Nieuwsblad Haarlemmermeer

8 mei 2019

Nieuwsblad Haarlemmermeer 8 mei 2019


Bijzondere en feestelijke viering Bevrijdingsdag

Op het Harmonieplein zijn oorlogsattributen te bekijken. (Foto: Rowin van Diest)

NIEUW-VENNEP - Het werd in Nieuw-Vennep en eigenlijk in heel Haarlemmermeer een bijzondere 5 mei. Jong en oud waren allen op geheel eigen wijze bezig met de gedachtes, wat vrijheid nu precies is. De speciale Bevrijdingstour, die door Haarlemmermeer reed, viel in de smaak, evenals de andere festiviteiten op het Harmonieplein.

Rondtour met 56 oude legervoertuigen

Een colonne van 56 oude militaire voertuigen rijdt door Haarlemmermeer. (Foto: Rowin van Diest)
Een colonne van 56 oude militaire voertuigen rijdt door Haarlemmermeer. (Foto: Rowin van Diest)
De oude militaire voertuigen die meerijden in de colonne zijn op het Harmonieplein van dichtbij te bekijken. (Foto: Rowin van Diest)

Aan de speciale tour deden 56 oude legervoertuigen mee. Om het extra feestelijk te maken, was er de 75-koppige Big Band Haarlemmermeer. De hele dag kon het publiek op het Harmonieplein terecht. Daar werden jaren '40-hits gedraaid en gezongen. Ook konden de bezoekers met de voertuigen en attributen op de foto. Verder viel de speciale vrijheidsmaaltijd in de smaak. Alleen het weer was minder. Maar daar kon de grote groep vrijwilligers natuurlijk niets aan doen. Voor de bezoekers van boven de 80 was het net of de tijd had stilgestaan.

Lees verder op pagina 3

Miniconcert en voorleesuur

HOOFDDORP - In de Passage van Het Cultuurgebouw op het Raadhuisplein wordt kinderen van 2 tot 6 jaar elke derde woensdag van de maand voorgelezen en wordt muziek gemaakt.

Muziekleerlingen van Pier K verzorgen een miniconcert en spelen liedjes die kinderen kunnen meezingen, zoals 'De wielen van de bus' of 'Helikopter'. Het voorlezen woensdag 15 mei begint 14.30 uur. Kom meeluisteren en -zingen tot 15.30 uur.

Vervolging grensrechter die keeper sloeg

HOOFDDORP - De Haarlemse grensrechter die eind maart de doelman van voetbalclub UNO uit Hoofddorp bewusteloos sloeg, wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM), meldt nieuwswebsite Nu.nl.

De grensrechter wordt mishandeling ten laste gelegd. Eerder werd hij al geroyeerd door zijn voetbalclub, Geel-Wit uit Haarlem. De verdachte en het slachtoffer zouden ondertussen een bemiddelingstraject zijn gestart. De uitkomst daarvan kan nog van invloed zijn op de strafeis.

De grensrechter moet op 27 augustus voor de politierechter verschijnen.

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

Volg ons ook op Facebook

Facebook NHM. (Foto: Screenshot)

HAARLEMMERMEER - Steeds meer lezers vinden de weg naar onze Facebookpagina. Dagelijks plaatsen wij hier nieuwtjes, tips, lezersfoto's, oproepen en, wanneer deze er zijn, acties. De pagina is ook te gebruiken om contact met ons te leggen.

Verder staat op de pagina soms een situatie geschetst of een geopperd idee van een politieke partij of een lezer / inwoner, waarbij we de vraag stellen 'Wat vind jij?'. Volgers kunnen hun mening geven op dit actuele 'probleem' of voorgelegde idee, waarvan wij een samenvatting plaatsen in de krant.

Ga naar www.facebook.com, vul in de zoekbalk 'Nieuwsblad Haarlemmermeer' in en kies 'volgen' of 'liken'.

Hoofddorpse wetenschapper in Europese Uitvindersfinale

HOOFDDORP - Hoofddorper Rik Breur is met zijn uitvinding, een zelfklevend antifouling 'tapijt', genomineerd voor de European Inventor Award 2019 in de categorie Midden- en Kleinbedrijf.

Zijn uitvinding is een milieuvriendelijk alternatief voor giftige verfstoffen die doorgaans gebruikt worden om aangroei van zeeorganismen (bijvoorbeeld algen en zeepokken) op schepen en vaste bouwwerken op zee, zoals windparken en olieplatforms, tegen te gaan.

Lees verder op pagina 7

Nationale Molendag 'Ontmoet de Molenaar'

Korenmolen De Eersteling Foto: FB: MolenDeEersteling. Hoofddorp

HAARLEMMERMEER - De jaarlijkse Molendag is zaterdag 11 en zondag 12 mei. Ook in Haarlemmermeer opent een aantal molens de deuren.

Het thema van de Molendag is 'Ontmoet de molenaar!'. Want wie is de molenaar eigenlijk? Wie zijn de mensen die het ambacht van molenaar in stand houden? Wat doen zij?

In Haarlemmermeer opent de achtkanten poldermolen De Vijfhuizermolen (bouwjaar 1856 / heropening na renovatie in 1977) aan het Ringvaartpad 9 beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur. Hier kan de bezoeker onder andere deelnemen aan een rondleiding.

Ook Korenmolen De Eersteling (uit 1874) aan de Hoofdweg (westzijde) 741 in Hoofddorp is zaterdag open van 9.30 tot 16.30 uur, met verse appeltaart, gemaakt door de deelnemers van de dagbesteding.

En de achtkanten poldermolen De Slokop (bouwjaar 1877) aan de Lagedijk 13 in Spaarndam draait beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur.

Bewoners ongerust over verkeerssituatie Meeuwenstraat

Verhalenpaal VERZET krijgt gedicht van
Mirjam Noach

Livemuziek in Shack met Muse undercover en Boxin' The Vox

Beide hockeyteams van De Kikkers lijden nederlaag

Haarlemmermeer in de oorlogsjaren

HAARLEMMERMEER - De geschiedenis van Haarlemmermeer tijdens de Tweede Wereldoorlog is en blijft interessant. Zo bewijzen ook de verhalen van de zusters Nita en Jeanette Bakker.

Een belangrijke rol was er voor het Fort bij Hoofddorp. Het was in 1904 aangeleverd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam, dat tegenwoordig valt onder het UNESCO Werelderfgoed. Deze plek is zowel in de periode 1914-1918 als in 1940 gemobiliseerd. Tijdens de periode 1940-1945 werd het fort door de Duitse Luftwaffe als paardenverzorgingsplaats gebruikt en na de oorlog werden NSB-ers en collaborateurs hier gevangengezet.

Nita Bakker was in de oorlog nog een kind, maar kan het zich nog goed herinneren: ''Toen de bezetter kwam, was ik 6 jaar. We waren verdrietig dat ze kwamen. Ik weet nog goed dat we de volgende dag samen met de buren naar de kerk zijn gegaan om te bidden. Dat was een enorme afleiding.'' Het eerste oorlogsjaar gebeurde er niet zoveel. Bakker: ''Je zag steeds meer Duitsers en die handelden correct, maar waren wel afstandelijk. Het waren geen types waar je snel een praatje mee zou maken.'' De laatste twee oorlogsjaren werd het heftiger. ''We zagen in het laatste oorlogsjaar steeds vaker Amsterdammers die aan de deur kwamen voor eten. Dat hadden we niet dus we moesten 'Nee' verkopen. Mijn vader heb ik 3 jaar niet gezien, want hij werkte in Duitsland. Dat is hem door sommige mensen na de bevrijding enorm kwalijk genomen. Ik heb het wel altijd verdacht gevonden dat hij over die jaren niets kwijt wilde. Het was echter een autoritaire man en het kwam niet bij je op om te vragen hoe het nu precies zat. Jonge mensen kunnen vaak niet begrijpen dat de tijden toen heel anders waren. Nu is het te laat om daar nog achter te komen.''

Haar zuster Jeanette werkte als typiste op Schiphol. ''Het was iedere dag weer afwachten of je nog naar je werk kon. Als Duitse basis bleef Schiphol doelwit voor luchtaanvallen door de Geallieerden. Vanaf 1943 werd dat heftig. Vlak voor de kerstdagen verschenen meer dan tweehonderd bommenwerpers boven het vliegveld. Het wonderlijke is, dat ik dat helemaal vergeten ben, maar jaren later las ik het in een boek. Blijkbaar heb ik die ervaring verdrongen. Zij richtten zoveel verwoestingen aan dat de bezetter er geen heil meer in zag om Schiphol nog te repareren.''

Grassoep

Uiteindelijk zou de luchthaven bewust vernietigd worden. ''In het najaar van 1944 hebben ze alles expres opgeblazen. Ze waren bang dat na de invasie de geallieerden het zouden gebruiken voor extra luchtaanvallen richting oom Adolf en zijn boze vrienden.'' Van de Hongerwinter kan ze zich nog veel herinneren ''Veel mensen dachten echt dat ze snel dood zouden gaan. Er was amper eten meer en ik kan me goed herinneren dat we hebben geprobeerd om van gras soep te maken. Dat smaakte nergens naar en we werden er ziek van.'' Er waren ook plannen om illegaal een boom te gaan omhakken. ''Dat was streng verboden, maar dat hout wilden we gebruiken om te gaan stoken tegen de kou. Samen met de buurman en mijn broer zou mijn vader dat 's nachts gaan doen. Ze gingen om middernacht naar buiten. Tot hun grote verbazing was iemand ze al voor geweest."

Voedsel

Kort voor de bevrijding dropten Lancaster bommenwerpers van de Royal Air Force en Vliegende Forten van de Amerikaanse strijdkrachten voedsel boven Schiphol om de in de Hongerwinter uitgemergelde bevolking van eten te voorzien. Jeanette: "Dat brood zou je nu in de vuilnisbak gooien, maar wat smaakte dat in 1945 lekker. Ik heb wel gezien dat twee volwassen mannen hebben gevochten om een stukje brood. Dan ben je er toch wel slecht aan toe."

Ze heeft nog altijd diep respect voor de snelle wederopbouw van Schiphol na de bevrijding. "Dat kwam vooral door directeur Jan Dellaert. Wat kon die man organiseren. En de KLM heeft heel slim allerlei toestellen van de Amerikanen overgenomen. Ondanks alle narigheid had die tijd ook iets heel positiefs. De mensen waren bereid om elkaar te helpen en te geloven in een betere tijd. Het klinkt vreemd, maar ik ben uiteindelijk toch blij dat ik het heb mogen meemaken."

Nita en Jeanette Bakker zijn allebei enige jaren terug overleden. Ondanks een verhuizing naar respectievelijk Amsterdam en Groet bleven ze altijd nog een intense band met de Haarlemmermeer houden.

Bijzondere viering Bevrijdingsdag

Een colonne van 56 oude militaire voertuigen rijdt door Haarlemmermeer. Foto: Rowin van Diest

Vervolg van voorpagina

Op het Harmonieplein zijn oorlogsattributen te bekijken. Foto: Rowin van Diest

Michael Besse (10) is met zijn grootouders naar het evenement op het Harmonieplein gekomen. Hij is vooral onder de indruk van de legervoertuigen, maar ook van het samen eten. ''Ik zie heel veel mensen gezellig met elkaar praten en eten. Dat vind ik leuk om te zien.'' Michael heeft zelf geen idee hoe het moet zijn om een oorlog mee te maken. ''Ik hoor altijd van oma en opa dat zij allebei geluk hebben gehad. In de oorlogsjaren waren ze even oud als ik en woonden op een boerderij in Badhoevedorp. Mijn grootvader had dat huis een bijzondere naam gegeven, 'Altijd Zorg'. Dat klinkt niet leuk.''

Plichtsgetrouw

Zijn opa, Aart Besse wil dat best uitleggen: ''Mijn vader was weduwnaar en had acht kinderen. Toen zijn vrouw stierf in 1928 was er geen enkele vorm van hulp van de staat. Uitkeringen bestonden nog niet, je moest het zelf maar uitzoeken. Dat lukte hem niet zo best en hij dronk te veel. Gelukkig waren de oudste kinderen wel plichtsgetrouw, die moesten op te jonge leeftijd al veel verantwoording nemen. Het was wel goed van mijn vader dat hij de naam van de woning veranderde in 'Altijd Zorg'. Iedereen mocht best weten dat zijn bestaan niet makkelijk was.''

Honger

In de oorlogsjaren had de familie Besse het niet makkelijk, maar tot en met 1943 ging alles redelijk. Besse: ''Je merkte wel dat de Duitsers er waren, maar we hielden gepaste afstand. Dat werd in het laatste oorlogsjaar anders. Er was weinig eten, al hadden de mensen het hier beter dan de bewoners van Amsterdam. Daar werd echt honger geleden. Hier viel dat mee.'' Hij geniet van de militaire voertuigen: ''Toen ik als jongen in mei 1945 al die bevrijders zag, was ik zo trots op ze. Helaas was er bij mij ook een andere gedachte; waarom mocht mijn jongste broer dit niet meer meemaken? Die was twee weken voor 5 mei gestorven aan een hartkwaal. En mijn vader werd door de oorlog nog meer gesloten en is nooit een vrolijk man geworden.''

Fout

Mieke Zandwijk, geboren in 1939, is naar het Harmonieplein gekomen met haar twee zusters ''We hebben de oorlog meegemaakt, maar waren te jong voor herinneringen. Wel weet ik dat na de bevrijding er jarenlang nooit over deze periode werd gesproken. Er werd wel eens negatief over iemand gesproken, omdat die in de jaren 1940-1945 Duitsgezind zou zijn. Begrippen als goed en fout heb ik nooit zo goed begrepen. Als iemand in de oorlogsjaren brood verkocht aan de 'moffen', was die dan fout? Als dat waar is, moeten grote bedrijven alsnog worden aangepakt.''

De tieners Dirk en Dick hebben zich nog niet in de oorlogsjaren verdiept. ''Ik weet dat hier toen Duitsers waren, maar verder hoef ik er niets van te weten. De wereld is slecht en juist daarom moet je van ieder feest dat je mag bezoeken, genieten. Dat is ook een vorm van vrijheid.''

Ondertussen blijft het gezellig op het plein en vermaken de bezoekers zich prima. De vrijwilligers hebben iets bijzonders voor elkaar gekregen. Een vervolg is ongetwijfeld alweer in de maak.

Verhalenpaal VERZET krijgt gedicht

Mirjam Noach, Polderdichter Haarlemmermeer, schreef het gedicht voor Verhalenpaal 'Verzet', te vinden aan de Rijnlanderweg 1253. (Foto: Haarlemmermeermuseum De Cruquius)

CRUQUIUS - Ter ere van dodenherdenking heeft Verhalenpaal VERZET een eigen gedicht gekregen van Polderdichter Mirjam Noach.

Haarlemmermeermuseum De Cruquius vroeg Noach gedichten te schrijven voor vier Verhalenpalen. In december kreeg Verhalenpaal 07- SPADE bij de Ringvaart het eerste gedicht. Na een oproep nomineerde het publiek Verhalenpaal 06 – VERZET voor het tweede gedicht. De paal markeert de heldhaftige inzet van Familie Boogaard, die in de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven vele onderduikers opvingen. Noach: "Als je weet waaruit iets is ontstaan, komt het begrip."

Gedicht

Jouw weigering mee te gaan
in de opgelegde moraal van uitsluiting.
Door de bezetter
met zijn weerzinwekkende ideologie.
Jij verzette je ertegen
bood tegenstand
door de verstotenen op te vangen.

Ze zijn er, de mensen die kunnen vertellen
wat jij voor hen hebt gedaan.
Dat ze het hebben overleefd.
Dankzij jou. Zelf heb je het onderspit gedolven
het verschrikkelijke lot tegemoet
waartegen je zo had gestreden.

Laat ons stilstaan
bij hen die hier verzet boden.
Zoveel meer dan alleen een schuilplaats.
Net zoals jouw innerlijke revolutie
zoveel meer was dan alleen Verzet.

Verhalenpalen

Sinds maart 2018 staan er vijftien Verhalenpalen op erfgoedlocaties in de polder. Zij vormen het Buitenmuseum van Haarlemmermeer. Elke paal heeft een QR code voor info en anekdotes over het erfgoed. Noach: "Als Polderdichter heb ik geleerd Haarlemmermeer door andere ogen te bekijken. De Verhalenpalen hebben zeker aan dat besef bijgedragen."

Lezing militaire voertuigen in 1940

Een gecamoufleerde Pantserwagen op Ypenburg. (Foto: Crash Museum)

AALSMEERDERBRUG - Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 verzorgt zaterdag 11 mei om 13.00 uur een lezing over militaire voertuigen in het Nederlandse leger in mei 1940.

De lezing, verzorgd door Ed Beekman, gaat over de voertuigen van het Nederlandse leger waarbij naar voren komt hoe aarzelend en laat de legerleiding overging tot de aanschaf van de juiste voertuigen en aantallen, zowel gevechts- als transportvoertuigen. Zonder particulier initiatief van bijvoorbeeld Huub van Doorne (DAF) en enkele militairen met de juiste inzichten was het Nederlandse leger de strijd ingegaan met wat voertuigen uit de Eerste Wereldoorlog. Pas na 1934 drong de ernst van de situatie door.

De lezing is gratis toegankelijk voor museumbezoekers. Het museum in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk is open woensdag 13.00-16.00, zaterdag 11.00-16.00 en de 2de zondag van de maand 11.00-16.00.

Aangepaste openingstijden burgerzaken 23 en 24 mei

HOOFDDORP / NIEUW-VENNEP - De servicecentra van burgerzaken in Hoofddorp zijn donderdag 23 mei eerder gesloten dan gebruikelijk op donderdagen. Inwoners kunnen die dag terecht tot 17.00 uur. De volgende dag, vrijdag 24 mei, gaan de balies later open. Inwoners zijn dan vanaf 13.00 uur welkom bij burgerzaken als zij daarvoor een afspraak hebben gemaakt.

Europese verkiezingen

Dat geldt voor de balies in het raadhuis in Hoofddorp en voor de balies in het servicecentrum in Nieuw-Vennep. Voor de balie op Schiphol verandert er niets. Een afspraak maken voor burgerzaken kan ook via https://haarlemmermeergemeente.nl/taak/contact-openingstijden-en-afspraak-maken en telefonisch via 0900-1852.

Reden voor de aangepaste openingstijden is de verkiezing van het Europees Parlement op 23 mei. In Haarlemmermeer zijn op die dag meer dan tachtig stemlokalen. Het op- en afbouwen van de stemlokalen, het tellen van de stemmen en het invoeren van de uitslagen kost veel tijd donderdagnacht en de volgende ochtend. Door de openingstijden aan te passen, blijft de kwaliteit van de dienstverlening op peil.

haarlemmermeergemeente.nl

Bewoners Floriande willen aanpak gevaarlijke verkeerssituatie Meeuwenstraat

Doriande Goedhart probeert de Meeuwenstraat veilig over te steken met haar kinderen. (Foto: NHNieuws)

HOOFDDORP - Bewoners maken zich zorgen over het gebrek aan veilige oversteekplaatsen in de wijk Floriande in Hoofddorp. Zeker bij de Meeuwenstraat, in de buurt van de basisschool en het winkelcentrum, ontstaan vaak gevaarlijke situaties. "Je moet er toch niet aan denken dat er straks een kind onder een auto ligt. Er moet snel iets gebeuren", zegt bewoner Dorinda Goedhart.

"Het is nu vragen om ongelukken"

Dorinda Goedhart loopt, net als veel buurtbewoners, dagelijks met haar kinderen naar het winkelcentrum of de basisschool. Ze moet dan de Meeuwenstraat oversteken, maar een fatsoenlijke oversteekplaats is er niet. "Het is een zeer gevaarlijke situatie, ik sta versteld dat er nog nooit een ongeluk is gebeurd", spreekt Goedhart haar zorgen uit.

Buurvrouw Tineke Reekers ziet ook de gevaren: "Ik houd af en toe mijn hart vast", zegt ze. Bewoners noemen de verkeerssituatie "onlogisch" en "chaotisch". Auto's komen van alle kanten, rijden hard de parkeerplaats op en snijden af.

Meldpunt

Uit de bevindingen van Meldpunt Onveilig Verkeer blijkt dat de verkeersveiligheid in de wijk vaak wordt genoemd, wel dertien keer. Daarvan waren er zeven in de buurt van de basisschool. De gemeente staat op plek 5 als het gaat om de meeste genoemde gemeenten. In Haarlemmermeer zijn maar liefst 110 onveilige situaties gemeld.

De bewoners willen een veilige oversteekplaats en vinden dat auto's niet meer zouden mogen of kunnen afsnijden. Zo is er een lange schuine stoep. "Echt krankzinnig naar mijn idee, wie heeft dat bedacht?", zegt Goedhart. "Ik sta soms te springen en slalommen bij de auto's om aan de overkant te komen."

Er zijn al langer zorgen om de verkeersveiligheid in de wijk Floriande. Eerder werd na een lange strijd van de bewoners de Fanny Blankers-Koenlaan aangepakt door de gemeente. "Ik snap niet dat er in een kindvriendelijke wijk als deze niet over is nagedacht", aldus Goedhart.

Gemeente Haarlemmermeer laat in een eerste reactie weten dat zij de zorgen van bewoners serieus neemt en met deze mensen in gesprek gaat.

Bekijk de video van de verkeerssituatie in Floriande via www.nhnieuws.nl.

Wat vind jij?

Moet er in de Meeuwenstraat inderdaad iets gebeuren aan de verkeersveiligheid? Is een zebrapad, of zelfs meerdere zebrapaden, wellicht een oplossing? Of zijn verkeerslichten meer geschikt? Of vind jij, dat het met de verkeersveiligheid in de Meeuwenstraat wel meevalt, vind jij dat er voldoende plekken zijn waar ouders en hun kinderen veilig kunnen oversteken middels genomen maatregelen? Laat jouw mening achter op onze Facebookpagina 'Nieuwsblad Haarlemmermeer' of mail jouw reactie naar redactie.nhm@rodi.nl.

Column Mats

Mats Hoogland. Foto: (Foto: Jasper Groen)

Lente in Hoofddorp

door Mats Hoogland

De prachtige luchten en avondschemeringen boven de spuuglelijke rijtjeshuizen en flats, als twee puzzelstukjes die eigenlijk niet in elkaar horen, maar wel passen. Het verlaten ex-skatepark, dat omgedoopt is tot stadstuin, die nu weer begint op te bloeien. De kleine beetjes mos die weer beginnen te groeien tussen de bakstenen voor de etalages van de kledingwinkels, waar de kleren weer vrolijke kleuren hebben gekregen. Er scheert een enorme hoeveelheid aan mensen over de overbodige hoeveelheid aan rotondes.

Drukke mensen met lege harten haasten zich door de straten, kinderen gillen in de verte, terwijl op de hoek een vrouw is stil gaan staan, haar ogen heeft gesloten en nu geniet van het zonlicht op haar wangen en haar neus. Met haar hoofd een beetje gekanteld en haar mond een beetje open. Het gewicht van haar boodschappentassen nagelt haar aan de grond en de rust in haar hoofd tilt haar op.

Pas als de lucht zwaar wordt, er een wolk voor de zon drijft en er een schaduw over haar heen slaat, opent ze haar ogen, haalt ze haar fiets van het slot en rijdt ze weg naar de realiteit en haar drie kinderen thuis. En ik zit boven in het Cultuurgebouw. Ik kijk uit over al die mensen in het centrum en denk...

Aan hoe fijn het is dat de zon nooit uit gaat en dat het altijd vanzelf weer lente wordt.

Mindfulmama@Work

De lezing Mindfulmama@work van Iris Bouwman. (Foto: Spectrum)

HOOFDDORP - Auteur Iris Bouwman verzorgt donderdag 16 mei van 20.00 tot 21.30 uur de interactieve gratis lezing 'Mindfulmama@Work' in Bibliotheek Hoofddorp Centrale aan het Raadhuisplein.

Tijdens de lezing leren moeders en verzorgers hoe zij meer ontspannen kunnen omgaan met dagelijkse stressvolle momenten. Welke moeder herkent het niet: Een huilend kind in de supermarkt terwijl je al haast hebt; 10 minuten te laat, omdat de melk omgevallen is tijdens het ontbijt of een telefoontje van de crèche dat je kind ziek is, vlak voor een vergadering? Hoe blijf je relaxed? En hoe ga je om met het moederschap in combinatie met werk?

Aanmelden kan via

klantenserviceHDR@debibliotheekhaarlemmermeer.nl

Nieuw-Vennepse wint 100.000 euro in loterij

NIEUW-VENNEP - Een grote verrassing voor een inwoner uit Nieuw-Vennep. Zij won in de trekking van de BankGiro Loterij een bedrag van maar liefst 100.000 euro. De winnares werd onlangs door een ambassadeur van de BankgiroLoterij verrast met het goede nieuws.

De BankGiro Loterij maakt iedere dag de winnaar van een prijs bekend. Alle dagen gaat er 10.000 euro uit, elke week 100.000 euro en iedere maand wint een deelnemer van de loterij een bedrag 1 miljoen euro.

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland: Niet alleen deelnemers winnen, ook vele culturele organisaties, zoals musea, molens en monumenten overal in Nederland.

Met de helft van ieder lot dragen de BankGiro Loterij-deelnemers bij aan cultuur in Nederland. Hierdoor kon de Loterij in 2019 tot nu toe al ruim 79,4 miljoen euro verdelen onder 77 culturele organisaties.

www.bankgiroloterij.nl

Twee gewonden bij ongeval A4

Meerdere hulpdiensten rukken uit om de gewonden te helpen. (Foto: Eric van Lieshout)

HOOFDDORP - Bij een ongeval op de A4 ter hoogte van afslag 3 naar Hoofddorp in de richting Amsterdam zijn zaterdagmiddag 4 mei twee personen gewond geraakt.

De wagen raakte door onbekende oorzaak van de weg, sloeg over de kop en kwam achterstevoren in de berm tussen de hoofdrijbaan en de afrit tot stilstand.

De passagier, een vrouw, is met hulp van de brandweer uit de wagen gehaald. De bestuurder kon zelfstandig de wagen verlaten. Beide personen zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

De VerkeersOngevallenAnalyse van de politie (VOA) heeft het ongeval onderzocht om de toedracht te achterhalen. Door het ongeval en de afhandeling waren meerdere rijstroken van zowel de hoofdrijbaan als de afrit afgesloten.

De wagen moest door de bergingsdienst afgevoerd worden.

Auto over de kop na botsing

HOOFDDORP - Bij een harde kop-staartbotsing op de A5 bij Hoofddorp is in de nacht van 3 op 4 mei een auto ondersteboven tot stilstand gekomen. Bij het ongeval waren een personenauto en taxi betrokken.

De bestuurder van de personenauto raakte gewond en is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De taxichauffeur bracht het er zonder echte kleerscheuren vanaf. De personenauto is total loss. De taxi raakte beschadigd aan de rechter voorzijde. Beide voertuigen zijn weggesleept.

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

Doneeractie gedupeerden verwoeste loods

Sommige particulieren en bedrijven in de loods in Zwaanshoek waren niet verzekerd en kunnen financiële hulp heel hard gebruiken. (Foto: Pixabay)

ZWAANSHOEK - Een grote brand woedde zondagochtend 7 april in Zwaanshoek. De vlammen sloegen al snel uit het dak van een loods aan de Spieringweg. Veel bedrijven en particulieren huurden er een opslagruimte; lang niet iedereen was hiervoor verzekerd. Daarom is een crowdfundingactie gestart.

Brand Zwaanshoek

Met de crowdfunding willen de initiatiefnemers de gedupeerden steunen: Particulieren die hun spullen, voer- en vaartuigen kwijt zijn. Bedrijven die grote financiële schade hebben geleden en hun gereedschappen, materialen en producten verloren zagen gaan. Mensen die hard hebben gewerkt om hun bedrijf te starten en op te bouwen en weer opnieuw moeten beginnen.

www.doneeractie.nl/groot-uitslaande-brand-verwoest-loods-zwaanshoek/-35722

Expositie over 100 jaar KLM in Nederlands Transport Museum

Werk door Thijs Postma gemaakt voor de tentoonstelling 'Kunst en Vliegwerk'. (Foto: NHNieuws)

door Doron Sajet

NIEUW-VENNEP - KLM viert op 7 oktober haar honderdjarig bestaan. In aanloop naar deze jaardag wordt al het een en ander gevierd. Zo heeft KLM een feestje met de koning gevierd (inclusief omstreden vliegshow) en er is een speciale postzegel uitgegeven. Het Nederlands Transport Museum wijdt er de expositie 'Kunst en vliegwerk' aan.

Er is een speciale luchtvaartpostzegel gemaakt voor het 100-jarige bestaan van KLM, Fokker als het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. (Foto: NHNieuws)

De man achter de tentoonstelling is Thijs Postma (85) uit Hoofddorp. Hij schilderde en tekende in 8 maanden tijd de hele vlootgeschiedenis van KLM. Verspreid door het museum hangen zestig werken van zijn hand.

Postma deed vroeger zaken met Martinair en Transavia. Zo ontwierp hij zogenaamde 'liveries', de beschildering van de vliegtuigen van die twee maatschappijen. Met KLM heeft hij minder succes. De luchtvaartmaatschappij toonde ook deze keer geen interesse in zijn werk ter ere van 100 jaar KLM. Postma: "Ik heb KLM een mail gestuurd dat ik dit project ging starten. Het antwoord van KLM was: 'We doen dit jaar niks met illustraties'." Op de vraag of de kunstenaar het dan niet iets te veel eer vindt voor de maatschappij, antwoordt hij: "Ach, ik doe het voor het museum en voor mezelf."

Veel tijd om van zijn werk na te genieten, heeft Postma niet. Hij is alweer bezig met het volgende kunstproject: Honderd jaar Fokker voor Kunstfort Vijfhuizen. "32 Tekeningen. Maar dat is genieten. Ik geniet van mijn werk!".

Het werk van Thijs Postma is nog het hele jaar in het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep te bekijken.

http://nederlandstransportmuseum.nl

Luchtvaartpostzegel

Sinds begin maart zijn er speciale postzegels verkrijgbaar ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van zowel KLM, Fokker als het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Op het postzegelvel staan KLM-vliegtuigen uit het verleden, heden en de (verre) toekomst. Als één van de feestjes voorafgaand aan het jubileumfeest wordt, precies 100 dagen voor de verjaardag, de eerste Boeing 787-10 Dreamliner van KLM op Schiphol verwacht. Ook dat toestel staat op het zegelvel afgebeeld.

Het feestjaar is op 14 maart officieel ingeluid door koning Willem-Alexander. Hij verrichtte de ceremoniële eerste muntslag van de 5 euro herdenkingsmunt die ter ere van 100 jaar Nederlandse luchtvaart door de Koninklijke Nederlandse Munt is vervaardigd.

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

Nominatie Hoofddorpse wetenschapper voor European Inventor Award

Rik Breur plakt het door hem uitgevonden zelfklevend antifouling ‘tapijt’ op een boot. (Foto: PR)

HOOFDDORP - Hoofddorper Rik Breur is met zijn uitvinding, een zelfklevend antifouling 'tapijt', genomineerd voor de European Inventor Award 2019 in de categorie Midden- en Kleinbedrijf. Zijn uitvinding is een milieuvriendelijk alternatief voor giftige verfstoffen die doorgaans gebruikt worden om aangroei van zeeorganismen op schepen tegen te gaan.

Uitvinder Rik Breur in finale

Rik Breur met het door hem uitgevonden zelfklevend antifouling ‘tapijt’. (Foto: PR)

Rik Breur, die een eenmansbedrijf in Hoofddorp heeft en zich richt op de pleziervaart, is een van de drie finalisten in de categorie MKB. Zijn uitvinding van zelfklevend antifouling tapijt voorkomt aangroei op schepen van zeeorganismen, zoals algen, zeepokken en mosselschelpen, zonder dat daarbij schadelijke en zeewatervervuilende chemicaliën worden gebruikt. "Geïnspireerd door de natuur heeft Breur op het raakvlak van materiaalwetenschappen en biologie een nieuwe oplossing voor een oud probleem gevonden, dat zowel de maritieme sector als de leefomgeving in zee ten goede komt", sprak EOB-voorzitter António Campinos bij de bekendmaking van de genomineerden voor de Europese Uitvindersprijs 2019. De winnaars van de jaarlijkse EOB-innovatieprijs worden op 20 juni tijdens een ceremonie in Wenen bekendgemaakt.

Milieuvriendelijk

Biofouling is een groot probleem en stelt reders en eigenaren van vaste bouwwerken in zee, zoals windparken en olieplatforms, voor een dilemma: Negeren of aangroei voorkomen door giftige en vervuilende antifouling-verf te gebruiken. Voortdurende aangroei van zeeorganismen veroorzaakt weerstand en leidt tot 10 tot 40 procent hoger brandstofverbruik. Dat kost de scheepvaart jaarlijks zo'n 20 miljard euro. Biofouling kan ook schade veroorzaken aan windparken en olieplatforms en leidt tot dure schoonmaakoperaties. Wetenschapper en uitvinder Rik Breur zag de negatieve gevolgen voor het milieu en was vastbesloten een groene oplossing te vinden.

Breur begon zijn loopbaan in 1996 bij TNO. Na zijn promotie aan de TU Delft in 2001 richtte hij in 2002 zijn eigen bedrijf, Material Innovation Centre, op om vernieuwingen op dit terrein in gang te zetten. Het gepatenteerde 'Finsulate' bestaat uit nylon vezels, een tweecomponentenlijm op waterbasis en een polyester folie. Het zelfklevend tapijt - of 'stekelhuidje', zoals hij het noemt - wordt op de romp van het schip aangebracht en leidt niet tot weerstand door nauwgezette hydrodynamiek. Breurs technologie is een milieuvriendelijk alternatief voor het dilemma tussen het gebruik van giftige antifouling- verf en 'niets doen'.

Breur keek naar de manier waarop de natuur ongewenste groei voorkomt en organismen afweert door een vijandige omgeving te creëren. Als wetenschappelijk onderzoeker en fervent duiker, bestudeerde hij stekelige oppervlakken, zoals van zee-egels. Geïnspireerd door dit natuurlijke beschermingsmechanisme, ontwikkelde hij een tapijt van stroeve, stekelige microvezels. De constant bewegende stekelige nylon naalden vormen een onaantrekkelijk oppervlak voor zeeorganismen en voorkomen dus aangroei. Het tapijt werkte effectief bij varende en aangemeerde schepen, wat betekende dat het ook geschikt is voor bredere toepassing op vaste bouwwerken.Breurs eerste antifouling-product, bestemd voor netten in viskwekerijen, werd in 2006 op de markt gebracht. In de afgelopen 10 jaar richtte hij zich vooral op toepassing van de technologie op bewegende schepen. Vanwege de enorme vraag naar antifouling in de scheepvaart, maar zeker ook vanuit zijn eigen gedrevenheid om de schadelijke milieueffecten van antifouling op verfbasis te verminderen.

Innovatieprijs

De European Inventor Award is een van Europa's meest prestigieuze innovatieprijzen. De awards worden jaarlijks door het Europees Octrooibureau (EOB) uitgereikt. De onderscheiding eert individuele uitvinders en teams van uitvinders van wie baanbrekende uitvindingen antwoorden bieden op de grootste uitdagingen van deze tijd. De finalisten en winnaars worden geselecteerd door een onafhankelijke jury, bestaande uit internationale autoriteiten uit het bedrijfsleven, de politiek, de wetenschap, de academische wereld en onderzoek. De voorstellen worden beoordeeld op de bijdrage aan de technologische vooruitgang, sociale ontwikkeling, economische welvaart en het scheppen van banen in Europa. De prijs wordt uitgereikt in vijf categorieën. Ook kan het publiek stemmen voor de Popular Award; de Publieksprijs wordt toegekend op basis van online stemmen op de EOB-website voor de vijftien finalisten.

Muse undercover en Boxin' The Vox

De tweemansband Boxin' The Vox staat op Moederdag in The Shack. (Foto: PR)

OUDE MEER - In het Moederdagweekend heeft The Shack aan de Aalsmeerderdijk een gevarieerd muzikaal programma. Met zaterdag 11 mei een undercoversessie. Drummer Chris van der Meer heeft voor deze Muse-tribute een stel topmuzikanten verzameld. Op Moederdag, zondag 12 mei, is het podium voor Boxin' The Vox.

Livemuziek in The Shack

Muse mag zich scharen onder de allergrootste rockbands van de laatste decennia en heeft een duizelingwekkende rij classics achter de naam staan. Een muzikant moet van goeden huize komen, wil deze het repertoire van Muse goed kunnen neerzetten. Robin Verkaik (zang), Len van de Laak (toetsen), Chris van der Meer (drums), Ulrich de Jesus (gitaar) en Guido Vrouwe (bas) zijn deze pittige uitdaging aangegaan en tijdens hun succesvolle optreden, 2 jaar geleden in The Shack, was al duidelijk dat ze hierin geslaagd zijn. De muzikanten spelen Muscle Museum, New Born, Bliss, Hysteria, Supermassive Black Hole, Knights Of Cydonia, Uprising, Starlight, en Psycho, slechts een greep uit het repertoire dat voorbij komt.

Op Moederdag is The Shack voor Boxin' The Vox. Deze band bestaat uit David Plasmeijer (vocals, guitar, bass, luit, banjo) en Anne-Lotte Paymans (vocals, guitar). De muziek van dit duo is geïnspireerd op de muziek van Folk-muzikanten als Luka Bloom & Christy Moore en jaren 60 / 70-muzikanten als Simon & Garfunkel, Boudewijn de Groot en Melanie met een prachtige vertolking van Melanie's Lay Down en Ruby Tuesday. Een middag voor jong en oud.

Zondag 19 mei staan er weer klasse muzikanten in The Shack; Martin van der Starre (Woodstock The Story), Rob Winter (Kayak, Erwin Nyhoff) Fokke de Jong (Normaal, King Of The World), Ruben Mulder en Rick Nieuwenhuizen duiken in het repertoire van Stevie Ray Vaughan.

Informatie

The Shack is zaterdag open om 20.00 uur, Muse undercover begint 21.00 uur, toegang is 10 euro. Zondag is het publiek welkom vanaf 15.00 uur, Boxin' The Vox speelt vanaf 16.00 uur. Toegang is 5 euro, inclusief consumptie.

www.the-shack.info

Workshop technisch LEGO in bieb

Aan de slag met technisch LEGO kan 15 mei in de bieb. (Foto: Bibliotheek Haarlemmermeer)

NIEUW-VENNEP - In bibliotheek Nieuw-Vennep aan de Schoolstraat is woensdag 15 mei van 15.00 tot 16.15 uur de workshop 'technisch LEGO' bij te wonen.

Tijdens deze workshop, gegeven door Young Engineers Haarlem, bouwen de deelnemers een lopende band waarbij zij gebruik maken van LEGO-motoren.

Ook zin om met LEGO aan de slag te gaan? Opgeven kan via klantenserviceNVS@debibliotheekhaarlemmermeer.nl. Deelname is 3 euro. Er zijn vijftien plekken beschikbaar.

www.debibliotheekhaarlemmermeer.nl

Laatste Vogelbeurs Rijsenvogel dit seizoen

RIJSENHOUT - Vogelvereniging De Rijsenvogel verzorgt voor de laatste keer dit seizoen, zondag 12 mei, een vogelbeurs in het gebouw van voetbalvereniging SCW aan het Konnetlaantje. De beurs is van 9.30 tot 13.00 uur. Toegang is 1 euro, kinderen onder de 10 jaar mogen, onder begeleiding, gratis naar binnen.

Op de beurs is een grote variatie aan tropische vogels en grote en kleine parkieten te koop. Leden van de vereniging en niet-leden bieden vogels te koop aan. Vragen op het gebied van vogels, worden door leden beantwoord. Ook vogelvoer en -accessoires zijn op de beurs te vinden.

De volgende beurs in het nieuwe seizoen is op de tweede zondag van september.

Oud en nieuw in Repair Cafés

HAARLEMMERMEER - Met de opening van Repair Café Spaarndam vieren de Haarlemmermeerse Repair Cafés in mei een soort Oud en Nieuw. Zaterdagmiddag 11 mei opent wethouder Mariëtte Sedee het zevende Repair Café in Haarlemmermeer. En in mei vieren alle 'oude' Haarlemmermeerse Repair Cafés hun 6-jarig bestaan. "Gewoon, door open te zijn en met veel enthousiaste reparateurs," vertelt Rien Wattel van het Repair Café-bestuur.

"Vanuit een enthousiaste groep vrijwilligers kwam de vraag 'Kunnen we in Spaandam een Repair Café beginnen?", zegt Rien Wattel, "Een gebouw hadden we al: het Dorpscentrum verleent ons graag gastvrijheid." Zaterdag 11 mei is het dan zover: Repair Café Spaarndam draait dan voor de eerste keer na een toepasselijke openingshandeling door de wethouder, met in haar portefeuille onder andere het hergebruiken van spullen in plaats van weggooien. "Daarom is zij bij uitstek geschikt om dit Repair Café in het nieuwste gedeelte van de gemeente Haarlemmermeer te openen." De openingshandeling is om 13.30 uur.

Daarna kunnen direct de eerste reparaties aangemeld worden. Net als in de andere Repair Cafés gaat het om huishoudelijke apparaten, waarvan vooral koffieapparaten en stofzuigers populair zijn, verder elektrische apparaten zoals dvd-spelers en boren, tuingereedschap, fietsen en kleding. Daarbij gaat het om kleine reparaties. Als het grotere klussen betreft, verwijzen de vrijwilligers door naar de vakhandel.

Ongeveer twee van de drie reparaties slaagt. "Een vrijwillige bijdrage in de collectebus op tafel is welkom, nodig om onder andere nieuw gereedschap te kopen."

Agenda

De zeven Repair Cafés in Haarlemmermeer zijn open op:

eerste zaterdag van de maand in Lisserbroek in de Meerkoet, Krabbescheerstraat 1;

dinsdag 14 mei in De Hoek, Olmenlaan 141, Zwanenburg;

woensdag 15 mei in Hoofddorp, in De Ark, Muiderbos 36, het eerste Repair Café, gestart in mei 2013,

maandag 20 mei in Vijfhuizen in d' Oude Waterwolf, Kromme Spieringweg 436;

woensdag 22 mei in Badhoevedorp van 9.30 tot 12.00 uur in 't Rietland, Christiaan Huygensstraat 21.

Vanwege Hemelvaart is Repair Café Nieuw-Vennep in mei gesloten. Normaal is dat de laatste vrijdag van de maand.

Behalve in Badhoevedorp zijn de Cafés open van 13.30 tot 16.00 uur; aanmelden kan tot een half uur voor sluitingstijd. Informatie bij Rien Wattel: 06-16040860.

www.repaircafehaarlemmermeer.nl

Huurverlaging voor bijna 400 Ymere-huurders

Ymere verhuurt vele woningen in Haarlemmermeer. (Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEER - Bijna 400 huurders van Ymere in gemeente Haarlemmermeer krijgen huurverlaging. Het gaat om huurders die meerjarig in de bijstand zitten of van bijzondere bijstand gebruik hebben gemaakt en een huur betalen die naar verhouding hoog is voor hun inkomen.

Deze huurders hebben een huur die hoger ligt dan 607,46 euro voor een één- of tweepersoonshuishouden of hoger dan 651,03 euro voor een drie- of meerpersoonshuishouden.

Alle huurders die in aanmerking komen voor deze huurverlaging hebben van Ymere een brief ontvangen. De huurverlaging is afhankelijk van de huur en het inkomen en bedraagt gemiddeld 40 euro per maand.

Door deze huurverlaging wil Ymere een bijdrage leveren aan de betaalbaarheid van wonen. Regiomanager Remco Pols: "Voor huurders met een inkomen op bijstandsniveau of net daarboven is het elke maand een opgave om rond te komen. Zij betalen een flink deel van hun inkomen aan woonlasten. We willen deze huurders tegemoetkomen ."

Dit is het derde jaar dat Ymere deze regeling toepast in Haarlemmermeer. Voor het eerst geldt de huurverlaging ook voor huurders met bijzondere bijstand. En voor het eerst geldt het voor Ymere-huurders in de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De regeling is in samenwerking met Haarlemmermeer tot stand gekomen. De gemeente verstrekt Ymere de gegevens van huurders die in de laagste-inkomensgroepen vallen. Ymere financiert de regeling.

Ook voor andere huurders voert Ymere een gematigd huurbeleid. Veel huurders in Haarlemmermeer krijgen geen huurverhoging, of een verhoging van maximaal 0,3 procent, afhankelijk van hun situatie.

Opening Villa Octet

Villa Octet is sinds 1 april bewoond. (Foto: https://villaoctet.nl)

NIEUW-VENNEP - Wethouder zorg & welzijn, Mieke Booij, opent zaterdag 11 mei, samen met de acht bewoners van het huis, Villa Octet aan de Venneperweg in Nieuw-Vennep. Met een grote sleutel openen de bewoners, die er sinds 1 april wonen, symbolisch en officieel het huis.

De naam dankt het huis aan de directe omgeving. Het winkelcentrum, de bruggen en straten hebben namen van componisten of muziektermen. Men vond het een leuk idee om het ook te gebruiken voor de naamgeving van het wooninitiatief. De bewoners hebben namelijk ieder een eigen inbreng en 'eigen instrument'. Samen vormen zij een groep. In de muziek vormt een octet een groep waarbij de muzikanten met verschillende muziekinstrumenten samen een harmonisch orkest vormen. Dit is ook het streven van de organisatie; alle bewoners, ieder met zijn of haar eigen identiteit, harmonisch met elkaar kunnen omgaan, net als in een octet.

De acht bewoners van Villa Octet hebben een licht- tot matig verstandelijke beperking. Jongens en meisjes in de leeftijd tussen 20 en 30 jaar. Ze hebben, voor zij de villa bewoonden, thuis gewoond. De bewoners zijn in staat zich zelfstandig in de wijk te bewegen, zowel lopend als op de fiets, sommigen kunnen zelfstandig met het openbaar vervoer.

https://villaoctet.nl

Gemeente verwijdert Clubhuis Outlaw Motorcycle Gang

Een motorrijder. (Foto: Pixabay / SplitShire)

ZWANENBURG - Het clubhuis van de Outlaw Motorcycle Gang (OMG) Trailer Trash Travellers op bedrijventerrein De Weeren in Zwanenburg is verwijderd. Het clubhuis werd twee weken geleden aangetroffen op het bedrijventerrein bij een controle van gemeente Haarlemmermeer. Volgens het bestemmingsplan is het houden van bijeenkomsten hier niet toegestaan en was het clubhuis dus illegaal gevestigd.

De controle van de gemeente in het pand waar het clubhuis is aangetroffen, maakt deel uit van de aanpak van ondermijning. De aanpak van ondermijning heeft prioriteit in de gemeente Haarlemmermeer. Criminele ondermijning van de lokale samenleving is vaak niet zichtbaar. Criminelen zorgen ervoor dat ze buiten beeld blijven, en inwoners en ondernemers hebben schijnbaar weinig tot geen last van hun activiteiten. Maar, "door ondermijning raken onder- en bovenwereld structureel met elkaar verbonden en kan de rechtsorde in gevaar komen", spreekt burgemeester Onno Hoes.

Bij ondermijning gaat het bijvoorbeeld om woon- en adresfraude, criminele samenwerkingsverbanden of criminele activiteiten op bijvoorbeeld (verouderde) bedrijventerreinen, illegale prostitutie en drugsproductie en -handel. Ook OMG's hebben een ondermijnend karakter en gedragen zich vaak normoverschrijdend en crimineel. OMG's zijn dan ook niet welkom in Haarlemmermeer.

Column Sterkliniek dierenartsen

Lodewijk Kamps. Foto: Corine Zijerveld

TenenKees

door Lodewijk Kamps

We zaten een prachtige taart te eten die we van een dolgelukkige eigenares hadden gekregen. Haar hond had een binnenbal en die hadden we laparoscopisch uit de buik gehaald. Hierdoor was er sprake van slechts twee wondjes en had de hond praktisch geen last gehad van de operatie.

Tijdens het verorberen van die prachtige taart kwam er een dame binnen met haar Labrador Kees. Die liep nog maar op drie poten nadat hij fanatiek gespeeld had. Dat kan natuurlijk van alles zijn: heup uit de kom, kruisband gescheurd, meniscusprobleem, et cetera. Ik liet de taart voor wat 'ie was en haastte me naar de spreekkamer.

Kees bleek vooral gevoelig op een teen. We besloten een foto te maken. Hierop was goed te zien dat er een schuine fractuur in het middelste kootje van de buitenteen zat. Kees moest worden verdoofd om de spalk goed en passend te kunnen aanbrengen. Na anderhalf uur ging hij met een vrolijk smileyverbandje licht hinkend de deur uit. De mensen moesten 4 weken later op vakantie, dus het zou erom gaan spannen of v??r vertrek de breuk geheeld zou zijn.

Een dag later brak een assistente haar teen. In het ziekenhuis kreeg ze een steunspalkje en een speciale schoen. Ze moest 3 weken thuis blijven met haar voet omhoog. Voor onze personele bezetting was dat best lastig. Na 2 weken bekeken we het verband van Kees, het moest verwisseld worden. Hij had er zo veel mee gelopen dat het totaal versleten was. Bij het verwijderen van het verband bleek dat de tenen aan het smetten waren en het stonk. Dat betekende dat het voor de tenen eigenlijk beter was om de spalk verder af te laten. Dit ondanks de (te) korte periode van ondersteuning. Kees was echter een modelpatiënt en bleek het met slechts 2 weken spalken prima te doen. Hij belastte zijn poot alweer voorzichtig en precies voor de vakantie was hij klinisch 100 procent genezen!

Dat gold niet voor onze assistente. Ondanks de genoten rust was er totaal geen botnieuwvorming in haar teen. Dus besloten de artsen dat ze dan ook wel weer voorzichtig mocht gaan werken. Weer 4 weken later was er nog steeds geen sprake van fractuurgenezing. Nu adviseerden ze een operatie. En daarna een periode van 8 weken rust. Wij hadden ondertussen ook röntgenfoto's van haar teen gemaakt en zagen dat er wel het begin van kalkvorming zichtbaar was. Ons advies was dan ook: wacht nog maar even af. Toen ze dat in het ziekenhuis vertelde, raakte de orthopeed zichtbaar geïrriteerd. "En wie is jouw baas dan wel?", werd haar gevraagd. Ze eiste dat er voor de operatie alsnog een röntgenfoto gemaakt zou worden. Terwijl ze al in OK-kledij op weg naar de operatieruimte was, kwam een co-assistent haar vertellen dat de operatie niet doorging na het beoordelen van de laatste foto.

Als je iets breekt, kun je misschien maar beter een hond zijn.

Bierconnaisseurs nu ook in Haarlemmermeer

De officiële oprichting van Bierconnaisseurs afdeling Noord-Holland is gevierd in Restaurant Nozem. (Foto: Bierconnaisseurs)

HAARLEMMERMEER / HOOFDDORP - De officiële oprichting van de Bierconnaisseurs afdeling Noord-Holland is afgelopen week gevierd met 25 gasten,.

Restaurant Nozem in de Concourslaan in Hoofddorp is het clubhuis waar de Bierconnaisseurs eenmaal in de 6 weken samen komen. Op het prachtige dakterras van Nozem werden, tijdens het officiële moment mooie woorden gesproken door Bert Kuperus (bedenker en oprichter) en Remco van Staveren (voorzitter Noord-Holland). Kuperus was zichtbaar trots op deze Haarlemmermeerder, die de tweede afdeling heeft opgericht.

Bierkenners pur sang, met liefde voor bierbrouwen en bier proeven. Een sociëteit waar bierbrouwers, horeca-uitbaters, bierliefhebbers en andere personen uit bierland elkaar kunnen ontmoeten en door lezingen, bedrijfsbezoeken en proeverijen nog meer kennis zullen krijgen over het bier en de markt.

Bierpromotie

Een sociëteit ter promotie van het Nederlandse speciaalbier en het bevorderen van de prachtige bieren, die gebrouwen worden in Haarlemmermeer en de rest van Nederland, op de drankenkaart van de horeca en het bevorderen van de bier- en spijscombinaties.

Meer informatie over Bierconnaisseurs is te vinden op:

www.biercon.nl

Open dag Kenniscentrum

Kenniscentrum WMO heeft een nieuwe leslocatie geopend in Hoofddorp. (Foto: www.kenniscentrumwmo.nl)

HOOFDDORP - "Er is grote behoefte aan Wmo consulenten, Jeugdprofessionals, Schuldhulpverleners en Budgetcoaches. Professionals binnen het Sociaal Domein," zegt Miquel Wijngaards, directeur van Kenniscentrum WMO: "Omdat deze behoefte blijft stijgen, houden wij dinsdag 21 mei een open dag in Hoofddorp. Een besluit tot omscholing is immers niet zomaar genomen."

Opleidingsinstituut Kenniscentrum WMO bestaat 7,5 jaar en leidt inmiddels landelijk 180 cursisten per jaar op tot Wmo- of Jeugdconsulent. Het opleidingsaanbod is uitgebreid met de Kiwa gecertificeerde opleiding Schuldhulpverlening 2.0.

In Hoofddorp is de eerste open dag van Kenniscentrum WMO. (Foto: Kenniscentrum WMO)

Spannend is een omscholing wel; het vraagt een investering van tijd en geld en brengt onzekerheid met zich mee. Toch is het een stap waarvan velen dromen. Veelal, omdat ze meer sociaal maatschappelijk betrokken willen zijn.

De open dag is tussen 15.00 en 20.00 uur op de nieuwe leslocatie in Hoofddorp, in het Van der Valk Hotel Schiphol A4. "Er zijn presentaties, de bezoekers kunnen sfeer proeven, docenten ontmoeten en vragen stellen. Wij vertellen over de opleidingen en schetsen een toekomstperspectief."

Info en aanmelding voor de open dag: 085-4018362 en

www.kenniscentrumwmo.nl

Audities productiegroepen JeugdTheaterSchool Haarlemmermeer

JTS speelt elk jaar verschillende producties in het theater. (Foto: © bobgeilings.nl)

HAARLEMMERMEER / HOOFDDORP - Dé JeugdTheaterSchool Haarlemmermeer houdt zondag 30 juni audities in Pier K in Hoofddorp voor haar theater- en musicalproducties in seizoen 2019-2020.

De productiegroepen werken het hele seizoen aan een grote voorstelling en zijn voor kinderen en jongeren die al enige ervaring hebben. De audities vinden groepsgewijs plaats bij Pier K op het Raadhuisplein.

Lessen voor jong en oud bij Pier K. (Foto: www.pier-k.nl / Eline Verlaan)

Dé JeugdTheaterSchool (JTS) is onderdeel van Pier K en brengt elk jaar meerdere theater- en musicalvoorstellingen op de planken. Vanaf 9 jaar kunnen kinderen al in een musicalvoorstelling spelen. Voor de theaterproducties is de minimumleeftijd 10 jaar. De repetities staan onder leiding van professionele docenten die vaak ook zelf in het theater staan of hebben gestaan.

De theaterproductiegroepen spelen een bestaand theaterstuk of werken aan een eigen voorstelling. De musicalproductiegroepen spelen een bekende musical. Zo speelt volgend jaar de productiegroep 15 t/m 25 jaar de Broadway-klassieker 'West Side Story'. De productiegroep 9 t/m 21 jaar gaat aan de slag met een bekende familiemusical. Welke dat precies wordt, is een verrassing.

Opgeven voor een auditie of meer informatie, bezoek www.pier-k.nl of mail naar jeugdtheaterschool@pier-k.nl. Auditanten hoeven zich niet op de auditie voor te bereiden.

www.pier-k.nl

Gemeente benadrukt gevaar illegaal wonen

Na de brand in de loods in Zwaanshoek bleek dat er mensen illegaal in het pand woonden. Foto: Screenshot NHNieuws

ZWAANSHOEK / HAARLEMMERMEER - Op zondag 7 april om 5.30 uur brak een felle brand uit in een loods in Zwaanshoek. Later bleek dat in de loods illegaal mensen woonden. Gelukkig raakte niemand gewond. Het voorval toont wel aan dat illegale bewoning geen goed idee is.

Een ondernemer die arbeidsmigranten huisvest in een bedrijfspand waarin hij woningen heeft gemaakt. Of iemand die in scheiding ligt, daardoor dringend onderdak nodig heeft en tijdelijk in het kantoortje boven een bedrijfsruimte trekt. Hoe vaak het precies voorkomt, is onbekend, maar dat het gebeurt, staat vast: illegale bewoning van bedrijfspanden op bedrijventerreinen. Illegale bewoning wil zeggen dat wonen op die plek niet mag volgens het bestemmingsplan.

Melden

Burgemeester Onno Hoes: "Illegale bewoning is geen goed idee. Het kan leiden tot onveilige situaties, in de eerste plaats voor de bewoners zelf. Want de woningen voldoen vaak niet aan de regels voor brandveiligheid. Meld het daarom bij de gemeente als je niet zeker weet of jouw woonsituatie legaal is, of als je een situatie met illegale bewoning kent. Dat kan via https://haarlemmermeergemeente.nl/taak/direct-melden."

Behalve onveilige situaties voor de bewoners, kunnen ook de bedrijven in de omgeving een risico voor hun veiligheid zijn. Bedrijven in de buurt van woningen moeten aan (extra) milieueisen voldoen. Illegale bewoning kan bovendien voor overlast in de buurt zorgen, zoals parkeer- of geluidsoverlast.

haarlemmermeergemeente.nl

Klik & Tik cursus in bieb

Krijg hulp bij het vinden van de weg op het internet. Foto: Pixabay

HOOFDDORP - Internet en werken met een computer worden steeds belangrijker in het dagelijks leven. Belastingaangifte doen, een reis boeken, bankzaken regelen, dat gaat tegenwoordig allemaal via internet. De Bibliotheek Hoofddorp-Centrale biedt ondersteuning met de beginnerscursus 'Klik & Tik'. De cursus start donderdag 9 mei.

De cursus 'Klik & Tik' helpt om beter gebruik te maken van de mogelijkheden van de computer. Cursisten leren bijvoorbeeld websites te bekijken, mails te versturen en hoe zij bestanden kunnen downloaden. Er wordt gewerkt in een online oefenomgeving, waardoor iedereen de cursus in eigen tempo kan volgen. De cursus bestaat uit een serie van zeven lessen die op de donderdag van 10.00 tot 12.00 uur gegeven worden in de bibliotheek. Het volgen van de cursus is gratis. Wel is het aan te raden het cursusboek aan te schaffen, de kosten zijn 10,70 euro. Er is ruimte voor maximaal zes cursisten.

Aanmelden voor de cursus kan via 023-5664850, klantenservicehdr@debibliotheekhaarlemmermeer.nl of door langs te komen in de bibliotheek.

FC Barcelona transfer Reis speelde bij SV Hoofddorp

Ludovit Reis. (Foto: FCGroningen TV)

HOOFDDORP - Ludovit Reis van FC Groningen heeft waarschijnlijk een transfer naar FC Barcelona te pakken. Het talent groeide op in Hoofddorp en speelde bij SV Hoofddorp.

Er is nog niks getekend, maar FC Groningen en FC Barcelona zijn er onderling uit, meldt de zaakwaarnemer van het talent aan RTV Noord. De 18-jarige Reis speelt in Groningen, maar tekent binnenkort bij de Spaanse topclub.

Hij begon zijn voetbalcarrière bij SV DIOS uit Nieuw-Vennep en speelde daarna van zijn 12de tot zijn 15de bij SV Hoofddorp, tot hij naar Groningen vertrok. "Met zijn team onder de 14 werd hij twee keer kampioen", vertelt oud-trainer Martijn Blijleven. "Een talentvolle lichting. Jongens uit deze lichting spelen nu bij AZ spelen en Maritimo. Hij was een hele belangrijke speler voor ons."

Ludovit's mentaliteit is, volgens Blijleven, de reden voor de transfer. "Je hebt heel veel jongens met talent en er niks voor willen doen. Deze jongen doet er alles voor. Hij werkt hard, loopt niet naast zijn schoenen en is een hele fijne jongen om mee te werken."

De Hoofddorpse club krijgt ook een mooi cadeautje als het contract met FC Barcelona rond is; een paar procent van de transfersom, omdat Hoofddorp onderdeel was van zijn opleiding. "Het wordt in ieder geval een heel mooi bedrag om onze jeugdopleiding weer van kwaliteit te voorzien", aldus Blijleven. "Zodat we weer toekomstige Ludotjes kunnen opleiden."

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

Slechte dag voor hockeyers De Kikkers

Kikkers redt het niet tegen HC Haarlem. (Foto: Rowin van Diest)

NIEUW-VENNEP - De hockeyers van De Kikkers hadden sportief gezien geen vrolijke Bevrijdingsdag. De mannen verloren met 0-4 van Haarlem. De vrouwen gingen onderuit bij concurrent Saxenburg met 2-0. Door dit resultaat staat de Haarlemse hekkensluiter nog maar een punt achter De Kikkers D1.

De mannen van De Kikkers wisten met de kansen die zij creëerden niet goed om te gaan. Haarlem was daar veel scherper in en kon op voorsprong komen. Daarna probeerde de thuisploeg van alles om terug te komen in de wedstrijd, echter het wou maar niet lukken. Haarlem kon te makkelijk uitlopen en pakte zo uiteindelijk een grote overwinning. Het team van coach Peter Hortulanus blijft door dit resultaat op de zevende plek staan.

Zondag 12 mei spelen de heren tegen AMHC Westerpark, zondag 19 mei staat Noordwijk op het programma.

Vrouwen

De vrouwen moesten het om half 11 in de Spaarnestad opnemen tegen hekkensluiter Saxenburg. De teams waren aan elkaar gewaagd. Maar het team van coach Peter Paul van Muijden kwam maar niet tot scoren. Saxenburg, dat met enorm veel power speelde, kon met wat geluk wel twee keer scoren en pakte zo belangrijke punten.

De Kikkers heeft 6 punten uit achttien wedstrijden, Saxenburg volgt op een punt.

Het worden voor zowel Kikkers als Saxenburg nog belangrijke laatste weken in de strijd tegen degradatie. Volgende week spelen de hockeysters van De Kikkers de wedstrijd tegen Zandvoort. Daarna komt de ploeg in actie tegen Thor.

Dubieuze beslissingen bezorgen hockeyers De Reigers een zware middag

HOOFDDORP - De Reigers verloor zondag 5 mei in de 1ste klasse met 3-4 van Rood Wit. Na afloop bleek dat concurrent Bennebroek ook punten had laten liggen. De voorsprong van het team van Wiegert de Regt is nu 4 punten op nummer 2. Met nog vier duels lonkt het kampioenschap.

Het werd een spannend duel. Wel was al snel duidelijk dat de thuisploeg de arbitrage niet mee had. Voortdurend werden beslissingen genomen in het voordeel van Rood Wit. Maarten Weber maakte 1-0. Daarna verzuimde de koploper uit te lopen. Rood Wit had een sterke periode en liep uit naar 1-2. Weber bracht de teams weer op gelijke hoogte. Maarten Dekker maakte 3-2. Maar opnieuw maakte Rood Wit gelijk. De Reigers kreeg te maken met een blunder van de leiding die een zuivere treffer afkeurde. En zo waren er steeds meer besluiten die tot ongeloof leidden. In de laatste minuut kwam Rood Wit onverdiend op 3-4. Volgens De Regt en vele anderen was een overtreding gemaakt. Zelfs bij Rood Wit waren er fans die toegaven dat er een 'luchtje' aan de winnende treffer zat. Maar de treffer werd goedgekeurd.

De Regt bleef diplomatiek, maar kwam met veel voorbeelden waarin duidelijk werd dat ook de arbitrage soms een mindere dag heeft. De pijn van het verlies werd verzacht met het bericht over het gelijkspel van Bennebroek. De Reigers staat op 38 punten, Bennebroek volgt met 34. Met nog vier duels te gaan, blijft het spannend.

De Reigers verstevigt zesde plek

De dames van De Reigers winnen met 3-0 van hekkensluiter Leeuwarden. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - Op het eigen Arnolduspark boekte het eerste damesteam van Mixed Hockey Club De Reigers, onder aanvoering van coaches Floris Dam en Jarrit Hueting, zondag 5 mei een 3-0 winst op de dames van Leeuwarden.

Leeuwarden blijft door het verlies hekkensluiter. Reigers D1 staat na achttien wedstrijden met 29 punten veilig op een zesde plaats. Echter, Weesp is zeker nog in te halen. De nummer 5 van het klassement verloor zondag van koploper Westerpark, waardoor De Reigers tot 3 punten is genaderd. In de onderste helft van het klassement staan vier ploegen met 19 punten. Noordwijk voert dit lijstje aan en staat zevende.

Het resterende programma:

12 mei - 12.45 MHCN uit

19 mei - 12.45 Hilversum uit

26 mei - 12.45 MHC Weesp, thuis op hoofdveld Healthcity

2 juni - Hockeyclub VVV uit

www.mhcdereigers.nl

Op voor het rugbykampioenschap

De Hawks Cubs. (Foto: Rugbyclub Haarlemmermeer)

HOOFDDORP - Het wordt spannend zaterdag 11 mei voor de Rugby Cubs van de Rugbyclub Haarlemmermeer. Het team maakt die dag namelijk kans kampioen van Nederland te worden in de categorie Cubs Ribbon.

Na alle wedstrijden tot nu toe gewonnen te hebben en meer dan dertig try's gemaakt te hebben, wordt de finale zaterdag om 11.00 uur gespeeld op sportpark De Deugd aan de Bennebroekerweg tegen de Bredase Cubs 2. Indien de Hoofddorpse jongens en meiden winnen, zou dit voor het eerst in de Haarlemmermeerse geschiedenis en het prille bestaan van Rugbyclub Haarlemmermeer Hawks zijn, dat een team Nederlands kampioen wordt.

Aanmoedigen en toejuichen is vanzelfsprekend zeer welkom.

Werk aan elektriciteitsmasten

Elektriciteitsmasten. (Foto: Pixabay / Karsten Madsen)

HAARLEMMERMEER - TenneT legt een nieuwe stroomsnelweg aan, de Randstad 380 kV-hoogspanningsverbinding - tussen Beverwijk en Bleiswijk - en komt door gemeente Haarlemmermeer. De werkzaamheden liggen op schema.

TenneT is bezig om bij Haarlemmerliede en Spaarnwoude de bestaande verbinding tussen Velsen en Vijfhuizen te slopen. Eind april is op het hoogspanningsstation Vijfhuizen de laatste mast verdwenen. Dit station is ook het startpunt van de sloop van de masten richting hoogspanningsstation Haarlemmermeer in Floriande. Er geldt een aantal verkeersmaatregelen om op een veilige manier de stroomdraden uit de masten te halen en de mast te slopen. Het voet- en fietspad langs de IJtocht is afgesloten, de dwars-oversteekplaatsen blijven open.

Bij de start van de werkzaamheden is op een aantal locaties gekapt en gesnoeid voor de aanleg van bouwwegen en werkterreinen voor de nieuwe hoogspanningsverbinding en het verwijderen van bestaande masten. Op enkele locaties waar het werk klaar is, worden maatregelen in het landschap uitgevoerd die onderdeel zijn van het Landschapsplan. Dat doet TenneT samen met natuurterreinbeheerders als Staatsbosbeheer en Recreatieschap Spaarnwoude.

In Spaarnwoude zit het werk erop en heeft het Recreatieschap een deel van het nieuwe groen aangeplant. Ook in de gebieden Recreatiepark De Groene Weelde; Het voormalige Floriadeterrein en IJtochtzone tussen Park Zwaansbroek en de N207, is het werk klaar, maar moet de natuur nog 'worden teruggebracht'. Het Recreatieschap Spaarnwoude en Staatsbosbeheer zijn als beheerders van deze gebieden bezig met de inrichtingsplannen. Daarna richten zij het gebied opnieuw in.

Kijk op www.randstad380kv-noordring.nl en Facebook 'RandstadNoordring. Vragen: TenneT, 026-373 3239 / info@randstad380kv.nl.

haarlemmermeergemeente.nl

Taalwandeling met Het Taalhuis

Wandelen en de Nederlandse taal (beter) leren, kan met het Taalhuis van de bibliotheek. Foto: Bibliotheek Haarlemmermeer

HOOFDDORP - Donderdag 9 mei is er een Taalwandeling van Het Taalhuis. Voor mensen die beter Nederlands willen leren spreken en beweging zoeken, start deze wandeling elke maand vanaf de Bibliotheek op het Raadhuisplein. Na afloop is er koffie en fruit. Kinderen zijn welkom. De wandeling is van 10.00 tot 11.30 uur.