Er lag nagenoeg geen sneeuw en wat er lag was kunstsneeuw.

"We hebben alles gehad; wind, zon en regen. Maar ja, het is wat het is. Ik ben ontzettend blij met mijn plakken en focus me nu op de World Championships. Ik heb daar twee wereldtitels te verdedigen en dat gaat echt een hel of a job worden", aldus de Beemsterling.

Titels verdedigen

De WK is op 27 maart in het Finse Pyha. Chris Vos verdedigt er zijn Snowboardcross en Banked slalom titel.

Column Z Lijner

Haperingen

'Bouw van huurwoningen stokt in Amsterdam. Ontwikkelaars en investeerders krijgen hun plannen niet rendabel onder het huidige strenge regime van de gemeente en laten hun grondposities ongemoeid.'

Zo luidde onlangs de kop van het Financiële Dagblad. Wat is er aan de hand? In een toenemend aantal gemeenten zie je dat van projectontwikkelaars wordt geëist dat tenminste 30% van de woningen die gebouwd gaan worden vallen in de categorie sociale huur. Een begrijpelijke eis gelet op de enorme woningbehoefte aan betaalbare huurwoningen.

Tegelijkertijd zie je dat de (particuliere) ontwikkelaars daarvoor bedanken. Zij zien te weinig mogelijkheden om nog iets te verdienen aan projecten die voldoen aan de gemeentelijke eisen.

Dilemma

In Purmerend lijkt dat niet veel beter te zijn. Niet zelden hoor ik (meestal via via) dat de kleinere, particuliere ontwikkelaars zich uit onze stad terugtrekken. Om reden als zojuist gemeld. Ontwikkelaars willen best wat risico lopen, maar dat doen ze niet als het vooruitzicht op winst niet of nauwelijks aanwezig is. Voor gemeenten een dilemma. Wie de oplossing heeft mag zich melden.

Wethouder Thijs Kroese is druk met het ontwikkelen van plannen die ertoe moeten leiden dat ondanks de strenge regels het toch aantrekkelijk is voor ontwikkelaars om in Purmerend aan de slag te gaan. Die acties alleen al verdienen alle waardering. Zet ´m op Thijs! Iedere medaille heeft een keerzijde. Ook deze.

Op het terrein van voorheen Zijp wil de Linden Groep een appartementencomplex ontwikkelen: De Looiers. Menigeen ziet op die plek liever iets minder robuuste gebouwen verrijzen. Bewoners van de Purmersteenweg komen in het geweer en hebben inmiddels een procedure lopen bij de Raad van State. Een vertragende factor voor De Linden Groep.

Hoop

Voor de tegenstanders van De Looiers is er hoop. De procedure bij de Raad van State kost veel tijd. Bovendien - zo kwam mij ter ore – heeft de bouwer al laten weten de eerste anderhalf jaar geen tijd en mensen te hebben om überhaupt met de bouw te kunnen starten. In de tussentijd zullen de huizenprijzen blijven stijgen. Het zal mij niet verbazen dat tegen de tijd dat de appartementen echt in de verkoop gaan de prijzen zo hoog zijn dat er niemand meer is die voor die prijs in zo'n appartement wil wonen.

Zou het dan toch niet doorgaan?                

Geschiedenis van IJ-Tunnel

De IJ-tunnel toen het nog niet zo druk was. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De Vereniging Historisch Purmerend (VHP) organiseert op woensdag 20 maart de lezing/beeldpresentatie Geschiedenis van de IJ-Tunnel. Presentator is Harry Bijl. De presentatie is vanaf 20.00 uur bij Spijkerman Eten en Drinken, Neckerdijk 1.

Op 30 oktober 1968 opende Koningin Juliana de IJ-tunnel. Vijftig jaar later is de tunnel nog steeds een belangrijke levensader, de verbinding tussen Noord en Zuid, waar dagelijks bijna 40.000 voertuigen passeren. In zijn lezing gaat Harry Bijl in op het belang van de tunnel voor Amsterdam en de Amsterdammers.

Bijl vertelt en illustreert over de geschiedenis van de IJ-tunnel aan de hand van ontwerpen, rapporten, raadsbesluiten, ministeriële brieven, krantenverslagen e.d. Het is het verhaal van visionairs, ingenieurs en ondernemers die met de meest uiteenlopende plannen kwamen.

De presentatie is op vertoon van de lidmaatschapskaart gratis toegankelijk voor leden van de VHP; voor niet-leden bedraagt de toegang € 3,50..

Indoorvliegen in De Beuk

PURMEREND Zondag 17 maart vanaf 19.30 uur gaan er weer modelvliegtuigen de lucht in in sporthal De Beuk aan de Van IJsendijkstraat.

Het zijn lichtgewicht modellen en heli's/quadcopters voorzien van micro-elektronica en een kleine elektromotor. Daarbij zorgen moderne materialen zoals depron en carbon dat het gewicht onder de 500 gram blijft. Gastvliegen en accu's laden is mogelijk.

Het evenement kan gratis vanaf de tribune gevolgd worden en duurt tot ongeveer 21.30 uur.

Nieuwenhuijzenlezing door Annegreet van Bergen

Rijen vrouwen wachtend voor een marktkraam. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De jaarlijkse Nieuwenhuijzenlezing die Bibliotheek Waterland en het Waterlands Archief organiseren staat in het teken van het thema van de Boekenweek. 'De Moeder, De vrouw'.

De Boekenweek is van 23 tot en met 31 maart en de lezing is op dinsdag 19 maart, van 20.00 tot 20.00 uur in de gemeenschappelijke Nieuwenhuijzenzaal van de Bibliotheek Purmerend en Waterlands Archief.

Annegreet van Bergen. Ingrid Zieverink Fotografie

Annegreet van Bergen geeft een lezing met uniek beeldmateriaal over de emancipatie van de vrouw in relatie met de economische ontwikkeling van ons land in de 20e eeuw. Nederland is in korte tijd rijker geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Hierdoor is ons dagelijks leven onherkenbaar veranderd.

'Lichtbeelden'

Vanwege het Boekenweekthema 'De moeder de vrouw' besteedt van Bergen veel aandacht aan de ontwikkelingen die ervoor hebben gezorgd dat juist de afgelopen jaren de emancipatie van vrouwen zo'n vlucht heeft kunnen nemen. Welk kind kan zijn moeder nog achter het wasbord uittekenen? Dat beeld is dankzij de wasautomaat uit de tijd geraakt. Hierover, en over nog veel meer gaat het verhaal van Annegreet van Bergen, dat extra boeiend is dankzij de 'lichtbeelden' die zij tijdens haar lezing vertoont.

Zelfbeschikking

Annegreet van Bergen is van opleiding econoom en van beroep journaliste en schrijfster. Zij werd in 1954 geboren in Enschede. Na ruim dertig jaar in de Randstad te hebben gewoond, keerde zij in 2006 terug naar de oostelijke kant van de IJssel en woont sindsdien in Zutphen. Ze is onder meer auteur van de bestsellers Het goede leven (2018), Gouden jaren (2014) en De lessen van burn-out (2000). In 2010 verscheen Mijn moeder wilde dood, een persoonlijk en praktisch verhaal over zelfbeschikking.

De toegangsprijs op 19 maart is € 5,- voor leden en € 7,50 voor niet-leden van de Bibliotheek Waterland. Kaarten op www.bibliotheekwaterland.nl/kaartverkoop , of te koop in een van de vestigingen van Bibliotheek Waterland.

Vrije toegang tot informatie is steeds het thema van de Nieuwenhuijzenlezing die jaarlijks georganiseerd wordt door Bibliotheek Waterland en het Waterlands Archief. Jan en Martinus Nieuwenhuijzen waren de oprichters van de Maatschappij tot nut van het algemeen (Edam, 1784), die kennis en informatie voor alle bevolkingsgroepen toegankelijk is gaan maken en heeft bijgedragen tot het tot stand komen van Openbare Bibliotheken.

The Favourite speelt zich af in het Verenigd Koninkrijk van het begin van de achttiende eeuw. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Het overzicht van de films voor de komende dagen op het doek van Filmhuis Purmerend. Deze worden vertoond in 't Stamhuis aan de Kerkstraat 11.

Op zaterdag 16 en dinsdagmiddag 19 maart The Favourite van Yorgos Lanthimos, Ierland/Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten, 2018, 120'.

In Engeland, begin achttiende eeuw, zit de broze koningin Anne (Olivia Colman) op de troon. Centraal staat de relatie tussen koningin Anne en haar vertrouwelinge, adviseur en geliefde Sarah Churchill (Rachel Weisz), de hertogin van Marlborough. Lady Sarah regeert in Annes plaats over het land en draagt tegelijkertijd zorg voor haar slechte gezondheid en haar woede-uitbarstingen.

Prijzen

Hun levens veranderen voorgoed door de aankomst van Sarahs nicht Abigail (Emma Stone). De film won een Oscar en een Golden Globe voor de rol van Olivia Colman, en maar liefst 7 zogeheten Bafta Awards.

Op zondagmiddag 17 maart Un Tango Más van German Kral, Duitsland/Argentinië/Italië, 2015, 85'.

In Un Tango Más vertellen María en Juan hun levensverhaal aan een groep jonge tangodansers en choreografen uit Buenos Aires, die de mooiste, aangrijpendste en meest dramatische momenten uit het leven van María en Juan omzetten in prachtige tango-choreografieën.

Gratis workshop

Na afloop van deze film om 17:00 uur een gratis workshop, en in de avond van 19:00 tot 22:00 uur een TANGO SALON, waarvoor een toegangsprijs van € 7,00 wordt gevraagd.

Op dinsdagavond 19 maart Girl van Lukas Dhont, België/Nederland, 2018, 109'.

Girl was in mei de grote ontdekking van het Filmfestival van Cannes, deze debuutfilm van de Belg Lukas Dhont sleepte liefst 4 prijzen in de wacht. Lara loopt op haar tenen, zowel letterlijk als figuurlijk. De 15-jarige ballerina werd geboren in een jongenslichaam, waarin zij zich gevangen voelt.

Passend lijf

Terwijl zij er voor vecht om zich op spitzen te manifesteren als danstalent, begint dit transgendermeisje ook aan het medische proces dat er voor moet zorgen dat haar lijf straks past bij wie zij is.

De avondvoorstellingen beginnen om 20.30 uur, de middagvoorstellingen om 13.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden op vertoon vriendenpas € 6,-).

Reserveren kan op de website www.filmhuispurmerend.nl Hier tref je ook informatie over de andere films die er gedraaid worden. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl.

Startersevenement in BurgGolf

REGIO - Op maandag 8 april vanaf 19.30 uur is het Startersevenement Waterland in BurgGolf (Golfresort De Purmer) aan de Westerweg 60 in Purmerend.

"Starten doe je niet alleen", vertelt Eric Zwart, directievoorzitter Rabobank Waterland en Omstreken. "Op deze manier helpen we ondernemers graag nog sterker van start te gaan."

Vele ondernemers zitten met vragen over hun administratie, belastingvoordelen of marketing. Niels Krommenhoek, Adviseur Economie Gemeente Purmerend: "Wil je (meer) klanten trekken met je website? Weet je niet goed hoe jouw klanten 'ja' gaan zeggen tegen het bedrag dat je echt waard bent? Of worstel je met je positionering? Je kunt tijdens het Startersevenement Waterland twee workshops volgen en kiest er per ronde één die past bij de fase van je ondernemerschap."

Workshops

Er zijn diverse workshops. "Omdat we weten dat ondernemers het liefst leren van andere ondernemers, kun je tijdens het netwerkcafé in contact komen met hen", aldus Krommenhoek.

Het evenement is speciaal bedoeld voor ondernemers die tot en met drie jaar bezig zijn en die hun kennis willen verrijken. De toegang is gratis. Aanmelden kan via https://www.startersloket.nl/waterland/agenda/startersevenement-waterland-08-04-2019/

Partijen

Het Startersevenement Waterland is een samenwerking van de gemeenten Purmerend, Beemster, Waterland, Landsmeer, Edam-Volendam, Beemster Ondernemer, PRO, BVL Landsmeer, Startersloket en Rabobank.

AquaDisco in Leeghwaterbad

De kinderen genieten van bijzondere verlichting en lichteffecten. (Foto: Pim de Vries)

PURMEREND - Tijdens het dansfeest AquaDisco Glow in the dark! vrijdagavond 15 maart kunnen jonge kinderen genieten van afwisselend donkere sfeer, bijzondere verlichting en lichteffecten. Het zwembad roept de kinderen op in felgekleurde zwemkleding te komen. Alle kinderen ontvangen een Glow in the dark armbandje. Het personeel ontvangt de kinderen en blijft bij ze als lichtende voorbeelden.

In het recreatiebad van het Spurd-Leeghwaterbad klinken vanaf zeven uur swingende kinderhits en hitparadenummers. Wie niet danst kan van de luid klinkende muziek genieten tijdens het spelen of zwemmen in het water. Er drijven meerdere neon zwembanden in het bad. Er is ook een interactief springkussen met onder meer lichteffecten.

De deuren van het zwembad zijn vanaf 18.30 uur open. Het dansfeest begint om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Kinderen kunnen muziek aanvragen via info@spurd.nl, hun keuze tijdens de openingstijden bekend maken aan de receptie van het Leeghwaterbad of vrijdagavond 15 maart vragen aan de dj.

Voor de toegangsprijs van € 5,50 is er veel swingende muziek, lekker zwemwater en een bijzondere lichtgevende sfeer. De toegangskaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de receptie in het Leeghwaterbad.

Het muziek- en dansfeest trekt elke keer honderden bezoekers. Jonge muziek- en waterliefhebbers tot en met acht jaar of zonder zwemdiploma moeten tijdens de AquaDisco! in of bij het recreatiebad zijn vergezeld door een volwassene in zwemkleding.

De volgende AquaDisco! is op 19 april.

Overvecht gaat voor het goede doel

Tuincentrum Overvecht Beemster geeft een Tuinfeest. Ouderen worden speciaal in de watten gelegd. Yvette van der Does/Fotobewerking Bart Agterberg

ZUIDOOSTBEEMSTER - Tuincentrum Overvecht in de Beemster verzorgt zondag 24 maart tussen 10.00 en 17.00 uur Het Tuinfeest. Tijdens deze braderie is iedereen welkom, maar (eenzame/aan huis gebonden) ouderen worden als 'special guest' in het zonnetje gezet. Zij zijn via Stichting WonenPlus persoonlijk uitgenodigd voor een gratis dag vol muziek, spel, workshops, lekker eten en leuke cadeaus.

Het Tuinfeest wordt georganiseerd door De GOLINTL Foundation in samenwerking met het regionale onderwijs en bedrijfsleven. Zij willen eenzame/aan huis gebonden ouderen graag verwennen met een leuke dag.

Tuincentrum Overvecht Beemster geeft een Tuinfeest en legt ouderen in de watten. (Foto: Aangeleverd)

Het Tuinfeest is een gezellige braderie met muziek, lekker eten, de workshop voorjaarsstukje maken met leerlingen van het Clusius College en spellen zoals jeu de boules, bingo met leuke prijzen en Oud-Hollandse spellen. Voor de uitgenodigde ouderen is deelname aan alle activiteiten gratis, andere bezoekers betalen een klein bedrag bestemd voor het goede doel.

Ook leerlingen van de Lourdes school, De Bloeiende Perelaar en 't Carrousel helpen mee. Zij hebben plantjes gekweekt en potten gemaakt en versierd als cadeautje voor de ouderen.

Het Tuinfeest is voor jong en oud, dus ook voor kinderen is er van alles te beleven. Van een stormbaan en kinderboerderij tot springkussen, schminken en nog veel meer. Er zijn foodtrucks, kramen met streekproducten. Edith van Walsum signeert haar nieuwe boek 'Onzichtbaar' over de vriendschap tussen een oudere man en een jong meisje.

Kom naar Overvecht in Zuidoostbeemster en steun het goede doel: twintig procent van de weekendomzet gaat naar nieuwe events i.s.m. de GOLINTL Foundation. Meer informatie: www.tuinfeestovervecht.nl

Week voor de gezonde jeugd

Wethouder Harry Rotgans (midden) gaf bij Albert Heijn XL het startsein door de jeugd geblinddoekt te laten proeven. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Het is de Week van de Gezonde Jeugd. Wethouder Harry Rotgans gaf daartoe vorige week het startsein. Het is een initiatief van Spurd en JOGG-Purmerend.

Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd worden initiatieven die bijdragen aan een gezondere omgeving voor kinderen in Purmerend in het zonnetje gezet. Bovendien organiseert Spurd op de stakingsdag van het onderwijs, vrijdag 15 maart, een pop-up sportspektakel in de Kraal en de Vaart. Dit gebeurt van 10.00 tot 16.00 uur.