De Medemblikker Courant

21 februari 2019

De Medemblikker Courant 21 februari 2019


Druk weekend theaterkerk Wadway

George & Eran (Foto: aangeleverd)

WADWAY – Toneelliefhebbers genieten vrijdag 22 februari van de toneelvoorstelling 'George & Eran worden Racisten' in de theaterkerk, Wadway 30 in Wadway. Een komedie over de onmogelijkheid het goed te doen. Roos Blufpand staat zaterdag 23 februari op het podium met liedjes die goudeerlijk, kwetsbaar en zo klein zijn dat het groots is. De aanvang voor beide voorstellingen is 20.30 uur.

"Wij willen ons steentje bijdragen, het juiste doen, aan de goede kant van de geschiedenis staan, tolerant en begripvol zijn." Maar deugen is niet zo makkelijk als het lijkt in de wereld waarin iedereen leeft. In deze actuele komedie zoeken de bruine vrienden George & Eran samen met het witte zangduo Nordgrond naar de (on)mogelijkheid om er samen uit te komen als het gaat om ongelijkheid en discriminatie in Nederland. Zie ook www.georgeeneranproducties.nl.

Roos Blufpand is zangeres, songwriter en pianist. Op bijzondere wijze wisselt ze kleine, tedere liedjes af met vrolijke liedjes, die zeer aanstekelijk zijn. Samen met haar geweldige band speelt de muzikale duizendpoot met verschillende stijlen en arrangementen en spreekt daardoor met haar muziek liefhebbers van jong tot oud aan. Zie ook www.roosblufpand.nl

Meer info en kaarten via www.theaterkerkwadway.nl.

Bingo

WERVERSHOOF - De Zonnebloem WOM (Wervershoof-Onderdijk-Medemblik) organiseert maandag 4 maart een geweldige bingo met mooie leuke prijzen in de Schoof.

De middag begint 14:30 uur en eindigt 17:00 uur. Voor aanvang van de bingo is er koffie met wat lekkers. De kosten voor deze middag zijn € 5,- per persoon, inclusief één bingokaart per ronde. Extra kaarten zijn €1.– per stuk. Om opgehaald te worden, graag even laten weten.

DJ-Workshop jongerencentrum Everland

DJ-Workshop groep met DJ Sem Star. (Foto: aangeleverd)

WOGNUM – In Jongerencentrum Everland kunnen jongeren van groep 7 t/m 14 jaar uit de gemeente Medemblik vanaf donderdag 21 maart een DJ-Workshop volgen. Ter afsluiting is er een live-event op vrijdag voor family, friends & fans. Alle deelnemers ontvangen een DJ-Workshop-diploma.

In de lessen op 21 en 28 maart en 4 en 11 april leren de jongeren tussen 19 en 20.30 uur de basics van alles wat met een draaitafel, muziek en mixen te maken heeft. Er wordt gebruik gemaakt van een Pioneer XDJ-RX controller. De workshopbegeleiders zijn DJ SemStar (Sem Markvoort), DJ Ayrik (Mark Tool) en eventjury Patrick (Patrick van Bruggen). Deelname kost 10 euro.Er zijn vijf plaatsen te vergeven, dus wees er snel bij. Opgeven kan via jceverland@gmail.com. Daarna ontvang je een deelnemersbrief met alle info.

BeleefTV in Schakel

Spelen op de beleefTV (Foto: aangeleverd)

SPANBROEK - De BeleefTV is een feit. Onlangs is deze door de Stichting Vrienden van de Schakel officieel overhandigd aan de Schakel. In aanwezigheid van diverse genodigden, bewoners en bezoekers nodigde voorzitter Ina Loos meneer Evers uit het lint los te trekken.

De stichting is opgericht om gelden te genereren voor extra zaken en evenementen voor bewoners en bezoekers van De Schakel. Afgelopen jaar spaarde de stichting het geld bij elkaar voor de BeleefTV. Dit is een computer, een grote tablet, voor ouderen, die door hen zowel verticaal als horizontaal gebruikt kan worden.

Doelgroep

De BeleefTV is afgestemd op de doelgroep, senioren met dementie, en brengt gezelligheid, prikkelt en verbindt. Hij is verrijdbaar, zodat hij van huiskamer naar huiskamer verplaatst kan worden en ook bij de dagbesteding gebruikt kan worden. Er kunnen spelletjes op gedaan worden, naar muziek geluisterd, mensen kunnen zelf muziek maken, of kleuren. (Klein)kinderen die op bezoek komen kunnen er ook meteen mee aan de slag, want de TV is zeer gebruiksvriendelijk.

Donateurs

Het bedrag van zo'n 10.000 euro is bij elkaar gebracht door donateurs, de Gemeenschapsveiling, de Piusstichting, stichting Waardigheid en Trots, Vrouwen van Nu en eigen activiteiten als de jaarmarkt en Burendag.

Zeg 'iets' tegen een dement persoon

Tekstballonnen bij campagne dementievriendelijk Noord-Holland Noord (Elsbeth Pilz Fotografie)

REGIO - De campagne Noord Holland Noord dementievriendelijk die oproept om contact te maken met mensen met dementie, is een maand van start. Graffiti kunstenaar Erik Heijbroek, wiens moeder vorig jaar aan dementie overleed, gaf met zijn spuitbussen als eerste antwoord op dé vraag: wat zeg jij tegen iemand met dementie?

Niks zeggen is geen optie

In een levensgrote tekstballon prijkt zijn gespoten tekst op het oude Lidl gebouw in Alkmaar. Maar iedereen kan deze vraag beantwoorden. Noord-Holland Noord dementievriendelijk verspreidt de komende tijd 30.000 lege tekstballonnen met de vraag: "Wat zeg jij tegen iemand met dementie?". Bij het zien gaan mensen er automatisch over nadenken om al snel te beseffen dat 'niks zeggen' geen optie is.

Tekstballon plaatsen

Bij de lancering hebben verschillende Noord-Hollanders hun sympathie met dit initiatief getoond met een creatief ingevulde tekstballon, die zij vervolgens hebben gedeeld met hun met vrienden. Iedereen die wil laten zien dat zij deze actie steunen, kan op www.zegiets.nl een lege tekstballon invullen en als animatie plaatsen op hun eigen Instagram en Facebook.

In Nederland leven ongeveer 270.000 patiënten met dementie. Naar verwachting wordt dat aantal in 2040 meer dan verdubbeld. Dit heeft grote impact Mensen die aan dementie lijden, wonen de eerste jaren nog gewoon thuis. Het is belangrijk dat hun directe omgeving dementiesymptomen herkent en weet op welke wijze zij iets voor iemand met dementie kunnen betekenen. Vaak is contact maken door gewoon 'iets' te zeggen voldoende. Meer informatie:
www.zegiets.nl.

China reisverhaal familie Opbroek

HAUWERT - De familie Opbroek vertelt leden van Seniorenvereniging Noorder-Koggenland dinsdag 26 februari over hun reis in China.

China is de benaming voor een groot cultuurgebied met een zeer lange geschiedenis, een oude beschaving en een staat in Oost-Azië. Maar weinigen staan er bij stil dat sinds de Chinese burgeroorlog het land uit twee verschillende republieken bestaat namelijk Volksrepubliek China en Republiek China, Taiwan genoemd Taiwan. Meer weten over China? Kom langs.
De bijeenkomst vindt plaats in dorpshuis De Werf, Heemraad Witweg 1.

De entree is gratis voor leden. Aanvang: 14.00 uur,

Klaverjassen in Driemaster

Klaverjassen (Foto: Pixabay)

MEDEMBLIK - Maandag 25 februari 2019 is er weer klaverjasavond in De Driemaster, Pekelharinghaven 49. De bijeenkomst begint om 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom. Het inschrijfgeld is € 2,- per persoon.

Ierse SwingFolkband UNICORN

Concert Unicorn in 't Brakenkerkje (Foto: aangeleverd)

OBDAM - De landelijk bekende Ierse Swingfolkband UNICORN geeft zaterdag 23 februari een prachtig concert in ´t Brakenkerkje te Obdam.

UNICORN is een bekende naam in de folkwereld. De wortels van de musici uit Noord Holland liggen bij de Ierse en Schotse folk, maar op het veelzijdige repertoire staan ook bluegrass, klezmer en Nederlands- en Engelstalige zeemansliedjes/ shanties. Unicorn maakt al meer dan twintig jaar furore met aanstekelijke live optredens die steevast uitlopen op een sfeervol en aanstekelijk feestje.

De harde kern van Unicorn wordt gevormd door Martien Tijburg op accordeon en John Kuiper op gitaar. Daarnaast beschikt de band over twee violistes en twee zangeressen die om en om een optreden voor hun rekening nemen. Gezegend met mooie stemmen en bakken muzikaal talent brengen zij de aanwezigen in Ierse sferen met verstilde Ierse ballads, levenslustige folksongs en meeslepende Ierse golden oldies.


Locatie: ´t Brakenkerkje, Dorpstraat 38. Entree: € 10,- Aanvang concert: 20.30 uur, het kerkje opent 20.00 uur. Informatie en reservering: www.brakenkerkje.nl.

Tehuis gezocht

Haan William Foto: aangeleverd

De mooie konijnendame Tiana vond gelukkig al snel een nieuwe plek.
Deze week opnieuw een verschoppelingetje. Een mooie jonge Wyandotte haan. Hij liep eenzaam rond bij het Briekse bosje in Middenmeer en niemand in de omgeving die hem kende. Opnieuw een triest geval van "We kunnen je niet meer gebruiken, dus zoek het maar uit."

Dumpen van hanen en hennen

Er worden steeds meer hanen en hennen gedumpt in de regio, een groot probleem want het is moeilijk adoptanten te vinden, vooral voor hanen. Er zijn enkele landelijke opvangen maar ook daar loopt het vol. De vraag is of het uiteindelijk niet het verplaatsen van het probleem is. Vanuit de DierenOpvang in Tuitjenhorn wordt geprobeerd de dieren zo goed mogelijk op te vangen en nieuwe plekken te zoeken waar de haantjes een ruime plek krijgen met gezellig wat hennetjes erbij. Toevallig niet op zoek naar een witte? Geen probleem, in de opvang zitten ook nog een aantal andere kleurslagen.

Wie meer wil weten kan bellen naar 0224-551818 of langskomen tijdens bezoektijden bij DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon, Ambachtsdijk 7, Tuitjenhorn. Of kijk op de website: www.dierenasiel-schagen.nl

Restauratie Molen de Lastdrager van start

Restauratie molen De Lastdrager duurt aantal maanden. (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD – Molen De Lastdrager gaat een goed jaar tegemoet. De restauratie is gestart na het winnen van de Molenprijs in 2018 en de bijdragen die binnengekomen zijn via verschillende donaties en subsidies.

Molenmakers-bedrijf Poland is begonnen met de voorbereiding en het meetwerk en maakt het houtwerk klaar in de werkplaats in Oterleek. De verwachting is dat de werkzaamheden negen à tien maanden in beslag nemen voordat de molen weer compleet is. Er zijn plannen bij de molen een molenaarsverblijf te bouwen met daarin ruimte voor een keukentje en toilet, onmisbaar als de molen in gebruikt wordt genomen.

Om deze lopende zaken te realiseren is ook geld nodig, daarom zijn ook dit jaar vrienden van De Lastdrager nodig. Vrienden betalen een bedrag van € 10,00. Bij een donatie van € 15,00 ontvangen zij tevens het blad 'De Molenpost'. Elk ander bedrag is eveneens welkom. Bijdragen kunnen overgemaakt worden op banknummer NL 02 RABO 0321068467 van de Stichting Westfriese Molens ten name van De Lastdrager.                                        

De werkzaamheden zijn te volgen op Facebook of via de site www.molendelastdrager.nl. Mensen die meer willen weten over het beroep 'Molenaar' of een cursus hiervoor willen volgen, kunnen contact opnemen met Kees Mens.

Fotokijkje

Herman Pieter van de Kolk (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Het bestuur van Oudheidkundige Vereniging "Medenblick" nodigt leden en belangstellenden uit voor een bijeenkomst vrijdag 22 februari, aanvang 20.00 uur. Herman Pieter van de Kolk verzorgt een avond met als titel 'Een kijkje in Medemblik door de jaren heen'.

Het verzamelen van foto`s begon een jaar of zestien geleden door het maken van foto's op de kermis, lappendag, 24-uurs-race, in de horeca en van alles wat er te doen was in Medemblik. Hij werd gevraagd voor reünies van M.F.C., benefietavonden en andere evenementen. Huizen en straten hadden niet zijn voorkeur, maar van de Medemblikker zelf kreeg hij geen genoeg. Dit hield hij een aantal jaren vol, daarnafotografeerde hij tijdens het Rondom-weekend.

Daarnaast verzamelde Herman Pieter oude foto's van Medemblik. Met veel vragen en zoeken breidde hij zijn eigen verzameling steeds verder uit. Bekende foto's maar toch steeds weer een zeldzaam exemplaar, dat houdt zijn "verslaving" gaande. Op de vraag van de Oudheidkundige Vereniging een fraaie selectie te vertonen ging hij graag in, al is het moeilijk een keuze te maken uit zijn imposante collectie. Tevens zal Robert Gieling door hem gemaakte foto's/posters van Medemblik in de zaal tentoonstellen. Het belooft een interessante avond te worden.
Locatie: 'Sint Pieter', Ridderstraat 9. Entree voor niet-leden € 4,-. Meer informatie: www.okv-medenblick.nl.

Inzetten voor goed doel

De Lost Gravity in Walibi (Foto: Laurens van Heerde)

KOGGENLAND - Het Jongerenwerk van de gemeente Koggenland organiseert ook dit jaar de Goede Doelen Uitdaging, waarbij jongeren zich met een actie in groepen inzetten voor het goede doel. De beloning is een dagje Walibi.

Jongeren uit Koggenland tussen 12 en 18 jaar kunnen donderdag 30 mei, Hemelvaartsdag, in groepen van minimaal vijf en maximaal vijftien deelnemers de uitdaging aangaan geld in te zamelen voor het goede doel. In de voorbereiding komen de teams bij elkaar, onder leiding van één van de jongerenwerkers. Samen stellen zij vast voor welk doel zij zich inzetten en welke actie zij gaan doen. De organisatie betrekt hier goede doelen bij, die in de omgeving gedragen worden. Vooraf krijgen de jongeren informatie over deze goede doelen en waaraan het verdiende geld ten goede komt.

Donderdag aan de slag, vrijdag naar Walibi

Donderdag 30 mei gaan alle teams aan de slag. Een vrijwilliger begeleidt ze hierbij. Denk bijvoorbeeld aan een sponsor fiets- of wandeltocht of klusjes doen om geld in te zamelen. Vrijdag 31 mei gaan alle deelnemers met begeleiders per touringcar naar Walibi.

Opgeven

Jongeren kunnen zichzelf en hun teamleden tot 3 april opgeven bij jongerenwerkers Simon Spel, s.spel@koggenland.nl, 06-46164961 of Nick Ninterman, n.ninteman@koggenland.nl, 06-53169490. Hiervoor zijn van alle teamleden naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, email-adres en geboortedatum nodig.
Deelname is gratis.

Vast theatergezelschap De Nadorst

Scene uit 'De Bruiloft' door theatergezelschap Ravesteijnt (Foto: aangeleverd)

BLOKKER - Theatergezelschap 'Van Ravesteijn' heeft De Nadorst in Blokker gekozen als vaste speelplek van hun voorstellingen. Dit uitzonderlijke gezelschap uit Friesland speelt interactieve musicals en dinerkomedies voor groepen vanaf vijftien personen. Ze doen dit met name in de drie noordelijke provincies. Vanaf maart starten ze aan de deze kant van de dijk. Na een onderzoek in de regio, bleek de locatie De Nadorst het meest geschikt.

Zanger/acteur Jan-Dirk van Ravesteijn richtte in 1997 het gezelschap op, om voor kleinere gezelschappen voorstellingen te spelen. Elke twee jaar komt 'Van Ravesteijn' met een nieuwe productie, die in eigen beheer wordt geproduceerd. De eerste productie die in De Nadorst wordt gespeeld is 'De Bruiloft'. Dit stuk is in Friesland en Groningen al meer dan driehonderdvijftig keer gespeeld. Hiermee is dit een van de langstlopende, ongesubsidieerde producties.

Groen blaadje

Het is een muzikale komedie over een steenrijke opoe die een groen blaadje aan de haak heeft geslagen. Maar de liefde is dubieus vanwege het vele geld dat in het spel is. Tijdens de ceremonie gaat er van alles mis, door toedoen van een poes en een rookworst. Het publiek fungeert als familie van de bruidegom en zit er met de neus bovenop.

Vier-gangen diner

Deze absurde voorstelling wordt gecombineerd met een vier-gangen diner van De Nadorst. Tussen de gangen door wordt de voorstelling gebracht. Tijdens het dineren blijven de spelers in hun rol en spelen improviserend verder. Hierdoor ontstaan een combi van tekst- en improvisatietoneel. De acteurs en zangers spelen zowel op de speelvloer als tussen de gasten, waardoor een grote mate van gevoelsmatige interactie ontstaat. Reserveren kan door contact op te nemen met De Nadorst.

Zielsverwanten

Marieke Duin (Foto's: aangeleverd)

HAUWERT - Een mooie ontmoeting tussen twee muzikale zielsverwanten, vrijdag 8 maart. Hans Laduc is een gelouterd zanger/ topgitarist uit Heiloo. Marieke Duin is opgegroeid in Zwaagdijk en muziek is magie voor haar. Ze wist al vroeg dat ze van muziek haar beroep wilde maken. Dit resulteerde in een conservatoriumstudie Piano en Toetsen Pop/Jazz die ze in 2003 met succes afrondde. Deze twee zielsverwanten zijn de studio ingedoken en hebben prachtige pareltjes uit de muziekgeschiedenis opgedoken en opgetuigd. De primeur van het concert is in Hauwert.

Hans heeft recent met Gerard Alderliefste getoerd. Vanaf zijn 7e jaar speelde hij songs na van Elvis en Johnny Cash. In de 60's en 70's wilde hij net als de Beatles en The Eagles spelen een echte gitaar. Het begon met 1 gitaar bij het kampvuur, maar na zijn conservatorium opleiding heeft hij met bandjes bijna alles gespeeld uit de top 2000.

Marieke heeft naast haar studies en reizen jarenlange ervaring opgedaan in bands, verzorgen van pianobegeleiding en de muzikale leiding aan zanggroepen, coaching van pianisten/toetsenisten en vocalisten, studiowerk, bedrijfsworkshops, componeren, heel veel solo-optredens en huiskamerconcerten. Marieke is trotse eigenares van haar muziekbedrijf Marieke Duin Music.

Locatie: Witte Kerk, Hauwert 95, aanvang 20.15 uur. De deur is open om 19.45 uur. Toegang: € 12,50,- inclusief koffie, thee en pauzedrankje. Kaartverkoop aan de kerkdeur, of reserveren via: hauwertinconcert@gmail.com. Meer informatie: www.hauwertinconcert.nl.

Sterfvraag Jezus

ABBEKERK - De vraag: Waarom moest Jezus sterven? komt 27 februari, 20.00 uur, aan de orde in de bijeenkomst in 'Verhalen van toen voor mensen van nu' in 't Abbehuisje aan de Dorpsstraat in Abbekerk. De moderne Mattheüs Passion wordt dit keer uitgevoerd in de open lucht, in Dordrecht. Waarom trekt dit stuk zoveel bezoekers? Is dat vanwege het diep menselijke gevoel voor het lijden, dat altijd en overal toeslaat?

In 'Verhalen van toen' staan actuele ontwikkelingen rond de Bijbel centraal. Een initiatief van de Protestantse Gemeente Midden-West-Friesland (Aartswoud, Abbekerk, Hensbroek, Hoogwoud, Lambertschaag, Obdam, Opmeer en Spanbroek). De toegang is gratis. Iedereen is welkom.

Contactpersoon: Anne de Bruin, tel. 0229-582415, e-mail: annedebruin@simpc.nl. Meer informatie: www.pkn-middenwestfriesland.nl.

Leef vol overgave

Filosoof Welmoed Vlieger (Foto: aangeleverd)

WOGNUM - Filosoof Welmoed Vlieger preekt zondag 3 maart in de Westfriese Ekklesia over 'Leef vanuit jezelf, zonder altijd te zoeken naar een waarom'.

Welmoed Vlieger (42), dochter van de bekende dominee Anne Vlieger, kreeg vat op zichzelf en het leven dankzij de oude denkers. Hun belangrijkste les? Leef vol overgave, zonder alles te bevragen. Elk mens doorloopt een zoektocht om zichzelf te leren kennen en vat te krijgen op wat het leven is. Die route is voor ieder mens anders. Ze gebruikt oude woorden van dode denkers: innerlijkheid, ziel. Niet verwonderlijk voor een filosoof die, na een flinke dwaaltocht, haar eigen inspirator meester Eckhart vond.

De Westfriese Ekklesia, Protestantse Kerk, Raadhuisstraat Wognum. Aanvang: 11.00u.

Fit het voorjaar in!

Loopgroep Medemblik bij Stoommuseum (Ron van Breukelen)

De zon laat zich weer regelmatig zien, de temperatuur neemt toe en het blijft alweer wat langer licht. Kortom: voorjaar! Heb je ook de lentekriebels en wil je wat aan je conditie doen? De beste optie is meedoen met StartMetLopen van Loopgroep Medemblik.

Twee keer per jaar (maart en september) biedt Loopgroep Medemblik beginnende en herintredende hardlopers de gelegenheid mee te doen met een startersgroep. Deze groep van gemiddeld zo'n twintig personen trainen zaterdagochtend en dinsdagavond samen onder leiding van Louisa Heddes en Ron van Breukelen. In dertien weken worden de kersverse lopers getraind om af te sluiten met een loopje van drie kilometer.

De reacties van de deelnemers zijn altijd heel positief. Waar ze vooral door verrast worden, is het feit dat het zo leuk en gezellig is om hard te lopen met een groep. En natuurlijk de snelheid waarmee de conditie verbetert. In de eerste trainingen lopen we niet langer dan 1 á 2 minuten achter elkaar hard. Dat lijkt weinig, maar is voor sommigen al echt een opgave. Toch lukt het bijna iedereen na dertien weken drie kilometer onafgebroken hard te lopen.

Het is het zevende jaar dat Loopgroep Medemblik deze starterstraining verzorgt en menig deelnemer werd daarna lid. De club heeft bijna 100 leden en er wordt twee keer per week in drie groepen getraind vanaf het Stoommachine Museum. Voor de Loopgroep is het museum al jaren het 'clubhuis'. In het Stoomtheater wordt na de training op zaterdag gezellig nagezeten. Het museum is een perfecte uitvalsbasis door de ligging aan de Vooroever.

Voor starters is dit het moment om mee te doen! Gevorderden kunnen vrijblijvend een paar keer meedoen.
Meer informatie: https://loopgroepmedemblik.nl.

Pijnlijke voeten of onderbenen

MIDDENMEER/
HOOGWOUD – In de voet zitten vijf middenvoetsbeentjes, die lopen van ongeveer het midden van de voet (de wreef) tot net achter de tenen. Wanneer u met uw voet afzet om te lopen of springen, steunt u met uw gewicht op uw middenvoetsbeentjes en tenen. Voorvoetklachten ontwikkelen wanneer er extra druk op uw middenvoetsbeentjes komt of wanneer de druk niet meer eerlijk wordt verdeeld.

Peesplaat ontsteking

Een ontstoken peesplaat onder de voet wordt officieel Fasciïtis plantaris genoemd. Een te grote spanning op de peesplaat, die van de hielbeen naar de voorvoet loopt, kan klachten veroorzaken.
Deze komen voort uit scheurtjes of beschadigingen van de peesplaat. Die leiden vervolgens weer tot ontstekingen. Een peesplaat ontsteking komt vooral voor bij mensen die een verkorte achillespees of verkorte kuitspieren hebben of overgewicht of intensief sporten.

Echografie

Podozorg Hoogwoud/Middenmeer biedt echografie aan, een techniek waarmee een echografist in uw lichaam kijkt door middel van geluidsgolven. Deze weerkaatsen in het lichaam: ze vormen een echo.
"Sinds kort kan uw onderzoek bij ons worden uitgebreid met een echografisch onderzoek van uw klacht in de voet of enkel."

Meer weten? Neem een kijkje op www.podozorg-hoogwoud.nl en www.podozorg-middenmeer.nl.

ELKE Spirituele beurs

Aarde engelen (Foto: aangeleverd)

ZWAAGDIJK - ELKE beurs is de samenvoeging van Elles en Kees en staat voor Eenvoudig, Liefdevol, Krachtig en Eerlijk. Elles en Kees Bimmerman organiseren al jaren eenvoudige en betaalbare spirituele beurzen in West-Friesland. Dit keer gaan zondag 24 februari, 12.00 uur, de deuren open in het Dorpshuis Over de Leek, Zwaagdijk 204a.

Iedereen is van harte welkom. Het aanbod varieert van fotolezen, handlezen, (voet)massages, kruiden, edelstenenconsult en -verkoop tot tarot en andere kaartleggingen. In een aangrenzende ruimte kan men om 14.00 uur geheel GRATIS deelnemen aan een geleide meditatie met het thema gezondheid en vitaliteit. Deze wordt verzorgd door Nora Blokker en is speciaal gericht op het voeden, balanceren en herstellen van de lichaamscellen, de organen en het verlichten van het emotioneel/mentale lichaam dat zijn invloed heeft op het fysieke lichaam.

Nora Blokker is al meer dan vijftien jaar actief in haar eigen praktijk Fáos, dat Lichtbundel betekent. Daar verzorgt zij individuele sessies of healings, maar organiseert ook regelmatig cursussen en workshops om bijvoorbeeld beter te begrenzen en te gronden. Meer informatie: www.elkekruid.jouwweb.nl, www.faos.nl.

Lezing: De tranen van onze voorouders

WERVERSHOOF/ONDERDIJK - Veel mensen zijn onbewust belast met pijnlijke en onafgeronde ervaringen van hun (voor)ouders. Er wordt energetisch veel overgedragen van generatie op generatie. Met het fysiek sterven van onze (voor)ouders blijft de verbinding met hen van kracht. Veel van die gebeurtenissen zijn weggezet onder 'daar praten we niet over'. Hierover gaat de lezing van Maarten Oversier, donderdagavond 21 maart, 19.30 uur, in Dorpshuis de Onderdijk.

De Tweede Wereldoorlog en de Katholieke kerk hebben daar een omvangrijke rol in gespeeld. Wat onopgelost achterblijft, zoekt naar nieuwe wegen om alsnog aan het daglicht te komen. Helaas zien we niet meer hoe die verbindingen tegenwoordig liggen. We brengen onze huidige problemen niet met oude gebeurtenissen in verband. Vandaar dat het van groot belang is je voorouders te kennen, vooral waar het soms pijnlijk was. Natuurvolken weten dit, zij kennen in hun tradities allerlei ceremonies en rituelen die ten aanzien van deze overdracht heling bewerkstelligen waar nodig, zodat de nazaten niet onnodig belast worden met oude energieën.
'Unfinished bussiness'
Maarten haalt in deze lezing diverse voorbeelden aan uit zijn praktijk. Hij legt uit hoe de ballast van degenen die deze gebeurtenissen hebben meegemaakt, overgedragen wordt op volgende generaties. Bovendien geeft Maarten handvatten hoe het nageslacht zelf aan de slag kan gaan om deze 'unfinished bussines' te transformeren en los te laten, zodat de verstorende werking stopt.

Maarten is geboren in 1962 en sinds 1995 werkzaam als regressie-/reïncarnatietherapeut. Hij voelt veel verwantschap met het sjamanisme en is actief in uitwisselingsprogramma's met de Irokezen, de Canadese 'indianen'. Maarten heeft diverse leraren gehad, waaronder stamoudsten en medicijnmannen uit de Noord-Amerikaanse en Canadese Indiaanse bevolking. Zij leerden hem het belang van het werken met de voorouders en van het uitdragen van deze kennis in de huidige tijd van immense veranderingen.

Locatie: Dorpshuis de Onderdijk, Sportlaan 10. Aanvang: 19.30 uur. Toegang:€ 10,- exclusief koffie/thee (contant, geen pin) Aanmelden verplicht: lezing@ziggo.nl.

Vlooienmarkt

WOGNUM - Zondag 24 februari is er vlooienmarkt in sportcentrum De Bloesem.

Er staan die dag vele leuke kramen aan de Conferencelaan 19. In deze sportaccommodatie wisselen die dag vele gebruikte goederen, na het loven en bieden, van eigenaar.

De vlooienmarkt duurt van 09.30 tot 16.00 uur. Entree: 2,50 per persoon (kinderen tot en met 11 jaar, onder begeleiding, hebben vrij entree).
Voor informatie of reserveringen: organisatieburo MIKKI, 0229-244739 of via de site www.mikki.nl.

Carol Dieterman

Lees ook