Omring Express

11 april 2019

Omring Express 11 april 2019


1 / 12

Maaike helpt jouw blokkades te herkennen en te overwinnen. (Foto: Warner de Weerd).

Viervoeter Maaike van paardencoach Esther Hiddema herkent innerlijke blokkades

Een paard als spiegel van je persoonlijkheid

WAARLAND- Maaike helpt jouw blokkades te herkennen en te overwinnen. Nee, Maaike is geen psycholoog, geen hulpverlener in de klassieke zin van het woord maar een paard. Ze wrijft tegen je buik ten einde je onzekerheden weg te duwen, flankeert je terwijl je in gesprek bent als teken dat je beschermd moet worden of loopt juist weg richting het hek om aan te geven dat het tijd wordt om je wereld te gaan vergroten. Welkom bij Praktijk The Mirror of beter gezegd paardencoach Esther Hiddema: ,,Maaike is als een spiegel, een mirror, van je persoonlijkheid. Ze voelt aan wat voor persoon je bent en waar je belemmeringen zitten om je eigen ik te durven tonen."

Paardencoach Esther Hiddema met haar paard Maaike. (Foto: Warner de Weerd).

Maaike kan natuurlijk niet praten en daar komt Esther om de hoek kijken. Zij vertaalt de lichaamstaal van haar paarden om vervolgens te bespreken wat je ziet, voelt en wat het met je doet in het dagelijkse leven. Door (h)erkenning verdwijnt de blokkade en start de acceptatie. Er wordt altijd gestart met een intakegesprek. Hierdoor ga je gelijk wat meer de diepte in, waardoor er al bepaalde inzichten naar boven komen. ,,Het is fijn als een persoon hierbij echt naar zichzelf durft te kijken en de waarheid vertelt. Dat is niet altijd even makkelijk", vertelt Esther die al decennia paardencoach is, eerst in De Weere en sinds een jaar op haar nieuwe thuisbasis met veel privacy in Waarland. ,,Dit komt omdat sommige dingen ver weg gestopt zitten. Maar het paard kan je hierbij helpen. Zij voelt aan als er iets belangrijks verzwegen wordt en is er iets waar je (nog) niet over wilt praten, dan kun je dat gewoon aangeven."

Een heftig verhaal

Esther vertelt: ,,Een tijd geleden had ik tijdens een opstelling iemand die in zijn jeugd misbruikt was door een familielid. Hij was hierdoor erg beschadigd en liep steeds tegen dingen aan waar hij meer inzicht in wilde. In deze opstelling werd ik geassisteerd door een ervaren psycholoog. Deze stond representant voor degene die de incest gepleegd had en claimde onschuldig te zijn met het argument dat hij zelf ook misbruikt was in zijn jeugd. Ik voegde een extra representant toe in de rol van onschuld. Toen de psycholoog, als zijnde het familielid dat de incest had gepleegd, de 'onschuld' letterlijk en figuurlijk wilde omarmen, greep paard Maaike direct in en liep pontificaal tussen hen door, waardoor de 'schuldige' en de 'onschuld' een stuk uit elkaar gezet werden. Voor het paard moet een systeem kloppen en dit klopte zeker niet. De bewustwording van de vraagsteller, dat zijn familielid die hem misbruikt had zijn handen niet zomaar in onschuld kon wassen, maar zeer zeker verantwoording moest afleggen voor zijn daden, heeft de vraagsteller een stuk op weg geholpen."

Doordat frustraties uit het verleden loskomen en er een bewustwording plaatsvindt kan er tijdens vervolgsessies verder mee aan de slag gegaan worden. Paardencoaching is daardoor erg geschikt voor mensen met een burn-out. Hiervoor heeft de Waarlandse verschillende vervolgtrajecten klaarliggen. Ook voor hoog sensitieve personen en/of kinderen die niet lekker in hun vel zitten heeft ze sessies op maat. Maar ook voor een eenmalige ervaring of een gezellige middag met vriendinnen ben je bij Praktijk The Mirror aan het goede adres.

Ook zakelijk interessant

Dat maakt haar vak en bedrijf ook interessant voor bedrijven, omdat ze ook groepssessies doet. Bij deze opstellingen wordt een vraagstuk door een groep besproken in al zijn intensiteit, terwijl de paarden er tussen lopen. Zo wordt een langlopend conflict bespreekbaar of wordt een belangrijk besluit waarover getwijfeld wordt 'in diepte' besproken, zodat gepeild kan worden of echt iedereen er achter staat.

Nieuwsgierig geworden? Bel 06-24848176, mail naar info@the-mirror.nl of surf naar www.the-mirror.nl.

Benefietconcert met de koren Octavia en Excelsior voor stichting Een Betere Start

MIDDENMEER - De koren Octavia uit Anna Paulowna en Excelsior uit Dirkshorn geven op zondag 14 april, aanvang 14.00 uur, onder leiding van Arwin Kluft en m.m.v. Linda en Karin Berbée een benefietconcert in Middenmeer. De opbrengst van dit concert zal geheel ten gunste zijn van de stichting Een Betere Start uit Warmenhuizen. Deze stichting is in 2007 opgericht en heeft sindsdien verschillende projecten gedaan in Afrika.

Op dit moment is er met hulp van donaties in het verleden een prachtige kraamkliniek met de noodzakelijke bijgebouwen gebouwd en worden hier elke dag kinderen geboren. Dit was noodzakelijk om de moeder- en kindersterfe terug te dringen omdat de vrouwen daar bevielen in een onhygiënische hut zonder medisch geschoolde leiding. Maar het aantal bevallingen blijft achter met het aantal vrouwen die op zwangerschapscontrole komt. Oorzaak is hiervan, dat als de bevalling gaat beginnen, veel vrouwen nog kilometers moeten lopen voordat zij bij de kliniek zijn en dan toch hun heil zoeken in die 'vieze' hut met alle gevolgen van dien. Wij willen graag een ruimte creëren voor deze vrouwen, zodat ze een aantal dagen voor de bevalling hiernaar toe kunnen komen. Zo zijn ze in de buurt van de kliniek als de bevalling begint en kunnen zij hun kind veilig en hygienisch baren. Meer informatie en foto's zijn te vinden op www.beterestart.com

Het concert is op 14 april om 14.00 uur in de Ontmoetingskerk Prof. Ter Veenweg 4 1775 BH Middenmeer. Kaarten a € 12,50 ( incl thee/koffie) zijn te bestellen bij:info-een@beterestart.com , Mariëtte Berbée 0226-393975 of Anneke Tigchelaar 0227-502128

JuRo Unirek/VZV verliest nipt van VOC: 25-27

Komende zaterdag return in Amsterdam

't VELD – De eerste have finalewedstrijd om de nationale titel werd door JuRo Unirek/VZV nipt met 25-27 verloren. Pas in de allerlaatste minuut wisten de Amsterdammers het verschil te maken. De spanning in sporthal 't Zijveld, tot de laatste plaats bezet, bleef dus tot de allerlaatste seconde en waarbij VOC aan het langste eind trok.

In de eerste speelhelft keek JuRo Unirek/VZV tegen een achterstand aan. Al na tien minuten stond er 2-6 op het scorebord, maar door een enorme vechtlust bracht de ploeg van coach Rolf Schulte de achterstand halverwege terug tot 6-8. Tien minuten later zagen de supporters van de thuisclub dat VOC kon uitlopen tot maar liefst 6-12. Kort voor de rust wist JuRo Unirek/VZV terug te komen tot 12-13. Een fantastische periode en mede door doortastend werk van topscorer Lotte Prak. In het begin van de tweede helft was het Lisa Vlug die de gelijkmaker scoorde. VZV voelde zich sterker en na tien minuten stond er zelfs een 20-18 voorsprong op het scorebord.

Spannend

Na een aantal fraaie reddingen van keepster Amber Zomerdijk en een 23-22 voorsprong, moest de beslissing komen in de resterende speelminuten. De spanning steeg met de minuut en kort voor het laatste fluitsignaal stond er 24-24 op het scorebord. Zou JuRo Unirek/VZV in de slotfase de overwinning op kunnen eisen? Maar VOC had toch de langste adem: 25-26. De eindstand werd op 25-27 bepaald door een strafworp. Toch heeft de ploeg van coach Rolf Schulte komende zaterdag in Amsterdam een kans om de finale te halen. Dan moet er wel gewonnen worden met een verschil van drie punten. Misschien kan de fanatieke aanhang de club naar de gewenste overwinning brengen.

Verkeersbrigade Waarland huldigt afzwaaiend organisator Frans van Diepen

Rechts oud-politieman Frans van Diepen, links Arie Ham van de Commissie Verkeersbrigade Waarland. (Foto: aangeleverd).

WAARLAND – Ruim 1.000 verkeersbrigadiers leidde hij op in Waarland: politieagent Frans van Diepen Hij stond aan de basis van de Waarlandse verkeersbrigade in 1988 en zette zich daar de afgelopen ruim 30 jaar intensief voor in. "Frans was de verbindende factor tussen de gemeente en Waarland", sprak Arie Ham namens de Commissie Verkeersbrigade Waarland tijdens Van Diepens afscheid op donderdag 4 april jl., waarna hij Van Diepen een erespeld uitreikte in de vorm van een klaaroverbord.

In Waarland hoort het 'verkeersbrigadieren' er al ruim dertig jaar net zo bij als het landelijk verkeersexamen in groep 7. Iedere schooldag staan leerlingen van groep 8 (vanaf de meivakantie opgevolgd door groep 7) samen met volwassen verkeersbrigadiers paraat om de oversteek bij Kindcentrum Sint Jan aan de drukke Volleringweg te beveiligen en zo hun jongere schoolgenoten te helpen veilig over te steken. Met de inzet van de vrijwillige hulp van ouders en in het bijzonder organisator Frans van Diepen is de verkeersbrigade al jarenlang een succes. "Dat succes is vooral te danken aan al die mensen die zich al die jaren voor de verkeersbrigade hebben ingezet", zei Van Diepen. "De altijd gemotiveerde commissieleden hebben het meeste werk gedaan. Ik hoop van harte dat het blijft lukken mensen te strikken voor de verkeersbrigade, een belangrijke club in ons dorp, maar daar heb ik wel vertrouwen in."

Leerlingen van Kindcentrum Sint Jan worden in groep 7 officieel opgeleid tot verkeersbrigadier: ze krijgen theorie- en praktijklessen rond het brigadierschap. De instructie wordt verzorgd door de politie Schagen in samenwerking met de leden van de Commissie Verkeersbrigadiers Waarland. De jonge brigadiers krijgen officiële aanstellingen van de gemeente Schagen. Het verkeersbrigadierschap is, zoals Veilig Verkeer Nederland het noemt, een 'dienstbetrekking' met de gemeente. De Commissie Verkeersbrigadiers Waarland is er trots op dat de verkeersbrigade, die al zo lang bestaat, dit belangrijke vrijwilligerswerk van de jeugd (samen met de volwassen vrijwilligers) kan blijven continueren. Politieagent Raymond van Rijn neemt de taken van Van Diepen over.

Paas eieren zoeken Hoep Zuid

Paas eieren zoeken Hoep Zuid. (Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - ''Op eerste paasdag gaan we weer paaseieren zoeken met kinderen van 2 tot en met 12 jaar op en om het Clusius College in Hoep Zuid,'' zegt de organisatie. ''Je kunt je melden in de kantine (Binnenhof 22 van het Clusius College) om 9.45 uur en om 10.00 uur worden de kinderen in drie groepen verdeeld. 2-4, 5-7 en 8-12 jaar. De kinderen zoeken op verschillende locaties in en rondom de dieren verblijven, de kassen en de tuin van het Clusius College. Er is een prijs voor de winnaar in elk leeftijdscategorie en een extra prijs voor het kind dat het gouden ei heeft gevonden. Vorig jaar hebben 95 kinderen een super leuke ochtend gehad. Jij bent er dit jaar toch ook weer bij? De enige, echte paashaas is natuurlijk ook weer aanwezig! Na afloop gaan alle kinderen met iets lekkers naar huis. Je kunt je aanmelden via de website www.hoepzuid.nl De leden zijn gratis en niet leden betalen 1 euro per kind.''

St. Jozefschool trotse winnaar Foodtour

't ZAND - Als JOGG – gemeente streeft Schagen naar Jongeren op Gezond Gewicht. Een succes van de Sint Jozefschool uit 't Zand is daarin bijzonder. De Sint Jozefschool is één van de winnende scholen van de RABO AZ Foodtour. Groep 8 heeft een Rabo AZ Foodclinic gewonnen. Op donderdag 11 april wordt de groep met de bus opgehaald en gaan ze naar het AZ stadion, waar de kinderen een sportieve en gezonde ochtend gaan beleven.

Voor het winnen van de clinic hebben de kinderen van de school alles zelf gedaan. Ze behaalden hiermee een plaats in de top-10 beste vlogs van de Rabo AZ Foodtour 2019. Daarom zijn ze samen met negen andere klassen uitgenodigd voor de foodclinic. Een fantastische prestatie waar de hele klas trots op mag zijn. JOGG gemeente Schagen is donderdag ook aanwezig in het AZ stadion. De JOGG regisseur Judith Gielens begeleidt daar de kinderen bij een van de onderdelen van het programma. Uiteindelijk wint één klas. Die mag de titel dragen van 'Beste vlog van de Rabo AZ Foodtour 2019'.

Met Jongeren Op Gezond Gewicht werkt de gemeente aan een gezonde leefomgeving. Opgroeien met een gezonde leefstijl moet de normaalste zaak van de wereld zijn. Het doel op langere termijn is het percentage overgewicht terug te dringen. Wethouder Sigge van der Veek van Samenlevingszaken zegt hierover: "Niet op gezond gewicht is de oorzaak van veel ziektes en aandoeningen. Het kan ook leiden tot sociaal isolement. Voorkomen is ook in dit geval veel beter dan genezen. Daarom investeren we als gemeente in de promotie van een gezonde leefstijl onder kinderen en jongeren. Onze jeugd is immers onze toekomst!" Aan de foodtour deden ook twee andere basisscholen mee uit gemeente Schagen. Helaas zijn deze scholen niet in de prijzen gevallen.

Lezers Schrijven

In "Lezers schrijven" van 4 april werden een aantal boude beweringen gedaan over de energietransitie, waarvan de meeste totaal niet kloppen. Een voorbeeld: In tegenstelling tot wat in dit stuk werd beweerd kost het maken van zowel zonnepanelen als windturbines veel minder energie dan ze opleveren gedurende hun levensduur. In Schagen en omgeving wonen veel energie-experts die werkzaam zijn bij het ECN in Petten, en die zullen dit bevestigen. Als dit niet zo zou zijn, waarom zouden we die dingen dan maken? Dat het tegendeel hardnekkig beweerd wordt is een teken dat er veel weerstand is tegen de energietransitie, maar als wetenschapper pleit ik er voor om de feiten niet te verdraaien in dit toch al zo gepolitiseerde debat.

Kind regards,

Bart Verheggen PhDLecturer & Tutor, Earth and Climate Sciences, AUC

Ruud, het verslag. Foto-onderschrift: ...Blik op de prijsuitreiking met van links naar rechts André Vendrig (algemeen directeur van Verheul), Matteo van Cleef (nummer twee Super-Grand Prix), toernooiwinnaar Dennis Jansma, arbiter Aart Strik en spreekstalmeester Jos Henriks... (Foto: aangeleverd).

Hoofdsponsor zegt na weer een succesvolle editie steun toe voor derde aflevering van jeugdtoernooi

Schager Verheul jeugdschaaktoernooi heeft met Super-Grand Prix Noord-Hollandse primeur

SCHAGEN- Er was al het reguliere Grand-Prix circuit voor de Noord-Hollandse schaakjeugd, maar het Verheul Schager jeugdschaaktoernooi had zondag de primeur van de Super-Grand Prix. Dat hield in: vier vierkampen voor de sterkere jeugdspelers van de provincie. De sterkste vierkamp in het Regius College, locatie Emmalaan, werd gewonnen door de elfjarige Dennis Jansma uit Monnickendam met twee punten uit drie partijen. Hij zegevierde op basis van onderling resultaat, want de Amsterdammer Matteo van Cleef behaalde ook twee punten.

Nog een primeur op het jeugdschaaktoernooi: geldprijzen. Voor de eerste twee in elke vierkamp overhandigde André Vendrig, algemeen directeur van Verheul, een envelop met inhoud. De andere veelal jongere spelers, dat waren er ongeveer honderd, kleurden net als vorig jaar de achtkampen in. Het goud in de hoogste achtkamp ging naar de elfjarige Guido Hesselingen uit Alkmaar met 5,5 punt uit zeven partijen. Hij verloor de laatste partij van Tjacko Bok van HWP Haarlem, maar dat had geen consequenties omdat runner-up Stefan van de Duijs van het Haarlemse Kennemer Combinatie ook verloor. Bok werd hierdoor tweede met vijf punten, Van de Duijs viel met 4,5 punt buiten de top drie, omdat Gagik Artunov van de organiserende vereniging Magnus Anna Paulowna Chess (Mach) evenveel punten had en het Noordkop-talent de onderlinge partij van de Haarlemmer had gewonnen. Vorig jaar leidde dat bij Artunov tot tranen toen hij na een vergelijkbaar scenario net buiten de prijzen viel, dit jaar had de organisaties zich beter voorbereid door aanmoedigingsprijzen weg te geven. Van de Duijs kreeg zo'n beker als positief signaal richting zijn talent en dat werkte: de jongen straalde van oor tot oor dat hij toch nog, ondanks het verlies in de slotronde, naar voren mocht komen.

Tranen werden een lach

De organisatie kreeg verder net als vorig jaar hulp van ouders die bereid waren als tafelleider te fungeren. Dat is meer dan alleen uitslagen noteren: de krenten in de pap gedurende deze middag waren ouders en leden van Mach die na een ronde met de kinderen partijen zaten te analyseren of gewoon een potje zaten te spelen. Mogelijke tranen werden dan snel vervangen voor een lach, maar tien minuten later was er bij de kids alweer de verbeten blik. Ook bij de allerjongsten van vijf- en zesjarigen. Ze komen nog nauwelijks boven de tafel, maar het was opvallend dat juist daar in de Verheul Grand Prix de langste partijen werden gespeeld. De allerlangste, die werden afgewerkt in de Super Grand-Prix, maar daar hadden ze ook een ruimere bedenktijd. Wat hier opviel was de rust die de spelers en speelsters (er deden weer aardig wat meisjes mee) konden opbrengen: minutenlang nadenken over een zet, zouden die kinderen doordeweeks in het klaslokaal ook zo rustig zijn?

,,Logisch dat ze zo geconcentreerd zijn, dit is hun passie", merkte een oplettende oude op. Of zoals voorzitter en spreekstalmeester Jos Hendriks van Mach het verwoordde: de kinderen schaakten met een lach van 'veertien centimeter breed' of sowieso met een vergulde blik van plezier. En er was een echte meester aanwezig van wie ze het 'echte werk' konden leren: grootmeester Harmen Jonkman, die zijn dochters Sophia en Amelia begeleidde op het evenement. Een beeld dat beklijfde was dat van de voormalige schaakprofessional die één van zijn dochter onderwees na een partij. Die kennisoverdracht, dat is samen met het enthousiasme van de kinderen de toekomst van het schaken.

Verlies Constructor Staalbouw

SCHAGEN - In de thuiswedstrijd op 7 april tegen La Plaza uit Hoensbroek (L.) ging Constructor Staalbouw met 1-7 onderuit. Henk Overmars, Peter Vlaar en Henk Lub verloren hun partij. Jim Anneveldt speelde remise. Door deze nederlaag zakte het team naar de voorlaatste plaats in de eerste divisie.

Het begin van de partij tussen Henk Lub en Heinz Jacobs was duidelijk voor Jacobs: 2-8 na 6 en 6-16 na 12 beurten. Gaandeweg kwam Henk Lub iets beter in zijn spel en hij naderde Jacobs tot 15-20 na 21 en 20-25 na 26. Verder liet Jacobs het niet komen en met een reeks van 10 in 4 beurten liet hij Henk Lub ver achter zich: 24-35 na 30 beurten. Peter Vlaar moest het opnemen tegen de Belg Mathy Monnissen, die met een serie van 8 van acquit de toon zette. Monnissen ging door, maar met series van o.a. 5 en 4 kwam Peter Vlaar na 10 beurten bijna op gelijke hoogte: 15-16. Met een serie van 7 in de 14de beurt en vervolgens wat kleine serietjes liep Monnissen opnieuw uit: 17-30 na 20 en 26-34 na 29 beurten. Weer verkleinde Peter Vlaar zijn achterstand: 30-36 na 31 en 36-38 na 35 beurten, maar het was Monnissen die de partij in de 37ste beurt uitpikte: 37-40.

Jim Anneveldt ging goed uit de startblokken tegen de Belg Paul Wallerand. Met o.a. een serie van 7 in de 2de en een 4 in de 4de beurt stond er 12-6 op het bord. Wallerand bleef goed volgen en kwam in de 12de beurt op gelijke hoogte: 16-16. Beide spelers deden niet voor elkaar onder tot de 36ste beurt, waarin Wallerand de 35ste maakte. Met 1 in de nabeurt
maakte Jim Anneveldt remise: 35-35 na 36 beurten. Het begin van de partij tussen Henk Overmars en Roy Zielemans was met 6-3 na 9 en 12-8 na 16 beurten ietsje matig. Zielemans kreeg echter steeds meer vertrouwen in zijn spel en nam de leiding over: 14-18 na 20 en zelfs 20-31 na 27 beurten. Henk Overmars krabbelde terug en met een serie van 6 in de 33ste beurt stond het weer gelijk: 33-33. Maar dat mocht niet baten: met een serie van 4 in de 38ste beurt kwam Zielemans op matchpoint, die hij in de 40ste beurt verzilverde. Henk Overmars kon nog remise maken, maar faalde. 37-40 na 40 beurten. Op zaterdag 13 april spelen Henk Overmars, Jan Posthumius, Wim Stroet en Henk Lub in Capelle a/d IJssel tegen Arbo Industries.

Ponyrijden in de meivakantie

St. Maartensbrug - In de meivakantie houdt Dapperstal weer enkele Pony Doe Dagen. Op 23, 24, 29 april en 1 mei a.s. kunnen kinderen komen ponyrijden, pony borstelen, helpen met de verzorging en spelen op de boerderij. De dagen duren van 10.30 tot 14.30 uur en zijn voor kinderen van 6 tot 11 jaar. De maximale groepsgrootte is tien kinderen dus aanmelden is noodzakelijk. Meer informatie en aanmelden: www.dapperstal.nl

Spinning4diabetes een groot succes

Spinning4diabetes was een groot succes. (Foto: aangeleverd).

t' Zand - In de Multitreffer was afgelopen zaterdagmiddag, om half twee, de start van spinning4diabetes marathon. Tijdens de inmiddels vierde editie waren er circa 50 spinningbikes voor drie uur lang volledig bezet. De deelnemers werden door de instructeurs van Multifit en Hippogym tot het uiterste opgezweept om het maximale eruit te halen zodat het zweet rijkelijk vloeide tijdens deze sportieve middag. Met als doel geld in te zamelen voor de Bas van de Goor foundation. En dat doel behaald met een totaalopbrengst van €1940- De foundation rond oud olympisch volleyballer Bas van de Goor staat voor een sportief leven met diabetes en daarmee de kwaliteit van leven te verbeteren. De opbrengst van de spinningmarathon wordt besteed aan de sportkampen voor kinderen met diabetes. Tijdens deze weekenden staat de combinatie sport en diabetes centraal. De organisatie van deze middag lag in handen van ambassadeur en actief deelnemer aan de "webike2changediabetes challenge" René Hoogland uit Oudesluis met inmiddels 27 jaar type 1 diabetes, bijgestaan door twee stagiaires van sportcentrum Multifit.

Zeven van de deelnemers met Diabetes type 1. Zeven van de deelnemers met Diabetes type 1.

Aart Prins. Aart Prins.

Creatieve Workshops en dansdemonstraties tijdens expositie Noordkopkunst

Aart Prins. Aart Prins.
Conny Lahnstein (Foto: aangeleverd).

TUITJENHORN - Erica Kraan geeft op zaterdag 13 april om 093 uur in haar atelier een vier uur durende workshop portret boetseren. Je leert stap voor stap hoe je van klei een gezicht opbouwt. De kosten bedragen € 50,-, graag van te voren opgeven via info@ericakraan-art.com. Om 13.00 uur is er een dansdemonstratie van dansschool Chantal uit Schagen en de gehele middag kun je zien hoe Aart Prins hout bewerkt tot een kunststuk. Conny Lahnstein geeft van 13.30 tot 16.00 uur een bijzondere workshop papierknippen (paperArt) Artistieke knipkunst Sieraden. Knipkunst is al heel oud en door de Chinezen uitgevonden, ja wat niet!

Via verre reizen is de techniek pas veel later naar Europa gekomen. Je kent vast de uitgeknipte zwarte silhouetten en de fijne folkloristische harten en bomen wel. Conny Lahnstein is beeldend kunstenaar en werkt het liefst met papier. Papier heeft namelijk onvoorstelbare mogelijkheden. Ze maakt prachtige kunstwerken, knipt silhouetten en geeft al meer dan 40 jaar les. Ze past de papierkunst op allerlei manieren toe. Ze vertelt over de geschiedenis van papierknipkunst en demonstreert je graag hoe de techniek gaat. Je gaat aan de slag met het maken van kleurige knipsels geïnspireerd door Poolse en Zwitserse papierknipkunst. Je gaat zelf papieren sieraden maken en de laatste 10 minuten mag je als je dat wilt in de modeshow meelopen en je prachtige knipwerk tonen aan de rest van de deelnemers. Natuurlijk legt Conny je goed uit hoe je het beste resultaat verkrijgt en ook geeft ze je tips en weetjes. Kan je niet wachten om te beginnen? Geef je dan snel op, want vol = vol. Kosten € 25,- (contant) inclusief materialen en leenschaar. Zondag 14 april treden maar liefst drie dansteams op van 4Anybody uit Warmerhuizen en ook vandaag werkt Aart Prins verder aan zijn houten beeld.

Noordkopkunst vindt plaats t/m 26 mei en is alle vrijdagen, zaterdagen en zondagen geopend van 12 tot 17 uur in de OndernemersCentrale, Oostwal 2, 1747EZ Tuitjenhorn. www.Noordkopkunst.nl

Walsende vuilniszak in Scagon

Walsende vuilniszak in Scagon. (Foto: aangeleverd).

SCHAGEN – 'Doe normaal man!" De uitdrukking is vanuit ons parlement over het hele land uitgewaaid. Maar moet je altijd maar normaal doen? De voorstelling ROEST ,woensdag 17 april 16 uur in het Scagon, leert de jeugd dat het helemaal niet zo erg is om eens buiten de lijntjes te kleuren.

Wel eens een walsende vuilniszak ontmoet? Nee? Dan gaat het woensdag gebeuren. Plan D en De Dansers tekenen tezamen voor de show, die een ode aan het niet-alledaagse is, die de fantasie van kinderen kietelt. Dat gebeurt met dans, zang en acrobatiek. Het zal swingen in het Scagon. Kate Hofman speelde kort geleden bij OZOS de hoofdrol in Bruiloft! Zij ondervond als kind al de louterende werking van theaterbezoek: ''Het verrijkt je fantasie, het maakt je creatief. Het stimuleerde mij om het snel zelf op te pakken. Ik heb daar zowel in het dagelijks leven als op de bühne veel voordeel van. Zelfvertrouwen, samenwerken, inlevingsvermogen. Het wordt allemaal beter door je ervaringen op het toneel."

Haar betoog sluit naadloos aan bij het beleid van het Scagon. Het theater draait in het hier en nu als een lier. Met opvallend vaak het bordje 'uitverkocht' aan de deur. Het bestuur wil dat graag zo houden., zo geeft Debby Goos aan: "Voor de jeugd hebben we dit seizoen vijf professionele jeugdvoorstellingen. ROEST is de vierde in de reeks. Karianne Regter geeft op woensdagmiddag acteerlessen voor de jeugd. Op verzoek verzorgt ze ook workshops in en buiten het theater. En een ieder, die een leuk plan, kan bij ons aankloppen. Er is bij ons veel bespreekbaar, zeker als daarmee de culturele vorming van de jeugd wordt gestimuleerd."(secretaris@scagontheater.nl)

Nicole Gouverneur, docente op de Julianaschool en bestuurslid van Balletschool Schagen licht alvast een tipje van de sluier op: "Ik heb iets van de voorstelling gezien. Fantastisch. Alles klopt. Het sluit zo prachtig aan bij de belevingswereld van het kind." Kaarten voor ROEST (8,50 euro) zijn verkrijgbaar via www.scagontheater. nl

7 / 12

8 / 12

Magnusrijders sluit schaatsseizoen af met ijs

Magnusrijders sluiten schaats seizoen af met ijs. (Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - IJsvereniging De Magnusrijders uit Schagen sluit op zaterdag 20 april het schaatsseizoen officieel af. Even leek het erop in januari dat de baan aan de Snevert open kon, maar het ontbrak net aan dat laatste stootje vorst. Toch sluiten De Magnusrijders het schaatsseizoen af met ijs! IJssalon Picobello komt met een klassieke ijskar en heeft een heerlijk, ambachtelijk ijsje voor de jeugd op vertoon van de donateurskaart. Zaterdag 20 april staat de koffie vanaf 15.00 uur klaar.

Komt bij dat De Magnusrijders zeer verheugd is dat schaatsvereniging in de nabije toekomst rustig aan de Snevert kan blijven zitten. De ambitieuze fusieplannen van de plaatselijke voetbalclubs gaan gelukkig aan de locatie van de ijsclub voorbij. Dat houdt in dat De Magnusrijders een aantal werkzaamheden op het complex serieus gaat aanpakken. De schutting naast de ijskeet wordt vernieuwd, het parkeerterrein opgevuld, de reclameborden verfraaid en de verlichting op het terrein verbeterd. Een behoorlijk ingrijpend pakket werkzaamheden. Ook kan 20 april de zeer succesvolle Winterwandeling ('Langs de vergeten kroegen van Schagen') nog een keer worden gelopen. Misschien gemist door het matige weer eind december, 20 april heeft een tweede kans! Na afloop is er uiteraard een drankje en een hapje (uiteraard in de paassfeer); geheel in de traditie van de gastvrijheid van De Magnusrijders.

'Met de deur open' op radio Schagen FM

John en Bono Veenman uit Warmenhuizen te gast in het radioprogramma 'Met de deur open'. (Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - In het programma `Met de deur Open` op radio Schagen FM zijn zondag 14 april John en Bono Veenman uit Warmenhuizen te gast. John en Bono zijn vader en zoon en beiden zetten zij zich in, met ondersteuning van hun familie, voor de Alpe d'HuZes.

John, Kathy en Bono Veenman zetten zich ook dit jaar weer volop in voor de Alpe d'HuZes. Met twee evenementen proberen ze zoveel mogelijk geld bij elkaar te sprokkelen dat ingezet wordt in de strijd tegen kanker. Het eerste evenement was maandagavond 25 maart in Restaurant Stiel. Hier werd met een uitgebreid diner geld ingezameld. "Het was een prachtige, sfeervolle en heerlijk culinaire avond", blikt Bono terug. Bono is als sous-chef werkzaam bij Stiel en heeft samen met al zijn collega's deze avond georganiseerd. John fietst al vanaf 2010 mee en zit ook in de organisatie. Hij zit in het team dat de techniek verzorgt zodat alle fietsers goed voorbereid de berg op kunnen..

Zondag 19 mei organiseren John, Kathy en Bono de CoCo Classic Tour. Dit betreft een sponsoractie voor het goede doel Alpe d'HuZes. Deelnemers kunnen 5 kilometer wandelen of 100 kilometer fietsen. Ook Steven Rooks is weer van de partij. De koersweek van de Alpe d"HuZes is van 2 tot en met 7 juni. De fam. Veenman zal hier ook weer actief aan deelnemen. Dit jaar gaat ook mevr. Veenman ,moeder van John, 75 jaar oud, deelnemen aan de wandeling. Wilt u het hoe en waarom weten, luister dan 14 april naar "Met de deur Open" Jannie Mazereeuw praat met John en Bono over hun leven en werkzaamheden. De muziek die tijdens het programma is te horen is de keuze van John en Bono, de techniek is in handen van Peter Pronk

Met de deur Open is van 10.00 - 12.00 uur te beluisteren op de kabel via 96.5, in de ether via 107.7, achter de beeldkrant via kanaal S12+ , digitaal via kanaal 40 en via de website www.schagenfm.nl onder het knopje `luister live`.

Cheque voor Prinses Maxima Centrum

De opbrengst van Jeugdcarnaval, 300 euro, werd overhandigd door Sjaak en Ineke Hoogervorst aan Renske Fernandes van het Prinses Máxima Centrum. (Foto: aangeleverd).

TUITJENHORN - Afgelopen vrijdag 29 maart mochten Sjaak en Ineke Hoogervorst in het Prinses Máxima Centrum (kinderoncologie) in Utrecht een cheque overhandigen met het prachtige bedrag van € 300,-. Deze mooie opbrengst is opgehaald tijdens de Jeugdcarnaval op zondag 3 maart in Tuitjenhorn. Heel hartelijk dank voor al degene die hier voor gezorgd hebben want... onze steun is héél hard nodig!

X

Kunstexpositie Bloeiend Zijpe

Wethouder Joke Kruit (links) opent de kunstexpositie in Bollenoord in 't Zand. Rechts het kunstteam: Tineke Sips en Ymka van der Meer. (Foto: aangeleverd).

'tZAND - Wethouder Joke Kruit opent de kunstexpositie in Bollenoord in 't Zand. Het kunstteam bestaat uit: Tineke Sips (organisatie), Ymka van der Meer (assistentie). Het team Handige Mannen, die assisteren bij de inrichting van de Kunst-Expositie zijn: Ruud Hoogeveen, Leo Bruin en Leo Dignum. www.bloeiendzijpe.nl en op facebookpagina. Zo blijft iedereen op de hoogte van alle Bloeiend Zijpe activiteiten!

Trots bewonderd Nel van Meurs haar inbreng voor dit jaar, het hangt er keurig bij. (Foto: aangeleverd).
Sjaak en Ineke Hoogervorst en Renske Fernandes van het Prinses Máxima Centrum. (Foto: aangeleverd).

Opbrengst Jeugdcarnaval Tuitjenhorn 2019

TUITJENHORN - ''We mochten op vrijdag 29 maart in het Prinses Máxima Centrum (kinderoncologie) in Utrecht een cheque overhandigen met het prachtige bedrag van € 300,-. Deze mooie opbrengst is opgehaald tijdens de Jeugdcarnaval op zondag 3 maart in Tuitjenhorn. Heel hartelijk dank voor al degene die hier voor gezorgd hebben want... onze steun is héél hard nodig,'' zeggen Sjaak en Ineke Hoogervorst.

Voorjaar in Petten

Voorjaar in Petten. (Foto: Piet van Noort).


Herbenoeming burgemeester Marjan van Kampen

Herbenoeming van Burgemeester Marjan van Kampen. (Foto: Pierre Mettes)

SCHAGEN - De gemeenteraad van Schagen heeft het besluit genomen om de huidige burgemeester, mevrouw M.J.P. (Marjan) van Kampen-Nouwen (56) aan te bevelen voor herbenoeming. Die aanbeveling gaat naar de minister voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zowel de burgemeester als haar gemeenteraad staan hier alvast positief tegenover.

Marjan van Kampen heeft haar visie op herbenoeming reeds in december medegedeeld aan de Commissaris van de Koning. Dit is door de provincie per brief vastgelegd en naar de gemeente gestuurd. Van Kampen werd op dinsdagavond 1 oktober 2013 geïnstalleerd als burgemeester van Schagen. Haar ambtstermijn zou op 1 oktober 2019 eindigen. Nu blijkt dat de gemeenteraad positief staat tegenover herbenoeming, kan zij haar werk voortzetten. Het raadsbesluit om de aanbeveling te doen, is gisteravond genomen. Van Kampen werd destijds beëdigd door de Noord-Hollandse Commissaris van de Koning Johan Remkes. Haar herbenoeming maakt zijn opvolger, de heer mr. Arthur van Dijk, mee. De gemeenteraad van Schagen sprak de nieuwe Commissaris reeds over de gewenste herbenoeming.

Mevrouw Van Kampen is een ervaren bestuurster. Zij was eerder al jaren werkzaam als burgemeester in verschillende gemeenten, waaronder Wieringen, Langedijk en het Zuid-Hollandse Teylingen. In Schagen is zij nu ruim vijf jaar burgemeester. Van Kampen is blij met de gezamenlijke bereidheid voor de herbenoeming. "Hier spreekt het vertrouwen van de raad uit en daarvoor wil ik hen bedanken. De samenwerking met de raadsleden en de collegeleden is heel prettig. We willen samen vol enthousiasme verder aan de slag en bouwen aan de mooie gemeente Schagen met stad en dorpskernen. Schagen is voor mij een thuis geworden. Daar wil ik de gemeenschap hartelijk voor danken. Het was voor mij daarom nauwelijks een vraag of ik de tweede ambtstermijn wil ingaan. Graag dus."

De gemeenteraad omschrijft mevrouw Van Kampen als een daadkrachtige verbinder die goed kan samenwerken, met een nuchtere, vrolijke aard en een warm hart voor alle mensen. De gemeenteraad herkent in haar een echte burgermoeder die een verbindende kracht binnen de gemeenschap van de gemeente en in de regio tot stand brengt. De 2e termijn van burgemeester Van Kampen gaat op 1 oktober 2019 in.

                                                        

Oplevering acht starterswoningen in Dirkshorn

DIRKSHORN - Jonge mensen uit Dirkshorn krijgen deze week de sleutel van hun nieuwe huis in hun eigen dorp. Donderdagmiddag 11 april is de oplevering van acht nieuwe woningen aan de Spoetnikstraat. Het zijn starterswoningen, door Bouwend Waarland/Wever Bouw gebouwd. Juist voor jonge Dirkshorners.

De woningen staan in een deel dat voorheen 'de paardenbak' werd genoemd. De komst van de woningen was een wens van de dorpsraad van Dirkshorn en gemeente Schagen. De dorpsraad vroeg om aantrekkelijke, betaalbare starterswoningen in Dirkshorn, voordat de jongere 'thuisverlaters' woonruimte elders zouden zoeken en de kern verlaten. Het plan is ontwikkeld door Bouwend Waarland, inclusief de openbare ruimte. Na de oplevering gaat Bouwend Waarland het openbaar gebied opleveren aan de gemeente. Dat is dan meteen de afronding van dit project.

De acht woningen zijn ook nog eens toekomstbestendig en energieneutraal. Met gebruik van een aardwarmtepomp en zonnepanelen. Dat is ook volgens het gemeentelijke beleid. Zoals is afgesproken in het nationaal Energieakkoord moet de nieuwbouw van woningen vanaf 2020 energieneutraal zijn. Schagen is hier al mee begonnen. Het beheer en eigendom van de installaties is in handen van een professionele partij, zodat de duurzame inzet wordt gegarandeerd. De oplevering van de woningen is precies volgens planning gegaan.

De Veersloot en Maarten van der Weijdenbad weer dagelijks open

DIRKSHORN/WARMENHUIZEN - De openluchtzwembaden De Veersloot en het Maarten van der Weijdenbad, respectievelijk in Dirkshorn en Warmenhuizen, openen maandag 29 april weer de deuren. De baden zijn vanaf dan, in tegenstelling tot eerdere seizoenen, alle dagen geopend. De watertemperatuur is bovendien verhoogd naar minimaal 22 graden, dus ook als de zon zich wat minder laat zien, kun je behaaglijk in de buitenlucht zwemmen.

Een seizoensabonnement is nu te bestellen via zwembaddeveersloot.nl of maartenvanderweijdenbad.nl. Abonnementhouders mogen met één abonnement zwemmen in zes verschillende baden: De Veersloot, het Maarten van der Weijdenbad, De Wiel (Schagen), Het Baafje (Heiloo), De Bever (Sint Pancras) en Duikerdel (Noord-Scharwoude). Wie voor 1 mei bestelt, betaalt hiervoor geen toeslag.

Het Maarten van der Weijdenbad opent maandag 29 april feestelijk om 14.00 uur, met inloop vanaf 13.30 uur. Behalve lekker zwemmen, kun je je uitleven op een stormbaan en met boardingvoetbal. De entree is op deze dag gratis.

12 / 12