Schermer - Beemster op zondag

19 mei 2019

Schermer - Beemster op zondag 19 mei 2019


Wordt oude kaasmakerij een Experience?

CONO krijgt nieuwe bestemming, de artist impression. (Foto: aangeleverd)

BEEMSTER - Bezoekers in De Beemster zijn vaak nog op zoek naar het Werelderfgoed. "Waar kunnen we De Beemster zien?" is de meest gestelde vraag. "De Beemster polder is een bijzondere plek in Nederland en het zou mooi zijn als meer mensen dat gaan ervaren. Het werelderfgoed, het unieke landschap, koeien in de wei, kaas en in de lente tulpen. Holland op z'n mooist, met bovendien een heel mooi verhaal", aldus Wim Betten, directeur van CONO Kaasmakers. CONO Kaasmakers is in overleg met gemeente over de realisatie van een trekpleister aan de Rijperweg.

Bakstenen gebouw in volle glorie restaureren

"Het bakstenen gebouw van onze oude kaasmakerij zal in volle glorie worden gerestaureerd. Het is een mooi voorbeeld van jaren 30 architectuur met bijna 100 jaar historie. Hier gaan we de verhalen vertellen van De Beemster, onze duurzame melkveehouderij en over kaasmaken natuurlijk. Wist u dat Beemsterling Wouter Sluis in de 19e eeuw de grondlegger was van onze manier van kaasmaken?", vervolgt een enthousiaste Wim Betten. "Maar eerst gaan we 75 procent van de huidige bebouwing afbreken. Dit land geven we terug aan de polder als weiland."

Werelderfgoed

De afgelopen 2 jaar is samengewerkt met de gemeente om te bekijken of dit project voor De Beemster als UNESCO werelderfgoed genoeg waarde toevoegt om verandering van het bestemmingsplan te rechtvaardigen. Bij de bouw van de nieuwe kaasmakerij van CONO is afgesproken dat het oude perceel in zijn geheel weiland zou worden. De gemeente is als siteholder verantwoordelijk voor het behoud en beheer, maar ook voor educatie en zichtbaarheid van het werelderfgoed.

Zorgvuldige procedure

De cultureel-historische waarde van De Beemster polder is sinds de droogmaking verbonden met de melkveehouderij en kaasmaken. De toetsing van de plannen van CONO Kaasmakers wordt de komende zes maanden uitgewerkt middels een intentieovereenkomst tussen CONO en de gemeente Beemster. De gemeente Beemster heeft een aantal strikte voorwaarden gesteld aan deze ontwikkeling. Bij een positieve uitkomst wordt de route naar vergunning in een anterieure overeenkomst vastgelegd, zodat de zorgvuldige procedure met toetsing van de ontwerpen en het bestemmingsplan wordt voortgezet.

Saskia van der Valk, projectleider bij CONO: " Er zijn zoveel prachtige verhalen in De Beemster. Van families, boeren, gebouwen, het werelderfgoed, kaasmaken… Experience is beleving: zien, horen, ruiken en proeven natuurlijk, zo brengen we deze verhalen tot leven. Vanzelfsprekend zoeken we samenwerking met VISIT Beemster, het Historisch Genootschap Beemster en ondernemers en Beemsterlingen die hun kennis en enthousiasme willen delen. Net als bij de bouw van de nieuwe CONO Kaasmakerij organiseren we informatiebijeenkomsten om met belanghebbenden in gesprek te gaan. Ook online zal de informatie beschikbaar komen." Directeur Wim Betten: "Een succesvolle samenwerking is de basis voor de Beemster Experience."

Dagje uit

REGIO - Als je zin hebt om iets leuks te doen denk je aan 'Dagje uit in de regio'. De bijlage propvol uitjes bij jou in de regio wordt vandaag verspreid met deze krant. Bewaar de krant goed, want dan mis je geen evenement in jouw buurt. Tegelijkertijd lanceert Rodi Media vandaag www.dagjeuitinderegio.nl. Eén website waar je alle uitjes uit de hele regio vindt. Dat is goed nieuws voor iedereen die wakker wordt met het idee: we gaan iets leuks doen vandaag!

Repair Café

ZUIDOOSTBEEMSTER - In Buurthuis Zuidoostbeemster wordt dinsdag 21 mei van 9.30 uur tot 11.30 uur alweer de laatste 'Repair Café' van dit seizoen gehouden.

Bezoekers kunnen huishoudelijke apparaten met mankementen meenemen voor reparatie, variërend van naaimachines tot koffiezetapparaten enz. Maar heeft u een stoel waar een poot van los zit, dan kunnen de vrijwilligers deze ook repareren. Behalve dat uw spulletjes ter reparatie kunnen worden aangeboden is het ook een gezellige ochtend.

Onder het genot van een gratis kopje koffie praat u bij met buurtgenoten. Adres: Middenpad 2, Zuidoostbeemster Kijk voor meer informatie op de website: www.buurthuiszuidoostbeemster.nl. Ook halte van de (buurt)bus.

Kunst in Dorpskerk Grootschermer

Glaskunst van Anne Hoogland. (Foto: aangeleverd)

GROOTSCHERMER - In de Dorpskerk Grootschermer start zaterdag 1 juni start een expositie van kunstenaar Anne Hoogland. Hoogland zorgt voor een gevarieerd aanbod van fotografie, glaskunst en beelden. De expositie wordt 9 juni om 16.30 uur officieel geopend, alle belangstellenden zijn van harte welkom.

Vakfotograaf en glaskunstenaar Anne Hoogland exposeert met zijn bijzondere objecten. Zijn fotografische afbeeldingen zijn meestal geïnspireerd door de natuur en ook zijn stads- en zeegezichten roepen een aparte verbeelding op. De glasfusion-objecten van Anne ontstaan door het snijden van speciaal fusionglas en het samenstellen van kleurrijke composities met heldere glassoorten en gedeeltelijk en geheel lichtdoorlatend glas. Aangevuld met speciaal glas voor een regenboogeffect of aangepast fusion-glas waar speciale high-tech edelmetaal coatingen opgedampt worden voor honderden kleurreflecties. Daarna versmelten de lagen fusionglas zich in de glasoven tot een geheel nieuwe kleurrijke glasfusie creatie van één laag. De glaskunst varieert van schalen tot staande- en wandobjecten. Door te spelen met verschillende lichtinvallen hebben de objecten een heel eigen dynamiek waardoor de kleuren tot leven komen en er bijzondere 2D en 3D glasobjecten ontstaan. Ook exposeert Anne zijn bronzen beelden met glasfusion elementen.

Foto van Anne Hoogland (Foto: aangeleverd)

De expositie duurt van 1 t/m 30 juni en is elke zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur, evenals de monumentale kerk, vrij te bezichtigen aan het Zuideinde 5. De werken zijn te koop, een deel van de opbrengst is voor het onderhoud van de kerk. Voor meer informatie zie www.dorpskerkgrootschermer.nl.


Fysio

" Pani Noppers-Halee"

" Ano", zo begin ik afgelopen week aan mijn fysio. Gelukkig kunnen we ons redden met het Tsjechisch dat we beheersen, met Duits, en spreekt er ook iemand vloeiend Engels. En als ze een woord niet weet maken we er een mix van talen van, dat werkt altijd. Aan alles kun je merken dat hier een kuuroord mentaliteit heerst, het wordt zeer grondig aangepakt. Ik moet eerst alles uitleggen wat er gebeurd en vervolgens gedaan is. Welke klachten ik nog meer heb, en dan gaan ze aan de slag. Per keer ben ik 5 kwartier onder de pannen. Krijg ik massages, oefeningen, water jet baden, magnetische sessies en sonar sessies, en gaat mijn enkel met sprongen vooruit.

Oefeningen

Er wordt me uitgelegd wat ik tegen oedeemvocht moet doen, ik doe trouw mijn oefeningen, en ga veel vaker naar het toilet dan anders. Ik vind het verbluffend, ga bijna elke dag heen en ben verbijsterd over het effect. Helaas vind mijn andere been het iets te veel van het goede, en zorgt voor behoorlijke spierpijn. Maakt me niet uit, ben te blij met alle hulp.

In eerste instantie lijken Tsjechen vaak nors of onverschillig, maar als je zelf een beetje je best doet om hun taal te spreken blijken ze over het algemeen erg vriendelijk en behulpzaam. Het stuk waar wij wonen heeft lang tot het Oostenrijks-Habsburger rijk gehoord, daarna viel het onder Sudeten land, wat Duits bewind inhield.

Dat men niet altijd positief reageert op een Duits sprekend iemand, begrijpen we heus wel.

Pas na de 2e WO werden de meeste Duitsers (op een niet al te vriendelijke manier) het land uitgezet, werd het Communistisch, en is het nog niet zo heel lang een zelfstandige democratische staat. Dat men dus niet altijd positief reageert op een Duits sprekend iemand, begrijpen we heus wel. Dat is ook de reden dat we meteen zeggen dat we Hollanders zijn, dat scheelt vaak al een hele hoop...Gelukkig heb ik weinig fysio gehad in mijn leven, zit ik redelijk goed in elkaar. Mijn platte voet komt goed door veel te oefenen, dat doe ik dus ook. Soms word ik wanhopig van dingen hier, maar revalidatie……petje af……morgen mag ik weer heen…….verheug me er nu al op…..

Buitenspeeldag

Jantje Beton

BEEMSTER - Sectie Welzijn van Stichting Beemster Gemeenschap verzorgt woensdag 12 juni de Nationale Buitenspeelmiddag. Dit jaar vindt dit plaats op het zandveld bij voetbalvereniging WBSV te Westbeemster. Hierbij staat lekker spelen centraal, wij zorgen voor het luchtkussen, wat drinken en een lekkernij, voor het plezier zorg jij! De Nationale Buitenspeelmiddag vindt plaats van 14.00 - 16.00 uur. Buitenspelen is super belangrijk, maar wordt steeds minder vanzelfsprekend. Daarom organiseren Jantje Beton i.s.m. Nickelodeon de nationale Buitenspeeldag. Die dag maken we van Nederland één grote speelplek! Doe je mee?

Kwikstaarten op de laatste bloeiende tulpen

Kwikstaart in een tulpenveld. (Foto: Karin Knap-Meijer)

WESTBEEMSTER - De tulpen worden inmiddels al weer gekopt. Maar waar ze nog staan zijn de gele kwikstaarten nog op de tulpen te vinden. Als je goed over de tulpen kijkt zie je ze vaak heen en weer fladderen. Deze prachtige foto heeft Karin Knap-Meijer uit Westbeemster gemaakt toen ze langs de Hobrederweg reed.

Bijzonder beeld

Wie de moeite neemt om ergens bij stil te staan en zijn of haar ogen goed de kost geeft, ontdekt op de meest onverwachte plaatsen de mooiste dingen. Heeft u recent een mooi beeld geschoten in de Beemster. Stuur de foto naar redactieschermer@rodi.nl o.v.v. Bijzonder Beeld.

Woodstock-tijden herleven in De Vest

Frank Lammers in Woodstock. (Foto: (Franklin van der Erf))

ALKMAAR - Het is dit jaar precies 50 jaar geleden dat Woodstock in Bethel, New York plaatsvond. Acteur en regisseur Frank Lammers brengt met 'Woodstock: One Night of Peace and Music' een uniek eerbetoon aan het legendarische festival. Hij wordt bijgestaan door all-star band Strange Brew en een aantal muzikale gasten.

Een groot aantal muzikale gasten brengt spetterende vertolkingen van vele Woodstocknummers. Op het podium staan Stephanie Struijk, Sandra van Nieuwland, Paul de Munnik. Pablo van der Poel, Yorick van Norden, Anne Soldaat en Dandelion. Frank Lammers vertelt over het festival en is er muziek van onder anderen The Who, Jefferson Airplane, Santana, Joe Cocker en Jimi Hendrix. Woensdag 29 mei om 20.15 uur in TAQA Theater De Vest te zien. Kaarten via www.taqatheaterdevest.nl of via de kassa, 072- 548 99 99 (van 12.00 tot 16.00 uur).

Molenzeilen

MIDDENBEEMSTER- Zaterdag 18 mei worden om 10.30 uur de molenzeilen uitgerold van molen De Nachtegaal aan Hobrederweg 4. Ze worden speciaal aan publiek getoond want er is iets bijzonders mee aan de hand: deze zeilen die er nu op zitten zijn namelijk door de Beemster schooljeugd beschilderd: vanwege het 350-jarig bestaan van deze molen. De Nachtegaal is een vermoedelijk uit 1704 stammende achtkante grondzeiler, ook wel achtkantige bovenkruier. De molen is gebouwd ter vervanging van een eerdere molen. De molen is ingericht als korenmolen. Aansluitend kunnen de kinderen een molentje van klei of hout maken op het nabij gelegen terrein aan Hobrederweg 6 in Middenbeemster.

45ste Opendag Beemster in Witte Mavo

Appel 94 van kunstenaar Ruud Streefkerk. (Foto: Ruud Streefkerk)

BEEMSTER - De 45ste Opendag Beemster wordt 30 mei tijdens Hemelvaartsdag gehouden van 10.00 tot 16.00 uur. Dit jaar in de voormalige witte MAVO zetten drie kunstenaars de deuren van hun atelier open.

Rogier Oversteegen met Olieverfshilderijen-veel nieuw werk. Ruud Streefkerk met olieverfschilderijen op papier: digitaal bewerkte fotografie en video presentatie, met Noorse landschappen als thema en Yolanda Eveleens met fijnzinnige kleuretsen (tevens demonstratie etsen). Er is ook een 'Art Gifshop' met o.a. ansichtkaarten, kunst en kinderboeken. Adres: Leeghwater Ateliers 26, Middenbeemster.

Team Harley Snijders Nederlands kampioen

De titel is definitief binnen! (Foto: Bruis van Leeuwen )

PURMEREND - Vorige week kwam Harley Snijders met zijn team Haarlemmermeer 1, bestaande uit Harley, Youri Dekker, Kenneth Ramos en Kim ter Bruggen, voor de zevende keer dit seizoen uit op het Nationale Jeugd Trio League Noord Holland, om de strijd aan te gaan met zes andere teams uit de regio.

Vorige maand werd al duidelijk dat ze de eerste plek in hun zak hadden, maar na vijf gewonnen wedstrijden was het zover, met een voorsprong op de nummer twee van 3583 pins werden ze kampioen 2018/2019.

Prachtig resultaat

Een prachtig resultaat waar ze trots op kunnen zijn en ze zich op kunnen gaan maken voor de strijd tegen de andere nummers 1 tijdens de landelijke NJTL, welke over twee weken plaats zal vinden. Al met al spannende tijden zo op het einde van het seizoen.

Marijke's laatste dagen bij Harry de Groot

Marijke (met bloemen) temidden van collega's aan Padjedijk. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Ze was iets meer dan 16 jaar het vrolijke gezicht in twee vestigingen van bakkerij Harry de Groot. Afgelopen woensdag in het filiaal Padjedijk en donderdag in Weidevenne beleefde Marijke van Immerzeel haar laatste dagen. Ze gaat genieten van haar pensioen. "Een zorgzame dame die zowel bij de collega's als de klanten heel goed ligt", zo betitelt Monique van Zuthen vanuit de vestiging Padjedijk haar directe collega. "Marijke lacht altijd, heeft voor iedereen een woordje klaar. En ze kon zich ook goed staande houden tussen de jongere collega's. Kortom, een ideale collega. We vinden het heel jammer dat ze weg is." Marijke was de laatste jaren steevast op woensdag in de binnenstad, een dag later hielp ze klanten in de bakkerij in winkelcentrum Weidevenne. Klanten van beide winkels laten zich uiterst positief uit over Marijke. "Ze is echt het zonnetje in de winkel, is nooit chagrijnig. Ik heb altijd veel bewondering voor haar gehad", aldus een van de vaste Weidevenne-klanten. Als verrassing werd Marijke deze week uitgenodigd voor een etentje met haar collega's.

Korendag Monnickendam

MONNICKENDAM - Cantorij Monnickendam houdt zaterdag 25 mei 2019 de traditionele Korendag, inmiddels niet meer weg te denken uit de regio. Dit jaar nemen ongeveer 75 koren deel. Elk koor krijgt 25 minuten de gelegenheid om uit eigen repertoire te zingen, met of zonder begeleiding van instrumenten. Het accent van de Korendag ligt vooral op het stimuleren van de koorzang en op het interesseren van meer mensen voor het gezamenlijk musiceren. Vanaf 9.30 uur is inloop in alle kerken en andere locaties van Monnickendam waar de Korendag vlag uithangt. Aanvang: 10.00 uur, kosten bedragen € 3,50.

Magazijnleegverkoop bij EP:Beerepoot

REGIO - Het magazijn van EP:Beerepoot aan de Bollenmarkt in Zwaagdijk-Oost opent zondag 19 mei om 11.00 uur de deuren voor de populaire Magazijnleegverkoop. Profiteer acht dagen lang van extreem hoge kortingen op elektronica van topmerken. Wees er snel bij.

De Magazijnleegverkoop is niet meer weg te denken. Het gehele magazijn wordt opgeruimd om plaats te maken voor de allernieuwste modellen en dat levert spectaculaire aanbiedingen voor u op. Wasmachines, drogers, (Oled)televisies, stofzuigers, koelkasten, inbouwapparatuur, koffiemachines en audio gaan weg voor bodemprijzen. Prachtige producten van onder andere Liebherr, Bosch, Samsung, Siemens, Philips, Miele, Sonos, Bose, Sony, LG, Jura en AEG zijn aanwezig.

Vele klanten weten inmiddels de weg naar het magazijn aan de Bollenmarkt wel te vinden. Niet alleen vanwege de hoge kortingen, maar ook vanwege het uitgebreide advies, de ongekende service en garantie die zij van EP:Beerepoot gewend zijn. Een mooie aankoop gedaan, maar geen ruimte in de auto? Maak zondag 19 mei gratis gebruik van de Mercedes-Benz bestelwagens van Gomes!

Van zondag 19 mei tot en met zondag 26 mei is men van harte welkom aan Bollenmarkt 15 in Zwaagdijk-Oost (WFO-terrein). Op beide zondagen is het magazijn van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Van maandag 20 mei tot en met zaterdag 25 mei is men van 10.00 tot 18.00 uur welkom. Kom langs en profiteer van extreme kortingen, maar met de service van EP:Beerepoot. Kijk voor meer informatie en extra aanbiedingen op www.epbeerepoot.nl.

Muzikale fietsroutes door de achtertuin van Amsterdam

Lekker fietsen tijdens Waterland Kerkenland. (Foto: Ria Houweling Bouwman )

WATERLAND - Voor het vier-en-twintigste achtereenvolgende jaar wordt in Waterland en Landelijk Amsterdam-Noord Waterland-Kerkenland gehouden. Zaterdag 22 en zondag 23 juni en zaterdag 29 en zondag 30 juni 2019 kan iedereen genieten van prachtig landschap en de muzikale fietsroutes. Bij de kerkjes wordt iedereen op muzikale intermezzo's getrakteerd.

Van klassie tot jazz en van shanty tot folk

In totaal zijn er 64 optredens van 16 ensembles, orkesten, koren en bands. Het aanbod is gevarieerd: van klassiek tot jazz en van shanty tot folk. Om de miniconcertjes bij te kunnen wonen moet er uiteraard wel gefietst worden. Vooral de combinatie van een mooie omgeving, de acht kerkjes en de uiteenlopende muziek staan garant voor een mooie zomermiddag!

Waterland is een fietsgebied bij uitstek. Zeven dorpen en één stadje met een roemruchte geschiedenis hebben daar hun eigen karakter weten te behouden. De eeuwenoude kerktorens zijn nog altijd de vaste oriëntatiepunten. Het is de achtertuin van Amsterdam met veel vrijliggende fietspaden; voor fietsers een eldorado.

Traditie van gastvrijheid

In de dorpen zijn, behoudens Ransdorp, alle kerken in gebruik bij kerkelijke gemeenten. Er is een traditie van gastvrijheid en openheid om alle bezoekers te ontvangen voor een rondleiding, torenbeklimming, concert of tentoonstelling. Er staan tijdens deze fietsweekenden tientallen vrijwilligers klaar. Fiets mee en geniet!

Zuidroute

De tocht op 22 en 23 juni gaat langs de kerken van Zunderdorp, Durgerdam, Ransdorp en Holysloot. Dit is de Zuidroute.

Noordroute

Met de Noordroute, op 29 en 30 juni, fietst men langs de kerkjes van Zuiderwoude, Uitdam, de R.K. Kerk van Monnickendam en de Grote Kerk van Monnickendam. De kerk in Broek in Waterland is dit jaar helaas niet beschikbaar.

Eenvoudige formule

De formule is eenvoudig: men start bij een kerk naar keuze. Op elk heel uur, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur, begint in iedere kerk langs de route een concertje. Ieder concertje duurt 20 minuten.
U geniet van de muziek, kunt even heerlijk uitrusten en hebt dan weer voldoende energie en alle tijd om naar de volgende kerk te fietsen. Beide routes zijn elk ongeveer 18 kilometer. De afstand tussen de kerken – tussen de één en de vijf kilometer – maakt het heel goed mogelijk om van kerk tot kerk te fietsen.

Passe partout

Een passe-partout met routekaartje voor een heel weekend kost € 7,50. Verkrijgbaar tijdens het fietsweekend bij iedere deelnemende kerk. Vanaf 1 juni ook in de voorverkoop bij boekhandel NIMO in Monnickendam. Voor kinderen tot 12 jaar is deelname gratis. De organisatie is in handen van de Commissie Kerk en Cultuur Waterland.


Projectontwikkelaar BPD wacht op politiek

Hoogbouw naast Ringers, maar hoe hoog wordt het? (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Dat er hoogbouw naast en achter de Ringersfabriek komt, staat vast. Maar hoe hoog het wordt, is nog onduidelijk. Een plan met flats van 70 meter hoog viel tijdens een raadsvergadering in maart bij een aantal fracties verkeerd. Zij willen de beslissing pas nemen als de - op dit moment ontwikkelde - visie voor woningsbouw langs de kanaaloevers, klaar is. Die visie moet er voor de zomer liggen en dus wacht BPD, gebiedsontwikkelaar van 'Het Ringerskwartier', op de politiek.

"Voor ons is het wachten op de politiek. We waren met dit college akkoord over de plannen, maar de discussie laaide tijdens een raadsvergadering weer op. Daarom wachten we nu op de visie van de Kanaalzone. Die wordt begeleid door Bernadette Janssen van BVR Adviseurs Ruimtelijke Ontwikkeling. Het bureau is door de gemeente Alkmaar ingehuurd voor de stedenbouwkundige begeleiding van het project Kanaalzone.

Knoop doorgehakt

Hopelijk wordt er nog voor de zomer een koop doorgehakt, want het project ligt al veel te lang stil. Ondertussen werken we diverse plannen uit zodat we straks snel kunnen schakelen. Hoe snel dat is? Ik verwacht dat we volgend voorjaar met de verkoop kunnen starten. De bouw kan dan eind 2020 starten en zal zo'n anderhalf tot twee jaar in beslag nemen."

Minder moeite

Hoewel de politiek twijfelt over de hoogtes naast Ringers heeft erfgoedstichting Adapt - destijds opgericht om de Ringersfabriek te redden - minder moeite met hoogbouw rondom de Ringers Chocoladefabriek, zelfs niet als dat flink hoger zou worden dan de Grote Sint LaurensKerk.

Open Dag bij Betje Wolff

De vlag hangt uit bij museum Betje Wolff. (Foto: aangeleverd)

MIDDENBEEMSTER - Op donderdag 30 mei, Hemelvaartsdag, staan de deuren van vele bedrijven, ateliers, boerderijen en schuren weer wagenwijd open in de Beemster. Ook het Betje Wolff Museum in Middenbeemster is op deze dag te bezoeken.

U kunt voor slechts € 1,50 of gratis met een museumkaart op uw gemak het museum en de achttiende-eeuwse pastorietuin bekijken. Op deze dag is er bovendien in de verkoop: De unieke Betjebonbons, diverse kruiden, geraniums, boeken en materialen die ooit gebruikt zijn bij een tentoonstelling zoals lappen stof en andere gebruiksvoorwerpen. Deze materialen hebben geen museale waarde en de opbrengst komt geheel ten goede aan het museum.

Overige informatie: www.historischgenootschapbeemster.nl.

Wandeling met de honden

Wandelen langs verharde en onverharde paden. (Foto: Daniella Ernsting)

BEEMSTER - Wandel 5 km mee met uw hond op rustige verharde/onverhard paden. Donderdag 23 mei van 9.00 tot 10.00 uur en aansluitend is er koffie/thee. Aanmelden: Beemsterwandelingen@gmail.com.

Runnersteam Angie en Vlinder streeft naar € 40.000,- voor Kika

Het team heeft er al heel wat trainingsuren opzitten. Vooraan in het midden Angie. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Zondag 26 mei is in Almere de Kika Run. Vanuit deze regio doet onder andere Team Angie en Vlinder mee. Een team met een aangrijpend verhaal. Want een van de naamgevers van de formatie, is de pas 5 jaar oude Angie Burrie. Angie heeft Leukemie (ALL).

"Het moet toch lukken om samen kinderkanker de wereld uit te rennen!"

Angie vecht al anderhalf jaar tegen deze verschrikkelijke ziekte. Dit doet zij onder andere samen met haar zus Vlinder van 7 jaar. Vlinder steunt haar kleine zus door dik en dun. Samen zijn zij Team Angie en Vlinder. Aan dit team hebben zich inmiddels meerdere mensen gecommitteerd, die allemaal in actie komen voor Kika in de strijd tegen kinderkanker.

Wereld stort in

Nancy Burrie, de moeder van Angie en geboren en getogen Purmerendse, vertelt over het initiatief: "Wanneer je hoort dat je kind kanker heeft, stort je wereld compleet in. Vooral het eerste jaar van het behandeltraject is erg zwaar. Angie was toen 3 jaar. De chemotherapie, de medicijnen (Angie slikte in het begin 21 pillen per dag), moeite met eten, slapeloosheid, angst, spoedopnames, bloedtransfusies, noem het maar op. Dat is een hel. Dit wens ik geen enkele ouder toe."

75% geneest

\Kika financiert onderzoek naar kinderkanker, om de behandelmethoden te verbeteren en de genezingskans te vergroten. Op dit moment geneest 75% van de kinderen met kanker. Dit betekent dat één op de vier kinderen het niet overleeft. Dit moet beter, vindt Nancy.

"Nu het met Angie weer wat beter gaat, willen wij ons graag inzetten voor de strijd tegen kinderkanker. Vorig jaar renden mijn oudste dochter Vlinder en mijn vader, Thijs Burrie, de Kika Run in Almere. Dit jaar ren ik zelf ook 10 kilometer mee, maar daarvoor moest ik wel echt aan de bak en gaan trainen."

Liefst 30 runners

En: "Door een oproep sloten zich al snel meerdere runners aan bij ons team, onder wie Monique Lindner. Monique is eigenaresse van Livera in Purmerend. Maar ook Jeannette Zwaan, Jessica Eijk, zij is van het bedrijf Kop of Munt, en Frans Sleebos haakten aan. Het zijn eveneens Purmerenders."

Ook Angie, het zusje van Vlinder, en haar opa Thijs rennen weer mee. Ze hebben de afgelopen maanden goed en stevig getraind om in Almere beslagen ten ijs te komen. De groep bestaat momenteel uit 30 runners uit Purmerend en omstreken. Zondag de 26e rent de grote groep in Almere de Run for Kika. Met het ultieme doel zoveel mogelijk geld ophalen. "Want geen bedrag is te hoog voor dit doel", stelt Nancy.

Hartverwarmend

Nancy Burrie: "Samen rennen we kinderkanker de wereld uit! De reacties zijn hartverwarmend. Veel particulieren en bedrijven uit Purmerend, Edam-Volendam en omgeving (in totaal al 1000 sponsoren) hebben aan ons team inmiddels een bijdrage geleverd voor Kika. Het bedrijf ITSD uit Purmerend sponsort o.a. speciale teamshirts. Iedere euro is keihard nodig."

Wil je Team Angie en Vlinder ook sponsoren? Ga dan naar www.runforkika.nl/team-angie-en-vlinder

Jeugdtheateruitvoering bijbelverhaal Ester in Taborkerk

PURMEREND - Kinderen en tieners uit de Protestantse Gemeente Purmerend houden op zondag 26 mei in de grote zaal van de Taborkerk (Maasstraat 2) met hulp van creatieve gemeenteleden en jongeren een theateruitvoering van het Bijbelverhaal Ester. Aanvang 10.00 uur.

Iedereen is hiervoor van harte uitgenodigd. De toegang is vrij. Er wordt gecollecteerd voor een goed doel. Na afloop is er koffie/thee, frisdrank en limonade met iets erbij.

Eens in de twee jaar wordt een verhaal uit de Bijbel gekozen en met toneel, zang en muziek tot leven gebracht. Het Bijbelboek Ester gaat over de Joodse jonge vrouw Ester die in de vijfde eeuw voor Christus in het Perzische rijk leefde en als koningin haar volk redde van de dood. Het thema van het verhaal is dat God in moeilijke omstandigheden mensen zoekt die op Hem vertrouwen en via hen uitkomst biedt.

Kinderen en tieners verdiepen zich tijdens twee voorbereidingsavonden in het verhaal en bedenken samen de scènes. Kinderen, tieners, jongeren en volwassenen werken samen aan kostuums, decors, toneelspel, zang, muziek en techniek. In de nacht van zaterdag op zondag blijft de jeugd in de kerk slapen.

Meer informatie via e-mail: jeugdwerker@pgpurmerend.nl of kijk op www.pgpurmerend.nl