Purmerends Nieuwsblad

11 april 2019

Purmerends Nieuwsblad 11 april 2019


Binnenstad toont komend weekend paasbest gezicht

Karin Dompeling en Marianne Bresijn zijn al weken in touw om bij alle ondernemers cadeaus los te peuteren voor het evenement Mode & Meer. Met succes! (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Zaterdag 13 en zondag 14 april presenteert de binnenstad zich op z'n paasbest. Onder de algemene noemer Paasbest worden dit weekend diverse activiteiten op touw gezet. Met het museumweekend, de streekmarkt, Mode & Meer, stadswandelingen en Smaakmakend als meest in het oog springend.

Er waait sinds enkele weken een andere wind door de evenementenkalender van Purmerend. De reden is dat ten aanzien van Citymarketing afscheid is genomen van het Amsterdamse Bureau Bührs. Daarvoor in de plaats mag het Purmerendse bureau De Creatieve Hoek het destijds zelf gemaakte startdocument een vervolg geven. Men is momenteel druk doende aan een rondje langs de velden, om uiteindelijk de definitieve strategie te bepalen.

Een strategie waarin samenwerking en clustering als rode draad de voornaamste routing moet bepalen. Wat inmiddels wel duidelijk is dat de slogan 'Purmerend Waterlands Goed' wordt verruild voor 'Waterlands Goed'. Wat het Paasbest-evenement van komend weekend betreft vallen zeven activiteiten onder dezelfde paraplu. Het gevolg is dat de binnenstad twee dagen lang een langgerekt lint van evenementen is.

Zie verder pagina 9

Lezing VHP

PURMEREND - Vereniging Historisch Purmerend houdt woensdag 17 april, van 20.00 tot 21.00 uur, haar Algemene Ledenvergadering bij Spijkerman Eten en Drinken aan de Neckerdijk 1.

Aansluitend geeft Margreet Lenstra de lezing '764 Dagen – Herinneringen van een dwangarbeider'. Op verzoek van haar vader heeft Margreet op basis van zijn oorlogsdagboeken, foto's, documenten, gesprekken, bezoeken aan zuidwest Polen (in de oorlog Neder-Silezië) en aanvullend onderzoek zijn oorlogsherinneringen vastgelegd in het gelijknamige boek.

Margreet zal vertellen over de arbeidsinzet en de oorlogsherinneringen van haar vader die de laatste jaren van zijn leven in Purmerend heeft gewoond. In het kader van de arbeidsinzet tijdens de Tweede Wereldoorlog was Chris Lenstra, destijds woonachtig in Kwadijk, 764 dagen van huis. Zeer tegen zijn zin moest hij werken in fabrieken in Berlijn en Neder-Silezië. Chris was achttien jaar toen hij vertrok; net eenentwintig toen hij thuiskwam.

Sociaal wijkteam

in Heel Europa

Lenaars nieuw in

bestuur 'Dijklander'

Scholieren actief

op Koningssportdag

Sandow is al

zeker van titel

Column Z Lijner

Bijvangst

Vorige week zaterdag was de zogenaamde Regionale Duurzaamheidsbeurs in sporthal De Kloek in Middenbeemster. Een door alle Waterlandse gemeenten gedragen initiatief om ons burgers nog bewuster te maken van het duurzaamheidsdenken.

Veel bezoekers waren vooral welgestelde 50-plussers

Een mooi initiatief waar je niet snel iets op tegen kunt hebben. Dus toog ook ik naar Middenbeemster om me te vergapen aan zonnepanelen, warmtepompen, eetbare insecten, groene tuinen, honingpotjes, recyclebare kleding en elektrische auto's. Het was er best lekker druk en dat stemt tevreden.

Welgestelde 50-plussers

Het viel op dat veel bezoekers vooral welgestelde 50-plussers waren. Of was dat slechts schijn? Welgestelde 50 plussers. U weet wel, van die types die in de 2e helft van hun leven roepen dat ze de wereld willen achterlaten in een betere conditie dan waarin ze die ooit aantroffen. Dat natuurlijk vooral voor hun kleinkinderen.

Achterdochtig

Zodra ik dat soort opmerkingen hoor word ik achterdochtig. Politici vertonen dat gedrag voortdurend. De wereld een beetje beter achterlaten. Een mooi streven. Maar komen ze daar niet wat laat achter? Leefden zij de eerste helft van hun leven dan op een volstrekt onverantwoorde wijze?

Vliegreizen, veel autokilometers, onverantwoord consumeren, lage-lonen-landen-kleding aanschaffen en afval scheiden ho maar. Opeens komt het besef dat het niet verantwoord is om zo zorgeloos te leven.

En als dan bovendien de rente op het spaargeld niets meer voorstelt dan vlucht je in de zonnepanelen en warmtepompen om 'de wereld iets beter achter te laten'.

Goeie smoes

Of is het een goeie smoes om het spaargeld om een aantrekkelijke manier te beleggen? Want stel dat je pakweg 12 zonnepanelen aanschaft. Dat kost je dan pakweg € 5.000,--. Eenzelfde bedrag levert aan spaarrente hooguit € 25,- op.

Als je je vervolgens realiseert dat diezelfde panelen een besparing op de elektriciteitsrekening opleveren van zo'n € 500,--, dan is de keuze niet moeilijk meer. Dan is niet langer alleen het milieu winnaar, maar ook de eigen portemonnee.

En dat je dan toch de wereld een beetje beter achter laat is een mooie bijvangst.

Sociaal wijkteam zit nu in Heel Europa

Het team voor de deur van Heel Europa. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Het sociaal wijkteam Weidevenne vond onlangs een nieuw onderkomen in Heel Europa, nadat zij een aantal jaren in Zuidland was gevestigd.

Voor sommige bewoners is het sociaal wijkteam inmiddels een begrip, voor vele anderen is het nog onbekend.

De medewerkers van het wijkteam zijn er voor alle bewoners van Weidevenne. Ze kunnen meedenken over en hulp bieden in uiteenlopende situaties.

Op weg helpen

Verandert er iets in uw leven, of bent u (tijdelijk) het overzicht kwijt, het wijkteam helpt u weer op weg. Bijvoorbeeld bij vragen over regelingen, geldzaken of het invullen van formulieren.

Naast deze praktische zaken kan er ook ondersteuning worden geboden op psychosociaal vlak, alsmede in het geval van echtscheiding, relatieproblemen, rouwverwerking of vragen over de opvoeding of problemen in de buurt.

Binnen lopen

Iedereen kan altijd vrijblijvend binnenlopen en uw vragen stellen aan één van de medewerkers. De hulp kan eenmalig zijn, maar ook wat langer duren. In alle gevallen zijn er geen kosten aan verbonden.

Vrijwilligerswerk

Ook als u zich wilt inzetten, bijvoorbeeld door anderen in de wijk te helpen of vrijwilligerswerk te doen, kunt bij het wijkteam aankloppen. Het team is altijd op zoek naar actieve buurtbewoners die iets voor een ander kunnen en willen betekenen.

De medewerkers van het wijkteam zijn altijd benieuwd hoe het gaat met de bewoners van Weidevenne. Daarom zijn zij ook regelmatig te vinden op allerlei plekken in de wijk en gaan zij soms bij mensen langs voor een kort gesprekje.

Iets kwijt willen of delen

Heeft u ideeën voor Weidevenne? Of is er iets anders wat u graag kwijt wil of wil delen? We horen het graag! U kunt langskomen, mailen of een berichtje achterlaten op de facebookpagina.

Benieuwd wat het wijkteam kan betekenen? Kom gerust langs, de koffie staat klaar. Het adres is Genuahaven 45. U kunt de medewerkers bellen op 0299 480 630 of mailen naar via weidevenne@swtpurmerend.nl

Jasme Leenaars nieuwe bestuurder van Dijklander Ziekenhuis

De nieuwe bestuurder. (Foto: Diederik van der Laan)

PURMEREND/HOORN - De raad van commissarissen van het Dijklander Ziekenhuis benoemt Jasme Leenaars (1974) als nieuw lid van de raad van bestuur. Zij start 1 juli en volgt Hugo Keuzenkamp op, die begin dit jaar zijn vertrek aankondigde.

Leenaars heeft ruime ervaring in de bedrijfsvoering in de zorg. Op dit moment is zij nog directeur bedrijfsvoering bij GGZ NHN, daarvoor werkte ze onder meer bij Dijk en Duin (Parnassia Groep). Leenaars specifieke aandacht gaat uit naar financiële gezonde bedrijfsvoering en ICT.

"We zijn erg verheugd dat Jasme Leenaars samen met Arno Timmermans en Ymke Fokma het Dijklander Ziekenhuis gaat leiden", zegt Roy Lantain, voorzitter van de raad van commissarissen.

En: "We hebben er vertrouwen in dat zij met haar doortastendheid en verbindende kwaliteiten een zeer waardevolle bijdrage gaat leveren aan het realiseren van de strategische doelen van het ziekenhuis."

Na aan het hart

Leenaars: 'Ik kijk ernaar uit om samen met de medewerkers, artsen en zorgpartners de zorg aan patiënten toegankelijk te houden in deze regio, die mij na aan het hart ligt. Een organisatie in verandering en met financiële vraagstukken beschouw ik als een uitdaging, die ik graag samen met alle collega's het hoofd bied."

Van Kuik blijft raadslid SP

PURMEREND - Ruben van Kuik blijft raadslid namens de SP. Daartoe besloot hij naar aanleiding van een gesprek met de leden. Toen vader en zoon Buskoop hadden besloten om met hun zetels uit de partij de stappen, ontstond er onduidelijkheid over wat de vervolgstappen van Van Kuik zouden zijn.

"Toen ik het hoorde heb ik er eigenlijk geen moment aan getwijfeld. Naar mijn mening is een zetel niet van jezelf maar van de mensen die je vertegenwoordigt, de mensen die op je partij hebben gestemd. De leden van onze afdeling hebben jarenlang keihard gewerkt om klaar te zijn om mee te kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen en tijdens de campagne hebben ze hard gestreden voor de kandidaten."

Samen in gesprek

Van Kuik is van mening dat als er een onderling geschil is, je hierover samen in gesprek gaat. "Er met zetels vandoor gaan en proberen zoveel mogelijk schade aan te richten, bijvoorbeeld door de Facebookpagina te kapen en te verwijderen is gewoon ronduit fout."

Hij vindt het jammer dat het zo is gegaan. "Natuurlijk is dit doodzonde, maar het is zoals het is. Ik wens vader en zoon Buskoop succes met hun nieuwe partij. Wij gaan nu gewoon verder met het vertegenwoordigen van onze kiezers", aldus Ruben van Kuik tot slot.

Sandow officieus kampioen

De titel staat nu al vast voor Sandow. Met staand van links naar rechts Agop Topal (lijnrechter) Mario Schep (coach), Dylandro Panka, Dennis Pals, Donny Gerver, Vincenzo Scheo en Kees Pals (teammanager). Gehurkt, eveneens v.l.n.t. Erik de Koekkoek, Rowin Mol, Dylano Schep, Dennis Jansen en Laurens D (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - ZVVO Sandow heeft het kampioenschap binnen handbereik. Het 1e team is officieus kampioen van de eerste klasse geworden en speelt volgend seizoen in de hoofdklasse.

Komende vrijdag kan de kroon officieel op het werk, als de nummer twee Parkstad op bezoek komt in De Beuk. Het doelsaldo van Sandow is echter zoveel beter dat de titel nu al vast staat. De bezoekers moeten met 60 goals verschil winnen; een utopie.

De Purmerendse formatie kwam na een enerverend en vooral spannend duel bij Real Sranang niet verder dan een 4-4 gelijkspel, maar concurrent Parkstad verloor afgelopen weekend in de eigen zaal verrassend met 4-5 van Schollevers.

Feest na afloop

Aanstaande vrijdag wordt het kampioensfeest in De Beuk gevierd met een DJ en een zanger na afloop. Voor die wedstrijd gaat de selectie ter voorbereiding gezamenlijk steengrillen bij hoofdsponsor de Bowling om in de juiste stemming te komen.

Open Dag bij Roeivereniging De Where

Ruim 60 jaar kunnen leden van de vereniging met hun boten terecht op de Purmerringvaart. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Roeivereniging De Where zet haar deuren open. Op zaterdag 13 april is iedereen die een kijkje wil nemen bij deze vereniging van harte welkom tussen 11.00 en 14.00 uur.

Wist u dat Purmerend prachtig roeiwater heeft? Al meer dan 60 jaar kunnen leden van PRV De Where met hun boten terecht op de Purmerringvaart. Er kan geroeid worden naar Edam en naar Ilpendam en de echte diehards kunnen de ringvaart helemaal rond roeien, in totaal is dat ongeveer 22 kilometer.

De club heeft een prachtig gebouw aan de Wheredijk. Bezoekers van de open dag kunnen de vloot bekijken. Deze bestaat uit meer dan 50 boten. Daar zijn Wherry's bij voor relaxte toertochten, maar ook snelle wedstrijdboten. En er is ruimte om een stukje te roeien.

Voor meer informatie kijk op www.prvdewhere.nl

Purmerends Museum haalt unieke collectie binnen

PURMEREND - De aardewerkindustrie in Purmerend beleefde rond 1900 een bloeitijd. Het Purmerends Museum streeft ernaar de mooiste voorbeelden van dit lokale erfgoed te kunnen laten zien. De aankoop van 189 stukken plateel uit een particuliere collectie van de Purmerendse plateelbakkerij Wed. N.S.A. Brantjes & Co is dan ook een zeer waardevolle uitbreiding.

De geschiedenis van het Purmerends aardewerk gaat ver terug: al vanaf 1683 waren er kleine bedrijven die zich toelegden op het bakken van oventegels. In de 19de eeuw was er Nicolaas Brantjes, die vanaf 1886 de oventegelfabriek De nijverheid bezat. Het was deze fabriek die door Clementine Brantjes na de dood van haar echtgenoot Nicolaas in 1895 werd omgevormd tot de eerste Purmerendse fabriek voor sieraardewerk, de firma Wed. N.S.A. Brantjes & Co.

In de periode tussen 1895 en 1907 waren er vier aardewerkfabrieken in Purmerend gevestigd. Met Delft, Den Haag en Gouda behoorde Purmerend op dat moment tot de belangrijkste Nederlandse centra van sieraardewerk. De productie van de plateelbakkerijen Wed. N.S.A. Brantjes & Co, NV Haga, Jb. Vet & Co en L. Huisenga, waarvan de ontwerpen en decors veelal geïnspireerd waren op Delftse en Haagse voorbeelden, behoren tot de picturale traditie van de Nieuwe Kunst

Deze aardewerkindustrie verdween al na 12 jaar uit Purmerend, maar wordt vanwege de hoge kwaliteit beschouwd als belangwekkend erfgoed van de stad Purmerend. Met zorg opgebouwd. De oorsprong van de museale collectie Purmerends aardewerk ligt in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Het Purmerends Museum streeft er sindsdien naar de fabrieksgeschiedenis en vooral de productie in al haar diversiteit te tonen als een excellent voorbeeld van een Noord-Hollandse plateelbakkerij rond 1900.

Project De Looiers in de verkoop

De belangstelling was groot in de voormalige showroom van Zijp. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Afgelopen zaterdag was de start van de verkoop van de 36 appartementen en 4 penthouses van het project De Looiers. Het was heel druk in de voormalige garage van Zijp.

Direct naast de historische stad Purmerend langs de Where realiseert Linden Groep een uniek woonproject: De Looiers. Twee ranke stijlvolle woongebouwen met 36 appartementen en 4 riante penthouses met 44 overdekte parkeerplaatsen. Elke woning is zo ontworpen dat er volop zicht is op het water en/of het bruisende centrum van Purmerend.

De Looiers biedt straks 36 luxe appartementen en 4 riante penthouses. Alle woningen zijn direct gelegen aan het water en op loopafstand van de historische binnenstad van Purmerend. U heeft de keuze uit stijlvolle en duurzame woningen in diverse woonoppervlakten en variaties, van alle gemakken voorzien.

De Looiers is wonen op een bijzondere plek vol historie. Op de stadsplattegrond uit 1698 staat hier een molen op een bolwerk. Ten zuiden van dit bolwerk stond in het verleden de Purmerpoort, één van de vijf stadspoorten van Purmerend.

De gebouwen verschillen in hoogte, maar zijn wel familie van elkaar en vormen een ensemble.

Moderne architectuur

De architectuur van de torens is modern met een klassieke opbouw met robuuste rood/paarse bakstenen gevels, waardoor er verwantschap ontstaat met de jaren 30-bebouwing aan de overzijde langs de Purmersteenweg. De woningen worden ook opgetrokken uit rode baksteen met rode pannendaken.

Meer informatie

Voor meer informatie kan men contact opnemen met Sopar Makelaars aan de Nieuwstraat in Purmerend.

Weekend Paasbest Purmerend

Vervolg van voorpagina

Op zaterdag 13 april is van 10.00 tot 16.00 uur de Streekmarkt op de Koemarkt. Van 12.30 tot 15.30 uur vindt in de Lutherse Kerk aan de Hoogstraat Mode & Meer plaats, georganiseerd door de dames van Ongekend Purmerend, maar met financiële armslag van het Binnenstad Ondernemers Fonds (BOF).

Hierover verderop meer. Van 11.00 tot 16.00 uur is de VVV Museumwinkel startpunt van een paaspuzzeltocht en om 13.00, 14.00 en 15.00 uur vertrekken vanaf dezelfde locatie stadswandelingen door 't Gilde.

In het Eggert winkelcentrum zijn tussen 10.00 en 17.00 uur allerlei activiteiten en last but not least is het Purmerends Museum aan de Kaasmarkt tussen 12.00 en 16.00 uur open voor de eerste dag van het Museumweekend.

Deze krijgt een dag later, zondag 14 april, tussen 12.00 en 16.00 uur een vervolg. En van 13.00 tot 19.00 uur staat de Koemarkt in het teken van het culinaire evenement Smaakmakend.

Terug naar Mode & Meer, dat vorig jaar een spectaculaire start beleefde. Het waren Karin Dompeling en Marianne Bresijn die vorig jaar spontaan met het idee op de proppen kwamen; een modegetint evenement in de Lutherse Kerk waar bezoekers niet alleen gratis naar binnen mogen, maar tevens in de gelegenheid worden gesteld om met een prachtige prijs huiswaarts te gaan.

Optredens

Deze prijzen zijn beschikbaar gesteld door ondernemers. Dat geldt ook voor de hapjes tussendoor al worden deze gemaakt en geserveerd door de horeca-uitbaters. "We hebben de afgelopen weken de benen onder ons lijf gelopen en overal aangeklopt voor cadeaus en happen. De respons is echt geweldig. We hebben zoveel gekregen", aldus Karin Dompeling.

Tussendoor treden illusionist David Nathan, zanger George Lotze en zangeres Gyllian op.

Mooie winkels

De binnenstad van Purmerend promoten was vorig jaar het ultieme doel van Karin en Marianne. "Het centrum heeft zoveel te bieden en dat wordt eigenlijk telkens meer. We moeten er met z'n allen voor gaan om hier zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan te geven. Als je ziet welke mooie winkels er de laatste maanden in de stad zijn geopend."

Vorig jaar was het een doorslaand succes en Karin en Marianne denken dat het komend weekend ook wel weer lekker zal gaan. "We zijn er klaar voor en hopen dat iedereen naar de binnenstad komt", aldus de dames van Ongekend Purmerend tot slot.

Paasworkshop bloemstukken

Er zijn allerlei varianten mogelijk. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Speciaalzaak Peperbloem organiseert op dinsdag 16 april, van 19.30 tot 21.30 uur, een workshop bij Lunchroom De Oorsprong, Peperstraat 23

Er is keus uit 5 stukken die u kunt maken , de kosten variëren van € 25,- tot € 38,,50 euro (inclusief materiaal en een kopje koffie of thee).

De voorbeelden zijn vanaf nu te zien in de winkel of op de website www.peperbloem.nl bij workshops

Belangstellenden kunnen ook naar de winkel komen. Het is ook mogelijk met een groep vriendinnen, collega's of familie een workshop op maat af te nemen.

Voor aanmelden of meer informatie kan men bellen of mailen, respectievelijk naar 0299 47 40 70 of info@peperbloem.nl

Informatie gastouderbureau ViaViela

ViaViela is hard op zoek naar nieuwe gastouders in Beemster. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Op donderdag 11 april organiseert ViaViela Purmerend van 20.00 tot 21.30 uur een informatiebijeenkomst voor (potentiële) gastouders in Buurthuis Zuidoost, gevestigd aan Middenpad 2 in Zuidoostbeemster.

Beemster is een groeiende gemeente met veel jonge gezinnen. Brenda Bloothoofd, consulente van Gastouderbureau ViaViela Purmerend, ziet een grote toename in de vraag naar kinderopvang.

"Helaas is op dit moment het aanbod van kinderdagverblijven en gastouders niet voldoende om aan deze vraag te kunnen voldoen", vertelt zij.

Nieuwe gastouders

Daarom is ViaViela hard op zoek naar nieuwe gastouders in de Beemster! Als gastouder vang je maximaal zes kinderen op, in je eigen huis of in het huis van de vraagouder (de zogeheten nanny-opvang).

Je werkt heel zelfstandig, bepaalt je eigen uurtarief, werktijden en de indeling van je opvanglocatie. Het gastouderbureau begeleidt je hierbij.

Hebben kinderen een speciaal plekje in jouw hart en wil jij een carrière waarin zij de hoofdrol spelen? Loop dan gerust even binnen tussen 20.00 uur en 21.30 uur.

Brenda Bloothoofd zal je dan, samen met twee gastouders werkzaam in de Beemster, alles vertellen over wat werken als gastouder bij ViaViela inhoudt.

Meer informatie

Wil je nu alvast meer weten? Neem dan contact op met Brenda Bloothoofd op 06 14 54 68 07 of stuur een e-mail naar purmerend@viaviela.nl

'Helpen is voor ons geen straf'

De dames van het Servicepunt voor de Beemster. (Foto: aangeleverd)

BEEMSTER - RSWP (Regionale Stichting WonenPlus) Beemster is sinds februari een nieuwe medewerker rijker: Marianne de Wolf. Naast consulente Monique Spliet gaat nu ook Marianne zich inzetten om thuiswonende (kwetsbare) oudere inwoners en hun mantelzorgers te ondersteunen in de breedste zin van het woord. Het uitgangspunt is dat mensen zo lang mogelijk op een plezierige wijze thuis kunnen blijven wonen. Het Servicepunt voor de Beemster is geopend van maandag t/m woensdag tussen 9.00 en 12.00 uur.

Monique en Marianne zetten zich in voor Kwetsbare ouderen in de Beemster

"Werken in de Beemster, met hulp van alle vrijwilligers, is voor ons echt geen straf!" vertelt Marianne. "Wij verbazen ons telkens weer met hoeveel liefde en passie er voor elkaar gezorgd wordt. Dat moeten we vooral samen blijven doen. Belangrijk is dan ook om elkaar te blijven zien en ondersteuning te durven vragen als dat nodig is. Maar zeker ook om met elkaar te genieten van allerlei activiteiten die mede door ons georganiseerd worden."

Bijvoorbeeld en zijn: 'Kom binnen', een bijeenkomst in de bibliotheek in Middenbeemster die elke maand plaatsvindt en waar een thema aan is verbonden die te maken heeft met onderwerpen die de ouderen bezig kunnen houden: denk aan eenzaamheid, verborgen armoede, woonadvies, wet- en regelgeving of 'waar kan ik terecht als ik eventueel hulpbehoevend wordt?' Maar natuurlijk ook om een kopje koffie te drinken of een praatje te maken met de dames. " Dat vinden wij net zo belangrijk."

De mantelzorgers zijn maandelijks aanwezig in het buurthuis in Zuidoostbeemster. Daar draait het vooral om de gezelligheid. Maar ook hier kunnen ze thema's aan de orde stellen of een workshop geven.

Ondersteunen

"Wij zetten ons ook in om mensen te ondersteunen die zorgen voor een ander. Deze mantelzorgers zijn mensen, ook jongeren, die langdurig en onbetaald zorgen voor een (chronisch) zieke, gehandicapte of hulpbehoevend persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Vaak zien we dat de jongeren onder ons hierin worden vergeten: denk aan de zoon of dochter die zijn chronisch zieke moeder altijd helpt om uit bed komen en haar ontbijt klaarmaakt vóórdat hij/zij naar school gaat! Het gevolg kan zijn dat hij/zij te laat op school komt en hierdoor een achterstand oploopt."

Marianne en Monique staan iedereen graag te woord! Monique Spliet: m.spliet@rswp.eu en Marianne de Wolf: m.dewolf@rswp.eu, Tel.0299 82 03 97.

Peu de Feu met gasten bij Bakker

PURMEREND - Peu de Feu met gasten Thomas Streutgers en Lourens van der Zwaag op 19 april vanaf 21.00 uur bij Proeflokaal Bakker Koemarkt 44. Toegang gratis.

Deze op één na laatste vrijdag van de maand (in verband met Koningsdag) bij Proeflokaal Bakker; saxofonist Thomas Streutgers ( van o.a: JZZZZZP, Rude Rich & the Highnotes en The Busquitto's) is een geweldige instrumentalist en komt met het talent Lourens van der Zwaag op trompet die onder andere deel uitmaakt van het Young Metropole Orchestra. Deze avond samen met Peu de Feu, bestaande uit Maaike (zang), Bob (sologitaar), Rob (slaggitaar) en Eelke (contrabas).

Koninklijke afsluiting voor Daisy

De roots van de 32-jarige Fadozangeres liggen in Purmerend. (Foto: www.pascalmusicpics.nl)

AMSTERDAM/PURMEREND - Daisy Correia (32), de Nederlandse ambassadrice van de Portugese fado, sluit op woensdag 22 mei haar jubileumtournee af in het Concertgebouw in Amsterdam.

Dat doet ze tijdens een optreden waaraan ook Lenny Kuhr, Fernando Lameirinhas (de nestor van de Fado in ons land) en 3 J's-zanger Jan Dulles medewerking verlenen.

Portugees kroegje

Het concert vindt plaats in de kleine zaal van het Koninklijk Concertgebouw, dat voor deze gelegenheid wordt omgetoverd tot een intiem kroegje zoals je dat in de Portugese hoofdstad Lissabon vaak ziet.

De aanvang is 20.15 uur. Rond 22.35 uur is het optreden afgelopen. Kaarten kosten € 20,-, € 25,- en € 30,-.

Fragment uit Le Mépris van Jean-Luc Godard. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Het overzicht van de films voor de komende dagen op het doek van Filmhuis Purmerend. Deze worden vertoond in 't Stamhuis aan de Kerkstraat 11.

Vrijdag 12 april Le Mépris van Jean-Luc Godard, Frankrijk/Italië, 1963, 103'.

Deze klassieker wordt gedraaid in het kader van 'Visies op film: culturele filmlezingen'; een samenwerking van Filmhuis Purmerend en Cultuurhuis Wherelant.

Godard volgt elk pijnlijk detail van een tragische liefde in ontbinding tussen een filmscenarist en zijn vrouw, die steeds meer minachting voor hem is gaan voelen.

Zaterdag 13 april Roma van regisseur Alfonso Cuarón, Mexico/Verenigde Staten, 2018, 135'.

De Mexicaanse regisseur en Oscarwinnaar Alfonso Cuarón maakt met deze film de meest levensechte en fijnbesnaarde, menselijke film van zijn carrière.

Op dinsdagmiddag en -avond 16 april Cold War van Pawel Pawlikowski, Polen/Verenigd Koninkrijk / Frankrijk, 2018, 88'.

De Koude Oorlog was een periode van gewapende vrede tussen de communistische en de kapitalistische wereld in de tweede helft van de 20e eeuw. Het kapitalistische westerse blok werd geleid door de Verenigde Staten. De communisten stonden voornamelijk onder leiding van de Sovjet-Unie, of waren verbonden met communistisch China.

De middagvoorstellingem starten altijd om 13.30 uur, de avondvoorstellingen beginnen om 20.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden op vertoon vriendenpas € 6,-).

Reserveren kan op de website www.filmhuispurmerend.nl