Purmerends Nieuwsblad

7 maart 2019

Purmerends Nieuwsblad 7 maart 2019


Wellicht wonen en werken op De Koog

Onderzocht wordt wat de kansen en mogelijkheden zijn. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Het college van B&W vraagt de gemeenteraad om mee te denken over verdere stappen in de ontwikkelingen van bedrijventerrein De Koog. Dit is in reactie op een motie die in april 2017 door de gemeenteraad is aangenomen en waarin werd gevraagd te onderzoeken welke kansen en mogelijkheden er zijn voor woningbouw op het bedrijventerrein.

Bedrijvigheid mag niet in het gedrang komen

Het college vraagt de raad om zich uit te spreken over de voorgestelde ontwikkelrichting. Dit onderwerp komt daarom naar verwachting op de agenda van de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer van volgende week donderdag voor een meningsvormende discussie.

Om de motie van de raad te kunnen beantwoorden heeft het bureau IS Maatwerk vorig jaar in opdracht van de gemeente oriënterend onderzoek gedaan. Daarbij heeft het bureau onder meer workshops gehouden en gesprekken gevoerd met verschillende ondernemers van De Koog. Aan de hand van deze bijdragen en op basis van informatie die al bij de gemeente bekend was, zijn kansen en risico's in kaart gebracht.

Richting

Het college heeft in de beantwoording van de motie aangegeven dat het bereid is om initiatieven voor woningbouw toe te staan, als dit de bedrijfsvoering van huidige bedrijven niet in de weg zit. De gemeente gaat niet actief bedrijven opkopen of zelf op zoek naar initiatieven, maar faciliteert ondernemers en eigenaren die kansen zien om woningen te realiseren in het gebied.

Combinatie woningbouw

Het college ziet dat in de toekomst op De Koog een woon-/werkgebied kan ontstaan met daarin plek voor de huidige bedrijven en nieuwe bedrijven in combinatie met woningbouw. Daarom vraagt het college nu aan de gemeenteraad hoe zij aankijkt tegen de voorgestelde richting.

Als de raad de mening deelt om initiatieven voor woningbouw toe te staan, zal het college van B&W een voorstel voorbereiden waarin dit scenario verder wordt uitgewerkt.

In de agenda Purmerend 2040 is onder meer de ambitie uitgesproken om circa 10.000 nieuwe woningen te bouwen tot 2040. Eén van de gebieden die daarvoor kansrijk wordt genoemd, is bedrijventerrein De Koog. Het aanwijzen van dit gebied in de agenda Purmerend 2040 heeft geleid tot de motie van 2017.

Voorwaarden

Bij het toestaan van woningbouw op De Koog worden, als het aan het college ligt, bepaalde voorwaarden gesteld. De belangrijkste voorwaarde voor mogelijke ontwikkelingen is dat de huidige bedrijven hun bedrijfsvoering kunnen voortzetten en dat eigenaren zelf initiatief nemen.

Oplossing parkeren

Daarnaast moet de begane grond beschikbaar blijven voor bedrijven, moeten eigenaren er 'met de buren uitkomen' als het gaat om maatregelen vanwege (milieu)activiteiten en moet parkeren op het eigen terrein worden opgelost.


Montessori houdt open dag

PURMEREND - Woensdag 13 maart houdt Montessori Onderwijs Purmerend van 09.00 tot 11.30 uur een open dag. Een goede gelegenheid om met eigen ogen te ervaren wat Montessori inhoudt en hoe er op de school mee omgegaan wordt.

Op de Montessorischool worden werken kinderen in eigen tempo, wordt het kind begeleid om het zelf te doen en geleerd om zelf verantwoordelijk en kritisch te zijn. Daarnaast komen de leerlingen in aanraking met kunst en cultuur.

De school is gevestigd aan Salland 38 in Purmer-Zuid. Bent u niet in de gelegenheid om op de open dag aanwezig te zijn maar u heeft wel interesse, neemt dan contact op met directeur Muriel Piek. Het telefoonnummer is 64 65 89.

Meer informatie is te vinden op de site www.mopurmerend.nl

Prinsenstichting zet de deuren open

Paardenspektakel in Beemster

Turnen op landelijk niveau in De Beuk

Strijd Purmerendse kegeltitels beslist

Prinsenstichting zet alle deuren wijd open

Gelukkig zijn op mijn manier is het motto bij Prinsenstichting. (Foto: Picasa)

PURMEREND - De Week van Zorg & Welzijn vindt plaats van maandag 11 tot en met 16 maart. Heel veel zorg- en welzijnsorganisaties openen die week hun deuren om je te laten zien hoe het er aan toegaat op de werkvloer.

Tijdens Week van Zorg & Welzijn van 11 tot en met 16 maart

Ook Prinsenstichting doet mee. Iedereen is van harte welkom op liefst 9 locaties. De medewerkers en cliënten laten belangstellenden graag zien hoe zij werken en wonen.

Banenmarkt

Naast het openstellen van de locaties is er op vrijdag 15 maart een banenmarkt; van 19.00 tot 22.00 uur bij Brownies&downieS Purmerend aan de Koemarkt, onderdeel van de zorgorganisatie. Heb jij ervaring in de Verstandelijk Gehandicaptenzorg of GGZ of heb jij andere zorgervaring op niveau 3, 4 en 5? Dan gaan de medewerkers graag met je in gesprek.

Kijk op de facebookpagina of www.prinsenstichting om te zien welke locaties meedoen.

Bij Prinsenstichting maak je deel uit van een organisatie met lef! Je hebt ruimte voor eigen keuzes, we leren van elkaar en kijken altijd naar wat mogelijk is. Ook krijg jij de kans om te groeien als persoon en pakken we een uitdaging met beide handen aan. "Op deze manier zorgen wij samen voor een zinvol leven en zinvol werk. Zowel voor onze medewerkers als voor onze cliënten", aldus Joyce Verouden van de afdeling Communicatie.

Landelijk turntoernooi in sporthal De Beuk

REGIO - In het weekend van 30 en 31 maart organiseert Turncentrum Waterland de landelijke kwalificaties turnen heren in de Beuk in Purmerend. Ruim 450 turners uit heel Nederland zullen deelnemen in de derde tot en met eredivisie.

Gebr. Van 't Hek hoofdsponsor, deelname Epke onzeker

De kwalificatiewedstrijden hebben sinds deze week een nieuwe naam, de firma Van 't Hek heeft zich als hoofdsponsor verbonden aan het toernooi.

Turncentrum Waterland is reeds enkele maanden bezig met de voorbereidingen. Met de firma van 't Hek uit Zuidoostbeemster als hoofdsponsor van het toernooi is de fundering gelegd om er een succesvol evenement van te kunnen maken. Met inzet van meer dan 100 vrijwilligers en verdere ondersteuning vanuit de middenstand in Purmerend en Beemster heeft de toernooi commissie daar alle vertrouwen in.

Thuiswedstrijd

Diverse leden van Turncentrum Waterland hebben dit weekend de primeur van een 'thuiswedstrijd'. Niet eerder werd er een landelijke turnwedstrijd georganiseerd voor de heren in Purmerend.

Bij de ontwikkeling van de plannen voor de nieuwe sportaccommodatie werd door de gemeente Purmerend uitgesproken dat deze geschikt gemaakt moest worden voor topsportevenementen, daartoe werden in 2017 alle benodigde voorzieningen aangebracht om turnwedstrijden als deze te kunnen organiseren.

Epke vraagteken

Of Epke Zonderland en Bart Deurloo acte de présence komen geven in Purmerend is nog onzeker.

De maand maart kent een volle agenda en de KNGU heeft diverse wedstrijden aangewezen als kwalificatiemoment voor de wereldkampioenschappen later dit jaar voor de Oranjeheren.

Nieuwe dienstregeling EBS

REGIO - Deze week is de nieuwe dienstregeling van start gegaan van EBS van start voor het openbaar vervoer in de regio Waterland.

De belangrijkste wijzigingen zijn de verbeterde aansluitingen op station Noord. Door deze wijzigingen sluit het busverkeer beter aan op metrolijn 52. Verder zijn er diverse wijzigingen met betrekking tot rijtijden, haltes, frequentie en routes van de buslijnen. Voor meer informatie kijk op www.ebs-ov.nl

Scholen naar halve finales NK dammen

REGIO - Afgelopen zaterdag was het in Heerhugowaard een enorm spannend damevenement in de overvolle aula van het Huygenscollege waar de finale schooldammen voor het provinciaal kampioenschap plaatsvond.

In de twee leeftijdscategorieën, pupillen en welpen, deden in totaal 150 kinderen uit het basisonderwijs mee. Na het behalen van de titel, eerder in Purmerend, behaalde Middelie een verdienstelijke 6e plaats bij de pupillen. Het team van Wheermolen deed nauwelijks onder voor Middelie want met dezelfde score maar enige weerstandspunten minder werden zij 7e in de eindtabel.

Beide teams plaatsten zich hierdoor voor de halve finales van Nederland, op zaterdag 13 april.

Overdekt steenwerpen

ZUIDOOSTBEEMSTER - Zondag 17 maart wordt in Buurthuis Zuidoost het 'Open Beemster Kampioenschap Indoor Steenwerpen' gehouden. De aanvang is 14.00 uur.

Teams van 6 werpers kunnen zich nog aanmelden via een mail naar info@buurthuiszuidoostbeemster.nl De kosten per team bedragen € 10,-.

De winnende formatie mag zich voor een jaar houder van de wisselbeker noemen.

Het buurthuis staat aan het Middenpad 2. Voor meer informatie kijk op www.buurthuiszuidoostbeemster.nl

Bloomfeld Eventing Derby

(Foto: aangeleverd)

REGIO - Stal Maarse organiseert zaterdag 9 en zondag 10 maart voor de vierde keer de Bloomfeld Eventing Derby op het complex van de LR & PC Beemster Ruiters aan de Nekkerweg 13a in Middenbeemster.

Komend weekeinde bij Beemster Ruiters

Eventing bestaat in principe uit drie onderdelen, te weten dressuur, een springparcours en daarna een crossparcours over natuurlijke hindernissen door weilanden en bos. In de winter kan dit niet gereden worden door de weers- en bodemgesteldheid zo is de Indoorcross ontstaan.

Erkend door bond

Stal Maarse heeft de wedstrijd op de grote buiten zandplaat van de Beemster Ruiters uitgezet en dat was voor de 3 eerdere edities een groot succes. Dusdanig dat de KNHS deze wedstrijdvorm een Eventing Derby heeft genoemd en heeft opgenomen in het eventingreglement. Bloomfeld Eventing.

Heel veel combinaties hebben de laatste weken met veel plezier crossles gekregen in groepjes van vijf. Eerst alle hindernissen oefenen met aanwijzingen van John Maarse en daarna het hele parcours achter elkaar. Blije pony's en paarden, jonge ruitertjes. De oudste ruiter is 73 jaar.

Spelregels

"Het klinkt misschien makkelijk springen over een hindernis maar met deze uitleg leren de ruiters hoe je dat doet over verschillende soorten hindernissen bv hoe rij je naar de mooi aangeklede waterhindernis 'de Corendon Pool' of hoe moet het tempo van het paard zijn naar 'Caroline's Puntje' een hele smalle hindernis, tussen de vlaggetjes door springen, het kan zómaar zijn dat het paard er langs loopt."

Uitdagend

Zondagmiddag wordt de zogeheten M rubriek verreden. Hierin verschijnen ook internationale ruiters met jongere paarden aan de start. Voor alle klassen die hoger starten past de parcoursbouwer de hindernissen aan.

Angelina: "Ik kan de bezoekers verzekeren dat het een uitdagende en spannende rubriek wordt, voor ruiters, paarden en pony's om te rijden maar het is ook een fantastisch schouwspel om te zien.

Iedereen is welkom om de ruiters aan te moedigen en te kijken naar spectaculaire sprongen. De entree is gratis. Er zijn lekkere versnaperingen en leuke stands om van te genieten.

Boodschappenpakket voor Patricia

De winnares en haar man Wilco achter de volle boodschappenkar. Links Ceyhun Samat, naast hem wethouder Paul van Meekeren. (Foto: EVERT RUIS)

PURMEREND - Patricia de Boer is de winnares geworden van een Deen boodschappenpakket ter waarde van € 150,-. Zij wist het goede antwoord op de vraag in welke afvalbak de tandenborstel hoort. Dit als onderdeel van de afvalcampagne van de gemeenten Purmerend en Beemster.

In november startten beide gemeenten de campagne. Met als doel bewustzijn te creëren voor het scheiden van afval. In dit tweede deel van de campagne werd antwoord gegeven op de vraag in welke afvalbak de tandenborstel hoort.

Actief afval scheiden

Patricia en haar man Wilco zijn actief bezig met het scheiden van hun afval. Hij houdt zich daarnaast bezig met het opruimen van zwerfafval. Patricia: "Ons gezin bestaat uit vijf personen, maar onze restafvalbak zit lang niet vol. Omdat wij ons afval goed scheiden, is het voor ons geen probleem dat de bakken tweewekelijks worden geleegd."

In januari en februari konden inwoners van Purmerend en Beemster meedoen met een prijsvraag. In een filmpje gaf een afvaldeskundige uitleg over welk afval er wel en niet bij het plastic afval hoort.

In het filmpje stelde zij de vraag bij welk afval de plastic tandenborstel moet worden weggegooid. Het juiste antwoord is: bij het restafval. De naam van Patricia kwam uit de hoge hoed met ruim 600 correcte inzendingen.

Nieuwe prijsvraag

De campagne loopt nog tot en met mei. Deze maand komt er een nieuwe prijsvraag over afval online. Kijk op www.openoverafval.nl

Patricia de Boer gaf het juiste antwoord en werd uit alle juiste inzendingen geloot. Ze kreeg het pakket uit handen van wethouder Paul van Meekeren.

Kegeltitels Van Oostrom en Muller

Alle kampioenen gingen na afloop op de foto. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Ina van Oostrom en Harry Muller werden afgelopen week opnieuw gekroond tot kegelkampioenen van Purmerend.

Op de kegelbanen van partycentrum Slot Purmersteijn aan het Slotplein werd weer gestreden om het jaarlijks terugkerende kampioenschap. Zaterdagmiddag waren de laatste wedstrijden tussen de hoogst ingedeelde kegelaars met als uiteindelijke winnaars de beide A-gooiers. Van Oostrom en Muller behoren al jaren tot de favorieten maar je moet het toch maar steeds waar maken en dat hebben zij wederom gedaan.

Bij de dames eindigde Truus de Lange als tweede en behaalde Marijke Tenniglo de derde prijs, mede door het behaalde aantal negens.

Bij de heren eindigden Jan de Ruiter en Bert Slegt na Harry Muller op gelijke hoogte maar omdat Jan de Ruiter één negen meer scoorde werd hij tweede. De verenigingsprijs ging bij de dames naar Alle Negen en bij de heren naar 't Gouwe Klauwtje.

Al met al kijkt de organisatie terug op wederom een zeer geslaagd toernooi.

Liedjes van Toon in Onder de Linden

MIDDENBEEMSTER - Liedjes van Toon Onder de Linden is de titel van de avond op zaterdag 9 maart. Een eigentijds, vrolijk programma met muziek, poëzie, verhalen en lieve liedjes rondom Toon Hermans. Aanvang 20.30 uur.

Een muzikale ontmoeting met de liedjes en hits van Toon.

Een avond over harmonie, passie, beleving, herkenning, liefde en over de grote dingen die vaak zo klein gekoesterd worden als je ze ziet. Toon Hermans noemde zichzelf een clown, en meer een feestneus dan de wijsneus. Een Fratsenmaker.

Toon wilde niets liever dan de mensen voor even hun problemen en zorgen doen vergeten.

Genieten van Gerard Alderliefste

Van links naar rechts Gerard Alderliefste, Maria Eldering en Rob Stoop. (Foto: Walter Hollenkamp)

MIDDENBEEMSTER - In de Keyserkerk was een optreden van Gerard Alderliefste & Friends.

Zij speelden en zongen Franse chansons van onder meer Jacques Brel, Michel Fugain, Julien Clerc en eigen werk. De bezoekers in de overvolle kerk waren laaiend enthousiast en zongen mee. Na afloop konden de bezoekers CD's kopen.

Alzheimercafé

PURMEREND - Alzheimer Café Purmerend heeft op woensdag 13 maart weer een bijeenkomst in Zorgcirkel Molentocht. Aanvang 19.30 uur.

Het thema is 'Wat moet je regelen als er sprake is van dementie en hoe moet je dit doen. Gespreksleiders zijn Anja Niggebrugge en Erna Waal.

Vooraf aanmelden is niet nodig. Inlopen vanaf 19.00 uur. Molentocht is gevestigd aan de Persijnlaan 88 in Purmer-Zuid.

Voor meer informatie, tel. 06 18216884. Via de mail naar zaanstreek-waterland@alzheimer-nederland.nl

Stedelijk Orkest vertolkt Disney

Stedelijk Orkest heeft een breed repertoire. Deze foto is gemaakt tijdens het nieuwjaarsconcert. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Op zondagmiddag 10 maart brengt Stedelijk Orkest een programma met de mooiste muziek uit de films van Disney. Plaats van handeling is theater De Purmaryn. Met speciale medewerking van Maarten Peters, die de bijbehorende verhalen vertelt. De aanvang is 14.30 uur.

Voor deze gelegenheid wordt De Pumaryn omgetoverd tot een magische plek. Disney muziek is voor iedereen bekend en daarmee heel toegankelijk. Voor het orkest is het leuk om te doen want er zitten uitdagende stukken bij, het is hele mooie muziek en in al zijn facetten ook muzikaal interessant om te repeteren.

Rijke muziek

Juist omdat het heel bekend is bij de jeugd, zowel de oudere jeugd (inmiddels volwassenen met kinderen) als de huidige kinderen die opgroeien met prachtige films van Disney, iedereen kan zich helemaal vinden in deze rijke muziek. Muziek die ook nog eens de fantasie prikkelt en uitnodigt tot meezingen.

Bekende films

Maarten Peters verbindt de diverse sprookjes aan elkaar met zijn vertellingen. Onder meer Peter Pan, Aladdin, Pocahontas, Lion King en nog vele andere bekende films passeren de revue. In de vertelling wordt natuurlijk gezongen en zal ook Luchtacrobatiek Purmerend van Milou van Onna haar kunsten vertonen.

Stedelijk Orkest hoopt dat alle bezoekers verkleed komen en hartstochtelijk meezingen. Donald Duck, Mickey en Goofy staan al in de coulissen, ze zijn er klaar voor.

De toegang voor volwassenen is € 12,50 en jeugd tot 16 jaar betaalt € 7,50. Voor het reserveren van kaarten kan men mailen naar kassa@depurmaryn.nl, via de website https://depurmaryn.nl/programma/stedelijk-vertelt-disney/ of telefonisch naar 43 22 05.

De rol van Joan in The Wife wordt vertolkt door Glenn Close. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Het overzicht van de films voor de komende dagen op het doek van Filmhuis Purmerend. Deze worden vertoond in 't Stamhuis aan de Kerkstraat 11.Filmhuis Purmerend draait op vrijdag 8 maart Woman At War.

Vrijdag 8 maart Woman At War van Benedikt Erlingsson, IJsland / Frankrijk / Oekraïne, 2018, 101'.

Halla (50) is een onafhankelijke vrouw. Ze leeft een rustig bestaan in Reykjavik en werkt er als koordirigent. Maar achter de schermen van deze ogenschijnlijk vredige routine, leidt Halla een dubbelleven als radicale milieuactivist. In haar eentje verklaart ze de oorlog aan de lokale aluminiumindustrie om de prachtige IJslandse hooglanden te beschermen.

Zaterdag 9 maart Widows van Steve McQueen, Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten, 2018, 129'.

Widows is een lekkere misdaadfilm met een multicultureel en een feministisch randje. Maar de film is veel meer en gaat over verwachtingen en vooroordelen. Huidskleur, achtergrond, sekse, die kenmerken bepalen hoe de personages elkaar bekijken en hoe de kijker hen ziet. Regisseur Steve McQueen (12 Years A Slave), woonachtig in Amsterdam, speelt daar meesterlijk mee. De weduwen uit de titel blijken steeds anders dan je denkt.

Dinsdagmiddag en -avond 12 maart de film The Wife, van Björn Runge, Verenigd Koninkrijk / Zweden / Verenigde Staten, 2017, 100'.

Schrijver Joe Castleman ontvangt in Stockholm de Nobelprijs voor de literatuur: de hoogst mogelijke eer die hij tracht te delen met zijn vrouw Joan. Joan is de ideale vrouw, meelevend, gevat en praktisch. Ze houdt duidelijk nog van de man op wie ze veertig jaar eerder als literatuurstudente verliefd werd, maar iets in haar staat op springen. Uit flashbacks blijkt dat ze als mevrouw Castleman wel erg veel van haar identiteit heeft ingeleverd.

Vrijdag 15 maart de film Psycho van Alfred Hitchcock, Verenigde Staten, 1960, 109'.

Deze klassieker wordt in het kader van de filmcursus en in samenwerking met Cultuurhuis Wherelant georganiseerd.

Psycho is de beroemdste film aller tijden en de invloedrijkste horrorfilm uit de geschiedenis. Regisseur Alfred Hitchcock verving de traditionele griezels, zoals vampieren, weerwolven en zombies, door een uiterst menselijk monster.

De avondvoorstellingen beginnen om 20.30 uur, middagvoorstellingen om 13.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden op vertoon vriendenpas € 6,-). Reserveren kan op de website www.filmhuispurmerend.nl en daar is ook de informatie te vinden over de andere films die gedraaid worden. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl.