Zaans Stadsblad

15 mei 2019

Zaans Stadsblad 15 mei 2019


'Minder gamen, vaker buiten spelen'

Feest vanwege nieuwe Schoolplein 14 bij Jenaplanschool de Bijenkorf (Foto: Susan Rozemeijer)

ASSENDELFT - Docent Nick Ligthart kreeg afgelopen vrijdag driehonderdtwintig basisschoolkinderen van Jenaplanschool de Bijenkorf op de been. Met een Fortnite-dans werd Schoolplein 14, aangelegd door de Johan Cruyff Foundation, feestelijk geopend.

Door Susan Rozemeijer

Links initiatiefnemer en docent lichamelijke opvoeding Nick Ligthart. Rechts Desmond Post van de Johan Cruyff Foundation. (Foto: Susan Rozemeijer)

"Buiten spelen gaat veel verder dan een potje voetbal", vindt initiator en docent lichamelijke opvoeding Nick Ligthart. Hij pleit voor minder gamen en vaker buiten spelen. Om buitenspelen bij de kinderen van zijn school te stimuleren, initieerde Ligthart samen met sponsor het Pulitzer Amsterdam een aanvraag tot aanleg van een Schoolplein14 bij de Johan Cruyff Foundation. Johan Cruijff speelde altijd met rugnummer 14. Dit cijfer staat daarom centraal. Een Schoolplein14 en een Cruyff Court zijn ontmoetingsplekken waar thema's als respect voor elkaar, gezondheid, integratie, ontwikkeling en samen spelen centraal staan.

De regels van Cruijff

Die thema's worden vormgegeven door de veertien regels van Johan Cruijff. Deze zijn terug te vinden op een bord op elk Schoolplein 14 en Cruyff Court ter wereld. Het zijn gedragsregels waaraan iedereen zich moet houden en waar iedereen elkaar op kan aanspreken. Thema's als respect, samenspel, creativiteit en initiatief dienen als leidraad om leerlingen tijdens het spelen bewust te maken van hun verantwoordelijkheid en hoe je met elkaar omgaat. Bijvoorbeeld heb respect voor de ander, wees wie je bent en probeer iedere dag iets nieuws te leren. "Buiten spelen zou een vak op school moeten zijn'', zei Johan Cruijff eens. Hierop bedacht de Cruyff Foundation een oplossing. Met Schoolplein14 worden schoolpleinen weer aantrekkelijk gemaakt, door in samenwerking met de school en haar leerlingen lijnen en kleurvlakken (coatings) op de grond en muur aan te brengen. Bijvoorbeeld een atletiekbaan, een speelcirkel of een goal op de muur. Op deze manier worden op natuurlijke wijze spelactiviteiten van kinderen gestimuleerd. De Cruyff Foundation geeft basisschoolkinderen uit zowel het reguliere als speciale onderwijs de ruimte om te spelen tijdens en na schooltijd. "Zonder de financiële bijdrage van het Pulitzer was het nooit gelukt. We zijn hen erg dankbaar", aldus Ligthart. Tijdens de feestelijke opening werd gratis ijs uitgedeeld door Bfrozen.

Er zijn 479 scholen voorzien van een Schoolplein14, waarvan 105 in Noord-Holland. Desmond Post zegt hierover: 'Zeven Schoolpleinen14 zijn reeds gerealiseerd in Zaanstad. Dit zijn OBS Het Eiland, De Golfbreker, CBS Tamarinde, OBS de Meander, ICBS De Vuurvogel en De Lindenboom. Nu Jenaplanschool de Bijenkorf. Hopelijk zijn wij nog lang niet klaar.' Meer Informatie? Kijk op: www.cruyff-foundation.org

Zwemplekken

Zwemmen in Almaarder- en Uitgeestermeer (Foto: aangeleverd)

REGIO - Als de zon straks weer lekker warm schijnt en het water warmer wordt, kan iedereen zich weer prima vermaken in, op of rondom het water. In recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer zijn verschillende zwemplekken waar kinderen en volwassen heerlijk kunnen zwemmen. Weten waar en of buiten gezwommen kan worden kijk op www.zwemwater.nl

Verpakkingsbedrijf wordt broedplaats

Vier vakantie in eigen park

Sportdagen voor speciaal onderwijs

Zaanstad Journaal pagina 12 t/m 15

Verpakkingsbedrijf wordt broedplaats

Ziel van broedplaats verhuist over de Zaan naar De Hellema. (Foto: Dirk Brand)

ZAANDAM - Met de Honig-wegwijzer als symbool droegen wethouder Sanna Munnikendam (Cultuur) en ondernemer Henk van Aardenne woensdagmiddag 8 mei varend de ziel van de creatieve broedplaats over de Zaan naar de Oostzijde 381. Zijn pand van het voormalige verpakkingsbedrijf Hellema wordt een nieuwe broedplaats voor creatieve ondernemers en kunstenaars.

Ziel van broedplaats verhuist over de Zaan naar De Hellema

Eenmaal uit de boot het pand binnengestapt, was Munnikendam meteen enthousiast: "Dit pand straalt nu al de creatieve culturele bedrijvigheid uit, die eraan bijdraagt dat Zaanstad gaat bruisen. De broedplaatscultuur zal ook in de wijk Kogerveld een maatschappelijke en verbindende functie hebben", aldus de wethouder voor een publiek van buurtbewoners en betrokkenen.

De Hellema, zoals de broedplaats gaat heten, wordt de komende maanden verbouwd. Uiteindelijk zijn er ruim 50 betaalbare werkruimtes beschikbaar voor kunstenaars en creatieve ondernemers in de brede zin van het woord; van beeldhouwers en theatermakers tot ontwerpers en meubelmakers. Naar verwachting wordt eind 2019 de gehele broedplaats in gebruik genomen.

In eerste instantie zullen huurders uit broedplaats de Honigfabriek in Koog aan de Zaan de overtocht maken. De groep kunstenaars in de Honigfabriek heeft zich ontwikkeld tot een levendige community, die ook de buurt in Koog aan de Zaan betrok bij activiteiten zoals exposities, workshops en een foodmarket. De Honigfabriek maakt in 2020 echter plaats voor woningbouw. Ook in Kogerveld wil De Hellema bijdragen aan de levendigheid en economische ontwikkeling in Kogerveld.

'Je hoort de leukste verhalen'

Vrijwilliger Betty Brandsma (Foto: aangeleverd)

"Dit vrijwilligerswerk is echt mijn ding. Vooral als ik al die blije gezichten zie en dat mensen vertrouwen in mij hebben." Overal waar Betty Brandsma komt, treedt ze de mensen met een glimlach en een praatje tegemoet. Betty ruimt zwerfvuil op in Saendelft, is sociaal maatje via het sociaal wijkteam Assendelft en gastvrouw bij Odion in Krommenie. En als een mantelzorger een keer op pad wil, staat ze klaar. Ze kijkt wat er nodig is en probeert dit als het even kan te regelen. "Als het aan mij ligt, zou ik de hele wereld redden. En de dieren!", voegt ze er lachend aan toe.

'Bij mijn ziekte wil ik niet stilstaan, wel bij mijn motto 'Pluk de dag'

"Ik lach veel en ondanks mijn ziektes gebeurt er van alles. Bij mijn ziektes wil ik niet stilstaan, wel bij mijn motto 'Pluk de dag'. Toen ik anderhalf jaar het hondje van mijn buren uitliet, merkte ik dat iedereen een praatje maakte. Je hoort dan de leukste verhalen. Dat heb ik ook als ik zwerfvuil ruim. Ik kan slecht tegen zwerfvuil en dierenleed. Laatst ben ik bij een zwerfafvalestafette geweest.

Daar kwam ik mensen tegen die blikjes en dopjes rapen waarvan de opbrengst naar een dierenasiel in Bosnië en onderzoek naar kinderkanker gaat. Daar ga ik nu ook voor. Vaak denken mensen dat ik een taakstraf heb. Als ze me vragen waarom ik dit doe, zeg ik altijd: Daar krijg je mooie benen van.

Sociale maatjes

Bij het sociale wijkteam in Assendelft zochten ze sociale maatjes. Bij een mevrouw kom ik nu al meer dan een jaar. We doen dan een spelletje of gaan samen even naar de supermarkt. De mensen kijken zo naar je uit. Het zou mooi zijn als veel meer vrijwilligers zich aanmelden.

Gastvrouw

Bij het eetcafé van Odion ben ik gastvrouw. Het is een goede plek voor de bewoners om elkaar te ontmoeten. Het zijn zulke lieverds. Ik heb er een familie bijgekregen. En ik kom al uit een gezin van twaalf!'.

Meer Zaanse Verhalen

Het volledige Zaanse verhaal is na te lezen via www.dezaanseverhalen.nl.

Op Facebook.com/zaanseverhalen worden de reportages aangekondigd over vrijwilligers die Zaanstad mooier maken.

Certificaatuitreiking en expo in Bullekerk

Beeld Claudette Hoffs (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - De Saense School voor Beeldende Kunst nodigt geïnteresseerden uit voor de eerste certificaatuitreiking aan leerlingen van de Saense School Voor Beeldende Kunst. De certificaten worden overhandigd door burgemeester J. Hamming van Zaanstad en vindt 18 mei plaats, om 14.00 uur in de Bullekerk.

De Saense School voor Beeldende Kunst slaat een brug tussen amateurs en professionals. Tien leerlingen hebben aan de hand van de leergang "De 5 beeldelementen in beeld" (hoe maak ik mijn beeld zó krachtig dat men er wel naar móét kijken) een gigantische ontwikkeling doorgemaakt en een eigen stijl ontwikkeld.

Beeld Breestraat (Foto: aangeleverd)

Dat de leerlingen inmiddels professionals zijn, blijkt uit de tentoonstellingen die zij met veel succes hebben georganiseerd. Daarnaast zijn er een aantal boeken gemaakt, waarin hun beelden werden vastgelegd. Deze boeken met de titels 'Zaanse beelden in een nieuw jasje', 'Zaanse Schans in woord en beelden' en 'Rondgang door de Russische buurt' zijn ook in het Zaans Archief opgenomen. Hier slaat de Saense School een brug tussen verleden, heden en toekomst waardoor het Zaans Erfgoed weer onder de aandacht komt.

Programma

14.00 uur is een Kennismaking videopresentatie, 14.20 uur Korte animatie leerling Pim de Vries, 14.30 Uitreiking certificaat burgemeester Hamming. Belang van een nieuw cultureel centrum in Zaanstad, 15.00 Borrel. Locatie: Bullekerk, Westzijde 75, aanvang: 14.00 uur.

Kan beter

Festivalgangers in rij wachtend op een pendelbus. (Foto: Denkbeelden)

ZAANDAM - Bezoekers van het Happinez festival, die afgelopen weekend met de auto kwamen werden getrakteerd op een workshop loslaten. De pendelbussen konden namelijk de grote aantallen niet binnen een redelijke tijd van auto naar terrein vervoeren. Ook veel Vlamingen waren naar Zaandam afgereisd voor het festival. Voor hen was het extra zuur dat ze, wachtend naast het Justitieel Complex Zaanstad, hun eerste lezingen van (inter)nationale sprekers niet meer konden bijwonen. Gelukkig bleven de meesten positief. Voor de organisatie van Happinez Festival ligt er nu de taak om dit goed te evalueren voor volgend jaar. Het kan beter en dat verdient ook het terrein, want hoe mooi was het om te mediteren in Zaans erfgoed waar voorheen wapentuig werd geproduceerd.

Filosofisch Café Zaanstreek

WORMERVEER - "Hoe filosofie je leven kan verrijken". Wie graag eenmaal per veertien dagen een middag of avond serieus met anderen wil praten en filosoferen over actuele en andere interessante onderwerpen is dinsdag 28 mei van 19.30 tot 21.30 uur van harte welkom in het Filosofisch Café Zaanstreek.

Wat is filosofie? Iedereen filosofeert. We filosoferen wanneer we onszelf vragen stellen, zoals: 'Wat is de zin van wat ik doe?' 'Waarom leef ik?' 'Wat kan ik weten?' Wanneer we proberen de werkelijkheid te begrijpen door middel van de rede en niet langer af willen gaan op godsdienstige dogma's en autoriteiten, spreken we van filosofie.

Het filosofisch café staat open voor iedereen: jong en oud, vrouw en man, laag- en hoog geschoold, hand- en hoofdwerker, student of gepensioneerde. Kortom, voor eenieder die graag nadenkt en haar of zijn ervaringen wil delen. De gesprekken zijn eenmaal per veertien dagen dinsdagavond of dinsdagmiddag in het cultureel centrum " De Vermaning" aan de Zaanweg 57 in Wormerveer. Filosofisch Café Zaanstreek is een ideëel, niet-commercieel project voor en door burgers. De kosten bedragen 5 euro per keer incl. twee consumpties. De gesprekken worden begeleid door Joke Kallenbach-Hutteman (filosoof) en Marcel Boer. Aanmelden: jokehutteman@gmail.com.

Vakantie in eigen park

Kamperen in de eigen buurt. (Foto: Aangeleverd)

ZAANSTAD - Na een succesvolle eerste editie van De Buurtcamping in Zaanstad, toveren campingbeheerders deze zomer maar liefst vijf parken om tot gezellige kampeerplek: Agathepark (Krommenie), Park Saendelft Oost (Assendelft), In 't Veldpark (Zaandam), Kogerveldwijk (Zaandam) en Noordsterpark (Wormerveer). De inschrijving voor de Buurtcampings is vanaf nu geopend!

Noteer in je agenda: tweede weekend van juli

Al vijf jaar gaan buurtbewoners door heel Nederland op vakantie in hun eigen park. Drie dagen lang is het park een gezellige camping, bewoond door alle mensen die de buurt rijk is: van yuppen tot daklozen, van muurbloempjes tot druktemakers en van zuigelingen tot senioren. Door samen de camping op te bouwen of een potje te badmintonnen, leer je elkaar beter kennen. Je bent de hele dag heerlijk buiten en iedereen is gelijk. Met die pleerol onder de arm zien we er per slot van rekening allemaal even knullig uit.

Praktische informatie

Alle Zaanse Buurtcampings vinden plaats in het tweede weekend van juli. Informatie per camping is te vinden op www.debuurtcamping.nl/zaanstad. Via deze site kunt u ook een plek reserveren. Reguliere prijzen voor een weekend kamperen verschillen per deelnemende locatie. Geen tent? Dan kunt u terecht bij Tante Leen, de uitleenbalie die op elke camping komt.

Voor en door buren

De vijf Zaanse campings zijn op zoek naar buurtbewoners die als vrijwilliger willen helpen om het kampeerweekend tot een succes te maken. Zij kunnen zich aanmelden via de eerdergenoemde website.
Happy camping!

Gebarentaal-tool

REGIO - De Duitse jeugdvereniging van mensen met gehoorstoornissen en MRM//McCann Frankfurt lanceren SIGNS, de eerste intelligente stemassistent- oplossing voor mensen met gehoorschade. SIGNS is een hulpmiddel dat gebarentaal herkent en vertaalt en rechtstreeks communiceert met een geselecteerde stemassistent. In een wereld waarin spraakcommando's voor het aanzetten van het licht of het vragen om de laatste weerupdate steeds belangrijker worden, zorgt SIGNS met het beschikbaar maken van het gebruik van spraakcommando's voor integratie van slechthorenden in het digitale tijdperk, aangezien wereldwijd ongeveer vierhonderdzesenzestig miljoen mensen slecht horen.

Overstap

Lisa de Groes naar Merkala Zaanstad-dames-1 (Foto: Eric Visch)

ZAANSTAD - Spelverdeelster Lisa de Groes maakt voor volgend seizoen de overstap van de gedegradeerde eredivisionist US naar Merkala Zaanstad-dames-1.

Bij Zaanstad wil ze samen met haar nieuwe team hoge ogen gooien in de eerste divisie. Met de komst van Lisa -eerder kondigden zich al aan het nieuwe trainersduo René Leeflang/Paul de Winter en libero Fleur de Groot- is het Zaanse team nagenoeg compleet. Intern is midden Jill Cornet doorgeschoven en er is nu nog één plek vrij op de middenpositie. Alhoewel nog maar vierentwintig, heeft Lisa al een lange volleybalcarrière achter de rug, altijd als spelverdeelster.

Recital

Tenor Jean-Leon Klostermann (Foto: aangeleverd)

KOOG AAN DE ZAAN - De Stichting Recital houdt zondag 19 mei alweer het laatste concert van dit seizoen plaats, met als thema dit keer 'Over de lente en de liefde…'

Jean-Leon Klostermann (tenor) en Reinild Mees (piano) nemen het publiek in dit recital mee op een reis langs liederen van onder andere. Mendelssohn, Beethoven en Fauré. Bovendien worden er pianosolowerken van Debussy en Mendelssohn (Lieder ohne Worte) uitgevoerd.

En dat laatste is niet verwonderlijk in dit Mendelssohnjaar.

Het concert wordt gehouden in de Kooger Vermaning aan Lagendijk 34 in Koog aan de Zaan. De aanvang: 15.00 uur. Toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

History of Musicals in Zaantheater

ZAANDAM - Het musicalconcert 'History of Musicals' staat zondag 30 juni in het Zaantheater. Het belooft een bijzondere voorstelling te worden, die het publiek meeneemt op muzikale reis van de jaren twintig tot aan repertoire van nu.

De voorstelling is gemaakt door dertien getalenteerde jongeren uit Zaanstad en omstreken. Zij zijn verantwoordelijk voor de gehele productie, creatie en uitvoering. Na het grote succes van de eerste editie mogen zij nu - in samenwerking met FluXus – met hun voorstelling de amateurkunstmaand iktoon in de Zaanstreek afsluiten. 'History of Musicals' is ontstaan op initiatief van Brittany Sanders (21): "Al heel lang wilde ik met een groep getalenteerde performers mijn eigen musicalconcert opzetten. Dit jaar heb ik eindelijk de sprong durven te wagen. Niet alleen om de liefde voor musical met elkaar te delen, maar ook om deze geweldige zangers en zangeressen een podium te bieden om zichzelf te laten zien." De musicalperformers hebben zelf de regie in handen genomen en meegewerkt aan het artistieke maakproces, iets wat bij andere amateurvoorstellingen niet altijd het geval is. Het concert is dus geheel geproduceerd, bedacht en uitgevoerd door de jonge musical performers.

De spelers komen onder andere van FluXus, Daphne Bruineberg Productions, de Nederlandse Musical Academie en de Film actors acadamy Amsterdam vandaan. De presentatie wordt verzorgd door Kai Brasdorp en de muziek door pianiste Elizabeth Ford.

Locatie: Zaantheater, Nicolaasstraat 3. De voorstelling start om 19.30. Kaartjes: via de theaterkassa van het Zaantheater. Meer info via Brittany Sanders van History of Musicals, 06-83599541, historyofmusicals2019@xs4all.nl

Sfeervolle metamorfose 't Achterom

Het Achterom. (Foto: aangeleverd)

AKERSLOOT - Al meer dan 40 jaar is 't Hoorntje een begrip in Noord-Holland. 't Hoorntje is een unieke locatie om een geslaagd feest aan de wal of op het water te geven.

't Hoorntje, gelegen aan het Alkmaardermeer, is van een mooi boerenbedrijf uitgegroeid tot een veelzijdig horecabedrijf met een grote diversiteit aan mogelijkheden. Jan en Jetty Sander zijn eigenaar van 't Hoorntje. En niet alleen Jan en Jetty zijn drijvende krachten, het gehele team draagt het bedrijf! De boerderij waarin het bedrijf gevestigd is dateert uit 1880. Aan de voorkant bevindt zich het sfeervolle en gezellige eetcafé ''t Voorom', een toplocatie voor feestjes tot 50 gasten. Aan de achterkant van de boerderij vindt is de sfeervolle zaal ''t Achterom' voor feesten met zo'n 175 gasten.

Super trots op resultaat van metamorfose

''t Achterom heeft de afgelopen weken een metamorfose ondergaan. Nieuw meubilair is geplaatst en bijpassende lampen en accessoires hebben de inrichting een compleet nieuwe uitstraling gegeven! Jetty: "Het geheel heeft heel wat hoofdbrekens gekost, maar Danielle, onze kok, alleskunner en creatief brein, heeft er een fantastisch geheel van gemaakt. We zijn supertrots op het resultaat!" (zie foto). Met de trap of personenlift is de bijzondere accommodatie 'Op Zolder' te bereiken.

Een zaal in Oudhollandse sfeer die ruimte biedt aan circa 85 gasten. 't Hoorntje richt zich op partijen vanaf 20 gasten. Wie zijn of haar vrienden, familieleden of klanten wil trakteren op een verrassend uitje kan de genodigden meenemen op een van de schepen van 't Hoorntje. 'Claes Horn' biedt ruimte aan circa 100 gasten en heeft voor mindervalide gasten een lift aan boord. 'De Nesch' is een nostalgische notarisboot die ruimte biedt aan zo'n 50 gasten. In overleg wordt de te varen route bepaald, bijvoorbeeld via Spijkerboor naar De Woude, de Kaasmarkt in Alkmaar of naar de Zaanse Schans.

Aanstaande bruidsparen die het ja-woord op een originele locatie willen geven kunnen ook bij 't Hoorntje terecht. In de zalen, maar ook aan boord van beide schepen, kan men officieel trouwen. Niet alleen feesten kunnen bij 't Hoorntje gegeven worden. Mocht een dierbare overlijden, dan is het ook mogelijk om het afscheid of condoleance te houden bij 't Hoorntje.

De innerlijke mens komt ook goed aan zijn trekken. Alle buffetten en diners komen uit eigen keuken. Verder beschikt 't Hoorntje over een chaletpark en een jachthaven aan het Alkmaardermeer. Wie een ligplaats op deze locatie zoekt, kan contact opnemen met havenmeester Hans Dekker. Bij de locatie is een grote parkeerplaats welke gratis is voor gasten.

Voor informatie of informatiebrochure: www.hoorntje.nl, info@hoorntje.nl of tel. 0251-312120.

Word sponsor van de Luilakloop

JISP - De 29ste editie van de Luilakpolderloop heeft vrijdag 7 juni plaats. Gelukkig wel, want voortgang was onzeker. Vorig jaar leek het even dat editie 28 de laatste zou zijn. De Luilakpolderloop staat bij meerdere hardlopers en trimmers in de agenda. De bijhorende jeugdloop trekt ook altijd veel belangstelling. De organisatie gebeurt in nauwe samenwerking met VV Jisp en Lycurgus.

De route gaat door Jisp, Neck en Wijdewormer

De organisatie luidde de noodklok, want het was moeilijk vrijwilligers te vinden. Sandy van de Geer uit Jisp vindt een Luilak zonder loop een groot gemis. Ze is met initiator van het eerste uur, dorpsgenoot Henk Wester om tafel gegaan. Vervolgens is ze met frisse moed op zoek gegaan naar vrijwilligers "De jeugdloop is populair en zo vond ik tussen de ouders van basisschool De Harpoen, enthousiaste vrijwilligers", aldus Sandy. Daartussen bevinden zich ook fanatieke hardlopers. Sabrina Hol bijvoorbeeld. Zij gaat voor de 16 kilometer. RunX uit Zaandam staat genoteerd als sponsor. Trouwe sponsors worden weer benaderd, maar anderen zijn natuurlijk ook welkom. Sponsoren kan al vanaf 20 euro. Voor meer informatie kunnen belangstellenden mailen met de organisatoren via luilakpolderloop@gmail.com.

Deelnemers van de Luilakpolderloop kunnen kiezen uit 5, 10 en 16,1 kilometer. Start en finish van de Luilakpolderloop is bij voetbalvereniging Jisp aan de Dorpsstraat 108a. De route gaat door Jisp, Neck en Wijdewormer. Drinkpunten (water en sportdrank) zijn er na 10 kilometer. Inschrijven kan al via de website van VV Jisp of op de dag zelf vanaf 18.30 uur. De afstanden voor volwassen lopers beginnen om 19.30 uur. Inschrijving kost 7 euro. De organisatie wil aan het Fonds Gehandicaptensport doneren.

Sporters en bezoekers worden uitgenodigd deze avond een bijdrage in de collectebus te doen.

Sportdagen voor speciaal onderwijs

Leerlingen maken kennis met diverse aangepaste sporten (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Ruim vierhonderdvijftig leerlingen van het speciaal onderwijs maken woensdag 22 en donderdag 23 mei kennis met zeven verschillende sporten tijdens de Special Sportdagen Zaanstad 2019. Lokale verenigingen geven clinics aan kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking en kinderen met een gedragsstoornis op het Sportpark de Kuil.

Het beloven twee mooie sportdagen te worden. Tijdens de sportdagen gaan leerlingen van zes speciaal onderwijsscholen (Dynamica XL met vier locaties, de Tijstroom en Kentalis) kennismaken met verschillende aangepaste sporten: atletiek, tennis, korfbal, voetbal, hockey, judo en dansen. De sportdagen worden feestelijk geopend door dansers van Juvat Dance Academy, zij stomen de leerlingen klaar met een swingende warming-up. De Special Sportdagen Zaanstad worden georganiseerd door Platform Aangepast Sporten (bestaande uit 14 sportverenigingen) in samenwerking met Sportbedrijf Zaanstad en Dynamica XL. Na de Special Sportdagen Zaanstad kunnen de leerlingen een aantal proeflessen volgen bij de verschillende sportaanbieders. Dankzij de fondsen en Zaanse ondernemers kan echt iedereen sporten.

ANS. Mode 30 jaar!

ANS. Mode viert dertig-jarig jubileum (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Een unicum in retail-land. Waar grote ketens bij bosjes omvallen, viert ANS. Mode (Westzijde, Zaandam) haar 30-jarig jubileum. In de week van 14 tot en met 18 mei wordt het 30-jarig bestaan groots gevierd, met diverse acties. De feestweek wordt zaterdag 18 mei feestelijk afgesloten met de verloting van diverse prijzen.

Dertig jaar geleden startte Ans Hesse in Zaandam met haar eerste winkel aan de Vinkenstraat. Een paar jaar later volgde de stap naar de Rozengracht. Toen de bouw van het Rozenhof een feit werd, waagde Ans de stap naar de Gedempte Gracht. In 2010 kwam er een vestiging bij: het Zusje van Ans, aan de Westzijde. Hier werd ze toch wel enigszins verrast door de enorme aanloop. Het Zusje groeide uit haar jasje. In 2011 volgde de aankoop van het voormalige pand van de Fortis bank aan de Westzijde (hoek Stationsstraat). Het pand werd grondig verbouwd en de twee zaken werden samengevoegd tot één groot modewalhalla op ruim 500m2. Dochters Petra en Colette namen het stokje over. Tot de dag van vandaag weten niet alleen Zaanse klanten deze bijzondere modezaak te vinden. Van heinde en verre worden de klanten verwelkomd, van Groningen tot Maastricht, en weten als geen ander hoe hoog de service bij ANS. Mode in het vaandel staat. Het is juist die service, en de persoonlijke aandacht, die deze winkel zo bijzonder maken. Daar zit nou juist het onderscheid met de grote ketens én de webwinkels. Westzijde 25-27 Zaandam, 075-6351994/06-54245465, www.ans-mode.nl

Voetbalmeiden Hercules-Zaandam promoveren

Meiden van team O15 blij met hun prestatie. (Foto: Aangeleverd)

ZAANDAM - Het meidenteam onder de 15 jaar (O15) van voetbalvereniging Hercules-Zaandam promoveerde begin dit jaar naar de Hoofdklasse-1. Hoger kan je als meidenteam niet ingedeeld worden door de KNVB en dat maakt Hercules MO15-1 tot het hoogst spelende team in de Zaanstreek.

Een opmerkelijk prestatie aangezien dit team bestaat uit slechts twaalf speelsters en niet beschikt over een vaste keeper. Nog opmerkelijker mag genoemd worden dat het team momenteel op de tweede plaats staat en daarmee clubs met grote meidenafdelingen als Buitenveldert, SV Houten en Kolping Boys, onder zich laat.

"Met slechts 12 speelsters zijn de meiden zijn zich ervan bewust dat ze niet zomaar even afbericht kunnen geven en misschien is dat wel onbewust een reden van het succes", aldus trainer Vincent van de Logt die hieraan toevoegt dat hij het geluk heeft dat de twaalf meiden ook echt goed kunnen voetballen.

Vriendinnenteams

Echter het is niet alleen de MO15-1 die goed gaat, ook de MO15-2 van Hercules, wat meer een vriendinnenteam is, maakt enorme ontwikkelingen door. Veel meiden uit dit team zitten nog niet zo lang op voetbal en het is opmerkelijk hoe goed zij inmiddels zijn geworden. Dit is vooral te danken aan Jimmy Weerden, de trainer die ze nu voor het tweede jaar onder zijn hoede heeft. Nadat ze vorig jaar kampioen werden, zijn ze nu ingedeeld en spelen als tweede team, tegen veel eerste meidenteams van de Zaanse buurt verenigingen.

Bijna geen toeval

Het is bijna geen toeval dat ook Hercules Zaandam met haar MO17-1 beschikt over een uitstekend team. Begin dit jaar promoveerde zij naar de 1e klasse en doen het in deze klasse wederom uitstekend. Met een beetje geluk hadden we bij de eerste drie gestaan, aldus trainer Carlos Couto Martins die er een portugese speelwijze op na houdt.

Op zoek naar meiden

Voor komend seizoen is Hercules Zaandam nog wel op zoek naar meiden die de teams willen komen versterken. Met name voor de leeftijdscategroie O15. Dit geldt zowel voor meiden die op het hoogste niveau willen voetballen als voor meiden die recreatief willen spelen. "Eigenlijk is er voor alle leeftijdscategorieen nog plek, ook voor vriendinnen die met elkaar in een team willen spelen", aldus Rene Middelkoop technisch coördinator en hoofdtrainer van het damesteam, die voor zijn dames 1 ook nog wel wat speelsters kan gebruiken.

Sfeervolle metamorfose 't Achterom

Het Achterom. (Foto: aangeleverd)

AKERSLOOT - Al meer dan 40 jaar is 't Hoorntje een begrip in Noord-Holland. 't Hoorntje is een unieke locatie om een geslaagd feest aan de wal of op het water te geven.

't Hoorntje, gelegen aan het Alkmaardermeer, is van een mooi boerenbedrijf uitgegroeid tot een veelzijdig horecabedrijf met een grote diversiteit aan mogelijkheden. Jan en Jetty Sander zijn eigenaar van 't Hoorntje. En niet alleen Jan en Jetty zijn drijvende krachten, het gehele team draagt het bedrijf! De boerderij waarin het bedrijf gevestigd is dateert uit 1880. Aan de voorkant bevindt zich het sfeervolle en gezellige eetcafé ''t Voorom', een toplocatie voor feestjes tot 50 gasten. Aan de achterkant van de boerderij vindt is de sfeervolle zaal ''t Achterom' voor feesten met zo'n 175 gasten.

''t Achterom heeft de afgelopen weken een metamorfose ondergaan. Nieuw meubilair is geplaatst en bijpassende lampen en accessoires hebben de inrichting een compleet nieuwe uitstraling gegeven! Jetty: "Het geheel heeft heel wat hoofdbrekens gekost, maar Danielle, onze kok, alleskunner en creatief brein, heeft er een fantastisch geheel van gemaakt. We zijn supertrots op het resultaat!" (zie foto). Met de trap of personenlift is de bijzondere accommodatie 'Op Zolder' te bereiken. Een zaal in Oudhollandse sfeer die ruimte biedt aan circa 85 gasten. 't Hoorntje richt zich op partijen vanaf 20 gasten. Wie zijn of haar vrienden, familieleden of klanten wil trakteren op een verrassend uitje kan de genodigden meenemen op een van de schepen van 't Hoorntje. 'Claes Horn' biedt ruimte aan circa 100 gasten en heeft voor mindervalide gasten een lift aan boord. 'De Nesch' is een nostalgische notarisboot die ruimte biedt aan zo'n 50 gasten. In overleg wordt de te varen route bepaald, bijvoorbeeld via Spijkerboor naar De Woude, de Kaasmarkt in Alkmaar of naar de Zaanse Schans. Aanstaande bruidsparen die het ja-woord op een originele locatie willen geven kunnen ook bij 't Hoorntje terecht. In de zalen, maar ook aan boord van beide schepen, kan men officieel trouwen. Niet alleen feesten kunnen bij 't Hoorntje gegeven worden. Mocht een dierbare overlijden, dan is het ook mogelijk om het afscheid of condoleance te houden bij 't Hoorntje.

De innerlijke mens komt ook goed aan zijn trekken. Alle buffetten en diners komen uit eigen keuken. Verder beschikt 't Hoorntje over een chaletpark en een jachthaven aan het Alkmaardermeer. Wie een ligplaats op deze locatie zoekt, kan contact opnemen met havenmeester Hans Dekker. Bij de locatie is een grote parkeerplaats welke gratis is voor gasten.

Voor informatie of informatiebrochure: www.hoorntje.nl, info@hoorntje.nl of tel. 0251-312120.

Sfeervolle metamorfose 't Achterom

Het Achterom. (Foto: aangeleverd)

AKERSLOOT - Al meer dan 40 jaar is 't Hoorntje een begrip in Noord-Holland. 't Hoorntje is een unieke locatie om een geslaagd feest aan de wal of op het water te geven.

't Hoorntje, gelegen aan het Alkmaardermeer, is van een mooi boerenbedrijf uitgegroeid tot een veelzijdig horecabedrijf met een grote diversiteit aan mogelijkheden. Jan en Jetty Sander zijn eigenaar van 't Hoorntje. En niet alleen Jan en Jetty zijn drijvende krachten, het gehele team draagt het bedrijf! De boerderij waarin het bedrijf gevestigd is dateert uit 1880. Aan de voorkant bevindt zich het sfeervolle en gezellige eetcafé ''t Voorom', een toplocatie voor feestjes tot 50 gasten. Aan de achterkant van de boerderij vindt is de sfeervolle zaal ''t Achterom' voor feesten met zo'n 175 gasten.

''t Achterom heeft de afgelopen weken een metamorfose ondergaan. Nieuw meubilair is geplaatst en bijpassende lampen en accessoires hebben de inrichting een compleet nieuwe uitstraling gegeven! Jetty: "Het geheel heeft heel wat hoofdbrekens gekost, maar Danielle, onze kok, alleskunner en creatief brein, heeft er een fantastisch geheel van gemaakt. We zijn supertrots op het resultaat!" (zie foto). Met de trap of personenlift is de bijzondere accommodatie 'Op Zolder' te bereiken. Een zaal in Oudhollandse sfeer die ruimte biedt aan circa 85 gasten. 't Hoorntje richt zich op partijen vanaf 20 gasten. Wie zijn of haar vrienden, familieleden of klanten wil trakteren op een verrassend uitje kan de genodigden meenemen op een van de schepen van 't Hoorntje. 'Claes Horn' biedt ruimte aan circa 100 gasten en heeft voor mindervalide gasten een lift aan boord. 'De Nesch' is een nostalgische notarisboot die ruimte biedt aan zo'n 50 gasten. In overleg wordt de te varen route bepaald, bijvoorbeeld via Spijkerboor naar De Woude, de Kaasmarkt in Alkmaar of naar de Zaanse Schans. Aanstaande bruidsparen die het ja-woord op een originele locatie willen geven kunnen ook bij 't Hoorntje terecht. In de zalen, maar ook aan boord van beide schepen, kan men officieel trouwen. Niet alleen feesten kunnen bij 't Hoorntje gegeven worden. Mocht een dierbare overlijden, dan is het ook mogelijk om het afscheid of condoleance te houden bij 't Hoorntje.

De innerlijke mens komt ook goed aan zijn trekken. Alle buffetten en diners komen uit eigen keuken. Verder beschikt 't Hoorntje over een chaletpark en een jachthaven aan het Alkmaardermeer. Wie een ligplaats op deze locatie zoekt, kan contact opnemen met havenmeester Hans Dekker. Bij de locatie is een grote parkeerplaats welke gratis is voor gasten.

Voor informatie of informatiebrochure: www.hoorntje.nl, info@hoorntje.nl of tel. 0251-312120.

Centimeters verliezen door vet bevriezen

Dame laat zien welke centimeters zullen verdwijnen met cryolipolyse. (Foto: Aangeleverd)

ZAANDAM - Ken je dat? Je zit lekker in je vel, maar dat buikje blijft je maar dwarszitten en die love-handels krijg je er met gewoon sporten niet af.

Cryolipolyse is de perfecte behandeling om centimeters op probleemzones zoals de heupen, buik, armen, kin en rug te verwijderen. Door bevriezing worden vetcellen geëlimineerd, waardoor centimeters verdwijnen. De behandeling is 100% veilig en vrijwel pijnloos. Na de behandeling kunnen dagelijkse bezigheden direct weer vervolgd worden. De resultaten zullen na ongeveer 6 weken zichtbaar zijn. Na elke behandelingskuur zal zo'n 33% van het onderhuids vetweefsel zijn verdwenen. Dankzij de grote vraag heeft Body Unlimited nu permanent de beschikking over een Cryolipolyse-apparaat. Dat vieren wij graag met jou. Daarom geeft Body Unlimited 50% korting op de introductiebehandeling. Uniek is dat Body Unlimited tijdens deze introductie ook meet of er blokkades in het lymfestelsel zijn. Dit om jou het beste resultaat te geven. Naast de korting op de introductiebehandeling geeft Body Unlimited ook hoge kortingen op de Cryolipolyse-kuren. Van deze kuren met korting is er slechts een beperkt aantal beschikbaar, dus grijp nu je kans, want op=op. Maak snel jouw afspraak en pak jouw voordeel Bij Body Unlimited Zaandam aan Paltrokstraat 16 in Zaandam. Tel.: 075-7503296, zaandam@bodyunlimited.nl. www.bodyunlimited.nl

Uitwisseling scholieren buitenland

Gezin met buitenlandse uitwisselingsstudent op pad (Foto: John Michael Haas)

REGIO - Uitwisselingsorganisatie YFU zoekt gastvrije gezinnen in heel Nederland die huis en hart openstellen voor buitenlandse scholieren. Zij zijn tussen de vijftien en de achttien jaar oud, gaan een trimester, semester of schooljaar naar de middelbare school en leren zo de Nederlandse taal spreken en cultuur kennen.

Als YFU-gastgezin deelt u uw verhaal, tradities en gebruiken, terwijl u leert over een andere cultuur - gewoon vanaf de keukentafel. Het in huis verwelkomen van een uitwisselingsstudent is een bijzondere ervaring voor de hele familie en een vriendschap voor het leven is zo geboren. Bovendien kan iedereen gastgezin worden: jongere stellen, oudere stellen, met of zonder kinderen, alleenstaanden en same-sex koppels.

YFU-gastgezinnenKiezen op basis van interesses en hobby's zelf welk gastkind zij verwelkomen. Zij ontdekken vanuit eigen huis een nieuwe cultuur en krijgen een andere kijk op de wereld, kostbare herinneringen en een nieuw familielid voor het leven. Ze verwelkomen het gastkind in huis vanuit de oprechte interesse in hem/haar, zonder financiële vergoeding

Wat verandert er in je dagelijks leven? Anoesj, gastmoeder van de Thaise NaeNae vertelt: "Je hebt er een meer die naar school moet, die mee-eet en die was aanlevert. Maar het brengt ook ander eten, gezelligheid, liefde en leermomenten met zich mee. Mijn eigen kinderen zijn hierdoor ook gegroeid in hun doen en laten, kunnen meer begrip opbrengen voor andere culturen, hebben meer geduld en willen ook meer helpen."

kijk voor meer informatie van de uitwisselingsorganisatie op gastgezin.yfu.nl.

Mini-Party Popkoor Prestige

ASSENDELFT - Het concert van Popkoor Prestige Zaanstad, dinsdag 28 mei, begint 20.15 uur. Dans en swing mee, onder het genot van een drankje. Onder begeleiding van de live band brengen de enthousiaste zangers en zangeressen het afwisselende repertoire ten gehore, bestaande uit de nieuwste hits. Een ticket voor deze spetterende en vooral gezellige Mini-Party is € 7,50 per persoon. Dit ticket kan via website www.popkoorprestige.nl gereserveerd en betaald worden. Locatie: Het Wapen van Assendelft is gelegen aan Dorpsstraat 533 in Assendelft.