Alkmaar op Zondag

17 maart 2019

Alkmaar op Zondag 17 maart 2019


Lex gaat voor zevende keer de berg op!

De eerste keer dat Lex vorig jaar finishte. (Fotografie: Barbara Daamen)

LIMMEN - In Heeren van Limmen staan aanstaande vrijdag de pannenkoeken zeer prominent op de menukaart. Niet alleen omdat het Nationale Pannenkoekdag is, maar vooral om Lex Burgering een mooi geldbedrag mee te geven ten bate van Alpe d'HuZes (Ad6). De achttienjarige inwoner van Limmen gaat 6 juni voor de zevende maal (!) meerdere keren de Alpe d'HuZes omhoog voor het goede doel.

Pannenkoeken voor Alpe d'HuZes

"Dit jaar wil Lex de A6 vijf keer bedwingen", zegt zijn moeder Gerda die haar zoon begin juni vergezelt naar Frankrijk. "De eerste keer dat Lex de A6 meemaakte was in 2011. Het jaar daarvoor was er bij zijn vader darmkanker geconstateerd, waardoor wij besloten naar Frankrijk te gaan. Vanaf het moment dat Lex op tienjarige leeftijd als supporter voor het eerst omhoog ging werd hij er zo door overweldigd dat de d'Alpe d'HuZes voor hem een project werd om geld op te halen. Toen in 2012 zijn klasgenootje Chantal met botkanker werd gediagnosticeerd en zij aan de gevolgen daarvan overleed, werd zijn motivatie alleen maar groter. In 2013 finishte hij postuum voor Chantal. Nog elk jaar schilderen we haar naam in bocht vier op de weg en steken we een kaarsje voor haar aan."

Vrijwilliger

Naast het bedwingen van de A6 werpt Lex Burgering zich sinds 2013 op als vrijwilliger en helpt hij met zaken als de uitgifte van kleding, uitleg geven aan de deelnemers en helpt hij iedereen op de berg die maar hulp nodig heeft. Gerda: "Het is mijn eigen zoon, maar toch vind ik het geweldig dat hij er zo mee bezig is. Hij doet elk jaar mee, behalve in 2016 omdat er een schoolstage tussendoor kwam. Vorig jaar deed hij zelfs ongetraind mee, omdat zijn opleiding Veiligheid en Vakmanschap veel van hem vergde. Gelukkig is hij sportief en heeft hij de A6 toen twee keer fietsend en twee keer lopend getrotseerd.

Lees verder pagina 29.

Music Dinner in Grote Kerk in Alkmaar

Music Dinner in Grote Kerk (Foto: (DEMI KRUK))

ALKMAAR - Een sprankelende avond met entertainment, fantastisch eten en heerlijke wijnen .. en de voetjes gaan van de vloer!

Jonathan Zandbergen, Michelinsterren-chef van Merlet Schoorl, is bereid gevonden om een gastronomisch viergangendiner te koken. De Grote Kerk krijgt deze avond een sterrenambiance met assistentie van leerlingen van het ROC Horizon College. De sfeervolle Grote Kerk komt helemaal tot zijn recht wanneer de tafels mooi gedekt zijn en de Grote Kerk mooi aangekleed is. Bij uitstek een geweldig avondje uit. Naast spetterende en verrassende optredens wordt geld opgehaald voor vier goede doelen die zorgvuldig geselecteerd zijn. Het zijn lokale doelen. De Rotary Alkmaar- Bergen begeleidt deze organisaties met het uitgeven van het geld zodat het goed wordt besteed. Alle doelen zijn voor Alkmaar en omgeving. Er zijn twee bling bling bingo rondes met mooie prijzen en er worden veertien originele kavels geveild. Dit duurt ongeveer een uur zodat er genoeg gelegenheid is voor netwerken en feesten.

Goede doelen

Dreamcatcher: Dromen vangen voor anderen! Dreamcatcher in Alkmaar vangt mensen onder de armoede grens op. Zij kunnen in hun winkel terecht voor de kapper, schoonheidssalon, kleding tegen kleine vergoedingen. Ook bieden zij een luisterend oor en helpen kinderen hun verjaardagpartijtje te kunnen vieren. Stichting Leergeld: In Nederland leeft één op de negen kinderen in armoede. Deze kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Leergeld wil deze kinderen mee laten doen! Resto Van Harte: Hét recept voor een betere buurt. Resto VanHarte vindt dat iedereen erbij hoort in de samenleving. In de buurtrestaurants worden mensen uit alle lagen van de bevolking met elkaar in verbinding gebracht om samen te bouwen aan een hechte gemeenschap en betere buurt. Turn Over: jongeren, die uit de maatschappij dreigen te vallen worden onder professionele begeleiding en met behulp van sport klaargestoomd voor een betaalde baan.

Deze avond niet missen? Stuur dan een mail naar: Musicdinnergrotekerk@gmail.com. Er zijn slechts 220 plaatsen beschikbaar.

'50 Ballen in de lucht houden!'

Marion van der Valk-van Bakel. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Marion van der Valk-van Bakel houdt zondag 17 maart haar preek om 16.00 uur in de Witte Kerk in Heiloo onder de titel: '50 ballen in de lucht houden'

Preek van de Leek

Marion is in onze regio vooral bekend als de 'vrouw van' Ben, de manager van Motel Akersloot. Vanaf het allereerste begin, in de jaren 80, hebben zij samen hard gewerkt aan het concept 'Van der Valk'. En met succes! Inmiddels hebben Ben en Marion de leiding van het bedrijf overgedragen aan een van hun kinderen. Marion legt zich nu vooral toe op 'inrichting en aankleding' van de Van der Valk-restaurants.

Preek over haar levenspad

Zij vertelt in haar preek over haar levenspad. Hoe zij als receptioniste in hotel Akersloot begon.

Hoe ze doorgroeide naar manager en de vrouw van Ben werd. Hoe zij jarenlang boven het hotel woonde en zeven prachtige kinderen ter wereld bracht.

En… hoe God zes jaar geleden weer in haar leven kwam.

Franse chansons

Bij haar preek wordt zij begeleid door chansonnier Edouard, die met zijn akoestische gitaar enkele prachtige Franse chansons zal vertolken. Na afloop is er gelegenheid om - onder het genot van een drankje - na te praten met de (s)preekster en met elkaar.

Vrijwillige bijdrage

De toegang is vrij en bij de uitgang kan een vrijwillige bijdrage worden gegeven voor Rond de Waterput.

Pannenkoekendag

ALKMAAR - In samenwerking met basisschool de Cilinder wordt vrijdag 22 maart in wijkcentrum Daalmeer de Nationale pannenkoekendag gehouden.

Het is dè dag waarop kinderen pannenkoeken uitserveren en aan tafel in gesprek gaan met de ouderen uit de wijk. Gewoon, omdat deze ouderen, opa's en oma's in het zonnetje gezet mogen worden! En waarmee kan dat nou beter met een heerlijke pannenkoek met stroop en suiker.

Alle ouderen uit de Daalmeer worden van harte uitgenodigd om om 11.30 uur naar het wijkcentrum aan de Johanna Naberstaat 77b te komen om van de heerlijke, gratis, pannenkoeken te komen smullen!

Stuk van Maria Goos op de planken

De Geschiedenis van de Familie Avenier. (Foto: aangeleverd)

EGMOND-BINNEN - Toneelgroep Spiegel brengt 'De geschiedenis van de familie Avenier' van Maria Goos op de planken. De toneelgroep uit Egmond-Binnen speelt dit toneelstuk van woensdagavond 27 maart tot en met zaterdagavond 31 maart in dorpshuis De Schulp in Egmond-Binnen.

Toneelgroep Spiegel toont het publiek een oudejaarsdag en -avond in de kneuterige jaren vijftig: de tijd waarin mensen zich nog verwonderden over donkere mensen in de kroeg en 'die nieuwerwetse lawaaimuziek jazz'. Jan, Janus en Pieternel, drie van de vier kinderen Avenier verzamelen zich om met hun gezinnen oudejaarsavond met spelletjes en oliebollen samen door te brengen. Ze vieren het in het huis van Jan en zijn vrouw Rita, echtpaar zonder kinderen maar met de zorg voor de inwonende vader en moeder van Jan.

Weduwnaar Janus pronkt met ambitieuze plannen voor z'n winkel in huishoudelijke artikelen, maar zijn broer Jan kampt in z'n kruidenierszaak met veel te veel openstaande rekeningen. Theo, zoon van Pieternel en Christ, is hopeloos verliefd op pleegdochter Saar, maar Saar koestert warme gevoelens voor de oudste zoon van Janus…

Wilhelmus

Toos, verloofde van broer Henk, die op de koopvaardij vaart, maakt zich zorgen omdat ze al heel lang niets van hem heeft gehoord. Oma lijkt, ondanks al haar eerdere signalen, deze keer toch echt op sterven te liggen en opa zwijgt alleen maar. Wanneer het bijna twaalf uur is, staat de hele familie bij elkaar om zoals altijd het Wilhelmus te zingen, dit jaar voor het eerst met muziek van een grammofoonspeler. Er wordt gehoopt dat oma nog het nieuwe jaar zal halen en broer Henk nog op tijd zal aanmeren. Maar alles blijkt toch anders te lopen…

Kaarten à 10 euro reserveren kan via info@toneelgroepspiegel.nl/072 5062683 (vanaf 19.00 uur). Donateurs gratis. Aanvang 20.15 uur.

'Lepeltje Lepeltje' in De Vest

Lepeltje lepeltje in de Vest. (Foto: Bart Grietens)

ALKMAAR - Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan: het zijn de dingen die kinderen het allerliefste doen. In het dansconcert 'Lepeltje Lepeltje' van het Utrechtse gezelschap De Dansers wordt de ongeremde speelsheid van kinderen omarmd en juist sterk aangemoedigd.

Want hoe fijn is het om je over te geven aan dat ene magische moment waarop je lijkt te zweven? 'Lepeltje Lepeltje', geschikt voor kinderen van 4 jaar en ouder, is op zondagmiddag 24 maart om 14.30 uur in TAQA Theater De Vest te zien.

Acrobatiek en veel matrassen

Wat heb je nodig om je te laten vallen? Volgens De Dansers raakt dat iets essentieels, een wens die in iedereen zit, kleuter, volwassene, bejaarde. De voorstelling is dan ook zeker niet alléén leuk voor jonge kinderen. Het gaat over angst en durf, over vertrouwen, ongeremdheid, je veilig en/of vrij voelen. Het beeld dat de groep daarbij had was een ruimte vol matrassen. En een groep mensen die met elkaar de (vrije) val probeert te vinden. Dat is soms spectaculair en acrobatisch, maar soms ook juist heel intiem.

Toegangskaarten

'Lepeltje Lepeltje' van De Dansers is op zondag 24 maart om 14.30 uur in TAQA Theater De Vest te zien. Toegangskaarten kosten € 9,50 en kunnen worden gereserveerd via www.taqatheaterdevest.nl of via de kassa, tel 072- 548 99 99 (dagelijks tussen 12.00 – 16.00 uur).

Kaeskoppenstad zoekt figuranten

Kledingwassers (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Kaeskoppenstad tovert zaterdag 1 juni en zondag 2 juni d'Oude Binnenstad om in historisch Alkmaar. Ruim 750 figuranten spelen 65 verschillende rollen en vertellen samen het verhaal van 'De Veranderende Stad'. Een week na het openen van de inschrijving stromen de aanmeldingen binnen, de teller staat nu al boven de 250 figuranten en bijna 20 vrijwilligers!

Kaeskoppenstad is met zo'n 25.000 bezoekers uitgegroeid tot het grootste evenement van Alkmaar. Bezoekers gaan op een onvergetelijke tijdreis door de monumentale straatjes en belanden in het leven van handelaren, indringers, straatvegers, viswijven en kledingwassers. Het Schrijnwerkersgilde, de bouwploeg, werkt op dit moment aan een Blekerye voor de kledingwassers en een prachtig Theehuys van Bontekoe voor de edelen.

Gezocht: kledingwassers, kaasdames en schoenenpoetsers!

Bij Kaeskoppenstad krijgen alle figuranten een workshop van de professionele regisseur waarin ze leren samenspelen en acteren met de andere figuranten. Na afloop worden de rollen definitief verdeeld. Wie al twee keer of vaker meespeelde als figurant kan zich inschrijven in een 'ervaren' cluster en krijgt een verdiepende workshop. Degene die graag met iemand samen speelt kan zich opgeven als duo.

Opgeven als figurant of vrijwilliger kan via de website www.kaeskoppenstad.nl. .

Lentefeest Schaapskooi

Lentefeest. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Het jaarlijkse Lentefeest van de Schaapskooi Bergen aan de Zeeweg wordt zondag 24 maart van 11.00 tot 16.00 uur gehouden.

Omdat de schaapskooi Bergen dan precies vijf jaar geleden is gestart wordt tevens het eerste lustrum gevierd. Dit biedt aanleiding een boomsculptuur van Hans Groeneveld te onthullen, initiator van de schapen in de PWN-duinen en van de schaapskooi.

Wolatelier

Het wolatelier is op deze zondag open iedereen kennis te laten maken met de vele mogelijkheden die de wol van de kudde Kempische heideschapen biedt. Buiten rondom de kooi zullen kraamhouders hun wollen producten aanprijzen. Een IVN-gids verzorgt een wandeling rond de kooi. Er is muziek van trio Hotspot.

Parkeren kan op enkele loopminuten van de kooi op het parkeerterrein aan de Zeeweg in Bergen, op de hoek van de Uilenvangersweg. Maar kom vooral op de fiets: dan kan voor de deur worden geparkeerd.

Praten over chronisch pijn

ALKMAAR - Wie last heeft van chronische pijn en graag in contact wil komen met mensen die ook chronisch pijn hebben en tegen dezelfde problemen aanlopen, kan praten met lotgenoten.

Het is mogelijk om deel te nemen aan een gespreksgroep voor mensen met chronisch pijn in de regio Alkmaar. Talloze vragen kunnen tijdens zo'n bijeenkomst besproken worden. Ervaringsdeskundigen leiden alles in goede banen. Koffie en thee staan klaar. De locatie bevindt zich in Hoefplan, is rolstoeltoegankelijk en er is genoeg parkeerruimte. De bijeenkomst is op een dinsdagmiddag van 13.30 uur tot 15.30 uur. Informatie? Bel 072-5744016 of 06-20102847.

'We willen het verschil maken'

Auping zet zich in voor ALS. (Foto: aangeleverd)

HEERHUGOWAARD – Onder het motto 'Samen trappen we ALS de wereld uit' beklimmen jaarlijks honderden fietsers, hardlopers en wandelaars samen met ALS-patiënten de Mont Ventoux om geld op te halen in de strijd tegen ALS. Onder hen 50 deelnemers, allen behorend tot de Auping fabriek en Auping Plaza winkels. Ook Bob Klappe van Auping Plaza Heerhugowaard is (wederom) op zijn fiets van de partij. We hopen door deze actie het verschil te kunnen maken door honderdvijftig duizend euro op te halen."

Auping Plaza maakt zich sterk voor Tour du ALS

Bob Klappe deed in 2016 al een keer mee en herinnert zich dat als de dag van gisteren. "Het was heel indrukwekkend om te zien dat naast alle getrainde mensen ook patiënten met ALS met behulp van deelnemers op die top belandden. Dat waren kippenvelmomenten."

Drie keer beklimmen

Bob is vast van plan tijdens de komende editie - die op 29 mei wordt gehouden - de Mont Ventoux drie keer te beklimmen. Dat is één keer meer dan in 2016. "We zijn met een team van 50 man Auping breed. Dus zowel mensen uit de fabriek als franchise-ondernemers uit een van de 42 Auping Plaza vestigingen. We zijn van plan om anderhalve ton euro bij elkaar te fietsen en door diverse acties te initiëren."

Wijn uit de streek

"Zo verkopen wij in onze vestiging wijn uit de Mont Ventoux streek die speciaal is ingekocht om een deel ervan te doneren aan de stichting ALS." Een stichting die Bob mede een warm hart toedraagt vanwege z'n platte organisatie. "Ik weet dat er absoluut geen geld blijft hangen onderweg. Sterker nog: de mensen van de stichting ALS nemen ook deel aan de beklimming van de Mont Ventoux."

Langs deze weg hoopt Bob dat mensen zich geroepen voelen om een donatie te doen voor alle mensen die lijden aan deze verschrikkelijke ziekte. "Ik ben supergemotiveerd om deze uitdaging tot een goed einde te brengen, want mensen met ALS hebben elke dag zowel fysiek als geestelijk pijn. Wat is dan één dag afzien?"

Meer onderzoek

Via deze link kunnen donaties worden gedaan om meer onderzoek naar ALS te kunnen bewerkstelligen: https://www.tourduals.nl/actie/bob-klappe of https://www.tourduals.nl/actie/bob-klappe/doneren

Kies voor Groen, Water & Land

Waterplatform doet mee aan verkiezingen. (Foto: aangeleverd)

De verkiezingen voor het waterschap staan woensdag 20 maart centraal. Daarbij doet - naast de gebruikelijke politieke partijen - ook het waterplatform Groen, Water & Land mee. Dat is een politiek ongebonden groepering die speciaal is opgericht voor de waterschappen.

Stem op waterplatform

"Er bestaan geen liberale, socialistische of christendemocratische dijken, maar alleen dijken die op hoogte zijn", stelt Rob Veenman, lijsttrekker van Groen, Water & Land. "Het waterschap, de Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, is vooral een praktische en uitvoerende overheid die de dijken onderhoudt en gemalen bouwt. Daarom heeft Groen, Water & Land ook praktische bestuurders op de lijst staan, met verschillende deskundigheden en met een breed lokaal netwerk."

Veenman loopt al een tijdje mee in de waterschapswereld en vertelt: "Vijftig jaar geleden waren er boven het Noordzeekanaal nog 150 waterschappen en die zijn de afgelopen jaren gefuseerd tot één groot waterschap, de hoogheemraadschap. Daardoor is alles een stuk grootschaliger geworden. Daarom wil het waterplatform Groen, Water & Land vooral de praktische en lokale kennis en ervaring inbrengen binnen het waterschap." Iedere inwoner van Noord-Holland betaalt waterschapsbelasting. Veenman: "Het is belangrijk dat dit belastinggeld spaarzaam wordt uitgegeven. Dus stem, want het gaat tenslotte ook om hun geld."

Grip op je Geld bij Resto VanHarte

Grip op je geld bij VanHarte (Foto: Vincent van den Hoogen)

ALKMAAR - Sociaal buurtrestaurant Resto VanHarte organiseert woensdag 27 maart een resto-avond met als thema Grip op je Geld. Locatie is De Vleugels op Terborchhof 1.

"Vraag jij je ook wel eens af of je eigenlijk niet teveel betaalt voor de 'gratis' telefoon die je bij je abonnement krijgt? En of je bij speciale aanbiedingen nu echt goedkoper uit bent? Je bent niet de enige. Taalkunstenaar Bo Baden doet daarom tijdens het driegangendiner een voordracht over geld á la tv-programma 'Keuringsdienst van Waarde. Een leuke manier om met elkaar het gesprek aan te gaan over geld. Iedereen is van harte welkom om hierbij aan te schuiven", aldus een woordvoerder van Resto VanHarte.

Iedereen is van harte welkom. Inloop is vanaf 17.30 uur. Het programma start om 18.00 uur. Bijdrage is zeven euro per persoon. Met gratis Alkmaarpas is het vier euro. Reserveren is noodzakelijk via www.restovanharte.nl (gratis) of bel 0900 900 3030 (35 ct/gesprek). Ook kinderen zijn van harte welkom.

Levendig buurtrestaurant

Resto VanHarte is het levendige buurtrestaurant met betaalbare en gezonde driegangendiners. Iedereen is welkom. De Resto's zijn er voor iedereen, jong en oud, waar men ook vandaan komt. Buurtbewoners koken en eten hier samen, leren mensen kennen en dragen zelf bij aan een leefbare buurt. De restaurants worden opgezet en gecoached door een klein team van professionals, maar drijven op de inzet van vrijwilligers. Resto VanHarte is synoniem aan meedoen en daarmee hét recept voor een betere buurt.

The Crucifixion

HEERHUGOWAARD - Het Alkmaars Projectkoor Resonans geeft zondag 7 april een uitvoering van The Cruscifixion van de Engelse componist John Stainer in de H. Familiekerk aan de Jan Glijnisweg 30 in Heerhugowaard.

Rond Pasen zijn er heel veel uitvoeringen van de Matthäus Passion waarbij men graag de bijzondere passiesfeer van het lijdensverhaal van Christus wil meemaken.

Voor degenen die een uitvoering van drie uur een te lange zit vinden, is de uitvoering van The Crucifixion die ruim een uur duurt een prima alternatief.

Aanvang 16.00 uur, kerk open 15.30 uur. Toegang vrij.

                                        

Tiende Noord-Hollandse Horecabeurs

Maandag 25 en dinsdag 26 maart vindt in het AFAS Stadion de tiende editie plaats van de Noord-Hollandse Horecabeurs. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De Noord-Hollandse Horecabeurs viert maandag 25 en dinsdag 26 maart haar tienjarig jubileum in het AFAS Stadion in Alkmaar. Op de beurs komen horecaprofessionals uit de regio Noord-Holland bijeen en kunnen zij in een ongedwongen sfeer elkaar informeren, inspireren en meer voor elkaar betekenen. Met meer dan 150 exposanten, twee volledig gevulde verdiepingen in het AFAS Stadion en een entreepaviljoen dat aanzienlijk in aantal vierkante meter is gegroeid, is deze editie nog groter dan voorgaande jaren.

De Horecabeurs is alleen toegankelijk voor professionals. Verreweg het grootste deel van de bezoekers zijn beslissingsnemers. Elk jaar bezoeken rond de 4.000 horecaprofessionals de gastvrije vakbeurs. Jan Laan, beursorganisator: "Onze opzet is altijd open, maar intiem, gezellig en overzichtelijk. Met de Noord-Hollandse Horecabeurs geven we traditiegetrouw de aftrap voor een succesvol horecajaar." "De Noord-Hollandse Horecabeurs geeft antwoord op de steeds terugkerende vraag naar een kwalitatieve, regionale vakbeurs voor horecaprofessionals. De vertegenwoordigers die bezoekers in Alkmaar treffen, zijn actief in de regio. Dat praat wel zo makkelijk", aldus Paul Nieuwendijk van hoofdsponsor VHC Jongens BV uit Oostzaan.

Naast persoonlijke aandacht van de exposanten, staan er diverse activiteiten op het programma. Net buiten het entreepaviljoen staat een aantal foodtrucks opgesteld van een variantie aan aanbieders. Traditiegetrouw bevindt zich in het entreepaviljoen het Versplein. Meer dan voorgaande jaren ligt hier de focus verantwoorde, duurzame en vegetarische producten. Nieuw op de beurs is het 'MZA Horeca Paviljoen'. Hier staan acht dienstverleners met elk een specialisme in horeca op het gebied van onder andere verzekeringen, administratie, arbeidsrecht, belastingadvies, verbetertrajecten en schoonmaak. Daarnaast worden in samenwerking met VHC Jongens en Rational gedurende de hele beurs interactieve kookdemo's georganiseerd, waarbij verse ingrediënten van eigen bodem worden gebruikt.

Op de derde verdieping staan de kookwedstrijden op maandag 25 maart in het teken van nieuw talent. Chefs in opleiding van het ROC Horizon College gaan met elkaar de strijd aan om de titel 'chef van de toekomst 2019'. Willem Himmelreich, gepensioneerd docent 'Gastronomie en Koken' bij de Hotelschool in Amsterdam en Paul de Graaf, chef-kok van Fort Resort Beemster, beoordelen de gerechten. Dinsdag 26 maart gaan patissiers in spé van het Culinair Centrum Beverwijk de strijd met elkaar aan. De deelnemers zullen de jury proberen te overtuigen van hun talent met vier desserttaarten, twintig bonbons, vier desserts en minimaal één 'Show Piece'. Registratie en meer informatie op: www.nhh-beurs.nl

Is groen jouw toekomst? Groen is nu!

URSEM - Bezoek donderdag 21 maart tussen 15.00 en 18.00 uur de demodag van vakmensen, bemiddelaars en onderwijs in het groen.

Clusius College, Herenbos en diverse groene aannemers zijn een gezamenlijk project gestart om de groenbranche te promoten en mensen te interesseren voor het groenvak, en een eventuele opleiding hierin. We willen iedereen kennis laten maken met de mooie en veelzijdige werkzaamheden in het groen. Groen is meer dan schoffelen alleen! Denk aan: techniek, timmeren, ontwerpen, tuin tekenen, kantoorwerkzaamheden, verticale tuinen, natuurlijke speeltuinen, interieurbeplanting of dak- en gevelbeplanting.

Na twee geslaagde demodagen bij Krinkels en Donkergroen stelt nu Hoek Hoveniers, De Leet 10a in Ursem, zijn terrein beschikbaar. Ook het werkgeverservicepunt is aanwezig. Aanmelden voor een opleiding kan via het Clusius College of via TRI groei in groen. Voor zij-instromers is scholing op maat mogelijk. De bedrijven hebben voldoende plaats voor mensen die de handen uit de mouwen willen steken en tegelijkertijd willen leren.

Meer informatie en aanmelden: www.herenbos.nl/groenisnu.

Gerwin Toebes Uitvaartverzorging

Gerwin Toebes en Nel Rietbroek-Bijl. (Foto: aangeleverd)

(Advertorial)

ALKMAAR - Wellicht is het u niet ontgaan dat wij sinds vorige maand een naamsverandering hebben ondergaan. U kunt ons vanaf vandaag vinden onder de naam 'Gerwin Toebes Uitvaartverzorging'. Een nieuwe naam, maar nog steeds dezelfde gezichten, namelijk Gerwin Toebes en Nel Rietbroek-Bijl.

Onveranderd is ook de dienstverlening en jarenlange ervaring. Wij verzorgen de uitvaart voor u, zoals wij al vele jaren doen, ongeacht of- en waar u verzekerd bent. Wij nemen de tijd om de wensen te inventariseren en deze, samen met u, te laten samenkomen op de dag van het afscheid, hoe bijzonder deze wensen ook mogen zijn. Nagenoeg alles behoort tot de mogelijkheden

Goed gevoel

'De uitvaart doe je maar één keer'. Het cliché wordt vaak gebruikt, maar is een 100% waarheid. Daarom vinden wij dat van het grootste belang als u de uitvaart aan ons toevertrouwd. Samen met u creëren wij het afscheid waar u met een goed gevoel op terug kunt kijken.

Gerwin Toebes Uitvaartverzorging. Tel: 06 - 46 186 746 (24 uur per dag). info@gerwintoebes.nl. www.gerwintoebes.nl

Zangers gezocht voor requiem Mozart

ALKMAAR - Hoewel de Alkmaarse Oratorium Vereniging (AOV) momenteel nog druk doende is met de repetities voor de Nederlandstalige Mattheus Passie op 13 april, is het koor ook al bezig met de voorbereidingen op het komende najaarsconcert.

Vanaf woensdag 17 april gaat het koor weer aan de slag met dit onder oratoriumliefhebbers zo populaire werk, dat zondag 10 november 's middags wordt uitgevoerd in de Grote Kerk. Naast Mozarts' Requiem staan delen uit een werk van de Engelse componist Henry Purcell op het programma. Het betreft Dido and Aeneas, een korte opera van circa 50 minuten, daarom ook wel kameropera genoemd.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@aovkoor.nl. Alle stemsoorten zijn welkom. De AOV repeteert elke woensdagavond van 19.45 tot 21.45 uur in de aula van het Murmellius Gymnasium aan de Bergerhout te Alkmaar.

Themamiddag Noordwest Ziekenhuis

NW Ziekenhuis. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - 't Praethuys, Evean en Noordwest Ziekenhuisgroep houden dinsdag 26 maart een themamiddag met als onderwerp palliatieve sedatie en euthanasie, voor mensen met kanker en hun naasten.

Regie over leven en dood

Voor wie weet dat hij of zij niet meer beter wordt, is dit vaak een moeilijk proces om te aanvaarden. Regie over eigen leven en sterven kan dan belangrijk zijn. 't Praethuys, Evean en Noordwest Ziekenhuisgroep staan stil bij sterven. Hoe gaat men dood? Wat is de rol van palliatieve sedatie en hoe zit het met euthanasie? Sprekers de heer H. Visser, hematoloog en lid van palliatief team Noordwest en mevrouw M. Schor oncologie-wijkverpleegkundige Evean vertellen meer over dit onderwerp.

De themamiddag wordt gehouden van 14.00 tot 16.00 uur in 't Praethuys Alkmaar, Westerweg 50, 1815 DG Alkmaar. Toegang is gratis.

Aanmelden

Om deze themamiddag bij te wonen is aanmelding noodzakelijk. Belangstellenden kunnen voor informatie en aanmelding contact opnemen met 't Praethuys via info@praethuys.nl of 072 – 511 3644.

Informatie

Deze bijeenkomst is de negende van een serie van elf bijeenkomsten over kanker. De bijeenkomsten staan los van elkaar en kunnen afzonderlijk worden bezocht. Bij elke bijeenkomst is een deskundige van Noordwest of Evean aanwezig. Voor deze bijeenkomst is een minimum aantal van acht personen vereist en een maximum van 25. Meer informatie over deze bijeenkomsten: www.nwz.nl en www.praethuys.nl.

Mantelzorgers Zorg de Baas

Zorg de baas. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR – In de cursus Zorg de Baas draait het om de mantelzorger. In alle hectiek van het dagelijks leven, de zorg, het werk, vergeten zij soms naar zichzelf te kijken. Of voor zichzelf te zorgen. Zorg de Baas is een succesvolle cursus, die mantelzorgers leert hoe zij zélf (weer) controle krijgen over hun zorgsituatie. Het Mantelzorgcentrum start woensdag 3 april met een nieuwe serie van vier gratis bijeenkomsten. Mantelzorgers melden zich aan via info@mantelzorgcentrum.nl

Zorg de Baas bestaat uit vier delen. Tijdens de cursus leren mantelzorgers hun eigen kracht te gebruiken. Mantelzorgers versterken hun rol en positie, waardoor er een evenwichtige balans ontstaat in het zorgen voor hun naaste en het zorgen voor zichzelf. Met natuurlijk hulp van onder andere het Mantelzorgcentrum binnen handbereik. Thema's die tijdens de cursus naar voren komen zijn: de positie van de mantelzorger, eigen kwaliteiten, grenzen aangeven, draagkracht en draaglast.

Aanmelden

De eerste bijeenkomst is op woensdag 3 april van 19.00 tot 21.00 uur in Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10 in Alkmaar. De volgende bijeenkomsten zijn op woensdagen 17 april, 8 en 22 mei. De bijeenkomsten zijn gratis voor mantelzorgers uit de regio Alkmaar dankzij subsidie vanuit de gemeente. Aanmelden is verplicht en dat kan via info@mantelzorgcentrum.nl

Meer informatie

Voor meer informatie bel met het Mantelzorgcentrum, 072-5627618 of een mail sturen naar: info@mantelzorgcentrum.nl Op www.mantelzorgcentrum.nl staat meer nieuws en een overzicht van activiteiten voor mantelzorgers.

Workshop 'Goed Voorbereid'

BERGEN - Hoe kan men zich het beste voorbereiden op veiligheid? Leer tijdens de workshop 'Goed Voorbereid' hoe veelvoorkomende risico's in de directe leefomgeving voorkomen kunnen worden. Deelnemers krijgen handige tips en uitleg hoe deze toegepast kunnen worden. "Zo zorgen we met en voor elkaar voor onze veiligheid. Wij nodigen dus iedereen graag uit voor een leerzame en gezellige middag met aandacht voor en tips over brand-, val- en inbraakpreventie. Er zijn leuke prijsjes te winnen. Neem gerust een buurvrouw, vriend, vriendin, kleinkind, mantelzorger of een andere gast mee", aldus een woordvoerder van Stichting Welzijn Bergen. De workshop vindt plaats bij Post aan zee, Voorstraat 82A in Egmond aan zee op donderdag 21 maart van 14.00 tot 16.00 uur. Entree is gratis, maar inschrijven vooraf is noodzakelijk. Aanmelden via Stichting Welzijn Bergen, telefoon: 072-5821450. Voor meer activiteiten: www.welzijnbergen.nl

Cursus fotografie bij Hortus Alkmaar

Cursus fotograferen bij Hortus. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Starten met fotograferen? Of fotografeer je al en wil je leren hoe je het optimale uit je camera haalt? Meld je dan aan voor een van de fotografiecursussen, die Linda Karels vanaf 5 april verzorgt. Tijdens de cursus ga je stap voor stap aan de slag. De cursussen bestaan uit zeven lessen.

Tijdens de cursussen wisselen theorie en praktijk elkaar af. Je gaat uit de automaat en leert je camera echt kennen, zodat je op een simpele manier betere foto's leert maken. Je leert onder andere begrippen als diafragma, sluitertijd en ISO-waarde en hoe je het verschil kunt maken met scherpte en diepte. Je leert bijvoorbeeld een bloemetje scherp in beeld te brengen en de achtergrond juist onscherp. Kortom een cursus waarmee je verder komt op je eigen niveau.

Ook op woensdagavond mogelijk

Mocht je op vrijdag niet kunnen, dan kun je vanaf 15 mei ook meedoen aan een avondcursus. Deze cursus bestaat uit vijf lessen. De data waarop de cursussen worden gehouden zijn 5, 12 en 19 april, 10, 17 en 24 mei en 7 juni. De tijden zijn van 09.30 tot 11.30 uur of 13.00 tot 15.00 uur. Locatie: Hortus Alkmaar, Berenkoog 37, 1822 BH Alkmaar. Informatie: www.hortusalkmaar.nl. Aanmelden: linda@lindakarels.nl

Eigenwijze bingo

(Foto: aangeleverd)

KOEDIJK - Eigenwijze bingo is traditioneel bingo spelen, met toffe prijzen en een eigenwijze presentatrice!

Sam leidt de bingo, reikt prijzen uit en support om te winnen! Geschikt voor alle leeftijden. De bingo wordt zondagmiddag 24 maart gehouden vanaf 14.30 uur. Plaats van handeling is Ontmoetingscentrum De Rietschoot aan de Saskerstraat 22 in Koedijk. De bingo duurt tot ongeveer 15.30 uur. Kosten: 5 euro. Aanmelden: info@eigenwijze072.nl

Modeshow RIVS Alkmaar groot succes!

Modeshow Rivs groot succes. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Vol trots presenteerde RIVS Store Alkmaar zondag 10 maart haar nieuwe Spring Summer 2019 collectie. Al was het buiten regenachtig, binnen in de winkel was het één groot zomers feest!

Laatste trends op modegebied

De mooiste combinaties werden getoond door mannequins in verschillende leeftijden. Voor een ieder wat wils. Bij RIVS is men altijd bezig met vernieuwing en de laatste trends op modegebied. Zo hebben zij dit seizoen de collectie uitgebreid met de merken Les Coyotes de Paris, Des Petits Hauts, JEFF en Bella Dahl.

De kleuren die de komende periode te zien zijn, zijn vele tinten groen, koraal, peach en geel. Liever iets minder uitgesproken? Dan is beige, zand of blauw natuurlijk ook altijd goed!

Leopard print verdwijnt niet uit modebeeld

Wat veelvuldig op de catwalk werd getoond waren de diverse dierenprinten. De leopardprint is nooit uit het modebeeld verdwenen en zal dit voorjaar weer prominent aanwezig zijn. Ook de zebraprint en snake zijn niet weg te denken. Voor een sfeerimpressie kijk vooral op de website van RIVS: www. RIVS.nl. Daar is de gehele nieuwe collectie overigens ook verkrijgbaar, net als in de beide winkels op het Ritsevoort in Alkmaar.

Na afloop van de show werden de gasten nog getrakteerd op een heerlijke bubbel en met liefde zelfgebakken koekjes, om daarna weer volop geïnspireerd huiswaarts te gaan!

Rivs Alkmaar, Ritsevoort 21 & 31, Alkmaar, www.rivs.nl

Landschap Noord-Holland verhuist

HEILOO - Het hoofdkantoor Landschap Noord-Holland verhuist 22 maart naar een geheel vernieuwd en verduurzaamd pand in Heiloo. "We betrekken het samen met Kennemer Wonen, een woningcorporatie in Noord-Kennemerland. Voor beide organisaties zijn er ongeveer 50 werkplekken volgens het systeem van het 'nieuwe werken'. Klanten zullen begrijpen dat ons kantoor op donderdagmiddag 21 maart en op vrijdag 22 maart niet of slecht bereikbaar is", aldus een woordvoerder. Het nieuwe adres is Schuine Hondsbosschelaan 45-A, 1851 HN Heiloo

Workshops en cursussen voor vrijwilligers

HEILOO - Het Vrijwilligers Informatie Punt organiseert dit voorjaar weer een aantal inspirerende cursussen en workshops voor vrijwilligers. Hieronder een deel van het aanbod in Heiloo, maar er is nog veel meer…neem een kijkje op www.vrijwilligersacademiebuch.nl

Hoe om te gaan met dementie?

Dementie wordt volksziekte nummer één, iedereen heeft of krijgt er op de een of andere manier mee te maken. Allerlei vragen over deze aandoening komen aan de orde tijdens deze kosteloze bijeenkomst onder leiding van Adri Steenhoek van Alzheimer Noord-Kennemerland en met medewerking van Pascalle de Graauw-Schmitz (werkzaam als casemanager). Dinsdag 2 april 19.30 tot 21.30 uur in de Bibliotheek Heiloo. Kosten: geen, opgeven is noodzakelijk.

Workshop Vloggen

Hoe een vereniging/organisatie in beeld te brengen en welke activiteiten zijn daarvoor geschikt? Om professioneel ogende vlogs te maken zijn tegenwoordig geen grote filmstudio's meer nodig. Met de iPad of iPhone heeft de gebruiker een complete filmstudio in handen. De workshop bestaat uit twee bijeenkomsten en wordt georganiseerd in samenwerking met de Bibliotheek. Zaterdagmiddag 30 maart en 13 april in de Bibliotheek Heiloo.
Kosten: geen, opgeven is noodzakelijk.

Opgeven kan via www.vrijwilligersacademiebuch.nl of breng een bezoek op het Vrijwilligers Informatie Punt in de bibliotheek, Westerweg 250 Heiloo op: dinsdag 10.00 tot 16.00 uur, woensdag 10.00 tot 13.00 uur, donderdag 13.00 tot 16.00 uur en vrijdag 10.00 tot 13.00 uur.

Modeshow 'Detailz boutique'

Modeshow bij Detailz boutique (Foto: aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - De nieuwe voorjaarscollectie van Detailz boutique wordt zaterdag 23 maart vanaf 15.00 uur gepresenteerd. Het belooft een te gekke modeshow te worden met prachtige modellen op de catwalk.

Flinke korting op de collectie

De mode wordt volop gemixt en gematcht met frisse kleuren welke zorgen voor verrassende combinaties.

Korting

De gehele dag en aansluitend op de modeshow is de prachtige winkel geopend en ontvangen klanten 10% korting op de collectie (met uitzondering van leren jassen en leren accessoires). Ook zin in een fashionable middag? Een middag om inspiratie op te doen? Wees dan van harte uitgenodigd op Stationsweg 37A in Heerhugowaard. Graag tot dan! www.detailzboutique.nl. 072-7600116.

Zingen met Leo in het Hoefplan

Zingen met Leo. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Ook zin om samen met anderen te zingen maar dan zonder de verplichting van een koor? Kom dan donderdagmiddag 21 maart van 15.00 uur tot 16.30 uur naar de Brasserie van De Vleugels in het Hoefplan.

Er wordt met elkaar gezongen onder begeleiding van zangmeester Leo Bors die de deelnemers ook muzikaal begeleidt op gitaar en accordeon. Liedteksten van bekende Nederlandse en Engelse hits uit de jaren '60, '70 en '80 worden op een groot scherm geprojecteerd. Van de Beatles tot Boudewijn de Groot. Kies een favoriet nummer en zing meteen mee met de tekst op het scherm. Ervaar de vrolijke uitwerking die het zingen heeft op lichaam en geest. Als de huisarts mocht, dan zou hij voor iedereen wekelijks een uur zingen voorschrijven. Leo zorgt voor een vrolijke sfeer met aanstekelijke muziek. Om mee te zingen betaalt men slechts € 5,00 of een vijf rittenkaart voor € 20,00. Zing mee op donderdag 21 maart in de Brasserie van De Vleugels (de ingang aan de Schelfhoutlaan). Voor meer informatie voor zingen met Leo: www.facebook.com/ReuringInDeHoef

Fijne sfeer met Feng Shui

EGMOND BINNEN - In het Woensdagochtend Café van 27 maart legt Paula van Diepen van Feng Shui Feelings in een interactieve workshop uit wat Feng Shui is.

Deelnemers leren wat het betekent om in een energetisch gebalanceerde woning te leven; Hoe een fijne sfeer in huis te creëren is hoe de slaapkamer anders ingericht kan worden, zodat er beter geslapen wordt.

Gratis

Benieuwd? Van harte welkom! Woensdag 27 maart, 10.30 uur tot 12.00 uur. Dorpshuis De Schulp, Visweg 45, Egmond-Binnen. Koffie/thee: een euro; de lezing is gratis!

Duurzaam bezorgen met Party Garden

(Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Party Garden Catering heeft een honderd procent elektrische Kangoo Z.E. ingezet voor het duurzaam bezorgen van een catering op locatie. Party Garden bedient zowel particulieren als bedrijven in heel Noord-Holland Noord. Veel klanten bevinden zich echter in het gebied in een ruime straal rondom Heerhugowaard. Door deze relatief korte afstanden leent transport door de Kangoo Z.E. zich hier perfect voor. Sinds de oprichting van Party Garden in 1987 verzorgt Frans Stokman Heerhugowaard de mobiliteit. Beide bedrijven zijn klaar voor een duurzame toekomst.

Let's rock 'n roll!

Let's rock 'n roll. (Foto: aangeleverd)

AKERSLOOT - In de Vriendschap wordt zondag 17 maart weer een gezellige rock `n roll vrij-dansmiddag met muziek van dj Swinging Rocking Daddy georganiseerd.

Dansparty met dj Swinging Rocking Daddy

Rock `n roll is hot momenteel en dat is te merken aan het grote aantal rock `n roll dansscholen die zijn ontstaan. Deze dj staan garant voor een middag dansbare rock `n roll nummers en laat de bekendste rock `n roll hits horen. En dat zijn er genoeg.

Swingend feestje

Nummers van Chuck Berry, Elvis Presley, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Ricky Nelson, Carl Perkins, Fats Domino en Johnny Cash komen allemaal aan bod op deze dansmiddag. Dat wordt gegarandeerd een swingend feestje!

Daghap

De aanvang is 15.00 uur en de toegang is gratis. Zondag 17 maart in de Vriendschap in Akersloot. Tevens is er gelegenheid om een daghap te bestellen, een XXL saté of een heerlijk zalmmoot met frites voor slechts € 13,50.

Kattenparade in Schoorl

Belletje Sterk waar is mijn huis? (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Poppentheater Belletje Sterk geeft woensdag 20 maart in Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer een grappige kattenvoorstelling in het kader van de Viering Internationale Poppentheaterdag.

Viering Internationale Poppentheaterdag

Meedoen aan de kattenparade? Zelf een kat knutselen? In de voorstelling 'Waar is mijn huis?', gespeeld door Ellen Scholten, speelt kat Harry de hoofdrol. Aansluitend mogen de kinderen een kat knutselen en wordt een kattenparade opgevoerd. De voorstelling begint om 15.00 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Kaarten zijn te bestellen via www.staatsbosbeheer.nl/belletjesterk. Deze eenmalige voorstelling is een bijdrage aan de door Unima uitgeroepen dag voor het poppentheater met als wereldwijd thema de Kattenparade. Zie ook www.unima.org

Knutselactiviteit

Buitencentrum Schoorlse Duinen is voor deze voorstelling als locatie niet toevallig gekozen. Sinds 2011 werken Ellen Scholten van Poppentheater Belletjes Sterkt en Staatsbosbeheer in Schoorl namelijk samen aan een aanbod van diverse voorstellingen waarin de Schoorlse Duinen centraal staan. Inmiddels verzorgt Ellen jaarlijks meer dan 50 voorstellingen met als afsluiting een knutselactiviteit.

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl. Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur. Toegang is gratis. Betaald parkeren van 10.00 tot 19.00 uur.

Nieuw tijdperk dankzij Audi e-tron

Kom langs en ontdek de nieuwe Audi. (Foto: Comunicatie Broekhuis Holding)

REGIO - Vanaf 18 maart staat De eerste volledig elektrische Audi e-tron staat vanaf 18 maart in de showroom. De Audi e-tron heeft alles wat van een Audi verwacht mag worden. Deze sportieve SUV beschikt over een hoog afwerkingsniveau en sportieve rijeigenschappen. De twee elektromotoren leveren een vermogen tot 265 kW/361 pk. Dankzij het lage zwaartepunt en een optimale gewichtsverdeling heeft de e-tron een perfecte wegligging.

Binnen een half uur 80% opgeladen

De indrukwekkende actieradius en een nieuwe generatie quattro-vierwielaandrijving zorgt voor een zorgeloze rijervaring, ongeacht de bestemming. De actieradius van de Audi e-tron is tot wel 417 km. Deze afstand kan de e-tron afleggen door het regenereren; het terugwinnen van energie.

Langere actieradius

Dit betekent dat bij het vertragen de remenergie terug vloeit naar de accu waardoor er een langere actieradius ontstaat. Dankzij de vooruitstrevende technologie van de e-tron is deze SUV bij een snellaadpunt binnen een half uur voor 80% opgeladen.

De techniek en het design zijn bij deze Audi een perfecte match. Zo beschikt de Audi e-tron over diverse technologische innovaties die het rijden comfortabeler maken. Benieuwd naar de Audi e-tron?

Kom dan vanaf 18 maart langs om de nieuwe Audi e-tron te bewonderen bij Broekhuis Audi Alkmaar of Haarlem.

Missa secunda

Missa Secunda in Oud-Katholieke kerk. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Tijdens de eucharistieviering wordt zondag 17 maart de Missa Secunda van de Duitse componist Hans Leo Hassler (1564 – 1612) ten gehore gebracht. Deze mis wordt uitgevoerd door een dubbelkwartet van het koor Respiro.

Iedereen is van harte welkom om mee te vieren op deze tweede zondag van de veertigdagentijd. Voorganger is pastoor Erna Peijnenburg. De Oud-Katholieke kerk van Alkmaar is gelegen aan Nassaulaan 43 in Alkmaar. De dienst begint om 10.00 uur.

Leren leven met gevolgen Parkinson

ALKMAAR - Magentazorg start dinsdag 19 maart 2019 weer met een cursus om het welzijn van mensen met de ziekte van Parkinson te verhogen. Het zogeheten Patiënt Partner Educatie Programma (PPEP) leert deelnemers, patiënt en partner, beter om te gaan met de gevolgen van de ziekte van Parkinson.

Een training voor patiënt en partner

De cursus heeft als doel om de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte van Parkinson te verbeteren. Ook de psychische en psychosociale gevolgen van mantelzorgers kunnen beter worden gemanaged. Het is gericht op dat wat de patiënt nog wel kan, ondanks de beperkingen. Er wordt gewerkt met aparte groepen voor patiënten en partners, waardoor patiënten of partners ook alleen kunnen meedoen. Het onderlinge contact met andere patiënten en partners wordt veelal als zeer waardevol beschouwd. Een cursist zegt: "Mijn man en ik hebben geleerd om meer en beter met elkaar te praten. Het praten met de deelnemers in de partnergroep heeft mij meer begrip gegeven voor de beperkingen die mijn man heeft door zijn chronische ziekte."

Cursusdata

De PPEP-cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1,5 uur. De cursus wordt gegeven bij revalidatie Alkmaar in Oudorp op dinsdagen van 15.00 uur tot 16.30 uur. De data zijn dinsdag 19 maart, 2, 9, 16 en 30 april en 7, 14 en 28 mei. De kosten zijn 150 euro per persoon, inclusief het werkboek. Een aantal zorgverzekeraars vergoed (een deel van) de kosten van deelname aan deze cursus.

Aanmelden

Geïnteresseerd om deel te nemen? Aanmelden kan tot 12 maart bij de afdeling ergotherapie; te bereiken via 072 519 8136.

Meer weten over de cursus? Mail de vragen naar Gerard Poel via g.poel@magentazorg.nl of zijn collega Meriam Wijnker via m.wijnker@magentazorg.nl. Gerard is cursusleider voor mantelzorgers en Meriam is de cursusleider voor patiënten.

Zorgorganisatie

Magentazorg is een zorgorganisatie in de regio Noord-Kennemerland. Zij biedt voornamelijk zorg en ondersteuning aan ouderen en zijn gespecialiseerd in zorg voor mensen met dementie. Zoals ze zelf zeggen: "Magentazorg biedt u een thuis waar u zichzelf kunt zijn en waar ú de regie heeft. Waar u kunt wonen zoals u dat thuis gewend was. Wij stimuleren u in wat u zelf nog kunt en waar nodig zijn onze medewerkers er om u te helpen. Ook betrekken wij uw familie en vrienden graag erbij. Ze maken deel uit van uw vertrouwde omgeving en worden betrokken om te helpen bij activiteiten."

Uitgangspunt is de persoonlijke levenssituatie van de cliënt. www.magentazorg.nl

Boek op bezoek bij basisschool 't Baeken

Boek op bezoek. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Vooroordelen: iedereen heeft er wel eens mee te maken. Maar juist als je met elkaar in gesprek gaat en eerlijk bent, ontvang je veel begrip en ontstaan er mooie ontmoetingen. Er dient verder gekeken te worden dan alleen de buitenkant. Daarom hebben 't Baeken en Bibliotheek Kennemerwaard een mooi project ontwikkeld: Boek op bezoek.

Vooroordelen bespreekbaar maken

In groep 5 van basisschool 't Baeken in Alkmaar ging in februari het project 'Boek op bezoek' van start. Tijdens een eerste voorbereidende les zijn de leerlingen in gesprek gegaan met elkaar over allerlei verschillen tussen mensen onderling. Zij keken naar foto's van oude mensen, baby's, zieke mensen en mensen uit andere culturen. De leerlingen maakten daar een collage van.

Ontmoeting met een levend boek

De eerste les was de voorbereiding op een ontmoeting op dinsdag 12 maart op school, met Rosanne Botman. Volgens Rosanne is het hebben van een handicap nog vaak taboe. Daarover ging zij met de leerlingen in gesprek. De leerlingen mochten haar allerlei vragen stellen. Rosanne vertelde aan de hand van foto's hoe ze het als kind ervaren heeft om ziek te zijn en in een rolstoel te belanden.

De kinderen vroegen haar het hemd van het lijf over hoe het is om in een rolstoel te zitten. "Hoe kan je dan bijvoorbeeld in bed komen," en "Ga je dan evengoed wel eens shoppen?" Rosanne vertelde dat het heel belangrijk is geweest dat haar familie en vrienden haar altijd steunen en nu vindt ze het belangrijk om op een positieve manier te vertellen over haar leven. Dit doet ze ook via haar vlog 'Roos viert haar leven'.

Met een derde les sluiten de leerlingen het project woensdag 27 maart af. Deze les gaat het over wat zij hebben geleerd. Hebben de gesprekken met elkaar en de ontmoeting met Rosanne er voor gezorgd dat onze ideeën zijn veranderd? In de media wordt namelijk al gauw een eenzijdig beeld van mensen getoond. Er ontstaat bijvoorbeeld snel een beeld dat iemand met een beperking zielig is.

Het project is ontwikkeld door Erna Spoelstra, leerkracht op 't Baeken, Anna Stegmeijer, Mieke Vis en Rita Smedinga, werkzaam bij Bibliotheek Kennemerwaard. De makers hopen dat het project succesvol gaat verlopen en het ook aangeboden kan worden aan andere geïnteresseerde scholen.

Genieten van Twentse gastvrijheid

Een goed gevulde picknickmand. (Foto: aangeleverd )

REGIO - Hotel 't Wapen van Ootmarsum viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Het hotel is ideaal gelegen nabij de voet van de Kuiperberg met schitterend uitzicht over Twente en Duitsland.

AANBIEDING

Hotel 't Wapen van Ootmarsum. (Foto: aangeleverd )

Ootmarsum is een schilderachtig stadje met ongekende charme, dat rond 1300 stadsrechten verwierf. Het centrum is aangemerkt als beschermd stadsgezicht. Op zondag zijn in Ootmarsum alle winkels, galerieën en musea geopend. Voor een dagje winkelen zijn nabijgelegen steden als Oldenzaal of Enschede een aanrader.

Lezersaanbieding

Ontvangst met koffie/thee en een lekkernij, 2x of 3x overnachting in een tweepersoonskamer, 2x of 3x uitgebreid ontbijtbuffet, 2x of 3x heerlijk 3-gangen diner, 's avonds kop koffie en een drankje. Verder een goed gevulde picknickmand. Gratis fiets- en wandelroutes, WiFi en parkeren. Bij vertrek een leuke jubileum attentie. Adviesprijs € 159,- p.p.

Prijs v.a. € 109,- p.p.

Aankomst april t/m oktober € 119,- p.p. 3 nachten vanaf € 163,50 p.p. Aankomst april t/m oktober € 178,50 p.p. Informatie en reserveren: www.goedverblijf.nl/rodi9c, telefonisch 085-4899019 (ma. t/m vrij. 09.00-17.30 uur, za. 10.00-16.00 uur) reisnummer rodi9c, genoemde prijs is p.p. o.b.v 2 personen per kamer, excl. verblijfsbelasting à € 2,25 p.p.p.n. en € 9,50 reserveringskosten per boeking. Te boeken t/m 20-12-2019.

Vervolg van de voorpagina

Lex in actie. (Fotografie: Barbara Daamen)

Zijn doel is dit jaar vijf keer fietsend omhoog. Daarvoor is hij al flink in training", zegt Gerda Burgering; zelf ook al vele jaren vaste vrijwilliger bij de A6.Pannenkoeken

Pannenkoeken eten

Om naast donaties extra geld op te halen voor Alpe d'HuZes organiseren Lex en zijn moeder, samen met Heeren van Limmen, pannenkoek eten voor dit goede doel. "We nodigen iedereen uit om vrijdag tussen 17.00 en 19.00 uur gezellig aan te schuiven."

Lactose en glutenvrij

"De toegangsprijs voor kind en (groot)ouder is € 6,- en ieder extra kind € 2,-. Wij presenteren heerlijke pannenkoeken, ook lactose- /glutenvrij, voor groot en klein. Kinderen hebben toegang als ze onder begeleiding van een (groot)ouder zijn." Kom dus vrijdag 22 maart gezellig samen pannenkoeken eten met stroop, suiker of naturel.

Aanmelden is mogelijk via burriesadmiraal@gmail.com zodat bekend is hoeveel pannenkoeken er mogen worden gebakken. Informatie over de actie van Lex, zie: https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/lexburgering/alpe

Vrienden van het Lied

Wie durft De Salon aan? (Foto: aangeleverd)

HEILOO - De Salon, wie durft het aan? Parijs, eind 19e eeuw: Vrouwen nemen niet publiekelijk deel aan culturele activiteiten. Misia Sert en andere vrouwelijke mecenassen organiseren daarom bijeenkomsten met voordrachten en conversaties over kunst, literatuur en muziek: de 'Salons'.

Cultuurkoepel vormt decor voor Vrienden van het Lied

Die Salons worden gehouden in voorname huizen waar de gastvrouw haar gasten kunstenaars uit allerlei disciplines presenteert: Proust, Debussy, Monet, Diaghilev, Toulouse-Lautrec, Morisot en Coco Chanel zijn vaak aanwezig.

Zangeres Irene Maessen, fluitiste Eleonore Pameijer en pianiste Reinild Mees brengen deze bijzondere, onvergetelijke en persoonlijke avonden opnieuw tot leven onder de titel 'De Parijse Salon'. Het programma wordt door de musici zelf rijkelijk toegelicht met wetenswaardigheden en anekdotes. Het publiek waant zich ontegenzeggelijk in een salon rond de vorige eeuwwisseling.

In 'De Parijse Salon' is men te gast in de salons van Princesse de Polignac (Winaretta Singer), de legendarische Misia Sert en de mecenas Elizabeth Sprague Coolidge. Er wordt muziek gebracht van Gabriël Fauré, Camille Saint-Saëns, Claude Debussy, Maurice Ravel, Kurt Weill, Francis Poulenc, Eric Satie en Cécile Chaminade.

Zondag 17 maart in Cultuurkoepel Heiloo.15.00 uur. Kaarten: € 10 www.cultuurkoepelheiloo.nl of aan de deur.

Verlies van je maatje

HEILOO - De Lotgenoten Contactgroep Partnerverlies organiseert dinsdag 2 april van 13.30 tot 15.30 uur weer een bijeenkomst in het Trefpunt in Heiloo.

Het thema voor deze bijeenkomst zal gaan over 'Het verlies van je maatje'. Hoe om te gaan met het gemis van een maatje? Kunnen familie en/of vrienden het gemis opvangen? Daarover wordt met belangstellenden van gedachten gewisseld. Entree is €5,- inclusief consumptie.

Voor meer informatie: 072-5331297 of info@trefpuntheiloo.nl

Op zoek naar de kleine Big5

Grote bonte specht. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Op zoek naar de kleine Big5 en op ontdekkingstocht naar de dieren in de Schoorlse Duinen; dat kan tijdens de Duinsafari op zondag 17 maart tijdens de Buitendag bij Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer.

De wereld van de kleine dieren is bijzonder mooi. Ga met een Schoorlse Duinengids op zoek naar de kleine Big 5 van de kleine dieren in de Schoorlse Duinen! Zoek in de bodem, op de grond in de struiken en in de lucht. Welke dieren kom jij tegen? Elke uur start de excursie met een Schoorlse Duinengids naar de top van het hoogste duin van Nederland op zoek naar roofvogels. Samen maken jullie een voedselpiramide van de Schoorlse Duinen. Voor de jongste kinderen zijn de schatkisten van Kabouter Zandkorrel en Pluis het duinkonijn een ware speurtocht. Knutsel een van de dieren die je bent tegengekomen en sluit de dag af met het poffen van mais tot popcorn.bVoor deze activiteiten kun je een speciale strippenkaart à € 5 downloaden op www.staatsbosbeheer.nl/buitendagschoorl. Elke derde zondag van de maand een Buitendag. Een heerlijke dag vol (gezins-)activiteiten in en om het buitencentrum met telkens een ander seizoenthema.

Buitencentrum Schoorlse Duinen is gevestigd aan Oorsprongweg 1, tel. 072-5093352, de toegang is gratis. Zie ook www.staatsbosbeheer.nl/buitendagschoorl. Betaald parkeren tussen 10.00-19.00 uur.


Lezing over dé Kunstmarkt

De Kunstmarkt. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Dé kunstmarkt is een onderwerp waar iedereen graag wat van vindt: waanzinnige prijzen voor kunstwerken en toch kunnen veel kunstenaars nauwelijks leven van hun kunst.

Waar zit hem dat nu in? Want de markt wordt niet gemaakt door de kunstenaar, maar door de mensen die kunst kopen en verkopen. De kunstmarkt blijkt een zeer diffuus begrip. Daar gaat Joanne het over hebben. Ze stelt graag vragen aan het publiek en krijgt ze ook graag terug. Kunstuitleen Alkmaar aan Bergerweg 1. Donderdag 21 maart om 20.00 uur.
De toegang gratis, reserveren gewenst via tel 072-5113294 of info@kunstuitleenalkmaar.nl

Top 5 TAQA Theater De Vest

De Sprookjessprokkelaar in de Vest. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Hieronder de Top 5 van voorstellingen in de maand april in TAQA Theater De Vest.

Laten we eerlijk zijn – Owen Schumacher, Beau Schneider & Hanneke Drenth. Dinsdag 2 april, 20.15 uur

In 'Laten we eerlijk zijn' ontmoeten de werelden van toneel en cabaret elkaar in een hilarische mix. Een slim plot, een flinke dosis zelfspot, goede grappen en het talent van acteurs en cabaretiers om een meeslepend verhaal met veel humor te vertellen ontmoeten elkaar in dit nieuwe komische stuk. Owen Schumacher ('Koefnoen'), Beau Schneider (o.a. Hendrik Groen) en comédienne Hanneke Drenth (Jasperina de Jong in 'De Grote Drie) spelen samen in deze gloednieuwe en pijnlijk grappige comedy.

Tineke Schouten – Highlights. Donderdag 4 en vrijdag 5 april, 20.15 uur

Als vervolg op haar persoonlijke show van de afgelopen seizoenen maakt Tineke in 'Highlights' een reis door haar enorme theatercarrière. De mooiste sketches, types en liedjes - voorzien van een nieuw jasje – passeren de revue.

Uiteraard kan Tineke het niet laten om ook met nieuw materiaal te komen. Een monument van een show, door een monument van een showvrouw: gegarandeerd een fantastische avond uit.

Turks Fruit – Chris Peters, Bart Klever, Debbie Korper e.a. Woensdag 10 april, 20.15 uur

Het boek was een bestseller, de film een blockbuster, de musical een kaskraker en dan is er nu de mag-je-niet-missen toneelbewerking van het ultieme liefdesverhaal uit de Nederlandse literatuur: 'Turks Fruit'.

Heftige liefde

De voorstelling vertelt van de heftige liefde tussen een beeldhouwer en een liftster. Hun ongekend passionele relatie krijgt een dramatische wending als de jonge vrouw ernstig ziek wordt. De toneelbewerking van Sophie Kassies is een ongekuiste, sensuele én ontroerende hommage aan dit liefdesverhaal zonder weerga.

Efteling presenteert – Sprookjessprokkelaar de musical (6+)                        

Zondag 14 april 13.30 en 16.00 uurEfteling presenteert een nieuwe, spannende familiemusical. Ze vertellen over de twaalfjarige Sterre, die met haar opa aan de rand van het bos woont. Als haar enige boek letterlijk stuk is gelezen, wijst opa haar op de verborgen sprookjesbibliotheek in het verlaten kasteel. Daar, achter de juiste deur, wachten eindeloos veel verhalen die gelezen en verteld moeten worden. Vindt Sterre de juiste deur? Wat zit er achter al die andere deuren? En wie is toch die Sprookjessprokkelaar?

YAMATO – Passion

Donderdag 25 april, 20.15 uurJe moet ze niet als buren hebben, maar in het theater is YAMATO een fantastische ervaring. Het drum- en percussiegezelschap werd in 1993 opgericht en is genoemd naar de regio Yamato, die wordt gezien als de bakermat van de Japanse cultuur. Wereldwijd lieten zo'n vijf miljoen mensen zich al meeslepen door de opwindende ritmes van deze uiterst gedisciplineerde mannen en vrouwen. Het bespelen van bijvoorbeeld de meer dan vijfhonderd kilo wegende Taiko-drum vereist de spierkracht en het uithoudingsvermogen van een topatleet.

Win vrijkaarten

Maak kans op twee vrijkaarten voor 'Sprookjessprokkelaar de musical' op zondag 14 april.

Sprookjessprokkelaar

Beantwoord de volgende vraag: Wie zijn de schrijvers van het boek 'Sprookjessprokkelaar'?

Stuur je antwoord naar marketing@taqatheaterdevest.nl