Zaanstreek op zondag

28 april 2019

Zaanstreek op zondag 28 april 2019


Wereldrecord schaakles in Zaantheater

De Zaanse Schaaktrainer Frank Tijdeman voor het Zaantheater. Klaar voor het Guinness Book of Records. Foto: Susan Rozemeijer

Door Susan Rozemeijer

ZAANDAM - De Zaanse schaaktrainer Frank Tijdeman (1960) vindt het hoog tijd dat de schaaksport een hoge vlucht neemt. Het wereldrecord schaakles vestigen, dát is het plan. Zaterdag veertien september geeft het Zaantheater een podium aan dit schaakevent.

"Minstens 500 leerlingen waar ik gelijktijdig aan les geef, alleen dan gaat het door." Bevlogen vertelt Tijdeman over zijn idee. Het is nog niet voorgekomen dat zoveel mensen gelijktijdig een schaakles volgen. "Het Zaantheater is hiervoor uitermate geschikt", oordeelt hij. Al jaren loopt Tijdeman met het idee schaken te promoten. Nu volgt hij zijn gevoel om van Zaanstad een schaakstad te maken. "Ik heb de grootste zaal gereserveerd. Met dit evenement wil ik Zaanstad qua schaken op de kaart zetten." Zijn wereldrecordaanvraag is in behandeling bij het Guinness Book of Records. Mocht er onverhoopt geen akkoord komen, dan maakt hij er een officieus wereldrecord van.

Strategie

Een miljoen huishoudens bezitten een schaakbord. Tijdeman: 'Schaken is zó goed voor de ontwikkeling. Als ik mocht kiezen zou schaken verplichte les zijn op scholen. Kinderen leren vooruitdenken, zich concentreren en anticiperen. Maar ook het incasseren van verlies. Want je kunt een ander niet de schuld geven van een verloren potje, zoals bij een teamsport. Schaken is een strategie en tactiek bedenken. Voor kinderen is schaken tegelijkertijd op een leuke manier tijd door te brengen met hun tegenstander. Vaak leren kinderen schaken van hun vader, moeder, oom, tante of buurman. Het schaakevenement is daarom bij uitstek een familie-uitje.'

Schaakles

Op Zaanse scholen wordt steeds vaker schaakles gegeven. Tijdeman geeft les aan kinderen verbonden aan twintig scholen in en rond Zaanstad. Vaak in het kader van naschoolse activiteiten, maar het gebeurt ook onder schooltijd. Nederland is 430 schaakverenigingen rijk, waarvan 260 jeugdafdelingen. 24.000 mensen zijn lid van een schaakvereniging. Eric van Breugel verbonden aan de schaakbond zegt hierover: 'We hebben ongeveer 10.000 leden tot en met twintig jaar oud. De jongst spelende leden zijn rond de vijf jaar. Veel kinderen schaken bij naschoolse activiteiten. Als het onder schooltijd kan is het natuurlijk helemaal fantastisch.' Een initiatief als het wereldrecord schaakles geeft de schaaksport weer een boost.

Deelnemen

De poging is gepland op zaterdag 14 september van 13.00 - 14.00 uur (zaal open vanaf 12.15). Er zijn 150 schaakborden opgesteld en er is een schaakmarkt. iedereen van harte welkom. Kaarten voor Meester Frank's schaakles XXL zijn te koop via www.zaantheater.nl, www.schaakfestijn.eu


Medailles

ZAANDAM - Vorig jaar, op 28 november, raakte een echtpaar zwaargewond bij een ongeval op de Prins Bernhardbrug. Een 77-jarige man viel in het water. Fardad Sheigholya en Abdullah Hajjar twijfelden geen moment en sprongen het water in. Patrick Homan bood, nadat het slachtoffer aan wal was gebracht, eerste hulp aan door hem te reanimeren. De drie mannen verrichtten een heldendaad. En daarom reikte de burgemeester afgelopen week twee gouden medailles uit aan Sheigholya en Hajjar. Homan ontving een oorkonde. De burgemeester deed namens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

Veel ontwerpen voor Achtersluispolder

ZAANDAM - De Zaanse Achtersluispolder op de grens met Amsterdam is een gebied met potenties. Het deels verwaarloosde industriegebied moet zich ontwikkelen tot een gebied voor werken, wonen en ontspanning. De gemeente Zaanstad en het landelijke programma Ontwerp Veilige Omgeving dagen ontwerpteams uit om voor dit gebied met een inspirerend veilig ontwerp te komen. Er hebben zich al 11 teams ingeschreven. Dat kunnen er meer worden, want de inschrijving is open tot en met 1 mei. Ontwerpen indienen kan tot en met 31 mei 2019.

Al veel inschrijvingen voor prijsvraag Ontwerp Veilige Omgeving

De Achtersluispolder ligt aan het Noordzeekanaal en biedt daarmee volop kansen voor een aantrekkelijk woon- en leefklimaat. Maar het kanaal zorgt samen met bedrijven, de provinciale weg en twee snelwegen ook dat externe veiligheid een rol speelt.

Dat geldt ook voor waterveiligheid en sociale veiligheid.

Het vraagt om een goed afgewogen ontwerp. Er zijn kansen voor ontwikkeling, want sinds de aankondiging van de transformatie hebben zich investeerders gemeld die willen bijdragen aan de transformatie.

Veel ondersteuning

Ontwerp Veilige Omgeving voorziet deelnemers aan de prijsvraag van uitgebreide achtergrondinformatie en kennis, onder andere met ontwerpsessies, workshops en een excursie in het gebied.

Deelnemers

De deelnemende teams kunnen hun ontwerp tot en met 31 mei indienen. Vervolgens kunnen ze het presenteren tijdens het festival WeMakeTheCity. Daar wordt op 21 juni de winnaar bekendgemaakt. De beste inzending wint 2000 euro, plus de kans op vervolgopdrachten.

Meer informatie

Op www.ontwerpveiligeomgeving.nl staat uitgebreide informatie over het programma en de prijsvraag, waaronder het inschrijvingsformulier.

Prullenbakkenkunst tegen zwerfafval

Wethouder Slegers onthulde samen met de tekenaars Sara en Romaisa en de andere afvalrapers de eerste prullenbakken. (Foto: Duurzaan)

POELENBURG/PELDERSVELD - Om aandacht in de wijk te vragen voor rondzwervend vuil in de wijk maakten kinderen uit Poelenburg tekeningen. Gemeente Zaanstad en Duurzaan maakten er een leuke publieksactie van waarbij alle tekeningen op de prullenbakken in de wijk geplakt werden. De kunstwerken zijn een directe oproep van de kinderen aan iedereen in de buurt om afval in een prullenbak te gooien en niet op straat.

Wethouder Slegers onthulde samen met de tekenaars Sara en Romaisa de eerste prullenbakken. Hij riep alle kinderen op vooral door te gaan met het schoonhouden van Poelenburg. 'Leer meer over afval en hoe je dit kunt verminderen', aldus Slegers. Het sociaal wijkteam organiseert onder leiding van twee bewoonsters, Fatima en Fatima, maandelijks een vuilprikdag. Kinderen en hun ouders ruimen dan rondslingerend vuil op. Tijdens één van deze dagen, die aansloot bij de landelijke opschoondag, maakten enthousiaste kinderen de tekeningen. Ook kregen zij uitleg over hoe je afval apart inzamelt/kunt scheiden en hoe lang het duurt voordat vuil zoals een bananenschil, papier en plastic verteert. Met het initiatief prullenbakkenkunst vraagt het actieplan Poelenburg en Peldersveld extra aandacht voor het schoonhouden van de wijk. Dit is één van de vijf thema's van het actieplan. Ook draagt het bij aan de bewustwording onder de jeugd en hun ouders om het zwerfafval in de wijk terug te dringen.Wil je meer weten over de vuilprikdagen of het actieplan? Loop binnen bij de Lobelia aan de Lobeliusstraat 16.

Vier de vrijheid met grote artiesten

ZAANDAM - Vier de vrijheid met Tino Martin, Glennis Grace, Wolter Kroes, Wesly Bronkhorst, Yves Berendse en Jody Bernal op het bevrijdingsfestijn Zaandam. Tickets zijn te koop www.bevrijdingsfestijn.nl en bij The Mail Company (Dam 7B, Zaandam), Bruizz (Dam 46, Zaandam) Batavia (Veerdijk 39, Wormer) en Iterson sport & style (koemarkt 12, Purmerend)

Zondag 5 mei is de dag we in Nederlander vieren dat we in vrijheid kunnen leven. Een dag die in het teken staat van liefde, verbroedering en vrijheid! En hoe kan je dat nou beter vieren dan door te zingen! Het gezelligste meezingfeest van 5 mei vindt dit jaar voor de tweede keer plaats in Zaandam op het Balkenhaven festivalterrein gelegen aan het Noordzee Kanaal.

Grote Nederlandse namen staan te trappelen voor Bevrijdingsfestijn Zaandam

Na het geweldige succes van vorig jaar staan de topartiesten te trappelen om weer naar Zaandam af te reizen. American got Talent en Ladies of Soul ster Glennis Grace zal een miniconcert geven met haar live band. Ook Nederlands meest populaire volkszanger Tino Martin zal weer van de partij zijn! In totaal staan vanaf 13:00 s' middags tot 23:00 13 artiesten op het grote buiten podium. Dans, geniet en zing uit volle borst mee met: Tino martin, Wolter Kroes, Wesly Bronkhorst, John West, Yves Berendse, Mike Peterson, Quincy, Robert Leroy, Denny Braaf, Ramon Sandbergen, Rene Boon, Dj Rieg en Angelina. 'Bling Bling' is weer van de partij en zal in area 2 weer zorgen voor feest met het foute hitjes concept. Alles uit de jaren 90 en 00's zal voorbij komen: Jody Bernal, Def Rhymes, Qmusic Foute uur live, Jeroen Post, Barry Brand en Mitch Armigo. Wees op tijd met het bestellen van de kaarten!

Zaanse sjoelers in de prijzen bij NK sjoelen

Henk van Ree, eerste en derde Dick Eijlers plaats NK sjoelen. (Foto: aangeleverd)

BARNEVELD - Afgelopen weekend werd in Barneveld het NK sjoelen gehouden. Drie spelers van Sjoelvereniging Zaanstad vielen in de prijzen.

Henk v.d. Ree Doolaard werd tweede. (op de foto links). V.d Ree Doolaard werd voor het eerst kampioen van Nederland en op de derde plaats Zaankanter Dick Eijlers (rechts op de foto). Bij het open toernooi vielen twee dames van Zaanstad in de prijzen met in de G klasse Tiny Ploeger tweede en in de H klasse eindigde Willy Schreuder ook op de tweede plaats.

Tweede, eerste en derde prijs NK Sjoelen. (Foto: Aangeleverd)

Kijk voor alle uitslagen en de foto's van de winnende dames en heren van deze vereniging op de Facebook-pagina: Sjoelvereniging Zaanstad.

Assendelft heeft uitvaartbegeleider uit het eigen dorp

(Foto: aangeleverd )

ASSENDELFT - Christa Smit start per 1 mei als uitvaartbegeleider in Assendelft. De inwoonster van Assendelft zal als uitvaartbegeleider haar dorpsgenoten ondersteunen rondom het overlijden van een dierbare. Ze kan met haar ervaring in het vak en haar kennis van de bekende locaties in en om Assendelft samen met de nabestaanden een warm en persoonlijk afscheid vormgeven.

'Ik wil bijdragen aan onze hechte gemeenschap'

Christa is onderdeel van het team van Uitvaartverzorging De Vries, dat in 25 jaar tijd is uitgegroeid tot een gerenommeerd familiebedrijf en een begrip in de regio Waterland, de Zaanstreek en Amsterdam.

Christa onderscheidt zich van andere uitvaarbegeleiders doordat zij daadwerkelijk tijd heeft voor de families. Met grote betrokkenheid luistert ze naar de wensen en naar het levensverhaal van nabestaanden. "Bij elke familie waar je binnenkomt is er een familieverhaal, een gezinsverhaal, een levensverhaal. Ik vind het mooi dat families mij hun levensverhaal toevertrouwen. De overledene speelt de centrale rol, maar voor mij staan de nabestaanden net zo centraal. Ik luister naar hun verhalen en laat die verhalen een rol spelen bij het afscheid. Op die manier kunnen nabestaanden op hun eigen manier afscheid nemen. Dan blijft het puur en zal het afscheid warm en persoonlijk zijn", aldus Christa.

Grote verbondenheid

De reden dat Christa er voor haar dorpsgenoten wil zijn is heel simpel. "Assendelft is een prachtig dorp. Met de langste Dorpsstraat van Nederland en met z'n tradities. Ik ben trots dat ik er al bijna mijn hele leven woon en onderdeel mag zijn van deze hechte gemeenschap. Ik wil graag ook met mijn werk, als uitvaartbegeleider, bij kunnen dragen aan deze gemeenschap", aldus Christa.

Een uitvaart is iets waar de meeste mensen niet graag aan denken of over praten, maar op het moment van overlijden helpt het om de uitvaart wel in grote lijnen te hebben vastgelegd. "Helaas zien wij nog te vaak dat niet iedereen op de hoogte is van de wensen van dierbaren. Daarom hebben wij een bewaarkaart gemaakt met enkele korte vragen die ervoor zorgen dat familie niet met onbeantwoorde vragen achterblijft en die hen juist kunnen helpen met een mooi afscheid", aldus Christa. Mocht u geen bewaarkaart in deze uitgave van de krant aantreffen of voor de aanvraag van een vrijblijvend gesprek is Uitvaartverzorging De Vries bereikbaar op telefoonnummer: 075 670 01 70

U kunt ook contact met ons opnemen via email: christa@uitvaartverzorging-devries.nl of via de website www.uitvaartverzorgingdevries-assendelft.nl

KSK schilderestafette van start

Aquarel gemaakt tijdens estafette. (Foto: aangeleverd)

KROMMENIE - De Krommenieër Schilderskring (KSK'80) begint dinsdag 4 juni aan een schilder-estafette. De activiteiten in het atelier worden dan stopgezet en naar buiten verplaatst. Vanaf genoemde dan zijn de amateurschilders van de schilderskring elke dinsdag op locatie te vinden.

(Foto: aangeleverd)
Amateurschilderij van een Zaans landschap. (Foto: aangeleverd)

Omdat dit jaar tot Monet-jaar is bestempeld beginnen ze met een bezoek aan het Monet-huis gevolgd door de eerste schilderssessie in de directe omgeving. Elk jaar staan de schilders weer te popelen om buiten gaan tekenen en schilderen. Vooraf worden 12 mooie locaties uitgezocht die tussen 4 juni en 20 augustus geportretteerd worden. De schilders zijn er tenslotte van 's morgens 10.00 uur tot halverwege de middag in touw. Daarna verzamelen de deelnemers zich bij het atelier in Huize Barkeloo en worden de resultaten van die dag uitgestald en besproken. Tegen dat deze schilder-estafette wordt afgerond staat de Zaanstreek er niet alleen gekleurd op maar hebben de deelnemers volop kunnen genieten van het moois dat deze omgeving te bieden heeft. Adres: Vlusch 8A.

Viswedstrijd voor blauwe reigers?

Viswedstrijd langs veenweidepark De Trickel. (Foto:Tekst en foto Bart van der Laan)

WORMER - Bart van der Laan: "Gaat het hier langs de Noordweg in Wormer om een viswedstrijd voor blauwe reigers? Geen idee. Duidelijk is dat de (veelal) jonge vogels het een prima stekkie vinden, daar langs het veenweidepark De Trickel, nabij de Poelboerderij.

Bijna dagelijks staan ze daar, roerloos naar het water te turen, soms met vijftien 'deelnemers' tegelijk."

Dienst voor eenheid

ZAANDAM - Kerk in Westerwatering organiseert op zondag 28 april van 10.00 tot 11.30 uur weer een kerkdienst. Het is een dienst in een ongedwongen sfeer met mensen van verschillende christelijke achtergronden die hun eenheid vinden in Jezus en Gods woord. Het vindt plaats in het speellokaal van CBS Het Baken te Zaandam

Op zondag 28 april gaat om 9.45 uur de deur van Het Baken open. Om 10.00 uur begint de kerkdienst met zang en muziek. Deze week spreek ds. Hans de Wit. Dominee de Wit is al heel lang verbonden aan de kerkdiensten in Westerwatering. Thema: Raak de wonden aan. Geïnspireerd door het gelijknamige boek van Tomas Halik. Voor de kinderen in de basisschoolleeftijd is er tijdens de preek een apart programma en voor de aller jongste in oppas mogelijk. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van koffie, thee en limonade. De kerkdienst op zondag 28 april wordt georganiseerd in het speellokaal van CBS Het Baken aan de P.A. van Meverstraat 9-11. Voor meer informatie kunt u kijken op www.kerkinwesterwatering.nl en kerkinwesterwatering@gmail.com.

Salsadansen bij Buurthuis de Kolk

Docent leert deelnemer de passen van de Salsa. (Foto: Remco Geerlings)

ZAANDAM - Heeft u altijd al willen bewegen op heerlijke Zuid-Amerikaanse muziek? Of wilt u het eerst eens uitproberen? Maandagavond 29 april kan dat! Om 20.00 uur start er een gratis proefles Salsadansen in Buurthuis de Kolk (inloop vanaf 19.30 uur).

Leer de techniek, timing en stijl van het salsadansen

Na het succes van de afgelopen lessen start er na de meivakantie weer een nieuwe lessenserie. Iedereen kan zich aanmelden: beginners en gevorderden, met én zonder danspartner. Tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan de techniek, timing en stijl van het salsadansen. Altijd belangrijk is een goede sfeer: het gaat om gezelligheid en respect.Om alvast in de stemming te komen is er op maandagavond 29 april een gratis kennismakingsles. Wilt u zich aanmelden voor de proefles of voor de cursus, dan kunt u een mail sturen naar kolk.salsa@gmail.com. U bent vanaf 19.30 uur van harte welkom in Buurthuis de Kolk, Klampersstraat 1 in Zaandam.

25 jaar Museum van de 20e Eeuw

Het museum hoopt aan het eind van dit jaar de één miljoenste bezoeker te ontvangen. Directeur Hans Stuijfbergen: "De reacties van bezoekers zijn eigenlijk altijd positief." (Foto: Vincent de Vries)

HOORN - 25 jaar geleden opende het Museum van de 20e Eeuw op 1 april 1994 haar deuren aan de Bierkade in Hoorn. Een museum dat 25 jaar later terug kan kijken op succesvolle jaren met gemiddeld veertigduizend bezoekers per jaar. Iets waar directeur en oprichter Hans Stuijfbergen natuurlijk trots op is. "De reacties van bezoekers zijn altijd positief en juist dat maakt mijn werk zo leuk", glimlacht hij. "Aan het eind van dit jaar hopen we onze één miljoenste bezoeker te ontvangen."

"De meeste musea worden opgericht aan de hand van een al bestaande collectie, maar wij hadden nog helemaal niets", blikt Hans terug. "Samen met mijn goede vriend Harry van Lunteren, die net als ik belangstelling had voor de recente historie, had ik begin jaren negentig het idee om een museum te openen dat de ontwikkelingen van de laatste honderd jaar laat zien. In geen andere eeuw is zoveel veranderd op het gebied van bijvoorbeeld communicatie, vrije tijd en mobiliteit." Jarenlang trok het museum veel bezoekers naar de Bierkade en in 2011 verhuisde het museum naar het Oostereiland. "Helaas heeft Harry dat niet meer mee mogen maken; kort daarvoor overleed hij."

Kidsproof

Hans benadrukt: "Ook voor kinderen moet een museumbezoek leuk zijn. We behoren tot de zeventig 'kidsproof' musea in Nederland. Zo kunnen kinderen zich bijvoorbeeld verkleden als ridder en ligt er altijd speelgoed klaar. Samen met onze 75 vrijwilligers en een paar betaalde krachten doen we er alles aan om het museum aantrekkelijk te maken voor jong en oud." Het museum, voor velen een feest van herkenning, heeft inmiddels dertigduizend objecten. Van scheerapparaten tot stofzuigers, van schrijfmachines tot computers. Tot en met 15 september is de tentoonstelling 'Floris, 50 jaar jeugdheld' in het museum te zien. Het is in 2019 vijftig jaar geleden dat de tv-serie werd uitgezonden. Daarnaast kunnen bezoekers, ook tot 15 september, de Märklin-expositie bewonderen. Van 4 oktober 2019 tot en met 21 juni 2020 komt het museum met de expositie 'Carlo & Irene, de Pittige Telekids Collectie'. De leukste fragmenten en mooi bewaarde memorabilia worden interactief tentoongesteld. Tegelijkertijd kunnen bezoekers vanaf oktober nóg een bijzondere expositie bewonderen, zo verklapt Hans. "We willen heel graag een Lego-expositie inrichten. Het is zestig jaar geleden dat het eerste Lego-bouwsteentje op de markt kwam. Een mooi moment om met deze tentoonstelling te komen!"

Het Museum van de 20e Eeuw is geopend van maandag tot en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Het adres is Krententuin 24 in Hoorn. Meer informatie: www.museumhoorn.nl. Op parkeerterrein 'P-Havens' bij de Nieuwe Wal kunnen bezoekers gratis parkeren. Vanaf daar is het circa tien minuten lopen naar het museum.

Hennep aangetroffen bij controle Zaanderhorn

ZAANDAM - Bij een gezamenlijke controle van gemeente, politie en brandweer is afgelopen dinsdag een forse hoeveelheid hennep aangetroffen in een container aan de Zaanderhorn in Zaandam. Bij de gezamenlijke operatie werden vandaag aan de Zaanderhorn diverse containers, voertuigen en trailers gecontroleerd die al lange tijd in de openbare ruimte stonden. Bij deze controle heeft de politie een ruimte aangetroffen waar de hennep lag te drogen.

Daarnaast zijn er meerdere ruimtes aangetroffen waar hennepteelt heeft plaatsgevonden. De politie heeft twee aanhoudingen verricht: een persoon is aangehouden op verdenking van witwassen en een persoon is aangehouden i.v.m. de aangetroffen hennep. Beide zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De hennep is conform de procedure in beslag genomen en zal door een gespecialiseerd bedrijf worden vernietigd. Naast de genoemde hennepvondst en stroomdiefstal werden onder meer diverse illegaal geplaatste containers, trailers en voertuigen geconstateerd. Na een grondige inventarisatie zijn de eigenaren gesommeerd deze te verwijderen, alle overige ( illegale) objecten worden door de gemeente afgevoerd. De controles maken deel uit van het uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2018 en het Veiligheidsprogramma 2018 van de gemeente Zaanstad.

Avondrestaurant

ZAANDAM - Met ingang van 1 mei is het Avondrestaurant van Zorgcentrum Mennistenerf ook op de vrijdag geopend. U kunt nu dus op alle doordeweekse dagen 's avonds om 17.00 uur een driegangenmenu eten in het gezellige restaurant. Elke dag kunt u kiezen uit verschillende hoofdgerechten. De kosten voor een volledig menu bedragen nog geen 6 euro. U moet wel even van te voren reserveren. Doet u dat door te bellen met de receptie: (075) 6123262.

U kunt ook lunchen in Brasserie 't Pleintje voor een lekkere tosti ham/kaas en belegde ovenbroodjes voor een klein prijsje. Van harte welkom maandag t/m vrijdag van 12.00 uur tot 16.30 uur.

Adres: H. Gerhardstraat 77.

Yoga voor

iedereen

WORMERVEER – Bij De Groote Weiver kan je elke woensdagavond yoga lessen volgen. Iedereen is welkom, van alle leeftijden en alle niveaus.

Er zijn yoga matten beschikbaar voor degenen zonder mat. Het is handig kleding aan te doen waarin je vrij kunt bewegen. Reserveren is niet nodig. De lessen worden elke woensdag van 19.30 uur tot 20.30 uur gegeven. De zaal opent om 19.15 en na de les wordt er thee gedronken. Deelname bedraagt 3,50 euro.

Eten met gemak!

Peter Denkers levert maaltijden aan huis, nu ook in de Zaanstreek en Wormerland (Foto: aangeleverd)

ZAANSTAD/WORMERLAND - Geen zin in koken? Of de mogelijkheid niet? Eten met gemak! neemt het koken graag van u over! De koelverse maaltijden worden op bestelling klaar gemaakt met verse ingrediënten.

Na West-Friesland levert Peter Denkers vanaf woensdag 1 mei ook lekkere en gezonde maaltijden in de regio Purmerend, Waterland en Zaanstad gecombineerd met de persoonlijke service van Eten met gemak! De maaltijden worden door Peter zelf afgeleverd, op vaste dagen en tijdstippen. U bepaalt wat en wanneer u wilt eten, die regie houdt u zelf in handen. U stelt zelf de maaltijd samen. Spaghetti of liever Hollandse pot? Het kan allemaal en de verschillende segmenten van de maaltijd zijn ook nog eens uitwisselbaar. Elke week verandert het menu van Eten met gemak!. Eten met gemak! werkt met seizoensproducten, zodat het eten ook echt vers is en het menu gevarieerd blijft. Mail Peter via peter@etenmetgemak.nl, of bel 0228-820054, www.etenmetgemak.nl/peter

Bestrijd ongedierte

Arjen Lentjes. (Foto: aangeleverd)

KOOG AAN DE ZAAN - Last van wespen, vliegen, muizen, mieren of andere ongedierte? Net als u ken ik het ongemak van ongewenst ongedierte. Dit kan heel lastig, irritant, vervelend, onhygiënisch en zelfs gevaarlijk zijn.

Ongedierte kan irritant zijn en zelfs gevaarlijk

Arjen Lentjes: "Wellicht heeft u zelf al actie ondernomen deze beestjes te weren. Heeft u hulp nodig van een professioneel ongediertebestrijder, dan mag u mij altijd bellen!" Arjan Lentjes, professioneel ongediertebestrijder. Koog aan de Zaan. Telefoon: 06-14014285.

Explosie Hotel

ZAANDIJK - Het hotel in Zaandijk, waar in de nacht van 24 april een explosief afging, was op dat moment volgeboekt. Dat bevestigt het hotel tegenover nieuwspartner NH Nieuws. De explosie vannacht bij een hotel aan de Lagedijk, niet ver van de Zaanse Schans, lijkt een doelgerichte actie. Dat meldt de politie.

Er waren ongeveer dertig mensen aanwezig. Volgens de veiligheidsregio zijn zij allemaal opgevangen in de buurt. Rond 2.25 uur plaatste een man een explosief voor het gebouw. Daarna werd er een harde knal gehoord en werd het hotel ontruimd door de brandweer. Hoe groot de schade is, kan het hotel nog niet zeggen. Het personeel zit elders, aangezien het hotel is afgesloten voor politieonderzoek. Heeft u iets gezien? Of heeft u een tip neem contact op met politie Zaanstreek-Waterland via tel.: 0900-8844.

Feest in Van Blanckendaell Park

Het is feest in Van Blanckendaell Park (Foto: GAH Hoeberechts)

WARMENHUIZEN - Een savanne met giraffen, zebra's, bavianen en exotische vogels in de Noord-Hollandse polder? Ja zeker, in het dierenpark Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn lopen meer dan 100 diersoorten rond met een oer-Hollandse molen als herkenbaar middelpunt.

Om de komst van de bavianen te vieren is het op 4 en 5 mei feest met vermaak voor jong en oud in het Van Blanckendaell Park! Geniet van de Willy en Waldo familie show, live muziek van Soul & Sense, The Accordeon Ladies en Dixielandband 'Alacarte', ballonnenclowns, schminktheater en nog veel meer. Natuurlijk rijdt de Blanckendaell Express ook en is er uitleg door de dierenverzorgers over verschillende dieren in het park. Houd voor alle info de website en Facebook pagina in de gaten!