Langedijker Nieuwsblad

22 mei 2019

Langedijker Nieuwsblad 22 mei 2019


Kinderen interviewen dochter van verzetsheld

Joey, Amy en Sophie interviewden de 91-jarige mevrouw Willy den Hartigh- Balder over wat zij als kind van een verzetsheld heeft meegemaakt in de Tweede Wereldoorlog. (Foto: Judith van Lunsen)

Door: Marsha Bakker

LANGEDIJK - "Ik heb er slecht van geslapen, er komen toch wel weer veel herinneringen boven. Maar ik vind het belangrijk om mijn verhaal door te geven aan kinderen. Daarom doe ik mee." De 91-jarige Willy den Hartigh, dochter van Langedijker verzetsstrijder Jacob Balder, vertelt haar verhaal in haar Heerhugowaardse huiskamer. "Lusten jullie een speculaasje?"

De organisatie Inmijnbuurt uit Amsterdam is begin mei op de J.D. van Arkelschool in Broek op Langedijk gestart met het bijzondere educatieproject Oorlog in mijn Buurt. Basisschoolkinderen interviewen in dit project mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Amy (11), Sophie (11) en Joey (10) interviewden Willy den Hartigh- Balder.

In de oorlog was ze 16 jaar oud en woonde met haar ouders en vier zusjes en een broertje naast het oude postkantoor in Broek op Langedijk. De drie van de J.D. van Arkel komen beslagen ten ijs wanneer ze het interview starten, maar het blijkt in de praktijk toch best lastig. Gelukkig heeft mevrouw den Hartigh-Balder een geweldig goed geheugen en vertelt ze veel en graag. Daardoor wordt het een leerzame maar ook gezellige middag. "Jammer dat het af is", zegt Joey. "Ik wil hier nog wel even blijven!"

Alles draaide door

Arie Kaan, kenner van de Langedijker geschiedenis en auteur van diverse boeken over de Tweede Wereldoorlog, heeft het interview begeleid en een gastles gegeven aan de kinderen over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in hun buurt.

Mevrouw den Hartigh-Balder vertelt: "Mijn vader was een van de kopstukken van het verzet in Langedijk. Zijn leven was dus voortdurend in gevaar. Maar hij ging ook gewoon naar zijn werk als timmerman, en kwam 's avonds thuis om te eten. Als kind waren we ons dus niet zo bewust van het gevaar. Thuis draaide alles gewoon door in een gezin met zes kinderen, waarvan de jongste nog maar drie weken oud was."

Lees verder op pagina 6

Snoeptaart winnaar Heel Sint Pancras Bakt

DTS meiden staan in finale KNVB beker

Dubbel NK-zilver voor Alissa Derksen

Kidsrun Langedijk groot succes

Snoeptaart winnaar Heel Sint Pancras Bakt

Juryleden Francijna van Diepen van de Bever en eigenaar van Facebookpagina Francijna Cooking Mama, en Mandy Porsius van Activfood proeven van alle baksels een beetje om de winnaar te bepalen. (Foto: Vincent de Vries)

SINT PANCRAS - Na het smakelijke succes van voorgaande jaren organiseerde Zwembad de Bever ook dit jaar weer Heel Sint Pancras Bakt.

Een heerlijk én gezellig evenement voor jong en oud, Waarbij zoetigheid centraal staat. Cupcakeversierders, hobbybakkers, en professionele taartenbakkers deden mee aan dit bakspektakel.

Na de jurering kwam het mooiste gedeelte: proeven! (Foto: Vincent de Vries)

Vakjury

De vakjury bestond uit Mandy Porsius van ActivFood en Francijna van Diepen van de Bever en van haar eigen Facebookpagina Francijna Cooking Mama.

Zij hadden nog een zware dobber aan de beoordeling, want het ene baksel was nog lekkerder dan het andere!

Prijsuitreiking

Toen alles beoordeeld was op smaak, uitstraling en creativiteit volgde de prijsuitreiking.

Plek 3 was voor de 'Rozen Cupcakes' van Jasmijn Zoon, plek 2 voor Kate Riesebosch met 'Beefie de B' en de eerste prijs was voor de prachtige èn lekkere 'Snoeptaart' van Tess Roeland.

De 10 vragen aan Roy Zegers

De vraag van Tim Bruin: wat of wie heeft jou doen besluiten om je huidige baan op te zeggen voor dit avontuur?

Mijn ouders.

Wie bent u en wat doet u?

Roy Zegers, uitbater van café De Heerlijkheid in Oudkarspel.

Van wie bent u dr ien?

Jeroen en Gudy Zegers.

Wat heeft u met dit dorp?

Het is het mooiste dorp van Nederland.

Wat is de mooiste plek in Langedijk?

De mooiste plek in ons dorp is het duizend eilandenrijk en het Oosterdel.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Een van mijn mooiste herinneringen is dat LSVV promoveerde naar de eerste klasse. Wat een feest was dat zeg.

Als u burgemeester was, wat zou u aanpakken?

Als burgemeester zou ik een extra kermisdag toestaan.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Mijn toekomstwens is dat Langedijk een eigen gemeente blijft.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en waarom?

Mijn opvolger in deze rubriek is Ruben Ploeg, interieurbouwer van Rubex.

Wat zou u hem/haar willen vragen?

Wat is het mooiste stuk interieur dat je ooit heb gemaakt?

Geslaagde meet-and-greet Vrienden van de BroekerVeiling

Zelf handelen en kopen kan in de groentedoorvaarveiling, maar let goed op de afmijnklok! (Foto: aangeleverd)

BROEK OP LANGEDIJK - Deze week bezocht een grote groep geïnteresseerden de speciale meet-and-greet avond bij het Museum BroekerVeiling, georganiseerd door de Vereniging Vrienden van de BroekerVeiling. De actie leidde tot een toename van ruim dertig nieuwe Vrienden.

Onder het genot van koffie met een Broeker Bol (specialiteit van het museumrestaurant!) kregen de gasten uitleg over de inhoud van het Vriendenlidmaatschap en een rondleiding door Siem Groot die eindigde in het afmijnlokaal. De Vereniging Vrienden van de BroekerVeiling telt ruim 900 Vrienden. Met de jaarlijkse bijdrage van deze Vrienden kunnen projecten worden gerealiseerd waarvoor het museum zelf de middelen niet heeft. Zo zijn er speeltoestellen voor de jeugd geplaatst en is onlangs nog geld gedoneerd om de rondvaartboot elektrisch te laten varen. Voor een bedrag van minimaal € 20,- is het mogelijk Vriend van het museum te worden. Men krijgt hierdoor het gehele jaar gratis toegang tot het museum, vier keer per jaar de mogelijkheid een introducé mee te nemen, korting op de huur van een fluisterbootje en vier keer per jaar het verenigingsblad De Grote Klok. Aanmelden kan via ledenadministratie@broekerveiling.nl.

Via een audiotour gaat men mee terug in de tijd met tuinder Arie. aangeleverd.

Het museum is gevestigd in de eerste en laatste groentedoorvaarveiling ter wereld. Sinds 1973 vinden hier geen commerciële veilingen meer plaats, maar kan men Museum BroekerVeiling bezoeken en ervaren hoe het er hier vroeger aan toe ging. Geregeld zijn er wisselende exposities. Via een audiotour gaat men mee terug in de tijd met tuinder Arie. Met de open of gesloten rondvaartboot vaart men door wat er nu nog over is van het Rijk der Duizend eilanden en hoort men hoe dit unieke gebied is ontstaan. Verder is er ook gelegenheid om zelf te handelen tijdens dit unieke dagje uit.

Inschrijving gestart NH1816 wandel4daagse

Van dinsdag 4 tot en met vrijdag 7 juni vindt ook dit jaar weer de NH1816 wandel4daagse Langedijk plaats.

LANGEDIJK - Van dinsdag 4 tot en met vrijdag 7 juni vindt de NH1816 wandel4daagse Langedijk plaats. Honderden gezinnen hebben zich inmiddels alweer aangemeld via de scholen voor de 2,5 kilometer, de 5 kilometer of de 10 kilometer.

In beweging voor sport

Van dinsdag 4 tot en met vrijdag 7 juni vindt weer de NH1816 wandel4daagse Langedijk plaats. (Foto: aangeleverd)

Nieuw dit jaar is de koppeling met een goed doel, Jeugdfonds Sport en Cultuur waarvoor we zo veel mogelijk geld op willen halen. Mede door dit fonds kunnen kinderen uit gezinnen die door financiële redenen hun contributie niet kunnen voldoen, toch sporten. Naast de acties die al op verschillende scholen worden gehouden, kunnen er tijdens de wandel4daagse lege flessen met statiegeld worden ingeleverd. Begin dus alvast met verzamelen en neem de flessen mee naar de start! Daarnaast wordt er op donderdag en vrijdag een loterij gehouden met prachtige prijzen, beschikbaar gesteld door vele ondernemers uit Langedijk. De opbrengst wordt op de laatste dag nog verhoogd door hoofdsponsor Nh1816 verzekeringen. Hoe hoger het bedrag hoe groter de aanvulling vanuit Nh1816!

De overhandiging van de cheque is op vrijdag bij het schoolplein van De Wijde Veert waar de stempelpost en verzamelpunt is voor het laatste stukje van de vierdaagse.

Promoot jouw sportvereniging

Het thema van de wandel4daagse dit jaar is dan natuurlijk ook 'sport'. Op de laatste dag worden alle deelnemers opgeroepen hun favoriete sport of sportclub te vertegenwoordigen, door het dragen van bijvoorbeeld het sporttenue of de vlag van de club.

Aanmelden aan de wandel4daagse kan bij zwembad Duikerdel van maandag tot en met vrijdag tussen 18.30 en 21.00 uur

of via www.sportsl.nl.

Lonkende leestafel in de bibliotheek

LANGEDIJK - De komende drie zaterdagochtenden komen er rond de Lonkende Leestafel mooie thema's aan bod in bibliotheek Langedijk.

Zaterdag 25 mei professional organizer Henriette Noes te gast. Zij geeft tips en inspiratie voor een blijvend opgeruimd leven aan ieder die aanschuift rond de gesprekstafel. Zaterdag 8 juni staat beeldende kunst centraal. Docent en cultuurbegeleidster Maret Eckhart deelt met de aanwezigen de verschillende perspectieven rond een aantal kunstwerken. Zaterdag 15 juni vertelt Frans Ruiter prachtige verhalen over zijn speurtochten met de metaaldetector. Duik met Frans de geschiedenis in, bijvoorbeeld over het kasteel dat ooit in Oudkarspel heeft gestaan. Drie mooie mini-lezingen op de zaterdag, van 11.00 tot 12.00 uur. Zie voor het overzicht van de Lonkende Leestafel: www.bibliotheeklangedijk.nl.

Diplomazwemmen Duikerdel

LANGEDIJK - Elke week is er in Zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude gelegenheid om af te zwemmen voor een zwemdiploma.

Zondag 19 mei zwommen af voor diploma A: Anna van Buuren, Liv Dijkhuizen, Jim van der Gulik, Ivar Haenen, Gabrielle Esmee Lips, Sil Rooze, Mila Jane Sjeiter, Tijs Vos.

DTS meiden doen het: finale KNVB beker

vlnr: Lieke Kos, Kiki Bing, Jezz van Wolfswinkel, Lindie Hoedjes, Luna de Jongh, Roselin Bruin,Elvie Doorn en vooraan Robin Beers en Yasmine ten Bruggecate. (Foto: aangeleverd)

OUDKARSPEL - De meiden onder 9 jaar van DTS is een team dat al drie jaar met veel plezier met elkaar voetbalt. Maar hoe goed is dit talentvolle meidenteam van DTS nu eigenlijk?

Dit seizoen is wel duidelijk geworden dat ze met vlag en wimpel boven de rest van de teams in de regio uitsteken. De laatste nederlaag dateert van vorig jaar mei.

Daarna is echt alles en iedereen met dubbele cijfers om de oren geslagen en lijkt er geen maat op deze toppers meer te staan.

Fluitend doorlopen

Voor de winterstop werden er ook poulewedstrijden om de KNVB-beker gespeeld en ook hierin ging het de dames makkelijk af. De poulefase werd fluitend doorlopen. En voordat er iemand erg in had zaten de DTS meiden bij de laatste 16. Van Nederland wel te verstaan!

Knetterend duel

In december werd de 1/8 finale gespeeld tegen de Beemster. Ook hier was het klasseverschil duidelijk. De toptalenten van DTS wonnen met maar liefst 15-0! En toen zaten de meiden bij de laatste 8... Kijkend naar het rijtje tegenstanders leek het nu echt serieus te gaan worden. Er was geloot en de volgende tegenstander was Purmerend. Na een knetterend duel was ook hier de winst voor DTS. Met 6-1 winst voor DTS werd de halve finale bereikt. Maar de meiden wilden uiteraard meer.

Gretigheid spat er vanaf

De gretigheid spatte er vanaf sinds het bekend worden van de datum van de halve finale. De loting was wederom gunstig door een thuiswedstrijd te loten. Ditmaal tegen Houten. Afgelopen 4 mei was het zo ver: de halve finale. Met veel publiek van beide teams werd de strijd aangegaan. Ook deze partij was superspannend. DTS kwam tot twee keer toe op achterstand maar vocht zich telkens geweldig terug. In de laatste seconden voor rust scoorde DTS zelfs de 4-2 en ging zo met een comfortabele voorsprong de rust in. Maar het was nog niet gedaan. Houten vocht voor wat het waard was maar het lukte ze niet door de goede verdediging van DTS te komen. De meiden van DTS profiteerden van de ruimte die Houten nu zelf gaf. Met schitterend voetbal wisten ze nog twee keer te scoren en zo op 6-2 te komen. Met nog vijf minuten te spelen kon dit niet meer fout gaan. En dat ging het ook niet. Houten wist nog wel tot 6-4 terug te komen maar het was te kort.

Op naar de finale!

En dan nu op naar de finale! Op 1 juni reizen ze samen met veel supporters per touringcar af naar Uithoorn waar deze gespeeld gaat worden tegen DESTO uit Utrecht. Wat de uitkomst van de finale ook wordt: de finale spelen is de bekroning van een ongelooflijk seizoen van goed voetbal waarin alles gewonnen werd. Met schitterend voetbal en vooral heel veel plezier!

De coaches, ouders en DTS zijn sowieso enorm trots.

Kunst minnend Langedijk

Met Pinksteren (9 en 10 juni) wordt voor de tweede keer de Kunstroute Langedijk georganiseerd door beeldend kunstenaar Karin van Bodegom, Jeroen van Dijk van 2Dsign en mijzelf.

Twee jaar geleden was het een groot succes en ook nu gaan wij ervoor! Zo'n 94 kunstenaars doen mee verspreid over Langedijk. Er zijn grote locaties, er zijn kunstenaars die vanuit thuis exposeren, de galerieën doen mee en bijna alle vormen van kunst zijn te zien. Nieuw dit jaar is een expositietentoonstelling in De Kooger Kerk.

Bijna alle kunstenaars hebben één kunstwerk in de Kooger Kerk. We hebben deze overzichtstentoonstelling georganiseerd, zodat op zaterdag 8 juni de kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten bij de opening en ook elkaars werk kunnen zien. Dit was een wens van de deelnemers, omdat zij tijdens de kunstroute vastzitten op een locatie om de bezoekers te ontmoeten.

Ook nieuw is dat bezoekers rondgevaren kunnen worden. De Broekervaart vaart tussen de Westdijk en de Sluiskade. Zo kunnen bezoekers uit Heerhugowaard gemakkelijk in Langedijk komen. Wij hebben een pendeldienst boot geregeld tussen de Sluiskade en Veldzorg. En dan is er een rondvaart tussen Veldzorg, Lepelaar 28 en Kooger Kerk. Op deze 3 locaties kunt u opstappen. De rondvaart is gratis en vol = vol.

Ook nieuw is dat er een extra expositie is georganiseerd in de Witte Kerk in Sint Pancras. Rondom het thema 'Vrouwen in de kunst' wordt het 100-jarig bestaan van het Vrouwenkiesrecht gevierd en wat dit betekent voor de rol van de vrouw in de kunst.

Kortom alle vormen van kunst zijn tijdens de Kunstroute Langedijk 2019 te zien op prachtige plekken in Langedijk. Kijk voor alle informatie in de kunstkrant die deze week in het Langedijker Nieuwsblad zit. Heel veel plezier met Pinksteren in ons kunstminnende dorp!

Marieke Neesen-Barten, www.lieflangedijk.nl

Dubbel NK-zilver voor Alissa Derksen

Alissa Derksen van Turn Totaal Langedijk was dit weekend in bloedvorm! (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Tijdens het NK-finaleweekend in Vianen was Alissa Derksen van Turn Totaal Langedijk in bloedvorm.

Na een vrijwel foutloze vierkamp bij de Jeugd N4 mocht ze zich allround vice Nederlands Kampioen noemen.

En als de landing op het toestel sprong helemaal perfect zou zijn geweest had er zelfs nóg meer in gezeten.

De drie medaillewinnaars ontliepen elkaar namelijk uiteindelijk maar 0,4 punt. A

lissa was vooraf best nerveus maar ze vond met coach Danielle van Stralen-Koeman aan haar zijde de rust op het juiste moment.

Een dag na de vierkamp was het feest compleet toen deze talentvolle turnster dankzij de vloerfinale een zilveren medaille aan haar prijzenkast toevoegde.

Podiumplek Bjarne Koomen en Jurre Bakker

Op dezelfde dag turnden zeven TTL'ers in Leusden hun districtsfinale in de vierde divisie. Junior Bjarne Koomen had een week geleden tijdens het NK zijn paardvoltige nog niet helemaal stabiel, maar dit keer revancheerde hij zich volledig met als eindresultaat allround goud. Teamgenoot Kayne Jongenburger werd in dezelfde klasse vijfde.
Ook jeugdturner Jurre Bakker was uitstekend op dreef. Hij draaide alles naar beste kunnen en mocht trots een fraaie zilveren plak in ontvangst nemen. Instapper Sam Ottenhof had ook bijna het podium te pakken. Hij werd vierde en in dezelfde categorie legde Luuk Rootjes beslag op de zesde plaats. Bij de pupillen draaiden Youri Alders (achtste) en Hidde Kuitert (negende) eveneens een keurige wedstrijd. Kijk voor meer nieuws op www.turntotaallangedijk.nl.

Geweldig aantal kinderen doet mee aan kidsrun

De kidsrun van de Langedijker Run was weer een groot succes. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Gespannen gezichtjes aan de start, rood aangelopen wangen, snelle beentjes en hijgend over de finish... De kidsrun van de Langedijker Run was weer een groot succes.

Er deden maar liefst 195 kinderen van de BSO's van Kinderopvang Langedijk mee. De kinderen waren goed herkenbaar door de rode hardloopshirtjes, die de kinderopvang had geregeld. De kinderen deden extra goed hun best vanwege het goede doel van de kidsrun: de Kanjerketting voor kinderen met kanker. Voorafgaand aan de run hadden de BSO's creatieve rommel- en boekenmarkten georganiseerd om geld in te zamelen voor dit goede doel en in totaal is er ruim € 2000,- opgehaald op de BSO's. Wekelijks is er hard getraind op de BSO's ter voorbereiding op de run. En er is zelfs een aantal hardloop clinics gegeven door Team Langedijk, die de Langedijker Run organiseert.

Na de kidsrun heeft nog een aantal medewerkers van de kinderopvang een goede 5 kilometer gelopen en heeft Esther zelfs de eerste prijs binnen gehaald als snelste vrouw op deze afstand. De kidsrun was een groot succes!

Leerlingen J.D. van Arkel interviewen dochter van verzetsheld

De 91-jarige mevrouw den Hartigh- Balder geniet ondanks - of juist vanwege - haar oorlogsverleden, elke dag van het leven. (foto: Judith van Lunsen)

Vervolg van voorpagina

"Wij vonden het wel spannend dat het oorlog was, er gebeurde nog eens wat op het dorp. En we hoefden niet naar school. Wel merkten we de spanning tussen onze ouders. Op een gegeven moment namen de Duitsers het gemeentehuis in. De onderduikers die we in huis hadden moesten weg want het werd te gevaarlijk."

Een infiltrante verraadde Balder, waardoor deze op 23 juni 1944 in zijn woning werd gearresteerd. Op 16 juli werden Balder en een aantal andere verzetsstrijders in de duinen bij Overveen gefusilleerd.

Geen feest

"Dat veranderde alles. Mijn moeder was gebroken en lag dagenlang op bed. Ik zorgde voor de baby en daarnaast moesten wij kinderen allemaal te werk om geld te verdienen. Toen daarna de bevrijding kwam en iedereen feest vierde, heb ik alleen maar gehuild. Mooi dat mijn vader verzetsheld was geweest en dat zijn naam steeds werd genoemd, maar wíj hadden geen vader meer. Dat verdriet voel ik nog. Jarenlang heb ik niet over de oorlog willen praten, ook niet met mijn man. Pas een paar jaar geleden ging het luikje open, toen mijn achterkleinkind vroeg: 'Omie, vertel eens...'

Des te bijzonder dat mevrouw den Hartigh- Balder haar verhaal nu doet aan de leerlingen J.D. van Arkel-leerlingen. "Bovenal ben ik blij met het leven, ik geniet elke dag."

Nooit vergeten

Het project is gestart in Amsterdam en wordt op dit moment in tien gemeenten in Nederland uitgerold, waaronder in de gemeente Langedijk. Doel is uiteindelijk dat de kinderen het verhaal van de overlevenden doorgeven. Zodat het nooit vergeten wordt. Meer informatie: www.oorloginmijnbuurt.nl.

Categorie Ludiek in trek bij jubileum Beddenrace

Uit het archief van Beddenrace Langedijk. (Fotograaf onbekend.)

LANGEDIJK - Zaterdag 31 augustus racen weer vele bedden door de straten in Noord-Scharwoude. Maar er zullen ook bedden aanwezig zijn die het rustiger aan doen.

Voor deze deelnemers is snelheid niet belangrijk, maar paraderen zij met mooi versierde bedden over het parcours. Gezelligheid en aandacht vragen voor een goed doel of vereniging is voor deze deelnemers veel belangrijker.

Organisatie SportEvents Langedijk mag voor de vijfde keer de Beddenrace organiseren en merkt een flinke toename in het aantal ludieke bedden. "Voorgaande jaren hadden liepen er met moeite 4 tot 5 ludieke bedden mee. Inmiddels zijn wij al ruim over dit aantal heen en men kan zich nog 3,5 maand inschrijven!"

Verenigingen en goede doelen

De organisatie is van mening dat deze ludieke bedden Beddenrace Langedijk uniek maakt. "Ludieke bedden zorgen voor sfeer en je kan als vereniging of stichting op een leuke en gezellige manier aandacht vragen. Je wandelt tenslotte langs vele duizenden bezoekers die je op een leuke manier bereikt en misschien nooit hebt kunnen bereiken. Diverse cultuur- en sportverenigingen hebben zich al aangemeld. Het is alleen nog wachten op de eerste Langedijker scholen", aldus een lachende organisatie.

Prijzengeld

Dat ludiek bij Beddenrace Langedijk hoort, wordt ook door Lief Langedijk bevestigd. De liefdadigheidsorganisatie stelt maar liefst € 500,- beschikbaar voor de podiumplekken. Nummers 1, 2 en 3 krijgen respectievelijk € 250,-, € 150,- en € 100,-. Deelname is kosteloos en inschrijven via www.SportEventsLangedijk.nl. Als u geen Beddenracebed heeft, dan kunt u contact opnemen met de organisatie via info@SportEventsLangedijk.nl.

Volkstuin

Ze zegt: ,,Waarom een volkstuin, wat heb je eraan?

Het is een rustig plekje om even naartoe te gaan.

Ik plant en zaai wat, misschien komt het boven.

Ondanks alles moet je erin blijven geloven.

Vorig jaar was het droog en heet, nu erg fris.

Misschien dat er elk jaar weer iets anders is.

Er komt wat boven, is het gras of onkruid?

Wij telen biologisch, dan krijg je het er niet uit.

Het is een mooie hobby en absoluut niet duur.

Inspanning en ontspanning in de vrije natuur.

Arie Klaver

Wordt Proud (Wo)Men 'Winkelier van het Jaar'?

Par Oudejans van Proud (Wo)Men maakt kans op de titel Winkelier van het Jaar. (Foto: Marsha Bakker)

NOORD-SCHARWOUDE - Proud (Wo)Men maakt kans op de titel Winkelier van het Jaar, in de categorie Modewinkels van de gemeente Langedijk.

Een verbaasde maar blije Par Oudejans vertelt: "Via een mail hoorde ik dat ik ben genomineerd voor deze titel. Ik geloofde het bijna niet want zo lang heb ik mijn winkel nog niet! Wel heb ik veel vaste klanten en ik weet dat ze heel tevreden zijn, maar genomineerd worden voor Winkelier van het Jaar is echt een hele grote eer!"

De Winkelier van het Jaar-verkiezing is de grootste consumentenverkiezing van Nederland voor lokale winkeliers. De organisatie is op zoek naar de winkels en winkeliers die sfeer en authenticiteit aan een gemeente geven. Winkels waar klanten iedere keer weer naar teruggaan omdat ze de beste service, prijs en kwaliteit leveren. "Ik doe alles voor mijn klanten, dat klopt! Ik ben zelf altijd in de zaak aanwezig dus ik ken mijn klanten goed en ken hun wensen. Vooral de heren willen liever niet al te veel passen, maar horen wel graag een eerlijke mening."

Leuke acties organiseert Par ook. Zo was er vrijdagavond een modeshow met de zomercollectie voor de dames. "Een megasucces. Er kwamen niet alleen veel mensen kijken, maar alle kleding mocht ook worden gepast. Daar werd goed gebruik van gemaakt. Onder het genot van een hapje en een drankje werd het een erg gezellige en succesvolle avond." Die naar meer smaakte, want op zaterdag 15 juni houdt ze weer een modeshow. "Maar dan voor de mannen, waarin de nieuwste mannencollectie wordt geshowd. En dan schenken we geen champagne, maar is er bier en bitterballen!" Deze modeshow is op zaterdag 15 juni (de dag voor Vaderdag) en start om 19.00 uur.

Gunt u Proud (Wo)Men de titel van Winkelier van het Jaar? Stemmen kan vanaf 23 mei op www.winkelierverkiezing.nl/proudwomen.

Expositie Afrikaanse Tuinbeelden

James Phiri heeft het beeld 'Wildflower' gemaakt. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - Zaterdag 25 mei en zondag 26 mei is Beeldentuin Art of Africa weer geopend.

Een bijzondere collectie van ruim 800 beelden te bewonderen. Beeldentuin Art of Africa is er wederom in geslaagd een prachtige collectie beelden aan te kopen bij de creatieve beeldhouwers van de Shona-stam uit Zimbabwe. Deze unieke beelden zijn winterhard en geheel met de hand vervaardigd van lokale stenen met welluidende namen als springsteen, opaalsteen, serpentijn en fruitsteen.

Ondanks de jarenlange malaise in Zimbabwe, klimt het land stukje bij beetje uit het diepe dal. Zimbabwanen zijn positieve mensen en de kunstenaars zitten niet bij de pakken neer en laten zich door de malaise inspireren.

Zij vertalen hun frustratie in steen. Prachtige vormen met uiteenlopende betekenis brengen de boodschap over van de immer bescheiden kunstenaars op zoek naar artistieke vrijheid.

Op de foto staat James Phiri met zijn fraaie 'Wildflower', gemaakt van het kleurrijke kobalt. Een wildflower staat symbool voor een volgende stap in het leven. De lijnen of soms bladeren om de bol heen, symboliseren de mensen of herinneringen die met de volgende stap te maken hebben gehad.

Meer informatie op www.artofafrica.nl. Art of Africa beeldentuin Krommeakker 48 Noord-Scharwoude, tel. 06-26390331, open op zaterdag 25 en zondag 26 mei van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.

Voorstelling Balletschool Langedijk

Zaterdag 25 mei is de voorstelling Droomwereld van Balletschool Langedijk. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Hou je ook zo van klassiek ballet of weet je eigenlijk niet goed wat klassiek ballet eigenlijk inhoud?

Kom dan zaterdag 25 mei naar de voorstelling Droomwereld kijken.

De voorstelling vindt plaats in theater de Binding en het begint om 13.30 uur.

Het is een voorstelling die de kijker meeneemt naar een wereld die niet bestaat maar waar we in kunnen wegdromen. Met veel variaties aan dansen en mooie kostuums en verrassende elementen die de voorstelling boeiend maken tot het eind.

Opgeven kan nu al voor komend dansseizoen en/ of voor de zomercursus ballet gehouden, van dinsdag 11 juni tot en met 11 juli in dansschool Schavemaker. Balletschool Langedijk geeft al ballet aan kinderen vanaf 3 jaar die spelenderwijs en in een verhaalvorm de basis voor klassiek ballet word aangeleerd. Voor leerlingen vanaf 7 jaar worden de lessen volgens Russische lesmethode gegeven. Wil je ook graag op ballet of zie je liever eerst de voorstelling?

Meld je aan of bel voor kaarten voor de voorstelling naar 06-31644498 of 06-14153679. Kaartverkoop is ook op de dag zelf in de Binding vanaf 12.45 uur, of kijk op www.balletschoollangedijk.nl.

Oratoriumkoor Langedijk viert lustrum

LANGEDIJK - Het Oratoriumkoor Langedijk (voorheen Langedijker Oratoriumvereniging) bestaat al sinds 1964. 2019 is dus weer een lustrumjaar.

Lustrum gevierd met bekende en vertrouwde gezichten

Dit elfde lustrum vieren ze met de uitvoering van Petite Messe Solennelle van Rossini.

De solisten zijn: Maartje Rammeloo – sopraan; Martine Straesser - alt/mezzo. Jan-Willem Schaafsma - tenor en Berend Eijkhout - bariton.

Pleyel vleugel

Tijdens dit concert wordt gebruik gemaakt van een Pleyel vleugel uit 1874 met een bijzonder Pleyel-repetitie mechaniek en een geweldig klinkende bas.

Daarnaast wordt een Demain drukwind harmonium bespeeld. Door het ´drukwind effect´ is een groter geluidsvolume te produceren en door het ´expression´ register zijn mooie muzikale accenten te leggen. Marja van der Ploeg bespeelt het harmonium en Yukiko Hasegawa de vleugel.

Hans van Rutten

Het concert staat onder leiding van dirigent Hans van Rutten. Het concert is op vrijdag 24 mei 2019 om 20.15 uur, in de Trefpuntkerk, Dorpsstraat 41, Broek op Langedijk. De kerk is open vanaf 19.30 uur, er wordt koffie en thee aangeboden.

Er is geen pauze, maar na afloop van het concert, rond 21.45 uur, is er volop gelegenheid om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. In de voorverkoop kost het toegangsbewijs dat tevens het programmaboekje is, 20 euro. Scholieren en studenten betalen slechts 10 euro; kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen, mits begeleid door een volwassene.

De laatste kroegenquiz van dit seizoen

Het is voor de gezelligheid, maar als je meedoet, wil je eigenlijk ook wel winnen! Doe mee aan de laatste kroegenquiz van dit seizoen. (Foto: 't Karrewiel)

OUDKARSPEL - Café 't Karrewiel heeft op zaterdag 25 mei de laatste quiz van dit seizoen.

Met twee plaatjesrondes, over Nederlandse steden en over de letter E. Er wordt getest wat u allemaal weet over het weer, er is een ronde over sportsteden, vragen uit het nieuws, over geschiedenis, er zijn muziekfragmenten en een algemene ronde, en er wordt ook nog een ronde wel waar / niet waar gespeeld. De quiz wordt gepresenteerd door quizjuf Chantal.

Stel een team samen van maximaal vijf personen en doe mee! Deelname kost € 2,50 per persoon, inschrijving is vanaf 20.00 uur (reserveren mag ook) en de quiz begint om 21.00 uur. Na de zomer begint de volgende quizreeks: zet de volgende quizdata alvast in de agenda: (onder voorbehoud) 7 september, 28 september, 19 oktober, 9 november, 23 november, 8 december en de eindejaarsquiz op 28 december. Café 't Karrewiel, Dorpsstraat 719 in Oudkarspel.

Stins&Vijn opent verkooppunt in BOL

Peter Vijn en Pieter Wouda. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK – Veel Langedijkers kennen de groene vrachtauto's wel van Stins&Vijn.

Het bedrijf, dat al sinds 1885 bestaat, had nog geen verkooppunt in Langedijk. De huidige eigenaren Pieter Wouda en Peter Vijn behoren tot de vierde generatie. Gerrit Stins is de grondlegger. Samen met zoon Joop heeft hij de basis gelegd. Piet Vijn kwam later in het bedrijf, waarna Peter Vijn en Pieter Wouda volgden. Het pand aan de Grotendorst in Broek op Langedijk is sinds 1975 de uitvalsbasis van Stins&Vijn, dat in 1885 op de Sluiskade is begonnen en later aan De Dijk te vinden was. Toch bleef het bedrijf voornamelijk naam maken op de weg en op de markt. Daar is nu verandering in gekomen. Nu kunt u elke zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur ook terecht aan de Grotendorst 6 voor zaden, bollen en groenteplanten, en een groot assortiment sier-, kamer-, en snijplanten.

Loop mee met de Langedijker Walk

Loop mee met de Langedijker Walk en kom op de mooiste plekjes. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Loop mee met de Langedijker Walk.

Op zondag 26 mei kunt u 12 of 20 kilometer wandelen. Starten kan tussen 09.00 en 10.00 uur vanuit restaurant De Burg aan de Dorpsstraat te Noord-Scharwoude. Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis meelopen met een volwassene. Inschrijven is mogelijk tot en met zondag 19 mei op fitopmaat@ziggo.nl of www.fitopmaatonline.nl. Met uw deelname steunt u tevens Team Langedijk dat geld inzamelt voor de stichting Roparun, 't Praethuys, Kanjerketting en het Hospice Alkmaar.

Diederik Samsom in Langedijk over aardgasvrij

Diederik Samson komt in Langedijk praten over de aardgasvrije gemeente. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Nederland wil in 2050 van het aardgas af zijn. Ook wil de gemeente Langedijk in 2035 CO2-neutraal zijn.

Iedereen is welkom deze avond

Bijna iedereen gebruikt nu aardgas. Hoe doen we dat als de gaskraan in Groningen wordt afgesloten? De gemeente Langedijk liet een onderzoek uitvoeren naar welke wijken het meest geschikt zijn voor aardgasvrij en presenteert dat op een informatieavond op 22 mei in theater De Binding in Zuid-Scharwoude. Kom ook en meld u aan door een mail te sturen naar duurzaam@gemeentelangedijk.nl.

HVC Klimaatestafette

De gemeente wil met de inwoners in gesprek over het geleidelijk afschaffen van aardgas binnen de gemeente. Hoe houden we Langedijk warm zonder aardgas? Diederik Samsom komt woensdagavond 22 mei op uitnodiging van wethouder Nils Langedijk naar Langedijk om te praten over het Klimaatakkoord en de alternatieven voor aardgas. Samsom is tegenwoordig o.a. adviseur bij afval- en energiebedrijf HVC en voorzitter van het onderdeel Gebouwde Omgeving voor het Klimaatakkoord; hij leidde daar de onderhandelingen over de verduurzaming van woningen en gebouwen. HVC heeft onder de noemer HVC Klimaatestafette Diederik Samsom gevraagd om te adviseren over de energietransitie.

Eerste stap naar mooiere en schonere wereld

Wethouder Nils Langedijk: "Deze avond is een belangrijke eerste stap naar een mooiere en schonere wereld. Het is van belang dat we ons bewust worden van ons energieverbruik. Als we daarbij tegelijk besparen op geld, innovatie aanjagen en meer betrokken zijn bij onze eigen woonomgeving, dan is dat helemaal mooi. Komt u ook?"

Geïnteresseerde inwoners en anderen zijn welkom vanaf 19.45 uur in theaterzaal De Binding, Bosgroet 12 in Zuid-Scharwoude. Stuur een mail naar duurzaam@gemeentelangedijk.nl om u aan te melden.

Meld u aan

De avond begint om 20.00 uur en vanaf 19.45 staat er koffie en thee voor u klaar. Wethouder Nils Langedijk opent de avond. Na een presentatie van Diederik Samsom gaan inwoners in gesprek met de wethouder, Samsom en met elkaar, over een aardgasvrij Langedijk. Ook worden de uitkomsten gepresenteerd van een onderzoek dat de gemeente liet doen naar welke wijken het meest in aanmerking komen voor aardgasvrij.

Acupunctuur Jan Oud gespecialiseerd in pijn

Meer dan 50 klachten kunnen met acupunctuur worden behandeld. (Foto: Marlies Siewertsen)

LANGEDIJK - Last van uw rug, schouder , knie , hoofdpijn , een allergie of slaapt u slecht? Al eens aan acupunctuur gedacht?

Jan Oud: "Een klacht is een teken van het lichaam dat het natuurlijke evenwicht verstoord is. Ik kan u helpen. Al meer dan twintig jaar kunt u voor een acupunctuurbehandeling bij mij terecht, zowel in mijn praktijk in Langedijk als in Kolhorn. Ik ben gespecialiseerd in pijnbestrijding, sportblessures , chronische nek- en rugklachten en allergieën. Omdat ik ook fysio- en manueel therapeut ben kan ik mijn behandeling zo nodig ondersteunen met Westerse technieken. Ook beschik ik over een computergestuurd meetsysteem om verstoringen in het lichaam op te sporen. Meer dan 50 klachten kunnen met goede resultaten worden behandeld zoals tenniselleboog, stress, nekklachten, vermoeidheid, overgangsklachten, schouder-en elleboogklachten, darmklachten, rookverslaving et cetera. Alle informatie vindt u op www.acupunctuuroud.nl. Heeft u nog vragen over acupunctuur of wilt u een afspraak maken? U kunt altijd bellen, tel. 06-13764813 of mailen naar acupunctuuroud@planet.nl. De behandelingen worden geheel of gedeeltelijk vergoed bij een aanvullende verzekering."

Langedijkse Simon wint in BankGiro Loterij

Een compleet verraste Simon wint 10.000 euro in de BankGiro Loterij. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE – Een grote verrassing voor Simon uit Noord-Scharwoude. Hij heeft in de trekking van de BankGiro Loterij een bedrag van 10.000 euro gewonnen. Onlangs stond de Loterij bij Simon op de stoep om hem de cheque te overhandigen.

Simon (66) vertelt enthousiast: "Je hoopt dat het een keer gaat gebeuren en dan is het eindelijk zo ver! Een super mooi bedrag! Ik heb een oud autootje, dus dat wordt een ander wagentje."

Deelnemers én cultuur winnen bij BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij maakt iedere dag de winnaar van een prijs bekend. Alle dagen gaat er 10.000 euro uit, elke week 100.000 euro en iedere maand wint een deelnemer van de loterij maar liefst 1 miljoen euro.

De Waaier in actie in Langedijk

De vrijwilligers Josee, Pauline en Jorge hebben samen met klusjesman Sjaak het hek van De Geist fris in de beits gezet. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Onder de noemer 'De Waaier in Actie!' kwamen 17 mei maar liefst 64 vrijwilligers van 21 bedrijven in actie.

De Geist is altijd op zoek naar vrijwilligers. Aanmelden kan via secretariaat@dorpshuisdegeist.nl. (Foto: aangeleverd)

Ze staken hun handen uit de mouwen bij twaalf maatschappelijke organisaties uit het netwerk van De Waaier. Zo werden onder andere de stallen schoongemaakt bij Kinderboerderij De Beestenboel in Langedijk, er werden kleertjes uitgezocht bij Stichting Babyspullen en hard gewerkt bij Hortus Alkmaar. Ook in Sint Pancras gingen de handen uit de mouwen. Daar hebben de vrijwilligers Josee, Pauline en Jorge, werkzaam bij het UWV, samen met vaste klusjesman Sjaak van De Geist, het hekwerk van De Geist fris in de beits gezet. Het hekwerk heeft weer een vriendelijke uitstraling gekregen en het dorpshuis is hier zeer content mee. De Geist is altijd op zoek naar vrijwilligers: secretariaat@dorpshuisdegeist.nl.

Aan tafel met Sietse Wiersma

De Langedijker kunstschilder Sietse Wiersma is vrijdag de gast. (Foto: aangeleverd)

BROEK OP LANGEDIJK - De bekende Langedijker kunstschilder Sietse Wiersma is vrijdag 24 mei de gast in het programma 'Aan Tafel Met..'.

Iedere Langedijker kent zijn werk maar misschien niet de levensgeschiedenis van Sietse Wiersma. Aan Jan Hoekema de eer. Kom luisteren: vrijdag van 16.00 tot 17.00 uur in de Sociale Winkel, winkelcentrum Broekerveiling. Ook nu weer draagt Ben Wansink een toepasselijk gedicht voor.

Jaarmarkt in Warmenhuizen

Er is weer Jaarmarkt in Warmenhuizen. (Foto: aangeleverd)

WARMENHUIZEN- Zondag 2 juni wordt tussen 12.00 en 17.00 uur de 25ste editie van de Jaarmarkt in Warmenhuizen gehouden.

Met ruim honderd kramen en een assortiment dat uiteen loopt van ambachtelijke etenswaren tot doe-het-zelf-spullen en van sieraden tot kleding. De markt strekt zich vanaf café de Ooievaar tot voorbij de Oude Ursulakerk. Op het plein voor de kerk staat een vliegende bank voor de durfals. Bij de Moriaan kunnen ze draaien, zwieren en zelfs vliegen in een vliegtuigattractie. De plaatselijke toneelvereniging Spot'70 zal u verrassen en de Brandweer Warmenhuizen pakt bij de 'oude' Torenven groots uit met demonstraties en kinderspelen voor de jeugd. Voor meer informatie www.jaarmarktwarmenhuizen.nl of op Facebook.

Laatste Repair Café voor de zomerstop

Op woensdag 22 mei is het Repair Café. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - In Nederland gooien we ontzettend veel spullen weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is. In dat geval is het Repair Café de oplossing!

De gepassioneerde en zeer technisch onderlegde vrijwilligers helpen bezoekers om defecte apparatuur als broodrooster, koffiezetapparaten of printers weer als nieuw te maken.

Ook naaiklusjes

Ze herstellen ook kleding. Eventueel materiaal moet wel worden betaald, maar de reparaties worden gratis uitgevoerd. Een bijdrage in de fooienpot wordt zeer gewaardeerd!

Op woensdag 22 mei vindt voorlopig het laatste Repair Café plaats. Dat wordt gehouden van 14.00 tot 16.00 uur in Het Behouden Huis te Oudkarspel. Er worden zowel (elektrische) apparaten als naaiklusjes uitgevoerd.

Zomerstop

Daarna is er een zomerstop van drie maanden.

In september is er weer een Repair Café op elke tweede woensdag van de maand in de Sociale Winkel in winkelcentrum Broekerveiling en elke vierde woensdag van de maand in het Behouden Huis in Oudkarspel.

Lovers Foundation wil dat mensen naar elkaar omkijken

Er zijn voor een ander, onverwachts een steuntje in de rug, een klein gebaar.  (Foto: aangeleverd)

REGIO - In Langedijk is de Stichting Lovers Foundation opgericht. Deze stichting wil mensen stimuleren weer meer naar elkaar om te kijken.

Er zijn voor een ander, onverwachts een steuntje in de rug, een klein gebaar. Als je weet dat je overbuurman het momenteel moeilijk heeft, of dat een (on)bekende iets nodig heeft maar het net niet kan betalen. Een kind dat gepest wordt op school, of een schoolreisje moet missen. Fijn als je weet dat er mensen zijn die om je geven en aan je denken, dat je er toe doet en dat je gezien wordt. Dat is waar de Lovers Foundation voor staat, met als basis het (christelijk) geloof, de liefde voor elkaar.

Lovers-Boeket

Dit doet de stichting onder andere door maandelijks een bloemetje te bezorgen bij mensen die dit nodig hebben, verdienen, of bijvoorbeeld als blijk van verbondenheid.

Op zaterdag 11 mei is het eerste Lovers-Boeket overhandigd aan mevrouw T. A. te Sint Pancras. Mevrouw revalideert momenteel van een heupoperatie waardoor ook de verjaardag van haar man, die toevallig net jarig was, niet kon worden gevierd. Nog enigszins verbaasd van het onverwachte bloemetje zegt ze: "Ik ben eigenlijk altijd voornamelijk voor anderen bezig en om zelf te geven. En om dan nu zelf iets te krijgen, vind ik toch wel heel erg leuk!"

op www.loversfoundation.nl leest u meer over de stichting, het laatste nieuws en hoe u een bijdrage kunt leveren.

Expert Woldhuis Open Tulp Toernooi

Gaby, Gert, Ilona, Micha, Mariëlle, Annemiek, Coby, Ed, Mirjam en Bart hebben weer het Expert Woldhuis Open Tulp Toernooi georganiseerd. (Foto: Ilona Kistemaker-Koenders)

OUDKARSPEL - Tennisvereniging De Tulp te Oudkarspel houdt weer het Expert Woldhuis Open Tulp Toernooi.

Wat was het vorig jaar een mooi toernooi met spannende en sportieve wedstrijden en gezellige mensen! De organisatie kijkt weer met veel enthousiasme uit naar de derde week van juni en is al druk met de voorbereidingen! Het toernooi wordt gehouden van zaterdag 15 juni tot en met zondag 23 juni. Er wordt gespeeld in poules in verschillende categorieën. Inschrijven kan tot en met 2 juni via https://mijnknltb.toernooi.nl en het inschrijfgeld bedraagt € 10,- per onderdeel. De kantine is geopend voor een drankje en een hapje. Eet mee op zaterdag en zondag tegen een kleine vergoeding. Op zondagmiddag 16 juni is er live muziek van It Started in Space. Zaterdagavond 22 juni is de feestavond. Lyanda stelt een avondvullend programma samen, dus iedereen op de dansvloer! En natuurlijk is er de loterij met een aantal grote prijzen, ter beschikking gesteld door diverse lokale ondernemers.

Z&PC de Reuring doet goede zaken

Twee medailles voor Rafaela Mulders in het eerste weekend van de Regio Kampioenschappen. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - Bij Z&PC de Reuring stonden dit weekend twee wedstrijden centraal.

Rafaela Mulders, al geplaatst voor de Nederlandse Junioren en Jeugd kampioenschappen in Eindhoven met vier starts, behaalde twee keer een bronzen medaille. Eén voor de 200 meter en één voor de 100 meter vlinderslag. Een vijfde limiet komt dichterbij op de 200 wisselslag. Komende week is deel twee van die kampioenschappen in Amersfoort.

Minstens zo goed deden de jongste zwemmers van de Reuring het bij de provinciale finale van de schoolzwemwedstrijden in Heerhugowaard. Kasper van Schaik, Derek Smit en Kevin Tambach sleepten de Phoenix 1 naar de landelijke schoolzwemfinales.

Merlijn wint originaliteitsprijs in De Muziekwedstrijd

Op 7 april ging het hele gezin naar Utrecht Vredenburg om de prijs op te halen. (Foto: Daniel Vos)

SINT PANCRAS - Merlijn Vos (11) uit Sint Pancras speelt graag muziek. Hij vertelt: "Toen ik nog maar 2 jaar oud was, ging ik wel eens met mijn moeder naar de muziek, of keek ik bij een optreden. En dan kon ik al eigenlijk niet meer stilzitten."

Op zijn derde begon hij met muziek maken. "Drummen, en een simpel trompetje zonder ventielen. Maar al heel jong kreeg ik een droom: sousafoon spelen. Dat leek me zo mooi. Zo groot, het steekt overal bovenuit en je ziet een sousafoonspeler al van ver." Inmiddels heeft hij een sousafoon te leen gekregen van Jan Rovers die huiskamerconcerten geeft in Sint Pancras, en krijgt hij muziekles. Ook speelt Merlijn in Betoeterd, een muziekgroepje van zes jongeren, die oefenen bij Jan Rovers thuis. De jonge muzikanten spelen op trompet, klarinet, saxofoon, bariton, sousafoon en slagwerk. Daar hoorde hij over De Muziekwedstrijd. "Dit is de leukste muzikale wedstrijd voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Om mee te doen moet je een filmpje van jezelf opsturen waarin je muziek speelt. Mijn moeder zei: 'je moet het berenlied van Jungle Book opsturen!'" Nadat de filmpjes waren ingestuurd konden mensen stemmen, en een vakjury bekeek de filmpjes. "Ze vonden het 'een spetterend optreden met veel enthousiasme'. Maar dat ik uiteindelijk de originaliteitsprijs zou winnen in mijn leeftijdscategorie (8-12 jaar), dat had ik echt niet verwacht!"

Merlijn speelde met zijn sousafoon het berenlied van Jungle Book. (Foto: Daniel Vos)

Op 7 april ging het hele gezin naar Utrecht Vredenburg om de prijs op te halen. "Ik heb een mooi diploma en een draadloze speaker gewonnen. Het was bovendien echt een belevenis. Het filmpje is terug te zien op demuziekwedstrijd.nl.

Speel jij ook een instrument? Betoeterd zoekt nog muzikale kinderen! Er wordt elke maandag van 19.30 tot 20.30 uur samen gespeeld, meld je aan op www.huiskamerconcertsintpancras.com, of kom een keer kijken.