De Drom

15 mei 2019

De Drom 15 mei 2019


'Laten we een win-win situatie creëren'

Riek Bakker tijdens vragenronde, met rechts Luzette Kroon en directeur Stephan Warnik (Foto: Irina Hoffer)

ENKHUIZEN - Als het aan Riek Bakker, landschapsarchitect, lag, klommen de inwoners van Enkhuizen meteen op de barricades om het gemeentebestuur het bestemmingsplan van het Recreatieoord Enkhuizer Zand (REZ) te laten aanpassen. Tijdens de voorlichtingsavond die het Zuiderzeemuseum organiseerde, kwamen diverse sprekers aan het woord die de inwoners informeerden over het plan. Er kwam een beeld naar voren van een gemeente die vooral bezig is met ontwikkelen, zonder overleg met alle betrokken partijen en zonder voldoende rekening te houden met de gevolgen die deze ontwikkelingen hebben. Vooral voor het Zuiderzeemuseum.

"Het unieke karakter van het oorspronkelijke plan wordt bedreigd, de moderne wereld fietst erin!"

Bestemmingsplan Recreatieoord Enkhuizerzand (Foto: aangeleverd door Zuiderzeemuseum)
ZZM Urker Bult huidige situatie (Foto: aangeleverd door Zuiderzeemuseum)
ZZM Urker Bult impressie (Foto: aangeleverd door Zuiderzeemuseum)
Dijk situatieschets (Foto: aangeleverd Zuiderzeemuseum)
Dijk huidige situatie (Foto: aangeleverd Zuiderzeemuseum)

De voorlichting van het Zuiderzeemuseum zou allereerst aan de raadsleden gegeven worden, maar zij gaven aan niet op de uitnodiging te willen, of zelfs te mogen ingaan. "Maar", sprak Luzette Kroon, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Zuiderzeemuseum, "ik ken geen enkele wet die dit verbiedt." Ze vervolgde dat het volgens haar zelfs nodig is dat raadsleden zich moeten laten informeren en ontlokte daarmee groot applaus. Navraag van de redactie bij de afdeling communicatie van de gemeente over de reden van de afwijzing, leverde een toezegging tot reactie op. Waarna deze uitbleef.

Historie

Marinke Steenhuis, cultuurhistoricus, liet met behulp van een presentatie zien hoe de besluitvorming rondom het Enkhuizerzand en het ontstaan van het Zuiderzeemuseum rond 1968 verliep. Enkhuizen was blij dat zij de plek werd waar het openluchtmuseum met levend verleden gebouwd zou worden. Ze kreeg een subsidie van twee miljoen gulden voor het museum en het recreatiegebied. Het ontwerp van Nico de Jonge stamt uit 1968, maar het duurde tot 1983 voor het museum gebouwd was en open ging.

De authentieke panden en huisjes van het museum zijn neergezet als een dorpje, met ligging aan het water. Het beeld van stad en museum vormt een eenheid. Het open zicht op de zee, met de groensuggestie en de bomen op de achtergrond is cruciaal voor de beleving van het museum. "En wat gaat er in dat water gebeuren?" is de retorische vraag van Marinke. "Het unieke karakter van het oorspronkelijke plan wordt bedreigt, de moderne wereld fietst erin!"

Besluitvorming

Na Marinke volgde een uitleg van Luzette over de manier van besluitvorming van de gemeente, zoals deze door het museum werd ervaren. Hoewel het museum vanaf 2012 vraagt mee te mogen praten in de besluitvorming, om tegemoet te komen aan de wensen van alle partijen, blijkt dat dit moeizaam is en verloopt. "In 2017 volgt een compleet uitgewerkt plan, zonder inspraak van het Zuiderzeemuseum. De ontwikkelaar wil niet in gesprek, omdat deze hier geen opdracht voor gekregen heeft van de gemeente. De impact van dit plan op de museale beleving is enorm en het proces lijkt al zover in beton gegoten dat aanpassingen marginaal lijken te zijn. Een verkenner zou ik gesprek gaan met alle betrokken partijen om te zien of het mogelijk is dat de bouwvolumes minder massaal en minder overschaduwd kunnen worden. Maar dit komt niet meer aan bod in de raad, omdat alle bijeenkomsten achter gesloten deuren plaatsvinden."

Impressies

Als laatste volgt Leo van Heijst, projectleider, met verstand van zaken over projectontwikkeling. Hij geeft aan dat het belangrijk is dat er gekeken zou moeten worden naar ieders belangen. Het gaat om de kwaliteit van de stad. Dan zijn er alleen maar winnaars.
De impressie die Leo laat zien van het toekomstbeeld van het plan (zie foto's op de website), ontlokt het publiek een zucht van ontzetting. Een tweede foto volgt en de zaal blijft enige tijd onrustig. Een plan kan er op tekening mooi uitzien, maar wanneer hier een realistisch beeld van gemaakt wordt, is pas duidelijk wat de gevolgen van de plannen zijn.

"We beplanten dat wel, zegt de projectontwikkelaar dan", knikt Leo wat meesmuilend. "De vraag wordt daarom: is dit plan in belang van ons allen, of van anderen?"

Oplossing

Een omwoner laat tijdens de vragenronde weten dat de gemeente hen nooit gevraagd heeft mee te denken. Na afloop meldt een andere omwoner dat ze niet begrijpt dat het park naast het museum moet komen. "Zet de camping naast het museum en het recreatiepark op de plek van de camping." Dat zou volgens haar een oplossing kunnen zijn.

Zienswijze aanbieden

Ter afsluiting geeft Luzette aan de inwoners aan dat zij het Zuiderzeemuseum kunnen helpen. Er is een mogelijkheid het plan te laten wijzigen door een zienswijze in te dienen. "Dit kan door op het gemeentehuis schriftelijk of mondeling aan te geven dat u het niet eens bent met het plan, zij moeten dit dan noteren en doorgeven. Ook via de gemeentesite zou het mogelijk moeten zijn een zienswijze digitaal in te dienen." (red. Helaas komt bij de zoekterm 'zienswijze' op de gemeentesite www.enkhuizen.nl hierover niets naar voren.)

Win-win

De directeur van het museum, Stephan Warnik, eindigt met de woorden: "Laten we een win-win situatie creëren en hopen dat dit signaal opgepikt wordt bij de gemeente."

Tuinmeubel-actieweek bij Hoek VT

De verkoop vindt plaats in de winkel en bij mooi weer ook op het mooie vernieuwde plein voor de winkel. (Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL - Hoek VT houdt van dinsdag 14 tot en met 18 mei een grote opruiming op geselecteerde tuinmeubelen en parasols. De opruiming geldt op uitlopende, overjarige en showroommodellen. De kortingen zijn minimaal 25 procent tot maximaal zestig procent. Uiteraard krijgen klanten op alle tuinmeubelen de normale garantie.

De artikelen zijn nieuw. De merken die Hoek VT in huis heeft, zijn onder andere 4 Seasons Outdoor, Taste by 4SO, Hartman en Applebee. Er is een ruime keuze aan kwalitatief hoogwaardige tuinmeubelen. 4 Seasons bijvoorbeeld kent een garantietermijn van maar liefst tien jaar.

Snelle levertijden

De verkoop vindt plaats in de winkel en bij mooi weer ook op het mooie vernieuwde plein voor de winkel. Op het buitenterras kunnen klanten direct genieten van de tuinsets. Hoek VT zorgt voor koffie met vers gebak. De collectie bestaat uit loungesets, relaxfauteuils, eetfauteuils, banken, buitenkussens, parasols en buitentafels. De normale condities gelden ook tijdens de opruiming, dus inclusief bezorging, montage, levering en garantie. Profiteer van scherpe prijzen en snelle levertijden. Verder heeft Hoek VT een collectie boxsprings, matrassen, bedtextiel en hoofdkussens. Veelal direct leverbaar.

Voorproefje

Bekijk een voorproefje van de collectie op www.hoekvt.nl of bekijk de advertentie in deze krant. Een afspraak maken buiten de vaste openingstijden behoort tot de mogelijkheden. De aanbiedingen zijn geldig zolang de voorraad strekt.

Hoek VT in gevestigd aan de Middenweg 4 in Bovenkarspel. Telefoon: 0228-520791.

Gezellige bingo in de Bonte Veer

Het is bingo-tijd in de Bonte Veer (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Een aantal vrijwilligers organiseert vrijdag 24 mei van 14.00 tot 16.00 uur een bingo in samenwerking met het ouderenwerk van Welwonen. Deze bingo is bestemd voor senioren en vindt plaats in wijkcentrum de Bonte Veer.

Zin in een gezellige middag, met kans op mooie prijzen, dan is een ieder in wijkcentrum de Bonte Veer aan het juiste adres. Er worden drie rondes gespeeld en daarnaast is er een loterij. De kosten zijn € 2,50 per boekje. De bingoboekjes en lootjes kunnen ter plekke worden aangeschaft. Wijkcentrum de Bonte Veer is te vinden aan de Wielewaal 1 in Enkhuizen. De zaal gaat om 13.30 uur open en de bingo begint om 14.00 uur. Kom op tijd want de ruimte is beperkt.

Jeugdclinic wedstrijdvissen

Jeugdclinic wedstrijdvissen in Enkhuizen. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - (Beter) leren wedstrijdvissen? Kom dan zaterdag 25 mei naar de Visput aan het Witte Hert in Enkhuizen

Deze dag, georganiseerd door Sportvisserij MidWest Nederland, is voor zowel kinderen die nog niet zo goed kunnen vissen als voor ervaren jonge wedstrijdvissers. De clinics worden verzorgd door ervaren wedstrijdvissers. De clinics starten om 9.30 uur en duren tot 14.00 uur. Deelname is gratis. Meer informatie en aanmelden via info@sportvisserijmidwestnederland.nl

Enigmahuis op Driebanen

Enigmahuis Baanbreker (Foto: Irene Roosendaal)

ENKHUIZEN - De locatie van het Enigmahuis op de maandagochtend is sinds 6 mei gewijzigd van de Drommedaris naar de Driebanen 19.

Het Enigmahuis is een gratis welzijnsvoorziening voor (toekomstige) mantelzorgers, mensen met beginnende dementie en mensen die zich alleen of eenzaam voelen.

In het Enigmahuis komen verschillende de bezoekers. Een deel van hen is in meer of mindere mate vergeetachtig of voelt zich alleen of eenzaam. De tafelgesprekken in het Enigmahuis vinden ze fijn. Andere bezoekers zijn (toekomstige) mantelzorgers. Zij halen energie en ontspanning uit de contacten in het Enigmahuis. Tegelijkertijd ervaren ze het ook als nuttig, omdat ze zaken kunnen bespreken waar ze in het dagelijks leven als (toekomstige) mantelzorger van hun partner of naaste tegenaan lopen. De bezoeken aan het Enigmahuis zijn gratis en vrijblijvend.

Meer informatie over de locaties en openingstijden op www.enigmahuis.nl of via Monique van der Heijde op 06-45264105.

Nieuwe tankautospuiten

(Foto: aangeleverd)

DRECHTERLAND - De nieuwe tankautospuiten van de brandweerposten Hem en Westwoud zijn zaterdag 11 mei om officieel in gebruik genomen. Burgemeester Michiel Pijl nam de sleutels in ontvangst. De voertuigen maken onderdeel uit van de levering van in totaal 38 nieuwe tankautospuiten binnen de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord in acht jaar tijd.

Basisvoertuig voor zeven personen

(Foto: aangeleverd)

Een tankautospuit is het basisvoertuig van de brandweer in Nederland. Het voertuig wordt ingezet voor zowel het blussen van brand, hulpverlening bij ongevallen, maar ook bij incidenten met gevaarlijke stoffen. Op de nieuwe tankautospuiten is plaats voor zeven personen: één chauffeur, één bevelvoerder en vijf manschappen.

Kenmerken

De nieuwe tankautospuit beschikt over een gecombineerde hoge- en lagedrukpomp en een watertank met een inhoud van 2000 liter. Voor de inzet bij ongevallen is het voertuig voorzien van hydraulisch redgereedschap van Holmatro en klein accugereedschap als een doorslijper, een breekhamer en een reciprozaag. Voor waterongevallen zijn er waadpakken en redvesten aan boord. Met de aanwezige meetapparatuur kunnen zowel gevaarlijke gassen als radioactiviteit worden gemeten. De tankautospuiten zijn in Oostenrijk gebouwd door de firma Rosenbauer op een Mercedes -Benz Atego 1530 F4 Euro 6 chassis met 299 pk. De afbouw en bepakking is door Dutch Rescue Vehicles uit Hoogeveen gedaan. De levensduur van de nieuwe tankautospuiten is zestien jaar. Om de voertuigen te bemensen beschikken de posten Hem en Westwoud over goed opgeleide brandweervrijwilligers. De brandweerzorg in de Gemeente Drechterland is voor de komende jaren dan ook goed geregeld.

Stede Broec Fietsvierdaagse

Fietsvierdaagse binnenkort van start. (Foto: aangeleverd)

STEDE BROEC - Toerclub Grootebroek organiseert van 17 tot en met 21 juni alweer voor de 42e keer de Stede Broec Fietsvierdaagse.

De fietsvierdaagse is geschikt voor iedereen, op e-bike, toerfiets of racefiets en voert de deelnemers langs de mooiste plekjes uit de omgeving. De organisatie heeft vijf dagen gepland waarop gefietst kan worden, dus er kan - als dat nodig - is een dagje worden overgeslagen.

De starttijden zijn tussen 16.00 en 19.00 uur. Afstanden bedragen 15 km, 30 km en 60 km. De startplaats is bij de kantine van SAV op sportpark De Kloet. De kosten bedragen vanaf 13 jaar € 5,00 en tot en met 12 jaar € 3,00.

Een herinnering à €2,50 is mogelijk. De organisatie hoopt vele sportieve fietsers te mogen begroeten.

6 / 12

Maak kans op kaartjes voor de film The White Crow

The White Crow. (Foto: (Jessica Forde))

In samenwerking met Cinema Oostereiland biedt Weekblad De Drom deze week twee kaarten aan voor de film The White Crow met onder anderen Oleg Ivenko, Adèle Exarchopoulos en Ralph Fiennes.

The White Crow is een prachtig waargebeurd document over het leven van de wereldwijd geliefde danser Noerejev. 1961. Rudolf Noerejev is nog niet de legende waartoe hij later zou uitgroeien. Hij maakt deel uit van het wereldberoemde Kirov-Ballet, dat voor de eerste keer buiten de Sovjet-Unie reist. Noerejev geniet van de Parijse levensstijl en alle kunst, die de stad te bieden heeft. Maar de KGB-agenten die hem nauwlettend in de gaten houden, vinden zijn gedrag en zijn vriendschap met de jonge Parisienne Clara Saint verdacht. Wanneer zij Noerejev confronteren met een schokkende eis, is hij gedwongen om een hartverscheurende beslissing te nemen…

Kans maken op twee kaarten voor The White Crow, woensdag 22 mei 20. 00 uur? Mail dan naar actiedrom@rodi.nl. Voor de winnaar liggen de kaarten klaar bij de kassa aan de Drommedaris. Hij of zij wordt via de mail op de hoogte gesteld. Voor kaartverkoop en informatie over het programma: www.cinemaenkhuizen.nl

VoiceFest '19

ENKHUIZEN - Voice Over organiseert 18 mei in samenwerking met de Dromedaris een 'mini' festival in Enkhuizen. Negen acts op drie podia, allemaal op de één of andere manier verbonden aan Voice Over.

Van Fado tot en met Prog-Rock, van licht klassiek tot en met Fingerstyle gitaar, een waanzinnig breed spectrum van stijlen komt op deze avond voorbij. Om exact 20.00 uur gaat de avond van start met een optreden van Keep It Simple in de Incotec zaal en een selectie uit de mooiste stukken van de afgelopen theater show's van Helen Botman en Peter van Vleuten in de Filmzaal.

Dromedaris Enkhuizen, entree 15 Euro, aanvang 20.00 uur.

Stede Broec

STEDE BROEC - Stichting Hart van Stede Broec opent 18 mei op het Streekplein met Stede Broec Live. Vanaf 11.00 uur is iedereen welkom op het terras op het Streekplein en zal Burgemeester Ronald Wortelboer het startsein van het eerste Hart van Stede Broec evenement geven. Deze dag zal in het teken staan van gezelligheid en saamhorigheid in de gemeente. De partners Deen Supermarkten, de Rabobank, Kuin BV, Sprint Print en Sportcentrum Stede Broec hebben er mede voor gezorgd dat er tijdens de opening van alles te beleven is. De muziek zal verzorgd worden door Sven Reus, Menno Bruin en band en Young & Younger. Uiteraard is er ook aan de jongeren gedacht, zo is de bibliotheek aanwezig met digilab, Inventas verzorgt een dj-workshop, er is een kidscorner (knutselen, kleuren, schminken) en er zijn foodtrucks. De organisatie nog op zoek naar sponsoren die door hun bijdrage net wat extra's mogelijk maken. Stede Broec Live is het eerste evenement van het jaar. Op 21 tot en met 23 juni organiseren ze het foodfestival Stede Broec eet, 24 augustus staat in het teken van Oudhollandse spellen en sport onder de naam Stede Broec samen, 7 tot en met 9 september Stede Broec leeft (een cultureel weekend met als aftrap een VrijMiBo) en in december een kerstfestijn.

HSP Café

ENKHUIZEN - In De Huiskamer van Enkhuizen heeft donderdag 23 mei het HSP Café plaats. De inloop is vanaf 19.00 uur en de aanvang is 19.30 uur. Het programma duurt tot 21.30 uur. Het thema is: de dagelijkse dingen. Kosten: bijdrage in de huur, koffie en thee (hangt af van de opkomst). De ingang van De Huiskamer van Enkhuizen bevindt zich in de Torenstraat 13. Voor aanmelding en informatie: hspcafe@outlook.com N.B. Gelieve voor informatie niet te bellen naar of langsgaan bij De Huiskamer. Dit is een zelfstandige onderneming die niets met het HSP Café van doen heeft.

Winnaar 'Spring is in the air' actie

Eigenaresse Wietske en winnares Pauline Balk (rechts) met Para-Mi broek Nicole. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Klanten konden tijdens de actiedagen bij Fifth Avenue een gratis broek van het Nederlandse merk Para-Mi winnen.

Maandag 29 april ging deze prijs naar de gelukkige winnares Pauline Balk. Pauline, werkzaam in de thuiszorg en met name het Dementie-team is 58 jaar en woonachtig in Enkhuizen. Pauline zegt zeer blij te zijn met haar prijs. Ze heeft al vaker een Para-Mi broek gekocht en weet hoe fijn deze broeken zijn. Ook krijgt ze regelmatig leuke reacties uit haar omgeving als ze een Para-Mi broek draagt.

De mensen van Fitfh Avenue feliciteren Pauline van harte met haar prijs. Dit jaar gaat Fifth Avenue meer soort gelijke acties houden. De winkel is gevestigd aan de Fifth Avenue, Westerstraat 118, Enkhuizen.

Hobby en Kunstroute in Boerenhoek

Hobby- en kunstroute op stapel. (Foto: www.hobbyenkunstroute.nl

ENKHUIZEN - De karakteristieke 'Boerenhoek' staat zaterdag 18 mei (bij slecht weer 25 mei) voor de veertiende keer in het teken van hobby en kunst. Tussen 11.00 en 17.00 uur exposeren zo'n 70 kunstenaars in 25 veelal 'verborgen' tuinen van dit prachtige stukje beschermd stadsgezicht.

Vier nieuwe tuineigenaren stellen dit jaar hun tuin beschikbaar en de organisatie begroet veertien nieuwe exposanten. Bovendien doen de Huiskamer en de Seniorenschool mee, die werk van hun cliënten c.q. leerlingen laten zien. De exposanten komen van ver buiten Enkhuizen.

Tin gieten

De exposant die de meeste kilometers aflegt is Hans Voet uit Oosterhout. Hij zal in de tuin van zijn zus Tinie Bart, laten zien hoe porselein te gieten. Hoewel veel deelnemers in West Friesland woonachtig zijn, komen er meerdere van verre te weten Alkmaar, Diemen, Driehuis, Odijk, Castricum en Lelystad. Ook dit jaar zijn er weer zeer uiteenlopende kunstuitingen te bewonderen, zoals foto's, tekeningen, etsen, beelden, schilderijen(in veel technieken en maten), keramiek, haak- en breiwerk, werken met textiel, papierknipkunst, sieraden, kaarten, opgemaakte gaasbakken en planten.

Een heel andere hobby heeft familie van Til, namelijk treinen. De exposanten in hun tuin, Ton en Pamela Rood, hebben een hobby die met treinen te maken heeft. Op de route, lopend of fietsend, komen bezoekers Barbara Moody tegen, die de Ouwe Gouwsboom op doek gaat vastleggen. De deelnemende tuinen zijn makkelijk herkenbaar aan de unieke Hobby en Kunstvlag.

De folder met de tuinen en deelnemers ligt bij het VVV en de boekwinkels. Zie ook wwwhobbyenkunstroute.nl

Zhong Jiao Acupunctuur en Fertiliteit

(Foto: aangeleverd)

WIJDENES - Probeer je al een tijd zwanger te worden? Meerdere mislukte IVF (in-vitrofertilisatie) pogingen zonder succes ondergaan? Wellicht zoek je een persoon om je hiermee te helpen. Zhong Jiao Acapunctuur en Fertiliteit is de ideale plek om jou hierbij te helpen.

Zowel voor een natuurlijke zwangerschap, als voor IVF, IUI, ICSI worden de kansen met veertig procent verhoogd door de unieke combinatie van acupunctuur, Chinese kruiden en Mizan fertiliteitsmassage. De voordelen zijn aantoonbaar positief. Er is effect op het reguleren van hormonen, het ontwikkelen van meer follikels en meer eitjes, een betere doorbloeding van de baarmoeder, verdikken van het baarmoederslijmvlies, een vermindering van kans op miskraam, minder stress en betere slaap. Zhong Jiao ondersteunt ook bij infertiliteit voor mannen, het verbeteren van de kwaliteit en beweeglijkheid van het zaad met Chinese kruiden in de combinatie met drie sessies acupunctuur voor de punctie.

De praktijk geeft eveneens ondersteuning bij menstruatiepijn, vleesbomen, cysten, vaginale schimmels, afscheiding en borstkanker voor en na chemo. Mail of bel voor een afspraak 06-30334903, info@acupunctuur-zhong-jiao.nl.

Hauwert in Concert

HAUWERT - Elke Vierveijzel en pianist Michiel Wetzer geven 24 mei een wonderschone afsluiting van het Hauwert in Concert-seizoen. Schrijnende, grappige en pijnlijke mooie liedjes. In 2015 behaalde ze de finale van het Amsterdams Kleinkunstfestival als 'Jaloersmakend talent'. Elke en Michiel treden vrijdag om 20.15 uur in de Witte Kerk, Hauwert 95. Deur open om 19.45 uur. Toegang: vijftien euro, inclusief koffie, thee en drankje. Naast kaartverkoop aan de kerkdeur reserveren via: hauwertinconcert@gmail.com. Meer informatie op www.hauwertinconcert.nl en www.elkevierveijzer.nl.