Haarlems Nieuwsblad

23 mei 2019

Haarlems Nieuwsblad 23 mei 2019


Kleverparkfestival bestaat 35 jaar

Een drukke editie van het Kleverparkfestival 2018. (Foto: Archief Rodi Media/Nigel Janssens)

Door Jacques Poell

HAARLEM - Een romance tussen het meisje op kamers boven de bloemist en de kantoorboekhandelaar aan de overkant, een vakantie in Frankrijk en de stedenband tussen Haarlem en Angers: de ontstaansgeschiedenis van het Kleverparkfestival is net zo bijzonder als het festival zelf, dat op zaterdag 25 mei zijn zevende lustrum viert.

Ode aan Oda

Toen Oda Nelissen na een verblijf van meer dan een jaar als au pair in het Franstalige deel van Zwitserland terugkeerde naar Haarlem, zocht en vond zij een kamer niet ver van haar ouderlijk huis aan de Verspronckweg: boven bloemist Henk Nap aan de Kleverparkweg. Recht tegenover de winkel van Jaap de Ruyter, handelaar in kantoorartikelen en rookwaren. Een paar jaar later waren Oda en Jaap getrouwd en vierde het paar vakantie in Frankrijk, waar ze terechtkwamen in Angers. We schrijven het jaar 1979.

Lees verder op pagina 3

Roy uit Haarlem

met zijn collectie

op televisie

Inschrijving achtste Avond4daagse

nu van start

Bloemetjes uitgereikt aan buurtbewoners dichtbij Fjord

Cultuur en uitgaan

in Haarlem

en de regio

Klim naar het licht populair

De kathedraal van bovenaf gezien. De brug en het uitzicht trekt vele bezoekers uit de regio. (Foto: PR )

HAARLEM - De toren- en gewelventocht Klim naar het licht in de KoepelKathedraal van Haarlem is een groot succes. Sinds de start op 1 mei zijn al 10.000 kaarten verkocht. Voorzitter Wim Eggenkamp van Stichting Kathedrale Basiliek Haarlem spreekt van een uitstekende start.

Tienduizendste kaartje inmiddels verkocht

(Foto: )

Klim naar het licht duurt naar verwachting tot eind juli. Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo mikt op 50.000 bezoekers die kennis willen maken met de culturele schatten, binnengalerij, bijzondere trappenhuizen en architectuur van de kathedraal. Maar omdat de teller na ruim twee weken al op 10.000 staat, sluit voorzitter Wim Eggenkamp niet uit dat de aanvankelijke prognose naar boven toe moet worden bijgesteld: De mensen die de tocht al hebben gemaakt zijn razend enthousiast. Je ziet dat terug op onder meer social media. We hopen de opgaande lijn de komende maanden door te trekken."

De Klim naar het licht kan zowel individueel als in groepsverband worden gemaakt. De laatste tijd tonen steeds meer scholen uit Haarlem en omstreken belangstelling voor het project. Het advies aan hen is om vanwege de massale toeloop vooraf via de website kaartjes te kopen.

De KoepelKathedraal staat met de Sagrada Familia, de Sacré-Coeur, de Westminster Cathedral en de Basiliek van Koekelberg in de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950. De kathedraal is ontworpen door Joseph Cuypers en ongeveer zo groot als de Notre Dame in Parijs. De kerk telt 12 grote en kleine torens en een koepel van 65 meter hoog en bevat bouwstijlen als neogotisch, neoromaans, Jugendstil en stijlelementen van de Amsterdamse School en Berlage.

https://www.koepelkathedraalhaarlem.nl/

Verhalen gezocht van (oud)bewoners van het Dolhuys

(Foto: )

HAARLEM - Het Dolhuys museum van de geest viert dit jaar haar 700-jarig bestaan. In dit jubileumjaar viert het museum de start van een volledige museale vernieuwing, maar blikt het ook terug op 700 jaar zorg voor de geest. Het Dolhuys heeft al eeuwenlang een belangrijke zorgfunctie in Haarlem. Eerst als dol-, pest- en leprooshuis en later als crisisopvang, woonplek voor ouderen en als kindertehuis. Een plek die een bijzondere soms zelfs cruciale rol speelde in het leven van veel mensen, een plek waar verhalen zijn gemaakt. Het Dolhuys hoort graag van oud-bewoners, oud-medewerkers (of familie van) en buurtbewoners van het Dolhuys die deze verhalen en/of fotos willen delen. De staf is benieuwd naar alle verhalen. Deel uw verhaal via reserveringen@hetdolhuys.nl. Verhalen kunnen ingestuurd worden tot 30 juni 2019.

(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )

Instrumenten voor blinde muzikanten in Mutare

HAARLEM - Duizend euro voor de 'Unique Giants Band' van blinde muzikanten in de Haarlemse zusterstad Mutare. Dat bedrag brachten de bezoekers van een benefietconcert in de Pletterij dit voorjaar bijeen dankzij het belangeloze optreden van de Haarlemse bands Dinanga, MacHielo and the Mystery Guest Band en Itchy Donkey. Vrijdag 24 mei overhandigt de Stedenband Haarlem-Mutare in het Kweekcafé de cheque aan haar speciale gast Elizabeth Muusha, directeur van de National Gallery in Mutare.

Dinanga speelde vorige week vrijdag belangeloos in het Kweekcafé tijdens de opening van de tentoonstelling Haarlem Duurzaam en Circulair. De band bestaat uit Rebecca Wakuteka (leadzangers, gitaar), Ed O'Sullivan (zang, ukelele), MacHielo (zang, leadgitaar), Raymond Robart (percussie) en Eric van Drunen Littel (zang, bas, basdrum).

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Elizabeth Muusha is tot 26 mei in Haarlem op uitnodiging van de Stedenband. Zij legt contacten met kunstenaars en kunstinstellingen over mogelijke projecten en samenwerking. Leidraad is de gedachte om via kunst en cultuur de duurzame ontwikkelingsdoelen op een aansprekende manier aan de orde te stellen.

Haarlem Duurzaam en Circulair

Met de expositie Haarlem Duurzaam en Circulair die tot 30 juni in het Kweekcafé blijft, vraagt de Stedenband aandacht voor kunstenaars die zich inzetten voor een duurzame wereld en daar een statement over geven. Er is werk te zien van kunstenaars uit Nederland, Duitsland en Zimbabwe: Ap Esenbrink, Sandra di Lello, Laura Baar, Mari Terauchi, de Stichting Juttersgeluk, Stichting MooiZooi, L. Gusinyo, Lovemore Kambudzi, Clive Mukucha en Sarah van den Akker.

Kleverparkfestival 35 jaar

Hopelijk is het komend weekend ook terrasweer. (Foto: Ad Timmers)

Vervolg voorpagina -

'Iets braderie-achtigs'

Angers – was dat niet de stad waarmee Haarlem een jumilage onderhield? Veertig jaar na dato haalt Oda de Ruyter herinneringen op: "Daar is het idee geboren. Henk Nap en andere Kleverparkse voortrekkers schaarden zich enthousiast achter het initiatief. Intensieve contacten met de toenmalige ambassadrice van Haarlem in Angers, Wilma Hoekwater, volgden.

De Franse tegenhanger werd niet lang daarna gevonden: de winkeliersvereniging van de Rue Bressigny. In mei 1984 ging in het Kleverpark de eerste editie van 'De Franse markt' van start. In september volgde een Nederlandse variant in de Rue Bressigny.

"Wat de Franse markt bij ons echt Frans maakte, waren demonstraties van artisans: pottenbakkers, steenhouwers en dergelijke.

Généviève

In die beginjaren kwamen de winkeliers uit beide landen bij elkaar over de vloer, tijdens de festiviteiten overnachtten ze in elkaars huizen. "Gérard en Nicole. En Généviève – alleen die naam al: wat een mooie herinneringen!", verzucht Oda.

Na een jaar of vijftien was de 'sjeu' er vanaf. De Rue Bressigny raakte langzaam in verval, terwijl het Kleverpark juist floreerde.

Oda: " De Franse markt hebben we omgedoopt in 'Kleverparkmarkt', en later in 'Kleverparkfestival'. We gingen ons veel meer richten op gezinnen: ouders met hun kinderen."

Kleverparkfestival

* Tientallen kramen en kinderactiviteiten (zweefmolen, treintie)

* Muziekoptredens van Trafassi, DJ's, en anderen

* Markt tot 17.00 uur; aansluitend feest tot 20.00 uur

* Speciale fietsenstalling op de hoek met de Velserstraat

Lezing commandant Gemmeker

HAARLEM - Donderdag 23 mei geeft Ad van Liempt in de Kennemer Boekhandel een lezing over zijn nieuwe boek Gemmeker, commandant van kamp Westerbork. Gemmeker was verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan tachtigduizend joden vanuit Westerbork naar de vernietigingskampen. Ad van Liempt deed diepgaand onderzoek naar de zogenaamde ‘gentleman-commandant'. Het resultaat is een biografie van een sluwe schrijftafelmoordenaar, een verhaal vol cynisme en machtsmisbruik. Aanvang 20.00 uur. Kleverparkweg 3 Haarlem. Kosten 7,50.

Roy met collectie in 'Verzamelkoorts'

Roy uit haarlem met verzameling oudeschildersambacht te zien in verzamelkoorts (Foto: PR)

HAARLEM - Roy Maurer uit Haarlem is met zijn verzameling oude schildersambacht te zien in het SBS6-programma Verzamelkoorts! Kim-Lian van der Meij zocht Roy thuis op en ging met hem in gesprek over zijn drijfveren en het verhaal achter deze bijzondere verzameling. Maandagavond 27 mei is de ontmoeting tussen Kim-Lian en verzamelaar Roy te zien in een gloednieuwe aflevering Verzamelkoorts! bij SBS6.

Roy Maurer uit Haarlem vond het een mooie ervaring om aan het programma mee te werken en kijkt ernaar uit om zijn verzameling op 27 mei met de rest van Nederland te delen: Mijn hele zolder staat vol met schilders-voorwerpen uit de vorige eeuw. Het pronkstuk van mijn verzameling is een hele oude verfpot uit 1850, die heeft een extra bijzondere plek. Dat zul je in de aflevering wel zien. De opnamedag met Kim-Lian was enorm gezellig! Heel leuk om mijn verzameling op deze manier aandacht te geven!

Verzamelkoorts

In een nieuw seizoen van Verzamelkoorts! gaat Kim-Lian van der Meij weer op zoek naar de meest fanatieke en bijzondere verzamelaars van Nederland, die van hun huis vaak een museum maken. Op maandagavond 27 mei is het de beurt aan Roy Maurer uit Haarlem en nog vier andere Nederlandse verzamelaars. Ook is in deze aflevering politicus Henk Krol te zien met zijn Le Petit Prince-verzameling.

BankGiro Loterij partner

Verzamelkoorts! wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Met het programma Verzamelkoorts! wil de BankGiro Loterij laten zien wat de waarde van kunst en cultuur is voor mensen. Verzamelkoorts! wordt geproduceerd door Talpa Producties en is tot en met maandag 3 juni wekelijks om 21.30 uur te zien bij SBS6.

Meet & Greet Annet Schaap

(Foto: )

HAARLEM - Op zaterdag 8 juni van 11.00 tot 12.00 uur vieren wij samen met Annet Schaap het verschijnen van haar nieuwe boek De boom met het oor. Ontmoet de Gouden Griffel winnares (Lampje) bij De Vries Van Stockum in Haarlem en geniet mee van de muzikale presentatie van Frederike de Winter.

Met Lampje debuteerde Annet Schaap (1965) als schrijver. Daarvoor was ze al bekend als succesvolle illustrator van wel 250 kinderboeken, maar aan het schrijven van een kinderboek waagde ze zich nog niet. Tot ze op reis in Amerika een eenzame, grijze vuurtoren zag waarbij ze wel een kinderboek moest maken. Annet Schaap wilde altijd al tekenaar worden, of schrijver, of ontdekkingsreizigster. Haar boek Lampje is bekroond met de Gouden Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs en de Nienke van Hichtum-prijs. Recent verscheen haar boek De boom met het oor met illustraties van Philip Hopman.

Annet Schaap. (Foto: Bonnita Postma )

De boom met het oor

Een kleine jongen kan niet wachten om na schooltijd te vertellen wat hij die dag voor bijzonders heeft ontdekt. Maar zijn ouders zijn aan het werk en om hem heen heeft iedereen het te druk om naar de jongen te luisteren. Zelfs de vogels, insecten en honden in het park hebben geen tijd voor hem. Wel vertellen ze over de allerhoogste boom van het park. Want wat de mensen niet weten, maar alle dieren wel, is dat er in de stam van de boom een oor zit. Een oor dat echt luistert…

Aanmelden

Toegang: Gratis Aanmelden: kinderboeken@devriesvanstockum.nl Locatie: De Vries Van Stockum, Gedempte Oude Gracht 27 in Haarlem

Best bekeken online

Check de website voor al het Haarlemse nieuws. (Foto: Lenna van den Haak | Rodi Media)

Op onze website, www.rodi.nl/regio/haarlem, plaatsen wij dagelijks artikelen. Artikelen die voor een groot deel ook in de krant terecht komen, maar ook artikelen die de krant niet halen, krijgen hier een plekje.

De best gelezen artikelen van de maand mei waren:

1.[VIDEO] Haarlemmers in extase na de bevrijding in 1945 620

2.[Foto's] Bevrijdingspop 2019, was jij erbij? 430

3.Te koop... Dat komt voor de bakker... ahum 291

4.[VIDEO] Presentatie concept ontwikkelvisie Orionzone 256

5.[VIDEO] Hoe zagen we de toekomst van het circuit in 1981 234

6.Ontdekkingstocht door de Vijfhoek met portretten van buurtbewoners 193

7.Proef geslaagd: al meer dan 1000 ritten Zoefzoef 110

8.1963,- euro opgehaald voor Hart voor CF 100

9.Felicitaties aan Zandvoort maar zorgen om milieu 89

10.James wint paasactie 87

Wij plaatsen onze artikelen ook zo veel mogelijk webfirst; dit betekent dat het laatste nieuws als eerste op onze website staat. Neem dus geregeld een kijkje op onze website (ook vanwege de agenda) en volg onze Facebookpagina 'Nieuwsblad Haarlemmermeer' waar wij veel linken plaatsen naar onze artikelen.

Te koop... Dat komt voor de bakker... ahum

Deze woning zoekt een nieuwe eigenaar. (Foto: Google Maps)

HAARLEM - Bouwkrot te koop in de Bakkerstraat Haarlem. Welke klusser voelt zich aangesproken? Het huis is van jou voor nog geen ton. Geen geld toch? Op Funda wordt het huis gezien als een "potentiëeltje" en bestaat uit twee verdiepen en een achtertuin.

Wil je het huis naar binnengaan? Bedenk er dan een deur bij, want deze zit er nu namelijk nog niet in. Net als ramen. Daarnaast is de woning niet geïsoleerd en moet het huis van beneden naar boven verbouwd worden. Echt leefbaar is het nog niet, maar voor iemand die wel van een uitdaging houdt is dit dit een gouden kans.

Kijk voor meer informatie over het huis op Funda

Pianoduo Beth & Flo in Dorpskerk

pianoduo Beth & Flo Nanieke van den Berg

BLOEMENDAAL - Pianoduo Beth & Flo, twee eigenzinnige pianistes met gevoel voor theater, geven op zondag 2 juni om 15.00 uur een concert in de Dorpskerk te Bloemendaal. Hun optreden houdt het midden tussen een traditioneel concert en een cabaretprogramma.

Elsbet Remijn en Claudette Verhulst, alias Beth &Flo, zijn perfect op elkaar ingespeeld. Hun missie is om klassieke muziek toegankelijk te maken voor iedereen. Hun voorstelling Rachtime, geregisseerd door Elisabeth Boor, omvat een zeer afwisselend programma. Rachmaninov, Saint-Saëns en Gershwin komen voorbij, evenals het beroemde symfonische gedicht De Moldau van Smetana.

Kaarten € 12,- Kinderen t/m 12 jaar € 6,-.

Voor informatie en kaartverkoop zie: www.dorpskerkbloemendaal.nl.

Rondleidingen door Paviljoen Welgelegen

Het Provinciehuis. (Foto: PR)

HAARLEM - Wie altijd al de statige buitenplaats Welgelegen heeft willen bezoeken, heeft vrijdag 24 mei een unieke kans. Dan organiseert de provincie Noord-Holland de hele dag gratis rondleidingen. Bezoekers kunnen dan op plekken komen die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek.

De rondleiders nemen bezoekers mee in de bewogen geschiedenis van het bijzondere pand. Waarom koos bankier Henry Hope bijvoorbeeld voor deze plek? En waar sliepen koning Lodewijk Napoleon en Wilhelmina van Pruisen, de moeder van koning Willem I? Uiteraard staan ze ook stil bij de huidige functie van het gebouw: het is de zetel van het provinciebestuur van Noord-Holland. De rondleidingen duren anderhalf uur en starten om 11.00 uur, 14.00 uur, 16.00 uur en 19.00 uur. Meelopen kan uitsluitend na aanmelding vooraf op www.noord-holland.nl/rondleidingmei2019.

Lezing Van den Eijnde

HAARLEM - Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de bekende Haarlemse beeldhouwer Hendrik van den Eijnde geboren werd. De Historische Vereniging van Heemstede-Bennebroek, het ABC Architectuurcentrum en de Historische Vereniging Haerlem herdenken deze beeldhouwer in een gezamenlijke tentoonstelling in het ABC. Tevens worden er een aantal themabijeenkomsten georganiseerd.

Op donderdag 23 mei wordt er om 20.00 uur in de Sociëteit Vereening aan de Zijlweg 1 in Haarlem een lezing verzorgt over deze beeldhouwer en zijn beelden. Spreker is de bekende Haarlemse kunsthistoricus en curator van het Frans Hals Museum, de heer Antoon Erftemeijer.

In deze lezing zal aandacht geschonken worden aan zijn beelden in Heemstede, Haarlem, Bloemendaal en Driehuis en diverse andere beelden in binnen- en buitenland zoals het van Heutszmonument in Jakarta en het Hollandmonument in Battery Park in New York. Kaarten voor deze lezing zijn aan de zaal verkrijgbaar á 5, - euro voor de leden van de Historische Verenigingen, het ABC en de Sociëteit. Niet leden betalen 7,50 euro. Aanvang 20.00 uur.

BioMarkt

Bezoek de biomarkt op het voorterrein van de Haarlemmer Kweektuin. (Foto: PR )

HAARLEM - Op het voorterrein van de Haarlemmer Kweektuin wordt op 1 juni een bioMarkt georganiseerd. De markt is tussen 10.00 en 15.00 uur. Je kunt er terecht voor allerlei biologische, glutenvrije of duurzaam geproduceerde producten. Bv groente, brood, gebak, kaas, worst, jam, honing,wijn, bier, olijfolie en azijn, zero waste verpakkingen en waterzuiveraars. Het is behalve voor je zaterdagse boodschappen doen op de markt ook een gezellige plek om wat te eten en te drinken.

Haarlemmer Kweektuin, ingang Kleverlaan 9. www.haarlemmerkweektuin.nl

Heel Haarlem in Beweging

Olga Commandeur zet iedereen aan het bewegen. (Foto: Bart van Vliet)

HAARLEM - Voor de oudere inwoners start er in juni een Haarlemse variant van Nederland in Beweging in Haarlem-Oost. In plaats van voor de tv mee te doen kan iedereen live dezelfde oefeningen doen, samen met andere inwoners van Haarlem. Met onze eigen 'Olga Commandeur' starten we elke les met een warming-up en een cooling down na afloop, om vervolgens gezellig een kopje koffie of thee te drinken. Elke dinsdag van 9:15 uur – 10:15 uur bij Sportclub Haarlems Oost, Byzantiumstraat 74. Dinsdag 4 juni is de eerste les. Voor iedereen is de eerste les gratis en daarna zijn de kosten voor 12x €24 voor Haarlem Pas houders is het gratis. Voor meer informatie en aanmelding voor de proefles neem contact op met Lucia Grooff: Lgrooff@sportsupport.nl of 023 303 72 38.

N.O.G. en Vitaal geven een Lente-Concert

HAARLEM - Het N.O.G.Concertkoor uit Haarlem en het Velser Seniorenkoor Vitaal uit IJmuiden geven op zondag 26 mei voor de tweede keer, een DUO CONCERT in de St.Agathakerk, aan de Grote Krocht 45 te Zandvoort. Aanvang is om 14.30 uur. Het programma bestaat uit werken van o.a: Vangalis, Denver, Cohen, Mozart, Lloyd Webber, Puccini, Strauss. Ook werken de solisten Ineke Groen, sopraan, Bert Bergshoeff, tenor en Wim de Vries, bariton mee aan dit concert. Het geheel wordt begeleid aan de vleugel door Elizabeth Scarlat. De algehele leiding van dit concert is in handen van dirigent Wim de Vries. Kaarten á 10,- euro zijn verkrijgbaar vanaf 13.30 uur aan de zaal op de uitvoeringsdag.

Indringende voorstelling over dementie

In De Luifel is een solovoorstelling te bezoeken over dementie. (Foto: PR)

HEEMSTEDE - Nobilis Thuiszorg verzorgt woensdag 19 juni om 14.00 uur een themamiddag in De Luifel aan de Herenweg 96 met een voorstelling over dementie.

'Is dat uw moeder'

Steeds meer mensen krijgen in hun nabijheid te maken met dementie. Het is heftig om dat in de eigen omgeving mee te maken. Woorden die bij dit proces passen, zijn angst, verlies, acceptatie en schaamte. De bekende Haarlemse theatermaker Marijke Kots speelt op deze Nobilis Thuiszorg themamiddag haar solovoorstelling 'Is dat uw moeder?', een voorstelling over de moeite en schaamte die sommigen voelen bij het dementeringsproces van een dierbare. In dit geval, wat er gebeurt met de dochter als zich bij haar moeder de ziekte van Alzheimer openbaart. Deze indrukwekkende middag wordt aangeboden door Nobilis Thuiszorg. Toegang is vrij. Aanmelden is gewenst en kan via info@nobilis.nl of 023-5100333.

Wijkmarkt bij de Hamelink

HAARLEM - Met een natte vrijmarkt op koningsdag achter de rug, grijpt de Slachthuisbuurt de kans om opnieuw spulletjes van thuis op straat te verkopen. Op woensdag 29 mei, van 12.00 – 16.00 uur. Buurtbewoners die graag van hun boeken, servies, platen, speelgoed, planten, huishoudelijke apparatuur en nog veel meer af willen, kunnen terecht op Noormannenstraat 1 bij activiteitencentrum de Hamelink. Leg je spullen op je kleedje. Of heb je liever een kraam? Neem contact op met de sociaal werkers van DOCK die dit initiatief ondersteunen. Zij hebben vier kramen beschikbaar voor buurtbewoners. Informatie bij Suzanne van Rijn, sociaal werker. Bel 06-518 689 31 of mail svrijn@dock.nl.

Achtste Wandel4daagse Haarlem

Wandelvierdaagse in Haarlem. (Foto: PR)

HAARLEM - "Mooiste 4 daagse"In Haarlem en omgeving kijk je echt je ogen uit. Vier dagen door verschillende landschappen. Over de Boulevard tussen Bloemendaal en Zandvoort. Door Spaarnwoude, Spaarndam, Penningsveer. Langs de Spaarne en de Mooie Nel. Op andere dagen door het duin- en bosgebied bij Overveen, Bloemendaal, Santpoort en landgoed Beeckestijn. De laatste dag naar de Molenplas en omgeving met op de terugweg via de Haarlemmerhout met het Provinciehuis, teveel om op te noemen. Niet onbelangrijk is de ligging van de start- en finishlocatie op een steenworp afstand van de het treinstation Bloemendaal. Komt u met de auto. Bij het Kennemersportcenter kunnen meer dan 1000 auto's gratis parkeren.

Het is al weer bijna 8 jaar geleden dat op 8 mei 2012 de eerste wandel4daagse van Haarlem plaats heeft gevonden. Dit wandelevenement laat jaarlijks deelnemers de prachtige en veelzijdige omgeving van Haarlem beleven. Maar ook binnen de stadswallen biedt de hoofdstad van Noord-Holland veel moois. De Wandel4daagse Haarlem wordt dit jaar georganiseerd van donderdag 30 mei t/m zondag 2 juni. Vier dagen achter elkaar voor bijna iedereen. Er is keuze in 6 afstanden, 10 km, 15 km, 20 km, 25 km, 30 km en 40 km. De organisatoren houden rekening met een deelnemersaantal rond de 1000 deelnemers en rekenen op vele mensen uit Haarlem, Heemstede, Bloemendaal, Velsen, IJmuiden en Hoofddorp, die voor het eerst aan een Wandel4daagse willen meedoen. Wilt u een dagje meehelpen in de organisatie als vrijwilliger? Bijvoorbeeld op een stempelpost, u bent van harte welkom.Voor verdere informatie verwijzen wij naar de website www.wandel4daagsehaarlem.nl. Inschrijven kan bij de starttafel.

Duurzame vakantiehuizen in Randstad zijn hot

Een impressie van Droompark Buitenhuizen. (Foto: PR)

VELSEN-ZUID - Terwijl begrippen als duurzaam en gasloos op de gewone woningmarkt nog goed tot ontwikkeling moeten komen, is het al mogelijk een gasloze vakantiewoning aan te schaffen. En ook nog op een unieke plek: een groen gebied nabij Amsterdam en Haarlem. Zowel geïnteresseerden in een eigen vakantiehuis als investeerders tonen veel belangstelling voor deze slimme ontwikkeling. Verwacht wordt dan ook dat in het weekend van 25 en 26 mei, wanneer de verkoop start, veel vakantiewoningen gekocht worden.

Het gaat om veertig direct aan het water gelegen woningen die de laatste bouwfase vormen op een modern en verzorgd recreatiepark: Droompark Buitenhuizen. Verscholen in het groen in stadspark Spaarnwoude en aan de rand van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Combinatie natuur en steden

Volop natuur rondom dus, maar ook met steden als Amsterdam, Haarlem en IJmuiden in de buurt. Die combinatie van ontspannende natuur en prikkelende steden op het gebied van cultuur en vertier dichtbij, maken de ligging uniek en begerenswaardig.

State-of-the-art

Er zijn drie typen woningen, alle gasloos, en vervaardigd met gebruikmaking van duurzame en onderhoudsarme materialen. Hun ligging en state-of-the-art uitvoering zorgen dat deze ultramoderne, lichte vakantiewoningen interessante verhuurmogelijkheden bieden.

Sterk in ontwikkeling

Het maakt de woningen bovendien erg geschikt als investering. Zeker nu door de geopolitiek het beleggen onder druk staat en de banken nauwelijks rente bieden, is de markt van recreatiewoningen een slim alternatief en sterk in ontwikkeling.

Inschrijving

Droompark Buitenhuizen stelt geïnteresseerden zaterdag 25 en zondag 26 mei (11.00 tot 17.00 uur) in staat een kijkje te nemen op het park, informatie over de woningen in te winnen en voor inschrijving voor dit nieuwe project.

Informatie bij de accountmanager Johannes Meijer, 06-23056549 en

www.droomparken.nl/buitenhuizen

Droompark Buitenhuizen
Buitenhuizerweg 2
1981 LK
Velsen-Zuid

Genieten van het weer en de Generaal Cronjéstraat

Gezellig winkelen en genieten in de Cronjé. (Foto: Rowin van Diest)

Door Lenna van den Haak

HAARLEM – De zon schijnt. Nederland wint het Eurovisie Songfestival en haalt de Formule 1 terug naar Zandvoort. Het leven is mooi en de toekomst ziet er stralend uit. De Generaal Cronjéstraat ligt er ook weer mooi bij voor al het winkelend publiek. De stoepen zijn geveegd en de planten staan verzorgd in de bakken. De etalages stralen elegantie uit en de winkeliers maken zich op voor een mooie zomer. Winkelen in de Cronjë is nog nooit zo leuk geweest

Heerlijk bijkomen op het terras in de Generaal Cronjéstraat (Foto: Rowin van Diest)
Altijd bedrijvigheid in de Cronjé. (Foto: Rowin van Diest)
(Foto: Rowin van Diest)

De lang winkelstraat in Haarlem-Noord ligt er tevreden bij. De werkzaamheden zijn voorbij en de winkeliers zijn in de voorbereidingen voor de lange zomer die ons te wachten staat. De Cronjéstraat is met 150 winkels een van de langste winkelstraten van Nederland. Een dagje winkelen is zeker aan te raden. De diversiteit is ontzettend groot. Van een ambachtelijke bakker tot gerenommeerde beddenzaak. Van elektronica tot schoenen en kleding, alles is te vinden in de Cronjé. Grote winkelketens worden afgewisseld met kleinere boutiekjes of speciaalzaken. Dat maakt winkelen in deze winkelstraat zo leuk.

Generaties

Wat ook grote aantrekkingskracht heeft is het feit dat veel ondernemers zelfstandig, plaatselijk en lokaal zijn. Sommige winkels zijn al decennia in de straat gevestigd en vaak overgegaan van ouders op kinderen. Dat 'familie' gevoel is sterk en zeker te voelbaar in de Generaal Cronjé. Omdat de straat gevestigd is in een grote woonwijk komen er ook verschillende generaties winkelen. De sociale cohesie is groot en voelbaar. Gezinnen met kinderen komen graag een middagje shoppen en wandelen door de Cronjé. Wat de diversiteit nog groter maakt is het feit dat er ook diverse horecazaken te vinden zijn. Maak een rondje Cronjé en stop langs een van de gezellig aangeklede lunchrooms of broodjeszaken. Sommigen zijn zelfs voorzien van terras. Wat is heerlijker dan genieten op het terras met een latte of cappuccino.

Prettig bereikbaar

Cronjé is prettig bereikbaar door de aanwezigheid van de grootste parkeergarage van Haarlem. Maar ook de trein is een fijn vervoersmiddel, aangezien het NS-station van Haarlem op loopafstand van het winkelcentrum is. En terwijl de consument ook nu shopt en geniet, zijn de ondernemers en winkeliers druk bezig met het opzetten van aantrekkelijke acties, leuke aanbiedingen en gezellige evenementen. Vervelen in Cronjé gaat ook dit jaar dus niemand lukken.

Op de bres voor betere taalvaardigheid

Het is een recht om te kunnen lezen en schrijven. (Foto: pr communicatie gemeente Haarlem)

HAARLEM - Zeven gemeentes uit Zuid-Kennemerland en IJmond ondertekenden donderdag 16 mei een nieuw akkoord om laaggeletterdheid onder de bewoners in hun regio aan te pakken - het zogenaamde Taalakkoord. Een op de tien volwassenen in de regio heeft een taalbeheersingsniveau lager dan MBO-niveau 1 tot 3. Wie beschikt over een betere taalbeheersing in lezen en schrijven, kan beter meekomen met het maatschappelijk verkeer op alle vlakken, zo stellen de zes.

De doelstelling van het Taalakkoord is het versterken van de basisvaardigheden van inwoners in de regio Zuid-Kennemerland en IJmond. De tekenende gemeentes zijn Beverwijk, Heemstede, Bloemendaal, Velsen, Heemskerk, Zandvoort en Haarlem. Op donderdagmiddag 16 mei plaatsen zij om 15.30 uur in de centrumvestiging van de bibliotheek Haarlem hun handtekening onder het nieuwe Taalakkoord.

Duizend mensen

Het Taalakkoord van vandaag is een vervolg op het eerste Taalakkoord. Dat dateert uit 2016. De gemeente Haarlem stelde zichzelf destijds ten doel om in drie jaar tijd minimaal 750 mensen die te maken hebben met laaggeletterdheid te helpen met leren lezen en schrijven. Uiteindelijk zijn er meer dan 1.000 mensen met een taaltraject geholpen. De helft daarvan kwam voor rekening van de stichting Lezen en Schrijven. Daarbij ging het om zogenoemde non-formele, niet op een diploma gerichte lessen en trainingen. De andere helft van de lessen werd verstrekt door formele aanbieders als het Nova College, NIS en Taalschool van Emden. Het Taalakkoord van 2016 werd ondertekend door in totaal 23 organisaties, waaronder de bibliotheek, Nova College, DOCK, Haarlem Effect, INTK, Stichting Taalcoaches Zuid-Kennemerland, INTK, Ad Appel taalschool, basisschool Piramide en basisschool De Globe, Vrijwilligerscentrum Haarlem en omstreken, Wereldhuis / Stem in de stad, Pluspunt en Hart.

Het Taalakkoord is een initiatief van de Stichting Lezen en Schrijven en de sectie Leren en Werken van het UWV Zuid-Kennemerland en IJmond. Naast de zes gemeenten hebben tientallen maatschappelijke organisaties zich bij de doelstellingen van het Taalakkoord aangesloten, net als in 2016.

Niet zelfredzaam

Laaggeletterdheid is een groot maatschappelijk probleem. In Nederland beheersen ongeveer 1,3 miljoen volwassenen tussen de leeftijd van 15 en 65 jaar de Nederlandse taal onder het eindniveau VMBO of MBO 1 tot 3 . Deze groep wordt geduid als laaggeletterden: zij beheersen de basisvaardigheden lezen en schrijven, maar het niveau is te laag om zelfredzaam te zijn in de maatschappij.

Zeventig Buurbloemetjes uitgereikt aan buurtbewoners

Buurtbloemetjes werden uitgereikt aan buurtbewoners. (Foto: PR)

HAARLEM - Maar liefst 70 buurtbewoners rondom de Paul Krugerkade werden dinsdag 14 mei, waar buurtcentrum De Fjord is gevestigd, blij gemaakt met een Buurbloemetje. Een deel van de bewoners kwam die middag zelf naar de Fjord om een fleurige bos uit te reiken of te ontvangen. De bewoners die op welke reden dan ook niet konden komen kregen het bloemetje nabezorgd.

De motieven om je buurman of buurvrouw een bloemetje te gunnen waren divers. Zo kwamen er antwoorden binnen als; Ze heeft altijd lekkere dropjes of, hij zij altijd de rolcontainer voor mij op de stoep.

Maar vooral de mensen die het emotioneel zwaar hebben kregen een buurtbloemetje uitgereikt.

Zo is er een mevrouw al enige tijd weduwe en voedt zij haar kinderen alleen op. Een andere meneer heeft een zwaar jaar gehad door zijn ziekte en iemand is mantelzorger en zorgt al twee jaar voor zijn zieke vrouw.

Verbinding in de wijk

Het team Buurbloemetje ziet deze actie als een prachtige mogelijkheid om voor meer verbinding te zorgen in de wijken rondom De Fjord. Dat er heel veel aan elkaar gedacht wordt en naar elkaar wordt omgekeken in de Patrimoniumbuurt en de Transvaalbuurt bleek uit de diverse motieven.

Het Buurbloemetje rondom De Fjord is een initiatief van Haarlem Effect, Tandem: Centrum voor mantelzorg, Sociaal Wijkteam Noord-Zuid, Zorgbalans en Burennetwerk Haarlem. Eerder werd deze actie gehouden in de Slachthuisbuurt en het Rozenprieel.

Nerds met Emilio Guzman en Thijs van Domburg

Emilio Guzman en Thijs van Domburg. (Foto: PR )

HAARLEM - Op zondag 26 mei om 16.00 uur (inloop 15.30 uur) zijn Emilio Guzman en Thijs van Domburg te gast bij de Bibliotheek Haarlem Centrum (Gasthuisstraat 32). Zij gaan in gesprek met journaliste Annemieke Windt over hun boek Nerds!

De toegangsprijs bedraagt € 5,-; niet-leden betalen € 10,-. Bestel je kaartje via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl. In samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem, die deze middag de boekverkoop verzorgt.

Met vaart, humor en kennis van zaken laten Guzman en Van Domburg in hun boek Nerds! zien dat nerd-zijn niets is om je voor te schamen en geven ze antwoord op prangende vragen als: wie is er beter – DC of Marvel? In welke volgorde kun je Star Wars het beste kijken? En wat is nu precies het verschil tussen een strip en een comic?

Het boek is geschreven voor doorgewinterde nerds, bijna-nerds, stiekeme nerds. En voor normale mensen, die de nerd beter willen leren kennen!

Echte nerds

Emilio Guzman (1981) en Thijs van Domburg (1981) zijn nerds. Echte nerds. Gamende, strip lezende, Lord of the Rings-kijkende nerds. Eerder maakten zij samen de fantasy-comedyserie 'In Den Gulden Draeck', die twee seizoenen te zien was op HumorTV.

Radio 10 te gast bij Reanimatiedag

(Foto: )

HAARLEM - Op zaterdag 25 mei organiseert Radio 10 dj Rob van Someren samen met het Rode Kruis de landelijke Somertijd Reanimatiedag. Het Rode Kruis Haarlem doet mee aan deze dag en verzorgt gratis workshops van 1 uur, waarin deelnemers de basis van het reanimeren leren. Deze workshops worden gegeven op de locatie van Haarlem Sámen! op de Gedempte Oude Gracht 20 tussen 11 en 16 uur. Inschrijven kan via radio10.nl/reanimatiedag.

Wethouder Marie-Thérèse Meijs deelnemer

(Foto: )
Marie-Thérèse Meijs. (Foto: Gemeente Haarlem)

Het is de tweede keer dat de Somertijd Reanimatiedag van Radio 10 wordt georganiseerd. Radio 10 dj Rob van Someren over het initiatief: 'Ik combineer mijn radioprogramma met mijn baan als politieagent en in die functie maak ik regelmatig mee hoe belangrijk het is dat iedereen weet hoe je moet reanimeren. Met het organiseren van deze dag, wil ik vooral voorkomen dat mensen niet weten wat te doen als ze in zo'n situatie terecht komen. Stel je toch voor dat bijvoorbeeld je partner een hartstilstand krijgt: dan telt écht iedere seconde. Samen met het Rode Kruis gaan we alles op alles zetten om iedereen de basis te leren. Ik zal enorm blij zijn met elk mensenleven dat we door deze dag kunnen redden, maar de naasten van het slachtoffer nog veel meer!'

Samen levens redden is ook een Haarlemse missie

Dat de gemeente Haarlem dit initiatief een warm hart toedraagt blijkt wel uit het feit dat de wethouder van Zorg, Welzijn en Volksgezondheid, mevrouw Marie-Thérèse Meijs, zelf deelneemt aan één van de reanimatieworkshops op 25 mei. "Het is van groot belang dat er voldoende inwoners in Haarlem de vaardigheid hebben om te reanimeren. We zijn hard bezig om een HartVeilige gemeente te worden. Om dit te kunnen bereiken worden door de hele stad AED's geplaatst die 24 uur per dag beschikbaar zijn. We hebben echter ook voldoende vrijwilligers nodig die kunnen reanimeren zodat tijdig begonnen kan worden met reanimeren. Deze landelijke reanimatiedag is een prachtig initiatief waarbij inwoners op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met het reanimeren. Ik doe dan ook graag mee."

Veel nieuwe ontwikkelingen op begraafplaatsen Haarlem

Begraafplaats (Foto: PR)

HAARLEM - De afgelopen maanden is er veel veranderd op en rond de begraafplaatsen van Gemeente Haarlem. Van oudsher waren er twee begraafplaatsen op de Vergierdeweg in Haarlem-Noord, Akendam en Sint Jozef, met ieder een eigen aula en kapel.

Circa 16 jaar geleden is daar een crematorium bijgebouwd en was er ook de mogelijkheid om naast begraven te cremeren en om de as bij te zetten of uit te strooien. Sterrenheuvel De afgelopen twee jaar is er hard gewerkt aan de nieuwbouw van uitvaartcentrum Sterrenheuvel. In dit grote nieuwe pand zijn veel mogelijkheden voor een uitvaart. Naast afscheidskamers, een nieuwe grote aula en een lounge met horeca is er ook een crematorium in dit grote complex. Daarmee biedt Sterrenheuvel een breed scala aan mogelijkheden. Yarden Crematorium Haarlem Het bestaande crematorium is geheel verbouwd en gerenoveerd. Ook hier zijn veel nieuwe voorzieningen. De crematieoven is vervangen en de aula geheel vernieuwd. Nieuw meubilair, geluid- en video-installaties en natuurlijk is alles helemaal opgeknapt. Daarnaast is er ook een groot terras en een buitenaula. Er zijn nu meerdere familiekamers en condoleancekamers. Begraafplaatsen Akendam en Sint Jozef De gemeentelijke begraafplaatsen zijn nog steeds de vertrouwde bekende plekken voor een waardig en mooi afscheid van de overledene. Er zijn veel mogelijkheden voor het nemen van afscheid en het begraven of bijzetten van de overledene of uitstrooien van as. De parkachtige omgeving van de begraafplaatsen is ruim opgezet om de laatste wens eervol te vervullen. Open dag Zaterdag 25 mei organiseren Yarden Crematorium Haarlem en Begraafplaats Akendam een open dag voor geïnteresseerden. Het crematorium is geopend van 12.00 tot 15.00 uur.

Tien jaar Stadsbouwmeester Max van Aerschot in boekvorm

(Foto: )

HAARLEM - Bij uitgeverij De Zwaluw verschijnt deze week het boek 'Max van Aerschot stadsbouwmeester Haarlem stad en regio 2008-2018'. In deze uitgave wordt teruggeblikt op het werk van Max van Aerschot als stadsbouwmeester in Haarlem gedurende die periode. Het boek bevat interviews van de hand van Alex de Vries met onder anderen architectuurhistoricus Aart Oxenaar, voormalig Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, de Haarlemse wethouder Robbert Berkhout en burgemeester Niek Meijer van Zandvoort.

Lock me Up Free a Girl

Laura van Dijk liet zich vrijwillig opsluiten. Foto: PR

HAARLEM - Twaalf uur lang in een hokje van 1m bij 2m opgesloten zitten met enkel wat water, om zo veel mogelijk geld op te halen voor Free a Girl. Dat is wat Laura van Dijk, winnares van de Haarlemse Ondernemers Prijs 2019, heeft gedaan. Domus Magnus steunde deze actie door middel van een gulle donatie.

Free a Girl is een internationale organisatie die strijdt tegen kinderprostitutie en straffeloosheid. Laura van Dijk: "Na het winnen van de Haarlemse Ondernemers Prijs 2019, mocht er een geldbedrag gedoneerd worden aan een goed doel. Ik heb gekozen voor Free a Girl. Want als moeder van een prachtige dochter en 2 lieve bonusdochters wil ik een helpende hand bieden bij het bevrijden van meisjes omdat zij, net zoals mijn dochters, liefde en hoop verdienen. Toen ik Free a Girl als goed doel had uitgekozen, werd ik benaderd of ik mezelf wilde laten opsluiten om meisjes uit de prostitutie te halen. Ik twijfelde dan ook geen moment. Iedere euro is hard nodig om het gruwelijke misbruik van onschuldige meisjes te stoppen."

In gesprek met Sander Schimmelpenninck

Sander Schimmelpenninck. (Foto: Tom ten Seldam )

BLOEMENDAAL - Op zondag 26 mei om 16.00 uur is Sander Schimmelpenninck te gast bij de maandelijkse Areopagus in het kerkje aan het kerkplein in Bloemendaal. Ad van Nieuwpoort, de predikant van de Bloemendaalse Dorpskerk, gaat in gesprek met de hoofdredacteur van het zakenblad Quote, Sander Schimmelpenninck, die onlangs het boek 'Elite gezocht' schreef samen met predikant en ondernemer Ruben van Zwieten.

Wat maakt een goede elite? En hoe zou een moderne, ene twintigste-eeuwse elite zich moeten gedragen? Daarover zal het ook in deze laatste aflevering van Areopagus van dit seizoen gaan. Maar ook over wat Schimmelpenninck drijft om enerzijds de stem van de economische elite te zijn en tegelijk deze elite zo te bekritiseren? De hoofdredacteur van Quote e

n de 'dominee van de Zuidas' stellen in hun boek 'Elite gezocht' dat elke maatschappij behoefte heeft aan een goed functionerende elite. Tegelijk zien zij dat er een toenemende vervreemding is ontstaan tussen de elites en het volk, maar ook tussen de elites onderling. Wat maakt een goede elite en hoe zou een moderne, ene twintigste-eeuwse elite zich moeten gedragen? Aan de hand van een viertal fictieve personages die het bepaald niet fictieve verhaal van onze economische elite vertellen proberen zij een antwoord op die vragen te formuleren.

Schimmelpenninck is een telg uit het adellijke geslacht Schimmelpenninck en zoon van de oud-rentmeester van kasteel Twickel ir. Albert Hieronymus graaf Schimmelpenninck en radiologe Marie Liesbeth Henriëtte Helène Scheiffers.

www.kerkpleinbloemendaal.nl

Haarlem en Bloemendaal kleurt Letterenloop

Loop mee met deze klassieker. (Foto: Renata Jansen)

HAARLEM - Dit jaar is de Letterenloop zichtbaarder dan ooit. Boekhandel De Vries Van Stockum heeft een speciale Hugo Boss Letterenloop etalage gemaakt en overal in Haarlem en Bloemendaal hangen de posters op de ramen. De hardloopwedstrijd door het lommerrijke Bloemendaal wordt een echte klassieker op de Kennemer loopagenda.

Wat begon als een kruising tussen een sportief alternatief voor het boekenbal en een netwerkfestijn voor het boekenvak is uitgegroeid tot een goed georganiseerde hardloopwedstrijd voor het grotere publiek.

(Foto: Renata Jansen)

Het goede doel Run4Schools is nog steeds onlosmakelijk verbonden aan de Letterenloop. De volledige opbrengst van de loop gaat al sinds de eerste editie van 2007 naar deze organisatie. Frank van der Endt (bestuursvoorzitter van de Letterenloop): "Run4Schools maakt het beste in ons allemaal wakker. Iedereen, vrijwilligers en lopers, doen graag een stapje extra voor de kinderen in de Townships van Zuid Afrika".

De laatste jaren is het parcours aangepast. De extra ronde door Openluchttheater Caprera is bijzonder te noemen en de beklimming van het Kopje van Bloemendaal blijft een bijzondere uitdaging die iedere Noord-Hollander toch bij wijze van bedevaart gedaan moet hebben. Ook is de klim naar het hoogste punt van Noord-Holland een wedstrijd-in-de-wedstrijd. De snelste man en vrouw mogen zich een jaar lang King en Queen van het Kopje noemen.

Op de route zijn steeds meer muzikale oases aanwezig en het overdekte middenterrein van de Haarlemse ijsbaan is echt het hart van het evenement. Daar kun je terecht voor een advies over blessurepreventie, een photobooth voor jong en oud en een goedgevuld programma voor kinderen met ijs voor deze winnaars van morgen.

Storytrail stadswandeling

(Foto: Rachel de Liefde)

HAARLEM - Op zondag 16 juni komt de geschiedenis van Haarlem tot leven tijdens de Storytrail stadswandeling. Verhalenverteller Franciscus gidst zijn publiek door de binnenstad. Onderweg vertelt hij de mooiste en spannendste verhalen uit de stadshistorie. Ga terug naar de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, toen Haarlem werd belaagd door het leger van Spanje. Maar tijdens deze wandeling gaat u ook andere episoden uit de Haarlemse geschiedenis beleven. Maak kennis met Laurens Janszoon Coster, de uitvinder van de boekdrukkunst. Aanvang 14.00 uur. Reserveren via: www.storytrail.nl/stadswandeling-haarlem.

Kaptein Schoenen en lederwaren

Kom langs bij Kaptein Schoenen. (Foto: PR)

HAARLEM - 55 jaar geleden vestigde het familiebedrijf Kaptein schoenen en lederwaren zich in het pand Raadhuisstraat 99 in Heemstede. Mariska, de oudste dochter van Wim en Elly Kaptein, is de nieuwste generatie die vanaf dit jaar "aan het roer staat".

Na een kleine verbouwing verwelkomen Mariska en haar team u graag in de winkel. Met de merken als Van Bommel, Giorgio, Mephisto, Waldlaüfer, Ara en Gabor is menigeen bekend. Moderne, prettig dragende schoenen voor dames en heren; vaak ook geschikt voor eigen zolen.

Maar er is veel méér

Niet alleen op schoengebied maar ook als u op zoek bent naar een reistas of koffer, bent u bij Kaptein aan het juiste adres. Samsonite, Eastpak en Jump voorzien met hun groot assortiment in de vraag naar praktische en lichtgewicht bagagemogelijkheden.

Daarnaast voeren wij o.a. merken als Claudio Ferrici, Casteleijn & Beerens, Mutsaerts en Gigi Fratelli als het u gaat om een mooie handtas, portemonnaie of zakelijke (laptop) tas.

U kunt op uw gemak alles in de vernieuwde winkel bekijken. En mocht u advies willen, dan helpen wij u met plezier. Graag tot ziens bij Kaptein schoenen en lederwaren.

Kaptein Schoenen, Raadhuisstraat 99, 2101 HE Heemstede.

https://kapteinshop.nl/

Duinbehoud blijft vechten voor minder lawaai Circuit Zandvoort

REGIO - Na vijfendertig jaar afwezigheid keert het grootste race spektakel ter wereld, de Formule 1 als Dutch Grand Prix, in 2020 terug op Zandvoort. Stichting Duinbehoud heeft samen met Rust bij de Kust, Milieudefensie afdeling Haarlem, Stichting Vrienden van Middenduin actie gevoerd tegen de komst van de Grand Prix en bezwaar gemaakt tegen de vergunning voor het uitvoeren van de helikoptervluchten tijdens de Jumbo Racedagen.

Marc Janssen, duinconsulent van Stichting Duinbehoud. "Duinbehoud gaat door met acties tegen de overlast van het Ciruit Zandvoort." Zeer teleurstellend vindt Duinbehoud dan ook de uitspraak van de Rechtbank Haarlem op 14 mei die de provincie in het gelijk stelt in het verzoek om een voorlopige voorziening.

"De provincie geeft aan dat zij met de vergunning om 50 keer per dag met helikopters heen en weer te vliegen geen probleem ziet in het verstoren van vogels midden in het broedseizoen. Naar de mening van de provincie gaat dit niet ten koste van de totale populatie broedvogels in de Kennemerduinen. En als burgers daar een probleem mee hebben, dan moeten ze maar een handhavingsverzoek indienen. Uit deze opstelling van de provincie Noord-Holland blijkt duidelijk dat zij pleziervluchten met helikopters belangrijker vindt dan het beschermen van broedvogels in de duinen," aldus Janssen.

Vrees

Duinbehoud vreest dat de overlast nog erger wordt met de definitieve komst van de Formule 1 naar Zandvoort. De infrastructuur rond Zandvoort is niet berekend op de grote bezoekersaantallen die door de Grand Prix en andere evenementen naar het Circuit komen. Dat leidt tot grote verkeersoverlast. Het toenemende autoverkeer draagt bij aan de luchtverontreiniging (met onder andere stikstofoxides), die in de huidige situatie al te hoog is en de duinnatuur beschadigt.

Blijvende inzet

"Naast het actievoeren tegen en het binnen de perken houden van de overlast van het circuit streven we voor Zandvoort en omgeving naar een goede zonering van kustbebouwing, waarbij voldoende ruimte is voor rust en natuur. Ook in de binnenduinrand zetten we ons in voor het behoud en herstel van landschap en natuur, zoals de bossen van de landgoederen, bloemrijke graslanden en herstel van de waterhuishouding en duinbeken.", aldus Duinbehoud.

Sport en cultuur op Cruyff Court Parkwijk

Een balletje trappen. (Foto:Ad Timmers)

HAARLEM - Sportiviteit en creativiteit staan hoog in het vaandel bij cultuur@CruyffCourts. Op 14 verschillende Cruyff Courts door het hele land vinden er de komende 8 weken allerlei verschillende culturele activiteiten plaats waar kinderen en jongeren aan mee kunnen doen. Afgelopen maandag 20 mei was de opening van de spelen bij het Cruyffcourt aan de Leonard Springerlaan.

Met een loepzuivere penalty nam wethouder Therese Meijs de officiele aftrap van dit unieke project. De alom bekende straatvoetballer , Nasser El Jackson , was ook aanwezig.

In actie op het veldje. (Foto: Ad Timmers )
(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )

Daarnaast werd iedereen verrast met een optreden van de breakdancegroep Damn Fresh. Cruyff Courts zijn veilige ontmoetingsplekken in vaak armere wijken waar kinderen en jongeren kunnen sporten. Cultuur wordt door veel ouders, kinderen en jongeren ervaren als abstract en ver van hun bed.

'Door op de Cruyff Courts te laten zien dat ook rap, dj-en, dansen en vloggen cultuur zijn, wordt het culturele aanbod concreet en bereikbaar. Tevens wordt de drempel naar structurele deelname verlaagd doordat de culturele lessen worden gegeven door cultuuraanbieders en buurtsportcoaches uit de wijk,' aldus Monique Maks, directeur Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Signeersessie Thomas Olde Heuvelt

Thomas Olde Heuvelt. (Foto: PR)

HAARLEM - Tijdens de Spannende Boeken Weken signeert Thomas Olde Heuvelt bij De Vries Van Stockum in Den Haag op maandag 10 juni (Tweede Pinksterdag) zijn thrillergeschenk én zijn pas verschenen thriller Echo.

Thrillerauteur geschenk Spannende Boeken Weken

Thomas Olde Heuvelt heeft het geschenk Dolores Dolly Poppedijn voor de Spannende Boeken Weken 2019 geschreven. Een psychologische griezelthriller in de traditie van grootmeesters Roald Dahl en Edgar Allan Poe, doordrenkt met inktzwarte humor. Je ontvangt het geschenk van de Spannende Boeken Weken van 1 t/m 21 juni cadeau bij aankoop van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Nieuwe thriller Echo

Naast het geschenk is in mei 2019 ook de nieuwe thriller Echo van Thomas Olde Heuvelt verschenen. Een huiveringwekkende thriller over obsessie, bezetenheid en de onverwoestbare kracht van de natuur.

In 2015 won Thomas Olde Heuvelt (1983) als eerste Nederlandse auteur een Hugo Award. De schrijver van fantastische griezelthrillers brak internationaal door met zijn thriller HEX, die inmiddels verscheen in meer dan 30 landen, waaronder Amerika, Engeland, Duitsland, Brazilië, China en Japan. Een Amerikaanse televisieserie is in de maak.

Maandag 10 juni van 15.00 – 16.00 uur. De Vries Van Stockum, Gedempte Oude Gracht 27 in Haarlem. Toegang: Gratis

Gratis naar Theatre Hotel Courage

HAARLEM - Op zaterdag 15 juni staat Theatre Hotel Courage (THC) in de Kleine Zaal van Philharmonie Haarlem. THC weet met haar speelstijl op een laagdrempelige manier theater te maken voor alle culturen en achtergronden in de samenleving. Stadsschouwburg Philharmonie Haarlem stelt om die reden 40 kaarten beschikbaar aan De Wereldkeuken in Haarlem en Samen Hier Haarlem om nieuwe Haarlemmers te trakteren op theater.

"Story Nights - What the F is Commedia dell'Arte?" is een herontdekking van het rauwe commedia dell'Arte. Op deze virtuoze avond zijn spelers van over de hele wereld gebundeld in ambachtelijk spelplezier, improviserend in die unieke stijl. De muzikanten Jop Schellekens (Nederland), Pau Sola Masafrets (Spanje) en Haian Arshied (Syrië) zetten alles muzikaal op zijn kop met werk van o.a. de THC-ambassadeurs Remy van Kesteren, Dominique Vleeshouwers en Peter Vigh. Special guest is mezzosopraan Cora Burggraaf.

In de Wereldkeuken komen mensen van over de hele wereld bij elkaar en koken samen de meest verrassende, bijzondere en smaakvolle gerechten, als een herinnering aan wat zij achterlieten. Stichting Samen Hier koppelt een aantal statushouders aan een groep Haarlemmers om op een leuke manier hun weg te vinden. Met deze 40 kaarten kunnen nieuwe Haarlemmers kennismaken met het theater en een mooie avond uit bieden.

Theatre Hotel Courage - Story Nights - What the F is Commedia dell'Arte?
Philharmonie Haarlem
Zaterdag 15 juni om 20.15 uur
Tickets voor jezelf en voor een ander via www.theater-haarlem.nl/theatrehotelcourage.

Een scene uit Clybourne Park (Foto:PR )

Humor en drama in Clybourne Park

HAARLEM - Clybourne Park, de met een Tony Award en Pulitzerprijs bekroonde satire van de Amerikaanse schrijver Bruce Norris, is dit voorjaar voor het eerst in Nederland te zien. Norris zet met dit kleinmenselijke verhaal universele en maatschappelijke thema's als gentrificatie en raciale spanning op scherp. Thema's die ook in Nederland aan de orde van de dag zijn. Op vrijdag 24 mei staat de voorstelling in de Toneelschuur.

(Foto: )

Er zijn vele voorbeelden te noemen van buurten die na jaren van verloedering ineens aan het veranderen zijn. Allerlei, vaak culturele, initiatieven worden er genomen, nieuwe bewoners vestigen zich in de buurten en uiteindelijk stijgen de woningprijzen. Hoe ontstaat dit proces van gentrificatie of gentrification? Hoe herken ik de ingrediënten die hiertoe leiden?

Bekroonde satire over gentrificatie

Samenleven is geen vanzelfsprekend gegeven en Clybourne Park geeft een ingenieuze inkijk in hoe verschillende groepen mensen omgaan met het opeisen van een plek. De gespannen woningmarkt in steden als Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en Den Haag, maar ook de leegloop van dorpen in Nederland, dwingen ons om te kijken naar de complexiteit van migratie; wereldwijd én lokaal. De satirische vorm van Clybourne Park biedt precies de juiste dosis humor en drama om te dealen met deze maatschappelijke thema's.

Clybourne Park gaat over raciale spanningen en gentrificatie. In de buurt Clybourne Park in Chicago wordt voor weinig geld een huis verkocht aan een zwart gezin, de eerste zwarte familie in de witte wijk. Prompt beginnen de buren zich te roeren, bevreesd als ze zijn om hun gemeenschap: voor je het weet wordt de buurt onbewoonbaar. .

The Bridges of Madison County

Scenefoto uit Bridges of Madison County. (Foto: Noortje van Gestel)

HAARLEM - The Bridges of Madison County wegens success op tournee Binnenkort te zien in de Philharmonie Haarlem Na het succes van de eerdere tournee en de exclusieve reprise in het DeLaMar Theater afgelopen zomer, komt The Bridges of Madison County opnieuw naar de Nederlandse theaters. Van 23 april tot en met 18 juni 2019 is The Bridges of Madison County te zien in verschillende theaters in Nederland. Op 5 juni staat de musical in de Philharmonie Haarlem.

'The Bridges of Madison County' vertelt over de korte maar hevige romance tussen de huismoeder Francesca (Lone van Roosendaal) en de rondreizende fotograaf Robert (René van Kooten). Het zet hun beider wereld volledig op z'n kop. De Italiaanse Francesca is door haar huwelijk terechtgekomen op het Amerikaanse platteland in Madison County, Iowa, waar zij een weinig opwindend bestaan leidt.

Per toeval leert ze Robert kennen en komt ze voor een moeilijke keuze te staan: meegaan met de man van haar dromen of kiezen voor haar gezin. Heeft ze de kracht om die tweede kans te grijpen en haar - en ook zijn - eigen geluk na te streven?

Hartverwarmende combinatie

De musical is gebaseerd op de gelijknamige film met Clint Eastwood en Meryl Streep. De met Tony Awards® bekroonde muziek van Jason Robert Brown ('The Last Five Years') is een hartverwarmende combinatie van de zwierige Italiaanse volksmuziek van Francesca en de Amerikaanse country van Robert. Aanvankelijk lijkt het een clash van culturen maar gaandeweg ontstaan duetten waarin de twee stijlen naar elkaar toe groeien.

The Daily News noemde het: "one of Broadways best scores in the last decade".

Schalkwijk klassiek met Joanna Rotberg

Joanna Rotberg. (Foto: PR )

HAARLEM - Pianomuziekliefhebbers opgelet. Zaterdag 25 mei treedt pianiste Joanna Rotberg op bij Schalkwijk Klassiek. De jonge Rotberg is in 1995 geboren in Polen. Ze begon met pianolessen op zesjarige leeftijd. In 2012 is zij cum laude afgestudeerd aan de 1e Private School of Music in Kelce bij Marek Mizera. In hetzelfde jaar is zij gaan studeren bij Eugen Indjc aan de Schola Cantorum in Parijs.

In 2016 heeft zij haar studies voortgezet aan het Conservatorium van Amsterdam bij Frank Peters. Daarnaast heeft zij nog privélessen gehad van Peter Feuchtwanger en ook aan verschillende masterklassen deelgenomen. Joanna heeft diverse competities gewonnen zoals de Chopin Competitie voor Jongeren in Szafarinia (Polen), De Milosz Magin Competitie in Parijs en eveneens in Parijs de Scriabin Competitie aan het Russisch Conservatorium.

Komende zaterdag speelt zij stukken van Bach, Chopin, Scriabin en Brahms. Het concert begint om 13.00 uur en zal plaatsvinden op het plein voor de voormalige V&D in het winkelcentrum Schalkwijk. Kortom: ben jij fanatiek met klassiek, mis dit bijzondere optreden dan niet. En ben je (nog) wat minder fanatiek? Kom dan evengoed luisteren, want … wie weet wat de prachtige pianomuziek van Joanna in jou los maakt.

De toegang is gratis, de stoelen staan klaar.

Agenda

Zaterdag 29 juni speelt is de Folkgroep Malin te gast. Zij maakt muziek uit Ierland. De aanvang is dan ook 13.00 in Winkelcentrum Schalkwijk. Deze concerten zijn tot stand gekomen in samenwerking met het winkelcentrum Schalkwijk, Stichting Culturele Activiteiten Schalkwijk(SCAS) en het Conservatorium te Amsterdam en Codarts Rotterdam

Sunday Sessions met Queen Tributeband

Crazy Little Things groepsfoto. (Foto: Mathijs van der Logt)

HAARLEM - Crazy Little Thing, een van de beste Queen tributebands van Nederland, ontving enige tijd geleden een uitnodiging van de overgebleven leden van de band Queen om op de Queen Convention in Engeland te spelen. Op 26 mei staat deze band in het Patronaat tijdens de Sunday Sessions.

Queen is na de dood van de legendarische zanger Freddie Mercury in 1991 groter dan ooit tevoren. De film Bohemian Rhapsody is een hit. De originele band toert weer en nieuwe generaties worden fan van de talloze hits van de band. De groep Crazy Little Things heeft zich vastgebeten in de songs van één van de grootste popbands uit de muziekhistorie. De band is het geesteskind van toetsenman Marijn van den Branden, zanger Marijn Geluk en drummer en muziekjournalist Jean-Paul Heck.

Het gaat om de details

Queen-muziek vraagt om een aparte benadering. Het gaat bij de muziek van Queen echter om de details. Oprichter en toetsenist Marijn van den Branden: "Crazy Little Things is opgericht om het oeuvre van wellicht de beste popband alle tijden te eren. Zo bezit onze solo-gitarist exact dezelfde Vox-versterkers en twee Red Special-gitaren die ook Queen-gitarist Brian May gebruikt. En het goede nieuws is dat hij de solo's van May tot in de perfectie speelt. In zanger Marijn Geluk hebben we een frontman met het nodige charisma die ook nog eens de hoge noten van Freddie Mercury weet te pakken."

Tijdens de Sunday Sessions van 26 mei verzorgt Crazy Little Things een middagje Queen-klassiekers. We Are The Champions, Another One Bites The Dust, I Want To Break Free, Somebody To Love en ook Crazy Little Thing Called Love komen voorbij.

Zondag 26 mei Patronaat. Zaal open 15.00 uur. Kaarten via www.patronaat.nl

Japanse kunst op de Bornwaterschool

Een Japanse actrice geschilderd door Riette Butot. (Foto: Riette Butot )

BLOEMENDAAL - Komende weken zal de hal van de Bloemendaalse Bornwaterschool gedecoreerd zijn met Japanse kunst van Riëtte Butôt en Yumiko Saito. Het karakteristieke gebouw leent zich uitstekend voor het exposeren van de kleurrijke werken van de kunstenaressen.

Butôt en Saito hebben een voorliefde voor het land van de rijzende zon en kennen elkaar van Japanse les. Butôt heeft zich jarenlang verdiept in de Japanse cultuur en veel rondgereisd, ze voelt zich sterk verbonden met het land.

Yumiko is afkomstig uit Japan en is werkzaam geweest als ontwerpster van kimono's. Naast de expositie verzorgen de kunstenaars een aantal lessen op school over het leven op de Japanse archipel.

Op die manier wordt de kunst verbonden met cultuureducatie.

Op woensdagmiddag 29 mei opent de Bornwaterschool (Ign. Bispincklaan 1 te Bloemendaal) haar deuren van 12.00-13.30 uur voor geïnteresseerde kijkers.

Naast de schilderijen worden er ook kleine Japanse spulletjes verkocht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Riëtte Butôt via: atelier.riette@gmail.com

Nissan X-Trail nu ook als automaat leverbaar

Nissan X trail all - inclusive (Foto: PR)

Automaat rijders hebben enige tijd moeten wachten naar het moment dat de nieuwe Nissan X-Trail in Europa leverbaar zou worden met automaat. Dit had alles te maken met de motorisatie die voor de Europese markt tot een te hoge verkoopprijs zou resulteren. Sinds afgelopen vrijdag staat de Nissan X-trail 1.3 160 PK DCT in de showroom bij de Nissan dealers Stormvogels in IJmuiden en Rustman in Haarlem. Ter introductie wordt de auto de komende vier weken met liefst vier duizend euro voordeel geïntroduceerd.

Vierduizend euro voordeel op nieuwe model

Nissan X Trail (Foto: PR)
De Nissan X Trail (Foto: )
De Nissan X Trail Visia (Foto: PR)

"De Nissan X-Trail is een heerlijke ruime auto welke fantastisch rijdt" hebben wij zelf gemerkt. De Nissan X-Trail is voorzien van vele noviteiten. De best verkochte SUV ter wereld oogt robuuster, moderner en is direct herkenbaar als Nissans topmodel onder de Crossovers. De X-Trail is voor alle inzittenden een bijzonder fijne reisauto. Het interieur wordt gekenmerkt door de verhoogde kwaliteitsbeleving , een nieuw stuurwiel en een op maat gesneden Bose audiosysteem. Nissan monteert prima zitmeubilair in de X-Trail.

Voor achterpassagiers is de Nissan X-Trail niets minder dan een ruimtewalhalla. Of het nu gaat om hoofd, benen, schouders of voeten; je moet wel heel lang zijn om met lijf en leden iets te toucheren. De bagageruimte is met 565 liter zo groot dat je waarschijnlijk nooit in de knel komt. "De Nissan X-Trail is een buitengewoon goedmoedige auto die je bijna niet op een foutje kunt bespeuren" schrijft auto journalist Elco van der Meer van de informatieve site autokopen.nl

Wil je graag een SUV met ruimte, rust en rijcomfort ? Houd je van een grote auto, maar niet van sommen geld uitgeven ? Dan is de Nissan X-Trail met of zonder automaat een auto waar je beslist even voor naar de showroom moet komen. Het model staat klaar voor een proefrit.Ter introductie biedt Nissan liefst € 2000,00 introductiekorting en € 2000,00 inruilkorting . Daarmee komt de vanafprijs van de Nissan X-Trail 1.3 digi-t 160 PK Acenta in plaats van € 36.890,00 op € 32.890!!! We kunnen constateren dat dit een zeer onderscheidende prijs in het crossover segment is.

Dit weekend staat voor alle belangstellenden de koffie met traktatie klaar bij:

Nissan Stormvogels BV,

IJmuiderstraatweg 112,

1972 LG IJmuiden

Tel. 0255 – 53 08 04

www.autobedrijfstormvogels.nl

Nissan Rustman

Eysinkweg 69

2014 SB Haarlem

Tel. 023 – 5244040

www.rustman.nl

FIAT TIPO Stationwagen en HATCHBACK zijn echte caravantrekkers

(Foto: PR)

VELSERBROEK - De lente heeft zich al nadrukkelijk doen gelden en voor velen is dit het moment er op uit te trekken met de caravan. Speciaal voor de caravanbezitters heeft Fiat goed nieuws. De nieuwe Fiat Tipo hatchback en stationwagon zijn caravantrekkers bij uitstek.

De Fiat Tipo is een compleet nieuwe wagen, die het sinds de introductie uitstekend doet op de Europese markt. De wagen biedt immers een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Niet alleen voor het dagelijks gebruik, maar ook voor de vrije tijd. De Tipo is immers de ruimste auto in zijn klasse met een grote kofferbak inhoud. Voor de caravanbezitters is het goed om te weten dat de nieuwe Tipo een maximaal trekgewicht heeft van 1500 kg en dat is goed nieuws voor de caravanbezitters. De nieuwe Tipo hatchback en stationwagon staan in de showroom van dealer Fiat Koene in Velserbroek

Fiat 120th-edities

Fiat viert zijn 120ste verjaardag met de 120th Editions van de 500, 500L en 500X. Deze speciale uitvoeringen vallen op door de zwart-witte kleurcombinatie.

Fiat presenteert de 500 120th-familie. Alle modellen van de 500 komen in een speciale 120th-uitvoering, ter ere van de 120ste verjaardag van Fiat. De details verschillen per model, maar de basis van 500, 500L en 500X 120th is de zwart-witte kleurstelling. Fiat biedt ook andere kleurencombinaties aan, maar de variatie blijft beperkt tot verschillende tinten wit en grijs.

De 120th-modellen zijn verder te herkennen aan de speciale badges en de koperkleurige details. Die verschillen per model, zo zijn bij de Fiat 500 de wielen in die kleur uitgevoerd en bij de 500X delen van de stoelen. Wel overeenkomstig is het in hoogglans zwart uitgevoerde dashboard. Bij alle modellen zijn er zowel aan de binnen- als buitenkant diverse hoogglans zwarte accenten te vinden. De 500 is bovendien opgetuigd met een chromen strip op de motorkap.

De Fiat 500 120th-uitvoeringen zijn allemaal voorzien van comfortabele opties, zoals het Uconnect infomediasysteem met 7 inch aanraakscherm. Kom vrijblijvend kennismaken met de hele Fiat family, u bent van harte welkom in de showroom van Fiat Koene Velserbroek

Jim Barens OTOTOTAAL

Jim Barens OTOTOTAAL. (Foto: PR)

HAARLEM – Al ruim 45 jaar is Jim Barens OTOTOTAAL een begrip in Haarlem en omgeving. Naast een ruime winkel met een groot assortiment aan auto-accessoires, maar ook bijvoorbeeld Bosch ruitenwissers, Motip autolakken, motorolie, accu's, onderhouds- en poetsmiddelen waaronder Meguiars en natuurlijk een showroom met een zeer ruime keuze in fietsendragers, dakkoffers en dakdragers, heeft Jim Barens OTOTOTAAL ook een eigen werkplaats waar ervaren en gecertificeerde monteurs dagelijks bezig zijn met de laatste technieken in de auto-electronica.

In deze werkplaats kunt u allerlei producten professioneel laten inbouwen cq. monteren. Denkt U hierbij bijvoorbeeld aan trekhaken (Brink Montage Partner), parkeersensoren (inbouw- of opbouwsensoren, evt. gespoten in carrosseriekleur), cruisecontrols, maar ook carkits, autoradio's, navigatiesystemen en speakers, subwoofers en versterkers van diverse merken om uw audiosysteem te laten verbeteren.

Ook is Jim Barens OTOTOTAAL door SCM gecertificeerd voor de inbouw van alle klassen auto-alarmsystemen. Zo kunt U kiezen voor een startonderbreker (klasse 1), een alarmsysteem (klasse 2 of 3), of een voertuigvolgsysteem (klasse 4 of 5) dat er voor zorgt dat uw auto bij diefstal altijd te traceren is. Daarnaast kunt U bij Jim Barens OTOTOTAAL ook terecht voor het laten inbouwen van een BearLock® mechanisch beveiligingssysteem. Het door BearLock ontwikkeld en geproduceerd versnellingsbakslot (versnellingspookslot), is een eenvoudige, maar uiterst effectieve methode om autodiefstal te voorkomen. Ook dit systeem kan, naar wens, worden voorzien van een SCM certificaat.

Jim Barens OTOTOTAAL. Delftstraat 34 Haarlem. Tel: 023-5325643

Opel Movano: veilig en volledig connected

De Opel Movano in drie uitvoeringen beschikbaar. (Foto: PR)

Veiligheid voor alles: dodehoekwaarschuwing, achteruitkijkcamera, zijwind- en rijstrookassistentieVolledig connected: Navi 50 IntelliLink Pro met Apple CarPlay en Android AutoGeschikt voor elk doel: vier lengtematen, drie hoogtematen en meer dan 150 varianten af fabriek leverbaarMobiel kantoor: slimme opbergmogelijkheden zoals FlexTray-dashboardkastjeAantrekkelijk: kenmerkend Opel-front met fraaie LED-dagrijverlichting

Movano completeert als grootste variant het vernieuwde bedrijfswagenaanbod

De Movano is gebruiksvriendelijker en moderner dan ooit. Talrijke assistentiesystemen en nieuwe technologie maken de werkdag prettiger en veiliger. Het 'Rear Vision'-camerasysteem bijvoorbeeld, zorgt dat de bestuurder onderweg goed zicht heeft op de situatie achter de auto. Ook Blind Spot Alert (dodehoekwaarschuwing) en Lane Departure Warning (rijstrookassistentie) verhogen de veiligheid. Tevens profiteren bestuurders in de nieuwe Opel Movano van optimale connectiviteit, een draadloze smartphonelader en infotainment via Apple CarPlay en Android Auto, te bedienen via de 7-inch touchscreen.

Lengte- en hoogtematen

De nieuwe Movano is net als voorheen beschikbaar in vier lengte- en drie hoogtematen. Het maximaal toelaatbare gewicht bedraagt 4,5 ton en het maximale laadvolume 17 m3. Meer dan 150 carrosserie- en ombouwvarianten zijn af fabriek leverbaar en afhankelijk van de variant kan de Movano tot wel vijf europallets vervoeren.

Mobiel kantoor

De cabine is ingericht als 'mobiel kantoor'. Er zijn 22 compartimenten om benodigdheden op te bergen. Slimme vindingen als het FlexTray-dashboardkastje, met een inhoud van maximaal 10,5 liter en dat als een lade is te openen en sluiten, maken de werkdag nog prettiger.

De luchtgeveerde bestuurdersstoel zorgt dat de bestuurder altijd comfortabel onderweg is. De nieuwe Movano is direct herkenbaar aan de grote, diepe grille met het Opel-logo prominent in het midden.

De uiteinden van de 'bliksemschicht' in het Opel-logo sluiten naadloos aan op de LED-dagrijverlichting die in de koplampen geïntegreerd is.

'Ideale collega'

"De nieuwe Opel Movano is een fijne collega, ideaal voor zelfstandige ondernemers. Technici richtten zich op het verder optimaliseren van de auto tot een superefficiënt totaalpakket. "Dat blijkt onder meer uit de hoeveelheid assistentiesystemen en nieuwe technologie, evenals de verbeterde ergonomie en vele opbergmogelijkheden", zegt Tobias Stöver, LCV Group Manager van Opel.

"Met de Movano zetten we onze groeistrategie voor lichte bedrijfswagenmarkt voort. Samen met de onlangs geïntroduceerde, nieuwe Vivaro en Combo heeft Opel nu het jongste aanbod van lichte bedrijfswagens op de markt."

Groen licht door slimme Audi techniek

Audi is introducing the vehicle-to-infrastructure (V2I) service "Traffic Light Information" to Europe. Starting this summer Audi will network new models with the traffic lights in Ingolstadt/Germany; further European cities will follow from 2020 onwards. Then cars will be more likely to catch a "gre (Foto: Alexander Herold)

Na een succesvolle lancering in de Verenigde Staten introduceert Audi Traffic Light Information nu in Europa. Audi rust vanaf juli een aantal nieuwe modellen uit met deze spraakmakende techniek. Door data slim te verwerken weet de auto wanneer verkeerslichten op groen springen, zodat de bestuurder daarop kan anticiperen. Rijden in steden wordt zo meer ontspannen en efficiënt.

Ingolstadt – de thuisbasis van het merk – wordt de Europese proeftuin voor deze V2I-technologie (Vehicle to Infrastructure). Andere Europese steden volgen later. Audi is de eerste fabrikant ter wereld die zijn serieproductiemodellen via een netwerk verbindt met verkeerslichten in steden.

Audi introduceerde de zogeheten Time-to-Green-technologie in 2016 in de Verenigde Staten. Dit geavanceerde systeem telt bij het naderen van, of stilstaan bij een rood licht via de Audi virtual cockpit of het head-up display af naar het moment dat het licht op groen springt. In de VS ondersteunen al meer dan 5.000 kruispunten met verkeerslichten de technologie. Audi biedt er sinds februari dit jaar een extra feature: Green Light Optimized Speed Advisory, kortweg GLOSA. Het doel van deze innovatie is vooral om het rijden op de 'groene golf' mogelijk te maken. Het systeem informeert hiertoe de bestuurder over de ideale snelheid die hij moet aanhouden om het volgende verkeerslicht bij groen te bereiken.

Audi gaat nu zowel Time-to-Green als GLOSA inzetten voor de Europese pilot in Ingolstadt. De techniek is vanaf juli dit jaar beschikbaar voor de Audi A4, A6, A7, A8, Q3, Q7, Q8 en e-tron en is dan gekoppeld aan het 'Audi connect Navigation & Infotainment' en het optionele 'camera-based traffic sign recognition'.

Europa versus Noord-Amerika

"Deze geavanceerde V2I-technologie komt twee jaar later in Europa beschikbaar dan in de VS omdat de uitdagingen om V2I goed te laten werken hier veel groter zijn dan daar", legt Andre Hainzlmaier, hoofd ontwikkeling van de afdeling Apps, Connected Services en Smart City bij Audi uit. "In Europa heeft de verkeersinfrastructuur zich veel meer lokaal en decentraal ontwikkeld dan in Noord-Amerika - met een grote verscheidenheid aan verkeerstechnologieën als gevolg. Hoe snel andere Europese steden kunnen worden verbonden met V2I, hangt vooral af van een intensieve samenwerking. Een succesvolle uitrol van deze technologie is alleen mogelijk als ze de infrastructuur gaan standaardiseren en de verkeerslichten digitaliseren."

Stadsverkeer zal op de lange termijn kunnen profiteren van de technologie van Audi. Wanneer auto's geanonimiseerde gegevens naar de infrastructuur sturen, kunnen verkeerssignalen flexibeler werken. Elke bestuurder kent de volgende situatie: 's avonds wacht je voor een rood licht - terwijl er in de verste verte geen andere auto te zien is. Verkeerslichten die zijn aangesloten op een netwerk zouden dan kunnen reageren op basis van de vraag.

"Stop-and-go verkeer in steden is vervelend," vervolgt Andre Hainzlmaier. "De groene golf wordt door bestuurders hoog gewaardeerd, maar daar zijn er nog te weinig van. Met Traffic Light Information rijd je efficiënter en meer ontspannen omdat je 250 meter voor een verkeerslicht al weet dat het op groen staat of springt. In de toekomst kunnen geanonimiseerde data helpen om verkeerslichten nog beter op elkaar af te stemmen."

ŠTORE meets Giro d'Italia

Kom ook langs bij Store Haarlem. (Foto: PR)

HAARLEM - Van 11 mei t/m 2 juni staat mijn winkel geheel in het teken van Giro d'Italia! Zo vind je dan onder andere wielerkleding en een Cervelo racefiets bij mij, maar kun je ook live de Giro d'Italia volgen op het grote scherm.

Tevens maak je kans om een dagje als VIP mee te gaan tijdens het EK wielrennen in Alkmaar. Dit is in samenspraak met het aanvragen van een offerte.

Samen met mijn team grijp ik dit thema aan voor een speciaal event; het ŠTORE meets Giro Event! Op zaterdag 25 mei ben je van harte welkom in mijn winkel om te fietsen voor het goede doel. Deze dag heb ik een dubbele fietssimulator in de winkel staan, waarop elke deelnemer een parcours van 750 meter fietst. Per gereden kilometer doneren wij € 1,- aan het Jeugdfonds Sport & Cultuur Haarlem.

Winnaars

Elke deelnemer fietst hetzelfde parcours van 750 meter, wat resulteert in 3 winnaars! Leg jij het parcours het snelst af, dan win je een slim horloge (Ticwatch S, zwart).

Eindig je als tweede of derde, ook dan ga je met een leuke prijs naar huis. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Haarlem betaalt het lesgeld voor Haarlemse en Zandvoortse kinderen en jongeren als er thuis niet genoeg geld is voor een muziek-, theater-, teken- of dansles, een sportclub of een andere expressie cursus.

Schepijs en goede doel

Fiets jij mee voor dit goede doel? Je hoeft je niet aan te melden. Tijdens het wachten of na je fietsronde kunnen jij en je supporters genieten van heerlijke Italiaanse hapjes of echt Italiaans schepijs uit de ijskar. Na het fietsen kun je ook nog shoppen tot middernacht tijdens de Haarlemse Shoppingnight.

Wij hebben er zin in, jij ook?

Store Broekhuis. Grote Houtstraat 2, 2011 SN Haarlem.

Exclusief topmodel Suzuki Swift: de Swift Sport Katana

De voorkant van de Swift Sport Katana. (Foto: SYTSE DIJKSTRA)

Een legendarische naam keert terug. Dit keer niet alleen als sportieve motorfiets, maar ook als topuitvoering van de Suzuki Swift Sport: de Swift Sport Katana. Exclusiviteit is gegarandeerd, want in totaal worden er slechts dertig exemplaren van geproduceerd, speciaal voor de Nederlandse markt.

Katana is de naam van een zwaard dat Japanse Samoerai-strijders gebruikten, een vlijmscherp wapen dat met de hand werd gesmeed. Tevens is het de naam van een legendarische Suzuki motorfiets die in 1981 werd geïntroduceerd: de Suzuki Katana. Dit jaar keert de Suzuki Katana terug in het gamma van Suzuki Motoren. Voor het eerst wordt de naam ook gebruikt bij Suzuki Auto's, voor het nieuwe topmodel van de Swift Sport: de Swift Sport Katana.

Topmodel

Scherp sturen en enorm veel rijplezier, daar draait het om bij de Suzuki Swift Sport Katana. Elke Katana krijgt een sportonderstel dat compleet naar wens in te stellen is. Standaard staat de auto enkele centimeters dichter bij het asfalt, waarmee het zwaartepunt verder wordt verlaagd. Om de wegligging nog verder te verscherpen, is ook een veerpootbrug gemonteerd.

De toegevoegde sportiviteit wordt duidelijk benadrukt door het uitlaatgeluid. Elke Swift Sport Katana krijgt standaard een speciale sportuitlaat. Het interieur met lederen bekleding en een dikker sportstuurwiel maakt het geheel af. De Swift Sport Katana beschikt verder, net als elke Swift Sport, onder meer over adaptieve cruise control, automatisch geregelde airconditioning, navigatie, Apple Carplay & Android Auto, superlichte 17 inch lichtmetalen wielen en sportstoelen. Optioneel zijn speciaal geselecteerde lichtgewicht 18 inch OZ lichtmetalen velgen met Michelin Pilot Sport 4 banden leverbaar.

Genummerd

Net als de sportieve motorfiets wordt ook de Suzuki Swift Sport Katana enkel geleverd in de kleuren zilvergrijs en zwart metallic. De auto is altijd voorzien van een contrasterende striping en grille. In totaal worden er dertig auto's geproduceerd, waarvan vijftien exemplaren in het Premium Silver Metallic en vijftien exemplaren in het Super Black Pearl. Elk exemplaar wordt genummerd en die nummering komt op meerdere plekken terug. Zo staat het nummer boven de achterste raamstijl en is het ook geborduurd in de bekleding van de voorstoelen.

Direct te bestellen

De Suzuki Swift Sport Katana is per direct en exclusief online te bestellen via Suzuki.nl voor 28.999 euro, inclusief afleveringskosten. Of Private Lease vanaf € 479,- per maand ,een vast bedrag waarin álles behalve brandstof is inbegrepen. Dit is op basis van een leaseperiode van 48 maanden, met 10.000 kilometer per jaar. De eerste exemplaren worden in mei 2019 geleverd.