Schermer - Beemster op zondag

3 maart 2019

Schermer - Beemster op zondag 3 maart 2019


Samen dapper en kwetsbaar als Mona

Sophie van Winden (l) en Kirsten Mulden in 'Kom hier dat ik u kus'. (Foto: BEN VAN DUIN)

Door: Brechtje Zwaneveld

ALKMAAR - In het repetitielokaal, aan een tafel vol scripts en koffiebekers, vertellen Sophie van Winden en Kirsten Mulder over de voorstelling 'Kom hier dat ik u kus'. "We mogen elkaar gewoon aanvullen toch?"vraagt Kirsten, "We kunnen namelijk bijna niet anders meer." Sophie lacht instemmend. In 'Kom hier dat ik u kus' spelen de twee actrices samen de rol van één vrouw, Mona. Hun zinnen buitelen tijdens het gesprek al net zo over elkaar als in de voorstelling.

In 'Kom hier dat ik u kus'

De voorstelling, een bewerking van de gelijknamige bestseller van Griet op de Beeck, vertelt hoe Mona worstelt met het onvermogen en egoïsme van de mensen om haar heen. Telkens probeert Mona zich te gedragen zoals van haar verwacht wordt, maar binnenin haar kolken allerlei vragen en gedachten.

Kartelig

Sophie: "We zijn allebei soms de reële Mona en soms haar innerlijke stem. Die twee stemmen zitten niet netjes over ons verdeeld." "Daardoor krijgt het personage iets karteligs", gaat Kirsten verder; "Net zoals in het echte leven, je innerlijke stem en wat eruit komt houden zich meestal ook niet consequent aan hun 'rol', die stemmen lopen door elkaar." "Precies", vult Sophie aan. "De grilligheid van een innerlijke dialoog kunnen wij doordat we met z'n tweeën zijn heel goed laten zien. Met vallen en opstaan ploetert Mona door het leven.

Kiezen

Als 9-jarige houdt ze zich staande in een kil gezin, als 24-jarige probeert ze een weg te vinden in haar werk en in de liefde om uiteindelijk als 35-jarige te durven kiezen voor zichzelf. Voor beide actrices is zo'n innerlijke worsteling herkenbaar. Niet zozeer de holle eenzaamheid uit Mona's jeugd en het gemis van warme en betrokken ouders, maar vooral Mona's mechanisme om zich constant verantwoordelijk te voelen voor het geluk van anderen.

Zelfvertrouwen

Kirsten: "Ik heb net als Mona moeten leren dat je niet moet vergeten wat voor jouzelf belangrijk is. Vroeger had ik de neiging om het gevoel van een ander over te nemen en dan daarop te reageren in plaats van me af te vragen wat ik zelf eigenlijk wil."
Sophie beaamt: "Het mooie aan het stuk is dat wij als vijfendertigjarige Mona terugkijken op Mona als kind en als adolescent. Ik merk dat ikzelf Mona net een paar stapjes voorbij ben in zelfvertrouwen en voor mezelf opkomen. Ik moet tijdens het repeteren af en toe oppassen dat ik ons personage wel haar onbeholpenheid en ontwikkeling gun en haar niet alvast wat dapperder maak dan ze op dat moment is."

Lees verder pagina 3.


Vrouwendag

ALKMAAR - Lokaal FNV Alkmaar houdt vrijdag 8 maart een bijeenkomst Internationale vrouwendag aan Limmerhoek 25 in Alkmaar. Een feest met tips en trucs over het schakelen tussen opleiding, relaties, werk, zorg en ontspanning.

Ervaringsdeskundigen, specialisten en vrouwen die tips en feiten (wetten, cao-regelingen) willen, zijn 8 maart weer van harte welkom om er samen een feest van te maken met insteken en opsteken. 's Middags is er (nieuw in ons aanbod) de stadswandeling langs historische punten van vrouwenlevens en tekens onder leiding van een stadsgids.
zie ook facebook Lokaal FNV Alkmaar. Aanmelden kan via fnvvrouwennwest@gmail.com.

Collectanten

REGIO - Amnesty International houdt van 10 tot en met 16 maart een collecte. Meehelpen met collecteren? Voor omgeving Beemster kunnen belangstellende vrijwillgers zich aanmelden bij Jan Roest. Roest is bereikbaar op het nummer 0299-426427. Kom in actie! Wereldwijd voert Amnesty actie voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. Help mensen in nood: teken onze petities, stuur direct online een brief naar de autoriteiten of een kaartje aan een gevangene.

'Opa!!!!!'

Met een juichkreet worden we voor een flits bezoek ontvangen door onze kleindochters. Met een voorzichtige blik wordt er om de hoek gekeken waar Oma blijft, "want die heeft krukken en een raar been". Vol interesse kijken ze hoe ik uit de auto ga, en op krukken naar binnen loop. Fleurtje van 2 bekijkt mijn been eens goed en vraagt hoe dat gebeurd is. Als onze 2e schoondochter later op de dag langskomt, wordt dat haarfijn uit de doeken gedaan. Sophie van 4 is wat afwachtend in het begin. Ze is stapelgek op me, maar worstelt met het gemis. Nu we er zijn na al die lange dagen van aftellen, worstelt ze met haar gevoel, want we gaan ook weer weg ... Dat is gelukkig snel over na een kietelbeurt en knuffelsessie waar ik alle opgespaarde kusjes even kwijt moet. En dat zijn er nogal wat, de laatste keer dat we elkaar zagen was in oktober. Het is een flitsbezoek deze keer, langer dan 4 dagen kunnen we niet weg zolang het nog vriest 's nachts. Trek daar de heen en terug reis vanaf, de verjaardag van oude Oma, dan blijft er weinig over voor onze kleine meisjes.'s Morgens kijken er 2 verwachtingsvolle koppies om de deur, "mogen we al komen?", en na weer een knuffelstoeisessie gaan ze naar beneden. Van Eddy krijg ik krukken om mee te lopen, ik kan nu rechter opstaan. Ondanks dat ik weinig kan, ben ik knoedel af, en gaan we steeds vroeg naar bed. Manlief vermaakt zich dan nog een poos met informatie over de Oldtimers waar hij aan werkt thuis. We halen op verzoek dik 12 kilo kaas voor Tsjechische vrienden, want daar kan niets tegen op volgens hen…..met gepaste trots kunnen we dat alleen maar beamen….

Marcel de Groot in De Rijp

DE RIJP - Marcel de Groot speelt zaterdag 16 maart om 20.30 uur de voorstelling 'Door' in de Grote Kerk van De Rijp. Het is een voorstelling met nieuwe liedjes, oudere liedjes, stokoude liedjes, een verhaal en enkele anekdotes. Marcel de Groot brengt het allemaal even charmant, met koele humor en die donkerbruine stem. Tijdens de voorstelling speelt hij samen met bassist Bart de Ruiter.

Marcel de Groot werd bekend in de jaren negentig. Hij had enkele hits en werd presentator op tv. Na een aantal jaren werd het echter stiller om hem heen.

Niet alleen door verdriet in zijn privéleven, maar ook door zijn enorme gitaartalent.

Solo-carrière

Iedere artiest wilde hem hebben als gitarist, niet in de laatste plaats zijn vader Boudewijn.

De laatste jaren werkt hij echter weer met veel enthousiasme aan zijn solo-carrière. Kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar via www.cartouche-graftderijp.nl

Concert Hadewijch

Twintig zangers en muzikanten verzorgen vrijdagavond 8 maart de voorstelling Hadewijch. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Twintig zangers en muzikanten verzorgen vrijdagavond 8 maart om 20.00 uur de voorstelling Hadewijch in de Sint Josephkerk aan Nassaulaan 4 in Alkmaar.

De dichteres en mystica Hadewijch leefde in de dertiende eeuw in Vlaanderen. Zij schijnt een voor die tijd onafhankelijke, zelfbewuste en ontwikkelde vrouw te zijn geweest. Haar liefde voor God bracht zij onder woorden in haar minnedichten. Componist en muzikant Heleen van Els heeft vijf van deze minnedichten op muziek gezet en met een koor en een aantal muzikanten ingestudeerd. In 2016 maakte deze groep uit Swifterbant in Alkmaar veel indruk met de prachtige muzikale uitvoering van het 'Evangelie naar Maria'. Jos van Steen houdt vooraf een korte inleiding over Hadewijch en haar liefdesmystiek. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door De Zwaan, de PGA, de parochie HH Matthias-Laurentius en de Laatdiensten. De kaartverkoop vindt plaats tussen 19.30 en 19.55 uur. De entree bedraagt € 7,50, exclusief programmaboekje met alle teksten.

Meer informatie en aanmelden via www.dezwaan-alkmaar.nl/programma en 06 55276104.

Vervolg van de voorpagina

Griet Op de Beecks bestseller 'Kom hier dat ik u kus' staat donderdag 21 maart om 20.15 uur op de planken van De Vest. De bestseller van de Vlaamse schrijfster is voor het eerst voor toneel bewerkt. Het aangrijpende verhaal over liefde, geheimen en eenzaamheid.

Het is een verhaal over beschadigde mensen die zelf ook weer mensen beschadigen. Het verhaal volgt Mona als kind, twintiger en dertiger. Bijzonder is dat de hoofdrol van Mona in de toneelbewerking wordt vertolkt door twee actrices. In het boek is er een belangrijke rol voor Mona's innerlijke stem. Doordat Sophie en Kirsten steeds van Mona wisselen en haar innerlijke stem wordt dit heel mooi weergegeven. Bestseller Deze tweede roman werd binnen een week na de verschijning een bestseller en inmiddels zijn in Nederland meer dan 400.000 exemplaren verkocht. Kaarten via www.taqatheaterdevest.nl of via de kassa.

Carnaval

ZUIDOOSTBEEMSTER - De Beemsterkerk verzorgt zondag 3 maart om 10.00 uur een feestelijke kerkdienst in de Z-INN Kapel aan de Pr. Wilhelminasingel.

Er worden liederen gezongen uit de musical Belle en het beest door de jongeren van het de Tienertheatergroep Beemster. In de dienst gaat het om het verrassende spel van binnenkant en buitenkant. Wat gebeurt er als je een masker op zet?

In de musical ziet Belle verder dan het monsterlijke uiterlijk van het beest en wordt daar verliefd op.

Repair Café

ALKMAAR - Het activiteitencentrum De Blauwe Boom aan de Bart van der Leckstraat 1 (achter de Aldi) vormt zaterdag 9 maart weer het onderkomen voor het Repair Café, voor het repareren van meegebrachte spullen. Tussen 13:00 en 15:30 uur zijn belangstellenden van harte welkom.

Enthousiaste vrijwilligers zitten klaar om onder meer kapotte kleding, printers, laptops,fietsen en kleine huishoudelijke apparaten samen te repareren. Binnenlopen is gratis, maar vervangen materialen worden wel berekend. Bezoekers kunnen een vrijwillige donatie doen. De volgende bijeenkomsten zijn zaterdag 13 april, 11 mei en 8 juni

Bijeenkomst energiebesparing in Tritongebouw

PURMEREND -Het is actueel: energiebesparing. Hoe breng je je energiekosten omlaag? Waarop kun je het beste inzetten: stroomvreters in huis, isoleren, zonnepanelen, temperatuur in huis lager? Wat levert het aan besparing per jaar op? Hierover gaan de maandelijkse bijeenkomsten, georganiseerd door de stichting 'Opgewekt in Purmerend.

In kleine groepen worden bewoners geïnformeerd over verschillende mogelijkheden. Dit gebeurt door vrijwilligers met enthousiasme en kennis op dit gebied. Vragen staat vrij en er is veel informatie te verkrijgen over zonnepanelen, isolatie en stroomvreters. De eerstvolgende bijeenkomst is 7 maart.

Opgewekt Purmerend

Wilt u weten hoe u thuis energie kunt besparen en daarmee een lagere energienota krijgt de stichting 'Opgewekt in Purmerend'. U krijgt informatie over de vele mogelijkheden op het gebied van verlichting, verwarming en isolatie en u kunt met al uw vragen terecht. Tijd: Donderdag 7 maart van 19.30 tot 21.00 uur. Locatie: Wijkplein Where, Triton 73 in Purmerend. Zaal 'de Keuken' op de eerste verdieping. U wordt gevraagd zich te melden via erik.treffers@opgewektinpurmerend.com. Tel: 0299-430738. Zie ook www.opgewektinpurmerend.com.

Hospice in Vrijheid heeft behoefte aan vrijwilligers

PURMEREND - Om bewoners te begeleiden en als gastheer of -vrouw te bedienen, doet Hospice in Vrijheid een dringende oproep aan vrijwilligers.

Helpende handen gezocht

Het hospice aan de Dr. M.L. Kingweg 2 in Overwhere beschikt over vier kamers en wordt nagenoeg in z'n geheel gerund door vrijwilligers. Zij worden uiteraard ondersteund door professionele coördinatoren.

'Team versterken'

Eén van hen is Marieke Zwart. "We willen ons team graag versterken en hebben om die reden plaats voor nieuwe vrijwilligers", aldus Marieke.

Inloopochtend

Indien u belangstelling heeft om als vrijwilliger aan het hospice verbonden te zijn, bent u van harte welkom op de inloopochtend, op zaterdag 9 maart van 10.00 tot 13.00 uur.

In het hospice verblijven mensen die nog maar kort te leven hebben en aan wie in de eigen omgeving onvoldoende zorg gegeven kan worden.

Persoonlijke aandacht

Marieke: "De dood is dan ineens dichtbij. Wij gaan daar heel open mee om en geven dat ook aan. Bewoners worden hier met veel liefde verzorgd en krijgen veel persoonlijke aandacht. De bewoner bepaalt zelf de regie."

De Zorgcirkel

Zonder de hulp van vrijwilligers is dit ondoenlijk. "Zij spelen een heel belangrijke rol. Medische verzorging wordt verleend door verpleegkundigen van De Zorgcirkel, die in de nachten voor bewaking zorg dragen

Gedegen opleiding

Vrijwilligers zijn wekelijks circa vier uur beschikbaar en krijgen vooraf een gedegen opleiding. Voor meer informatie kijk op de website www.hospice-in-vrijheid.nl

Toetjesverpakking tegen hondenpoep

(Foto: aangeleverd)

Een schonere omgeving is hier mede ontstaan door een vriendelijke en behulpzame benadering.

Een verpakking van een bekend toetjesmerk gebruiken om hondenpoep te bestrijden?

Heel vindingrijk en prachtig vorm gegeven in kleur en patronen. Door deze positieve manier van benaderen van hondenbezitters zie je in de verste verte geen hondenpoep en zwerfafval.

Stimuleren

Het is een ideale manier om anderen te stimuleren om te zorgen voor een schonere omgeving.

Bovendien laat je als buurtgenoten zien dat je daar zelf ook moeite voor doet.

Blij

Ik kan steeds weer heel blij worden van dergelijke leuke initiatieven. Die ik zelf niet zou bedenken.

Daniella

Optreden

MIDDELIE - Het Meezingkoor Middelie treedt zondagmiddag 10 maart op in het kerkje van Middelie. Het thema is "Zingend de lente in."

Het koor bestaat uit 50 leden en staat onder leiding van dirigent André de Vries. Het koor zingt Nederlandstalige liederen en er zijn tekstboeken aanwezig, zodat het publiek ook kan meezingen.

De opbrengst van dit concert komt geheel ten goede aan stichting kerkje Middelie.
De entree bedraagt € 7,50.

Fadozangeres staat in De Purmaryn

De vertolkster van het gevoelige Fado. (Foto: Krijn Noordwijk)

PURMEREND - Fadozangeres Daisy Correia (32) staat op zaterdag 9 maart in De Purmaryn met het programma '10 anos de fado', refererend naar haar 10-jarig bestaan.

Correia is in Nederland de ambassadrice van de Portugese fado. Ze begon als pop-rock zangeres waarmee ze in Purmerend diverse talentenjachten won. Echter kon zij niet vermoeden dat de Portugese fado een aantal jaren later haar hart zou veroveren en de 'saudade' haar lot zou worden.

Debuut

De nu 32-jarige Daisy Correia debuteerde ooit in 'Fado Blue' van Fernando Lameirinhas, de Nederlandse nestor van dit genre. Daarna trok ze rond met diverse eigen producties zoals 'Este meu fado', 'Minha viagem pelo fado' en de aan Amália Rodrigues gewijde hommage 'Uma casa Portuguesa'. Ook maakte ze een serie albums waarbij ze met grote namen uit de fado werkte en met Stef Bos een duet opnam.

Met haar nieuwe voorstelling '10 anos de fado' viert Daisy Correia dit theaterseizoen dat ze tien jaar geleden haar debuut maakte als zangeres van het Portugese lied. Deze Nederlandse artieste met het Portugese bloed laat horen dat de wereld en de muziek weliswaar veranderen, maar dat het gevoel van 'saudade' het onbestemde verlangen, voor iedereen niet slechts tijdloos en herkenbaar is, maar ook vervuld van troost en liefde.

Daisy Correia begint haar tournee in de stad die haar altijd met open armen ontvangt en waar zij de eerste stap zette van haar zangcarrière. Deze bevlogen vertolkster van de fado laat niet alleen nummers van de afgelopen 10 jaar als fadista voorbijkomen, maar ze laat ook horen hoe bezield Nederlands repertoire kan klinken in de Portugese taal. Kaarten zijn te bestellen bij www.depurmaryn.nl

Apparaat kapot? Repair Café

PURMEREND - Repair Café Purmerend organiseert met enige regelmaat middagen en avonden om apparaten te repareren.

De reparateurs en gastvrouwen zorgen er voor dat er minder hoeft te worden weggegooid. U kunt met uw defecte apparaat, gescheurd kledingstuk, te wijde broek, wiebelig tafeltje of kapotte computer of monitor in januari terecht. De data zijn: donderdag 7 maart van 19.30 tot 21.00 uur in gebouw Triton, Triton 73.

En dinsdag 12 maart van 14.00 tot 15.30 uur in Heel Europa.

Wandelvierdaagse Marbella

De Wandelvierdaagse Marbella is een uniek loopevenement. (Foto:aangeleverd)

REGIO - Een uitdagende vierdaagse met pittige hellingen, genieten van prachtige wandelingen door de stad Marbella, de natuur én langs het strand. Dit kan van 17 tot en met 20 oktober tijdens de wandelvierdaagse van Marbella. Ontdek de onbekende kanten van Marbella en geniet van prima wandelweer.

8 daags arrangement vanaf € 599,- p.p.

(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )

Er kan worden ingeschreven voor routes van 10, 20 of 30 km. Wandelaars kunnen na die kilometers en de behaalde medaille de rest van de week de benen rust gunnen op de lange, zonnige zandstranden en dwalen door het charmante historische centrum en de prestigieuze jachthaven Puerto Banús.

8 dagen v.a. € 599,- p.p.

Verblijf op basis van All Inclusive in hotel Globales Pueblo Andaluz, gebouwd in de stijl van een Andalusisch dorp en ongeveer 500 meter van het strand. Het hotel Ligt op zo'n 10 km van Plaza del Mar.

Lezersarrangement: retourvlucht naar Malaga, retourtransfer luchthaven-hotel, Nederlandssprekende reisleiding, verblijf in hotel Globales Pueblo Andaluz op basis van Al Inclusive, startbewijs voor de wandelvierdaagse voor de gekozen afstand, toegang tot het openingsfeest Marbella 4Days Fiesta en een medaille op de laatste wandeldag (indien uitgelopen). Vertrek 14, 15 of 16 oktober 2019. Prijs is op basis van twee personen. Boeken kan tot en met 18 maart 2019.

Meer informatie en boeken:

www.kras.nl/LR83452 of bel 088-0885886 (lokaal tarief) o.v.v. reisnummer LR83452.

Bijeenkomst Stichting Luctus

PURMEREND - Stichting Luctus houdt zondag 10 maart van 14.00 uur tot 16.00 uur een bijeenkomst. Plaats van handeling is 'Heel Europa' aan de Genuahaven 48 in Weidevenne.

Het thema s 'Hoe ga jij om met verlies'. De gastspreker is Mirella Mossel.

Stichting Luctus is een stichting die een platform aanbiedt ten behoeve van rouw- en verliesverwerking door onder andere het organiseren van maandelijkse themabijeenkomsten.

Iedereen is welkom, voor meer informati: www.stichtingluctus.nl.

Workshops van Wherelant

Neem deel aan de creatieve workshops bij Wherelant. (Foto: Aangeleverd )

PURMEREND - Elk tweede weekend van de maand organiseert Cultuurhuis Wherelant inspirerende workshopweekends. De eerstvolgende editie vindt plaats op 9 en 10 maart. Men kan meedoen met workshops tekenen, zilverklei, delftsblauw, schrijven en vilten. Ervaring is niet belangrijk, iedereen kan meedoen op zijn of haar niveau en gaat met een persoonlijk (kunst)werk naar huis. Het aanbod bestaat uit workshops van een hele of een halve dag.

Deze dag kan men in de middag meedoen met een workshops tekenen waarbij u de technieken leert van werken met pastelkrijt. Het onderwerp van deze workshop is een schelp. Liever een persoonlijk sieraad maken? Doe dan mee met de workshop zilverklei en maak kennis met Artclaysilver.

Bij de bijzondere workshop 'Delftsblauw schilderen en glazuren' leert men de basistechnieken van het beschilderen van Delftsblauw aardewerk.

Ontdek het plezier van schrijven bij de schrijfworkshop 'Schrijven maakt gelukkig'. Hierbij leer je herinneringen en ideeën omzetten in een goed en spannend verhaal of boek.

Enthousiast geworden? Kijk dan op www.wherelant.nl voor meer informatie of neem contact op met de administratie via 0299-434777. De dagworkshops zijn van 10.00 tot 16.00 uur.

Opnieuw de Smaak van Waterland

De lekkerste gerechten zijn tegen inlevering van muntjes verkrijgbaar. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De 'Smaak van Waterland' beleeft op zondag 31 maart de vierde editie. Cultuur- en poppodium P3 zet de deuren om 16.00 uur wagenwijd open, rond 20.00 uur is het einde.

Het evenement stond voorheen bekend onder de naam Waterlandse Cook Out. Het is voor iedereen die houdt van de mix tussen smakelijk bereide gerechten, entertainment en onderlinge 'strijd' tussen de deelnemende keukens om de wisseltrofee. Natuurlijk horen daar lekkere drankjes bij. In de keukens staan enthousiaste koks van verschillende bedrijven en instellingen.

Deze lekkere gerechten worden aangeboden tegen inlevering van gekochte muntjes (€ 4,- per stuk) . De muntjes zijn op de dag in P3 verkrijgbaar. De opbrengst van de dag wordt geheel geschonken aan de Stichting Special Forces, de organisatie die sporten en bewegen voor mensen met een beperking mogelijk maakt.

Muziek

Voor de begeleidende muziek wordt gezorgd door cultuur- en poppodium P3.

Kookteams van bedrijven of instellingen zetten zich belangeloos en vanuit het oogpunt van maatschappelijk ondernemen, in om een heerlijk gerecht voor te schotelen.

Kookpassie

De kook teams hebben uiteraard een passie voor koken en kennen een hoge mate van "team spirit". Op deze wijze laten de deelnemende bedrijven en instellingen zich ook eens van hun andere (keuken) kant zien.

Tijdens het evenement beoordeelt een jury het team dat het meeste in zich heeft van kookpassie, originaliteit en aftrek van het publiek. De winnaar krijgt een wisseltrofee.

De organisatie is in handen van Rotary Purmerend Polderland en P 3 Purmerend.