Contact

26 juni 2019

Contact 26 juni 2019


Fabio Pravisani genomineerd voor Nederlandse Portretprijs

Fabio Ravisani met zijn kunstwerk dat in Slot Zeist is bewonderen van 1 september tot en met 17 novermber. (Foto: vincentdevriesfoto.nl).

EGMOND AAN ZEE – Egmonder Fabio Pravisani (48) is onlangs genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs. Kunstenaars konden zich aanmelden met maximaal drie werken. Fabio hield het bij één inzending: een prachtig beeld van componist en musicus Reinbert de Leeuw.

Egmonders trots op ijsmaker en beeldhouwer

Een prachtig beeld van componist en musicus Reinbert de Leeuw. (Foto: aangeleverd).

"In totaal moest de vakjury zich buigen over 1250 inzendingen, waar er uiteindelijk vijftig van over gebleven. Deze vijftig werken worden geëxposeerd in Slot Zeist van 1 september tot en met 17 november. In die periode wordt ook de prijs uitgereikt'', zegt Fabio.

Prachtige locatie

De stichting 'De Nederlandse Portret Prijs' looft in 2019 voor de tweede keer de Nederlandse Portretprijs uit. "In de prachtige locatie Slot Zeist bekeek ik de werken van andere genomineerden en daar was echt van onder de indruk. Of ik een kans maak op de overwinning? Ik denk het niet.'' Fabio Pravisani is erg bescheiden. ''Mijn opa had in de Voorstraat al een ijssalon. Hij was ook ijsmaker en mijn vader, die helaas vroeg overleed, nam later de ijssalon over. Als klein jongetje hielp ik al mee. Samen met mijn moeder en zus runnen we de in de zomermaanden de ijssalon. In de winter is de winkel mijn atelier.''

Geweldig

Fabio was al kleine jongen al erg geïnteresseerd in kunst. "kijken naar kunst, dat inspireerde me. Jaren later zag ik een oproep voor vrijwilligers bij Bronsgieterij de Hooischuur in Oudorp. ''Dat was geweldig. Mijn eerste werkstukje werd een kat en ik was meteen verkocht. Ik maakte daar kennis met de beginselen van het bronsgieten. Dat was de start van mijn carrière als beeldhouwer. Ik werk in mijn eigen atelier. Boetseer een beeld in klei of was, alvorens het in brons te gieten. Als autodidact moest hij het modelleren uit boeken en van dvd's leren. "Ik heb helaas geen tijd om nu nog een cursus te volgen."

'Parel aan Zee'

In 2014 maakte Fabio voor de dorpsvereniging 'Parel aan Zee' het prachtige beeld van een Derper Vissersvrouw die over de zee uitkijkt, en ook het kussende kaasmeisje in Alkmaar komt van zijn hand. In Middenbeemster staat het beeld van kunstschilder Carel Fabritius (bekend van 'het puttertje'). Zaterdag 29 juni iets speciaals in het Museum van Egmond. Derper Glijn de Jong (1945) heeft vele jaren de wereldzeeën bevaren en was ook schipper van de reddingboot. Vanwege diens 'zeemanskop'' vroeg Fabio hem toestemming om die te mogen uitbeelden. Het beeld staat nu bij De Jong thuis en op verzoek van het Museum van Egmond wordt hier de bronzen kop in de maand juli tentoongesteld. Een van de thema's van Fabio zijn dierfiguren. Daarbij haalt hij vooral inspiratie uit beeldhouwwerk van de oude Egyptenaren, de Amsterdamse school en Art Deco.


Braderieconcert Lamoraal van Egmont

EGMOND AAN ZEE - Muziekvereniging Lamoraal van Egmont sluit traditiegetrouw op woensdagavond 3 juli het muzikale seizoen af met het braderieconcert.

Het concert zal in ongedwongen sfeer plaatsvinden in de Oud-Katholieke Kerk te Egmond aan Zee (Voorstraat), wat betekent dat het publiek tijdens het concert in- en uit kan lopen. Het belooft een mooie avond te worden met een gevarieerd programma. Zo wordt er een reis door de ruimte gemaakt, maar heeft de avond ook een zomers tintje! Het concert is vrij toegankelijk, aanvang 20.00 uur.

Repair café

EGMOND-BINNEN - Samen kapotte spullen repareren, deskundig advies,ontmoeten en inspiratie opdoen. Belangstellenden kunnen op 28 juni, van van 9.30 tot 12.00 uur weer in Dorpshuis de Schulp aan Visweg 45 terecht met kleding, fietsen, elektrische apparaten, speelgoed, computers en vele andere spullen die het waard zijn om te repareren en daardoor niet bij het afval terecht komen. In het repair café worden de spullen, samen met de inbrenger gratis gerepareerd, en er staat een kopje koffie klaar.

Chinese bewegingsleer

EGMOND-BINNEN - In het Woensdagochtend Café van 3 juli geeft Caroline Hogewoning uit Heiloo een interactieve workshop: hoe kunnen de natuur en de Chinese bewegingsleer Chi Neng Qigong je helpen aan energie en inspiratie in je leven? Benieuwd? Belangstellenden zijn van 10.30 tot 12.00 uur van harte welkom. Koffie/thee: 1 euro; de workshop is gratis en vindt plaats in Dorpshuis De Schulp aan Visweg 45.

Orgelconcert Agneskerk

Organist Ger van Hoef opent de concertreeks Zomeravondconcerten. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN ZEE - Het eerste Zomeravondconcert in de reeks van negen orgel-SOLO concerten dan wel Orgel-PLUS concerten in de Oud-Katholieke Ste. Agneskerk van dit jaar aan de Voorstraat 112 wordt maandagavond 1 juli verzorgd door de 25-jarige organist Gert van Hoef. De aanvang van het concert is 20.30 en de toegang is vrij.

Reeds op 12-jarige leeftijd won hij de eerste prijs in het Interclassics orgelconcours. In 2010 neemt hij les bij de ook inmiddels in Egmond bekende Voorthuizense organist Evert van de Veen en wordt kort erna benoemd tot de organist van de Hervormde gemeente in Barneveld. In augustus van dat jaar wint hij het 'Feike Asma'- concours. Vervolgens neemt hij voorbereidende orgellessen bij de Amersfoortse organist Herman van Vliet om in 2013 toegelaten te worden voor zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Jos van der Kooy.

Met zijn onbetwiste talent brengt Gert van Hoef in Egmond aan Zee werken uit de barok van Bach (Preludium en Fuga (BWV 532) en Mozart het Allegro molto uit diens 2e Symfonie. Zie ook www.egmond.okkn.nl en egmond.nl/app.

Vuurtoren van de week uit IJsland

IJslandse vuurtoren Hjalteyri. (Foto: Wim van der Craats, tekst Frits van Eck. )

EGMOND – Vuurtorens, lichtopstanden, kapen en bakens, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks wordt er één in de schijnwerper geplaatst. Deze week de IJslandse vuurtoren Hjalteyri.

Het klimaat van IJsland kenmerkt zich als een koud zeeklimaat aan de kust en een toendraklimaat in het binnenland. Het IJslandse klimaat is berucht om zijn wisselvalligheid. Meestal komt er een hardnekkig lagedrukgebied voor in de buurt van IJsland. Het is een ruige bestemming voor vooral natuurliefhebbers die het land steeds vaker weten te vinden. Hjalteyri is een klein vissersdorpje in het noorden van IJsland in de regio Norðurland eystra. Voor zover bekend heeft het veertig inwoners.

Westelijke oever

Het ligt aan de westelijke oever van de Eyjafjörður en is één van de belangrijkste vissershaven in de regio. Het bedrijf Fiskey is hier oorspronkelijk begonnen. De vuurtoren Hjalteyri (Hjalteyrarviti) is een stalen roostertoren die in IJsland bewaard is gebleven en niet door stenen torens is vervangen. Via weg 82 is het mogelijk om vlakbij de toren te komen. Hij is in bedrijf sinds 1920, is 12,5 meter hoog en heeft een lichthoogte van 13 meter. Elke 20 seconden geeft het witte, rode en groene licht (afhankelijk van de richting) twee flitsen. De rood geverfde toren, waar ook de galerij niet ontbreekt, kan zelfs beklommen worden. De reling ziet er wat wankel uit en nodigde nu niet direct uit dat ook echt te gaan doen.

Coördinaten: 65° 51' 06.3" N - 18° 11' 27.7" W

Prima resultaten T.C. Hogedijk

Mooie resultaten voor T.C. Hogedijk. (Foto: Erna Hopman).

EGMOND AAN ZEE - Mooie resultaten voor de 1e en 2e klasse van de voorjaarcompetitie voor T.C. Hogedijk. De meiden van de woensdagavond hebben fantastisch gespeeld en de winst binnen gesleept.

Volgend jaar spelen dan ook beide teams in de 1e klasse en gaan zij de strijd om de eerste plek wederom aan. Een gezellige, sportieve en klein beetje competitieve avond midden in de week. Nu beide teams naar de eerste klasse gaan is er weer ruimte voor een nieuw team (een team bestaat uit minimaal vier heren of vier dames) die zich willen waarmaken in de 2e klasse.

Wie het leuk lijkt om TC Hogedijk op de kaart te zetten en deze groep enthousiastelingen te komen versterken tijdens deze competitie, kan zich aanmelden via: tchogedijk@quicknet.nl

Badgastentoernooi Egmond aan Zee

Het eerste badgastentoernooi werd al gespeeld in 1955. (Foto: aangeleverd)

EGMOND AAN ZEE - Het Badgastentoernooi van de TC Egmond aan Zee van 13 tot en met 21 juli wordt volgens de organisatie al jaren ervaren als het gezelligste tennistoernooi aan de kust.

Het eerste toernooi werd al gespeeld in 1955. Dit jaar is het de 64e editie. Het Badgastentoernooi begint ook dit jaar in week 29. Er wordt gespeeld van 13 tot en met 21 juli in de categorieën: HE, DE, HD, DD, GD en in de speelsterkten 3 tot en met 6. Speelsterkte 6 is dit jaar toegevoegd om meer spelers uit de eigen regio ook een kans te geven mee te doen aan dit zomerse toernooi temidden van mooi spel, zon, zee, zand en gravel.

Inschrijven kan tot 3 juli via www.toernooi.nl (zoeken op badgasten)

Toen

Editie 2018

Verwijder vet en train spieren

Dankzij deze pads gaat het afslanken heel eenvoudig. Foto: Aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - Dat afslanken ook anders kan, bewijst Easyslim.nu. Al meer dan vijftig vestigingen door heel Nederland volgen het voorbeeld van Karin Hut-van Meerten, die Easyslim.nu in 2015 in Nederland introduceerde. Karin van Twuyver opende in november 2017 haar deuren in Limmen en een half jaar later in Egmond aan den Hoef.

'Easyslim.nu werkt echt'

De meeste mensen denken bij het woord 'afvallen' aan strenge diëten en/of veel sporten. Daardoor is het niet voor iedereen een haalbare kaart om die overtollige kilo's kwijt te raken. Via behandelingen bij Easyslim.nu is afvallen echter voor iedereen binnen handbereik.

Geavanceerd

Bij Easyslim.nu vinden klanten geen fitnessapparaten, maar behandelkamers. "Onze klanten liggen er eigenlijk heel ontspannen bij," legt Karin van Twuyver uit.

Snel en zonder inspanning afslanken

Op het lichaam worden diverse pads geplaatst,die verbon­den zijn aan een geavanceerd apparaat. Daarmee worden vetcellen geleegd via ultrasound, terwijl op het zelfde moment de spieren worden getraind via elektrostimulatie. Hierdoor gaat afslanken heel snel en zonder enige inspanning.

Weg cellulitis

"De spieren worden zelfs veel intensiever getraind dan in de sport­school. En dat alles zonder spierpijn en zonder gevaar op blessures", aldus Karin van Twuyver. "Bijkomend voordeel is dat ook cellulitis minder wordt. Een slap geworden huid wordt dan ook weer mooi strak, en wie wil dat nou niet?"

Zelfvertrouwen

"Vaak hebben mensen al van alles gedaan om af te vallen", aldus Karin van Twuyver. "Het is geweldig om te zien hoe ook deze klanten met de week slanker worden. En bovendien krijgen zij meer zelfvertrouwen."

Slap geworden huid wordt weer mooi strak

Aanbieding

Ook op een gemakkelijke manier afvallen en de spieren verstevigen? Neem dan snel contact op voor een proefbehandeling en intakegesprek en betaal nu tijdelijk geen € 89,- maar € 49,-! De aanbieding is geldig tot 14 juli 2019.

Easyslim.nu is te vinden aan de Mosselaan 67 in Egmond aan den Hoef. Bel voor een afspraak naar 06-36320962. Kijk voor meer informatie op www.easyslim.nu.

Ab en Jopie Glas zestig jaar getrouwd

Burgemeester Hettie Hafkamp kwam het bruidspaar Ap en Jopie Glas feliciteren. (Foto: Vincentdevriesfoto.nl)

EGMOND AAN ZEE - Het bruidspaar Ab en Jopie Glas vierden vorige week dat ze al zestig jaar samen zijn. Burgemeester Hettie Hafkamp kwam het echtpaar feliciteren. Ab geboren in Egmond op 27 mei 1937 komt uit een gezin met drie kinderen. Jopie geboren in Alkmaar op 29 juli 1939 komt uit een gezin met elf kinderen. Ab en Jopie hebben elkaar ontmoet tijdens het werk in de chocolade fabriek Ringers in Alkmaar. Ze zijn op 20 juni 1959 getrouwd in Alkmaar en zijn verhuisd naar de Bergstraat in Egmond aan Zee. Zij kregen twee zoons: Addy en Edwin.

Ab is bijna zijn hele leven actief als muzikant en werkte na zijn schooltijd tevens in de bouw voor monumentenzorg. Jopie gaat na haar schooltijd werken bij chocolade fabriek Ringers en is tijdens haar huwelijk eerst moeder en huisvrouw en is daarna gaan werken als interieurverzorgster in de Prins Hendrik stichting. Ze zijn samen in het verenigingsleven actief geweest bv carnavals vereniging 't Allef ellefie en hebben jaren lang samen gebowld bij "ATO" en Ab heeft ruim 40 jaar op de schiet vereniging "Prins Hendrik" gezeten. Ab heeft parachute gesprongen in Hilversum. Zijn op vakantie geweest naar Duitsland ,Engeland en favoriet Spanje. Hebben nu twee schoondochters. vijf kleinkinderen: twee kleinzoons en drie kleindochters. En genieten nu al jaren van hun pensioen.

Wandelartikelen Postaanzee

De Boekenmarkt is erg populair bij het publiek. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN ZEE - Wie kent ze niet, al die wandelaars van Postaanzee die op de maandagmiddag gezamenlijk op pad gaan. Iedere week is er weer een grote opkomst. Het is een van de populaire activiteiten van het ontmoeting centrum. Ook de boekenmarkt, iedere eerste vrijdag van de maand, kent een groot aantal bezoekers. Vrijdag 5 juli komen deze twee activiteiten samen door middel van ook een verkoop van wandelartikelen. De opbrengst van zowel de boeken als de wandelspullen komt ten goede van Postaanzee. Thuis nog iets liggen wat met de wandelsport te maken heeft en wat niet meer gebruikt wordt? Breng het naar Postaanzee. Het ontmoetingscentrum is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 16.30 uur.

Postaanzee bevindt zich aan de Voorstraat 82a in Egmond aan Zee.

Ringsteken Bakkum

Ringsteken in Bakkum. (Foto: aangeleverd).

BAKKUM - De organisatie van Ringsteken Bakkum is weer gestart. De 31e editie van het traditionele evenement vindt plaats op zondag 30 juni.

Te paard, aangespannen of op een Oldtimer trekker wordt gestreden wie de meeste ringen kan steken. Voor de Oldtimer trekkers wordt zoals gebruikelijk gestart met de Oldtimer trekkertocht, de route is volledig vernieuwd dit jaar.

Deelnemers kunnen zich inschrijven via www.ringstekenbakkum.com.

Voorspeelmiddag Muziekwerkplaats

Voorspeelmiddag Muziekwerkplaats. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN DEN HOEF - De aula van de Sint Jozefschool in Egmond aan den Hoef werd zaterdag 22 juni opnieuw omgetoverd tot een concertzaal. De zaal stroomde vol met ouders, familie en vrienden van jonge, ambitieuze muzikanten.

De voorspeelmiddag van Muziekwerkplaats Egmond ging weer van start. In een gevarieerd programma lieten de leerlingen horen wat zij in de wekelijkse muzieklessen bij de Muziekwerkplaats geleerd hadden. Zij gaven solo-optredens, speelden samen of lieten zich door de docent begeleiden. De hoogtepunten van de middag waren een vrolijke Gavotte op dwarsfluit en een Boogie Woogie improvisatie met gitaar en piano.

Podiumervaring

Deze voorspeelmiddag was een van de twee jaarlijkse uitvoeringen van Muziekwerkplaats Egmond waarbij de leerlingen elkaar kunnen inspireren en podiumervaring op kunnen doen.

Dubieuze vastgoedtransacties Bergen

Bergenaar Fred Vos onthulde deze week dat veel panden in Bergen ver onder de WOZ-waarde zijn verkocht aan bedrijven en particulieren (Foto: NH Nieuws)

BERGEN - Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de verkoop van gemeentelijk vastgoed door de gemeente Bergen. Dat heeft de gemeenteraad vanavond besloten. Een motie om dat af te dwingen bij het college van B&W was niet nodig. De wethouder ziet ook zelf de noodzaak om helderheid te scheppen.

Bergenaar Fred Vos onthulde deze week dat veel panden in Bergen ver onder de WOZ-waarde zijn verkocht aan bedrijven en particulieren. In totaal liep de gemeentekas hierdoor mogelijk zo'n twee miljoen euro mis, blijkt uit documenten in handen van NH Nieuws en NRC.

De raad stelt nu dat er een vertrouwensbreuk is met de bevolking. Het is belangrijk om het vertrouwen terug te winnen, luidde de conclusie van de avond. Raadslid Mariella van Kranenburg van Gemeentebelangen BES zei tegen NH Nieuws "verbijsterd en geschokt" te zijn door de onthullingen. Zij en andere raadsleden pleitten al voor een onafhankelijk onderzoek. Hoe het onderzoek er precies uit komt te zien, wordt bepaald door een speciaal team van raadsleden. Wat het college betreft, moet het onderzoek zo snel mogelijk gebeuren. Volgens wethouder Klaas Valkering zou het wellicht een "flitsonderzoek" door BING kunnen zijn. Zodat er snel helderheid komt om verdere imagoschade voor de gemeente te beperken. Fred Vos was zelf ook aanwezig bij de raadsvergadering. Drie uur lang hoorde hij de vragen van de raadsleden en de uitleg van de wethouder aan. Veel wijzer is hij er niet van geworden. Blij dat er een onderzoek komt is hij (nog) niet. "Het vertrouwen is zo diep gezonken. Ik wil eerst wel eens weten wie dat onderzoek dan gaat doen." "Ik wil daar eigenlijk wel bij betrokken worden. Of een andere burger?", stelt hij in een reactie na afloop.

Bron: NH Nieuws, nieuwspartner van Rodi Media

Braderie

SCHOORL - De vakanties zijn in aantocht en dus ook weer de Braderie in het centrum van Schoorl. Veel kramen door het gehele centrum van Schoorl, die een scala van koopjes aan de man proberen te brengen, van kleding tot speelgoed, van sieraden tot versgebrande noten.

De marktmeesters Hans en Jan proberen het aanbod zeer veelzijdig te houden. Een nieuw item op de markt is een bloemenventer, die de bossen uit z'n vrachtwagen verkoopt en daar hele scherpe prijzen voor rekent. Komt dat zien! Daarbij komt dat het centrum van Schoorl veel gezelligheid uitstraalt met z'n vele terrasjes, leuke restaurantjes onder aan de breedste duinenrij van Nederland. De kramen staan ook voor het beroemde Schoorlse klimduin, daardoor is het voor de vele gasten nog gezelliger geworden om het centrum van Schoorl te bezoeken en de braderie geeft daar een extra dimensie aan. De terrassen van alle restaurants rond de braderie staan weer strak, Schoorl is er weer helemaal klaar voor. Er wordt dinsdag 2 juli afgetrapt, mis het niet. De braderieën starten om 17.00 uur.

Kramen vrij

Er zijn nog kramen vrij. Wie nog een kraam wil huren, kan contact opnemen met de marktmeester. Bel 06-53835899.

De ruimte in bij Galerie De Kapberg

Het werk van Saska Wurpel. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN DEN HOEF - De ruimte zien we in deze tentoonstelling niet alleen in de landschappen van Kris Spinhoven, de planten van Joke Vink en de herhalingen in de foto's van Joost Tholens, maar ook in de objecten van metaal(draad) van Saskia Wurpel. De tentoonstelling is te zien van 28 juni tot en met 11 augustus op vrijdag-,zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur aan Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef.

Joke Vink maakt haar schilderijen hoofdzakelijk met acrylverf op papier of doek én tekeningen in gemengde technieken. Voor deze kunstenaar is de natuur een belangrijke inspiratiebron en in de schilderijen van de planten en bloemen is een sterk verlangen voelbaar om dichter bij de natuur te komen en er een verbinding mee aan te gaan. In deze expositie zijn ook werken van haar te zien die gebaseerd zijn op zelfportretten. Kris Spinhoven toont grote, maar vooral kleine schilderijen gemaakt hier in de omgeving: de duinen en het strand. Ze werkt het olieverfschilderij ter plekke uit: in de open lucht en niet in het atelier.

Saskia Wurpel

Het werk van Saskia Wurpel zien we in de ruimte. Ze maakt objecten van verschillende (gevonden) materialen. Zoals metaal(draad) en hout. Zij laat zich daarbij verrassen door de vele mogelijkheden die die materialen bieden. In de galerie zijn ook de prenten van Joost Tholens, gemaakt van foto's waar je goed naar moet kijken.

12 / 12