Contact

10 april 2019

Contact 10 april 2019


'Ik hoop op een grote opkomst'

Frans Belleman hoopt op een grote opkomst tijdens de welkomstborrel komende vrijdagavond. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

EGMOND AAN DEN HOEF – Het had niet veel gescheeld of er was geen Dorpsraad meer geweest in Egmond aan den Hoef, maar onder supervisie van de kersverse voorzitter Frans Belleman is er nieuw leven geblazen in de Dorpsraad. Wie kennis wil maken met het bestuur is vrijdagavond 12 april welkom in Café 't Slot.

Voorzitter Belleman van Dorpsraad kijkt uit naar welkomstborrel

Voorzitter Frans Belleman van Dorpsraad Egmond aan den Hoef heeft er zin in. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

In de eerste maanden van dit jaar heeft het nieuwe bestuur van Dorpsraad Egmond aan den Hoef er nog wat weinig ruchtbaarheid aan gegeven, maar duidelijk is dat de Dorpsraad op tijd enkele nieuwe vrijwilligers kon charteren die de kar gaan trekken. Belleman: ''Samen met de bewoners en het bestuur gaan we kijken hoe en waar ons dorp verbeterd kan worden. Daarom hebben we voor vrijdag 12 april een gezellige bijeenkomst in Café 't Slot georganiseerd onder de naam Hoever Dorpscafé. Belangstellenden die kennis willen maken het bestuur kunnen vanaf 20.00 uur terecht voor een borrel en een goed gesprek. We hopen natuurlijk op een grote opkomst en zoveel mogelijk wensen, suggesties en ideeën om een aantal zaken in ons dorp te verbeteren of te veranderen.'' In de twee andere dorpskernen, Egmond aan Zee en Egmond-Binnen functioneren de overlegorganen goed.

Diverse besturen

Dorpsraad Egmond aan den Hoef heeft in de laatste jaren diverse besturen gehad en aan het eind van het afgelopen jaar werd duidelijk dat het vorige bestuur naarstig op zoek was naar verjonging. Gelukkig stonden tijdig nieuwkomers op om de taken over te nemen en met misschien wel hele nieuwe ideeën te komen. ''Wij zijn een vereniging waar alle inwoners Egmond aan den Hoef automatisch lid van zijn. Wij zijn er voor de bewoners. Voor klachten kunnen de mensen rechtstreeks bij de gemeente terecht, maar we zijn wel heel benieuwd hoe de Hoevers over hun dorpen denken en of er misschien verbeterpunten zijn. We hopen tijdens de kennismakingsborrel veel input van de mensen te krijgen waar wij als bestuur iets mee kunnen doen. Deze input kunnen we gelijk meenemen in de wijkschouw die we volgende maand gaan houden. We hebben nauw contact met mensen van het gemeentebestuur. Dus korte lijntjes; daar houden we van.''

Enthousiast

Een enthousiaste voorzitter Frans Belleman wordt in het dagelijks bestuur bijgestaan door Michel van de Stolpe (secretaris) en Piero Stanco (penningmeester). ''We krijgen jaarlijks van de gemeente Bergen een geldbedrag en daar kunnen we leuke dingen mee doen voor de bewoners. Initiatieven zoals straatfeesten en buurt barbecues kunnen we hiermee financieel ondersteunen en stimuleren. We gaan proberen om de bewoners van Egmond aan den Hoef met elkaar in contact te brengen. Ook belangrijk voor mensen die eenzaam zijn. We willen een aantal keren per jaar een Dorpscafé organiseren om nieuwe ideeën en meningen te horen. De input van deze avonden en de reacties die via de website binnenkomen kunnen we bundelen en gebruiken voor de wijkschouw. Dan gaan we met de wethouder een rondje door ons dorp lopen en de verbeterpunten in de praktijk bekijken en bespreken.''

Website

''We hebben een nieuwe website waar belangstellenden kunnen zien waar wij mee bezig zijn. We hebben er als bestuur veel zin in en nu maar hopen dat ook de bewoners onze inzet kunnen waarderen. Een bezoek aan de gezellige welkomstborrel in Café 't Slot aan de Slotweg kan al een eerste aanzet zijn en we hopen dat er op deze avond voldoende suggesties komen zodat wij als bestuur een vliegende start kunnen maken.''

Opgave voor de kennismakingsavond is niet nodig. Meer informatie: www.hoeverdorpsraad.nl.


Hinze: Op het dak van de wereld

Chris Hinze staat letterlijk op het dak van de wereld, in Tibet. (Foto: Matthew B. Christensen)

BERGEN - Fluitist, componist en wereldreiziger Chris Hinze toont donderdag 18 april unieke beelden van Tibet, begeleid door muziek. Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

De filmbeelden op groot scherm van 'Tibet - On the Roof of the World' nemen de toeschouwer mee naar de fascinerende wereld van de Tibetanen: hun gemeenschappen, religies en muziek, te midden van de alles overweldigende natuur. Chris Hinze omlijst de beelden met zijn muziek, improviserend op de in Tibet gemaakte video's, ondersteund door orkestbanden van zijn cd's.

Klassiek

Hinze heeft inmiddels een lange carrière, als musicus, componist en bandleider op allerlei gebied van klassiek, jazz, rock tot wereldmuziek en trekt overal volle zalen met zijn schitterende beelden en muziek. Een belevenis voor iedereen, en in het bijzonder voor Tibet-liefhebbers, reisfanaten, muziekliefhebbers en natuurlijk fans van Chris Hinze.

Reserveren

Meer weten of reserveren? Stuur een mailtje naar kaartverkoop@kunstgetij.nl of bel 06-50584308. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij de Eerste Bergensche Boekhandel en aan de zaal (tenzij uitverkocht). Kijk ook op www.kunstgetij.nl. Noteer vast in de agenda: zaterdag 4 mei vanaf 16.00 uur is er een herdenkingsconcert door zangeres Niki Jacobs en ensemble in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. Zij brengt dan de 'Mauthausen Cyclus' van Theodorakis.

'Het is een droom die uitkomt'

Het schilderij van Sebas 'Een vallend boek' werd door de jury een meesterwerk genoemd. (Foto: aangeleverd NTR).

EGMOND AAN DEN HOEF - Na een zinderende finale werd Sebas Groot uit Egmond aan den Hoef de zondagavond winnaar van Project Rembrandt. De jury verkoos de 21 jarige student Kunstgeschiedenis tot beste amateur kunstschilder van Nederland.

Hoever Sebas Groot wint Project Rembrandt

Sebas uit Egmond aan den Hoef won op overtuigende wijze het project Rembrandt. (Foto: Fleur Dassen)

Sebas nam het in de finale van het NTR programma op tegen Suzana (44) uit Putte, Nard (45) uit Apeldoorn en Ruben (34) uit Leerdam. Als finaleopdracht mochten de finalisten twee maanden thuis aan een eigen meesterwerk werken. Juryleden Pieter Roelofs en Lita Cabellut beoordeelden het werk van Sebas als beste.

Niet alleen waren ze erg onder de indruk van zijn meesterwerk 'Een vallend boek', ook waren ze verbluft door de groei die Sebas gedurende het programma doormaakte.

'Mijn werk hangt straks in het Rijksmuseum'

In het meesterwerk van Sebas staat het thema burn-out en depressie onder jongeren centraal. Pieter bewonderde hoe Sebas gebruik had gemaakt van motieven van oude meesters, en daar iets nieuws mee gedaan had. Lita noemde het werk "prikkelend en ontroerend". Het winnende werk wordt vanaf morgen (maandag 8 april) geëxposeerd in het Atrium van het Rijksmuseum, vrij toegankelijk voor publiek.

Bevatten

Sebas kan nog niet helemaal bevatten dat hij de winnaar is van Project Rembrandt. "Het is ongelofelijk. Ik ben 21 jaar en mijn werk hangt straks in het Rijksmuseum. Ik heb zoveel geluk, het voelt bijna oneerlijk", zegt hij.

"Niet gedacht dat het mogelijk was, het is een droom die uitkomt."

White Stones verslaat FC Marlène

White Stones boekte een knappe zege op FC Marlene en voorkwam dat het rechtstreeks zou degraderen. (Foto: Sander Kaaij)

EGMOND AAN ZEE – In de voorlaatste wedstrijd heeft White Stones een belangrijke 2-1 overwinning geboekt op het veel hoger geplaatste FC Marlène. Voor White Stones een kostbare overwinning omdat door deze zege rechtstreekse degradatie naar de eerste divisie werd voorkomen. Nu degradeert het Helderse Zeemacht naar de eerste divisie.

FC Marlène kwam in sporthal Watertoren tegen White Stones met een gehalveerde selectie binnen de lijnen. Zonder Nabil Akaazoun (interland verplichtingen), Housain Jabir (blessure), Nigel Wijdenbosch (blessure) en doelman Peter Rozenbeek. Het betrouwbare sluitstuk was officieel geschorst, maar had zeker niet kunnen spelen omdat hij vader is geworden. Toch kwam FC Marlène in de vierde minuut op voorsprong door een treffer van Mo Attaibi, maar amper zes minuten later scoorde Luc Schuffelen de gelijkmaker. Kort na de rust scoorde Raymond de Waard. de 2-1.

Schoolvoetbaltoernooi 'De Egmonden'

Het meisjesteam van de St. Jozef de Branding werd winnaar en plaatst zich voor de vervolgronde. (Foto: aangeleverd).

EGMONDEN - Op het complex van voetbalvereniging Zeevogels werd afgelopen vrijdag, 5 april, afgetrapt voor het 41e schoolvoetbal-kampioenschap voor de drie Egmonden.

Een jaarlijks terugkerend evenement voor de hoogste groepen van de 5 basisscholen uit Egmond. Gastvereniging van deze editie was deze keer vv Zeevogels. Onder een heerlijk voorjaarszonnetje stroomde het terrein vol met toch wel wat gespannen kinderen uit de bovenbouw voor deze mooie traditie.

Zes teams

Door 6 teams bij de jongens én de meisjes konden alle teams starten met twee poulewedstrijden. Na deze wedstrijden volgden echte kruisfinales en natuurlijk als slotstuk dé finale! Bij zowel de jongens als de meisjes waren de finales erg spannend. Bij de jongens werd de Windhoek winnaar en de Boswaid een goede tweede. Bij de meisjes werd de finale gewonnen door de St. Jozef van de Branding.

Windhoek

De jongens van de Windhoek en de meisjes van de St. Jozef vertegenwoordigen de Egmonden tijdens de vervolgronde op 17 april in Limmen.

Enorm pak slaag voor Egmondia

Egmondia kreeg een flink pak slaag. In Beverwijk werd met 9-0 verloren van De Kennemers. (Foto: Egmondia).

EGMOND AAN ZEE - Egmondia is in Beverwijk tegen de Kennemers tegen een grote nederlaag aangelopen. Dit tekende zich al snel in het begin van de wedstrijd af. Al in de vijfde minuut lag de bal al in het net achter doelman Roy Broertjes. Door slordig of eigenlijk helemaal niet wegwerken kwam de bal voor de voeten van een aanvaller van de Kennemers 1-0. Na 20 minuten werd deze stand verdubbeld, toen Dennis Blaauboer net te kort lengte had op een diepe bal te kunnen onderscheppen.

Het leer werd dankbaar aanvaard door de rechtsbuiten endeze schoot keihard in het dak van het doel binnen. Egmondia leek met een nog enigszins draaglijke stand de rust in te kunnen gaan, maar in de blessuretijd kende de scheidsrechter nog een penalty toe aan de thuisclub. Deze werd onberispelijk raak geschoten en ging men met een 3-0 stand de kleedkamer in. Maar eerlijkheid biedt te zeggen dat toen de score al veel hoger had kunnen zijn. Maat lat en paal stonden meer treffers in de weg. Na een paar minuten in de tweede helft lag nummer vier in de touwen. Leroy de Graaf in Egmond aan Zee ook al goed voor beide treffers scoorde na rust nog vier keer. Vlak voor tijd kwam de negende treffer op het scorebord te staan en Egmondia werd de dubbele cijfers bespaard om dat de scheidsrechter zelfs voor de 90ste minuut al affloot. Een enorme deceptie voor de Derpers, die in de wedstrijd tegen kampioenskandidaat de Kennemers geen schijn van kans hebben gehad. De komende twee wedstrijden zijn voor Egmondia van cruciaal belang voor behoud van de derde klasse. Zondag thuis tegen S.V.A. en op eerste Paasdag uit tegen Alkmaarse Boys.

Het Duitse torentje Twielenfleth. (Foto en tekst: Frits van Eck)

Vuurtoren van de week

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week het oude Duitse torentje Twielenfleth.

Het zogenaamde Altes Land is waarschijnlijk het grootste aaneengesloten fruitteeltgebied in Europa. Je vindt er voornamelijk appel- en kersenbomen. De naam Altes Land is een verbastering van de Nedersaksische naam Olland, een verwijzing naar de Nederlandse kolonisten die het gebied in de middeleeuwen inpolderden.

Stichter

Priester Hendrik uit het Zuid-Hollandse Rijnsaterwoude wordt gezien als de stichter van het Altes Land. In Steinkirchen staat een standbeeld van deze priester, een kopie van dit standbeeld staat in Rijnsaterwoude. De oude vuurtoren Twielenfleth werd actief in 1893 en deed dienst tot 1984. In dat jaar werd hij vervangen door een hogere nieuwe toren en verplaatst naar zijn huidige locatie achter de dijk van de Elbe, met zicht op zijn nieuwe broertje.

Lantaarn

Het is een vierkante cilindrische toren met lantaarn en galerij, gemonteerd op een vierkante skelettoren. Hij is slechts 7 meter hoog. De oorspronkelijk lichthoogte was 13 meter. De vuurtoren is wit geverfd, skelet, lantaarndak en galerij zwart. Tegenwoordig dient de oude vuurtoren als een technisch industrieel monument, waarin een klein museum is ondergebracht, dat op afspraak kan worden bezocht. Het museum wordt beheerd door vrijwilligers. Als je plaatsneemt op het bankje voor de toren…..dan voel je de historie!

Coördinaten: 53° 36' 19.62" N - 09° 33' 25.56" O

Examens Eensgezindheid

Examens bij Muziekvereniging Eensgezindheid. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN DEN HOEF - Muziekvereniging Eensgezindheid heeft een eigen opleiding. De leerlingen hebben iedere week privéles en ook op de repetities van het opleidingsorkest is er hard gewerkt. En bij een opleiding horen ook examens.

Zaterdag 6 april was het zover. Op de foto: Stijn Weijers , Don Dekker, Thom van den Bosch, Lisa Verhoogt, Lisa Wolven, Noor de Wit, Anniek Damink, Tessa Verhoogt, Jasmijn Apeldoorn, Age Kramer, Lotje Valkering, Levi van Klaveren, Mats Apeldoorn, Joes Bosman, Jacco Strijker, Danny van Schagen, Romy Mizee, Rinske Lockie.

Zenuwachtig

Natuurlijk was iedereen een beetje zenuwachtig, maar dat hoort erbij als je je best wilt doen. En het gaat nooit ten koste van de sfeer.

Nieuwsgierig? Ze zijn te horen op zondag 23 juni om 12:00 uur in de abdijtuin.

Digitaal geschiedenislokaal

Een foto uit 1941. Onder de oude lindeboom aan de Hoflaan te Bergen staat de Amersfoortse bank. Amersfoort schonk de bank aan de gemeente Bergen als dank voor het opvangen van Amersfoortse evacuees. (Foto: Aangeleverd)

ALKMAAR - Het Regionaal Archief bewaart duizenden lokale historische bronnen, zoals foto's, documenten, tekeningen, plattegronden, boeken en filmfragmenten. Ook van Bergen en de Egmonden. Om die bronnen zo goed mogelijk beschikbaar te maken voor het onderwijs (en voor andere geïnteresseerden), lanceert het Archief in april een 'digitaal geschiedenislokaal': www.geschiedenislokaalbergen.nl. Daarin worden lokale bronnen tot leven gebracht in de context van thema's, waardoor leerlingen, docenten en andere gebruikers ermee aan de slag kunnen.

Het eerste thema op de website is de Tweede Wereldoorlog. Dit thema bestaat uit 48 bronnen, uit het noordwestelijke deel van Noord-Holland. Bijvoorbeeld een brief van het 'Nederlandsche Roode Kruis' die verstuurd werd naar het gemeentebestuur van Bergen. In maart 1941 verzocht het Rode Kruis de gemeente om op de lijst van mogelijke bloeddonoren aan te merken welke donoren Joods waren. Van de Rijkscommissaris mocht 'Joods bloed' alleen aan Joodse personen gedoneerd worden. Volgens de nationaalsocialistische rassenleer mocht 'Joods bloed' niet worden vermengd met 'niet-Joods bloed'. Documenten als deze laten zien dat de bekende onderwerpen uit de (inter)nationale geschiedenis ook op lokaal niveau hun weerslag hadden.

Veelgevraagde thema's

De beoogde doelgroep van de website zijn in de eerste plaats docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Zij kunnen de bronnen gebruiken in een les, werkstuk, opdracht of presentatie. Maar ook het basisonderwijs en historisch geïnteresseerde bezoekers kunnen de bronnen gebruiken. De thema's in het digitale lokaal zijn gebaseerd op het geschiedeniscurriculum en veelgevraagde thema's vanuit het voortgezet onderwijs. Nieuwe thema's kunnen in samenwerking worden opgesteld.

Descartes

Naast het thema 'Tweede Wereldoorlog' wordt er gewerkt aan de thema's 'Middeleeuwen' en 'Verlichting en democratie'. Voorbeeldbronnen uit die thema's zijn een brief van René Descartes uit de periode dat hij in Egmond aan den Hoef verbleef (1644-1648), de stadsrechten van Schagen (1415) en de Vikingschat (circa 850-860) die op Wieringen werd gevonden. De bronnen komen voornamelijk uit de collectie van het Regionaal Archief (gevestigd te Alkmaar), aangevuld met bronnen van andere culturele instellingen als het NIOD en verschillende archeologische diensten. Het werkgebied van het Archief beslaat tien gemeenten, waaronder Alkmaar, Bergen, Castricum en Heiloo. Geschiedenislokaal is een landelijk platform. Er zijn ook digitale lokalen van onder meer Amsterdam en Haarlem.

Nelie Tjallingii exposeert haar werk

Werk van Nelie Tjallingii. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Nelie Tjallingii exposeert de maanden april en mei in het Bezoekerscentrum in Schoorl.

Ze werkt met olieverf en pigmenten en wordt geïnspireerd door de natuur. Het lichtspel wat elke dag verandert maar ook het licht wat in het dagelijks leven op kleine dingen schijnt, boeit haar. Ook gedichten kunnen een inspiratie zijn. In het dagelijks leven is ze kunstzinnig therapeute en werkzaam bij een zorginstelling. Ook heeft ze een eigen praktijk en geeft regelmatig workshops schilderen met pigmenten en schrijfworkshops. Ze heeft in eigen beheer vier poëziebundels uitgegeven die ook verkrijgbaar zijn bij de Bergensche Boekhandel en in de winkel van het Buitencentrum. Informatie: nelietjallingii@gmail.com.

Radio 108 FM ongewijzigd

REGIO - De plannen om RADIO 108 FM 'voor de Schoorlse Duinstreek', Groet en Camperduin uit te breiden met AM Middengolf uitzendingen, gaat (voorlopig) niet door.

RADIO 108 FM blijft als FM zender in de ether Non-stop rockmuziek uitzenden, de hele dag. Radio 108 FM gaat de komende week de 'TOP 200 ROCK EMPIRE' uitzenden met muziek van onder meer The Beatles, Rolling Stones, The Kinks, Queen en Pink Floyd. De top-200 is te vinden op internetforum Tallsay onder Radio 108 FM voor de Schoorlse Duinstreek. Ook is er een Radio 108 FM Nieuwsbrief te vinden op internet op internetforum Tallsay.

Expositie 'Voor jullie voeten'

Leerlingen van groep zes van OBS Teun de Jager in Schoorl verzamelen ‘bodemtype: EZg21’op het land van boerin Backer. (Foto: Erna Faust)

ALKMAAR - Herman de Vries exposeert van 1 juni tot en met 1 september in het Stedelijk Museum Alkmaar met 'Voor jullie voeten'. De internationaal bekende kunstenaar - die zijn naam zonder hoofdletters schrijft - werd in 1931 in Alkmaar geboren en werkt sinds de jaren vijftig aan een eigen oeuvre waarin de natuur een centrale rol speelt.

De natuur in de omgeving van Alkmaar heeft grote invloed op zijn ontwikkeling als kunstenaar: "Het mooiste was eigenlijk als we in de duinvallei van Petten waren, daar heb ik als kind een compleetheid van de wereld ervaren die ik zo met woorden niet beschrijven kan. Ik hoorde de meeuwen, ik rook de zee, ik lag op de grond tussen de kruipwilgen, ik rook de vochtige bodem waar veenmos groeide met zonnedauw erin, dat kende ik allemaal." Voor Stedelijk Museum Alkmaar vormde dit de aanleiding om herman de vries de opdracht te geven een kunstwerk te maken waarbij hij terugkeert naar zijn geboortegrond, met daarbij een tentoonstelling over zijn werk: herman de vries.

Gesammtkunstwerk

In opdracht van Stedelijk Museum Alkmaar hebben scholieren van eenentwintig klassen van basisscholen uit Noord-Holland aarde verzameld voor herman de vries, om zijn iconische aarduitwrijvingen - letterlijk: aarde uitgewreven op papier - te maken. Dit deden zij op door de vries geselecteerde plekken, met bijzondere bodemsoorten en plaatsen waar hij bijzondere herinneringen aan heeft.


Het is de eerste keer dat het werk van herman de vries wordt getoond in de regio van zijn herkomst. De aarduitwrijvingen, die samen een alternatieve atlas van Noord-Holland vormen, worden opgenomen in de collectie van Stedelijk Museum Alkmaar.