Kompas ed 2

21 mei 2019

Kompas ed 2 21 mei 2019


Kijkje in ateliers van Amsterdam-Noord

Henk Veen aan het werk. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM-NOORD - Kunstenaars uit Amsterdam-Noord stellen in het weekend van 25 en 26 mei, tijdens Open Ateliers Noord, hun werkplaats open voor bezoekers. Dit jaar is een jubileumjaar voor de Open Ateliers Noord: de eerste editie vond dertig jaar geleden plaats. Deze keer zijn er ruim 85 deelnemers. Ook kunstschilder, en tekenaar van de wekelijkse Spo(r)tprent in deze krant, Henk Veen stelt zijn atelier open.

'Echt de sfeer proeven bij Henk Veen thuis en struinen in zijn opslag van schilderijen'

Van tevoren, vanaf 22 mei, is er van iedere kunstenaar al een werk te zien bij de SBK Kunstuitleen op de Asterstraat 1A in Amsterdam-Noord. Zo kunnen geïnteresseerden al vroeg een keuze maken welke kunstenaar ze willen bezoeken. Het werk dat zij laten zien loopt uiteen van keramiek tot beeldhouwwerk, van fotografie tot schilderkunst, van sieraden tot installaties en van textielkunst tot grafisch werk.

Thuis bij Henk

Henk Veen woont en werkt in de Molenwijk. "Wij zitten in een uithoek van Noord die nog nooit met kunst uitgelicht is. Ondanks dat iedereen juist in de kern van het gebeuren wil exposeren, wil ik juist het atelier laten zien waar ik echt werk. Zo kan de sfeer echt worden geproefd." Verder kunnen bezoekers struinen in zijn opslag van schilderijen die hij in huis heeft. Veen heeft op dit moment exposities in het oude ZAN Ziekenhuis oftewel het Hotel NH Amsterdam-Noord bij het Mosveld en een expositie in Urban Cotton Atelier op de Papaverhoek 25. En natuurlijk heeft hij een vaste collectie in het BovenIJ ziekenhuis op de revalidatie afdeling. Lezers van onze krant kennen Henk Veen waarschijnlijk van de zijn wekelijkse tekening. Wie de kunstenaar 25 of 26 mei bezoekt in zijn huis op de Bergmolen 31 mag zelf een een gratis tekening uitzoeken.

Tijdens het jubileum weekend zijn er bijzondere plekken te bezoeken en is er op locatie een speciaal programma samengesteld. Zo kun je binnen lopen bij 'Bijzonder Amsterdams', is er kunst te zien bij 'De Verbroederij', pakt 't Buro' uit met de presentatie van nieuwe kunstenaars en is er een keur aan ateliers te bezoeken bij 'Halte Zamenhofstraat'. Daarnaast komt er een optreden van de dichtersgroep 'NoorderIJdijk', wordt er een muziekvideo gepresenteerd en een lezing gegeven in cafe 'Zamen'. Alle informatie over de Open Ateliers Noord is te vinden op: www.openateliersnoord.nl.


De Hoeksteen wint weer

de winnaars Adelene

LANDSMEER - De wisselbeker van de Musicaldance Battle mag ook deze keer mee naar Landsmeer. Basisschool de Hoeksteen stond zondag 19 mei weer te schitteren in het Zaantheater en won de eerste prijs.

Nacompetitie voor SV Kadoelen

AMSTERDAM-NOORD - SV Kadoelen verloor met 1-4 van ZCFC. Het team van trainer Marc Onsia moet zich nu via de nacompetitie proberen te handhaven in de derde klasse.

Het ging tegen de Zaankanters al snel mis. In de eerste minuut werd het 0-1. Kadoelen kwam op schitterende wijze terug. Barry Kuiper kon met een schitterend afstandsschot de doelman van ZCFC verslaan. Daarna waren beide teams lange tijd aan elkaar gewaagd. Enige minuten voor rust werd doelman Mike Oudshoorn verslagen en direct daarna werd het zelfs 1-3. Mitchell de Vries had daarna pech dat zijn vrije trap op bijzonder fraaie wijze werd gestopt. Kadoelen werkte in het tweede bedrijf hard om terug te komen. Spits Mitch van Ankeren had pech dat een zuivere treffer van hem door de arbiter werd afgekeurd. Vlak voor tijd kreeg ZCFC nog een strafschop en werd het 1-4. Kadoelen speelt haar laatste competitiewedstrijd zaterdag 25 mei uit tegen Reiger Boys. Daarna wacht de zware nacompetitie.

Theuns naar OFC

OOSTZAAN - Middenvelder Mitchell Theuns is volgend jaar actief bij OFC. De afgelopen twee seizoenen kwam hij uit voor VVSB.

De 27- jarige wordt gezien als een belangrijke aanwinst. OFC heeft sinds begin dit jaar contact met Theuns. Ze waren onder de indruk van zijn kwaliteiten. Theuns had toen al het besluit genomen te vertrekken uit de bollenstreek. De in Osdorp woonachtige Theuns is heel snel bij OFC. Hij tekende een contract voor een jaar.

Doelpuntenfestival

AMSTERDAM-NOORD - OSV verloor van SC Buitenveldert met 4-7. Ondanks deze onverwachte nederlaag heeft OSV nog steeds kans op de nacompetitie. Er moet komende zaterdag in en van Zandvoort dan wel gewonnen worden.

Het werd een spannende derby in de tweede klasse. Langs de kant stond het vol met fans van beide teams. Buitenveldert kwam na elf minuten op 0-1. De thuisploeg probeerde daarna voornamelijk met lange ballen weer op gelijke hoogte te komen. Het lukte echter niet het de tegenstander moeilijk te maken. Nicky Roele had geluk dat een zware overtreding niet werd bestraft. Nog voor de pauze scoorde Hidde Rozendaal de gelijkmaker . Direct daarna werd het door Roele 2-1. Diezelfde speler wist vlak daarna opnieuw te scoren. Buitenveldert kwam vrij snel weer op 3-3. OSV had daarna een mindere periode. Te makkelijk scoorde Buitenveldert in korte tijd vier keer. Jermaine Jeulink maakte de achterstand nog wel iets kleiner.

Hekken-sluiter

AMSTERDAM-NOORD - De Dijk verloor met 3-1 van Fc Lisse. Door dit resultaat staat het team van trainer Kees Oostermeijer weer op de laatste plek van de Derde Divisie.

Het ook al gedegradeerde Achilles pakte een punt tegen DOVO en passeerde de Noord Amsterdammers op doelsaldo. De Dijk had weinig in te brengen tegen Lisse. Al na acht minuten werd doelman Kay Hilverink verslagen. Nog voor de pauze werd de talentvolle doelman van De Dijk nog twee keer geklopt. De Dijk werd daardoor aanvallend verschillende keren gevaarlijk. Het duurde tot vlak voor tijd voor er werd gescoord. Invaller Damien Menzo gaf de bal op maat aan Clayd Olf die fraai kon scoren. Deze speler vertrekt aan het eind van dit seizoen. De Dijk sluit volgende week zaterdag het seizoen af tegen DOVO.

Korenaar naar landelijke finales

De volleyballers van De Korenaar. (Foto: aangeleverd)

OOSTZAAN - De regio finales plaats van het schoolvolleybal vonden 18 mei plaats. Hierbij was groep 7 van de Korenaar aanwezig. Zij hadden zeven wedstrijden gewonnen in de Sporthal in Oostzaan tijdens het school volleybal toernooi in de kerstvakantie.

De jongens mochten eindelijk in de regio finale spelen. Dit vond plaats in sporthal de Beuk in Purmerend. Er waren eerst drie poule wedstrijden tegen scholen uit Nieuw Vennep, Hoofddorp en Nederhorst den Berg. Alledrie de wedstrijden werden gewonnen. Daarna volgde de halve finale, die ze ook wonnen. In de finale speelden de jongens tegen De Oranjerie uit Zoetermeer en dit werd een ruime overwinning. Sam, Demian, Onne en Pepijn en Thomas en coach Boris mogen nu 8 juni de landelijke finale spelen in Houten.

HBOK doet haar plicht

AMSTERDAM-NOORD - HBOK werd vorige week overtuigend kampioen in de derde klasse.

Het team van trainer Jan de Haze heeft haar sportieve plicht gedaan tegen Wartburgia, dat nog volop in de race is voor de nacompetitie. Het interessante duel eindigde in 0-0. HBOK liet zien dat het sterker was, maar kreeg te maken met doelman Max Klink. Die wist de meest onmogelijke ballen uit zijn doel te houden.

IVV onderuit in hoofdstad

LANDSMEER - IVV verloor in de derde klasse van ZSGO/WMS met 1-0. Het team van trainer Gerrie Breugem speelde geen slechte wedstrijd.

In de eerste helft waren de teams redelijk aan elkaar gewaagd. Wel kon de thuisploeg scoren. In de tweede helft bleef IVV, dat verschillende dragende spelers moest missen, goed overeind en vooral de organisatie kwam sterk over. ZSGO en IVV gaan allebei nacompetitie spelen.

OFC moet winnen

OOSTZAAN - OFC moet volgende week van Hercules winnen om nacompetitie te spelen. De uitwedstrijd tegen Jong Volendam werd met 3-0 verloren. Gelukkig voor trainer Eric Heerings en zijn manschappen verloor concurrent Goes ook. OFC had het zwaar zondagmiddag in Volendam. ong Volendam kwam na een goed opgezette aanval op 2-0. Niet veel later werd het 3-0 en was de wedstrijd beslist.