Schermer - Beemster op zondag

23 juni 2019

Schermer - Beemster op zondag 23 juni 2019


Collegetour voor wijsneusjes in De Rijp

Jongeren krijgen dit najaar de mogelijkheid om mee te doen aan de museumjeugduniversiteit (Foto: aangeleverd)

DE RIJP - Altijd al afgevraagd of al die rook tijdens een raketlancering niet een tikkeltje overdreven is? Voor de nieuwsgierige jeugd van acht tot twaalf jaar is er in het najaar de mogelijkheid om mee te doen aan de museumjeugduniversiteit in Museum In 't Houten Huis. Wetenschappers, onderzoekers en experts geven antwoorden op spannende vragen, tijdens de vier colleges.

Jeugduniversiteit voor spannende vragen

Daarmee sluit het geheel aan bij het doel van Museum In 't Houten Huis om als educatief centrum deze doelgroep te bedienen. Het museum in De Rijp heeft vier sprekers gevonden die over de meest uiteenlopende onderwerpen college geven. Twee sprekers komen uit Alkmaar; wethouder Christian Braak en stadsarcheoloog Peter Bitter. De andere twee zijn een professor die het gaat hebben over beeldvorming en een ingenieur die alles weet van dijkdoorbraken. Aanmelden gaat via de site www.museumjeugduniversiteit.nl Je moet er snel bijzijn want er zijn een beperkt aantal plaatsen in het museum in De Rijp.

Kennis vergroten

De museumjeugduniversiteit is een landelijk initiatief waaraan meer dan 50 musea meedoen. Het idee erachter is dat jonge mensen de mogelijkheid krijgen om hun kennis te vergroten en vragen te stellen aan echte wetenschappers, hoogleraren en experts. Deelnemers bezoeken in het najaar, tussen september en december, vier keer een college (drie op zondagmiddag en een op woensdagmiddag), krijgen een collegekaart en een diploma ter afsluiting. Het inschrijven is alleen voor alle vier de colleges en kost totaal 20 euro.

Schatten

Museum In 't Houten Huis heeft vier wetenschappers en experts gevraagd mee te doen. Stadsarcheoloog Peter Bitter heeft al complete 'schatten' opgegraven in Alkmaar en omstreken. Wij vermoeden dat deze archeoloog wel wat bijzondere vondsten meeneemt naar het museum (22 september). Wethouder Christian Braak van Alkmaar gaat als bestuurder over onderwerpen, die ook met kinderen en jeugd hebben te maken. Misschien heb je wel een goed idee, grijp die kans! (13 oktober). Zien we alles met onze ogen? Dit is de vraag die prof. dr. Jos van den Broek behandelt. Mensen hebben twee ogen om mee te kijken. Maar zien ze ook alles? Nee dus! Jammer, want door beter te kijken, ga je ook meer zien (17 november).
Zijn onze dijken wel sterk genoeg? Hoe zorg je ervoor dat er geen dijken doorbreken? Daar weet ingenieur Wouter Zomer alles van. Hij heeft dijken expres laten doorbreken om te zien wat er dan gebeurt. Jij ziet ook wat er dan gebeurt! (woensdag 11 december ).

Meer informatie op www.museumjeugduniversiteit.nl of www.houtenhuis.nl .


Wonen en werken langs het kanaal

Overstad krijgt er zo'n 2500 woningen bij. (Foto: (Impressie:aangeleverd))

ALKMAAR - Over twintig jaar is Alkmaar zo'n dertigduizend inwoners rijker. Die kunnen een plekje vinden in de 15.000 nieuw te bouwen woningen langs het Noordhollands Kanaal. Vrijdag presenteerde het college het omgevingsbeeld Kanaalzone, die zich grofweg uitstrekt van de Leeghwaterbrug tot Koedijk. De plannen van 70 meter hoge woontorens zijn van de baan, de maximale bouwhoogte is 35, met hier en daar een uitschieter naar 50 meter. In Oudorp is er ruimte voor één gebouw met een nog hogere bouwhoogte.

Op Overstad komen zo'n 2500 woningen, Oudorp 2300, Overdie 950, de Viaanse Molen 5400 en Waterzuivering/Nuon 1600 woningen. De huidige - klassieke - bedrijventerreinen rond het kanaal zullen deels verdwijnen en plaats maken voor een mix van wonen, werken en recreëren. Stedelijk wonen kan in de vorm van individuele stadswoningen tot collectieve appartementencomplexen. Volgens het college zal het stijgend inwoneraantal de draagkracht voor bestaande voorzieningen versterken en het aantal arbeidsplaatsen doen groeien. Er komt nieuwe ruimte in de Kanaalzone voor voorzieningen die niet passen in de historische binnenstad, maar wel van belang zijn voor een vitaal centrum. Het college vindt een bloeiend cultureel leven een belangrijk onderdeel van de aantrekkingskracht van Alkmaar en wil vernieuwende en experimentele initiatieven ondersteunen.

Wie meer wil weten over de Kanaalzone is woensdag 19 juni van 16.30 tot 19.00 uur welkom in het TMG-gebouw aan Edisonweg 10 in Alkmaar. De gemeenteraad beslist 11 juli over de plannen van de kanaalzone.

Concert dorpshuis Wijdewormer

Kunst na arbeid geeft 23 juni een concert in het dorpshuis in Wijdewormer. (Foto: aangeleverd)

WIJDEWORMER - Muziekvereniging Kunst na Arbeid speelt 23 juni om 14.30 uur Uxor Maris in het dorpshuis, Wijdewormerplein 3 in Wijdewormer.

Door de jaren heen ontwikkelde de uit 1927 stammende Muziekverenging Kunst na Arbeid zich tot een multifunctioneel inzetbaar orkest. De bezetting van de groep zijn koperen blaasinstrumenten aangevuld met saxofoons en slagwerk wat onoverkomelijk het kenmerk is van een Fanfare orkest. Het fanfareorkest laat zich van haar vele kanten zien met dit concert. Het programma is gevuld met diverse muziekstijlen, zoals filmmuziek, musical en originele fanfarewerken, waaronder Flashing winds, The Mask of Zorro, The Exodus song, Les Miserables. Een toegangskaart kost 9 euro en kinderen tot en met 15 jaar betalen 7,50. Kaarten zijn te bestellen via www.kna-purmerend.nl of knapurmerend@gmail.com.

Centrum voor gaming, esports en creative tech

Een van de initiatiefnemers is Dirk Tuip. (Foto: Evert Ruis)

PURMEREND - Nog dit jaar krijgt Purmerend er een geweldige trekpleister bij waarmee de stad zichzelf de toekomst in blaast: het grootste (10.000 m2 grote) centrum voor gaming, esports en creative tech in Europa. Begin juni is de verbouwing van start gegaan van de voormalige Sporthal de Koogmolen tot esports gaming centrum, daarna volgt de rest van het schoolgebouw dat getransformeerd wordt tot tech campus. Kantoren en werkplekken voor studenten, startups en bedrijven op het gebied van gaming, esports en creative tech vinden hier onderdak.

Het vroeg bij de perslancering op 29 mei jl. nog wat fantasie om een esports & gamingcentrum terug te zien in de nog volledig aangeklede voormalige sporthal. Een week later echter vloog de 'sloopkogel' er al doorheen waarna de verbouwing kon beginnen. De H20 Campus zal staan voor persoonlijke ontwikkeling, competitie en onderwijs en het bieden van kansen van toekomstige talenten op een carrière in esports of op een baan van de toekomst.

Het schoolgebouw wordt omgebouwd tot tech campus. (Foto: Evert Ruis)

Initiatiefnemers zijn Dirk Tuip en Matthijs Vink van Stichting H20, twee oud-topsporters die in hun bedrijven van 'tech' hun werk hebben gemaakt. Beide takken verbinden ze met elkaar in dit initiatief, waarmee ze hun droom laten uitkomen. Het idee sluimert al zes jaar, vanaf het moment dat ze naar een live game keken en beseften dat ruim zeven miljoen andere mensen in de wereld op dat moment precies hetzelfde deden. 'Het kwartje viel', want duidelijk werd hoeveel jongeren zich verbonden voelen met esports en creative tech. Het plan voor een IT-Tech campus werd daarna verder uitgewerkt en uiteindelijk bij de gemeente Purmerend neergelegd. Daar kregen ze via Mario Hegger, wethouder Economische Zaken, een enthousiast onthaal en werd het financieel mogelijk gemaakt om op te starten.

'Voor de gemeente betekent de H20 Campus binnen de stadsgrenzen een enorme trekpleister op het gebied van gaming en technologie van de toekomst. In ondernemersopzicht biedt dat grote economische kansen en het aanboren van nieuwe markten en talenten', licht Heggers toe, 'waarbij we samen met het bedrijfsleven een opleidingscentrum kunnen opzetten.' Ook ziet hij, in het licht van onder andere gameverslaving en isolatie, een grote rol weggelegd voor H20 in het bijdragen aan verantwoord online gedrag bij jongeren. Dat esports een nieuwe trend is waarbij gamen en fysiek bewegen samengaan, is eveneens een belangrijke reden waarom de gemeente dit project graag ondersteunt. Hoe fysiek esports is ondervond Eggers even later zelf toen hij met Koen Schobbers, de eerste professionele Nederlandse esporter, ten overstaan van alle aanwezigen in 'virtual reality' de strijd mocht aangaan.

Als het gaat om esports ziet Matthijs Vink, als oud tophandballer, veel overeenkomsten met topsport. 'Esports ís topsport. Esporters hebben dezelfde passie en ambitie als topsporters. En al heeft niet iedereen het in zich om een topsporter te worden, wij willen dat iedere jongere die hier binnen komt geïnspireerd raakt, zich verder kan ontwikkelen, en een toekomst krijgt die hij anders niet had gehad. We willen ze raken in hun passie, we willen met H20 hun inspirator zijn, ze opleiden, stages lopen bij bedrijven hier in het pand, events organiseren.'

Dirk Tuip: 'We willen hier esporters opleiden die in de hele wereld kunnen meedraaien aan de top. Bij H20 kunnen ze hun talent hierin ontwikkelen. Maar ook jongeren die hier komen om te gamen kunnen hier hun passie voor tech verder doorvoeren. ICT is bij alles nodig en zeker creative tech is een grote tak van sport. De gaming industrie groeit enorm. Hij is inmiddels vijf maal groter dan de filmindustrie, en zes keer groter dan de muziekindustrie. Gamers, esporters en influencers zijn de ontwikkelaars van de toekomst. En misschien zijn wij wat vroeg met deze grootse opzet in Nederland, maar we zijn liever te vroeg dan te laat.'

De oplevering van het esports gaming stadion vindt nog dit jaar plaats, de campus begin volgend jaar. Op de website www.h20.gg is met visuals geschetst hoe het gaat worden.

Kunst in de Toren: Summer of ARTS

MONNICKENDAM - De Kunstmanifestatie vindt tot en met september plaats in de Toren van de Grote Kerk in Monnickendam.

Summer of Arts heet de kunstmanifestatie en twintig kunstenaars werken eraan mee. Zij werken en exposeren in de indrukwekkende toren van de Grote Kerk. De kunstenaars kunnen worden bezocht in hun tijdelijke atelier, waar hun werk te zien is. Er worden heel verschillende vormen van kunst gepresenteerd. Elke kunstenaar werkt en exposeert een of twee weken in de toren. De toren is voor iedereen gratis toegankelijk wanneer de kunstenaars aanwezig zijn. Verdere informatie is te vinden op Facebook.com/summer.of.arts

Fort open tijdens zomerzondagen

WESTBEEMSTER - Natuurmonumenten en de vrijwilligers heten iedereen 23 en 30 juni welkom op Fort bij Spijkerboor, Westdijk 46 in Westbeemster. Fort bij Spijkerboor is het grootste fort van de Stelling van Amsterdam en heeft bijzondere verhalen. In juli en augustus is het fort alle zondagen open.

Fort bij Spijkerboor heeft tussen 11.00 en 16.00 uur de deuren wagenwijd open voor publiek, op zondagen in juni, juli en augustus. Belangstellenden kunnen het fort bezoeken en met een rondleiding meegaan. B

Online

oek vooraf online een plek voor een rondleiding. Gidsen tonen de kookketels, munitiekamers en het draaikoepel-geschut. Of verken het fort op eigen gelegenheid en ontdekt onder welke omstandigheden zo`n honderd jaar geleden de manschappen in dit verdedigingswerk moesten leven. Bovenop het fort hebben bezoekers een prachtig zicht over de polders, die bij oorlogsdreiging onder water werden gezet. De gids vertelt er alles over. Klap op de vuurpijl is een bezoek aan de imposante dubbelloops geschutskoepel, de enige in Nederland.

Paradijs

Het terrein op en om het fort is een bijzonder natuurgebied. Een paradijs voor planten en dieren. Over het buitenterrein is een wandeling door de weilanden om de fortgracht mogelijk. In het fortcafé even bijkomen met koffie, thee of Beemster vruchtensap, met koek of taart.

Meer informatie en online boeken voor entree en/of rondleiding op www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/fort-bij-spijkerboor. Online boeken kan tot 10.00 uur in de ochtend op de dag zelf, daarna alleen nog op het fort zelf.

Soccer Camps voor meiden Alkmaar

Soccer Camps voor meiden. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - VV Alkmaar, dat uitkomt in de Eredivisie voor Vrouwen, organiseert tijdens de zomervakantie twee VV Alkmaar Soccer Camps voor meiden van zes tot en met zestien jaar.

Het eerste VV Alkmaar Soccer Camp is van 15 tot en met 17 juli, terwijl van 19 tot en met 21 augustus het tweede Soccer Camp plaatsvindt.

Inschrijven

Alle trainingen van de driedaagse Voetbalkampen zijn dagelijks van 9:00 tot 15:00 uur op het sportcomplex van VV Alkmaar aan de Robonsbosweg. Naast de VV Alkmaar Skill Games staan er diverse partijvormen onder leiding van de selectiespeelsters van VV Alkmaar op het programma. Inschrijven voor de VV Alkmaar Soccer Camps kan via www.vvalkmaar.nl/soccercamps.

Schilderijen en beelden in Dorpskerk

Frea May (Foto: )

GROOTSCHERMER - De tweede expositie van deze zomer start zaterdag 6 juli in Dorpskerk Grootschermer waar Frea May en Martin Grieken gezamenlijk schilderijen en beelden exposeren. De expositie opent om 15.30 uur officieel door Willem Messchaert uit Kolhorn. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Frea May past verschillende schildertechnieken toe zoals olieverf, acryl, pastel, aquarel en gemengde technieken. Haar visie op de wereld verbeeld zij in verschillend werk, zowel qua onderwerp, materiaalgebruik als werkwijze. Voor Frea is schilderen iets wat uitstijgt boven het logisch begrijpelijke en direct waarneembare. Kortom een middel om achter de dingen te kijken waar misschien niets of misschien alles is. Een persoonlijke ervaring, emotie of gebeurtenis vormt vaak de aanleiding voor een nieuwe schilderij. Kleurkracht, een natuurlijke ingetogenheid, harmonie, evenwicht en een spannende expositie bepalen het beeld. Frea ziet haar werk als 'het mooiste vak van de wereld'.

Martin Griek (Foto: )

Helder

Martin Griek exposeert met zijn werk in steen. Voor zijn beelden laat Martin zich inspireren door de natuur en door het karakter van de steen waarmee hij werkt. De vormen zijn rond, vloeiend en glad en daarbij zo helder mogelijk. Door de voorkeur voor hardere steensoorten zoals marmer en hardsteen, zijn de beelden over het algemeen geschikt om buiten geplaatst te worden. Martin was tot 2010 docent beeldende vorming in het voorgezet onderwijs. Sinds hij is gestopt met lesgeven, en er rust kwam om tijd te besteden aan eigen creatief werk, is hij dagelijks aan het beeldhouwen. De expositie duurt van 6 t/m 28 juli 2019 en is elke zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur vrij te bezichtigen aan het Zuideinde 5. De werken zijn te koop, een deel van de opbrengst is voor het onderhoud van de kerk.

Voor meer informatie zie www.dorpskerkgrootschermer.nl.

Extra middelen tegen eenzaamheid

ALKMAAR - WonenPlus Alkmaar ontvangt van het Oranje Fonds een extra bedrag van 20.000 euro voor de bestrijding van eenzaamheid onder ouderen.

22% voelt zich erg eenzaam

Al eerder ontving de organisatie een bedrag van 25.000 euro.

Beloning

De vrijwilligersorganisatie wordt daarmee beloond voor de succesvolle aanpak van eenzaamheid onder mensen van 65 jaar en ouder.

Aandacht

Samen met de bewonersonderneming De Alkenhorst is een brede aanpak ontwikkeld, waarin aandacht is voor individuele ondersteuning, ontmoeting en deelname aan creatieve en culturele activiteiten.

Ze hebben minder contacten en missen een vertrouwd persoon

Hoog percentage

In Alkmaar wonen meer dan 20.000 mensen die ouder zijn dan 65 jaar. Uit landelijke cijfers komt naar voren dat 22% van ouderen tussen 55 en 89 jaar zich erg eenzaam voelt. Hoe ouder mensen zijn hoe hoger de percentages uitvallen.

Zij hebben minder contacten dan zij wensen of missen een vertrouwd persoon.

Meer nodig

Deelname aan ontmoetingsactiviteiten kunnen bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid, maar in veel gevallen is meer nodig. Daarom heeft De Alkenhorst een aparte huiskamer waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten, is er een kook- en eetgroep en zijn er creatieve en culturele middagen. Ga naar dealkenhorst.nl voor meer informatie.

Laatste weekend gratis theater

Zirkus Morsa. (Foto: Jean Claude Chaudy)

ALKMAAR - Nog één keer een weekend lang Zomer in De Mare. Dit finaleweekend duurt drie dagen, tot en met vandaag zondag 23 juni spelen de beste (inter)nationale straattheateracts gratis voor jong en oud. TAQA Theater De Vest trekt daarna door naar het Canadaplein voor een nieuwe editie van Zomer op het Plein, met vanaf 29 juni een zomer lang kleinkunst, intieme luisterconcerten en grote staconcerten.

De finaledag van Zomer in De Mare op zondag 23 juni wordt een middag vol bijzondere (inter)nationale acts: de levensgrote stolp van STIL, de muzikale kippenvelvoorstelling van MaxTak, de wonderlijke zeereis van De Machienerie, de slecht gehumeurde ober in 'Le Bistro', de lessen van de schildpad door Pieter Post en Zirkus Morsa.

Picknicken

Een aantrekkelijk festivalprogramma vol doe- en beleef activiteiten en avontuurlijke voorstellingen. Kom samen spelen, picknicken in het park met eigen broodjes of lekkers van VERS eten & drinken en beleef deze korte straat- en circustheateracts.

Zomer op het Plein

Het Canadaplein is van 29 juni tot en met 11 augustus acht weekenden lang het domein van Zomer op het Plein. Vele acts zijn gratis toegankelijk, denk bijvoorbeeld aan Bertolf, Tom Knol, New Cool Collective, Dolf Jansen, Og3ne, Janne Schra en Diggy Dex.

Gratis flyer

Kijk op www.zomerophetplein.nl voor het hele programma of haal de gratis flyer op bij o.a. TAQA Theater De Vest.

14 / 20

Woonduur

REGIO - Woonduur telt mee als inschrijfduur tot 1 juli, daarna niet meer

Tot 1 juli 2019 is het nog mogelijk bij Woonmatch en WoningNet de woonduur om te zetten in inschrijfduur.

Wie al dertig jaar ergens woont, of twee of tien, heeft dan gelijk deze jaren als inschrijfduur. Dat kan later heel goed van pas komen. Ook als u nu niet van plan bent om te verhuizen.

Maak dit wel in orde voor 1 juli, want dan stopt deze landelijke regeling. Wie zich dan inschrijft moet helemaal op nul beginnen met het opbouwen van inschrijfduur.


Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Woningnet: overgangsregelingen vervallen woonduur.

KBO-ledenbijeenkomst

PURMEREND - De KBO heeft vrijdag 28 juni een ledenbijeenkomst in `t Stamhuis Kerkstraat 11 in Purmerend. H. Rotgans van het AOV en wethouder Ouderenbeleid en WMO is gastspreker. Hij geeft deze middag uitleg en beantwoordt vragen op het gebied van de WMO, waar velen ongetwijfeld mee te maken hebben of krijgen. Na de pauze geeft Joke Oud een gastoptreden. Deze alt zingt van opera tot Amsterdamse folklore en wisselt muziek af met korte luchtige stukjes, gedichten en verhaaltjes met een knipoog. Leden hebben gratis toegang, maar buren en kennissen zijn ook welkom. Lid worden kost 26,50 euro per jaar. Tien keer per jaar ontvangen de leden een nieuwsbrief en gratis het KBO-PCOB Magazine.

Iedereen is van harte welkom.

Meubelstoffeerderij Scholtens 48 jaar begrip in Noord-Holland

Scholtens heeft meer dan zeshonderd verschillende stoffen leder in de collectie. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Meubelstoffeerderij Scholtens is gespecialiseerd in het stofferen en restaureren van alle soorten meubelen. Scholtens onderscheidt zich door het bieden van hoge kwaliteit en een persoonlijke service tegen eerlijke prijzen. De meubelstoffeerderij is al 48 jaar actief in Purmerend, Amsterdam, Zaandam, Hoorn, Alkmaar, Beverwijk e.o. Kortom; het bedrijf komt door heel Noord-Holland.

Bij Scholtens kunnen klanten terecht voor herstoffering en reparaties, opvullen van eetkamerstoelen, fauteuils en banken, vernieuwen van allerlei soorten binnenvulling, antiekrestauraties, leerreparaties, leder op kleur brengen, biezen, rieten, rotanstoelen vlechten op ambachtelijke wijze en boot- en caravankussens stofferen. Bij Scholtens draaien ze nergens hun hand voor om! De stoffeerders werken op afspraak en komen vrijblijvend bij de klant thuis voor advies en een prijsopgave op een dag en tijdstip dat het de klant schikt. Goed om te weten: Scholtens heeft meer dan zeshonderd verschillende stoffen leder in de collectie.

Meer informatie: www.meubelstoffeerderijscholtens.nl. E-mail: info@meubelstoffeerderijscholtens.nl. Telefoon: 06-27260222 of 0299-436305.