Bergens Nieuwsblad

12 juni 2019

Bergens Nieuwsblad 12 juni 2019


17 jongerenrechters Berger Scholengemeenschap beëdigd

Maandag 3 juni werden op de Rechtbank Alkmaar 17 jongerenrechters beëdigd die de Jongerenrechtbank van de Berger Scholengemeenschap gaan vormen. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Maandag 3 juni werden op de Rechtbank Alkmaar 17 jongerenrechters beëdigd die de Jongerenrechtbank van de Berger Scholengemeenschap gaan vormen.

Burgemeester Hafkamp van Bergen is enthousiast

Zij kregen daartoe voordien een speciale opleiding van de Stichting Jongerenrechtbanken Nederland. Jongerenrechtbanken zijn in ons land al actief op plusminus vijftien scholen in onder andere Amsterdam, Amstelveen, Hollands Kroon en Leeuwarden.

Burgemeester Hafkamp van Bergen was - samen met vele ouders - ook bij de beëdiging aanwezig en is enthousiast over het concept: "In een jongerenrechtbank krijgen jongeren de kans zich te verantwoorden ten opzichte van hun leeftijdgenoten, zonder dat er meteen een strafrechtelijke zaak komt. Zo leren ze samen conflicten oplossen en elkaar aanspreken op hun verantwoordelijkheden."

De gemeente Bergen financiert de pilot.

Conflicten oplossen

De Jongerenrechtbank wordt voor iedere zitting gevormd uit de groep die is opgeleid en beëdigd tot jongerenrechter. In besloten zittingen behandelen zij zaken en conflicten die spelen op school, waarbij de jongeren bij toerbeurt de rol van advocaat, aanklager namens de school, rechter en eventueel bemiddelaar vervullen.

De behandeling vindt daarbij plaats volgens 'herstelrechtelijke principes', waarbij het herstellen van schade ten opzichte van individu/slachtoffer en/of de (school) gemeenschap centraal staat. Op deze manier leren de scholieren hoe je op een constructieve manier conflicten bespreekt en samen oplost.

Escalatie voorkomen

Jongeren die zich voor het eerst schuldig maken aan overtredingen, krijgen bij de jongerenrechtbank de kans zich ten opzichte van de schoolgemeenschap te verantwoorden. Bij strafrechtelijke, zogenaamde 'HALT-waardige' gevallen wordt zo onnodige escalatie voorkomen, doordat (nog) geen aangifte wordt gedaan.

De uitspraken van de Jongerenrechtbank zijn bindend, waarbij uitgangspunt is dat alle betrokkenen op basis van vrijwilligheid aan de behandeling van een zaak meewerken.

Aantrekkelijke programmering Hargen Sail

HARGEN – Het strand van Hargen staat vrijdag 5 tot en met zondag 7 juli met Hargen Sail weer in het teken van sport en feest.

Zaterdag en zondag overdag kan jong en oud meedoen aan uitdagende sportactiviteiten. 's Avonds gaat het dak van de Rabo Feesttent met bekende namen als DJ's Ronald de Bas en Menno de Boer van Radio 538 én DJ Gerard Ekdom van Radio 10.

Vrijdagavond 5 juli trappen Ronald De Bas en Menno de Boer van Radio 538 het geliefde strandevenement in de Rabo Feesttent af om 21.30 uur. Zaterdag en zondag overdag kan jong en oud genieten van activiteiten als de Beachrun, beach tennis, beach soccer, ultimate frisbee, het open air darts, jeu de boules, catamaranzeilen, surfen en leuke kids-activiteiten. Inschrijven kan op www.hargenaansail.nl.

DJ Mats Dekker uit Warmenhuizen

Zaterdag 6 juli neemt om 20.30 uur DJ Mats Dekker uit Warmenhuizen de draaitafel van de heren over, waarna DJ Gerard Ekdom van 22.00 tot 23.30 uur de tent op zijn kop zet. Het feest wordt afgesloten door danssensatie Alpaca.

Hargen Sail Festival Sunday

Hargen Sail biedt elk jaar wat nieuws, zo ook dit jaar. Zondag 7 juli is de Hargen Sail Festival Sunday; na het sportprogramma en de Beachrun - dit jaar zondag om 15.00 uur - is het feest op het terras met de DJ's Yentl en Tessa. Vervolgens speelt om 17.00 uur de band Plan B - met huisbassist Jan Bakker uit Schoorl. Aansluitend is om 20.00 uur de finale van Hargen Sail, traditioneel met niemand minder dan de band Jamento!

Voor meer info over Hargen Sail en de sportactiviteiten: www.hargenaansail.nl en Facebook.

Oud papier Be Quick

BERGEN – De papiercontainer van gymvereniging Be Quick staat zaterdag 15 juni bij Wasserij Dubbel Blank aan de Lijtweg.

Leden van de vereniging nemen uw oud papier en karton graag aan tussen 09.00 en 12.00 uur. De container staat er elke veertien dagen in de week, waarin de grijze rolemmer geleegd wordt.

Kinder muziekfestival

BERGEN AAN ZEE - Net als vorig jaar is er begin juli weer een kindermuziekfestival op 6 en 7 juli.

Deze keer vindt het plaats in Huize Glory in Baergen aan Zee.

Tijdens het kinderamuziekfestival kan iedereen tussen 6 en 16 jaar zijn of haar muzikaal talent laten horen op een echt podium. Kinderen die het leuk vinden om op te treden kunnen zich aanmelden.

Er wordt geoefend op maandag 17 en 24 juni en op 1 juli. Zing je ook mee op het kindermuziekfestival op 6 en 7 juli?

Alle instrumenten en muzikale acts krijgen een plekje, maar meld je vooraf even aan via: info@mariadelver.nl (voor 1 juli) of meld je aan op de dag zelf (maxImaal twee uur van te voren).

Wil je begeleid worden op de piano, geef dit dan ook van te voren even door!

Kees de Bakker

ontmoette de

minister-president

Teun de Jager wint scholenwedstrijd

Commissaris van de Koning

op ambtsbezoek

BSG meiden kampioen schoolvoetbal

Door Kees de Bakker

Kees de Bakker (links) had een bijzondere ontmoeting in het torentje, met Wieteke van Dort, premier Rutte en Hans Visser. (Foto: NIA PALLI)

Het geheim van het Torentje

Al bijna 30 jaar waren Hans Visser, kunstredacteur bij het Noordhollands Dagblad, en ikzelf als uitgever in gesprek over een boek met Wieteke van Dort in de hoofdrol.

Deze veelzijdige cabaretière, dichteres/schrijfster, actrice en beeldend kunstenares verdiende een boek als Kind van twee culturen. Niet alleen haar geschiedenis was interessant, maar ook dat van haar familie die begin 1830 naar Nederlands-Indië vertrok om er een suikerfabriek te beginnen. Het zou mei 2018 verschijnen tijdens de Pasar Malam, tegenwoordig Tong Tong Fair geheten, op het Malieveld in Den Haag, maar het boek was nog niet klaar. Het zou oktober bij ons jubileum in Schoorl.

Wieteke zong tijdens de Indië-herdenking op 15 augustus 2018 onder meer Een nieuw begin, begeleid door Wudstik op gitaar. Ze maakte indruk op premier Mark Rutte, ook iemand met een Indisch familieverleden, en hij kuste haar uit dank voor haar indrukwekkende optreden. Dat bracht mij op het idee om hem te vragen het boek van Wieteke, zijn jeugdidool, in ontvangst te nemen in De Blinkerd. Helaas paste dat niet in zijn agenda, dus het werd zoals zijn chef protocol Nia Palli zei 'een koffieafspraak'. Van uitstel komt afstel, dacht ik.

Maar beiden hielden woord en vroegen ons om het boek te overhandigen in het Torentje op 28 maart jl waar we ontvangen werden door de chef protocol en een verdieping hoger in het Torentje gebracht. Ik had de MP al eerder ontmoet bij de boekpresentatie van Ferry Mingelen in Pulchri in Den Haag. Hij was open en spontaan en er werd koffie geserveerd met zijn favoriete Bastogne-koeken, die mijn moeder ook vaak in huis had. We vertelden uiteraard veel over het boek van Wieteke dat we hem officieel overhandigden. Tegelijkertijd nam ik de gelegenheid te baat om het boek Hier is zon, zee en zand – over Bergen en Schoorl aan hem te geven met verhalen over de dreigende boskap. Nia Palli suggereerde om de verantwoordelijke ministers Wiebes en Schouten hierover te schrijven. Ook gaf ik hem De smaak van de macht van Annemarie Gualthérie van Weezel over de in 2011 nog levende oud-premiers Van Agt, Balkenende, De Jong, Kok en Lubbers (drie van hen zijn inmiddels overleden). En vertelde ik Mark dat ik op mijn achttiende al bij premier Willem Drees was geweest om het met hem te hebben over de Politionele Acties na een discussie met mijn vader, waarop hij een brief aan Drees schreef, en die wilde er wel over praten met mij. 'Zijn kop staat in brons op mijn bureau,' zei de MP.

Eigenlijk beloofde ik Nia Palli dat we deze foto niet voor een ander doel zouden gebruiken dan een afbeelding op www.conserve.nl – omdat de premier begrijpelijk niet elke dag boeken kan ontvangen in het Torentje – maar na de bezoeken van de klimaatscholieren en de rommelige gele hesjes besloot ik dat het nu best naar buiten mocht en dat het geen Staatsgeheim meer hoefde te zijn dat wij in het Torentje waren, getuige de foto van Nia Palli.

Stichting Welzijn Bergen zoekt (wandel)maatjes!

BERGEN - We staan er niet altijd bij stil maar er zijn veel mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is naar buiten te gaan en te wandelen of te winkelen op het moment dat ze daar behoefte aan hebben.

Het gaat bijvoorbeeld om een wandelingetje maken, een spelletje doen of gewoon een gesprekje voeren tijdens een kopje koffie. Stichting Welzijn Bergen zoekt voor ouderen en chronisch zieken bezoekvrijwilligers en wandelvrijwilligers in Egmond, Schoorl en Bergen. Vooral wandelvrijwilligers die een rolstoel zouden kunnen duwen zijn welkom!

Gevraagd worden:

Gemotiveerde vrijwilligers voor bijvoorbeeld 1 of 2 dagdelen per week. Affiniteit met de doelgroep, dus ouderen, dementerende ouderen of chronisch zieken.

Geboden wordt:

Een goede werkbegeleiding. Onkostenvergoeding. Verzekering WA en ongevallen tijdens werkzaamheden. Eventueel deskundigheidsbevordering.

Voor meer informatie kunt u tussen 9.00 en 12.00 bellen met Stichting Welzijn Bergen, Wijksteunpunt De Sanderij in Schoorl 072-5095267. U kunt ook mailen: c.meliefste@welzijnbergen.nl, www.welzijnbergen.nl

Teun de Jager wint scholenwedstrijd

Basisschool Teun de Jager in Schoorl werd grote winnaar van de scholenwedstrijd van HVC. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Een aantal scholen uit de gemeente Bergen deed mee aan de scholenwedstrijd van de Huisvuilcentrale om in de week van 13 tot en met 17 mei zoveel mogelijk textiel in te zamelen.

Dit leverde de scholen een leuk zakcentje op. Want voor iedere kilo textiel kregen de scholen 25 cent.

De school met het meeste textiel kreeg ook nog een extra prijs, namelijk een excursie naar HVC.

Pilot

De actie betreft een pilot van HVC. Het doel is te onderzoeken of op deze wijze minder textiel in het restafval belandt, zodat dit textiel kan worden hergebruikt en gerecycled.

De scholen ontvingen van de HVC flyers, posters en textielzakken.

De leerlingen kregen vervolgens een week de tijd om zoveel mogelijk textiel in te zamelen. Van oude schoenen, tot herbruikbare kleding, van kapotte handdoeken tot knuffels.

Prijsuitreiking

Basisschool Teun de Jager in Schoorl werd grote winnaar. Wethouder Jan Houtenbos maakte dinsdag bekend dat zij maar liefst 1148 kilo textiel hebben opgehaald.

Hij overhandigde de school een cheque van € 287 van de inzamelvergoeding en ook de extra prijs.

Ziet u op zaterdag 15 en/of zondag 16 juni een groen bordje met 'open tuin' langs de kant van de weg staan, aarzel dan niet en stap gerust binnen. (Foto: aangeleverd)

Open Tuinen Weekend Bergen en Schoorl

BERGEN / SCHOORL - Groei & Bloei afdeling Bergen, Egmond, Schoorl houdt op 15 en 16 juni het jaarlijkse, landelijke Open Tuinen Weekend. In Bergen en Schoorl zijn tien tuinen van particulieren gratis te bezoeken.

Ziet u op zaterdag 15 en/of zondag 16 juni een groen bordje met 'open tuin' langs de kant van de weg staan, of ziet u de vlag wapperen van Groei & Bloei, aarzel dan niet en stap gerust deze tuin binnen en laat u verrassen. Het zijn stuk voor stuk tuinen die met veel passie, inzet en liefde worden onderhouden en de trotse eigenaren verwelkomen u graag. De deelnemende tuinen zijn dit jaar in Bergen: Nesdijk 25 en 27B, Lijtweg 35, V. van Goghweg 6, Hereweg 15 (nabij de Franschman), Nassaulaan 48, Ide Minlaan 22 en in Schoorl: Teugelaan 4, Voorweg 46 (alleen zondag) en Heereweg 94. De tuinen zijn van 11.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Voor meer informatie www.bergen.groei.nl.

PCC-leerlingen zamelen € 26.000 in voor goede doelen

Trots en een beetje feestelijk werd de megacheque woensdag overhandigd. (Foto: Marja de Moel)

BERGEN - De jaarlijkse PCC-Actiedag werd onlangs weer gehouden. Een heel andere actiedag dan gebruikelijk, vanwege de grote persoonlijke betrokkenheid van de leerlingen bij de gekozen doelen. Hun inspanningen op die ene dag leverden ruim €26.264,41 op.

Tijdens de PCC-Actiedag op 18 april lieten de leerlingen van de vijf vestigingen zich sponsoren voor allerlei – meest sportieve – activiteiten. Er gingen leerling 'poldersporten', deelnemen aan een dancemarathon of obstacle run, sprinten rondom de school en wandelen van Egmond naar Bergen aan zee en terug. Ook was er een markt met lekker eten voor de buurt en er waren leerlingen die meededen aan 'The Ocean Cleanup' of een 'West Coast Challenge'.

Verdrietig

Het grote verschil met andere jaren zit 'm in de gekozen goede doelen. Naast ruim €4.000 voor de Plastic Soup Foundation, zal het grootste deel van het ingezamelde geld worden besteed aan kankeronderzoek. Deze keuze is ingegeven door het plotselinge overlijden van een echtgenote van een docent, tevens moeder van drie leerlingen op het Petrus Canisius College.

Deze verdrietige gebeurtenis maakte diepe indruk op leerlingen en collega's van de verschillende vestigingen. Vandaar dat de stichting Stop Hersentumoren namens Team Jacobien via Alpe D'Huzes kan rekenen op ruim €10.000. Daarnaast gaat nog eens ruim €11.500 naar Kika.

'Team Jacobien'

'Team Jacobien' beklom afgelopen weekend al de Alpe d'Huez in Frankrijk.

Op woensdag 5 juni overhandigden leerlingen trots - en toch een beetje feestelijk – in totaal ruim € 26.000 aan cheques aan vertegenwoordigers van de verschillende goede doelen.

(Foto: )

Bij Filmhuis Schoorl worden op vrijdag 14 juni de volgende film(s) vertoond:

Om 15:00 uur wordt 'De Wilde Stad' vertoond. Ontdek een onbekend en verrassend Amsterdam, gezien door de ogen van een kat

Nederland, 2018, 85 minuten, regie: Mark Verkerk, met: met Abatutu (de kat) en de stem van Martijn Fischer, genre: documentaire

(Foto: )

Om 20:00 uur wordt 'The Descendants' vertoond. Geheimen en morele dilemma's bij leven en een naderende dood

Verenigde Staten, 2011, 115 minuten, regie: Alexander Payne, met: George Clooney, Shailene Woodley en Beau Bridges, genre: drama, komedie

Meer informatie? Reserveren? Kaarten a € 10 (€ 7,50 onder de 18 jaar) kunnen besteld worden op www.filmhuisschoorl.nl of aan de kassa voor de voorstelling (de zaal is open een uur voor de voorstelling). De film wordt vertoond zonder pauze, een toegangskaart geeft tevens recht op een consumptie na afloop van de filmvoorstelling. Filmhuis Schoorl vertoont wekelijks op vrijdag twee films om 15 uur en om 20 uur in De Blinkerd, Heereweg 150, Schoorl

Commissaris van de Koning op bezoek in Bergen

De Commissaris in gesprek met inwoners en burgemeester Hafkamp. (Foto: Hans Brouwers, HABRO-fotografie)

BERGEN - Vrijdag 7 juni bezocht de Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, de gemeente Bergen.

Met een interessante rondleiding in het Maritiem Centrum te Egmond aan Zee en een bustour naar Bergen kreeg de Commissaris een indruk van de veelzijdigheid en de schoonheid van de gemeente.

Vrijdag bezocht de Commissaris van de Koning de gemeente Bergen. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.nl)

Ruïnekerk

In de Ruïnekerk heeft hij kennisgemaakt met een groep actieve inwoners. Hier waren onder andere vertegenwoordigers van belangenverenigingen, stichtingen en bewonersraden aanwezig.

Gesprek gemeenteraad

De dag is afgesloten met een gesprek met de gemeenteraad. Er is gesproken over Burgerparticipatie, Integriteit en Democratische controle op samenwerkingsverbanden. Deze onderwerpen staan ook bij de overige ambtsbezoeken op de agenda.

Van Dijk: "vandaag heb ik een goede indruk van de gemeente Bergen en haar inwoners gekregen. Bergen is een prachtige gemeente. Ik heb er vertrouwen in dat het nieuwe college en de raad met het formatieakkoord en participatie van de inwoners richting geven aan de toekomst van Bergen."

Kleine beestjes, grote griezels

Zondag 16 juni is vanaf 11.00 uur de wereld van insecten te ontdekken, en hun rol in de natuur.  (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Elke derde zondag van de maand wordt een Buitendag voor kinderen gehouden bij Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer. Zondag 16 juni is vanaf 11.00 uur de wereld van insecten te ontdekken, en hun rol in de natuur.

Iedere maand zijn er nieuwe activiteiten die passen bij het seizoen. Zo beleef je met het hele gezin een heerlijke dag buiten in de natuur.

Kinderen kunnen deelnemen aan vier activiteiten. Insecten in de bodem, in de bomen en boven de bloemen. Je hoort ze zoemen en ziet ze vliegen op deze Buitendag. Ieder uur kun je met een Schoorlse Duinengids op pad en ga je insecten vangen. Je knutselt een insectenhotel en sluit de dag af met het bakken van een broodje.

Opgeven kan via www.staatsbosbeheer.nl/buitendagschoorl.

Het Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt aan Oorsprongweg 1 in Schoorl. Openingstijden: 10.00 tot 17.00 uur van maandag tot en met zondag. Betaald parkeren.

Langs de Bello-lijn 'zeer geslaagd'

Een prachtig stuk techniek, aldus Willem Beemsterboer. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Het Historisch Festival Langs de Bello-lijn was volgens Willem Beemsterboer 'zeer geslaagd'.

Enthousiast mailde hij de redactie. "Voor een ieder waren er zeer interessante machines, auto's, brommers, motorfietsen, scooters uit vervlogen tijden te zien. Ik heb veel respect voor alle mensen die dit festival weer hebben georganiseerd, klasse en goede reclame voor ons dorp. In de bijlage een foto van een motorfiets uit 1912, 107 jaar oud. Een FN, Fabrique National, gemaakt bij onze zuiderburen Belgie, vier cylinders, 498 cc, twee versnellingen met cardan aandrijving en het motorblok leverde vijf pk. Geweldig, wat een prachtig stuk techniek en aantrappen met een kick starter. Twee versnellingen, tegenwoordig zou geen mens je meer geloven als je maar twee versnellingen op je motorfiets hebt."

Vioolsonate uit zijn hoofd;
daarna vergeet hij het afstapje.

Th. Olthuis

Concert met duinwandeling in de duinen

Zangeres Heleen van den Hombergh en meesterpianist Bert van den Brink brengen een ode aan de Schoorlse Duinen. (Foto: Aangeleverd)

SCHOORL – Zangeres Heleen van den Hombergh en meesterpianist Bert van den Brink geven zaterdag 22 juni om 16.30 uur in Buitencentrum Schoorlse Duinen een bijzonder concert; een ode aan de kracht en rijke geschiedenis van Schoorlse Duinen.

Na afloop is er een belevingswandeling door het gebied onder begeleiding van een natuurgids van Staatsbosbeheer. Jazzy songs met theatrale zeggingskracht zijn geïnspireerd door de Schoorlse Duinen en andere krachtige watergebieden; in Heleen's muziek wordt de rijke geschiedenis van strijd en symbiose tussen mens en natuur bezongen. Heleen van den Hombergh is zangeres, songwriter en natuurbeschermer. Die passies en professies combineert ze graag. Haar laatste album Blue Lifeblood is geheel gevuld met songs over kwetsbare en krachtige waterplekken, van verstilde meren tot woeste watervallen, gemaakt tijdens haar reizen naar diverse uithoeken van de wereld. Met dat programma toerde ze dit seizoen door Nederland, samen met de subtiele - en soms overdonderende - begeleider Bert van den Brink op piano. Op 22 juni staan haar stukken centraal, geïnspireerd door de zee, zoals Dunes Dance, een gepassioneerde ode aan de indrukwekkende kracht en rijke geschiedenis van de Schoorlse Duinen. De natuurbelevingswandeling wordt begeleid door een Schoorlse Duinengids en volgt direct op het concert. Kosten: € 15,00 uur (concert en wandeling).

Opgeven kan via www.staatsbosbeheer.nl/concertschoorl

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, Schoorl. Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Tel 072-5093352. Betaald parkeren van 10.00 tot 19.00 uur.

Help mee het Bergense strand schoon te houden

Love Not Waste, de cleanup organisatie uit Bergen, zet zich sinds 2016 in met diverse schoonmaakacties langs de kust. (Foto: aangeleverd)

BERGEN AAN ZEE - Met het strandseizoen in aantocht, groeit ook de noodzaak om het zwervend strandvuil op te ruimen.

In ruil voor een kop koffie

Er zijn speciale leentassen die door strandwandelaars gevuld kunnen worden met zwerfvuil. (Foto: aangeleverd)

Uit onderzoek van Stichting Noordzee blijkt er nog steeds gemiddeld 380 stuks afval te liggen per 100 meter Nederlandse kust en het Bergense strand is hierop geen uitzondering.

Love Not Waste, de cleanup organisatie uit Bergen, zet zich sinds 2016 in met diverse schoonmaakacties langs de kust en startte vorig jaar een proef met opruimtassen, genaamd One Bag One Coffee. Deze leentassen kunnen door strandwandelaars opgehaald worden bij strandpaviljoens en tijdens de wandeling gevuld worden met het zwerfvuil dat ze tegenkomen. De volle tas kan daarna omgeruild worden voor een gratis kopje koffie of thee. Voor kinderen staat er een glas limo klaar.

Van Noord naar Zuid

Beach restaurant Hemingway's deed vorig jaar als eerste mee met de pilot. De One Bag One Coffee tassen zullen ook deze zomer daar weer te leen zijn.

Initiatiefneemster Gaby van Wonderen van Love Not Waste wil het liefste alle paviljoens in Schoorl, Bergen en Egmond voorzien van de tassen met hulp van de gemeente. "Het is een sympathieke actie die dorpsbewoners en toeristen aanspoort ons strand schoon te houden. Ze worden dubbel beloond met een schoon strand én een lekker kopje koffie met het mooiste uitzicht van Nederland. Wat mij betreft zien we straks tientallen spontane strandschoonmakers van noord tot zuid."

Wegens succes van de proef wordt de schoonmaakactie nu uitgebreid. Vanaf het Pinksterweekend zijn de zwerfafvaltassen ook bij strandpaviljoen Blooming Beach verkrijgbaar. Het paviljoen aan de zuidopgang trapte de schoonmaakactie eerder deze week af met een grote cleanup door al het personeel van Blooming Beach, landgoed 't Hof en hotel Blooming. In een uur tijd verzamelden ze 29 kilo aan vuil dat op het strand en langs het duin slingerde. Daar zaten visnetten, drankverpakkingen, barbeques en enkele aangespoelde slippers tussen.

Beach Clean Bingo

De tassen-actie is niet de enige manier waarop Love Not Waste tegen de plastic soep vecht. Voor het derde jaar op rij organiseren ze tijdens de zomervakantie het opruimspel Beach Clean Bingo. Door middel van een bingo-kaart wordt in teams afval op het strand verzameld.

Dit jaar worden zowel in Bergen aan Zee als Egmond aan Zee schoonmaakspelmiddagen georganiseerd.

Meer informatie over alle schoonmaakacties op het Bergense strand vindt u op www.lovenotwaste.com.

Jaarmarkt in centrum Schoorl

SCHOORL - Stichting Duindorp Schoorl organiseert zondag 16 juni weer de jaarmarkt.

Marktmeester Hans zorgt voor groot aanbod

Vanaf 10.30 uur laten de standhouders zich van hun beste kant zien op deze gezellige jaarmarkt, die in het centrum van Schoorl wordt gehouden. In het gehele centrum en bij het klimduin staan voldoende kramen, om diverse inkopen te doen.

De marktmeester Hans zorgt dit jaar voor een uitgebalanceerd aanbod. Dit jaar is hij erin geslaagd om een aantal standwerkers te contracteren, die zullen worden beoordeeld door een heuse jury.

Ook de horeca laat zich ook weer van z'n beste kant zien en hopelijk werkt het weer ook mee, zodat men na de uitgebreide wandeling langs de standhouders, lekker op terras kan gaan zitten.

Kofferbakmarkt

Wie het shoppen dan nog niet zat is, kan altijd nog langs het evenemententerrein om langs de kofferbakmarkt te gaan. Uiteraard zijn de meeste winkels ook geopend.

Vaderdag

De vaders kunnen ook lekker in de watten worden gelegd op Vaderdag, want het aanbod is uitgebreid op deze zondag.

Hapje eten

Om vervolgens lekker een hapje te eten en een plekje uit te zoeken in het uitgebreide restaurantaanbod in Schoorl. Voor ieder wat wils.

Jaarmarkt, standwerkers, duinen, klimduin, kofferbakmarkt, bos, terras…

Voor informatie over de kramen: bel Hans via 06-53835899.

Dubbel diamant in Schoorl

De bruidsparen in 1959. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Zestig jaar getrouwd zijn, is een bijzonderheid op zich. Een dubbele diamanten bruiloft is zelfs behoorlijk uniek. Dit was vorige week het geval bij de Schoorlse echtparen Arie en Hanna Hoogvorst en Teun en Corrie Paarlberg.

In 1959 stapte zowel Arie als zijn zus Corrie op 3 juni in het huwelijksbootje. Inmiddels varen zij al zes decennia op trouwe koers. Nadat eerder al de mijlpalen van 25 en 50 jaar samen werden gevierd, was het ditmaal wéér feest middels een gezellig familiair samenzijn in Herberg het Landhuis. Dat was uiteraard een foto waard, in dezelfde opstelling als die van de gezamenlijke trouwfoto uit 1959.

En in 2019! (Foto: aangeleverd)

Over vijf jaar wordt de briljanten bruiloft groots gevierd, daar zijn ze gevieren van overtuigd.

Korren in Bergen aan Zee

Door met IVN-gidsen te gaan korren kun je bijzondere dingen ontdekken.  (Foto: aangeleverd )

BERGEN AAN ZEE - Dat er in de zee veel leeft is wel bekend, maar dat er zelfs vlak onder de kust in de branding zo veel te beleven is verbaast veel mensen. Wie heeft er bijvoorbeeld wel eens een pieterman gevangen?

Door met IVN-gidsen te gaan korren kun je bijzondere dingen ontdekken. Een 'kor' is een sleepnet. IVN heeft zo'n sleepnet dat met behulp van een lang touw vanaf het strand door het water wordt getrokken. Als deelnemer hoef je dus niet zelf de zee in.

Na een "trek" wordt het net geleegd in een grote bak. Over de dieren en andere vondsten wordt door een deskundige IVN-gids verteld en ze worden van dichtbij bekeken. Vangst is weer anders. Dit kan variëren van verschillende wieren tot de prachtigste anemonen en vissen. Het lijstje van de recente vangsten bestaat uit: pieterman, allerlei platvissen (tongetjes, scholletjes, tarbot, schar), haringen, sprotjes, spieringen, garnalen, zeeforel, zeenaalden, heremietkreeften, zeepissebedden, zee-anemonen.

Het duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur en kost 2,50 euro per volwassene (kinderen zijn gratis). Aanmelden is niet nodig. Er wordt gestart vanuit het IVN gebouw 'Parnassia'. Parnassia is te bereiken vanaf Bergen de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste links en de bordjes Parnassia volgen. Let op: het is betaald parkeren.

Meer informatie: 06-57880486 of ww.ivn.nl/nkl

RABO BES voetbaltoernooi bij vvBergen

Het RABO BES jeugdvoetbaltoernooi vindt ook dit jaar plaats bij de fusieclub vvBergen. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Het RABO BES jeugdvoetbaltoernooi vindt ook dit jaar plaats bij de fusieclub vvBergen.

vvBergen nog een keer de gastheer

De organisatie van dit jaarlijkse toernooi rouleert tussen de voetbalverenigingen binnen de BES gemeenten. De 2019 editie was gepland bij DuinrandS maar door de brand in hun clubhuis is vvBergen gevraagd nogmaals als gastheer op te treden. Het evenement vindt plaats op zaterdag 15 juni.

Sportieve happening

Het belooft op sportpark De Kiefhoek wederom een ware sportieve happening te worden. Maar liefst 74 teams worden verwacht. Alle uit de leeftijdscategorieën 9 tot en met 17 bij de meiden en 7 t/m 16 bij de jongens. Vanwege het grote aantal spelers en wedstrijden wordt het een druk programma. De eerste wedstrijden worden al afgetrapt om 09.00 uur. En de laatste wedstrijden worden om 17.30 uur afgefloten.

jeugdbestuur organiseert

De organisatie is in handen van het voltallige jeugdbestuur van de vvBergen.

Die daarin ondersteund wordt door een grote groep vrijwilligers voor alle voorkomende taken als administratie, EHBO, dagprogramma, wedstrijdbegeleiding en ontvangst.

Kom op de fiets

Mede gezien de verwachte enorme toeloop worden spelers en gasten

Zie voor verdere informatie ook www.vvbergen.nl.

Kabelbaan, survivalbaan en meer op de Jeugdsportdag

(Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Op het Duinrand S complex aan de Smeerlaan vindt op zondag 16 juni de jaarlijkse Jeugdsportdag plaats.

Ook dit jaar belooft het weer een fantastische dag te worden, waar gezelligheid voorop staat. Alle kinderen van 6 tot en met 12 jaar zijn welkom om gratis aan dit sportieve evenement deel te nemen.

(Foto: aangeleverd)

De voorbereidingen voor de Jeugdsportdag zijn in volle gang. De kinderen worden in twee leeftijd categorieën ingedeeld. Voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar zijn buikglijden, hindernisbaan en de survivalbaan enkele onderdelen.

Ook voor de kinderen van 9 tot en met 12 jaar belooft het een waar festijn te worden. Hun samenwerking en uithoudingsvermogen wordt op de proef gesteld door verschillende opdrachten, zoals het beklimmen van een houten wand, tokkelen, als het uitvoeren van blind volleybal wat alleen met samenspel goed kan plaatsvinden.

We hopen dat het publiek komt kijken en aanmoedigen, voor iedereen is het mogelijk om loten te kopen met wellicht een prijs. De opbrengst hiervan komt volledig ten goede aan de Jeugdsportdag van volgend jaar.

Meer informatie en inschrijving is mogelijk via www.jeugdsportdagschoorl.nl

Mensen die dit jaarlijkse evenement willen sponsoren of als vrijwilliger willen ondersteunen, kunnen zich ook opgeven via de website. Elke bijdrage of vorm van hulp is welkom.

BSG Nederlands kampioen schoolvoetbal meiden

Knappe prestatie van Sharon Hoogeveen, Jessie de Jong, Selma Cassee, Rachel van Westrop, Jacky de Lange, Reza Broersma, Zara Zubani en Sara Vellema! (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Vrijdag 7 juni vond in Arnhem het grote sportspektakel Olympic Moves plaats.

Na maanden van voorrondes was het zover

Na maanden van voorrondes vertrokken vier docenten L.O. en 8 meiden uit het zaalvoetbalteam naar de finales. De eerste wedstrijd tegen Sints-Jancollege ging nog moeizaam en werd verloren met 1-2.

Opstartprobemen

De meiden hadden wat opstartproblemen want alle wedstrijden daarna werden gewonnen. De meiden werden verdiend nummer 1 in de poule en mochten de finale spelen tegen Tromp Meesters.

Vol zelfvertrouwen werd al vroeg in de wedstrijd gescoord. Aan het eind werd het nog spannend want het stond 2-1 op het scorebord voor BSG. Toen hun topper Jacky in de laatste drie minuten haar knie ongelukkig verdraaide, wisten ze één ding zeker.... zij gaan met die beker naar huis, voor Jacky en het team!

Terechte kampioenen

Uiteindelijk floot de scheidsrechter de wedstrijd af en zijn de Sharon, Jessie, Selma, Rachel, Jacky, Reza en Zara van de BSG de terechte kampioenen van het Nederlands schoolvoetbal zaal. De meiden hebben genoten van het mooie zaalvoetbal avontuur en kijken terug op een geslaagde kampioensdag!

Ook in de tennisfinales

De BSG was ook vertegenwoordigd in de tennisfinales. Het schoolteam viel net buiten de prijzen en ging naar huis met een vierde plek.

SchoK kan verslavend zijn

Vrijdag tot en met zondag kan het publiek tussen 11.00 en 17.00 uur op ontdekkingstocht langs diverse werken en projecten op verschillende locaties (Foto: aangeleverd)

SCHOORL – In en rond Schoorl is van 13 tot en met 16 juni weer heel veel te beleven op het gebied van kunst.

Schoorlse Kunsten (kortweg SchoK) biedt een overweldigend aanbod van kunst in alle denkbare verschijningsvormen. De organisatie waarschuwt dan ook voor het risico op ernstige verslaving.

Tijdens de even jaren staan de zomers meestal in het teken van grote sportevenementen. De organisatoren van SchoK zagen daarom kansen tijdens de oneven zomers. Ook in 2019 kunnen kunstliefhebbers weer gratis genieten van werk van zo'n honderd kunstenaars verdeeld over een vijftigtal projecten op een kleine twintig locaties in en rond Schoorl. Van oudsher stimuleert SchoK interactie. Dat kan interactie zijn tussen verschillende kunstenaars, maar ook tussen kunstwerken en de omgeving. Uiteraard is het ook de bedoeling dat er iets gebeurt tussen de kunst en het publiek. Met ervaringen uit het verleden in het achterhoofd waarschuwt de organisatie daarom dit jaar voor een mogelijk verslavend effect.

Feestelijk slotakkoord

Donderdag 13 juni start de editie 2019 met een openingsavond in De Blinkerd. Vanaf 20.00 uur maken de deelnemende kunstenaars (opnieuw) kennis met elkaar en het publiek. Die kunstenaars kunnen afkomstig zijn uit Schoorl en omgeving, maar ook bijvoorbeeld Finse, Portugese en Amerikaanse kunstenaars doen mee. Uiteraard is er een passend openingsprogramma inclusief muziek.

Vrijdag tot en met zondag kan het publiek tussen 11.00 en 17.00 uur op ontdekkingstocht langs diverse werken en projecten op verschillende locaties. De avonden bieden performances, voorstellingen of concerten, met op zondagavond een feestelijk slotakkoord.

Alle tijden en locaties staan vermeld in de SchoKkrant. Deze is ook te downloaden op www.schoorlsekunsten.nl