Ons Streekblad Waterland

16 mei 2019

Ons Streekblad Waterland 16 mei 2019


Repair Café

VOLENDAM - Dinsdag 21 mei is er weer een Repair Café in Volendam.

Van 14.00 - 16.00 uur zitten vrijwilligers klaar om kapotte spullen te repareren in Noppes, Julianaweg 131 in Volendam.

Heeft u een koffiezetapparaat wat kapot is? Of is de waterkoker aan reparatie toe? Neem deze dan gewoon mee. Bij het Repair Café kan het waarschijnlijk gerepareerd worden.

De koffie/thee staat klaar en iedereen is van harte welkom.

Trots Harmonie

EDAM - De band Trots staat zaterdag 18 mei op het podium bij de Harmonie in Edam. Aanvang: 21.00 uur. Het repertoire van Trots is altijd vol hits en up-to-date. De band geeft het publiek geen tijd om pauze te nemen, dansen, springen, genieten en meezingen dat is het motto. Nieuwe nummers van Justin Timberlake, Bruno Mars en Avicii komen onder andere voorbij. Trots bestaat uit 4 topmuzikanten, die veel energie en plezier koppelen aan veel podiumervaring. Zanger/toetsenist/gitarist Kelly Veerman, topgitarist Ivan Pranger, drummer Bart Klomp en bassist Jack de Vries zijn professionele muzikanten met liefde voor muziek.

Pianowandeling Edam-Volendam

Voor de zestiende keer wordt de pianowandeling gehouden. (Foto: Aangeleverd )

EDAM - Voor de zestiende keer wordt in Edam weer de unieke pianowandeling gehouden. En wel op 26 mei. Het is het bestuur gelukt om wederom een keur aan musici aan te trekken. Om alvast in de stemming te komen zijn vanaf 13.00 tot 13.30 uur de klanken van het carillon van de aloude Speeltoren van Edam te horen. Stadsbeiaardier Frits Reynaert bespeelt deze dag het carillon.

Muzikale keuze divers

Van 13.30 tot 16.00 uur kan men op 22 locaties, waaronder alle kerkgebouwen, enkele galerieën en monumentale huizen, terecht. De muzikale keuze is zeer divers: klassiek door (semi) professionele pianisten, jazz (diverse combo's), harpen, zang, fluit enzovoort. De locaties vindt men op de plattegrond die te downloaden is op de website www.piano-edam.nl.

Slotconcert Grote Kerk

Bij het binnenlopen in de Grote Kerk bespeelt vanaf 16.00 – 16.30 uur de jonge organist Alexander de Bie het grote Smit-Verhofstadt orgel. Na de openingsprelude door de sopraan Anne van Amerongen begeleid door Rakhadin Yarmetov, treden twee internationaal geroemde pianisten Mike del Ferro en Jeroen van Veen voor het publiek op. Zij spelen werk van Amerikaanse componisten zoals Gershwin en Bernstein. Wellicht verlaat u wel swingend de Grote kerk!

Pianowandeling

De PianoWandeling is gratis voor alle bezoekers, maar een bijdrage wordt zeer op prijs gesteld na afloop in de Grote Kerk.

Gratis entree

Het publiek wordt gevraagd voldoende cashgeld mee te nemen omdat pinnen momenteel moeilijk is in Edam.
Parkeren is mogelijk op het parkeerterrein bij het busstation.

Een kijkje in de wereld van de KNRM

Iedereen kon een kijkje nemen tijdens de reddingsbootdag op Marken. (Foto: Pep )

Zon, lekker briesje en natuurlijk varen

Door Pieter Pereboom / www.markernieuws.nl

MARKEN - Reddingsbootdag is dé dag om actief kennis te maken met het werk, de mensen en het materieel van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en om mee te varen aan boord van de reddingboten. Afgelopen zaterdag werd de jaarlijkse Reddingsbootdag gehouden en konden donateurs van de KNRM Marken meevaren op een van de schepen van de KNRM. Voor mensen die graag mee wilden varen, maar nog geen donateur waren, was er ter plekke de mogelijkheid om donateur te worden en werd je getrakteerd op een unieke ervaring op een van de schepen van de KNRM.

De dag duurde van 10.00 tot 16.00 uur en werd in de meeste reddingsstations langs de Noordzeekust, de Zuid-Hollandse en Zeeuwse wateren en aan het IJsselmeer gehouden, maar ook bij het station van de KNRM op Marken. Als blijk van waardering voor de steun van onze 'Redders aan de Wal', zo heten KNRM donateurs, trekken de bemanningen één dag per jaar alle registers open om de donateurs een kijkje te gunnen in de wereld van het reddingwezen. Reddingbootdag is een dag voor jong en oud. Ronkende motoren aan de steiger, rijen overlevingspakken in het boothuis, een plekje aan boord naast de schipper, een praatje met een echte redder of een onvergetelijk fotomoment van de kleine op de reddingboot. Meevaren met de ´Hendrik Jacob´ of de ´Frans Verkade´ werd als een belevenis ervaren.

Demonstraties

Op Marken kon je niet alleen meevaren er waren ook een demonstraties 'man overboord'. Ook was de brandweer aanwezig met een hoogwerker, van waaruit menig bezoeker een prachtig uitzicht over Marken en het station kreeg aangeboden. Tevens was er een vertoning van films over het reddingswerk van de KNRM, er was een ijsredding informatiestand, een EHBO- en reanimatiestand en natuurlijk de Marker Reddingswinkel.

Een springkussen was er voor de allerjongste jeugd. Boven in het boothuis konden de kinderen kleurenplaten inkleuren. De inwendige mens is ook niet vergeten. De vrijwilligers van de KNRM op Marken zijn ook hele goede visbakkers.

Vrijwillige bijdragen

Bij het uitvoeren van haar taak heeft de KNRM er, sinds de oprichting in 1824, voor gekozen dit als zelfstandig opererende, ongesubsidieerde instelling te doen. De 1.300 vrijwilligers kunnen hun werk alleen doen door de vrijwillige bijdragen van mensen die de KNRM een warm hart toedragen.

Weersomstandigheden

De weersomstandigheden op Marken waren goed, zon en een lekker briesje, maar toch viel de publieke belangstelling wat tegen ten opzichte van voorgaande jaren.

Maar voor de KNRM blijft deze dag, een dag die jaarlijks navolging verdient!

Prijswinnaars hoedenwedstrijd

De jonge prijswinnaars zijn gefeliciteerd door burgemeester Kroon. (Foto: Aangeleverd )

MONNICKENDAM - Op Koningsdag 27 april 2019 werd in Monnickendam een hoedenwedstrijd gehouden. Aan deze hoedenwedstrijd mochten kinderen tot 12 jaar deelnemen. Degene die de mooiste kroon (als Koning Willem-Alexander) of hoed (als Koningin Maxima) heeft gemaakt, zou in de prijzen vallen. Na een vakkundige beoordeling werden de kronen en hoeden geshowd tijdens de aubade bij het voormalige stadhuis aan het Noordeinde te Monnickendam. De burgemeester van Waterland, mevrouw Luzette Kroon, maakte onlangs de prijswinnaars bekend: Merel Vrielink(2,5), Silke Diks (4), Jorrit van Leuzen (5), Bart-Wim Hoogendoorn (6) en Dico Schouten (3). De prijswinnaars mogen een mooi cadeau uitzoeken in de speelgoedwinkel. De prijswinnaars zijn inmiddels persoonlijk gefeliciteerd door burgemeester Luzette Kroon.

Broekerbridgetoernooi

BROEK IN WATERLAND - Het Broekerbridge-huiskamertoernooi wordt zondag 30 juni gehouden in Broek in Waterland. Het toernooi is op viertallenbasis. Huiskamer viertallen ontvangen langsfietsende viertallen om een serie spellen te spelen. Men start om ongeveer 11.00 uur en de prijsuitreiking is ongeveer om 18.00 uur in de voetbalkantine. Huiskamer viertallen en fietsviertallen kunnen info inwinnen of zich opgeven bij Joke van Ammers of bij Cor Lof.

Korendag Monnickendam

MONNICKENDAM - Cantorij Monnickendam houdt zaterdag 25 mei 2019 de traditionele Korendag, inmiddels niet meer weg te denken uit de regio. Dit jaar nemen ongeveer 75 koren deel. Elk koor krijgt 25 minuten de gelegenheid om uit eigen repertoire te zingen, met of zonder begeleiding van instrumenten. Het accent van de Korendag ligt vooral op het stimuleren van de koorzang en op het interesseren van meer mensen voor het gezamenlijk musiceren. Vanaf 9.30 uur is inloop in alle kerken en andere locaties van Monnickendam waar de Korendag vlag uithangt. 10.00 uur begint het programma. Toegang: 3,50

Koninklijke onderscheiding

EDAM - VOLENDAM - In het kader van de jaarlijkse lintjesregen is ook een Koninklijke onderscheiding toegekend aan de heer Gerrit Woestenburg. Op de dag van de lintjesregen kon Woestenberg hierbij niet aanwezig zijn vanwege zijn vakantie. 9 mei ontving de heer Woestenberg een lintje in de burgemeesterskamer in het Stadskantoor te Volendam.

Dhr. Gerrit Woestenburg ontvangt de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn vrijwillige activiteiten.

Lintje voor vrijwillige activiteiten

Sinds 1986 is Woestenberg penningmeester van Hobbysoos De Toevlucht, hij begeleidt sinds 1995 binnen het CBW Edam-Volendam het Bandcoachingproject, sinds 2011 ondersteunt de heer Woestenburg de Stichting Artist Kom Binne, van 1990 tot 2010 heeft de heer Woestenburg (samen met zijn vrouw) het op zich genomen om lotgenoten te ondersteunen en begeleiden bij de verwerking van het verlies van een kind op (heel) jonge leeftijd.

Van 2007 tot 2015 was hij bestuurslid en nog steeds is hij dagelijks in teamverband actief als lid van de redactie van lokale omroep LOVE.

Bert Heerink and Friends in de Harmonie

Bert Heerink (Foto: Aangeleverd )

EDAM - Bert Heerink and Friends staan donderdag 16 mei in de Harmonie. De band brengt covers uit de jaren '60, '70 en '80. De band brengt sfeervolle maar vooral ook herkenbare nummers. Heerink & Friends bestaat uit zanger Bert (ex Vandenberg, Kayak en thans actief als zanger bij Jan Akkerman) en twee muzikale vrienden, beide gitarist met grote en ruime ervaring. Kees Schipper en afwisselend Co Vergouwen of Paul Kruis zullen Bert begeleiden. Donderdag 16 mei: 21.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar in de Harmonie. Zie ook www.harmonie-edam.nl.

World Servants goed voorbereid op pad

MONNICKENDAM - Actiegroep World Servants heeft het streefbedrag van 33.000 euro binnen. Dit geld wordt ingezameld om dit jaar te helpen in Ecuador, Ghana, Oeganda en Malawi. Ze hebben zelfs wat extra geld binnengehaald de afgelopen periode met hun activiteiten voor het goede doel. Wat er met het extra geld gaat gebeuren is nog niet helemaal bekend.

De groep heeft ervoor gekozen om eerst op project te gaan en vervolgens te bekijken waar nog behoefte aan is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat in de kleuterschool in Kkungu, Oeganda, nog meubilair nodig is. World Servants maakt duidelijk dat al het gedoneerde geld sowieso naar de projectlanden toe gaat.

De afgelopen periode zijn er nog diverse activiteiten geweest waarmee geld is verdiend zoals catering verzorgen op een bruiloft, en meedraaien op de boerderijdag van Henri Willig in Katwoude. Hiermee is het streefbedrag dus ruim gehaald, waar de groep erg blij mee is!

4 en 5 mei is de groep naar Heino, vlakbij Zwolle geweest om de andere projectgenoten te leren kennen. In dit volle, gezellige weekend maakte de groep ook kennis met de leiding van de projecten. Zo gaat er een technisch leider, maar ook een medisch- en cultuurleider mee op reis om alles in goede banen te leiden. Daarnaast kreeg de groep informatie over de reis zoals informatie over de hygiëne.

World Servants zorgt er dus voor dat ze goed voorbereid op pad gaan! De komende tijd staat de groep uiteraard nog open iedereen te helpen met allerlei klussen zodat er meer geld ingezameld kan worden.

Meer info via worldservants_monnickendam@outlook.com.

De nieuwe MINI Clubman

(Foto: Mini)

REGIO - De nieuwe MINI Clubman blinkt uit door een zorgvuldig vernieuwd design, een uitgebreide reeks innovatieve uitrustingsfeatures en de nieuwste technologie op het gebied van bediening en connectiviteit. De kenmerkende MINI go kart-feeling gaat bij deze stationcar samen met een hoge mate van geschiktheid voor dagelijks gebruik en het rijden van lange afstanden. Naast de welkbekende 6 deuren krijgt de nieuwe MINI Clubman nu een extra dosis charisma dankzij nieuwe accenten voor exterieur en interieur. De nieuwste updates voor MINI Connected digitale services onderstrepen het progressieve, op lifestyle gerichte karakter van de nieuwe MINI Clubman. Daarnaast zorgen aantrekkelijke toevoegingen aan de optielijst en de Original MINI Accessories voor nog meer mogelijkheden als het gaat om personalisatie.

(Foto: Mini)

De woensdagwandeling

UITDAM - In Uitdam is er een nieuw initiatief: de woensdagwandeling. Elke eerste woensdag van de maand komt men samen vanaf 09.30 uur in de kerk van Uitdam. Er wordt gestart met koffie en thee. Daarna is er om 10:00 uur een korte, eenvoudige dienst geïnspireerd vanuit Iona. De wandeling duurt ruim een uur. Tijdens de wandeling wordt men stil, bezint men zich op een vraag en deelt men de inzichten. Meer info bij ds. Charlotte Kremer, tel: 020-3584615.