West Friesland op zondag

10 maart 2019

West Friesland op zondag 10 maart 2019


Formulierenbrigade helpt met paperassen

Christa Boekel, een van de vrijwilligers van de Formulierenbrigade (Foto: Vincent de Vries)

HOORN / ABBEKERK - "Mensen gaan altijd blij en dankbaar de deur uit. Het feit dat ik ze kan helpen, geeft mij veel voldoening en een goed gevoel." Christa Boekel (66) uit Abbekerk is sinds de start - nu twee jaar geleden - vrijwilliger bij de Formulierenbrigade in Hoorn, een initiatief van Bibliotheek Hoorn, VrijwilligersNH en BuroFlo.

'Mensen gaan blij en dankbaar de deur uit'

De Formulierenbrigade is bedoeld voor iedere inwoner van Hoorn die moeite heeft met correspondentie van instanties of overheid, of het lastig vindt om bepaalde formulieren in te vullen. De vrijwilligers van de Formulierenbrigade houden elke maandag tussen 14.00 en 16.00 uur 'spreekuur' in de Centrale Bibliotheek in Hoorn voor hulp en uitleg. Een afspraak maken is niet nodig en de hulp is gratis.

"Ik heb 25 jaar bij Leekerweide gewerkt", vertelt Christa. "Toen ik een tijdje met pensioen was, begon het te kriebelen. Ik wilde weer iets doen en nam contact op met Norma Stapel van VrijwilligersNH, die ik nog van Leekerweide kende. Zij kwam met de Formulierenbrigade en dat leek me wel wat. In het voorjaar van 2017 begon ik aan deze uitdaging met nog vijf andere vrijwilligers. In het begin moest de Formulierenbrigade natuurlijk nog bekendheid krijgen, maar vorig jaar hebben we zeker al honderd mensen geholpen. Het gaat vooral om statushouders uit bijvoorbeeld Eritrea of Syrië die via Vluchtelingenwerk bij ons terechtkomen. Ook oudere mensen die niet zo handig zijn met de computer of mensen die bijzondere bijstand willen aanvragen, kunnen een beroep op ons doen. Het gebeurt regelmatig dat we mensen erop wijzen dat ze ergens subsidie voor kunnen aanvragen. Niet iedereen is goed op de hoogte. De behoefte aan een Formulierenbrigade is er dus zeker", benadrukt Christa. "Vaak gaat het om mensen met problemen en willen ze hun verhaal bij ons kwijt. Soms zijn we wel een uur met iemand bezig, want we vinden het belangrijk om genoeg tijd vrij te maken en alles goed uit te zoeken. We doen overigens geen belastingaangiftes."

Lees verder op pagina 8

Geduld

Om de twee of drie weken zit Christa bij de Formulierenbrigade. "We rouleren met z'n zessen en zijn op de maandagmiddag altijd met z'n tweeën. Op die manier kunnen we alle bezoekers van de Formulierenbrigade helpen. De bibliotheek - een ontzettend fijne locatie - is voor mij niet om de hoek, maar dat vind ik niet erg. Ik ga altijd op de fiets, heerlijk!" Vrijwilligers zijn bij de Formulierenbrigade van harte welkom. Sinds afgelopen oktober is in het gemeentehuis in Wognum ook een Formulierenbrigade gestart. Verder zijn er plannen om een Formulierenbrigade te starten op andere locaties in Westfriesland. "Ook voor die locaties zijn vrijwilligers nodig. Wat er van een vrijwilliger verwacht wordt? Het is uiteraard handig als je met de computer kunt omgaan en daarnaast moet een vrijwilliger klantvriendelijk en begripvol zijn. En geduld hebben, ook heel belangrijk!"

Waardering

Naast het feit dat Christa veel dankbare reacties krijgt van de mensen die zij helpt bij de Formulierenbrigade, spreekt VrijwilligersNH ook regelmatig haar waardering uit. "Zo krijgen we elk jaar een heerlijke kerstlunch en wordt er regelmatig met ons geëvalueerd. Dat voelt ontzettend goed. Het is fijn dat ons werk gewaardeerd wordt."

Wie de hulp van de Formulierenbrigade wil inschakelen, kan op de maandag tussen 14.00 en 16.00 uur langskomen in de Centrale Bibliotheek aan de Wisselstraat 8 in Hoorn. Meer informatie: info@buroflo.nl of 0229-576357. Vrijwilliger worden? Neem dan ook via bovenstaande gegevens contact op.

Chauffeurs

ENKHUIZEN - Dagbehandeling de Dreef in Overvest wordt bezocht door cliënten uit Enkhuizen en omgeving. De vrijwillige chauffeurs zorgen ervoor dat zij worden gehaald en gebracht. Omdat de dagbehandeling steeds verder groeit, is Omring op zoek naar nieuwe chauffeurs.

Interesse? Neem contact op met Jacqueline Schipper, 0228-853000 of jacqueline.schipper@omring.nl .

Verdwenen dorp

Er was eens, we schrijven begin 21e eeuw, een dorp. Het dorp, Zwaag geheten, telde ruim drieduizend redelijk tevreden inwoners, die zich de afgelopen tien jaar verkneukelden over de in aanleg zijnde weg, die de bestaande golvende weg - ook wel bekend als 'de rupsbaan' - zou gaan vervangen.
Na veel overlast in velerlei vormen was het dan eindelijk zover. Eind 2018 werd de weg officieel geopend. Gedeputeerde Elisabeth Post en verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen verrichtten die handeling.

Weggevaagd

Na de officiële ingebruikname dienden nog slechts borden te worden geplaatst bij de diverse afslagen. Een uiterst eenvoudig klusje zou je zeggen, maar daar ging het vreselijk mis.
Zwaag bleek niet meer te bestaan. Geen enkel bord op de Westfrisiaweg verwijst naar het dorp. Verbijstering alom. Een compleet dorp weggevaagd. Het werd zelfs nationaal nieuws, doordat ook in het NOS-Journaal aandacht werd besteed aan de grote verdwijntruc.

Maar volgens de provincie, die al meer steken heeft laten vallen aan het hele project, klopt het helemaal. Je rijdt immers op de weg al dwars door Zwaag en dan is het niet nodig om dat ook nog eens aan te geven. Een heuse rijksdienst had zich daar namelijk over uitgesproken.
De Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd) heeft in opdracht van en in samenspraak met de provincie Noord-Holland, de wegbeheerder, in 2018 een bewegwijzeringsplan opgesteld. Dit plan is meerdere malen voorgelegd aan alle wegbeheerders, waaronder de gemeente Hoorn. Het viel niemand op dat Zwaag niet werd aangegeven.

Dringend verzoek

Bewoners en ondernemers uit Zwaag worden nu dus geacht hun bezoekers mee te delen dat ze de afslag van een industrieterrein of een Hoornse wijk moeten nemen. Te zot voor woorden natuurlijk en daar zijn in de Hoornse politieke arena de laatste woorden nog niet over gesproken.
De Hoornse gemeenteraad heeft zich per brief gericht tot Gedeputeerde Staten met het dringende verzoek de plaatsnaam Zwaag alsnog op de richtingsborden te plaatsen.

Het Hoornse college van B&W vindt de uitleg van de provincie echter wel plausibel. Het college wil afwachten hoe weggebruikers op de nieuwe bordjes (pseudobordjes) zullen reageren, die in het voorjaar geplaatst gaan worden. Als het ontbreken van de plaatsnaam problemen oplevert zal worden onderzocht hoe de borden het beste kunnen worden aangepast.
Te vrezen valt dat zich daar weer een commissie of rijksdienst over gaat buigen en wellicht dat gedeputeerde Post zich persoonlijk zal laten rondrijden over de weg met de instructie aan de chauffeur om in Zwaag te geraken.

Er gebeuren gekkere dingen in bestuurskringen. Zwaag wacht af. Onvindbaar voor de rest van de wereld.

Zeldzaam Lekker Diner

BLOKKER - MAK Blokweer presenteert vrijdag 15 maart een biologisch en leerzaam Zeldzaam Lekker Diner.

Eén van de kerntaken van het natuur- en milieu-educatiecentrum is om bezoekers bewust te maken van hun relatie met de natuur. Hier hoort ook de functie van de natuur als voedselverstrekker bij. Dit laat MAK Blokweer onder andere zien door één keer per jaar de mannelijke lammeren van de Mergellandschapen te laten slachten en hun vlees te verkopen.

Vrijdag 15 maart wordt voor het eerst een compleet diner rond de voedselfunctie van de Zeldzame Huisdierrassen georganiseerd, met vlees van de eigen boerderij op het menu en een lezing over het belang van Zeldzame Huisdierrassen. Het diner is gericht op volwassenen en begint om 19.00 uur.

Meer informatie

Locatie: Kloosterhout 1-2.Aanmelden kan telefonisch (0229-266344) of via e-mail naar info@mak-blokweer.nl. www.mak-blokweer.nl.

Join the Band

HOORN - Muziekschool Boedijn presenteert zondag 10 maart voor de vijfde keer het Join the Band-festival in Manifesto.

Acht bands die de stoomcursus 'in een popband spelen' hebben gevolgd, beklimmen het podium. Op het repertoire staan hits van Ed Sheeran en Pharell tot Kensington en The Lumineers. De bezetting van de bands bestaat behalve uit de traditionele popinstrumenten ook uit cello's, fluiten en violen. De afsluiting is een afvaardiging van Basement Jam, de maandelijkse sessie voor jongeren in de popkelder van Muziekschool Boedijn.

Locatie: Holenweg 14c. Aanvang 15.00 uur, vrij entree.

Rembrandt in de Oosterkerk

Wim Zwijsen: Aan Rembrandt komt geen einde (Foto: aangeleverd)

HOORN - Het jaar van de VOC en Rembrandt inspireerde Wim Zwijsen tot een serie acryl/reproschilderijen met als titel: 'Aan Rembrandt komt geen einde'. Hij exposeert zijn werken van 12 maart tot 5 juli in de Oosterkerk.

Rembrandt staat dit jaar enorm in de belangstelling. Zijn portretten en de Gouden Eeuw. Echte Rembrandts of niet, dat is de vraag. Wim pakt Rembrandt op en gaat ermee verder. Wim Zwijsen brengt een ode aan Rembrandt en geeft hem een nieuw, eigentijds jasje, zonder afbreuk te doen aan de schilder Rembrandt.

Wim Zwijsen schildert met beelden. De gebouwen symboliseren de nieuwe wereld met silhouetten van mensen die belangstelling hebben voor Rembrandt. Een opsomming van herkenbare beelden in een onwerkelijke situatie.


Locatie: Oosterkerk, Grote Oost 56, 12 maart tot 5 juli 2019. Open: voor en na diensten en voorstellingen.

Meer informatie

www.galeriezwijsen.nl.

Dier van de week

HOORN - Rooie is een lieve gecastreerde kater van tien jaar oud. Hij is naar het asiel gebracht omdat hij niet meekon met de verhuizing.

Rooie is een vriendelijke kat die honderduit tegen je 'praat'. Hij wordt graag geknuffeld maar gaat ook lekker zijn eigen gang. Hij maakt graag een paar keer per dag even een rondje buitenshuis maar hij houdt niet van andere katten. In het asiel bleek dat Rooie last had van blaasgruis. Daarom is hij op dieetvoer gezet (Royal Canin Urinary high dilution brok) en zijn urine is nu weer keurig schoon. Om te voorkomen dat hij nog een keer last krijgt, moet hij wel op dit voer gehouden worden; dit moet zijn nieuwe eigenaar dus geen probleem vinden.

Wie interesse heeft in Rooie, kan contact opnemen met het Dierentehuis Hoorn: 0229-218197. Het asiel is gevestigd aan de Schellinkhouterdijk 1 in Hoorn en is dagelijks (behalve zondag) geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Rooie is een gecastreerde kater, die graag geknuffeld wordt. (Foto: aangeleverd)

Binnenkort buiten zwemmen

Buiten zwemmen kan eind april weer. (Foto: Shutterstock)

REGIO - De buitenzwembaden in de gemeente Medemblik openen eind april hun deuren. Vrijwilligers van De Spetter in Abbekerk, Molenbad in Wognum, De Weid in Andijk, Het Zwembad in Oostwoud en 't Ploetertje in Benningbroek zijn druk met het onderhoud van de installaties.

Binnen acht weken zijn alle klussen geklaard en is iedereen van harte welkom een duik te nemen. Onlangs nam de gemeenteraad een motie aan om te helpen met het verlies aan inkomsten vanuit de btw-teruggave. Het recht op deze teruggave is onlangs vervallen, dit kost de buitenbaden duizenden euro's per jaar. Voor dit jaar is tot een compensatie van 40% van het nadeel besloten. De baden werken samen om betaalde toezichthouders en zwemdocenten in te roosteren. Er zijn nog part- en fulltimers nodig. Bekijk verderop de personeelsadvertentie.

Weidevogels

HOORN - Donderdag 21 maart vindt weer een seniorencircuit plaats in Wijkcentrum De Huesmolen.

Weidevogels zoals de grutto, de kievit, de scholekster en de veldleeuwerik nemen in aantal af. Marco van der Lee groeide op, op het boerenland. Hij kijkt terug naar de tijd toen weidevogels nog een vertrouw beeld waren en vertelt wat er is veranderd in het boerenland en in ons landschap.
Locatie: Wijkcentrum De Huesmolen, 14.00 tot 16.00 uur. Kosten: € 5,- inclusief kopje thee of koffie. Aanmelden is niet nodig.

De Vismarkt - Hoorn (Foto: VdG/RM)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week bij de Vismarkt in Hoorn.

Ziet u wat er niet klopt aan de foto? Of heeft u geen idee?

Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het antwoord.
Dus 'like' de pagina en blijft tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

Brocante en curiosa

Brocante en curiosa in kerkje Oudendijk (Foto: aangeleverd)

OUDENDIJK - Lekker struinen langs de kraampjes, zoeken, kijken, vasthouden en bewonderen. En dan kopen. De brocante en curiosamarkt, dit jaar zondag 10 maart in het kerkje van Oudendijk, is elk jaar weer een feestje om te bezoeken.

Tussen 12 en 16 uur is taxateur Ben van Essen aanwezig. Hij bekijkt voor twee euro per stuk de aangeboden goederen (maximaal twee items per beurt) en geeft advies over de verkoopprijs.
Van Essen is gecertificeerd register taxateur Kunst en Antiek en al meer dan dertig jaar actief in deze branche. Twintig jaar geleden is hij beëdigd door de Kamer van Koophandel in Amersfoort, en bijna net zo lang lid van de federatie TMV, de federatie van taxateurs, makelaars en veilinghouders van roerende goederen. De gezellige koffiehoek is open en er zijn heerlijke versnaperingen te verkrijgen. Locatie: kerkje Oudendijk, Dorpsweg 24. Van 11 tot 16 uur. Toegang gratis.

Hoorn viert Jaar van Gouden Eeuw

(Foto: aangeleverd)

HOORN - In 2019 viert Hoorn het Jaar van de Gouden Eeuw. Dit jaar staan in Hoorn tientallen evenementen in dit thema op het programma. De gemeente grijpt dit themajaar aan om Hoorn als 'Stad van de Gouden Eeuw te promoten.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) riep 2019 uit tot het Jaar van Rembrandt en de Gouden Eeuw. De gemeente Hoorn en Hoorn Marketing openden dit themajaar zondag 3 maart in Schouwburg Het Park. Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning van Noord-Holland, opende het jaar officieel. Hierna gaf meesterverteller en museumdirecteur Ad Geerdink de primeur van zijn bijzondere DWDD-college over de Gouden Eeuw, 'De Verwonderingh'.

In het Jaar van de Gouden Eeuw staan evenementen op het programma. Highlights zijn de Gouden Eeuw Route langs vijftig West-Friese iconen, Batavia 1627 in virtual reality in het Westfries Museum en Twee Graden, een uniek audiovisueel spektakel over Hoorn in de Gouden Eeuw dat in augustus veertig keer te zien is op de Roode Steen.

Hoorn grijpt het Jaar van de Gouden Eeuw aan om zich te profileren als 'Stad van de Gouden Eeuw'. Hiervoor hangen speciale banieren langs de 'toegangspoorten' van de binnenstad.

Speciaal voor dit themajaar ontwikkelde Hoorn Marketing de website www.stadvandegoudeneeuw.nl, waarop het programma van het Jaar van de Gouden Eeuw te vinden is.

Brijder Jeugd

HOORN - Brijder Jeugd organiseert elke tweede woensdag van de maand een ondersteuningsavond voor ouders van jongeren die problematisch gamen, gokken of alcohol of drugs gebruiken. Op de avonden is een preventiedeskundige van Brijder Jeugd aanwezig. Het doel van de avond is ouders met elkaar in contact brengen zodat zij ervaringen kunnen uitwisselen. De bijeenkomsten vinden plaats elke tweede woensdag van de maand van 19.30 tot 21.00 uur op de locatie van Brijder aan het Keern 33d in Hoorn. Meer informatie: Corina van der Laan, corina.van.der.laan@brijder.nl of 06-52568152. Inschrijven kan via Brijder Preventie/Jeugd Alkmaar: 088-3582260 of preventie@brijder.nl .

Kunstexpositie met papier, olieverf en steen

Werk van Ans de Kok. (Foto: aangeleverd)

VENHUIZEN - Cultureel Centrum De Triangel in Venhuizen luidt half maart het voorjaar in met een kunstexpositie van drie artistieke vrouwen: Ans de Kok, Nelleke Beenker en Carla Miedema. Uiteenlopende kunstwerken op doek, van papier en in steen worden geëxposeerd in de weekenden van 16 en 17 en 23 en 24 maart in de Nederlands hervormde kerk aan de Kerkweg 113 in Venhuizen. Openingstijden zijn van 13.00 tot 17.00 uur.

Ans de Kok: "Mijn kat, de tuin met bloemen, maar ook de tulpenvelden en tulpentuin uit Anna Paulowna geven mij veel inspiratie en zijn voor mij een geliefd onderwerp om te schilderen. Van de tulpen maak ik foto's en dan weet ik door het licht of de vorm hoe ik het ga schilderen. Dan probeer ik de tulp of tulpen in al hun kleurschakeringen op doek te brengen." Nelleke Beenker: "Als kind was ik al graag aan het kleuren en knutselen. Nu maak ik werk vanuit mijn fantasie in verschillende materialen en vormen. Mijn werk is meestal kleurrijk en licht. De inspiratie haal ik uit mijn liefde voor de tuin met zijn bloemen en vogels. Zelf word ik blij als ik aan een stuk werk. Als mensen die mijn werk zien er ook vrolijk van worden, dan is voor mij het werk geslaagd." Carla Miedema: "Papier is altijd mijn favoriete materiaal geweest. Ik heb als autodidact mijn eigen papierkunst ontwikkeld. In mijn objecten zijn wel sporen terug te vinden van het beroep dat ik vroeger had. (wiskundedocent). Inspiratie haal ik uit de Japanse vouwkunst origami, maar ook werk van kunstenaars als Escher, Schoonhoven of Strobl zijn boeiende voorbeelden. Vazen, vogels, lampen, abstracte vouwsels, sieraden zijn objecten die op de expositie te zien zijn."

De officiële opening is zaterdag 16 maart om 14.00 uur. Toegang is gratis. Meer informatie: www.triangel-venhuizen.nl.

Sint Jozef viert 25-jarig bestaan

WERVERSHOOF - Woonzorglocatie Sint Jozef aan de Gouw 2 in Wervershoof bestaat 25 jaar. Reden voor een sfeervolle feestweek van 8 tot en met 12 april. De Omringlocatie staat de hele week in het teken van leuke activiteiten en gezellige middagen. Zondag 10 maart staat om 13.30 uur een rad van fortuin op het programma.

Met het rad van fortuin maken deelnemers kans op diverse prijzen. De kosten zijn 1,50 euro per plankje, plus een extra ronde van twee euro per plankje met grote prijzen. In het restaurant zijn versnaperingen verkrijgbaar.

Opbrengst

De middag is bedoeld voor jong en oud en de opbrengst komt ten goede aan de bewoners van Sint Jozef. Iedereen is zondag 10 maart van harte welkom.

Biljarten

Het Sint Jozef is een begrip in Wervershoof. Een woonzorglocatie vlakbij de kerk en het sociaal centrum De Schoof. De locatie biedt permanent verblijf (een- en tweekamer-appartementen) aan mensen die intensieve zorg nodig hebben vanwege lichamelijke of cognitieve beperkingen. Ook mensen die tijdelijke zorg nodig hebben, zijn van harte welkom. Daarnaast komen omwonenden graag naar de activiteiten op locatie, om te biljarten of een hapje mee te eten in het restaurant.

Omringlocatie Sint Jozef is te vinden aan De Gouw 2 in Wervershoof. Telefoon: 0228-581844.

(Vervolg voorpagina)

Rouleren

Om de twee of drie weken zit Christa bij de Formulierenbrigade. "We rouleren met z'n zessen en zijn op de maandagmiddag altijd met z'n tweeën. Op die manier kunnen we alle bezoekers van de Formulierenbrigade helpen. De bibliotheek - een ontzettend fijne locatie - is voor mij niet om de hoek, maar dat vind ik niet erg. Ik ga altijd op de fiets, heerlijk!"

Geduld

Vrijwilligers zijn bij de Formulierenbrigade van harte welkom. Sinds afgelopen oktober is in het gemeentehuis in Wognum ook een Formulierenbrigade gestart. Verder zijn er plannen om een Formulierenbrigade te starten op andere locaties in Westfriesland.

"Ook voor die locaties zijn vrijwilligers nodig. Wat er van een vrijwilliger verwacht wordt? Het is uiteraard handig als je met de computer kunt omgaan en daarnaast moet een vrijwilliger klantvriendelijk en begripvol zijn. En geduld hebben, ook heel belangrijk!"

Waardering

Naast het feit dat Christa veel dankbare reacties krijgt van de mensen die zij helpt bij de Formulierenbrigade, spreekt ook VrijwilligersNH regelmatig haar waardering uit. "Zo krijgen we elk jaar een heerlijke kerstlunch en wordt er regelmatig met ons geëvalueerd. Dat voelt ontzettend goed. Het is fijn dat ons werk gewaardeerd wordt."

Meer informatie

Voor hulp van de Formulierenbrigade: kom op de maandag tussen 14.00 en 16.00 uur langs in de Centrale Bibliotheek, Wisselstraat 8. Meer informatie: info@buroflo.nl of 0229-576357. Ook voor vrijwilligerswerk.

Struuntocht

ENKHUIZEN - De eerste editie van de Westfriese Struuntocht vindt zaterdag 23 maart plaats. Deelnemers wandelen vanaf 19.00 uur door de straten van Enkhuizen op zoek naar de bijzondere panden, verborgen straatjes, bedrijven, scholen en moderne architectuur. De wandeling is circa zeven kilometer lang. Ook is er een speciale, verkorte route voor kinderen. Met de Westfriese Struuntocht wil de organisatie geld ophalen voor twee goede doelen in West-Friesland: Stichting Leergeld Westfriesland en Kinder Kleding Bank Hoorn. Deelnemers krijgen de gelegenheid om binnen te kijken in instellingen en gebouwen waar men normaal niet zo gauw komt. De organisatie is een samenwerking van vier serviceclubs in/rond Enkhuizen: Kiwanis Westfriesland, Lions Enkhuizen, Rotary Enkhuizen en JCI Het Grootslag. Kaarten: www.westfriesestruuntocht.nl/tickets en www.drom.nl/drommedaris/evenement/westfriese-struuntocht/.

Natuurspreuken

Kinderen mogen hun eigen tegeltje met een tegelspreuk versieren. (Foto: aangeleverd)

BLOKKER - Veel wijsheden halen mensen uit de natuur. Denk bijvoorbeeld aan 'hoge bomen vangen veel wind', of 'het water loopt altijd naar de zee'. Vroeger al schilderden mensen dit soort gezegdes op tegeltjes om hen aan de wijze les te herinneren.

Woensdag 13 maart komen kinderen er bij MAK Blokweer in Blokker achter welke spreuken en gezegdes zij van de natuur kunnen leren. Daarna versieren zij hun eigen tegeltje met tegelspreuk. Deze Maks' doe-middag voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar is van 14.00 tot 15.30 uur aan de Kloosterhout 1-2 in Blokker.
Aanmelden kan telefonisch (0229-266344) of via e-mail naar info@mak-blokweer.nl. De kosten zijn 4,50 euro per kind. Meer informatie: www.mak-blokweer.nl.

Lentemarkt in Bonifaciuskerk

MEDEMBLIK - In de Bonifaciuskerk, Kerkplein 9 in Medemblik, wordt vrijdag 15 maart van 13.30 tot 18.00 uur en zaterdag 16 maart van 10.00 tot 17.00 uur een lentemarkt gehouden. Bezoekers krijgen vast lentekriebels als ze de lente- en zomerkleding voor heren, dames en kinderen op de kramen zien van deze snuffelmarkt. Ook zijn jassen, schoenen, huishoudelijk textiel, beddengoed, handwerkartikelen, elektrische apparaten, huishoudelijke artikelen, brocante, speelgoed en boeken te vinden. Is het niet voor eigen gebruik, koop dan een leuk cadeautje voor een ander! De voorraad wordt tijdens deze markt opgeruimd, profiteer van hoge kortingen en kleine prijzen voor hoge kwaliteitsartikelen. Entree twee euro. De opbrengst is voor het behoud en de restauratie van de historische kerk.

Tobronsa

ZWAAGDIJK - Toneelvereniging Tobronsa zet dit keer Privéjet in m'n achtertuin op de planken, met onder meer bonbons en liefdesbrieven. Het stuk speelt zich af in de woning van een groep vrienden. Eén van de dames heeft al een tijdje e-mailcontact met een rijke Russische bonbonfabrikant. Na een aantal maanden is het dan zover: hij komt naar Nederland om zijn liefje te ontmoeten. De kranten staan er vol van en de journalisten verzamelen zich voor de deur. Maar… heeft hij wel de goede dame voor zich? En is hij wel echt wie hij zegt dat hij is?

Iedereen is welkom op zondag 17 (matinee), vrijdag 22 (avond) en zaterdag 23 (avond) maart in de Wildebras, Balkweiterhoek 56 in Zwaagdijk. Kaarten zijn te bestellen via www.tobronsa.nl/tickets of bij Catie Blokker, tel. 0229-573475.

Buurt-filmfestival

HOORN - Stichting Buuf houdt zondag 7 april - in samenwerking met Cinema Oostereiland - een filmmiddag over en dóór bewoners van Hoorn en omstreken. Amateurs, studenten en professionele film- en vlogliefhebbers worden uitgedaagd om hun eigen film of vlog in te sturen. Enkele voorbeelden van onderwerpen die ter sprake komen in de films tijdens het eerste Buurtfilmfestival Hoorn zijn: hoe gaat het er aan toe in een hospice en welke dromen hebben leerlingen van de Praktijkschool over thuis? Een deskundige jury beoordeelt alle filmpjes en kent prijzen toe, inclusief scholierenprijs. Stichting Buuf bestaat uit diverse leden die zelf werkzaam zijn bij de publieke omroep en/of productiehuizen. Het belooft een festival te worden waarbij persoonlijke verhalen uit Hoorn en omgeving worden ontleed. Deze zondagmiddag hopen de organisatoren veel kijkpubliek te ontvangen en te laten zien wat er allemaal speelt in Hoorn en omgeving. Makers met ideeën voor een mooie, korte persoonlijke film kunnen die indienen via de website www.buurtfilmfestivalhoorn.nl. Het Buurtfilmfestival begint 7 april om 14.00 uur in Cinema Oostereiland in Hoorn.

Halve Maen zoekt enthousiaste vrijwilligers

HOORN - Voor het laatste seizoen in Hoorn zoekt de Halve Maen enthousiaste mensen die het leuk vinden om hun passie voor maritieme zaken en de Gouden Eeuw te delen met bezoekers.

De Halve Maen is op zoek naar gastheren en -vrouwen en gidsen die willen werken op de vaste ligplaats op het Oostereiland, maar ook als het schip 'on tour' is. Het gaat om het begeleiden van bezoekers, de organisatie van de kaartverkoop en het geven van informatie over Hoorn. Het vaarseizoen start 6 april en duurt tot en met 31 maart 2020. Thema dit jaar is 'De Gouden Eeuw'. Het team bestaat uit meer dan tachtig vrijwilligers. Tijdens de kennismakingsperiode loopt de nieuwe vrijwilliger mee als gids of host. Er zijn ook trainingen en workshops. Vrijwilligers krijgen een kleine vergoeding per uur en een kleine reiskostenvergoeding voor wie buiten Hoorn woont. Ook is het voor iedereen mogelijk om deelgenoot te worden van het zeilende schip. Meer informatie: 06-22690540 of annemarie@halvemaenhoorn.nl. Kijk ook op www.halvemaenhoorn.nl/vacatures .

Kunst-expoXXL

Werk van Enny de Boer (Foto: aangeleverd)

OOSTERBLOKKER - Zestien kunstenaars laten zaterdag 16 en zondag 17 maart in cultureel centrum Pancratius in Oosterblokker hun gevarieerde kunstwerken zien tijdens de twaalfde Kunst-expoXXL.

Bezoekers kunnen beelden, glasobjecten, keramiek, tekeningen, een verscheidenheid aan schilderkunst en sieraden van verschillende materialen bekijken. Deelnemende kunstenaars zijn Anne Hoogland, Huub Sadee, Anneke Nijman, Bets de Vries , Elly Koot, Frank Clewits, Herman van Loon, Irma van de Zande, Jan Kouwenberg, Nel Rood, Enny de Boer, Silene van Waveren, Erma Molder, Marry Veldman, Jelle van Wier en Ada Heidbuurt. Locatie: cultureel centrum, Oosterblokker 98. De expositie is van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Meer informatie: www.ccp.nu.

Verhalen van Ver

Luisteren naar de 'Verhalen van ver' (Foto: aangeleverd)

HOORN - Stichting Op Roet organiseert in samenwerking met de Centrale Bibliotheek Hoorn zaterdag 16 maart een tweede verhalenkamer in de serie 'Verhalen van Ver'.

Vijf koppels, bestaande uit een Nieuwkomer en een Nederlander, vertellen over waar ze elkaar ontmoet hebben en wat de eerste vreugden en angsten waren. Ook hoe zij ze na die eerste ontmoeting verder gingen. Wat betekenen ze nu elkaars leven, hoe zien de toekomst en meer. De middag start 13.30 uur in de Hoornse Binnenstad Bibliotheek. Ieder half uur start er een nieuw koppel. Ze vertellen dan tussen de 15 en 20 minuten, waarna een kort nagesprek volgt met het publiek en een kopje thee. De toegang is uiteraard vrij.
Het programma:
13.30 uur Gerard & Zohor
14.00 uur Zohra & Sien
14.30 uur Tamara & Jannie
15.00 uur Lucien & Monika
15.30 uur Lida & Muhamad

Open huis bij Veldhuis Zonwering

Doe inspiratie op over zonweringen en overkappingen bij Veldhuis Zonwering. (Foto: Vincent de Vries / RM)

REGIO - Van een bedrijf dat meer dan honderd jaar bestaat, mag de nodige ervaring en vakmanschap worden verwacht. Veldhuis Zonwering maakt die verwachtingen op het gebied van binnen- en buitenzonweringen meer dan waar.

"We denken in kwaliteit én oplossingen", meldt een van de medewerksters vanuit de showroom van het specialistische bedrijf aan de HP Berlageweg 10 in Heerhugowaard. Ter gelegenheid van het open huis, zaterdag 9 en zondag 10 maart, zijn er speciale aanbiedingen.

Alle drie de showrooms van Veldhuis zijn ingericht met alles wat Veldhuis Zonwering voor haar klanten kan betekenen. "We hebben ons complete assortiment in elke showroom ondergebracht, met een geheel nieuw assortiment. Een rondje langs de showrooms leert onder meer dat overkappingen van topmerken als Palazzo en Verano op ware grootte en in allerlei varianten getoond worden. Naast zonneschermen vindt de klant een keur aan doeken, screens, shutters, garagedeuren, rolluiken en windschermen. Veldhuis is ook 'gallerydealer' van Luxaflex."

In alle filialen van Veldhuis zijn er tijdens het open huis een aantal leuke acties. Zo krijgt men 20 procent korting op screens en standaard rolluiken en een Hormann garagedeur voor € 1295,- inclusief meten en monteren. Bezoek zaterdag 9 en zondag 10 maart de showrooms van Veldhuis Zonwering. Kijk voor meer informatie op www.veldhuiszonwering.nl.

Het Park deze Week

(Foto: Mark Engelen)

HOORN - Waldemar Torenstra, Thijs Römer en Frederik Brom staan voor het eerst samen op het toneel in het theaterstuk ART. ART is een komisch toneelstuk over vriendschap en wat er gebeurt als deze onder druk komt te staan. In ART kruipen de acteurs in de huid van vrienden Serge, Mark en Ivan. Serge vertelt zijn vrienden dat hij een hypermodern schilderij heeft gekocht, maar Mark en Ivan vinden het idioot dat hij een fortuin heeft uitgegeven aan een doek met een paar witte diagonale lijnen. De vrienden belanden in een verhitte discussie. Ze gebruiken het schilderij als excuus om elkaar goed de waarheid te zeggen. Komt hun 15 jaar lange vriendschap op het spel te staan of was die vriendschap toch maar een illusie?

Schouwburg Het Park geeft 2 maal 2 kaarten weg voor deze voorstelling op woensdag 20 maart om 20.15 uur. Stuur een e-mail voorzien van naam en adresgegevens naar winactie@parkhoorn.nl . Vermeld in de onderwerpregel: 'Park-actie ART'. Reageer uiterlijk 12 maart. De winnaars ontvangen een reactie per mail. Het volledige theaterprogramma: www.hetpark.nl.

Landelijke en industriele meubelen bij Old Inn Wonen

Old Inn Wonen. (Foto: aangeleverd)

DIRKSHORN - Bij Old In Wonen maken ze weer plek in de showroom voor nieuwe trendy landelijke en industriële meubelen. Een voorproefje van de sale artikelen vindt men op de website onder het kopje Sale, maar in de showroom staan nog meer mooie kasten, lampen en banken die weg kunnen voor meeneemprijzen.

Men vindt bij Old Inn Wonen aan de Dorpsstraat in Dirkshorn een unieke mix van landelijke en industriële meubelen. Denk hierbij aan comfortabele eetkamerstoelen, trendy loungebanken en de hit van 2019; de ronde eetkamertafel van mangohout.

IRONMAN naar West-Friesland

REGIO - De IRONMAN komt in 2019 naar West-Friesland. In het weekend van 7 juli vinden een olympische en sprinteditie van de wereldberoemde triatlonwedstrijd plaats. Ook komt er een wedstrijd voor de jeugd en een Nightrun van het sportspektakel. In 2020 wordt het triatlonfestival uitgebreid met een IRONMAN 70.3. Belangrijkste wedstrijd is de olympische afstand, de IRONMAN 5i50 met 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Daarnaast staat de zogenoemde IRONMAN 4:18:4, een sprintversie met 400 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen en 4 kilometer hardlopen op het programma. Op de zaterdag voor de wedstrijden is een IRONKIDS-wedstrijd voor jeugd tot veertien jaar. Het parcours is in Hoorn en omliggende gemeenten. Vrijdagavond staat de Nightrun, een funrun van vijf kilometer, gepland. Zondag bij de olympische afstand is in het centrum van Hoorn een finishparty met rode loper en dj. De sprintwedstrijd vindt zaterdagavond plaats. In 2020 komt ook de IRONMAN 70.3 naar West-Friesland. Dat is een triatlon met 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer hardlopen. De zeven West-Friese gemeenten steunen het evenement van harte. "Dit is geweldig nieuws voor de regio", zegt wethouder Ben Tap van Hoorn. "IRONMAN is een strek merk en levert veel publiciteit op. Ook moedigt de IRONMAN sporten in brede zin aan. Het past dan ook prima in de stimulering van de breedtesport die de West-Friese gemeenten voor ogen hebben." Meer informatie: www.ironman.com/netherlands-events.

Fancy Fair plus Wereldproject Afrika

Een Afrikaanse openingsdans op het schoolplein van de Jozefschool. (Foto: aangeleverd)

VENHUIZEN - Op de Jozefschool in Venhuizen is het Wereldproject Afrika gestart met het thema 'Gezond naar school'. In dit schoolproject wil de school de kinderen laten zien en ervaren dat beweging, gezonde voeding en het krijgen van goed onderwijs overal belangrijk zijn. Als projectopening werd er met alle leerlingen van de Jozefschool op het schoolplein de Afrikaanse dans Jambo opgevoerd.

Het project wordt voor en door leerlingen, ouders en het schoolteam georganiseerd en afgesloten met een grootse fancy fair op donderdag 21 maart. De activiteiten zijn: een tentoonstelling rond het thema, workshops, minikermis, vrijmarkt, theetuin, open podium, wereldwinkel en verloting. Een deel van de opbrengst van de fancy fair gaat naar twee organisaties. Project Bwanga (Kongo) zet zich in voor de ontwikkeling van mobiele gezondheidscentra. De organisatie The Style Foundation (Kenia) richt zich vooral op het onderwijs. Het andere deel van de opbrengst gaat naar de speeltoestellen op het plein van de Jozefschool. Er wordt gestreefd naar een geheel nieuwe inrichting van het schoolplein. Ook de kinderen hebben hun wensen kenbaar kunnen maken.
De fancy fair heeft een vrije inloop van 18.30 tot 21.30 uur. Het adres van de school is Lucasstraat 2 in Venhuizen. Meer informatie: www.bsjozefschool.nl.

Genieten onder de Portugese zon

Appartementencomplex TIME TO SMILE Balaia Senses. (Foto: aangeleverd)

8 dagen vanaf € 249,- p.p. in vier sterren appartement

REGIO - De Algarve is al jaren een populaire zomerbestemming bij Nederlandse vakantiegangers. De zon schijnt over de ruige rotskusten, de golven van de Atlantische Oceaan rollen de gele stranden op en in elk restaurant smaakt het familierecept voor kip piri piri even lekker.

Genieten onder de Portugese zon. (Foto: aangeleverd )

Het splinternieuwe appartementencomplex TIME TO SMILE Balaia Senses is vorig jaar nieuw gebouwd en in september 2018 geopend. Kom maar op met die Portugese 'dia'. Het fantastische uitzicht over de groene omgeving belooft al veel goeds. Met aan de ene kant de golfbanen van Balaia en in de verte de glinstering van de Atlantische Oceaan. Plof lekker neer op een van die luie ligbedden aan de rand van het zwembad of geniet van de Portugese zon op een heerlijk terrasje.

Inbegrepen: retourvlucht/transfer Amsterdam - Faro met TUI fly, luchthavenbelasting en brandstoftoeslag, 7 nachten in TIME TO SMILE Balaia Senses, verblijf o.b.v. logies in een 1-, 2- of 3-kamer appartement, Nederlandstalige reisleiding. Extra voor de lezers: een fles wijn in het appartement bij aankomst en de Capitool reisgids Algarve.

Vanaf € 249,- p.p.

Reisperiode: 1 april t/m 23 oktober 2019. Deze aanbieding is te boeken t/m 31 maart 2019. Prijs is een vanaf prijs p.p. o.b.v. 2 personen per kamer. Vertrek op maandag, woensdag en zaterdag. Ook vertrek mogelijk vanaf Eindhoven, Groningen en Rotterdam. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten per boeking. De vanaf prijs is beperkt beschikbaar op een aantal data.

Kijk voor meer informatie en boeken op www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs in een TUI winkel in de buurt. Op deze reis zijn SGR- en ANVR-voorwaarden van toepassing.

ROC TOP: persoonlijk mbo-onderwijs

ROC TOP: persoonlijk mbo-onderwijs. (Foto: Matthijs van Roon)

REGIO - Onderwijs op maat en een goede begeleiding van studenten: dat is het mbo-onderwijs van ROC TOP in een notendop. Want alles wat je aandacht geeft, groeit. ROC TOP gelooft in kleinschalig, gepersonaliseerd en praktijkgericht onderwijs in co-creatie met het lokale bedrijfsleven. Deze vorm van onderwijs biedt elke student het beste perspectief om zijn of haar vaardigheden te ontwikkelen voor de arbeidsmarkt van de toekomst. Op de vier centraal gelegen campussen in Amsterdam volgen studenten uitdagend mbo-onderwijs op alle niveaus. Hiermee draagt ROC TOP bij aan de kracht en vitaliteit van de grootstedelijke Amsterdamse economie en samenleving.

Vier campussen in Amsterdam

"Bij ROC TOP besteden we veel aandacht aan studie-, loopbaan- en stagebegeleiding. Waar kunnen we studenten helpen? Zijn er dingen die we kunnen aanpassen om de studie soepeler te laten verlopen? Ook studenten die nog meer uitdaging willen of sneller hun studie kunnen afronden, zijn bij TOP goed op hun plek. Wij houden onze campussen bewust klein, waardoor studenten gekend én herkend worden. Kiezen voor ROC TOP is een bewuste keuze. De komende jaren blijft ROC TOP investeren in het vernieuwen van haar onderwijs. Studenten gaan daarbij een modulair onderwijsprogramma volgen, dat aansluit bij hun individuele behoefte en leefwereld en worden voortdurend uitgedaagd. Zodat studenten niet alleen hun diploma halen, maar zich ook ontwikkelen als mens en wereldburger."

Dinsdag 12 maart is er een open huis op alle ROC TOP campussen in Amsterdam. Dan kan de toekomstige mbo-student zelf ontdekken welke opleiding het beste bij hem of haar past. Voor meer informatie: www.roctop.nl/open-huis.

Voordeel bij Schipper Kozijnen

Moeder en zoon bij schuifpui. (Foto: aangeleverd)

OPMEER - Voor Schipper is 2019 een bijzonder jaar: een vijftigjarig bestaan, een nieuwe website en een geheel vernieuwde huisstijl. Het vertrouwde Schipper Kozijnen logo met de kubus is daarbij opgefrist. Het jubileumjaar wordt vijftig dagen gevierd met een feestelijke jubileumaanbieding. Klanten ontvangen maar liefst 19,69% korting op de nieuwe kozijnen. Deze actie loopt nog tot 29 maart, dus daar kan iedereen nog van profiteren.

Elk kozijn, elke dakkapel, elke schuifpui, elke deur die de Schipper-fabriek verlaat, is duurzaam, onderhoudsarm en van de hoogste kwaliteit. Maar vooral: met liefde gemaakt. Het Noord-Hollandse familiebedrijf realiseert zich goed dat het renoveren van een woning een ingrijpende gebeurtenis is. Daarbij zien de medewerkers het als hun taak om dit traject zorgeloos te laten verlopen en het wooncomfort van de klanten te vergroten.

De nieuwe website informeert, maar inspireert vooral met mooie sfeerfoto's en voorbeelden. Daarbij helpt de site bezoekers te achterhalen welke oplossingen het beste bij hun wensen passen en komen zo tot de beste keuze. Een kijkje op www.schipperkozijnen.nl is zeker de moeite waard.

Wie meer informatie over de producten wil, bezoekt één van de showrooms. Hier zien klanten kunststof en aluminium kozijnen, buitendeuren, schuifpuien en dakkapellen op ware grootte. De producten van Schipper Kozijnen worden gemaakt in de eigen fabriek in Opmeer en het bedrijf beschikt over een montageafdeling en onderhoud en reparatiedienst. Voor de productie van schuifpuien en dakkapellen werkt de ondernemer al meer dan tien jaar samen met De Verbinding BV. Daar maken dove en slechthorende werknemers producten van hoge kwaliteit.

Matthäus-Passion

HOORN - Musicus Arjan Breukhoven geeft vrijdag 29 maart een interactieve lezing met beeld en geluid over de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. De Hoornse dirigent Harry Toebes licht de 'kindermatthäus' toe, die eerder onder zijn leiding werd uitgevoerd. Deze lezing is daarom ook interessant voor kinderen. Aanvang 20.00 uur in Het Octaaf, J.D. Pollstraat 1 in Hoorn. Entree is vijf euro, inclusief koffie/thee. Reserveren: muziek35@gmail.com .

Hobbybrouwers

HOORN - Biergilde Hoorn verzorgt woensdag 18 september bij Café Charlies voor de vijfde keer een proefavond met bier van hobbybrouwers uit Hoorn en omgeving.

Zes hobbybrouwers presenteren hun eigen bier. Na het succes van vorige jaren zoekt Biergilde Hoorn dit jaar weer zes brouwers die hun bier willen inzenden voor deze proefavond aan Dubbele Buurt 4. Aanmelden en info: proeverij@biergildehoorn.nl.

Vrouwen in de Kunst

Marlijn Franken, Swing (Foto: aangeleverd)

HOORN - Het Actief Vrouwenkiesrecht bestaat in 2019 honderd jaar. In die tijd is veel veranderd en verbeterd. Toch is heden ten dage de positie van vrouwen, met name in de kunst, niet altijd makkelijk.

Curator Karin van Bodegom, beeldend kunstenaar en lid van Kunstenaarsvereniging Hoorn e.o., legde 21 vrouwelijke collega's de volgende vragen voor: Wat is er van het Vrouwenkiesrecht terecht gekomen? Welke vrouwelijke kunstenaars bewonder je? Wat is je eigen positie als vrouw in de kunst? En vooral... wat is je betekenis als vrouw in de kunst en wat maakt jouw werk typisch van jou?

Het resultaat is in de tentoonstelling 'Vrouwen in de Kunst' in de Boterhal, Kerkplein 39 in Hoorn, te zien. De deelnemende kunstenaars zijn: Yvonne Alting, Nuray Atas, Juul Bögemann, Annemarie ten Brink, Marlijn Franken, Ellen de Groot, Anneke Helder, Annelies Horden, Marina van der Kooi, Annie de Leeuw, Monique de Leeuw, Frea Lenger, Floor Max, Ingerid Opstelten, Karen Opstelten, Noortje Peerdeman, Gerda Schimmel, Vicky Schot, Bonnie Severien, Marli Turion en Randi Vettewinkel. De expositie is tot en met 14 april te zien.

Openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie: www.boterhal.com.

Profiteer van voordeel bij Stokman

Renault Captur (Foto: aangeleverd)

REGIO - Stokman in Alkmaar, Den Helder en Hoorn viert feest, want het is weer Salon de Promotion. In de periode van donderdag 14 maart tot en met zondag 24 maart 2019 profiteert u van voordeel dat kan oplopen tot wel € 3.300,-.

Kortingen tot wel €3.300,-

"Dit is een zeer goed moment om een nieuwe Renault aan te schaffen", zegt Kees Jansen.

De doorgewinterde salesmanager bij Renault Stokman vervolgt: "Wij bieden nu extra voordeel op alle personenauto's van Renault. Die kortingen kunnen flink oplopen. Wie alvast wil weten hoeveel voordeel we bieden, kan het voordeel alvast berekenen op www.stokman.nl.

Er is altijd een Renault die bij uw leven past

Laat u verrassen door de complete range. Elk model heeft zijn eigen stijl en karakter. Wordt het de Renault CAPTUR, een modieuze SUV waarmee u gemakkelijk door het drukke stadsverkeer manoeuvreert. Wat dacht u van de Renault CLIO of de Renault TWINGO? Elk model heeft zijn eigen stijl en karakter. Dus is er altijd een Renault die bij uw leven past.

Nieuwe KADJAR

En er is meer. Zoals de stoere nieuwe Renault KADJAR. Deze opvallende SUV is volledig vernieuwd en is natuurlijk ook te bewonderen bij Stokman Renault.

Neem een kijkje in de showroom. www.stokman.nl

Ambassadeur Angela Groothuizen

Angela Groothuizen. (Foto: Week van Zorg en Welzijn)

REGIO - De Week van Zorg en Welzijn is van maandag 11 tot en met zaterdag 16 maart. Er zijn veel banen in de grootste sector van Nederland te vervullen, dus deze week is meer dan nodig. Honderden zorg- en welzijnsorganisaties openen deze week hun deuren om aan Nederland te laten zien hoe het er aan toegaat op de werkvloer. Geïnteresseerden in werken en leren in zorg en welzijn zijn van harte welkom om te kijken waar de mogelijkheden liggen, want die zijn er volop! Zangeres en presentatrice Angela Groothuizen is het nieuwe gezicht van de Week van Zorg en Welzijn.

Angela heeft hart voor zorg en welzijn: "Iedereen heeft recht op goede zorg. Maar zonder voldoende hardwerkende, onmisbare mensen op de werkvloer is dit niet vol te houden. Dus voor iedereen die iets wil betekenen voor een ander: kom eens kennismaken tijdens de Week van Zorg en Welzijn." Honderden organisaties verwelkomen het grote publiek om te laten zien hoe dankbaar en divers het werk kan zijn. Kom langs tijdens één van de vele netwerkevenementen die worden georganiseerd door het hele land. Banenmarkten, kansenmarkten, speeddates tussen werkgevers en werkzoekenden, meeloopdagen en informatieavonden. Voor ieder is er wat wils, de Week van Zorg en Welzijn staat bol van activiteiten. Ook voor wie niet beschikt over een medische achtergrond en nu nog in een hele andere sector werkzaam is zijn er veel kansen binnen deze sector. Alleen al in het derde kwartaal van 2018 waren er ruim 33.000 vacatures binnen zorg en welzijn (bron: CBS). De Week van Zorg en Welzijn is een initiatief van de 14 regionale werkgeversorganisaties in zorg en welzijn, die samenwerken in Stichting RegioPlus. Ze werken samen om de beeldvorming en het imago van de sector zorg en welzijn te stimuleren. Meer informatie: www.weekvanzorgenwelzijn.nl.

'39 jaar en klaar voor volgende stap'

(Foto: Week van Zorg en Welzijn)

REGIO - Tijdens de Week van Zorg en Welzijn ontdek je verhalen zoals die van Tom, beveiliger bij Mediant en bezig met de opleiding Maatschappelijke Zorg.

"Ik was beroepsmilitair en werk nu in de beveiliging bij een GGZ-instelling. Binnenkort begin ik aan de opleiding Maatschappelijke Zorg."

Getriggerd

"Ik had nooit gedacht dat ik ooit in de zorg terecht zou komen. Maar toen ik twee jaar geleden als beveiliger hier kwam werken, was ik al snel getriggerd."

Leer-werktraject

"De geestelijke gezondheidszorg is ontzettend interessant. Langzaam maar zeker besefte ik: hier wil ik wat mee. Dus ik besloot mijn baan op te zeggen. De directeur van deze instelling kwam toen naar me toe met de vraag: 'kunnen we niet iets voor jou betekenen?'. Hij stelde een leer-werktraject voor. Fantastisch. Ik hoop binnenkort te kunnen beginnen met de opleiding Maatschappelijke Zorg."

Doel

De drang om te leren heeft Tom lang niet gehad. "Mijn uiteindelijke doel is om verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg te worden. De psychiatrie en het werken met mensen: die twee dingen trekken mij enorm."

Schakelen

"Om de beste aanpak voor een situatie te vinden, moet je schakelen en jezelf heruitvinden. Soms een stapje terug, soms naar voren. Je kunt niet altijd op dezelfde manier handelen. Ik wil daar meer van weten, hoe je iemand het beste kunt benaderen. De drang om te leren heb ik lang niet meer gehad, maar ik ben klaar om de volgende stap te zetten."