Zaans Stadsblad

20 maart 2019

Zaans Stadsblad 20 maart 2019


Tweede ondernemerstalkshow

Een impressie van de ondernemerstalkshow vorig jaar. (Foto: NV Zaanstad)

ZAANDAM - In de foyer van het Zaantheater vindt maandag 25 maart voor de tweede keer de ondernemerstalkshow NV Zaanstad plaats. Dat gebeurt op initiatief van het Servicepunt Leren en Werken Zaanstreek-Waterland en de gemeente Zaanstad. Tijdens NV Zaanstad wordt op basis van interviews het ondernemen in stad en streek belicht. NV Zaanstad is gratis toegankelijk.

De uitdaging ligt vooral in het belichten van verborgen krachten en kansen

Jaap Sluis en Rosalie Smit verzorgen de interviews. De NV-redactie richt zich in de programmering op alle gemeentedelen en alle branches en kiest voor zo veel mogelijk variatie: mannen, vrouwen, starters, eenpitters, eigen bazen, werknemers, ...

Dwarsverbanden

De uitdaging ligt vooral in het belichten van verborgen krachten en kansen en het leggen van interessante dwarsverbanden. Met het oog op de gewenste vaart en variatie worden verschillende onderdelen geprogrammeerd. Langere gesprekken, snelle interviews en speciale rubrieken zullen elkaar in hoog tempo afwisselen.

Een van de NV-gasten is voormalig buschauffeur Arthur Walker, die een hop on/hop off langs toeristische trekpleisters in de Zaan begon. Zijn bedrijf heet CityTour Zaanstreek. Masha Vos exploiteert op franchisebasis twee AH-vestigingen in de Zaanstreek. De tweede ging onlangs open onder de A8 in Koog aan de Zaan. Eve van Dijk van Kappa Helpt vertelt over de pluspunten van een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid, zowel voor werkgevers als werknemers. Bij Bosma & Bronkhorst weten ze alles van techniek. Dit Zaanse bedrijf begint een robotica-opleiding waar Nick Bronkhorst veel over te melden heeft. Detamo is een uitzendonderneming in de technische sector die een sterk accent legt op het (weer) aan passend werk helpen van mensen. Michel Mol van Detamo legt uit hoe dat gebeurt. Edwin Ringeling was lang ambtenaar. Nu heeft hij een eigen bedrijf (Shogun) in Wormerveer.

Uitdagend

NV Zaanstad is stimulerend en uitdagend van toon. Er is ruimte voor een kritische kanttekening of tegengeluid en volop aandacht voor de economie van stad en streek. NV Zaanstad is géén businessclub, netwerkorganisatie of belangenbehartiger, maar een ongebonden podium waar ondernemers en anderen die ondernemend van geest zijn elkaar kunnen treffen.

Gratis toegang

De toegang is gratis. Belangstellenden wordt gevraagd zich vooraf aan te melden via www.nvzaanstad.nl. Bezoekers zijn vanaf 16.30 uur welkom in het Zaantheater. Na een inloop vanaf 16.30 uur vindt van 17.00 tot 18.00 uur de talkshow plaats en kunnen aanwezigen aansluitend tot 19.00 uur napraten en naborrelen.

NV Zaanstad is mogelijk geworden dankzij de ondersteuning van onder meer het Zaantheater, Servicepunt Leren en Werken Zaanstreek Waterland en de gemeente Zaanstad.

Snuffelmarkt

ZAANDAM - Het Blauwe Pand verzorgt zondag 24 maart een gezellige, kleinschalige snuffelmarkt van 11.00 tot 16.00 uur. Kom shoppen en snuffelen voor leuke kadootjes en kleding. Nieuwe en tweedehands koopjes, van kleine kunstwerkjes, vintage lampen, gebreide tassen, zelfgemaakte meubeltjes, kleding voor dames en heren, tot speelgoed en nog veel meer. Ook voor de innerlijke mens wordt gezorgd met een hapje en een drankje. De toegang is gratis, koffie en thee ook! Binnen Het Blauwe Pand in Zaandam zijn ateliers, werk-, repetitie-, les-, toon-, en presentatieruimtes voor vakmensen en kunstenaars. Meer informatie op www.hetblauwepand.nl

Hondenpretparcours

In het Agathepark gaat een heus hondenpretparcours plaatsvinden. (Foto: Stichting Vrienden van het Agathepark)

KROMMENIE - Loslopende honden zijn zaterdag 13 april even toegestaan in het Agathepark, Krommenie. Ze mogen niet het hele park doorrennen, maar in samenwerking met Tessi Kok van 'Hondenschool All Dog's Business' zet Stichting Vrienden van het Agathepark een Puppypretparcours uit.

Op dit pretparcours kunnen baasjes hun hond bijvoorbeeld sprongetjes laten maken, door tunnels laten sluipen, over de wiebelplank laten balanceren en van nog meer attracties gebruikmaken om hun hond eens leuk uit te laten. Ook in een ballenbak is voorzien. Door middel van heel veel beloningen en enthousiasme is een hond veel trucjes aan te leren, waardoor baasjes en hun viervoeter leuk bezig kunnen zijn en er plezier aan kunnen beleven. Ondanks dat Tessi Kok het 'Puppypretparcours' noemt, zijn ook oudere en zelfs seniorenhonden van harte welkom.

Het evenement begint zaterdag 13 april om 11.00 uur in het Agathepark, Krommenie.

Roots aan de Zaan

De Engelse folkrockformatie TRADarrr. (Foto: Roots aan de Zaan)

ZAANDAM - De zevenkoppige Engelse folkrockformatie TRADarrr geeft vrijdag 22 maart het zeventigste concert van Roots aan de Zaan, andermaal in De Verkadezaal van FluXus in Zaandam. Het is het enige optreden in Nederland van deze groep.

De band brengt oude, maar in een vers jasje gestoken Britse folkrock, vertolkt door ex-leden van onder anderen Little Johnny England, The Dylan Project, Fotheringay en The Jigantics.

PJ Wright (leadgitaar/zang) speelde tweemaal eerder bij Roots aan de Zaan: in 2013 met Fifteen String Trio en in 2016 als lid van Fotheringay. Lang was hij de gitarist in Steve Gibbons' band, tot hij de folkrock omarmde in Litte Johnny England, waarin ook Guy Fletcher (viool/mandoline/gitaar/zang) en Mark Stevens (drums) speelden.

Deze Little Johnny England-kern wordt nu versterkt met zanger/gitarist Gregg Cave plus multi-instrumentaliste/zangeres Marion Fleetwood. Zij was eerder bij Roots aan de Zaan te zien als lid van The Jigantics en nog eens een keer solo als supportact. Samen vormen Marion en Gregg bovendien het duo Fleetwood Cave. Violiste Gemma Shirley opereert eveneens als operazangeres, doch niet noodzakelijkerwijs in TRADarrr. Brendan o'Neill tenslotte is de nieuwe basgitarist en neemt de plek in van voormalig Steeleye Span-bassist Tim Harries.

Het concert begint om 20.15 uur en de deur gaat om 19.45 open. Kaartjes kosten 17 euro en zijn per e-mail te bestellen, via: rootsaandezaan@gmail.com. Voor Roots aan de Zaan-leden is dit exclusieve, zeventigste concert van Roots aan de Zaan gratis, mits ze van tevoren hebben gereserveerd. De Verkadezaal van FluXus is aan Westzijde 148 in Zaandam.

Negentigjarig jubileum Fotoclub Zaanland

Bij de expositie zijn diverse thema's te zien. (Foto: Het Weefhuis)

ZAANDIJK - Fotoclub Zaanland bestaat negentig jaar. Dat gaan zijn vieren met een foto-expositie in Het Weefhuis, Zaandijk. Dat gebeurt in het weekend van zaterdag 30 en zondag 31 maart. De officiële opening is zaterdag 30 maart om 14.30 uur.

Tijdens de expositie zijn diverse thema's te zien. Zo is er een gezamenlijk thema 'dieren', maar ook laten clubleden hun eigen favoriete foto's van onder andere architectuur, landschap en abstract zien. Daarnaast is er een selectie gemaakt van foto's van de activiteiten die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden, zoals het fotograferen op locatie en experimentele fotografie.

De expositie is zaterdag 30 en zondag 31 maart van 13.00 tot 17.00 uur geopend en is vrij toegankelijk. Informatie over de expositie is terug te lezen op de website van Het Weefhuis: www.hetweefhuis.nl. Het Weefhuis bevindt zich op Lagedijk 39 in Zaandijk.

Leden van Fotoclub Zaanland komen bijeen op de clubavonden in Buurthuis De Vuister in Koog aan de Zaan. Meer informatie op www.afvzaanland.nl.

Muzikale avond

Gitarist Ruben Hoeke. (Foto: Jolanda Hoogendoorn)

ZAANDAM - Ruben Hoeke Band en zijn gitaartalenten, Groote Weiver en CW Productions (vrijwilligers) presenteren vrijdagavond 10 mei in De Groote Weiver, Industrieweg 1A in Wormerveer een muzikale avond.

De muzikanten zorgen low budget voor deze avond. De zaal is open om 20.00 uur. Kaarten kosten in de voorverkoop 5 euro en aan de deur 7,50 euro. Mensen met een beperking, ouderen of gehandicapten zijn ook van harte welkom.

Ruben Hoeke

Ruben Hoeke begon op veertienjarige leeftijd met gitaarspelen. Sinds zijn eerste optreden in 1992 toert hij onafgebroken door Nederland en speelde hij op podia in Denemarken, Duitsland, België, Estland, USA, Ierland, Luxemburg en Curaçao. Hoeke bracht al meerdere albums uit.

Paas-knutselen

ZAANDAM - Bij de Fronik buurtboerderij, hoek Westerwindpad/Westzanerdijk 150 in Zaandam, kunnen belangstellenden woensdag 10 april paasknutselen. Deelnemers gaan met strijkkralen eieren maken die ze in takken of voor het raam kunnen ophangen. Het begint om 15.00 uur en ze zijn om ongeveer 16.00 uur weer klaar. De kosten zijn 3 euro per persoon. Opgeven kan tot en met woensdag 6 april via roelkreeft@upcmail.nl.

Metal Jam bij De Groote Weiver

WORMERVEER - Bij De Groote Weiver in Wormerveer vindt vrijdag 22 maart de derde editie van de Metal Jamsessie plaats. Deze keer is het niet op een zondagmiddag, maar een vrijdagavond. Wie een metalmuzikant is en zin heeft in een brute jam met andere metalheads, kan vrijdag 22 maart naar De Groote Weiver komen voor muziek, bier en een kans om met andere metalmuzikanten te jammen. Vooraf aan de jamsessie is er vanaf 18.00 uur een buurtmaaltijd, waarbij de jammers voor 6 euro mee kunnen eten. De jamsessie start rond 19.00 uur in de zaal. Wie mee-eet, kan achteraf nog aansluiten.

De Groote Weiver bevindt zich op Industrieweg 1A in Wormerveer.

Mooi aandenken Saenkanter

Roel, Petra, Annie en Leon Hamming. (Foto: Saenkanter Wormerveer)

WORMERVEER - Leon en Petra Hamming, tweede generatie Saenkanter Wormerveer ontvingen een mooi aandenken van hun ouders Roel en Annie Hamming. Roel en Annie startten vijftig jaar geleden met een kleine lokale modewinkel, nu een begrip in de regio en 15 keer groter!

DoorHetLint-festival

PPG Paletkwartet tijdens de eerste editie van DoorHetLint-festival in 2015. (Foto: Rob Verweij)

WORMER - Uit talloze inzendingen heeft de organisatie van de derde editie van DoorHetLint-festival in Wormer twintig deelnemers geselecteerd. Hanneke Kruijver laat namens de organisatie weten dat er zaterdag 6 juli weer een grote variatie in optredens plaatsvindt. "Van performance tot film, van dans tot verhalen'', zegt ze enthousiast.

Kruiver vervolgt: "In tegenstelling tot de vorige edities wordt het een eendaags in plaats van tweedaags festival. Publiek en deelnemers lieten bij de evaluatie van de vorige editie weten de locaties geweldig te vinden, maar te weinig een festivalgevoel gehad te hebben. Daarom vindt het DoorHetLint-festival dit jaar op één dag plaats: zaterdag 6 juli. Bijkomend voordeel is dat het voor de organisatie beter te behappen is.''

Locatie

Onveranderd is het festivalhart rondom Café Groos, waaromheen op tien locaties twintig performances te zien zijn. Kruijver vervolgt: "Vier ervan lijken traditie te worden, waarbij ik een tipje van de sluier oplicht als ik de naam van Anouk van der Laan noem. Zij acteert, zingt en schrijft haar eigen nummers. De toneelspelers van PPG Paletkwartet zijn ook dit jaar vertegenwoordigd met een passende voorstelling."

"Zij zijn een toneelgroep die hun theaterstukken afstemmen op de plek waar ze het spelen. Wat ons als organisatie nu te doen staat, is voor alle deelnemers een passende locatie aan te bieden. Op deze manier kunnen alle deelnemers zich optimaal presenteren met als decor de weidsheid en het unieke karakter van de omgeving.''

Wie neemt de uitdaging aan om De Palmboom te besturen?

Het huidige bestuur van De Palmboom. (Foto: Sarah Vermoolen)

Het huidige bestuur draagt het stokje graag over. 'We stoppen op ons hoogtepunt.'

Vier jaar geleden trok SMD zich terug uit buurthuis De Palmboom in Krommenie. Als niemand zich meldde om het buurthuis over te nemen, dan zou het gesloten worden. Secretaris Anita van der Steen was al sinds 2010 vrijwilliger. 'Hier komen vele bezoekers voor de gezelligheid, om elkaar te ontmoeten en voor een activiteit. We konden niet laten gebeuren dat het buurthuis dicht ging.' Verschillende mensen hebben zich toen aangemeld om zich in te zetten voor de verzelfstandiging van het buurthuis. In de afgelopen vier jaar hebben de drie bestuursleden en de vrijwilligers bergen werk verzet. Anita: 'We hebben enorm veel geleerd van dit vrijwilligerswerk. Ik heb zo een ontwikkeling doorgemaakt die ik anders nooit had mee gemaakt. Samen hebben we het toch maar mooi geflikt.'

Voorzitter Dirk van der Grijn vertelt: 'Veel zaken zijn inmiddels goed geregeld. De gemeente heeft voor drie jaar een subsidie toegezegd, omdat ze het belangrijk vinden dat deze ontmoetingsplaats voor ouderen blijft. Maar dan zijn er wel drie nieuwe bestuursleden nodig. We hebben veel voorbereid zodat je in een gespreid bedje komt.' Het huidige bestuur stopt er namelijk mee.

Tijd om verder te gaan

'Het is goed zo, je kan wel altijd blijven. We hebben ons best gedaan. We hebben zoveel geleverd, nu is het tijd om verder te gaan. Er komen ruim 12.000 mensen per jaar voor clubjes, activiteiten en vermaak. We hebben tot eind juni de tijd om een nieuw bestuur te vinden. Ons seizoen loopt van september tot mei. We willen graag zaken goed overdragen. Voor alle bezoekers en gebruikers is het van groot belang om te weten of er een nieuw bestuur komt. Dan kunnen ze zich weer inschrijven voor het nieuwe jaar, anders sluit het.

Er staat een stevig buurthuis met een toegewijde groep vrijwilligers en het perspectief is goed. We zijn benieuwd wie onze taak wil voortzetten.'

Op www.dezaanseverhalen.nl lees je het volledige verhaal. Wie weet word je zo enthousiast dat je iemand met een kennisachtergrond enthousiast kunt maken om bestuurslid te worden.

Lees meer

Lees het volledige verhaal en andere reportages op www.dezaanseverhalen.nl.

Koraal prolongeert Zaanse scholenschaaktitel

De winnaars die doorgaan naar het Noord-Hollands schaakkampioenschap: Het Koraal, de Bijenkorf en Westerkim. (Foto: Susan Rozemeijer)

ASSENDELFT - Interconfessionele basisschool Het Koraal uit Assendelft is al drie jaar ongeslagen Zaanse scholen schaakkampioen. Kjell Debetz (12) schaakt elke week in clubverband. Schaken heeft weinig geheimen meer voor hem. Zijn team won vrij makkelijk van de andere scholen en na twee ronden was duidelijk dat zij voor het derde jaar in rij op de eerste plek zouden eindigen.

Door Susan Rozemeijer

De schakers in actie. Vier scholen: Het Koraal, de Bijenkorf, Westerkim en de Werf. (Foto: Susan Rozemeijer)

Kjell licht toe: "Het ging inderdaad weer makkelijk. Dit was te verwachten." Hoe anders voor de schakers van Jenaplanschool De Bijenkorf. De jongens zijn zichtbaar blij en opgelucht. Doris, Jorian, Maarten, Dexter en Stefan hebben er rode wangen van. Na twee jaar op de derde plek te eindigen, hebben zij zich dit jaar weten te kwalificeren voor de Noord-Hollandse schaakkampioenschappen. Ze eindigden als tweede na Het Koraal.

Meer teams

Teamleider Chris de Saegher, verbonden aan schaakclub 'Witte Paard' uit Zaandijk en met Anneke Schol medeorganisator van het Zaanse Schaaktoernooi: "De Bijenkorf en de Westerkim streden om de tweede en derde plaats.

Regionale toernooi

Sinds dit jaar mogen de drie beste teams aan het regionale toernooi deelnemen, omdat er veel meer teams meedoen. Wel veertig."

Petra Glandorff, directeur van Jenaplanschool De Bijenkorf is trots op 'haar mannen' en zegt hierover: "Fantastisch dat het is gelukt door te gaan naar het Noord-Hollands schaaktoernooi. Ze hebben er een paar keer naast gezeten en nu is het toch gelukt. Echt heel knap. Ze stralen ervan!" De Noord-Hollandse kampioenschappen zijn zaterdag gepland op 23 maart aanstaande in Hoorn. De vierde plek en troostprijs ging naar basisschool De Werf. Aan het Zaanse toernooi namen acht scholen en twaalf teams deel.

Bewustzijns-Café Zaanstreek trapt af met drie bewustmakende bijeenkomsten

Spirituele locatie bij Bewustzijns-café Zaantreek (Foto: Yogapoort)

ZAANDAM - Het Bewustzijns-Café Zaanstreek is een initiatief Van Marcelle de la Porte van De Yogapoort en Eric Pol van InnerSync. Op regelmatige basis kunnen geïnteresseerden op vrijdagavond bijeenkomen in studio De Yogapoort om te genieten van sfeervolle muziek en interessante gesprekken. Het gaat om ont-moeten in gezelligheid en verbinding. Het Bewustzijns-Café wil graag een centrale plek worden voor spirituele- en persoonlijke ontwikkeling in de Zaanstreek. Kernwoorden zijn: laagdrempelig, verbindend, luchtig en vooral verdiepend.

De aftrap vindt vrijdagavond 22 maart plaats vanaf 19.30 uur met een lezing over Mindfulness. Eric Pol legt zijn visie op mindfulness, meditatie en compassie uit en laat de aanwezigen met simpele oefeningen ervaren wat het betekend. Er is ruimte voor vragen en het delen van ervaringen, waardoor de avonden geschikt zijn voor iedereen.

Eric heeft jaren gestudeerd bij verschillende oosterse- en westerse leraren en is een ervaren meditatie- en mindfulnessleraar met inzicht in zowel de menselijke psyche als de boeddhistische filosofie. Zijn aanpak kenmerkt zich door een enthousiaste insteek en twee voeten op de grond. "Mindfulness gaat over thuiskomen bij jezelf", vertelt Eric. "Thuis ligt een enorme bron van levenskracht, vrijheid en vreugde die geleefd wil worden! Dat besef alleen al zorgt voor een rijker en gelukkiger leven." Toegang voor deze lezing is op basis van donatie.

Na afloop is ruimte om onder het genot van een drankje en muziek na te praten in het Bewustzijns-Café. Ook als je niet hebt deelgenomen aan de voorafgaande workshop of lezing. Na de lezing is iedereen welkom vanaf 21.45 uur voor een alcoholvrij drankje en fijn gezelschap.

Het Bewustzijns-Café Zaanstreek zal een gevarieerd aanbod brengen. Denk hierbij aan muzikale meditaties, filmvertoningen en MindfulDance avonden. De organisatoren zijn op zoek naar goede ideeën en vrijwilligers om vorm te geven aan dit initiatief. Als dit je aanspreekt stuur dan een mail naar: bwz-cafe@deyogapoort.nl of telefonisch 06-41281174. Kijk op de site van De Yogapoort (www.deyogapoort.nl) voor alle agenda-activiteiten en de data van het Bewustzijns-Café Zaanstreek. Locatie: De Yogapoort, Oud Zaenden 2B in Zaandam.

Amateurkunsten gezocht iktoon

Het Iktoon koor in actie. (Foto: Gerritjan Huinink)

ZAANDAM - Net als voorgaande jaren initieert FluXus de landelijke amateurkunstmaand iktoon in de Zaanstreek. FluXus wil met iktoon laten zien hoeveel Zaankanters actief bezig zijn als amateurkunstenaar en hoeveel Zaans talent er is om een podium te geven. Amateurkunstenaars die in juni activiteiten, voorstellingen en/of presentaties op de agenda hebben, kunnen deze doorgeven via amateurkunst@fluxus.nl.

Zaterdag 1 juni wordt 'iktoon de Zaanstreek' geopend met een festival in De Groote Weiver, rondom tal van (Zaanse) YouTubers uit de culturele en kunstwereld. Het laatste weekend sluiten ze af in het Wilhelminapark met de finale van Zaanse Juweeltjes, de talentenjacht on tour langs de Zaanse muziekkoepels. Heb je een prachtig idee dat je wilt uitvoeren in de maand juni tijdens iktoondeZaanstreek en heb je advies en/of ondersteuning nodig om dit plan te realiseren? Laat het ons via bovengenoemd mailadres.

Over iktoon

Iktoon de Zaanstreek maakt deel uit van de landelijke iktoon-campagne waarin men heel Nederland tot podium van alle amateurkunstenaars wil maken. In de Zaanstreek wordt iktoon geïnitieerd door FluXus, centrum van de kunsten Zaanstad. FluXus biedt ook buiten deze amateurkunst-maand een podium aan amateurkunstenaars en doet middels diverse activiteiten aan talentontwikkeling.

Samenwerkingen

Majanka Fröhlich, coördinator van de iktoon-maand kijkt tevreden terug op editie 2018: "Iktoon de Zaanstreek leverde dit jaar weer prachtige samenwerkingen op en ontmoetingen op bijzondere plekken in Zaanstad." Tijdens de iktoon-maand 2018 vonden er ruim 150 activiteiten plaats en waren ruim 7.500 Zaanse amateurkunstenaars actief.

Onafhankelijke uitvaartzorg bij Bakker & Van der Blom

Dennis Bakker (links) en Martin van der Blom (rechts) (Foto: Daan Ruijter)

ZAANDAM - Dennis Bakker en Martin van der Blom zijn ruim twee maanden onafhankelijk als uitvaartondernemer. De eigenaren van Bakker & Van der Blom Uitvaartzorg stopten 1 januari, na elf jaar samenwerking, als franchiser bij uitvaartverzekeraar en -verzorger Monuta. Deze stap past in het doel van Bakker en Van der Blom om op onafhankelijke wijze uitvaartzorg aan te bieden.

Bakker en Van der Blom zien een aantal ontwikkelingen en kansen in de uitvaartbranche waar ze op willen inspelen. "Alternatieve locaties voor een plechtigheid, zoals kerken, raken steeds meer in trek. Bovendien kan een uitvaart best prijzig zijn. Wij kunnen nabestaanden met een kleinere beurs helpen om de kosten te drukken."

Ruimte kiezen

"Zo kunnen ze voor de condoléance kiezen voor een restaurant in plaats van een condoléanceruimte in een crematorium. Het cremeren zelf kan ook op een andere locatie dan de plechtigheid, waar het minder duur is", aldus Van der Blom.

Het is een greep uit de vele mogelijkheden die Bakker en Van der Blom met hun klanten kunnen bespreken. Ze zijn daarin flexibel. "We hebben geen eigen crematorium of uitvaartcentrum, maken daardoor nauwelijks overheadkosten en zijn dus niet gebonden aan een plek. Sinds onze onafhankelijkheid kunnen we bovendien helemaal zelf onze diensten bepalen."

"Zo kunnen we nog beter met onze klanten bespreken wat het beste voor hen is. Bijvoorbeeld door samen in overleg de uitvaart te regelen en een uitvaartcentrum uit te kiezen", legt Bakker uit.

Hij noemt nog een voordeel: "Het maakt niet uit waar je verzekerd bent. Alle verzekerden kunnen bij ons terecht."

Bakker en Van der Blom zitten nu bijna dertig jaar in het vak. "We begonnen allebei in loondienst als uitvaartverzorger/coördinator bij een andere uitvaartverzorger in Zaanstad, waar we het vak leerden. Nadat we er vijftien jaar met veel plezier hebben gewerkt, startten we in 2008 met onze eigen zaak."

Meer informatie over Bakker & Van der Blom Uitvaartzorg via: info@bakkerenvanderblom.nl, tel.: 075-6125933 en ook te vinden op de website: www.bakkerenvanderblom.nl.

Voorkom dat kunstgebit los gaat zitten

Dentist hand holding of jaw model of teeth and cleaning dental with dental tool. (Foto: adobestock)

ASSENDELFT - Miljoenen Nederlanders dragen een prothese. De meeste van hen zijn hier tevreden over. Maar helaas gaat het niet bij iedereen van een leien dakje. Sommige mensen ondervinden problemen met het kunstgebit, zoals pijn of andere ongemakken. Gelukkig valt er vaak iets aan te doen. Het meest voorkomende problemen is dat het gebit los gaat zitten. Daar zijn wel tijdelijke oplossingen voor maar als die na verloop van tijd niet helpen neem dan contact op met Dentall Company.

Een loszittend kunstgebit is een van de meest voorkomende problemen. De oorzaak ligt meestal bij de kaak: die verandert langzaam maar zeker van vorm, waardoor de prothese op termijn niet meer goed past. Als u een kunstgebit krijgt, worden uw eigen tanden en kiezen, voor zover die nog aanwezig waren, getrokken. Nu de wortels van het gebit verdwenen zijn, heeft het kaakbot niets meer vast te houden. Daardoor wordt het steeds dunner. De tandarts of tandprotheticus maakt het kunstgebit op basis van uw kaak zoals die eruit zag vlak voor of na het trekken van de tanden en kiezen. Vanaf dat moment beginnen de kaken dus te slinken. Hierdoor wordt de prothese na een poosje te wijd en zit het niet meer stevig in de mond.

Wat te doen aan een loszittend kunstgebit? Als u merkt dat uw kunstgebit niet meer zo stevig zit, zijn er een paar oplossingen: Kleefpasta of kleefpoeder gebruiken. Kleefmiddelen kunnen ervoor zorgen dat het gebit net even wat beter vast blijft zitten. Op zich is hier niets mis mee, maar het is natuurlijk geen blijvende oplossing. Vooral als de ruimte tussen prothese en de kaak groter wordt, werkt kleefpasta of kleefpoeder niet voldoende.

Dentall Company

Als het kunstgebit echt niet meer past of blijft zitten, dan moet er een nieuwe prothese worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld bij Willem Launspach in Assendelft. Launspach is gediplomeerd tandprothethicus bij de vestiging van Dentall Company in de Zaanstreek. Dentall Company verzorgt een nieuw kunstgebit die in een dag klaar is. Willem Launspach: "Zonder doorverwijzing van de tandarts kunnen klanten bij ons terecht voor het vervaardigen van een kunstgebit of klikgebit. Het eerste consult is gratis. Wij hebben overeenkomsten met de meeste zorgverzekeraars en vergoedingen komen vanuit de basisverzekering."

Dentall Company is gevestigd aan De Bonte Ruiter 16 in Wormerveer. Voor meer informatie: www.dentallcompany.nl , info@dentallcompany.nl en 075-6414803.

Vraag gezonde kant- en klaarmaaltijden stijgt

Vers kan zeker kant- en klaar zijn. (Foto: Uitgekookt)

REGIO - De afgelopen tijd zijn vooral de gezondere varianten van de kanten-klaar maaltijden heel populair. Dit zijn maaltijden die met verse ingrediënten op een ambachtelijke manier worden bereid zonder kunstmatige toevoegingen en conserveringsmiddelen. "De consument wordt steeds bewuster als het op voeding aankomt' aldus Johan van Marle, eigenaar van Uitgekookt. 'Verder zien we twee trends samenkomen. Enerzijds wil de consument steeds gezonder eten en anderzijds is het niet mogelijk om veel tijd in de keuken door te brengen om daadwerkelijk een gezonde maaltijd op tafel te zetten."

Van Marle ziet verschillende groepen consumenten maaltijden afnemen bij Uitgekookt. Dit zijn senioren die niet zelf meer kunnen koken maar bijvoorbeeld ook werkenden die onregelmatige uren draaien, laat thuis zijn of een eenpersoonshuishouden voeren. De maaltijden hoeven alleen nog maar worden verwarmd in de oven of magnetron. 'Met een team van professionele koks bereiden we met veel passie en deskundigheid elke week 20 verschillende gerechten met zowel Hollandse, Oosterse en Mediterrane invloeden' vertelt Johan van Marle. "Koken doen we op ambachtelijke wijze met verse en kwaliteitsproducten, dit proeft de consument gelijk."

De consument wordt steeds bewuster als het op voeding aankomt

Bij het consumentenprogramma VARA Kassa kwam Uitgekookt niet voor niets als beste uit de test. Naast de kwaliteit van de maaltijden is Uitgekookt ook op het gebied van bezorgen ver vooruit.

"We hebben fantastische bezorgteams in grote delen van Nederland. Deze bezorgers denken mee met de klant en zorgen ervoor dat de maaltijden netjes en correct aan huis worden gebracht", aldus een trotse eigenaar.

'Onze bezorgers hebben tijd voor een gezellig praatje en dat is vooral voor onze oudere klanten erg prettig. Elke keer een bekend gezicht aan de deur'.

Groeiende vraag

Om de groeiende vraag naar de gezonde maaltijden aan te kunnen is Uitgekookt verhuist naar een nieuw onderkomen. 'Dit geeft ons de mogelijkheid om steeds meer mensen in Nederland blij te maken met een heerlijke maaltijd' sluit van Marle af.

Benieuwd naar de maaltijden en gemak van Uitgekookt? Probeer het proefpakket van drie maaltijden voor slechts 12,95 euro (gratis bezorging).Bestellen kan via www.uitgekookt.nl of 085-0406065.

Chloé Chimnora Nnenna Nwanga (10/3)

In het Zaans Stadsblad verschijnt elke week een lijstje met de namen van kinderen die vorige week zijn geboren. We wensen alle baby's en ouders veel liefde en geluk toe!

3 maart 2019

Aline Elisabeth Westerbeek

Marit Hijne (7/3)
Lauren de Wolf (10/3)
Fosse Benjamin Zwijnenburg (12/3)

4 maart 2019

Feline van Lauernesse

Musa Sakrak

5 maart 2019

Nileah Nova Joy Rotgans

Barinç Cebrail Fosch

Hugo Hendrik Gertsen

Arman Saen Erdem Witbaard

6 maart 2019

Jaivey John Brown

7 maart 2019

Marit van Hijne (foto)

Damla Aksak

Josef Alassaad

Dani James Jaakke

Maxim Kramer

8 maart 2019

Jace Riley Masker

Kim Klaasje Diny Rebel

Malin Lena Onrust

Mike Michiel Hans Evers

Maxim Romeijn

9 maart 2019

Omar Issiaka Mohammed

Joël John Philip Prijor

10 maart 2019

Chloé Chimnora Nnenna Nwanga (foto)

Lauren Kate de Wolf (foto)

11 maart 2019

Sosuna Michael

12 maart 2019

Fosse Benjamin Zwijnenburg (foto)

Zaanstad ontvangt Dynamo

Zaanstad tijdens een eerdere wedstrijd afgelopen december tegen Dynamo. (Foto: Gilbert Bronkhorst)

ZAANDAM - In de kampioenspoule van de eredivisie volleybal speelt Zaanstad zondag 24 maart tegen bekerwinnaar Draisma Dynamo uit Apeldoorn. Dynamo is momenteel in een bloedstollend gevecht met Sliedrecht, Orion en Lycurgus om twee plaatsen in de playoffs. Zaanstad, dat zelf momenteel vijfde staat, gaf afgelopen zaterdag goed weerstand in de uitwedstrijd tegen de landskampioen van vorig seizoen, Lycurgus, maar moest wel met 3-0 het onderspit delven.

Juist in de thuiswedstrijden heeft Zaanstad voor verrassingen kunnen zorgen door zowel Lycurgus (3-1) als Dynamo (3-2) te verslaan. Op die manier kan Zaanstad nog wel eens een pikante rol gaan spelen in de kampioenspoule. De Zaankanters spelen nog thuis tegen Dynamo, aanstaande zondag, en zaterdag 6 april staat de partij tegen Lycurgus op het programma.

Wedstrijd

De wedstrijd tegen Dynamo begint zondag 24 maart om 16.30 en Zaanstad verwacht dat deze wedstrijd ook weer veel spektakel gaat opleveren.

Sing-in Zaankerk eerste paasdag

ZAANDAM - In de Zaankerk vindt zondag 21 april, eerste paasdag, een sing-in plaats.

Deze begint om 19.00 uur. De Sing-In wordt geleid door pastor Piet van Veelen. Hij heeft gekozen voor het thema 'Pasen: geloof je 't zelf wel'. De muzikale begeleiding bestaat uit Henk Ribbers achter het orgel en de Muziekband van de Zaankerk. De dienst begint om 19.00 uur. Na afloop nodigt de organisatie bezoekers uit om een kop koffie te blijven drinken. Belangstellenden zijn van harte welkom om bij de sing-in te zijn. De toegang is gratis, maar er is wel een collecte.

De Zaankerk bevindt zich op Drielse Wetering 49 in Zaandam.