Schagen op zondag

24 februari 2019

Schagen op zondag 24 februari 2019


Parijse eyecatchers op overdekte bloemenshow

Lentetuin Breezand vindt plaats van donderdag 28 februari tot en met maandag 4 maart. (Foto: Rosemarie van Bentum)

BREEZAND – Het is aftellen geblazen, want van donderdag 28 februari tot en met maandag 4 maart kunnen bezoekers weer genieten van de Lentetuin in Breezand. De opbouw is afgelopen week weer van start gegaan in de ZAP-hal. Zo heeft de bloemenshow vorm gekregen volgens het thema Vive les fleurs: Parijs op de Lentetuin.

Aftellen tot de Lentetuin

De enthousiaste vrijwilligers van de opbouwploeg zijn druk aan de slag gegaan om de ZAP-hal om te bouwen tot de Lentetuin. Decorstukken als de Eiffeltoren en Arc de Triomphe zijn de afgelopen maanden gebouwd en beschilderd en hebben hun plaats op de show gekregen. De inzenders planten vervolgens dinsdag 26 februari hun prachtige voorjaarsbloeiers in hun stuk tuin, waarna de show compleet is en woensdag 27 februari voor genodigden wordt geopend door wielerlegende Hennie Kuiper. Vanaf donderdag 28 februari is de show vijf dagen lang geopend voor publiek. De organisatie hoopt ook tijdens deze 39e editie weer zo'n 20.000 bezoekers te mogen verwelkomen.

Vernieuwde Voorjaarsbeurs

De Voorjaarsbeurs en Agri vakbeurs maken dit jaar een vernieuwingsslag. Zo kunnen bezoekers bij binnenkomst van de Expo-tent direct een kop koffie of thee halen in de koffiecorner en wordt er naast koffie en gebak in het restaurant ook een 'streetfood' concept uitgerold. Ook is er een podium waar ondernemers demonstraties of lezingen kunnen geven. Uiteraard is er in het weekend voor de kleintjes weer kinderentertainment beschikbaar en worden er gezellige feestavonden georganiseerd. Kijk voor meer informatie over de beleving op de Lentetuin Breezand op sociale media en www.lentetuin.nl.

Lentetuin

De Lentetuin Breezand vindt plaats van donderdag 28 februari tot en met maandag 4 maart op het sportcomplex van ZAP aan Ceresplein 1 in Breezand en wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Rabobank Kop van Noord-Holland.


Miljoen voor toezicht

REGIO - De provincie Noord-Holland wil meer toezicht in de natuurgebieden die ze subsidieert. Terreinbeherende organisaties zoals Landschap Noord-Holland, Goois Natuurreservaat (GNR), Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer kunnen daar de komende jaren extra geld voor aanvragen. Provincie Noord-Holland stelt 1,3 miljoen ter beschikking.

Tegemoet

Met deze aanvullende subsidie komt de provincie de terreinbeherende organisaties tegemoet. Zij drongen er in het afgelopen jaar op aan om meer geld beschikbaar te stellen voor toezicht in natuur- en stiltegebieden. Met deze subsidie kan meer en beter toezicht worden gehouden op overtredingen die in natuurgebieden worden begaan. Deze subsidie valt onder de uitvoeringsregeling natuur- en landschapsbeheer (SVNL).

Eendje met ernst en lach

SCHAGEN – Jeugd vertrouwd maken met de geur van het theater. Het bestuur van Scagon hoopt dat mede door een serie professionele voorstellingen in de Schager schouwburg te bewerkstelligen. En dat lijkt te lukken. Bij de tweede aflevering van de serie van vijf kon het bordje 'uitverkocht' al uit de kast worden gehaald. Waarschijnlijk is het de opmaat voor de voorstelling van aanstaande woensdag 27 februari (16.00 uur), als actrice Kim van Zeben haar programma 'Eendje' op de Schager planken brengt.

Van Zeben zelf geniet nog bijna dagelijks van de ervaringen, die zij als kind in het theater opdeed: "Mijn ouders namen me echt heel vaak mee naar de schouwburg. Ik raakte er helemaal mee vertrouwd. Op mijn negende stond ik al in een productie, die werd begeleid door Liselore Gerritsen en Henk van Ulsen. Een heerlijke ervaring."

Veel in kwijt

Van Zeben ging swingend en zingend door Toneelschool en Kleinkunstacademie. Waarna ze een bonte tocht maakte en maakt langs allerlei stukken: "Zo zit het leven van een acteur tegenwoordig in elkaar.Het boeit me, die afwisseling tussen werken in teamverband en solo. Ik denk dat ik in Eendje mezelf heb gevonden. Ik kan er heel veel in kwijt. Zingen, acteren, poppenspel. Humor, tragiek. Ik speel in Eendje in mijn eentje vijftien verschillende personen. Heerlijk."

Voor het leven

Kim van Zeben kwam zelf met het basisidee van 'Eendje' en werkte het plan samen met regisseuse en schrijfster Marije Gubbels uit. Het lijkt een samenwerking voor het leven te worden; het duo is alweer volop bezig met een nieuw project. Voorlopig is de actrice bezig om overal in Nederland de avonturen van Eendje uit te dragen. Waarbij het dier zich afvraagt of hij eend of mens is. Heeft hij een identiteit of eendentiteit? De meerdere lagen maken het stuk tot een echte familievoorstelling, zegt Van Zeben: "En het loopt goed af."

Kaarten kosten 8,50 euro. Zie: www.scagontheater.nl

Beestachtig carnaval in Waarland

De Kluivers vieren carnaval in Waarland. (Foto: Saskia Hand)

WAARLAND - Carnavalsvereniging De Kluivers viert van vrijdag 1 tot en met maandag 4 maart carnaval in Waarland. Het feest heeft dit keer 'jungle' als thema. Alle festiviteiten tijdens deze carnavalsdagen zijn vrij van entree.

Vrijdag 1 maart brengen De Kluivers om 10.00 uur een bezoek aan Woon/Zorgcomplex Sabinahof. Locoburgemeester Jelle Beemsterboer van gemeente Schagen verricht hier de officiële opening van carnaval en doopt Waarland hiermee om in Kluivenburg. De Bingo Beppies zorgen voor vermaak.

De Vrolijke Vrijdagmiddag is in de Snertpan (Waarlands Dorpshuis). Het feest begint daar om 14.30 uur. Jan Rijk zorgt deze middag voor gezellige muziek. De Kluivers hebben een geheel nieuwe groep dansmariekes. Deze zes Knieskoiffies tonen hun enthousiast ingestudeerde dansjes. De Kluivers bieden hun gasten ook weer een buffet aan. Het programma eindigt om 18.30 uur. Daarna wordt de zaal snel omgebouwd voor de avond voor de jeugd tot 15 jaar. Er is een prijsuitreiking voor de verklede kinderen. Verder staat de avond in het teken van polonaises, feest en spel. De alcoholvrije avond is van 20.00 tot 22.41 uur. De dj's De Spliterwten zorgen voor de feestmuziek.

Zaterdag 2 maart gaan Prins Kluif V, de nieuwe adjudant en de hofdames op bezoek bij zieke Waarlanders thuis, in verzorgingshuizen of in het ziekenhuis. Ook gaan zij op kraamvisite bij een van de jongste inwoners van Waarland. Een andere groep Kluivers doet mee in de optochten in Schagen en in Burgerbrug. Voor dit jaar hebben De Kluivers ervoor gekozen om de avonduren te gebruiken om sfeer te proeven in het Zuiden en gaan ze op excursie naar 't Lampegat. Zondag 3 maart doet een groep Kluivers in de ochtend mee in de optocht in Warmenhuizen. Om 14.30 uur start de eigen optocht bij het Dorpshuis met meerdere muziekkorpsen. Ook doen loopgroepen en praalwagens uit buurdorpen mee. Na de optocht en de prijsuitreiking speelt de band Bitterfly tot ver in de avond.

Maandag 4 maart is de jeugd van kindcentrum Sint Jan aan de beurt. Het ochtendprogramma is voor de peuters en de kinderen van groep 1, 2 en 3. Ze gaan met De Kluivers mee naar het Dorpshuis voor een optreden van goochelaar en poppenkastspeler Korvera. Om 13.00 uur wordt bij school een fluitconcert gehouden met de schooljeugd met als doel een zo hoog mogelijk aantal decibellen te halen. De jongste kinderen blijven daarna op school. De Kluivers gaan met de kinderen en leerkrachten van groepen 4 tot en met 8 naar het Dorpshuis om het spelprogramma 'Het zijn net mensen' te spelen. Om 16.00 uur nemen de Kluivers afscheid van de miniraad en is het officiële programma klaar. De Kluivers genieten dan nog even na.

Nieuwe opzet Schager kermis

SCHAGEN - Op de Schager kermis van 21 juni tot en met 30 juni 2019 krijgen 32 kermisattracties een plekje. Dit blijkt uit de vergunningsaanvraag die de kermisorganisatie Kabalt en De Voer bij de gemeente Schagen heeft ingediend. In voorgaande jaren was altijd sprake van zo'n 35 kermisattracties.

De kermisattracties staan rondom de Grote Kerk op de Markt (achttien stuks), Rensgars (tien stuks) en Loet (vier stuks). Wethouder Hans Heddes: "Door de aankomende verbouwing van het Makado en de reconstructie van de Nieuwstraat is voor de attracties: het spookhuis, de Chaos en de buggyachtbaan geen plaats meer. Door deze kermisgrootte en -indeling behoudt Schagen echter wel zijn regionale uitstraling, waarbij de authentieke uitstraling van de Loet en Rensgars de sfeer en kwaliteit van de kermisviering kan versterken. Daarmee kan de Schager kermis als vanouds gevierd worden, maar dan rondom de Grote Kerk en in meer verbinding met de aanwezige horeca op de Loet en Rensgars".

De voorlopige indeling van de kermis deelt de gemeente met omwonenden en belanghebbenden. Zij krijgen nog de mogelijkheid om hierop te reageren. De definitieve indeling wordt in april bekendgemaakt.

TOV brengt klezmer in sfeervol kerkje Eenigenburg

Kerkje van Eenigenburg. (Foto: aangeleverd)

EENIGENBURG - In het rustieke en monumentale kerkje van Enigenburg klinkt zondag 24 februari traditionele Klezmermuziek aan Surmerhuizerweg 29 in Eenigenburg. Het muziekgezelschap TOV brengt een sfeervol concert vol meemoed en vrolijkheid, een lach en een traan die goed tot zijn recht komt in akoestiek van de kerk. Geheel op eigen wijze brengen zij de van oorsprong Joodse muziek uit Oost-Europa ten gehore.

Het concert begint om 15.00 uur en de deuren van het kerkje gaan om 14.30 uur open voor het publiek. De toegang is gratis, na afloop is er een collecte ter bestrijding van de onkosten. Bezoekers kunnen de auto parkeren aan één zijde van de Surmerhuizerweg. Zo blijft het mogelijk voor mensen die echt slecht ter been zijn om dichter bij de kerk te kunnen parkeren.

De Cultuurschuur

WIERINGERWERF - Gerard Alderliefste geeft zondag 24 februari een lezing over de verslavingszorg in de Cultuurschuur aan Loggersplein 1 in Wieringerwerf. Hij ondersteunt zijn presentatie met eigen liedjes. Aanvang 14.30 uur.

Het jeugdfilmhuis vertoont zondag 24 februari de film Pluisje durf te vliegen, over een jong goudpleviertje dat niet kan vliegen en noodgedwongen moet overwinteren zonder familie in de kou. Aanvang 15.00 uur. Zaterdag 2 maart 'Film Toen' met de klassieker 1900 Novecento, een prachtig filmepos met maar liefst twee pauzes. Aanvang 14.00 uur.

Vrijdag 1 maart draagt de gemeente Hollands Kroon om 13.00 uur de sleutel over aan de Meerkoetelaars; de officiële start van het Carnaval in de voormalige raadszaal.

Zondag 3 maart is er theater voor de allerkleinsten: Dikkie Dik en de taart is er een extra voorstelling om 10.00 uur. Kaarten via reserveringen@decultuurschuur.nl

Expo keramisten in Ondernemerscentrale

(Foto: aangeleverd)

TUITJENHORN - Leden van de Stichting Keramisten Noord-Holland exposeren de eerste twee weekenden van maart in De Ondernemerscentrale aan Oostwal 2 in Tuitjenhorn.

Er zullen meer dan driehonderd unieke werken van keramiek te zien zijn. Vele toepasbare technieken die met klei mogelijk zijn laten een grote diversiteit zien. Draaiwerk, gietwerk, handvormen maar ook de vele decoratie,stook- en glazuurtechnieken die de keramisten gebruikt hebben, maken het de moeite waard om een kijkje te komen nemen. Alle kunstwerken zijn ook te koop.

De aanwezige keramisten vertellen er graag over tijdens de expositie. Deze is zaterdag 2, zondag 3, zaterdag 9 en zondag 10 maart te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. Zie voor meer informatie over de deelnemende kunstenaars van Stichting Kermaisten Noord-Holland: www.keramisten-noordholland.nl

Jeugdcarnaval in Ahoj

Sjaak en Ineke Hoogervorst. (Foto: aangeleverd)

TUITJENHORN - In Ahoj wordt zondag 3 maart carnaval gevierd. De jeugd van Tuitjenhorn viert feest van 15.00 tot 17.30 uur aan Dorpsstraat 37 in Tuitjenhorn.

Het goede doel deze middag is: Het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. Dit centrum wil ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. De disco wordt verzorgd door Bo van Schagen.

Spetterend optreden

Emma Blankendaal uit de Voice Kids 2018 geeft een spetterend optreden. Ieder verkleed kind krijgt limonade, ijs, chips en een zakje snoep. Ook is er een deskundige jury aanwezig die de prijzen gaat verdelen. Ouders zijn, mits zij ook verkleed op het carnaval komen, van harte welkom voor een Carnavalsborrel. De entree is 2- euro, waarvan 1,- euro naar het goede doel het Prinses Maxima Centrum in Utrecht gaat.

Baasje gezocht

Turbo zoekt een baasje. (Foto: aangeleverd)

Vriendelijke Turbo zoekt baasje

TUITJENHORN - Voor konijntje Buddha en zijn soortgenootjes is nog niet veel animo geweest. Hij zit nog met smart te wachten. Deze week aandacht voor een kat in de opvang. Het gaat hier om Turbo. Een vriendelijke forse dame van ongeveer zeven lentes jong.

Ze is prachtig met haar cypers rood witte aftekening en houdt van een aai en een kroel op zijn tijd. Ze is gewend om naar buiten te gaan en liep ook regelmatig de buurt rond. Ze houdt van jagen, maar dan liefst de rollade van het aanrecht! Deze heeft ze wel eens bij de buren gehaald. Ze kon niet meer thuis blijven omdat ze het niet goed kon vinden met de hond en andere kat in huis.

Turbo is een soliste, wil graag een plek voor zichzelf. Als ze deze heeft, zal ze zeker ook een aanhankelijke dame worden en mogelijk af en toe op schoot kruipen.

Wie meer wil weten kan contact opnemen met DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon. Zie ook: www.dierenasiel-schagen.nl

Nieuwe opleiding Intercedent Horizon College

Bianca de Jong en Barry van Brenk, docent en opleidingsmanager van de nieuwe opleiding Intercedent. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Woensdag 27 februari is de Open Dag van het Horizon College. Van 16.00 tot 21.00 uur kunnen toekomstige studenten en hun ouders een kijkje nemen bij de mbo-opleidingen op de vestigingen in Purmerend, Hoorn, Alkmaar en Heerhugowaard. Zo kunnen zij in Heerhugowaard de nieuwe opleiding Intercedent bezoeken. Studenten van deze opleiding op niveau 4 kunnen gaan werken bij een uitzendbureau maar ook bijvoorbeeld als recruiter of op de afdeling human resources (HR) van een bedrijf.

In de eerste anderhalf jaar van de opleiding leren studenten van de opleiding Intercedent algemene commerciële vaardigheden zoals het voeren van een verkoopgesprek, klanten werven, marktonderzoek uitvoeren en klachten afhandelen. Daarna wordt het specifieker: je leert dan hoe je personeel werft en de juiste match kunt maken tussen een bedrijf en een werknemer. Opleidingsmanager Barry van Brenk: "Een mooie baan, want je kunt zowel voor een bedrijf als voor een werknemer écht iets betekenen. Ook is de kans op een baan na deze opleiding groot, er is namelijk een tekort aan intercedenten. En mocht je na deze opleiding nog verder willen leren in dit vakgebied, dan zijn er diverse mogelijkheden op hbo-niveau die goed aansluiten, zoals Human Resources Management of Commerciële Economie."

Kennis

Binnen de opleiding Intercedent zijn vier docenten werkzaam die zelf als intercedent hebben gewerkt. Een van deze docenten is Bianca de Jong, zij heeft 11 jaar bij Randstad gewerkt. Bianca: "Het voelt goed om je praktijkervaring aan studenten te kunnen meegeven. Bovendien bouw je als intercedent een groot netwerk op omdat je bij veel verschillende bedrijven binnenkomt. Dit netwerk zetten wij in om het bedrijfsleven te betrekken bij onze commerciële opleidingen. Het is mooi om te zien hoe de lessen hierdoor steeds uitdagender worden en hoe onze studenten steeds meer in praktijksituaties vaardigheden leren."

Informatiebijeenkomst voor oudersOuders van leerlingen die starten in het mbo hebben vaak veel vragen. Daarom organiseert het Horizon College tijdens de Open Dag informatiebijeenkomsten voor ouders op alle locaties. De bijeenkomsten worden gegeven om 17.00 en 19.00 uur en duren ongeveer 20 minuten. Vooraf aanmelden is niet nodig. Meer weten? Kijk op horizoncollege.nl en kom naar de Open Dag op woensdag 27 februari.

Family Shoezz Winterwandeling

Gidget Zuurbier en Jolanda Zomerdijk kijken uit naar de gevarieerde winterwandeling van Family Shoezz. (Foto: Aangeleverd)

SCHAGEN - Family Shoezz houdt zondag 24 februari haar jaarlijkse winterwandeling. "Een gevarieerde looptocht in en rond Schagen. Soms over een onverhard terrein maar goed te doen", aldus Gidget Zuurbier en Jolanda Zomerdijk van de schoenen speciaal zaak. Deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden: ongeveer 8 of 12 kilometer.

"Iedereen is van harte welkom om deel te nemen aan deze winterwandeling. Tussen 12.00 en 13.00 uur is de start vanuit de winkel van Family Shoezz aan de gedempte Gracht 44 in Schagen. De deelnemers krijgen een route beschrijving mee en iedereen kan in eigen tempo de wandeling maken. Na afloop staan er heerlijke versnaperingen klaar in de winkel voor alle wandelaars. De kosten om deel te nemen bedragen € 4,00 euro per persoon. Hiervan wordt € 1,00 per persoon gedoneerd aan een goed doel."

'De Zonnebloem'

"Dit jaar ondersteunen wij 'De Zonnebloem' afdeling Schagen. De Zonnebloem vrijwilligers zetten zich in voor mensen die als gevolg van ziekte , handicap of hoge leeftijd in een sociaal isolement dreigen te geraken. De afdeling Schagen biedt onder andere de volgende diensten aan: huisbezoek, activiteiten en uitjes, vakanties en het huren van de rolstoelauto."

Onder alle deelnemers aan de Winterwandeling wordt na afloop een paar Lowas wandelschoenen verloot, dus een extra reden om mee te doen.

Cursus mindful mediteren

SCHAGEN/DEN HELDER - Altijd al willen mediteren? Vanaf donderdagavond 14 maart en vrijdag 15 maart gaan Karin en Robert Gilhuijs in Schagen en Den Helder van start met een vijfdaagse cursus mindful mediteren en de kracht van gedachten.

Positieve gedachten geeft positiviteit, negatieve gedachten veelal negativiteit. Hoe komt het toch dat als je denkt dat iets gaat gebeuren, dat het ook gebeurt? In deze cursus gaan deelnemers met deze thema's en diverse meditatieoefeningen aan de slag. Er gaat geoefend worden met verschillende meditatieoefeningen die op een stoel plaatsvinden.

De cursuslocaties zijn: Viertaal College aan Hoep 28 in Schagen en basisschool De Dijk aan Heiligharn 424 in Den Helder. De cursustijd is van 19.30 uur tot 21.30 uur. Kijk voor verdere informatie of opgave op www.karoszorg.nl of neem contact op met tel. 0223-522149.

(Advertorial) Karo's Zorg

Cursus mindful mediteren

SCHAGEN/DEN HELDER - Altijd al willen mediteren? Vanaf donderdagavond 14 maart en vrijdag 15 maart gaan Karin en Robert Gilhuijs in Schagen en Den Helder van start met een vijfdaagse cursus mindful mediteren en de kracht van gedachten.

Positieve gedachten geeft positiviteit, negatieve gedachten veelal negativiteit. Hoe komt het toch dat als je denkt dat iets gaat gebeuren, dat het ook gebeurt? In deze cursus gaan deelnemers met deze thema's en diverse meditatieoefeningen aan de slag. Er gaat geoefend worden met verschillende meditatieoefeningen die op een stoel plaatsvinden.

De cursuslocaties zijn: Viertaal College aan Hoep 28 in Schagen en basisschool De Dijk aan Heiligharn 424 in Den Helder. De cursustijd is van 19.30 uur tot 21.30 uur. Kijk voor verdere informatie of opgave op www.karoszorg.nl of neem contact op met tel. 0223-522149.

Feestelijke opening bij EP:Beerepoot

(Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Na weken van hard klussen opent EP:Beerepoot donderdag 28 februari om 9.30 uur de deuren van het pand aan Nieuwstraat 67 in Schagen. Nieuwe locatie, zelfde service. Kom binnen en profiteer van feestelijke acties.

Kom binnen en profiteer

De reden van de verhuizing is de op handen zijnde renovatie en uitbreiding van het Makado Centrum. Om de goede bereikbaarheid te waarborgen, verruilt EP:Beerepoot het pand in het Makado Centrum voor die aan de Nieuwstraat. Ook in deze hagelnieuwe vestiging krijgen klanten wat ze verwachten: een winkel met prachtig moderne uitstraling, een uitgedacht en overzichtelijk gepresenteerd assortiment, gedegen advies en service die een stapje verder gaat. Klanten kunnen gratis voor de deur parkeren, ze worden geholpen door bekende mensen en alle kennis en expertise is in huis om het verschil te maken.

Feest gezellig mee en profiteer van de speciaal geselecteerde 'Feestnummers'. Kom de sfeer en service horen, voelen, proeven en zien. Tijdens het openingsfeest zijn er diverse demonstraties, presentaties, live cooking én bezoekers maakt kans op een Samsung 4K UHD Televisie. Kijk snel in de bijgevoegde folder of op www.epbeerepoot.nl voor meer informatie.

Makado Centrum

De winkel in het Makado Centrum sluit 24 februari om 17.00 uur de deuren. Tot die tijd profiteert men nog van extreem hoge kortingen op de laatste modellen. Hierna wordt alles in gereedheid gebracht voor de feestelijke opening van Nieuwstraat 67. Alle EP:Beerepoot vestigingen vieren dit feestje natuurlijk mee en dus zijn de aanbiedingen ook geldig in winkel Hoorn, Bovenkarspel, Wervershoof en Volendam.

Willibrordusvesper

SCHAGERBRUG Voor de derde keer wordt zondag 24 februari een oecumenisch avondgebed gehouden in de kerk van Schagerbrug.

Arie Jan van der Bom, predikant van de Grote Kerk in Schagen, is de voorganger, Muzikale medewerking door organist Hanneke Muntjewerf, fluitist Marjolein ten Cate en de Mannengroep Haringhuizen onder leiding van Jan Schraal. De kerk is om 16.30 uur open. De viering begint om 17.00 uur.

MEE op weg

SCHAGEN - Veel kinderen en jongeren met een beperking reizen al van jongs af aan met speciaal vervoer naar school. Dat is niet altijd nodig. Via het project MEE op weg leren mensen met een beperking om met behulp van een maatje zo zelfstandig mogelijk te reizen.

MEE & de Wering zoekt kinderen en jongeren die naar het speciaal (basis)onderwijs gaan, en die willen leren zelfstandig te reizen. Reizen kan met de fiets zijn, lopend of met het openbaar vervoer. De gemeenten maken MEE op weg mogelijk. MEE & de Wering voert het project uit.

Veel leerlingen reizen al lange tijd met een taxi of busje naar school. Zelfstandig reizen stimuleert deelname aan de samenleving, bijvoorbeeld om zelf naar vrienden, de school, de sportclub en het werk te kunnen gaan.

Aanmelden

Voor meer informatie of om je aan te melden als deelnemer kun je contact opnemen met Louise Zee, projectmedewerker bij MEE & de Wering, via 088-0075000 of per e-mail naar meeopweg@meewering.nl. Je kunt ook op www.meewering.nl/meeopweg kijken.

Digitale maandag

Schuif eens aan in het tabletcafé. (Foto: KopGroep bibliotheken)

TUITJENHORN - In de bibliotheek van Tuitjenhorn is er iedere maandagmiddag tussen 14.30 tot 16.00 uur een tabletcafé aan Oostwal. Het gaat daar om het delen van ervaringen. Bijvoorbeeld over apps installeren, e-books binnenhalen, e-mailadressen koppelen, dropbox installeren, handige programma's en veel extra trucjes om alles uit een tablet te halen.

Iedereen is welkom in het tabletcafé. Beginnende tabletgebruikers met praktische vragen, maar ook mensen die handig zijn met digitale apparaten en het leuk vinden om hun ervaringen te delen met anderen. Het is geen cursus, belangstellenden hoeven zich niet vooraf aan te melden.

Vlooien-

markt

SCHAGEN - In de Groeneweghal vindt zondag 24 februari een grote vlooienmarkt plaats aan Wilgenlaan 1a in Schagen. Struin van 9.30 tot 16.00 uur rond op de rommelmarkt, want er valt genoeg te kiezen.

Het aanbod bestaat uit vintage en retrospullen, curiosa, speelgoed, sieraden, boeken, kleding, huishoudelijke artikelen en nog veel meer. De toegang bedraagt 2,50 euro. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen gratis toegang.

Hoge score online behandeling GGZ NHN

REGIO - Meer dan 300 cliënten hebben inmiddels een volledig online behandeling gevolgd bij GGZ Noord-Holland-Noord. In een eerste onderzoek naar hun ervaringen, waren de reacties positief. Cliënten waarderen de online behandeling met het rapportcijfer 8,4.

Beeldcontact

Sinds anderhalf jaar is het voor cliënten bij GGZ Noord-Holland-Noord mogelijk om een volledig online behandeling te krijgen in de specialistische GGZ. De behandeling vindt plaats via beeldcontact gecombineerd met opdrachten via internet en voldoet aan alle kwaliteitseisen.

Voordeel van deze behandeling is dat deze vrijwel direct kan starten, terwijl er voor face-to-face behandeling een wachttijd is. Een ander voordeel is, dat cliënten op een door hen gekozen moment hun behandeling kunnen volgen in de veiligheid van hun eigen huis.

Open voor therapie

Cliënt Roos (28) over online therapie: "Ik heb een sociale fobie en durf de deur niet meer uit. Dat was eerder voor mij een reden om niet meer naar mijn therapie te gaan; ik kwam dan al doodmoe van alle stress bij de therapeut aan. Door de online therapie kon ik ontspannener beginnen aan mijn behandelsessies en stond ik meer open voor de therapie."

Aan zichzelf

Omdat cliënten binnen een online behandeling zelf aan het werk gaan met opdrachten, schrijven zij het succes van de behandeling meer aan zichzelf toe. Dit past bij de herstelvisie van GGZ NHN waarbij zelfredzaamheid voorop staat. Klinisch psycholoog Marieke vertelt: "Sommige cliënten willen heel graag dat ik even hun nieuwe huiskamer bekijk, 'hoi' zeg tegen hun kinderen of partner of even kijk naar het schilderij dat ze hebben gemaakt. Die kleine momenten waarop cliënten persoonlijke dingen delen, lijken een groot effect te hebben op hoe ze zich overgeven aan de therapie. Het is mijn klinische indruk dat ze meer blootgeven omdat ze zich ook meer thuis voelen in hun eigen omgeving en zich daardoor ook veiliger voelen."

Ervaring

Voor de volledig online behandeling trekt GGZ NHN behandelaren aan die over de hele wereld wonen, waaronder de Verenigde Staten, Spanje, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Uruguay en Nederland. Het gaat om behandelaren die in Nederland al veel ervaring opdeden en nu elders op de wereld hun eigen beroep kunnen blijven uitoefenen.

Glas-in-loodkunst in Hippolytuskerk

Glas-in-lood kunst in Hippolytuskerk. (Foto: aangeleverd

HIPPOLYTUSHOEF - Gedurende de veertigdagentijd exposeert Marije Wolfswinkel met glasraamkunst in de Hippolytuskerk aan het Kerkplein In Hippolytushoef. De expositie wordt zaterdag 2 maart geopend om 16.00 uur en loopt tot maandag 22 april; tweede paasdag.

Voor de protestantse kerkgemeenschap is dit een periode van bezinning; tijd voor zelfonderzoek en stilte. Christelijke kerkgenootschappen ondersteunen hun gedachtegoed bovendien al sedert de Middeleeuwen met ramen en raamkunst. Kerkgebouwen hebben daar vaak roem mee verworven. Zo heeft bijvoorbeeld de monumentale Grote of Sint-Janskerk in Gouda 72 gebrandschilderde ramen van diverse afmetingen en is alleen al daardoor publiekstrekker.

Exposeren van mobiele glas-in-loodkunst is geen sinecure. Gewicht en kwetsbaarheid spelen een rol. Niettemin kon Wolfswinkel een beperkt aantal van zulke werken een plaats geven in de Hippolytuskerk. Zij werkt – niet ver van Wieringen - vanuit haar atelier 'Lichtraamtechniek' in Oudkarspel.

Al van jongs af aan geobsedeerd door kunst en na een studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam zag zij uiteindelijk in Barcelona het ware licht: haar roeping. Na een opleiding aan de School van Glaskunsten in de Catalaanse stad betrad zij de leerweg tot professioneel glazenier. In Nederland kreeg zij ook de kans om ervaring op te doen met uitdagende en eervolle opdrachten. Voor gebouwen, woningen, kerken et cetera. Daarmee absoluut meesterschap bereikend. Prachtige voorbeelden zijn te bewonderen in de Oosterkerk in Hoorn of de Allemanskerk in Oudkarspel. De expositie is zaterdags en zondags te bezichtigen van 13.30 tot 17.00 uur. Uitgezonderd de weekenden van 9 en 10 en van 23 en 24 maart.

Brug dicht

VAN EWIJCKSLUIS - De brug in Van Ewijcksluis is woensdag 27 februari afgesloten voor het wegverkeer.

Dan worden er werkzaamheden aan het beweegbare deel van de brug uitgevoerd. Wandelaars en fietsers kunnen met de fiets aan de hand wel gebruiken maken van de brug. Voor het scheepvaartverkeer is de brug drie weken gestremd.

Lustrum Handwerkcafé

In Handwerkcafé Tuitjenhorn is het een vrolijke boel. (Foto: aangeleverd)

TUITJENHORN - In de Koperen Koning is het inmiddels vijf jaar lang elke zaterdagmorgen een vrolijke boel aan Regenboog 50 in Tuitjenhorn. In dit theehuis komen dan een aantal dames bijeen om van 10.00 tot 12.00 uur met elkaar te handwerken.

Er wordt niet alleen gebreid, gehaakt, geborduurd, enzovoort. Er wordt bijvoorbeeld ook getekend en gekleurd en sieraden gemaakt. Maar het gaat niet om het resultaat. Het belangrijkste is om met elkaar op een plezierige, ongedwongen manier bezig te zijn. En soms ideeën en ervaringen uit te wisselen. Een paar deelnemers wonen op Midgard, een instituut voor mensen met een verstandelijke beperking. De overige deelnemers komen uit de omgeving.

Kijk voor meer informatie op Facebook bij handwerkcafetuitjenhorn.

Debat Landelijk Noord-Holland

Deelnemers aan het debat. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Verschillende agrarische partners in Noord-Holland organiseren donderdag 14 maart een groot verkiezingsdebat rond de Provinciale Statenverkiezingen. Benieuwd naar de plannen die de politieke partijen hebben voor de agrarische sector? Kom dan naar het verkiezingsdebat bij het Clusius College aan Drechterwaard 10 in Alkmaar. Inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur, einde debat 21.30 uur.

Onder leiding van Anouschka Laheij worden zes lijsttrekkers van de grootste partijen in Noord-Holland (D'66, VVD, PvdA, CDA, GL, SP) uitgedaagd antwoord te geven op een aantal scherpe stellingen, opgesteld door de agrarische sector.

Aanmelden kan via: www.pslandelijknh2019.nl. Het lijsttrekkersdebat Landelijk Noord-Holland is een initiatief van: LTO Noord, KAVB, Greenport Aalsmeer, GreenPort Noord-Holland Noord, De 4 agrarische collectieven/natuurverenigingen in Noord-Holland, HAJK, Glastuinbouw Nederland, NMV (Nederlandse Melkveehouders Vakbond), Clusius College.

Lange geschiedenis Buitenvaert

SCHAGERBRUG - Er is behoefte aan woningen in gemeente Schagen en ook in Schagerbrug. Daarom wil het college van gemeente Schagen daar woningbouwontwikkeling aan de Schagerweg mogelijk maken. De ontwikkeling gaat uit van 40 woningen. Met aanbod in alle segmenten, zowel goedkope koop, huur, als midden-dure en dure koop.

De ontwikkeling kent al een lange voorgeschiedenis. Al in 2006 werkte gemeente Zijpe aan het mogelijk maken van dit woningbouwplan. De gemeente had toen al ruimtelijk beleid, waarin deze locatie is aangewezen voor nieuwbouw. Het college van Schagen staat nog steeds achter dit beleid.

In 2010 wijzigde het provinciaal beleid, waardoor de locatie een nieuw beschermingsregime kreeg opgelegd, namelijk weidevogelleefgebied. Op dat moment is in een groot gebied binnen voormalig gemeente Zijpe een beschermingsregime gebracht voor weidevogels, wat niet betekent dat de gronden niet meer agrarisch gebruikt worden, er mag alleen niet meer gebouwd worden. Het dorp Schagerbrug is geheel ingepakt door weidevogelleefgebied en kan daardoor nauwelijks meer groeien. Dit was in eerder provinciaal beleid nog niet aan de orde. Hierdoor ontstond een verschil tussen provinciaal en gemeentelijk beleid.

Geageerd

De gemeente heeft tegen het provinciaal beleid geageerd, om te voorkomen dat de woningbouwontwikkeling hier last van zou ondervinden. Daarna zijn ook allerlei onderzoeken uitgevoerd, om aan te tonen dat er maar zeer beperkt weidevogels aanwezig zijn in dit gebied. Dit alles heeft tot op heden niet geleid tot andere inzichten bij de provincie.

Een pleidooi van de regio gemeenten om aan een aantal bouwlocaties mee te werken, waaronder Buitenvaert, kon voor deze locatie ook niet op goedkeuring rekenen. Ook het aanbod van gemeente Schagen om weidevogels dubbel te compenseren op een meer geschikte locatie voor weidevogels, vindt de provincie op dit moment nog niet wenselijk.

Woningbehoefte

Het college wil verder gaan met de ontwikkeling. Omdat er op dit moment geen alternatieve locaties voorhanden zijn. Elders in Schagerbrug kan de gemeente op korte termijn geen woningen ontwikkelen om snel in de woningbehoefte te kunnen voorzien. Wel is het college is een onderzoek gestart om zo snel mogelijk 1 of meer locaties voor nieuwbouw op middellange termijn uit te werken. De woningbehoefte in Schagerbrug is groter dan 40 woningen. Recent is het B-veld van de voetbal vrijgekomen. Er wordt op dit moment onderzocht wat de mogelijkheden hiervan zijn, waarbij we ook andere mogelijkheden/locaties meenemen in het onderzoek.

Kom uit de Kast hobbymarkt

WESTERLAND - In Dorpshuis 't Skrale End vindt zondag 3 maart een hobbymarkt plaats voor iedereen met een grappige, verrassende, leuke, fantastische, spannende of interessante hobby. De hobbymarkt is van 10.00 tot 16.00 uur in de opgeknapte gymzaal en de vernieuwde toko van Dorpshuis 't Skrale End aan Westerlanderweg 61 in Westerland. Entree is gratis.

Uit de hand

Veel hobbyisten zullen het wel herkennen; een hobby die een beetje uit de hand is gelopen en langzamerhand staat het hele huis er vol mee. Op zolder, in de kelder, onder de trap en in de kast. Overal staat wat en het overzicht is dan soms een beetje zoek.

Hobbymarkt

De Stichting Dorpshuizen Westerland roept hobbyisten daarom op om uit de kast te komen met alle hobbyspulletjes en deze te presenteren aan een groter publiek tijdens een hobbymarkt.

Enthousiast

Tijdens deze markt kunnen hobbyisten de bezoekers niet alleen kennis laten maken met hun hobby, maar ook producten verkopen. En natuurlijk is er volop de gelegenheid om iets te vertellen over de eigen hobby of zelfs een workshop te geven waarmee je anderen ook enthousiast kunt maken voor juist jouw hobby.

Neem voor meer informatie over de hobbymarkt en voor deelname aan de markt contact op met de beheerder van Dorpshuis 't Skrale End: Marga Jonas-Smit, tel.06-41481278 of via e-mail: stevejonas@quicknet.nl.

Een plekje huren op de hobbymarkt is nog mogelijk. Men krijgt dan de beschikking over een tafel van 200 x 80 centimeter. Maar wees er snel bij, want op is op.

FiberNH wint terrein in buitengebied

(Foto: Koen Suyk)

REGIO – Glasvezelaanbieder FiberNH is inmiddels halverwege de vraagbundelingsperiode in de buitengebieden van Schagen, Den Helder en Langedijk. Laatstgenoemde sloot deze week een officiële samenwerking met FiberNH om de kans op de komst van een glasvezelnetwerk te vergroten. De glasvezelboer maakt zich op voor de laatste beslissende weken, die eerder in Noord-Holland altijd nog voor een positief eindresultaat hebben gezorgd.

Tijdens een eerdere vraagbundeling in 2018 sloot FiberNH al een samenwerking met de gemeente Medemblik. Sinds kort is die er ook met de gemeente Langedijk.

Wethouder Nils Langedijk: "We merken dat snel en betrouwbaar internet bijdraagt aan het woon en werkplezier wat onze inwoners in Langedijk ervaren. Uiteraard gunnen wij dat al onze inwoners. Wij zien deze samenwerking daarom als unieke kans om snel en betrouwbaar internet ook voor ons buitengebied beschikbaar te maken."

Buitengebied

FiberNH wil benadrukken dat zij nog steeds financieel onafhankelijk is, en veel heeft aan de kennis en ervaring die er bij de gemeente over het buitengebied beschikbaar is.

Lange weg

Op www.fibernh.nl is het actuele aanmeldingspercentage te zien. Met het huidige percentage lijkt er nog een lange weg te gaan tot de minimale vijftig procent zich heeft aangemeld. Tot uiterlijk maandag 4 maart kunnen de inwoners van de buitengebieden van Langedijk, Schagen en Den Helder zich via www.fibernh.nl aanmelden. Daarna wordt duidelijk of de FiberNH glaskabel nog meer Noord-Hollandse buitengebieden bereikt.

De Cultuurschuur

WIERINGERWERF - Gerard Alderliefste geeft zondag 24 februari een lezing over de verslavingszorg in de Cultuurschuur aan Loggersplein 1 in Wieringerwerf. Hij ondersteunt zijn presentatie met eigen liedjes. Aanvang 14.30 uur.

Het jeugdfilmhuis vertoont zondag 24 februari de film Pluisje durf te vliegen, over een jong goudpleviertje dat niet kan vliegen en noodgedwongen moet overwinteren zonder familie in de kou. Aanvang 15.00 uur. Zaterdag 2 maart 'Film Toen' met de klassieker 1900 Novecento, een prachtig filmepos met maar liefst twee pauzes. Aanvang 14.00 uur.

Vrijdag 1 maart draagt de gemeente Hollands Kroon om 13.00 uur de sleutel over aan de Meerkoetelaars; de officiële start van het Carnaval in de voormalige raadszaal.

Zondag 3 maart is er theater voor de allerkleinsten. Voor de voorstelling Dikkie Dik en de taart is er een extra voorstelling om 10.00 uur. Kaarten zijn te verkrijgen via reserveringen@decultuurschuur.nl

Droombeeld

Koeien in de wei. (Foto: aangeleverd)

REGIO - In de toekomst is productie van biodiversiteit een gemeengoed geworden: het levert in de sector geen opgetrokken wenkbrauwen meer op, maar is een financieel interessante productietak geworden.

In het landelijk gebied van Noord-Holland is een agrarisch sector actief die economisch vitaal is, die de milieu- en waterkwaliteit op orde heeft, die waardevolle landschappen in stand houdt en die naast voedsel volop biodiversiteit produceert. De sector kan deze verandering niet alleen. Er is op belangrijke onderdelen aanpassing van wet- en regelgeving nodig. Bij grote veranderingen in de productiewijze is vaak de overgangsperiode lastig te overbruggen.

De kosten zijn er al wel maar de opbrengsten lopen meestal niet gelijk op. In deze fase kunnen overheden een belangrijke overbruggingsfunctie vervullen. Daarna moet de "markt" de beloning voor een flink deel overnemen. Zorgen zijn er natuurlijk ook. Wat als de overheid geen kans ziet om de overgangsperiode te faciliteren? Wat als de beloning ver niet of onvoldoende komt?

Energietransitie

(Foto: aangeleverd)

REGIO - De agrarische sector speelt al van oudsher een belangrijke rol bij de opwekking van duurzame energie. Niet voor niets is meer dan de helft van alle opgewekte groene energie afkomstig uit de agrarische sector!

De agrarische sector ziet deze opgave de komende decennia alleen maar groter worden, en draagt hier graag aan bij! Een goed voorbeeld is het gebruik van geothermie in de glastuinbouw; wie had kunnen bedenken dat kassen naast gezonde groenten en prachtige bloemen ook netto energie opleveren! In de provincie Noord-Holland hebben ze echter ook te maken met weinig mogelijkheden voor wind op land. De agrarische sector gaat graag het gesprek aan met politiek, agrariërs en Noord-Hollanders om te kijken wat er nog meer mogelijk is.

Leefbaarheid

(Foto: aangeleverd)

REGIO - Agrariërs beheren het buitengebied. Dit doen de agrariërs graag en goed. Met als fantastisch bijproduct van de voedselproductie: het Noord-Hollandse landschap. Toch komen er steeds meer claims op de ruimte: woningbouw, energietransitie, infrastructuur en de wens om extensiever te produceren met een groeiende biodiversiteit. Dit soort vraagstukken vraagt om slimme oplossingen, waarbij combineren van functies essentieel is.

Innovaties bieden oplossing

Glastuinbouw. (Foto: aangeleverd)

REGIO - "Innovaties binnen de agrarische sector geven antwoord op het klimaatprobleem. De agrarische sector moet dus groeien!"

Voor de agrarische sector ligt een grote opgave om meer te doen met minder en zorgvuldig om te gaan met de beschikbare grondstof en de toenemende vraag om voedsel. Door ontwikkeling in klimaat, regelgeving en kennis neemt het belang van innovatie en duurzame landbouw toe.

Neem bijvoorbeeld de glastuinbouwsector: zij neemt verantwoordelijkheid, ook als het gaat om het klimaat. De sector verbruikt 58% minder fossiele brandstoffen per eenheid product dan in 1990. De CO2 emissie daalde met 30% waarvan één derde als gevolg van energiebesparing. De glastuinbouw sector heeft als ambitie in 2020 in nieuw te bouwen kassen, netto zonder de inzet van fossiele energie, op economische rendabele wijze geteeld kan worden. De sector zet in op een volledig klimaatneutrale en economische rendabele energie voorziening in 2040. Dit kan alleen niet zonder de steun van de overheid!

Daarnaast staat bodemdaling en CO2-uitstoot hoog op de agenda bij de agrarische organisaties. De ambitie van de sector is om in 2050 de bodemdaling in veenweidegebieden met tenminste 50% te reduceren door middel van innovatieve technieken. Deze technieken zijn volop in ontwikkeling, alle opties worden hierbij opengehouden. Een krachtige samenwerking tussen ondernemer, waterschap en provincie is van grootbelang in het aangaan van gebiedsprocessen. Uitvoering en initiatief van onderaf, behoud van de agrarische functie en economische status en toekomstperspectief moeten centraal staan.

Geld voor innovatieve vrijwilligers

Vanuit het fonds 'Betrekken bij Groen' is geld beschikbaar voor innovatieve groene vrijwilligers. (Foto: Aico Lind)

REGIO - Er is dit jaar weer € 45.000 beschikbaar voor Noord-Hollandse groene vrijwilligersprojecten. Het geld van het fonds 'Betrekken bij Groen' is afkomstig van de provincie Noord-Holland en de Terreinbeherende Organisaties in Noord-Holland verdelen het. Tot en met zondag 17 maart kunnen organisaties en vrijwilligers(groepen) een aanvraag indienen. Vooral projecten rond jongvolwassenen in het groen, verhoging van de biodiversiteit en de verbetering van de samenwerking en organisatie van het vrijwilligerswerk maken kans op een bijdrage.

Het fonds wil een stimulans zijn voor breed gedragen vrijwilligerswerk. Projecten die de natuur verbeteren en zorgen voor meer planten en dieren, maken vooral kans als dit gecombineerd wordt door nieuwe samenwerkingsvormen. Denk daarbij aan de samenwerking tussen een bedrijventerrein en een beheergroep. Ook projecten die jongvolwassenen (18-35 jaar) betrekken bij het groen maken meer kans op een bijdrage. Projecten rond de instroom van nieuwe vrijwilligers of de flexibilisering van het vrijwilligerswerk maken meer kans.

De jury bestaat uit medewerkers van de Terreinbeherende Organisaties in Noord-Holland. Deze voeren het programma 'Betrekken bij Groen' uit. Dit zijn: Amsterdamse Bos, Goois Natuurreservaat, IVN Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Natuur en Milieufederatie, Natuurmonumenten, PWN, Recreatieschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer en Waternet.

Vorig jaar werden 17 groepen in Noord-Holland blij gemaakt met een bijdrage. In de Zijpe werden meer gezinnen betrokken bij herstel en onderhoud van de bijzondere houtwallen langs de Korte Ruigeweg op de 'Historische Houtwaldag'. Zie ook op www.betrekkenbijgroen.nl

Nieuwe wegen in beheer van Hollands Kroon

Voetbrug aan Langereis tussen Oude Niedorp en Hoogwoud. (Foto: HHNK)

ANNA PAULOWNA - De colleges van de gemeente Hollands Kroon en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bereikten overeenstemming over de overdracht van 115 kilometer wegen naar Hollands Kroon. Deze wegen waren tot voor kort in beheer en eigendom bij het waterschap, maar zullen vanaf 1 januari 2020 worden overgedragen aan Hollands Kroon. In totaal gaat het om 115 kilometer aan wegen, bermen, bomen, wegsloten, verkeersborden, lantaarnpalen en bruggen. Het algemeen bestuur van het waterschap neemt in februari een definitief besluit over de overdracht.

Dat het wegenbeheer op dit moment nog wordt uitgevoerd door het waterschap is een historisch gegroeide taak. Het waterschap was van oudsher beheerder van polderwegen. In de jaren negentig kreeg Hollands Kroon al de buitenwegen van Wieringen, Wieringermeer en Anna Paulowna in beheer. Met deze overdracht krijgt Hollands Kroon ook de resterende wegen erbij, deze zijn vooral gelegen in het buitengebied rondom Niedorp.

Focussen

Met de overdracht kan het waterschap zich focussen op zijn water kerntaken: veilige dijken, schoon en gezond water, en voorkomen van watertekort en -overlast. Hollands Kroon kan zich vanaf 2020 volledig richten op beheer en onderhoud van álle wegen binnen de gemeente. De twee overheden zijn ook druk bezig met de voorbereidingen om het onderhoud van het stedelijk water binnen de bebouwde kom van Hollands Kroon bij het waterschap onder te brengen.

Inwoners zullen niet veel merken van de wegenoverdracht: de gemeente streeft gelijkblijvende lasten na. Ook wordt het onderhoud op vergelijkbare wijze uitgevoerd. Voordeel is dat inwoners vanaf 2020 één duidelijk aanspreekpunt heeft voor alle wegen vragen; namelijk de gemeente.

Duidelijkheid

Volgens wethouder Theo Groot schept volledige zeggenschap over de wegen vooral duidelijkheid. "Voor Hollands Kroon is deze overdracht niet heel spannend. We zijn al jaren bekend met het beheer en onderhoud van onze buitenwegen. Dat nu de resterende wegen van het waterschap ook onze kant op komen, is een logische stap en ook voor onze inwoners schept het duidelijkheid. Hoogheemraad Rob Veenman toont zich eveneens tevreden over de samenwerking: "Met dit bestuurlijke akkoord kunnen we de komende maanden verder werken aan de overdracht van beheerinformatie zodat Hollands Kroon in 2020 het wegbeheer in haar hele gemeente kan uitvoeren. Met de overname van hun stedelijk water door ons, ontstaat er voor iedereen een duidelijke verdeling: wegen van de gemeente en water van het waterschap".

De Kop Werkt!

REGIO - De Kop Werkt! En dat is in 2019 steeds meer zichtbaar. In dit jaar gaan namelijk nog meer projecten van het regionaal stimuleringsprogramma De Kop Werkt! richting de uitvoering. Met als doel een verbeterd woon-, werk- en leefklimaat in de Kop van Noord-Holland. Alle projecten zijn gebundeld in het jaarprogramma 2019.

In alle vier bestuursopdrachten (havensontwikkeling, aansluiting onderwijs arbeidsmarkt, destinatiemarketing en regionaal ambitiedocument) zijn er ontwikkelingen. Zo wordt dit jaar het project Arbeidsmarktcommunicatie breed opgepakt, is de afronding van het Dorpsontwikkelplan Oudesluis in zicht en staat de revitalisering van recreatieparken op het programma.

Daarnaast wordt in 2019 gestart met de volgende drie projecten: Field lab maritieme drones, waarbij op vliegkamp De Kooy in Den Helder een onderzoeks- en testfaciliteit komt voor het testen van maritieme drones; project Waddenbaai, waarbij een Waddenbelevenisroute wordt ontwikkeld; en het Dorpsontwikkelplan Wieringerwerf, voor een verbeterde leefbaarheid in Wieringerwerf.

Nu veel onderzoeken zijn afgerond, worden ook de plannen rondom bereikbaarheid steeds concreter. Zo wordt de N250 van De Kooy richting de veerhaven van de Texelse boot onder handen genomen en komt er een plan voor alternatief collectief vervoer rondom Agriport A7.

De Kop Werkt! is het regionaal stimuleringsprogramma van de vier kopgemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen en de provincie Noord-Holland.

Lees ook