Kompas ed 1

19 maart 2019

Kompas ed 1 19 maart 2019


4 / 16

Politiek Platform Landsmeer

Marc de Jong. (Foto: aangeleverd)

'Gebaseerd op échte feiten'

door Marc de Jong

In deze politieke rubriek brengen we je achtergrondinformatie en beschouwingen over politieke onderwerpen die voor jou van belang zijn. Of gewoon leuk om te weten. Altijd met een verrassende kijk op de zaak, eerlijk, kritisch en gebaseerd op echte feiten.

Landsmeerders hebben nog tot half april om het eisenprogramma voor busvervoer in Landsmeer en omgeving te beïnvloeden. In 2021 komt er pas een nieuwe busvervoerder in Zaanstreek-Waterland, maar de eisen worden al dit jaar vastgesteld. De huidige vervoerder in Landsmeer, het Israëlische EBS, is in december 2011 begonnen. EBS zorgde destijds voor een flinke verandering in het lijnennet, onder andere door de komst van het R-NET. Maar al snel werd duidelijk dat EBS met deze opzet verlies leed. Daarom werd drie jaar later de dienstregeling op de schop genomen.

In 2017 scoorde het openbaar vervoer in de regio het hoogste cijfer op het Nederlandse vasteland. Reizigers gaven EBS een 8,0. Het gemiddelde in de andere regio's blijft steken op een 7,6. Volgens Vervoerregio Amsterdam is het voor het eerst dat een concessie op het vasteland zo hoog scoort. De cijfers over 2018 worden pas in april van dit jaar verwacht. Dat wordt nog een spannend rapport, want hierin zal naar voren komen hoe reizigers de nieuwe verbindingen na de komst van de Noord-Zuidlijn beoordelen. Voor busreizigers vanuit Landsmeer pakte die nieuwe verbinding niet echt positief uit. EBS-reizigers beoordeelden in 2017 de kans op een zitplaats met een 9,0. Dat zal niet echt gewijzigd zijn. Maar de reissnelheid kreeg in 2017 nog een 8,2 en de kans is groot dat dat getal sterk zal dalen.

In 2021 is het trouwens precies honderd geleden dat de eerste busverbinding tussen Landsmeer en Amsterdam werd gestart. Ondernemer Evert van der Does uit Landsmeer begon toen het bedrijf dat later ENHABO zou heten. De eerste bus werd door hem zelf bestuurd en bood plaats aan 21 personen.

Invullen enquête

De enquête over de nieuwe busverbinding per 2021 kan worden ingevuld via wijnemenjemee.nl/ov2022. Naar verwachting wordt het definitieve Programma van Eisen in oktober officieel vastgesteld.

Brandweer Oostzaan wint

V.l.n.r. Jeroen Dral, Fokko de Boer, Martijn Schiphorst, Branco de Boer, Jan Arends en Sam de Joode, trotse brandweermannen van Oostzaan, die de Muus Tromp-bokaal pakten. (Foto: Brandweer Oostzaan)

BROEK IN WATERLAND - De jaarlijkse brandweerwedstrijd om de Muus Tromp-bokaal was afgelopen zaterdag. Deze van oorsprong Waterlandse wedstrijd werd gehouden op een boerderij in Broek in Waterland.

De deelnemende korpsen kwamen uit Marken, Landsmeer, Kwadijk, Zaanstad (jeugd), Volendam, Purmerend, Monnickendam, Ilpendam en Oostzaan. De alarmering was uitrukken naar brand in voertuig. Ter plaatse was er inderdaad een (gesimuleerde) brand, lag er een slachtoffer onder een zware last en stonden er gevaarlijke stoffen rondom de plaats van het incident. De brandweerploeg uit Oostzaan loste dit als beste op, waardoor ze er met de eerste prijs vandoor gingen. De eindstand was 1. Oostzaan, 2. Purmerend en 3. Volendam.

Tijd om uit te rusten is er niet. Naast het uitrukken bij meldingen is er elke maandag de reguliere oefenavond en donderdagavond de oefenavond voor de wedstrijdploeg. Zaterdag aanstaande is er weer een wedstrijd, in Stede Broec, waar de ploeg van Oostzaan om de provinciale prijzen gaat strijden.

Compaen houdt haven in zicht

Compaen heren 1 blij met de overwinning. (Foto: Tjerk Laan Fotografie)

SLIEDRECHT - Compaen houdt na een zware zeeslag op de Beneden-Merwede de veilige haven van de eerste divisie in zicht. In de schitterende entourage van De Basis legden de Oostzaners een prachtig fundament onder handhaving. Het zou een perfect resultaat zijn voor een bemanning die grotendeels de piratenopleiding nog niet volbracht heeft.

Noodgedwongen moest Compaen de leegloop na de degradatie in de topdivisie opvangen met scheepsmaatjes die zelfs in de derde divisie nog kopje onder gingen. Toch gloort er voorzichtig hoop op overleving.

Herintreder Marvin Andringa drukte zijn stempel op het spel van Compaen. Met zijn langeafstandskogels vanaf de driemeterlijn was hij vaak doeltreffend. Toen hij halverwege de derde set, bij een voorsprong van 0-2 in sets, met een onwillige kuitspier naar de kant moest, leek dit de kentering in de wedstrijd te zijn. Bij 16-13 en 1-2 in sets moest naast de kanonnier ook nog stuurman Koen Baas met een ribblessure afhaken. Kevin de Jong kreeg het roer in handen.

Compaen liet in de confrontatie tussen de volleybalhoofdstad van Nederland en het volleybaldorp van Noord-Holland de voor lijfsbehoud vereiste vechtlust zien. Verder hielp de reserveploeg van Sliedrecht af en toe een handje. De vele foutservices en matige passing leek Compaen in de eerste set noodlottig te worden. Bij 23-21 zat het mee. De scheidsrechter gaf een dubbelfout op een ace uit een opslag, waardoor het setpoint uitbleef. De herkansing ging vervolgens in het net. In de slotfase namen de twee routiniers Michiel Majoor (twee aanvalspunten) en Marvin Andringa (service-ace) het voortouw. Met een opslag en een smash buiten de lijnen bezegelde Sliedrecht het eigen lot (26-28).

In de tweede set wist juist de thuisploeg de bal nauwelijks in te serveren. Compaen had voortdurend de leiding, waarbij Andringa ondubbelzinnig zijn waarde bewees. Met de inbreng van Koen van de Wetering was de passing op orde gekomen. Het waren echter weer twee aanvalsfouten van Sliedrecht na 21-21 die doorslaggevend waren.

Niet veel ging in de derde set goed. Met het uitvallen van Adringa werd het ook niet beter. De eindstand van 25-16 betekende dat de thuisploeg uiteindelijk meer setpunten dan Compaen maakte. Bij 16-12 in de vierde set leek de wedstrijd naar een beslissende vijfde set te gaan. Toch rechtten de zeerovers nog een keer de ruggen. Bij 19-20 was weer van alles mogelijk. Op de 'big points' was het Majoor, nota bene de kleinste aanvaller van het veld, die twee killblocks produceerde. Met twee aanvallen en een opslag over de achterlijn dankte Compaen Sliedrecht voor de gastvrijheid. Volgende week wacht de Oostzaners in de eigen sporthal concurrent VC WIK. Winst met 3-1 of 4-0 betekent vrijwel zeker dat Compaen rechtstreekse degradatie ontloopt. Een tiende plek in de eindstand houdt beslissingswedstrijden tegen de nummers twee van de tweede divisie in.

Punt voor OFC

OOSTZAAN - Het zaterdagteam van OFC kwam afgelopen weekend in de tweede klasse tegen concurrent DVVA niet verder dan 0-0.

Door dit resultaat blijft OFC triest onderaan staan en is de achterstand op Buitenveldert nog steeds vier punten. OFC wist vooraf dat het moest winnen van deze niet al te sterke tegenstander.

In de eerste helft was er weinig te beleven en veel toeschouwers gingen al eerder naar de kantine. OFC was te slordig om op voorsprong te komen.

De grootste kans was voor spits Rouchan Khairi, maar het ontbrak hem aan geluk. In de tweede helft bleef het een triest duel. Beide teams ontbeerden de scherpte om te scoren. Het bleef dan ook een duel zonder treffers. OFC blijft ongetwijfeld strijden voor betere tijden, maar degradatie komt steeds dichterbij.

Gelijkspel

LANDSMEER - IVV kwam afgelopen weekend in de derde klasse tegen thuis tegen Bloemendaal niet verder dan 1-1. De concurrenten DCG en HBC wonnen wel en de afstand is daardoor nu wel zeer groot geworden. Het lijkt er op dat het team van trainer Gerrie Breugem heeft afgehaakt voor de titel. IVV had het in de eerste helft lastig, maar bij rust stond het nog 0-0. In de tweede helft opende Bloemendaal in de 47e minuut de score. Zeven minuten voor maakte Tuininga gelijk, maar verder kwam IVV niet. De achterstand op DCG en HBC is zes en zeven punten.

Winst SC Purmerland

PURMERLAND - SC Purmerland won afgelopen weekend met 2-0 van Nieuw Sloten.

Na een kwartier opende Daniel Brink de score. Het bleef daarna een spannend duel, waarin beide teams bereid waren hard te werken. In de tweede helft kreeg Daan Sabbe zijn tweede gele kaart van de middag en moest Nieuw-Sloten met een man meer spelen. SC Purmerland bleef desondanks goed overeind. Vijf minuten voor tijd besliste Lars Warnes het duel. Het team van trainer Nikolai Schreuder kon zo met een goed gevoel gaan rusten.

'Zonder bestaat groot deel Nederland niet'

Het tv-debat is nog tot de verkiezingen op de verschillende websites van de lokale omroepen te zien. (Foto: aangeleverd)

LANDSMEER - Over één ding waren alle deelnemers het eens: het is zeer complexe materie. Afgelopen zaterdag vond er een tv-debat plaats waarbij kandidaten van alle negen partijen van het Waterschap de degens kruisten in verband met de komende verkiezingen. Het tv-debat was op initiatief van de Lokale Omroep Landsmeer georganiseerd in samenwerking met Omroep PIM uit Waterland.

De presentatie van het tv-debat was in handen van Jan van der Wiele en Marcel Molle van de Lokale Omroep Landsmeer en Patty de Jong van Omroep Pim. De spits van het debat werd afgebeten door een interview met Luc Kohsiek, de Noord-Hollandse dijkgraaf. Die was uitgesproken duidelijk over het belang van de verkiezingen: "Dat mensen woensdag voor het Waterschap gaan stemmen is cruciaal. Zonder het werk van de Waterschappen bestaat een groot deel van Nederland niet."

De debatten tussen de verschillende kandidaten verliep aan de hand van stellingen. Zoals: moeten we vernatten of moet het waterpeil in de polder omlaag? Al meteen was duidelijk dat de meningen zeer uiteenliepen. Luuk Zaal van Water Natuurlijk wees op de CO2-uitstoot van de veengebieden: "Maar liefst 7 megaton per jaar. Hetzelfde als de uitstoot van 2 miljoen auto's!" Elisabeth Groot van de VVD nuanceerde dat met de uitspraak dat we de boeren vanwege dat ene procentje winst van een verminderde agrarische CO2-uitstoot niet het faillissement moeten indrijven. Co Schipper van BBW zoekt liever de gulden middenweg: "Niet teveel vernatten, maar ook niet teveel verdrogen." Peter Vonk van AWP wees op nieuwe technieken om bijvoorbeeld dijken te verhogen, zodat de verhoging bestendiger zou worden.

Rode draad

Een rode draad in de discussies was tevens de vraag of we er niet beter aan doen de zorg van het water niet over te laten aan experts in plaats van aan politici en hoe belangrijk het is de biodiversiteit van ons veengebied te waarborgen. Frank Frowijn van het CDA verbaasde zich erover dat er zo makkelijk over de belangen van de land- en tuinbouw heen wordt gestapt. "De sector doet zelf ook al heel veel om de biodiversiteit te vergroten."

Het was in de debatten van meet af aan duidelijk dat veel partijen andere belangen hebben bij waterbeheer en dat de materie dus ook ingewikkeld is. Zeker toen veehouders in het publiek desgevraagd mee gingen discussiëren bleken de tegengestelde meningen klip en klaar. Aan de andere kant was bij alle aanwezigen de bereidheid om met andere partijen in overleg te gaan groot, maar of er gezamenlijke besluiten in het verschiet liggen, staat nog te bezien.

Het tv-debat is nog tot de verkiezingen op de verschillende websites van de lokale omroepen te zien: Omroep PIM, RTV Purmerend, LOVE Volendam/Edam en de LOL: www.lokaleomroeplandsmeer.nl.

Wethouder start werkweek met wandelen

Wethouder Nils Bonekamp (tweede van rechts) met de zes beleidsambtenaren. Foto: Kitty Wa Bwanda-de Boer

OOSTZAAN - Dat wandelen gezond en gezellig is, wilde wethouder Nils Bonekamp ook eens ervaren met zijn staf. Recentelijk wandelde de wethouder mee met maandagochtendwandelgroep 't Twiske, vergezeld van zes beleidsmedewerkers.

Dat de wandelgroep in trek is, blijkt uit dat inmiddels meer dan dertig wandelaars zich elke maandag melden om een uur te bewegen in recreatiegebied 't Twiske. Eveline Zeeman, Afdelingshoofd O & S, vond het een superleuk en verfrissend idee om zo de werkweek te beginnen. "Wat een goed initiatief dat enthousiaste vrijwilligers deze maandagochtendwandeling organiseren. Deze gezonde activiteit is heerlijk om in beweging te komen. Tevens is het een leuke manier om met elkaar in contact te komen. Geweldig dat natuurgids Henk Strijker tijdens de wandeling over de rijke natuur vertelt." Ook Inge Timmer, die samen met acht vrijwilligers bij toerbuurt de wandelroute begeleidt, is reuze-enthousiast. "Vooral de gezelligheid na de wandeling en samen koffie drinken is voor mij een prima start van de week."

OFC boekt kleine zege

OOSTZAAN - OFC won afgelopen weekend in de derde divisie met 1-0 van EVV. Het team van trainer Eric Heerings kreeg te maken met een wel zeer defensief ingestelde tegenstander. Edip Biberoglu maakte de winnende treffer via een strafschop.

EVV staat laag op de ranglijst, maar verliest zelden met meer dan een treffer verschil. OFC wist dat het geconfronteerd zou worden met een zeer defensieve tegenstander. Vanaf de eerste minuut stonden de spelers massaal voor het eigen doel en dan wordt het moeilijk om te scoren. Doelman Atam Koroglu kreeg dan ook amper iets te doen. OFC viel in de eerste helft bijna non-stop aan. Er kwamen wel kansen, maar de tegenstander hield haar doel goed dicht.

Penalty

In de tweede helft werd er een OFC-speler onderuitgehaald, waarna de arbiter naar de stip wees. Biberoglu bleef kalm en knalde de bal fraai achter de doelman. Hij heeft trouwens OFC laten weten dat hij ook volgend jaar in Oostzaan blijft.

Daar waren medespelers en fans zeer blij om. EVV moest daarna minder defensief gaan spelen. Daardoor kwam er voor de thuisploeg meer ruimte. Biberoglu had pech dat zijn harde schot nog werd gestopt.

Goed weg

Daarna kwam EVV goed weg toen een onhoudbaar schot op de paal terechtkwam. OFC kreeg na afloop goed nieuws, want de concurrenten hadden punten laten liggen.

De achterstand op koploper Jong Volendam is nog maar twee punten. Met nog negen duels te gaan is er nog alles mogelijk.

Zaterdag 23 maart neemt OFC het in eigen huis op tegen Zandvoort s.v. 1.

Nieuw stratenplan Zaanstreek

Overhandiging van het nieuwe stratenplan met v.l.n.r. Marene Kok (Zaanstore), Burgemeester Hamming, Burgemeester Tange en Lex Kruijver (Marketing Zaanstreek) (Foto: Marketing Zaanstad)

OOSTZAAN - Twee burgemeesters traden onlangs aan om in de Zaan-store de nieuwe editie van het stratenplan van de Zaanstreek in ontvangst te nemen. De plattegrond met stratenplan omvat de gemeenten Oostzaan, Wormerland en Zaanstad en is te koop bij VVV-winkel Zaanstore op Stadhuisplein 96 in Zaandam.

Voorzieningen

Burgemeesters Peter Tange (Wormerland) en Jan Hamming (Zaanstad) kregen een eerste exemplaar in handen van de nieuwe plattegrond met stratenplan. De plattegrond toont niet alleen de straten van Oostzaan, Wormerland en Zaanstad maar ook de belangrijke voorzieningen in de buurt.