Purmerends Nieuwsblad

23 mei 2019

Purmerends Nieuwsblad 23 mei 2019


Bouw Planetenpark in juli van start

De vertegenwoordigers van beide partijen gingen wat graag op de foto. Uiteraard met taart. (Foto: Evert Ruis)

door John Bontje

PURMEREND - Taart en een opgetogen stemming bij woningcorporatie Intermaris aan de Kometenstraat. Met op de achtergrond uitzicht op de zandvlakte waarop 99 eengezinswoningen in het project Planetenpark worden gebouwd, vond de ondertekening plaats van de overeenkomst tussen Intermaris en aannemer KlaassenGroep. De in Dinxperlo gevestigde aannemer is al vanaf de start aan het project in Wheermolen-West verbonden en mag de klus in z'n geheel afmaken. De eerste palen gaan in juli in de grond.

99 duurzame woningen in Wheermolen-West

Intermaris laat de 99 woningen in dezelfde stijl bouwen als de eengezinswoningen die de corporatie in de eerste fase in 2018 opleverde. De nieuwe bewoners wonen straks aan de straat Planetenpark, gelegen tussen de Kometenstraat, Meteorenweg en Orionweg. De woningen krijgen het A+ label en worden naar verwachting eind 2020 opgeleverd. Alle sociale huurwoningen zijn goed geïsoleerd en gasloos. Door goede isolatie en zonnepanelen op de woningen hebben huurders lagere energielasten. Lager energiegebruik is ook goed voor het milieu.

Een flinke delegatie van beide bedrijven was getuige van de feestelijke ondertekening. Van Intermaris waren dat Han Leurink (directeur), Cees Tip (bestuurder), Anita Snel (Regisseur Wonen), Pieter Buis (vastgoedontwikkelaar) en Walter van Lubeck (Teamleider Projecten). KlaassenGroep werd vertegenwoordigd door Michel Menting (algemeen directeur) en Dirk-Jan Klaassen (vestigingsdirecteur).

Overduidelijk is dat het 'huwelijk'

Zie verder pagina 9

Fietstocht Gilde

PURMEREND - Gilde Purmerend organiseert al historische stadswandelingen en architectenwandelingen en breidt de activiteiten nu uit met fietstochten in de omgeving van Purmerend.

Tochten met historische en natuurwetenschappelijke aspecten. Deze worden gereden op elke laatste zondag van de maand, te beginnen op zondag 26 mei. Start om 13.30 uur bij de VVV-museumshop aan de Peperstraat 35. Kinderen mogen gratis mee.

De eerste tocht is er een ten westen van Purmerend. Deelnemers volgen het Noordhollands kanaal vanaf de overkant van de sluisbrug, passeren de Neckermolen en het vliegtuiggedenkteken aan het Jisperpad, en slaan bij Spijkerboor linksaf. Dan door Oostknollendam met de begraafplaats, Wormer met de nieuwe beschuittoren, Jisp met zijn prachtige raadhuis, en via Neck terug naar Purmerend. De totale afstand is 28 kimometer. Voor meer informatie kan men terecht bij VVV-museumshop of tot de coördinator van de fietstochten, tel. 42 85 46.

Vol kinderprogramma

tijdens Poortersfeesten

Gilde-Uiltje voor

inzet Dick Blokker

Heel Beemster Bakt

in De Nachtegaal

Samenwerking in de zorg

De betreffende partijen ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND – De Zorgcirkel en 5 andere ouderenzorgaanbieders ondertekenden met de Hogeschool van Amsterdam de samenwerkingsovereenkomst voor de start van de opleiding Wijkverpleegkundige Zorg duaal. Een gespecialiseerde opleiding met oog op de ouderenzorg van de toekomst, zonder kosten voor de student!

Ouderen blijven steeds langer thuis blijven wonen. Hierdoor stijgt ook de vraag naar hoogopgeleide verpleegkundigen in de thuiszorg. Samen met de Noord-Hollandse ouderenzorgorganisaties Omring, Evean, Cordaan, Amstelring en ViVa!Zorggroep slaat De Zorgcirkel de handen ineen om hierop in te spelen. Samen met de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zetten zij de hbo-opleiding Wijkverpleegkundige Zorg duaal op.

In 4 jaar klaar

Binnen de opleiding Wijkverpleegkundige Zorg worden studenten in 4 jaar tijd klaargestoomd tot volleerd wijkverpleegkundigen met erkend hbo-v-diploma, niveau 6. De opleiding start in september 2019 met 30 studenten. Elke zorgorganisatie levert 5 kandidaten. Deze selecteert zij uit de ontvangen sollicitaties. Solliciteren kan bij één van de deelnemende zorginstanties. Bij De Zorgcirkel tot 15 juni.

Tomeloze inzet levert Dick Blokker uiltje op

Dick Blokker (links) was maar wat verguld met het uiltje. Hij kreeg het uit handen van Ed Bierhuizen. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Dit jaar speelde de landelijke Gilde-wandeldag zich af in Purmerend vanwege ons 25-jarig bestaan. Tijdens deze wandeldag kreeg Dick Blokker de prestigieuze Gildeprijs uitgereikt: het 'Uiltje'. De uitreiking vond plaats in de raadszaal van de Gemeente Purmerend. Ed Bierhuizen, voorzitter van Gilde Purmerend en Omstreken, reikte het uit.

De lijst van activiteiten waarvoor Dick deze prijs ontving is lang. Bierhuizen: "We noemen zijn tomeloze inzet voor de stadswandelingen, zijn bijdrage aan de grootste viering van ons 20-jarig jubileum, nu 5 jaar geleden, maar ook de speciale activiteiten rond de herdenking van de watersnood van 1916, zijn lidmaatschap van het 4/5 mei-comité Purmerend namens het Gilde.

Verder was Dick ook de drijvende kracht achter het realiseren van de plaquettes van de drie Purmerendse iconen Oud, Stuyt en Stam, op de gevel van het Purmerends Museum."

Volgens de voorzitter is het niet alleen zijn grandioze inzet en zijn uitgebreide netwerk die Dick Blokker bijzonder maken. "Maar vooral het enthousiasme dat hij bij anderen weet op te wekken."

Blokker reageerde opgetogen over de waardering. "Ik ben hartstikke trots. Ik doe best wel veel vrijwilligerswerk, voor zowel het Gilde als voor het 4-5 mei comité. Dat doe ik vanuit de passie die ik voor mijn stad heb. Je maakt voor jezelf een keuze en als je die hebt gemaakt, ga je er voor 100% voor.

60 ambassadeurs

En: "Als ik zie dat er 60 collega-gidsen vanuit het hele land naar Purmerend komen, vervult me dat met een positief gevoel. Dat betekent dat we er 60 ambassadeurs bij hebben. Prachtig toch!"

Knobbelzwaan waakt over haar kroost

Wat een vertederend beeld. (Foto: Walter Hollenkamp)

PURMEREND - Eindelijk was het dan zo ver! Na een broedtijd van ruim 30 dagen waren de acht pulletjes van het knobbelzwanenpaartje te zien.

Walter Hollenkamp reed met enige regelmaat langs de Purmerweg, om te zien of er al nieuw leven viel waar te nemen. Dezer dagen werd hij op zijn wenken bediend.

"Aan de overkant van de nieuwbouwwijk Kleine Where in Purmerend, nabij de begraafplaats, ligt een natuurgebiedje. De acht zwaantjes op de foto zijn één dag oud. Prachtig om te zien en op de gevoelige plaat vast te leggen. Wat kan de natuur toch mooi zijn", aldus Hollenkamp.

En reken maar dat moederzwaan zich ontfermt over haar kroost en alles in het werk stelt om de kleintjes tot volle wasdom te laten komen. Zoals een echte moederkloek betaamt moet je niet te dicht in de buurt komen. Maar wie zou dit prille geluk willen verstoren?

Vol kinderprogramma Poortersfeesten

Poppekus komt met hoogstaand poppentheater. (Foto: Henk de Reus)

PURMEREND - Over iets meer dan een week, om precies te zijn op zondag 2 juni, zijn de 11e Poortersfeesten. Om 12.45 uur is de officiële openingshandeling door burgemeester Don Bijl. Vanaf dat moment is de binnenstad één straattheater-, circus-, orkesten- en korenfestival. De artiesten treden her en der op. Als geste naar de hoofdsponsors toe wordt het Waagplein voor die dag omgedoopt tot Raboplein, de Schoolsteeg is Eipiplein, de Kaasmarkt is Rodiplein en de Koemarkt BIZ Koemarktplein. Speciaal voor de kinderen is er op 2 juni een mooi en overvol kinderprogramma.

Zoals deze krant in de voorgaande weken al veelvuldig berichtte over het circus-, straattheater- en korenprogramma doen we dat nu over het programma voor de kinderen. Zij kunnen zich overal in de binnenstad vermaken, maar op het Looiersplein (op het stukje richting de Koemarkt) is gedurende de middag een aaneenschakeling van leuke acts, workshops (van NKT), schminken en de komst van de brandweer Purmerend, die een virtuele brand in 3D gaat stichten; spektakel zonder gervaar.

Mijn Karretje kinderavonturen en Theater Poppekus wisselen elkaar af. Theater Poppekus vertelt het verhaal over een zeemeermin die is uitgenodigd voor een groot feest op de bodem van het IJsselmeer. Ze is een beetje verdrietig, want ze heeft helemaal niets om zichzelf een beetje mee te versieren en ze wil toch een beetje leuk naar het feest gaan. Gelukkig kan juffrouw Krab haar helpen met een schelpenketting en een gouden tiara voor in haar haar. Er loert echter gevaar! Terwijl juffrouw Krab druk aan het knutselen is, wordt ze bijna opgegeten door een hongerige haai.

Volgens de initiatiefnemers van Poppekus is de voorstelling geschikt voor kinderen van 3 tot 99 jaar! Dat belooft dus wat.

Kunst, interieur & design EXPO 2019

(Foto: aangeleverd)

REGIO - Met trots opent Piet-Jan van den Kommer vrijdag 24 mei zijn deuren voor de EXPO 2019. Piet-Jan van den Kommer en partners laten zien dat kunst een verrijking is in een woon- en leefomgeving. Een must see voor kunst, interieur en lifestyle liefhebbers.

Verschillende toonaangevende kunstenaars, waaronder Bastiaan Woudt, Jeanne Opgenhaffen, Judith Wiersema en Robbert Fortgens en nieuw talent exposeren hun laatste werken zowel binnen als buiten op het terrein.

En er is meer:Vernieuwde showroom met een bijzondere exclusieve handgemaakte houten woonkeuken met marmeren werkblad, welke is voorzien de nieuwste technieken en features op het gebied van keukenontwerp. Sneakpreview Piet-Jan van den Kommer bedden collectie WWOO toont een sneak preview van de nieuwe collectie buitenverlichting passend bij de betonnen buitenkeukens. Tevens organiseert WWOO een workshop tijdens de EXPO samen met de masterchef van Big Green Egg(zie www.wwoo.nl voor deelname).

Er is tevens volop interieur en design inspiratie op te doen met de laatste innovaties en ontwerpen, van o.a. sanitair tot stalen deuren, door de partners op het terrein: Filiaal 4, Cozijnen, Eet op locatie en WWOO concrete outdoor Kitchen. De Noordervaart 127 wordt gevormd door een prachtig 1,5 hectare groot terrein, gevuld met fruitbomen, diverse buitentuinen en een volledig gerenoveerde stolpboerderij uit de 18de eeuw.

De expositie vindt plaats op de Noordervaart 127 te Stompetoren en zal duren van 24 mei t/m 2 juni 2019. De expositie is alle dagen vrij te bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur.

Column Sportraad Purmerend

Het bestuur van de Sportraad bestaat uit van links naar rechts: René Voorwerk, Erik Terpstra, Bert Slegt, Kor Pionurek en Ton Okhuijsen. (Foto: aangeleverd)

Sporten in vrijheid, veel te winnen!

Op 5 mei hebben we ons jaarlijks bevrijdingsfeest gevierd. Een feest waarbij ieder op zijn eigen manier stilstaat bij de vrijheid die voor ons zo normaal is. Maar ook in Nederland is er ten aanzien van sport en vrijheid nog veel te winnen.

Er zijn weinig verenigingen die een beleid hebben tegen het pesten

Zo moet sporten voor iedereen toegankelijk zijn. Het beoefenen van sport wordt echter steeds duurder. Maar als je de pech hebt tot de allerlaagste inkomens te horen dan kun je een beroep doen op de gemeente. Dit is een mooi vangnet. Maar helaas is dit toch niet voor iedereen een optie.

Fysieke toegankelijkheid

Ook de fysieke toegankelijkheid van accommodaties is een aandachtspunt. Dat is jammer en heeft als effect dat een groep mindervaliden minder vrij zijn om hun favoriete sport te kunnen beoefenen. Het aanbod voor deze sporten in Purmerend kunt u vinden op de website www.unieksporten.nl.

Praktijk is anders

Geaardheid en gezindheid morgen en moeten niets uitmaken. Helaas zien we in de praktijk dat geaardheid wel degelijk een issue kan zijn bij de sport en leidt tot veel grappen. Er zijn weinig verenigingen die een beleid hebben tegen het pesten of bonden die deze initiatieven ondersteunen.

Sport en politiek blijven met elkaar verbonden. Topsporters gebruiken toernooien vaak als podium om politieke statements af te geven. De gedachte daarachter is dat een kritische omgeving betere resultaten oplevert dan een kritiekloze omgeving.

Vaak 'gedoe'

Dat dit soort zaken vaak 'gedoe' geven wil zeggen dat deze vorm van vrijheid niet door iedereen gewaardeerd wordt om daarmee de relatie niet in gevaar te brengen.

In Nederland kunnen wij het ons niet voorstellen, maar vrouwensporten zijn in sommige landen nog steeds niet vanzelfsprekend. Niet in het openbaar maar ook niet besloten.

Optimale omstandigheden

De visie van NOC*NSF is: de organisatie gelooft in sport, en heeft als doel dat iedereen aan sport doet, ervan geniet en er voordelen van heeft. De organisatie zet zich in voor optimale sportomstandigheden in Nederland.

Individueel en samen

Er wordt ook benadrukt dat we bij sport kunnen winnen. Niet alleen via medailles maar ook door individueel én als samenleving gezonder, socialer en vervulder door het leven te gaan.

Vrij bewegen binnen de sport!

Sportraad Purmerend

Kijk voor meer informatie op de website www.sportraadpurmerend.nl

Heel Beemster Bakt in molen De Nachtegaal

De molen is vanwege het jubileum feestelijk getooid. (Foto: aangeleverd)

BEEMSTER - Ter gelegenheid van het 350 jarig bestaan van korenmolen De Nachtegaal in Middenbeemster kunnen thuisbakkers uit de regio Beemster, Zeevang, Graft-de Rijp en Purmerend deelnemen aan het eenmalig jubileumbakfestijn "Heel Beemster Bakt".

Op zaterdag 1 juni wordt de aftrap gegeven voor deze unieke bakwedstrijd in drie categorieën, te weten cake of koek, brood en taart.

Voor alle deelnemers is er die dag een workshop door de bakkers Harry en Marcel de Groot met informatie en tips hoe iedereen zelf prijswinnende lekkernijen kan maken. Tevens ontvangt iedere deelnemer meel uit het assortiment van De Nachtegaal.

Voor het bakken, dat thuis dient te gebeuren, mogen uiteraard ook eigen verkozen ingrediënten worden toegevoegd. De uiteindelijke wedstrijd vindt plaats op zaterdag 6 juli in de voortuin van Agrarisch Museum Westerhem aan de Middenweg 185 in Middenbeemster. Die dag worden de uiterlijk om 11:00 uur aangeleverde culinaire creaties door een deskundige jury beoordeeld op smaak, gebruik van zoveel mogelijk streekproducten en originaliteit.

Na een voorselectie volgt om 13.00 uur het finale jury oordeel met direct aansluitend de prijsuitreiking in de verschillende categorieën.

De middag wordt vervolgd in de boomgaard van het museum met een gezellige markt met streekproducten en een high tea waar van de diverse bakinzendingen geproefd kan worden.

Bent u een thuisbakker in deze regio en ambieert u "eeuwige bakkersroem" schrijf u dan tijdig in. Dat kan voor € 10,-. Per categorie worden 30 deelnemers toegelaten en men kan aan niet meer dan één categorie deelnemen met één bakproduct.

Kijk op de website van korenmolen De Nachtegaal (www.nachtegaalbeemster.nl) voor de wijze van inschrijven en de voorwaarden van dit evenement.

Judoka Hendrik Koppe scoort in Japan

Hendrik Koppe als middelpunt na de prijsuitreiking. (Foto: aangeleverd)

JAPAN/PURMEREND - De Purmerendse judozwaargewicht Hendrik Koppe, lid van judoclub Kodokan, is eerste geworden op de All Japan International Open 2019 in het Japanse Fukui.

Koppe, die zonder zijn vaste coach Davtyan op judoreis is door Japan, won al zijn drie wedstrijden van een Japanse tegenstander met een ippon (vol punt). Koppe begon nerveuzer dan anders aan zijn eerste gevecht, waarschijnlijk door de ambiance in deze Japanse dojo.

Veel applaus

Die schroom was hij echter volledig kwijt in de volgende wedstrijden. Daarin schitterde de 9-voudig wereldkampioen als vanouds, met de schitterende heupworpen, die het nodige applaus opleverde van het Japanse publiek. Publiek dat dergelijk spectaculair judo altijd zeer waardeert.

Nog nooit in Japan

Hendrik Koppe staat inmiddels meer dan 50 jaar op de judomat en heeft in veel dojo's gestaan en succes behaald. De Purmerender was echter nog nooit in Japan, de bakermat van het judo, geweest.

"Door omstandigheden had ik tijd om een dergelijke reis te maken, ook al was het in mijn eentje. Maar in het judo tref je altijd nieuwe vrienden en dat is voor de sport en ook voor mijn persoonlijke levenswijze zo bijzonder", aldus een zeer gelukkig Koppe vanuit Japan.

Het volgende doel dit jaar voor Koppe is het behalen van zijn 10e WK-titel. Deze wordt later dit jaar in het Marokkaanse Marrakech afgewerkt.

Beemster Polder Toernooi bij LTC Beemstar

BEEMSTER - Van maandag 17 tot en met zondag 24 juni wordt bij LTC Beemstar het 35e Sport 2000 Beemster Polder Toernooi gehouden.

Op 15 en 16 juni is het voorweekend er is er een beginnerstoernooi.

Aan het toernooi, (van origine een dubbel-toernooi voor 35 plussers in de speelsterktes 6, 7, 8 en 9) zijn dit jaar nieuwe categorieën toegevoegd. Spelers in de sterktes 4,5 en 6 vanaf 17 kunnen nu ook meedoen aan het leukste toernooi van Beemster en omstreken. Voor hen staat niet alleen het dubbelspel maar ook het enkelspel op het programma en dit zorgt voor meer spektakel en meer jeugd op de baan!

Ook nieuw in onze jubileum-editie is dat wij in het voorweekend een beginnerstoernooi organiseren. Dit toernooi is speciaal voor beginnende tennissers met niveau 8 en 9 en is bedoeld om hen op een ontspannen manier te laten kennismaken met het wedstrijdelement in onze mooie tennissport en met de gezellige toernooisfeer op onze vereniging.

Omdat deze jubileumeditie samenvalt met 20 jaar Beemster Erfgoed, is er speciale aandacht voor onze mooie polder. Het thema Beemster komt terug in ons affiche, onze hapjes en drankjes, onze spectaculaire prijzentafel en in de pub-quiz.

Inschrijven kan tot 27 mei via www.toernooi.nl of via de link op de www.ltcbeemstar.nl

Rock in de kerk! terug in Beemster Keyser

MIDDENBEEMSTER - Rock in de Kerk! is op zaterdag 1 juni terug in de Beemster Keyser. Vanaf 20.30 uur swingt en rockt de band, met Niels van der Gulik, Jos Kolenberg, Erik Bogers, Auke Haaksma en Richard Heijerman in de kerk in Middenbeemster.

Rock in de Kerk! is geboren in de Beemster Keyser. In januari vorig jaar werden de eerste stappen gezet tot wat men nu een volwaardig theaterconcert kan noemen. Een 'rock'-concert met lichtshow, beelden en swingende muziek. Het publiek krijgt een zeer divers Engelstalig muziekprogramma via al zijn zintuigen toegediend. Dat van klein naar groter tot groots gaat. Een combinatie van spirituele beleving en geweldige muziek dat bij ieder optreden tot de laatste druppel wordt uitgewrongen. In al zijn eenvoud kant-en-klaar voor het voetlicht gebracht. Alles en iedereen ademt muziek. Het wordt zitten en genieten! Puur luisteren zonder achtergrond ruis, meedeinen en uiteindelijk misschien wel meezingen op zaterdag 1 juni.

Deze avond zal de band het publiek entertainen met Engelstalige covers; een tribute aan de legendarische muziek van weleer. De band bestaat uit frontman, zanger Niels van der Gulik, Jos Kolenberg op Gitaar, Erik Bogers op toetsen, Auke Haaksma op basgitaar en Richard Heijerman op drums. Deze topmuzikanten spelen een heerlijke mix van Beatles, Stones, Creedence Clearwater Revival, Bowie, Otis Redding, Police, Fleetwood Mac, Doors, Led Zeppelin en vele anderen.

De Beemster Keyser staat aan de Middenweg 148 in Middenbeemster. De toegang is € 15,- . Reserveren kan door een mail te sturen naar info@wiewatwaarop49.nl Bellen kan ook, naar 06 54 66 70 49.

Eerste palen Planetenpark in juli in de grond

Cees Tip (links) van Intermaris en Michel Menting van KlaassenGroep tijdens de ondertekening van de overeenkomst. (Foto: EVERT RUIS)

Vervolg van voorpagina

tussen beide partijen goed is. "Natuurlijk is er een aanbestedingsprocedure aan vooraf gegaan en Klaassen bleek in staat om exact de woningen te bouwen die wij zochten. Dat wil zeggen met een puntdak, energiezuinig en voor een redelijke prijs. Het grappige was dat ook de bewoners van de wijk, die we vanaf het begin bij alles hebben betrokken, vrijwel unaniem stemden voor de bouw van Klaassen", vertelt Han Leurink.

Alles klopte

Dirk-Jan Klaassen inhakend: "Het complete plaatje heeft vanaf het allereerste begin geklopt. Bouwen kunnen we goed, dus de basis is er. Maar dan gaat het erom of er een goede communicatie en samenwerking is, dat er onderweg bijgesteld kan worden en dat er respect is voor elkaar. Het klopte allemaal."

Wherepark

Het project in Wheermolen-West, daar waar ooit de uit de eind jaren 60 daterende huizen aan de Kometenstraat, Meteorenweg en Planetenstraat stonden, is fraai her-opgetuigd. In 2018 zijn de 150 eengezinswoningen in Wherepark gesloopt.

Alle geïnteresseerden van de sloopwoningen kregen de mogelijkheid een van de nieuwbouwwoningen te huren. Veel bewoners hebben hier gebruik van gemaakt. Zij kozen voor een woning in de eerste fase. Een aantal is verhuisd naar een wisselwoning om straks in de wijk terug te keren. De overige bewoners zijn elders in Purmerend gaan wonen.

Woonmatch

De resterende 99 sociale huurwoningen aan het Planetenpark biedt de verhuurder te zijner tijd aan op Woonmatch Waterland. Intermaris zal niet veel tijd nodig hebben om de woningen te verhuren.

"Tot nu toe is iedereen tevreden. En dat terwijl we in het begin, tijdens de informatiebijeenkomsten, best wel mensen moesten overtuigen.Totdat ze geloofden in onze plannen, namelijk om ze een nieuw en energiezuinig huis voor een aantrekkelijke huurprijs, aan te bieden", zegt Leurink.

Parkachtige omgeving

Tot slot: "En laten we eerlijk zijn, we praten hier niet alleen over leuke woningen. Ze komen ook in een fraaie parkachtige omgeving te staan."

Kitty's Walk & Talk voor Wij Allemaal

Kitty Boel-Dix (Foto: Vincent de Vries/ / RM)

PURMEREND - Het is zaterdag 25 mei tijd voor de gezellige wandeltocht Kitty's Walk en Talk. De opbrengst gaat volledig naar Stichting Wij Allemaal, het inloophuis voor (ex) kankerpatiënten.

Initiatiefneemster van deze loop is Kitty Boel - Dix, zelf sinds vier jaar geconfronteerd met de ziekte. Wij Allemaal betekent veel voor haar en met deze tocht wil ze wat teruggeven. Kitty: "De geweldige gesprekken gedurende de tocht, de saamhorigheid, de steun, reacties en bijdrages van zoveel diverse mensen en bedrijven tijdens de eerste editie waren overweldigend en hartverwarmend. Ik ben enorm trots dat er nu al een derde editie komt en het dus echt is gelukt er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken."

De wandeltocht

De tocht is ongeveer 5 kilometer, zodat meedoen voor iedereen mogelijk is, en voert door de mooie, landelijke omgeving rondom het inloophuis. "Samen wandelen, praten en genieten van een stralende middag! Dat is het doel. Onderweg ontvangen de wandelaars een gezonde verfrissing. Verder hebben we nog wat leuke, kleine verrassingen voor ze in petto. Het moet vooral een gezellige middag worden!", aldus Wendy Kok van het inloophuis.

Geldinzameling

Het tweede doel is natuurlijk dat er zo veel mogelijk geld wordt opgehaald voor Wij Allemaal. Deelnemers kunnen een vrijwillige bijdrage bij inschrijving doneren of zich laten sponsoren door familie en vrienden. Bij de finish worden de gesponsorde hapjes en drankjes verkocht om nog meer geld voor dit fantastische doel op te halen. De organisatie van de Walk & Talk bestaat uit vrijwilligers en donaties van bedrijven en particulieren en álle opbrengsten gaan naar Wij Allemaal.

Even alles op een rijtje

Zaterdag 25 mei 2019, Inloophuis Wij Allemaal, Burgemeester D. Kooimanweg 11, 1442 BZ Purmerend. Verzamelen vanaf 13.30 uur, de wandeltocht start om 14.00 uur. Finish rond 15.30 uur, naborrelen en nagenieten tot ongeveer 17.00 uur. De vrijwillige bijdrage en/of het sponsorgeld wordt ingezameld op 25 mei. Inschrijven kan via info@wij-allemaal.nl of op bij inloophuis Wij Allemaal. Like en deel het evenement op de Facebookpagina.

Herstelproces

Stichting Wij Allemaal zet zich in voor (ex-) kankerpatiënten, hun familie en vrienden. "Wij willen het herstelproces positief beïnvloeden door allerlei vormen van nazorg te bieden."

Meer informatie

Voor meer informatie kan iedereen mailen naar info@wij-allemaal.nl of neem even een kijkje op www.wij-allemaal.nl.

Rietje gaat haar collega's en klanten missen

"Bedankt voor alle fijne jaren". (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - 30 jaar geleden kwam Rietje Slokker in dienst bij Kruidvat in Purmerend. Zij begon op de Kaasmarkt, op de plek waar nu de Trekpleister zit, op 13 maart 1989. Afgelopen week beleefde ze haar laatste dagen en is ze met pensioen gegaan.

Na enkele jaren verkaste de vestiging van Kruidvat van de Kaasmarkt naar de Hoogstraat.

Rietje werkte in totaal 17 jaar in de vestigingen in de binnenstad. Vervolgens heeft ze 10 jaar bij Kruidvat op het Leeuwerikplein gewerkt. Vanuit Overwhere werd ze drie jaar geleden weer overgeplaatst naar de het filiaal aan de Hoogstraat, middenin het centrum van de stad.

"Het was altijd hard werken. De dagen en jaren vlogen voorbij. Nu ga ik met pensioen en zal mijn collega's en alle klanten wel heel erg missen", aldus de vertrekkende Rietje.

Bedankt

Tot slot: "Lieve collega's, bedankt voor de fijne jaren bij jullie. Nu ga ik genieten van m'n familie en vrienden. Ik hoop dat het jullie allemaal goed mag blijven gaan."

Leven zonder geluidsoverlast

Last van een hinderlijke galm in kantoor of woning? Schouten Spanplafonds heeft de oplossing. Foto: Archief

NIBBIXWOUD - Last van een hinderlijke galm in kantoor of woning? Schouten Spanplafonds heeft dé oplossing en toont deze vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 mei in een show. Moderne interieurs zijn vaak uitgevoerd met harde materialen. Harde vloeren en wanden, geen gordijnen, et cetera. Deze interieurs hebben vaak last van hinderlijke galm. De kern van de oplossing ligt in de unieke combinatie van een geluiddempend, naadloos, akoestisch spanplafond dat micro-geperforeerd is. Door het toepassen van een akoestisch spanplafond is het mogelijk om op eenvoudige wijze de akoestiek in elke ruimte te verbeteren. Hierbij houdt de klant de voordelen van een super strak spanplafond. Plafondvakbedrijf Schouten, Dorpsstraat 82 in Nibbixwoud. Telefoon 0229-571391.

Nachtafsluitingen Coentunnel A10

(Foto: aangeleverd)

REGIO - Rijkswaterstaat voert tussen 20 mei en 4 juli in de avond en nacht hitteproeven uit in de Tweede Coentunnel in Amsterdam. Om verkeershinder zoveel mogelijk te voorkomen zijn de proeven 's avonds en 's nachts, overdag zijn de tunnelbuizen gewoon open.

Om deze proeven veilig te kunnen doen, is er een aantal afsluitingen gepland. De proeven vinden plaats in de weken 21, 22, 25 en 27 en worden uitgevoerd in de tunnelbuizen van Amsterdam naar Zaanstad.

• Week 21: 20 mei – 23 mei, 21.00 tot 5.00 uur
Geen verkeer van A10 West naar Zaandam én A10 Noord. Omrijden via A10 Oost (Zeeburgertunnel).
• Week 22: 27 mei – 30 mei, 21.00 tot 5.00 uur
Geen verkeer van A10 West naar Zaandam én A10 Noord. Omrijden via A10 Oost (Zeeburgertunnel).
• Week 25: 17 juni + 18 juni, 23.00 tot 5.00 uur
Geen verkeer van A10 West naar A10 Noord. Het verkeer richting Amsterdam-Noord wordt tijdens de afsluiting door de wisselbuis geleid en moet draaien bij afrit 3 (Westzaan) op de A8.
• Week 27: 1 juli – 4 juli, 21.00 tot 5.00 uur. Geen verkeer van A10 West naar Zaandam én A10 Noord. Omrijden via A10 Oost (Zeeburgertunnel)


Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers hun reis voor te bereiden met behulp van www.rws.nl/werkzaamheden en de borden te volgen die de omleidingsroutes aangegeven. De extra reistijd bedraagt maximaal 20 minuten. Aanleiding voor de proeven is onderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat van medio 2017. Uit dit onderzoek bleek dat bij een viertal Rijkstunnels die na 2008 zijn opgeleverd, in geval van een extreem grote brand (van een omvang die zich in Nederland nog nooit heeft voorgedaan), er sprake kan zijn van een verminderde brandwerendheid van beton. De tunnels zijn veilig te gebruiken voor weggebruikers. Dat is vastgesteld op basis van analyses, advies van onafhankelijke deskundigen en overleg met betrokken hulpdiensten. In Nederland worden strenge eisen gesteld aan brandveiligheid.

Naast veiligheid, hebben eisen die aan tunnels worden gesteld ook betrekking op de economische waarde. Voor de bereikbaarheid in de regio is het van belang dat een tunnel na een grote brand te herstellen is en binnen afzienbare termijn weer beschikbaar is voor het verkeer. Door de verminderde brandwerendheid is dit voor deze vier tunnels nu onvoldoende het geval. Met de uitkomsten van de hitteproeven die nu worden gedaan, wordt een plan gemaakt om de tunnel hier weer aan te laten voldoen. Dit gebeurt door het aanbrengen van hittewerende platen op het beton. De hitteproeven moeten bijvoorbeeld aantonen hoe dik de platen moeten zijn. Weggebruikers kunnen voor meer informatie bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).

Wraps nieuw in het assortiment bij Subway in Purmerend

PURMEREND - Sinds kort heeft de wrap officieel zijn intrede gedaan bij Subway.

Het Subway Restaurant aan de Dubbele Buurt introduceert overheerlijke wraps.

De wrap is een tomatenwrap en is te beleggen met alle bestaande ingrediënten bij Subway Purmerend. Als Signature wraps zijn er de Chicken Ceasar en de Steak/Cheese wrap. En voor de gasten die een glutenallergie is er een glutenvrij broodje.

Advies van medewerker

"Helaas zijn niet al onze producten glutenvrij maar een van onze medewerkers adviseert u graag in het samenstellen van een heerlijk glutenvrij Sub", aldus een woordvoerder.

Alle Sub's worden met de grootste zorg en vers bereidt. U bepaalt zelf hoe uw broodje samengesteld word met welk soort vlees, kaas en groentes. Het brood wordt dagelijks vers gebakken in het restaurant. U kunt uw bestelling ook thuis laten bezorgen. U kunt dan bestellen via www.besteljesub.nl

Welkom

We heten u van harte welkom in ons Subway Restaurant aan de Dubbele Buurt 1 in Purmerend.

Easyslim.nu ook in Purmerend

(Foto: aangeleverd)

PURMEREND – Nancy Maasland vertelt enthousiast over haar eerste maanden als franchiser van Easyslim.nu in Purmerend. Nadat zij zelf goede resultaten had ondervonden van dit unieke behandeltraject, wilde zij als zelfstandig ondernemer verder met dit concept. Het concept heeft zich in meer dan 50 andere vestigingen in Nederland al bewezen. "Ook bij mij gaat het in een stroomversnelling", aldus Nancy.

"Ons sterke punt is, dat mensen niet aan een of ander crashdieet hoeven. Onze klanten liggen ontspannen op de behandeltafel, terwijl het geavanceerde apparaat al het werk doet. Via ultrasound worden de vetcellen aangepakt en tegelijkertijd worden de spieren middels elektrostimulatie getraind, zonder kans op blessures."

Easyslim.nu is laagdrempelig, niet alleen voor mensen die fanatiek sporten en dat laatste extra randje niet weg krijgen, maar ook voor mensen die niet meer actief kunnen of willen sporten. "Ook helpt het bij cellulite en striae; de behandelingen trekken de huid namelijk mooi strak. Het apparaat doet het werk, terwijl je ontspannen ligt. Zo simpel is het."

Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van iemands uiteindelijke afslankdoel. Nancy: "Bij ons komen klanten van 18 tot 85 jaar, zowel mannen als vrouwen. En iedereen heeft een eigen doelstelling of uitdaging. Dat maakt het werk ook zo leuk."

Easyslim.nu Purmerend is gevestigd aan de Amperestraat 13M. De studio is anoniem bereikbaar en er is voldoende parkeergelegenheid. Dit biedt ons de kans om mensen te kunnen helpen hun ideale figuur te bereiken, zegt een zichtbaar trotse Nancy.

Nieuwgierig geworden? Meld je aan voor een intake en een proefbehandeling. Normaal € 69,- nu voor € 49,-. Kijk voor meer info op www.easyslim.nu of bel of app naar 06 36231607.

Eremetaal Tessa Slijngaard, Maartje Hennephof en Jordi Lagas

Maartje Hennephof en Tessa Slijngaard tonen trots hun respectievelijke bronzen en zilveren medaille. (Foto: aangeleverd )

REGIO - Afgelopen weekend was de eerste van de reeks landelijke finales voor de dames. Drie leden van Turncentrum Waterland, te weten Tessa Slijngaard, Maartje Hennephof en Jordi Lagas, lieten flink van zich spreken.

Leden Turncentrum Waterland uitermate succesvol

Tessa Slijngaard van Turncentrum Waterland was bijzonder succesvol op dit NK bij de pupillen 1 N3. Zij won het zilver in de meerkamp en brons op het onderdeel sprong. Maartje Hennephof maakte haar debuut op de Nederlandse Kampioenschappen. Na een stabiele meerkamp waar zij 8e werd, veroverde zij vandaag het brons op de toestelfinale sprong.

Tessa startte haar meerkamp met een kleine hapering op het onderdeel rek. Maar vervolgens turnde ze optimale oefeningen op de onderdelen balk, vloer (13.85!) en sprong. Dit resulteerde in een tweede plaats in de einduitslag. Reeds bij de Voorwedstrijden in het District werd ze getipt als kanshebster voor een podiumplaats. Door stabiel en netjes turnen en vooral de zenuwen in bedwang te houden wist zij deze favorietenrol waar te maken. Een dag later wist zij daar bij de toestelfinales nog een bronzen medaille aan toe te voegen bij het onderdeel sprong.

Bij Maartje speelden de zenuwen iets meer parten. Zij turnde een meerkamp zonder grote fouten, maar hier en daar hadden de landingen iets stabieler gekund. Een top 10 klassering in een deelnemersveld van 36 turnsters is echter een uitstekende prestatie en ook zij wist dit weekend af te ronden met een bronzen medaille op sprong.

Bij de jongens eveneens een eerste NK-succes. Jordi Lagas won het zilver bij de Instappers 4e divisie in Waalwijk. Jordi weet zijn oefeningen met grote beheersing te turnen. Na 5 toestellen stond hij nog op 4e plek, dit nadat hij op brug en rek zelfs waarderingen kreeg van boven de 19 punten. Dit waren dan ook de hoogste cijfers van de dag! Bij het afsluitende onderdeel ringen kwam hij met 18.70 van de maximale 20 punten ook dicht bij de perfecte score en daarmee op de tweede plaats in het totaalklassement.

NK voor heren

Komend weekend is het NK voor de heren van de 1e 2e 3e divisie in Alkmaar en het NK 2e divisie en Jeugd 1 N3 in Duiven. De dames van de 1e divisie hebben 15 en 16 juni hun NK in Tilburg. In totaal heeft Turncentrum Waterland op de diverse NK's nog 20 deelnemers!

Babbels Live Festival

Babbels Live is altijd weer een gezellig feestje. (Foto: Aangeleverd )

ZAANSTREEK - Ad de Lange, uitbater van Bar Babbels, al meer dan 25 jaar een begrip in de Zaanstreek, is de drijvende kracht achter het tweedaagse evenement 'Babbels Live Festival' dat de afgelopen jaren al vele artiesten heeft mogen verwelkomen. Dit jaar staat het evenement 15 en 16 juni weer op de planning.

Golden Earring, De Dijk, Kensington, Bløf, Niels Geusebroek, Waylon staan op het podium. Maar ook onder andere Jett Rebel, Peter Beense, Het Goede Doel en Roberto Jacketti & the Scooters. Het is de zesde keer dat Ad de Lange 'Babbels Live Festival' organiseert, met de steun van vele vrijwilligers. De Lange: "'De voorbereiding wordt elk jaar wel iets gemakkelijker, maar het mag nooit routine worden. Je leert elke keer weer bij. Hij laat het draaiboek zien, een dikke map die onder wat roetresten zit, maar wonderwel de brand bij Bar Babbels eind 2017 heeft overleefd. De bezoekers van het festival komen uit het hele land, maar voornamelijk uit de Zaanstreek.

Ons kent ons

Ondanks dat er per dag duizenden bezoekers op het terrein rondlopen blijft het wel een knusse sfeer houden. Het 'ons kent ons' gevoel is hierbij enorm aanwezig. Vrienden van vroeger die elkaar al een tijd niet meer gezien hebben treffen elkaar weer op het festival en kletsen dan gezellig bij onder het genot van een hapje en een drankje.

Voorgaande edities vonden plaats in Krommenie op het voormalige Provily Sportpark. "Vanwege woningbouw zijn we genoodzaakt om dit jaar van locatie te veranderen. Dit jaar vindt Babbels Live Festival daarom plaats op 15 en 16 juni in het naastgelegen dorp Assendelft aan de Omweg. (zijstraat van de Dorpsstraat). Het programma is net als afgelopen jaren een mix van Nederlandse en internationale artiesten.

Hollandse dag

Zaterdag 15 juni 2019 is het Hollandse Dag met de volgende artiesten: Tino Martin, Mental Theo, John West, Het Feestteam, Rob Ronalds, Yves Berendse, Het Meezingteam, Ronnie Ruysdael, Rocky Vosse, PartyFrieX, De Flamingo's, John de Bever, Jos, Dave & Rik, Lawineboys, presentatie de loeigekke Joki Beerendonk.

Zondag 16 juni 2019 komen DI_RECT, Rowwen hèze, Killer Queen (from the UK), Memphis Maniacs en Johhny2Bad (UB40 tribute from the UK).

Uitvaartmarkt primeur op kerkhof Overweersepolderdijk

Gré Los en Wil Rijswijk op de begraafplaats aan de Overweersepolderdijk. Zaterdag aanstaande is hier een grote uitvaartmarkt. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Aanstaande zaterdag (25 mei) vindt voor de eerste keer een grote uitvaartmarkt plaats op de RK begraafplaats aan de Overweersepolderdijk. Tussen 11.00 en 16.00 uur presenteren ongeveer 20 aan uitvaart gerelateerde bedrijven en organisaties zich aan de bezoekers.

Aanstaande zaterdag presenteren circa 20 organisaties en bedrijven zich

Zij staan met hun kraam her en der verspreid over het historische kerkhof. Deze dag wordt muzikaal omlijst door de formatie Colorful Harmony. De markt is voor iedereen die nieuwsgierig is, die zijn/haar nabestaande wil ontzorgen, die alles uit het leven wilt halen en voor iedereen die buiten de gebaande paden durft te gaan. Wil Rijswijk, sinds drie jaar als ritueel begeleider/beheerder aan de begraafplaats verbonden, organiseert de markt.

Zie verder pagina 17

Uitvaartmarkt op kerkhof

Het kerkhof is prachtig gelegen. (Foto: aangeleverd)

Vervolg van pagina 16

Wil doet er samen met het door Gré Los aangestuurde bestuur alles aan om het kerkhof onder de aandacht te brengen van zoveel mogelijk mensen. Nadat ze eerder de zeer succesvolle Allergedachtenisavond van de grond tilde, kwam nu het idee van de uitvaartmarkt boven drijven.

Over de achtergrond vertelt ze: "Steeds vaker willen mensen alles weten van en over uitvaart en alles wat hierbij komt kijken, zoals de rituelen, mogelijkheden en onmogelijkheden. Uitvaarten komen steeds meer uit de taboesfeer, er kan en mag meer en je merkt dat vooral nabestaanden er een beter gevoel bij krijgen."

Eén dag na de uitvaartmarkt op de begraafplaats, op zondag 26 mei, worden in het kader van de Week van de Begraafplaats op zondag drie rondleidingen gegeven door Kees Kasbergen. Deze beginnen om 13.00, 14.30 en 16.00 uur bij de ingang van de begraafplaats.

De rondleiding loopt langs een aantal monumenten via de grafheuvel naar de kapel uit 1877 waar een expositie is van figuratief werk van Marsha Metselaar.

Peu de Feu sluit seizoen bij Bakker af

PURMEREND - Peu de Feu staat op vrijdag op 31 mei vanaf 21.00 uur bij Proeflokaal Bakker aan de Koemarkt 44.

Het betreft de seizoenafsluiting voor Peu de Feu op deze laatste vrijdag van de maand. Met 'n beetje swing, jazz, Hot Club de France maar ook een popliedje. Want dat is het uitgangspunt voor de muziek die de formatie graag speelt.

Eigen geluid

En door de vertaling naar Nederlandse teksten proberen de leden van Peu de Feu met hun brede repertoire aan elk uitgekozen nummer een geheel eigen bandgeluid mee te geven.

Deze maand doen ze het zonder een gast dus met zangeres Maaike Lans, sologitarist Bob van Houten, slaggitarist Rob Sepp en contrabassist Eelke van der Hak.

Nieuwe seizoen

Het nieuwe seizoen van Peu de Feu bij Proeflokaal Bakker begint weer op vrijdag 27 september. Voor meer informatie bel 0299 421 262 of stuur een mailtje naar info@proeflokaalbakker.nl

Benefiet muziektheater vluchtelingen Lesbos

Purmerendse Femke Blakborn geeft zich vol in haar geluk, pijn en haar mens-zijn. (Foto: Mark Nettenbreijers)

PURMEREND - Zaterdag 25 en zondag 26 mei is er in P3 een benefiet muziektheater voor de vluchtingen van Lesbos. Medewerking verlenen Rikje Houtman en Femke Blakhorn. De baten zijn voor Home for All.

Rikje zet zich al enige jaren met hart en ziel in voor Home for All, een lokale hulporganisatie op het eiland Lesbos die voor vluchtelingen liefdevolle 'Safe Places' creëert en hen daar van broodnodige basisbehoeftes voorziet. Femke werkt al geruime tijd met passie aan 'Laat me vallen', haar eigen muziektheatervoorstelling. Aanvang zaterdag 20.30 uur en zondag 15.00 uur.

Zie voor uitgebreidere berichtgeving Purmerend op Zondag van 26 mei.

Kunst na Arbeid

WIJDEWORMER - Zondag 23 juni om 14.30 uur geeft het fanfareorkest van Kunst Na Arbeid een optreden in het Dorpshuis Wijderwormer.

Toegangskaarten zijn € 9,-, voor kinderen tot en met 15 jaar € 7,50.

Kaarten bestellen

Te bestellen via www.kna-purmerend.nl of een mail sturen aan knapurmerend@gmail.com