Bergens Nieuwsblad

19 juni 2019

Bergens Nieuwsblad 19 juni 2019


Berger Scholengemeenschap viert honderdjarig bestaan

In 1925 werd een nieuw schoolgebouw aan de Rondelaan 26 geopend. (Foto: http://www.digitaal-museum.berger-sg.nl)

BERGEN - De Berger Scholengemeenschap bestaat 100 jaar en dat wordt gevierd met een grootse reünie op 14 september a.s. van 13.00 tot 18.00 uur in het gebouw van de BSG aan de Rondelaan 34 in Bergen.

Op 1 september 1919 werd de Berger Schoolvereniging opgericht en werd koninklijke goedkeuring aangevraagd. De school werd opgericht voor het verzorgen van lager onderwijs en voortgezet onderwijs (ULO) en vond huisvesting bij het Hertenkamp. In 1925 werd een nieuw schoolgebouw aan de Rondelaan 26 geopend. In 1936 blijft het lager onderwijs van de Berger Schoolvereniging gemengd, maar wordt het voortgezet onderwijs een meisjesschool. Deze biedt vanaf 1947 naast ULO ook officieel MMS.

Klas '80-'81. Wie herkent u nog? (Foto: http://www.digitaal-museum.berger-sg.nl)
(Foto: http://www.digitaal-museum.berger-sg.nl)

In de oorlog maakt de school turbulente tijden door. Het gebouw wordt gevorderd door Duitse militairen en gaat vervolgens grotendeels in vlammen op. Na de oorlog wordt het gebouw herbouwd, maar tot die tijd heeft de school in verschillende woonhuizen gezeten. Na de oorlog neemt het leerlingenaantal gestaagd toe. Met de intrede van de Mammoetwet in 1968 verandert de ULO in de mavo en de MMS in de havo.

Uit z'n jasje gegroeid

In 1969 bestaat de Berger Scholenvereniging 50 jaar en inmiddels is de lagere school dan elders ondergebracht, omdat het aantal leerlingen niet meer in het gebouw paste. Vanaf 1972 worden, op dringend verzoek van de leden, jongens ook weer toegelaten tot het voortgezet onderwijs van de vereniging. Er wordt een aantal zeer modern ingerichte teken- en handvaardigheidslokalen gebouwd, want ook toen stond kunst al hoog in het vaandel. Met het stijgend leerlingaantal groeit de huisvesting ook geleidelijk. Dit is nu nog steeds terug te zien in het gebouw dat als een lappendeken uit verschillende delen bestaat.

Tot 1984 is de BSG vooral een creatieve school. Dan worden wiskunde en natuurkunde ingevoerd als examenvak, waardoor de leerlingen een exact profiel kunnen kiezen. Dit doet ruim de helft van de leerlingen nog steeds en dat combineren zij dan graag met een kunstvak. Zo blijven de wortels van de school zichtbaar. Vanaf 1996 maakt het voortgezet onderwijs zich los uit de vereniging en sluit zich aan bij de SOVON. Met de lagere school, de Bosschool, onderhouden we warme banden, maar nu als buren.

Elly Kamminga, rector: "Honderd jaar na de oprichting is de BSG nog steeds deel van de lokale gemeenschap en volop in ontwikkeling. We zijn als school een gemeenschap en dat zorgt voor een gemoedelijke sfeer, die door ouders en leerlingen zeer gewaardeerd wordt. Naast het zich ontwikkelende onderwijsaanbod en de prachtige ligging, natuurlijk. Wat ons betreft is 2019 de start van de volgende honderd jaar!"

Reünie

Het programma van de reünie bestaat uit een middag waar vele herinneringen worden opgehaald en vele nieuwe worden gemaakt.

Lees verder op pagina 4


Fairtrade Festival

BERGEN -Wereldwinkel Bergen bestaat dertig jaar en viert dat met het Fairtrade Festival, zondag 30 juni van 13.00 tot 16.15 uur bij de Ruïnekerk. Naast een gezellige markt is er veel muziek en dans, onder meer van de percussionisten en dansers van Tam Tam Ivoire of Yamo Yamo. De band Orchestre Partout bestaat uit vluchtelingen die elkaar vonden in het azc in Alkmaar en nu repeteren in het azc in Heerhugowaard. Ze zingen in het Farsi, Dari, Uyghur, Arabisch en nog meer talen. Zie maar eens stil te blijven staan bij de muziek van sambapercussiegroep Nosso Groove, onder leiding van de Braziliaan Alan dos Santos. Het evenement wordt geopend door Jan Apotheker en burgemeester Hetty Hafkamp. De Wereldwinkel bevordert de lokale economie van verschillende landen met de verkoop van op een eerlijke manier geproduceerde goederen. Door direct van lokale producenten te kopen, krijgen deze ondernemers een eerlijke prijs.

Kom uit je schulden, ook in de gemeente Bergen

Rode kruis zoekt hulpverleners voor evenementen

Teun de Jagerschool houdt groots schoolpleinfeest

'Kabouter Zako gaat kamperen' bij Buitencentrum Schoorl

Lezing Maria Callas in bibliotheek

Volendammer Kees Schilder geeft in Bergen een lezing over Maria Callas. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - In de serie De Ochtenden kan men donderdag 27 juni vanaf 10.00 uur in de bibliotheek in Bergen komen luisteren en kijken naar een lezing van Volendammer Kees Schilder over Maria Callas.

Met haar fantastische stem, zeldzame inlevingsvermogen, ongekende muzikaliteit en zesde zintuig voor de stijl van de romantische opera's veroorzaakte ze een sensatie in de operawereld. Kees vertelt er deze ochtend enthousiast over en laat u muziekfragmenten horen. Wat Maria Callas onsterfelijk maakte was niet haar stem, muzikaliteit of acteertalent. Ze bezat iets mysterieus dat de ziel raakte en de luisteraars diep ontroerde. Bernstein zei: 'Deze vrouw genereert pure elektriciteit op het toneel. Ze is een kerncentrale in haar eentje.' De muziekcriticus Harold Schönberg schreef: 'Iets in die vrouw raakt regelrecht het innerlijk van de toeschouwers, waardoor ze door het dolle heen raken.

Kees Schilder

Kees Schilder heeft zelf gezongen, speelt piano en heeft veel koren gedirigeerd. Hij heeft zo'n beetje zijn hele leven aan de opera besteed en geldt als één van de grote Nederlandse operakenners. Hij weet op een zeer bevlogen wijze zijn enthousiasme en passie voor de opera in al zijn facetten op anderen over te brengen.

De Ochtenden

Bibliotheek Kennemerwaard organiseert regelmatig een programma voor senioren met als titel: De Ochtenden. Deze ochtenden van 10.00 tot 12.00 uur staan in het teken van cultuur en informatie, maar ook gezellig samenzijn en nieuwe mensen ontmoeten.

Bibliotheek Kennemerwaard locatie Bergen is te vinden aan Dreef 1. De toegang is € 5,- inclusief een kopje koffie of thee. Aanmelden kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek van Bergen.

Schoonmaak bak houdt aan

Het zou eindigen per 1 juli, maar de schoonmaakservice voor afvalcontainers blijft voorlopig. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Het zou eindigen per 1 juli, maar de schoonmaakservice voor afvalcontainers blijft voorlopig. Het onderwerp komt aan de orde in het grondstoffenplan dat naar verwachting komend najaar aan de gemeenteraad wordt aangeboden.

Het was de bedoeling per 1 juli te stoppen met de schoonmaakservice, maar dan wel na bespreking van het grondstoffenplan met de raad, maar dat is nu nog niet gereed. Daarom wil b&w de schoonmaakservice nu toch door laten gaan en het onderwerp later bespreken. In het grondstoffenplan staat het nieuwe beleid over afval inzamelen en afval scheiden en alles wat daarmee te maken heeft. De schoonmaakservice houdt in dat inwoners vijf keer per jaar hun container kunnen laten reinigen (driemaal de groene bak en tweemaal de grijze). De kosten hiervan zijn opgenomen in de afvalstoffenheffing die inwoners jaarlijks betalen. Dat komt neer op ongeveer € 10,- per huishouden per jaar. Wethouder Houtenbos: "We zien dat niet alle inwoners gebruik maken van deze service, terwijl iedereen er wel voor betaalt. Daarnaast kregen we ook klachten omdat het voorkwam dat containers niet gereinigd waren. Daarom willen we de gemeenteraad voorstellen het schoonmaken voortaan aan de gebruikers zelf over te laten. De raad mag hierover beslissen." Overigens houdt het eventuele stopzetten van de service niet automatisch een lagere rekening in voor de afvalinzameling. Andere kosten kunnen namelijk weer hoger zijn. Houtenbos: "Maximaal afval scheiden is op termijn goedkoper dan niets doen. Al is het maar omdat het Rijk voor ongescheiden restafval steeds meer belasting oplegt. Maar ook omdat grondstoffen geld opleveren en verbranden geld kost. Daarom willen we zoveel mogelijk grondstoffen uit afval halen. En dat vraagt investeringen." De kosten voor de inzameling en verwerking van afval betalen de inwoners via de afvalstoffenheffing. Het systeem is kostendekkend.

Zomervakantie: heerlijk!

Na drie maanden is het Bergerbos weer open voor loslopende honden.

Voor sommigen misschien jammer, maar onze dobermann en ik vinden het heerlijk. Vanochtend ruim een uur gewandeld bij een temperatuur die me om half 9 al deed transpireren.

Heerlijk…..het wordt zomer. Ik ben er ook echt aan toe. Nu wonen we natuurlijk in een prachtig vakantiedorp en kent onze omgeving heel veel momenten waarop dat zomerse gevoel je ook al in het vroege voorjaar kan overvallen.

Neem alleen al ons strand, waar volgens recent onderzoek drie van de beste strandtenten van Nederland gelegen zijn.

Denk ook aan de vele toeristen die er voor zorgen, dat ik me soms ook op vakantie voel in eigen dorp. Maar toch, aanstaande vrijdag begint de zomer officieel in Nederland. En daarmee komt ook de grote vakantie in zicht. En zoals gezegd: ik ben er echt aan toe.

Niet dat ik geen inspiratie meer heb hoor. Ik heb de mazzel, dat nieuwe ideeën altijd spontaan op blijven borrelen.

Maar het is gewoon veel. Als vader, als dominee, als geliefde, als familielid, als vriend….altijd is er wel iets dat aandacht vraagt.

Een feestje hier, een verplichting daar. En ik verlang er naar om even helemaal niks te hoeven. Gewoon geen agenda, alleen maar doen waar ik op dat moment zin in heb.

In Bijbelse taal: recreëren, je zelf herscheppen. Sommige mensen denken dat het zogenaamde scheppingsverhaal uit de Bijbel een verklaring zou zijn voor het ontstaan van deze wereld. Dat is een vergissing. Het scheppingsverhaal gaat juist over het leven van elke dag.

De Bijbel legt uit hoe belangrijk het is om naast al je activiteiten ook rust te nemen. Zes dagen werken en druk zijn zou genoeg moeten wezen, de zevende dag is er voor de Liefde. Of voor GOD, het is maar net welk woord je prettig vindt.

Het scheppingsverhaal uit de Bijbel vertelt, hoe elke dag opnieuw gevuld wordt met wat een mens te doen heeft: ordenen en organiseren. En over hoe goed het is om daarna steeds opnieuw te recreëren.

Letterlijk betekent dat woord: her-scheppen. Het gaat er in de Bijbel om dat we steeds opnieuw herschapen worden en ons herboren voelen.

Vrijdag begint de zomer, maar afgelopen maandag met mijn Dober in het Bergerbos proefde ik al de scheppingskracht van de zomervakantie. Heerlijk!

(Foto: Aangeleverd)

Bij Filmhuis Schoorl aan de Heereweg 150 worden op vrijdag 21 juni en 28 juni geen films vertoond; er zijn dan andere activiteiten in de theaterzaal. De laatste draaidag van Filmhuis Schoorl is vrijdag 5 juli. In verband met de zomersluiting van De Blinkerd is ook Filmhuis Schoorl in die periode gesloten.

'Little Miss Sunshine'

Die dag draait om 15.00 uur 'Little Miss Sunshine', een tragikomische film waarbij je na afloop met een glimlach de zaal verlaat. Deze film uit 2006 won twee Oscars, voor beste mannelijke bijrol (Alan Arkin) en beste originele scenario.

(Foto: Aangeleverd)

'The Boat That Rocked'

Om 20.00 uur wordt het seizoen afgesloten met 'The Boat that Rocked', een heerlijke muziekfilm uit 2009 van regisseur Richard Curtis met een sterrencast die wordt aangevoerd door Philip Seymour Hoffman, Bill Nighy, Kenneth Branagh en Emma Thompson.

Kaarten à € 10,- (€ 7,50 onder 18 jaar) zijn te bestellen via www.filmhuisschoorl.nl of aan de kassa. Een toegangskaart geeft tevens recht op een consumptie na de voorstelling.

Kunstmarkt

BERGEN AAN ZEE - Op de CF Zeilerboulevard in Bergen aan Zee is zondag 23 juni van 11.00 tot 17.00 uur de eerste editie van de kunstmarkt.

Kunstenaars van uit het hele land, maar ook lokale artiesten presenteren deze dag hun kunst aan het publiek. Bezoekers kunnen uiteenlopende soorten kunst verwachten: van schilderen tot keramiek en van glas tot vilt. Voor ieders smaak is iets te bewonderen. Wees welkom op de markt, in de omgeving en mogelijk op een terrasje. De kunstenaars hopen op een grote belangstelling.

'Kabouter Zako gaat kamperen' in Schoorl

Ga mee kamperen met kabouter Zako. (Foto: Ellen Scholten)

SCHOORL - Kabouter Zako heeft eindelijk vakantie. Wat zou hij graag eens willen kamperen. Hoe komt hij aan een tent? Kom 30 juni, 4 of 25 augustus naar Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer en beleef deze vrolijke voorstelling van Poppentheater Belletje Sterk.

De poppenvoorstelling is voor alle kinderen van twee tot acht jaar en hun ouders of verzorgers. Er zijn voorstellingen om 11.00 en 15.00 uur. Aansluitend knutselen de kinderen een kabouter van een wilgentak. Een kaartje kost € 8,50 inclusief kaboutersap. De voorstelling duurt in totaal negentig minuten. Vooraf reserveren is noodzakelijk via www.staatsbosbeheer.nl/belletjesterk

Buitencentrum Schoorlse Duinen is te vinden aan de Oorsprongweg 1 in Schoorl. Openingstijden: 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Betaald parkeren tussen 10.00 en 19.00 uur.

Afscheid nemen –

Soms als laatste redmiddel

om weer terug te kunnen

keren.

Th. Olthuis

Kom uit je schuld, ook in Bergen

De gemeente Bergen doet mee aan de landelijke campagne ‘Kom uit je schuld’ om het taboe op schulden te verkleinen. (Foto: Hans Tak)

BERGEN - Gemeente Bergen steunt de landelijke campagne 'Kom uit je schuld' en nodigt inwoners met schulden uit in actie te komen en deze met hulp van de gemeente aan te pakken.

Een echtscheiding, een ontslag of een maand huurachterstand; het kan het begin zijn van grote financiële problemen. Naar schatting 1,4 miljoen huishoudens in Nederland hebben problematische schulden of een risico daarop. Mensen met schulden vragen vaak geen hulp of doen dit, vanwege schaamte of trots, erg laat. Hierdoor stapelen de problemen zich op. Het kabinet wil dit schuldentaboe ook doorbreken en roept met de landelijke campagne 'Kom uit je schuld' op om geldzorgen bespreekbaar te maken.

Kom jij er uit?

Bekend is dat 'schuldenambassadeurs' die over hun schuldprobleem durven praten, ook durven werken aan de aanpak en het oplossen van hun schulden. Zij zijn een voorbeeld in de campagne die de komende maanden wordt gedeeld met alle gemeenten. Met hun persoonlijke verhaal laten ze zien dat iedereen – jong, oud, rijk, arm – in de financiële problemen kan komen. De verhalen zijn tevens een oproep om meer begrip te tonen voor mensen met financiële problemen. Zonder dat het direct zichtbaar is, kan een collega, vriendin, familielid, buurman of studiegenoot namelijk torenhogen schulden hebben. Met de simpele vraag "Kom jij er uit?" kan het gesprek hierover worden geopend.

Schaamte

Wethouder Valkering: 'Ook in de gemeente Bergen lopen mensen gemiddeld vier jaar rond met schulden voordat ze aan de bel trekken. Een kleine schuld kan dan uitgegroeid zijn tot een onoplosbaar probleem dat hun leven beheerst. Stress, een slechtere gezondheid en verlies van werk kunnen het gevolg zijn. En het kan echt iedereen overkomen. Mijn oproep is om niet met financiële problemen door te lopen, maar over de schaamte heen te stappen en tijdig hulp te zoeken bij familie, vrienden, de gemeente of maatschappelijk werk. Maak schulden bespreekbaar en pak ze aan."

'Kom uit je schuld'

Op www.komuitjeschuld.nl delen de schuldenambassadeurs hun ervaringen. Zoals Elsmainy (27) die jarenlang op afbetaling kocht en haar schulden zag oplopen tot vele duizenden Euro's. Pas toen ze een kind kreeg, realiseerde ze zich dat ze haar schulden moest aanpakken en kwam ze in actie. Hoe ze dat deed, is te lezen op de site.

In Bergen kan men iedere maandagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur met vragen over geldzaken terecht in de bibliotheek Bergen, Dreef 1 en iedere dinsdagmiddag in de oneven weken van 15.00 tot 16.30 uur in PostaanZee Egmond aan Zee. Meer informatie is te vinden op www.bergen-nh.nl of Sociaal.nl via 088-7624225 en schuldhulp@sociaal.nl.

Sporten op het Bergense strand

'Fun on the beach'. (Foto: Aangeleverd)

BERGEN - Tijdens de zomervakantie organiseert de Buurtsportcoach van de gemeente Bergen, Egmond en Schoorl in samenwerking met Jongerenwerk Bergen het populaire sportevenement voor de jeugd: Beachfun op het strand. Speciaal voor alle kinderen van zes tot en met twaalf jaar worden op twee verschillende middagen in de vakantie diverse sportactiviteiten georganiseerd op het strand van Egmond aan Zee en Camperduin. Inschrijven is mogelijk via www.hollandsportbv.nl/zomervakantie-activiteiten-bergen

De eerste Beachfun-middag is maandag 15 juli in Egmond aan Zee bij afgang Zuid, naast strandpaviljoen De Zilvermeeuw. De tweede Beachfun-middag wordt maandag 22 juli georganiseerd in Camperduin, bij de lagune. Beide programma's starten om 13.00 uur en duren tot 16.00 uur. De begeleiding is in handen van ervaren instructeurs, jongerenwerkers en trainers van lokale sportaanbieders. Zij dagen de jeugd uit om mee te doen aan verschillende sporten als beachtennis, Zumba, bootcamp, speurtocht, powerkiten (vanaf tien jaar) en suppen (voor kinderen met A+B diploma). Het programma is op beide Beachdagen anders. Dit betekent dat kinderen zowel de eerste als de tweede middag mee kunnen doen. "Het mooie aan Beachfun is dat een kind ook kennis kan maken met wat minder voor de hand liggende sporten. Misschien is een kind uiteindelijk zelfs zo enthousiast dat het besluit om een bepaalde sport vaker te gaan beoefenen!" aldus Kraakman.

De deelnamekosten bedragen € 4,- per middag, aanmelden kan tot 5 juli via www.hollandsportbv.nl/zomervakantie-activiteiten-bergen.

BSG viert honderdjarig bestaan

De BSG bestaat honderd jaar. Foto: Aangeleverd

Vervolg van de voorpagina

De BSG bestaat honderd jaar. (Foto: aangeleverd)

Foto's, livemuziek, lekker eten en drinken brengen de reünisten in de gezellige sfeer van vroeger. In de aula worden per schoolperiode oud-leerlingen opgeroepen om te verzamelen, oude beelden te bekijken en op een klassenfoto te gaan. Tevens wordt het eerste exemplaar overhandigd van het grote jubileumboek, met een overzicht van ervaringen en anekdotes van bijna alle periodes in het bestaan van de school. Aangevuld met een historisch overzicht en vele foto's. Deelname aan de reünie kost €10,-, inclusief twee drankjes. Inschrijven kan tot uiterlijk 1 september via www.berger-sg.nl of de facebookpagina Reünie BSG. Wie zich inschrijft kan aan de hele middag deelnemen. Wacht niet te lang zodat de organisatie het aantal reünisten kan inschatten en een prachtig programma neerzetten. Vol is vol.

Teun de Jager houdt schoolpleinfeest

Op het schoolplein waren allerlei leuke dingen te doen. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Vrijdag hield basisschool Teun de Jager in Bergen een schoolpleinfeest. Emma uit groep 5, Jo An uit groep 6, Saba uit groep 7 en Maud uit groep 8 van de leerlingenraad van de Teun de Jager doen verslag van deze dag:

"Het eerste doel was mensen bedanken en in het zonnetje zetten die ons gesponsord hadden voor de pannakooi en speeltoestellen. Wij hadden een tweede doel om voor twee picknicktafels te sparen, en we wilden dat op een leuke manier doen. Toen kwamen wij met elkaar op het idee om een feest te geven. Wij dachten aan: leuke spelletjes, lekker eten en drinken en sponsorloop, en dat is ons gelukt. Het was heel lekker weer dus heel veel mensen vonden het leuk om te komen naar het feest. De taken waren ook goed verdeeld. Groep 7 stond achter de kramen en groep 8 deed de activiteiten. Er was een leuke sfeer, en mensen hadden het naar hun zin. De activiteiten waren: Yoga, voetbal 1 vs 1, parcours, stopdans, waterwip en bekerstapelwedstrijd, spijkerpoepen, snoephappen, nagels lakken, popcorn en suikerspin. Je kon stempelkaarten kopen voor deze activiteiten. Bij de kraam van de stempelkaarten was het wel heel druk omdat iedereen graag de activiteiten wou doen. De molen was ook open, daar kon je dus ook naar binnen. Groep 6 had koekjes gebakken van het meel van de molen. Een kok van Merlet had 25 liter courgettesoep gemaakt. Alles was opgemaakt, en veel mensen vonden het heel lekker. De leerlingenraad had ook zelfgemaakte armbandjes, Dat was ook een groot succes. De sponsorloop van groep 4 was ook een groot succes, en heel groep 4 deed mee en groep 3 ook! Er was ook limonade die zelf was gemaakt door groep 7. Wij bedanken ook de eigenaar van de camping, de eigenaar van de molen, de burgemeester Peeck stichting, de familie de Jong, de familie de Nijs, familie Boon en natuurlijk alle hulpouders die wouden meehelpen. Wij bedanken iedereen voor het meehelpen/ sponsoren."

(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)
Groep 7 stond achter de kramen en groep 8 deed de activiteiten. (Foto: aangeleverd)

'Jouw gezeik is onze praktijk'

Animatie: hoe werkt Zeikrijk? (Foto: Aangeleverd)

REGIO - Hoe kunnen jongeren worden bereikt en geënthousiasmeerd voor het werk van het hoogheemraadschap? Hoe brengt het hoogheemraadschap met een serieuze knipoog zijn werk bij deze doelgroep onder de aandacht? Zeikrijk is het antwoord; een plaskruis met een boodschap. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier lanceert Zeikrijk zaterdag 22 juni tijdens de open dag bij rioolwaterzuivering Geestmerambacht in Warmenhuizen.

Open dag rioolwaterzuivering Geestmerambacht

Iedereen moet plassen en één van de kerntaken van de waterschappen is het zuiveren van afvalwater, daar ligt de verbinding. Zeikrijk is ontstaan vanuit de behoefte om jongeren te bereiken. Jongeren zijn de toekomst, ook voor de waterschappen! Met het plaskruis van Zeikrijk communiceert het hoogheemraadschap via beeldschermpjes op een ludieke manier naar jongeren wie er zorgt voor schoon water en dat dit geen vanzelfsprekendheid is. Het hoogheemraadschap zoekt de doelgroep op bij festivals en sportevenementen en plaatst een demoversie van Zeikrijk bij (stage)beurzen en open dagen. De pilotfase gaat van start tijdens de open dag bij rioolwaterzuivering Geestmerambacht, zaterdag 22 juni. De komende maanden wordt Zeikrijk getest bij verschillende events. Bij gebleken succes wordt gekeken naar de mogelijkheid tot het ontwikkelen van een tweede plaskruis voor heren en een dixie voor vrouwen.

Benieuwd naar wat Zeikrijk inhoudt? Neem tijdens de open dag zaterdag 22 juni plaats op het Zeikrijk en een aansprekende videoboodschap start. Ook vrouwen zijn welkom, want het zeiken gebeurt die dag niet echt.

Lukt het niet om te komen? Kijk dan op www.zeikrijk.nl of ontdek Zeikrijk de komende maanden tijdens een evenement in de buurt.

Rode Kruis zoekt enthousiaste hulpverleners voor evenementen

Het Rode Kruis is op zoek naar Evenemententhulpverleners. (Foto: Richard Jetten)

ALKMAAR – Zomaar een paar getallen: jaarlijks helpen bijna 9.000 vrijwilligers van het Rode Kruis op evenementen, worden tijdens de Vierdaagse van Nijmegen maart liefst 18.560 blaren doorgeprikt en staan op jaarbasis de duizenden vrijwilligers klaar op bijna 10.000 evenementen die in Nederland georganiseerd worden. ''Dit aantal wordt alleen maar groter,'' zegt Koert van Riemsdijk, coördinator Noodhulp en Evenementenhulp, district Noord-Holland Noord. ''Daarom zijn we op zoek naar evenementenhulpverleners en coördinatoren die ons op korte termijn willen ondersteunen."

De vraag naar vrijwilligers in Noord-Holland Noord - met acht evenementen per week - is enorm. Vrijwilliger worden bij de grootste hulpverleningsorganisatie van Nederland is volgens Koert een uitdaging. ''We zoeken mensen vanaf achttien jaar die graag willen leren hoe je omgaat met onverwachte situaties. Alle nieuwkomers krijgen eerst een opleiding Opleiding EHBO Uitgebreid en een opleiding evenementenhulpverlening.''

Open dag 1-1-2

Zondag 23 juni is een uitstekend moment om eens van dichtbij te bekijken wat het Rode Kruis en 21 andere hulpverleningsorganisaties allemaal doen. In sportcomplex De Meent Bauerfeind in Alkmaar staat de open dag 1-1-2 op het programma. De organisatie verwacht tussen de 15.000 en 20.000 bezoekers. ''Er worden veel demonstraties gegeven en wij hopen natuurlijk veel nieuwe vrijwilligers te kunnen begroeten'', vervolgt Koert vanuit het nieuwe pand aan de Hertog Aalbrechtweg 10 in Alkmaar, waar ook de logistieke voorbereiding van grote en kleinere evenementen plaatsvindt.

EK Wielrennen

Binnenkort is Alkmaar gastheer van het EK Wielrennen. "Voor dit evenement zijn zestig vrijwillige hulpverleners nodig. We willen voorkomen dat vrijwilligers te veel uren draaien, vandaar dat wij versterking zoeken. De vrijwilliger bepaalt zelf zijn beschikbaarheid en wanneer hij ingezet wordt. Nieuwkomers krijgen trainingen aangeboden om zichzelf te blijven ontwikkelen. Eventuele onkosten worden volledig vergoed.'' Meer weten? Kijk op www.rodekruis.nl, mail naar helpdesknhn@rodekruis.nl.

Geniet van mooie tuinen

REGIO - In het weekend van 22 en 23 juni openen de tuindeuren van vele mooie toptuinen in de Kop van Noord Holland voor tuinliefhebbers. Prachtige tuinen vol rozen, vrouwenmantel, thalictrum, phlomis en nog veel meer prachtige planten, zal de liefhebber versteld doen staan van de prachtige natuur om ons heen. Doe in een kwekerij inspiratie op of geniet van kunst, groot en klein! Kijk voor de actuele deelname per dag op www.topindekop.nl.

Olieverfschilderijen in Commer-in

Olieverfschilderij van Tini Muelink- Visser. (Foto: aangeleverd)

GROET - Kunstenares Tini Muelink-Visser exposeert haar olieverfschilderijen in Commer-in te Groet. Het thema van haar expositie is 'Zee, strand en duinen'.

Tini woont al vanaf 1962 in Het Oude Slot in Schoorl, bijna ook zolang schildert ze al. Haar voorkeur gaat uit naar werken met olieverf, vanwege de warme kleuren en de mogelijkheden. Haar favoriete onderwerpen zijn zeegezichten in Schoorl, Groet en Camperduin. De expositie is te zien in de maanden juli en augustus. De opening is zaterdag 29 juni om 14.00 uur. Commer-in is te vinden aan de Kerkbrink 6 in Groet. Geopend op woensdag, zaterdag - en zondagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en op maandagvond tijdens de Groeter- avondbraderie. Vrij entree.

Midzomerconcert in Cultuurkoepel

Violist Shin Sihan weet met zijn instrument het gezang van een leeuwerik op een zomerse dag uit te beelden. (Foto: Kimberley Zondag)

HEILOO - Het Begeleidingsorkest voor Noord-Holland organiseert zondagmiddag 23 juni vanaf 14.30 uur een Midzomerconcert in de Cultuurkoepel in Heiloo.

Het orkest bestaat al ruim 45 jaar en verzorgt de muzikale begeleiding van de oratoriumkoren van Schagen, Bergen en Castricum. Het orkest bestaat uit gevorderde amateur- en beroepsmusici uit Noord-Holland en kan samen met dirigent Pieter-Jan Olthof terugkijken op vele muzikale hoogtepunten.

Shin Sihan

Voor dit Midzomerconcert is een aantrekkelijk programma samengesteld waar het orkest haar muzikale tanden op kan stuk bijten. Voor de pauze staan de Siegfried Idyll van Wagner en The Lark Ascending van Vaughan Williams op het programma. De violist Shin Sihan zal de vioolsolo spelen in de Lark Ascending, waarin het gezang van de leeuwerik wordt uitgebeeld op een warme zomerse dag.

Na de pauze speelt het orkest de vierde symfonie van Mahler, de meest populaire Mahler symfonie. Alle stijlkenmerken van Mahler komen aan bod, de muziek is soms zeer emotioneel, met grote uitbarstingen, zelfs een beetje banaal. Sopraan Heleen Koele zal de solo zingen in het slotdeel.

Toegangsprijs € 22,50, kinderen tot 17 jaar € 10,-. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.cultuurkoepelheiloo.nl of voor aanvang aan de zaal. Informatie: www.begeleidingsorkestnoordholland.nl

Afvalstation dicht

Afvalbrengstation Egmond. (Foto: Gemeente Bergen)

EGMOND - Het afvalbrengstation in Egmond is woensdag 19 juni gesloten.

Dat is vanwege onderhoudswerkzaamheden. Men kan die dag bij het afvalbrengstation in Bergen terecht. Deze is dan ook in de ochtend geopend. Houd er wel rekening mee dat u in Bergen geen matrassen, gips en dakleer kwijt kunt. Het afvalbrengstation Bergen is aan de Kerkedijk 35s / hoek Molenweidtje in Bergen.

Deze week bij Cinebergen

Tolkien

Deze week bij Cinebergen blijven in het oogstrelend kostuumdrama 'Le Semeur' alle vrouwen wanhopig en hunkerend achter nadat het leger van Napoleon III een opstand heeft neergeslagen en alle mannen uit het dorp zijn gedeporteerd. Verandert in 'La Terra dell'Abbastanza' het leven van de twee vrienden Mirko en Manolo totaal als ze per ongeluk iemand aanrijden en zo betrokken raken bij de lokale maffia. Voor een ieder die fan is van de leefwereld van Lord of the Rings, is er 'Tolkien', een fascinerend biografie over de jeugdjaren van deze legendarische auteur. In 'Hotel Mumbai' het beklemmende en waargebeurde verhaal over de verwoestende aanslagen in het Taj Mahal Hotel gezien vanuit het perspectief van de gasten en het moedige personeel.

Le Semeur (do 20 mei 14.30 | zo 23 mei 11.00 | wo 26 mei 20.00)

Als het leger van Napoleon III in 1852 een opstand van de Provençaalse boeren neerslaat, worden alle mannen uit het bergdorpje gedeporteerd. De overgebleven vrouwen nemen het werk van de mannen over en maken hun eigen leefregels. Maar na maanden van totale isolatie en zonder enig uitzicht op de terugkeer van de mannen, beginnen de vrouwen stilaan wanhopig te worden. Ook vrezen ze kinderloos te blijven. Violette en haar vriendinnen zweren een eed dat ze de eerste man die langskomt in het dorp zullen delen. Maar als er dan een mysterieuze, knappe vreemdeling komt opdagen en tussen hem en Violette liefde opbloeit, wordt de afspraak zwaar op de proef gesteld.

La Terra dell'Abbastanza (do 20 mei 20.00 | zo 23 mei 15.30 | di 25 mei 14.30)

De broers Damiano en Fabio D'Innocenzo die eerder meeschreven aan het bijzondere scenario van Dogman, debuteren nu als regisseurs met een tegendraads maffiadrama. Beste vrienden Mirko en Manolo wonen met hun alleenstaande ouders in een armoedige buitenwijk van Rome. Zij moeten hun steentje bijdragen om de huishoudens draaiende te houden. De jongens delen dezelfde dromen over een leven met vrouwen, seks en geld. Aan die betrekkelijke onschuld komt abrupt een eind wanneer ze per ongeluk iemand aanrijden en hierdoor betrokken raken bij de lokale maffia. Al snel leven ze in weelde en raken ze bedwelmd door het snelle geld en verliezen ze het contact met de werkelijkheid.

'Tolkien' is een fascinerende biografie over de jeugd van de legendarische auteur

Tolkien (vr 21 mei 14.30 | za 22 mei 15.00 (High Tea) 16.30 | zo 23 mei 20.00 | di 25 mei 20.00)

Er is geen schrijver waarvan de boeken zo succesvol verfilmd zijn als van de legendarische J.R.R. Tolkien. Een film over hem kon dan ook niet uitblijven. Het in de stijl van de Lord of the Rings vaardig gemaakte Tolkien richt zich op de vormende jaren van de befaamde auteur, waarin hij vriendschap, moed en inspiratie vindt bij een groep medeschrijvers en kunstenaars. Tot de oorlog er tussen komt. Veel schrijvers putten uit hun eigen levenservaring voor hun boeken. Zo ook Tolkien. Het grootste deel van zijn Lord of the Rings boeken schreef hij tijdens WO II, nadat hij als vrijwilliger dienst had genomen in WO I. Levenservaring die hij voor zijn boeken gebruikt zou hebben, zien we terug in de film. Vaak op het letterlijke af. Zo zien we een vuurspuwende draak en horen we Tolkien zijn vriendschap voor het eerst een fellowship noemen. Tolkien is verplichte kost voor een ieder die zich maar al te graag wentelt in het universum van de unieke schrijver. Op zaterdag 22 juni zowel zonder (vanaf 16:30) als met een High Tea (vanaf 15:00) te zien.

Hotel Mumbai (vr 21 mei 20.00 | za 22 mei 20.30 | ma 24 mei 20.00 | wo 26 mei 14.30)

De klant is koning in het vijfsterren hotel Taj Mahal Palace in het Indiase Mumbai. Pakistaanse terroristen houden zich niet aan die ongeschreven wet in het op ware feiten gebaseerde Hotel Mumbai. Terwijl de gasten worden verwend met een copieus diner, vallen vier mannen binnen met de bedoeling om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Gebaseerd op een serie terroristische aanslagen in 2008 laat regisseur Anthony Maras zien hoe het personeel en de gasten van het hotel vier dagen lang vochten voor hun leven. Hij toont die gebeurtenissen vanuit het oogpunt van verschllende personages. Dev Patel speelt een imponerende rol als bediende die zijn gasten probeert te beschermen. Indrukwekkend hoe vanzelfsprekend cineast Maras ieders belevenissen verweeft met nieuwsbeelden uit die tijd.

Filmtheater Cinebergen, De Zwarte Schuur, Eeuwigelaan 7, Bergen; www.cinebergen.nl, reserveerlijn: 072-5896310, infolijn: 072-5815914.

Tentoonstelling 'Onder Vrienden'

Kees Maks (1876-1967), 'Automne (gezelschap in tuin)', 1910-1925. (Foto: Margareta Svensson)

BERGEN - Deze zomer presenteert Kranenburgh opnieuw een aantrekkelijke bloemlezing uit zijn collectie werken van de Bergense School, waarin grote namen als Leo Gestel, Charley Toorop en Dirk Filarski niet ontbreken. Ook werken uit de omgeving van de Bergense School én een aantal bijzondere nieuwe verwervingen maken deel uit van de tentoonstelling. Te zien vanaf 23 juni tot en met 10 november in Museum Kranenburgh (zondag 23 juni vanaf de opening om 16.00 uur).

Expositie brengt Bergense School in kaart

Onder de verwervingen bevindt zich onder meer een kleurrijk vroeg stilleven van Dirk Filarski en een groot, zonnig tafereel van Kees Maks. De talloze vriendschappen, relaties en familiebanden die in kunstenaarsdorp Bergen werden aangegaan, vormen een boeiende geschiedenis die veel kunstwerken en hun makers onderling met elkaar verbindt. Dat geldt ook voor favoriete plekken in Bergen die ze graag bezochten en vereeuwigden, zoals de Oude Hof. Dit boeiende netwerk van verbindingen, dwarsverbanden en gezamenlijkheden vormt de rode draad in de presentatie Onder Vrienden – De Bergense School en omgeving.

Kees Maks

Een zonovergoten tuintafereel: drie vrouwen en een man rond een tafeltje, modieus, mondain, relaxed, rokend. Vrienden onder elkaar. Deze genoeglijke scene is geschilderd door Kees Maks (1876-1967). Maks, een halve generatie ouder dan de kunstenaars van de Bergense School, was vooral werkzaam in Amsterdam.

Museum Kranenburgh heeft dit bijzondere schilderij onlangs in langdurig bruikleen ontvangen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Anders dan de titel (Automne) doet vermoeden, een zonnig, zomers werk.

Vernieuwers

Een aantal vernieuwers vertrok uit Amsterdam naar Bergen, gelokt door het magische zeelicht, het poëtische kustlandschap en elkaar. Onder hen schilders als Arnout Colnot, Dirk Filarski, Leo Gestel en Matthieu Wiegman. Was in Amsterdam het atelier van Leo Gestel, de beroemde 'Jan Steenzolder', een trefpunt voor kunstenaars, in Bergen werd het huis en later de Kunstzaal van verzamelaar Piet Boendermaker (1877-1947) een belangrijke hotspot.

'Licht schilderen'

De kunstenaars deelden een visie op kunst en maakten na 1915 eenzelfde ontwikkeling door, geïnspireerd door het werk en gedachtengoed van de Franse schilder Henri Le Fauconnier: van het neo-impressionistische 'licht-schilderen' naar een vorm van expressionisme; van zonnige, schetsachtige werken naar schilderijen met grote vormen, pasteuze verflagen en sterke kleurcontrasten.

Muziek bij de buren Bergermeer

ALKMAAR - Dit jaar organiseert Wijkvereniging Bergermeer weer een muziekroute, genaamd Muziek bij de Buren, zondagmiddag 23 juni tussen 15.00 en 17.00 uur. Op zes adressen in de wijk kan genoten worden van tuin- en huiskamerconcertjes en er is gekozen voor een breed aanbod aan muziekstijlen. Per locatie worden er drie concertjes gegeven. De toegang per concert is € 2,- per persoon. Meer over de muziek, de tijden en de locaties treft u aan op www.wijkverenigingbergermeer.nl. Aanmelden via de site wordt aangeraden, want vol is vol.

Zomerfeest bij Elfje Fier in Schoorl

(Foto: Aangeleverd)

SCHOORL - Poppentheater Belletje Sterk speelt in Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer zondag 23 juni, 14 juli en 11 augustus de voorstelling Zomerfeest bij Elfje Fier.

Het is zomer in de hoogste duinen van Nederland. Elfje Fier nodigt iedereen uit om op het zomerfeest te komen. De zandhagedis en vlinder zorgen voor een bijzondere verrassing. Kom je ook op het poppentheaterfeest? Na de voorstelling maken de kinderen een eigen zomerse wensboom die ze natuurlijk mee naar huis mogen nemen! De poppenvoorstelling is voor kinderen van twee tot acht jaar en hun ouders/verzorgers. De voorstellingen beginnen om 11.00 en 15.00 uur en duurt inclusief knutselen negentig minuten. Een kaartje kost € 8,50, inclusief kaboutersap. Ellen Scholten verzorgt de voorstelling met haar prachtige vilten poppen.

Graag reserveren via www.staatsbost/mbeheer.nl/belletjesterk. Buitencentrum Schoorlse Duinen is te vinden aan de Oorsprongweg 1 in Schoorl. Openingstijden: maandag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Betaald parkeren van 10.00 tot 19.00 uur.

Maar liefst 567 clubs in de prijzen

ALKMAAR – Maar liefst 567 clubs zijn dinsdagavond 18 juni tijdens de feestelijke finaleavond van de Rabobank Clubkas Campagne in het AFAS stadion in de prijzen gevallen. 't Praethuys ofwel het inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten, sleepte de eerste prijs in de wacht. Zij namen een cheque van € 2.692,- mee naar huis.

Feest voor alle winnaars

Het lokale verenigingsleven een steuntje in de rug geven, daar draait het om bij de Rabobank Clubkas Campagne. Het totaal te verdelen bedrag telde dit jaar € 225.000,-. De tweede prijs van de Clubkas Campagne 2019 was voor LSVV. En op plek drie: Zwembad de Bever. Beiden werden op het podium in de schijnwerpers gezet om daar de uitslag te horen. Hun opbrengst: € 2.461,- voor de voetbalclub in Noord-Scharwoude en voor 't zwembad in Sint Pancras een bedrag van € 2.194,-! Operettevereniging Caecilia, stichting Vrienden van de Sint en VVO waren winnaar van de originaliteitsprijs. Zij maakten een creatieve promotiefilm. Dat leverde naast een mooie cheque ook nog eens € 250,- extra op.

Succesvolle campagne

De top tien mocht het podium op maar eigenlijk waren alle deelnemende clubs winnaar! Feico Kooy, bestuurslid van de Jeu de Boulesvereniging uit Schoorl: "Na de succesvolle campagne van 2018, waar wij meer dan € 200,- ophaalden, wilden we dit jaar ook weer graag mee doen. Dat blijft spannend want je hebt daarvoor de hulp nodig van enthousiaste leden, ouders, buren et cetera. Wij merkten dat niet iedereen wist dat alleen leden kunnen stemmen. Dat het resultaat uiteindelijk weer beter is dan vorig jaar is fantastisch! Verder vind ik het een hele gezellige avond. De sfeer is goed en bovenal leuk om op een ongedwongen manier ook eens met bestuurders van andere verenigingen te spreken."

Warm hart voor clubs

Ralph van Soomeren, directievoorzitter van Rabobank Alkmaar en omstreken, vindt het weer een feestje. "Ieder jaar zien we het aantal deelnemende clubs en stemmers groeien. Daar word ik blij van, een teken dat de campagne leeft! Geweldig hoeveel er gestemd is. Totaal brachten onze leden bijna 49.000 stemmen uit op de clubs die zij een warm hart toedragen. Zij bepalen hoe het bedrag van € 225.000,- wordt verdeeld over de deelnemende clubs. Opvallend is dat vooral de maatschappelijke clubs veel steun hebben gekregen zoals bijvoorbeeld 't Praethuys en de reddingsbrigades. Voor ons is de Rabobank Clubkas Campagne dé manier waarop we als coöperatieve bank het verenigingsleven een steuntje in de rug geven".

De volledige uitslag staat op clubkascampagne.nl/alkmaar.

Mantelzorger gerust op vakantie

(Foto: Aangeleverd)

REGIO - Het is liefdevol, maar loodzwaar, dat hoor je vaak van mantelzorgers als ze al langere tijd hun dierbaren verzorgen. Onder druk van de verantwoordelijkheid schieten soms zelfs de zo broodnodige momenten van ontspanning zoals een vakantie er voor hen zelf bij in.

Ben je echt toe aan rustmoment, dan draag je de zorgtaken even over aan je kinderen, kleinkinderen of vrienden. Maar dan zadel je wel anderen op met 'jouw' taken, waardoor je er nog niet met een gerust gevoel even tussenuit kan gaan. Bij Home Instead Thuiszorg Alkmaar begrijpen ze dat maar al te goed.

Accu opladen

Marco Groffen: 'Wij zorgen ervoor dat mantelzorgers er met een gerust gevoel even lekker tussenuit kunnen. Een lang weekend, of een meerweekse vakantie. Dat hebben ze gewoon nodig. We weten hoe zwaar het voor hen is om permanent een dierbare te verzorgen. Wij nemen die taak graag van hen over, zodat er even tijd is om de accu weer op te laden.'

Vast team

De thuiszorg van Home Instead bestaat uit een vast team van professionele, goed opgeleide, flexibel ingestelde medewerk(st)ers. De persoon die zorg nodig heeft ziet daardoor elke keer een vast gezicht en dat geeft een vertrouwd gevoel. Tijden waarop de zorgmomenten moeten plaatsvinden kunnen in overleg worden afgesproken.

Zonder wachtlijst

De wensen van de klant staan bij Home Instead centraal, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dus ook in de vakantie zijn wij beschikbaar, zonder wachtlijst. Deze tijdelijke zorg, ook wel respijtzorg genoemd, wordt soms vergoed door de zorgverzekeraar en is afhankelijk van de polis die men heeft.

Meer weten?

Wie gebruik wil maken van de diensten van Home Instead, kan contact opnemen voor een geheel vrijblijvend gesprek. Een medewerker van Home Instead neemt daarbij graag samen de mogelijkheden door om bijvoorbeeld te helpen bij het organiseren van een onbezorgde vakantie.

Home Instead Thuisservice Alkmaar is te vinden in De TelefoonCentrale aan de Koelmalaan 350 in Alkmaar. Info via 072-2001009, www.homeinstead.nl, info.alkmaar@homeinstead.nl.

Home Instead Thuisservice Akmaar is actief in de regio's Alkmaar, Heerhugowaard, Heiloo en Bergen.

(Foto: Aangeleverd)

Kofferbakmarkt in Camperduin

CAMPERDUIN - Zaterdag 22 juni gaan in Camperduin de wekelijkse kofferbakmarkten weer van start. De markt wordt op elf zaterdagen georganiseerd, de laatste op 31 augustus. De markt vindt plaats naast de strandopgang van Camperduin, aan de voet van de zeedijk tussen 10.00 en 16.00 uur. Voor bezoekers is de toegang gratis. Iedereen kan zijn overtollige spullen aanbieden. Verkopers betalen € 10,- en hoeven zich niet aan te melden; er is altijd plaats genoeg. De verkoopplaatsen bieden uitzicht over natuurgebied de Harger- en Pettemerpolder. Zie ook www.wrakhout.nl.

Lucebertschool speelt 'Circus Hoeplakee'

Twee circusdirecteuren hielden de chaos in toom. (Foto: Opa Wolff, opa van Kyan)

BERGEN - Elke twee jaar spelen groep 1 tot en met 4 van de Lucebertschool een musical. Een mooie traditie, waar de eerste uitblinkers op toneelgebied er al tussenuit springen.

Muzikale begeleiding was er uiteraard ook. (Foto: Opa Wolff, opa van Kyan)

Ook dit jaar was het een feest om naar te kijken. 'Circus Hoeplakee' werd opgevoerd, een show waarin sommige kinderen doormidden werden gezaagd, anderen ervoor zorgden dat de slurf van de olifant uit de knoop werd gehaald en weer andere kinderen mooie koorddanskunsten vertoonden. Vooral de vierjarige Olivia viel op, doordat ze wel 100 kilo kon tillen, zonder enige moeite. Dankzij de circusdirecteuren en toneelmeesters werd de chaos toch nog een beetje geregeld en bleven zelfs de leeuwen meestal op hun plek. Een vierkoppige band zorgde voor de muzikale begeleiding en zelfs K2 kwam nog even langs, op zoek naar K3. Met dank aan de zwoegende juffen en de acterende kinderen is de traditie weer een jaartje voortgezet.