West Friesland op zondag

26 mei 2019

West Friesland op zondag 26 mei 2019


'Als er deuren opengaan, stap ik naar binnen'

Duncan en Marcel na de overwinning op het Songfestival. (Foto: aangeleverd)

ZWAAG - Hij wilde het zó graag van de daken schreeuwen, maar moest tot de dag van vertrek naar Tel Aviv zijn mond houden over het grote avontuur dat hem te wachten stond. Marcel Swerissen (36) uit Zwaag mocht als zangcoach én backing vocal mee met Duncan Laurence naar het Eurovisie Songfestival. "Een avontuur dat ik natuurlijk nooit meer vergeet", glundert hij. In zijn lesruimte van Vocal Center in Hoorn, waar hij als vocal coach werkzaam is, doet Marcel verslag van zijn Songfestival-belevenissen.

Marcel Swerissen (36) over zijn grote Songfestival-avontuur

Marcel werkt zo'n zeven jaar als zangcoach bij Vocal Center in Hoorn en Amsterdam. Zelf kampte hij jarenlang met stemproblemen. "Ik was een zanger die zichzelf altijd hees schreeuwde. Wat dat betreft liep ik gewoon te kloten en een oplossing leek er niet te zijn. Tót ik in contact kwam met Robin Verbeek en Dennis Ansems van Vocal Center. Zij hebben mijn leven compleet veranderd. Door hun aanpak was mijn stemprobleem binnen no time opgelost. Met een aantal praktische tools kon ik voorkomen dat mijn stem hees werd. Ik ging weer in mezelf geloven. Ook Robin zag mijn kwaliteiten en bood mij een interne opleiding tot vocal coach aan. Na overleg met mijn vrouw Fiona, mijn grote steun en toeverlaat, ben ik daar helemaal in gesprongen. Ik had en heb een duidelijke missie voor mezelf: ik wil heel graag andere 'Marcels' met stemproblemen helpen. Ik denk niet in beperkingen, maar in mogelijkheden. Mijn specialiteiten zijn onder meer het behandelen van stemproblemen, auditievoorbereiding en rockeffecten."

Warm bad

Gas geven, hard werken en alles aanpakken; volgens Marcel hét geheim van de successen die hij nu mag ervaren. Inmiddels geeft hij les aan minder bekende, maar ook bekende Nederlanders, zoals Famke Louise en de rapper Boef. "Het is allemaal heel snel gegaan. Tijdens die opleiding heb ik zó veel geleerd. Ik bouwde binnen korte tijd een goede naam op en mocht in 2014 vocal coach zijn bij The Voice of Holland, team Ali B. Het voelt ontzettend fijn om mensen te helpen. Ik heb op dit moment het mooiste vak ter wereld! En volgens mij heb ik nog lang niet alle 'Marcels' te pakken, dus voorlopig ga ik hiermee door." Ook zanger Duncan Laurence werkte een aantal jaar als coach bij Vocal Center. "Hij was dus mijn collega. Ik had een goede band met hem en ik voelde al lange tijd dat die jongen een keer zou 'doorbreken'. Hij zingt zó ontzettend goed. Bijna drie maanden geleden belde hij me op. Het was toen net bekend geworden dat hij met 'Arcade' ons land zou vertegenwoordigen op het Songfestival. Hij vertelde dat hij mij heel graag als zangcoach mee wilde nemen. Een geweldige eer natuurlijk. Maar daarnaast vroeg hij ook of ik de backing vocals voor mijn rekening wilde nemen, samen met Sarina Voorn en Kris Rietveld.

Lees verder op pag. 8

Duncan wilde zijn nummer graag wat 'bombastischer' laten klinken en vond mijn stem daar geschikt voor. Ik denk dat hij dat goed heeft ingeschat, want de stemmen van Sarina, Kris en mij kleurden heel mooi bij elkaar. En met z'n vieren, met Duncan erbij, wisten we in alle hectiek tóch de rust te bewaren. Vlak voordat we op moesten, sloten we onze ogen en zeiden helemaal niets tegen elkaar. Op die manier wisten we ook onze zenuwen onder controle te houden. En dat was vooral voor Duncan natuurlijk heel belangrijk. Hij moest honderd procent goed functioneren. Als vocal coach was ik vooral bezig met zijn gezondheid. Zijn stem moest gezond blijven. Twee weken lang hebben we als team, zo'n twintig mensen in totaal, keihard gewerkt om alles uit het nummer te halen. Van tevoren kende ik, naast Duncan, helemaal niemand. Maar het voelde als een warm bad. Stuk voor stuk mooie mensen. We hebben met z'n allen een mooie tijd beleefd. Ik mis ze nu al! Wat dat betreft was niet alleen het liedje zelf de kracht, maar ook het hele team eromheen."

Adrenaline

Dat hij als backing vocal niet op het podium in beeld was, vindt Marcel niet erg. "De aandacht lag volledig op Duncan en zijn nummer. Wij stonden wel op het podium, in een hoekje en met zwarte kleding aan. Ik stelde me graag dienstbaar op voor dit nummer. Duncan moest zijn verhaal kunnen vertellen, zonder enige afleiding en poespas. Volgens de bookmakers had Nederland de meeste kans op de winst, maar voor ons was dat helemaal niet zeker. Ik dacht alleen maar: leuk dat ze dat denken. Tot het einde aan toe bleef het spannend." Na de uitslag kwam natuurlijk de ontlading. "Duncan moest zijn nummer nog een keer zingen. Toen besloten we om als backing vocals niet meer in een hoekje te gaan staan, maar ons gewoon zichtbaar te maken op het podium. Daar was het nu hét moment voor", lacht Marcel. "Zo ontzettend gaaf om mee te maken! Een van de grootste podia waarop ik ooit gestaan heb." Nog helemaal vol adrenaline en maar met een half uurtje slaap, stapte Marcel de volgende dag weer op het vliegtuig naar Nederland. "Het ontvangst op Schiphol was geweldig. Vrienden en familie, waaronder natuurlijk mijn ouders, Fiona en mijn zoon Noud (5) en dochter Lynn (4), stonden me op te wachten. Helaas kon ik maar heel even bij ze blijven, want een half uur later moesten we door naar de tv-studio voor de opnamen van Pauw."

Bubbel

Sinds 2012 is Marcel leadzanger van de pop-rockband Melrose. Met ongeveer 120 optredens per jaar timmeren deze mannen goed aan de weg. Voor Marcels Songfestival-avontuur moest de band twee optredens cancelen. "Ik ben de jongens van de band, die verplicht twee weken vakantie hadden, heel dankbaar dat ze mij dit avontuur gegund hebben. Ze begrepen volkomen dat dit een kans was die ik gewoon moest pakken." Inmiddels is Marcel weer teruggekeerd naar het leven van alledag. "Maandagochtend stond ik alweer op het schoolplein en sinds dinsdag ben ik weer aan het werk. Een beetje structuur, dat voelt goed. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik nog een beetje in de 'bubbel' van het Songfestival zit. En dat zal nog wel even duren. Wat de toekomst mij gaat brengen? Geen idee. Ik laat lekker alles op me afkomen. En als er bepaalde deuren opengaan, stap ik naar binnen."

Meer informatie over de band van Marcel is te vinden op www.melrose.nl. Meer weten over Vocal Center? Surf dan naar www.vocalcenter.nl.

Bijbelse tuin

HOORN - De Bijbelse tuin achter het Foreestenhuis aan het Grote Oost in Hoorn is weer geopend voor bezoekers van mei tot september, iedere laatste vrijdagmiddag van de maand. Van 13.30 tot 16.30 uur is iedereen welkom om te kijken en te genieten. Deze tuin van de Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn wordt onderhouden door vrijwilligers. Leden van deze tuinploeg zijn aanwezig bij de openstellingen om alle vragen te beantwoorden. In de tuin staan bloemen, struiken en bomen die in de Bijbel worden genoemd of die een duidelijke band daarmee hebben. De ingang is aan de Schoolsteeg. De tuin is op de volgende vrijdagen geopend: 31 mei, 28 juni, 26 juli en 30 augustus. Op Monumentendag, zaterdag 14 september is niet alleen de tuin, maar ook het Foreestenhuis geopend van 11.00 tot 16.30 uur. Op afspraak is de tuin open voor groepen. Contact via secretaris@foreestenhuis.nl.

Markt

HOORN - Elke laatste zondag van de maand vindt in Hoorn de Zondagse Markt plaats. De nadruk ligt op natuurlijk, biologische en ambachtelijke producten. De eerstvolgende markt is 26 mei. Openingstijden zijn van 12.00 tot 18.00 uur. Meer informatie: www.dezondagsemarkthoorn.nl of 06-30296004.

Hot House Hoorn, Lost into Jazz Festival

Amsterdams Funk Orchestra. (Foto: Daisy Komen)

HOORN - De eerste editie van Hot House Hoorn, Lost into Jazz Festival vindt donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) plaats in het Huis Verloren aan de Kerkstraat 10b in Hoorn. Publiek kan genieten van optredens van onder anderen Hans Dulfer, Jerôme Hol, Anne Chris en Efraïm Trujillo met onder andere het Amsterdam Funk Orchestra, maar ook het Reverend Moses & The Soul Disciples, met muzikanten uit de directe omgeving van Hoorn.

Bezoekers kunnen zowel binnen als buiten naar muziek luisteren; er zijn drie podia. Op het terraspodium is een aantal akoestische sessies te beluisteren. Het swingende negentienkoppige Amsterdam Funk Orchestra is de eerste act op het hoofdpodium.

Huiskamer

De voorkamer van het Huis Verloren krijgt de podiumnaam 'Huiskamer' waar pianist en componist Tico Pierhagen samen met saxofonist Efraïm Trujillo 'Aguabajo' ten gehore brengt. Later op de avond presenteert zangeres Anne Chris haar kersverse album 'Flowing Freely' onder begeleiding van pianist Daan Herweg.

Hans Dulfer

Bij de Reverend Moses & The Soul Disciples, bestaande uit hammond organist Elvis Sergo, Stuart Jenkins en Erik van der Weijden op saxofoon, trompettist Jan Doedens en gitarist Ton Mulder, allen afkomstig uit de omgeving van Hoorn, is het heel moeilijk om stil te blijven staan. De absolute headliner van het festival: Dulfer JazZ featuring Jerôme Hol. Hans Dulfer is één van Nederlands bekendste en meest veelzijdige musici. Hij volgt nauwlettend de nieuwste trends maar blijft altijd jazzmuzikant in hart en nieren. Hij brengt onder andere gitarist Jerôme Hol mee. Samen met drummer Gijs Dijkhuizen en bassist Erik Barkman vormt deze topact de afsluiter van dit festival.

Het festival begint om 16.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website: www.huisverloren.net.

Sponsor-obstakelrun Battle4life

Obstakelruns: hardloopevenementen waarbij het niet alleen gaat om hardlopen, maar ook om het nemen van obstakels. (Foto: Marcel Rob)

HOORN - Voor de vierde keer vindt donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) een obstakelrun door en voor Inloophuis Pisa plaats. Er is een parcours van zes, twaalf en achttien kilometer. Voor de kids is er een kleine run van drie kilometer. Nieuw dit jaar is de Family run van zes kilometer. Ook kunnen bedrijven weer meedoen met een bedrijventeam. De opbrengst van de deelnemers komt geheel ten goede aan Inloophuis Pisa.

Obstakelruns zijn hardloopevenementen waarbij het niet alleen gaat om hardlopen, maar ook om het nemen van obstakels. Wanneer je de strijd aangaat met de vreselijke ziekte kanker, dan zijn er ook vele obstakels die genomen moeten worden. Samen sta je hierbij sterk, samen ga je de strijd aan. Zo ook bij Battle4life. Tijd wordt tijdens deze obstakelrun niet gemeten. Het gaat om het meedoen.

De start en finish zijn bij Oranje Buiten. Het parcours loopt grotendeels door het Julianapark. Er zijn ruim 25 obstakels opgenomen in het gewijzigde parcours. Er zijn ook een aantal nieuwe obstakels zoals een 'Wipwap'. Dit is een evenwichtsbalk die halverwege omklapt. Er is een 'Monkey Cage'. Dit zijn ringen waar je als een aap naar de overkant moet slingeren. Nieuw dit jaar is de Family run. Hieraan kunnen kinderen vanaf acht jaar meedoen. Er moeten minimaal één ouder en één kind in het team zitten.

Hulp

De organisatie is ook op zoek naar vrijwilligers die deze dag willen helpen. Inschrijven voor de obstakelrun of aanmelden als vrijwilliger kan via www.battle4life.nl.

Dier van de week

Wie geeft dit vrolijke allemansvriendje weer een eigen thuis? (Foto: aangeleverd)

HOORN - Jackie is een Jack Russell-reutje van tien jaar oud. Hij is in het asiel terechtgekomen wegens overlijden van zijn baasje.

Jacky is een vrolijk allemansvriendje dat niet waaks is maar wel kan blaffen om aandacht. Hij is goed sociaal met andere honden en was vroeger met een ander hondje samen in huis.

Katten is hij niet gewend maar daar lijkt hij respect voor te hebben. Jackie is gewend om altijd aangelijnd uitgelaten te worden. Zijn baasje was meestal thuis, maar af en toe moest hij een uurtje alleen thuis blijven en daar had hij geen problemen mee. Wie geeft hem weer een eigen thuis?

Het dier van vorige week, poes Moppie, heeft een nieuw thuis gevonden.

Wie interesse heeft in Jackie, kan contact opnemen met het Dierentehuis Hoorn: 0229-218197. Het asiel is gevestigd aan de Schellinkhouterdijk 1 in Hoorn en is dagelijks (behalve zondag) geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Medemblik Harbour City Swim

De Harbour City Swim is een prestatietocht over duizend meter waaraan iedereen vanaf twaalf jaar kan deelnemen. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - In het open water van de Oosterhaven in Medemblik vindt zaterdag 17 augustus de Medemblik Harbour City Swim (MHCS) plaats, een prestatietocht over duizend meter waaraan iedereen vanaf twaalf jaar kan deelnemen.

Er worden twee ronden van vijfhonderd meter gezwommen. Een ronde gaat vanaf de visafslag tot de pier en weer terug. De inschrijfkosten bedragen tien euro per persoon. De opbrengst gaat naar een goed doel: Inloophuis Medemblik. Het zou natuurlijk mooi zijn als zwemmers zich laten sponsoren om zo nóg meer geld bijeen te zwemmen.

Ga alvast trainen voor deze duizend meter en kom 17 augustus vóór 12.00 uur naar Medemblik. Inschrijven kan voor 1 juni via een e-mail naar breemed@quicknet.nl. Bellen kan ook: 06-20534941.

Open dag TV de Hulk

HOORN - Tennisvereniging de Hulk, Dwaalpark 1 (achter de Grote Waal) in Hoorn houdt zondag 26 mei een open dag. Jong en oud is van 11.00 tot 14.00 uur van harte welkom.

Kinderen tussen de vier en zeven jaar kunnen om 11.15 uur gratis een les 'TennisKids Blauw' volgen. Verder mogen ze een pannenkoek versieren en slijm maken. Natuurlijk is er ook een springkussen.

Ook senioren kunnen deze dag kennismaken met de vereniging. Er zijn voldoende leraren aanwezig om de eerste beginselen van de tennissport te leren.

Meer informatie: www.tvdehulk.nl.

Berkhout Beach: strandfeest aan het Wijdt

De oever van het Wijdt wordt omgetoverd tot Berkhout aan zee. (Foto: aangeleverd)

BERKHOUT - De oever van het Wijdt in Berkhout wordt zondag 26 mei omgetoverd tot Berkhout aan zee. Op het strand zijn om 11.30 uur spelletjes voor de kinderen. Andere bezoekers kunnen dan genieten van een kopje koffie op het strandterras en zich voorbereiden op de vaarpuzzeltocht. Tussen 12.30 en 13.30 uur kunnen liefhebbers een rondje door de polder varen. Bij terugkomst op het strand is daar gelegenheid voor een hapje en een drankje. Dj Stuck in the Cage zorgt voor de muziek. Meer informatie: www.ijsclubberkhout.nl.

Drachterveld-rondwandeling

In de meer dan honderd uitgeholde nestgaten broedt al twee zomers een kolonie oeverzwaluwen. (Foto: Douwe Greydanus)

OOSTERBLOKKER - De oeverzwaluwen zijn er weer! Wordt het weer een broedsucces? Zondag 26 mei start om 10.00 uur onder leiding van IVN-gidsen een Drachterveld-rondwandeling bij het Wijzenddijkje in Oosterblokker.

In 2017 is hier een achttien meter lange betonnen oeverzwaluwwand gebouwd. In de meer dan honderd uitgeholde nestgaten broedt al twee zomers een kolonie oeverzwaluwen. Deze insectenetende vliegkunstenaars storen zich niet aan het publiek als die zich op gepaste afstand houdt. De gidsen vertellen ieder hun specifieke verhaal over de historie en het beheer van dit gebied, de bloemen en planten en de vele (water)vogels.

Een vrijwillige bijdrage voor IVN West-Friesland is welkom. De locatie is per fiets uit twee richtingen van het Wijzendijkje bereikbaar. De ontmoetingsplek is bij het hek van ingang Het Drachterveld bij Blokker, voorbij Wijzenddijkje 9. Neem per auto de afslag Noorderdracht nabij de molen van Blokker.

Rock 'n Roll Festival

HOORN - Nationale en internationale bands treden zondag 26 mei op in twintig Hoornse cafés tijdens het Rock 'n Roll Festival Hoorn. Haal de brylcreem maar tevoorschijn, trek een petticoat aan, doe het haar in de krul en laat de bakkebaarden staan! De jaren vijftig en zestig komen helemaal weer tot leven. Andere 'blikvangers' zijn op 26 mei de oldtimershows op de Roode Steen, in de haven, op het plein van Grand Café 't Hop, de Veemarkt, het Kerkplein en de Dubbele Buurt. Een elektrische fiets met dj rijdt door de stad en straatmuzikanten laten hun muziek horen. Het festival begint om 14.00 uur. Om 20.00 uur begint de afterparty in het Huis Verloren, Kerkstraat 10b. Meer informatie: www.rocknrollhoorn.com.

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week op de Nieuwendam in Hoorn.

Ziet u wat er niet klopt aan de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het goede antwoord.

Dus 'like' de pagina en blijf tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

Marcel Swerissen over zijn Songfestival-avontuur

De drie backing vocals van Duncan: Kris, Sarina en Marcel. "Onze stemmen kleurden mooi bij elkaar." (Foto: aangeleverd)

Vervolg van voorpagina

"Duncan wilde zijn nummer graag wat 'bombastischer' laten klinken en vond mijn stem daar geschikt voor. Ik denk dat hij dat goed heeft ingeschat, want de stemmen van Sarina, Kris en mij kleurden heel mooi bij elkaar. En met z'n vieren, met Duncan erbij, wisten we in alle hectiek tóch de rust te bewaren. Vlak voordat we op moesten, sloten we onze ogen en zeiden helemaal niets tegen elkaar. Op die manier wisten we ook onze zenuwen onder controle te houden. En dat was vooral voor Duncan natuurlijk heel belangrijk. Hij moest honderd procent goed functioneren. Als vocal coach was ik vooral bezig met zijn gezondheid. Zijn stem moest gezond blijven. Twee weken lang hebben we als team, zo'n twintig mensen in totaal, keihard gewerkt om alles uit het nummer te halen. Van tevoren kende ik, naast Duncan, helemaal niemand. Maar het voelde als een warm bad. Stuk voor stuk mooie mensen. We hebben met z'n allen een mooie tijd beleefd. Ik mis ze nu al! Wat dat betreft was niet alleen het liedje zelf de kracht, maar ook het hele team eromheen."

'In alle hectiek wisten we de rust te bewaren'

Adrenaline

Dat hij als backing vocal niet op het podium in beeld was, vindt Marcel niet erg. "De aandacht lag volledig op Duncan en zijn nummer. Wij stonden wel op het podium, in een hoekje en met zwarte kleding aan. Ik stelde me graag dienstbaar op voor dit nummer. Duncan moest zijn verhaal kunnen vertellen, zonder enige afleiding en poespas. Volgens de bookmakers had Nederland de meeste kans op de winst, maar voor ons was dat helemaal niet zeker. Ik dacht alleen maar: leuk dat ze dat denken. Tot het einde aan toe bleef het spannend." Na de uitslag kwam natuurlijk de ontlading. "Duncan moest zijn nummer nog een keer zingen. Toen besloten we om als backing vocals niet meer in een hoekje te gaan staan, maar ons gewoon zichtbaar te maken op het podium. Daar was het nu hét moment voor", lacht Marcel. "Zo ontzettend gaaf om mee te maken! Een van de grootste podia waarop ik ooit gestaan heb."

'Ik zit nog een beetje in de 'bubbel' van het Songfestival'

Nog helemaal vol adrenaline en maar met een half uurtje slaap, stapte Marcel de volgende dag weer op het vliegtuig naar Nederland. "Het ontvangst op Schiphol was geweldig. Vrienden en familie, waaronder natuurlijk mijn ouders, Fiona en mijn zoon Noud (5) en dochter Lynn (4), stonden me op te wachten. Helaas kon ik maar heel even bij ze blijven, want een half uur later moesten we door naar de tv-studio voor de opnamen van Pauw."

Bubbel

Sinds 2012 is Marcel leadzanger van de pop-rockband Melrose. Met ongeveer 120 optredens per jaar timmeren deze mannen goed aan de weg. Voor Marcels Songfestival-avontuur moest de band twee optredens cancelen. "Ik ben de jongens van de band, die verplicht twee weken vakantie hadden, heel dankbaar dat ze mij dit avontuur gegund hebben. Ze begrepen volkomen dat dit een kans was die ik gewoon moest pakken." Inmiddels is Marcel weer teruggekeerd naar het leven van alledag. "Maandagochtend stond ik alweer op het schoolplein en sinds dinsdag ben ik weer aan het werk. Een beetje structuur, dat voelt goed. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik nog een beetje in de 'bubbel' van het Songfestival zit. En dat zal nog wel even duren. Wat de toekomst mij gaat brengen? Geen idee. Ik laat lekker alles op me afkomen. En als er bepaalde deuren opengaan, stap ik naar binnen."

Meer informatie over de band van Marcel is te vinden op www.melrose.nl. Meer weten over Vocal Center? Surf dan naar www.vocalcenter.nl.

Kloostertuingeheimen

De Kloostertuin is een rijk bloeiende kruidentuin op de plek waar vroeger klooster Nieuwlicht stond. (Foto: aangeleverd)

BLOKKER - MAK Blokweer, de KNNV en IVN organiseren in 2019 een reeks natuurwandelingen door heel Hoorn. Zondag 26 mei leidt een vrijwilliger van MAK Blokweer in Blokker bezoekers door de Kloostertuin.

Elke plant heeft een geheim. Waar wordt de wortelstok van de baardiris voor gebruikt? Wat zijn de gunstige werkingen van de koningskaars? Hoe men sinds de oudheid met deze geheime plantenkennis omging en wat daar tegenwoordig nog van over is, kunnen belangstellenden bekijken tijdens een rondleiding in de Kloostertuin, een rijk bloeiende kruidentuin op de plek waar vroeger klooster Nieuwlicht stond. De wandeling begint om 14.00 uur vanaf MAK Blokweer, Kloosterhout 1-2 in Blokker. Rond 16.00 uur eindigt de wandeling weer bij het startpunt. Aanmelden: 0229-266344 of info@mak-blokweer.nl. Deelname is gratis. Meer informatie: www.mak-blokweer.nl.

Einde examenperiode

Geheel in stijl reden de leerlingen achter elkaar aan richting het café. (Foto: aangeleverd)

GROOTEBROEK - De 54 examenleerlingen van vmbo-school Clusius College in Grootebroek hadden maandag 20 mei hun laatste examen en dat werd diezelfde avond gevierd met een gala in café De Paus in Lutjebroek. Geheel in stijl reden ze achter elkaar aan; een bonte stoet van onder meer motoren, vrachtwagens, de brandweer, mooie oldtimers en prijzige snelle wagens. Bij het café stond een grote groep docenten, familieleden en belangstellenden de leerlingen op te wachten. Voor de leerlingen is het nu nog even afwachten of ze hun vmbo-diploma (kader, beroeps en GL/TL) gehaald hebben.

De uitslag wordt 13 juni bekendgemaakt.

Films en Sun-Day in Volkssterrenwacht

BOVENKARSPEL - Volkssterrenwacht Orion is zondag 26 mei van 13.00 tot 17.00 uur open voor publiek. In het planetarium zijn om 15.00 en 16.00 uur fulldome-filmvoorstellingen. Om 15.00 uur wordt de film 'Dinosaurs ad dusk' vertoond en om 16.00 uur de film 'Natural selection'. Van tevoren aanmelden voor de film kan telefonisch op 06-48850445. Verder is het deze dag ook Sun-Day. Bezoekers kunnen alles te weten komen over de zon, de dichtstbijzijnde ster. Op het dakterras van Volkssterrenwacht Orion staat de zonnetelescoop, spectrograaf en zonnewijzer. Het adres van Volkssterrenwacht Orion is Veilingweg 21b in Bovenkarspel (eerste verdieping Streekbos Paviljoen in het Streekbos). Meer informatie: www.volkssterrenwachtorion.nl.

'Genezen' in een zoutkamer van Halomedics

LIMMEN/HOORN/SCHAGEN - Wie last heeft van huid- of luchtwegaandoeningen, zoals astma, COPD, eczeem, psoriasis, voorhoofdsholte- en bijholteontsteking, hoesten, oorontsteking, vastzittend slijm, (chronische) bronchitis of verkoudheid, tonsillitis, griepverschijnselen, mensen met klachten na een longontsteking of longembolie, hooikoorts en aanverwante luchtwegproblemen, is aan te raden om eens een gratis proefsessie te doen in één van onze zoutkamers!

Mensen met huid- en luchtwegproblemen bezoeken zoutkamers en zoutmijnen. Het concept is logisch: in de zoutkamer inhaleer je zoute deeltjes, die diep in de huidlaag en luchtwegen terecht komen. Zout is een natuurlijke ontstekingsremmer en doodt bacteriën en schimmels. Je bouwt meer weerstand op. Veel mensen die de zoutkamer bezoeken, krijgen meer lucht, hoesten minder, hoesten makkelijker slijm op, hebben geen of minder ontstekingen, krijgen een betere hersteltijd na inspanning, hebben geen jeuk meer en krijgen een zachte huid. Veel mensen hebben minder of zelfs helemaal geen medicatie meer nodig. Afbouwen van medicatie moet wel altijd in samenspraak met de behandelend arts.

Jan (77) COPD

"Van mijn kinderen kreeg ik een cadeaubon voor de zoutkamer. Ik ging daar wat sceptisch naartoe. Maar goed… ik dacht: baat het niet, dan schaadt het niet. In het begin bemerkte ik nog niets, maar nadat ik ongeveer zeven keer geweest was, voelde ik mij echt beter; minder kortademig. Normaal moet ik na dertig meter even uitrusten, maar nu kon ik langer doorlopen. Ook bij de fysiotherapie was het opvallend hoe ik vooruit ging. Bijzonder, want met COPD verwacht je normaal geen vooruitgang meer. Ik heb elk jaar meerdere antibioticakuren nodig, maar dit jaar heb ik nog geen kuur nodig gehad!"

Combineer de halotherapie ook eens met de magnesium-inhalatie. Dat is goed voor mensen met huid- en luchtwegproblemen, maar ook voor mensen met diabetes, een hoge bloeddruk of cholesterol, geheugenproblematiek, ADHD, osteoporose, artrose, fibromyalgie, tinnitus, migraine, stijfheid, spierkrampen en restless legs. Een eerste kennismakingssessie in de magnesiumcabine kost tien euro. Een eerste proefsessie in de zoutkamer is gratis.

Meer informatie: info@halomedics.nl of Halomedics Limmen: 06-10709751; Schagen en Hoorn: 06-36283214. Kijk ook op www.halomedics.nl. Profiteer tot 15 juni van de zomeraanbieding!

Yamaha Demo Ride Tour bij MotoPort

Knallende aanbiedingen in de zeer uitgebreide motorkleding- en motorhelmenshop. (Foto: aangeleverd)

HIPPOLYTUSHOEF - Bij MotoPort Hippolytushoef aan Molenveld 7 vindt vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni de Yamaha Demo Ride Tour plaats. Altijd al eens op die droommotor van Yamaha willen rijden? Gedurende dit weekend kan er bij MotoPort Hippolytushoef naar hartenlust worden gereden op een compleet elftal van de meest populaire Yamaha-motorfietsen.

De beschikbare motorfietsen zijn de Yamaha MT-03, Yamaha MT-07, Yamaha MT-09, Yamaha MT-10, Yamaha Tracer 700, Yamaha Tracer 900, Yamaha XMax 300, Yamaha TMax DX, Yamaha NMax 155, Yamaha FJR1300 en de Yamaha XT1200. Opgave via info@motoporthippolytushoef.nl. Naast de Yamaha Demo Ride Tour heeft MotoPort Hippolytushoef dat weekend ook knallende aanbiedingen in de zeer uitgebreide motorkleding- en motorhelmenshop. Met een deskundig en ongedwongen advies van de ervaren medewerkers kunnen liefhebbers dit weekend de geschikte motoroutfit, helm, communicatie en navigatie aanschaffen.

Meer informatie: 0227-591639 of info@motoporthippolytushoef.nl .

Varen met ms Dageraad en ms Margaretha

Zeehonden. (Foto: aangeleverd)

DEN OEVER - Stap aan boord van de ms Dageraad en ms Margaretha voor een zeehonden- en robbentocht. Een 2,5 uur durende tocht die begint aan de Oostkade in Den Oever. Vandaar voert de tocht langs de spuisluizen aan het begin van de Afsluitdijk. Waar tijdens laag water circa 5000 m3 per seconde zoet IJsselmeer water in de Waddenzee wordt afgevoerd. Een adembenemend gezicht!

Daarna varen zij langs de losse dam, waar een kolonie Lepelaars broeden, langs de droogvallende zandbanken waarop allerlei verschillende soorten vogels voedsel zoeken en deze als rustplaats gebruiken. Na een half uur komt men aan bij de zeehonden, wanneer het laag water is. De zeehonden liggen dan op de zandbanken en men kan ze in hun natuurlijke omgeving bekijken. Met de vloed vaart de boot weer terug naar de haven van Den Oever.

Afvaarten: donderdag 30 mei 11.00 uur, vrijdag 31 mei 12.00 uur, zaterdag 1 juni 12.45 uur, zondag 2 juni 13.45 uur, zaterdag 15 juni 13.00 uur, zondag 16 juni 14.00 uur, woensdag 19 juni 16.00 uur, zaterdag 22 juni 17.15 uur, zaterdag 29 juni 11.00 uur. zondag 30 juni 12.00 uur, zaterdag 6 juli 17.00 uur, zondag 7 juli 17.45 uur, vrijdag 12 juli 10.15 uur, zaterdag 13 juli 11.00 uur, zondag 14 juli 12.30 uur, maandag 15 juli 13.30 uur, dinsdag 16 juli 14.30 uur, woensdag 17 juli 15.15 uur, donderdag 18 juli 15.45 uur, vrijdag 19 juli 16.15 uur, zaterdag 20 juli 16.45 uur, zondag 21 juli 17.15 uur, maandag 22 juli 17.45 uur, dinsdag 23 juli 18.00 uur, zondag 28 juli 10.30 uur, maandag 29 juli 11.15 uur, dinsdag 30 juli 12.30 uur, woensdag 31 juli 14.00 uur.

Prijs : € 14,- , voor kinderen tot en met 7 jaar: € 10,- (géén pin aanwezig). Voor kinderen is er een kleine verrassing. Tip: neem een verrekijker mee. Reserveren via SWRW, tel. 06-51531778. Meer data: www.swrw.nl

Het Park deze Week

(Foto: Corné Van der Stelt)

HOORN - Martijn Koning staat bekend als opgewekte stand-upcomedian die in hoog tempo lekker van de hak op de tak springt. Zijn nieuwe show zit vol rake grappen en heeft een hoog tempo, maar Martijn Koning is ook een scherp observator. 'Koning van de dieren' is het beste dat Koning tot nu toe heeft gemaakt. Met een half uurtje uit 'Koning van de dieren' zou iedereen met gevoel voor humor helemaal plat gaan voor Martijn Koning. Met het thema dieren gaat hij de meest krankzinnige kanten uit, hij betrekt heel ontspannen het publiek bij zijn verhaal en raakt geen enkel moment de weg kwijt. Hij kiest voor pure stand-upcomedy en dat is een slimme keuze. Want binnen dat genre staat Martijn Koning aan de top.

Schouwburg Het Park geeft twee maal twee kaarten weg voor deze voorstelling op donderdag 13 juni om 20.15 uur. Stuur een e-mail voorzien van naam en adresgegevens naar winactie@hetpark.nl . Vermeld in het onderwerp regel: 'Park-actie Martijn Koning'. Reageer uiterlijk dinsdag 28 mei. De winnaars ontvangen een reactie per mail. Kijk voor het volledige theaterprogramma op www.hetpark.nl .

Laatste kans op hoge kortingen bij EP:Beerepoot

ZWAAGDIJK-OOST - De razend populaire Magazijnleegverkoop van EP:Beerepoot loopt helaas alweer bijna op zijn eind. De hele week was het een drukte van jewelste. Bij het openen van de deuren stonden dagelijks de koopjesjagers weer klaar en dus is de voorraad in het magazijn flink uitgedund. Maar wees niet getreurd; er staat nog voldoende!

De altijd druk bezochte Magazijnleegverkoop van EP:Beerepoot is inmiddels niet meer weg te denken. Het gehele magazijn wordt opgeruimd om plaats te maken voor de allernieuwste modellen en dat levert grootse aanbiedingen op. Klanten ontvangen nog tot en met zondag 26 mei extreem hoge kortingen op elektronica van topmerken.

Wasmachines, (OLED)televisies, stofzuigers, koelkasten, drogers, inbouwapparatuur, koffiemachines en audio gaan weg voor bodemprijzen. Liebherr, Bosch, Samsung, Siemens, Philips, Miele, HEOS, Sonos, Bose, Sony, LG, Jura, AEG en vele andere A-merken zijn aanwezig. Kom wel zo snel mogelijk langs, want op is op. Naast spectaculaire kortingen ontvangen klanten natuurlijk ook het uitgebreide advies, de ongekende service en garantie die zij van EP:Beerepoot gewend zijn.

Kijk voor een greep uit de aanbiedingen in deze krant, maar kom langs voor álle aanbiedingen! Zaterdag 25 mei is iedereen van 10.00 tot 18.00 uur welkom en zondag 26 mei is het magazijn op Bollenmarkt 15 in Zwaagdijk-Oost (WFO-terrein) van 11.00 tot 17.00 uur geopend.

MAKS' Biomarkt

BLOKKER - MAKS' Biomarkt is een kleinschalige, maandelijkse (streek)markt met biologische en duurzame producten van lokale ondernemers. Zondag 26 mei van 10.00 tot 16.00 uur vindt de derde markt van dit seizoen plaats. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met en te genieten van al het (h)eerlijks dat de streek te bieden heeft. Tegelijkertijd vindt op hetzelfde terrein SPRING! plaats, een lente-evenement voor het hele gezin. Het adres is Kloosterhout 1-2 in Blokker. Toegang is gratis, honden zijn niet toegestaan. Meer informatie: 0229-266344 of info@mak-blokweer.nl.

M.M. Metamorphosis Zomer Open Dagen

M.M. Metamorphosis laat ideeën zien op het gebied van behang, vloeren en gordijnen. (Foto: aangeleverd)

SLOOTDORP - M.M. Metamorphosis houdt donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 juni de Zomer Open Dagen. Nieuwsgierig? Bekijk de webshop op www.mm-metamorphosis.nl of kom naar de open dagen bij M.M. Metamorphosis aan de Schelpenbolweg 6 in Slootdorp.

Laat de zomer beginnen met Metamorphosis! Hoe leuk is het om de vakantiesfeer in huis te verwerken? M.M. Metamorphosis laat ideeën zien op het gebied van behang, vloeren en gordijnen. Medewerkers kunnen de klant thuis of in de showroom helpen bij de indeling van het huis. Maak een afspraak en M.M. Metamorphosis zorgt voor een passend plan voor bijvoorbeeld de tuin, woonkamer of het kantoor waarin alle wensen verwerkt worden. De vertrekken worden ook voorzien van plantaardige arrangementen met potten en eventueel planten voor in huis en de tuin.

Het advies is bij M.M. Metamorphosis is gratis bij afname van producten. Meer informatie of een afspraak maken? Bel met Marjolein: 06-10080571. E-mail: marjolein.m@tiscali.nl. Kijk ook op www.mm-metamorphosis.nl.

Stedentrip naar het prachtige Praag

Stedentrip Praag, vlucht en hotel vanaf 99,- p.p. (Foto: aangeleverd)

REGIO Zonder twijfel is Praag een van de mooiste steden van Europa. Hier ontmoeten verschillende culturen en tijden elkaar.

Vlucht en hotel v.a. € 99,- p.p

Een van de hoogtepunten van de stad is de Praagse burcht uit de negende eeuw, die hoog boven de stad uitsteekt en in de avonduren prachtig verlicht is. Kies nu voor deze ontspannen stedentrip en vlieg vanaf Amsterdam of Eindhoven naar deze geweldige stad.

Speciaal voor de reislustige lezers kunnen wij deze reis aanbieden vanaf € 99,- per persoon (exclusief administratiekosten en Calamiteitenfonds). Verblijf 3,4 of 5 dagen in het prachtige Praag. Bekijk alle reismogelijkheden op:

https://bebsy.nl/rodi-praag

22 / 24