Zaans Stadsblad

10 juli 2019

Zaans Stadsblad 10 juli 2019


Mirthe Visser wint StartUP! Excellent Ondernemen met haar duurzame lingerie

Mirthe Visser, hier met beker, is dolblij met de uitverkiezing. Ze kan nu verder met haar ondernemerscarrière. Ze wordt geflankeerd door de juryleden Tuga Ilerie (Corporatie Recruiter Rabobank Zaanstreek) en Dave Enseberg-Kleijkers (Jantje Beton). (Foto: aangeleverd)

door John Bontje

ZAANDAM - Voor Mirthe Visser is het begin van een mooie droom in vervulling gegaan. De 21-jarige Zaandamse, die duurzame lingerie ontwerpt, werd door de jury verkozen tot de beste van de StartUP Excellent Ondernemen, die het Regio College het afgelopen jaar voor de derde keer kon aanbieden. Het leverde Mirthe niet alleen een beker en als het aan haar ligt eeuwige roem op. Ze kreeg bovendien een startsubsidie van € 5.000,-. Een lekker begin om haar merk Green Ili een enorme boost te geven.

De uiteindelijke winnares tijdens een van haar pitches. (Foto: aangeleverd)

Regio College investeert met succes in studenten die willen ondernemen

Hoe word je een succesvol ondernemer? Droom je ervan om ooit eigen baas te zijn? Heb je wellicht zelfs al een innovatief (bedrijfs)idee? Stuk voor stuk vragen waarop jonge studenten die willen ondernemen -als het goed is- zonder nadenken een passend antwoord op kunnen geven. Ze willen immers maar één ding en dat is voor zichzelf beginnen. Het Regio College investeert graag en met succes in deze mensen. En, niet onbelangrijk, zonder dat het de studenten geld kost.

De kersverse winnares van laatste StartUP! Excellent Ondernemen, Mirthe Visser, zegt achteraf dat ze optimaal profijt heeft getrokken van de persoonlijke coaching, het regelmatig pitchen, de presentatietrainingen en de gastlessen van vooraanstaande ondernemers, allemaal onderdelen van de opleiding. "Ik heb er zoveel van opgestoken en het heeft me

Zie verder pagina 5

Zaanse makers in VVV-winkel Zaanstore

V.l.n.r. José Servaas (Indigo-C), Miranda Nijman (Zaanstore), Ray Heistek en Duco Lentz (Fondue in blik) (Foto: Iris Oosterhoorn)

ZAANDAM - Aan de oproep voor Zaanse makers voor de Zaanstore is goed gehoor gegeven. De jury bestaande uit winkelmanager Miranda Nijman en Isabel Koelewijn van de chocoladefabriek De Euforij heeft maar liefst twee nieuwe makers geselecteerd. De geurzakjes van de Zaanse designer José Servaas (Indigo-C) en de 'Kaasfondue in blik' van de Zaanse chef-kok Ray Heistek (De Keuken In) zijn deze zomer nog te koop in de VVV-winkel Zaanstore op het stadhuisplein in Zaandam.

"We zijn erg verrast door de aanmeldingen en de veelzijdigheid van de producten van de Zaanse makers. Dit bewijst weer eens dat de Zaanstreek een bakermat is van creatievelingen en talenten," laten Nijman en Koelwijn weten. "Dit smaakt naar meer en onze intentie is dan ook om deze oproep te herhalen later dit jaar of in 2020."
De inzendingen werden beoordeeld op verschillende onderdelen. Zo is er gekeken naar de link met de Zaanstreek, spreekt het product de doelgroep aan en is het een aanvulling op het huidige assortiment. Dat resulteerde uiteindelijk in twee winnaars. Nijman en Koelewijn: "De Zaanstreek is de 'voorraadkamer van Nederland', een maakindustrie met de focus op food. Wij konden niet anders dan in ieder geval een winnaar te kiezen met een foodproduct. Daarnaast hebben wij nog een winnaar gekozen, namelijk in de non-food categorie. Dit product verleidt de zintuigen wat uitstekend bij de Zaanstore past."

Geplukt in de Zaanstreek

Winnaar in de categorie non-food is de designer José Servaas van Indigo-C met haar geurzakjes gemaakt van handgeplukte bloemen uit de Zaanstreek, zoals klaproos, boterbloem, fluitenkruid en koolzaad. Een waardevolle aanvulling op het assortiment van de Zaanstore, omdat het niet alleen elementen uit de Zaanse natuur als basis heeft, maar ook de zintuigen prikkelt en bezoekers aan de streek met een ander oog laat kijken naar de omgeving. Geplukt in de Zaanstreek, gedroogd door de Hollandse zon.De zakjes zelf zijn duurzaam geprint. Door de stof UV-lichtgevoelig te maken met cyanotype wordt met zonlicht een fotogram gemaakt, wat een mooi gestileerd beeld geeft. Elke print wordt handmatig gemaakt: elk ontwerp is daardoor uniek.

Verwennerij van Zaanse bodem

In de categorie food tref je 'Kaasfondue in blik' binnenkort op de plank bij de Zaanstore. Een heerlijke kaasfondue naar recept van de Zaanse chef-kok Ray Heistek, bekend van De Keuken In. De fondue wordt gemaakt van Hollandse boerderijkazen en wordt geblikt in de Zaanstreek. Een heel praktisch product want de blikken hebben geen koeling nodig en zijn lang houdbaar. De jury vind dat de blikken van Ray een plek in de Zaanstore verdienen, omdat ze het mogelijk maken een Zaanse lekkernij mee te nemen op vakantie of als attentie. Bovendien is het ook echt lekker en echt Zaans. Ambachtelijke kant-en-klare kaasfondue, zonder smaakversterkers en toevoegingen én van Zaanse bodem.

Zaanse makers gezocht

Onder de noemer 'Zaanse makers gezocht' ging VVV-winkel Zaanstore afgelopen maand op zoek naar lokale makers om het assortiment aan Zaanse producten te kunnen uitbreiden. De Zaanstore is er van overtuigd dat er nog tal van typisch Zaanse producten zijn die zij niet kennen. Zij verwachten de oproep aan Zaanse makers om contact te zoeken regelmatig te herhalen.

Fort Spijkerboor open op zomerzondagen

(Foto: Natuurmonumenten )

SPIJKERBOOR - Een bijzonder dagje uit in juli en augustus biedt het Fort bij Spijkerboor. Dan is het Fort op elke zondag van 11.00 tot 16.00 uur te bezoeken. Ook worden er rondleidingen gegeven, waarvoor vooraf online kan worden aangemeld.

Fort bij Spijkerboor is het grootste fort van de Stelling van Amsterdam en heeft bijzondere verhalen.Tijdens de rondleiding laten de gidsen je de kookketels, munitiekamers en het draaikoepel-geschut zien. Bovenop het fort is er prachtig zicht over de polders die bij oorlogsdreiging onder water konden worden gezet. Klap op de vuurpijl is een bezoek aan de imposante dubbelloops geschutskoepel, de enige in Nederland. In het fortcafé kun je even zitten met koffie, thee of Beemster vruchtensap.

Meer informatie en online boeken voor entree en/of rondleiding op www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/fort-bij-spijkerboor .Online boeken kan tot 10.00 uur in de ochtend op de open dag, daarna alleen nog op het fort zelf, en vol = vol.

Zaanstad aan de slag met het 'verjongen' van asfalt

(Foto: Aangeleverd)

ZAANSTAD - Vorige week is op een aantal wegen in Zaanstad gestart met het aanbrengen van een coating bitumen emulsie. Deze coating (een dunne laag) op het asfalt zorgt voor een langere levensduur. Het vervangen van het wegdek kan tot wel 5 jaar worden uitgesteld. Maar dat is niet het enige voordeel. De onderhoudskosten gaan omlaag, er is minder hinder voor de weggebruikers en de coating is milieuvriendelijk.

Wethouder Mobiliteit en Openbare Ruimte, Gerard Slegers: "het is belangrijk dat we continu blijven kijken naar duurzamere en betere oplossingen. Asfaltverjonging is hier een goed voorbeeld van. Er is minder asfalt nodig en het zorgt ook voor een besparing want het bestaande asfalt hoeft minder snel vervangen te worden."

Duurzaam onderhoud

Minder asfaltonderhoud betekent ook minder verbruik van grondstoffen, minder energie voor de productie en het aanbrengen van het asfalt waarmee minder CO2 uitstoot plaatsvindt en uiteindelijk minder overlast voor weggebruikers. De behandeling is relatief snel en goedkoop uit te voeren. De wegen zijn na een paar uur weer open. De coating is milieuvriendelijk want de emulsies zijn op waterbasis.

Asfaltverjonging is nieuw binnen Zaanstad. Andere provincies en gemeenten hebben goede ervaringen met deze toepassing. Rijkswaterstaat doet al jarenlang onderzoek naar dit middel op zeer open asfaltbeton (ZOAB) met positieve resultaten. De verwachting is dat de coating ook een positief effect zal hebben op het Zaanse steenmastiekasfalt (SMA) en geluidsreducerende deklagen. Op dit moment bepalen beheerders bij schades aan het wegdek of onderhoud noodzakelijk is. Met deze nieuwe onderhoudsstrategie wordt onderhoud ingepland terwijl de weg er nog goed bij ligt.

Asfaltverjonging

Er wordt een hele dunne laag aangebracht op het asfalt dat ervoor zorgt dat het asfalt minder snel gaat rafelen en de scheurtjes in het bindmiddel worden opgevuld. Asfaltdeklagen van steenmastiek zijn opgebouwd uit een mengsel van steenslag, zand en vulstof dat door bitumen (het bindmiddel) bij elkaar wordt gehouden. Als het asfalt is verouderd, verliest het bitumen zijn flexibiliteit en hechtingscapaciteit.

Toepassing

De coating wordt aangebracht op vier proeflocaties in Zaanstad: Nauernaseweg/Westzanerweg, Rosariumlaan, Dr. H.G. Scholtenstraat en Provincialeweg (stuk tussen de spoorlijn en de Verzetstraat). Op deze 4 locaties heeft de gemeente vooraf metingen laten verrichten naar de rafelingstoestand. In de komende periode zal Zaanstad besluiten op welke manier asfaltverjonging geïmplementeerd kan worden in de meerjaren onderhoudsplanning van de asfaltwegen.

Barbara van Marle in Rijksmuseum

Barbara van Marle. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Elke kunstenaar droomt ervan om te mogen exposeren in een wereldberoemd museum. Voor de Zaanse kunstenares Barbara van Marle wordt deze droom werkelijkheid. Zij is een van de kunstenaars die is geselecteerd door de jury van het Rijksmuseum om te mogen exposeren tijdens de expositie 'Lang Leve Rembrandt'.

Meer dan 8.000 mensen uit 95 landen gaven begin dit jaar gehoor aan de oproep een zelfgemaakt kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt in te sturen. Barbara stuurde het werk 'Cornelia' in, genoemd naar de moeder en dochter van Rembrandt. Als klein meisje intrigeerde het werk van Rembrandt Barbara al. Eenmaal op de academie leerde zij over zijn werkwijze en met name zijn gebruik van het licht. "Het hoogste licht dat als laatste in het schilderij wordt aangebracht."

"Ik hoor mijn docenten nog regelmatig in mijn hoofd, als ik met mijn werk bezig ben." Het werk van Barbara van Marle gaat over herinneringen. 'We are what we remember'. Het afgebeelde moment draagt de lagen van de geschiedenis met zich mee. Het NU bestaat niet zonder voorgeschiedenis, bewust of onbewust. Het overdragen van ervaringen en emoties tussen generaties, is iets wat haar intrigeert.

'Cornelia' zal met nog 562 kunstwerken te zien zijn van 15 Juli tot 15 september in de phillipsvleugel van het Rijksmuseum. Een groot aantal inzenders koos voor Lang Leve Rembrandt een bestaand schilderij of bekende ets van Rembrandt als bron van inspiratie. Sommigen maakten een directe kopie, anderen varieerden in stijl, medium en techniek of werkten conceptueel. Met 90 verschillende versies van de Nachtwacht, 260 kinderkunstwerken en 118 zelfportretten van Rembrandt wordt de ongekende creativiteit van alle kunstenaars straks in de tentoonstelling duidelijk zichtbaar.

Mirthe Visser wint Excellent Ondernemen

Mirthe tijdens een van haar pitches. (Foto: aangeleverd)

Vervolg van voorpagina

enorm geholpen in mijn verdere toekomstplannen. Ik zou het alle studenten die ook maar enigszins denken aan ondernemen, aanbevelen", aldus Mirthe.

Om de opleiding te volgen besloot HBO-studente Mirthe Visser om hiervoor een tussenjaar te gebruiken. "Ik had al op jonge leeftijd het plan om te gaan ondernemen. Ik ben heel creatief, ontwierp eerder al mijn eigen kledingkast en broekjes. En het idee om een onderneming in duurzame lingerie te gaan starten heeft direct met mijn achtergrond te maken. Ik kom uit een gezin waar de opwarming van de aarde en de onnodige bomenkap regelmatig als gespreksonderwerpen op tafel komen. Onze familie heeft hart voor de natuur, vanaf mijn prille jeugd wandelden we veel en brachten we sowieso vaak door in de natuur. Dat zit er bijna ingebakken. Ik ben daarnaast ook vegetarisch en biologisch", vertelt ze.

Visser begon met nog 32 studenten aan StartUP! Excellent Ondernemen. Aan het einde van de rit bleven er tien over. Onder hen een duo! "Op de slotavond moesten we enkele keren pitchen. De laatste pitch was meer inhoudelijk over marketing, doelgroep, kosten en motivatie. Het was voor de jury blijkbaar voldoende om mij als winnaar uit te roepen".

Jezelf leren onderzoeken

Het jezelf leren onderzoeken, kijken of het iets voor je is, het horen van ervaringen van andere mensen en het netwerken. Ze zijn voor Mirthe van cruciaal belang geweest om dat laatste zetje in de rug te krijgen en te ontdekken dat het ondernemerschap haar op het lijf is geschreven. "Ik heb zoveel gehad aan de begeleiding van de leraren, zoals Claudia Kross en Hasan Ersintepe. En nog steeds, want we houden contact."

Wat haar merk Green Ili betreft heeft Mirthe al de nodige vervolgstappen gezet. "Ik begin met drie lingeriesetjes, heb inmiddels een leverancier gevonden, de technische tekeningen worden gemaakt. We kunnen dus aan de slag."

Stilzitten en afwachten is er vooralsnog niet bij. "Nee joh, ik ga verder studeren. Ik denk dat het een studie communicatiewetenschappen gaat worden, zodat ik ook dat aspect tot in de finesses probeer te beheersen. Vervolgens ga ik bouwen aan Green Ili. Er moeten immers meerdere sets worden ontworpen. Ik ben ook druk bezig met een website (greenili.nl) en het account bygreenili op Instagram. Verder kan iedereen mij volgen op het Facebook-account greenili. Daar vinden ze updates over de collectie en van alles. Hartstikke spannend allemaal, ik ben zo benieuwd hoe het gaat lopen!"

Nieuwe opleiding

De eerstvolgende StartUP! Excellent Ondernemen op het Regio College start eind oktober. Aanmelden kan via de website www.regiocollege.nl onder het kopje Meer scholing.

Haltpop dit jaar twee dagen

Impressie van Haltpop 2018. (Foto: Lars Bezemer)

KOOG AAN DE ZAAN - Volgend weekend is het zover. Nadat het festival vorig jaar verhuisde van Assendelft naar het Topsportcentrum in Koog aan de Zaan pakt organisatie Haltpop zaterdag 20 en zondag 21 juli uit met een tweede dag. Topsportcentrum De Koog bevindt zich direct achter station Zaanse Schans. Makkelijk te bereiken met de trein dus of kom met de fiets. Zaterdag is het terrein geopend van 16.30 tot 23.00 uur en op zondag van 12.30 tot 23.00 uur. Tickets zijn online te koop tot en met vrijdag 19 juli via www.haltpop.nl.

De nieuwe locatie bevalt goed bij de organisatie en de bezoekers en blijkt meer mogelijkheden te bieden dan verwacht. Haltpop heeft naast de traditionele zondag met nationale en internationale rock-, punk-, ska- en reggaebands een extra zaterdagavond in het leven geroepen: speciaal om de Zaanse muzikanten onder de lichtspots te zetten. In een intieme setting met beperkte capaciteit en slechts een van de twee podia in gebruik, geeft deze zaterdag een uniek platform voor bands als De Kift Combo, Desert Colussus, Frankie Teardrop en The Mieters. Productieleider Pim Laan: "Deze dag heeft veel weg van het Haltpop van een aantal jaar geleden, met onze 'local heroes' en een betaalbare entree en veel publiek uit de regio."

Het volledige potentieel van het terrein wordt de volgende dag maximaal benut voor bands als Navarone (finalist The Voice of Holland), Che Sudaka (Spanje), The Toasters (USA) en PEARS (USA). Kijk voor de volledige line-up ook op de Facebookpagina van Haltpop. Naast muziek, de speciaalbierenbar en (vega) foodtrucks zijn er ook activiteiten voor kinderen zoals een Flux-beach met Oudhollandse spellen en kan men doneren voor Minor Operation Donations.

Zomerse braderie bij DAC Odion Zonnehoek

(Foto: aangeleverd)

KROMMENIE - Trakteer uzelf op een gezellige middag met de zomerse braderie op woensdag 10 juli van 13.00 tot 15.00 uur bij dagactiviteitencentrum Odion Zonnehoek in Krommenie. Hier vindt u allerlei handgemaakte producten van DAC Zonnehoek én andere Odion dagbestedingslocaties, zoals kaarsen, keramiek en textiel.

Naast producten van Odion pakt Zonnehoek dit keer uit met kramen van regionale ondernemers en creatieve kunstenaars. Slenter langs de kramen en ontdek wat de regio te bieden heeft.

Van houtsnijwerk tot kantklossen en van zelfgemaakte babykleding tot woonaccessoires.

Ook voor de lekkere trek bent u op de braderie aan het juiste adres. Geniet in de mooie theetuin van een heerlijke kop koffie en ambachtelijke taart, met liefde gemaakt en geserveerd door Odioncliënten. Of koop wat lekkers om thuis van te genieten. Entree is gratis. Houd er rekening mee dat u niet kunt pinnen.

DAC Zonnehoek is een van de dagbestedingslocaties van Odion voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Net als andere DAC's wordt hier dagelijks hard gewerkt aan mooie producten die tijdens de braderie te koop zijn.
Braderie DAC Zonnehoek. Locatie: Zonnelaan 1. Woensdag 10 juli, 13:00-15:00 uur

Zomerse kinderdisco: dansen met frisje

(Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid en Wijkcentrum Dirk Prins organiseren woensdag 24 juli van 14.30 tot 17.00 uur een zomerse kinderdisco, met een echte discjockey.

Lekker met elkaar dansen, kletsen, chillen en lachen. Tussendoor wordt er een frisje, chips en ijsje geserveerd (inbegrepen). Leuk met vriendjes of vriendinnetjes. Opgeven is niet verplicht maar wel verstandig, want vol is vol. Leeftijd tot 12 jaar. Kosten: 1 euro per kind.

Een van de resultaten van een haakcursus (Foto: aangeleverd)

Aanmelding via de facebookpagina van Fun-kids events of bij Wijkcentrum Dirk Prins, A.G. Verbeekstraat 35, Zaandam. Telefoon 075-6310707. E mail: info@dirkprins.nl

Hippe haaklessen: smartphone-hoesje

ZAANDAM - Wijkcentrum Dirk Prins organiseert een zomercursus haken. Data: maandag 22 juli, 5 en 19 augustus van 13.30 – 15.30 uur.

Als je de basissteken kent, kun je al gauw iets leuks haken, zoals een zelf ontworpen smartphone-hoesje. De cursus is er voor alle leeftijden. Bijvoorbeeld voor (groot)ouders en (klein)kinderen om samen te doen. Een ervaren docente leert iedereen het haken in de vingers te krijgen. Kosten: 10 euro. Opgeven: Tel.: 06-44892094. Email j.grinwis-greven@hetnet.nl. Wijkcentrum Dirk Prins.

't Schaep met de 5 Pooten

(Foto: )

ZAANDAM - De succesvolle tv-serie ''t Schaep met de 5 Pooten' blijft ook nu nog boeien en fascineren. Woensdag 25 en donderdag 26 september is 't Schaep als theaterbewerking te zien in het Zaantheater. Met Remko Vrijdag in de rol van kroegeigenaar Kootje en Eva van der Gucht als zijn buurvrouw Doortje. Ook in de theaterversie zijn de onvergetelijke teksten van Eli Asser en geniale melodieën van Harry Bannink het hoogtepunt van de voorstelling.

In televisieseizoen 1969-1970 zond de KRO de serie voor het eerst uit met in de hoofdrollen Piet Römer als Kootje, Adèle Bloemendaal als buurvrouw Doortje en Leen Jongewaard als Lukas Blijdschap. Het succes van de serie was ongekend en in 2006 schreef Frank Houtappels de remake met deze keer in de hoofdrollen Pierre Bokma, Loes Luca, Marc-Marie Huijbregts, Carrie Tefsen en Georgina Verbaan. De remake bleek een kijkcijferkanon en 't Schaep werd maar liefst vijf seizoenen uitgezonden.

Natuurlijk kon de theaterbewerking van deze successtory niet uitblijven en ook in het theater staat de onvervalste Amsterdamse gein voorop. De klassiekers 'We benne op de wereld om mekaar te helpen niewaar', 'Het zal je kind maar wezen' en 'Vissen' komen ook nu weer aan bod.

In een gloednieuw verhaal, geschreven door Raoul Heertje, gaan we opnieuw naar het café met zijn ontroerende, venijnige, hartveroverende en hilarische stamgasten. Uiteraard wordt er weer teveel gedronken en geroddeld, maar nooit teveel gelachen. Ze kunnen nog steeds niet zonder elkaar. ''t Schaep met de 5 Pooten' is genieten van tijdloze karakters met het hart op de tong en venijn op de lever.

''t Schaep met de 5 Pooten' begint om 20.15 uur. Kaarten (vanaf € 26,15, incl. € 3,60 voor een drankje en garderobe) zijn te koop via www.zaantheater.nl.

Mark de Vries gehuldigd voor spelen van 250 wedstrijden

(Foto: )

ASSENDELFT - Onlangs vond de uitgestelde huldiging van Mark de Vries plaats. Dat zou al plaatsvinden voor de wedstrijd tegen Zouaven, maar toen had Mark een goed excuus. Hij werd die ochtend vader van zijn tweede dochter.

Mark maakte 6 september 2009 zijn debuut in de vierde klasse onder trainer Jos Karel. Mark maakte 68 doelpunten en kreeg 32 gele kaarten. Hij was een stuwende kracht in de promotie naar de derde klasse en de kampioenschappen van de derde (2013) en tweede klasse (2016). Onvergetelijk was de promotie via de nacompetitie in 2010 waarbij Mark in de halve finale tegen Zaanlandia de beslissende penalty raak schoot. Vervolgens werd op het complex van Blauw Wit Vrone verslagen in de finale.

Na zijn beenbreuk in september 2017 knokte Mark zich terug en mede dankzij zijn inbreng won Assendelft afgelopen seizoen een periodetitel. We hopen Mark nog lang te zien schitteren in het zwart wit van onze club en in het eerste elftal.

Willie Ashman Original Jazzband in Mennistenhof

(Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - onder het motto cultuur op zondag presenteert het Mennistenerf bijna iedere zondag een evenement dat toegankelijk is voor de bewoners van het Mennistenerf, de bewoners van de in/ aanleunwoningen, maar ook voor iefhebbers van buiten. Zondag 14 juli is dit de Willie Ashman Original Jazzband.

De jazzband is al meer dan 30 jaar een begrip in de europese traditionele jazzwereld. Het optreden vindt plaats in de Arend Dik zaal van Zorgcentrum Mennistenerf .

Aanvang: 14.30 uur, entree: € 4,- (bewoners betalen € 2,00), kaartverkoop via de receptie.

Locatie: H. gerhardstraat 77. Meer informatie: www.het-mennistenerf.nl.

Chinees blauwwit uit Zaans bezit

Detail Kangxi-porselein (Foto: Anjo Kan)

ZAANDAM - Van vrijdag 12 juli t/m zondag 13 oktober 2019 toont het Honig Breethuis een selectie van zeventiende- en achttiende-eeuws Chinees porselein uit de Collectie Jacob Honig Jansz. Jr.

Voor deze expositie wordt een deel getoond uit de uitgebreide porseleinverzameling binnen deze collectie. Daarbij gaat het om schalen en borden waarvan meerdere exemplaren voorhanden zijn om een symmetrische opstelling mee te kunnen maken in kabinetten en op richels en schoorsteenmantels zoals in de achttiende eeuw gangbaar was in het Hollandse binnenhuis.

Het achttiende-eeuwse porseleinkabinet in het Honig Breethuis gevuld met Kangxi-porselein. (Foto: Anjo Kan)
Chinees porseleinen schaal, Qianlong. Blauw decor van waterlandschap met tempel, brug en pagode (Foto: Atse Kroes)

Porselein van Westzaner houthandelaar

De Zaanlandsche Oudheidkundige Verzameling Jacob Honig Jansz. Jr., vernoemd naar de grondlegger, de bekende Zaandijker notabele en collectioneur Jacob Honig Jansz. Jr. (1816-1870), omvat ruim 320 stuks Chinees porselein. Een aanzienlijk deel daarvan staat opgesteld in het porseleinkabinet in de salon van het Honig Breethuis. De collectie was in bezit van de Westzaner houthandelaar Cornelis Kruijt (1809-1856) en zijn echtgenote Gesina Beatrix Brat (1814-1866). Daarnaast zijn er reeksen borden uitgestald op richels in de woonkeuken en in de kraamkamer en miniatuurexemplaren in een wandkast naast de smuiger. En voorts enkele kop en schotels met 'famille rose'-decoratie in de zilverkast in de salon.

Fraaie kast

Het porseleinkabinet in de salon van het Honig Breethuis dateert van rond 1750 en is uitgevoerd in Lodewijk XV- of rococostijl die gekenmerkt wordt door asymmetrische schelpmotieven. De fraaie kast is afkomstig van de bekende rolredersfamilie Kaars Sijpesteijn uit Krommenie. Dit kabinet diende ter vervanging van de in 1775 in opdracht van Cornelis Jacobsz. Breet (1739-1806) door meubelmaker Pieter Uylenburg gemaakte 'extra fraye Porceleijnkast'. De huidige kast staat op dezelfde plaats als destijds de kast van Uylenburg zoals aangegeven op een plattegrond vervaardigd door G.J. Honig in het jaar na het overlijden van Jan Jacobsz. Breet.

Beschilderde keramiek

Onder de gegoede Zaanse burgerij was het verzamelen van Chinees porselein in zwang. Zo bezaten onder meer de families Honig en Nan grote hoeveelheden van deze beschilderde oosterse keramiek. Vanaf de vroege zeventiende eeuw werd Aziatisch porselein geïmporteerd en verhandeld door de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Amalia van Solms en Mary Stuart II, de echtgenotes van respectievelijk de stadhouders Frederik Hendrik en Willem III, bezaten een grote hoeveelheid Chinees porselein dat zij uitstalden in speciale kabinetten in hun paleizen. Het exotische porselein was met name gewild omdat de porseleinfabricage in Europa tot ca. 1709 onbekend was.

Toegangsprijs: volwassene € 5; kind 4 t/m 12 jaar € 2,00; lid Honig Breethuis, kind t/m 3 jaar en museumkaarthouder gratis. Kijk voor openingstijden op www.honigbreethuis.nl.

Zomeractiviteiten in Assendelft en Westzaan

ASSENDELFT/WESTZAAN - De zomervakantie staat voor de deur en iedereen gaat heerlijk naar buiten. Daarom slaan het Sociaal Wijkteam Assendelft-Westzaan, Straathoekwerk en Sportbedrijf Zaanstad de handen ineen. Zij organiseren door Assendelft en Westzaan diverse zomerse activiteiten voor jongeren van 10 t/m 18 jaar. Tijdens al deze activiteiten nodigt het Sociaal Wijkteam uit Assendelft en Westzaan ook bewoners uit een kopje koffie of thee te komen drinken.

Er wordt onder andere een voetbaltoernooi georganiseerd, ze gaan op het water lopen in een aquabal en alle energiegaat los tijdens het springen op een springkussen.

De eerste activiteiten starten vrijdag 12 juli om 14:30 uur, tijdens de opening van het watertappunt bij Parkflow, het asfalt naast de Kaaik en tegenover winkelcentrum de Saen.

Woensdag 17 juli is het team om 19:00 uur te vinden in het Burgemeester de Boerpark in Assendelft. Donderdag 18 juli organiseren zij een activiteit in de Torenstraat in Westzaan.

De activiteiten zijn gratis en voor iedereen tussen de 10 en 18 jaar. Om zeker te zijn van een plek, is het nodig je van tevoren aan te melden. Dat kan per e-mail of via Instagram. Voor meer informatie en aanmelden: Sociaal Wijkteam Assendelft-Westzaan, Telefoon: 075-20 600 19. E-mail: team3@swt.zaanstad.nl. Facebook: facebook.com/swt.assendelftwestzaan

Kijk voor het volledige programma op de website van Sociaal Wijkteam Assendelft-Westzaan: www.swtzaanstad.nl/assendelft-plus-westzaan.

Hou de Facebook- en Instagrampagina in de gaten voor meer informatie, actuele tijden en adressen.

Gamen, schaken en yoga in De Groote Weiver

WORMERVEER – Bij De Groote Weiver staan de volgende activiteiten in de planning.

Zaterdag 13 juli: gamen

Het is weer tijd voor de o-zo-leuke avond waarbij we met z'n allen bordspellen gaan spelen in de bar en gamen in de zaal. Neem vooral ook zelf spellen/consoles mee! Het is wel de bedoeling dat de games in de zaal multiplayer gespeeld kunnen worden. De Gamenight heeft gratis entree en start om 20.30 uur.

Zondag 14 juli en 18 augustus, in samenwerking met de Wormerveerse Schaakclub De Pion: een schaakmiddag.

Deelname is gratis en er kunnen maximaal 20 mensen meedoen. Er wordt dan een rapid vierkamp gespeeld. Het speeltempo is 25 minuten per persoon per partij. Het schaken begint om 13:30 uur en duurt tot 16:30 uur. Opgave: marc.hartog@degrooteweiver.nl.

Zaterdag 20 juli Brunch:

alleenstaande ouderen ontmoeten gezellige leeftijdsgenoten

Ken jij een alleenstaand ouder iemand uit Krommenie, Wormerveer, Wormer, Assendelft of omstreken die het leuk vindt om mee te eten samen met gezellige leeftijdsgenoten? Dat is geweldig! Wij organiseren zaterdag 20 juli een overheerlijke high brunchvan 12.00-15.00 uur.

Naast heerlijk eten is er een hilarische bingo met leuke prijsjes. Het eten is geheel gratis, drankjes zijn voor eigen rekening. Als het mooi weer is eten we buiten.

Gun je diegene zo'n leuke middag stuur dan een e-mail naar Monique Wezel: Thaimo10@hotmail.com. Onaangekondigd binnenwandelen kan helaas niet, we willen graag weten hoeveel eters er komen. Aanmelden kan tot 11 juli.

Vind je het leuk om iets lekkers te maken (alleen vegetarisch of veganistisch) of wil je een paar euro doneren? Stuur dan ook even een berichtje dan weten we waar we op kunnen rekenen.

Woensdagavond: yoga

Iedereen is welkom, van alle leeftijden en alle niveaus. Er zijn yogamatten beschikbaar voor degenen zonder mat. Het is handig kleding aan te doen waarin je vrij kunt bewegen. Reserveren is niet nodig.

De lessen worden elke woensdag van 19.30 uur tot 20.30 uur gegeven. De zaal opent om 19.15 en na de les wordt er thee gedronken. Deelname bedraagt 3,50 euro.

Gezellige avondbingo

(Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - In het Boko-Centrum wordt dinsdag 16 juli weer een gezellige avondbingo gehouden.

Aanvang 19.30 uur, zaal open 19.00 uur.

Tussendoor wordt er een tombola gehouden. De kosten voor een bingoboekje zijn 3,50 euro voor 8 ronden en voor de tombola kosten 5 lootjes 2 euro.

Het Boko-Centrum bevindt zich aan de Kraakstraat 42 in Zaandam.

Voor meer informatie: Monique Faas, tel. 075-6701715 of moniquefaas@hotmail.com.

'Voor iedereen een match bij Relatiebasis'

'Op ieder potje past een dekseltje' is het motto van Edina Kováts. (Foto: aangeleverd)

REGIO - 'Op ieder potje past een dekseltje' is het motto van Edina Kováts. Met deze overtuiging is zij in 2007 haar relatiebemiddelingsbureau Relatiebasis begonnen. In de afgelopen jaren heeft ze aan de wieg gestaan van vele ontluikende relaties. "Voor iedereen is een match te vinden ongeacht opleiding, leeftijd of achtergrond."

Wat is kenmerkend voor de mensen die zich bij Relatiebasis inschrijven? "De één wil graag samenwonen, de ander zoekt een maatje om de eenzaamheid van de weekenden te verlichten. Wat wel voor iedereen geldt is dat ze op zoek zijn naar warmte, een luisterend oor en iemand om samen leuke dingen mee te doen. Kortom, een aanvulling op het leven", aldus Kováts. ""Bij Relatiebasis ligt de nadruk op persoonlijke bemiddeling. Het begint bij een vertrouwelijk gesprek, waarbij we elkaar leren kennen en bespreken wie ze hopen te ontmoeten. Dit gesprek vindt plaats bij de mensen thuis. De woonomgeving draagt namelijk bij aan een zo compleet mogelijk beeld. Vervolgens ga ik voor ze op zoek naar iemand die bij ze past. Ik bouw een persoonlijke band met mijn cliënten op. Betrouwbaarheid en persoonlijk contact staan voor mij hoog in het vaandel. Ik streef naar een respectvolle en positieve omgang met mijn cliënten."
Wie nieuwsgierig is geworden kan vrijblijvend kennismaken met Relatiebasis door contact op te nemen met Edina Kováts op 0299-714009 of via info@relatiebasis.nl. Meer informatie: www.relatiebasis.nl.

Kinder Zomerdisco en haakcursus bij Wijkcentrum Dirk Prins

(Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid en Wijkcentrum Dirk Prins organiseren woensdag 24 juli van 14.30 tot 17.00 uur een zomerse kinderdisco, met een echte discjockey. Ook een haakcursus staat gepland in het centrum.

Lekker met elkaar dansen, kletsen, chillen en lachen. Tussendoor wordt er een frisje, chips en ijsje geserveerd (inbegrepen). Leuk om met vriendjes of vriendinnetjes erbij te zijn. Opgeven is niet verplicht maar wel verstandig, want vol is vol. Leeftijd tot 12 jaar. Kosten: 1 euro per kind.

Een van de resultaten van een haakcursus (Foto: aangeleverd)

Aanmelding via de facebookpagina van Fun-kids events of bij Wijkcentrum Dirk Prins, A.G. Verbeekstraat 35, Zaandam. Telefoon 075-6310707. Email: info@dirkprins.nl

Haakcursus

Ook is er in Wijkcentrum Dirk Prins een zomercursus haken op maandag 22 juli, 5 en 19 augustus van 13.30 – 15.30 uur.

Als je de basissteken kent, kun je al gauw iets leuks haken, zoals een zelf ontworpen smartphone-hoesje. De cursus is er voor alle leeftijden. Ook leuk bijvoorbeeld voor (groot)ouders en (klein)kinderen om dit samen te doen. Een ervaren docente leert iedereen het haken in de vingers te krijgen. Kosten: 10 euro.voor alle drie de middagen. Wel zelf haakpen en haakgaren (katoen/wol) meenemen.

Opgeven: Tel.: 06-44892094. Email j.grinwis-greven@hetnet.nl.

Goudwanggibbon geboren in Artis

De goudwanggibbonmoeder maakt een kommetje met haar benen om haar baby te ondersteunen. (Foto: Edwin Butter)

AMSTERDAM - In Artis is vrijdagnacht een goudwanggibbon geboren. De verzorgers zagen de baby zaterdagochtend voor het eerst, stevig vastgeklemd aan moeders buik.

Omdat de beentjes van het jong kort na de geboorte nog niet zo sterk zijn, houdt het de moeder vooral stevig vast met zijn armen. Moeder vormt tijdens het slingeren een kommetje met haar benen om het jong extra te ondersteunen. Gibbons behoren tot de mensapen, net als chimpansees en gorilla's, en leven in familiegroepen. Op het Gibboneiland in ARTIS leven nu vier goudwanggibbons; vader, moeder en hun twee jongen. Het geslacht van de baby is nog niet bekend.

(Foto: Edwin Butter)
Nieuwe baby goudwanggibbon geboren. Geslacht nog onbekend. (Foto: Edwin Butter)

Kleurverandering

Een gibbonstel is monogaam en blijft hun hele leven samen. Ze vormen een familiegroep samen met hun jongen. Het huidige stel is sinds 2011 in ARTIS en ze zijn ervaren ouders. De draagtijd van goudwanggibbons is zeven maanden. Goudwanggibbons (Nomascus gabriellae) worden altijd geboren met een lichtgekleurde vacht. Na een aantal maanden verandert de vacht van kleur en wordt geleidelijk aan donkerder, tot uiteindelijk zwart. De wangen blijven geel. Tijdens de puberteit verandert de vacht van de vrouwtjes weer terug naar goudachtig wit. Mannetjes blijven dan zwart.

Snelle mensapen

Gibbons zijn kleine mensapen. Ze zijn veel kleiner dan chimpansees of gorilla's: zo'n 60 tot 80 cm groot en maar 7 tot 11 kilo zwaar. Gibbons hebben net als andere mensapen geen staart. Ze hebben extreem lange armen en handen, waarmee ze uitstekend door de bomen kunnen slingeren. Ze zijn dan ook de snelste niet-vliegende dieren die in bomen leven. Ze leven van oorsprong in het regenwoud van Zuidoost- Azië. Er bestaan veertien verschillende gibbonsoorten, die allemaal bedreigd zijn. Verlies en versnippering van hun leefgebied is een groot probleem. Ook worden jonge dieren gevangen voor verkoop als huisdier of voor vleesconsumptie. Artis neemt deel aan het Europese fokprogramma van deze diersoort.

Ochtendduet

Wie in de vroege ochtend in de buurt van Artis is, heeft grote kans de goudwanggibbons te horen zingen. Gibbons zingen onder andere om een partner te vinden. Als ze een paar gevormd hebben, zingen ze om hun band te versterken en aan te geven dat ze bij elkaar horen. Hoe harmonieuzer het gezang van de gibbonfamilie, hoe hechter de band. Zo'n zangsessie kan wel een half uur duren en bestaat uit meer dan honderd verschillende noten.

Artis is momenteel bezig met de ontwikkeling van een nieuw binnenverblijf voor de goudwanggibbons.

Gemeente trots op duurzame inwoners

WORMER - De zonnepanelenactie van gemeente Wormerland is een groot succes met driehonderdvijftig aanmeldingen.

Zelf energie opwekken is een van de maatregelen die mensen kunnen nemen om beter voor het milieu en hun portemonnee te zorgen. De inwoners die gebruikt hebben gemaakt van de zonnepanelenactie besparen inmiddels gemiddeld € 520,- aan energiekosten per jaar.

Van de driehonderdvijftig aanmeldingen liggen er inmiddels bij meer dan honderd inwoners in totaal zo'n 1.125 zonnepanelen op het dak. Dit scheelt de gemeente Wormerland jaarlijks zo'n 110.054 kg CO2-uitstoot. Een mooie stap in de richting van een schoner milieu.

Zonne-energie

Het gebruik van zonne-energie is goed voor het milieu. In de energieovergang, waarin de gemeente overstapt van fossiele brandstoffen naar duurzame energie, speelt zonne-energie een grote rol. In tegenstelling tot de productie van energie uit fossiele brandstoffen komen er bij zonne-energie geen schadelijke stoffen in de atmosfeer. Daarnaast is het aantrekkelijk voor de portemonnee. Uw energierekening daalt direct na installatie.

Duurzaamheidslening

De gemeente Wormerland stelt samen met SVn de Duurzaamheidslening beschikbaar voor het treffen van duurzame, energiebesparende maatregelen aan de eigen, bestaande woning. Onder andere het gebruik maken van zonne-energie valt onder de regeling. Kijk voor meer informatie op www.wormerland.nl of www.svn.nl.

Interesse in zonnepanelen? Meer informatieis te vinden op www.odijmond.nl/zonne-energie.

Moeders delen ervaring in buurt

Op 8 juli jl. ontvingen vier Zaanse moeders na een training een certificaat om als vrijwilliger en ervaringsdeskundige aan de slag te gaan in Poelenburg en Peldersveld. Zij richten zich op (aanstaande) ouders van jonge kinderen en informeren hen over het aanbod in de wijken voor de leeftijdscategorie 0-2 jaar, zoals de boekstartcoach van de Bieb, Peuterspelen en de spreekuren bij Centrum Jong. Zij zullen op eigen initiatief contact maken met ouders in de wijk. Als buurtgenoten en lotgenoten brengen zij de informatie nog dichterbij de ouders - en belangrijker nog - bij hun kinderen. Andere geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Najat Benayad (n.benayad@zaanstad.nl).

Minder Zaankanters zijn afhankelijk van een bijstandsuitkering

ZAANSTAD - Afgelopen jaren heeft de gemeente Zaanstad geïnvesteerd in een nieuwe aanpak voor het begeleiden van uitkeringsgerechtigden. De recente cijfers laten zien dat dit effect heeft en er steeds minder Zaankanters afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering. Daarmee is gemeente Zaanstad goed op weg met de ambitie uit het coalitieakkoord dat er eind 2020 maximaal 3650 Zaankanters een bijstandsuitkering ontvangen.

Dat schrijft het college in een raadsinformatiebrief. Wethouder Natasja Groothuismink: "Zaanstad wil dat iedere inwoner naar vermogen en op eigen wijze meedoet in de samenleving. Mensen die (nog) geen betaald werk hebben, willen we op weg helpen naar betaald werk of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Want een stabiele financiële situatie en zicht op verbetering is de basis voor een zelfstandig leven."

Groothuismink: 'Ik vind het bemoedigend om te zien dat ook mensen die al langere tijd een uitkering hebben, een redelijke kans hebben om een baan te vinden. Er zijn in het afgelopen jaar relatief veel mensen opgeroepen die al meer dan drie jaar een bijstandsuitkering hebben. Het lukt om ook deze groep te begeleiden naar werk. De samenwerking met Werkom en de Sociale Wijkteams is daarbij erg belangrijk. ' De instroom in de uitkering is sinds 2017 flink gedaald en blijft nog steeds laag."

Reunited dance-event met ROBIN S live on stage in het Zaantheater

ZAANDAM – Het is nog rijkelijk vroeg, maar in het kader van de vakantie alvast goed om te weten en in je agenda te noteren. 'Reunited', hét dance-event van Hair4U, is zaterdag 28 september voor de tweede keer terug in de foyer en kleine zaal van het Zaantheater met een 'special edition'. Met niemand minder dan ROBIN S live on stage. De zaal is open vanaf 22.00 uur.

Denk je terug aan Reunited dan zie je ongetwijfeld de sfeer voor je en hoor je het kenmerkende geluid van Reunited. Hair4U is erin geslaagd om ROBIN S naar Reunited 'special edition' te halen.

Zij geeft een live optreden van ongeveer 40 minuten met hits als 'Show Me Love' en 'Luv for Luv'. Uiteraard is dit niet het enige optreden op deze Reunited 'special edition'. DJ's zoals Rob Boskamp, Orlando, Bas en Ayt zullen deze avond tot een bijzonder hoogtepunt brengen.

Spannend

Verder houdt Hair4U het nog even spannend, want er komt nog iets! De komende weken is hierover meer te lezen op de social media van Hair4U.

Begint het hart al sneller te kloppen? Reunited is een feest dat tot de kleine uurtjes doorgaat en wie wil nu niet bij aanwezig zijn!

Kaarten bij de kassa

Kaarten voor Reunited zijn verkrijgbaar bij de kassa van het Zaantheater en via de website, www.zaantheater.nl

De kaartverkoopbalie in het theater is van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend en bereikbaar via tel.: 075- 6 555 333.

Land van Fluwel viert ZomerZotheid!

Kinderen kunnen lekker ravotten op het Land van Fluwel. (Foto: Carlos)

SINT MAARTENSZEE - Het grootste avontuur voor jong en oud beleef je deze zomer op Avonturenparadijs Land van Fluwel aan de kust in Sint Maartenszee. Op de, dit voorjaar geopende, uitkijktoren stijg je letterlijk tot grote hoogte en wappert de wind door de haren als je van de 10 meter hoge glijbaan weer naar beneden raast. Met de trap mag natuurlijk ook.

'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!'

Maar ook de andere avonturen laten je tot grote hoogte stijgen doordat je constant wordt uitgedaagd om je grenzen te verleggen. Klim, klauter, overwin jezelf en zoek verkoeling op Strand van Fluwel!

Het is als de bekende uitspraak van Pipi Langkous: 'ik heb nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!'

Uniek beleef- en doebos!

Het avonturenparadijs in Sint Maartenszee is de ultieme plek voor levensgenieters en avonturiers. Je ga terug de natuur en vies worden moet! Je beleeft spectaculaire avonturen tussen robuuste stammen, dikke touwen, netten en boomkronen.

Snelheid maak je op de skelterbaan en kinderen klimmen gezekerd op het klimparcours. Echt even lekker afkoelen doe je of Strand van Fluwel. De speelvijver zorgt voor de nodige verkoeling!

BloteVoetenPad

Jong en oud trekken de stoute schoenen uit en bedwingen het, vorig jaar nieuw geopende, blotevoetenpad dat zeker voor kinderen ook vol avontuur en klautermogelijkheden zit. Struin een kilometer lang over het weidse park en voel de natuur tot in je tenen. Overal tijdens route maak je zelf de keuze voor meer of minder avontuur.

Spelen en zelf ontdekken!

Terwijl de kinderen, na een aantal gezamenlijke avonturen, nog uren spelen in het AvonturenSpeelParadijs, is het voor ouderen goed toeven op het terras van Restaurant De Kneinsberg.

Vier de zomer en beleef het avontuur op Land van Fluwel. Kom maar op als je durft!

Land van Fluwel is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur.

www.landvanfluwel.nl

NK-dag G-tennissers T.V. Zaansport

G-tennissers van T.V. Zaansport deden mee aan het NK G-Tennis van KNLTB (Foto: aangeleverd )

Afgelopen weekend vonden op de banen van Tulip Tennis Center in Hilversum de Nationale Kampioenschappen G-tennis plaats. Ruim 160 G-tennissers uit het hele land kwamen in actie om samen hun wedstrijden te spelen waaronder ook de G-tennissers van T.V. Zaansport uit Zaandam. De NK G-tennis vinden om de twee jaar plaats en werden dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd op initiatief van de KNLTB. Aan de NK G-tennis mogen alle G-tennissers van elk niveau deelnemen.

Tijdens de officiële opening door tennisbond KNLTB-voorzitter Roger Davids en de Hilversumse wethouder sport Floris Voorink werd het startsein gegeven voor de ruim 300 wedstrijden. Daarnaast konden de G-tennissers mee doen aan clinics en mascotte King of Court uitdagen voor een potje tennis.

Geweldige dag

Al met al was het voor de tennissers een geweldige en feestelijke dag. Het eerstvolgende grote evenement waar de G-tennissers zich voor op kunnen maken, zijn de Nationale Spelen van Special Olympics 2020 in Den Haag.

Zomerfeest bij Elfje Fier in Schoorl

(Foto: Aangeleverd)

SCHOORL - Poppentheater Belletje Sterk speelt in Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer zondag 14 juli en 11 augustus de voorstelling Zomerfeest bij Elfje Fier.

Na de voorstelling maken de kinderen een eigen zomerse wensboom die ze natuurlijk mee naar huis mogen nemen. De poppenvoorstelling is voor kinderen van twee tot acht jaar en hun ouders/verzorgers. De voorstellingen beginnen om 11.00 en 15.00 uur en duurt inclusief knutselen negentig minuten. Een kaartje kost € 8,50, inclusief kaboutersap. Ellen Scholten verzorgt de voorstelling met haar prachtige vilten poppen. Graag reserveren via www.staatsbosbeheer.nl/belletjesterk.

Reunion dance-event in het Zaantheater

Robin S op dance-event in Zaantheater (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM – Op zaterdag 28 september kunnen dansliefhebbers hun hart weer ophalen bij 'Reunited', hét dance-event van Hair4U. Dit doet voor de tweede keer Zaandam aan, en wel met een 'special edition' waar niemand minder dan Robin S live on stage staat. De zaal is open vanaf 22.00 uur.

Robin S geeft een live optreden van ongeveer 40 minuten met hits als 'Show Me Love' en 'Luv for Luv'. Uiteraard is dit niet het enige optreden op deze Reunited 'special edition'. DJ's zoals Rob Boskamp, Orlando, Bas en Ayt zullen deze avond tot een bijzonder hoogtepunt brengen. Verder houdt Hair4U het nog even spannend, want er is nog een verrassing. Waarover komende weken meer op de social media van Hair4U.

Kaarten voor Reunited zijn verkrijgbaar bij de kassa van het Zaantheater en via de website, www.zaantheater.nl. De kaartverkoopbalie in het theater is van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend en bereikbaar via tel.: 075- 6 555 333.

Verduurzamen belangrijker

(Foto: aangeleverd)

Bewoners vinden duurzaamheid belangrijk, maar onzekerheid over techniek en overheidsbeleid houdt mensen tegen te investeren.

Zonnepanelen zijn favoriet, gevolgd door zuiniger zijn met energie. De meeste Nederlanders (63%) zijn bereid zelf opgewekte energie met anderen te delen. Meer dan de helft vindt duurzaamheid belangrijk voor hun (klein)kinderen.

Als mensen zouden verhuizen, dan het liefst naar duurzame nieuwbouw (52%). Dit zijn de belangrijkste conclusies naar aanleiding van onderzoek dat Feenstra onder haar bewonerspanel hield.

Bijna de helft van de bewoners geeft aan de investering in een duurzamere woning nog te hoog te vinden, 41% vindt dat de overheid eerst duidelijke kaders moet aangeven.

Interessant is dat, mochten mensen het geld hebben, zij eerder zouden investeren in zonnepanelen (1e keus), een warmtepomp (2e keus) of zonneboiler (3e keus) dan in een nieuwe keuken, slaapkamer of tuin.

Algemeen directeur Adriaan Pietersma begrijpt de aarzeling over nieuwe investeringen wel. "Zonnepanelen zijn gemeengoed geworden, er is inmiddels veel ervaring mee en dat wekt vertrouwen.

Dat bewoners het belang inzien van verduurzaming vinden we heel bemoedigend, tegelijkertijd is het begrijpelijk dat bewoners willen dat techniek werkt en doet wat je ervan verwacht. De technologie ontwikkelt zo snel, even afwachten en een oude ketel door een zuinigere huurketel vervangen kan ook een praktische oplossing voor bewoners zijn."

Waar let je op bij tuinmeubilair

De zomer is al enige tijd in het land en dat betekent dat de tijd van heerlijk barbecueën, relaxen in de tuin en lange zomer avonden actueel is. Jammer is het dat het weer nog niet voor de volle 100% optimaal meewerkt.

Beleef plezier met familie en vrienden door comfortabel meubilair in je tuin te plaatsen. Met een loungeset, picknicktafel of schommelbank maak je optimaal gebruik van je tuin of balkon. Wat vind jij mooi? Bekijk de tips en trends

Denk na over verschillende materialen wanneer je een tuinmeubel aan wilt schaffen. Denk na over wat het mooiste in jouw tuin past. Het ene materiaal heeft ook meer onderhoud en bescherming nodig dan de ander. Nooit is een tuin af. Maak bijvoorbeeld een gezellige hoek met romantische kandelaars of leuke plantenbakken.

Omdat hout een natuurlijk product is past hout meubilair in iedere tuin. Het zijn vaak comfortabele en robuuste meubelen. Het vergt ook weinig onderhoud. Vuil wordt door de regen weggespoeld en met een harde borstel en goede houtreiniger kan je het laatste vuil weghalen.

Lezersactie: win tickets voor Dutch Valley

Lezersactie: gratis tickets voor Dutch Valley. (Foto: aangeleverd)

Doe mee en win

"Dutch Valley is hét Nederlandse festival vol muzikale vrolijkheid, de gezelligste muzikale kermis van Nederland", verwoordt de organisatie namens Rob Bout het evenement, dat 11 augustus voor de negende keer - traditioneel - plaatsvindt in recreatiegebied Spaarnwoude in Velsen.

De gezelligste muzikale kermis van Nederland. (Foto: aangeleverd) )

Om te vervolgen met: "Verdeeld over acht podia komen met pop, hiphop, dance, rock en Nederlandstalige muziek alle populaire Nederlandse muziekstromingen aan bod tijdens dit oergezellige feest, dat jaarlijks door bijna 30.000 enthousiaste liefhebbers wordt bezocht. 115 artiesten, dj's en acts op één dag. Daarom kunnen we iedereen sowieso één garantie geven: een mooi feestje zal het worden! Headliners deze editie zijn Charly Lownoise & Mental Theo, Lil Kleine, Snollebollekes, Nielson, Ali B & Friends, Jan Smit, Bizzey, Davina Michelle, JeBroer 4 Life en meer dan 100 andere Nederlandse topacts en artiesten."

Lezers van deze krant kunnen per persoon 2 gratis tickets winnen door de volgende vraag goed te beantwoorden:

Voor de hoeveelste keer wordt Dutch Valley gevierd?

Mail het antwoord naar:

info@rodi.nl Winnaars ontvangen uiterlijk maandag 22 juli hun ticket voor de gezelligste muzikale kermis van Nederland via de mail. Mocht je niet tot de gelukkigen behoren: kijk voor nog beschikbare kaarten en/of meer informatie op www.dutchvalleyfestival.nl

Sjoelen bij Inloophuis

Iedereen is welkom voor activiteiten in het inloophuis. (Foto: Inloophuis 1 is Samen)

ZAANDAM - Steeds meer buurtbewoners weten de weg naar Inloophuis 1 is Samen te vinden. Het is er gezellig, laagdrempelig en er worden steeds meer activiteiten georganiseerd. Herbert de Visser is een van de drijvende krachten en vrijwilliger eerste uur: "We zijn sinds een tijdje begonnen met sjoelen. We hebben nu twee bakken staan maar willen nog uitbreiden en vinden het leuk als er nog wat meer mensen meedoen." Om meer mensen uit de buurt kennis te laten maken, wordt zondag 21 juli, vanaf 11.00 uur een sjoelwedstrijd gehouden. Voor 5 euro inclusief koffie en thee kan meegespeeld worden. Aanmelden via Herbert: 06-51620009 of h.de.visser@chello.nl. Adres: Heukelsstraat 2, Zaandam.

Vaartocht

LANDSMEER - Natuurgebied Ilperveld is een waterrijk gebied met meer dan 600 eilandjes. Hoogzomer is een mooie tijd om op zoek te gaan naar wat er allemaal leeft, in en rondom het water. Landschap Noord-Holland heeft daarom zondag 21 juli een vaarexcursie georganiseerd met een gids die daar alles over kan vertellen. De fluisterboot vaart door dit unieke gebied en doet onderweg wat eilandjes aan. De tocht duurt van 13.30 tot 15.30 uur en het vertrekpunt is parkeerplaats Ilperveld, Kanaaldijk 32A in Landsmeer. Zin om mee te gaan? Reserveer een plaats via www.gaatumee.nl

Gek-op-waterweken in Het Scheepvaartmuseum

AMSTERDAM - Tropische temperaturen of regenlaarzenweer: tijdens de zomervakantie (13 juli t/m 25 augustus 2019) zijn er in en om Het Scheepvaartmuseum de leukste binnen- én buitenactiviteiten voor de hele familie. Het museum met de mooiste buitenlocatie aan het water, zorgt tijdens de gek-op-waterweken voor het nodige vertier op het water en op het droge.

Plastic Whale (7+)

(Foto: Twycer)
(Foto: Twycer)

Wie is er niet gek op water? Maar dan wel graag schoon water! Tijdens de gek-op-waterweken kunnen kinderen en ouders dagelijks mee plastic vissen met Plastic Whale. Vanaf de museumsteiger stappen deelnemers aan boord om plastic te vissen in het water rondom het museum.

IJsvrij

Tropische temperaturen? Maak Het Scheepvaartmuseum ijsvrij! Wanneer de officiële website van het KNMI in het weekoverzicht voorspelt, dat het de volgende dag in de Bilt 30 graden of meer wordt, krijgen alle kinderen die het museum bezoeken die dag een GRATIS N'ice waterijsje. De actievoorwaarden staan op de website van Het Scheepvaartmuseum.

Gratis kijktocht (6+)

Kinderen krijgen de hele zomervakantie een gratis gek-op-water-weken kijktocht bij hun toegangskaartje. De kijktocht gaat over stoere, vrolijke, trieste, vreemde en verwachtingsvolle verhalen over mensen en water. De kijktocht neemt de kinderen mee naar verschillende familietentoonstellingen en het VOC-schip aan de steiger. Kinderen die de kijktocht na afloop weer inleveren maken ook nog kans op een coole zomerse prijs.

Droogzwemmen

In de nieuwe zomerrondleiding zwemmen deelnemers haast letterlijk door het museum, op zoek naar spannende verhalen over water en plezier. De rondleiding eindigt buiten op het VOC-schip, mét een natje, een droogje en prachtig uitzicht. De rondleidingen zijn iedere woensdag, zaterdag en zondag, van 13 juli t/m 25 augustus.

Kleuterprogramma

Voor jonge kinderen is er het programma Vissen is dol-fijn'', waarin zij op een verborgen plekje in het museum, een spannend en ontroerend verhaal ontdekken. In dit verhaal vertelt een visser sombertjes over alles wat hij tegenwoordig uit het water haalt. Hoe kunnen de kleuters hem weer vrolijk maken? Het kleuterprogramma is iedere woensdag, zaterdag en zondag, van 13 juli t/m 25 augustus.

Picknicken op de steiger

Een heerlijke picknick aan het water mét prachtig uitzicht: het kan deze zomer bij Het Scheepvaartmuseum. Op de museumsteiger zijn overal fijne plekjes in de zon én schaduw. Museumbezoekers kunnen genieten van een lekker waterijsje uit de museumwinkel, of zelf iets meebrengen om te eten.

Nieuw: junior audiotour (8+)

Nieuw deze zomer is de gratis junior-audiotour. Het Scheepvaartmuseum selecteerde speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar voorwerpen met bijzondere verhalen en verhalen bij bijzondere voorwerpen. De audiotour neemt de kinderen op humorvolle wijze mee door de tentoonstellingen in het museum. Verkrijgbaar vanaf 13 juli 2019.

Bezoek het VOC-schip Amsterdam

Tot slot: het imposante VOC-schip, een replica van het VOC-schip Amsterdam. Bezoekers kunnen lading hijsen, door het ruim kruipen, een kanon afschieten en uitrusten in de hangmatten. Ook is er de gratis Virtual Reality tijdreis Dare to Discover. Meer informatie: www.hetscheepvaartmuseum.nl/gek-op-waterweken

Waterpolodames ZV de Zaan op volle sterkte in Olympisch jaar

Achterste rij (links naar rechts): Maartje Keuning, Jessie van der Kamp, Kitty Lynn Joustra, Ilse Koolhaas.Voorste rij (links naar rechts): Emma Soffner, Bente Rogge, Maud Koopman. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - De dames van ZV de Zaan staan aankomend waterpoloseizoen met een sterke selectie aan de start. De huidige selectie wordt uitgebreid met maar liefst acht speelsters die allen op internationaal niveau actief zijn.

De Zaanse zussen Bente en Lieke Rogge komen samen over van Arizona State University. Bente is inmiddels een vaste waarde in de nationale A-selectie. Lieke bereidt zich voor op het WJK, later deze zomer. Ook Maxine Schaap is in voorbereiding op het WJK. Zij keert na een sterk seizoen bij Hawaii University terug naar ZV de Zaan.

Midvoor Kitty-Lynn Joustra doorliep ook de jeugdopleiding van ZV de Zaan, daarna speelde ze een aantal seizoenen voor ZVL. Joustra komt in de VS uit voor Cal University, Berkeley. International Maartje Keuning was al eerder in Zaandam actief. Via Hawaii en een goed seizoen bij het Spaanse St. Andreu, komt de allrounder nu terug naar De Slag.

Maud Koopman, die onlangs haar officiële debuut maakte in de A-selectie studeerde in juni af aan Arizona State University. Daarvoor speelde de behendige schutter voor GZC Donk en ZVL. Ilse Koolhaas, net als Bente Rogge en Kitty-Lynn Joustra regerend Europees kampioen met Oranje, verruilt Italiaans kampioen en LEN Trophy-winnaar Orizzonte Catania voor ZV De Zaan. De geboren Noord-Hollandse speelde eerder voor ZVL en voor het Griekse Vouliagmeni.

Tot slot, keepster Sanne Keijzer komt over van GZC Donk. De talentvolle jeugdinternational, wordt in het Zaanse verenigd met haar 'collega' bij Jong Oranje, Britt van den Dobbelsteen.

Coach Arjan Vos: "Ik ben blij dat deze ambitieuze topsporters voor De Zaan hebben gekozen. Naast hun kwaliteiten in het water, zijn het vooral ook sterke, goede persoonlijkheden. Bovendien hebben ze nagenoeg allemaal een verleden in het Noord-Hollandse en bij De Zaan. De jonge selectie die we de afgelopen twee seizoen hebben opgebouwd, krijgt zo een prachtige kans om samen met deze internationaal ervaren speelsters verder te groeien naar het hoogste niveau. De club en de selectie hebben samen de ambitie uitgesproken om ook in Europa de strijd aan te willen gaan."

Olympisch programma

In verband met het Olympische programma van de nationale A-selectie, dat na de WK-zomer start, zal een aantal van de versterkingen enkel in het bekertoernooi uitkomen. De anderen zijn ook beschikbaar voor de Eredivisie.

Ambities

De Topsportcommissie van ZV de Zaan ziet zowel bij de heren- als de damesselectie de potentie verder toenemen.

Hans Stam, voorzitter van de commissie: "We richten ons nu structureel op de landelijke top-4 en we hopen tegelijkertijd dat deze kwaliteitsimpuls een positieve uitwerking heeft op de diverse jeugdige talenten. Dat geeft ook zicht op finales, zoals we dit jaar al in de bekercompetitie hadden en wellicht ook weer toegang tot de Europa Cups.

Met de bouw van het toekomstige zwembad in Zaandam hopen we binnen Nederland een topsportbolwerk te worden en veel jeugd te enthousiasmeren voor onze geweldige sport.