Ons Streekblad Waterland

18 april 2019

Ons Streekblad Waterland 18 april 2019


Bridgen in de zomer

PURMEREND - Bridgen in de zomermaanden. Dat kan tijdens de zomerbridge-activiteit van Drie Onder De Tram.

Van dinsdag 7 mei tot en met dinsdag 13 augustus organiseert de bridgeclub avonden in de nieuwe locatie het Dorpshuis van Neck. Er wordt gespeeld in lijnen van verschillende sterktes en het bridgen is toegankelijk voor elke bridger. U hoeft dus geen lid te zijn.

De start is om 19.45 uur. Deelnemers moeten uiterlijk om 19.30 uur aanwezig zijn. Voor een bescheiden toegangsprijs krijgt men een gezellige kaartavond en gratis hapjes en daarnaast zijn in elke lijn enkele prijzen te verdienen. Alle informatie is te vinden op de website www.drieonderdetram.nl

Kick off Challenge Huis aan het Water

Sportinstuif Ilpendam

Sportinstuif Ilpendam

ILPENDAM - Team Sportservice Zaanstreek-Waterland houdt maandag 29 april een sportinstuif in gymzaal de Grote Grutto en op het daarnaast gelegen speelplein van 10.00 tot 13.30 uur. Kinderen uit groep 3 tot en met 8 uit Waterland kunnen dan deelnemen aan verschillende sporten.

Zo kunnen zij deelnemen aan pannavoetbal, straattennis en bootcamp. In de gymzaal is er knotshockey, zijn er ren- en estafettespelen en nog veel meer leuke en uitdagende onderdelen. Er is dus van alles wat, voldoende om jezelf te vermaken! Vanaf 10.00 uur zijn de kinderen van groep 3 tot en met 8 van harte welkom. De kinderen uit groep 6 tot en met 8 zijn vanaf 12.00 uur welkom. Beide groepen kunnen zichzelf 1,5 uur lang vermaken.
Deelname kost €1,50 per kind en inschrijven is verplicht. Deelname is op eigen risico.

Inschrijven:        
Ga naar www.teamsportservice.nl/zaanstreek-waterland , klik op de button 'Evenementen & Activiteiten' en vervolgens op 'Sportinstuif Ilpendam'. Je kunt via de website direct afrekenen via iDEAL.

Meer info via C. Manuputty, cmanuputty@teamsportservice.nl.

Taalvrijwilligers gevraagd voor bieb

Taalvrijwilligers gezocht (Foto: Aangeleverd )

REGIO - Taalvaardigheid en digitale vaardigheden zijn vereisten om volledig mee te kunnen doen in de maatschappij. In samenwerking met de gemeente en lokale partners zet Bibliotheek Waterland zich in om de basisvaardigheden van mensen te vergroten. Daarom is er ook een NL plein in de Bibliotheken Purmerend, Landsmeer, Edam en Volendam, waar mensen kunnen oefenen met lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal. Het NL plein zoekt nieuwe vrijwilligers voor de locaties Edam, Volendam en Landsmeer.

Met slechts één a twee uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren, zoals lezen en schrijven en rekenen en omgaan met de computer. Het vrijwilligerswerk vindt plaats in de bibliotheekvestigingen Edam, Volendam of Landsmeer.

Begeleiding

Je begeleidt een lees-, schrijf- of praatgroepje in de Bibliotheek. Je leert bijvoorbeeld aan de deelnemers hoe je een gesprek voert of hoe een nieuwsbericht te lezen en te begrijpen.

Vind je het leuk om met taal en mensen te werken? Beschik je over inlevingsvermogen, geduld en flexibiliteit? Beheers je de Nederlandse taal goed? En wil je vrijwilliger worden?

Dan is dit misschien wel iets voor jou!

Contact

Je kunt contact opnemen met de coördinatoren (Rita Postma en Karin Papadopoulos) van het NL-Plein van de bibliotheek: 06-2032 9430 of een mailtje sturen naar rpostma@bibliotheekwaterland.nl of kpapadopoulos@bibliotheekwaterland.nl.

Kruiswegwandeling Volendam

Plattegrond Kruiswegroute Volendam (Foto: René Schilder)

VOLENDAM - In Volendam kan men voor de vierde keer de Kruiswegwandeling lopen. De wandeling door Volendam is een initiatief van de familie Kras, de Parochie HH Maria en Vincentius en een groep enthousiaste vrijwilligers. De 150 jaar oude kruiswegstaties van de Sint Vincentiuskerk, die behoren tot het Volendammer erfgoed, worden in de Vastentijd – de 6 weken durende voorbereidingstijd naar Pasen in Volendam neergezet. Wandelend door het centrum kunnen mensen kennis nemen van de afbeeldingen op de staties en van de inspirerende teksten die erbij staan.

Uit reacties van wandelaars blijkt dat de kruiswegwandeling wordt gewaardeerd. Ze komen uit het hele land. Geregeld zeggen ze dat ze het volgende jaar weer terugkomen.

Route wandeling 2019

De start is bij Zorgcentrum Sint Nicolaashof, Sint Nicolaashof 1 in Volendam. De wandeling eindigt bij art hotel Spaander, Haven 15-19, 1131 EP Volendam. De brochure van de wandeling is verkrijgbaar in de beide kerken, in Sint Nicolaashof en bij de VVV.

Lijdensverhaal

Naast de 14 kruiswegstaties komt u tijdens de wandeling op een aantal plaatsen beelden en afbeeldingen tegen die goed aansluiten bij het Lijdensverhaal. De initiatiefnemers werken samen met het museum voor Religieuze Kunst in Uden. Het is zeker de moeite waard het museum in Uden te bezoeken. http://www.museumvoorreligieuzekunst.nl/. Zie ook www.kerkvolendam.nl. facebook.com/KruiswegVolendam. Meer info via de VVV Volendam, Zeestraat 37, 1131 ZD Volendam, tel. 0299-363747. Zie ook www.vvv-volendam.nl.

Zesduizend euro naar Broekerkerk

Het was ontzettend gezellig tijdens de rommelmarkt in de kerk. (Foto: Ria Houweling Bouwman )

BROEK IN WATERLAND - De rommelmarkt in de Broekerkerk heeft ruim zesduizend euro opgebracht. Dit kan mooi worden gebruikt om het noodzakelijke onderhoud aan het gebouw te financieren. Het was weer een gezellige, drukke rommelmarkt afgelopen zaterdag in de prachtige kerk van Broek in Waterland. Vele vrijwilligers hebben de hele week hard gewerkt om er een mooie presentatie van te maken. Meer dan dertig vrijwilligers hebben zich zaterdag ingezet om van deze dag een groot succes te maken. De Broekers zouden de kerk niet willen missen in het midden van het dorp. En ook de vele bezoekers tijdens de zomermaanden zijn altijd onder de indruk van dit mooie gebouw.
De organisatoren zijn dan ook heel blij en dankbaar met de vele bezoekers die aan deze opbrengst hebben bijgedragen door hun aankopen bij de diverse kramen, bij het rad van avontuur en bij de koffie met appeltaart. Meer foto's zien van de rommelmarkt, gemaakt door Ria Houweling-Bouwman? Kijk dan op www.rodi.nl, ga naar regio Waterland.

Kick-off Challenge 4 Life Obstacle Run

Touwtrekken tegen het kampioensteam is geen 'makkie'! (Foto: Aangeleverd )

MONNICKENDAM - Op een zonnig maar winderig Hemmeland verrichtte Tijmen van Rossum, wereldkampioen touwtrekken, afgelopen vrijdag de kick-off van de Challenge4Life Obstacle Run, een hindernisloop ten bate van de stichting Huis aan het Water. Deze hindernisloop start 22 juni start op het Surfstrand van het Hemmeland.

Na een welkomstwoord van burgemeester Luzette Kroon vertelde voorzitter Matty Hakvoort waarom Huis aan het Water deze Challenge4Life organiseert. In het Huis aan het Water in Katwoude vinden mensen na de schok van een kankerdiagnose een plek om hun hoofd vrij te maken, hun balans terug te vinden en weer te leren leven vanuit een ander perspectief, waarin niet de ziekte maar de kwaliteit van leven centraal staat. Vanwege de belangrijke rol die beweging daarin speelt, is gekozen voor deze Obstacle Run om middelen te verwerven om het werk van het Huis te kunnen voortzetten. Dat werk is namelijk nog steeds grotendeels afhankelijk van vrijwilligerswerk en sponsoring. Burgemeester Kroon onderstreepte deze uitleg met een welgemeende oproep aan jong en oud om deel te nemen aan deze hindernisloop en daarbij zoveel mogelijk sponsors te werven. Daarna startte wereldkampioen Tijmen van Rossum van de Touwtrek Vereniging Monnickendam met de kick-off. Na een korte warming up werden twee touwtrekteams geformeerd: een jongerenteam van vier Monnickendammer scholieren Sven, Sil, Timo en Jasper met jongerensportwerkers Rosa en Chris ging het opnemen tegen een kampioensteam bestaande uit Tijmen zelf, Ruben van TTV Monnickendam, burgemeester Luzette, politieagent Nicky en Cornel uit Volendam. De jongeren waren eerst geen partij voor het kampioensteam, maar toen Matty en Herman van het Huis bijsprongen was het kampioensteam zo aardig om het jongerenteam alsnog te laten winnen! Meedoen met Obstacle Run? Zie challenge4life.nl.

Landsmeermiddel

Over vijf weken neemt Landsmeer een besluit. Wordt het een fusie met Edam-Volendam en Waterland? Als de voortekenen niet bedriegen dan zal de gemeenteraad van Landsmeer kiezen voor een fusie. Landsmeer zegt van alles te hebben ondernomen om de opvattingen van haar inwoners te peilen. Niet minder dan 9000 inwoners zijn aangeschreven en gevraagd naar hun voorkeur. Slechts een paar honderd reacties kwamen er binnen en die zijn bepaald niet unaniem voor een fusie met de 'overzeese' gemeenten Edam-Volendam en Waterland. De meeste reacties tonen aan dat een fusie met E-V en W letterlijk en figuurlijk een 'ver-van-mijn-bed-show' is. De geografische en karakterologische afstand is te groot en de vrees niet serieus genomen te worden overheerst. Voeg daar nog eens bij dat een aantal inwoners van Purmerland een sterke voorkeur heeft om Purmerender te worden en dat de meeste Landsmeerders die reageerden zichzelf dan maar liever bij Amsterdam ingelijfd willen zien worden. Onder dit soort omstandigheden zou ik ernstig twijfelen aan de haalbaarheid van de fusie tussen E-V, W en Landsmeer. Dat wordt een lappendeken waaronder niemand zich thuis voelt. Misschien is het slechts schijn, maar vanuit E-V verneem ik weinig beweging over het gemeentelijke fusiedenken. Wellicht is men de fusie met Zeevang nog aan het verwerken. Het uiteindelijke plaatje in gemeenteland is waarschijnlijk de vorming van één grote gemeente in de regio Waterland. Purmerend, Beemster, Landsmeer, Waterland, Edam-Volendam (inclusief Zeevang). Een gemeente met een omvang van pakweg 155.000 inwoners, gelijk aan Zaanstad. Over Zaanstad gesproken. Ook een lappendeken bestaande uit Zaandam, Wormerveer, Krommenie, Koog a.d. Zaan en nog meer. Is die fusie ooit ten koste gegaan van de identiteit? Het lijkt er niet op. Kom op Landsmeer, Edam-Volendam en Waterland. Spring over je eigen schaduw heen en maak plannen voor de vorming van één grote Waterlandse gemeente.

Pieter Waterdam

Watersportcentum Wormer al jaren aan Zaan

Watersportcentrum Wormer ligt op een fraaie plek aan de Zaan. (Foto: Watersportcentrum Wormer)

WORMER - "Watersportcentrum Wormer: 'supermodern', 'ouderwetse' service!! Met een prachtig uitzicht op authentieke Zaanse huisjes en gelegen aan de drukbevaren Zaan, kunnen we gerust stellen dat Watersportcentrum Wormer een 'hotspot' heeft. Twee jonge enthousiaste mensen met een jong bedrijf, maar met een heel ouderwetse kijk op service. Hier ben je nog klant!", aldus eigenaren Ed en Jolanda Sybrandy.

"Alles is in huis. Een mooie showroom met boten en motoren, een werkplaats en een ruime opslag. Genoeg voor een watersportcentrum van formaat." Ed en Jolanda Sybrandy zijn in maart 2003 het watersportcentrum Wormer in een nieuw pand begonnen. Het waterrijke gebied van de Zaanstreek heeft altijd veel watersporters gehad, dus er kon er altijd eentje bij. "Loop je van de showroom de winkel binnen, dan valt je gelijk de zelfgemaakte bar op. Steevast bieden we de mensen aan de zeer originele 'bootbar' een kopje koffie aan. Een houten zeilboot is op originele wijze omgetoverd tot bar."

Watersportcentrum Wormer is dealer van Jobe (waterskiën, funboards e.d.), Suzuki rubberboten, Nimarine rubberboten, Suzuki buitenboordmotoren, Marlin trailers en Alumacraft aluminium Jon boten. Tevens is er een perfecte lijn sloepen en Tenders van het merk Admiral in de lengte 4.50 tot 6.25 meter en natuurlijk mogen we de Beneteau console boot niet vergeten.

His Watersport

His Watersport heeft een samenwerking met Watersportcentrum Wormer. Sinds begin oktober 2016 is Pim Bakker binnen het watersportcentrum gestart met zijn onderneming His Watersport. "Pim heeft zijn passie voor de watersport, boten en motoren al gedurende vier jaar in de praktijk kunnen uitbreiden. Hij is geboren en getogen in Wormer en heeft de watersport met de paplepel ingegoten gekregen. Hij is inmiddels een ervaren technicus waar het gaat om onderhoud en reparatie van buitenboordmotoren. Dit gedeelte binnen Watersportcentrum Wormer valt nu onder zijn verantwoordelijkheid en hij biedt hierin de klant graag vakkundigheid, advies en goede service."

"Of u nu voor een onderdeel naar Wormer komt of voor een buitenboordmotor, sloep of reparatie aan boot of motor... één ding weten we zeker, u gaat altijd tevreden naar huis. Watersportcentrum Wormer heeft een echte allround specialisatie, we zijn van alle markten thuis. Zo hebben we een prachtige lijn met rubber, polyester, aluminium en console boten." "Vooral de prachtige sloepen die we van Admiral sloepen en Tenders hebben zijn heel erg populair. U moet voor de vele merken gewoon even gaan kijken op de site van Watersportcentrum Wormer: www.watersportcentrum-wormer.nl en www.Admiralboats.com." Watersportcentrum Wormer bevindt zich op Veerdijk 26 in Wormer. Meer informatie via: 075-6406309.

Winst voor RC Waterland

Shaun Townsend is ongrijpbaar en scoort een van de vijf try's voor RC Waterland. (Foto: Maarten Rabelink)

PURMEREND - De heren van Rugby Club Waterland wonnen afgelopen weekend de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Tegen de Delftse studenten werd met 31-26 gewonnen.

Het was een wedstrijd met verschillende gezichten. RC Waterland leek in eerste instantie een eenvoudige middag te gaan krijgen, met twee try's van Shaun Townsend werd een comfortabele score op het bord gezet. Maar vlak voor en direct na rust sloeg DSR-C toe en kwam daarmee op voorsprong.

Townsend de grote man

Terwijl de bezoekers meer kans maakten om de score te verhogen sloeg RC Waterland uit het niets een paar keer toe. Opnieuw met Shaun Townsend als de grote afmaker, de Australiër scoorde nog ééns drie try's. Met ook nog drie raak geschoten conversies was hij verantwoordelijk voor alle scores aan de kant van Waterland.

Toch was hij daarmee niet de enige held van de wedstrijd. Want de Delftse studenten gaven zich niet gewonnen en in de laatste minuut leek het zelfs op gelijke hoogte te komen. Maar een weergaloze tackle van Bas de Weerd stopte de aanval van DSR-C enkele centimeters voor de try-lijn. Met de overwinning maakt Waterland nog steeds kans op een top-2 positie. Een plek die recht geeft op het spelen van de Plate Finale.

Dames

De dames van RC Waterland zijn nog steeds in de race voor de finale om het Nederlands kampioenschap. RCW Juro Unirek was zondag veel te sterk voor tegenstander All Blues. In Hilversum won het team met ruime cijfers: 19-55. RCW Juro Unirek staat nog steeds op een knappe tweede plaatst op het hoogste niveau van Nederland.

Grootste concurrent voor de top-2 positie is RC Delft, een tegenstander die de dames van Waterland komende woensdagavond zullen treffen. De bovenste twee ploegen in de Ereklasse zullen in mei om de landstitel gaan spelen.

Wandelen in de zomertijd

Gezellig wandelen met de groep. (Foto: Aangeleverd )

REGIO - De wandelgroep Waterland gaat dinsdag 7 mei weer van start. Aanvang: 19.30 uur. Er wordt gelopen vanaf parkeerplaats De Es aan de Westerweg in Purmerend.

De groep loopt iedere dinsdagavond in groepsverband door heel Waterland.
Door middel van een WhatsAppgroep wordt afgesproken waar er wordt gelopen. De routes kunnen dus divers zijn.

Deelname

Deelname is gratis. Mensen die interesse hebben om gezellig samen op pad te gaan en te gaan wandelen kunnen voor meer
inlichtingen een Whatsappbericht sturen naar de heer J. Bentelaar. Tel: 06-82014243.

Zumbathon in dorpshuis Ilpendam

De meiden zamelen geld in met hun zumbathon. (Foto: Aangeleverd )

ILPENDAM - Beau Pijlman en Kaylee Portegies Zwart organiseren voor de tweede keer een zumbathon in dorpshuis Ilpendam. Dit om geld in te zamelen voor de LINDA.foundation. De avond staat in het teken van zomerse muziek en lekker bewegen. Entree is 7,50 euro inclusief een drankje en de volledige winst gaat naar de LINDA.foundation. Help je mee? Woensdag 1 mei van 19.00 tot 21.30 uur in dorpshuis Ilpendam aan de Kerkstraat 1 in Ilpendam. Beau en Kaylee organiseren deze avond ten behoeve van de LINDA.foundation. De foundation voorziet arme gezinnen met kinderen van cadeaubonnen, zodat zij bijvoorbeeld een cadeautje of een extraatje kunnen kopen tijdens verjaardagen. Iedereen die calorieën wil verbranden op muziek, en daarbij ook het goede doel wil ondersteunen is welkom.

Omroep PIM start sponsorcampagne voor nieuwe apparatuur

(Foto: Aangeleverd )

REGIO - Vanaf komend weekend (20 april) start Omroep PIM via alle mediakanalen een campagne waarin verschillende Waterlanders, als ambassadeurs van PIM, de Waterlandse bevolking oproepen om PIM financieel te steunen. Om de financiële doelstellingen (€100k) te halen zet PIM een breed scala aan activiteiten op. Zo houden ze een loterij en worden alle Waterlandse verenigingen, stichtingen, scholen, goede doelen en burgers gevraagd om een leuke of ludieke actie voor PIM op te zetten en zo geld binnen te halen. Dit kan door middel van sportwedstrijden, kaartclubs, lotenverkoop, statiegeldacties, heitje voor een karwijtje, etc. Alle middelen mogen ingezet worden. Van al deze acties zal PIM-verslag doen en tijdens de slotmanifestatie op 15 juni 2019 komen al deze acties voorbij en wordt de balans opgemaakt.

De apparatuur waarmee Omroep PIM ruim zes jaar geleden startte, is zorgvuldig maar zeer intensief gebruikt. PIM komt nu in de fase dat niet alles meer 100% bedrijfszeker is en er regelmatig kunst en vliegwerk nodig is om PIM in de lucht te houden en audiovisuele producties te verzorgen.
Bij de start van Omroep PIM in 2013 is er door giften, donaties, sponsoren en met een obligatiefonds destijds € 50K bijeengebracht. Dit gebeurde tijdens een 10 uur durende live marathonuitzending vanuit Café de Zwaan op de Middendam van Monnickendam.

Meer dan 1200 video-items

Met de hiervan aangekochte apparatuur heeft PIM inmiddels meer dan 1200 video items gemaakt van de meest uiteenlopende Waterlandse gebeurtenissen. Of het nu ging om een 60-jarig huwelijk, een jubilaris, bedrijfsopening, speeltuin of bejaardensoos, kerkdienst of popconcert, intocht van Sinterklaas of een bijzonder event, PIM was erbij, soms met een kort verslag, soms met een 14 uur durende live uitzending, zoals bijvoorbeeld tijdens "Zwem voor het leven" vanaf het Hemmeland. Bijzonder tekenend voor de inzet van de apparatuur van PIM, zijn de raadsvergaderingen. Al ruim zes jaar brengt PIM alle raadsvergaderingen van de Gemeente Waterland live op TV waardoor politiek en inwoners door PIM dichter bij elkaar zijn gebracht.

Inzet vrijwilligers

In de afgelopen zes jaar heeft PIM veel ervaring opgedaan, maar heeft dit ook héél veel inzet van de vrijwilligers gekost. Zo zijn er b.v. voor elke raadsvergadering 10-16 vrijwilligers in touw om een, vaak 4 uur durende raadsvergadering op de buis te brengen. De 4 camera's op het gemeentehuis worden in twee shifts per avond bemand.
De nieuwe mobiele studioapparatuur die PIM op het oog heeft, verloopt via z.g. robotcamera's, die vanaf de centrale regie door "controlers" bediend kunnen worden. Hierdoor kunnen grote live producties op locatie zoals de raadvergadering, concerten, Waterlandse Zaken, etc. door een team van vier vrijwilligers uitgevoerd worden

Wat zijn de plannen?

Er is €100k nodig. De eerste €20k komt uit eigen middelen. Verder heeft PIM enkele grote nationale fondsen en de Gemeente Waterland aangeschreven. De fondsen stellen als voorwaarde dat de organisatie ook zelf actie onderneemt om nog € 20k extra bij elkaar te krijgen.
Daarom heeft Omroep PIM voor deze campagne o.a. ook een loterij opgezet en vraagt PIM aan alle verenigingen, maatschappelijke organisaties, gemeente en inwoners van Waterland om geld te doneren, te sponsoren, lootjes te kopen/verkopen of op welke manier dan ook PIM financieel te steunen.

Wat vraagt Omroep PIM?

Aan verenigingen en maatschappelijke instellingen vraagt PIM op een leuke manier geld in te zamelen voor PIM, of PIM-loten, á € 10,- per lot, te verkopen aan hun leden, klanten of bezoekers. Via alle mediakanalen van PIM zal aan kijkers gevraagd worden een lot te kopen of een éénmalige vrijwillige bijdrage of schenking te storten op het IBAN-nummer van Omroep PIM: NL68 RABO 0144 5093 34.
"Het LOT van PIM" is ook te koop bij Waterlandsmuseum de Speeltoren.

Wat valt er te winnen bij de loterij?

De lootjes kosten € 10,- en de hoofdprijs is een diner voor twee in Restaurant De Posthoorn (met Michelinster). Daarnaast zijn ook andere prijzen te verdienen waar de lokale middenstand ook een steentje aan heeft bijgedragen.
15 juni 2019: Slotmanifestatie live vanuit de Bierderij
Tijdens een feestelijke live Tv-uitzending zal de trekking van loterij worden gehouden, komen alle deelnemende verenigingen en organisaties langs om de opbrengst van hun acties mede te delen en zal PIM bekend maken hoeveel er totaal is opgehaald. Deze "feestavond" start om 20:00 uur en is gratis toegankelijk voor alle Waterlandse inwoners.

Omroep PIM

Omroep PIM is het kloppend hart van Waterland gemaakt voor en door Waterlanders. Omroep PIM is een non-profit organisatie, die geheel bestaat uit vrijwilligers die onbezoldigd hun taken uitvoeren. Kenmerkend hierbij is dat er statutair is vastgelegd dat alle inkomsten van PIM aangewend dienen te worden voor het uitvoeren van haar Publieke taak.
Omroep PIM is te zien op tv via Ziggokanaal 44 en via KPN-kanaal 1442. Ook via Facebook en Twitter zijn de uitzendingen te volgen. En natuurlijk: www.omroep-pim.nl

Zie ze vliegen in Zuiderwoude

Tureluur. (Foto: J. Rijnders)

ZUIDERWOUDE - IVN Waterland houdt zondag 28 april een excursie vogels kijken genaamd: 'Zie ze vliegen.' Deze excursie is leuk voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Ouders en grootouders kunnen ook gezellig deelnemen. Rond deze tijd is het in Zuiderwoude een komen en gaan van vogels...        

De wintergasten zijn weer naar het Noorden en vanuit het warme Zuiden komen de zomergasten binnen. Grutto's, kievieten, tureluurs, allemaal komen ze weer naar de weilanden van Waterland. Wat zoeken ze hier toch? Waarom leggen ze die enorme afstanden af en trotseren zij al die gevaren om helemaal hier te komen broeden?

Deze ochtend leer je als een echte vogelaar vogels te kijken. Iedereen krijgt een verrekijker mee en natuurlijk is er een telescoop zodat je de vogels nog beter kunt zien. Men vertrekt om 10.30 uur bij de kerk van Zuiderwoude en rond 12.00 uur is men weer terug. Aanmelden kan van tevoren bij B. Mesman via 0299654472 of b.j.mesman@gmail.com. Of via www.ivn.nl/waterland.

'Stad van duizend zuilen'

Palmyra werd de stad van duizend zuilen genoemd. (Foto: Aangeleverd )

EDAM - In Kerkgebouw De Swaen verzorgt Nut Edam donderdag 9 mei een lezing over Palmyra. Aanvang: 20.00 uur. In de Romeinse keizertijd kreeg Palmyra - nu in het hart van Syrië - de bijnaam 'Stad van Duizend Zuilen'.

Het was één van de grootste steden van het Romeinse Rijk. In mei 2015 viel IS de stad binnen. Beelden, tempels en ruïnes, waaronder de monumentale triomfboog, werden verwoest...

Lezing Nut Edam over Palmyra

Iedereen vroeg zich af hoe lang deze prachtige stad nog zou blijven bestaan. Maar het was niet de eerste keer dat Palmyra in de frontlinie lag.

Perzische Rijk

De stad lag namelijk gevaarlijk dicht bij de grote rivaal van Rome: het Perzische Rijk onder de dynastie der Sassanieden. Palmyra was dan ook een militair bastion met een eigen legermacht, die diende als hulptroepen van het Romeinse leger.

Cultureel erfgoed

Karin Braamhorst vertelt tijdens de lezing over de indrukwekkende historie van dit cultureel erfgoed: over de heersers van Palmyra die van Rome koninklijke titels mochten voeren en natuurlijk over de belangrijkste gebouwen van deze Stad van Duizend Zuilen.

'Indrukwekkende historie'

Meer informatie

De lezing begint om 20.00 uur. Plaats: Kerkgebouw De Swaen, Voorhaven 135, Edam.

Interesse

Interesse in de lezing? Leden kunnen de lezing gratis bijwonen, niet-leden betalen € 5,00 per persoon.

Creatieve museumdagen voor kinderen

Gezellig samen schilderen. (Foto: Aangeleverd )

MONNICKENDAM - Het Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam heeft in de mei vakantie weer leuke activiteiten voor kinderen. Zij kunnen meedoen aan twee creatieve workshops, elke dag de spannende Speurtocht oplossen en kleine kinderen kunnen zich als vanouds uitleven in de Juniorzaal.

Woensdag 1 mei is er voor de kinderen de creatieve workshop 'tekenen en schilderen'. Naar eigen idee bedenken en schilderen zij onder begeleiding naar eigen idee een onderwerp. Donderdag kunnen zij de workshop 'schilderen met plakkaatverf en zelf mooi inlijsten' gaan doen.

Museumspeurtocht

Voor de echte speurneuzen (7-12 jaar) is er elke dag de museumspeurtocht om op te lossen. De vragen leiden de speurneuzen door het hele museum en zo vinden zij de antwoorden. Op de middagen zonder workshops kunnen de kleintjes gewoon spelen in het Ontdekhuisje, oude verkleedkleren aandoen of de verrassende combinaties van de memorykast proberen te vinden. En wie geduld heeft, kan allemaal kapotte oude potjes in elkaar zetten en van 400 jaar oude tegelscherven weer hele tegels maken.

De workshops beginnen om 13.30 en eindigen om 16.00 uur, er is begeleiding aanwezig en het museum zorgt voor voldoende materiaal om te tekenen en te verven. Graag even reserveren voor deelname aan de gekozen workshop (van 13.30 – 16.00) via info@despeeltoren.nl of bij de balie van het museum. Per middag kunnen maximaal 12 kinderen aan de workshops meedoen. Helaas geldt vol is vol. Voor alle activiteiten geldt de normale museumentree.

Meer info bij Noordeinde 2-4, Monnickendam of via www.despeeltoren.nl. Meivakantie open:ma van 13.00 -17.00 en di t/m zo van 11.00 - 17.00 u.

Aan de wandel met de dominee

Wandelen door het mooie landschap. (Foto: aangeleverd)

UITDAM - Precies waar Amsterdam ophoudt, begint een andere wereld. Tussen de koeien en de grutto's gaan we mijmerend door het landschap – ongeacht het weer. Tijdens de wandeling worden we stil, bezinnen we ons op een vraag, en delen we onze inzichten.

Inspiratie in Uitdam. 1 mei wordt gestart met een nieuw initiatief: de woensdagmiddagwandeling. Elke eerste woensdag van de maand komt men vanaf 09.30 uur samen in de kerk van Uitdam (Uitdammer dorpsstraat 43). Er wordt gestart met koffie en thee. Daarna viert men om 10.00 uur een korte, eenvoudige dienst geïnspireerd vanuit Iona. De wandeling duurt ruime een uur. Als men terugkomt in de kerk, deelt men de zelf meegebrachte lunch. Meer informatie bij ds. Charlotte Kremer via 020-3584615.

Koningsdag in de Harmonie

(Foto: Shutterstock )

EDAM - Tijdens Koningsdag zijn er weer diverse activiteiten. Zo ook bij de Harmonie in Edam. Van zeven tot acht uur 's avonds treedt de band Island Wight op. Dit jaar komt uit Engeland het gezelschap 'Platform One' optreden op deze koningsdag. Het zijn leerlingen die in het laatste jaar zitten van de muziekopleiding 'Platform One', van het Isle of Wight.Jaarlijks hebben zij een optreden op het bekende Isle of Wight festival. Zij vormen de hele middag verschillende bandjes, voor ieder wat wils, ze spelen covers, waaronder pop, rock, motown en funk. Aanvang 17.00 uur toegang vrij. Om 20.00 uur is het tijd voor Ruud de Vries Funky XL.

Wooncompagnie isoleert daken

Voordat de isolatiewerkzaamheden kunnen beginnen, moet de hele zolder worden leeggehaald. Onze zolder is nog nooit zo netjes geweest’, aldus Mia Zanders uit Monnickendam (Foto: Esther van der Linden)

REGIO - 'Die vakmannen waren geweldige jongens. Ze werkten hard en keurig. Nadat ze de klus hadden geklaard, hebben ze zelfs de trap en gang gestofzuigd.' Mia Zanders (73) uit Monnickendam is duidelijk te spreken over de manier waarop het dak van haar woning is geïsoleerd. 'Die jongens moesten talloze keren de trap op met zware spullen, dat valt niet mee. Maar ze deden het met plezier. Met datzelfde plezier zette ik regelmatig een bakkie koffie voor ze. Dat verdienden ze.' Wooncompagnie voorziet in Monnickendam en Watergang in totaal tweeëntwintig woningen van dakisolatie.

Naar volle tevredenheid


Al 54 jaar wonen Mia en haar man Rob Zanders (76) naar volle tevredenheid in Monnickendam. 'Dat onze woning goed wordt geïsoleerd vinden we een heel goede zaak,' zegt Mia. 'In het verleden werd vloerisolatie aangebracht en onze woning heeft overal dubbelglas. Het heeft in onze ogen wel lang geduurd voordat het dak aan de beurt was. Dat geldt ook voor de renovatie van de badkamer, die binnenkort wordt uitgevoerd. We zijn er blij mee, maar het is ook echt hard nodig.'

De hele zolder leeg

Mia: 'Voordat de werkzaamheden kunnen beginnen, moet de hele zolder worden leeggehaald. Onze vliering was in de 54 jaar behoorlijk vol geraakt. Als je ziet hoeveel spullen er staan die je nooit gebruikt… Mijn zoon en schoonzoon hebben geholpen met opruimen en het is op de vliering nog nooit zó netjes geweest.'

Werkzaamheden dit voorjaar afgerond

In Watergang worden de daken van zeven woningen aan de Dorpsstraat geïsoleerd. In Monnickendam betreft het vijftien woningen aan het Petrus Nahuysplantsoen, de Zuster Bloemstraat en Cornelis Dirkszoonlaan. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Bouwgroep Coen Hagedoorn uit Purmerend en worden in de loop van het jaar afgerond.

Duurzaamheid en betaalbaarheid

De isolerende maatregelen gaan niet gepaard met huurverhoging. De isolatiewerkzaamheden worden per straat, buurt of bouwcomplex uitgevoerd. Hierbij werkt Wooncompagnie toe aan gemiddeld label B in 2020. Pas daarna worden de woningen voorzien van milieuvriendelijke verwarmingsinstallaties. En als laatste stap worden toepassingen aangebracht waardoor de woningen geheel CO2 neutraal zijn. Zo blijft de overlast voor de bewoners behapbaar.

Thema Wilde Westen in Spurd-Leeghwaterbad

Het wordt vrijdagavond weer genieten geblazen in het Leeghwaterbad. (Foto: Pim de Vries)

PURMEREND - Het muziek- en dansfeest AquaDisco! in het zwembad in Purmerend heeft vrijdag 19 april als thema het Wilde Westen. Cowboymuziek, cowboydans en interactief schieten als een cowboy maken de sfeer van het wilde westen. Aanvang 19.00 uur.

Vrijdagavond 19 april tijdens AquaDisco voor kinderen

In het recreatiebad van het Leeghwaterbad klinken vrijdagavond naast countrymuziek kinderhits en hitparadenummers. De kinderen kunnen daar lekker op dansen of er van genieten tijdens het spelen of zwemmen in het water.

Vraag muziek aan

De deuren van het zwembad in Purmerend zijn voor de AquaDisco! open vanaf 18.30 uur. Het dansfeest begint om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Kinderen tot en met veertien jaar kunnen hun favoriete dansmuziek aan te vragen via info@spurd.nl, bij de receptie in het zwembad in Purmerend of tijdens de AquaDisco! bij DJ Jasper.

Voor de toegangsprijs van € 5,50 is er veel dansmuziek en lekker zwemwater. De toegangskaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de receptie in het Leeghwaterbad. Jonge muziek- en waterliefhebbers tot en met acht jaar of zonder zwemdiploma moeten tijdens de AquaDisco! in of bij het recreatiebad zijn vergezeld door een (betalende) volwassene in zwemkleding.

Sportief en met plezier bewegen op jonge leeftijd bevordert een gezonde leefstijl. Het muziek- en dansfeest trekt elke keer honderden jonge bezoekers.

Na 19 april is de volgende AquaDisco! in het Leeghwaterbad vrijdagavond 17 mei.

Open tuinendag Monnickendam

(Foto: Aangeleverd )

MONNICKENDAM - In het oude gedeelte van Monnickendam kan men zondag 26 mei weer open tuinen bezoeken. In elke tuin is tussen 11.00 en 17.00 uur iets extra's te beleven zoals muziek, dans, foto's, high tea en kunst!

De tuinen- en vaarroute worden duidelijk beschreven in een boekje dat bij de SPW/VVV, Zuideinde 2, Monnickendam en Havenbuurt 19c, Marken verkrijgbaar is voor € 2,50.

De vaarroute duurt ongeveer 1 uur en vertrekt ieder half uur. Onderweg zijn diverse kunstuitingen te zien zoals muziek.