Omring Express

2 mei 2019

Omring Express 2 mei 2019


1 / 16

(Foto: )

AANWIJZING BEELDBREKER VOORPAGINA:

Zwembad Warmenhuizen feestelijk geopend

OS

(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )

WARMENHUIZEN- Het Maarten van der Weijden zwembad in Warmenhuizen is maandagmiddag op feestelijke wijze geopend door wethouder Joke Kruit (onder meer van sport, cultuur en participatie). Zij knipte het lint door dat werd vastgehouden door directeur Teun van Etten van de stichting Sport Service Langedijk (SSL, links) en Ramon Lambert, gezicht van Schagen Actief dat onderdeel is van de SSL. Het goed gevulde zwembad genoot van de opening van het zwembad en de vele activiteiten, maar hoogtepunt was toch wel de flyboardshow (zie foto). Met de opening van het Warmenhuizer bad is ook het Dirkshornse zwembad De Veersloot geopend. Zie voor een breder verslag pagina 3.

Foto-onderschrift:

…De theatervrouwen in beeld. Van links naar rechts Jiske Gunkel, Liesbeth Rood en Marije Scheerder..

Ontroerend en humoristisch, serieus en toch weer niet: locatietheatergroep Lava brengt op Land van Fluwel met voorstelling Viswijf Nederlandse visserijhistorie op eigentijdse en eigenwijze manier boven

De sterke vrouw in beeld op Land van Fluwel

SINT MAARTENSZEE- 'De Vondeling van Ameland' van Boudewijn de Groot. 'Op de woelige baren' van Eddy Christiani. Nederland is beroemd om zijn ballades over de zee. Ballades over liefde, leven en dood. Daarvan is de ernst in de huidige tijd met betere boten minder geworden, maar de verbintenis met het water klinkt nog altijd door in een hit als 'Zoutelande' van Bløf. Puurder dan het vissersleven kan de Nederlandse cultuur niet verwoord worden. Voor wie iets van het zwoegen op zee en de vele risico's die de mannen lopen wil begrijpen: kijk eens naar de realtime serie Deadliest Catch op Discovery Channel. Daarin komt het leed van de vrouwen die achterblijven echter vaak niet in beeld. Dat gebeurt wel in de theatervoorstelling Viswijf op het Land van Fluwel in Sint Maartenszee.

,,Wij etaleren op de bühne de onzekerheid en stress bij de vrouwen of hun man wel terugkomt. Hun leven en dat van de kinderen die op zijn kop staat als hij overlijdt. Maar vooral óók dat de vrouwen zelf zwaar werk deden." Aan het woord is de Haarlemse Marije Scheerder (38), woordvoerster en actrice in de theatergroep Lava die vorig jaar met de theatervoorstelling Tulipa de show stal op het avonturenpark in Sint Maartenszee. Samen met stadgenoten Jiske Gunkel (38) en Liesbeth Rood (45), die vorig jaar ook acte de présence gaven, voeren ze op 30 en 31 mei en op 1, 7, 8 en 9 juni de voorstelling Viswijf op.

Veertig kilo op de rug

De benaming van de voorstelling moet, uit eerbetoon voor de sterke vrouwen van toen, letterlijk genomen worden, want tot 1881 liepen dagelijks honderden zogeheten visloopsters met manden met veertig kilo vis erin van het strand naar de stad. Niet alleen in de Kop van Noord-Holland maar langs de gehele Noord-Hollandse kust en verder zuidelijker. ,,Viswijf is een geuzennaam", vertelt Scheerder. ,,Het wordt geassocieerd met asociale vrouwen die op de markt schelden en schreeuwen naar hun collega's en vervelende klanten. En ja, die kant brengen we ook ten tonele. Maar het staat ook voor alleen zijn, het gemis van een man, over doorzettingsvermogen en over lief en leed met elkaar delen."

Met elkaar, daarmee bedoelt Scheerder de andere vissersvrouwen. ,,Het waren en zijn gesloten gemeenschappen. Dat zie je ook anno 2019 in een dorp als Urk of in Scheveningen. De vrouwen zorgen voor elkaars kinderen, maken lol met elkaar, roddelen en ja ze maakten ook ruzie met elkaar." Ook dat wordt uitgebeeld tijdens de voorstellingen op het Land van Fluwel waar gezang, geschreeuw en gekijf elkaar afwisselt, zeker als een schatje uit een ander stadje haar intrede doet. Maar uiteindelijk houdt de angst voor de zee de gemeenschap bij elkaar. ,,De zee geeft en neemt en dat zie je in de voorstelling duidelijk terug", aldus Scheerder.

Visloopsters raakten uit beeld

In de loop van de tijd leerde men door het toepassen van ijs de vis beter te conserveren. De mannen waren daardoor langer op zee, ook al doordat de boten gemotoriseerd werden waardoor ze verder weg konden. Er werd meer vis aangeleverd dat niet meer in de rieten manden paste. Maar dat hoefde ook niet meer, want op het land raakte het vervoer ook meer en meer gemotoriseerd, waardoor de vrouwen niet meer met kilo's vis hoefden te zeulen. Wat over is gebleven is de romantiek van het verleden. ,,In Haarlem heb je een café met de bijnaam De Stinkende Emmer", aldus Scheerder. ,,Daar gingen de vrouwen op weg naar huis een neut drinken. In Zandvoort heb je ook nog het Visserspad, die weg die de vrouwen vanaf het strand aflegden is authentiek bewaard gebleven. Dat proberen we zo authentiek mogelijk uit te beelden."

Ook een koor present

Met we bedoelt ze niet alleen zichzelf en de andere twee actrices, want Lava komt dit jaar met een heus koor naar Sint Maartenszee. De koorleden zingen een ontroerend repertoire van onder andere Sinéad O'Connor en een prachtig vierstemmig koorstuk maar dragen ook de rol als figurant tijdens de voorstelling.

De theatervoorstelling is op de genoemde data van 20.00 tot 22.00 uur. De kosten bedragen twintig euro per persoon, jongeren tot achttien jaar betalen vijftien euro. Kaarten zijn te verkrijgen via www.tglava.nl.

Een eeuwige blik van inspiratie

Els Schuilenga en Matthieu Wegman. (Foto: aangeleverd )

DIRKSHORN - Een rijzende ster in kunstminnend Nederland, veel te vroeg uit het leven gerukt. Maar Renske Schuilenga (1974-2017) blijft mensen inspireren. Haar schilderijen over paarden waren, door enerzijds het expressionistische karakter ervan en anderzijds omdat ze een meesteres was in het inschatten hoe het licht kleuren 'raken' en beïnvloeden, een geliefd onderwerp in vakbladen. Nu hangen de kunstwerken sinds kort onder meer op Landgoed Schagerwaard in Dirkshorn.

Paardenschilderijen brengen beleving en rust op Landgoed Schagerwaard

Een eerbetoon aan Renske en een inspiratiebron voor de cliënten van de dagbesteding, bedrijven, verenigingen en andere groepen mensen die naar de fonkelnieuwe Dirkshornse zorgboerderij komen. Hun gemene deler: de rust en beleving die ze vinden in een omgeving waarin paarden de bijzondere sfeer inkleuren. Een omgeving waarin Renske zich helemaal thuis zou hebben gevoeld. "Want naast schilderen waren paarden haar passie", vertelt haar moeder Els.

Matthieu Wegman, drijvende kracht achter Landgoed Schagerwaard, kijkt bewonderend naar een groots schilderij naast het trapgat. "Elke dag weer", benadrukt hij. ,,En ik ben niet de enige. De mensen met een zogezegd rugzakje die hier komen vinden nu niet alleen meer rust door vanuit het raam naar de paarden te kijken. Ze worden door de paarden van Renske nu ook elke dag zelf aangekeken. Het is een eeuwige blik van inspiratie."

Juiste mensen

Overigens is het voor mensen met en zonder beperking ook mogelijk om onder begeleiding paard te rijden. Zo is er een vaste groep van 50 cliënten met beperking die bij Landgoed Schagerwaard paardrijden. "Maar we bieden meer", benadrukt Matthieu. "Denk aan koken, sjoelen, andere spelletjes in elkaar timmeren van een tafel en nog veel meer: We hebben er de ruimte én de juiste mensen voor."

Dat laatste komt onder meer omdat de eigenaar de architect is achter een succesvol apothekersbedrijf. Hij kan de noden van de mensen beter inschatten, er beter op inspelen en heeft daartoe ook de juiste contacten. Met als resultaat dat de fysiotherapeut van de Hoep-Zuid nu ook op Landgoed Schagerwaard domicilie houdt. "Dat is meer dan handig als je dagelijks een kwetsbare groep mensen over de vloer hebt."

Twee etages

Wat betreft de ruimte: Landgoed Schagerwaard beslaat een groots oppervlak en bestaat uit twee etages. Dat maakt dat ook grote bedrijven, verenigingen en andere instellingen er vrijwel altijd terecht kunnen.

Middenweg 23a Dirkshorn. Tel. 06-20140879. info@landgoedschagerwaard.nl. www.landgoedschagerwaard.nl

Opgeknapte buitenbaden Dirkshorn en Warmenhuizen

zijn komende maanden continu open

VERVOLG VAN VOORPAGINA

WARMENHUIZEN/DIRKSHORN- De Stichting Sportservice Langedijk (SSL), de nieuwe beheerder van de buitenzwembaden De Veersloot in Dirkshorn en het Maarten van der Weijdenbad in Warmenhuizen, brengt nieuw elan in de tot voor kort verouderde complexen. Het vele timmeren, schilderen en andere werkzaamheden die zijn uitgevoerd hebben zich uitbetaald, want de start afgelopen maandag was spetterend. Corinna Mengers (49, Sint Maarten) en Jip van Otterloo (28, Alkmaar) denken dat het daarbij niet blijft en dat de mensen dankzij een nieuw concept ook na de opening veelvuldig zullen komen.

De opening van de buitenbaden werd met een groot evenement in het Maarten van der Weijdenbad gevierd met onder meer een flyboardshow, een stormbaan, een springkussen en boardingvoetbal. ,,Activiteiten, daarmee willen we ook op dagen met minder mooi weer mensen naar het zwembad toe weten te krijgen", aldus Van Otterloo. ,,Denk aan een voetbaltoernooi bijvoorbeeld." Hij doelt dan vooral op het Maarten van der Weijdenbad waar hij dagelijks te zien zal zijn. Het is de bedoeling dat De Veersloot meer de plek wordt voor gezinnen met kleine kinderen, gezinnen die kortom behoefte hebben aan enig overzicht en daarmee rust om hun kroost in de gaten te houden. ,,Wij gaan bezoekers daar ook actief over adviseren", vertelt Mengers die dagelijks op De Veersloot te vinden zal zijn. De rolverdeling tussen de zwembaden is bewust zo gekozen. Van Otterloo: ,,Warmenhuizen en Tuitjenhorn zijn zeer sportminded, daar willen we met ons aanbod op inspringen."

Dat houdt ook in ruimere openingstijden. Of beter gezegd: de poort is elke dag open, want beide zwembaden zijn tot 1 september dagelijks van 12.00 tot 17.30 uur toegankelijk en in de zomervakantie zelfs van 11.00 tot 20.00 uur. Bij mooi weer worden de openingstijden nog meer verruimd en als de septembermaand warm is blijven de twee baden ook open. Daarbij krijgen recreanten meer mogelijkheden, want elke dag is het bad tussen 12.00 en 14.00 uur gereserveerd voor banenzwemmers, in het hoogseizoen is dat van 10.00 tot 11.00uur.,,Vroeger was lang zwemmen een probleem door de lage temperatuur van het water, maar nu niet meer", aldus de twee bepalende gezichten van de twee zwembaden. ,,Je zwemt niet meer in water van zestien graden, maar van minimaal 22 graden. En grotendeels duurzaam opgewekt dankzij zonnecollectoren. We stoken alleen bij met gas indien noodzakelijk."

Een persoonlijk abonnement kost € 60, een gezinsabonnement voor twee personen € 119. Gaat het om meer gezinsleden, dan komt er voor elke persoon twintig euro bij.

Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen

(Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - In de nacht van 4 op 5 mei zal weer traditioneel het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar vele gemeenten worden gebracht. Vorig jaar heeft TAS'82 dit ook gedaan, samen met enkel atleten van AV NOVA en TAV'080. Het is een uitdaging en een prachtig evenement. Het is niet alleen lopen, maar ook bij toerbeurt voor de lopers fietsen met twee fietsen omdat de eerste uren in de nachtelijke duisternis wordt lopen. De start is rond 00.30 uur in Wageningen waar de fakkels worden aangestoken.

Het hele evenement begint met de dodenherdenking in Schagen bij het monument (19.00-20.00) waarna naar Wageningen wordt gereden. Daar is een avondprogramma rond hotel de Wereld. Vanaf middernacht is de start, en de aankomst in Schagen is om 13.00 uur bij het Slotplein, waar de burgemeester de atleten opwacht. Er zal ook den fakkel worden overhandigd aan de Veteranen van Schagen die deze, samen met de burgemeester, naar het monument op de Nieuwe Laagzijde brengen. Dit is tevens de start van alle andere activiteiten

(Foto: aangeleverd).

Een korte uitleg - In de nacht van 4 op 5 mei vindt jaarlijks de Bevrijdingsvuurestafette plaats. Dit jaar vieren wij 74 jaar vrijheid en wordt de Bevrijdingsvuurestafette voor de 74ste keer georganiseerd. Voorafgaand aan de estafette is er een ceremonie op het 5 mei plein in Wageningen. Tijdens deze ceremonie wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken, waarna de loopgroepen het Bevrijdingsvuur door heel Nederland verspreiden. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor leven in vrede en vrijheid. Het Bevrijdingsvuur is van Bayeux van de stranden van Normandië via Eindhoven, door de atletiekvereniging Pallas '67, in estafettevorm naar Wageningen gebracht.

Sportgroepen vanuit het hele land komen voor dit evenement naar Wageningen om het Bevrijdingsvuur op te halen en terug te brengen naar hun eigen gemeente. Het vuur wordt door burgemeester van Wageningen overhandigt aan de commissaris van de Koningin. Dit jaar verwachten we vanuit heel Nederland 70 gemeenten die loopgroepen afvaardigen om in Wageningen het Bevrijdingsvuur in ontvangst te nemen. In totaal nemen er ruim 2000 lopers en begeleiders deel aan dit unieke, nationale evenement.

Lintjesregen 2019

REGIO - Op vrijdag 26 april reikte burgemeester Marjan van Kampen acht Koninklijke Onderscheidingen uit. Deze personen worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De gasten werden dit jaar ontvangen in Dorpshuis AHOJ in Tuitjenhorn.

Mevrouw (Annemarie) Bergfeld

Mevrouw Bergfeld was van 1984 tot 1994 vrijwilliger bij de Vrijwillig Natuur en Landschaps Beheer afdeling Schagen, en vervulde van 1987 tot 2016 diverse functies bij De Groenling Schagen. Zij was daar bestuurslid, beleidsmedewerker, uitvoerder en educatief medewerker. In 1993 was mevrouw Bergfeld oprichter, en sindsdien fractiesecretaris van Duurzaam Schagen, de lokale politieke partij voor duurzaamheid in Schagen. In 2005 was mevrouw Bergfeld oprichter en tot 2012 vrijwilliger bij OGay Schagen. OGay Schagen bood activiteiten aan homoseksuele vrouwen en mannen aan. Van 2005 tot 2014 was zij ambassadeur voor en vrijwilliger bij de ANBO Roze 50+. Sinds 2008 verricht mevrouw Bergfeld lichte administratieve ondersteuning voor Wonen Plus Welzijn in Schagen.

De heer (Jan) Kant

De heer Kant zet zich sinds 1963 belangeloos in voor de biljartsport in Dirkshorn, maar ook voor district NW Nederland van de KNBB. Zo was hij van 1963 tot mei 2017 secretaris/voorzitter en wedstrijdleider van Biljartvereniging Krijt Op Tijd. Van 1975 tot 2017 was de heer Kant districtsarbiter voor district NW Nederland en van 1986 tot 2008 was hij penningmeester. Sinds 2008 is de heer Kant lid van de commissie toezicht reglementen.

Mevrouw (Maud) Poland – de Goede

Mevrouw Poland is sinds 1978 actief als coördinator voor De Zonnebloem afdeling Zuid Zijpe/Sint Maarten/Dirkshorn. Sinds 2004 is zij de voorzitter. Daarnaast is zij vanaf 1980 vrijwilliger bij RK Kerk OLVG in Burgerbrug. Bij dit genootschap is zij leidster van de kindernevenactiviteiten, coördinatrice van de avondwakegroep en kerkwerker.

Mevrouw (Lia) Blom – van Loo

Mevrouw Blom was van 1990 – 2018 actief voor de Vereniging van Eigenaren 't Nespade in Schagen. Daarnaast was mevrouw Blom van 1968 tot 1980 actief voor de Stichting Westfriese Folklore, waar ze mee liep in de optochten. Ze was van 1980 tot 1985 secretaris voor Stichting Tennisclub Schagen. Van 2006 tot 2014 was zij secretaresse bij de Doopsgezinde kerk in Schagen. Tot op heden is ze daar nog steeds actief als vrijwilligster. Sinds 1971 is mevrouw Blom bestuurslid en vrijwilliger bij de kleine dames kegelclub HOS in Schagen.

Mevrouw (Anna-Marie) Goos – van Pel

Mevrouw Goos is sinds 1970 gastvrouw in diverse ziekenhuizen in Den Helder, Vlissingen en Den Haag. Daarnaast was zij van 1986 tot 1990 coördinator bij Stichting Welzijn Ouderen Sassenheim. Sinds 2003 is zij vrijwilliger/gastvrouw bij de Foreest Medical School, een onderdeel van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar.

De heer (John) Ursem

De heer Ursem zet zich sinds 1981 in als vrijwilliger bij Vereniging Paardrijden Gehandicapten De Vrije Teugel in Waarland. Hij begon als begeleider van de paardrijlessen, werd in 1982 penningmeester en zette in 1984 een donateursactie op. Elke 2 jaar organiseert hij de ruiterkampen en nog steeds is hij begeleider. Voor zijn penningmeesterschap werd de heer Ursem in 2015 nationaal erkend dor verkozen te worden tot penningmeester van het jaar 2015. Daarnaast is de heer Ursem sinds 1988 collectant voor de Nierstichting.

Mevrouw (Tiny) Smit - Land

Mevrouw Smit is sinds 1977 bestuurslid van de Hervormde Evangelisatievereniging Bethel in Schagen. Sinds 2008 is zij vrijwilliger voor Humanitas in Schagen. Daarvoor bezoekt zij wekelijks eenzame mensen. In 2011 werd mevrouw Smit voorzitter van de Fryske Krite "Gijsbert Japicks", een vereniging die het sociale contact van de Friezen in Den Helder onderhoudt.

Mevrouw (Astrid) Neve – Struijff

Vanaf 1992 zet mevrouw Neve zich in als EHBO'er. In 2011 werd de Eerste Hulp Verlening Schagen opgericht. Zij werd de voorzitter. Sinds 2013 geeft zij EHBO les aan schoolkinderen. Ook is mevrouw Neve sinds 2001 de begeleidster van kinderdansgroep Westfriese Folklore.

Nationale Herdenking op zaterdag 4 mei

REGIO - "Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties"

Het thema is: Geef de vrijheid door.

                        Kiezen en Vrijheid.

18.00 uur         Van alle openbare gebouwen worden de vlaggen halfstok gehangen. Particulieren worden verzocht hetzelfde te doen. De vlaggen blijven halfstok hangen tot zonsondergang.

19.00 uur         Herdenkingsbijeenkomst in de Oude Ursulakerk, Dorpsstraat 93 te Warmenhuizen. De kerk is open om 18.45 uur. Aan deze bijeenkomst werken mee: de heer J. Schrijver van de gemeente Schagen, Pastoor C.G.M.B. Hulsebosch, de heer K. Schippers en mevr. R. Frans van de Hervormde kerk, de Harmonie o.l.v. de heer T .v.d. Kieft, Dhr. B. Huibers, Erinn Mosch, Megan Mosch en Anna Schippers van de Hoge Ven, ceremoniemeester André Mosch en de leden van het 4 mei comité: Helwich Meijer-Starreveld en Carla Mosch-van Duin

Van 19.45 uur tot 19.55 uur luiden de klokken van beide kerken.

19.50 uur         Stille tocht vanaf de oude Ursulakerk naar het oorlogsmonument

19.58 uur         De Last post wordt geblazen

20.00 uur         Twee minuten stilte.

Hierna volgt de kranslegging en er worden er bloemen neergelegd door de kinderen. Ook kunnen de aanwezigen bloemen neer leggen. Het Wilhelmus wordt gespeeld door de Harmonie en er wordt meegezongen door de aanwezigen. Sluiting van de herdenking door de vertegenwoordiger van de Gemeente Schagen.

Proef voorbode van de zomer bij Da Mari en Da Alessandro

WARMENHUIZEN- De zon die het gelaat verwarmt. Ook in de avonduren, want met de komst van het voorjaar lengen de dagen ook. Dan komt de zin in dat heerlijke wijntje, in de vakantie. Naar Italië bijvoorbeeld of specifiek Sardinië, want daar liggen de roots van Alessandro Garzia van het Italiaanse restaurant Da Alessandro in Warmenhuizen. Geen tijd voor een restaurant, maar wilt u toch met een snellere hap een vleugje van het voorjaar proeven? Ga dan langs bij Turkse pizza,-, spareribs- en kapsalonspecialist Da Mari, ook in het Warmenhuizer dorpshart gelegen. Dat wordt gerund door Mary Pandino, partner van de chef d'Italiano.

Die klank alleen, d'Italiano, die smaakt naar meer. En daarvoor hoef je nu niet meer ver van huis, want Da Mari en Da Alessandro zijn sinds enkele maanden open. Tegelijkertijd is de kwaliteit vertrouwd, want Alessandro Grazia is de broer van Emaliano, eigenaar van het Italiaans/Sardinese restaurant Amore Mio dat al decennia een begrip is in Callantsoog en de wijde omgeving.

Bij Da Alessandro heb je de keuze uit, uiteraard, tientallen pizza's, vele pasta's en overheerlijke lasagne. Bereid met receptuur die van generatie op generatie is doorgegeven en die ze op Sardinië benoemen als erfgoed van da nonna (van oma). De kwaliteit ervan behoeft geen toelichting. Onlangs nog ging presentator Chris Zegers van het tv-programma 3 op Reis langs bij een Sardinese familie die pasta maakte op een manier die zo verfijnd was dat dit ambacht nergens anders ter wereld kon worden uitgevoerd behalve op dit eiland vol culinaire verrassingen. Nu is de pasta van Alessandro niet zo specialistisch maar niettemin wel net als zijn andere gerechten hoogstaand. Zo ook de dranken die volgens de eigenaar ook net wat goedkoper zijn dan elders. Tip van het huis: de chiu chiu, een biologische wijn uit de regio Marche in het midden van Italië (net onder San Marino). En voor wie moet werken: de espresso is echt Italiaans. Zo lekker dat je hem volgens Alessandro ook moet proeven als je vrij bent. Maar dan wel met wat alcohol voor fijnproevers, grappa, erin.

Waar hij zich richt op de Italiaanse keuken, bereidt Da Mari de niet-Italiaanse gerechten die in trek zijn bij ons Nederlanders: Turkse pizza's, kapsalons en spareribs. Maar ook deze 'snelle happen' worden net wat smaakvoller en hoogstaander qua kwaliteit klaargemaakt dan elders volgens Mary. ,,Dat exclusieve, dat genieten van het eten, dat zit gewoon in onze genen."

Voorjaarsactie

Niet alleen voor het diner, maar ook voor de lunch, benadrukt ze. Da Mari en Da Alessandro hebben op dat gebied tijdelijk een wat je noemt 'heerlijke' actie die de buik vult en de portemonnee gevulder houdt. Bekijk daarvoor de advertentie op de achterpagina van deze krant.

Turkse pizza,-, spareribs- en kapsalonspecialist Da Mari, Theresiaplein 30, 1749 AM Warmenhuizen. Telefoon 06-44436827. www.damari-warmenhuizen.nl/contact

Pizzeria & Restaurant Da Alessandro, Dorpsstraat 169, 1749 AC Warmenhuizen. Telefoon 0226-390 297. www.pizzeriadaalessandro-warmenhuizen.nl/

Asperges en aardbeien by Broersen zijn begrip in de regio

Vers, verser, verst

WARMENHUIZEN- Gelegen aan de rand van het dorp en je kunt er tegelijkertijd niet omheen. Het familiebedrijf by Broersen is van april tot en met september het vliedend middelpunt van veel reizigers tussen Alkmaar en Schagen enerzijds en de kust en Warmenhuizen/Tuitjenhorn/Waarland anderzijds. Of anders gezegd: van oost, west, noord en zuid wordt een pitstop gemaakt voor de boerderijwinkel dan wel de zelfpluktuin van het familiebedrijf by Broersen nabij Warmenhuizen. Twee jonge ondernemers en hun ouders die staan voor de moderne boodschap: meer vers, meer duurzaamheid, meer gezond. Dat wordt uitgedragen met twee specialismen, aardbeien en asperges.

Deze worden uiteraard zelf geteeld. ,,Onze aardbeien zijn van eind april tot en met september verkrijgbaar en onze asperges zijn te koop van april tot en met juni", vertellen de Broersens. Dat die in trek zijn blijkt op de parkeerplaats en in de boerderijwinkel: ook op zomaar een dinsdag ergens in de middag rijden de auto's af en aan en moet je in de winkel even geduld hebben. Maar dan worden de gewenste producten ook netjes voor je ingepakt. Geduld loont ook anderszins, want by Broersen heeft momenteel, tot en met zondag 5 mei, een pakkende actie (zie advertentie elders in deze krant).

Overigens verkoopt het familiebedrijf meer dan alleen aardbeien en asperges. Dat blijkt als je door de zelfpluktuin loopt waar het een klein walhalla is aan versproducten. Diverse soorten kleinfruit en snijbloemen kunnen mensen in de zomer zelf plukken en snijden. En: ,,In de boerderijwinkel staan bakjes voor het fruit en liggen schaartjes voor het snijden van de bloemen", aldus Kay en Sem. In de zomervakantie kunnen er zelf aardbeien worden geplukt.

Popup lentediner

Beleving is alles by Broersen en dat blijkt ook uit het volgende initiatief: op woensdag 29, donderdag 30, vrijdag 31 mei alsmede zaterdag 1 juni wordt in de kas van de zelfpluktuin een zogeheten Pop Up in de Polder Lentediner gehouden. Deze editie wordt ingekleurd door restaurant De Ooievaar die van 18.00 tot 22.00 uur een viergangendiner verzorgt waar de aardbeien en groene en witte asperges van de gastheer uiteraard in verwerkt zijn. Meerdere edities volgen ook in juni. Voor meer informatie en/of aanmelding hiervoor: www.popupindepolder.nl. Wees er snel bij, want vol is vol!

Jan Piet Oostwouder te gast in het programma 'Met de deur Open'

Jan Piet Oostwouder te gast in het programma 'Met de deur Open'. (Foto: Marjo Vlaar)

SCHAGEN - In het programma 'Met de deur Open' op radio Schagen FM is zondag 5 mei van 10.00 tot 12.00 uur Jan Piet Oostwouder van Oostwouder Tank- & Silobouw BV in 't Zand te gast. Oostwouder is een zelfstandig familiebedrijf met 40 jaar ervaring in het bouwen van silo's en opslagtanks. Vanaf 1990 is het gespecialiseerd in RVS gelaste opslagtanks.

Presentator Kitty Mertz praat met Jan Piet Oostwouder over zijn werk, leven en liefhebberijen. De afgelopen jaren werd hem regelmatig gevraagd hoe het bedrijf is ontstaan. Het begon allemaal met zijn opa Oostwouder als bakker. Jan Piet Oostwouder schreef er een boek over 'Van broodbakker tot tankenbouwer' dat onlangs is uitgekomen. De muziek die tijdens het programma is te horen is de keuze van Jan Piet en de techniek is in handen van Hans van den Hoeven. 'Met de deur Open' is te beluisteren op de kabel via 96.5, in de ether via 107.7, achter de beeldkrant via kanaal S12+, digitaal via kanaal 40 en via de website www.schagenfm.nl onder het knopje 'luister live'.

Fietsen op 5 mei naar de kapel op de Keins

TUITJENHORN - Een eucharistieviering op zondag 5 mei (10.00 uur) in de H. Jacobus de Meerdere in Tuitjenhorn. De zang wordt verzorgd door het Mannenkoor. Voorganger is Pastoor Tilma. Na de viering is er een fietstocht georganiseerd met een bezoek aan de Mariakapel op de Keins (ongeveer 15 kilometer). Wie dat te ver vindt kan natuurlijk ook met de auto gaan! Het is dit jaar 500 jaar geleden dat op de Keins een kapel werd gebouwd. Een aangespoeld Mariabeeldje was het middelpunt van enkele wonderlijke gebeurtenissen. Nu nog steeds is de Keins een wonderlijke plek. Elke dag komen er mensen naar de kapel om even een kaarsje aan te steken, stil te zijn, tot rust te komen, liefde en warmte te voelen en te bidden. Dit jubileumjaar is een mooie aanleiding om met elkaar samen een bezoekje te brengen aan Maria op de Keins en gezellig met elkaar koffie of thee te drinken. Dus houdt zondag 5 mei vrij.


Informatieavond zonbescherming en huidkanker

De afdeling dermatologie van Noordwest Ziekenhuisgroep organiseert op woensdag 8 mei een informatieavond over huidkanker. De bijeenkomst is voor belangstellenden die graag meer informatie willen over dit onderwerp. De informatieavond vindt plaats van 19.30 uur tot 21.30 uur in de Zr. Kueterzaal, locatie Den Helder. De zaal is open vanaf 19.00 uur en de toegang is gratis.

Deskundige de heer P. Nijboer, dermatoloog Noordwest, vertelt deze avond over zonneschade van de huid, het belang van smeren en het voorkomen van huidkanker. Er is ruim de gelegenheid om vragen te stellen. De bijeenkomst is een informatieve avond, er is daarom geen mogelijkheid om uw huid te laten controleren. Om deze bijeenkomst bij te wonen is aanmelden noodzakelijk. Dit kan via telefoonnummer 0223 – 69 6904 of via e-mail poli.dermatologie@nwz.nl. Vermeld in de mail naam, telefoonnummer en aantal personen die mee komen. Verhinderd, laat dit ons weten.

Twentse uitvinding zeer klimaateffectief

OMRINGDORPEN - Het Enschedese bedrijf TONZON heeft een innovatieve isolatiemethode waarbij lucht op een slimme manier wordt verpakt tot super isolerende lagen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van speciale folies met een zeer lage emissie van warmtestraling. Daarmee is al bijna 40 jaar succesvol ervaring opgedaan in de Nederlandse praktijk. Omdat de gebruikte lucht overal gratis aanwezig is, zijn er bij deze isolatietechniek geen vrachtwagens nodig voor transport. Dat geeft minder files, overlast voor de buurt en scheelt een hoop diesel met de bijbehorende uitlaatgassen en fijnstof.

Het meest bekend is het Thermoskussen voor vloerisolatie dat de warmtestraling van de onderzijde van vloerconstructies trapsgewijs naar nul reduceert. Samen met de stilstaande lucht stopt dit alle verlies van warmte naar de kruipruimte. Bestaande vloeren worden daarmee warmer dan nieuwbouwvloeren. Voor het isoleren van een voorzetwand is het Thermosheet ontwikkeld. Met deze folie kan een complete wand van boven tot onder en van links naar rechts met materiaal uit één stuk worden afgesloten zonder naadje of kiertje. Door meerdere lagen achter elkaar te plaatsen waarbij steeds een luchtlaagje van twee centimeter wordt opgesloten, creëer je met minder ruimteverlies méér isolatiewaarde.

Comfortabel, gezond en energiezuinig wonen

Landelijke bekendheid geniet een jarendertigwoning in Enschede met een energienota van slechts 20 euro per maand. De vloer is geïsoleerd met Thermoskussens, buitenwanden en dak zijn geïsoleerd met Thermosheets. De radiatoren zijn voorzien van HR-radiatorfolie en de geïsoleerde cv-buizen van HR-bandagefolie. Het bad is geïsoleerd met TONZON Badisolatie en ook de warmtepanelen zijn aan de achterzijde verbeterd met HR-radiatorfolie. De kruipruimtebodem heeft een stevige Bodemfolie gekregen tegen vocht en radongas. Zo komt er geen vocht meer uit de kruipruimte de woning binnen. De woning kan daardoor op een natuurlijke manier geventileerd worden. Kostbare energieverbruikende en geluid producerende ventilatievoorzieningen met een beperkte levensduur -die bovendien periodiek onderhoud nodig hebben- zijn daarmee overbodig.

www.tonzon.nl

Noordkopvoorelkaar zoekt vrijwilliger deurwacht

SCHAGEN - Vrijwilligerspunt Noordkopvoorelkaar zoekt een vrijwillige deurwacht voor De Bron in Schagen. Veiligheid is belangrijk voor cliënten en personeel. Als deurwacht ben je klantvriendelijk. Beantwoordt vragen van bewoners en wijst als het nodig is de weg aan bezoekers. Er wordt gewerkt in roosterverband van 17.00 tot 20.00 uur. Mail voor meer informatie naar info@noordkopvoorelkaar.nl of bel op maandag, dinsdag of donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar telefoonnummer 0224- 291042.

Vesper in Warmenhuizen

WARMENHUIZEN - De eerstvolgende vesper in de fraaie Oude Ursulakerk, Dorpsstraat 93 te Warmenhuizen is op zondag 12 mei. Een vesper is een gezongen en gesproken avondgebed, gestoeld op de Anglicaanse evensong en tevens met elementen uit Katholieke en Protestantse tradities. De cantorij staat o.l.v. mw. Connie Kriek, lector is mw. Corrie Smit en de orgelbegeleiding is in handen van de heer Bert Huibers. De aanvangstijd is 19.30 uur, de vesper duurt ruim een half uur. Wel belangstelling hebben, maar op genoemde datum niet kunnen: op zondag 2 juni wordt deze vesper herhaald in de Protestantse kerk, Raadhuisstraat 5 In Dirkshorn. Alleen zijn de Bijbellezingen de voor die dag voorgeschrevene met de daarbij behorende liederen.

Foto's kijken in Callantsoog

CALLANTSOOG - Leden van de Historische Vereniging Callantsoog zijn maandag 13 mei van 14.30 uur tot 16.30 uur weer in de foyer van het Dorpshuis aanwezig om oude foto's te bekijken. Hier hebben zij ook de beschikking over een beamer om foto's te projecteren. Samen met bezoekers proberen zij meer gegevens over deze foto's te krijgen. Vragen of opmerkingen en komen die tijdens een bijeenkomst niet aan bod, zet ze even op papier of mail ze, dan komt de vereniging er zeker op terug. Via de website www.historischeverenigingcallantsoog.nl kan men het digitale fotobestand raadplegen. Verder hebben belangstellenden hier ook toegang tot oudere exemplaren van 'De Clock van callens-ooghe' en 'De Badbode'.

De Historische Vereniging 'De Zijpe' organiseert een historische wandeling

Historische wandeling door de Historische Vereniging 'De Zijpe' (Foto: aangeleverd).

BURGERBRUG - De start van de historische wandeling op zondag 2 juni is in de 'Oldskoel' in Burgerbrug (Grote Sloot 116A). ''Om 13.00 uur en we lopen langs de Grote Sloot naar Molen F, waar we een rondleiding krijgen. Vervolgens voert de tocht ons over de Oude Schoorlse Zeedijk en na een pauze in Krabbendam, lopen we over de Westfriese Omringdijk terug naar Burgerbrug, waar we om ca. 16.00 uur zullen terugkomen in de Oldskoel. (de tocht is ongeveer 6 km.) De kosten zijn: € 7,50 voor leden van de Historische Vereniging en € 10,-voor niet leden en hiervoor krijgt u een informatieboekje over de route, drinken, een koekje/ snoepje onderweg, rondleiding door de molen F en koffie / thee met gebak na afloop in de Oldskoel.'' Er kunnen maximaal 20 mensen mee en de tocht gaat door met minimaal 10 deelnemers: Weer, of geen weer! Aanmelden (verplicht!) kan bij: Ineke van Stuijvenberg, telefoon: 0224-571533. e-mail: overkant@kpnmail.nl

Voorlezen XL rond Annie M.G. Schmidt

Voorlezen XL rond Annie M.G. Schmidt. (Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - Annie M.G. Schmidt is een van de bekendste schrijvers van Nederland. Wie is er niet groot geworden met haar verhaaltjes over Jip en Janneke, Floddertje en Pluk van de Petteflet? Ieder jaar rond haar geboortedag op 20 mei worden er in Nederland activiteiten georganiseerd om haar te eren. Daarom is het woensdagmiddag 15 mei feest in bibliotheek Schagen. Er wordt voorgelezen uit haar werk en daarna gaan de kinderen knutselen. De toegang is gratis en vooraf aanmelden niet nodig. Voorlezen XL woensdag 15 mei in bibliotheek Schagen in Markt 18, Torenstraat 1a, aanvang 15.00 uur, toegang gratis.

Kledingbeursen voor minima

Kledingbeursen voor minima. (Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - Er zijn weer kledingbeursen voor de minima op vrijdag 10 mei van 19 tot 20.30 uur en op zaterdag 11 mei van 10 tot 12 uur zijn er weer kledingbeursen voor de minima. De organisatie is vanuit de Volle Evangelie Gemeente Schagen. Een minimum inkomen, waarbij we denken aan bijstand, onder bewind, voedselbank, of bijvoorbeeld alleen AOW, dan van harte welkom om op de beurs te komen. Er is volop zomerkleding voor heren, dames, kinderen en baby's. De kleding en de schoenen kosten een euro per stuk. Er is ruimte om te passen en er staat een kopje thee of koffie klaar. Tijdens en ook voor de beurs uit , is er een mogelijkheid om de gebruikte kleding in te leveren. Speelgoed over? Dan is ook dat van harte welkom. Neem zelf een tas mee? De beurzen worden gehouden aan de Hoep 6 in Schagen. Voor het brengen van kleding en voor informatie contact opnemen met Jan en Liesbeth Dros j.l.dros@hotmail.com telefoon 0224 217278 of 0634129124

Donatie Rabobank voor Muziekschool Valkkoog

Donatie Rabobank voor Muziekschool Valkkoog. (Foto: aangeleverd).

VALKKOOG - Het Coöperatiefonds van de Rabobank heeft € 750,00 gedoneerd voor de aanschaf van muziekinstrumenten voor Muziekschool Valkkoog. Met eveneens een gift van Welzijnsfonds de Heren van Scaghen en de opbrengst van Rabobank Clubkas Campagne heeft de muziekschool een grootbasblokfluit aan kunnen schaffen ten behoeve van de blokfluitensembles. Muziekschool Valkkoog heeft het samenspel hoog in het vaandel staan en bij de blokfluitensembles - met bijna 30 spelers - leefde al jaren de wens een grootbasblokfluit aan het instrumentarium toe te voegen. Dank zij de donaties van Rabobank en het Welzijnsfonds de Heren van Scaghen kon het kostbare instrument gekocht worden. Op zaterdag 13 april, tijdens een grote blokfluitspeeldag, heeft René de Visser namens de Rabobank de grootbas officieel overhandigd aan Marga van der Pol van Muziekschool Valkkoog. Na overhandiging kreeg René de Visser een spontane aubade van de ruim 30 blokfluitisten.

Kinderdansgroep Westfriese Folklore gaan weer oefenen

Kinderdansgroep Westfriese Folklore gaan weer oefenen. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Op donderdag 9 mei begint weer het oefenen van de kinderdansgoep van de westfriese Folklore. De repetitie is van 15.00 uur tot 16.00 uur op het Cultuurplein achter restaurant de Posthoorn op de Markt te Schagen. Bij slecht weer wordt de repetitie verplaatst naar het Makado centrum. Alle kinderen –zowel jongens als meisjes- vanaf 4 jaar zijn van harte welkom!

Het lijkt wel een Mondriaan

Van de week tijdens de zonsondergang een tulpenveld gefotografeerd: lijkt wel een Mondriaan. (Foto: Joke Ligthart-Wognum)

Programma's 4 mei-herdenkingen Schagen

Het jaarthema dit jaar is: In vrijheid kiezen

"…Dit jaar vieren we dat het algemeen kiesrecht precies honderd jaar bestaat. We zijn ons bewust van de strijd die ervoor is gevoerd, met name door arbeiders en vrouwen. En we kennen de waarden die erachter schuilgaan: een gelijke behandeling ongeacht geslacht, afkomst of religie, vrijheid van meningsuiting, onafhankelijke rechtspraak en respect voor minderheden. In vrijheid kunnen kiezen moedigt aan om zelfstandig te denken, om je als individu goed te informeren, je een mening te vormen en om je kritisch te verhouden tot de zelfgekozen volksvertegenwoordiging en regering. Het vraagt en stimuleert betrokkenheid…" Door Khadija Arib

Op zaterdag 4 mei 2019 vindt de dodenherdenking plaats in 7 kernen van de gemeente Schagen. Hierbij herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.

Vlag halfstok

Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang hangen vlaggen halfstok bij openbare gebouwen in de gemeente Schagen. Aan de inwoners wordt gevraagd hetzelfde te doen. Verder wordt verzocht om muziek en activiteiten te staken tussen 19.45 en 20.15 uur en de gelegenheid aan ieder te bieden om twee minuten stilte tussen 20.00 en 20.02 uur in acht te kunnen nemen.Ten tijde van de herdenking (tussen 19.30 en 20.15 uur) is het mogelijk dat er een deel van de omgeving rond de oorlogsmonumenten wordt afgesloten.

Hier volgen in alfabetische volgorde de herdenkingen in de kernen van Schagen:

Callantsoog

19.30 uur         Verzamelen onder het afdak van Plein 22 in Callantsoog

19.40 uur         Luiden van de klok, vertrek naar het Kerkplein / kerkhof

Leggen bloemen en krans op het graf van de Engelse piloot, bij de plaquette en bij het monument

19.50 uur         Muziekvereniging Zijpe speelt stemmige muziek op het Kerkplein.

20.00 uur         Twee minuten stilte

20.02 uur         Muziekvereniging Zijpe speelt het Wilhelmus

Na afloop bijeenkomen in het Brandpunt. Raadslid Friso Teerink is namens het gemeentebestuur aanwezig.

Dirkshorn

19.30 uur         Verzamelen bij het Vliegersmonument aan de Raadhuisstraat

19.40 uur         Onder Ons speelt passende muziek

                        Scouting hijst vlag halfstok

19.45 uur         Welkom en korte toespraak door K. Francis

                        Toespraak afgevaardigde PKN Kerk

                        Toespraak namens Gemeentebestuur,        

Gedicht door leerling en ouder van de OBS Meerkoet

19.55 uur         Passende muziek door Onder Ons

19.58 uur         Luiden van kerkklok

20.00 uur         Trompetsignaal

20.00 uur         2 minuten stilte

20.02 uur         Wilhelmus, 2 coupletten door Onder Ons

                        Vlag wordt in top gehesen tijdens 2de couplet

20.04 uur         Leggen van de bloemen

                        Onder Ons speelt hierbij

20.07 uur         Sluiting door Ina Kaan

waarna Onder Ons tot slot speelt. Het raadslid Jonne van de Beek zal namens het gemeentebestuur aanwezig zijn en spreken.

Schagen

19.00 uur:         Algemene herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk aan de Markt, met als spreker Mr.Dr. P.J.J. (Peter) van der Kruit. Hij zal spreken rondom het landelijk thema 'in vrijheid kiezen'. De muzikale omlijsting is in handen van Quinty Baars (zang en piano) en Gerard Baars (gitaar). Leden van toneelvereniging OZOS verzorgen de declamatie van gedichten.

19.40 uur:         Aanvang stille tocht vanaf de Markt naar het monument 'Gedenkt hen die vielen voor onze vrijheid' aan de Nieuwe Laagzijde. De tocht voor alle burgers ongeacht leeftijd, status, huidskleur, culturele herkomst en religieuze of politieke voorkeur, wordt in stilzwijgen afgelegd en alleen begeleid door klokgelui. Bij het monument volgt een declamatie van gedichten door toneelvereniging OZOS en door enkele scholieren van het Clusius college en hierop volgt het spelen van de 'Last Post' door Schagens Harmoniekapel.

20.00 uur:         Na de 'Last Post' volgen twee minuten stilte met aansluitend het spelen van het Wilhelmus door Schagens Harmoniekapel. De eerste keer zonder samenzang, de tweede keer wordt men verzocht het eerste couplet van ons volkslied mee te zingen. Na afloop van de plechtigheid bij het monument is er gelegenheid om onder het genot van een kop koffie of thee van gedachten te wisselen in de ontvangstruimte van de Grote Kerk aan de Markt. Raadslid Hans Kröger is aanwezig namens het gemeentebestuur.

Sint Maarten

19.30 uur         Verzamelen Dorpshuis "De Klimop"

19.45 uur         Onder begeleiding van muziekkorps Hildegardis loopt de stoet naar het oorlogsmonument op de splitsing Herenweg / Hoge Buurt

19.59 uur         Taptoe signaal

20.00 uur         Twee minuten stilte

20.02 uur         Muziekkorps Hildegardis speelt het Wilhelmus

20.05 uur         Kranslegging

20.10 uur         Sprekers

Burgemeester Marjan van Kampen zal namens het gemeentebestuur aanwezig zijn en spreken.

Warmenhuizen

19.00 uur         Herdenkingsbijeenkomst NH Kerk "de Oude Ursulakerk;

                        Samenzang

                        Lied-Gebed-Acclematie

                        Lezing

                        Overweging

19.50 uur         Stille tocht naar het herdenkingsmonument (let op: verkeersregelaar zorgen hier voor het verkeer)

19.58 uur         Taptoe signaal

20.00 uur         2 minuten stilte

20.05 uur         Kranslegging en bloemenhulde

20.07 uur         Wilhelmus

20.10 uur         Sluiting

Raadslid Jan Schrijver zal namens het gemeentebestuur aanwezig zijn en spreken

Petten

19.25 uur         Verzamelen Ketelduinweg nabij restaurant Moritz (kinderen van OBS De Springschans lopen dit jaar ook mee)

19.35 uur         Start van de stille tocht naar het Bellismonument aan de J.C. Bellisstraat

19.45 uur         Gedichten en toespraak

19.59 uur         Taptoesignaal

20.00 uur         Twee minuten stilte

20.05 uur         Spelen van het Wilhemus door de Muziekvereniging Zijpe

Wethouder Joke Kruit zal namens het gemeentebestuur aanwezig zijn en spreken.

Zijpersluis

Monument "De Hand" staat bij de Parallelweg (westelijk van de weg langs het Noordhollands Kanaal). Bij deze herdenking zijn vertegenwoordigers van de gemeente Bergen en van het Comité 4 mei Schoorl, Groet en Camperduin aanwezig. Vertegenwoordigers van de gemeente Schagen verzamelen voor de boerderij van de familie Van Assem, Parallelweg 3 te Burgerbrug. Van daaruit start de stille tocht naar het monument.

19: 45 uur         De stoet uit de gemeente Schagen loopt richting monument waar ze bij de toegang naar het monument de stoet uit de gemeente Bergen ontmoeten.

19.48 uur         De "Last post" wordt geblazen en de Brandweer uit Bergen brengt de eregroet.

20.00 uur         Twee minuten stilte, daarna beëindigt de Brandweer de eregroet en is aansluitend de kranslegging door de gemeente Bergen, gemeente Schagen en het comité 4 mei Schoorl.

Namens de gemeente Schagen zal raadslid Puck de Nijs aanwezig zijn. Wethouder Klaas Valkering is namens het gemeentebestuur van Bergen aanwezig,

Concert voor de vrijheid door Mannen van Naam

De Mannen van Naam komen naar de Herboren Toren in Burgerbrug. (Foto: aangeleverd).

De Herboren Toren sluit seizoen af op 5 mei

BURGERBRUG - Een podium vol prachtige muziekinstrumenten. Drie boezemvrienden vol liedjes en verhalen. Vrije vijftigers die een boel te vertellen hebben. Want wat stralen ze een levenslust uit! De Mannen van Naam hadden eind 2016 groot succes in de Herboren Toren. Nu komen ze terug met een spiksplinternieuw programma, dat speciaal voor deze keer is omgedoopt van MAN MAN MAN tot concert voor de vrijheid.

De mannen vinden namelijk dat je nooit stil moet staan, dat je altijd onderweg moet blijven. Dat vertaalt zich in liedjes als De reiziger en Op weg. Heel bijzonder is het liedje Dag prachtig land dat Ad Grooten schreef over zijn moeder die in Indië werd geboren en het jappenkamp overleefde. Maar bij de Mannen van Naam is de schaterlach nooit ver weg. Altijd is er de relativering. Het sympathieke contact met het publiek. Een vrolijke Keltische folkdeun. Een accordeon, een banjo, een fluit of een doedelzak. Een aanstekelijk refrein of een goeie grap, want de vrijheid moet je vieren! Alle drie stonden ze ooit aan de basis van de bekende folkband Pater Moeskroen. De garantie dat ze wel een feestje kunnen bouwen... het concert voor de vrijheid! Ton Smulders: Zang, gitaar, mondharmonica en verhalen, Ad Grooten: Mandoline, banjo, bouzouki, gitaar, whistle, doedelzak en zang en Wilbert van Duinhoven: Bas, accordeon, melodica, cajon en zang.

Zondag 5 mei. 15.00 uur Entree: 12,50. Reserveringen via Jannie Paarlberg j.paarlberg@zonnet.nl / 06 51831738. www.mannenvannaam.nl

De Boet viert Moederdag

De Boet viert Moederdag met een heerlijk Moederdagontbijt. (Foto:aangeleverd).

HOOGWOUD - Tuincentrum De Boet zet op zondag 12 mei de bloemetjes buiten voor Moederdag. In het Tuincafé begint u de dag goed met een heerlijk moederdagontbijt. Een smakelijke verrassing voor iedere moeder!

Van leuke cadeaukaarten tot prachtige snijbloemen: een cadeautje van De Boet doet het altijd goed. Ook voor een gezellig dagje uit bent u van harte welkom. Op 12 mei van 10.00 tot 12.00 uur kunnen bezoekers genieten van een met zorg samengesteld Moederdagontbijt. Schuif aan en geniet van de kakelverse eitjes met vers afgebakken broodjes, hartig en zoet broodbeleg onder het genot van een glas vers geperste jus d'orange en een kop koffie of thee. Daarnaast is er voor iedere moeder een leuke verrassing! Al met al een ontspannen en geslaagd begin van de dag voor slechts 5,95 per persoon. Een tafel kan gemakkelijk gereserveerd worden via horeca@deboet.nl (vol is vol).

Na het moederdagontbijt verrast sfeermaker De Boet u met het allermooiste voor in en om het huis. Wie de afgelopen tijd een bezoek heeft gebracht aan het tuincentrum zal het al opgevallen zijn: De Boet is helemaal klaar voor de zomer! Met een winkel vol stralende zomerbloeiers, comfortabele tuinmeubels, kleurrijke tuinkussens, smakelijke barbecues en vrolijke accessoires kunnen de echte shopfanaten hun hart ophalen. Alles om huis, tuin en balkon summerproof te maken. Laat u ook betoveren door de pracht van de natuur op de unieke kwekerij vol grote bomen en sierlijke struiken (achteraan het parkeerterrein), plof neer in de grootste tuinmeubelshow van de regio en laat u inspireren op de geheel vernieuwde interieurafdeling door merken als By-Boo en BePureHome. Ontdek de laatste trends en stel al uw vragen.

Komt u ook? Zaterdag 12 mei is Tuincentrum De Boet, Oosterboekelweg 2a in Hoogwoud geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Feestelijke openingsdienst Vegschagen

SCHAGEN - Volle evangelie gemeente Schagen (vegschagen) Hoep 6, is voor de samenkomst op de zondag verhuisd naar een andere locatie, namelijk de bioscoop! Reden voor deze verhuizing is de groei van het aantal leden. ''We zijn erg blij met deze bijzondere ontwikkeling en willen dan ook graag een feestelijke openingsdienst houden welke zal plaatsvinden op zondag 19 mei a.s. Het wordt een inspirerende kerkdienst waarbij we iedereen van harte welkom willen heten,'' zegt Cor Jong. Voor de (jongste) kinderen is er een eigen programma. De kerkdienst zal plaatsvinden in zaal 1 van bioscoop Kinepolis Schagen,Grotewallerweg 2, en begint om 10.00 uur. Inloop is vanaf 9.45 uur. Overige activiteiten van onze kerk zullen blijven plaatsvinden op onze eigen locatie, Hoep 6 in Schagen.
Voor meer informatie kunt u kijken op onze website www.vegschagen.nl of mailen naar info@vegschagen.nl .

Twee derde prijzen voor EBI-Sports judoka's

(Foto: aangeleverd).

TUITJENHORN - Bij het bloembollen toernooi in Anna Paulowna hebben twee judoka's van EBI-Sports de derde prijs behaald. Thomas v/d Weide won een van z'n drie wedstrijden in de poule met vier andere met een waza ari en een sterke houdgreep en werd derde. Mats Timmerman zat in een poule met zeven judoka's en moest dus zes keer aan de bak. Helaas was hij niet scherp in de eerste wedstrijd en die verloor hij maar daarna ging het erg goed en won hij al z'n partijen. Bij het optellen van de punten hadden drie judoka's van die poule een wedstrijd verloren en werd Mats op punten geklopt waardoor hij als derde eindigde. Voor meer informatie over Judoschool EBI-Sports uit Langedijk en Tuitjenhorn kun je bellen met Hoofdtrainer Frank Scholtes op 0651807361.

(Foto: aangeleverd).
(Foto: aangeleverd).