West Friesland op zondag

5 mei 2019

West Friesland op zondag 5 mei 2019


'Iedereen moet kunnen voetballen'

"Net als jongens moeten meiden kunnen voetballen. Gelijkheid en voor iedereen dezelfde kansen; dat vind ik heel belangrijk." (Foto: Vincent de Vries)

HOORN - Het is een van haar grootste hobby's: voetballen. Dat doet de elfjarige Isabella Tillemans uit Hoorn al zo'n vier jaar bij Always Forward. "Ik hou wel van wilde sporten", lacht ze. "Lekker met je voet tegen een bal trappen; dát vind ik leuk." Omdat Isabella het iedereen gunt om te kunnen voetballen, besloot ze afgelopen februari mee te doen met de actie TeamLaLeague. 41 profvoetbalsters van clubs uit de Eredivisie Vrouwen proberen om in honderd dagen zoveel mogelijk geld op te halen voor voetbalprojecten van La League in Brazilië en Nicaragua. Daarbij is alle hulp natuurlijk welkom. De actie loopt nog tot en met zondag 12 mei.

Isabella (11) zet zich in voor voetballende meisjes in Brazilië en Nicaragua

Om zoveel mogelijk geld in te zamelen, heeft Isabella onder andere cupcakes verkocht. (Foto: Vincent de Vries)

Meidenvoetbal helpt ongelijkheid tussen meiden en jongens tegen te gaan. Naast beweging en plezier, draagt voetbal namelijk bij aan de eigenwaarde, kracht en het zelfvertrouwen van meisjes. Met TeamLaLeague willen Plan International Nederland, Johan Cruyff Foundation en Women Win daarom zoveel mogelijk meiden laten voetballen. Niet alleen in Nederland, maar ook in ontwikkelingslanden. Ook krijgen meiden tijdens de voetbalprojecten van La League onder andere life skills trainingen en seksuele voorlichting. "Zelf speel ik in de spits", zegt Isabella. "Ik houd van teamsporten en vind het vooral leuk om te scoren. Met het geld dat we met TeamLaLeague inzamelen, kunnen meiden in Brazilië en Nicaragua bijvoorbeeld een voetbaltenue of een bal aanschaffen. Net als jongens moeten zij kunnen voetballen. Gelijkheid en voor iedereen dezelfde kansen; dat vind ik heel belangrijk. Zelf ben ik slechthorend. Ik ben blij dat ik hier in Nederland de kans krijg om te voetballen. Dat gun ik andere meisjes ook."

Kika van Es

Alle 41 profvoetbalsters zijn coach van hun eigen team. "Ik zit in het team van Kika van Es", legt Isabella uit. "12 mei mag ik naar de finaledag in Zeist. Daar zijn de eredivisiespeelsters aanwezig die je dan kan ontmoeten. En omdat ik meer dan 150 euro heb opgehaald, krijg ik een gouden hesje. Uit alle meiden die zo'n hesje hebben, kiest Kika een definitieve selectie. Natuurlijk hoop ik dat ik daarbij zit! Tijdens de finaledag kun je clinics volgen en wedstrijdjes doen. Het wordt sowieso een leuke dag."

Cupcakes

Om zoveel mogelijk geld in te zamelen, heeft Isabella tijdens de projectafsluiting op haar school, de Mariaschool in Hoorn, cupcakes verkocht. Daarbij heeft ze hulp gekregen van schoolgenootjes Jessy (10), Levy (10) en Donna (11). Ook Isabella's zusje Felicia (8) heeft geholpen. Daarnaast zijn via de website van TeamLaLeague, waar Isabella een eigen pagina heeft, veel donaties binnengekomen. "In totaal zit ik nu op bijna tweeduizend euro", glundert Isabella. "Ik wil heel graag op 2500 euro uitkomen, dat is mijn doel."

Wie de actie van Isabella wil steunen, kan terecht op haar pagina via www.teamlaleague.nl/actie/isabella-tillemans . Op www.teamlaleague.nl is meer informatie te vinden over de voetbalprojecten.

Auto-puzzeltocht

OOSTERLEEK - De Evenementencommissie Oosterleek verzorgt ook dit jaar weer een autopuzzeltocht. Deze is 125 kilometer lang en gaat langs unieke plekjes in Noord-Holland. Al puzzelend gaan de deelnemers door dorpjes en mooie gebieden. Ideaal voor een vrienden- of familie-uitje. Vanaf zondag 5 mei is het mogelijk om deze autopuzzeltocht te rijden. Daarna kan dat op zondagen 12, 19 en 26 mei. Vanaf juni tot en met eind oktober kunnen liefhebbers elk weekend een tocht maken. Reserveren is noodzakelijk: 0229-503150. Starten kan op de zondag vanaf 11.00 uur. De kosten zijn 6,75 euro per persoon. Wie de vragenformulieren ingevuld inlevert bij Herbergh 't IJsselmeer in Oosterleek dingt mee naar de prijs die eind oktober bekend wordt gemaakt.

Kunstmarkt

WERVERSHOOF - In De Schoof, Kerkelaantje 1 in Wervershoof, vindt zaterdag 11 mei van 12.00 tot 17.00 uur een kunstmarkt plaats. Kunstenaars exposeren met onder andere schilderijen, keramiek, sieraden, dotpainting en houtbewerking. Gratis entree. Meer informatie: www.deschoof.net.                                

Pisa zoekt gastvrouwen en -heren

Wie komt het PISA-team versterken? (Foto: aangeleverd)

HOORN - Wie wil zich inzetten voor mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden? Inloophuis Pisa aan de Draafsingel 59 in Hoorn zoekt gastvrouwen en -heren.

Samen met collega's bieden gastvrouwen en -heren een luisterend oor aan mensen die bij Pisa binnenkomen en behoefte hebben aan een gesprek met iemand die hen begrijpt. De vrijwilligers zijn in staat om zo'n gesprek met compassie te voeren en informatie te verstrekken over wat Pisa te bieden heeft. Dat gebeurt veelal vanuit de sfeervolle villa, maar het kan ook voorkomen dat de vrijwilliger gevraagd wordt om mee te werken aan themabijeenkomsten, voorlichtingsbijeenkomsten, workshops, open dagen, verwendagen of informatiemarkten.

Eigenschappen

Betrokkenheid, goede sociale en communicatieve vaardigheden, gevoel voor humor, teamspirit en gastvrijheid zijn eigenschappen die de gastvrouwen en -heren in hun basispakket hebben. Bovendien zijn zij bereid om minimaal één dagdeel (liefst twee) per week in wisselende diensten van 4,5 uur aanwezig te zijn. In principe overdag, maar soms ook in de avond en in het weekend. Bovendien zijn de vrijwilligers bereid om ook ingezet te worden op andere locaties zoals Enkhuizen en het Dijklander Ziekenhuis.

Voordat de gastvrouwen en -heren van start gaan, volgen zij een driedaagse IPSO Basistraining en ook daarna krijgen zij ruim voldoende ondersteuning in de vorm van intern overleg en reguliere (bij)scholing.

Enthousiast geworden om eventueel deel uit te maken van het enthousiaste en betrokken team? Stuur dan een motivatie en curriculum vitae naar Wiek Luza: wiekluza@inloophuispisa.nl .

DEEN introduceert nieuwe slogan

Begin mei wordt de nieuwe slogan 'dat is lekker thuiskomen' geïntroduceerd. (Foto: aangeleverd)

REGIO - DEEN is een supermarkt met van oudsher een sterke binding met haar klanten. Maar wat maakt DEEN zo bijzonder en 'anders dan anderen' en waarom is het meer dan de moeite waard om bij DEEN boodschappen te doen?

"Als directie zijn wij van mening dat niemand dat zo goed onder woorden kan brengen als onze eigen klanten en collega's uit de winkels en van het hoofdkantoor", aldus Geertje Meijer. "Dus we hebben het gewoon aan ze gevraagd. Door klanten en medewerkers is uitgebreid gesproken over wat DEEN zo uniek maakt en hoe DEEN als supermarkt het verschil maakt. Belangrijke kenmerken van DEEN zoals betrokken, nuchter, vriendelijk, klantgericht en gezellig maken dat klanten en medewerkers zich altijd thuis voelen bij DEEN. Dat 'thuis voelen' is omgezet in een nieuwe slogan, 'DEEN, dat is lekker thuiskomen', waarmee we iedereen snel vertrouwd laten voelen."

Begin mei wordt de nieuwe slogan 'dat is lekker thuiskomen' geïntroduceerd. "Een zin die alles zegt over het gevoel dat klanten en medewerkers associëren met DEEN. Een zin die belooft dat iedereen zich altijd welkom voelt bij DEEN. Door vriendelijke medewerkers en in een winkel waar het prettig boodschappen doen is en waar iedereen vertrouwd is en de weg weet. Maar met de producten van DEEN is het ook altijd lekker thuiskomen. Omdat de prijs goed is en de lekkere en unieke producten thuis altijd in de smaak vallen."

Kortom, een slogan die meer dan de moeite waard is om groots te communiceren. "Voor het eerst komt DEEN op de televisie met een eigen commercial, waarin we laten zien waarom klanten en medewerkers zich thuis voelen bij DEEN en waarin onze eigen medewerkers een hoofdrol vervullen. De commercial wordt in mei uitgezonden bij de NPO en RTL." Naast tv worden ook radio en online video ingezet.

Dier van de week

Stoetel zoekt een geduldige eigenaar. (Foto: aangeleverd)

Stoetel zoekt een rustig thuis

HOORN - Stoetel is een lieve, gesteriliseerde poes van acht jaar oud. Ze is in het asiel terechtgekomen doordat haar eigenaar wegens ziekte niet meer voor haar kon zorgen.


Het is een zachtaardig maar schuchter poesje dat alleen haar eigen vrouwtje gewend is. Op haar vorige adres kon ze naar buiten, maar daar maakte ze weinig gebruik van omdat ze dat vaak te eng vond. Het dierentehuis zoekt voor Stoetel weer een absoluut rustig thuis, bij een geduldige eigenaar die zeker de eerste tijd niet teveel van haar verwacht en die het als een uitdaging ziet om haar uiteindelijk helemaal voor zich te winnen!

Poes Safira, het dier van vorige week, heeft een nieuw thuis gevonden.

Wie interesse heeft in Stoetel, kan contact opnemen met het Dierentehuis Hoorn: 0229-218197. Het asiel is gevestigd aan de Schellinkhouterdijk 1 in Hoorn en is dagelijks (behalve zondag) geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Scheepsjongens van Bontekoe

Drie spelers nemen het publiek mee op avontuur. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Vanaf mei gaan de trossen los van een gloednieuwe voorstelling: De Scheepsjongens van Bontekoe. Over de spannende reis naar Batavia met schipper Bontekoe naar het beroemde boek van Johan Fabricius.

Drie spelers nemen het publiek mee op avontuur, vriendschappen ontstaan, angsten worden overwonnen en keuzes moeten gemaakt worden. Hajo, Padde en Flor laten zien dat je vooral je dromen moet volgen. Er komt van alles langs: ontroering, ultieme blijdschap en de nodige humor. Deze avontuurlijke reis naar volwassenheid wordt begeleid met muziek en live gezongen liedjes.

Première: zondag 12 mei in Theater Het Pakhuis, Onder de Boompjes 21 in Hoorn, aanvang 13.00 en 15.00 uur.

Spastisch fantastisch

GROOTEBROEK - Hoe is het om als jongere een handicap te hebben? Hoe word je aangekeken en behandeld door kinderen? Vrijdag 10 mei geeft Lennart - vrijwilliger bij JC Inventas in Grootebroek - belangstellenden graag een kijkje in zijn leven. Hoe wordt hij aangekeken en hoe gaat hij hiermee om? Aan de hand van een presentatie, foto's, filmpjes en leuke en grappige anekdotes hoopt hij van jongeren respect te krijgen en ze bewust te maken van het leven met een handicap. Nieuwsgierig geworden? Lennart vertelt zijn verhaal in JC Inventas, Raadhuislaan 16 in Grootebroek.

Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis.

The Mordants in de Herbergh

The Mordants: Thea Ooms, Ed Goedhart, Fried Holtkamp, Herman Peerdeman, Co Bruijns en Dick Koster. (Foto: aangeleverd)

OOSTERLEEK - De formatie The Mordants treedt zondag 5 mei op in Herbergh 't IJsselmeer met nummers uit de jaren zestig en zeventig. Aanvang 14.30 uur, entree zes euro. Meer informatie: 0229-503150.

Plantjesmarkt Willibrordusschool

BOVENKARSPEL - De Willibrordusschool aan De Bouw 64 in Bovenkarspel houdt woensdag 8 mei haar jaarlijkse plantjesmarkt. Leerlingen zorgen voor zang- en dansoptredens. Naast de plantjes worden ook tweedehandsboeken verkocht en er is een rad van fortuin waarbij prijzen te winnen zijn. Van 10.00 tot 12.00 uur zetten alle leerlingen hun beste beentje voor tijdens een doorlopende voorstelling met muziek, zang, dans en toneel. De plantjesmarkt is geopend van 9.30 tot 12.30 uur. Het assortiment bestaat uit talrijke soorten stekplanten. De opbrengst van de markt is bedoeld voor nieuwe leesboeken voor de schoolbibliotheek. Meer informatie: or@willibrordusbk.nl .

Vakantiespelen: Dijkgatbos als speelterrein

Zin in een week vol bosspellen en spannende thema's? Doe mee met de Vakantiespelen! (Foto: aangeleverd)

REGIO - De Vakantiespelen in het Dijkgatbos zijn bedoeld voor kinderen uit groep 3 tot en met 8 die zin hebben in een week vol bosspellen, spannende thema's, stokbrood bakken boven een kampvuur en glijden van de zeephelling. Kinderen die zich vóór 1 juni aanmelden, zijn verzekerd van een plek in de bus.

Wanneer doet welke woonplaats mee?

Week 30 (22, 23, 25 en 26 juli): Aartswoud, Hensbroek, Hoogwoud, Middenmeer, Obdam, Opmeer, Spanbroek, Wieringerwerf en Zuidermeer.

Week 31 (29 en 30 juli, 1 en 2 augustus): Abbekerk, Avenhorn, Benningbroek, De Goorn, Hauwert, Kreileroord, Medemblik, Midwoud, Nibbixwoud, Opperdoes, Slootdorp, Twisk, Ursem, De Weere en Zwaagdijk-West.

Week 32 (5, 6, 8 en 9 augustus): Andijk, Bovenkarspel, Den Oever, Grootebroek, Hem, Hippolytushoef, Hoogkarspel, Onderdijk, Schellinkhout, Spierdijk, Venhuizen, Wervershoof, Westerland, Westwoud, Wijdenes en Wognum.

Week 33 (12, 13, 15 en 16 augustus): Barsingerhorn, Berkhout, Enkhuizen, Grosthuizen, Kolhorn, Lutjewinkel, Nieuwe Niedorp, Oosterblokker, Oude Niedorp, Spierdijk, 't Veld, Winkel en Zwaagdijk-Oost.

Kinderen die al op de middelbare school zitten, kunnen meedoen aan een nieuw avontuur. Bij ExpeR wordt een week lang overleefd in het Robbenoordbos. Koken op zelfgemaakt vuur, slapen tussen de bomen en spannende proeven spelen. ExpeR is een leuke uitdaging voor jongeren tussen de dertien en vijftien jaar. Dit jaar vindt ExpeR plaats van 15 tot en met 19 juli. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.exper.nu. Verder is de organisatie op zoek naar leiding (vanaf zestien jaar) voor week 30 en 32. Kijk voor meer informatie op www.vakantiespelen.org. Kinderen die mee willen doen aan de Vakantiespelen kunnen zich opgeven via www.stichtingvakantiespelen.nl.

Vrijheid, een ondergewaardeerd begrip

Het is 5 mei: bevrijdingsdag. Bijna 75 jaar geleden werd ons land bevrijd van een verschrikkelijk regime. Dit door inmenging van anderen die ook de vrijheid hadden om dat niét te doen. En toch deden. Na verdrijving van de vijand konden de mensen weer vrij ademhalen. Vrijuit spreken. Vrijuit doen en laten wat ze wilden. De vrijheid hebben om keuzes te maken. Niet langer meer over je schouder achterom kijken.

Ik kan er maar niet aan wennen dat vrijheid zo'n ondergewaardeerde betekenis heeft. Velen beseffen niet, tenminste dat denk ik, wat het inhoudt. Met vrijheid is het net als met lucht. Je mist het pas als je het niet meer hebt.

Mogelijkheden

Afgelopen week heb ik weer met een 'vluchteling' gesproken. Of het een economische of andersoortige vlucht betrof bleef in het midden. We hebben twee keer aan hem gevraagd of hij voor de Islamgekkies gevlucht was, maar dat was maar gedeeltelijk zo, vertelde hij. Hij was voornamelijk gevlucht om de mogelijkheden die ontbraken in zijn eigen land. Weliswaar ook om religieuze redenen, maar vooral vanwege de vrijheid om hier, in het vrije westen, een eigen bedrijfje te stichten en om zaken te doen zonder inmenging van buitenaf. Ook dat is vrijheid.

Betekenis

De echte betekenis van vrijheid besef je pas als je het niet meer hebt. Veel immigranten komen en kwamen hierheen, gevlucht uit een geest-, handel- en vrijheidsonderdrukkend land en genietend van de vrijheid in het volle besef van de betekenis ervan. Helaas, zou ik bijna zeggen, hebben de kinderen van deze immigranten vaak niet door wat hun ouders achtergelaten hebben en waarderen deze vrijheid ook minder goed.

Goud

Ook voor onze kinderen telt helaas deze waarheid. Ze beseffen niet wat voor goud ze in handen hebben, totdat het ze afgepakt wordt. Vrijheid is ook de mogelijkheid om fouten te maken. Links zowel als rechts heeft tegenwoordig de neiging om hardere straffen te vragen en een strenger beleid. Waarbij het besef ontbreekt dat dit alleen maar kan leiden tot minder vrijheid. Er zijn nu eenmaal mensen die niet goed met de verworven vrijheden om kunnen gaan. Ik zou veel over hebben voor een oplossing zonder dat dit de vrijheid van anderen aantast.

Al honderden jaren zoeken mensen van allerlei pluimage hun heil in het vrije Nederland. Ik ben absoluut geen nationalist, maar stiekem ben ik daar trots op.

Koesteren

Laten we in vredesnaam deze vrijheid koesteren. Niet door te vechten of om het op te geven door het wegsturen van andersdenkenden, maar om het besef van vrijheid duidelijk te maken aan iedereen. Aan je buurman, je leraar, je collega, een toevallige passant, maar vooral aan je kinderen. Maar misschien is het al voldoende om het zelf echt te beseffen.

Bevrijdingsdag, 5 mei 2019. Gefeliciteerd. Zo lang het nog kan.

Het Park deze Week

(Foto: aangeleverd)

HOORN - Eindelijk. Peter Heerschop heeft het ministerschap aanvaard. Als De Minister van Enthousiasme gaat hij het land in en legt hij uit hoe je heel anders kunt kijken naar dingen die je tot nu toe heel zeker hebt geweten. Dat het leuk is om iets nieuws te leren. En dat dingen ook fout mogen gaan. En dat je daar best om mag schateren. Peter maakt als 'De Minister van Enthousiasme' de zware zaken van het leven een flink stuk lichter.

Schouwburg Het Park geeft twee maal twee kaarten weg voor deze voorstelling op zaterdag 18 mei om 20.15 uur. Stuur een e-mail voorzien van naam en adres naar winactie@hetpark.nl . Vermeld in het onderwerp: 'Park-actie Peter Heerschop'. Reageer uiterlijk dinsdag 7 mei. De winnaars ontvangen een reactie per mail. Kijk voor het volledige theaterprogramma op www.hetpark.nl.

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week op de IJsselmeerdijk in Scharwoude.

Ziet u wat er niet klopt aan de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het antwoord.


Dus 'like' de pagina en blijft tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

New Kids in Town

(Foto: Adobe Stock)

REGIO - Om de regio West-Friesland worden dagelijks kinderen geboren.

In West-Friesland/Groene Hart op Zondag verschijnt regelmatig een lijstje met de namen van baby's die er onlangs ter wereld kwamen.

Het Centrum voor geboortezorg in Hoorn verwelkomt deze week:

- Eleonora Merel Chihiro Lensen uit Zwaag, geboren op 25 april

Autowassen is een belevenis bij Carwash Hoorn

Alles onder één dak achter en grote capaciteit

HOORN - Carwash Hoorn is geen normale wasstraat; deze komt uit Las Vegas, met bijhorende show en allure. Sinds een week draaien de borstels en branden de lichtjes op de locatie naast McDonald's en Esso langs de A7 bij Hoorn. "Voor ons is het een droom die uitkomt", laat eigenaar Charl van Zijl weten.

Carwash Hoorn bestaat uit een vijftig meter lange baan waarlangs lichtgevende en knipperende borden, palen en bogen staan. De bestuurder kan de hele weg ontspannen in de auto blijven zitten om van het feest te genieten. Het is een Amerikaanse wasstraat, door Charl en zijn broer John persoonlijk gekocht op een beurs in Las Vegas. Charl: "Er zijn meer wasstraten die lichtjes hebben. In Europa worden ze ook gemaakt, maar deze is wel heel uitgebreid en de Amerikaanse sfeer past goed op de locatie." Al negen jaar keken de broers uit naar een geschikt stuk grond. "We zijn heel blij met deze geweldige plek," vervolgt Charl. "Er komt zoveel verkeer langs! Het is ook hartstikke leuk voor kinderen: eerst de auto schoonmaken, daarna gezellig een hamburger eten, of een lekker broodje bij de Esso."

In de straat kunnen per uur tachtig tot honderd auto's blinkend schoon gewassen worden. Per voertuig kost het ruim drie minuten. Na die belevenis kan de klant terecht bij een van de twintig overdekte stofzuigplekken om gratis het interieur van de wagen te zuigen. Ook kunnen klanten daar gebruik maken van een dashboardgun, om het dashboard stofvrij te blazen, en een automatische mattenreiniger. Als laatste wordt de klant gratis papier aangereikt om de laatste druppels van de sponningen te deppen. Afhankelijk van het gekozen programma, zijn de kosten voor zo'n grondige reiniging acht tot zestien euro. Zelf de bolide wassen hoort ook tot de mogelijkheden. Dat kan in de vijf ruime doe-het-zelf-boxen, waarvan er één ook plaats biedt aan hogere voertuigen. Deze wasboxen zijn 24/7 beschikbaar. Ook komen er wasmachines en een droger. Achttien kilo- en acht kilo-wasmachines en een achttien kilo-droger, waarmee slaapzakken, paardendekens, teamkleding en andere grotere wassen gewassen kunnen worden.

Carwash Hoorn heeft een leuke openingsactie: tot 31 mei 2019 kost een ritje door de wasstraat vijf euro. Carwash Hoorn is elke dag open van 08.00 tot 20.00 uur, en zondag van 10.00 tot 20.00. Het adres is Kleine Wijzend 3. Telefoon: 0229-220007. Meer informatie: www.carwashhoorn.nl .

Archeologen gezocht

BLOKKER - De grond onder je voeten is allesbehalve saai. Het is eigenlijk een hele wereld op zich. Er leven dieren en er zitten allerlei schatten in verstopt, maar ook afval. Weten wat er allemaal gebeurt onder de grond? Kom dan woensdag 8 mei een middagje speuren naar bodemvondsten bij MAK Blokweer, Kloosterhout 1-2 in Blokker. Deze activiteit is geschikt voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar. Zij gaan naar huis met hun eigen kistje vol schatten. Aanvang 14.00 uur. Aanmelden: 0229-266344 of info@mak-blokweer.nl. De kosten zijn 4,50 euro per kind (inclusief materialen).

Meer informatie: www.mak-blokweer.nl.

Vijftig jaar volleybalvereniging Simokos

(Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL - Volleybalvereniging Simokos viert in 2019 haar vijftigjarig bestaan. Om het jubileum te vieren, organiseert de vereniging verschillende activiteiten. Zaterdag 11 mei vindt het spetterende eindfeest plaats onder het motto 'The Orange of '69' in café de Paus in Lutjebroek.

Niet alleen de huidige (bestuurs-)leden en vrijwilligers, maar ook de oud (bestuurs-)leden, vrijwilligers, trouwe supporters en andere betrokkenen van Simokos sluiten daarmee het feestseizoen af. Op de website www.vv-simokos.nl kunnen belangstellenden kaarten bestellen. Een mailtje sturen kan ook: mail dan naar 50jaar@simokos.nl voor meer informatie.

Sportieve toekomst

Voor wie graag het jubileum wil vieren, maar niet in de gelegenheid is om bij de feestavond aanwezig te zijn, is van harte welkom op de receptie op donderdag 9 mei van 19.30 tot 21.30 uur in Sportcafé De Flint, Princenhof 6 in Bovenkarspel. Daar heffen betrokkenen van Simokos het glas op het prachtige verleden en op een sportieve toekomst.

Actief

Simokos is een actieve vereniging. Niet alleen in het feestjaar zijn er activiteiten voor de leden. Naast de reguliere trainingen en competitie organiseert Simokos ieder jaar aan het einde van het seizoen een volleybalkamp voor de jeugd. Ook organiseerde Simokos dit jaar voor de 41e keer het jaarlijkse Ries Bruijn schoolvolleybaltoernooi.

Oranje

De naam Simokos is een samentrekking van 'Sportiviteit Inzet Mentaliteit Oefening Kenmerken Ons Spel'. De vereniging is in 1969 ontstaan uit Ever Up (Bovenkarspel) en Union (Grootebroek). Simokos speelt sindsdien in het oranje, de reden van het motto van het eindfeest van het vijftigjarig bestaan.

Meer informatie over de volleybalvereniging is te vinden op www.vv-simokos.nl.

Levenskunst

HOORN - Niets is menselijker dan levensvragen te stellen. Hoe sta ik in de wereld? Hoe maak ik mijn keuzes? Wat vind ik écht waardevol en hoe breng ik dat in de praktijk? Deze vragen hebben alles te maken met levenskunst. Op zoek naar de antwoorden op deze vragen? Doe dan mee met de cursus Moderne Levenskunst in wijkcentrum De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn. In de levenskunst draait het om de vraag 'hoe moet ik leven?'. Veel filosofen hebben hierover nagedacht en geschreven, zoals Michel de Montaigne, Friedrich Nietzsche en Jean Paul Sartre. In de cursus maken deelnemers kennis met hen en lezen ze een aantal teksten. Centraal staan het belang van zelfkennis, het invullen van vrijheid en de betekenis van vriendschap. Docent Silvia Benschop leidt de cursus en vertelt over de teksten en filosofen middels presentaties en filmpjes. De cursus vindt plaats op woensdag 8, 15, 22 en 29 mei en 5 en 12 juni van 19.30 tot 22.00 uur. Aanmelden via www.cursushumanisme.nu.

Pijn binnenzijde knie? De podotherapeut kan helpen

Pijn aan de binnenkant van de knie is een aandoening die veel voorkomt en diverse oorzaken kan hebben. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Pijn aan de binnenkant van de knie is een aandoening die veel voorkomt en diverse oorzaken kan hebben. De pijn kan acuut optreden door een verdraaiing, botsing of val, maar kan ook constant aanwezig zijn door een chronische klacht.

Bij problemen aan de knie kan je het volgende ervaren: pijn en zwelling aan de binnenkant van de knie, instabiele knie, bewegingsbeperking en pijn bij bewegen, ochtendstijfheid en aanhoudend stijve knie, knie zit 'op slot'. De oorzaken van knieklachten zijn onder andere: overbelasting, een verkeerde knie- of voetstand, afwijkend looppatroon, verkeerd schoeisel of een letsel. Dit heeft tot gevolg bandletsel (kruisbanden, meniscus, gewrichtsbanden), spier- en peesoverbelasting, kraakbeenirritatie, slijtage en botvliesirritatie. De vele soorten knieklachten vragen om een juiste diagnose, om een passende behandeling met snel herstel mogelijk te maken. De podotherapeut kan de oorzaak van de pijnlijke knie achterhalen en opheffen. In verschillende situaties wordt samenwerking met andere zorgverleners gezocht. De behandeling van de podotherapeut kan bestaan uit een (schoen) advies, oefeningen, taping of corrigerende zolen.

De podotherapeut is dé specialist in de voetengezondheidszorg. Meer informatie: www.podotherapiewestfriesland.nl of www.podotherapiehoorn.nl .

Collecteorganisator Diabetes Fonds

WERVERSHOOF - Het Diabetes Fonds zet zich in voor onderzoek naar de genezing van diabetes en betere behandelingen, zoals de kunstalvleesklier. Wie helpt mee? Het Diabetes Fonds is op zoek naar een collecteorganisator in Wervershoof en omstreken. De collecteweek is van 28 oktober tot en met 2 november. De collecteorganisator is de onmisbare schakel tussen de collectanten en het Diabetes Fonds. Hij of zij houdt zich onder andere bezig met het indelen van de looproutes, het bestellen en verdelen van collectematerialen en het tellen van de collecteopbrengst. Interesse? Aanmelden kan via www.diabetesfonds.nl/collecte. Liever collecteren? Mail naar collecte@diabetesfonds.nl of bel 033-4622055.

10 / 16

Vastgoeddeal verkoopt gratis woning

Nieuwkomer in de makelaardij Jorrit Vriend slaat samen met ervaren makelaar en taxateur Lia Groot van Vastgoedhuis een nieuwe weg in. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Nieuwkomer in de makelaardij Jorrit Vriend slaat samen met ervaren makelaar en taxateur Lia Groot van Vastgoedhuis een nieuwe weg in. Vanaf nu is het mogelijk om gratis de woning te verkopen! Uiteraard met een persoonlijke en professionele dienstverlening die de klant mag verwachten van een makelaar.

Vastgoeddeal zorgt voor een waardebepaling van de woning, professionele foto's en plattegronden, een online inzichtelijk verkoopproces en een verkoopbox met daarin het verkoopbord, posters en flyers. Alle woningen worden daarnaast geplaatst op Funda en andere woningplatformen. Alles in overleg met de verkopers, goede communicatie staat op nummer één bij dit familiebedrijf.

Geen doorsnee makelaar

De gratis dienstverlening is niet het enige waarin Vastgoeddeal zich onderscheidt van de doorsnee makelaar. Bij Vastgoeddeal worden de woningen verkocht middels een online biedingsplatform. Dit maakt het verkoopproces van woningen volledig transparant, alle biedingen zijn online inzichtelijk en alle potentiële kopers hebben gelijke kansen. Het online bieden start doorgaans met een open huis, hierdoor krijgt de woning extra aandacht. Voor de verkoper resulteert deze werkwijze in de hoogst haalbare prijs voor de woning. Ook leuk; de verkoper wordt bij ieder bod op de hoogte gebracht middels een mail- of sms-bericht.

Maar hoe kan Vastgoeddeal bestaan als de dienstverlening gratis is? Dat antwoord is simpel: de kosten zijn voor de koper. De makelaarskosten worden meegenomen in het biedingsproces en zijn onderdeel van de totale koopsom. Waarom betalen voor het verkopen van een woning als het ook gratis kan?

Vraag vrijblijvend meer informatie op: info@vastgoeddeal.nl of 0226-357722.