Purmerend op Zondag

5 mei 2019

Purmerend op Zondag 5 mei 2019


10e Poortersfeesten met gouden rand

Circus Parade zorgt voor veel kleur. (Foto: aangeleverd)

door John Bontje

PURMEREND - Met als motto Purmerend's GOUD! staat de binnenstad op zondag 2 juni in het teken van de 10e editie van de Poortersfeesten, het driejaarlijks muziek-, circus- en straattheaterspektakel. De organisatie heeft de zaakjes ten aanzien van de programma-invulling goed voor elkaar.

Heel speciaal is de aanwezigheid van de Bad Mobiel. (Foto: aangeleverd)

Muziek, circusacts en volop straattheater op zondag 2 juni in binnenstad

Bezoekers aan het centrum zullen hun ogen uitkijken op de eerste zondag van juni. Met natuurlijk aandacht voor de stadsreuzen Bram en Bregje, die alle artiesten voorgaan in de stoet. De opening is om 12.45 uur door burgemeester Don Bijl op het bordes van het oude stadhuis aan de Kaasmarkt.

Mannen van eerste uur

De geschiedenis van de Poortersfeesten voert terug naar 1989. Chris van Vuuren en Sietze de Bruin, beiden veel te vroeg overleden, waren twee mannen van het eerste uur. Hun opdracht was om Purmerend een heus volksfeest te bezorgen. Het sloeg meteen aan, want samen met tal van vrijwilligers bezorgden zij de stad en omgeving een bijna on-Purmerendse activiteit. Met ook destijds de stadsreuzen Bram en Bregje in een voortrekkersrol.

In de jaren erop volgend werd de organisatie steeds verfijnder en de invulling van de artiesten en het programma professioneler. Nu, aan de vooravond van de 10e editie, is het bestuur er opnieuw in geslaagd een topbezetting te contracteren. Met 600 deelnemende artiesten. Voorzitter Hans Glandorf: "Op dit moment hebben we 90% rond en ik kan alvast verklappen dat het een unieke verzameling van straattheater, muziek, toneel en folklore wordt."

Gouden randje

Glandorf wordt bestuurlijk gezien terzijde gestaan door Pieter-Jan Kraakman (secretaris), Robert Wentink (penningmeester) en de leden Shemara Beekveldt, Jan de Jonge, Michael van Baarsen en Wim Los. Waarom koos het bestuur voor het motto Purmerend's GOUD!? "We leven in een gouden stad en dit jaar is ook het jaar van de Gouden Eeuw. Om die reden draagt iedereen die dit keer meedoet een gouden randje. Bram en Bregje verschijnen ook in gouden kleuren."

Wat kan men verwachten?

Wat kunnen bezoekers van de Poortersfeesten op 2 juni allemaal verwachten? Een bonte mengeling van koren, (straat)artiesten, orkesten, acts, oude ambachten en dans- en muziekgroepen. Op het Waagplein staan om beurten vijf koren, te weten The Classics, 't Bonte Levenslied, Popmusicalkoor, Operettekoor en Let's Rock. De Kaasmarkt wordt podium van folklore en dans met onder meer het Nederlands Kinder Theater (NKT), folkloredansgroep FDP, een Afrikaanse Djembé dansgroep en Fabulous Fifty's Rock.

Open afvaldag

PURMEREND - De gemeente Purmerend en HVC organiseren zaterdag 11 mei de zogeheten open afvaldag. Belangstellenden zijn die dag welkom bij de composteringsinstallatie aan Netwerk 60-62 in Baanstee-Oost. Er zijn vijf rondleidingen.

Tijdens de rondleidingen krijgt men een kijkje in de virtuele wereld van de appelschil en worden alle eventuele vragen over afval scheiden en hergebruik beantwoord. Nog steeds komen veel herbruikbare materialen terecht in het restafval. En dat is zonde! Door afval goed te scheiden, blijven waardevolle grondstoffen behouden waar weer nieuwe producten van worden gemaakt. Zo wordt er van uw lege pak vla een dakpan gemaakt, van uw bananenschil groen gas en compost en van een lege toiletrol de krant van morgen.

U kunt zich via de link https://connect.hvcgroep.nl/201905-Open-Afvaldag-Purmerend-Registratiepagina.html inschrijven voor één van de rondleidingen over het terrein. Deze starten om 10.30, 11.30, 12.30, 13.30 en 14.30 uur. Kom langs en zie zelf hoe ze bij HVC van uw bananenschil compost maken!

Deelname aan de rondleiding is gratis. De minimumleeftijd voor een rondleiding is 8 jaar.

Alysha (19) in finale van Miss Beauty NH

De 19-jarige Purmerendse probeert zoveel mogelijk geld bijeen te krijgen voor de Linda de Mol Foundation. (Foto: Rob van der Vliert)

PURMEREND - Alysha Timman is 19 jaar en weet exact wat ze wil en -nog sterker- wat ze niet wil. Haar levensroute is weliswaar nog met potlood omkaderd, en kan in detail van een definitieve kleur worden voorzien. Maar dat op de Purmerendse het gezegde 'wat ze in haar hoofd heeft, heeft ze niet in haar kont' van toepassing is staat wel vast.

Alysha is op zondagmiddag 12 mei een van de 17 finalistes aan de verkiezing Miss Beauty of Noord-Holland 2019. De eindstrijd vindt plaats in theater de Purmaryn in Purmerend. De reden dat ze meedoet is niet omdat ze van zichzelf vindt dat ze zo mooi is. "Ik wil eerst proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Linda Foundation, het goede doel dat aan de verkiezing gekoppeld is", klinkt het vastberaden uit haar mond.

"Ik wil proberen zoveel mogelijk geld bijeen te krijgen voor de Linda Foundation"

Alysha Rosalie Dasy Timman, zoals op haar geboortekaartje stond, wil goed doen. "Klaar staan voor een ander loopt eigenlijk als een rode draad door mijn prille leventje. Daar loop ik ook weleens tegenaan, want vriendinnen denken dat ik zo zelfverzekerd ben en overal een oplossing voor weet aan te dragen. Niets is minder waar, ik ben zo onzeker als het maar zijn kan. Ik moet ook goed op mijn gezondheid letten en vanwege het syndroom van Alport tijdig rust nemen. Met andere woorden: de buitenkant van mij geeft niet het juiste beeld. Aan de andere kant is het wel zo dat ik niet wil toegeven aan mijn eigen vervelende zaakjes en zeker niet bij de pakken neer wil zitten.

Helemaal om

Op de voorlaatste zaterdag van maart stond Alysha, door haar familie, vrienden en bekenden steevast Lies genoemd, in het NH-hotel op Schiphol in de halve finale van Miss Beauty of Noord-Holland.

"Via een of andere site viel mijn oog op deze wedstrijd en dacht ik dat alleen maar meiden met het ideale confectiemaatje en het liefst 1.75 meter of meer mee konden doen. Toen ik verder las dat dát niet de uitgangspunten waren, besloot ik om het te proberen. Toen ik las dat de Linda de Mol Foundation aan de verkiezing gekoppeld was, was ik helemaal om", vertelt ze.

Alleen maar mooie meiden

Zo kon het gebeuren dat ze op 12 mei in haar eigen Purmerend in de finale staat. "Ik had er helemaal geen rekening mee gehouden, stond naast alleen maar mooie meiden. Ik vond het in eerste instantie nog heel vervelend dat een vriendin van mij, die ook meedeed, niet door mocht. En toen ineens hoorde ik mijn nummer en naam. Dat de finale in de Purmaryn wordt gehouden, maakt me minder nerveus. Ik ken het theater en waarschijnlijk ook veel mensen die in de zaal zullen zitten."

Afstuderen

Alysha hoopt inwendig dat ze bij de eerste drie eindigt. "Dat zou ik al geweldig vinden", aldus de Purmerendse die sinds kort een baan heeft als hostess en assistent coördinator events bij GP Elite in De Rijp.

"Ik heb daar stage gelopen en ze wilden me gelukkig houden." Momenteel zit ze druk in haar afstudeerperiode (Marketing & Communicatie) aan het Horizon College in haar woonplaats.

Doe wat je graag wilt

Anderen inspireren en op deze wijze aansporen om toch vooral te doen wat je graag zou willen, maar wellicht nooit durft te doen. Dat ziet Alysha Timman als een soort opdracht.

Ze wil al helemaal niet nadenken over een mogelijke eerste plaats. Een plek die haar vervolgens richting Miss Nederland, Miss Earth en Miss Global stuwt. "Nee joh, daar denk ik helemaal niet over na. Ik wil in eerste instantie veel geld bijeen proberen te brengen voor de foundation", verduidelijkt ze.

Sms'en of doneren

Hoe kunnen mensen hieraan meewerken? Door een sms naar 3010 te sturen met de tekst Poll Noordholland Alysha. De kosten hiervan bedragen € 1,10 en dit bedrag wordt een-op-een overgemaakt naar de Linda Foundation.

De tweede mogelijkheid is om een donatie te doen via https://www.actievoorlindafoundation.nl/actie/alysha-r-d-timman/donateurs

Echtpaar Bakker-Fleur 65 jaar getrouwd

Loco Mario Hegger kwam op visite. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Locoburgemeester Mario Hegger bracht maandagochtend een felicitatiebezoek aan het echtpaar Pieter en Geertje Bakker-Fleur. Dit ter gelegenheid van hun 65-jarig huwelijk.

Pieter (89) is geboren in Nieuwendam en Geertje (87) is geboren in Amsterdam. Ze leerden elkaar kennen bij kanovereniging Viking. Na 6 jaar verkering trouwden ze en trokken in bij oma Bakker.

Later heeft Pieter een eigen woonark gebouwd en kregen Pieter en Geertje een ligplaats aan de Ranonkelkade in Amsterdam.

Drie kinderen

Ze kregen twee dochters en een zoon en werden grootouders van vier kleinkinderen. Ook zijn ze overgrootouders van een achterkleinkind. Er is nog een achterkleinkind op komst.

Brandweerman

30 jaar geleden zijn Pieter en Geertje in Purmer-Zuid komen wonen en het bevalt hen hier uitstekend. Pieter heeft tot zijn pensioen gewerkt als brandweerman in Amsterdam.

Kanoën was altijd hun gezamenlijke hobby, maar ook van het hele gezin. De oudste dochter van Pieter en Geertje deed zelfs mee aan de Olympische Spelen in Moskou.

Verder gingen ze graag op vakantie met de kinderen, onder andere naar Italië, Joegoslavië en Spanje.

Om het heuglijke feit te vieren, gaan het echtpaar, kinderen en (achter)kleinkinderen gezellig met elkaar uit eten.

NLP opleidingen in West-Friesland

Aangeleverd (Foto: )

REGIO - Op vrijdag 31 mei start Mindable met een driedaagse opleiding Neuro Linguistisch Programmeren!

NLP heeft een uitgebreid scala aan technieken om meer keuzevrijheid te ontwikkelen, effectiever te communiceren en doelgerichter te handelen zodat je ook krijgt wat je nodig hebt.

NLP leert je dat het effect van jouw communicatie vooral te maken heeft met HOE je communiceert. Niet alleen met anderen, maar ook met jezelf.

Deze training Neuro Linguïstisch Programmeren is een ideale manier om eens te reflecteren op jouw denken, voelen en doen. En als je de 'spelregels' van een effectieve communicatie eenmaal door hebt kun je ze op alle gebieden in je leven toepassen.

Ben je ondernemer, dan krijg je betere bedrijfsresultaten, zit je in het onderwijs, dan behaal je betere didactische effecten, ben je coach, dan krijg je echte verdieping in je gesprekken.

Voor meer informatie en aanmelding neem contact op met Kees Dullemond van Mindable, 0229-843325 of info@mindable.nl, www.mindable.nl

Lentemarkt op parkeerterrein WCJ Passtoors

De afgelopen jaren zijn succesvolle en drukke markten gehouden. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Woensdag 8 mei is er van 11.00 tot 16.00 uur een lentemarkt op het parkeerterrein van Woonstate WCJ Passtoors, Karavaanstraat 6 in Weidevenne.

Er staan 40 kramen met spullen voor ieder wat wils; kleding, sieraden, decoratie voor in huis en de tuin, huisraad en leuke moederdagcadeautjes. Odion de Graslanden verkoopt zelfgemaakte producten. Er zijn bovendien oude ambachten waaronder kaarsen maken, scheepjes, touwslagerij, glas graveren en mosterd draaien. Verder een palingrokerij en Tuincentrum 'De Os' verkoopt planten.

Voor de kinderen is er speelgelegenheid. Tijdens de markt is er livemuziek van Peter Marnier. Jolanda Kee is een van de organisatoren. "We houden twee keer per jaar een dergelijke markt, met Kerstmis en in het voorjaar. Deze zijn altijd in de binnentuin. Het is voor de eerste keer op het parkeerterrein", aldus Jolanda.

10e editie Poortersfeesten met gouden omrand

Heel speciaal is de Bad Mobiel. (Foto: aangeleverd)

Vervolg van voorpagina

Doele, wordt toneel van het jeugdorkest van Kunst Na Arbeid, Crescendo en Stedelijk Orkest. Alberto Nicolay en Stedelijk Orkest zorgen voor een knallende afsluiting. Op de kop van het plein komt onder de naam Triali een waanzinnige trampoline-act met twee mannen en een vrouw, alsmede Salsa dansschool El Puente uit Zuidoostbeemster. Het Looiersplein biedt ruimte aan de brandweer, met een virtuele brand in 3D, een workshop van NKT, schminken voor de kinderen, kinderavonturen van Mijn Karretje en Poppekus.

In de Schoolsteeg komen oude ambachten te staan. Afwisselend op de locaties Achter de Kerk/Zuidersteeg, Weeshuis/Willem Eggertstraat, hoek Koestraat/Plantsoenstraat, Koemarkt en rondlopend in het centrumgebied zullen achtereenvolgens de acts van Circus Parade, Jarno de Parno (met een unieke bad mobiel), Arthur van Poppel, Trio Los Locos, de hoepelact van Uili Bispo, Leipe Leo, Martin Forget Men Alien, Frans Custers met Miep, Shopping Lady en natuurlijk Bram en Bregje ongetwijfeld zorgen voor veel ooooh's, aaa'hs en lachsalvo's.

Stadsomroeper Jan Prins ervoor dat alle bezoekers tijdig op de hoogte worden gesteld van wat er op welke tijdstippen op de locaties plaatsvindt.

Mede mogelijk gemaakt door

De 10e Poortersfeesten worden mede mogelijk gemaakt door Attica, De Stallen, NMT, Rabobank, Gemeente Purmerend, Rodi Media, Binnenstad Ondernemers Fonds (BOF) en Horeca Koemarkt (hoofdsponsors). En Finish Profiles, Triple Showtechniek, Worktrans, De Graaf Groep, Eipi belettering, de Bonte Koe, café Aad de Wolf, Concordia, de Purmaryn, Febo Koestraat, Vishandel Sier en Jonk, Multi ijs en Spijkerman Eten & Drinken (sponsors).

Molen- en gemalendagen Stoommachinemuseum Medemblik

Het Stoommachinemuseum in Medemblik. (Foto: Karel Ton Photography)

MEDEMBLIK - Op zaterdag 11 en zondag 12 mei draaien niet alleen de wieken van traditionele molens, maar ook gemalen openen hun deuren en kunnen bezoekers een indruk krijgen van de waterhuishouding in ons land. Waterafvoer is van levensbelang, bemaling en gemalen zijn daarbij onmisbaar. Bij het Stoommachinemuseum in Medemblik wordt gepompt en gemalen met het stoomgemaal 'Vier Noorder Koggen'.

Er zijn dit weekend diverse maaldemonstraties met de oorspronkelijke pompinstallatie van het gemaal. Deze heeft een capaciteit van 450.000 liter water per minuut! Het gemaal heeft tot 1975 meer dan 100 jaar actief dienst gedaan. Het heeft er voor gezorgd dat de Westfriezen droge voeten hielden.

In een tent op het museumterrein staan watertafels, waarmee (jonge) bezoekers kunnen ontdekken hoe land drooggemalen wordt. Van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier worden diverse films vertoond, zoals over waterbergingen in West-Friesland, over gemalen en hoe te leven met water, maar ook hoe je een tuin aanlegt die zoveel mogelijk regenwater vasthoudt.

Tijdens de Gemalendagen worden buiten in de machinetuin diverse machines onder stoom gebracht, zoals de hijskraan, locomobiel, asfaltmachine en raamzaag, waarmee hele boomstammen tot planken gezaagd worden die te koop zijn.

Tijdens het Gemalenweekend biedt het museum een Water & Stoom-arrangement aan voor een aantrekkelijk tarief. Voor slechts € 13,- voor volwassenen en € 10,- voor jongeren tot 18 jaar kunnen bezoekers het museum bezoeken én deelnemen aan een vaartocht.                Museumkaarthouders betalen € 8,- en mogen daarbij gratis het museum bezoeken.In een klein uur neemt schipper Rob Smak van de Koggevaarder de passagiers mee langs de mooiste plekken en vertelt daarbij graag over de omgeving. Zowel op zaterdag als zondag vertrekken er vanaf het museum rondvaarten om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 passagiers mee. Reserveren is gewenst op 0227-544732 of per e-mail info@stoommachinemuseum.nl Indien er nog plaatsen over zijn kunnen bezoekers ter plekke een combinatiekaartje kopen.

Oosterdijk 4, 1671 HJ MedemblikTelefoonnummer: 0227 544732. Voor meer informatie: www.stoommachinemuseum.nl De openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. In schoolvakanties ook op maandag geopend.

Geen jongere langdurig in opvang of op straat

PURMEREND - Purmerend is één van de twaalf gemeenten die deel gaat nemen aan het landelijke Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren. Vandaag maakte staatssecretaris Blokhuis (VWS) bekend dat deze gemeenten zich met het Ministerie verbinden aan een flinke ambitie, namelijk geen enkele jongere meer langdurig (langer dan drie maanden) in de opvang of op straat.

Wethouder Thijs Kroese: "Dat betekent meer aandacht voor preventie, de behoeften van jongeren centraal stellen en beter samenwerken met alle betrokken organisaties. Elke jongere moet één aanspreekpunt krijgen. Iemand die de jongere aan de hand neemt langs alle mogelijke hulpvragen en niet loslaat tot de basis op orde is. We trekken hiervoor samen op met de collega's van de omliggende gemeenten in de regio Waterland."

Verschil maken

Het Actieprogramma is onderdeel van de regiovisie en aanpak beschermd wonen en maatschappelijke opvang 2019 – 2022 voor de regio Waterland. Kroese: "We kennen de verhalen van jongeren die in onze regio klem zitten, waardoor ze op straat belanden, kiezen voor illegale bewoning of bijvoorbeeld op een wachtlijst komen.

De wethouder zegt te hopen met deze investering ervoor te zorgen dat in het leven van jongeren het verschil gaan maken. Zodat ze niet op straat belanden bij het nemen van een verkeerde afslag of door domweg botte pech. En zodat we kwetsbare jongeren met voldoende hulp en ondersteuning weer hoop voor de toekomst kunnen geven."

Ondersteuning

Nog voor de zomer wordt een projectleider aangesteld die samen met jongeren uitvoering gaat geven aan het programma. Zij worden ondersteund door het Ministerie.

Werkom officieel aan kop inclusief ondernemen

Wethouder Harry Rotgans (Purmerend), Yuri Starrenburg (PSO-Nederland, Werkom manager Dennis Verhoeven en wethouder Hans Krieger (Zaanstad) tonen trots het certificaat. (Foto: aangeleverd )

PURMEREND/ZAANSTAD - Werkom is een koploper op het gebied van inclusief ondernemen. En dat werd dezer dagen nog eens officieel onderstreept. Werkom manager Dennis Verhoeven kreeg het certificaat met de hoogste trede van het PSO-keurmerk (PSO 30+) uitgereikt uit handen van Yuri Starrenburg van PSO-Nederland. Een erkenning op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) om trots op te zijn.

Het behalen van de PSO 30+-trede op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) betekent dat Werkom voldoet aan een serie belangrijke eisen op het gebied van inclusief ondernemen. En nog concreter: dat minimaal 30 procent van de mensen die bij Werkom in dienst zijn, personen zijn met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Kwalitatief goede wijze

Uit de onafhankelijke toetsing, die voor de toekenning van het certificaat vereist is, blijkt verder dat Werkom op een kwalitatief goede wijze werkgelegenheid biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en bij voorkeur samenwerkt met organisaties die dit ook doen of dat graag willen gaan doen.

Daarmee levert Werkom op duurzame wijze een bovengemiddelde bijdrage op het gebied van inclusief ondernemen.

De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is het meetinstrument en keurmerk van TNO dat de mate van inclusief ondernemen objectief meet- en zichtbaar maakt.

Landelijke norm

TNO en PSO-Nederland hebben, in nauwe samenwerking met de markt, de PSO volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten vanaf 2010 (door)ontwikkeld. De PSO is inmiddels uitgegroeid tot de landelijke norm voor inclusief ondernemen.

Voor ieder wat wils in de Purmaryn

Pepijn Gunneweg van The Ashton Brothers in The Great Wonder 5. (Foto: Corne van der Stelt)

PURMEREND – De jaarlijkse voorverkoop van theater de Purmaryn gaat vanaf 15 mei van start. Miep Boerkamp, directeur van het theater, heeft voor het nieuwe seizoen meer dan 200 avonden en matinees voor iedereen weten te boeken. Waaronder bekende namen en onbekende pareltjes.

Er zijn weer grote namen zoals Plien en Bianca, 3JS, Patty Brard, Ali B, Ton Kas, het Nationale Theater, De Verleiders, Isabelle Beernaert, Buurman en Buurman, Alex Klaasen, Frank Boeijen, Huub Stapel met een soort van vervolg op 'Mannen van mars…' en Pepijn Gunneweg van de Ashton Brothers.

En ook beginnend talent zoals Mart Hillen, Clean Pete, Zoutmus, Dennis van Aarssen. Voor de youtube fans: Hehobros, Rundfunk, RUMAG. Grote toneelproducties als Hendrik Groen, Verliefd op Ibiza, Dangerous Liaisons, De Aanslag, Mijn man begrijpt me niet. Twee dinnershows Faulty Towers en het Dahl Diner.

Hollandse muziek

Voor de liefhebbers van Hollandse muziek is ook genoeg in de aanbieding: 50 jaar café Bolle Jan, Martijn Fisher die Hazes zingt, Jan en Anny (voormalig BZN). En natuurlijk heerlijke swingende avonden en gezellige muzikale avonden met R&B Oldskool, Crazy pianos, Her Majesty, Grand Old Country.

Sinds het Wintercircus is opgehouden te bestaan, moest De Purmaryn na 25 jaar de kersttraditie onderbreken. Dit jaar is er weer een invulling voor 1e Kerstdag gevonden in 'Släpstick', een feestelijke voorstelling voor de hele familie.

Er is een duidelijke ontwikkeling waar te nemen in de combinatie toneel en muziek. Het is niet alleen toneel, het is geen musical, maar wat is het wel? Er komt een steeds groter aanbod toneel waarbij de muziek een grote rol speelt. Een voorstelling als Vietnam, over de tocht per boot vanuit Vietnam door een grote familie, of Goodbye Norma Jean over het leven van Marilyn Monroe zijn dergelijke veelbelovende toneelproducties waarbij muziek een belangrijke plek inneemt.

Theaterbezoek in de lift

Het theaterbezoek zit in de lift. Dit seizoen staat de kaartverkoop met meer dan 56.000 tickets voor de professionele voorstellingen weer hoger dan de afgelopen seizoenen. Ten opzichte van vorige seizoenen is dit een stijging van 8 - 10%. Bij een nagenoeg gelijkblijvend aanbod. (behalve in het verbouwingsseizoen 17-18).

Sporten voor ouderen in de buitenlucht

De activiteit is voor iedereen geschikt. De eerste keer trainen is gratis. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Vanaf 7 mei is er elke dinsdag GoldenSports voor 55plussers die wonen in Overwhere en Wheermolen. GoldenSports biedt ouderen sport en bewegen in de buitenlucht.

Iedereen kan meedoen, ook wie nog niet eerder aan sport deed. Een bewegingsdeskundige van Spurd begeleidt de gevarieerde training. De eerste keer trainen is gratis.

Nadere informatie lees je op www.goldensports.nl en op de website van Spurd. Voor nadere informatie kan men contact opnemen met Spurd, maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 uur en 17.15 uur via (0299) 418100 of goldensports@spurd.nl.

Succesvolle starterslening verlengd

PURMEREND - Ruim een jaar geleden besloot de gemeenteraad met de starterslening van start te gaan. Hiervoor werd een lening van 1,2 miljoen euro afgesloten. De 1,2 miljoen is in een jaar uitgeleend aan 46 starters, waarvan 13 nog in de aanvraagprocedure zitten. Het college stelt voor om de pot nog eens te vullen voor maximaal 40 leningen.

"De ervaring leert dat we mensen echt helpen

Het college vraagt aan de gemeenteraad om het fonds van de starterslening aan te vullen met een maximum voor nog eens 40 startersleningen. De startersleningen kosten de gemeente maximaal € 6.000,-. Dit is het percentage dat het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting de gemeente in rekening brengt voor de uitvoering van de lening.

Wethouder Thijs Kroese is blij met het resultaat: "De ervaring leert dat we mensen echt op weg helpen. Wat mij betreft blijven we dit instrument inzetten. Zo helpen we een doelgroep die het heel moeilijk heeft op de woningmarkt. Het zijn meestal jonge mensen tussen de 25 en 30 jaar, die voor het eerst een huis willen kopen."

Eerste eigen huis

De regeling bevordert op deze manier het aandeel starters op de woningmarkt. Direct, door ze in staat te stellen een koopwoning te kopen of indirect, doordat een deel van de kopende starters een sociale huurwoning vrijmaakt voor een andere starter.

Maximaal € 30.000,-

De starterslening is bedoeld voor mensen die voor het eerst een eigen huis kopen. Zij kunnen van de gemeente, via de SVN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) geld lenen om dat huis nét te kunnen kopen. Het bedrag dat maximaal geleend kan worden is € 30.000,-

Aan de lening is een aantal voorwaarden verbonden. Zo mag de aanvrager niet eerder in het bezit zijn geweest van een koopwoning.

Kan de lening alleen worden aangevraagd als de aanvrager in Purmerend woont of is opgegroeid en (samen) niet meer verdient dan € 45.000,- per jaar. En zijn de totale verwervingskosten van de woning niet meer dan € 240.000,- (de koopsom exclusief aankoopkosten).

Nieuw of bestaand huis

De starterslening is maximaal 20% van het totaal benodigde leenbedrag, met een maximum van € 30.000. Zowel de eerste hypotheek als de Starterslening moet worden verstrekt met NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

De starterslening kan gebruikt worden voor het kopen van een bestaande of nieuwe woning.

Programmering Filmhuis Purmerend

Scène uit Green Book. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Overzicht van de films die Filmhuis Purmerend de komende weken draait. Ze worden vertoond in 't Stamhuis aan de Kerkstraat 11.

Dinsdag 7 mei om 20.30 uur Green Book van Peter Farrelly, Verenigde Staten, 2018, 130'.

Een inspirerend, hartverwarmend en waargebeurd verhaal over de hechte vriendschap tussen een uitsmijter (Viggo Mortensen) en concertpianist (Mahershala Ali); die gedwongen worden hun verschillen opzij te zetten om de meest onvergetelijke reis van hun leven te maken.

Bijverdienen

Wanneer pianist Don Shirley in 1962 op zoek is naar een lijfwacht voor zijn tournee door het zuiden van Amerika, komt hij in contact met Tony Lip. Een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter die graag wat wil bijverdienen.

Door 'blanke staten

Samen reizen ze door verschillende 'blanke' staten aan de hand van een speciale reisgids (The Green Book) die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn.

Tijdens hun reis worden zij geconfronteerd met hun tegengestelde persoonlijkheden, gevaar en racisme maar ook met onverwachte menselijkheden en een volle dosis humor. Om veilig thuis te komen zullen zij hun verschillen aan de kant moeten zetten, er ontstaat een bijzondere vriendschap.

Green Book won 3 Oscars, waaronder die voor beste film.

Vrijdag 10 en zaterdag 11 mei om 20.30 uur If Beale Street Could Talk van Barry Jenkins, Verenigde Staten, 2018, 119'.

De Afro-Amerikaanse regisseur Barry Jenkins verbluft na zijn prachtige film Moonlight opnieuw met If Beale Street Could Talk. Het is niet zomaar een boekverfilming, want Jenkins groeide op met de boeken van James Baldwin.

Hommage

Zijn romanverfilming is een hommage aan deze schrijver, die in zijn werk raciale, sociale en seksuele problemen in de Amerikaanse samenleving aankaartte.

De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden op vertoon vriendenpas € 6,-).

Reserveren voor de films kan via de website www.filmhuispurmerend.nl Hier vindt u alle informatie over de andere films die gedraaid worden.

Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl

En ze leefden nog 'Lang en Gelukkig'

De voorstelling zit vol herkenbare liedjes en personnages. (Foto: aangeleverd)

WIJDEWORMER - Op vrijdag 31 mei, zaterdag 1 juni en zondag 2 juni brengt Toneelvereniging De Staande Ovatie de musicalparodie 'Lang en Gelukkig' in het Dorpshuis Wijdewormer. Op vrijdag en zaterdag om 20.00 uur, op zondag om 14.30 uur.

In 2007 en 2014 werd dit stuk succesvol opgevoerd door het RoTheater, en in 2010 werd deze productie verfilmd. Het script is van Don Duyns en de liedteksten bij originele liedjes zijn van Alex Klaasen. Voor de allerlaatste keer zal de regie in handen zijn van Stephan der Kinderen.

Er waren eens… heel lang geleden… in een land hier ver vandaan… een meisje met een rood kapje, een jongen zo groot als een duim, een grote boze wolf, een goede fee, een prins, een weesmeisje en een stiefmoeder. In sprookjesland staat alles op z'n kop als de koningin van het land besluit dat het tijd wordt dat de prins een vrouw zoekt. Assepoester wil niets liever dan naar het bal gaan, maar haar nieuwe stiefmoeder en stiefzussen steken hier het liefst een stokje voor. Assepoesters beste vriendin, Roodkapje, heeft zo haar eigen liefdesproblemen, want wat nou als van het pad afwijken veel leuker is dan erop te blijven?

Herkenbare liedjes

De voorstelling zit vol met herkenbare liedjes en personages, maar dan net even in een ander jasje (of jurkje) gestoken. In deze voorstelling is niets en niemand wat het lijkt. De spelers worden uitgedaagd door een groot aantal kledingwisselingen. Niet alleen moet er gewisseld worden van personage, maar ook van sekse. Dit zorgt voor hilarische momenten, maar er is ook ruimte voor emoties en moeilijke keuzes. Want hoe leef je eigenlijk lang en gelukkig?

Een kaartje kost €10,- en is te reserveren door een mail te sturen naar toneelverenigingstaandeovatie@gmail.com

DEEN introduceert nieuwe slogan

Begin mei wordt de nieuwe slogan 'dat is lekker thuiskomen' geïntroduceerd. (Foto: aangeleverd)

REGIO - DEEN is een supermarkt met van oudsher een sterke binding met haar klanten. Maar wat maakt DEEN zo bijzonder en 'anders dan anderen' en waarom is het meer dan de moeite waard om bij DEEN boodschappen te doen?

"Als directie zijn wij van mening dat niemand dat zo goed onder woorden kan brengen als onze eigen klanten en collega's uit de winkels en van het hoofdkantoor", aldus Geertje Meijer. "Dus we hebben het gewoon aan ze gevraagd. Door klanten en medewerkers is uitgebreid gesproken over wat DEEN zo uniek maakt en hoe DEEN het verschil maakt. Belangrijke kenmerken zijn betrokken, nuchter, vriendelijk, klantgericht en gezellig maken dat klanten en medewerkers zich altijd thuis voelen bij DEEN. Dat 'thuis voelen' is omgezet in een nieuwe slogan, 'DEEN, dat is lekker thuiskomen', waarmee we iedereen snel vertrouwd laten voelen."

Begin mei wordt de nieuwe slogan 'dat is lekker thuiskomen' geïntroduceerd. "Een zin die alles zegt over het gevoel dat klanten en medewerkers associëren met DEEN. Die belooft dat iedereen zich altijd welkom voelt bij DEEN. Door vriendelijke medewerkers en in een winkel waar het prettig boodschappen doen is. Maar met de producten van DEEN is het ook altijd lekker thuiskomen. Omdat de prijs goed is en de lekkere en unieke producten thuis altijd in de smaak vallen."

Kortom, een slogan die meer dan de moeite waard is om groots te communiceren. "Voor het eerst komt DEEN op de televisie met een eigen commercial, waarin we laten zien waarom klanten en medewerkers zich thuis voelen en waarin onze eigen medewerkers een hoofdrol vervullen. De commercial wordt uitgezonden bij de NPO en RTL." Naast tv worden ook radio en online video ingezet.

SPECIALE EUCHARISTIEVIERING

bij het 50 jarig huwelijk van Fia en Ger van Wattingen

SAMEN MET MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING

thema: 'Een rijke vangst'

Zondag 5 mei 2019, aanvang 10.00 uur einde ± 11.00 uur

H.H. Nicolaas en Catharinakerk, Kaasmarkt 15, 1441 BG Purmerend

voorganger:

Pastor Jan Duin

met medewerking van het

Pauluskoor o.l.v. Mirjam Boers

Ger van Wattingen, orgel

Na de dienst is er een kopje koffie, thee of limonade

Voor info:

Commissie voor Speciale Vieringen Waterland.

Jan van der Knokke, tel. 0299-435067,

e- mail spec.oec.viering.waterland@outlook.com

Dag van de Beroerte in 'Dijklander'

PURMEREND - Dinsdag 14 mei is het de Dag van de Beroerte. In het Dijklander Ziekenhuis zijn er van 10.00 tot 16.00 uur activiteiten in de centrale hal die ingaan op preventie én herkenning van een beroerte. Toegang gratis.

Met een beroerte worden herseninfarcten, hersenbloedingen en TIA's bedoeld. Voorkomen van een beroerte kan door een aangepaste leefstijl: goede voeding, voldoende bewegen, minder stress, niet roken en matig met alcohol. Iedereen is van harte welkom.

Award voor restaurant Brownies & downieS

Feest bij Brownies & downieS nadat burgemeester Bijl de award kwam overhandigen. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Restaurant Brownies & downieS, waarvan Prinsenstichting trotse franchisenemer is, is winnaar van de verkiezing 'Leukste restaurant van Purmerend'.

De award werd uitgereikt door burgemeester Don Bijl. De medewerkers van Brownies & downieS zijn superblij en terecht apetrots op hun overwinning. Dat hebben ze dan ook gevierd met het hele team.

Kroon op harde werken

Bedrijfsleiders Joyce Bosman ziet de prijs als een kroon op het harde werken van de afgelopen twee jaar.

"De mensen ervaren dat we meer zijn dan een sfeervolle lunchroom waar je uitstekend kunt eten. Het bijzondere extraatje is natuurlijk dat hier mensen werken met een verstandelijke beperking of afstand tot de arbeidsmarkt."

Of het nu gaat om een broodje, een complete high tea of één van die o zo verrukkelijke brownies, het maakt de medewerkers niks uit, zij zetten hun beste beentje voor om een onvergetelijke lunchervaring te geven.