Haarlems Nieuwsblad

21 maart 2019

Haarlems Nieuwsblad 21 maart 2019


Upgrade tuin Philadelphia zorgt voor blije cliënten tijdens NLdoet

De Heemsteedse burgemeester Heeremans laat zich rondleiden bij Philadelphia in Heemstede tijdens NLdoet. (Foto: Rowin van Diest)

Door Lenna van den Haak

HAARLEM - Langzaam rijdend in haar rolstoel geniet cliënte Bep (gele jas op de foto), wonende bij Zorginstelling Philadelphia in Haarlem, van de zojuist betegelde tuin. De appel- en perenboom staan er mooi bij, er zijn al enkele knoppen zichtbaar. Vele vrijwilligers en professionals hebben zaterdag 16 maart hun handen uit de mouwen gestoken. NLdoet, heeft zichtbaar goed gedaan!

De prachtig betegelde tuin in de Asterstraat van Philadelphia. (Foto: Rowin van Diest)

Fabienne Butijn is coördinerend begeleider van Philadelphia, locatie Asterstraat. Zij is ook de drijvende kracht achter de gigantische klus die door velen is geklaard. Wat vorig jaar begon met een collecte, is uitgemond in een prachtig betegelde tuin waar alle cliënten naar hartenlust kunnen rijden in hun rolstoel, genieten van de zon op de huid en het horen van allerlei vogels en andere dieren.

Buitenruimte

"Vorig jaar maart meldde ik ons aan bij het Oranjefonds voor collecte. We haalden 1400 euro op, waarvan de helft naar het Oranjefonds ging, maar dat was een mooi bedrag voor het opknappen van de tuin. De langgerekte tuin, bestaande uit een klein terras en veel gras, kostte veel onderhoud terwijl maar weinig cliënten er gebruik van konden maken. Gaandeweg hebben we bedacht met Agnes, vrijwilliger en tevens een familielid van een van de bewoners, dat als we het helemaal gaan betegelen veel meer mensen van de buitenruimte konden genieten. Zo gezegd zo gedaan."

Eindresultaat

Met hulp van vele sponsoren, zo heeft Tuinbedrijf Nijssen uit Heemstede bloembollen geschonken en heeft Steenbreek 023 geholpen met contacten te leggen voor tegels bij Spaarnelanden, is de tuin geworden zoals hij is geworden. Maar er ging een heel traject aan vooraf. "Ik ben bijgestaan door echte vaklui die op vrijwillige basis hebben geadviseerd en een heel ontwerp hebben gemaakt. Een paar weken voor de grote dag hebben we het gras weggehaald, aarde en zand weggeschept en de grond egaal gemaakt voor de 1500 tegels die we hebben besteld. Afgelopen zaterdag heeft Boels een graafmachine, trilplaat, 4 kruiwagens en graszoden maaier gesponsord. zonder deze grote donaties was het nooit gelukt.''

Delegeren

Naast familieleden van de cliënten en andere vrijwilligers waren vooral Pascal de Tuinman en Richard Evers de dragende krachten van het uitvoerende project. "Zij hadden het plan in hun hoofd, overzicht van wat er moest gebeuren en konden delegeren waar nodig. Zonder hen was de dag nooit zo goed uitgepakt," vertelt Fabienne stralend. "Wat ons nu nog rest is wachten totdat het zand goed tussen de tegels is gezakt. Daarna kunnen we de tuin gaan opleuken met mooie struiken, planten en potten.

De glimlach op alle gezichten van onze cliënten, daar doe je het allemaal voor."

Voorjaarsfoto's gevraagd

Het mooie weer komt er weer aan, de lente is begonnen! De natuur laat van zich zien en de dagen worden weer langer. Haarlems Nieuwsblad brengt volgende week een voorjaarsspecial uit. In deze publicatie is ook ruimte voor mooie Haarlemse lentefoto's. Gaat u nooit zonder camera het huis uit om prachtige beelden te schieten? Kunt u de lente vastleggen op de gevoelige plaat of wilt u laten zien wat voor u lente in beeld is? Stuur uw foto's op naar de redactie via redactie.hln@rodi.nl en we maken een selectie. De mooiste beelden worden met begeleidend tekstje geplaatst in de voorjaarsspecial.

Pizzakoerier beroofd

HAARLEM - Een 16-jarige pizzakoerier uit Bloemendaal is vrijdag 15 maart slachtoffer geworden van een beroving. Die avond kwam er een bestelling binnen voor de Ripperdastraat. Toen de pizzakoerier bij het adres aankwam werd hij aangesproken door twee jongens rond de 20-25 jaar oud. Het tweetal vroeg of het slachtoffer geld kon wisselen. Toen het slachtoffer zijn portemonnee tevoorschijn haalde pakte een van de jongens de portemonnee uit zijn handen. Een van de jongens heeft geprobeerd het slachtoffer in een wurgreep te houden. Daarnaa zijn de twee jongens met de pizza en de portemonnee weggerend in de richting van het station.

Haarlem Filmstad, boek over geschiedenis van Haarlemse Bioscopen

Column:

Stem in de Stad

met Kalle

Boekenweek ook

in Haarlemse

boekhandels

Uitgaan

in

de regio

MarleenKookt breidt haar diensten uit

Bij Marleen staat gezond en lekker eten centraal. (Foto: Remco Sijtzema)

HAARLEM - Duurzame maaltijdbezorgservice MarleenKookt breidt voor het eerst uit buiten Amsterdam en fietst vanaf 11 maart op elektrische bakfietsen door Haarlem, Aerdenhout, Bloemendaal en Overveen.

Familiebedrijf MarleenKookt bestaat inmiddels 7 jaar en kookt van maandag t/m vrijdag verse, gezonde en gevarieerde maaltijden voor iedereen die geen zin of tijd heeft om zelf in de keuken te staan. Het menu wisselt dagelijks en biedt de keuze uit vlees/vis, vegetarisch en veganistische maaltijden. "Ik vind het belangrijk om niet alleen lekker, maar ook afwisselend en gezond te eten.

Agenda

Toen ik zelf een drukke baan en jonge kinderen had vond ik het lastig om hier tijd voor vrij te maken. In mijn omgeving hoorde ik dat meer mensen hier tegenaan liepen." Naast gezond en lekker eten staat duurzaamheid hoog op de agenda.

Alternatief

"Minstens zo belangrijk is onze maatschappelijk verantwoorde rol. Ik wil mensen uitdagen op het gebied van voeding en een verantwoord alternatief bieden voor makkelijke maaltijden." De maaltijden worden geserveerd in een porseleinen schaal met duidelijke opwarminstructie voor oven of magnetron. "Zo'n schaal staat mooi op tafel alsof je het zelf gemaakt hebt en bespaart een hoop afval.''

Meer informatie: www.marleenkookt.nl

'De gordijnen én het doek gingen in de was'

Cinema Palace. (Foto: Aangeleverd)

Door Willem Brand

HAARLEM - Het op 24 maart uit te komen boek 'Haarlem Filmstad' beslaat de geschiedenis van Haarlemse bioscopen, filmmaatschappijen, films, filmmakers en sterren van het witte doek tot in de meest levendige details.

Harry Hosman met de maquette van City Theater, de bioscoop op de Parklaan die er nooit kwam (Foto: Willem Brand)

Haarlem Filmstad, boek over de geschiedenis van Haarlemse Bioscopen

Aanleiding in 2013 was de gestage sluiting van Haarlemse bioscopen. Er is door samenwerking met Eye Filmmuseum, Noord-Hollands Archief en door gesprekken met bioscoopexploitanten, operateurs, regisseurs, acteurs én bekende liefhebbers een pracht van een boek ontstaan.

Magische sterrenhemel

Filmcriticus en programmamaker Harry Hosman schreef het leeuwendeel van het 272 bladzijden tellende boek. Zijn eerste film in Studio was Jour de fête van Jacques Tati, in Lido - de bioscoop met de 'magische sterrenhemel' – zag hij de Winnetou-westerns met Lex Barker als Old Shatterhand en in de Frans Hals bioscoop zag hij 's nachts 'Psycho'. Niet meer voor te stellen, in die bioscoop mocht je roken! Hosman: 'Om de zoveel tijd gingen gordijnen en het filmdoek in de was.'

Cinema Palace

Volgens sommigen was die bioscoop, nu een modezaak, het Tuschinsky van Haarlem. Het had stijl, vooral door de ronde kassa buiten en de kroonluchters met 'ijspegels' binnen. Na de verbouwing in 1990 was het buffet weliswaar groter, maar hingen er messing armaturen met witte bollen en bevond de kassa zich onopvallend in een hoek. Het was Jan Inpijn die zijn autohandel tijdens WOI, toen de productie van Duitse en Franse auto's stokte ten faveure van de oorlogsindustrie, omtoverde tot Cinema Palace.

Filmwijk

Lang had elke stad een eigen bioscoopcommissie. Mensen maakten zich zorgen over het wel en wee van hun kinderen. Hosman vond in Haarlems Dagblad een opsomming van jeugdige delicten die zouden zijn voortgesproten door het kijken naar foute films. Hosman: 'Vanwege een samenballing van talent groeide Haarlem in de jaren twintig uit tot de bakermat van de filmindustrie. Na de oorlog werd zij voorbij gestreefd door Amsterdam. Momenteel is de stad populair als filmlocatie. Neem series als Klem en Divorce, die als werktitel 'Haarlemse mannen' had. Eigenlijk verdient Haarlem een Filmwijk.'

In Museum Haarlem is de geschiedenis van Haarlem Filmstad t/m 24 september te zien en in het ABC Architectuurcentrum de gebouwen t/m 16 juni.

Snikken

Kalle Brüsewitz (Foto: Communicatie Stem in de Stad)

Nog voor het twee uur was, was het al pet. Ik moest een gast vertellen dat er geen spreekuur was. Boos, alleen maar boos. Agressief ook, zoals hij bekend staat. Hij wist me te vinden. Het moest nog twee uur worden. Twee uur. De deuren zijn open, ook voor hem. Zolang hij zich gedraagt zijn wij een plek voor iedereen. Iets na tweeën kwam een andere gast scheldend en tierend binnen. Schizofreen, drugsverslaafd, scheldt tegen de demonen om hem heen, gooit met dingen, loopt driftig rond. Ik probeer hem rustig te krijgen. Dan komt de andere gast binnen. Vrijwilligers en gasten houden hun adem in. Terwijl onze notoire overlastbezorger in z'n gebruikelijke hoekje gaat zitten gaat de andere gast in zijn gezichtsveld een tafel verder zitten. De spanning loopt op. Terwijl ze over-en-weer schelden en tieren probeer ik de ene rustig te krijgen. Een plek voor iedereen zijn en tegelijkertijd de veiligheid van een ieder waarborgen, het dagelijkse dilemma van het Aanloopcentrum en van mij als coördinator speelt door mijn hoofd. Terwijl ik in mijn rug voel dat de gast vanuit z'n gebruikelijke hoekje is opgestaan en dichterbij komt sla ik een denkbeeldig kruisje, terwijl ik niet in dat soort dingen geloof. Ik doe een schietgebedje, terwijl ik dat normaal nooit doe. Ik roep Allah aan, terwijl ik niet eens weet hoe dat zou moeten. Geen gevecht. Een knuffel. De één pakt de ander vast en zegt dat het goed komt. Ik krijg tranen in mijn ogen. Het hele Aanloopcentrum, 60 man, is stil. Je hoort alleen het zachte snikken van iemand die gewoon al heel lang even een knuffel nodig had.Kalle Brüsewitz, Coördinator Aanloopcentrum.

Haarlemse scholen krijgen Afvalrace bordspel

HAARLEM - Alle Haarlemse basisscholen ontvangen van Spaarnelanden en de gemeente Haarlem een bordspel en een kwartetspel over afval scheiden en zwerfafval. Het bordspel kunnen kinderen uit groep 7 en 8 in de klas gaan spelen. Voor kinderen uit groep 5 en 6 is er het Afval Weetjes kwartetspel.

De spellen zijn ontwikkeld om meer bewustzijn te creëren over zwerfafval en afvalscheiding in Haarlem. Spaarnelanden heeft samen met de gemeente Haarlem de spellen laten maken voor Haarlemmers vanaf 6 jaar oud. De spellen zijn speciaal toegesneden op de Haarlemse situatie. De spellen gaan over de nut en noodzaak van afvalscheiding en recycling en het afval scheiden thuis. Daarnaast gaan de spellen over de aanpak van zwerfafval in de wijk. Op deze manier leren Haarlemse kinderen op een leuke en speelse wijze hoe zij zelf thuis én in hun buurt met afval om kunnen gaan. Spelenderwijs strijden tegen afval De spellen sluiten aan bij de afvalscheidingscampagne 'Wij Haarlemmers scheiden ons afval' en de aanpak van zwerfafval. Het Afvalrace bordspel en het Afval Weetjes kwartet zijn een mooie aanvulling op de educatie over milieu en duurzaamheid. Kinderen kunnen zelf aan de slag met afvalscheiding.

Open repetitie Spaarnebazuin

HAARLEM - Op 21 maart organiseert de Spaarnebazuin een open repetitie onder leiding van onze enthousiaste dirigent Lindy Karreman. Iedereen die avontuurlijk is ingesteld en zin heeft in een nieuwe muzikale uitdaging bij een enthousiast orkest, kan langskomen om een avond mee te spelen op de open repetitie. Spaarnebazuin zoekt blazers (hout en koper) en slagwerkers met orkestervaring. Neem het instrument mee en ga direct tussen het orkest zitten. Aanmelden kan bij spaarnebazuin1929@gmail.com. De Spaarnebazuin repeteert op donderdagavond van 20.00 – 22.15 uur

Scouting gebouw Brigitta, Eemstraat 56, 2025RE Haarlem

Pletterijdebat over Klimaatakkoord

HAARLEM - Het Klimaatakkoord is woensdag 27 maart onderdeel van debat in de Pletterij. Deelnemers zijn Diederik Samsom (Klimaatakkoord), Kitty Jong (vicevoorzitter FNV), Maarten Labots (voorzitter Jonge Klimaatbeweging), Hans Mommaas (directeur Planbureau voor de Leefomgeving) en Robbert Berkhout (wethouder Duurzaamheid).

Het klimaatakkoord heeft één groot doel: om klimaatverandering tegen te gaan willen we in Nederland in 2030 bijna de helft (49%) minder broeikasgassen uitstoten dan we in 1990 deden.Maar gaat Nederland met het Klimaatakkoord de doelen wel halen? Of moet het nog ambitieuzer? En waarom is de luchtvaart nauwelijks meegenomen in het Klimaatakkoord?
Worden de lusten en lasten wel eerlijk verdeeld? En welke criteria zijn hiervoor gebruikt zodat er een groot draagvlak is in de maatschappij? De Pletterij zoekt samen met specialisten en publiek naar de antwoorden.

Het college van B en W van Haarlem heeft in het coalitieakkoord 2018-2022 opgenomen dat de gemeente een 'Global Goalsgemeente' wordt. Kaarten zijn te reserveren via www.pletterij.nl. De toegang bedraagt € 3,-.

De Pletterij Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem.

Rode loper voor potentieel zorgpersoneel

De beurs trok een hoop bezoekers. (Foto: Eveline Beijst)

HAARLEM - De ZORG.IK? Carrièrebeurs Zorg en Welzijn trok donderdag 14 maart een kleine 500 bezoekers. Wie een baan overweegt in zorg en welzijn, kreeg de rode loper uitgerold. Vorige week maakten 30 werkgevers uit de regio Kennemerland, Amstelland en Meerlanden in de provincie Noord-Holland hal in Haarlem kennis met ruim 400 enthousiaste en gemotiveerde bezoekers die heel gericht informatie zochten en sfeer kwamen proeven.

De ZORG.IK? Carrièrebeurs werd georganiseerd door werkgeversvereniging samen Voor Betere Zorg en was er voor wie werkt, of overweegt te gaan werken, in zorg of welzijn. Maar ook voor studenten en schoolverlaters die een opleiding willen volgen of hebben gevolgd in deze richting.
De bezoekers waren divers, maar 'belangstellend en gemotiveerd', zo werd gezegd door de aanwezige werkgevers. Een bezoeker gaf aan: "Na jaren administratief werk gedaan te hebben, weet ik nu dat ik een BBL-traject wil doen in de gehandicaptenzorg, nu alleen nog een werkgever vinden waar ik aan de slag kan met mijn opleiding,. Deze beurs is een prima plek om mij te oriënteren." De bezoekers ontvingen informatie over opleidingen, functies, oriëntatietrajecten, de sectoren, en openstaande vacatures. Interesse was er ook voor de workshops, een gratis fotoshoot, loopbaancoaching, cv-check en stoelmassage.
Meer dan 140.000 vacatures zijn er dit jaar in de zorg, zo werd deze week door het UWV naar buiten gebracht. En het aantal loopt in de toekomst verder op. Dat zorgorganisaties steeds moeilijker aan personeel kunnen komen, is al jaren aan de gang. Dus je kunt niet afwachten, je moet in de actiestand. En dat is precies wat deze werkgevers deden.

www.infopuntzorg.nl.

Haarlems Nieuwsblad zit ook op Facebook en Twitter en plaatst naast nieuws ook tips, leuke bezienswaardigheden, human interest verhalen en een poll. Like de pagina en volg ons.

Het artikel Scooters niet weren bij uitbreiding autoluwe binnenstad werd gretig gelezen. Een hele discussie barstte los. Wel, of geen scooters in het centrum van Haarlem?

Daarom ook nu de poll van deze week:

Gemeente Haarlem moet scooters weren bij de uitbreiding van een autoluwe binnenstad.

Stem op de Facebookpagina van Haarlems Nieuwsblad en vertel in een reactie eronder waarom u voor of tegen bent.

Wat de afgelopen week op de website en Facebook een hot topic was is het sluiten van coffeeshop Join Us. Burgemeester Wienen heeft donderdag 14 maart coffeeshop Join Us aan de Schalkwijkerstraat voor onbepaalde tijd gesloten. Door het schietincident eerder die nacht en eerder schietincident in december 2018, is de openbare orde ernstig verstoord waardoor de coffeeshop per direct is gesloten. Bijna honderd reacties van Haarlemmers die het wel of niet terecht vinden dat Wienen de tent voor onbepaalde tijd heeft gesloten.

Tentoonstelling gasvrij wonen

HAARLEM - De vlam moet uit. De gasvlam dan… Haarlem wil in 2040 geen aardgas meer gebruiken om woningen en gebouwen te verwarmen. Hoe gasvrij ben jij al? Ontdek in de Bibliotheek Haarlem Noord wat jij kunt doen om jouw huis klaar te maken voor aardgasvrij wonen.

Nog tot en met eind april is in de Bibliotheek Haarlem Noord de tentoonstelling 'In Haarlem staat een huis - Gasvrij wonen in Haarlem' te bezoeken. Kom kijken wat andere Haarlemmers al doen om zich voor te bereiden op de energietransitie. Misschien wordt er inspiratie opgedaan.

Aanpassingen

De Haarlemmers in de tentoonstelling gingen zelf aan de slag: zij gebruiken al steeds minder aardgas in hun huis of wonen zelfs al helemaal 'aardgasvrij'.

Bekijk de voorbeeldwoningen en kom meer te weten over mogelijke aanpassingen, zoals koken op inductie, de werking van een warmtepomp of zonnepanelen.

Ook is er informatie over de duurzaamheidslening van de gemeente. De tentoonstelling is tot en met 30 april t bekijken tijdens openingsuren van de Bibliotheek Haarlem Noord:

De Bibliotheek Haarlem Noord

Planetenlaan 170

2024 EX Haarlem

Digi-sterker vergroot vaardigheden 65+

Digi-sterker vergroot vaardigheden 65+

HAARLEM - Eerder zocht ik echt niet iets voor mijn plezier op de computer. Maar dankzij digi-sterker doe ik nu wel de financiële administratie op de computer. Ik wil mijn zaken ordenen voor als ik plotseling dood zou ga, dan kan mijn familie mijn administratieve zaken waarnemen en regelen. Maar zonder Digi-sterker was ik niet zover gekomen, zegt de 74-jarige Janine Kooy die sinds 10 jaar op de computer werkt.

Janine Kooy woont in een Centraal Wonen project met gemiddeld 40 volwassenen en 20 kinderen. Sinds januari heb ik een nieuwe laptop en ik lees via Google mijn mail. En ik vind het heel handig om mijn hele familie te mailen – dan ze lezen ze allemaal in een keer het berichtje. Dat doe ik liever dan een berichtje plaatsen in de familie - WhatsApp groep. Digi-sterker is een hele nuttige training. Karla is secretaris van de EHBO-vereniging Heemstede en schrijft al haar verslagen op de computer. Ook coördineert ze aanmeldingen voor een training reanimatie. Zowel Karla Groen als Janine Kooy vonden de begeleiding bij Digi-sterker fijn omdat er maar liefst 2 begeleiders waren op 8 cursisten. Vrijdag 5 april begint een training in de bibliotheek Haarlem Noord en dinsdag 9 april in Haarlem Centrum. Digi-sterker bestaat uit 4 wekelijkse bijeenkomsten. Meer informatie over deze gratis trainingen: www.bibliotheekzuidkennemerland.nl/activiteiten/volwassenen/digisterker.html.

Een groot feest der herkenning

Lekker dansen bij Letz Party. (Foto: Aangeleverd)

HOOFDDORP - Letz Party houdt op 30 maart voor de derde keer een 30+ Disco & Upbeat Classics Party.

Het dansfeest is in twee zalen. In de ene zaal draait DJ Henri Geerlings Upbeat Classics (Dance, House, oude hits in een nieuw uptempo jasje en vele andere hits van toen).

In de andere zaal draaien DJ Robbie en DJ's William (Party Inside) een swingende mix van de beste Disco Classics uit de 70s, 80s, 90s, 00s & 10s. Bij LetzParty is de sfeer altijd relaxed en ongedwongen. Terwijl iedereen geniet van de unieke ambiance, gaan de gasten 'helemaal los' met gelijkgestemden op de hits van toen en nu.

Event Center Fokker in Hoofddorp (IJweg 1094).

Verhuizingsopruiming bij Wolkyshop Haarlem

Mark Zwart van Wolkyshop Haarlem. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - De voorbereidingen van de verhuizing starten op 26 maart met een grote opruiming op de huidige locatie. Er is volop keuze en alles mag weg, want Wolkyshop wil zo min mogelijk naar de nieuwe winkel meenemen. Profiteer dus van hoge kortingen, die kunnen oplopen tot maar liefst 75%! Zelfs op de nieuwe collectie wordt in de winkel 10% korting gegeven.

Per 2 april verhuist Wolkyshop Haarlem van de Barteljorisstraat 7 naar de Smedestraat 7

De uitgebreide opruimingscollectie bestaat uit de meest uiteenlopende modellen: van sportief tot gekleed. Denk aan sportieve boots, maar ook hoge of middelhoge pumps, smaakvolle laarzen in allerlei hoogtes, sneakers en sandalen.

Onder de naam Cloud9 zijn de boots en schoenen uit de herencollectie te vinden. Daarnaast is het personeel vriendelijk om klanten te helpen waar nodig.

Juiste loopcomfort

Wolky's zijn schoenen van topkwaliteit met een ideaal voetbed voor het juiste loopcomfort. Ze zijn niet alleen mooi om te zien ook nog eens heerlijk om te dragen! Ervaar het zelf! Vind de perfecte Wolky schoen en profiteer van de mooie kortingen. Bezoek Wolkyshop Haarlem, nu nog aan de Barteljorisstraat 7, om de opruimingscollectie te bekijken en te passen.

Nieuw adres

Het personeel en de stad van Wolkyshop Haarlem staat voor alle klanten klaar, in zowel de oude als de nieuwe locatie.

De verhuizing heeft plaats begin april. Klanten zijn vanaf 2 april welkom in de nieuwe locatie, gelegen aan de Smedestraat 7 in Haarlem.

'Uw voeten zijn in goede handen'

Brenda van Pedicuresalon Brenda's Place. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM/HEEMSTEDE - Pedicuresalon Brenda's Place is gevestigd in serviceflat De Kinheim. Met haar 30 jaar ervaring als pedicure is de klant verzekerd dat de voeten in goede handen zijn. Zij beschikt over de aantekeningen "diabetes & reuma" en verder kan zij vele voetproblemen oplossen; van eelt & kloven tot likdoorns & schimmelnagels.

Een andere specialisatie is "nagelreparatie". Kapotte, afgebrokkelde of gescheurde nagels worden heel gemaakt met een speciale gel; deze werkt ook schimmelwerend.

www.brendasplace.nl.

of bel met 06-18334620.

Egels uit de Winterslaap

HAARLEM - Door het ongewone zachte voorjaarsweer staan alle krokussen en narcissen al uitgebreid te bloeien. Ook de egels komen uit hun winterslaap, maar dat is eigenlijk een maand te vroeg.

Voor de egels (mager en uitgehongerd na de winterslaap ) is er helaas nog veel te weinig te eten. Hun voedsel: insecten, slakken en wormen, zijn nog niet aanwezig. De nachten zijn daarvoor nog te koud.

Help de egel door wat bij te voeren. Bijvoorbeeld door kattenbrokjes in een egelhuisje aan te bieden. Zo kunnen de katten er niet bij. Ziet u een egel overdag in uw omgeving, bel of mail vooral even met ons! Egelopvang Haarlem en Omstreken. Egelopvanghaarlem@gmail.com 06-28940779.

Leerkrachten lopen voor vluchtelingen

Loop mee met de Nacht van de Vluchteling. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - In de nacht van 15 op 16 juni is Haarlem voor het eerst het decor van de Nacht van de Vluchteling. Het is voor het derde jaar dat de nachtelijke looptocht van 40 kilometer in de Amsterdam van start gaat, maar voor het eerst dat er wordt gefinisht in Haarlem. Samen lopen we om geld op te halen voor noodhulp voor vluchtelingen wereldwijd.

Vele honderden deelnemers vertrekken klokslag middernacht vanaf de Westergasfabriek om de volgende ochtend te finishen bij het Haarlemse Stadsstrand de Oerkap. Zo ook een team leerkrachten van de Internationale Taalklas, een school voor nieuwkomers in Haarlem en omgeving. "Dagelijks werken wij met kinderen van over de hele wereld. Sommigen van hen zijn vluchteling. Deze kinderen hebben het geluk dat ze hier nu onderdak, onderwijs en genoeg te eten hebben. Dit geldt helaas niet voor de kinderen die nog in een vluchtelingenkamp zitten onder mindere omstandigheden. Voor hen lopen wij de Nacht van de Vluchteling."

Vaste supporters Art Rooijakkers en Waldemar Torenstra hebben opnieuw hun medewerking toegezegd. Vorig jaar werd 1,7 miljoen euro opgehaald door 5200 deelnemers. Uit die opbrengst biedt Stichting Vluchteling hulp aan 100.000 vluchtelingen in onder andere Colombia, Myanmar en Ethiopië.
Voor meer informatie en aanmelden voor een van de routes tijdens de Nacht van de Vluchteling:

www.nachtvandevluchteling.nl.

Jong Talent aan de Vleugel

BLOEMENDAAL - Op donderdag 28 maart staat in de Kapel het concert in het teken van Jong Talent aan de Vleugel. Acht jonge pianisten treden op in De Kapel.

De talenten zijn: Job Honee, Pallavi Nandoe Tewarie, Edmond Offermann, Max Valkenburcht, Bettino Weisser, Peiting Xue, Connie Lou en Victor Su.

Op het programma staan werken van: Scarlatti, Haendel, Beethoven, Mendelssohn, Von Weber, Chopin, Brahms en Ravel.

Aanvang: 20.00 uur. Voor nadere informatie: www.dekapel-bloemendaal.nl

Podium De Kapel, Potgieterweg 4 te Bloemendaal.

Cameretten Finalisten Tour

Laat de lachspieren maar werken. (Foto: PR)

HAARLEM - Cameretten Festival, dé cabaretkweekvijver van Nederland! Duizenden mensen zagen hier de eerste stappen van o.a. Bert Visscher, Brigitte Kaandorp, Theo Maassen, Ronald Goedemondt en Daniël Arends. Een nieuwe lichting cabaretiers treedt in hun voetsporen. Kom keihard lachen en laat je verrassen door de drie festivalfavorieten van de 53e editie.

In 1966 organiseert een groep studenten een cabaretfestival vernoemd naar een plein in hartje Delft. Een succes! Het festival groeit uit tot één van de grootste cabaretfestivals van Nederland.

Nieuwe lichting

We zijn inmiddels ruim vijftig jaar verder en Cameretten Festival is nog steeds hét platform dat jong cabarettalent herkent, begeleidt en presenteert aan het grote publiek. Laat je verrassen door een nieuwe lichting cabaretiers en zie de topcabaretiers van de toekomst!

Na de selecties, workshops, try-outs, de halve finale en finale is het nu tijd voor de landelijke finalistentournee. De drie aanstormende cabarettalenten staan te popelen. Bereid je voor op een avond keihard lachen met Waterkonijnen, Hassan el Rahaui en de uiteindelijke winnaar Chris Verlaan!

Cameretten Finalisten Tour. Donderdag 28 maart in het Patronaat. Zaal open 20.00 uur. Aanvang 20.30 uur.

Toegang 16,50 euro.

Met je neus in de boeken tijdens Boekenweek

Jan Siebelink. (Foto: PR Boekenweekgeschenk)

HAARLEM - Van zaterdag 23 maart t/m zondag 31 maart is het Boekenweek. Diverse boekhandels in de regio doen mee met diverse acties, signeersessies en lezingen. Het thema van de 84ste Boekenweek, is De moeder de vrouw.

De moeder de vrouw. Twee identiteiten, zijn zij onlosmakelijk met elkaar verbonden? Een relevante vraag waar je heel verschillend op kunt antwoorden; een onderwerp dat net zo veelzijdig is als dat er moeders en vrouwen zijn. Niet voor niets is het dan ook een regelmatig terugkerend onderwerp voor maatschappelijk debat. Het thema kent twee verschillende perspectieven, die van de moeder zelf maar ook die van het kind. Ervaringen met moederschap lopen uiteen van een 'natuurramp' (Joke Smit) tot het mooiste dat je kan overkomen.

En waar blijft de begeerte van de moeder de vrouw? Kinderen kunnen idolaat van hun moeder zijn of juist hele strenge criticasters. Al deze zienswijzen leveren een leger aan literaire moeders op, van Medea tot oermoeders.

Ode aan vriendschap

Het boekenweekgeschenk van dit jaar is: Jas van Belofte van Jan Siebelink. Jas van belofte is een ode aan een vriendschap, aan een vader, aan het schrijven. Als Arthur met hoge snelheid per ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht, is hij er zeker van dat hij bezig is het leven te verlaten. Al bijna vanaf de andere zijde overziet hij wat hij achterlaat, en vraagt zich af of het genoeg is.

Het waren zijn vrienden Edwin en Loetje die destijds aanvoelden dat hij een verhaal in zich droeg dat verteld moest worden, maar ze wisten ook dat het een welhaast onmogelijke opdracht zou zijn dit daadwerkelijk uit te voeren. Edwin bezwoer Arthur: 'Je mag nooit meer tevreden zijn over jezelf, zolang de zoektocht van de jongen niet op de meest volmaakte wijze is verteld.'

Gratis reizen

Bij besteding van 12,50 aan Nederlandstalige boeken is dit een geschenk van de boekhandelaren. Geef het geschenk aan familie, vrienden of lees het zelf thuis, op de bank of in de trein.

Want wie zondag 31 maart met het boekenweekgeschenk met de trein reist hoeft geen kaartje te betalen.

Murat Isik schrijft Boekenweek essay

Murat Isik (Foto: Merlijn Doomernik)

HAARLEM - Het Boekenweekessay van de winnaar van de LibrisLiteratuurprijs en de Boekhandelsprijs ligt tijdens de Boekenweek voor 3,75 euro in de boekhandels van Haarlem en omgeving.

Mijn moeders strijd beschrijft de onvermoede emancipatiestrijd van Murat Isiks moeder Aynur: van haar geboortedorp Baltas tot haar jaren in de Bijlmer, waar ze nog altijd woont en werkt. Mijn moeders strijd is een prachtig, ontroerend portret van Isiks moeder, zijn inspirator en grote voorbeeld.

Begin jaren vijftig wordt Murat Isiks moeder Aynur geboren in een arm Zaza-dorp in Oost-Turkije. Haar ouders investeren alles in hun zoon – hun hoop voor de toekomst –, hun dochters zullen immers worden uitgehuwelijkt. Na een verwoestende aardbeving verhuist Aynur in 1966 naar Izmir, waar haar broer haar tewerkstelt als huishoudelijke hulp, waardoor ze tegen haar zin het huis moet verlaten.

Door keer op keer de door hem gekozen huwelijkskandidaten af te wijzen, komt ze voor het eerst in verzet. Tot de druk zo hoog oploopt dat ze wel moet trouwen en ze begin jaren tachtig terechtkomt in de Amsterdamse Bijlmer, waar ze sociaal geïsoleerd raakt. Tegen alle verwachtingen in besluit Aynur zich te emanciperen, waardoor ze zich van de vrouwen en moeders in haar omgeving onderscheidt. Waarom deed ze dat en voor wie voerde ze haar strijd? En welke invloed heeft schrijver en vrouwenactivist Duygu Asena op haar gehad?

Wie is Isik

Murat Isik (1977) debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond. Hij won er de Bronzen Uil Publieksprijs mee. In 2017 verscheen zijn tweede roman Wees onzichtbaar. Isik won hiermee de prestigieuze Libris Literatuur Prijs 2018 en de Boekhandelsprijs 2018.

'Ik pest niet mee!' met Dieuwertje Blok

HAARLEM - Wat doe je als je iemand ziet die gepest wordt? Spring je ertussen of loop je weg? Pesten komt jammer genoeg nog altijd voor. In het prentenboek 'Krabbetje Kor wil rechtdoor' van illustrator Kim Aukema en tekstschrijver Erika Meershoek is ook niet iedereen even aardig voor Krabbetje Kor. Toch kan Krabbetje Kor meer dan iedereen had gedacht!

Op zondag 24 maart leest Dieuwertje Blok het boek voor in de Bibliotheek in Haarlem. Tijdens het voorlezen beantwoord je samen met je ouders vragen die bij het boek horen.

De rappers Dos Hermanos (bekend van Klokhuis en NPO Radio 3FM) treden op met hun lied 'Ik pest niet mee', dat ze speciaal voor dit prentenboek maakten.

Na het verhaal, krijg je een hapje en een drankje en kun je zelf aan de slag om een trotse 'Ik sta sterk'-dobbelsteen te knutselen. Het boek kun je ook kopen die middag! Kom je meedoen?

De ouders/verzorgers zijn ook welkom natuurlijk.

Deze interactieve middag wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting Omgaan met Pesten.

Zondag 24 maart | 14.00 – 15.30 uur | Gratis | Kinderen 7+

De Bibliotheek Haarlem Centrum (Doelenzaal)

Raad: Wie is jouw Moeder?

Moeder en kind. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Van 23- t/m 30 maart wordt weer de jaarlijkse Boekenweek gehouden. Het thema dit jaar "De Moeder, de vrouw" naar het beroemde gedicht van Martinus Nijhoff.

Bruna Boekhandel, Generaal Cronjéstraat organiseert naar aanleiding van het thema een leuke nostalgische foto prijsvraag. In de winkel zijn jeugd foto's tentoongesteld van medewerkers van het Bruna filiaal evenals foto's van de moeders. Welke moeder hoort bij welke verkoopmedewerker?

Met deze foto prijsvraag zijn Bruna cadeaubonnen te winnen.

Deelname formulieren zijn verkrijgbaar tijdens de Boekenweek in de winkel.

Bruna Boekhandel Generaal Cronjéstraat 67-69 2021 JC Haarlem 023-5263180 Bruna0815@brunawinkel.nl

Signeersessie Peter Buwalda

Peter Buwalda. (Foto: Jelle Vermeersch)

HAARLEM - Op vrijdag 29 maart komt Peter Buwalda zijn boek Otmars zonen signeren. Reikhalzend hebben vele liefhebbers er naar uitgekeken: een nieuw boek van Peter Buwalda. Zijn tweede roman, Otmars zonen, verscheen op 5 maart dit jaar. Kom langs in de Boekenweek en laat jouw exemplaar van Otmars zonen voorzien van een fraaie handtekening!

Otmars zonen vertelt het verhaal van de jonge Shell-employé Ludwig Smit, die na een bezoek aan de illustere Johan Tromp op het Siberische eiland Sakhalin strandt in een sneeuwstorm. Juist nu, wanneer onderzoeksjournaliste Isabelle Orthel hem het deksel komt overhandigen van een beerput, begint Tromps daverende carrière in de oliebusiness te wankelen. Tromp – hedonist, alfaman, kroonprins van Shell, en in alles het tegenbeeld van Ludwig – schat zijn twee bezoekers volkomen verkeerd in.
Peter Buwalda verkent in Otmars zonen de grenzen van de epische wereld die hij al in Bonita Avenue schiep. In de nog te verschijnen delen van zijn roman fleuve, De jaknikker en Hysteria siberiana, geeft hij deze wereld verder vorm.

Peter Buwalda. (Foto: Linda Stulic)

Zijn nieuwste boek signeert Peter vrijdag 29 maart bij De Vries Van Stockum. In zijn tour door Nederland maakt hij van 16.00 - 17.00 uur tijd voor de Haarlemse lezers. Toegang: Gratis.

Locatie: De Vries Van Stockum, Gedempte Oude Gracht 27 in Haarlem

Kermis Zaanenlaan op bekende plek

De Zaanenlaan die straks weer vol bedrijvigheid is. (Foto: Christa Warmerdam.)

DOOR CHRISTA WARMERDAM

HAARLEM – "Ik vind u nu al de beste burgemeester van Haarlem", zegt Sander van den Raadt aan het eind van het debat over de kermis op de Zaanenlaan in de raadscommissie Bestuur van 14 maart. Hij doelt hiermee op de toezegging van burgemeester Jos Wienen om samen met Van den Raadt in de botsautootjes te gaan. Wienen: "Ik heb gezegd dat ik graag met u in de botsautootjes ga zitten en dat ik u gewaarschuwd heb."

Na vele bijeenkomsten over eventuele verplaatsing van de kermis, bijvoorbeeld naar hoek Kleverlaan/Jan Haringstraat of meer rondom het Zaanenpark (Orionweg/Mercuriusstraat) lijkt de kogel nu door de kerk. Met wat kleine aanpassingen blijft de kermis gebouwd worden op de huidige locatie aan de Zaanenlaan. Voor de zomer van 2019 zal dit geëvalueerd worden en zal besloten worden of dit ook voor de komende jaren het geval zal zijn.

Ontwikkelingen

Op een bewonersbijeenkomst op 12 februari kwam het verzoek de kermis te verkleinen. Op een historische tekening van de indeling van de kermis uit 1982, zou volgens de exploitanten echter te zien zijn dat de kermis voor wat betreft de hoeveelheid aan attracties sindsdien niet in aantal is toegenomen. Wel zijn sommige attracties (in formaat) veranderd en is de totaal gebruikte oppervlakte wat vergroot.

Frans Smit (OPHaarlem) ziet in de loop der jaren verbetering: "Ik woon op zo'n 70 meter van de kermis en ik heb vanaf 1975 de ontwikkeling gezien. Eén van de meest frappante dingen is de enorme afname van het geluidsniveau."

Voldoende bereikbaar

De veranderingen zijn dat aan de huizenzijde 12 in plaats van 18 attracties komen, er een groter deel van het park gebruikt kan worden voor de kermis, met kunststof rijplaten voor attracties die op het gras komen te staan en dat bij de indeling nadrukkelijk is gekeken naar de veiligheid. De brandkranen zijn vrij, er zal altijd een vrije doorgang van tenminste 3,5 meter tussen de attracties zijn en alle huizen zijn voldoende bereikbaar voor hulpdiensten.

Kermisdata

Volgend jaar zal de kermis nog maar 11 dagen staan (in plaats van 12 dagen). De kermis op de Zaanenlaan is dit jaar van 24 april tot en met 5 mei open. De kermis op de Grote Markt staat van 13 tot en met 28 april.

Vraag gezonde kant- en klaarmaaltijden stijgt

Vers kan zeker kant- en klaar zijn. (Foto: Uitgekookt)

REGIO - De afgelopen tijd zijn vooral de gezondere varianten van de kanten-klaar maaltijden heel populair. Dit zijn maaltijden die met verse ingrediënten op een ambachtelijke manier worden bereid zonder kunstmatige toevoegingen en conserveringsmiddelen. "De consument wordt steeds bewuster als het op voeding aankomt' aldus Johan van Marle, eigenaar van Uitgekookt. 'Verder zien we twee trends samenkomen. Enerzijds wil de consument steeds gezonder eten en anderzijds is het niet mogelijk om veel tijd in de keuken door te brengen om daadwerkelijk een gezonde maaltijd op tafel te zetten."

Van Marle ziet verschillende groepen consumenten maaltijden afnemen bij Uitgekookt. Dit zijn senioren die niet zelf meer kunnen koken maar bijvoorbeeld ook werkenden die onregelmatige uren draaien, laat thuis zijn of een eenpersoonshuishouden voeren. De maaltijden hoeven alleen nog maar worden verwarmd in de oven of magnetron. 'Met een team van professionele koks bereiden we met veel passie en deskundigheid elke week 20 verschillende gerechten met zowel Hollandse, Oosterse en Mediterrane invloeden' vertelt Johan van Marle. "Koken doen we op ambachtelijke wijze met verse en kwaliteitsproducten, dit proeft de consument gelijk."

De consument wordt steeds bewuster als het op voeding aankomt

Bij het consumentenprogramma VARA Kassa kwam Uitgekookt niet voor niets als beste uit de test. Naast de kwaliteit van de maaltijden is Uitgekookt ook op het gebied van bezorgen ver vooruit.

"We hebben fantastische bezorgteams in grote delen van Nederland. Deze bezorgers denken mee met de klant en zorgen ervoor dat de maaltijden netjes en correct aan huis worden gebracht", aldus een trotse eigenaar.

'Onze bezorgers hebben tijd voor een gezellig praatje en dat is vooral voor onze oudere klanten erg prettig. Elke keer een bekend gezicht aan de deur'.

Groeiende vraag

Om de groeiende vraag naar de gezonde maaltijden aan te kunnen is Uitgekookt verhuist naar een nieuw onderkomen. 'Dit geeft ons de mogelijkheid om steeds meer mensen in Nederland blij te maken met een heerlijke maaltijd' sluit van Marle af.

Benieuwd naar de maaltijden en gemak van Uitgekookt? Probeer het proefpakket van drie maaltijden voor slechts 12,95 euro (gratis bezorging).Bestellen kan via www.uitgekookt.nl of 085-0406065.

Peuterdagopvang 't Kwakersnest

Kom ook bij Peuteropvang 't Kwakersnest. (Foto: Aangeleverd)

VELSERROEK - 't Kwakersnest peuteropvang is een kleinschalige opvang die in samenwerking met de Rozenbeekschool opvang voor 2- tot 4-jarigen onder schooltijd realiseert. 't Kwakersnest is gevestigd met een eigen kind-centrum in KBS de Rozenbeek aan de Floraronde in Velserbroek. 't Kwakersnest is er voor alle ouders met peuters in de leeftijd 2 tot 4 jaar.

Nieuw in de Rozenbeekschool in Velserbroek

Peuteropvang 't Kwakersnest. (Foto: Aangeleverd)

Met de basisschool wordt inhoudelijk samengewerkt aan de pedagogisch en didactische benadering. In de peutergroep wordt gewerkt met de voor- en vroegschoolse educatieve (VVE) Startblokken. Dit met als doel om elke peuter optimale ontwikkelingskansen te bieden. Er wordt doelgericht aan de doorgaande ontwikkelingslijn van de peuter gewerkt met behulp van thema's en activiteiten.

Het lokaal is ingericht met diverse hoeken die aansluiten bij het thema, er is onder andere een huishoek, taal/boekenhoek, bouwhoek, klimhoek. Maar ze maken ook gebruik van faciliteiten in school zoals de gymzaal en er vinden gezamenlijke activiteiten plaats. Peuterdans en peutergym zijn daar een goed voorbeeld van.

Het aanbod van 't Kwakersnest: Verlengde peuteropvang: maandag, dinsdag en donderdag: 8.30 tot 14.45 uur (6,25 uur per dag) en woensdag en vrijdag: 8.30 tot 12.00 uur (3,5 uur per dag). Reguliere peuteropvang: maandag tot en met vrijdag: 8.30 tot 12.00 uur (3,5 uur per dag). Ouders zijn bij beide vormen vrij in de keuze van aantal en welke dagdelen.

www.kwakersnest.nl.

Stadswandeling door Bakennesserbuurt

HAARLEM - Lekker rondslenteren door Haarlems oudste buurt Bakenes. Een verrassende tocht langs kleine pleintjes, langs de oudste gracht met voormalige bierbrouwerijen en niet te vergeten een bezoek aan het oudste hofje van Nederland.

Maar ook de oudste kerk en het Joods monument worden niet vergeten. Dat is in een notendop de zwerftocht door Bakenes, Haarlems oudste buurt. Wandel mee met Gildegids Marianne. De wandeling heeft plaats op zaterdag 6 april. De groep vertrekt om 13.30 uur vanaf de Vleeshal, gelegen aan de Grote Markt. De kosten bedragen 4,- euro per persoon.

Aanmelden kan via mail naar gildewandelingen@gmail.com of door te bellen naar telefoonnummer: 06-16410803. Kijk voor meer informatie over wandelen met het Gilde op www.gildehaarlem.nl.

Klimaatakkoord Haarlem

HAARLEM - Op vrijdag 8 maart opende Robbert Berkhout, wethouder Duurzaamheid, de eerste bijeenkomst van het Haarlems Klimaatakkoord.

Meer dan 50 Haarlemse organisaties waren in het Seinwezen aanwezig. De eerste afspraken binnen het Haarlems Klimaatakkoord zijn tijdens deze bijeenkomst getekend. Tot slot presenteerde Inholland het onderzoek naar vrachtlogistiek over Haarlemse wateren.

Nieuwe stap naar onderwijscampus Koepel

De koepel. (Foto: PR)

HAARLEM - Het Haarlemse college van B&W zet een volgende stap in de ontwikkeling van de Koepel, het voormalige gevangenisterrein aan de rand van het centrum en Haarlem-Oost. Het sinds 2017 doorlopen bestuurlijke proces heeft uiteindelijk geleid tot een degelijk plan voor een 'University of Small and Medium Business', aldus het college. Nu is het aan de gemeenteraad om zich over de Koepel-plannen uit te spreken en met een zienswijze te komen.

Het stadsbestuur heeft tot de volgende fase in de ontwikkeling besloten op basis van het onderwijsplan van de Duitse SRH uit Heidelberg (met o.a. de universiteit van Wiesbaden) en de Nederlandse Global School for Entrepreneurship (GSE). Dit plan sluit aan op de uitgangspunten van het college en de positieve business case van Stichting Panopticon, de initiatiefnemer van de Koepel-plannen. Wethouder Floor Roduner (Ruimtelijke Ontwikkeling): "De ontwikkeling van de Koepel is een belangrijke invulling voor dit gedeelte van de stad. Een prachtig monument blijft behouden voor Haarlem. Een gebouw bedoeld om besloten te zijn, wordt nu open en toegankelijk. Ondernemers kunnen hier aan het werk en er komt plek voor horeca en ontspanning. Dit kan allemaal veel gaan bieden, voor de wijk, voor de stad en daarbuiten." Het college vraagt de raad nu om zijn zienswijze omtrent de Koepel-plannen kenbaar te maken. Specifiek over het voorgenomen collegebesluit om af te zien van het ontbindingsrecht. Voorwaarde is wel dat Panopticon erin slaagt de financiering voor de herontwikkeling van de Koepel rond te krijgen. Als de gemeenteraad met het besluit van het college mee gaat, kan Panopticon een volgende stap zetten naar realisatie van de Koepelplannen.

De koepel zoals het misschien ingericht gaat worden. (Foto: PR)

Initiatief betrokken Haarlemmers

De herontwikkeling van de Koepel is begonnen in 2014. De gemeente Haarlem heeft het complex in 2017 van de rijksoverheid gekocht en doorverkocht aan de Stichting Panopticon. Van meet af was het doel er een academische opleiding te vestigen. Het collegebesluit is een stap in de goede richting. Floor Roduner: "Het ontwikkelen van de Koepel kost inzet, maar levert veel op voor de stad. Door de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs op het gebied van duurzaamheid, energie en mobiliteit ontstaat nu een kenniscentrum waar met name het lokale MKB van profiteert. Dit zal tot versterking van het economisch klimaat leiden, met extra banen en investeringen. Een meerwaarde voor heel Haarlem."

Dertig jaar werkzaam in de bioscoop

Filmtheater Roxy in de kleine Houtstraat Fotoburo de boer/Noord-Hollands Archief

Door Willem Brand

HAARLEM - Haarlemmer Onno Hulshof, wiens foto's regelmatig in Haarlems Nieuwsblad staan, werkte van 1982 tot 2012 in bijna alle Haarlemse bioscopen. 'In de gouden tijd zaten de ouvreuses tot de pauze vaak te breien, de jongelui speelden backgammon.'

'Bij Roxy moest je onder het balkon zitten'

Als vrijwilliger in de Frans Hals Bioscoop zag hij dat bedrijfsleider Joost Oossanen als er onrustig volk was een half uur voor aanvang de diacarroussel met eigen dia's aanzette. Hij stelde toen voor om voor de verandering zijn dia's van Terschelling te gebruiken.

Ijspegels

'Hij zag dat ik het werk leuk vond. Op een keer liepen we de cabine in, toen er telefoon van de kassa kwam. Hij zei: ga even naast de projector zitten. Als er iets mis gaat, moet je eerst op die knop en dan op die drukken.'

Volgens sommigen was die bioscoop, nu een modezaak, het Tuschinsky van Haarlem. Het had zeker stijl, vooral door de ronde kassa buiten en de kroonluchters met 'ijspegels' binnen.

Vooral porno

Onno: 'Na de verbouwing in 1990 was het buffet weliswaar groter maar hingen er messing armaturen met witte bollen en bevond de kassa zich onopvallend in een hoek.' Bij Lido op het Houtplein draaide Onno toen die bioscoop op zijn laatste benen liep vooral porno.

'De helft van de zes mannen was na de pauze verdwenen.

Glijdend de zaal in

De schoonmakers, zeiden wij voor de grap, gingen glijdend de zaal in. In de bioscoop was je manusje-van-alles, deed verkoop aan het buffet, scheurde de kaartjes, hielp met onderhoud en draaide films.'

Spugen naar beneden

Vroeger heette Roxy de Spaarne Bioscoop. Onno: 'Uit de verhalen van mijn ouders weet ik dat het daar vroeger na afloop van de westerns vaak matten was. Binnen was devies om onder het balkon te gaan zitten. Er werden soms flesjes naar beneden gegooid, of nog erger, ze stonden vanaf het balkon te spugen.'

Hoe persoonlijk mag uw laatste afscheid zijn?

Yvonne Reichrath. (Foto: PR)

SANTPOORT-ZUID - Wilt u weten hoe u uw eigen invulling geeft aan een uitvaart? Neem dan gerust contact op met Uitvaartverzorger Yvonne Reichrath voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

Afscheid nemen hoort bij het leven. We maken het allemaal dagelijks mee, op allerlei manieren: een geliefde welterusten kussen, de zomer zien overgaan in de herfst of iemand uitzwaaien die op reis gaat. Zo'n vaarwel 'in het klein' maakt al emoties los, maar daarop volgt de geruststelling van het - vaak spoedige - weerzien. Heel anders wordt het bij een overlijden: dat afscheid is definitief.

Definitief einde

Zelfs na een ziekbed komt het sterven toch nog vaak onverwacht en kunnen degenen die achterblijven moeilijk bevatten dat ze hun partner, kind, ouder, broer, zus, vriend(in) of buurtgenoot niet meer zullen zien.

Toch is de dood niet in alle opzichten een definitief einde al is het maar omdat de overledene voortleeft in de herinneringen van dierbaren en bekenden om hem of haar heen. Zij houden de overledene in gedachten bij zich. Zij weten hoe het was, toen dit moment nog oneindig ver weg leek, en hun levens op wat voor manier ook verbonden waren.

Eigen keuzes

Een uitvaart maakt deel uit van het afscheid. Met de overledene nog een laatste keer in hun midden kijken de nabestaanden gezamenlijk terug op de bijzondere gebeurtenissen uit diens leven en op de persoon die hij of zij was. Dat maakt een uitvaart per definitie persoonlijk. Waar in de ene familie rituelen, zoals het branden van kaarsen, en live-muziek de sfeer bepalen, houden andere nabestaanden het liever sober met een enkel veldboeket en een kort in memoriam. Binnen de grenzen van de wet kan en mag er veel. Er is dus alle ruimte voor eigen keuzes.

Waardevol en helend

,,Mensen mogen bijstaan in een voor hen zeer intensieve en emotionele periode blijft iedere keer bijzonder. Mijn rol is een uitvaart te organiseren die past bij de wensen van de overledene en de nabestaanden. Dit vak gaat over daar zijn waar je nodig bent - op de achtergrond, maar wel regisserend - zodat alle betrokkenen het afscheid als waardevol en helend kunnen ervaren.''

Adresgevens

Uitvaartverzorger Yvonne Reichrath Bloemendaalsestraatweg 49, 2082 GB Santpoort-Zuid. Telefoon: 06 52021776.

Scooters niet weren bij uitbreiding autoluwe binnenstad

Wordt de Smedestraat ook scootervrij? (Foto: Christa Warmerdam)

Door Christa Warmerdam

HAARLEM – Bas van Leeuwen (D66) wil van wethouder Robbert Berkhout weten of het klopt dat scooters wel mogen rijden in de ring die per 1 juli autoluw gaat worden. Berkhout is duidelijk in zijn antwoord: "Bij de uitbreiding van de autoluwe binnenstad kunnen scooters nog wel door de Kruisstraat, Smedestraat en Jansstraat rijden."

Van Leeuwen vraagt of daar nog iets aan te doen is. Berkhout: "Het huidige autoluwe gebied is nu een voetgangersgebied, daar mogen scooters en snorfietsen niet doorheen en daar worden ook boetes voor uitgedeeld. Bij de uitbreiding van het autoluwe gebied is dit echter anders en zijn scooters wel toegestaan. Je kunt het verbieden dan moeten we een verkeersbesluit nemen. Dat is aan u, maar de vraag is of je het wil. Als we dat doen, kunnen er geen scooters en snorfietsen meer in de stalling in de Smedestraat staan.

Bezorgscooters

Onderzoek uit Amsterdam heeft laten zien dat wanneer de scooters naar de rijbaan gaan, er niet alleen jongeren maar ook ouderen, minder validen en mensen die slecht ter been zijn worden geweerd uit de binnenstad. Ook zijn er ondernemers zoals bijvoorbeeld Sumo die daar bezorgscooters hebben."

Gemengde reacties

Sacha Schneiders (GroenLinks) is verbaasd: "Ik dacht dat het vanzelfsprekend was dat die scooters geweerd zouden worden. Autoluw is autoluw dus laten we dat doen. Mensen die slecht ter been zijn daar kunnen we via een ontheffing iets voor regelen." Louise van Zetten (Hart voor Haarlem) ziet niks in het verbod van de scooters: "Niet iedereen is even goed ter been en ik vind het een beperking van een levendige binnenstad. Wij zijn hier echt op tegen."

Prioriteit

Frank Visser (Christen Unie) en Corine Eckhard (SP) zien het liefst dat er een verschil gemaakt wordt tussen vervuilende en elektrische scooters. Matin Abbasi (PVDA) stelt voor om meteen te onderzoeken of de scooters ook van het fietspad kunnen geweerd. Berkhout: "Op dit moment zetten we alle capaciteit in om de autoluwe binnenstad per 1 juli uit te breiden. We kunnen alles, maar weet dat daar nu even de prioriteit ligt."

Bij Bosshardt voorjaarsrommelmarkt

HAARLEM - Snuffelen tussen tweedehandsspullen? Dat kan op zaterdag 23 maart in buurtsteunpunt Bij Bosshardt aan de Bandoengstraat 21 te Haarlem. Iedereen is van 10.00 tot 14.00 uur welkom op deze gezellige voorjaarsrommelmarkt.

De afgelopen periode verzamelden de medewerkers en vrijwilligers van het buurtsteunpunt diverse spullen die een nieuwe kans verdienen. Tijdens de voorjaarsrommelmarkt wordt alles voor een lage prijs aangeboden, van huishoudelijke apparatuur en buggy's tot Delfts Blauw. Uiteraard is er gelegenheid om koffie te drinken en een praatje te maken. De opbrengst van deze rommelmarkt komt ten goede aan het buurtwerk van Bij Bosshardt Haarlem.

Bij Bosshardt Haarlem

Bij Bosshardt Haarlem maakt onderdeel uit van Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidzorg Noord-Holland. Een buurtsteunpunt met en voor de buurt. Iedereen is welkom. Of het nu gaat om een praatje en een kop koffie, een maaltijd of hulp bij het invullen van formulieren.

Vrouwen slaan handen in een voor prothese-lingerie

HEEMSTEDE - "Waarom ga ik het zelf eigenlijk niet doen?", dacht Caroline Verburg van het sinds deze week spiksplinternieuw geopende Jolie Care verkooppunt in Bij Daals Been & Ondermode in de Raadhuisstraat. "Er zijn zoveel mensen die, net als ik, behoefte hebben aan optimale aandacht, goede advisering en een breed aanbod in een fijne winkelruimte waar je je klant voelt, en geen patiënt".

"Het deed me verdriet te zien hoe mensen als Caroline aanvankelijk onnodig lijden ná hun operatie of bestraling - dat was nou precies waarom ik het Nazorg Borstkanker ooit heb ontwikkeld, en er nu de landelijke Voorzitter van De Expertgroep van ben. Ik ben al jaren bezig om mensen te vertellen dat ik besta, en dat er hulp is. Ik heb er zelfs ooit voor geprobeerd een eigen lingeriemerk voor in de wereld te zetten: Jolie Care.

"Maar: hoe meer verkooppunten, hoe beter!", zegt Caroline. Na een kop koffie met Lucette, was het snel geregeld. En zette ze nog één van haar kwaliteiten in: netwerken, en verbinden. Haar beste vriendin, Mariette Dijkgraaf-Daals, die in september vorig jaar nog zo stoer was om een winkel te beginnen in been- & ondermode aan de Raadhuisstraat (BijDaals) bood direct de ruimte aan. Gratis, en voor niets.

De Jolie Care shop-in-shop in BijDaals gaat voorlopig open op maandagmiddag en donderdagavond, waarbij Caroline er altijd zal zijn. Met advies, met warmte, met aandacht, met kennis van zaken én: met dezelfde ervaringen als haar klanten. Het aanbod bestaat voornamelijk uit lingerie en badmode van Amoena en Anita. Jolie Care shop-in-shop bij Bij Daals, Caroline Verburg.

Raadhuisstraat 72, Heemstede

5 jaar fabrieksgarantie bij aankoop nieuwe Fiat!

Speciale uitvoeringen 500 modellen bij Fiat Koene. (Foto: Aangeleverd)

VELSERBROEK- Goed nieuws bij Koene auto! Sinds 1 januari 2019 wordt iedere nieuwe Fiat geleverd met maar liefst 5 jaar fabrieksgarantie, zonder kilometerbeperking en inclusief 5 jaar mobiliteitshulp in heel Europa. Opmerkelijk, want daarmee is Fiat het eerste Europese merk dat meer garantie geeft dan de wettelijke 2 jaar garantie.

Fiat is 120 jaar: speciale uitvoeringen 500-modellen

Vijf jaar onbezorgd Fiat rijden dus, de garantie is overdraagbaar waardoor de volgende eigenaar ook nog kan profiteren en dat zorgt voor waarde verhoging bij inruilen.

Kortom een extra reden om binnenkort eens een bezoek te brengen aan de showroom van Koene auto te Velserbroek. In de showroom staan de allernieuwste modellen van Fiat. U kunt nu al een nieuwe Fiat 500 rijden voor € 14.999,- ( rijklaar) met 5 jaar fabrieksgarantie. Daarnaast heeft Koene diverse modellen op voorraad met extra hoge kortingen.

Fiat viert zijn 120ste verjaardag met de 120th Editions van de 500, 500L en 500X. Deze speciale uitvoeringen vallen op door de zwart-witte kleurcombinatie.

Fiat presenteert de 500 120th-familie. Alle modellen van de 500 komen in een speciale 120th-uitvoering, ter ere van de 120ste verjaardag van Fiat. De details verschillen per model, maar de basis van 500, 500L en 500X 120th is de zwart-witte kleurstelling. Fiat biedt ook andere kleurencombinaties aan, maar de variatie blijft beperkt tot verschillende tinten wit en grijs.

Accenten

De 120th-modellen zijn verder te herkennen aan de speciale badges en de koperkleurige details. Die verschillen per model, zo zijn bij de Fiat 500 de wielen in die kleur uitgevoerd en bij de 500X delen van de stoelen. Wel overeenkomstig is het in hoogglans zwart uitgevoerde dashboard.

Bij alle modellen zijn er zowel aan de binnen- als buitenkant diverse hoogglans zwarte accenten te vinden. De 500 is bovendien opgetuigd met een chromen strip op de motorkap.

De Fiat 500 120th-uitvoeringen zijn allemaal voorzien van comfortabele opties, zoals het Uconnect infomediasysteem met 7 inch aanraakscherm.

Adresgegevens

Broekerdreef 120, 1991 AZ Velserbroek. Telefoon: 023 537 9700. website:http://www.koene.nl.

Meer versies van volledig elektrische Nissan LEAF

De Nissan LEAF. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Nissan komt met nieuwe versies van en upgrades voor de LEAF. De bestverkochte volledig elektrische auto in Europa wordt daarmee nog aantrekkelijker. Van de uitvoeringen Tekna en N-Connecta komen versies met een extra groot rijbereik. Nissan presenteert bovendien een nieuwe instapversie, die door zijn prijs en uitrusting elektrisch rijden voor meer mensen binnen bereik brengt. De prijs hiervan wordt in een later stadium bekendgemaakt.

De LEAF Modeljaar 2019 biedt talrijke upgrades op het vlak van connectiviteit en technologie. Met de nieuwe Nissan Connect Services app heeft het navigatiesysteem nu TomTom LIVE premium verkeers- en routeinformatie. Met behulp van de app is op de smartphone te zien hoe lang het duurt om op de bestemming aan te komen. Tevens is op afstand de laadtoestand van de batterij te controleren en zijn enkele functies van de auto te bedienen.

De diverse uitvoeringen van de LEAF Modeljaar 2019 zijn per eind deze week te bestellen en naar verwachting vanaf deze zomer leverbaar

Ken Ramirez, Senior Vice President Sales en Marketing van Nissan Europe: 'Bij Nissan zijn we ongelooflijk trots dat de Nissan LEAF in 2018 de bestverkochte elektrische auto in Europa was en ook in 2019 tot dusver op de eerste plaats staat. Met de introductie van de eerste LEAF in 2010 als eerste in serie geproduceerde elektrische auto maakten we ons geloof in elektrische mobiliteit duidelijk. We geloven er nog steeds in. Sterker nog, meer dan 130.000 rijders van een LEAF in Europa delen die overtuiging en het zijn zeer tevreden Nissan-klanten.'

'Nu presenteren we de volledige line-up van de LEAF voor Europa, inclusief de e+ met de grotere range. Samen met ProPILOT en geavanceerde connected services is onze nieuwste generatie LEAF echt een icoon van Nissan Intelligent Mobility.'

De versie met een groter rijbereik beleefde zijn debuut als Nissan LEAF e+ 3.ZERO Limited Edition in januari 2019. Hij biedt op een volle batterij tot naar schatting 385 kilometer* rijbereik en een vermogen van een indrukwekkende 160 kW (217 pk), goed voor een acceleratie van 0-100 km/uur in 7,1 seconden. De Tekna versie van de e+ is uitgerust met de geavanceerde ProPILOT rijdersassistentietechnologie.

In 2018 kende de Nissan LEAF een recordverkoop in heel Europa en was daarmee de best verkochte EV**. Tot nu toe zijn sinds 2010 wereldwijd al meer dan 400.000 exemplaren van de LEAF verkocht. De nieuwste generatie van de LEAF is de icoon voor #NissanIntelligentMobility, de visie van Nissan op mobiliteit van de toekomst en integratie van auto's in de maatschappij. Meer informatie op: #SimplyAmazing of #ElectrifyTheWorld op social media.

Een nieuw tijdperk breekt aan dankzij Audi e-tron

Kom langs bij Broekhuis Audi Alkmaar of Haarlem. (Foto: Aangeleverd)

Vanaf 18 maart staat de eerste volledig elektrische Audi e-tron in onze showroom. De Audi e-tron heeft alles wat u van een Audi mag verwachten. Deze sportieve SUV beschikt over een hoog afwerkingsniveau en sportieve rijeigenschappen. De twee elektromotoren leveren een vermogen tot 265 kW/361 pk. Dankzij het lage zwaartepunt en een optimale gewichtsverdeling heeft de e-tron een perfecte wegligging.

Binnen een half uur 80% opgeladen

De indrukwekkende actieradius en een nieuwe generatie quattro-vierwielaandrijving zorgt voor een zorgeloze rijervaring, ongeacht de bestemming. De actieradius van de Audi e-tron is tot wel 417 km. Deze afstand kan de e-tron afleggen door het regenereren; het terugwinnen van energie.

Dit betekent dat bij het vertragen de remenergie terug vloeit naar de accu waardoor er een langere actieradius ontstaat. Dankzij de vooruitstrevende technologie van de e-tron is deze SUV bij een snellaadpunt binnen een half uur voor 80% opgeladen.

Innovaties

De techniek en het design zijn bij deze Audi een perfecte match. Zo beschikt de Audi e-tron over diverse technologische innovaties die het rijden comfortabeler maken.

Benieuwd naar de Audi e-tron? Kom dan vanaf 18 maart langs om de nieuwe Audi e-tron te bewonderen bij Broekhuis Audi Alkmaar of Haarlem.

Adresgegevens

Broekhuis Haarlem. Leidsevaart 10, 2013 HA Haarlem.

De nieuwe Kia ProCeed staat in de showroom bij de Kia-dealer Tinholt.

De Kia ProCeed (Foto: Aangeleverd)

De oogstrelende 'shooting brake' combineert een mooie coupé-daklijn en sportiviteit met dynamisch comfort en een zee van binnen- en bagageruimte (594 liter). En die prijs: vanaf € 30.995,-!

De nieuwe Kia ProCeed is een uniek en spannend model. De nieuwkomer is een bijzondere mix van een lifestyle coupé met een ruime Sportswagon. Een gouden combinatie: daardoor is hij oogstrelend mooi én biedt hij ruimte voor 5 volwassenen plus bagage (594 liter, volgens VDA).

Vier x sportieve kracht

Al dat moois staat vanaf 11 februari bij de Kia-dealers. Meteen bij zijn introductie is de ProCeed leverbaar met keuze uit vier motoren. Drie daarvan zijn turbo-benzineversies: de 1.0 T-GDi (88 kW/120 pk), de nieuwe 'Kappa' 1.4 T-GDi (103 kW/140 pk) en de supersterke 1.6-liter T-GDi (150 kW/204 pk). Die laatste is de topmotor uit de serie, exclusief leverbaar in de ProCeed GT. De vierde motor is de geheel nieuwe 1.6 CRDi Smartstream-diesel met 100 kW/136 pk.

ProCeed GT-Line

Je rijdt straks al een ProCeed vanaf € 30.995,-. Voor dat bedrag krijg je de royaal uitgeruste 1.0 T-GDi GT-Line. Standaard heeft die onder meer al 17" lichtmetalen GT-Line velgen, GT-Line bumpers, Bluetooth smartphone-integratie en LED-koplampen en achterlichten. Da's nog niet alles: hij heeft ook dual zone climate control, cruise control met snelheidsbegrenzer en parkeersensoren achter, suède sportstoelen, stoelverwarming voor, stuurwielverwarming, een glazen schuif-/kanteldak, een sportief D-cut stuurwiel en een infotainmentsysteem met zwevend 8" touchschreen en full map navigatie.

ProCeed GT-PlusLine

Naast als GT-Line is de Kia ProCeed leverbaar als GT-PlusLine. Die heeft als extra's dodehoekdetectie (BSD) en kruisend-verkeersdetectie achter (RCTA), een draadloos oplaadstation voor smartphones, een JBL premium sound system, een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel met geheugenfunctie, een verwarmbare achterbank, een slimme automatische achterklep en een in drie delen neerklapbare achterbank (40:20:40).

Topmodel: ProCeed GT

Het absolute topmodel uit de serie is de high-performance ProCeed GT. Die heeft onder de motorkap een beresterke 1.6-liter T-GDi benzinemotor met maar liefst 150 kW/204 pk en is ook in design en aankleding het sportieve summum. De slimme parkeerhulp (SPAS) zit in de standaarduitrusting, net als parkeersensoren vóór en lichtmetalen 18" GT-velgen.

Veiligheidssystemen

Elke ProCeed heeft standaard als belangrijke extra veiligheidssystemen actieve rijbaanassistentie (LKAS), vermoeidheidsherkenning (DAW), grootlichtassistentie (HBA), snelheidsbordenherkenning (SLIF) en autonome noodremassistentie met voetgangersherkenning (AEB). De uitvoeringen met DCT-automaat beschikken hebben daarnaast ook adaptieve cruise control (SCC) en automatische rijbaanvolgassistentie (LFA).

Autopers reageert positief

Onder de Zuid-Europese zon kon een klein groepje Nederlandse autojournalisten alvast kennismaken met ProCeed. Dat beviel wel! In korte videoverslagen vertellen de testers van Autovisie, AutoWeek en de ANWB wat ze ervan vonde Kom vrijblijvend langs en maak kennis met de Kia ProCeed.