Nieuwsblad Haarlemmermeer

10 april 2019

Nieuwsblad Haarlemmermeer 10 april 2019


Ambitieus Pioniers start honkbalseizoen

Wethouder Matja Ruigrok gooit, als een ware pro, de eerste bal en opent daarmee het honkbalseizoen voor Pioniers. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - Het nieuwe seizoen is begonnen voor Meerlease Pioniers. Zaterdag 7 april ging de wedstrijd met 3-5 van DSS verloren. Maar een dag later werd het in de return 5-10. Pioniers moet in staat zijn om met een sterke selectie er een prima jaar van te maken.

Wethouder Marja Ruigrok gooit eerste bal

De thuiswedstrijd kende een feestelijke opening. Onder toeziend oog van veel fans mocht wethouder Marja Ruigrok het seizoen openen door de eerste bal te gooien en dat deed ze met zichtbaar veel plezier. Het was trouwens een druk weekend voor de wethouder. Op haar Facebookpagina postte ze: 'Van ballen gooien tot een potje springen, van bedrijventerrein tot winkelcentrum, van Ahoy tot bollenveld, met pizza en bier!'

Vrijdagavond was Ruigrok nog de vrolijke presentatrice bij het optreden van het befaamde Zwanenkoor in de hoofdstad en een dag later stond ze bij Pioniers in de schijnwerpers. Wouter van der Bijl uit Hoofddorp zag haar beide keren in actie. "Wat een spontaan mens", sprak hij. "Het Zwanenkoor zingt smartlappen en heeft ieder jaar een bekend persoon als presentator. Marja was op dreef en ook bij de Pioniers liet ze zien haar werk goed te doen. Ze heeft verstand van smartlappen en honkbal. Dan doe je het toch goed."

Sterke selectie

Pioniers heeft dit seizoen weer de beschikking over een sterke selectie. Bij tegenstander DSS liepen vier spelers rond die vorig jaar nog in Hoofddorp actief waren. De meest bekende van deze groep is de rechtshandige pitcher Alexander Valdez. Tijdens de openingswedstrijd was het spel van de thuisploeg nog niet optimaal en vooral in de slotfase werden fouten gemaakt. DSS wist dit snoeihard af te straffen. Triest voor Luuk ter Beek, want die was tot en met de zevende inning zeer op dreef voor de thuisploeg. Echter, in diezelfde slagbeurt sloeg DSS 4 hits en 3 runs. In de negende inning kreeg Pioniers kansen om terug te komen, maar verder dan volle honken, 3 hits en 1 run kwam het niet.

Pupillen

De pupillen van Pioniers waren ook tevreden. Mieke de Bree, trotse oma van een van de spelers uit dit team: "In België is er bij Brasschaat Braves altijd een groot opgezet toernooi voor jonge talenten. We zijn daar als derde geëindigd en dat zegt veel over onze kracht. De toernooien in Brasschaat zijn befaamd in de honkbalwereld vanwege de gezelligheid, maar ook vanwege de sterke teams die daar komen. Dus we hebben veel talent binnen de club. En dat geeft een extra stimulans voor familie om vaak te komen kijken."

De pupillen moesten het afgelopen weekend opnemen tegen Eurostars, een sterke tegenstander. Het duel werd met 11-1 een prooi voor Pioniers. En ook de tweede wedstrijd tegen Eurostars sloot de ploeg winnend af.

Return

Een dag na de openingswedstrijd werd het, in de return uit tegen DSS, na veel sensatie 5-10.

\DSS begon sterk en opende de score in de tweede inning. In de zesde inning liet Pioniers-debutant Paul Kirkpatrick zijn klasse zien. Hij liet DSS volstrekt kansloos in vier innings. En na de zoveelste hit van Jelle Kroft kwamen de Hoofddorpers op gelijke hoogte. Een fout van kort-stop Mitcheel Dautzenberg werd afgestraft door Pioniers en er kwamen 7 punten binnen, de eerste punten voor Pioniers. Voor Kroft was het extra feest, want hij was jarig. De volgende tegenstander is Quick Amersfoort. De eerste wedstrijd is donderdag 11 april uit.

Grote brand verwoest loods in Zwaanshoek

De grote brand in Zwaanshoek legde een loods in de as. (Foto: Screenshot NHNieuws)

ZWAANSHOEK - Een enorme brand heeft zondagmorgen 7 april een groot bedrijfspand in de as gelegd. Het duurde lang voor het sein 'Brandmeester' kon worden gegeven, vanwege de complexiteit van de loods.

Het blussen kostte erg veel moeite vanwege een paar hittebronnen die zich onder een metalen dak bevonden. De brandweer bleef lang blussen om zeker te weten dat het vuur ook daar uit was.

De brand ontstond rond 5.30 uur. "Er waren zes tot acht mensen op het terrein toen het vuur uitbrak. Zij hebben de brand gemeld, maar waar dat was en wat de oorzaak is, is voor ons nog niet duidelijk," vertelde Maurice Dorsman van de Veiligheidsregio aan NHNieuws. Iedereen in de buurt werd opgeroepen ramen en deuren gesloten te houden. Dorsman meldde verder dat de roetdeeltjes met water weggespoeld zijn en dat geen schadelijke stoffen zijn vrij gekomen.

"Alles kwijt"

"We zijn alles kwijt, alle spullen van onze onderneming maar ook privé-dingen zoals onze boot en motor", sprak een mevrouw zondagmorgen terwijl ze naar de rookpluimen stond te kijken. Verschillende ondernemers hadden in de loods een opslag, waardoor meerdere partijen slachtoffer zijn. Een ondernemer die houtbedrijf had, is ook enorm geschrokken. "Het is een drama. Ik had mijn opslag vol staan met spullen die naar klanten moesten. Nu is het allemaal weg en kan ik opnieuw beginnen."

i.s.m. mediapartner NHNieuws

Paasfeest Dierenvreugd

De grote brand in Zwaanshoek legde een loods in de as. Foto: Screenshot NHNieuws

NIEUW-VENNEP - Op kinderboerderij Dierenvreugd aan de Zuiderdreef is zaterdag 20 april het jaarlijkse paasfeest voor kinderen tot en met 10 jaar. Van 10.00 tot 12.00 uur zijn er allerlei activiteiten waaraan iedereen gratis kan deelnemen.

Er zijn twee speurtochten, één voor kinderen tot en met 5 jaar en één voor kinderen van 6 tot en met 10 jaar. Vind alle dieren en beantwoord alle vragen, dan is de puzzel op te lossen. Als het antwoord goed is, wacht een paasverrassing.

Pasgeboren kuikentjes horen bij Pasen. (Foto: Pixabay)

Met de lente in aantocht wordt dit keer niet geknutseld, maar wordt iets gemaakt met grond, planten en paasdingetjes. En natuurlijk mag dit mee naar huis.

Verder kunnen de kinderen knuffelen met een konijn en er zijn pasgeboren kuikentjes. Ook loopt de paashaas rond met, vanzelfsprekend, chocolade-eieren die hij graag uitdeelt.

Om aan de activiteiten te kunnen meedoen, is aanmelden noodzakelijk. Dit kan tot en met donderdag 18 april via activiteitendierenvreugd@gmail.com.

Voer gewonden bij steekpartij in
Hoofddorp

Schipholfonds Run gaat over gesloten
Zwanenburgbaan

Zondagmiddagpodium gaat 'op reis'
naar Parijs

Groenste ideeën
Haarlemmermeerders tot uitvoering gebracht

Koninklijk lintje voor meester Nol

HOOFDDORP - In verenigingsgebouw De Kijkdoos van De Heimanshof aan de Wieger Bruinlaan heeft woensdag 3 april de feestelijke uitreiking plaatsgevonden van een koninklijke onderscheiding aan Nol van Burik, bestuurslid en vrijwilliger bij De Heimanshof.

Al 36 jaar actief voor de natuur

Nol van Burik is bij duizenden inwoners van gemeente Haarlemmermeer bekend als 'meester Nol'. Hij was van 1992 tot 2005 medewerker NME (Natuur- en Milieueducatie) bij de gemeentelijke afdeling Jeugd en Onderwijs. Hij ontwikkelde boeiende lessen over de natuur en gaf deze in De Heimanshof aan, in totaal ongeveer, 100.000 leerlingen van alle basisscholen in Haarlemmermeer. Meester Nol gaf de kinderen de ingrediënten mee om 'de juiste keuzes te maken tussen ecologie en economie', zoals zijn credo luidt. Ook bedacht hij onder andere de Struintuin in De Heimanshof.

Imker

In de hierboven genoemde periode was Van Burik ook al vrijwilliger bij de Vereniging Vriendenkring De Heimanshof. Na zijn VUT in 2005 bleef hij actief in de vereniging en dat is hij nog steeds. Hij zit sinds 2006 in het bestuur, werkt iedere week nog minimaal een dag in de tuin en verzorgt als imker de bijen van De Heimanshof.

Tot Lid benoemd

Met zijn prettige, rustige manier van vertellen weet Nol van Burik jong en oud in vervoering te brengen over de wonderen van de natuur. En dat al 36 jaar lang. Dat verdient een onderscheiding, vond het bestuur van De Heimanshof. De gemeente was het daarmee eens, waarop burgemeester Onno Hoes hem woensdagavond 3 april de versierselen opspeldde waarmee meester Nol werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Column Mats

Mats Hoogland Foto: (Foto: Jasper Groen)

Volgende Halte

door Mats Hoogland

'Toolenburg-Oost'. Shit. Ik moet uitstappen. Ov-chipkaart nodig. Waar is die? In mijn portemonnee. Waar is mijn portemonnee? Ik voel in m'n zakken. Niks. Dubbel shit.

M'n tas, daar zit hij waarschijnlijk in. Het enige probleem, m'n portefeuille wordt daar vergezeld door zo'n honderd andere dingen (die ik allemaal niet nodig heb natuurlijk). Graven, dan maar. Alles in de tas omhoog trekken en opzij leggen tot de portemonnee in beeld komt. Nog steeds niks.

De bus stopt. Ik schrik op. Paniek. M'n blik glijdt weer terug naar de tas. And See What You Want staat in gracieuze letters op de linkerkant van de linnen tas geschreven. "Ik see helemaal niet what ik want. Ik want namelijk my wallet but die is all of the sudden foetsie," fluister ik nu op agressieve toon tegen m'n tas, alsof hij zich daar iets van zou aantrekken.

Dan zie ik ineens iets zwarts glinsteren onder in m'n tas. (Hij glinsterde waarschijnlijk niet echt, maar zo voelde het wel). Snel trek ik de portefeuille uit m'n tas. Trek daar dan weer de gele kaart uit, waar ik een half uur eerder mee heb ingecheckt, sla hem veel te hard tegen dat apparaat bij de deur, zie nog net een groen vinkje, roep nog snel "Goedenavond!" tegen de buschauffeur (beleefdheid boven alles) en spring uit de bus.

Daar sta ik, bij de bushalte waar ik al die tijd hoorde te zijn. Ik bekijk mijn portemonnee, die alle ellende heeft veroorzaakt en besluit hem terug te stoppen in m'n tas. Dan besef ik het. Waar is m'n tas? En precies wanneer die vraag in me opkomt en ik mezelf terug omdraai, zie ik de rode Connexxion bus met mijn tas erin van me vandaan rijden.

Goed, da's een tegenvaller en vrij dom, maar niks kan mijn overwinning van zojuist nog verpesten. Er zat tenslotte, zover ik me kan herinneren, verder niks belangrijks in die tas. Ik loop naar m'n rood met grijze fiets die ik bij de halte had neergezet en op het moment dat ik hem beetpak besef ik dat er wellicht wel iets belangrijks in die tas zat...

M'n fietssleutels.

Koffieochtend met pubquiz

HOOFDDORP - Het is maandag 15 april tussen 10.00 en 11.30 uur weer tijd voor een koffieochtend voor senioren in het Nieuwscafé van Bibliotheek Hoofddorp-Centrale op het Raadhuisplein.

Het voorjaar komt eraan en daarom is er deze keer een pubquiz over de natuur. Senioren, bereid u voor op vragen over bollen, voorjaarsbloeiers en vogels in en om het huis en schuif gezellig aan. Iedereen is welkom, inschrijven is niet nodig.

www.debibliotheekhaarlemmermeer.nl

Lezersfoto van de Week - Broodje Paling in Burgerveen

Burgerveen aan de ringvaart Haarlemmermeer. (Foto: Frans Ouwerkerk)

BURGERVEEN - Frans Ouwerkerk uit Hoofddorp mailde ons deze prachtige foto van de Ringvaart Haarlemmermeer.

Hij schrijft erbij: "Tijdens een wandeling zondag 17 maart langs de ringvaart bij Burgerveen en in afwachting van mijn vrouw Karin en een Broodje Paling (ze stond in de rij te wachten) heb ik deze foto in zuidelijke richting geschoten. Een natuurlijke compositie in harmonie aan Horizon Leimuiden. Rechts de aanlegsteiger in de Ringvaart aan de Leimuiderdijk in Burgerveen bij de paling-uitdragerij. Na het nuttigen van de broodjes gooide mijn vrouw de restanten nog even in een prullenbak. Ik was zelf zo geraakt door de harmonie van de natuur en in gedachten over wat ik zojuist had geschoten, dan ik wegreed en pas bij Aalsmeerderbrug erachter kwam dat Karin niet in de auto zat. Ik reed terug. Gelukkig was er nog. Als blikken konden doden! Het ritje naar Hoofddorp was erg stil... Maar de paling was heerlijk!"

Ook een mooie foto gemaakt - met of zonder leuk verhaal - mail deze naar redactie.nhm@rodi.nl en word ook Lezersfoto van de Week.

Politie vindt kogelhulzen na melding schietpartij

Rechercheurs onderzoeken de locatie waar schoten zijn gehoord en vindt er lege kogelhulzen. (Foto: Rowin van Diest)

door Rowin van Diest

NIEUW-VENNEP - De politie heeft vrijdagavond 5 april uitgebreid onderzoek gedaan in de Luzernestraat na een melding van een schietpartij.

Rond half 11 kwam de melding binnen dat er in de Luzernestraat was geschoten. Op locatie troffen agenten meerdere kogelhulzen aan. Agenten zochten in de omgeving naar mogelijke slachtoffers, maar troffen niemand aan. De Forensische Opsporing deed onderzoek. Rechercheurs namen foto's en stelden de kogelhulzen veilig. Een getuige liet weten dat hij vlak na de harde knallen twee jongeren op een scooter zag wegrijden.

Vier gewonden bij steekpartij Lutulistraat

Bij een steekpartij in de Lutulistraat zijn vier jongeren gewond geraakt. Allen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. (Foto: Eric van Lieshout)

HOOFDDORP - Op een pleintje bij een speeltuin, naast een sportveld in de Lutulistraat en de Paxlaan zijn maandagmiddag 8 april vier personen gewond geraakt bij een steekpartij. De dader is later op de avond aangehouden door de politie.

Een groep jongeren kreeg ruzie op straat waarna één van hen een mes trok en om zich heen begon te steken. Hij raakte vier jongeren die allen gewond raakten.

Een traumahelikopter landde naast het incident, ter ondersteuning van de ambulances. In totaal zijn vier ambulances met spoed vertrokken richting het ziekenhuis, in alle ambulances zaten ook agenten ter begeleiding.

Het gebied rond het speeltuintje werd lange tijd afgezet voor onderzoek.

Start vervanging bruggen Hoofdweg

Zo gaat het nieuwe kruispunt er uitzien. (Foto: Gemeente Haarlemmermeer)

HOOFDDORP - De werkzaamheden aan de bruggen over de Hoofdvaart zijn maandag 8 april gestart. Begonnen is bij de kruising Hoofdweg / Bennebroekerweg. De afsluiting duurt lang: tot eind december moeten fietsers, landbouwverkeer en hulpdiensten gebruik maken van een tijdelijke weg.

Langdurige afsluiting

De bruggen zijn flink verouderd en voldoen niet meer aan de eisen. Daarom gaat de gemeente ze vervangen. Gelijk met deze werkzaamheden wordt het kruispunt Hoofdweg / Bennebroekerweg opnieuw ingericht voor een betere verkeersdoorstroom van het kruispunt. De aannemer wil de werkzaamheden veilig uitvoeren. Daarom is de hele kruising Bennebroekerweg / Hoofdweg - Oostzijde / Hoofdweg Westzijde tot en met eind december afgesloten voor al het verkeer.

Fietsers, landbouwverkeer en hulpdiensten kunnen de werkzaamheden passeren via een tijdelijke weg, bestaande uit rijplaten en tijdelijke bruggen die langs de Hoofdweg Oostzijde gaat, om het werkterrein heen. Ook komt er een tijdelijke weg voor fietsers langs de Bennebroekerweg. Deze loopt via de onderdoorgang van de Calatravabrug langs de Nieuwe Bennebroekerweg. Fietsers op de Hoofdweg-Westzijde, tussen Nieuw-Vennep en de kruising met de Bennebroekerweg, kunnen deze weg ook gebruiken.

Omleiding

Het andere verkeer wordt omgeleid via de Nieuwe Bennebroekerweg, de Spoorlaan en de Johan Enschedelaan. Tijdens de afsluiting staan omleidingsborden langs de weg. Alle woningen en bedrijven blijven altijd bereikbaar voor de hulpdiensten.

De werkzaamheden kunnen niet zonder geluidsoverlast of trillingen worden uitgevoerd. Vooral het slopen van de bruggen geeft overlast. De aannemer probeert de geluidsoverlast te beperken.

Contact

Vragen over de werkzaamheden:

Aannemer VOBI: Zhen Zhen Zheng, 06-13359711 / zz.zheng@dutchpi.com.

Gemeente: Contractmanager Ron Kardol, 0900-1852 / info@haarlemmermeer.nl (o.v.v. onderwerp 'Bruggen Hoofdweg').

https://haarlemmermeergemeente.nl

Reacties op test met plasticvrije groenten

Veel groenten en fruit hebben geen verpakking nodig. (Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEER - Op Facebook hebben wij anderhalve week geleden een artikel van het AD gedeeld over een test met plasticvrije groenten en fruit bij Albert Heijn in Hoofddorp. We vroegen naar de mening van onze volgers.

In het artikel staat dat Albert Heijn een test doet met een groente- en fruitafdeling zonder plastic. De supermarktketen wil zien hoe de 'blote' producten zich houden zonder bescherming. De proef duurt een maand en loopt in een vestiging waar honderd ongekoelde producten te koop zijn. Alle supermarkten zijn bezig de plasticberg te verkleinen. Ook moeten de verpakkingen in supermarkten vanaf 2025 voor 95 procent recyclebaar zijn. Wij plaatsten op Facebook:

Wat vind jij?

Is een supermarkt in Hoofddorp wordt getest of het aanbieden van groenten en fruit zonder verpakking werkt. Goed idee? Of Kansloos?

Wij ontvingen, na eerdere reacties, nog een aantal reacties:

Mark Tates: "Fantastisch, ik erger me al langer aan al die plastic troep. Elke komkommer en paprika apart verpakt in plastic, waanzin! Goede proef van AH Floriande. Hopelijk wordt dit permanent ingevoerd!"

Wendy Hoogenboom: "Van mij mag het vandaag nog ingevoerd worden!"

Bert den Elzen: "Goede actie tegen al dat onnodige verpakkingsmateriaal #schoonmilieu."

Jacqueline Koster: "Wat een geweldig goed idee!! Liefst zo snel mogelijk ook in Nieuw Vennep!"

Natalija Klimiuk: "Ik vind dat idee super goed. Let's save our planet! Dank je wel, Albert Heijn!"

Column Anke - Klein vreugdesprongetje

Foto: Mirjam de Vries

Groen vreugdesprongetje

door Anke Steffers

Een supermarkt in Hoofddorp doet een test met de verkoop van onverpakte groenten en fruit. Mijn hart maakte een sprongetje toen ik dit las.

Ik ben namelijk een vervend voorstander van alle probeersels die bijdragen aan een beter milieu. Ik geloof dat een beter milieu echt bij jezelf begint. Dat mijn voetafdruk op de aarde iets betekent voor de toekomst.

Ik probeer al jaren bewust bezig te zijn met mijn leven op onze wereldbol. Ik scheid mijn afval; doe zo min mogelijk aan voedselverspilling (ik eet en drink bijna alles wat over datum is en houdt elke week een restjesdag); eet niet te veel vlees en als ik vlees eet, ga ik voor een klein stukje goed vlees dat duurder, maar veel lekkerder is; ik koop diverse biologische producten; zit bij een groene energiemaatschappij waarbij ik een stukje windmolen heb gekocht; koop weinig kleding en heb voor de tweede keer een refurbished telefoon.

En wat blijkt, ook dat is een veel verstandigere keuze dan de aanschaf van een nieuwe. Sharona, de persoon die mijn telefoon aan een laatste inspectie onderwierp, alvorens ze mij de telefoon toezond, vertelde mij middels een briefje in het telefoondoosje: 'Met de aankoop van deze refurbished iPhone draag je bij aan het behoud van onze aarde. Dankzij deze aankoop hoefde er geen nieuwe iPhone te worden geproduceerd. Daardoor is onder meer de volgende besparing gerealiseerd: 134 kilo erts, 190 liter water en 20,5 gram cyanide. Het hergebruik van jouw iPhone levert per saldo een besparing op van 27 kg CO2.'

Ik word blij van zoiets. Leuk zo'n briefje met een klein pluimpje. Net als toen ik afgelopen week bij een supermarkt twee herbruikbare groente-, fruit- en broodzakjes kocht. In mijn rugzak ermee bij de andere herbruikbare tassen. Ik word daar gelukkig van.

Het enige milieuvriendelijke waar ik absoluut niet blij van word, is fietsen. Och, wat haat ik fietsen. Vooral vanwege de zadelpijn die ik al heb na 2 minuten (ja, ik heb meerdere zadels geprobeerd) en de vaak snijdende wind die mijn ogen doen tranen. Dus ik beken, ik maak me schuldig aan een hele grote milieuonvriendelijke zonde; ik pak te vaak de auto.

Reageren: AnkeSteffers@rodi.nl

Schipholfonds Run op Zwanenburgbaan

Renners lopen voor de Schipholfonds Run een parcours over de, voor vliegverkeer afgesloten, Zwanenburgbaan. (Foto: Martine Krekelaar)

SCHIPHOL - Ruim tweehonderd sportieve buren van Schiphol deden zaterdag 6 april mee aan de Schipholfonds Run. Een recreatieve loop van 5 of 10 kilometer tijdens de Schiphol Burendagen. De locatie van de Run was uniek: de Zwanenburgbaan, waar normaliter de vliegtuigen starten en landen.

De renners waren leden van atletiekverenigingen in het werkgebied van het Schipholfonds en werknemers van bedrijven op de luchthaven, zoals Schiphol Group, Luchtverkeersleiding Nederland en enkele luchtvaartmaatschappijen.

Renners lopen voor de Schipholfonds Run een parcours over de, voor vliegverkeer afgesloten, Zwanenburgbaan. (Foto: Martine Krekelaar)

Het Schipholfonds hield het hardloopevenement vanwege het 25-jarig jubileum van het fonds. Monique Hollenkamp, bestuurslid van het fonds: "We hebben het groot onderhoud aan de Zwanenburgbaan met beide handen aangegrepen om dit hardloopevenement in ons jubileumjaar te organiseren. Het Schipholfonds stimuleert bewegen in de omgeving van de luchthaven. Want sporten is leuk én verbindt. Zo leveren we een bijdrage aan gezondheid en vitaliteit, aan integratie en verbroedering. Ook tijdens de Schipholfonds Run"

Passie

De Schipholfonds Run is mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers van het Schiphol Airline Operators Committee (SAOC) en Schiphol Group. Hollenkamp: "We zijn als bestuur erg blij met deze ondersteuning vanuit de luchtvaartsector. Het geeft aan dat thema's als sport en vitaliteit leven bij medewerkers van de luchthaven. Deze passie voor sport en vitaliteit willen we graag delen met de omwonenden van Schiphol. Vandaar dat we deze omwonenden vandaag niet alleen een onvergetelijke herinnering hebben gegeven, maar ook uitleg over de donatiemogelijkheden vanuit het Schipholfonds voor sportieve initiatieven van verenigingen en stichtingen in de omgeving van Schiphol."

www.schipholfonds.nl

Baanonderhoud

Schiphol voert sinds 10 maart in zes weken groot onderhoud uit aan de Zwanenburgbaan. Tijdens de werkzaamheden is de baan niet beschikbaar voor vliegverkeer. De werkzaamheden gingen tijdens de Schipholfonds Run door om de onderhoudsperiode niet langer dan noodzakelijk te laten duren. Dit leverde voor de deelnemers een schitterend decor op. De planning is dat de Zwanenburgbaan zondag 21 april klaar is.

Kindervoorsteling Olleke Bolleke

De voorstelling 'Olleke Bolleke'. Ruud Ploeg Fotografie

HOOFDDORP - De kindervoorstelling 'Olleke Bolleke' is zaterdag 13 april (15.00-15.45) te zien in de Bibliotheek Hoofddorp-Floriande. De beeldende voorstelling bestaat uit herkenbare verhaaltjes die aansluiten bij de wereld van peuters en kleuters, ondersteund door pianomuziek. Toegang vrij.

Open dag Be-U Huidverzorgingsstudio

Kim Kossen, eigenaresse van Be-U, is gespecialiseerd in het aanbrengen van Permanente Make-Up. (Foto: PR)

HOOFDDORP - Wegens succes wordt zaterdag 13 april bij Be-U Huidverzorgingsstudio aan de Van den Berghlaan voor de tiende keer de open dag Permanente Make-Up gehouden.

Permanente Make-Up

Op deze dag kunnen alle geïnteresseerden tussen 12.00 en 16.00 uur vrijblijvend langskomen in de studio aan de Van den Berghlaan om demonstraties van PMU (Permanente Make-Up) aanbrengen bij te wonen. Al meer dan 22 jaar is Kim Kossen, eigenaresse Be-U, hierin gespecialiseerd.

Voor veel mensen is PMU de ideale oplossing. Zoals mensen bij wie geen of nauwelijks haartjes meer groeien. Iedere morgen moeten dan de wenkbrauwen met potlood of poeder getekend worden. Maar als het heel warm wordt of deze persoon wil gaan sporten of zwemmen, dan is er de angst of het potlood wel blijft zitten. Met PMU is deze angst er niet. Zelfs 's morgens bij het opstaan zitten er gewoon wenkbrauwen; 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Dit geldt natuurlijk ook voor eyeliner.

Als iemand PMU wil laten aanbrengen, wordt voor de eerste afspraak 2 uur uitgetrokken. Er wordt - afhankelijk van huid, haar en ogen - de juiste kleur pigment gekozen. Vervolgens worden met een heel dun kwastje wenkbrauwhaartjes in de juiste vorm op de huid getekend. Wanneer de vorm van de getekende wenkbrauwen goed is, wordt pas de pigment in de huid aangebracht. Na 5 a 6 weken komt de klant voor de tweede behandeling naar de studio.

PMU blijft 3 tot 5 jaar in de huid zitten. Geïnteresseerd in Permanente Make-Up, maak 13 april dan vrijblijvend kennis met PMU.

(zie de advertentie elders in deze krant)

Be-U Huidverzorgingsstudio
V/d Berghlaan 461 Hoofddorp
023-5553591
kim@be-u.nl
Ma t/m do: 9.00 tot 17.00 uur
Zaterdag: 9.00 tot 13.00 uur

Column Sterkliniek dierenartsen

Lodewijk Kamps. Foto: Corine Zijerveld

Gevangen!

door Lodewijk Kamps

Al weken werden we bij ons huis in Zwaanshoek geteisterd door een ongecastreerde zwerfkater die dacht dat hij alles kon maken. Vanuit de veilige beschutting van ons keukenraam zag ik hem onze 14 jaar oude gesteriliseerde poes ongewenst en zinloos dekken.

Verlamd van schrik en niet wetende wat haar overkwam, keek ze met wijd opengesperde pupillen angstig om zich heen. Ik rende naar de deur en toen ik hem opengooide, vloog de serieverkrachter weg, onze Coco in opperste verwarring achterlatend.

Het lukte hem gemiddeld twee van de drie nachten om de buitenstaande ton met hondenbrokken omver te gooien om daarna net zo lang aan de deksel te rotzooien tot hij hem eraf kreeg. Ik vond dan 's ochtends de omgevallen en half leeggeroofde voerton waar hij meestal ook nog eens tegenaan geplast had om zijn territoriumlucht achter te laten. Een verre van frisse situatie. Vervolgens kreeg ik allemaal rode bulten op mijn benen; het leek wel of ik de mazelen had of roodvonk of waterpokken.

Een bezoek aan de huisarts leerde dat ik geen afschuwelijke ziekte onder de leden had, maar dat ik door zeer veel vlooien gebeten was. Nou hebben onze eigen katten en honden geen vlooien, want die worden allemaal consequent en goed behandeld. Het betrof vlooien van die vermaledijde zwerfkater. Het werd nou toch echt tijd voor maatregelen. We belden met Sjaak van Ruiten of we een vangkooi mochten plaatsen. Sjaak, die altijd voor hulpbehoevende dieren op pad is, kwam nog dezelfde dag een vangkooi langs brengen. Hij had en passant ook nog een verwaarloosd schaap in de auto, dat een vernietigende ontsteking aan haar uier had. Het arme dier had haar uier opengehaald aan prikkeldraad en daar was door de eigenaar helemaal niets aan gedaan. Nu kon ik haar alleen nog maar laten inslapen en werd het een zaak voor de dierenpolitie.

Ik ging daarna met de vangkooi aan de slag. Na enig gepuzzel had ik door hoe die werkte. Een schoteltje met overheerlijk zeer aanlokkelijk kattenvoer plaatste ik in het ene einde van de langwerpige kooi. Het klapdeurtje zette ik op scherp. En nou was het wachten geblazen, zoals een visser naar zijn bewegende dobber zit te turen. Maar er gebeurde niets.

De volgende ochtend was het schoteltje onaangeraakt. En de kooi stond nog gewoon open. Ik had waarschijnlijk te maken met een heel slimme zwerfkater. Dezelfde dag na het avondeten kwam mijn dochter echter luid jubelend binnen: "Je hebt beet, pap," riep ze lachend. Toen ik buitenkwam, keek ik naar een onverwacht tafereel: niet de zwerfkat zat in de kooi, maar onze eigen Jack Russell Xaja stond hevig bibberend tussen de tralies met een leeg schoteltje voor haar neus.

KookCafé bij Jongerencentrum De Basis

ZWANENBURG - Het KookCafé bij Jongerencentrum De Basis aan de Marialaan is maandag 1 april officieel geopend door wethouder Steffens.

In het KookCafé kunnen kinderen uit groep 7 en 8 op kennismaken met voeding en het bereiden van maaltijden. De jongeren gaan onder begeleiding van de sociaal beheerder en vrijwilligers van start. Zij bepalen samen wat ze gaan koken en doen zelf boodschappen bij de supermarkt. Ook aspecten als opruimen, schoonmaken, samenwerken en met geld omgaan staan centraal.

Het KookCafé is iedere eerste en derde maandag van de maand van 15.00 tot 19.00 uur. Kosten 1 euro. Aanmelden: beau.kattenberg@maatvast.nl / 020-4979035.

Voetbalteams VVC en HYS houden elkaar in evenwicht

Een gelijkopgaande strijd tussen twee hard werkende ploegen resulteert in een puntendeling. (Foto: Rowin van Diest)

NIEUW-VENNEP - Het duel HYS - FC VVC is zaterdag 6 april in de derde klasse geëindigd in 2-2. De teams hielden elkaar goed in evenwicht.

Het werd een niet onaardig duel met aan beide kanten kansen. En beide ploegen werkten hard. Bij VVC wisten de spelers elkaar goed te vinden en ook de strijdlust was goed. HYS, dat jarenlang de naam had een zeer fysieke speelwijze te hebben, heeft inmiddels duidelijk technisch meer in huis en dat siert de ploeg. Beide teams waren niet ontevreden met het punt. Voor VVC scoorden Kevin van Vilsteren en Stef Robbertin.

Tom Jones Undercover op podium The Shack

OUDE MEER - Een acht man sterke band betreedt zondag 14 april het Shack podium aan de Schipholdijk om een eerbetoon te brengen aan de muziek van wereldster Tom Jones. Voor deze sessie hebben de muzikanten zich vooral laten inspireren door het 'Live in Las Vegas'-album. Naast alle 'reload-hits' zijn ook veel oude soul en rythm & blues te verwachten.

Vooral in de jaren '60 en '70 was Tom Jones een wereldster en een sekssymbool. Hij scoorde vanaf 1965 verschillende hits, zoals 'It's Not Unusual', 'Delilah' en 'She's a Lady'.

Een leuk weetje; in de jaren '60 liet Tom Jones zich begeleiden door een paar jonge gasten die een legendarische ritmesectie vormden; Big Jim Sullivan op gitaar, John Rostill op basgitaar en Chris Slade op drums. John Rostill ging later bij The Shadows spelen, Big Jim Sullivan speelde op zo'n 750 platen als sessiemuzikant en Chris Slade kwam terecht bij AC/DC. De lat ligt dus hoog, maar sessieleider Chris van der Meer heeft een stel topmuzikanten om zich heen verzameld: drums - Chris van der Meer, zang - Ger Savelkoul, gitaar - Ulrich de Jesus, toetsen - Rik van der Ouw, basgitaar - Marc Tromp, saxofoon - Erwin van Wieringen, trombone - Lennart de Winter en trompet - Pier Borkent.

The Shack is op zondag 14 april open vanaf 15.00 uur. Tom Jones Undercover begint rond 16.00 uur. Toegang 10 euro.

Mirage

Maandag 22 april, tweede paasdag, mag The Shack, Mirage weer verwelkomen. Een fenomenaal eerbetoon aan Fleetwood Mac met de specifieke sounds, intonaties en podiumpresentatie die zo bepalend zijn voor het succes van Fleetwood Mac.

www.the-shack.info

Vogelbeurs Rijsenvogel

Parkieten. Foto: Pixabay

RIJSENHOUT – Vogelvereniging De Rijsenvogel verzorgt zondag 14 april haar vogelbeurs in het gebouw van VV SCW aan het Konnetlaantje.

Belangstellenden zijn welkom tussen 9.30 en 13.00 uur. Toegang is 1 euro, kinderen onder de 10 jaar mogen, met begeleiding, gratis naar binnen. Op de beurs zijn diverse soorten vogels te koop, waaronder diverse tropische vogels, maar ook grote en kleine parkieten.

Ook bieden leden van de vereniging, en niet-leden, vogels te koop aan. Verder geven de leden graag informatie over het kweken van vogels. Aan wie erover nadenkt om te starten, maar ook aan hobbyisten die tegen problemen aan lopen.

Verder zijn vogelvoer en -accessoires te koop.

Genieten van Voorjaarsconcert Excelsior

Filmmuziek vormt een belangrijk onderdeel van het concert van Excelsior, met op het scherm een beeld uit de film 'ET'. (Foto: Ruud Rozevink)

HOOFDDORP - Muziekvereniging Excelsior gaf zaterdag 30 maart een Voorjaarsconcert in de Marktpleinkerk.

Vanwege het voorjaar waren de aankondiging en de aankleding in de kerk aangepast aan het seizoen. Ook het programma bestond uit vrolijke en lichte muziek. Nadat voorzitter André Kastelein het publiek en wethouder Marja Ruigrok had welkom geheten, opende het orkest met de mars 'In the sky of Wincrange'. Via filmmuziek van John Williams, een selectie uit 'Les Misérables' en 'Oregon' van Jacob de Haan volgde 'Gabriel's Oboe', een prachtig stuk uit de film 'The Mission'. In dit solistische werk werd de solo prachtig vertolkt door eerste klarinettist Margo Veltman. Na de pauze bracht het orkest werk uit het lichte muziekrepertoire. Het concert eindigde met de toegift 'Gloria's Estafette', een medley van melodieën.

Bijzonder was nog dat het programma werd aangekondigd door leden van de vereniging.

Zaterdag 27 april geeft Excelsior in de Marktpleinkerk een gratis Koningsdagconcert van 13.00 tot 14.00 uur.

Zondagmiddagpodium met Retourtje Parijs

Zanger / accordeonist / gitarist Hans de Cock neemt zijn toeschouwers mee naar Parijs. (Foto: PR)

WETERINGBRUG - Het Zondagmiddagpodium presenteert 14 april om 14.00 uur een Frans liedjesprogramma door zanger / accordeonist / gitarist Hans de Cock in dorpshuis De Kern aan de Lisserweg.

In de zang en het gitaar- en accordeonspel van Hans de Cock klinkt de sfeer van het Franse land door, waar de dingen best een dagje kunnen wachten als vandaag de zon schijnt of de wijn nog beter smaakt dan gisteren. En zijn stijl ademt dat ook uit; lopend van tafel tot tafel is er altijd tijd voor een praatje dat als vanzelf overgaat in alweer een heerlijke Musettewals of een liedje van Gilbert Bécaud, Edith Piaf, Jacques Brel of Jean Ferrat.

Liefde

Al jaren is De Cock de betrouwbare reisleider voor een 'Retourtje Parijs'. Hij neemt de luisteraar mee naar het land van de zon, de rode wijn en de liefde. Veel bekende liedjes zingt hij in het Frans én in het Nederlands. En na een verkwikkend nachtje onder de bruggen van Parijs (gratis frisse lucht en stromend water) brengt hij zijn publiek veilig terug in Nederland. Alleen wanneer hij dan het lied 'Geef mij maar Amsterdam' besluit met 'Liever in Mokum zonder poen dan in Parijs met een miljoen', vragen de toeschouwers zichzelf af of hij dat nou echt meent...

Kaarten (5 euro, inclusief koffie / thee) zijn, zolang de voorraad strekt, vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar aan de zaal. Informatie, reserveren van toegangskaarten en vervoer met RegioRijder is mogelijk op vrijdag van 9.30 tot 11.30 uur bij MeerWaarde, 023-569 8873.

Minifestival in bieb: Dit is wie ik ben

(Jong)volwassenen uit Floriande-Zuid exposeren hun kunstwerken waaraan zij de afgelopen weken hebben gewerkt. (Foto: Beat the Boxes)

HOOFDDORP - Rondom het thema 'Dit is wie ik ben' verzorgt Bibliotheek Hoofddorp-Floriande aan de Baron de Coubertinlaan 4 zaterdag 13 april allerlei activiteiten.

(Jong)volwassenen uit Hoofddorp Floriande-Zuid exposeren de kunstwerken waaraan zij de afgelopen weken werkten, vanuit de vragen 'Waar sta ik?' en 'Waar wil ik naartoe?'. Ook voor kinderen van 2 tot 6 jaar zijn er leuke activiteiten, waaronder een voorstelling, een les peuterdans, knutselen en voorlezen. Toegang is gratis. Het programma:

14.30: Opening en rondleiding expo 'Beat the Boxes'

15.00: Voorstelling Olleke Bolleke

16.00: Peuterdans

16.30: Voorlezen en knutselen

www.debibliotheekhaarlemmermeer.nl

Basketballers Hoofddorp in slotfase onderuit

HOOFDDORP - De mannen van Basketbalvereniging Hoofddorp verloren zaterdag 6 april de derby tegen Akrides met 66-64. De vrouwen overtroefden Grasshoppers.

De ploeg uit IJmuiden bleek in de slotfase tegen het eerste herenteam van Hoofddorp feller. Het ging lange tijd gelijk op tussen de teams. Wel bleek de thuisploeg veel dominanter in de aanval. En dat was dan ook de hoofdreden dat Akrides uiteindelijk won. Hoofddorp kon, ondanks het verlies, wel terugkijken op een sterke wedstrijd. Kardamis kwam tot 20 punten. De Goede tot 13.

Onverwachte winst

De vrouwen van BV hoofddorp hadden geen medelijden met Grasshoppers 2. Deze onevenwichtige wedstrijd eindigde in 90-26. Vooraf was dat niet verwacht, want op de ranglijst stonden de teams gelijk. Coach Linda Somers zag al snel dat haar speelsters op alle fronten beter waren en makkelijk tot scoren kwamen. De laatste thuiswedstrijd van het seizoen werd in stijl afgesloten. Van Poeteren kwam tot 27 punten.

Overbos vrouwen winnen van directe concurrent

HOOFDDORP - De vrouwen van SV Overbos versloegen zondag 7 april concurrent in de derde klasse, Buitenveldert 4, met 3-1. Het kampioenschap komt steeds dichterbij.

Eerder dit seizoen werd van Buitenveldert in de hoofdstad gewonnen. Vooraf wist Overbos dat dit deze keer weer moest gebeuren. De teams ontlopen elkaar op doelsaldo amper.

Door Lieselotte Wels werd het via een schitterend schot 1-0. De thuisploeg bleef zeer sterk doorgaan. Emma Huurman kon na goed voorbereidend werk van Marscha Roubos 2-0 scoren. Buitenveldert had een sterke periode, maar de achterhoede van Overbos gaf geen krimp. Door een afstandsschot kon Rebecca Blankenzee het duel beslissen. Wel kon de tegenstander nog scoren, maar verder werd Buitenveldert niet meer gevaarlijk.

Met nog vier duels te gaan, heeft Overbos zes punten voorsprong op Buitenveldert en staat dus fier aan kop.

Laatste startplekken voor Venniper Koninginnerit

Meedoen kan met een auto uit 1979 of eerder. (Foto: Venniper Koninginnerit)

NIEUW-VENNEP - Het is zondag 28 april groot feest in Nieuw-Vennep. Stichting De Venniper Koninginnerit organiseert dan namelijk de twintigste klassiekerrit. Net als bij de vijftiende rit heeft het bestuur besloten om voor deze jubileumrit elders te starten. Ditmaal is dat Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. De route gaat door hele mooie delen van Nederland om vervolgens te finishen in Nieuw-Vennep.

Twintigste editie begint in Beesd

Er zijn nog een kleine vijftien startplekken beschikbaar voor de Venniper Koninginnerit, waarbij deelnemers zich kunnen aanmelden voor de Sport- en Tourklasse. Aanmelden kan met een auto uit 1979 of eerder.

Deelnemers aan de jubileumrit worden extra in de watten gelegd met speciale collector-items. Uiteraard krijgen de deelnemende equipes een smakelijke lunch voorgeschoteld op een prachtige locatie onderweg. De Sportklasse krijgt weer genoeg uitdagingen voor de kiezen, terwijl de Tourklasse kan genieten van de omgeving.

Uitbundig

Nu de start niet in Nieuw-Vennep is, wordt het feest bij de finish nog uitbundiger. De eerste auto's arriveren rond 15.00 uur bij De Rustende Jager aan de Venneperweg. Daar vermaakt de liveband Twips het publiek met Franse chansons, Cubaanse bolero's, Caribische calypso's, en Ierse drinkliederen. Uiteraard is er gelegenheid voor een hapje en drankje. Rond 17.30 uur is de prijsuitreiking.

Voor meer informatie en inschrijven, kijk op:

www.vkrit.nl

Belangrijke winst voor Overbos

HOOFDDORP - SV Overbos (za) versloeg SCW met 1-0. En dat waren drie belangrijke punten om onderin de ranglijst weer wat ruimte te krijgen. Het werd een duel tussen twee teams die moeilijk tot scoren kwamen. Invaller Jahim Zach was nog maar net in het veld toen hij de bal hard naar voren knalde. Hij leek zelf het meest verbaasd toen de bal achter de doelman verdween en werd bedolven door zijn medespelers. Overbos hield de voorsprong vast en staat nu achtste.

Verlies voor DIOS

NIEUW-VENNEP - De voetballers van DIOS verloren in de derde klasse zondag met 0-1 van het sterke IJsselmonde.

Het team van trainer Dave Lange werd geconfronteerd met een tegenstander die deze middag gewoon beter was. Na een goed opgezette aanval kwam IJsselmonde op 0-1. DIOS kon daar aanvallend te weinig tegenover stellen. Wel werd Mike Degenaar gevaarlijk in het strafschopgebied en uiteindelijk onderuit gehaald. Rick de Koker faalde vanaf de 11 meter, wat de kans op nog een punt deed verdampen.

Workshop dansyoga bij Pier K

Dans warmt het lichaam op, waarna gestart wordt met yoga. (Foto: Pier K)

HOOFDDORP - Pier K op het Raadhuisplein verzorgt maandag 15 april de workshop Dansyoga van 18.30 tot 19.45 uur. Het uitgangspunt van de workshop is om meer van yoga te genieten wanneer dans het lichaam eerst opwarmt.

De workshop wordt gestart met vrije dans op ritmische muziek. Hierdoor worden de deelnemers warm, wakker en heerlijk los. Vervolgens beoefent de groep in alle rust Hatha-yoga op matjes. De workshop is voor iedereen, met of zonder ervaring. Bij deelname is makkelijk zittende kleding een aanrader en neem een handdoek mee.

www.pier-k.nl

Nederlaag Hoofddorp (zo)

HOOFDDORP - Het zondagteam van SV Hoofddorp verloor 7 april met 2-1 van kampioenskandidaat JOS / Watergraafsmeer. Hoofddorp moest accepteren dat de tegenstander gewoon sterker was.

JOS / Watergraafsmeer was vanaf de eerste minuut de sterkste. Hoofddorp hield echter het eerste half uur uitstekend stand. Door een fout achterin bij de Mokumers kon Sven Wierde, geheel tegen de verhouding in, 0-1 scoren. Nog voor de pauze werd het gelijk door de snelle Reggie Schaap.

In de tweede helft zag het publiek eenzelfde wedstrijdbeeld. Hoofddorp kon af en toe gevaarlijk worden. Een kwartier voor tijd kon JOS de verdiende 2-1 scoren. Hoofddorp bleef daarna netjes overeind en kon deze verliespartij accepteren.

JOS is na een week weer terug op de eerste plek van de ranglijst.

De Reigers blijft aan kop

Een hockeyspeler in actie. (Foto: Pixabay)

HOOFDDORP - De hockeymannen van De Reigers blijven overtuigend koploper in de eerste klasse. Overbos werd zondag 7 april met 3-1 verslagen en de voorsprong op concurrent Bennebroek blijft vijf punten, met nog zes duels te gaan.

Coach Wiegert de Regt zag tot zijn grote tevredenheid dat zijn team vanaf de eerste minuut de wedstrijd controleerde. Maarten Dekker opende de score. Daarna volgden nog verschillende kansen. Mark Weber kon via een strafcorner, nog voor de pauze, de volgende treffer scoren.

In de tweede helft bleef het een aantrekkelijk duel. Weber kon het duel definitief beslissen. De tegenstander wist daarna nog wel te scoren, maar verder kwam de thuisploeg niet meer in gevaar. Het duel werd rustig uitgespeeld.

De Reigers is er nog lang niet, maar komt iedere week dichterbij het kampioenschap én promotie naar de Overgangsklasse. En zo hoog heeft het herenteam van de Hoofddorpse hockeyclub nog nooit gespeeld.

Zaterdagteam SV Hoofddorp kansloos onderuit in Haarlem

Hoofddorp toont weinig strijdlust en inzet tegen Haarlem / Kennermerland en verliest terecht. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEM / HOOFDDORP - Het zaterdagteam van Sportvereniging Hoofddorp verloor op 6 april in de vierde klasse met 4-0 van Haarlem / Kennemerland. Hoofddorp toonde in Haarlem te weinig strijdlust en inzet om tot een goed resultaat te komen.

SV Hoofddorp kreeg in Haarlem / Kennemerland te maken met een tegenstander die absoluut wou winnen. En dat werd ze te makkelijk gemaakt. Hoofddorp kreeg amper kansen en toonde weinig wilskracht. Het was dan ook terecht dat de Haarlemmers met de volle winst naar huis gingen.

Hoofddorp heeft uit 21 duels 23 punten en speelt nergens meer om. Het is te hopen, vooral voor de toeschouwers, dat de resterende duels beter worden afgesloten en er dan wel inzet getoond wordt.

Hekkensluiter UNO verrast koploper

Hekkensluiter UNO kwam zaterdag 6 april tot een prachtig resultaat tegen koploper Olympia Haarlem. Het duel werd afgesloten zonder dat beide teams tot scoren kwamen.

UNO was na afloop blij dat de sterke tegenstander met veel strijdlust bestreden was. De hekkensluiter heeft uit 21 duels 10 punten.

Activiteiten in Dijkhuis

OUDE MEER - In Dorpshuis Het Dijkhuis aan de Aalsmeerderdijk is zondag 14 april de voorjaarsborrel. De borrel, met bitterballen, begint 16.00 uur.

De vorige jamsession in Het Dijkhuis was gezellig dus ook woensdag 17 april staan het drumstel en apparatuur weer klaar. Wie een instrument speelt of wil zingen, kan meedoen. De bar is open. De Jamsession begint 20.00 uur.

www.hetdijkhuis.net
FB: Buurtvereniging Het Dijkhuis

Explosie van stinsenplanten

Een lenteklokje behoort toe aan de groep stinsenplanten. (Foto: Pixabay)

HOOFDDORP - De IVN werkgroep Haarlemmermeer en De Heimanshof slaan zondag 14 april de handen ineen om bewoners van Haarlemmermeer te laten zien wat stinsenplanten zijn.

Er zijn vele prachtige variaties van deze voorjaarsbloeiers te zien in De Heimanshof aan de Wieger Bruinlaan. Tussen 13.00 en 16.00 uur zijn er presentaties, excursies en kinderactiviteiten, zoals een speurtocht en het maken van een 'zaadbom'. De tuin sluit 17.00 uur.

Wie aan stinsenplanten denkt, ziet Haarlemmermeer niet direct voor zich. Toch is er in deze gemeente een plek waar, dankzij het werk van vele vrijwilligers, heel veel fraaie voorbeelden van deze planten te vinden zijn, namelijk in De Heimanshof. De stinsenplanten zijn de afgelopen weken door het vroege warme weer explosief uit de grond geschoten.

En er is zondag 14 april nog meer. Veel groene organisaties in Haarlemmermeer hebben zich verenigd in het platform Groen Haarlemmermeer. Ondersteund door NMCX Centrum voor Duurzaamheid gaan zij komend jaar samen de biodiversiteit in Haarlemmermeer vergroten. Gezamenlijk zetten zij zich in voor de campagne met als slogan: 'Meer biodiversiteit, help jij een handje?' Om het bezoekers van deze dag makkelijk te maken, geven IVN en Heimanshof een zakje zaad mee dat direct in de eigen tuin of in een saaie berm te zaaien is. En de kinderen kunnen een zaadbom maken die ze in eigen tuin of omgeving kunnen laten 'knallen'.

Studenten speeddaten met stagebedrijven

Bijna alle studenten vinden een stageplek tijdens de speeddaten met bedrijven op Nova College Hoofddorp. (Foto: Michel van Bergen)

HOOFDDORP - Eerstejaars studenten van de opleidingen voor bedrijfsadministratie en de commerciële beroepen Assistent manager internationale handel, Commercieel medewerker, Intercedent en Junior accountmanager van het Nova College presenteerden zich donderdag 28 maart en dinsdag 2 april op school aan bijna dertig stagebedrijven.

Samenwerking Nova College en ondernemers

De bedoeling van de Stage Speeddate was dat student en bedrijf ontdekten of er voldoende klik was voor een nadere kennismaking en een stage volgend schooljaar. Organisator Lara Anna Nowak, docent en stagecoördinator, vertelt dat er veel belangstelling was van bedrijven uit Haarlemmermeer om zich te presenteren: "Er is veel vraag naar mbo-studenten bij de bedrijven. Daarom maken zij graag gebruik van de gelegenheid om studenten persoonlijk te ontmoeten. Als het klikt tussen student en bedrijf maken ze direct een afspraak voor een nadere kennismaking en een sollicitatiegesprek. En in een nagesprek met de bedrijven gaven zij aan onze studenten hard nodig te hebben: als stagiaire en als werknemer, nu en in de toekomst."

Opleidingsmanager Marielle Opheij concludeert verheugd dat er nog heel veel kans op stage en werk is voor mbo-studenten bedrijfsadministratie: "Je leest vaak dat bedrijfsadministratie wordt overgenomen door computers en dat daardoor banen verdwijnen. Daar merken wij weinig van; onze tweedejaars studenten weten nu al dat ze na hun afstuderen aan het werk kunnen bij het bedrijf waar ze nu stage lopen. Zij hebben dus over anderhalf jaar een baan."

Nova Link2Work

De eerstejaars studenten bereidden zich 's ochtends voor op de speeddate: Eerst gingen ze langs bij de studenten van de kappersopleiding om hun haar te laten stylen en voor tips over visagie, kleding en presentatie. Daarna hielpen de studenten van de opleiding Intercedent van het interne studentenuitzendbureau Nova Link2Work de speeddaters met een CV-check en gaven tips hoe je je goed presenteert bij een bedrijf. De studenten van de opleidingen Fastservice verzorgden de catering en de studenten van de opleiding Dienstverlening verzorgden de ontvangst van de deelnemende bedrijven.

Seniorenfeest in Arendshoeve

AALSMEERDERBRUG - Wethouder Marjolein Steffens-van de Water opende zondag 7 april het Seniorenfeest in de showkas van de Arendshoeve.

Het feest voor ouderen werd voor de vijfde keer door Rotaryclub Haarlemmermeerlanden georganiseerd. Rond de 150 gasten vierden het feest mee. Veertig mannen en vrouwen van Rotaryclub Haarlemmermeerlanden haalden de senioren thuis op en brachten ze ook weer thuis. De ouderen kregen een driegangenmaaltijd voorgeschoteld. Daarnaast verscheen een goochelaar aan de tafels en speelden de gasten muziekbingo.

Het Seniorenfeest is gefinancierd met de opbrengsten van een streetgolftoernooi.

Rectificatie heropening DIDI op Polderplein

HOOFDDORP - De redactie van Nieuwsblad Haarlemmermeer heeft moeten constateren dat er bij de plaatsing van het artikel over de heropening van DIDI aan het Polderplein in Hoofddorp, helaas een onjuiste vermelding is gedaan over het openingsweekend.

De winkel in Hoofddorp is namelijk in het weekend van zaterdag 23 en zondag 24 maart al open gegaan, waardoor de genoemde kortingsactie op het moment van publicatie niet meer geldig was. Dit heeft DIDI Hoofddorp vanaf het eerste moment van content-aanlevering kenbaar gemaakt bij Rodi, maar dit is niet juist doorgevoerd.

Onze welgemeende excuses aan DIDI Hoofddorp en aan u, als lezer van onze krant, voor deze onjuiste informatie.

Groenste Ideeën tot uitvoering gebracht

Diverse groene ideeën van inwoners zijn uitgevoerd. (Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEER - Al een van de winnaars van het Groenste Idee in Haarlemmermeer tegengekomen? Al een keer een Deelfiets gepakt in Nieuw-Vennep? Geluncht bij BioExpress? Of je afgevraagd wat er gebeurt in de Schweitzerstraat in Hoofddorp? De finalisten van Het Groenste Idee 2018 zijn de hard bezig geweest om hun prijs zo effectief mogelijk te besteden.

De projecten zijn heel verschillend. Daardoor dragen ze ieder op een eigen manier bij aan een duurzamer Haarlemmermeer. Winnaar Vincent van Munster van BioExpress vertelt: "We hebben de afgelopen maand veel geïnvesteerd in het ontwikkelen van gerechten, gemaakt van 'geredde' groenten en fruit. We maken nu een Zero Waste Smoothie, maar ook voor een Groentebal, de BioExpressburger en chutneys gebruiken we nu geredde producten. Met 'voedselverspilling op de kaart' hebben wij een nieuwe manier van werken ontwikkeld."

Liesbeth Beersma van Waterproof in Pax had al een gedeelte van de financiering van haar plannen voor een Waterproof Schweitzerstraat bij elkaar, "Maar we hebben onze aanmoedigingsprijs goed besteed aan de geveltuintjes en andere planten. Hoe groener hoe leuker. En nog goed voor de waterafvloeiing ook."

"Ik heb de prijs besteed aan het uitbreiden van een halte met drie deelfietsen in Nieuw-Vennep Getsewoud", vertelt Maurice van der Meché van Deelfiets. "Vorig jaar ten tijde van de inschrijving kreeg ik veel verzoeken, waronder van Connexxion dat reizigers daar een fiets mistten om naar de Keukenhof te gaan."

Pauline Maat heeft duurzame 3D prints laten maken van Tiny huisjes. "Nu kunnen potentiële bewoners op interesseavonden zelf hun eigen huisje in elkaar zetten om te zien wat het resultaat zal zijn. Zo kunnen zij zich er een betere voorstelling van maken."

Nieuwe ideeën

Een goed idee om Haarlemmermeer groener, duurzamer of leefbaarder te maken? Neem contact op met NMCX Centrum voor Duurzaamheid (www.nmcx.nl). Zij ondersteunt met advies, tijd en de juiste contacten. Financiering nodig? Denk eens aan de Nieuwe Pioniers. Zij helpen met het starten van een crowdfundingscampagne. Ook wordt een nieuwe editie van het Groenste Idee voorbereid.

Lees het veel uitgebreidere artikel op www.rodi.nl/regio/haarlemmermeer

Boekenborrel met Evelien Vos

Schrijfster Evelien Vis. (Foto: PR)

BADHOEVEDORP - Bibliotheek Badhoevedorp aan de Arendstraat verzorgt vrijdag 12 april een gratis boekenborrel met schrijfster Evelien Vos. Wie een boek van Vis aanschaft, kan dit laten signeren.

Het is de maand van de filosofie. Vos komt langs van 20.00 tot 22.00 uur. De filosofie 'Ik stuntel, dus ik besta' staat bij haar centraal. Ze vertelt en draagt voor uit haar boek 'Niemand keek omhoog'.

Aanmelden: 020-6593409.

Klimaattop bij Stevens

HOOFDDORP - Boekhandel Stevens aan de Nieuweweg 63 nodigt vrijdag 12 april om 15.00 uur jongeren, hun ouders en geïnteresseerden uit om te praten over het klimaat tijdens een eigen Hoofddorpse klimaattop.

Eerst verzorgen twee auteurs - Peter Pleijs die het boek 'Duurzaam is anders' schreef en Mariette Carstens die het boek 'Circulaire Economie schreef en fotografeerde - op gebied van duurzaamheid een introductie. Daarna gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek en aan de slag. Hoe gaan zij ervoor zorgen dat het in ieder geval in Haarlemmermeer wél goed gaat? Toegang is vrij, aanmelden is gewenst en kan via info@boekhandelstevens.nl.

www.boekhandelstevens.nl

Infoavond Energietransitie

HOOFDDORP - Coöperatieve Windenergievereniging Meerwind verzorgt woensdag 17 april om 20.00 uur een gratis bij te wonen infoavond over Energietransitie.

Een team scholieren van het Kai Munk College bijt in Het Trefpunt aan de Hoofdweg het spits af met hun solar boat waarmee zij meedoen aan de Young Solar Challenge.

Vervolgens geeft Siward Zomer uitleg over de onderhandelingen rond het Klimaatakkoord en de Elektriciteitstafel. Hij was namens REScoopNL / Energie Samen voor Meerwind - aangaande burgerinitiatieven in duurzame energie - onderhandelaar aan de klimaattafel. Ook wordt hij directeur van alle Regionale Energie Strategieën (RES'en) die opgericht worden om het Klimaatakkoord.

Tot slot verzorgt wethouder Jurgen Nobel een presentatie over Energietransitie in Haarlemmermeer. Energietransitie zit in zijn portefeuille en hij heeft plaats in de stuurgroep RES-NHZ. De vorige coalitie heeft het document 'Ruimtelijke Verkenning Energietransitie' opgesteld. Acties vanuit de gemeente zoals 'winst uit je woning' of het experiment met huisbatterijen worden al uitgevoerd. De volgende stappen worden voorbereid.