Kennemerland op zondag

19 mei 2019

Kennemerland op zondag 19 mei 2019


Aandacht voor Schone Lucht

De wethouders Milieu en Gezondheid van de IJmond-gemeentes. (Foto: Reinder Weidijk)

IJMOND - In een gezamenlijke brief aan de formateur van de provincie Noord-Holland verzoeken de wethouders Milieu en Gezondheid van de IJmond om de Agenda Schone Lucht te betrekken bij onderhandelingen voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Het doel van de Agenda Schone lucht is de balans tussen wonen, werken, leefbaarheid en gezondheid in de IJmond te herstellen. De brief is maandag 13 mei 2019 overhandigd aan formateur Laura Bromet in het Provinciehuis.

Colleges IJmond kloppen aan bij formateur provincie

De luchtkwaliteit in de regio IJmond staat onder druk door uitstoot van industrie, verkeer, luchtvaart en scheepvaart. De overlast door de grafietuitstoot van Tata Steel zorgt dat schone lucht een veelbesproken onderwerp is onder inwoners. Zij maken zich zorgen over de effecten op hun gezondheid en het milieu.

"Om in de toekomst de balans tussen wonen, werken, leefbaarheid en gezondheid te behouden, vragen wij uw aandacht voor de Agenda Schone Lucht IJmond. Dat doen wij namens de IJmondgemeenten. Wij komen in actie voor schone lucht omdat inwoners aangeven dat ze zich zorgen maken over hun gezondheid in relatie tot uitstoot van Tata Steel," aldus de colleges van Beverwijk, Heemskerk en Velsen.

In de brief benoemen de colleges vijf actiepunten waarop zij de medewerking van het provinciebestuur verwachten. De punten zijn een afgeleide van de elf punten waarover de bestuurders tijdens de bewonersbijeenkomst in december hun commitment hebben uitgesproken.

Alleen is ook maar alleen

HEEMSKERK - Samen iets doen is leuker dan alleen. Welschap organiseert op zondagmiddag 26 mei (14.00 uur) een bijeenkomst waar u anderen kunt ontmoeten. Houdt u van bijvoorbeeld wandelen, fietsen, bridgen, naar de film of het museum gaan? Kom dan langs. De bedoeling van deze middag is om 'Matches" te gaan maken in twee -of meer-tallen. Met elkaar maak je een afspraak om samen iets te ondernemen. Het gaat niet om relaties, maar om vriendschap. Aanmelden hoeft niet, toegang is gratis. Het Spectrum, Lauraplein 1 te Heemskerk. Info: Gönül Güler 06-24520326 of gonul.guler@welschap.nl.

Schapen in plaats van maaimachines

Op 23 mei is er weer een schapenkudde in Castricum. (Foto: Aangeleverd)

CASTRICUM - In Castricum is deze zomer weer een schapenkudde te zien. Donderdag 23 mei komt de kudde naar Castricum. Deze zomer grazen ze in een veel groter gebied dan vorige jaren. Er is dus een goede kans ze aan te treffen.

Je kunt natuurlijk het gras kort houden met een maaimachine, maar het kan dankzij de schapen ook op een natuurlijke manier. Een kudde van zo'n 250 schapen komt langs bij de Soomerwegh, Park Noord-End, Vondelstraat, Schelgeest, Mient en Dr. de Jongweg De dieren verblijven in een vak, omheind door flexibele rasters. Speciaal getrainde border collies helpen de schaapsherder bij het verplaatsen van de kudde.

Een schaapskudde graast geleidelijk en komt drie keer per seizoen op dezelfde plek. Tussentijds zijn er rustperioden. Drie keer grazen zorgt ervoor dat de vegetatie lager blijft. Door de schapen komen meer voedingstoffen beschikbaar voor planten, die daardoor beter en vaker bloeien. Dat is weer goed voor het insectenleven. Schapen eten ook ongewenste soorten zoals distel en berenklauw. Er zijn dan geen bestrijdingsmiddelen nodig. Verder verspreiden de schapen zaden die ze meenemen in de wol en tussen de hoeven. Ook dat is goed voor het plantenleven in de gemeente.

Landschapsbeheer Rinnegom fermenteert de mest van de schapen tot Bokashi, dit wordt weer terug gebracht op de weilanden. Bokashi is een CO2 neutrale methode om mest om te vormen tot bodemverbeteraar. De kudde is van de schaapskooi van Bergen. Info: bij de herder of www.schaapskooi-bergen.nl.

Het Zomerspektakel zoekt vrijwilligers

Vrijwilligers gevraagd voor het Zomerspektakel. (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Het Zomerspektakel komt er weer aan en is op zoek naar jou, de vrijwilliger die de uitdaging aan wilt gaan. Wegens het grote succes van de voorgaande jaren zal Stichting Welzijn Beverwijk in samenwerking met het Centrum voor de Kunsten Beverwijk en het Kennemer Theater ook dit jaar weer een Zomerspektakel organiseren met als thema "Uitdaging". Het Zomerspektakel vindt plaats op 16 t/m 18 juli tussen 10.00 en 15.00 uur op het Kerkplein in Beverwijk. Kinderen uit Beverwijk en Wijk aan Zee kunnen deze dagen deelnemen aan workshops, sportieve activiteiten, creatieve activiteiten, culinaire activiteiten, spelletjes en nog veel meer.

De organisatie is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om kinderen te begeleiden en/of een activiteit met ze te doen op één van deze dagen of op alle drie de dagen. Lijkt het je wat om één of drie dagen dit spektakel mede mogelijk te maken stuur een email naar Judith Hijdendaal van Stichting Welzijn Beverwijk, judith@welzijnswb.nl

Met de PlusBus onderweg

BEVERWIJK - Dinsdag 21 mei wordt er weer een bezoek gebracht aan het prachtige Waddeneiland Texel. Hier wordt een rondrit op het eiland gemaakt en heerlijk geluncht met uitzicht op zee. Woensdag 22 mei rijdt de bus naar Amersfoort voor een rondrit met de toeristentrein door de stad en daarna nog een rondvaart door het historische centrum. Donderdag 23 mei gaat de bus naar Warmond. Van daaruit wordt er een ruim 2 uur durende rondvaart gemaakt over de Kagerplassen met een stop op het Kaageiland. Donderdag 23 mei kan er weer genoten worden van een visje eten in IJmuiden bij Strandpaviljoen Noordzee. Dinsdag 28 mei rijdt de chauffeur naar Noordwijk voor een strandrit met het nieuwe strandvoertuig, speciaal voor minder mobiele mensen. Aansluitend wordt er gebruik gemaakt van een lunch. Voor info en ontvangen van de "Wijk-Uit" editie: BeverwijkvoorElkaar van Stichting Welzijn Beverwijk via 0251-222222 op werkdagen van 09.00 – 13.00 uur.

Klaverjassen bij Welschap Welzijn

HEEMSKERK - Welschap Welzijn in Heemskerk heeft ook dit jaar het "Zomerklaverjassen" georganiseerd voor diegenen die (nog) niet op vakantie gaan en toch gezellig willen klaverjassen.

Op maandag 20 mei, 3 juni, 17 juni, 1 juli, 15 juli en 29 juli tussen 13.30 en 16.30 uur is iedereen van harte welkom om te komen klaverjassen in Buurtcentrum Het Spectrum.

Deelname bedraagt € 2,50 per keer. Buurtcentrum Het Spectrum vindt u aan Het Lauraplein 1 te Heemskerk, tel. 207777.

Kunst bij Marquette

Foto Marloes

HEEMSKERK - Het mooie weer brengt mensen buiten, zoals bij landgoed Marquette in Heemskerk. Daar schildert men het landschap op een doek. Marloes, inzender van deze foto, ontdekte het.

Mevrouw Geense wint bonbons

Jammie jammie. (Foto: Pixabay)

HEEMSERK - Mevrouw Geense uit Heemskerk is winnares van de Moederdagpuzzel die op zondag 5 mei in deze krant heeft gestaan. Ze heeft de juiste woorden opgestuurd en uiteindelijk door 'de krantenjury' uitgekozen.

Als prijs ontvangt mevrouw Geense een leuke attentie: ze heeft een heerlijke doos bonbons gewonnen.

Deze overheerlijke lekkernijen worden beschikbaar gesteld door Brood Banket Bonbons Wim Koelman. De zaak is gevestigd aan het Burgemeester Nielenplein 24 in Heemskerk. Daar kan mevrouw Geense haar gewonnen prijs ophalen.

De redactie feliciteert mevrouw Geense met de heerlijke bonbons.

Assepoester in eigentijdse bewerking

Dit bekende sprookje van de arme Assepoester wordt met een eigen twist op humoristische en leuke wijze verteld. (Foto: foto Vanessa Wessels)

BEVERWIJK - Op de inmiddels kenmerkende wijze van Langhout Theaterproducties wordt dit bekende sprookje van de arme Assepoester met een eigen twist op humoristische en leuke wijze verteld, met vrolijke liedjes en uiteraard weer schitterende kostuums.

Het meisje krijgt het zwaar te verduren met haar stiefmoeder en haar stiefzus. Gelukkig kan Assepoester met behulp van de fee toch naar het bal. De prins valt als een blok voor haar en dankzij het glazen muiltje wordt Assepoester zijn vrouw.

Een vrolijke voorstelling voor jong en oud vanaf 6 jaar. Leuke prijs voor de mooiste kleurplaat, te verkrijgen bij het Kennemer Theater of te downloaden via www.kennemertheater.nl, die voor aanvang van de voorstelling wordt ingeleverd. Inleveren kan bij de theaterkassa, of bij één van de lakeien in de foyer.Na afloop van de voorstelling is er een meet & greet met de hele cast in de foyer.

Kaarten à € 18,00 voor zondag 19 mei om 14.00 uur te reserveren via www.kennemertheater.nl of via de theaterkassa (0251) 221453.

Lente Markt in centrum Castricum

Op de Lente Markt is er van alles te verkrijgen: boeken, brocante, curiosa, wereldkaarten, etc. (Foto: Aangeleverd )


CASTRICUM - Op zondag 19 mei is er van 11.00-17.00 uur in centrum Castricum een grote Lente Markt. In de Dorpsstraat en Burg. Mooystraat bieden veel standhouders de leukste, lekkerste, nieuwste en mooiste lifestyle en marktartikelen aan. Ook winkels zijn op deze koopzondag geopend en veel winkeliers doen mee met speciale acties. Naast de vele braderie artikelen zijn er ook marktkramen met boeken, brocante, curiosa, wereldkaarten en verzamelobject...en uit ( groot-)moeders tijd. Vlak bij het station en voor kapsalon Miray kunnen nostalgische Verkadealbums, oude Landkaarten en Schoolplaten van Koekkoek, Jetses, enz. worden bewonderd. Voor de jeugd zijn er leuke kinderattracties. Een mooie uitgaansmogelijkheid voor alle bewoners en toeristen uit heel West-Friesland en Omstreken om een dagje naar Castricum te komen. De toegang tot deze markt is gratis.

Verhalenfestival in Assumburg

Yolanthe Cornelisse en Piet Paree op het Verhalenfestival. (Foto: The Daily Photo/Gwendelyn Luijk)

HEEMSKERK - Het Verhalenfestival, met Piet Paree en harpiste Yolanthe Cornelissen, afgewisseld met muziek van Onstuimig Schuim is zondag 26 mei vanaf 13.30 uur te bewonderen. Locatie is Kasteeltuin Assumburg in Heemskerk. Gratis entree.

Tijdens het Verhalenfestival in de tuin van Assumburg vertellen verhalenverteller Piet Paree en harpiste Yolanthe Cornelisse samen enkele door hen bewerkte muzikale verhalen in de sfeer van de fototentoonstelling Wonderland.Het romantische liefdesverhaal van de eendagsvlieg Anna, (Bomans)het dramatische verhaal van de Bramenplukker die een is met de natuur om zich heen, wat hem bepaald niet in dank wordt afgenomen, (Bomans)het oud-Japanse verhaal van de Steenhouwer voor wie 'het gras van de buurman altijd groener' lijkt te zijn, zie ook www.pietparee.nl en www.zonneharp.com. Onstuimig Schuim laat de zeeën ruisen, de liefdes opbloeien, de stormen gieren en de masten kraken met hun beeldende muziek en verhalen. Alle emoties die de zee oproept verwerken ze in hun grotendeels zelfgeschreven Nederlandstalige liederen en volksmuziek. Hun verhalen spelen zich af in zeemanskroegen van de havensteden, vissersdorpen aan de Zuiderzee, op de getijdestromen van Waddenzee en ze worden zelfs meegenomen op hun VOC-reizen. Hun liederen gaan over weemoed, werklust, ontberingen, angsten, dromen en zoute verlangens. Meer info: www.onstuimigschuim.nl.

Ouderen-ziekendag in Agathakerk

De ouderen-ziekendag in de Agathakerk in Beverwijk. (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Zaterdag 8 juni houdt de parochie St. Eloy in de H. Agathakerk de itraditionele ouderen-en ziekendag voor ouderen en overige belangstellenden van de parochie in Beverwijk, Wijk aan Zee en omstreken. De dag begint om 10.30 uur met een gezongen H. Eucharistieviering met Handoplegging en eindigt rond 14.00 uur.

Verbouwing NS-station Castricum

Vertegenwoordigers van ProRail en NS samen met wethouder Slettenhaar van Castricum bij het NS-station. (Foto: Aangeleverd)

CASTRICUM - De verbouwing van NS-station Castricum is officieel van start gegaan. Daarvoor kwamen vertegenwoordigers van ProRail en NS samen met wethouder Slettenhaar naar het station. Zij onthulden een groot bouwbord ter hoogte van het scooter-parkeereiland. Daarop is te zien hoe het station er over ruim een jaar uitziet: ''Klaar voor de toekomst, en volgens de nieuwste maatstaven van toegankelijkheid voor alle groepen reizigers, zoals de overheid die stelt'', benadrukte ProRail regiodirecteur Kees Rutten.

''Een gastvrije Poort naar de Duinen tussen dorp en duin, met meer comfort en veiligheid'', schetste wethouder Paul Slettenhaar. Irma Winkenius regiodirecteur van NS, lichtte toe dat er nieuwe locaties komen voor de Kiosk (op het perron) en de bloemenkiosk (links van de entree aan de dorpszijde), inclusief een openbaar toilet.

Gedateerd

Het station is inmiddels uitgegroeid tot een zenuwcentrum van treinen, bussen, fietsen, auto's, dagtoeristen, recreanten, ondernemers en hun klanten, omwonenden, strandbezoekers. Maar het voldoet niet meer aan de eisen voor het ontvangen en stroomlijnen van deze aantallen reizigers naar het dorp en duinen. Ook de toegankelijkheid voor mensen met een beperking kan beter.
Ontwikkelingen WesterpleinHet gebied aan de duinzijde heeft de gemeente afgelopen jaren al behoorlijk ontwikkeld: er kwamen woningbouw, bedrijven, museum Huis van Hilde, en een nieuw plein. De gemeente wil het gebied in gestaag tempo verder transformeren tot Poort naar de Duinen. Dat verdient een ruime en mooie aansluiting op het dorp. Het station verbindt dorp en duin en heeft de mogelijkheden in zich om een heuse corridor te worden. En dat is precies wat gaat gebeuren.

Metamorfose

Het stationsgebouw zelf krijgt een metamorfose. Het oogt straks ruimer en gastvrijer door de luifel, nieuwe bloemenkiosk, de Kiosk en het nieuwe perronmeubilair. Het wordt bovendien toegankelijker, door liften en bredere trappen, en veiliger, door meer licht en cameratoezicht. De investering van de kant van de gemeente is mede geholpen door een subsidie van de Provincie. Aan het eind van de verbouwingsperiode rondt de gemeente het project af met laatste aanpassingen aan plein en wegen, en is de Poort naar de Duinen een feit.

Voorkomen

Aannemer K_Dekker zorgt voor de verbouw en heeft inmiddels het materieel klaar staan. ProRail en aannemer proberen de overlast door de werkzaamheden zoveel mogelijk te voorkomen.

Meer info: https://www.prorail.nl/projecten/vernieuwing-station-castricum/nieuws/klaar-voor-de-start-1 of www.castricum.nl > projecten en plannen > metamorfose station.

Humanitas ontzorgt, ook deze zomer

IJMOND - Humanitas IJmond helpt mensen zelfstandig en zelfredzaam te blijven door de inzet (o.a bezoekgroepen) van vrijwilligers. Denk hierbij aan ouderen, maar ook mensen met een psychische kwetsbaarheid of immigranten die nog wat extra begeleiding nodig hebben.

Nieuw in 2019 is de telefooncirkel waarbij onder begeleiding van een vrijwilliger een groep deelnemers elkaar dagelijks bellen en contact onderhouden. ''Ook begeleiden wij kinderen met gescheiden ouders en bij de kindervakantieweken'', zegt Humanitas. Heb je behoefte aan iemand met wie je kunt praten en die jou thuis opzoekt? Ben je bijvoorbeeld door omstandigheden aan huis gebonden? Is er steun of een duwtje in de rug nodig bij het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis? Vrijwilligers krijgen een volledige opleiding en onkostenvergoeding. ''Voor diverse activiteiten zoals Maatjes zoeken wij nog een coördinator. Het werkgebied is Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen''. Astrid van der Sluis, tel 06-35113435 of via www.humanitas.nl.

Voor de senior die van lezen houdt

BEVERWIJK - Stichting Welzijn Beverwijk biedt in samenwerking met de SIG en Bibliotheek IJmond Noord, iedere senior die van lezen houdt, wekelijks de mogelijkheid om in o.a. de Buurtwinkel de Schans, De Lonkende Leestafel bij te wonen. Deelnemers en vrijwilligers zijn er heel enthousiast over.

De Lonkende Leestafel

Per keer bent u anderhalf uur gezellig samen. U praat er aan de hand van boeken en boekfragmenten met elkaar en u deelt er herinneringen aan vroeger. Een vrijwilliger van de bibliotheek leest voor. Leuk en ontspannend en het zorgt er ook nog eens voor dat u uw leesvaardigheid behoudt of zelfs vergroot. Elke week is er een ander thema. U hoeft zelf geen boeken te lezen. Soms wordt ook de draagbare multi touchtafel, een grote tablet, gebruikt, met bijvoorbeeld liedjes van vroeger, de keuken van vroeger of de geschiedenis van de IJmond. Lijkt het u leuk? Doe dan zonder verplichting mee, geheel gratis. Waar kunt u meedoen? Elke dinsdag van 13.30 - 15.00 uur in Buurtwinkel de Schans, Schans 2 te Beverwijk.

Begroting: coalitieakkoord uitvoeren én voorzichtigheid nodig

HEEMSKERK – Uit de Voorjaarsnota 2019 blijkt dat het college het coalitieakkoord kan uitvoeren, maar dat er wel voorzichtigheid nodig is. Financieel is het de komende jaren krap en is er een tekort op de begroting. In 2023 is er weer zicht op een sluitende begroting. De tekorten op de begroting komen doordat de algemene uitkering van het Rijk aan de gemeente lager is geworden. Ook zijn de uitgaven voor het jeugdbeleid flink toegenomen.

Daarnaast zijn in het afgelopen jaar nieuwe voornemens opgenomen en is een nieuwe organisatievisie gepresenteerd. De gemeente is voor een groot deel afhankelijk van de algemene uitkering van het Rijk. De gemeenten krijgen minder geld, omdat het Rijk minder heeft uitgegeven dan gepland. Dit brengt veel gemeenten in een onzekere financiële situatie. Het college stelt de raad voor om de incidentele tekorten op de begroting uit de reserve van de gemeente te halen. De reservepositie van de gemeente Heemskerk is zeer goed te noemen. Het is dan ook verantwoord om de incidentele tekorten uit deze vrije ruimte van ongeveer 20 miljoen euro te betalen.

Gemeente groot deel afhankelijk van uitkering van het Rijk

Het college stelt dat er met name verder wordt gewerkt aan de transformatie van het sociaal domein. Een betere samenwerking tussen gemeenten en zorgleveranciers moet op termijn een besparing gaan opleveren. Om dit te realiseren moet eerst nog een investering plaatsvinden om deze verbeteringen vorm te geven en op een goede manier uit te voeren. Op dit moment zijn de plannen uit het coalitieakkoord in onderzoek om te bekijken hoe en wanneer ze uitgevoerd kunnen worden. Gezien de krappe financiële situatie is dat geen gemakkelijke opgave, maar het college ziet voorlopig voldoende mogelijkheden binnen de begroting om de plannen te realiseren. (het coalitieakkoord is hier te vinden: https://www.heemskerk.nl/over-heemskerk/samenstelling-college-van-bw/)

De Voorjaarnota 2019 ligt vanaf 10 mei 2019 zes weken ter inzage in het gemeentehuis. De nota is ook via www.heemskerk.nl te bekijken.

De gemeenteraad behandelt de Voorjaarsnota 2019 in de vergaderingen van 1 juli en 4 juli 2019. Het Jaarverslag en de jaarrekening 2018 wordt op 4 juli behandeld.

Avondvierdaagse Beverwijk

(Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Van 11 t/m 14 juni wordt de Avondvierdaagse van Beverwijk gelopen. Start en finish zijn alle dagen bij speeltuin Kindervreugd, Huiderlaan in Beverwijk met op vrijdag een feestelijke binnenkomst en uitreiken van de verdiende medaille. De deelnemers lopen 4 verschillende routes door Beverwijk met soms een uitstapje naar Heemskerk.

Inschrijven voor scholen en individuele deelnemers kan tijdens de volgende data in speeltuin Kindervreugd, Huiderlaan 5, Beverwijk op donderdag 6 juni en maandag 10 juni (2e Pinksterdag) van 19:00 tot 20:00 uur en op dinsdag 11 juni van 17:00 tot 18:00 uur. De afstanden zijn 3, 5 en 10 km. De kosten bedragen € 5,50 p.p. daar krijg je een medaille, sticker en een wandeldiploma voor.

Leden van Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) kunnen rekenen op een korting van € 1,00 op vertoon van hun wandelvoordeelpas. Start is iedere avond om 18.00 uur alleen op vrijdag start de 3 en 5 km om 18.15 uur. Dit jaar zal de muziekroute starten bij de Torenstraat. De muziekroute zal starten zodra de laatste deelnemers van de 10 km aan komen lopen. Dit zal op vrijdag 14 juni tussen 19.30 en 19.45 uur zijn. De muziekroute is als volgt: Start: LA Kerkstraat gaat over in Torenstraat richting snackbar Oase – RD Baanstraat oversteken - RD Arendsweg - LA Boeweg - RA Plantage - RA Huiderlaan - Finish speeltuin Kindervreugd. Info: www.wsva4dnh.nl of info@wsva4dnh.nl mobiel: 06-40553280

Beverwijk plaatst groene tuintjes

BEVERWIJK – Deze maand zijn groene tuintjes aangelegd bij negen ondergrondse containers in de Pilotenbuurt en Indische buurt. De tuintjes moeten ertoe bijdragen dat bewoners geen afval neerzetten naast de containers. Wethouder Hanneke Niele ging vandaag langs in de Indische buurt om te kijken hoe de buurt er nu uit ziet en heeft de laatste planten geplant. ''Bij de container staan mooie stevige planten. In de zomermaanden staan de planten in bloei. Ook trekken de planten bijen en vlinders aan. Gezellig én goed voor het milieu. In de Pilotenbuurt heeft één ondergrondse container al sinds maart 2018 een tuintje. De ervaringen van de bewoners zijn positief. Ze geven aan dat de straat netter en schoner is. Het is nog te vroeg om te zeggen dat deze negen tuintjes gaan werken, maar ik heb het idee dat het werkt. Het wordt er in ieder geval groener en gezelliger door op straat'', aldus wethouder Niele. Afvalcoaches Afvalcoaches hebben de afgelopen weken gesprekken gevoerd met bewoners uit de Pilotenbuurt en Indische buurt om aandacht te vragen voor afvalscheiding en voor het op de juiste manier aanbieden van afval. De coaches overhandigden daarbij flyers met de afvalaanbiedregels. Uit de gesprekken bleek dat veel bewoners het erg prettig vinden als de straten schoon zijn, de afvalaanbiedregels niet altijd even duidelijk waren en ook zijn er veel mensen die nu enthousiast aan de slag gaan met het scheiden van afval. De plantenveldjes rond de containers en de inzet van Afvalcoaches is onderdeel van Beverwijk Afvaldumpvrij.

Semi-interland ADO'20 tegen Salomonseilanden

Het nationaal team van de Salomonseilanden. (Foto: Aangeleverd )

HEEMSKERK - Op 22 mei ontvangt ADO'20 het nationaal team van de Salomonseilanden (een eilandengroep in de Stille Oceaan) voor een semi-interland die om 19.30 uur van start gaat. Het nationale voetbalelftal is van 14 mei t/m 3 juni op trainingskamp in Nederland. Het doel is: klaarstomen voor de Pacific Games.

Ploeg van oud-Feyenoorder Wim Rijsbergen in Heemskerk

Het gaat niet alleen om voetbal, er is ook aandacht voor interactie met kinderen en cultuur. Spelers van de Salomon's eilanden spelen op ludieke wijze tegen 101 spelers/speelsters van ADO'20 JO8 en 11 en MO8 en 11. Hilariteit en vrolijkheid zijn gegarandeerd! Op de Salomonseilanden maakt dansen een belangrijk deel uit van de cultuur. Na de wedstrijd vindt er een traditionele dansvoorstelling plaats in de kantine, waarbij enkele spelers hun danskunsten in traditionele outfit zullen vertonen. In Heemskerk, net als in elke plaats waar het team zal spelen, worden door Salomonese internationals basisscholen bezocht. Tijdens deze Solomon School Days gaan kinderen met hen in gesprek en maken ze kennis met de eilandbewoners en hun cultuur.

Onder leiding van bondscoach Wim Rijsbergen en zijn assistent Jan van Deinsen zal het team tijdens het trainingskamp trainen op hoog niveau en zeven oefenwedstrijden spelen tegen Nederlandse amateurteams. Dat is op de eilandengroep niet mogelijk op dit niveau en in korte tijd. De meeste spelers zijn nog nooit buiten Oceanië geweest. Het trainingskamp wordt georganiseerd door de Netherlands Oceania Support Foundation, dat zich inzet om het voetbal in de Pacific te ontwikkelen. Wim Rijsbergen is geen onbekende en heeft 28 interlands gespeeld. Daarna trainde hij o.a. FC Volendam, FC Groningen en NAC Breda, voordat hij zijn carrière een internationaal vervolg gaf. Hij werkte vervolgens in Chili, Saoedi-Arabië en Mexico.

De Pacific Games kunnen het best gezien worden als de Olympische Spelen van de Pacific. Dit jaar vindt de zestiende editie van de Pacific Games plaats in Samoa van 7 t/m 20 juli. Sporters uit 24 eilandstaten gaan met elkaar de strijd aan in 27 verschillende sporten. Het voetbaltoernooi is een van de belangrijkste onderdelen van de Games. De Salomonseilanden behoren tot de topfavorieten. Samen met andere regionale grootmachten als Nieuw-Caledonië, Tahiti, Fiji, Vanuatu en Papoea Nieuw Guinea zullen ze gaan strijden om het goud. Ook al staan de Salomonseilanden relatief hoog op de FIFA-ranking, de verschillen tussen de toplanden zijn klein. Het zal daarom erg spannend worden wie er met het goud vandoor gaat.

Een mooie herinnering aan een dierbare

(Foto: Photographer: steffen)

HEEMSKERK - See You sieraden kenmerken zich door het zichtbaar verwerken van de asresten van een dierbare. De as wordt vermengd met een speciale hars, die verkrijgbaar is in verschillende kleuren, op verzoek in uw bijzijn om de gewenste kleur te bewerkstelligen.

Een herinneringssieraad heeft niet alleen te maken met het overlijden van een dierbare die u bij u wilt dragen. Het is een persoonlijke herinnering aan iets of iemand die u graag bij u heeft.

Het gaat ook zeker over het vieren van nieuw leven of dierbare relaties.

Denk bijvoorbeeld aan geboorte, vereeuwiging van vriendschap, verwerking van melktandjes, haarlokjes van zowel mens als dier, pootafdrukjes of het verwerken van zand van het eiland waar u getrouwd bent of op huwelijksreis bent geweest.

Er zijn mogelijkheden te over, wij adviseren u graag.

Vereeuwigen

Het vullen van de sieraden kan veelal gebeuren in uw bijzijn. Heeft u een mooie herinnering die u zou willen laten vereeuwigen in een sieraad? U kunt zich bij ons laten adviseren over de mogelijkheden.

Bedrijfsgegevens

Juwelier Ibink Burgmeester Nielenplein 34, 1961 NV Heemskerk. Tel nr. 0251-247281. Homepage: www, ibink-heemskerk.nl

Kwartfinales 'Cruyff Court'

Elke week komen de "Heroes" bij elkaar. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Afgelopen woensdag 8 mei werden de landelijke kwartfinales georganiseerd van het Cruyff Court 6 vs 6 toernooi in Heemskerk. BuurtsportCoach/Cruyff Coach Bart Neeft van Team Sportservice Kennemerland is samen met Emile van der Wal van Welschap vooraf gestart met een groep jongeren, de Heroes of the Cruyff Court , om dit toernooi te organiseren. Elke week kwamen de "heroes" bij elkaar om het hele draaiboek in elkaar te zetten en alle side events te organiseren.

Vanwege de slechte weersvoorspelling is er uitgeweken naar sporthal 2 van de Waterakkers om de wedstrijden te kunnen spelen. Al vroeg waren de Heroes aanwezig om alles klaar te zetten.

Bij de opening geven Heroes demonstratie freestyle voetbal

Naast het begeleiden van de wedstrijden (scheidsrechters) en het bemannen van de wedstrijdleiding was er een MC aanwezig die de hele dag voor een gezellig sfeertje zorgde, side events werden neergezet en beheerd naast het veld.

Men kon daar schieten op een snelheidsmeter en er was een wedstrijd hooghouden. Rick's fruit was bereid gevonden om een gezonde versnapering te verzorgen in de pauze.

Tijdens de opening, met een demonstratie freestyle voetbal van de Heroes, werd door elk team de respectvlag getekend en schudde men elkaar de hand.

Winnende meisjes

Om 14.30 klonk het startsein en de wedstrijden gingen van start. De teams waren de winnende meisjes en jongens uit de voorrondes van het Cruijff Court 6 vs 6 toernooi in Velsen, Haarlem, Beverwijk en Heemskerk.

Na een middag met mooi en sportief voetbal ging de finale bij de meisjes tussen de Bareel (Heemskerk) en Pleiaden (Velsen). Na een spannende wedstrijd wisten de Pleiaden te winnen met 1-0. Bij de jongens ging de finale tussen de Anne Frank (Heemskerk) en Pionier (Velsen). Waar de Anne Frank in de voorrondes nog verloor van de Pionier, wonnen ze de finalewedstrijd met 1-0.

De Respect award ging bij de meisjes naar de Witte leeuwinnen uit Beverwijk en de jongens van Roekoegang uit Haarlem. Deze 4 teams mogen op 8 juni a.s. de IJmond vertegenwoordigen bij de landelijke halve finales in Volendam.

Lekker sporten bij Fit4you2 Heemskerk

Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Heeft jouw sportvereniging een zomerstop? Ben je op zoek naar een nieuwe sportschool,maar wil je niet vastzitten aan een lang contract? Dan biedt de zomerpas van Fit4you2 een mooie oplossing. Voor slechts € 75,00 kan je 3 maanden (juni, juli en augustus) onbeperkt fitness en groepslessen volgen. Uiteraard met dezelfde service: intake, persoonlijk fitness schema en professionele begeleiding. Er is een diversiteit aan groepslessen: van yoga tot cardio boxing. Fit4you2 is toegankelijk voor iedereen die wil werken aan een vitaal leven. Met of zonder beperking, samen kijkt men naar een goede balans voor het sporten. ''Naast de zomerpas kan onze voedingscoach advies geven hoe je nog voor de zomer de laatste kilo's kwijt kunt raken. Als je twijfelt of je met jouw beperking of blessure wel kunt sporten­, dan kunnen wij in overleg met onze fysiotherapeuten kijken wat mogelijk is. Ons doel is jouw doel: Op de juiste wijze begeleiden en adviseren!'', aldus Fit4you2. Wil je 1 juni starten met jouw programma, maak dan direct een afspraak voor een intake. Dit kan via info@fit4you2.nl of 0251-233783.

Insectenlezing voor volwassenen

Insectenlezing voor volwassenen op 28 mei in het Koetshuijs Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - NME Beverwijk & Heemskerk organiseert in samenwerking met bioloog Rene Krekels een lezing over insecten in het Koetshuijs te Heemskerk. Deze avond kunt u meer te weten komen over de mysterieuze leefgewoonten en het gedrag van diverse insecten. De lezing is op woensdag 28 mei van 19.30 tot 21.30 uur.

Vlieg mee in de wereld van de microkosmos, vol verrassende actie en verstilde schoonheid. Ondersteund door muziek en getoond met een bijzonder computerprogramma komen de schijnbaar bevroren insecten weer tot leven. Fascinerend, onderhoudend en informatief. U moet het gewoon zien.

Na de pauze passeren ook nog in een intermezzo de 'Dodelijkste 5 van het Zandpad'. Geen exotische leeuwen of olifanten, maar kleine Hollandse dieren die er schrikbarende gewoonten op na houden.

Naast bioloog is René Krekels ook natuurfotograaf. Zijn werk is in diverse tijdschriften vastgelegd. Op een enthousiasmerende manier zal hij over zijn werk vertellen. Het belooft een interactieve avond te worden, al uw vragen zijn welkom. Deze lezing is specifiek voor volwassenen. Er zijn 40 plaatsen beschikbaar. Aanmelden www.nmebeverwijkheemskerk.nl

Rijbewijskeuringen via Regelzorg

(Foto: Aangeleverd)

REGIO - Automobilisten kunnen zich via Regelzorg Rijbewijskeuringen medisch laten keuren voor de verlenging van hun rijbewijs. Een afspraak maken met de arts kan via Regelzorg Rijbewijskeuringen. Telefonisch: 088 23 23 300. Zelf een datum plannen: www.regelzorg.nl. Automobilisten van 75 jaar en ouder betalen € 40,00. Voor houders van rijbewijs C/D/E tot 75 jaar is het tarief € 60,00. Start 6 maanden voor deze datum. Voordat u een afspraak maakt koopt u eerst een Gezondheidsverklaring. Aangeraden wordt dit digitaal te kopen met behulp van uw DigiD met SMS code op mijn.cbr.nl. Een papieren gezondheidsverklaring is verkrijgbaar bij de meeste gemeenten, het CBR of Regelzorg. Deze verklaring moet u eerst invullen en opsturen naar het CBR. Doe dit in samenspraak met uw arts.

Rob wint 10.000 euro

Rob uit Beverwijk wordt verrast met een cheque ter waarde van 10.000 euro. Foto: Jurgen Jacob Lodder

BEVERWIJK - Een grote verrassing voor Rob uit Beverwijk. Hij heeft in de apriltrekking van de BankGiro Loterij een bedrag van 10.000 euro gewonnen. Onlangs stond de Loterij bij Rob op de stoep om hem de cheque te overhandigen. Rob was compleet verrast.

Rob (56) vertelt enthousiast: "Wat een fantastisch bedrag! Op dit moment weet ik niet direct wat ik met het bedrag wil gaan doen. Ik ga het dus eerst op de bank zetten: dit is mooi voor mijn pensioenpotje."
Rob was niet de enige die een geldprijs van de BankGiro Loterij in ontvangst mocht nemen: ook een andere inwoner uit Beverwijk werd onlangs verrast met een prijs van 10.000 euro.

Cultuurloterij

De BankGiro Loterij maakt iedere dag de winnaar van een prijs bekend. Alle dagen gaat er 10.000 euro uit, elke week 100.000 euro en iedere maand wint een deelnemer van de loterij maar liefst 1 miljoen euro. De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland: niet alleen deelnemers winnen, ook tal van culturele organisaties zoals musea en monumenten.

Met de helft van ieder lot dragen de ruim 600.000 BankGiro Loterij-deelnemers maandelijks bij aan cultuur in Nederland. Hierdoor kon de Loterij in 2019 ruim 79,4 miljoen euro verdelen onder 77 culturele organisaties.