West Friesland op zondag

24 februari 2019

West Friesland op zondag 24 februari 2019


Schatkist tien jaar Telekids gaat open

Carlo & Irene: "Met Telekids is voor ons alles begonnen." (Foto: aangeleverd)

HOORN - Het is 2 oktober 2019 dertig jaar geleden dat het legendarische kinderprogramma van Carlo en Irene van start ging bij RTL 4 en het is twintig jaar geleden dat het stopte. Een mooie datum om eens terug te blikken. Daarom gaat vanaf 4 oktober tot en met 21 juni 2020 in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn de schatkist van tien jaar Telekids open. De leukste fragmenten en mooi bewaarde memorabilia worden interactief tentoongesteld, zodat de miljoenen kijkers van het RTL 4-programma van toen hun herinneringen kunnen herbeleven.

'Nog dagelijks worden we aangesproken door kinderen van toen'

Alle pittige hoogtepunten komen voorbij; het eenzame begin van RTL in Luxemburg, het ontstaan van het duo, de bonte zaterdagochtend, de films, het droomhuwelijk, de Megadagen, de typetjes, de liedjes, Pittige Tijden, beelden achter de schermen, de Pittige Popconcerten en de afscheidsshow op 2 oktober 1999 en nog veel meer. Hilarische fragmenten van het legendarische setje komen regelmatig voorbij op nostalgie-sites als Forever Telekids, Wij houden van The'90 en EnToen.TV. De aandacht op social media en de vraag om fragmenten en verhalen zijn directe aanleiding geweest voor deze bonte expositie.

Zaterdagochtendspektakel

Carlo & Irene: "Met Telekids is voor ons alles begonnen. Onze tv-carrières en onze liefde voor elkaar als duo. Nog dagelijks worden wij aangesproken door de kinderen van toen over hoe zij ooit zo enorm genoten hebben van de Telekids-ochtenden. Echt geweldig dat er na al die jaren een overzichtstentoonstelling komt van die legendarische tijd." Telekids werd zeven dagen per week uitgezonden en de populariteit groeide. Een roadshow, merchandising en cd's volgden. Zondag 5 april 1992 was Telekids toe aan zijn duizendste uitzending. Een zeer speciaal programma waaruit ook weer bleek hoe populair het programma was. Na een oproep om verkleed naar de studio te komen om er live bij te zijn, stond het buiten bij de studio helemaal vol. in 1993 kreeg Telekids op zaterdagochtend concurrentie. Het werd tijd om het roer 'groots' om te gooien en Carlo Boszhard kwam aan de zijde van Irene. Samen bouwden ze Telekids uit tot een zaterdagochtendspektakel.

Toesssssstand

Carlo & Irene schakelden de hele ochtend moeiteloos tussen populaire rubrieken als De Vliegende Ouwe Taart, Meidengeheimen, Carlo's Crisis en typetjes als Mevrouw Zuurtje & Mevrouw Pruimpje en Giechel & Goochel. Nationale en internationale artiesten stonden graag heel vroeg op voor een optreden op zaterdagochtend. Carlo & Irene presenteerden de persiflage op showbizz-programma's in de roddelrubriek Spotlight en speelden alle rollen in de livesoap Pittige Tijden met een lange parade van Vraag Maar Raak-gasten als gastspeler waar ook de oudere kijker graag mee wakker werd. Teksten als 'Ik wil op mijn motor rijden' en 'Wat een toesssssstand' werden gevleugelde uitspraken. En als je aan de spelshow MegaBlubberPowerRace had meegedaan, was je de held van de klas.

Tv-geschiedenis

Op 2 oktober 1999 kwam in een tien uur durende afscheidsshow een spectaculair einde aan een tijdperk dat in deze expositie zal herleven. Hans Stuijfbergen, directeur van het Museum van de 20e Eeuw: "Telekids met Carlo en Irene heeft natuurlijk tv-geschiedenis geschreven. Wat voor mijn generatie 'Stuif-es-in' was, was in de jaren negentig natuurlijk dit programma. Daar wilde je bij zijn, daar werd over gesproken. Kinderprogramma's van nu hebben goed gekeken naar Telekids. Daarom is het terecht dat er nu een tentoonstelling over dit programma komt."

Gezocht

In de afscheidsshow zijn vele Telekids-decor-items geveild die het museum graag in de expositie wil opnemen. Er wordt bijvoorbeeld gezocht naar Kaatje Tokkel, de grote kip uit de eerste seizoenen van Telekids. Wie heeft haar gezien? Of wie weet waar de desk van Spotlight is? Of de Zonnesteen uit de film 'Carlo & Irene en Het Geheim van de Zonnesteen'? Neem contact op met het Museum van de 20e Eeuw: info@museumhoorn.nl .


SailWise zoekt vrijwilligers

SailWise is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor op de tweemastklipper Lutgerdina. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Dankzij SailWise in Enkhuizen kan iedereen genieten van een fantastische ervaring op het water, ongeacht zijn of haar beperking. Met de juiste aanpassingen en begeleiding is het voor iedereen mogelijk om te (leren) watersporten. Alleen met de inzet van vrijwilligers zijn deze activiteiten te organiseren.

SailWise is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor op de tweemastklipper Lutgerdina in Enkhuizen. Vrijwilliger worden kan al voor een paar dagen per jaar. Iedere vrijwilliger krijgt een introductiedag. SailWise biedt de vrijwilligers een onvergetelijke ervaring, een kosteloos volpension op unieke locaties, begeleiding door ervaren vrijwilligers en professionele bemanning en een collectieve WA- en ongevallenverzekering tijdens het vrijwilligerswerk. Er zijn twee introductiedagen in Enkhuizen: zaterdag 23 maart en zondag 7 april. Wie interesse heeft, kan kijken op www.sailwise.nl voor meer informatie. Bellen kan ook: 0228-350756. E-mail: boekingen@sailwise.nl.

Foto-expo libellen en vlinders

De foto's zijn kleurrijk waarbij je alle details van de dieren heel goed kunt zien. (Foto: Rob Webeling)

BLOKKER - Bij MAK Blokweer aan de Kloosterhout 1-2 in Blokker is van 15 februari tot en met 26 mei de foto-expositie 'Libellen en Vlinders' van Rob Webeling te bezichtigen. Rob is natuurfotograaf en zijn specialiteit is vlinders en libellen.

Al jarenlang gaat Rob met zijn camera op pad om met urenlang geduld het juiste beeld te vangen. Door het fotograferen heeft hij vele uren in de natuur doorgebracht en is daardoor heel veel aan de weet gekomen over deze bijzondere dieren. Het transformatieproces van libellen en vlinders is fascinerend. Een libelle kan bijvoorbeeld wel twee of drie jaar onder water blijven voordat hij langs een rietstengel omhoog kruipt om daar te transformeren van larve naar libelle. De foto's van Rob zijn kleurrijk waarbij je alle details van de dieren heel goed kunt zien. Een aantal van zijn foto's zijn genomen in Natuurpark Blokweer. De expositie is te bewonderen tijdens openingstijden op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur. Meer informatie: www.mak-blokweer.nl.

Jubileumconcert Petra Berger en Jan Vayne

Petra en Jan combineren allebei het klassieke genre met lichte muziek. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Pianovirtuoos Jan Vayne en wereldzangeres Petra Berger vieren zondag 3 maart hun vijftienjarige samenwerking met een intiem concert in de Bonifaciuskerk aan het Kerkplein 9 in Medemblik. Sinds 2004 delen zij regelmatig met succes en liefde het podium met elkaar.

In dit zondagmiddagconcert blikken zij terug op vijftien jaar met mooie herinneringen en natuurlijk prachtige muziek. Aanvang 15.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via info@praktischprojectmeubel.nl . Telefoon: 0227-540015 (dinsdag tot en met zaterdag 10.00 tot 17.00 uur).

Dier van de Week

Dirk zoekt geduldige eigenaar

HOORN - Dirk is een leuke, gecastreerde kater van circa zes jaar oud. Hij is gevangen op een camping en heeft lang buiten geleefd. Hij is dan ook een enorme held op sokken die het allemaal nog heel eng vindt en soms een tik geeft als je hem benadert. Maar als hij je eenmaal kent en vertrouwt, is hij dol op knuffelen en komt hij gezellig bij je op schoot liggen.

Het dierentehuis zoekt voor Dirk dan ook een rustig plekje bij een geduldige nieuwe eigenaar die hem alle tijd gunt om een zelfverzekerde huiskat te worden.

Wie interesse heeft in Dirk, kan contact opnemen met het Dierentehuis Hoorn, tel. 0229-218197.

Het asiel is gevestigd aan de Schellinkhouterdijk 1 in Hoorn en is dagelijks (behalve zondag) geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Als hij je eenmaal kent, is Dirk dol op knuffelen. (Foto: aangeleverd)

The Honky Tonk Men

OOSTERLEEK - Folkclub Oosterleek presenteert zondag 3 maart in Herbergh 't IJsselmeer in Oosterleek een speciale muziekmiddag met de band The Honky Tonk Men, een country-, honky-tonk- en rockabillyband uit Noord-Holland. Aanvang deze middag is 14.30 uur. Entree bedraagt zes euro. De groep speelt onder andere covers van Dake Watson, All Ferrier en Johnny Cash. De band bestaat uit Stefan Witteman (vocal, guitar), Bert Boot (vocals, guitar), Ritchie Mensingh (drums), Nico Druijf (vocals, doublebass) en Roland van Beveren (pedal steel guitar).

Meer informatie over deze middag: 0229-503150.

Is groen de toekomst?

Is groen jouw toekomst? (Foto: aangeleverd)

REGIO - Groen is nu! Bezoek 1, 9 en 21 maart de demodag van vakmensen, bemiddelaars en onderwijs in het groen. Ontdek wat een mooie werkplek het groen kan zijn, zeker in combinatie met een opleiding. Kom kijken, voelen en doen! Clusius College, Herenbos en diverse groene aannemers zijn een gezamenlijk project gestart om de groenbranche te promoten en mensen te interesseren voor het groenvak, en een eventuele opleiding hierin.

Ze willen iedereen kennis laten maken met de mooie en veelzijdige werkzaamheden in het groen. Groen is meer dan schoffelen alleen! Denk aan: techniek, timmeren, ontwerpen, tuin tekenen, kantoorwerkzaamheden, verticale tuinen, natuurlijke speeltuinen, Interieurbeplanting of dak- en gevelbeplanting. De aannemers Krinkels, Donkergroen en Hoek Hoveniers stellen hun terrein beschikbaar om een zo volledig mogelijk beeld van het groenvak te tonen. Ook het werkgeverservicepunt is aanwezig.

Aanmelden voor een opleiding kan via het Clusius College of via TRI groei in groen. Voor zij-instromers is scholing op maat mogelijk. De bedrijven hebben voldoende plaats voor mensen die de handen uit de mouwen willen steken en tegelijkertijd willen leren. Ervaar hoe mooi de groenbranche is op: 1 maart van 15.00 tot 19.00 uur bij Krinkels in Alkmaar, 9 maart van 10.00 tot 14.00 uur bij Donkergroen in Benningbroek en 21 maart van 15.00 tot 18.00 uur bij Hoek Hoveniers in Ursem. Vervoer van en naar een station in de buurt is mogelijk. Informatie en aanmelden via: www.herenbos.nl/groenisnu

Opening vernieuwd Buurtsteunpunt

Het pand aan de Johannes Poststraat 52 is sinds november 2015 een steunpunt vóór en door de buurt. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Vernieuwd Buurtsteunpunt Bij Bosshardt Hoorn opent woensdag 27 februari de deuren. Het pand aan de Johannes Poststraat 52 is sinds november 2015 een steunpunt vóór en door de buurt. Dit principe werd ook tijdens de verbouwing in praktijk gebracht. Drie weken lang werkten buurtbewoners, vrijwilligers en mensen vanuit het Korps samen om de ontmoetingsplek nog gezelliger te maken. De officiële opening wordt op feestelijke wijze gevierd met een optreden van de band Roofless. Verder is wethouder Kholoud Al Mobayed aanwezig.

Of iemand nu zin heeft in een kop koffie, een praatje, een activiteit, gezelligheid of gewoon een luisterend oor; iedereen is welkom. Het is op de locatie dan ook een komen en gaan van bezoekers en vrijwilligers. Rond de kerst en begin januari was het door de verbouwing een extra drukke periode voor het Buurtsteunpunt. De vloer is vernieuwd en er is geschilderd. "Eerst moesten we alles leeghalen, kleding inpakken, schoonmaken, het was gruwelijk veel werk," vertelt medewerker Anita Paeper. "Maar ondanks de drukte was het gezellig, iedereen pakte aan en de neuzen stonden dezelfde kant op. Prachtig om zo'n mooie samenwerking te ervaren." Nieuw is de met schoolbordverf beschilderde muur voor leuke berichten, het dartbord en de sjoelbak en een muur met koffertjesbehang. Anita en haar team van vrijwilligers zijn blij met het resultaat en hopen dat veel mensen de weg naar Bij Bosshadt weten te vinden.
Bij Bosshardt Hoorn maakt onderdeel uit van Leger des Heils W&G Noord-Holland. De ontmoetingsplek is meerdere dagen per week geopend. Het belangrijkste is dat iedereen zich thuis voelt, erbij hoort en gezien wordt. Mensen kunnen met elkaar praten en daarnaast worden diverse activiteiten georganiseerd zoals samen eten, knutselen en spelletjes spelen. Samen bezig zijn heeft een belangrijke verbindende functie.


Het Park deze Week

(Foto: Kim Balster)

HOORN - Ze stond vorig jaar in de finale van De Slimste Mens, deed in 2015 mee aan 'De Beste Singer-Songwriter van Nederland' en maakte in 'De Wereld Draait Door' indruk met haar vertolking van 'Zeg me dat het niet zo is'. Dit gaat natuurlijk over LAKSHMI. De zangeres tourt met haar theaterconcert ADEM langs Nederlandse theaters. Haar vertellingen zijn persoonlijk en eerlijk. Over twintiger zijn, meisje en vrouw zijn in een nu en dan mannenwereld. Over soms de held zijn, maar vooral ook de antiheld, de underdogpositie waar je trots op bent, maar stiekem toch altijd verlangt naar erkenning. Deze contrasten bezingt ze in haar pop-noir nummers vol elektro en klassieke elementen.

Schouwburg Het Park geeft twee maal twee kaarten weg voor deze voorstelling op zaterdag 9 maart om 20.30 uur. Stuur een e-mail voorzien van naam en adresgegevens naar winactie@parkhoorn.nl . Vermeld in het onderwerp regel: 'Park-actie LAKSHMI'. Reageer uiterlijk dinsdag 26 februari. De winnaars ontvangen een reactie per mail. Kijk voor het volledige theaterprogramma op www.hetpark.nl.

Nieuwe eigenaar De Hypotheker Hoorn

Wytzejan de Jong feliciteert Barry Bronkers (r). (Foto: aangeleverd)

HOORN - Barry Bronkers is sinds 1 februari de nieuwe eigenaar van De Hypotheker Hoorn. Vorige week was de feestelijke overdracht door de directie van De Hypotheker.

Barry is ook eigenaar van De Hypotheker Heerhugowaard en heeft zijn sporen verdiend in de twintig jaar als hypothecair planner en later als directeur bij een assurantietussenpersoon. "Het financieel ontzorgen van de klant, service en een flexibele opstelling hebben altijd voorop gestaan", vertelt Barry. "Ook in Hoorn willen wij mensen graag een complete begeleiding bieden. Naast hypotheekadvies adviseren wij ook over (woon)verzekeringen. Door een nauwe samenwerking met een makelaar kunnen wij het hele traject ondersteunen en begeleiden. Natuurlijk in dit team van ervaren hypotheekadviseurs", aldus de trotse nieuwe eigenaar. "Maar ook daarna zijn we er voor de klant. Een hypotheek is een belangrijk onderdeel van je financiële huishouden, dertig jaar lang. Wat gebeurt er als je arbeidsongeschikt wordt? Ook bij die belangrijke momenten willen we de klant terzijde staan met persoonlijk advies." Loop eens binnen of plan een Up-to-date Date om opgefrist te worden over de hypotheek. Ook mensen die hun hypotheek niet via De Hypotheker hebben afgesloten, zijn welkom. Tijdens een kosteloos intakegesprek brengt De Hypotheker in kaart wat de stand van zaken is rondom de hypotheek. Dat biedt duidelijkheid en zekerheid.

Hypotheker Hoorn, Dal 8, telefoon 0229-230001.

Tweede leven voor fruitbomen

BLOKKER - In de historische tuin aan de Koewijzend 4 in Blokker zijn ze druk bezig met fruitbomen rooien. De gemeente Hoorn wil voorbereidingen treffen voor het bouwrijp maken van dit gebied. Jaap Balk: "We zijn heel blij dat al veel mensen belangstelling hebben getoond voor de bomen. Zo kwamen wij in contact met Suzanne. Zij woont in de oude pastorie naast de Michaëlkerk aan de Westerblokker. Met behulp van een speciale rooimachine is een appelboom bij ons uit de tuin gelepeld. Onlangs is 'ie naar de Westerblokker gebracht, waar hij in het nieuwe plantgat werd getild. Zo krijgt deze boom een tweede leven! Er zijn al veel bomen gerooid en mooi ingepakt zodat ze verplant kunnen worden." Ook belangstelling voor een fruitboom? Neem contact op via 06-53603811. Doe dit snel, want na half maart worden de overige bomen gerooid voor openhaardhout.

Op kraamvisite bij de schapen

De eerste schaapjes zijn geboren. (Foto: aangeleverd)

LUTJEBROEK - Zeg je lente, dan zeg je lammetjes. Het voorjaar staat nog in de steigers, de bomen zijn nog kaal, maar de eerste jonge schaapjes zijn er al. Zondag 3 maart kunnen liefhebbers de lammetjes bezoeken én natuurlijk aaien bij de biologische schapenboerderij van de familie Van Alderwegen aan De Gouw 57a in Lutjebroek.

Bolletjewolophol is aanwezig met wolvilten. Tussen 11.00 en 16.00 uur is er open stal op schapenboerderij. Let op: de boerderij aan de Gouw is eenrichtingsverkeer en bereikbaar via de Kadijkweg. De toegang is gratis en voor vragen is IVN-gids Robert Viset van de partij. Hoe oud zijn ze? Zijn het mannetjes of vrouwtjes? Hoe wordt er nou van de melk een ijsje of stuk kaas gemaakt? Kom langs en kom erachter! Kijk voor meer informatie over de schapenboerderij op www.schapenstreek.nl.

Meet & Greet voor nieuwe gastouders

Als gastouder doe je er toe, in het leven van de kinderen én hun ouders. (Foto: aangeleverd)

ZWAAG - Wie thuis en werk wil combineren, van kinderen houdt en op zoek is naar zinvol werk, kan terecht bij Gastouderbureau Berend Botje. Voor toekomstige gastouders vindt een vrijblijvende Meet & Greet plaats. Ontmoet een gastouder, stel vragen aan een bemiddelingsmedewerker en ontdek alles over gastouder worden. Stap woensdag 27 februari tussen 19.30 en 21.00 uur vrijblijvend binnen bij De Oude Veiling 6 in Zwaag. Medewerkers van Berend Botje vertellen alles over hoe je gastouder kunt worden. Meer informatie: www.berendbotje.nl/gastouder of 088-2337000.

Lees ook