Purmerend op Zondag

7 april 2019

Purmerend op Zondag 7 april 2019


Avondschool de Sprankel springlevend

Elly van de Waerdt, Brigitte Hinke en Corrie Debets geven les aan de dinsdagavondgroep. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Begin 2014 was Avondschool de Sprankel op sterven na dood. Vanwege opgelegde bezuinigingen hing het voortbestaan van de school, die onderwijs biedt aan mensen met een geestelijke beperking, aan een zijden draad. De gemeente droeg de school over aan Odion en dat was het!

Nu, vijf jaar later blijkt de Sprankel, mede dankzij veel steun van donateurs en een kleine subsidie van de gemeente, met succes te zijn gereanimeerd. Sterker nog, er is momenteel een (kleine) wachtlijst.

We praten erover met Chruf van Kempen. Hij en Miriam Koopman werden vijf jaar geleden als topdocenten aangenomen, met als doel om te zorgen voor het inwerken en de begeleiding bij het opstarten van twee avonden. "Het is eigenlijk een klein wonder dat we bestaan. En een groter wonder als je ziet hoe groot het succes nu is", aldus Van Kempen, die met Miriam Koopman en penningmeester Harry Heymans het bestuur vormt.

De doorstart van de Sprankel destijds kreeg een enorme boost dankzij het aanbod van Wim Mensinga, directeur van de Martin Luther Kingschool. Mensinga bood direct aan om ons vanaf het nieuwe schooljaar 2014-2015 onderdak te bieden. Dat betekende dat er op dinsdag- en donderdagavond gebruik kon worden gemaakt van de school. Het goede nieuws betekende dat er gas gegeven kon worden. En doordat alle deelnemers graag wilden meedoen, was de wachtlijst toentertijd in no time geslonken.

30 deelnemers

Thans volgen 30 deelnemers over twee avonden de avondschool. Allemaal mensen tussen de 18 en 73 met een geestelijke beperking. Zij gedijen opperbest in de structuur van een schoolse omgeving. Van Kempen: "Primair doel is om hen sociale vaardigheden en alles wat er omheen zit, mee te geven. Dat doet iedereen op een andere manier. Kan zijn dat ze met een puzzel aan de slag gaan, de ander is weer bezig met rekenen en weer een ander met het verkeer. Het is fantastisch om mee te maken hoe deze mensen zich ondanks hun verstandelijke beperking ontwikkelen."

Chruf van Kempen en Miriam Koopmans prijzen zich gelukkig met de inbreng van de de docenten Elly van de Waerdt, Brigitte Hinke en Corrie Debets. "Wij kunnen het met z'n allen bedenken, maar deze mensen zorgen ervoor dat de deelnemers enthousiast zijn en blijven. Elly, Brigitte en Corrie doen de dinsdagavond en Miriam en ik de donderdagavond."

Elke avond gaat traditiegetrouw van start met het drinken van een kopje koffie of thee. "Tijdens die gelegenheid wordt er ingespeeld op de vragen die men nu eenmaal heeft. Dat kan van alles zijn."

Van Kempen omarmt het contact met het thuisfront. "Juist het contact met het thuisfront is belangrijk en dat

Zie verder pagina 9


Duurzaam vervoermiddel in Beemster

Beleef de Beemster op een duurzame manier met de Twizy. (Foto: aangeleverd)

BEEMSTER - VISIT Beemster introduceerde een nieuw toeristisch product in de Beemster, de Twizy. Beleef de Beemster op een duurzame manier.

In het Werelderfgoed is veel te doen en te beleven, maar hoe kom je van A naar B? Samen met vele sponsors uit Beemster en Purmerend en omstreken, waaronder Bert Jonk Verhuur en Renault Nieuwendijk en met financiële bijdragen van Amsterdam Marketing en het Coöperatiefonds van Rabobank Waterland en Omstreken, heeft VISIT Beemster voor dit 'probleem' sinds kort een oplossing.

De VISIT Beemster Twizy is een tweezitter en beschermt je, is comfortabel, elektrisch aangedreven, open, energiek, grappig en stoer tegelijk. Dat betekent de Beemster beleven met een lach op je gezicht.

De voertuigen zijn (voorlopig) te huur bij een van de 15 BeemSTERREN, Fort Resort Beemster.

Vintage-Brocante-markt

Sfeervolle vintage spullen op de brocantemarkt (Foto: Ria Houweling)

MONNICKENDAM - Voor de achtste maal organiseert Vintage-Brocantemarkt een Waterlandse Vintage-Brocantemarkt in de Grote Kerk in Monnickendam, zaterdag 6 april van 10.30 tot 16.00 uur. De markt is ruim van opzet, biedt tientallen kramen met vintage-brocantewaar en is gratis te bezoeken.

Net als voorgaande jaren vinden brocante en vintage huis- en tuinartikelen, serviesgoed, antieke bouwmaterialen, oud linnengoed en vintage-brocante kleding hun weg naar de Grote Kerk. Tientallen kraamhouders bieden een ruim assortiment aan vintage-brocantewaar en de markt kan inmiddels rekenen op een trouwe schare fans. De locatie in de Grote Kerk is naast praktisch vooral heel sfeervol. In de historische setting is voldoende ruimte om alle waar uit te stallen en het evenement kan bij elk weertype doorgang vinden. Tevens staat in het koor Boekenmarkt Monnickendam.

Locatie: Grote Kerk, De Zarken 2. Meer informatie: www.vintage-brocantemarkt.nl

Melkwegbrug buiten gebruik

PURMEREND - Van woensdag 10 tot en met vrijdag 12 april wordt er gewerkt aan de aandrijving van de Melkwegbrug.

Voetgangers kunnen gebruik blijven maken van de boogbrug, maar fietsers, brommers, scooters, scootmobielen en mensen die slecht ter been zijn, worden omgeleid over de Sluisbrug.

Drie dagen dicht

De brug is deze drie dagen niet te gebruiken omdat de brug tijdens de werkzaamheden open gezet moet worden. Dit vanwege afspraken met de provincie dat de scheepvaart niet gehinderd mag worden.

Omleiding

De omleiding via de Sluisbrug wordt aan beide kanten van de Melkwegbrug aangegeven met borden.

Op woensdagochtend 10 april plaatst de gemeente afzethekken voor de brug en starten de werkzaamheden.

Als alle werkzaamheden volgens planning verlopen, is de brug vrijdag 12 april aan het eind van de dag weer in gebruik.

Meer activiteiten dankzij Citytrainers

Onlangs vond in De Beuk een introductiebijeenkomst plaats. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Er zijn jongeren die heel goed weten welke sportieve activiteiten in de stad ontbreken. Zij weten waaraan bij jongeren behoefte is en wat vernieuwend is, bij hun in de wijk, op school of bij de sportvereniging. Spurd wil deze jongeren met de methode Citytrainer helpen hun talenten voor het organiseren van sportieve activiteiten en evenementen te laten groeien.

De jongeren die de cursus volgen ontvangen bij voltooien van de theorie en de stage in de praktijk het certificaat Citytrainer. Daarmee sterker en zekerder gemaakt kunnen zij Purmerend verrijken met allerlei activiteiten voor jongeren.

Een Citytrainer is ouder dan dertien jaar en jonger dan 24 jaar. Spurd gaat hen rechtstreeks benaderen. Om de doelgroep te bereiken schakelt Spurd ook het netwerk in van organisaties die actief zijn voor jongeren.

In contact brengen

Onlangs waren daarom meer dan twintig vertegenwoordigers van verschillende organisaties aanwezig tijdens een introductiebijeenkomst in sportcomplex De Beuk. Zij gaan jongeren die energie en creatieve ideeën hebben in contact brengen met de coördinator Citytrainer Purmerend bij Spurd.

Scholen en jeugdcentra

Het gaat om diverse afdelingen van de gemeente Purmerend, de Purmerendse ScholenGroep (PSG), Regio College, Waterlandschutters, GymNet, Spirit en Sportraad. Daarnaast informeert Spurd jongeren met berichten op social media en met een flyer via diverse scholen en jeugdcentra.

Voor zomervakantie

De eerste groep jongeren start nog voor de zomervakantie met de gratis cursus Citytrainer. Door het organiseren van activiteiten ontstaan ontmoetingsmomenten voor en verbinding tussen jongeren.

Sociaal wijkteam verhuisd

Sociaal wijkteam is verhuisd naar Heel Europa (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Onlangs heeft sociaal wijkteam Weidevenne een nieuwe plek gevonden in Heel Europa aan de Genuahaven 45.

Voor sommige bewoners is het sociaal wijkteam een begrip, voor vele andere is het nog onbekend. De medewerkers van het team zijn er voor alle bewoners van Weidevenne. Ze denken mee over en bieden hulp in uiteenlopende situaties. Het wijkteam helpt mensen op weg bij wie iets in het leven verandert, of voor wie (tijdelijk) het overzicht kwijt is. Bijvoorbeeld bij vragen over regelingen, geldzaken of het invullen van formulieren.

Wie ideeën heeft of graag iets kwijt wil of wil delen kan langskomen, mailen naar weidevenne@swtpurmerend.nl, of een berichtje achterlaten op de Facebookpagina.
Bellen is ook mogelijk: 0299-480630.

Parkinson Café in Novawhere

PURMEREND - De bijeenkomst in het Parkinson Café van 8 april heeft als thema 'Apathie bij Parkinson'. Aart Koppenaal geeft hierover informatie.

De heer Aart Koppenaal, oud neuroloog, vertelt over de invloed van apathie op het gedrag van Parkinsonpatiënten.

Locatie: Zorgcirkel Novawhere, zaal Het binnenhof, Prof. Mr. P.J. Oudlaan 1, van 16.00 tot 17.30 uur. Bijdrage: € 2,- (incl. koffie/thee)

Kick-off evenement ten bate van Huis aan het Water

REGIO - Op vrijdag 12 april om 17.00 uur geeft Huis aan het Water, gevestigd in Katwoude, op het Hemmeland in Monnickendam het officiële startschot van een spectaculair sportief evenement: Challenge4Life.

Tijmen van Rossum, wereldkampioen touwtrekken, geeft een live demonstratie! Vanaf dit moment wordt iedereen uitgedaagd om deel te nemen aan Challenge4Life.

Challenge4Life – Obstacle run vindt plaats op zaterdag 22 juni en zal ook op het Hemmeland zijn. Jong en oud gaan die dag gesponsord een sportieve uitdaging aan voor Huis aan het Water.

Je kunt deelnemen als school, vereniging, familie, vrienden of gewoon als jezelf. De dag wordt opgedragen aan mensen met kanker en hun naasten.

Wil je alvast een voorproefje zien?

Kom dan vrijdag 12 april om 17.00 uur naar het Hemmeland!

Dit evenement wordt mogelijk met de hulp en bijdragen van vele vrijwilligers en bedrijven die zich inzetten voor Huis aan het Water. Het ingezamelde sponsorgeld wordt gebruikt om iedereen die te maken heeft met kanker op te vangen en te begeleiden zodat ze de regie over hun eigen leven weer krijgen.

Wil je meedoen? Ga dan naar www.challenge4life.nl Inschrijven is mogelijk vanaf vrijdag 12 april.

Opruimen met zwerfinator Dirk Groot

In het kielzog van Dirk Groot ontdeden de mensen van Bose de straten van zwerfvuil. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Rond 60 medewerkers van Bose Products in Purmerend hebben bewogen dagen achter de rug. Zij stapten al geheel vrijwillig uit hun comfortzone en besloten spontaan om hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Vanuit een project van Purmerend Present deden zij gedurende de 'actieweek' allerlei klusjes en hielpen bij activiteiten.

Een tuin bij een invalide dame in Purmer-Noord werd opgeknapt, een muzikale bingo in de Rusthoeve werd georganiseerd, een schutting in een tuin werd neergezet, tien werknemers hielpen bij de dagbesteding van Odion met het Eftelingspel en bij het pannenkoeken bakken en bij een moeder met een gehandicapte zoon werd in de tuin gewerkt en werd de hal van nieuw behang voorzien.

Milieuproject

Last but not least deden medewerkers van Bose mee aan een milieuproject met zwerfinator Dirk Groot. Na een presentatie van Groot togen vanuit de vestiging van Bose aan de Waterlandlaan vijf medewerkers van het concern samen met de bekendste zwerfinator door de wijk. Met als doel om zoveel mogelijk zwerfvuil van de straat te plukken en in de manden te doen.

Martienke Oosterbaan, coördinator van Purmerend Present, is zeer te spreken over de daden van de Bose-mensen. "Een geweldige week. Dat een groot bedrijf als Bose zich lokaal zo kan inzetten voor de maatschappij vind ik geweldig. En dan te bedenken dat de directie van Bose de medewerkers gewoon heeft doorbetaald. Echt supermooi!"

Geef 'Kikker is Kikker' cadeau

PURMEREND - Afgelopen vrijdag openden de wethouders Eveline Tijmstra en Paul van Meekeren bij boekhandel Het Leesteken de Purmerendse variant op de landelijke actie 'Geef een prentenboek cadeau'. Tijmstra las ook voor uit het boek 'Kikker is Kikker' van auteur Max Velthuis.

In Boekhandel Het Leesteken en bij Bruna in Purmerend is 'Kikker is Kikker' te verkrijgen voor €2,- . Gemeente Purmerend ondersteunt de actie door het boek gratis aan kinderen in de kleuterklassen te verstrekken.

Zoveel mogelijk kinderen

De actie is er op gericht om zoveel mogelijk kinderen een boek cadeau te geven. Om die missie te laten slagen wordt ieder jaar in februari een klassiek jeugdboek en in april een prachtig prentenboek voor een klein bedrag ter beschikking gesteld.

Start campagne

In februari startte de campagne met de boekenactie 'Kruistocht in Spijkerbroek'. Opa's en oma's, familie en vrienden, iedereen die iemand kent om een boek aan te geven wordt uitgenodigd.

Ook als je niemand kent om een boek aan te geven kun je in de boekhandel een boek kopen voor een kind. De boekhandel zorgt ervoor dat het boek op de juiste plek terecht komt

Cadeau aan kleuters

De komende weken ontvangen kinderen in de kleuterklassen in Purmerend het prentenboek cadeau. Basisscholen zorgen zelf voor verspreiding in de kleuterklassen. De actie 'Geef een (prenten)boek cadeau' heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur.

Oer-Hollands

'Kikker is Kikker is een oer-Hollands prentenboek van illustrator en schrijver Max Velthuijs, met een waardevol thema: je bent mooi zoals je bent.

De actie wordt voor de vierde keer georganiseerd. De campagne heeft geen einddatum: de boeken zijn te koop zolang de voorraad strekt. Kijk voor meer informatie op www.geefeenprentenboekcadeau.nl.

Circulaire economie ver van bed?

PURMEREND - De PvdA Purmerend organiseert op 17 april in de Orangerie van Zorgcirkel Zuidland aan het Abel Tasmanplein een avond over circulaire economie. Aanvang 20.00 uur.

Eveline Jonkhoff, programmamanager circulaire economie van de gemeente Amsterdam, verzorgt de aftrap. Na een korte inleiding geeft ze twee genodigden het woord die bedrijfsmatig invulling geven aan dit thema Circulaire economie.

Niet langer houdbaar

"We weten dat het huidige systeem van spullen produceren, gebruiken en weggooien niet langer houdbaar is. Het gaat dan niet alleen om klimaatverandering, maar ook schaarste van grondstoffen en afname van biodiversiteit zijn daarin cruciaal."

En: "De enige oplossing voor dat probleem is rigoureus afscheid nemen van ons huidige manier van consumeren en over te stappen op circulaire economie", aldus Jonkhoff.

De gasten zijn Willem Staphorius, directeur van kringloopwinkelketen Noppes, en Maarten Knijnenburg van Mitsubishi-dealer Peter Ursem en deskundig op het gebied van reparatie en hergebruik van accu's van elektrische auto's.

Soms vraag je je af hoe het anders kan

Een wasbak tussen het groen. (Foto: Danielle Ersnting)

Deze foto is dicht bij het Zorgcirkel Novawhere in Overwhere gemaakt. Niet alleen deze wasbak, er lag ook een wc bril bij een bankje. Op de plek waar ouderen en mensen met een beperking zitten. Zij hebben hier uitzicht op een prachtig park met spelende honden.

Rondom en in de invalidenvisvijver wordt hier door velen opgeruimd. Zodat er mensen in een rolstoel kunnen komen. In plaats van bijvoorbeeld met gevaar voor lekke banden moeten omdaaien. Nu kunnen zij desgewenst een hengel uitgooien.

Grote ergernis

Soms liggen dergelijke materialen er en zorgen voor grote ergernis. Zouden mensen voor een mooie natuur hier melding van willen maken? Zodat velen snel weer kunnen genieten van een mooi voorjaar.

Om in dit geval volop te kunnen genieten van een wandeling in de buurt van het verpleeghuis.

Daniella

Diagnostiek en medicatie bij dementie

PURMEREND - Hoe komt de diagnose dementie tot stand en gaan we in op de eventuele mogelijkheden van medicatie?

Dat komt aan de orde tijdens het Alzheimercafé, op woensdag 10 april in Molentocht aan de Persijnlaan 99. Aanvang 19.30 uur.

Inlopen vanaf 19.00 uur. Rond 21.30 uur is het afgelopen. Gespreksleiders zijn Anja Niggebrugge en Erna Waal.

Intermaris voert drone-inspectie uit

Drone-inspectie met op de achtergrond directeur Han Leurink, vastgoedspecialist Peter de Vries en medewerkers van AeroScan. (Foto: Marcel Rob)

PURMEREND - Vorige week voerde woningcorporatie Intermaris haar eerste drone-inspectie uit bij een flat aan de Oostervenne. In enkele uren is de hele flat geïnspecteerd op mogelijke gebreken.

De drone met camera maakt zoveel mogelijk beelden van onder andere het dak, gevel en kozijnen. "Dit levert gegevens op voor Intermaris die vanaf de grond lastig te zien zijn en tijdrovende klussen zijn. Het inzetten van de drone bij deze flat met tien etages is binnen de corporatiewereld een primeur in Nederland", aldus Han Leurink, directeur Wonen en Vastgoed.

Door drones te gebruiken wil Intermaris de kwaliteit en betaalbaarheid van het onderhoud verbeteren. Met het onderzoek zijn minder uren nodig om te inspecteren en op den duur ook voor het analyseren van de gegevens. Hiermee gaan bedrijfslasten van de woningcorporatie omlaag.

Zelflerende software

De menselijke hand wordt alleen ingezet om de drone te laten opstijgen en te laten landen. Voor de rest van de vlucht heeft de drone een voorgeschreven script gevolgd en dus zelfstandig de inspectie uitgevoerd. Het is de eerste keer in Nederland dat er beeldherkenning in combinatie met machine learning wordt toegepast om flatinspecties uit te voeren.

Privacygevoelig

Alle privacygevoelige informatie wordt onherkenbaar gemaakt of verwijderd. Bewoners van de flat aan de Oostervenne zijn van tevoren door Intermaris geïnformeerd.

Het testen van drones voor woninginspecties is een initiatief van het innovatieplatform 'De Corporatiewoning van de Toekomst'. Hierin werken tien woningcorporaties samen.

Het innovatieplatform ontwikkelt momenteel software om foto's automatisch om te zetten in informatie. Daarmee kunnen de corporaties bijvoorbeeld tellen hoeveel scheuren er in metselwerk zitten of de kwaliteit van het schilderwerk beoordelen.

Innovatieplatform

Het innovatieplatform is vorig jaar opgericht. Dit innovatieplatform bestaat naast Intermaris uit de woningcorporaties KleurrijkWonen, Haag Wonen, Woonlinie, Mitros, Poort6, Talis, Trivire, Staedion en de Alliantie.

Initiatiefnemer Octo en droneoperator AeroScan nemen hier ook deel aan. Zij kregen van het Ministerie van Defensie goedkeuring om te mogen vliegen in de bebouwde kom.

Avondschool de Sprankel 5 jaar

De donderdagavondgroep staat onder leiding van Chruf van Kempen en Miriam Koopman. (Foto: aangeleverd)

Vervolg van voorpagina

is gelukkig goed. De mensen die de avondschool volgen, wonen nagenoeg allemaal in een instelling. Ze mogen ook één begeleider meenemen. Ik kan wel stellen dat alles, ook in de communicatie, prima verloopt."

Deelnemers worden in beperkte mate van 'digibetisme' afgeholpen

Dankzij giften heeft de school de afgelopen jaren slagen kunnen maken ten aanzien van de aanschaf van materialen.

Zo zijn er tablets en laptops aanwezig en zijn de docenten in staat om deelnemers in beperkte mate van hun 'digibetisme' af te helpen.

Goed ontwikkelen

"Het is geweldig om te zien hoe snel de deelnemers informatie oppakken en zich ontwikkelen op de avondschool."

Mooi en dankbaar

Mooi en dankbaar werk! Zo betitelt Chruf van Kempen het werk wat hij doet. "Werk wil ik het eigenlijk niet eens noemen. Ik geniet ervan om te zien en te ervaren hoe mensen met een geestelijke beperking zich zo manifesteren in een toch best complexe maatschappij. En dat wij daar een steentje aan bij kunnen dragen, maakt me inderdaad een dankbaar mens."

Uitje naar Artis

In het kader van het 5-jarig bestaan van de Sprankel nieuwe stijl gaan de deelnemers op 18 mei naar Artis. Daarna krijgen ze een etentje voorgeschoteld bij Spijkerman Eten & Drinken.

Yoga aan zee op mooi Vlieland

WestCord strandhotel Seeduyn. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Yoga is echt even tijd voor jezelf en waar kan je dit nu beter doen dan op Vlieland. Een weekend lang ontspannen, bezinnen en genieten op een van onze mooiste eilanden.

3 dagen genieten vanaf € 159,- per persoon

Yoga aan zee. (Foto: aangeleverd )

Naast de yoga sessies kunt u ook genieten van de sauna's en het Turks stoombad in het hotel. Verder kunt u natuurlijk heerlijk uitwaaien op het strand, fietsen door de duinen en dwalen door de bossen.

Prachtige natuur

Geniet drie dagen van prachtige natuur, schone lucht, zeehonden, gezellige dorpjes en pure verwennerij. Ervaar het authentieke eilandgevoel van schilderachtig en autoluwe Vlieland en verblijf in WestCord hotel Seeduyn. U komt helemaal zen terug!

ARRANGEMENT: 2x overnachting WestCord strandhotel Seeduyn, 2x uitgebreid ontbijtbuffet, 1x 2-gangendiner op de tweede avond, 4x yogasessie van 90 minuten (vrijdagochtend, zaterdagochtend, zaterdagmiddag en zondagochtend), gratis dagdeel gebruik van het wellnesscenter, gratis gebruik van het zwembad, 10% korting op een behandeling in WellCome Vlieland, 1 fles mineraalwater op de kamer, gratis bagagevervoer van de boot naar het hotel en v.v. en gratis busvervoer op het hele eiland.

Beschikbare data

Aankomst: 21 juni, 12 juli, 6 en 20 september, 11 en 25 oktober, 8 en 22 november, 6 en 20 december 2019. Prijs is op basis van twee personen. Boeken kan tot en met 23 april 2019.

3 dagen vanaf € 159,- p.p.

Inlichtingen

Meer informatie en boeken:

www.kras.nl/LR83461 of bel 088 08 85 886 o.v.v. reisnummer LR83461.

Diamanten paar weer 'voor de Bijl'

Dirk en Rina, hier op de foto met de burgemeester, leerden elkaar op de kermis kennen. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Burgemeester Don Bijl bracht een bezoek aan het diamanten echtpaar Dirk Geldhoff en Rina Geldhoff-Bertelkamp.

Dirk (82) en Rina (77) zijn allebei geboren en getogen in Amsterdam en kwamen elkaar voor het eerst tegen op de kermis op de Nieuwmarkt in de hoofdstad. Een jaar later trouwden ze en gingen op de zolderverdieping van Dirks ouders wonen. Later kochten ze een eigen woning in Amsterdam. Hier hebben ze 32 jaar gewoond.

Verhuizing

Het echtpaar heeft twee dochters en ze zijn grootouders van vier kleinkinderen en overgrootouders van twee achterkleinkinderen. Nu 27 jaar geleden besloten zij de kinderen te volgen en te verhuizen naar Purmerend.

Vrijwilligers

Dirk werkte jaren in de bouw. Later ging hij aan de slag als verhuizer. Voordat ze naar Purmerend verhuisden, werkte Rina als diamantbewerkster. In hun vrije tijd hebben Dirk en Rina zich jarenlang vrijwillig ingezet voor de handbaltak van de roemrijke Amsterdamse sportvereniging Door Wilskracht Sterk (DWS).

Samen waren ze regelmatig actief in de kantine van de vereniging. En op de momenten dat Rina alleen in het clubhuis moest werken, maakte Dirk zich verdienstelijk als begeleider van een van de teams van DWS.

Dirk en Rina zijn gek op wandelen. Daarnaast zijn ze groot fan van het popmusicalkoor waar hun dochters in zingen. Dirk gooit ook graag zijn vishengel uit. Om het jubileum te vieren gaan Dirk en Rina met alle kinderen uit eten.

'Prettig dat het nu zo snel gaat bij het ZMC'

Peter de Jong is erg blij met de procesoptimalisaties op de schildklierpoli. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)

ZAANDAM - Peter de Jong meldde zich in 2015 bij het Zaans Medisch Centrum met een knobbel op zijn schildklier, oftewel een schildkliernodus. Het bleek goedaardig, maar dit jaar begon de plek weer te groeien en moest hij terug. De eerste keer wachtte De Jong vier weken op de uitslag, de tweede keer was dat aanmerkelijk korter. Carolien Beukhof, internist op de Schildklierpoli van het Zaans Medisch Centrum, legt uit hoe het ziekenhuis deze efficiëntieslag heeft kunnen maken.

Bij schildklierknobbels laat de internist een punctie verrichten. Daarbij wordt met behulp van een naald weefsel uit de knobbel opgezogen, zodat dit onder de microscoop onderzocht kan worden. "Omdat tussen de beoordeling door de internist, de punctie en de uitslag van het onderzoek tamelijk veel tijd zat, moest de patiënt steeds terugkomen." De Jong bevestigt: "Ik moest niet alleen meerdere keren terugkomen voor nieuwe puncties, maar ook voor de uitslag."

Dit jaar was de knobbel bij De Jong weer gegroeid. Hij meldde zich opnieuw bij het ZMC. Omdat een punctie een 95 procent zekere diagnose geeft, wilde Beukhof opnieuw puncteren. "De eerste keer wachtte ik vier weken op de uitslag, maar de tweede keer nog niet eens één dag !", zegt De Jong, voor wie het overigens gunstig uitpakte. "Het is prettig dat het nu zo snel gaat. Dat scheelt een paar keer terugkomen."

Procesoptimalisatie

Onder leiding van de endocrinologen is het ZMC eind 2018 een eigen schildklierpoli op de donderdag gestart. "We hebben daarbij de processen geoptimaliseerd", aldus internist Beukhof, die in december 2018 op het gebied van schildkierziekten promoveerde aan het Erasmus MC in Rotterdam. "De insteek is het zo efficiënt mogelijk te doen, zodat er zo kort mogelijk onzekerheid voor de patiënt is. "We hebben de wachttijden aangepakt: mensen kunnen nu altijd binnen twee weken terecht. Voorheen was de wachttijd zes weken." We hebben het zo georganiseerd dat we na het polibezoek meteen de punctie verrichten en gelijk kunnen kijken of er voldoende weefsel is om een diagnose te stellen. Daardoor is de patiënt niet al weg als we opnieuw een punctie moeten doen. In principe kunnen we daardoor nu binnen een dag de uitslag geven."

"Als de schildklierknobbel goedaardig blijkt, behandelen we deze indien nodig met de nieuwe methode 'Radiofrequente Ablatie'. Daarbij geven we met een speciale naald warmtegolven op de knobbel af. Deze krimpt daardoor binnen 6 tot 12 maanden gemiddeld met 40-80 procent. De methode is operatievermijdend, waardoor er minder kans op complicaties is."

Nieuw is ook dat de poli met een verpleegkundig specialist in opleiding Agnes Offenberg en indien gewenst met psycholoog een psychologisch traject biedt. Dit omdat schildklieraandoeningen best ingrijpend kunnen zijn.

Bowlingduo valt net buiten finale

(Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Harley Snijders en stadgenoot Jeffrey van Velzen gooiden in de voorronde NK A singles en koppels. Het tweetal greep net naast de finales.

Snijders zou met Beau Maassen spelen, maar door een blessure moest deze afhaken. Jeffrey van Velzen is de zoon van de vroegere eigenaar van Bowling Purmerend. Telg van een echte bowlingfamilie want zus Nancy bowlt ook op hoog niveau.

Snijders en Van Velzen hadden nog nooit samen gegooid. Het was dus even aftasten, zeker omdat dit toch wel hét toernooi is waar je je het hele jaar op voorbereid. In de 4e game kwam Harley op stoom, Jeffrey pakte terug op zijn eerdere gooien met één hand en toen ging het los.

Nu bereid hij zich op het Dubbel handicap toernooi in Hoofddorp. Dit gooit Snijders met zijn Ronan van der Loo, zijn maat van het NK junioren.

Murat Isik signeert bij Het Leesteken

De auteur gaat graag in op het verzoek van Wienny Reuser (midden) om iets in het boek te schrijven. Links Annemiek Scheepers, de vriendin van Wienny. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Schrijver Murat Isik was in het kader van Boekenweek te gast bij boekhandel Het Leesteken. De auteur van het boek Wees onzichtbaar kreeg meerdere verzoeken om zijn handtekening te zetten. In een ander geval werd hem gevraagd om een pakkende persoonlijke tekst te schrijven.

Wees onzichtbaar is een grootse epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.

De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De 5-jarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich 's avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam, als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert, groeit het verzet tegen de vader.

Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in oktober 1992 vliegt een Boeing 747 in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.

Van Murat Isik verscheen eerder Verloren grond, waarmee hij de Bronzen Uil Publieksprijs won en genomineerd werd voor de Academica Literatuurprijs.

Boek over aparteling Jan Jongbloed

Jan Jongbloed en Yoeri van den Busken. (Foto: MARCEL ANTONISSE)

REGIO - Alles is apart aan Jan Jongbloed. Zijn carrière als eerste vliegende kiep van Nederland. Zijn records. Zijn twee WK-finales. Zijn persoonlijke tragedies. En zijn leefwijze, zo verpletterend eenvoudig dat het vanzelf bijzonder is voor een man van zijn statuur.

Beemsterling Yoeri van den Busken schrijft 15e boek

De kleermakerszoon werd een vedette tegen wil en dank; die niet naar Ajax ging omdat hij vissen leuker vond dan voetbal. Maar dat weerhield Rinus Michels er niet van om hem als eerste keeper mee te nemen naar het legendarische WK van 1974 in Duitsland.

Waar Oranje veruit het allerbeste voetbal op de mat legde, maar in het zich van de haven struikelde over 'die Manschaft' van Gerd 'Bomber' Müller en Franz Beckenbauer. In een finale die 'we' nooit hadden mogen verliezen maar waarin 'we er toch weer waren ingetuind'.

Over Jongbloeds bijzondere leven en carrière is afgelopen zaterdag het boek Aparteling van schrijver Beemsterling Yoeri van den Busken ten doop gehouden. In het bijzijn van talloze oud-internationals, onder wie Sjaak Swart en Rinus Israel, overhandigde Jan Jongbloed in Amsterdam het eerste exemplaar aan zijn dochter Nicole.

Van den Busken (1969) volgde ruim dertig jaar het topvoetbal op de voet voor De Telegraaf en Voetbal International. Tegenwoordig is bij, behalve schrijver, ook hoofdredacteur van het nieuwe magazine VTBL (powered by FourFourTwo). Aparteling is zijn vijftiende boek. In 2016 werd het tragikomische levensrelaas van Simon Kistemaker door de lezers van Staantribune uitgeroepen tot beste voetbalboek van het jaar.

Zakken vullen op HVC Compostdag

Zelfs de jongste jeugd liet zich gelden. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De mouwen opgestroopt, een stralende zon, en het geluid van scheppen die over de grond schrapen. Het is hard werken om de auto vol met compost te krijgen. De bezoekers van Compostdag in Purmerend hadden het er graag voor over.

Zo'n 500 bezoekers kwamen compost halen. In totaal werd er 2000 ton compost meegenomen. De automobilisten mochten zelf scheppen en voor de grote voertuigen stond een shovel klaar. Frans Hendriks van HVC ontving de bezoekers: "Het is een zalige dag om te werken en het enthousiasme onder bezoekers is heel groot. Je ziet iedereen voorbij komen met trekkers, karretjes en zelf scheppers", aldus Hendriks na afloop.

De supergrondstof compost maakt HVC van ingeleverde gft & etensresten. "Ik ben hier blij mee, want het is goed spul voor mijn tuin. En zo is de cirkel toch weer rond hè", merkt bezoeker Jur op. Zijn kinderen zijn op dat moment druk in de weer met eigen strandscheppen om een zak compost te vullen.

Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo'n 15 tot 20 kilo compost. Door compost te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond en zorgt dat de grond regenwater goed kan opnemen. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op.


Meer informatie over gft & etensresten en het scheiden van afval vind je op www.hvcgroep.nl/gft.

Grote metamorfose bij Overvecht

REGIO - De dagen worden langer en warmer, het tuinseizoen komt weer op gang. Tijd voor een bezoekje aan het tuincentrum. Hoewel, tuincentrum? De tuincentra van deze tijd zijn allang geen verzamelplaats meer voor planten en bloemen.

Meer dan ooit kiest de consument voor beleving. Een uitje waarbij voor het hele gezin iets valt te halen. Met die gedachte besloot Overvecht haar vijftien winkels in Nederland van een totale make-over te voorzien. Overvecht is voortaan dé plek voor tuin en terras maar biedt voortaan ook een overdonderend aanbod voor woning en huisdier.

"Consumenten kiezen voor een totaalbeleving", legt Wilfred Kik uit. Lekker winkelen met voor iedereen iets in petto. Aan die wens willen wij graag voldoen. Daarom is er in al onze winkels iets te beleven voor het hele gezin. Natuurlijk, alles voor de tuin, tegen zeer betaalbare prijzen. Daarnaast bieden wij een veelzijdig assortiment aan terrasmeubels en bijbehorende producten. Van tegels, tot tuinstoel, van terraswarmer tot barbecue. Maar bijvoorbeeld ook kunstwerken om de tuin op te vrolijken, zoals beelden en schilderijen. Zelfs hoeden, jassen en petten zijn ruimschoots voorhanden. Alles voor betere buitenleven."

Inspiratiebron

Bijzonder aan Overvecht 'nieuwe stijl' is dat er ook voor binnenshuis heel wat te kiezen valt. Het trendy meubelmerk 'Lifestyle' biedt een enorm brede collectie aan fraaie, eigentijdse en zeer betaalbare meubels. Eventueel uit te breiden met een keuze uit de omvangrijke kunstgallery, geschikt voor vrijwel iedere denkbare sfeer. Niet alleen zeer geschikt voor de eigen woning, ook voor leuke cadeaus is Overvecht een uitstekende inspiratiebron.

Binnen de totaalbeleving van Overvecht is er ook ruime aandacht voor het huisdier. Cavia's, koikarpers en konijnen wachten braaf op hun nieuwe baasjes. Ook is er ruimte keuze in dierbenodigdheden, van onderkomens tot voedsel tot speeltjes. In de vestiging Zuidoostbeemster is zelfs een dierenkliniek gevestigd.

Overdonderend

Ook voor de kinderen is ieder bezoek een Overvecht een feestje. Zo bevat het centrum in Zuidoostbeemster een schitterend speelparadijs, waar kinderen eindeloos kunnen ravotten. Wie na al deze winkelindrukken even rustig wil uitblazen kan prima terecht in het grand-café van Overvecht, met hapjes en drankjes voor iedere leeftijd.

"Wij willen van Overvecht een bruisende en oergezellige totaalbeleving maken", benadrukt Wilfred Kik. "Een plek waar een bezoek altijd de moeite waard is. Volgens mij zijn wij behoorlijk op de goede weg. Overvecht overdondert!"

Kinderparadijs zoekt zomerhulpen

PURMEREND - Het Kinderparadijs zoekt voor het zomerseizoen extra hulp. Ze zijn op zoek naar vrijwilligers van minimaal 18 jaar, die woensdagen, in de weekenden (met name op zondag) en in schoolvakanties willen helpen de kinderen een leuke dag te bezorgen. Als taken helpt de vrijwilliger kinderen van zes tot en met twaalf jaar met o.a het maken van vuurtjes, het hakken van hout en timmerklusjes. Ook is hulp nodig in het uitdeelhok, bij het plakken van pleisters en het bijhouden van het terrein. Als je je geroepen voeilt, neem dan contact op met Nancy Sondaar, tel. 06 81548780 of n.sondaar@clup.nl.