Zaanstreek op zondag

12 mei 2019

Zaanstreek op zondag 12 mei 2019


Besparen bomen door minder printen

(Foto: )

ZAANSTAD - Bedrijven die twee maanden lang meedoen met de Nationale PrintLess Contest van Green Business Club Nederland hebben al 433.500 pagina's printpapier bespaard. Omgerekend zijn dit ongeveer 52 bomen.

Participanten Green Business Club Zaanstad doen mee

(Foto:aangeleverd)
(Foto: )

Sinds 1 april doen door heel het land twintig bedrijven mee met de PrintLess Contest van Green Business Club Nederland. Participanten van Green Business Club Zaanstad doen ook mee. Het doel van de competitie? Het papierverbruik binnen de bedrijven reduceren, het bewustzijn van het papierverbruik onder medewerkers vergroten én een structurele gedragsverandering bewerkstelligen, zodat de besparing ook na de competitie door wordt gezet. In één maand hebben de bedrijven al 433.500 pagina's printpapier bespaard. FMO, Coca-Cola en IAA architecten hebben tot nu toe de grootste reductie in printen en kopiëren gerealiseerd.

Prestaties

Tijdens de competitie, die loopt van april tot en met eind mei, krijgen medewerkers wekelijks een update over de prestaties binnen hun eigen bedrijf en die van andere deelnemende organisaties. Ivar Maas, initiator van de competitie: "Vorig jaar onderzocht ik voor mijn afstudeerstage hoe een competitie-element bijdraagt aan (duurzame) gedragsverandering. De zeven organisaties (participanten van Green Business Club Zuidas), die toen meededen, bespaarden maar liefst 522.941 pagina's printpapier. Stel je voor wat de twintig bedrijven nu voor een besparing kunnen realiseren!"

Competitie

Om het succes van vorig jaar minstens te evenaren, is de competitie dit jaar landelijk uitgezet.

Naast GZ Office Xperience en Forbo in Zaandstad doen -verspreid door heel Nederland- mee: de Vrije Universiteit, WTC Amsterdam, Loyens Loeff en Gemeente Amsterdam Zuidas in Amsterdam; RVO Nederland met vestigingen in Deventer, Assen, Zwolle, Den Haag en Roermond; BureauEAU, Diederendirrix en de Technische Universiteit in Eindhoven; FMO, PostNL en WTC Den Haag in Den Haag; IAA Architecten en BCT Architecten in Twente; Vryleve in Lobith; Westerveld en Vossers in Duiven en Coca Cola, Politiedienstencentrum en NH Hotels in Rotterdam.

Besparing

Na een maand is de tussenstand opgemaakt en zijn er al 433.500 pagina's bespaard. In de competitie wordt er gekeken naar de procentuele afname.

Kijk voor meer informatie op www.greenbusinessclub.nl.


Noodklok

ZAANSTAD - Cipiers uit drie Noord-Hollandse gevangenissen luiden de noodklok over de werkdruk. Door hun grote aantal taken en het gebrek aan collega's komen ze nauwelijks aan controles toe, en kunnen gevangenen doen er laten wat ze willen.

Onlangs werd bekend dat er in de nieuwe gevangenis in Zaanstad van alles naar binnen werd gesmokkeld. Nadat in een video te zien was dat feestende gevangenen beschikking hadden over de nodige genotsmiddelen, werden de cellen uitgekamd. Behalve telefoons en wapens werden bij die inspectie ook soft- en harddrugs gevonden.

Volgens Rob Minkes van de centrale ondernemingsraad zijn de gebrekkige controles het gevolg van een personeelstekort. "We zijn zo uitgekleed dat we door de bomen het bos niet meer zien." Soms zou drugsgebruik zelfs door de vingers worden gezien. "In sommige instellingen zeggen ze zelfs: "Laat gevangenen maar lekker blowen. Dat houdt ze in ieder geval lekker rustig."

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) schrijft de voortdurende smokkel vooral toe aan de creativiteit van gevangenen: steeds vinden ze nieuwe manieren om verboden goederen mee naar binnen te smokkelen.

I.s.m. partner NH Nieuws

Zaantheater start kaartverkoop nieuwe seizoen

Greep uit voorstellingen in Zaantheater (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM – Met maar liefst tweehonderdnegenenzestig nieuwe voorstellingen heeft het Zaantheater komend seizoen opnieuw een afwisselend aanbod. Van bekende namen tot nieuw talent, van internationale shows in de grote zaal tot intieme voorstellingen in de kleine zaal, ook in 2019-2020 is de programmering weer divers en verrassend. De kaartverkoop start op donderdag 16 mei. Vanaf die datum kunnen kaarten besteld worden via zaantheater.nl.

Het theaterseizoen wordt geopend met het bijzondere 'WAD Live', een muzikale filmvoorstelling over de schoonheid van de Wadden met een groot live-orkest. We nemen in september lachend afscheid van de zomer met de Nederlandse musical ''t Schaep met de 5 Pooten'. In de herfst kan het publiek de spectaculaire internationale show 'Airplay' bijwonen of Halloween vieren met 'Horror' van Jakop Albohm Company. 'Kinky Boots', dé feelgood musicalhit van Broadway, komt voor het eerst naar Nederland. Rond kerst komen de 'Top 2000 Live' en Släpstick (voorheen Wëreldbänd) naar het theater. In het voorjaar kunnen alle goede voornemens overboord met de 'theatrale foodexperience' van Robèrt van Beckhoven, komt Huub Stapel met zijn one-man-show 'Het Huwelijk' en behandelen De Verleiders Female op humoristische wijze de machtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Kim's keuze live tijdens feestelijke opening seizoen. (Foto: Aangeleverd)

Zomaar een greep uit het grote aanbod, maar voor iedereen heeft het Zaantheater een fijne voorstelling op het programma staan. Voor liefhebbers van grote internationale (muziek)shows hebben we bijvoorbeeld 'Still Collins', 'The Rod Stewart Story', het Canadese Cirque Alfonse, Recirquel Company Budapest en de Koreaanse drummers van TAGO.

Voor iedereen die van toneel houdt, heeft het Zaantheater een paar pareltjes geprogrammeerd: 'Dangerous Liaisons' met Tjitske Reidinga, 'The Great Gatsby' met Jeroen van Koningsbrugge, en de bijzondere voorstelling 'GAS', een familiekroniek over de gaswinning in Groningen. Omdat het zo'n heerlijke voorstelling is komt de Franse filmhit 'Untouchables' terug, met Huub Stapel in de hoofdrol.

Ook de jeugd komt aan z'n trekken in het Zaantheater: van Babyconcerten tot familiemusicals als de 'Koning van Katoren' van het NJMT en van peutervoorstellingen als 'Meneertje Meer' van Tg Winterberg tot dansvoorstellingen voor jongeren van AYA.

Natuurlijk is er weer veel cabaret met namen als Najib Amhali, Alex Klaasen, Patrick Laureij, Tineke Schouten, Dolf Jansen, Plien & Bianca, Daniël Arends, Ton Kas, Bert Visscher en vele anderen.

De Dinsdagmiddagserie, de theatrale literaire salon 'Mens durf te lezen!' en de series komen ook in 19-20 terug. Er is een Cabaretserie, een serie Theater en Dans, een jeugdtheaterserie en de nieuwe Millennialserie met voorstellingen gekozen door twintigers. Met deze series kunt u vaak en met korting naar het Zaantheater. De series zijn zowel online als telefonisch te bestellen.

Iedereen die bij deze en vele andere voorstellingen aanwezig wil zijn, kan vanaf donderdag 16 mei, 10.00 uur kaarten bestellen via zaantheater.nl. Vanaf dinsdag 21 mei kan er ook telefonisch worden gereserveerd. De kassa van het Zaantheater is geopend van dinsdag t/m vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur via tel: 075-6555333. De nieuwe brochure aanvragen, kan via de website of door te bellen met de kassa.

Verkoop fase 2 nieuwbouwwijk Kreekrijk

Nieuwbouw Noorderweg Kreekrijk. (Foto: Kennemerland Beheer BV)

ASSENDELFT - De 2e fase van de verkoop van Kreekrijk start zaterdag 25 mei tussen 10.00 en 12.00 uur. Nu de woningen van de eerste fase volop in aanbouw zijn, wordt de verkoop van het nieuwe deelgebied gestart. Noorderweg verkoopt hier vijftien riante watervilla's met garage en tuin aan het water. Medewerkers van Bert van Vulpen Makelaars staan voor u klaar! Ook van aannemer Kees Pronk Bouwmaatschappij en ontwikkelaar Noorderweg zijn adviseurs aanwezig.

Nieuwbouw Noorderweg Kreekrijk. (Foto: Kennemerland Beheer BV)

De twaalf twee-onder-één-kapwoningen en drie vrijstaande woningen zijn gasloos en worden voorzien van een warmtepomp, vloerverwarming en zonnepanelen. De woningen hebben standaard 3 of 4 slaapkamers en zijn nog uit te breiden. De badkamers worden voorzien van een wastafel, zwevend toilet, betegelde douchehoek en ligbad. De woningen liggen op ruime kavels op 2 schiereilanden en worden omringd door een grote waterpartij! Deze woningen van Noorderweg worden ook gebouwd door Kees Pronk Bouwmaatschappij waardoor comfort en kwaliteit hoog zijn en aanpasbaar! Info: www.kreekrijk-noorderkade.nl

Vrijmetselaarsloge

ZAANDAM - In de Vrijmetselaarsloge Anna Paulowna op de Stationsstraat 61 wordt zondagmiddag 19 mei om 15 uur weer een Glaasje Erfgoed gehouden.

In dit bijzondere gebouw krijgen deelnemers door leden van deze Loge meer te horen over de geschiedenis van het gebouw en de levenshouding van de gebruikers. Toegang: € 7,50 voor niet-leden, € 5,- voor leden van Zaans Erfgoed. Het gebouw biedt ruimte aan maximaal vijftig bezoekers, daarna start een wachtlijst.

Vanwege de catering dienen geïnteresseerden zich op te gevenvoor vrijdag 17 mei, via het formulier op de website: www.zaanserfgoed.nl

Het programma:
14.30 u: Inloop met thee of koffie, itleg
15.10 u: Groep 2 – uitleg over de geschiedenis van het gebouw
15.45 u: Wisseling van de groepen
16.15 u: Samenkomen voor eventuele nog opgekomen vragen en een afsluitend woord. Daarna volgt een afsluitend drankje bij de bar.
17.00 u: Einde Glaasje Erfgoed

Doe mee aan Hockeyclinic

WIJDEWORMER - Hockey is een geweldige sport en donderdag 30 mei krijgen jongens tussen de 6 en 13 jaar de kans om het zelf te proberen.Tussen 10.00 en 11.30 uur organiseert de enige Zaanse hockeyclub een hockeyclinic. Onder leiding van de beste hockeyers van de Zaanstreek wordt de basis van het hockey uitgelegd.

De mannen van Heren 1 leren je hard slaan en slimme trucjes. Aan het einde van de training mag je je nieuwe skills uitproberen op de keeper van het 1e team van de Kraaien. Voor de clinic zijn enkel een paar sportschoenen en een stick nodig. Jongens die zelf geen stick hebben, kunnen er eentje van ons lenen.

Opgeven

Opgeven kan via clinic@kraaien.nl, de clinic is gratis, dus grijp deze kans om te leren van Heren 1. Kijk ook eens op www.kraaien.nl. Adres: Zuiderweg 68 a, Wijdewormer.

Zaans huisje voor groene vingers

Wethouder Songül Mutluer opent Zaans huisje. (Foto: Fred Wolf)

In het Volkspark aan de Provincialeweg te Zaandam, is een Zaans houten huisje geplaatst over de opslagcontainer van Stichting Vrienden van het Volkspark. Het initiatief komt van de Zaanse Uitdaging, een stichting dat maatschappelijke initiatieven met gesloten beurs koppelt aan het bedrijfsleven.

De container was een spreekwoordelijke doorn in het oog tussen al dit mooie groen

Wethouder Songül Mutluer knipt met een heggenschaar geheel in stijl het rood-wit-blauwe lint door. "De container was een spreekwoordelijke doorn in het oog tussen al dit mooie groen, maar het Zaanse huisje laat het Volkspark nog meer opbloeien. Ik bewonder de gezamenlijke inzet van iedereen die heeft bijgedragen. Een mooi voorbeeld voor de stad."

Het houten huisje heeft een uilennestkast, is gebouwd door jongeren van vakopleiding Bouwmensen Kennemerland Zaanstreek Waterland en geschilderd door vrijwilligers van Vrienden van het Volkspark. Er zijn geen materiaalkosten berekend en de zelfs de verf is gesponsord door Goglio Northern Europe, gevestigd naast het Volkspark.

Voor de buurt, door de buurt

Het eigen initiatief - voor de buurt, door de buurt - is vanaf het begin af aan typisch voor het Volkspark. In 1890 schonk de plaatselijke houthandelaar Cornelis Corver van Wessem het park aan de inwoners, ter gelegenheid van zijn 40 jarig huwelijk.

Sindsdien en tot op de dag van vandaag worden regelmatig activiteiten georganiseerd om buurtgenoten samen te brengen. Daarbij was de container de laatste tijd het centrale punt voor al het (tuin)materiaal en de plek om koffie te zetten.

Het functionele krijgt nu dus ook een mooie visuele waarde voor het park.

Joey van Splunteren in de race tijdens IAME Series in Ostricourt. (Foto: aangeleverd)

Joey podiumplek Benelux

OSTRICOURT - Opnieuw stond karter Joey van Splunteren zondag op het podium. Tijdens de tweede ronde van de sterk bezette IAME Series Benelux was de 27-jarige snelheidsduivel uit Zaandijk als derde gefinisht in de Senioren-klasse. Het was alweer de zoveelste podiumplaats dit seizoen, toch had hij een nog beter resultaat verwacht tijdens de races op het circuit van Ostricourt in Frankrijk. Maar ja, die ene nieuwe band in de finale, die bracht niet wat hij ervan gehoopt had.

(Foto: )

"Het hele weekend lag ik op kop, het was easy eigenlijk", blikte Joey terug.

"In de finale mocht ik één nieuwe band steken en dat werkte niet. Het deed helemaal niets." Nou ja, eigenlijk wel, de band werkte averechts, had de rijder van topteam Evolution gemerkt.

"We hadden het het hele weekend goed voor elkaar, we hadden geen pech gehad, maar vanaf het begin van de finale was het glijden, glijden. Ik werd helemaal gek in de kart."

Lentebingo bij A3

ASSENDELFT - Stichting Buurtcentrum-A3 houdt zondag 19 mei weer een gezellige bingomiddag in Buurtcentrum-A3 in Assendelft.

Iedereen vanaf vijftig jaar is van harte welkom om mee te spelen. Zoals altijd zijn er mooie prijzen te winnen. Entree 5,50 euro p/p inclusief een kop koffie of thee en vier bingorondjes. Reserveren is niet nodig. De zaal is open 13:30 uur, start 14:00 uur. Locatie: Dorpsstraat 386.

Winnaars schoolvoetbaltoernooi

(Foto: aangeleverd)

ASSENDELFT/WESTZAAN - Op de voetbalvelden van KFC streden afgelopen woensdag 7 mei, de schoolvoetbalkampioenen van Zaanstad-Midden en Zaanstad-Noord om een plek in de volgende finaleronde. De meiden van De Kroosduiker (Westzaan) speelden 1-1 en wisten met een penaltyreeks de overwinning tegen De Regenboog (Assendelft) binnen te halen. De jongens van De Meander (Assendelft) wonnen met 3-0 van Het Baken (Zaandam). Beide winnaars spelen 15 mei in de volgende ronde bij SV Kleine Sluis (Anna Paulowna).

Open dag cactuskassen

ASSENDELFT - Succulenta Zaanstreek/Waterland organiseert zondag 19 mei van tien tot vijf uur een open dag in de cactuskassen van de vereniging.

Te bezichtigen zijn privé-collecties in drie kassen, clubkas en rotstuin. Tevens verkoop van cactussen en benodigdheden uit de clubkas. Locatie: fam. Arens, Dorpsstraat 714. Zondag 19 Mei van 10.00 tot 17.00 uur. Iedereen is van harte welkom. Informatie: Fons Arens, tel.: 0610680796.

Gelukkig niet meer in container

De bouwers van de nieuwe buitenkleedhokjes monteren de eerste deur. Met het mooie weer op komst kan iedereen zich hier voortaan fatsoenlijk omkleden. (Foto: Denkbeelden)

KROMMENIE - "Dan sta ik straks gelukkig niet meer in die vieze container!", merkte een meisje afgelopen woensdag verrast op. Zwembad de Crommenije heeft acht nieuwe kleedhokjes geplaatst bij het buitenbad.

Songbird Sunday met de Flux

WORMERVEER - Tijdens 'Songbird Sunday' staan zondag 19 mei vanaf 15.30 uur verschillende lokale singer-songwriters op het podium van de Wormerveerse Vermaning. Host en zangeres Jerney Molenaar stelt iedere editie een zondagmiddag- programma samen van 6 tot 8 zangers/zangeressen die hun eigen muziek schrijven. Dit varieert van jongeren die hard bezig zijn hun talent te ontwikkelen tot semiprofessionele singer-songwriters met eigen werk. Iedereen is van harte welkom. Meer info of meedoen? Mail Jerney Molenaar info@lacantante.nl.

Herinrichting complex Neck-Zuid

Sportcomplex wordt heringericht in gemeente Wormerland. (Foto: aangeleverd)

NECK - Gemeente Wormerland, Sportstichting Wijdewormer, BPD, voetbalvereniging DZS, korfbalvereniging WWSV en jeu de boules vereniging Butje 13 tekenen 15 mei de contracten voor de herinrichting van het sportcomplex in Neck-Zuid. Vanaf 1 juni 2019 zullen deze organisaties starten met de aanleg van het sportcomplex. Medio 2020 leidt dat tot een nieuw sportcomplex voor de verenigingen met kunst- en natuurgrasvelden, jeu de boules banen, een nieuw gezamenlijk clubgebouw. Sportstichting Wijdewormer gaat het sportcomplex beheren.

Jubileumavond VV Gould Amadine

Leden van VV De Gould Amadine. (Foto: aangeleverd)

ASSENDELFT - Vogel Vereniging Gould Amadine viert 14 mei het 60 jarig bestaan van de vereniging. Deze avond krijgen een aantal leden een speldje uitgereikt door de heer G. Streefkerk. Ze krijgen het opgespeld namens de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers: De heer H. Berganin voor 25 jaar lidmaatschap en verder krijgen de heren A. Gregory, D. Kwadijk, J. Roet een speldje voor hun 50 jarig lidmaatschap, de heer C. Zwaan zelfs voor 54 jaar. De vereniging werd in 1959 opgericht en is tot op heden springlevend.

Groene wijken hebben tal van voordelen

De Groene Stad (Foto: De Groene Stad)

ZAANSTAD - Wanneer de omstandigheden op het groen na hetzelfde zijn, heeft leven in een groene wijk ten opzichte van leven in een 'grijze' wijk, tal van voordelen. Zo is van groen bekend dat het een erg positieve impact heeft op de luchtkwaliteit in een gebied. Terwijl groen namelijk CO2, fijnstof en vluchtige organische stoffen uit de lucht filtert, produceert het veel zuurstof. Ter illustratie; een normaal type boom in de stad kan per dag al 125 gram zuurstof produceren, wat 7 keer meer is dan wat een gemiddelde volwassene per dag verbruikt. Hoe belangrijk zuivere lucht voor mensen is, blijkt wel uit het feit dat fijnstof alleen al in Nederland de levensverwachting met zo'n 9 maanden verkort.

Groen heeft ook tal van andere voordelen voor de gezondheid; zowel wat de zelfverklaarde, als de feitelijk vaststelbare gezondheid betreft. Zo voelen mensen die in een erg groene omgeving wonen zich gemiddeld een stuk gezonder en jonger dan mensen die in een weinig groene omgeving wonen. En blijkt uit onderzoek dat zowel het huisartsbezoek een stuk lager ligt onder mensen die in een groene omgeving wonen. Als laatste, biedt groen ook nog tal van andere voordelen. Zo vormen plekken zoals parken gedurende sterke hitte uitstekende verkoeling, en stimuleren ze beweging, sociale contacten en ontspanning. Bron: De Groene Stad

Marbella 4Days Walking

De paden op, de lanen in in Marbella. (Foto: aangeleverd )

8-daagse vliegreis, 4**** hotel en startbewijs v.a. € 799,- p.p.

REGIO - Geniet van een uitdagende vierdaagse met pittige hellingen en prachtige wandelingen door de stad, de natuur en langs het strand. Tijdens de vierdaagse, van 17 t/m 20 oktober 2019, ontdek je de mooiste verborgen plekjes van Marbella. Kies uit 10, 20 of 30 kilometer en beleef met veel Nederlandse deelnemers 'Marbella 4Days Walking'.

SUNEOCLUB Cortijo Blanco****. (Foto: aangeleverd)

SUNEOCLUB Cortijo Blanco****

Genieten op z'n Andalusisch. Alle ingrediënten voor een sprankelende wandelvakantie bij SUNEOCLUB. Dit hotel is vormgegeven als een grote boerenhoeve, inclusief kleine pleinen, mooie patio's en omgeven door veel groen. Na het wandelen is het smullen van verse all-inclusive gerechten en slapen in een frisse, ruime kamer.

Inbegrepen:

Retourvlucht Amsterdam - Malaga met TUI fly, luchthavenbelasting, brandstofheffing, retourtransfer luchthaven-hotel, 7 overnachtingen o.b.v. all Inclusive in hotel SUNEOCLUB Cortijo Blanco, Nederlandse reisleiding, startbewijs voor de Marbella 4Days Walking, toegang tot het openingsfeest en medaille na afloop 'Marbella 4Days fiesta' vol activiteiten en live muziek. Vertrek: 14, 15 of 16 oktober.

Deze aanbieding is te boeken t/m 28 mei 2019. Prijs is een vanaf-prijs per persoon per arrangement o.b.v. 2 personen per kamer en economy vlucht. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten.

Meer informatie/boeken:

www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs bij een TUI-winkel in de buurt.

Op deze aanbieding zijn de ANVR/SGR-voor­waarden van toepassing.

10 / 16

Impressie rotonde Paltrokstraat. (Foto: gemeente Zaanstad)

Toekomstbeeld van Kogerveldwijk in 2040

ZAANDAM - De komende 20 jaar gaat de Kogerveldwijk transformeren naar een nog fijner gebied om in te wonen, werken, spelen en sporten. In de toekomst is het stationsgebied opgeknapt en zijn er op straat veel meer plekken voor ontmoeting. De verschillende buurtjes zijn beter met elkaar verbonden en de openbare ruimte is groener en mooier en mede daardoor is de verkeersveiligheid en sociale veiligheid toegenomen. Er komen tussen de 2000 en 2500 woningen bij zodat ook onze kinderen in de toekomst een huis kunnen vinden. Ook komt er ruimte voor de bijbehorende voorzieningen zoals een school, kinderopvang en huisartsen. Bovendien blijft er ruimte voor bedrijvigheid, zodat inwoners ook in de toekomst kunnen werken in eigen wijk. Dat staat beschreven in het 'Perspectief Kogerveldwijk 2040' wat het college heeft voorgelegd aan de gemeenteraad. In dit perspectief staan de kaders voor de toekomstige ontwikkelingen van het gebied.

Impressie Kogerveldwijk vanaf de Zaan richting Oostzijde. (Foto: gemeente Zaanstad)
Impressie Fluitekruidstraat (Foto: gemeente Zaanstad)

Perspectief Kogerveldwijk voorgelegd aan gemeenteraad

"De Kogerveldwijk is een wijk waar mensen graag wonen, maar waar wel in geïnvesteerd moet worden om dat zo te houden", zegt wethouder MAAK.Zaanstad Gerard Ram. "Er liggen geweldige kansen om de Zaan toegankelijker en zichtbaarder te maken waardoor inwoners daar veel meer van kunnen genieten. Er zijn mogelijkheden om huizen toe te voegen, met behoud van bedrijvigheid in de buurt. Bovendien kunnen we ervoor zorgen dat het prettiger en gezelliger wordt om hier te wonen als we de openbare ruimte en infrastructuur verbeteren."

Een voorbeeld daarvan is de entree van de wijk bij de Paltrokstraat, vervolgt Ram. Deze straat kan echt mooier gemaakt worden waardoor het een plezier wordt om dit gebied in te komen. Dat verdient deze wijk.

Betere aansluitingen
Midden in de wijk ligt station Kogerveld. Het station Kogerveld verdient meer uitstraling en kan een ontmoetingspunt in de wijk worden, door het toevoegen van nieuwe functies Met een station in het hart van de wijk en een directe aansluiting op de snelweg, lijkt de Kogerveldwijk goed bereikbaar. Maar als je beter kijkt zie je dat de wegen, het water en de spoorlijn de wijk nu in stukken knippen. De gemeente wil ervoor zorgen dat de buurtjes onderling beter bereikbaar zijn. Wat de gemeente betreft staat in de Kogerveldwijk van de toekomst niet de infrastructuur centraal, maar het leven, het groen en elkaar ontmoeten in de wijk.

Extra woningen
Door leegstand op bedrijventerreinen, vertrek van bedrijven en verplaatsing van sportverenigingen komt in de wijk ruimte beschikbaar voor de bouw van 2.000 tot 2.500 woningen, met name op het Oostzijderpark, in de Boerejonkerbuurt en aan de noordzijde van de Hofwijk, op het braakliggende terrein van Kan Palen. Op langere termijn komt er mogelijk nog meer ruimte voor woningen, afhankelijk van wat er met de A8 gaat gebeuren. Die vormt nu een barrière tussen de Kogerveldwijk en 't Kalf. Dat is meer dan het dubbele van het aantal woningen dat de Kogerveldwijk nu telt. Op die manier kan aan de groeiende behoefte aan woningen worden voldaan.

Mooie, groene en gezellige wijk

In het perspectief staat dat de gemeente de openbare ruimte een kwaliteitsimpuls wil geven. Op die manier neemt de sociale en verkeersveiligheid toe. Gevaarlijke oversteken van doorgaande wegen moeten worden aangepakt en de verkeersveiligheid vergroot.

Horen en Zien in de Rosmolenbuurt

Horen en Zien in MyHome. (Foto: Aangeleverd)

ZAANDAM - In het weekend van zaterdag 25 en zondag 26 mei gebeurt er iets bijzonders in de Rosmolenwijk. MyHome - de levendige expositieruimte aan de Oostzijde voor kunstprojecten met de Rosenmolenbuurt - opent feestelijk haar deuren voor een kunsttentoonstelling en diverse muzikale optredens. Verschillende instellingen uit de buurt, waarmee MyHome vaak al eerder heeft samengewerkt, doen mee. Zo zijn basisschool de Saenparel, sporthal de Struijck, het Apostolisch Genootschap en wijkkoor Neighbours van de partij.

Het evenement blijft niet beperkt tot één locatie. MyHome slaat haar vleugels uit. De happening begint zowel op zaterdag als op zondag in MyHome, en komt daar ook weer thuis. Maar op zaterdagavond vliegt ze tussendoor uit naar de nabijgelegen sporthal De Struijck. Daar zullen drums en strijkers een dialoog aangaan met rolschaatsers van de Roller Club Pauwin. En op zondagmiddag is er een uitstapje naar het prachtige gebouw van het Apostolische Genootschap, ook op steenworp afstand, waar delen van het Strijkkwintet van Schubert te horen zullen zijn. Professionele musici, en wijkkoor Neighbours, verzorgen de muziek. Zij brengen verspreid over MyHome, de Struijck en het ApGen, diverse stijlen ten gehore, van klassiek tot modern. MyHome: Oostzijde 124 in Zaandam.

PleinFestijn Marktplein Wormerveer

Ontroerend Goed koor tijdens PleinFestijn. (Foto: aangeleverd)

WORMERVEER. - Het Ontroerend Goed koor uit Wormerveer organiseert, in nauwe samenwerking met het buurtcentrum de Lorzie, zondag 26 mei het jaarlijkse PleinFestijn op het Marktplein in Wormerveer. Het belooft weer een gezellige muziekmiddag te worden met optredens van diverse koren en muzikanten. Naast het organiserende koor verzorgt ook het "Popkoor Vocal Invention" uit Zaandam een tweetal optredens.

Het belooft weer een gezellige muziekmiddag te worden

Vocal Invention bestaat uit 100 vrouwen en mannen die popsongs ten gehore brengen uit de afgelopen jaren maar ook van wat langer geleden. Het koor staat onder leiding van dirigent Patrice van Opstal en pianist Hanneke van den Dorpel. Tijdens het PleinFestijn presenteert dit koor een aantal nummers die zij ook tijdens het theaterconcert BACKSTAGE in maart 2020 in het Zaantheater zullen zingen.

Black kospel

Verder verzorgt het "Gospelkoor Rise & Shine" uit Amsterdam een tweetal optredens. Dit koor bestaat uit 18 ervaren zangers en zangeressen die black gospel en soul zingen en staat onder bezielende leiding van Jeannet de Jager. Dit koor heeft alles in huis om een swingend en inspirerend optreden neer te zetten: ritme, passie, mooie arrangementen en unieke solo's. De opening van het muziekfestival zal plaatsvinden door de doedelzakband "Saendistrict Pipes & Drums" uit Assendelft. Deze band maakt muziek met doedelzakken en drums en treedt regelmatig op in binnen- en buitenland.

Ook in de pauze kunt u van deze band genieten. Na het tweede en laatste optreden van de koren zal om ca. 16.30 uur een spectaculair optreden worden verzorgd door de in onze regio bekende zanger en gitarist Marcel Kramer.

Tombola

Al deze muzikanten treden op vanaf een door de Firma Komen Transport B.V. uit Beverwijk beschikbaar gestelde podiumwagen. Het festival begint om 12.15 uur en wordt om 18.00 uur afgesloten. Tijdens het festival zullen er loten te koop worden aangeboden voor een tombola waarbij iedereen is verzekerd van een prijs!

Toegang gratis

De toegang is uiteraard gratis en op het Marktplein kunnen diverse hapjes en drankjes worden besteld om de inwendige mens te versterken.

#Powerplant

WORMERVEER - De PvdD Zaanstreek vertoont i.s.m. De Groote Weiver op 12 mei om 16.00 uur (zaal open 15.30 uur) de nieuwe documentaire #Powerplant van de Nicolaas G. Pierson Foundation. In #Powerplant wordt onderzocht wat de kansen zijn voor een plantaardige samenleving. Marianne Thieme gaat in de film in gesprek met een keur aan wetenschappers, ondernemers en artiesten die de noodzaak onderschrijven om de consumptie van dierlijke producten te verminderen. Inleiding film door Ines Kostic, Statenlid voor de Partij voor de Dieren Noord-Holland. Na de film vertelt zij over het belang van de Partij voor de Dieren in het Europese Parlement en is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Locatie: Industrieweg 1a. Entree en film gratis. zaanstreek@partijvoordedieren.nl.