Zaans Stadsblad

3 april 2019

Zaans Stadsblad 3 april 2019


De Maestro van het Zaantheater

Directeur Zaantheater Angelique Finkers voor even Maestro van het Noordpool Orkest in de Albert Heijn zaal van het Zaantheater. Bekijk de video op Facebook Zaans Stadsblad. (Foto: Yvette van der Does/Rodi Media)

Door Yvette van der Does

ZAANDAM - Directeur is ze al, maar afgelopen zaterdag was Angelique Finkers ook de 'Maestro' van het Zaantheater. Bloednerveus was ze voor aanvang van de voorstelling van de Ashton Brothers en het Noordpool Orkest. Niet omdat ze zich zo goed kan inleven in de artiesten, maar omdat ze voor het eerst zelf een orkest mocht dirigeren. De bijzonder kans werd haar door haar medewerkers aangeboden als cadeau voor haar vijftigste verjaardag. Het smaakte naar meer. Het Zaantheater wil nu de cursus dirigeren aanbieden voor Zaankanters die wel eens een baton willen vasthouden. Nee, je hoeft daar geen bladmuziek voor te kunnen lezen!

Dat lijkt mij ook geweldig, om voor een orkest te staan!

Toen in januari bekend werd dat Dominique Seldis, bekend van het muziekprogramma Maestro, naar het Zaantheater zou komen, riep Angelique enthousiast tegen programmeur Kim Muller: "Dat lijkt mij nu ook geweldig, om een keer voor een orkest te staan!". Kim trok meteen de stoute schoenen aan en wist het Noordpool Orkest te strikken voor het verjaardagscadeau.

Aan de slag

Daarna ging Angelique meteen aan de slag met het stuk Oblivion van Piazolla en ontdekte hoe leuk dirigeren is. Angelique: "Ik kende het stuk van Piazolla al van voor naar achteren en gelukkig zat het al in het repertoire van het Noordpool Orkest. Ik kon zelf niet dirigeren, wel heb ik vroeger pianoles gehad en zangles, maar ik kan inmiddels geen noot meer lezen. Partituren lezen kan ik wel, maar na een aantal maten ben ik de draad kwijt. Mijn man is professioneel muzikant en heeft me nu een aantal lessen gegeven en ik heb een les gekregen van Otto Burg van Fluxus. Daarna ben ik veel gaan oefenen."

Uitdaging

Het werd een mooie ervaring voor Angelique. "Als het orkest maar blijft spelen!" Daar zou ze al heel blij mee zijn geweest. En dat is haar gelukt en het ging haar nog goed af ook.

Ze beleefde er zichtbaar veel plezier aan. "Het is nog leuker dan ik had verwacht" laat ze na afloop opgelucht weten. Bij het bedenken van het verjaardagscadeau werd tegelijkertijd het idee voor een cursus voor alle Zaankanters geboren. "Het dirigeren blijkt een fantastische uitdaging te zijn. Het is ook niet voor niets dat de televisieserie Maestro van AVROTROS zo goed wordt bekeken. We zijn nu samen met Fluxus een cursus aan het ontwikkelen voor het komende seizoen. Het is een cursus dirigeren voor zowel particulieren als bedrijven, ervaring in de muziek is niet nodig."

Leuk om te weten: voor de cursus hoef je geen muziekinstrument te kunnen bespelen of noten te kunnen lezen! Informatie ontvangen over de cursus? Stuur vrijblijvend een mail naar: maestro@zaantheater.nl

Bekijk de performance van de Maestro van het Zaantheater op de Facebookpagina van Zaans Stadsblad.

Facebook

ZAANSTAD - Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de Zaanstreek en weten wat er zoal te doen is in jou buurt? Volg onze nieuwe Facebookpagina Rodi Zaanstreek. Organiseer je binnenkort zelf ook iets leuks in jou dorp en wil je andere bewoners daarvan op de hoogte brengen? Neem contact op met onze redactie. Dit kan ook via redactiezaan@rodi.nl

Zaanstad Journaal pagina 12 t/m 15

Pirovano niet verder bij Merkala Zaanstad

Wandelen langs voormalige Hegsloot

Eerste kikkerpad van het jaar heemtuin

Het heemtuinteam daagt kinderen uit om een opdracht uit te voeren. (Foto: Bart Homburg)

ZAANDAM - Het heemtuinteam heeft zondag 7 april een educatieve speurtocht, het zogenaamde kikkerpad, uitgezet. Overal in de tuin staan houten kikkers. Om hun nek hangt een opdracht. Het heemtuinteam daagt kinderen uit om de opdracht uit te voeren. Soms moeten ze gewoon goed kijken, maar soms ook proeven, ruiken of voelen.

De tuin staat in haar prachtige voorjaarstooi en de bruine kikkers laten weer van zich horen. Met een beetje geluk zijn ze ook te zien of anders zijn in de heemtuin misschien wel hun eitjes te vinden, in de volksmond 'kikkerdril' genoemd. Dat is dan hun bijdrage aan het paasgevoel. Vanaf 11.00 uur staan de kikkers klaar. Meedoen kost niets en kan vanaf elk tijdstip. Om 16.00 stoppen de kikkers ermee.

In de theetuin kan de bezoeker een opwarmertje en/of versnapering nuttigen.

Vlak naast de theetuin kan de tuinliefhebber heemtuinstekjes scoren. Daarbij dient contant betaald te worden, want er is geen pin aanwezig.

De heemtuin ligt in het Burg. In 't Veldpark te Zaandam, direct ten zuiden van het Zaans Medisch Centrum.

Parkeren kan westelijk van de tuin, aan de parallelweg van de Heijermansstraat, in de Rosmolenwijk of oostelijk van de tuin, nabij de IJdoornflat in de wijk Peldersveld. Op de fiets komen kan natuurlijk ook.

Meer informatie is te verkrijgen via tel.: 075-6352185 of via beheerder Jeroen Buijs, e-mail: j.buijs@zaansnatuurmilieucentrum.nl.

Duyvis fabriek schenkt schilderij

Interieur van oliemolen De Poelsnip door Herman Heijenbrock 1915. (Foto:Zaans Museum)

ZAANDAM - Het Zaans Museum ontving dinsdag 2 april een bijzondere schenking van PepsiCo. Het betreft het olieverfschilderij Interieur van oliemolen De Poelsnip (1915) van Herman Heijenbrock. De Nederlandse industrieschilder wist op het doek de ontstaansgeschiedenis van nootjesfabrikant Duyvis, het huidige Duyvis PepsiCo te vereeuwigen.

Wij geven letterlijk iets terug aan de omgeving waar wij werkzaam zijn

De Nederlandse schilder Herman Heijenbrock (1871-1948) was een industrieschilder. Vaste thema's van zijn werk zijn arbeid, nijverheid en industrie. Als oudste industriegebied van Europa was de Zaanstreek, als bakermat van veel beroemde Nederlandse A-merken, waaronder Duyvis, een dankbaar onderwerp voor de schilder.

Verhaal arbeiders

De schilderijen van Heijenbrock zijn gesitueerd in en rondom fabrieken en werkplaatsen en vertellen het verhaal van de Nederlandse industrie en arbeider aan het begin van de twintigste eeuw. Door de interesse van Heijenbrock in de rol van de arbeider en de opkomst van machines geven zijn schilderijen een unieke inkijk in het gehele productieproces.

Oliemolen De Poelsnip

Het olieverfschilderij Interieur van oliemolen De Poelsnip van Herman Heijenbrock toont de Zaanse oliemolen De Poelsnip. Op het schilderij zijn de verschillende stadia van het oliepersen uit zaden te zien. De Poelsnip was een oliemolen van de T. Duyvis JZ Stoomoliefabriek. De molen werd tot 1917 als proefoliemolen gebruikt om de olieopbrengst van een partij zaden te bepalen, die later verwerkt kon worden in de nieuwe stoomoliefabriek van Duyvis. Ericus Gerardus Duyvis kreeg dit schilderij in 1915 bij zijn 40-jarig jubileum als directeur van de firma T. Duyvis Jz Stoomoliefabriek.

Prachtige toevoeging

De schenking van het schilderij van Heijenbrock aan het Zaans Museum lag voor de hand, vertelt Glen Godwin, Plant Director van de Duyvis fabriek: 'Met het overhandigen van dit schilderij aan het Zaans Museum geven wij letterlijk iets terug aan de omgeving waar wij werkzaam zijn. Een van onze productielocaties, Duyvis, is namelijk geworteld in de Zaanstreek en het Zaans Museum is een van onze buren.' Conservator Hester Wandel is verguld met de schenking: 'Het werk is een prachtige toevoeging op de collectie: het toont het ontstaan van het oer-Hollandse merk Duyvis in de Zaanstreek en de rol van arbeiders aan het begin van de twintigste eeuw.'

Dit najaar te zien

Het Zaans Museum neemt het schilderij op in de collectie. Naast Interieur van oliemolen De Poelsnip bevinden zich reeds zeven andere Zaanse werken van Herman Heijenbrock in de collectie: zes pasteltekeningen en één olieverfschilderij in bruikleen. Alle acht Heijenbrocks zijn vanaf dit najaar te zien in een intieme tentoonstelling in het Zaans Museum. Meer informatie www.zaansmuseum.nl

Wandelen langs wegsloot

Wegsloot in Zaandijk. (Foto: Honig Breethuis)

ZAANDIJK - Het Honig Breethuis houdt zondagmiddag 7 april een begeleide wandeling door Zaandijk. De tocht start om 13.30 uur vanuit het museum aan Lagedijk 80 in Zaandijk.

De wandeling voert langs tal van monumenten aan de Lagedijk.

De geschiedenis van de dijk, ooit aangelegd als waterkering tegen de Zaan, is luisterrijk te noemen.

Hier vestigde zich in 1494 de eerste bewoner, Heyndrick Pietersz. bijgenaamd Oud-Hein.

Hij kreeg toestemming om aan de Zaan een huis te bouwen.

Vijf zonen volgden zijn voorbeeld en lange tijd heeft het buurtje de Vijf Broers geheten, later ook wel de Mennonietenbocht en de Gortershoek.

Meer informatie en reserveren via www.honigbreethuis.nl. Volg het Honig Breethuis ook op Facebook.

Koor Alma Musica zoekt heren

WORMERVEER - Gemengd Koor Alma Musica Wormerveer is een klassiek koor. Zij zijn op zoek naar heren die het leuk zouden vinden om als projectlid hun medewerking te verlenen aan het najaarsconcert dat in oktober plaatsvindt.

Wie al even niet meer zingt, maar voor wie het nog wel kriebelt, is dit een gelegenheid om de stem nog eens te laten horen. Het wordt een 'Engels' concert met muziek vanaf de zestiende eeuw tot heden. Aanmelden: 075-6285930.

Kijk verder dan 'het mooie plaatje'

Een werk van Jitske Schols, te zien tijdens de expositie Look at me! (Foto: Jitske Schols)

ZAANDAM - Look at me! Is de nieuwe expositie van Artzaanstad. De portretten van verschillende kunstenaars dagen iedereen uit verder te kijken dan 'het mooie plaatje'. Ontdek de fotograaf, de mens achter de foto, maar misschien ook jezelf in het portret. Zie hoe verschillend we zijn en hoe de fotografen dit ieder op een eigen manier verbeelden. De één confronterend, de ander dromerig.

Look at me! Laat werken zien van Hendrik Kerstens, Jitske Schols (zie foto), Ruben Timman, Hans Withoos, Rogier van 't Slot, Daniek Dijkstra, Kenneth Stamp, en Sven Signe de Hartog. Het zijn foto's waarbij heel bewust met licht wordt gespeeld: kleurrijk of juist ingetogen. Look at me! wordt zaterdag 13 april om 15.00 uur feestelijk geopend onder het genot van een hapje en een drankje. Iedereen welkom.

De expositie loopt t/m zaterdag 11 mei. Adres Artzaanstad: Grote Hulzen 11, Zaandam (op het Hembrugterrein). Kijk op de website voor de volledige agenda van Artzaanstad: www.artzaanstad.nl

Pirovano niet verder bij Merkala Zaanstad

Vincent Pirovano. (Foto: Eric Visch)

ZAANDAM - Trainer/coach Vincent Pirovano staat volgend seizoen niet meer aan het roer bij Merkala Zaanstad dames 1. Het trainerschap is momenteel moeilijk te combineren met zijn dagelijkse werkzaamheden als zelfstandig consultant.

Pirovano: "Ik heb er bijna vijf seizoenen opzitten, waarvan 2,5 jaar als hoofdtrainer/coach van heren 1 en nu dus één seizoen bij de dames. Dat is best zwaar naast mijn werk. Niet alleen de trainingen en soms verre uitwedstrijden, maar ook alles wat er omheen komt kijken. Daarbij is de aard van mijn werkzaamheden behoorlijk veranderd en die nemen ook steeds meer tijd in beslag. Dan ontkom je er niet aan om een keuze te maken. Ik vind het wel jammer, net nu we met dames 1 lekker op weg zijn. Ik had dat graag verder willen uitbouwen."

Vincent Pirovano laat een mooie erfenis aan resultaten achter zich bij Zaanstad. Na de degradatie met de heren uit de eredivisie werd hij twee jaar later met een zorgvuldig opgebouwd team kampioen in de topdivisie, met promotie terug naar de eredivisie als gevolg. In het eerste jaar eredivisie handhaafde hij zich knap met het team en stapte daarna over naar de dames. Met een relatief nieuw Merkala Zaanstad dames 1 staat hij momenteel in de middenmoot, de hoogste positie in de eerste divisie van de afgelopen jaren. Zo laat de coach een goede basis achter.

Pirovano blijft volgend seizoen wel als trainer/coach van de meisjes B1 betrokken bij Zaanstad. Het bestuur van VV Zaanstad en de Technische Commissie zijn hem zeer erkentelijk voor zijn werk, alsook voor al zijn andere bijdragen en betrokkenheid bij de club. Voor komend seizoen wordt er momenteel gewerkt aan de invulling van de functie van trainer/coach van dames 1.

Wie meer wil weten, kan via tc@vvzaanstad.nl een mail naar de de Technische Commissie van Zaanstad sturen.

Koffie, vis, Arabisch eten én appeltaart

Een visje en een stuk appeltaart blijken de uitkomst om contact te leggen tussen uiteenlopende groepen. (Foto: Sarah Vermoolen)

Hoe breng je uiteenlopende groepen mensen met elkaar in contact? Een visje en een stuk appeltaart blijken de uitkomst.

Al vele jaren ontvangt Tante Tee in Krommenie in de lunchroom gasten die hier graag komen vanwege de lekkernijen en de gezellige sfeer. De bijzondere bediening is wellicht nog van grotere waarde. Hier werken mensen met een verstandelijke beperking die zichtbaar plezier hebben in het bedienen van de klanten.

Het voorbeeld van Tante Tee heeft geleid tot het populaire Bakkie Leut aan de Zaan. In het voorjaar staat de Pippowagen weer aan de Zaan in Wormerveer en strijken mensen graag neer op het terras, voor de koffie en het befaamde stuk appeltaart. Minder bekend is dat de medewerkers van Bakkie Leut in de winter hebben doorgewerkt. Zo runnen ze onder meer de koffiecorner bij Evean Verzorgd Wonen in Westerwatering in Zaandam.

Ook in het verzorgingstehuis Guisveld doen ze allerlei klussen

Ook in het verzorgingstehuis Guisveld doen ze allerlei klussen. Zowel Evean, Odion als de bewoners zijn hier zeer over te spreken. Ze zijn vooral erg enthousiast over het feit dat de mensen van Odion, die graag medewerkers willen worden genoemd , een goede klik met de bewoners hebben. Zij nemen de tijd voor een praatje en zijn blij met de complimenten die ze elke dag krijgen. Iedereen is welkom in de koffiecorner in Westerwatering, zodat het wellicht een populair trefpunt in de wijk gaat worden.

Ontmoetingsplaats

De kantine van broedplaats De Honigfabriek in Koog aan de Zaan is tegenwoordig een ontmoetingsplaats voor Meet the mama's. Vrouwen met een vluchtelingenachtergrond doen hier ervaring in de horeca op. Ze werken één dag per week als vrijwilliger, twaalf weken lang. Trots laten ze hun kookkunst zien, maar ze doen zo ook ervaring op in de bediening en hoe het werkt in de Nederlandse horeca. De vrouwen zelf benoemen dat ze het vooral erg leuk vinden om zo contact te maken met Nederlanders.

Bij Evean Acht Staten in Wormerveer zetten ze tegenwoordig de vis in om mensen uit de buurt aan te trekken om eens langs te komen. Dat Zaanse Verhaal lees je binnenkort.

Meer weten

Meer weten over deze Zaanse verhalen? Kijk dan op www.dezaanseverhalen.nl

Start schoolvoetbal Zaanstad-Midden

Het schoolvoetbal in Zaanstad-Midden gaat van start. (Foto: Schoolvoetbal Zaanstad-Midden)

KOOG AAN DE ZAAN - Op de velden van voetbalvereniging KFC in Koog aan de Zaan start woensdag 3 april vanaf 15.25 uur het Schoolvoetbaltoernooi Zaanstad-Midden. Woensdag 10 april komen alle scholen nogmaals in actie en woensdag 17 april is de finaledag. De meisjes en jongens uit groep 7 en 8 van veertien basisscholen uit Koog aan de Zaan, Zaandijk, Westerwatering en Westzaan gaan strijden om de felbegeerde trofeeën. Alle informatie over het schoolvoetbaltoernooi: www.schoolvoetbalzaanstadmidden.jimdo.com.

7 / 16

Lauren Liza Kramer (21/3)

In het Zaans Stadsblad verschijnen elke week in Zaanstad geboren kinderen.

17 maart 2019

Luke Konijn

Shirley Kramer (23/3)
Angelo Ayman Saad (25/3)
Finnley Geijssens (25/3)

18 maart 2019

Jihane Moussaide

Sara Sanli

19 maart 2019

Pleun Sarah de Loos

Zoë Emely Wolsink

Noiya Angel Mae Phanurak

Hidde van Berkel

Xavi Speekhoudt

Thije Senna Wolsink

20 maart 2019

Desy Sylvia Nooij

Ruby den Ouden

Milou Kooiman

Kenna Skye Boer

Talha Ahmet Arisoy

Mees Willem Verheul

21 maart 2019

Lauren Liza Kramer (foto)

Haelie Kae Hoogland

Semm Reijne

22 maart 2019

Fabiënne Zomerdijk

Aya Roubiou

Daley Denver Broens

Lucas Roels

23 maart 2019

Shirley Kramer (foto)

Lois Feline Sariman

Marijn Gerben Schipper

24 maart 2019

Amina Axmed

Mandy Kok

25 maart 2019

Finnley Geijssens (foto)

Angelo Ayman Saad (foto)

Zeynep Özdemir

Iza Ferdinand Braam

De bouw van Brokking feestelijk van start

Potentiële kopers informeren zich. (Foto: Uitgeverij - tekstbureau Le Detail.)

WORMERVEER - Op een zonovergoten Noorddijk 100, ten zuiden van de inmiddels gestripte Brokking veevoederfabriek, verried het deels gevlakte bouwterrein dat Ontwikkelcombinatie De Nijs UBA een feestje te vieren had. Samen met de kopers van de eerste fase De Tuinen en Het Arsenaal hief Winfred de Nijs namens de combinatie het glas op de officiële start van de bouw van Het Arsenaal. De Tuinen volgt in de zomer.

Na een lange periode waarin de spreekwoordelijke piketpalen geslagen werden, kon de bouw van de nieuwbouwwijk aan de Zaan beginnen. Vrijdag 29 maart werd dat heuglijke feit gevierd. De kopers werden ontvangen op de bouwlocatie. Daar konden zij in ontspannen sfeer hun toekomstige buren leren kennen. Na de feestelijke handeling, waar de eigen steiger gesymboliseerd werd met het vastleggen van de 'boot' en een confettikanon de onthulling van een levensgrote Brokkingimpressie begeleidde, namen de kopers alvast een voorschot op hun toekomst. Dat gebeurde met een hapje en drankje.

Woningmarktconsultant en makelaar Sjoerd Hoorn en zijn team lieten de feestelijk gevulde flûtes voorbijgaan. Zij hadden nog een verkoopevenement. Hoorn: "De tweede verkoopfase gaat nu in. We maken natuurlijk van deze gelegenheid gebruik om belangstellenden de sfeer ter plekke te laten proeven."

"Alle tuinen grenzen aan het water. Eindelijk met een eigen bootje de Zaan op!" Het team van HVMS is onverminderd enthousiast: "Parkeren op je eigen erf en een boot aan je eigen steiger. Dat is voor veel mensen de ultieme woondroom. In de Randstad, en dan met name de Metropoolregio, is niet zo veel ruimte meer dat dit een vanzelfsprekendheid is. Zeker niet als je toch dicht bij voorzieningen en snelwegen wilt wonen. Deze locatie is echt uniek!"

Het Arsenaal, geïnspireerd op de voor de Zaan zo karakteristieke pakhuizen, verrijst spoedig. "Voor net boven de 4,5 ton krijg je hier 190 vierkante meter gebruiksoppervlak. Dat zijn vier of vijf slaapkamers en twee badkamers." De Tuinen, waar vooral vrijheid, een hoog comfortniveau en ruimte voor natuur centraal staan, volgt na het broedseizoen. "De Tuinen gaat qua hoogwaardig wonen nog een stap verder, met tweekappers en vrijstaande woningen. Daar starten de koopsommen op 575.840 euro vrij op naam voor de twee-onder-één-kapwoningen. Er zijn nog enkele vrijstaande woningen onder de zeven ton beschikbaar, oplopend tot 925.840 euro. Alle woningen in De Tuinen hebben een garage. De eerste bewoners krijgen bij de oplevering een boom op hun terrein geplant. Symbolisch voor de duurzaamheid van de gehele wijk. Brokking aan de Zaan wordt namelijk gasloos gerealiseerd. Alle woningen worden voorzien van zonnepanelen. Kopers kunnen kiezen of zij de warmtepomp willen leasen of liever direct investeren.

Meer informatie: brokkingaandezaan.nl, nieuwbouw@hvms.nl en 075-6510650.

Paastoernooi Atlantic Boules

KOOG AAN DE ZAAN - Petanquevereniging Atlantic Boules houdt zaterdag 13 april een paastoernooi voor doubletten.

Het toernooi vindt plaats aan Wezelstraat 5, achter de topsporthal in Koog aan de Zaan. Een wedstrijdlicentie of lidmaatschap is niet nodig. Iedereen kan gezellig meedoen. Er is een gevulde prijzentafel. Inschrijven kan om 10.00 uur en de wedstrijden starten om 10.30 uur. Er worden voorgeloot vijf partijen gespeeld. Inschrijven kan bij On Tip: www.ontip.nl/atlanticboules/toernooi_all.html. Opgeven kan ook bij de wedstrijdleiding: Hans Kruijt, tel.: 075- 6425755 of 06-442664444. Deelname kost 10 euro per doublet.