Purmerend op Zondag

19 mei 2019

Purmerend op Zondag 19 mei 2019


Dagje uit in de regio

(Foto: aangeleverd)

REGIO – Als je zin hebt om iets leuks te doen denk je aan 'Dagje uit in de regio'. De bijlage propvol uitjes bij jou in de regio wordt vandaag verspreid met deze krant. Bewaar de krant goed, want dan mis je geen evenement in jouw buurt. Tegelijkertijd lanceert Rodi Media vandaag www.dagjeuitinderegio.nl. Eén website waar je alle uitjes uit de hele regio vindt. Dat is goed nieuws voor iedereen die wakker wordt met het idee: we gaan iets leuks doen vandaag!

Zwemmen onderdeel van dagje uit 55-plussers

Het fraaie zwembad in het Friendship Sports Centre. (Foto: aangeleverd )

PURMEREND - Maria Deen, de drijvende kracht van Stichting Mee Doen Purmerend!, krijgt veel voor elkaar. De initiatieven die ze speciaal voor ouderen vanaf 55 jaar ontplooit kunnen rekenen op veel bijval en enthousiasme. Nieuw in de plannen van Maria is het organiseren van een zwemuurtje in het Friendship Sports Centre in Amsterdam. "We gaan niet alleen zwemmen, we maken er een compleet dagje van", vertelt Maria Deen.

Mooi initiatief van Stichting Mee Doen Purmerend!

Het Friendship Sports Centre is de thuisbasis van Sportclub Only Friends, de door Noord-Amsterdammer Dennis Gebbink opgerichte vereniging voor kinderen en jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking of een chronische ziekte. In het Friendship Sports Centre, dat in de hele wereld bekend staat, biedt de vereniging een gevarieerd aanbod van verschillende sporten. Hierbij wordt altijd gedacht vanuit de behoeften en belevingswereld van deze groep jonge sporters. In het mega-centrum, dat vanaf de Ringweg A10 goed is te zien, zijn verschillende faciliteiten aangelegd. Waaronder een fantastisch mooi zwembad.

Uit isolement

"Ik ben hartstikke blij dat ik een mooie afspraak heb kunnen maken met de leiding van het centrum. Met een groep ouderen kunnen we vanaf 4 juli eens in de maand terecht. Om er eerst een uurtje te zwemmen en daarna de lunch te gebruiken. Ik ben ervan overtuigd dat we hiermee ook veel ouderen uit een isolement kunnen halen. We gaan er een lekker dagje uit van maken. Ik reken op grote belangstelling", spreekt Maria Deen de hoop uit.

Met beperking

Ouderen vanaf 55 jaar kunnen zich aanmelden. Dit mogen ook mensen zijn met een beperking mits ze voor begeleiding zorgen. Maria: "We kunnen per keer met pakweg 20 tot 25 deelnemers weg. Hoe meer ziel, hoe meer vreugd, maar voor de mensen met een beperking moet iemand mee die ze kan uit- en aankleden."

In de tussentijd heeft Deen met vervoerder Waterlandse Taxi Centrale (WTC), vanaf 1 juni de opvolger van Munckhof, goede afspraken gemaakt. "We hebben afgesproken dat we om tien uur worden opgehaald en om ongeveer vier uur weer terug zijn. Van halfeen tot halftwee wordt er gezwommen. En we gebruiken in het centrum de lunch. Ik zie het helemaal zitten, want bij mooi weer kunnen we heerlijk buiten zitten. Er is daar zoveel te zien."

Aanmelden

De kosten bedragen € 29,50 alles inbegrepen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website (www.stichtingmeedoenpurmerend.nl) of bij Maria Deen persoonlijk. Haar telefoonnummer is 06 10 50 36 40. Een mail sturen kan ook: mariadeen@kpnmail.nl

Maria is ook vrijdag tussen 11.00 en 17.00 uur in Molentocht aan de Persijnlaan 99 aanwezig.

Ouderen met Vrienden voor Purmerend naar Keukenhof

De deelnemers, hier voorafgaande aan het vertrek, hadden prachtig weer. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - De stichting Vrienden voor Purmerend is er in geslaagd om afgelopen dinsdag in samenwerking met Tours en Tickets in Amsterdam en met Bakker Touringcars een gratis dagje Keukenhof te verzorgen voor mensen uit Purmerend.

"Rond de 200 oudere, soms eenzame of kwetsbare mensen hebben we een leuke dag bezorgd", aldus Hans van Gelder van Vrienden voor Purmerend.

Alle deelnemers genoten met volle teugen van al het moois dat onze nationale bloemenpracht in Lisse te bieden had. Het prachtige weer zorgde voor de kers op de taart.

Er was heel veel te bewonderen. Veel fleurige kleuren en prachtige bloemen. De Vrienden voor Purmerend boden de mensen ook een consumptiebon aan.

Van Gelder tot slot: "Het was alles bij elkaar een geslaagde dag. We zagen volop glimlachende gezichten en dankbare ouderen. Opzet geslaagd, want daar hebben we het tenslotte voor gedaan."

Open huis bij locaties van Reakt

PURMEREND - Op donderdag 23 mei houden de drie locaties van Reakt Purmerend open huis met een themamiddag vol herstelverhalen, gedichten en rondleidingen.

Herstelverhalen vormen een belangrijk aspect in het leven van cliënten die te maken hebben (gehad) met de GGZ of de Verslavingszorg.

Tijden

12.30-13.00 uur Inloop met koffie/thee en 13.00 tot 14.00 uur herstelverhalen op Nijverheidsweg 14; 14.00 tot 14.15 uur Rondleiding en herstelverhalen op Grip, Nijverheidsweg 15a; 14.15 tot 15.30 uur Rondleiding met herstelverhalen en napraten op Kwadijkerkoogweg 12.

Team Harley Snijders Nederlands kampioen

De titel is definitief binnen! (Foto: Bruis van Leeuwen )

PURMEREND - Vorige week kwam Harley Snijders met zijn team Haarlemmermeer 1, bestaande uit Harley, Youri Dekker, Kenneth Ramos en Kim ter Bruggen, voor de zevende keer dit seizoen uit op het Nationale Jeugd Trio League Noord Holland, om de strijd aan te gaan met zes andere teams uit de regio.

Vorige maand werd al duidelijk dat ze de eerste plek in hun zak hadden, maar na vijf gewonnen wedstrijden was het zover, met een voorsprong op de nummer twee van 3583 pins werden ze kampioen 2018/2019.

Prachtig resultaat

Een prachtig resultaat waar ze trots op kunnen zijn en ze zich op kunnen gaan maken voor de strijd tegen de andere nummers 1 tijdens de landelijke NJTL, welke over twee weken plaats zal vinden. Al met al spannende tijden zo op het einde van het seizoen.

Marijke's laatste dagen bij Harry de Groot

Marijke (met bloemen) temidden van collega's aan Padjedijk. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Ze was iets meer dan 16 jaar het vrolijke gezicht in twee vestigingen van bakkerij Harry de Groot. Afgelopen woensdag in het filiaal Padjedijk en donderdag in Weidevenne beleefde Marijke van Immerzeel haar laatste dagen. Ze gaat genieten van haar pensioen. "Een zorgzame dame die zowel bij de collega's als de klanten heel goed ligt", zo betitelt Monique van Zuthen vanuit de vestiging Padjedijk haar directe collega. "Marijke lacht altijd, heeft voor iedereen een woordje klaar. En ze kon zich ook goed staande houden tussen de jongere collega's. Kortom, een ideale collega. We vinden het heel jammer dat ze weg is." Marijke was de laatste jaren steevast op woensdag in de binnenstad, een dag later hielp ze klanten in de bakkerij in winkelcentrum Weidevenne. Klanten van beide winkels laten zich uiterst positief uit over Marijke. "Ze is echt het zonnetje in de winkel, is nooit chagrijnig. Ik heb altijd veel bewondering voor haar gehad", aldus een van de vaste Weidevenne-klanten. Als verrassing werd Marijke deze week uitgenodigd voor een etentje met haar collega's.

Korendag Monnickendam

MONNICKENDAM - Cantorij Monnickendam houdt zaterdag 25 mei 2019 de traditionele Korendag, inmiddels niet meer weg te denken uit de regio. Dit jaar nemen ongeveer 75 koren deel. Elk koor krijgt 25 minuten de gelegenheid om uit eigen repertoire te zingen, met of zonder begeleiding van instrumenten. Het accent van de Korendag ligt vooral op het stimuleren van de koorzang en op het interesseren van meer mensen voor het gezamenlijk musiceren. Vanaf 9.30 uur is inloop in alle kerken en andere locaties van Monnickendam waar de Korendag vlag uithangt. Aanvang: 10.00 uur, kosten bedragen € 3,50.

Magazijnleegverkoop bij EP:Beerepoot

REGIO - Het magazijn van EP:Beerepoot aan de Bollenmarkt in Zwaagdijk-Oost opent zondag 19 mei om 11.00 uur de deuren voor de populaire Magazijnleegverkoop. Profiteer acht dagen lang van extreem hoge kortingen op elektronica van topmerken. Wees er snel bij.

De Magazijnleegverkoop is niet meer weg te denken. Het gehele magazijn wordt opgeruimd om plaats te maken voor de allernieuwste modellen en dat levert spectaculaire aanbiedingen voor u op. Wasmachines, drogers, (Oled)televisies, stofzuigers, koelkasten, inbouwapparatuur, koffiemachines en audio gaan weg voor bodemprijzen. Prachtige producten van onder andere Liebherr, Bosch, Samsung, Siemens, Philips, Miele, Sonos, Bose, Sony, LG, Jura en AEG zijn aanwezig.

Vele klanten weten inmiddels de weg naar het magazijn aan de Bollenmarkt wel te vinden. Niet alleen vanwege de hoge kortingen, maar ook vanwege het uitgebreide advies, de ongekende service en garantie die zij van EP:Beerepoot gewend zijn. Een mooie aankoop gedaan, maar geen ruimte in de auto? Maak zondag 19 mei gratis gebruik van de Mercedes-Benz bestelwagens van Gomes!

Van zondag 19 mei tot en met zondag 26 mei is men van harte welkom aan Bollenmarkt 15 in Zwaagdijk-Oost (WFO-terrein). Op beide zondagen is het magazijn van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Van maandag 20 mei tot en met zaterdag 25 mei is men van 10.00 tot 18.00 uur welkom. Kom langs en profiteer van extreme kortingen, maar met de service van EP:Beerepoot. Kijk voor meer informatie en extra aanbiedingen op www.epbeerepoot.nl.

Mantelzorgregisseur groot succes

PURMEREND - De mantelzorgregisseur van gemeente Purmerend, aangesteld in 2015, behaalt goede resultaten. In 2019 zijn er vier keer zoveel mantelzorgers in beeld als in 2015. Het waren er 365 en dat aantal is opgelopen naar bijna 1500. Dit betekent dat het college het budget onder de loep moest nemen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het budget voor het mantelzorgcompliment voor dit jaar te houden op het huidige bedrag van 240.000 euro. Wij verdelen dit budget over de aanvragers met een maximum van 150 euro per aanvraag.

"Ik ben ontzettend trots op onze mantelzorgers in de stad. Ik vind het belangrijk dat we hen zoveel mogelijk steunen en aandacht blijven geven als extra steun in de rug. Wegens de financiële situatie van de gemeente moeten wij ook op de centen letten. Ik geloof er in dat we recht doen aan onze mantelzorgers door hen goed te blijven ondersteunen en door te laten zien, dat we waardering hebben voor hun inzet.", aldus wethouder Harry Rotgans.

De jaarlijkse dag van de mantelzorg vindt plaats op vrijdag 8 november in de middag in de hal van het stadhuis. De organisatie is in handen van Clup Welzijn.

Evaluatie

Eind van dit jaar volgt een evaluatie van het mantelzorgbeleid, waarbij ook gekeken wordt naar het samengaan met het beleid van de gemeente Beemster richting de bestuurlijke fusie vanaf 1 januari 2022.

Meer weten over mantelzorg, kijk dan op purmerend.nl/mantelzorg. Bellen kan ook met (0299) 452 555 of mailen met loketwmo@purmerend.nl.

Proeflokaal Bakker bestaat 10 jaar

PURMEREND - Deze maand viert Proeflokaal Bakker het 10-jarig bestaan. Saillant is het dat het bekende établissement, ooit bekend als Café Bakker, altijd door vrouwenhanden in bedrijf is gehouden. Sedert 1929 door drie generaties vrouwen aan het roer van het toen nog bekende marktcafé dat alleen op de dinsdagen tijdens de veemarkt open was.

Toen de veemarkt was verdwenen van het plein is het in handen gekomen van Lida Finnema en Paul Verhoeven. Lida is inmiddels de vierde eigenaresse van dit mooie café, dat ze samen met haar man bestiert.

Nu met vele speciaalbieren en mooie Genevers is het café omgedoopt tot Proeflokaal. Van dinsdag tot en met zondag open en met vele activiteiten. Zoals Keezen, een Noord-Hollands bordspel, klaverjassen, een Vrouwenbiergilde (Eerste van Nederland), dichtersavonden en live Gipsy jazz verzorgd door Peu de Feu. Eens in het jaar wordt er live bier gebrouwen in het kader van de week van het Nederlandse bier.

Het Proeflokaal heeft een gezellig terras, en in de zomermaanden een extra groot terras op de koemarkt.

Lida: "Wij kunnen terugkijken op een mooi decennium met veel van onze gasten die ons goed weten te vinden. De afgelopen 10 jaar zijn voorbijgevlogen met mooie herinneringen. Wij zeggen altijd: dit bereik je alleen maar door je trouwe bezoekers, en je moet bereid zijn om altijd hard te werken. Of je nou van ver komt en ons een keer hebt bezocht, of een buurtbewoner die drie keer in de week komt, het is altijd fijn dat de mensen met een blij gezicht ons weer bedanken voor een fijn verblijf. Voorlopig gaan wij lekker zo door en gaan op voor de toekomst."

Runnersteam Angie en Vlinder streeft naar € 40.000,- voor Kika

Het team heeft er al heel wat trainingsuren opzitten. Vooraan in het midden Angie. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Zondag 26 mei is in Almere de Kika Run. Vanuit deze regio doet onder andere Team Angie en Vlinder mee. Een team met een aangrijpend verhaal. Want een van de naamgevers van de formatie, is de pas 5 jaar oude Angie Burrie. Angie heeft Leukemie (ALL).

"Het moet toch lukken om samen kinderkanker de wereld uit te rennen!"

Angie vecht al anderhalf jaar tegen deze verschrikkelijke ziekte. Dit doet zij onder andere samen met haar zus Vlinder van 7 jaar. Vlinder steunt haar kleine zus door dik en dun. Samen zijn zij Team Angie en Vlinder. Aan dit team hebben zich inmiddels meerdere mensen gecommitteerd, die allemaal in actie komen voor Kika in de strijd tegen kinderkanker.

Wereld stort in

Nancy Burrie, de moeder van Angie en geboren en getogen Purmerendse, vertelt over het initiatief: "Wanneer je hoort dat je kind kanker heeft, stort je wereld compleet in. Vooral het eerste jaar van het behandeltraject is erg zwaar. Angie was toen 3 jaar. De chemotherapie, de medicijnen (Angie slikte in het begin 21 pillen per dag), moeite met eten, slapeloosheid, angst, spoedopnames, bloedtransfusies, noem het maar op. Dat is een hel. Dit wens ik geen enkele ouder toe."

75% geneest

\Kika financiert onderzoek naar kinderkanker, om de behandelmethoden te verbeteren en de genezingskans te vergroten. Op dit moment geneest 75% van de kinderen met kanker. Dit betekent dat één op de vier kinderen het niet overleeft. Dit moet beter, vindt Nancy.

"Nu het met Angie weer wat beter gaat, willen wij ons graag inzetten voor de strijd tegen kinderkanker. Vorig jaar renden mijn oudste dochter Vlinder en mijn vader, Thijs Burrie, de Kika Run in Almere. Dit jaar ren ik zelf ook 10 kilometer mee, maar daarvoor moest ik wel echt aan de bak en gaan trainen."

Liefst 30 runners

En: "Door een oproep sloten zich al snel meerdere runners aan bij ons team, onder wie Monique Lindner. Monique is eigenaresse van Livera in Purmerend. Maar ook Jeannette Zwaan, Jessica Eijk, zij is van het bedrijf Kop of Munt, en Frans Sleebos haakten aan. Het zijn eveneens Purmerenders."

Ook Angie, het zusje van Vlinder, en haar opa Thijs rennen weer mee. Ze hebben de afgelopen maanden goed en stevig getraind om in Almere beslagen ten ijs te komen. De groep bestaat momenteel uit 30 runners uit Purmerend en omstreken. Zondag de 26e rent de grote groep in Almere de Run for Kika. Met het ultieme doel zoveel mogelijk geld ophalen. "Want geen bedrag is te hoog voor dit doel", stelt Nancy.

Hartverwarmend

Nancy Burrie: "Samen rennen we kinderkanker de wereld uit! De reacties zijn hartverwarmend. Veel particulieren en bedrijven uit Purmerend, Edam-Volendam en omgeving (in totaal al 1000 sponsoren) hebben aan ons team inmiddels een bijdrage geleverd voor Kika. Het bedrijf ITSD uit Purmerend sponsort o.a. speciale teamshirts. Iedere euro is keihard nodig."

Wil je Team Angie en Vlinder ook sponsoren? Ga dan naar www.runforkika.nl/team-angie-en-vlinder

Jeugdtheateruitvoering bijbelverhaal Ester in Taborkerk

PURMEREND - Kinderen en tieners uit de Protestantse Gemeente Purmerend houden op zondag 26 mei in de grote zaal van de Taborkerk (Maasstraat 2) met hulp van creatieve gemeenteleden en jongeren een theateruitvoering van het Bijbelverhaal Ester. Aanvang 10.00 uur.

Iedereen is hiervoor van harte uitgenodigd. De toegang is vrij. Er wordt gecollecteerd voor een goed doel. Na afloop is er koffie/thee, frisdrank en limonade met iets erbij.

Eens in de twee jaar wordt een verhaal uit de Bijbel gekozen en met toneel, zang en muziek tot leven gebracht. Het Bijbelboek Ester gaat over de Joodse jonge vrouw Ester die in de vijfde eeuw voor Christus in het Perzische rijk leefde en als koningin haar volk redde van de dood. Het thema van het verhaal is dat God in moeilijke omstandigheden mensen zoekt die op Hem vertrouwen en via hen uitkomst biedt.

Kinderen en tieners verdiepen zich tijdens twee voorbereidingsavonden in het verhaal en bedenken samen de scènes. Kinderen, tieners, jongeren en volwassenen werken samen aan kostuums, decors, toneelspel, zang, muziek en techniek. In de nacht van zaterdag op zondag blijft de jeugd in de kerk slapen.

Meer informatie via e-mail: jeugdwerker@pgpurmerend.nl of kijk op www.pgpurmerend.nl

Rondje langs tuinen in Noord-Holland Noord

Gepassioneerde tuineigenaren willen iedereen laten meegenieten van hun prachtige privé-tuinen. (Foto: aangeleverd)

REGIO - 'De Groene Route' bestaat inmiddels al 5 jaar en wordt gevormd door een groeiende groep gepassioneerde tuineigenaren en kwekers in Noord-Holland Noord. Zij stellen op zaterdag 25 en zondag 26 mei hun privé-tuinen open voor iedereen.

"Wij willen anderen graag laten meegenieten van onze prachtige tuinen, groene ontwerpen en planten van bijzondere kwekerijen. Duurzaamheid en milieubewust werken staat bij allen hoog in het vaandel", aldus een van de tuineigenaren.

Wandel tijdens het open weekend langs vijvers en borders vol Alliums, geniet van Geranium, Akelei en vele andere stralende voorjaarsdiva´s. Voor meer info en deelnemers per datum, adressen en meer kan men de website raadplegen: www.degroeneroute.nl.