Purmerends Nieuwsblad

6 juni 2019

Purmerends Nieuwsblad 6 juni 2019


Oerol-hit Le Collectif G. Bistaki smaakmaker Reuring Festival

Het gezelschap was een hit op Oerol. Op zaterdag 29 en zondag 30 juni te zien op het terrein van brandweer. (Foto: Lorran Chourrau )

PURMEREND - Over ruim drie weken is het zover, dan gaat Reuring 2019 van start! Van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni staat de binnenstad en het festivalhart in het Leeghwaterpark weer bol van de meest uiteenlopende voorstellingen. We hebben al de nodige tipjes van de sluier opgelicht, zoals de komst van Davina Michelle, Jeangu Macrooy en Famke Louise. Maar daar is dezer dagen een opvallende nieuwe naam bijgekomen, namelijk het gerenommeerde Franse gezelschap Le Collectif G. Bistaki.

De formatie stond in 2013 met de Oerol-hit 'Cooperatzia - Le Village' (een voorstelling met honderden dakpannen) op Terschelling. De bezoekers aan het Reuring Festival krijgen de nieuwe voorstelling 'The Baïna Trampa Fritz Fallen' te zien. Bistaki voert de act 'The Baïna Trampa Fritz Fallen' al op sinds 2015.

Adembenemend

Vernieuwen en op elke locatie aanpassen is het Franse gezelschap niet vreemd, hetgeen ze ook doet door Reuring. Het publiek wordt meegenomen op een adembenemende reis met hun gekke rituelen, surrealistische videoprojecties, gepassioneerde tango, glanzende witte pakken en een ton maïs. De voorstelling is voor het eerst in Nederland te zien.

'The Baïna Trampa Fritz Fallen' is te zien op zaterdag 29 juni om 19.00 uur en zondag 30 juni om 16.00 uur op de binnenplaats van brandweerkazerne aan de Gorslaan 50-52. Kaarten à €10,- (exclusief €1,- servicekosten) zijn te koop via www.reuring.com

Met volop straattheater, live muziek, theater op locatie en toffe acts biedt het Reuring Festival voor iedereen heerlijke momenten. Die veelheid aan activiteiten rechtvaardigt een groot korps aan vrijwilligers. Ook dit jaar zijn er weer veel vrijwilligers nodig om er een fantastisch feest van te maken. Er zijn onder andere vrijwilligers nodig als host, zowel op zaterdag in de stad en op zondag in het park. Er zijn ook mensen nodig die de kassa's bemannen en natuurlijk toppers voor in de horeca. Er is echt werk voor ieder wat wils!

Op de website reuring.com vind je de functieomschrijvingen en lees je wat er voor de verschillende functies

Zie verder pagina 9

Fair ten bate Zonnebloem

PURMEREND/BEEMSTER - Zondag 16 juni is op het terrein van Fort Benoorden Purmerend, Kwadijkerweg in Zuidoostbeemster, de zogeheten Forfair. Het begint om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De entree is €2,50. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis.

De opbrengst van de entreegelden en de loterij gaan naar De Zonnebloem afdeling Purmerend en omstreken. Er is van alles te zien en te beleven.

Meer dan 60 kramen

Meer dan 60 kraamhouders bieden hun producten en diensten aan, zoals tuinartikelen, keramiek en schilderijen, brocante, kleding, accessoires en eten en drinken.

De kinderen zullen zich amuseren tijdens een bezoek aan de brandweer, het veld in met de IVN en met het eten van poffertjes. Er zijn bovendien acrobaten en muziek van Peu de Feu en Bohemian Soldiers. Zij treden op in de theetuin van Buitenzorg.

Veel te doen tijdens

'Kwadijk op de kaart'

Poortersfeesten

in woord en beeld

Supersponsorloop

op velden van Vido

Straatverkiezing in

Purmer-Noord start

Column Z Lijner

Au!

Was vroeger echt alles beter? Nee, niet echt. Maar zo nu en dan mag je twijfelen. Onlangs las ik in de krant dat de Huisartsenpost onder druk staat door een explosieve toename van zorgvragen in de nachtelijke uren. Omdat gebleken is dat veel nachtelijke hulpvragen medisch gezien kunnen wachten tot de eerstvolgende werkdag van de eigen huisarts, start de huisartsenpost met een campagne: 'Huisartsenpost: echt alleen voor spoed!'

Ziek zijn buiten de regio is aan te bevelen

Dat was zo'n momentje dat ik aan vroeger tijden dacht. Huisartsen draaiden per toerbeurt een nacht- of weekenddienst. De meeste patiënten met een pijntje of wondje wachtten tot de volgende dag zodat zij bij de eigen huisarts terecht konden. De nacht- of weekenddokter werd alleen in uiterste nood bezocht.

Wat is spoed en wie bepaalt?

De dokters vonden die regeling niet fijn en besloten tot het inrichten van een huisartsenpost in het ziekenhuis. Dag en nacht open, maar uitsluitend voor spoedgevallen.

Dat was – zo schat ik in - vragen om problemen. Want wat is spoed en wie bepaalt dat? Bovendien is het ziekenhuis er voor iedereen.

Dat de huisartsenpost feitelijk los staat van het ziekenhuis ontgaat menigeen. Zeker de zieke patiënt. Een pijntje hier of daar? Lekker makkelijk om buiten werktijd effe naar de dokter te gaan. Het zal voor de huisartsenpost niet eenvoudig zijn om het tij te keren.

Wat misschien een handje helpt is dat nu ook het ziekenhuis laat weten tegen de eigen grenzen aan te lopen. Huisartsenpost en het ziekenhuis: gedeelde smart! Maar liefst 20% minder operaties in de zomermaanden. Ooit had Purmerend twee ziekenhuizen. Nu nog één en dan ook nog eens in fusieverband met het Hoornse hospitaal.

Een overbelaste huisartsenpost, geen spoedoperaties tijdens de nacht in Purmerend, geen kraamzorg meer in Purmerend, een/vijfde minder operaties in de zomer. Hoe lang houdt Purmerend een ziekenhuis?

Ziek zijn buiten de regio is aan te bevelen. In de regio Waterland is het vandaag de dag vooral een kwestie van geduldig wachten en zien of je de nodige medische zorg kunt krijgen. De huisartsenpost is er alleen voor de allerergste spoedgevallen en of je in het ziekenhuis terecht kunt moet je maar afwachten.

Was het vroeger dan toch beter?

Poortersfeesten opnieuw overtreffende trap

Bestuur en vrijwilligers kijken terug op een geweldige dag. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - En opnieuw was sprake van de overtreffende trap! De GOUDEN editie heeft bewezen toch weer mooier en spectaculairder te zijn. Duizenden Purmerenders en buitenpoorters genoten afgelopen zondagmiddag van de 11e editie. "Hier staat een diktevreden voorzitter", waren de woorden van Hans Glandorf na afloop.

Vanaf de start tot en met de muzikale afsluiter van Stedelijk Orkest en Alberto Nicolay, vond in de binnenstad een aaneenschakeling plaats van circusacts, straattheater, jeugdvermaak, (kinder)koren en - heel uniek - de drie Purmerendse orkesten Kunst Na Arbeid, Crescendo en Stedelijk Orkest. De gezelschappen wisselden elkaar op Koemarkt af. Voor 'Stedelijk' was er een extra feestelijk toetje gereserveerd. De formatie begeleidde zanger Alberto Nicolay tijdens de afsluiter.

De geboekte straatartiesten, circusacts en 'maffe figuren', waaronder het winkelende echtpaar, Jarno de Parno in zijn mobiele badkuip, Nautilus, Miep en Hagenaar Leipe Leo, verzamelden zich voor de opening door burgemeester Don Bijl en Poortersfeesten-voorzitter Hans Glandorf op de ramvolle Kaasmarkt. Na het openingswoord en de mededeling dat de mannelijke helft van de stadsreuzen Bram en Bregje tijdens het verplaatsen een nekhernia had opgelopen, gingen de kleurrijke steltenlopers van Circus Parade de stoet voor richting Koemarkt.

De artiesten bezorgden het duizendkoppige publiek veel vermaak en lachsalvo's. Maar minstens zo belangrijk was de inbreng van optredens van gezelschappen en talentvolle mensen uit Purmerend, Beemster en omliggende gemeenten. Zoals het optreden van de kinderen van NKT, de genoemde orkesten, het zangduo Jasmijn en Tessa en de koren 't Bonte Levenslied, The Classics, Popmusicalkoor, het koor van operettevereniging P&O en rockkoor Let's Rock. Ook op het Waagplein kon er geen mens extra bij.

Hans Glandorf: "Alles verliep gladjes, er is geen onvertogen woord gevallen en iedereen die ik heb gesproken, heeft genoten. Ook de burgemeester was zeer content. En ik deel graag een groot compliment uit aan de enthousiaste medebestuursleden en alle vrijwilligers. "Er is vakwerk geleverd. We gaan nu eerst evalueren en ons eens rustig beraden over de volgende editie."

Voor een foto-collage verwijzen we u naar pagina 5.

5 / 16

De 11e Poortersfeesten zijn achter de rug. Wat een feest, wat een maffe en leuke artiesten en wat een drukte was het afgelopen zondagmiddag in de binnenstad van Purmerend.

Aan de hand van deze collage een fotografische terugblik op wederom geweldige en dit keer gouden Poortersfeesten.

(Foto: Rolf Rijken)

Poortersfeesten in één woord goud!

(Foto: Rolf Rijken)
(Foto: Rolf Rijken)
(Foto: )
(Foto: Rolf Rijken)
(Foto: Rolf Rijken)
(Foto: Hans Glandorf)

Proef de rijkdom van de zomerTuinen

REGIO - 'De Groene Route´ timmert al 5 jaar aan de weg met privétuinen en kwekerijen in Noord-Holland noord, die gezamenlijk meerdere weekends en 1 avond open zijn.

Duurzaamheid en milieubewust werken staat bij allen hoog in het vaandel. In de zomer is er 1 avond-openstelling en zijn er twee open weekends. Op de langste dag, donderdag 21 juni, openen diverse tuinen en kwekerijen de poort in de avonduren. Kom genieten van bijzondere momenten.
Er zijn open weekends op zaterdag 22 en 23 juni en 20 en 21 juli. Voor meer info en deelnemers per datum, adressen en meer : www.degroeneroute.nl

Vrijwilliger worden tijdens Reuring

Vrijwilliger zijn bij Reuring is hartstikke leuk werk. (Foto: Anneke Beumer)

Vervolg van voorpagina

wordt gevraagd. Voor alle functies geldt dat je minimaal twee dagdelen en minimaal vier uur beschikbaar moet zijn.

Vorig jaar had de oproep om vrijwilliger te worden veel succes. In heel korte tijd stond een groot korps medewerkers klaar. Iedereen vond het achteraf een geweldige happening.

Zin om mee te helpen?

Je kunt je aanmelden als vrijwilliger via reuring.com. Heb je vragen? Neem dan contact op met Judith Kruit, zij is net als vorig jaar coördinator vrijwilligers.

Judith is bereikbaar via vrijwilligers@reuring.com of 06 23 58 70 27.

Succesvolle kick-off Horeca Academie

De horeca-academie Noord-Holland is officieel een feit. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Onlangs vond de kick-off plaats van de Horeca Academie Noord-Holland Noord. Een geslaagde middag met een goede opkomst van diverse horeca ondernemers en andere belanghebbenden.

Initiatiefnemers frsh, Koninklijke Horeca Nederland en Nedflex slaan de handen ineen, samen met andere belanghebbenden als het Werkgevers servicepunt en het Regionaal Platform Arbeidsmarkt NHN om het horeca personeelstekort in de regio Noord-Holland Noord aan te pakken. Niet geheel toevallig dus dat deze kick-off plaatsvond tijdens de allereerste Nationale Horecadag.

Horeca Academie Noord-Holland Noord is een platform van ondernemers, onderwijs en overheid. Het doel is om ervoor te zorgen dat sollicitanten (bijvoorbeeld zij-instromers, herintreders, uitkeringsgerechtigden) worden begeleid zodat werknemers en werkgevers elkaar sneller vinden en opleidingen beter aansluiten bij de behoefte.

De kick-off werd gepresenteerd door cabaretier Milo Berlijn. Met zijn PIMP Theatershow geeft hij een vrolijke, inspirerende en prikkelende show over gastvrijheid, blijheid en service in de horeca. Hij voelde 3 van de initiatiefnemers aan de tand met vragen over het hoe en waarom van de Horeca Academie Noord-Holland Noord.

Mooie kanten

Al snel daarna kwam de discussie in het publiek op gang. Hoe gaan we de mooie kanten van het werken in de horeca promoten? Wat doen ondernemers die geen problemen hebben met het vinden van personeel anders dan alle anderen?

Verschillende horeca ondernemers kwamen met praktische voorbeelden. Zo regelt de een zijn personeel nog altijd helemaal zelf. Door een duidelijk inwerktraject, goede arbeidsvoorwaarden en interne opleidingen te bieden weten werknemers wat ze moeten doen, voelen ze zich verbonden met hun werk en gaan ze met plezier aan de slag.

Een andere ondernemer geeft aan dat het de werknemers echt niet altijd gaat om een goed salaris. De beleving, gezelligheid, het teamgevoel en acceptabele werktijden zijn vaak nog veel belangrijker. Die kun je onder andere bereiken door meer parttime functies aan te bieden in plaats van een fulltime, doorgaans 50-urige werkweek. Daarnaast hebben de kandidaten die nu bij het restaurant komen via een opleiding de basis al geleerd. Zo weten ze vooraf wat ze te wachten staat en het scheelt de werkgever veel tijd en geld aan inwerken.

Aanmelden

De Horeca Academie NHN is nog op zoek naar ondernemers en andere belanghebbenden die zich bij dit initiatief willen aansluiten. Voor meer informatie of om je aan te melden, stuur een mailtje naar contact@horecaacademienhn.nl.

Gesprek over sociale woningvoorraad Beemster

BEEMSTER - Gemeente Beemster beschikt over een aansprekende woonvisie die is opgesteld na gesprekken met bewoners, vertegenwoordigers van dorpsraden, makelaars, ontwikkelaars en woningcorporaties. In deze woonvisie staan ambitieuze stappen voor uitbreiding van het aantal sociale huurwoningen.

Helaas blijft de ontwikkeling van de sociale woningvoorraad achter op deze gezamenlijke ambities. Dat tij willen Wooncompagnie en Woonzorg Nederland keren. Daarom nodigen zij het College, raads- en commissieleden van gemeente Beemster persoonlijk uit voor een bijeenkomst.

Interactieve sessie

Dinsdagavond 11 juni willen Wooncompagnie en Woonzorg Nederland tijdens een interactieve sessie beweging in de plannen krijgen. Hoe hoger de opkomst tijdens deze bijeenkomst hoe groter de kans dat de voorgenomen ambities ook realiteit worden.

Grote vraag

Binnen de woonvisie van gemeente Beemster ligt de focus op transformatie en uitbreiding van het aantal huurwoningen.

"Dat is nodig want de vraag naar sociale huurwoningen is groot" vertelt Stefan van Schaik, directeur-bestuurder van Wooncompagnie. "Om extra huurwoningen te bouwen, moeten we nauw samenwerken. Helaas komen er te weinig locaties voor sociale huur beschikbaar waardoor we geen invulling kunnen geven aan de gezamenlijke ambities. Daarom slaan Wooncompagnie en Woonzorg Nederland de handen ineen en gaan we graag met de gemeente op zoek naar mogelijkheden alsnog versnelling aan te brengen in de nieuwbouw."

Fleurige Koemarkt gezamenlijk initiatief

De gezamenlijke ondernemers van BIZ Koemarkt hebben ervoor gezorgd dat het plein er fleurig bij staat. (Foto: Els Broers)

PURMEREND - Extra gezelligheid op de Koemarkt. Aan de lantaarnpalen hangen sinds kort bakken met fleurige bloemen.

Het is een gezamenlijk initiatief van de ondernemers die zich hebben verenigd in de Business Investerings Zone Koemarkt, kortweg BIZ Koemarkt.

Nog gezelliger

"Als collectief hebben we mooie bloembakken aangeschaft en hebben daarmee het mooiste plein van Noord-Holland nog gezelliger gemaakt", aldus woordvoerder Arwin Versteijne.

De ondernemers hopen dat dit voorbeeld gaat volgen. "Dit is een goed initiatief en laten we hopen dat volgend jaar de gehele binnenstad er zo bij staat", aldus Versteijne tot slot.

Grofvuil naar Purmerend

(Foto: Aangeleverd )

MONNICKENDAM - Per 1 augustus 2019 sluit de milieustraat Waterland aan het Galgeriet in Monnickendam. Bewoners van Waterland kunnen vanaf die datum hun grofvuil brengen naar de Milieustraat Purmerend aan de Van IJsendijkstraat 186, Purmerend.

De verhuizingen van de gemeentewerf en milieustraat zijn noodzakelijk omdat de huidige locatie vrijgemaakt moet worden voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein Galgeriet. Het Galgeriet wordt herontwikkeld tot woon, werk- en winkelgebied. Op de huidige locatie aan het Galgeriet zijn personeel, materieel en milieustraat gezamenlijk gevestigd. Dit gaat per 1 augustus gesplitst worden. De gemeentewerf -personeel en materieel- gaat verhuizen naar een nieuwbouwlocatie aan de Hoogedijk in Katwoude. Een nieuwe milieustraat -wegbrengen van grofvuil- is bij deze gemeentewerf op korte termijn niet mogelijk. Daarom is, voor voorlopig vijf jaar, gezocht naar een alternatief. Van alle onderzochte mogelijkheden biedt het uitbesteden van de milieustraat aan de gemeente Purmerend de meeste voordelen. De oplossing is financieel het meest gunstig en er zijn geen ingrijpende maatregelen of investeringen/vergunningen nodig.

Bekijk de openingstijden op www.waterland.nl/milieustraat. Na aanmelding kunnen bewoners hun grofvuil één keer per maand laten ophalen.

Vido-leden hollen voor trainingsmateriaal

De organisatie roept alle deelnemers aan de loop om verkleed te komen. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Handbalvereniging Vido organiseert zaterdag 15 juni een zogeheten Superhelden sponsorloop voor alle leden en aanhang. Iedereen is welkom om mee te lopen. Van de opbrengst wil het bestuur nieuwe wisselbanken, scoreborden en trainingsattributen waaronder loopladders, pionnen en hoepels aanschaffen.

De loop is geen gewone sponsorloop. "Het is de bedoeling dat de deelnemers als superhelden over het parcours vliegen. We hopen dan ook dat iedereen verkleed als zijn of haar favoriete superheld de rondjes komt rennen", aldus het appèl vanuit de organisatie.

Deelnemers ontvangen een sponsorkaart waarmee ze sponsors kunnen werven. In veel gevallen zal dat dichtbij huis zijn want normaal gesproken zijn vaders, moeders, opa, oma's, buren en oom s en tantes bereid de portemonnee te trekken.

Alle lopers worden op 15 juni tussen 15.30 en 16.00 uur verwacht. De loop begint om 16.30 uur. De E'tjes en F'jes lopen 20 minuten om twee velden, de overige leden 30 minuten om drie velden. Als het hardlopen niet lukt, mag men wandelen. Een stalmeester zal iedereen door de rondes heen begeleiden en waar nodig oppeppen. Het parcours wordt versierd en op de achtergrond klinkt er muziek.

Tot slot krijgt iedereen een patatje en limonade aangeboden. En er is nog een toetje, want de Jongens C spelen hun laatste wedstrijd van het seizoen. "We gaan proberen met z'n allen te kijken en wellicht gezamenlijk nog een drankje te drinken", aldus een van de organisatoren.

Tot slot: de jongens kunnen nog aanvulling voor volgens seizoen gebruiken. Met andere woorden: de loop is ook voor degenen die overwegen om te gaan handballen, een ideale gelegenheid om het sfeertje bij Vido op te snuiven.

Eenakterfestival in Stamhuis

PURMEREND - Zaterdag 15 juni wordt een memorabele dag voor cultureel Purmerend. Op die dag vindt in het Stamhuis het allereerste eenakterfestival van Purmerend plaats.

Het Purmerends Palet, het samenwerkingsverband tussen de zeven toneelverenigingen die de stad rijk is, nam samen met het bestuur van het Stamhuis het initiatief om dit prachtige project op te starten.

Voor €5,- kunt u een voorstelling bijwonen en voor €7,50 heeft u een passe-partout voor de hele dag.

Het programma is als volgt: Om 15.00 uur Aladdin door Leo XIII. Tekst en regie Martin Roffel. Spel: Nico Peek, Alex Bartels, José van der Linden, Monique Stalenhoef, Joop Oudshoorn, Christa Nijman, Manon van Amsterdam, Rachel Bartels, Irma Timmerman en Carin van der Meer. De voorstelling is geschikt voor kinderen en volwassenen. Om 16.15 Een Paradijs door Tetra. Tekst Peter van Straaten, regie Servaes Nelissen en spel door Tonny van der Veen. Om 17.00 Dit is Ongehoord op het festival door Pontivocaal Puik. Na de pauze is om 20.00 Het Verloren Schaap door Puik. Tekst Hans Jager, regie Vincent Albers en spel van Hans Jager.

Om 20.40 Barry door Purmerender Stadstoneel. Tekst Jibbe Willems, regie Peter Zuurveld en Vincent Albers en het spel komt van Marc Bart. Rond 21.30 Groeten uit het voorportaal door Tetra. Tekst en regie is van Jurgen Walch, het spel van Ellen de Koning en Truus Appelman. Tenslotte om 22.15 Het meisje uit de provincie door Leo XIII. Regie Martin Roffel, spel Anne Roffel.

Raadsleden in gesprek

BEEMSTER/PURMEREND - In het kader van de voorgenomen fusie tussen Beemster en Purmerend gaan raadsleden op maandag 17 juni met elkaar in gesprek over de mogelijke financiële gevolgen.

Een afvaardiging van beide gemeenteraden komt in een klankbordgroep maandelijks bij elkaar om te spreken over thema's rond de voorgenomen fusie. Bestuurders van beide gemeenten zijn aanwezig en nemen deel aan het gesprek als dat gewenst is.

In een notitie is inzicht gegeven in de mogelijke ontwikkeling van de gemeentelijke belastingen na de fusie zoals OZB, afvalstoffenheffing en rioolheffing. De lokale lastendruk is een belangrijk onderwerp voor de besluitvorming over het herindelingsontwerp.

De openbare bijeenkomst is in het stadhuis van Purmerend en begint om 19.30 uur.

Drie dagen genieten in Limburg

Hotel Eperland. (Foto: aangeleverd)

Speciale lezersactie: vanaf slechts € 109,- per persoon

Hotel Eperland*** is gelegen in het pittoreske dorpje Epen, het hart van het Zuid-Limburgse heuvelland.

Het prachtige Zuid-Limburgse heuvelland. (Foto: Picasa)

Vanuit het hotel kan er volop genoten worden van natuur, sport en cultuur. Van fascinerende wandelingen langs de Geul of van routes door de weilanden met de smalle klaphekjes. Van fiets- en wandeltochten over het mergelplateau of van verschillende, heel natuurlijk prachtig gelegen golfbanen. Van het weldadig badderen in het heilzame bronwater van Thermae 2000 of van een kolenmijn-verkenningstocht onder de grond.

Arrangement

Tweemaal overnachting, tweemaal uitgebreid ontbijtbuffet, tweemaal heerlijk driegangendiner, tien procent korting op een lunch bij restaurant Proeff, gratis entree Holland Casino, gratis fiets- en wandelroutes, gratis WiFi en parkeren. Adviesprijs € 149,- per persoon, nu voor slechts € 109,- per persoon.

Informatie en reserveren via www.goedverblijf.nl/rodi9g of 085-4899019 (maandag tot en met vrijdag 09.00 tot 17.30 uur, zaterdag 10.00 tot 16.00 uur), reisnummer rodi9g. Genoemde prijs is per persoon op basis van twee personen per kamer, exclusief verblijfsbelasting à € 1,35 per persoon per nacht en € 9,50 reserveringskosten per boeking. Deze speciale actie voor onze lezers is te boeken tot en met 20-12-2019.

Bergeenden hoeden over pulletjes

De bergeenden waken goed over hun kroost. (Foto: Walter Hollenkamp)

NECK - Tussen de dorpen Neck en Jisp en langs de Jisperdijk ligt een natuurgebied. Je komt er kluten, grutto's, tureluurs en kieviten tegen.

Maar er zijn ook bergeenden waar te nemen. Walter Hollenkamp is er regelmatig met zijn fototoestel te vinden. "Bij een van mijn bezoeken kwam ik deze bergeenden tegen met maar liefs 10 pulletjes tegen. Prachtig om te zien en op de gevoelige plaat vast te leggen", aldus Hollenkamp.

Aan de naastgelegen dijk is de afgelopen jaren veelvuldig gewerkt. Onder andere zijn nieuwe wanden aangelegd en is het geheel opgehoogd.

Blokfluitensemble in kapel Kerkhof

Het ensemble is volgende week zondagmiddag vanaf vier uur te zien en te horen. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Zondag 16 juni treedt blokfluitensemble Orlando Gibbons om 16. 00 uur op in de kapel van Kerkhof-galerie en beeldentuin Overweersepolderdijk in Purmerend.

Blokfluitensemble 'Orlando Gibbons' is één van de blokfluitensembles van Muziekschool Waterland. Het bestaat uit acht amateurs van wie een aantal al jaren samen muziek maakt. Orlando Gibbons staat onder leiding van Martine Belder, docent aan de Muziekschool Waterland.

Het programma bevat voornamelijk stukken uit de vroegbarok van Engelse componisten als Purcell, Dowland, Morley en natuurlijk Gibbons. Het is een mix van stukken, die geëigend zijn voor het spelen in een kapel.

Kaarten in kapel

Kaarten voor dit optreden in de intieme kapel, waar maximaal 28 zitplaatsen zijn, kosten € 9,50 inclusief koffie of thee vóór aanvang van het optreden. Deze kunnen gekocht worden in de kapel van de begraafplaats tijdens de openingsuren op vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur, en zijn ook te bestellen via info@keeskasbergen.nl