Langedijker Nieuwsblad

19 juni 2019

Langedijker Nieuwsblad 19 juni 2019


"Zwemmen is kilometers maken en dan je hoofd leeg"

Arjan Rademaker, hoofdtrainer in opleiding, samen met voorzitter Freek Jan Kossen. (Foto: VINCENT DE VRIES)

NOORD-SCHARWOUDE - Zwem- en polovereniging De Reuring bestaat dit jaar 50 jaar. Het jubileum werd afgelopen weekend gevierd met een zeskamp, slapen op de club, een feestavond en op zondagochtend koffie met gebak voor oud-leden.

De Reuring viert vijftigjarig bestaan

De mannen en vrouwen van weleer waren zondagochtend uitgenodigd voor een kop koffie met gebak. (Foto: aangeleverd)

Er is veel gebeurd in die jaren: Eerst was er alleen een buitenbad, daarna ook een klein binnenbad en nu wordt er alweer heel wat jaren gezwommen in zwembad Duikerdel. De vereniging heeft verschillende bestuurswisselingen overleefd, en heel veel prijzen gewonnen. De club heeft vele zwemmers en poloërs als lid gehad en tegenwoordig zwemmen de kinderen van de kinderen van oud-leden ook weer bij De Reuring. Freek Jan Kossen is voorzitter van de Langedijker club: "De kracht van De Reuring is dat het een gezellige club is, waar veel families onderdeel van uitmaken. Dat zorgt voor onderlinge vriendschap en betrokkenheid bij de club. Je ziet dat terug in het vele werk wat de leden vrijwillig doen in en om de club."

Trots

"Daarnaast zijn er ook altijd weer sportieve hoogtepunten waar we uiteraard erg trots op zijn. De eerste Nederlands kampioene van De Reuring was Geri Buis, geen zwemster of waterpoloster maar een schoonspringster. Momenteel zwemt Rafaela Mulder op topniveau en dat doet ze heel verdienstelijk. Ook heeft het heren waterpoloteam lang op een hoog niveau in de [FJK2] bondsklasse gezwommen, met namen als wijlen Peter Kramer. En ook Bram Pronk, tegenwoordig een van de toppers bij Zwefilo, zwom eerder bij De Reuring op nationaal niveau."

Mensen van weleer

De mannen en vrouwen van weleer waren zondagochtend uitgenodigd voor koffie met gebak en daar keek Freek-Jan speciaal naar uit. "Die hebben de fundering gelegd voor de vereniging zoals die nu is. Een Klaas Drost of Piet de Ruiter, ik vond het geweldig om hen te spreken. Klaas is al in dik in de tachtig maar nog steeds zeer aanwezig. Dat moet door de vereniging komen", lacht Kossen. "Sowieso is zwemmen goed, voor lichaam én geest. Ik heb het druk en er zijn avonden dat ik denk: ik heb geen zin om weer naar dat zwembad te gaan. Maar als je er dan in ligt en lekker lange banen zwemt waarbij je alleen let op je ademhaling en je slagen telt: dan is je hoofd helemaal leeg. Het heeft iets meditatiefs."

Kossen is nu drie jaar voorzitter van de club waar hij zelf al veertig jaar bij zwemt. "Het voorzitterschap is best een uitdagende job, het vergt veel organisatietalent en het heeft weinig met de sport zelf te maken. Toch doe ik het met veel liefde voor de club en ik vind het belangrijk dat we zo goed blijven draaien zoals we nu doen. Er zijn al diverse zwem- en waterpoloclubs omgevallen door de jaren heen, maar De Reuring is vrij stabiel qua ledenaantal."

Lees verder op pagina 3

Afzwemmers

LANGEDIJK - Elke week is er in Zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude gelegenheid om af te zwemmen voor een zwemdiploma.

Zondag 16 juni 2019 zwommen met goed gevolg af voor diploma A: Lis Appelman, Milan Beukers, Giel Broersen, Ids Bronsema, Pim Brouwer, Fabian ten Bruggencate, Maja Górnik, Beau Greeven, Julien Grout, Teun Jongewaard, Matilda Jorritsma, Richard van Kampen, Ties Kos, Fay Licht, Saline Put, Lynn Ranzijn, Cas Stoop, Iris Valk en Heidi Wever.

Zoals gewoonlijk was het weer een gezellig afzwemfeestje waar veel belangstellende vaders, moeders, opa's en oma's bij aanwezig waren. De kinderen werden dan ook weer enthousiast aangemoedigd.

De 10 vragen aan: SportEvents Langedijk

Witte Kerk

Sint Pancras verkocht aan particulier

Rafaela Mulders zwemt toptijden

Tijd voor jezelf

Op een maandagmorgen hangt de vrouw de was buiten. Zij blijft even staan om de zon haar gezicht te laten verwarmen. De kinderen zijn de deur uit. Manlief is naar zijn werk. Het weekend is voorbij, zij kan weer normaal ademhalen… Zo'n zaterdag en zondag loopt zij op de tenen: de kinderen jengelen en manlief wil dan weer dit en dan weer dat. Zo rent ze van de koelkast voor een biertje tot de slaapkamer waar de kinderen ruzie hebben. Gelukkig gaat hij 's middags naar AZ en heeft zij tijd om even een boek te lezen. Als de kids tenminste naar vriendjes zijn en zij niet een huis vol kinderen heeft… Zij heeft het er met andere moeders op school over gehad: bij toerbeurt de kinderen van een ander op bezoek zodat die moeder tijd voor zichzelf heeft. Dat idee heeft ze bedacht toen zij er even helemaal doorheen zat en het werkt prima. Maar laatst had zij de kinderen van Sonja, ook een gestreste moeder die af en toe de rust nodig heeft, op bezoek. Het was druk en vermoeiend: de kinderen van Sonja waren schreeuwerig, verwend en zaten overal aan. Dat lumineuze idee was blijkbaar toch zo goed nog niet… Als zij in de keuken komt ziet zij de zondagkrant liggen: daar had ze nog geen tijd voor gehad. Zij schenkt een kopje koffie in en gaat aan de keukentafel zitten. Zij leest vluchtig de koppen totdat zij opeens rechtop gaat zitten en voorover buigt. In een artikel zegt Marianne Williamson, een bekend Amerikaans spreekster en schrijfster: "Your playing small doesn't serve the world!" Zij moedigt vrouwen aan om op te staan, niet steeds gedienstig te zijn en zelf de regie in handen te nemen met dat wat je wel en niet wilt. De vrouw recht de rug, staat op en besluit vandaag lekker dat te doen wat zij al jaren wil: een saunaatje, een schoonheidsbehandeling en dan ergens iets eten. Zij belt haar man op en zegt hem dat hij vanmiddag de kinderen moet opvangen. Zij doet de telefoon uit voordat hij kan reageren en stopt het apparaat in een lade. Die heeft zij vandaag niet nodig.

Ben Wansink

Blues in B3 met Tribute to the Blues Band

'Tribute to the Blues!' komt naar Sint Pancras. (Foto: Eva Former)

SINT PANCRAS - Zaterdag 22 juni komt de Tribute to the Blues Band naar B3 in Sint-Pancras.

Ter voorbereiding op hun theatertour in het seizoen 2020/2021 speelt de band op enkele exclusieve locaties in Noord-Holland. Dit is de gelegenheid om deze band te horen op ons podium. De Tribute to the Blues Band is ontstaan uit pure liefde voor de bluesmuziek. Het repertoire bestaat voornamelijk uit 'klassiekers'; van de prille beginjaren van de blues (onder andere Robert Johnson) tot aan hedendaags werk van (bluesrock)gitaristen zoals John Mayer en Joe Bonamassa. De band bestaat uit: Thomas Daniel Staples (zang) Jos Baltus (gitaar en zang) Frank Turkstra (bas) Henk-Jan van der Horst (drums) Wouter Klaase (toetsen/Hammond).

Bekende bluesnummers

De band verzorgt een gevarieerd muzikaal programma, waarbij vele bekende blues(rock)nummers langskomen. Denk hierbij aan artiesten zoals Robert Johnson, Sonny Boy Williamson, Muddy Waters, Eric Clapton, BB King, Jeff Healey, Stevie Ray Vaughan, Rory Gallagher, Gary Moore en andere blueshelden. Hedendaagse helden zoals Joe Bonamassa en John Mayer komen aan bod.

'Tribute To The Blues' gaat ook het theater in. Het theaterprogramma zal vanaf 2020 in diverse theaters te zien zijn, waarin het publiek een 'muzikale reis' maakt door de tijd. Tot in het heden! Voor het theater zal de band worden aangevuld met backing vocals en gastartiesten. Info: www.club-b3.nl, www.tributetotheblues.nl

Interkerkelijk steunfonds viert jubileum

LANGEDIJK - Op 22 maart 1994 is vanuit de gezamenlijke kerken van Langedijk het initiatief genomen om SISL (Stichting Interkerkelijk Steunfonds) op te richten. Dit jaar is dat 25 jaar geleden.

De Stichting heeft het doel om aan bewoners van de gemeente Langedijk financiële bijstand te verlenen die niet door de overheid wordt verleend.

Ongeacht hun godsdienstige of politieke overtuigingen, geslacht of leeftijd.

In de praktijk betekent dit dat mensen in moeilijke omstandigheden een beroep op ons kunnen doen voor een financiële bijdrage, lening of goederen zoals bijvoorbeeld een wasmachine of een fiets.

Mensen in nood

Mensen in financiële nood kunnen zich aanmelden via www.steunfondslangedijk.nl. Daarna wordt er een huisbezoek gedaan door de contactpersoon van SISL. Veelal is er sprake van stille armoede, waarbij schaamte vaak een drempel is, wat begrijpelijk is maar niet verstandig. Het uitgangspunt is dat er hulp wordt geven dat leidt tot een duurzame oplossing van het aanwezige probleem. Mocht u de stichting financieel willen steunen dan kunt u dat doen via bankrekeningnummer NL91RABO0310812801.

De Reuring vierde vijftigjarig jubileum

Zondag waren de mannen en vrouwen van weleer uitgenodigd voor koffie met gebak en een goed gesprek. (Foto: aangeleverd)

Vervolg van voorpagina

De voorzitter waterpoloot zelf ook nog, maar is geen uitblinker. "Ik ben recreatief begonnen met zwemmen maar had geen talent. Wel ben ik een echte zwemmer: ik voel me heerlijk in het water en word altijd blij als ik die chloorlucht weer ruik." De toekomst is rooskleurig maar de club moet zich we blijven ontwikkelen.

"Een goed voorbeeld is het G team, dat een jaar geleden is geïnitieerd door de familie Mulder. Ik heb zelf een gehandicapte broer en weet hoe belangrijk het is voor die mensen om mee te doen. Elke zondagmiddag is het hier nu feest als de G zwemmers met hun familie komen zwemmen. Daar zijn we als club enorm trots op en ik vind het mooi dat dát ook bij De Reuring hoort."

Het Masterzwemmen is eveneens nieuw, waar (ex) waterpoloërs en zwemmers van 20 jaar en ouder hun kilometers kunnen blijven zwemmen, maar zonder competitie of wedstrijdelement.

"De Reuring heeft zo een steeds groter aanbod, waarmee we de niet sportende Langedijker proberen te bereiken."

Regio Vocaal

REGIO - Achter de schermen van Projectkoor 'Regio Vocaal' wordt hard gewerkt en zijn de voorbereidingen voor de repetities en concerten in volle gang. Zo zijn de solisten bekend en is het orkest compleet.

De deelnemers hebben de bladmuziek en de ingezongen partijen tot hun beschikking gekregen, zodat men kan beginnen met instuderen. Momenteel hebben 85 vocalisten zich aangemeld waarvan gelukkig ook vele mannen. Om de verhouding tussen de verschillende partijen in balans te houden, zijn vooral sopranen en tenoren van harte welkom. Voor alten en bassen is er op dit moment een wachtlijst.

De repetities zijn op zaterdagmorgen in de Trefpuntkerk te Broek op Langedijk en starten 7 september. Tijdens deze repetities wordt vooral aan de koorklank gewerkt. In het weekend van 13, 14 en 15 december wordt het indrukwekkende Amerikaanse kerststuk 'And on Earth… Peace' uitgevoerd. Een doorlopend werk van 50 minuten dat is samengesteld uit twaalf koorstukken met twee solisten en twee vertellers. Dit alles ondersteund door een projectorkest van musici uit de wijde regio.

Kijk voor meer informatie op www.regiovocaal.nl.

'Mensen stimuleren meer naar elkaar om te kijken'

Annemarie en Ramon Laponder zijn trots op de stichting. Door omstandigheden ontbreekt Petra de Lange op de foto. (Foto: Vincent de Vries)

SINT PANCRAS – Annemarie Laponder, Ramon Laponder en Petra de Lange hebben gezamenlijk een lang gekoesterde wens uit laten komen: Stichting Lovers Foundation werd op 2 april van dit jaar een feit.

Een stichting die zich onderscheidt door mensen te stimuleren weer meer naar elkaar om te kijken. Een keer per maand bezorgt de stichting een bloemetje en het eerste Lovers Boeket werd op 11 mei overhandigd aan een inwoonster uit Sint Pancras. ''Er zijn voor een ander, onverwachts een steuntje in de rug, een klein gebaar. Voor iedereen, door iedereen,'' zegt een enthousiaste Annemarie Laponder.

(Foto: )

Bloemetje

Er zijn tal van mogelijkheden om de stichting een bloemetje te laten bezorgen. Annemarie: ''Iedereen kent wel iemand die bijvoorbeeld erg eenzaam is of ernstig ziek is. Het kan ook zijn dat de buurman door omstandigheden zijn baan is kwijtgeraakt of dat iemand door een ongeluk aan huis gekluisterd is. Dat zijn momenten dat mensen een verzoek aan onze stichting kunnen sturen met de vraag of die persoon in aanmerking kan komen voor een bloemetje. Wij als stichting bezorgen zelf het bloemetje als blijk en signaal dat er mensen zijn die aan ze denken en om ze geven. We merkten het bij ons eerste Lovers Boeket. Die dame revalideert van een heupoperatie waardoor ook de verjaardag van haar man, die toevallig net jarig was, niet kon worden gevierd. Het onverwachte bloemetje kwam dus op het juiste moment.''

Christelijk geloof

''De grootste kracht zit in de hulp vanuit onverwachte hoek,'' zegt Ramon. ''Fijn als je weet dat er mensen zijn die om je geven en aan je denken, dat je er toe doet en dat je gezien wordt. Dat is waar de Lovers Foundation voor staat, met als basis het Christelijk geloof, de liefde voor elkaar. Dit in de breedste zin van het woord.''

Het initiatief van Stichting Lovers Foundation heeft inmiddels al veel positieve reacties opgeleverd. De eerste financiële bijdragen zijn gestort. Het bestuur bestaat uit drie personen en is onbezoldigd. ''We hebben een meerjarig bijdrage toegezegd, waardoor de kosten van de stichting (notaris enz.), zijn gedekt. Elke euro dat wordt gestort komt volledig ten goede aan het goede doel,'' aldus Annemarie die het motto hanteert 'als we er voor elkaar zijn, dan sta je er nooit alleen voor.' De kerndoelen zijn: het bijdragen aan het algeheel welzijn, het bevorderen van participatie (meedoen), het voorkomen van sociale uitsluiting en het bijdragen aan armoede bestrijding.

Lovers Dag

Maar de stichting wil verder gaan dan alleen maar een keer per maand een bloemetje overhandigen. Ramon: ''Wij gaan ook een Lovers Dag organiseren. Op basis van vrijwilligers organiseren we deze dag voor bijvoorbeeld (eenzame) ouderen, zieken, mensen in nood, ter inspiratie, voldoening en binnen het motto van liefde voor elkaar een mooie dag te bezorgen.''

Op de website kunnen belangstellenden meer lezen over de stichting, hoe een financiële bijdrage geleverd kan worden en altijd de laatste nieuwtjes volgen: www.loversfoundation.nl

10 vragen aan SportEvents Langedijk

De vraag van Peter de Nijs: Beseffen jullie hoe belangrijk jullie zijn als jonge stichting?

Wij vinden dat tradities in stand moeten blijven, en daar is alle hulp vanuit de gemeenschap voor nodig; van vrijwilligers, bezoekers, sponsors en gemeente. Dit leek ook het geval met de Beddenrace, maar gelukkig hebben wij dit kunnen voorkomen. Met als gevolg dat zaterdag 31 augustus editie nummer 40 een feit is!

Wie bent u en wat doet u?

Wij zijn Joderik Binnendijk, Olaf Bos, Raon Witte, Steve Hoogeboom en Tim Bruin. Wij zijn de mannen achter SportEvents Langedijk.

Wat heeft u met dit dorp?

Wij wonen ons hele leven al in Langedijk en hebben ook allemaal iets met de Beddenrace. Zo heeft Joderik diverse keren met de Sportweek meegaan. Zowel Olaf als Raon hebben beide afzonderlijk eens meegedaan met de volledige Beddenrace. De schoonvader van Olaf, Peter Kos, was speaker van het eerste uur. En de vader van Raon, Dirk Witte, was één van de grondleggers van de Beddenrace. Het ouderlijk huis van zowel Steve en Tim liggen aan het parcours waar altijd veel gezelligheid is. Tot slot waren wij allemaal fervent bezoeker van de Beddenrace.

Wat is de mooiste plek in Langedijk?

Er zijn veel mooie plekjes in Langedijk, maar als wij dan toch moeten kiezen. Dan gaat onze voorkeur uit naar een zonnige maandag- of dinsdagmiddag in het zonnetje op de kermis. Dit behoeft uiteraard geen enkele uitleg...

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Beddenrace Langedijk 2015. De beddenrace zou in eerste instantie stoppen tot schrik van vele Langedijkers. Vervolgens maakten wij een beetje reuring met een Facebookpagina 'Beddenrace moet blijven'. Dit werd massaal 'geliket' en was voor ons het teken om de organisatie van de Beddenrace op ons te nemen. Binnen een kleine vier maanden hebben wij het hele evenement neergezet zonder enige ervaring. De medewerking en hulp van alle sponsors, vrijwilligers, bewoners, bezoekers, gemeente, horeca, kermis, oud-bestuur en deelnemers was ongelofelijk. Met z'n allen hebben wij toen een schitterende editie neergezet.

Als u burgemeester was, wat zou u aanpakken?

Wij zouden wij minimaal drie bedden van Gemeente Langedijk aan de start van de beddenrace zetten. Snelheid is niet belangrijk. Het gaat om de beleving. Verder zouden wij organisaties en verenigingen willen steunen om evenementen te organiseren. Die zorgen er voor dat Langedijkers trots zijn op het dorp en zich met het dorp blijven verbinden.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Vooral in de eerste maanden van ons bestaan hebben wij heel veel gesprekken gevoerd en veel advies gekregen. Maar zelf vinden wij dat wij plezier moeten hebben in het organiseren.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Het zijn evenementen als Kermis Zuid-Scharwoude, Sportweek Langedijk, Lichtjesavond, Zuurkoolcup, Beddenrace, Langedijker Run, maar ook nieuwe initiatieven zoals LekkerLangedijk, die zorgen voor een wij-gevoel. Dat maakt je trots om Langedijker te zijn.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en waarom?

Onze vaste vrijwilliger Johan Korver heeft er mede voor gezorgd dat heel Langedijk zondag 7 juli kan opstappen bij Museum Broeker Veiling om mee te doen met de fietstocht Toer de Soes. Waarom heb je Toer de Soes naar Langedijk gehaald? En wat hoop je dat de lezer 7 juli doet?

Dorpswandeling door Oudkarspel-Noord

Er zijn er weer veel verrassende dingen te ontdekken tijdens deze gemakkelijk te volgen wandeling. (Foto: aangeleverd)

OUDKARSPEL - De tweede dorpswandeling die de gidsen van Stichting ter promotie van Langedijk (STPL) deze keer hebben uitgezet speelt zich af in het Noordelijke deel van Oudkarspel.

Er zijn weer veel verrassende dingen te ontdekken tijdens deze wandeling die zo'n twee uur in beslag neemt. De start is 26 juni om 19.00 vanaf Het Behouden Huis. Vroeger een school en nu een eigentijds gemeenschapshuisoftewel het 'Warme Hart van Oudkarspel'. De tocht gaat verder via het Regthuis, een rijksmonument uit 1808. De Allemanskerk wordt bezocht en u wordt geïnformeerd over het bijzondere lot dat deze kerk trof. Via Buitenzorg en de sluis naar 'De Luizeknip'. Waar zou die naam vandaan komen? Al wandelend door Oudkarspel komt u weer terug bij het vertrekpunt. Zoals altijd is de wandeling gratis en hoeft u zich niet van te voren aan te melden.

Liv

(Foto: Karin van der Vliet)

Dit is Liv Groot uit Noord-Scharwoude. Dochter van Sjon Groot & Richelle van der Vliet en kleine zusje van Shay. Liv is geboren op 5 maart 2019 in Alkmaar. Liv is een zoet meisje die houdt van geluiden van mensen om haar heen. Iedereen die haar ziet staat sprakeloos vanwege haar mooie lange donkere haartjes. Liv ligt op de foto in de oude Engelse wagen van haar oma, waar haar moeder ook in heeft gelegen. Haar zus Shay is ontzettend gek en trots op haar zusje Liv.

Kijkochtend bij de Buitenbanjers

Tijdens de Kijkochtend konden kinderen plantjes in de moestuin planten. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - De Kijkochtend bij De Buitenbanjers werd zaterdag goed bezocht.

Dit nieuwe kinderdagverblijf van Kinderopvang Langedijk bij het Geestmerambacht staat midden in de natuur. Ideaal voor kinderen die lekker buiten willen zijn. Tijdens de Kijkochtend konden kinderen plantjes in de moestuin planten, spelen in de zandbak, een knapzak maken of limonade uit de koe 'melken'.

Het kinderdagverblijf de Buitenbanjers is bedoeld voor kinderen van 2-4 jaar. De vestiging zal in eerste instantie open zijn op maandag, dinsdag en donderdag, voor zover de bezetting het toelaat. Indien er voldoende aanmeldingen zijn, zal De Buitenbanjers ook open gaan op woensdag en vrijdag. Uw peuter kan bij De Buitenbanjers terecht van 07.00 tot 18.30 uur. Deze unieke locatie werd gevonden na een zoektocht in het recreatiegebied. Vakantiepark Molengroet reageerde enthousiast en wees de SKL op het opzichterhuisje naast het restaurant. Ideaal gelegen in het groen en nabij de N242.

Vanaf 26 augustus gaat De Buitenbanjers open. Meer informatie: kinderopvanglangedijk.nl

Vaarevenement in Oudkarspel

Vaart u mee op 29 juni? (Foto: aangeleverd)

OUDKARSPEL - Er is een mooie selectie gemaakt van de optredens tijdens het vaarevenement in Oudkarspel op 29 juni om 13.00 tot 15.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur.

Door nog meer inzet van boten zijn er weer kaarten van € 6,50 verkrijgbaar. Mail naar info@behoudenhuisoudkarspel.nl en u krijgt een opstapplaats toegewezen.

Locatie 1: De Heerlijkheid - Instrumentaal Quintet Oostenwin vanuit het Wereldkoor. Locatie 2 (avond): Accordeonclub Dal Segno / (middag) Zeskoppige pop-muziekgroep. Locatie 3: Renée Spijker (google haar) zang en gitaar. Locatie 4: Tom Schotten met een korte cabaretvoorstelling. Locatie 5: Gedeelde optreden van Piet Vlaar klassiek gitaar en Monica en Lorena Reisser zang onder begeleiding. Locatie 6: Linda Verweel zang onder begeleiding van gitarist Xander Hoogendam Locatie 7: (avond) nabij De Knip. Muziekschool onder begeleiding van Monique Jansen. Accordeonclub Dal Segno (middag). Verder langs de route niet bij naam genoemde muzikanten en een diversiteit aan tuinversieringen.

Historische wandelingen Sint Pancras

De Historische Vereniging Sint-Pancras organiseert elke woensdag historische wandelingen door het dorp. (Foto: aangeleverd)

SINT PANCRAS - In het kader van de Langedijker Woensdagen organiseert de Historische Vereniging Sint-Pancras in de maanden juli en augustus weer elke woensdag historische wandelingen door het dorp.

Onder leiding van een gids kan een wandeling worden gemaakt van zo'n 3 kilometer die twee uur duurt.

De wandelingen beginnen om 14.00 uur en om 19.00 uur vanaf Nobelhof 1 in Sint Pancras. Maximale groepsgrootte: 8 personen.

U dient zich van te voren op te geven op één van de volgende adressen:Jan Steltenpool, Sperwer 18, tel. 072-5642908, e-mail: janenelja@quicknet.nl of Jaap de Wit, Van de Vijzellaan 11, tel. 072-5642906, e-mail: jj.wit@ziggo.nl.

De wandelingen zijn gratis. Een vrijwillige bijdrage voor de verenigingskas wordt zeer op prijs gesteld.

In de periode mei t/m oktober kunt u ook op een andere dag dan de woensdag reserveren, echter alleen als er gidsen beschikbaar zijn.

Ervaring met meer dan vijftig klachten

Jan Oud werkt al 21 jaar als acupuncturist. (Foto: Jan Kat)

LANGEDIJK - In zowel Langedijk als Kolhorn werkt Jan Oud al 21 jaar als acupuncturist.

Omdat hij naast acupuncturist ook fysio- en manueel therapeut is, kan een aandoening met meerdere inzichten worden onderzocht en behandeld. Hij gebruikt hierbij ook zijn vele specialisaties zoals pijnbestrijding, laseracupunctuur (voor patiënten met angst voor naaldjes) en Dry Needling. Een klacht is een teken van het lichaam dat het natuurlijke evenwicht is verstoord. De uitdaging is deze verstoring op te lossen met acupunctuur en indien nodig ondersteund door westerse technieken. Veel klachten kunnen met goede resultaten worden behandeld; tenniselleboog, schouder-en knieklachten, rug- en nekklachten, stress, hoofdpijn, vermoeidheid, slaapstoornissen, overgangsklachten, allergieën, darmklachten, rookverslaving, sportblessures, hooikoorts, etc. Alles over acupunctuur en zijn toepassingen leest u op www.acupunctuuroud.nl. De behandelingen worden geheel of gedeeltelijk vergoed bij een aanvullende verzekering. Maak een afspraak op tel: 06-13764813 of acupunctuuroud@planet.nl.

Ghassan Elmasri en Denys Bremmers judokampioenen

het kampioensteam van de regiocompetitie. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Bij het witte, gele en oranje banden toernooi in Heiloo hebben Ghassan Elmasri en Denys Bremmers van Judoschool EBI-Sports uit Tuitjenhorn en Langedijk de eerste prijs behaald.

Het was een groot jeugdtoernooi en er stonden deze dag ruim 200 kinderen verdeeld over vier blokken op de mat waarvan 14 judoka's van EBI-Sports. Ghassan judoode vier overwinningen en Denys drie overwinningen en werden beide Kampioen in hun klasse. Nikki Trousselot, Stijn Blom, Shakena Djasimin, Rayer van Duin en de gebroeders Thijmen en Bjorn Snip werden tweede. Sien Ligthart werd met twee overwinningen derde en vandaag haalde Bas Nagelhout, Kate van Duin, Sem Sikking, Tygo Korver, Miqel Jak net niet het podium en werden vierde.

Bij de regiocompetitie moest het jeugdteam van EBI-Sports judoën in Anna Paulowna in de finale ronde van deze zaterdagcompetitie. Het team had het hele seizoen nog niet verloren en dat lukte ook bij de laatste ronde van het seizoen en zo behield het team de ongeslagen status. De uitslagen van deze ronde waren 18-2 tegen de Uitkomst en 12-8 tegen Julianadorp.

Regiokampioenschap

Het team bestond vandaag uit: Daniel Groot, Lucas Goselink, Nikki Trousselot, Ghassan Elmasri, Sem Sikking, Rayer van Duin, Stijn Rempt, Denys Bremmers, Bart van Duin, Chris Pankras. Thijmen Snip die eerder in het seizoen nog meedeed in het team hielp vandaag met de coaching. Ook de judoka's Dean Schelvis, Nova Klaver, Stijn Blom, Miqel Jak, Ties Kruijer, Rens Pronk hebben meegedragen aan het vierde Kampioenschap in de regiocompetitie.

Langedoikermarkt weer voor de deur

Deze zomer staat de Langedoiker markt weer opgesteld in Broek op Langedijk. (Foto: aangeleverd)

BROEK OP LANGEDIJK – Op zaterdag 17 augustus is het weer tijd voor de Langedoikermarkt, de gezelligste markt van de Kop van Noord-Holland.

De Langedoikermarkt is de opvolger van de Broekermarkt, die sinds 1980 al bestaat. "Wij zijn als bewonersfamilie opgestaan om alles op alles te zetten om deze markt een nieuw leven in te blazen. En met groot succes!", aldus Nick Hazewinkel, marktmeester van de Langedoikermarkt.

De markt staat opgesteld op een deel van de Dijk, Wilhelminastraat, Hendrikkade, Irenestraat, Margrietstraat, en de Beatrixstraat. Dit jaar uitgebreid met het doodlopende stuk op de Hendrikkade en de Bernardstraat. Naast de veel kramen wordt er een vrachtwagentrailer omgetoverd tot een groot podium, genaamd Broek stage by Stan, met gezellige live muziek.

Broekervaart

Tijdens het evenement vaart de Broekervaart vanaf Heerhugowaard (De Krul) naar de Langedoikermarkt (Prins Hendrikkade). Tussen 10.00 en 17.00 uur kan er op ieder uur gratis worden op en afgestapt.

Kidsplace kinderkermis

Op de Beatrixstraat wordt er een heuse Kidsplace kinderkermis opgetuigd. Met onder meer een zweefmolentje, kartbaan, springkussen en de mogelijkheid om je te laten schminken, is er ook voor de jongste bezoekers genoeg te beleven.

Er zijn nog kramen beschikbaar

Er is nog een aantal kramen en grondplekken beschikbaar. Inschrijven hiervoor kan op www.langedoikermarkt.nl.

Dit jaar vindt er geen bewonersinschrijving plaats bij cafe Welgelegen, maar eenmalig op maandag 24 juni tussen 19.00 en 21.00 uur op de Prinses Irenestraat 28 te Broek op Langedijk.

Voor meer informatie info@langedoikermarkt.nl 06-36501293 / 06-17301596.

Maar liefst 567 clubs in de prijzen

ALKMAAR – Maar liefst 567 clubs zijn dinsdagavond 18 juni tijdens de feestelijke finaleavond van de Rabobank Clubkas Campagne in het AFAS stadion in de prijzen gevallen. 't Praethuys ofwel het inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten, sleepte de eerste prijs in de wacht. Zij namen een cheque van € 2.692,- mee naar huis.

Feest voor alle winnaars

Het lokale verenigingsleven een steuntje in de rug geven, daar draait het om bij de Rabobank Clubkas Campagne. Het totaal te verdelen bedrag telde dit jaar € 225.000,-. De tweede prijs van de Clubkas Campagne 2019 was voor LSVV. En op plek drie: Zwembad de Bever. Beiden werden op het podium in de schijnwerpers gezet om daar de uitslag te horen. Hun opbrengst: € 2.461,- voor de voetbalclub in Noord-Scharwoude en voor 't zwembad in Sint Pancras een bedrag van € 2.194,-! Operettevereniging Caecilia, stichting Vrienden van de Sint en VVO waren winnaar van de originaliteitsprijs. Zij maakten een creatieve promotiefilm. Dat leverde naast een mooie cheque ook nog eens € 250,- extra op.

Succesvolle campagne

De top tien mocht het podium op maar eigenlijk waren alle deelnemende clubs winnaar! Feico Kooy, bestuurslid van de Jeu de Boulesvereniging uit Schoorl: "Na de succesvolle campagne van 2018, waar wij meer dan € 200,- ophaalden, wilden we dit jaar ook weer graag mee doen. Dat blijft spannend want je hebt daarvoor de hulp nodig van enthousiaste leden, ouders, buren et cetera. Wij merkten dat niet iedereen wist dat alleen leden kunnen stemmen. Dat het resultaat uiteindelijk weer beter is dan vorig jaar is fantastisch! Verder vind ik het een hele gezellige avond. De sfeer is goed en bovenal leuk om op een ongedwongen manier ook eens met bestuurders van andere verenigingen te spreken."

Warm hart voor clubs

Ralph van Soomeren, directievoorzitter van Rabobank Alkmaar en omstreken, vindt het weer een feestje. "Ieder jaar zien we het aantal deelnemende clubs en stemmers groeien. Daar word ik blij van, een teken dat de campagne leeft! Geweldig hoeveel er gestemd is. Totaal brachten onze leden bijna 49.000 stemmen uit op de clubs die zij een warm hart toedragen. Zij bepalen hoe het bedrag van € 225.000,- wordt verdeeld over de deelnemende clubs. Opvallend is dat vooral de maatschappelijke clubs veel steun hebben gekregen zoals bijvoorbeeld 't Praethuys en de reddingsbrigades. Voor ons is de Rabobank Clubkas Campagne dé manier waarop we als coöperatieve bank het verenigingsleven een steuntje in de rug geven".

De volledige uitslag staat op clubkascampagne.nl/alkmaar.

Expositie Beeldentuin Art of Africa

Dit Beeld is van Liveity Dambadza en heet 'Lovers'. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE- In het weekend van zaterdag 22 juni en zondag 23 juni is Beeldentuin Art of Africa in Noord-Scharwoude geopend.

Er zijn 700 handgemaakte natuurstenen sculpturen te bewonderen, allemaal winterhard en daardoor uitstekend geschikt als tuinbeeld. Alle beelden zijn tijdens reizen door Zimbabwe direct bij de kunstenaar gekocht en hebben een eigen verhaal. De stenen die gebruikt worden hebben exotische namen als, serpentijn, springsteen, opaal en fruitsteen en worden grotendeels met de hand bewerkt zonder gebruik van elektrisch gereedschap.

Art of Africa

Art of Africa is een Fair Trade bedrijf dat beelden koopt bij beroemde en minder beroemde kunstenaars en deze ondersteunt met onder andere met schoenen, kleding, gereedschap, ruwe stenen en medicijnen.

"We are talking in stones"

In vijftig jaar heeft de beeldhouwkunst in Zimbabwe zich in een razend tempo ontwikkeld. De spirituele beelden van toen zijn nu zelden te vinden, momenteel wordt meer en meer geprobeerd een strakke vormgeving en een spannend lijnenspel te creëren wat een breed publiek aanspreekt.

Daarnaast blijft ook de figuratieve kunst zich op een spannende manier door ontwikkelen.

De kunstenaar kan zijn artistieke vrijheid, creativiteit, fantasie en emoties de vrije loop laten gaan of zoals de Zimbabwaanse kunstenaars treffend zeggen: "We are talking in stones".

Art of Africa Beeldentuin, Krommeakker 48, Noord-Scharwoude, tel. 06-26390331. Meer informatie op www.artofafrica.nl. Geopend: zaterdag 22 juni en zondag 23 juni, van 11.00 tot 17.00 uur.

Gratis cursus Politiek Actief voor inwoners Langedijk en Heerhugowaard

LANGEDIJK - Voor inwoners van Langedijk en Heerhugowaard die meer willen weten over de gemeente of interesse hebben om politiek actief te worden, start woensdag 11 september de cursus Politiek Actief voor de gemeente.

De cursus is voor inwoners van Langedijk en Heerhugowaard die meer willen weten over de gemeente of interesse hebben om politiek actief te worden. Aanmelden is gratis en kan via https://bestuur.gemeentelangedijk.nl//Cursus-Politiek-Actief of www.heerhugowaard.nl/cursus-politiek-actief/.

Wat doet de gemeente? Welke plek heeft de gemeente in het bestuur van Nederland? Hoe werkt de besluitvorming binnen de gemeente? Wat doet een raadslid? Op deze vragen - en meer - krijgen deelnemers aan de cursus antwoord.

Programma

De cursus bestaat uit vijf avondbijeenkomsten met trainingen en lezingen van gastdocenten uit de politieke praktijk. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten, interactieve werkvormen, presentaties van lokale gastdocenten en ontmoetingen met lokale politici. Hierdoor krijgen de deelnemers een realistisch beeld van de lokale politiek.

Tot slot zijn de deelnemers aanwezig bij een gemeenteraadsvergadering in Langedijk en Heerhugowaard.

Bijeenkomst 1: introductie en kennismaking

- Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de gemeente?

- Verkiezingen/politieke partijen.

Bijeenkomst 2: de gemeente

- Hoe werkt de gemeente?

- De besluitvorming binnen de gemeente.

- Beïnvloeden van de besluitvorming.

Bijeenkomst 3: de gemeenteraad

- Taken en rollen van de gemeenteraad.

- De instrumenten van een raadslid.

- Basiskennis gemeentefinanciën.

- Speeddaten met gemeenteraadsleden uit Langedijk en Heerhugowaard.

Bijeenkomst 4: training overtuigend debatteren

Bijeenkomst 5: raadsvergadering bijwonen

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de cursus Politiek Actief op één van de eerdergenoemde websites. De cursus wordt verzorgd door ProDemos, huis voor democratie en rechtsstaat, in samenwerking met gemeenten Langedijk en Heerhugowaard. Deelname is gratis, maar niet vrijblijvend.

Aanmelden kan tot 1 juli via het aanmeldformulier op de website. Aanwezigheid op de cursusavonden wordt verwacht, evenals actieve deelname.

Raad stelt nieuwe economische visie vast

LNGEDIJK - Agribusiness, bouw en leisure. Deze branches bieden volgens de Economische Visie Langedijk 2019 – 2030 de meeste kansen op economische groei in Langedijk.

In de nieuwe visie, die op 11 juni 2019 is vastgesteld door de gemeenteraad, staan ambitieuze doelstellingen op onder andere het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt, recreatie, duurzaamheid en innovatie in relatie tot kansen op economische groei. Wethouder Jasper Nieuwenhuizen: "We beschikken hiermee over een actueel economisch beleidskader en een bruikbaar werkdocument om deze doelstellingen handen en voeten te geven."

De laatste economische visie met de titel Langedijk onderneemt dateert van 2011. Tijdens een overleg met de ondernemersverenigingen in 2017 werd gezamenlijk geconstateerd dat het nodig was deze visie te actualiseren gezien de grote economische veranderingen, zoals de opkomst van het internet. In het najaar van 2017 stelde de gemeenteraad budget beschikbaar voor het opstellen van een nieuwe economische visie.

Ambitieuze doelstellingen

Het proces werd begeleid door Bureau Buiten, dat in het voorjaar van 2018 van start is gegaan. Een klankbordgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de Algemene Ondernemersvereniging Langedijk (AOL), Bedrijfskring Langedijk (BKL), Stichting Toeristische Promotie Langedijk (STPL) en Land- en Tuinbouw Organisatie Langedijk (LTO Noord) was vanaf de start intensief betrokken bij het opstellen van de visie. Mede door inbreng van de ondernemersverenigingen zijn ambitieuze doelstellingen geformuleerd om de lokale en regionale economie te stimuleren. Zo willen gemeente en ondernemers werken aan betere bereikbaarheid door Langedijk voor (vracht-)verkeer, per fiets en OV goed lokaal en regionaal te verbinden. Ook wordt gekeken hoe vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkt kwalitatief en kwantitatief beter op elkaar aan kunnen sluiten. De nieuwe visie vertaalt zich onder andere in groei van de werkgelegenheid, een aantrekkelijker gemeente en in een duurzame economie voor de periode 2019 - 2030. Om deze ambities gestalte te geven, is een concreet en praktijkgericht uitvoeringsprogramma opgesteld.

Up-to-date beleidsdocument

Wethouder Nieuwenhuizen is blij met de nieuwe visie. "Ook in het licht van de ambtelijke fusie met Heerhugowaard, is het voor ons als Langedijk belangrijk te weten waar onze sterke kanten liggen en waarop we ons moeten focussen. Dat maakt ons een goede gesprekspartner. We hebben nu een up-to-date beleidsdocument om de komende jaren – hopelijk in samenwerking met de ondernemersverenigingen - economische vooruitgang te boeken."

Witte Kerk Sint Pancras verkocht aan particulier

De Witte Kerk is verkocht aan een particulier. (Foto: aangeleverd)

SINT PANCRAS – Een particulier wordt de nieuwe eigenaar van de Witte Kerk in Sint Pancras. Deze betaalt 25.000 euro aan de Protestantse Gemeente Sint Pancras en stort een bedrag van 25.000 euro op de rekening van de Stichting Vrienden van de Witte Kerk.

Kerk te koop wegens ontkerkelijking

De Witte Kerk is verkocht aan een particulier. (Foto: aangeleverd)

Dit is de uitkomst van de vergadering van de kerkenraad, die dinsdagavond 12 juni bijeenkwam.

Het kerkgebouw komt uit 1550 en is gezichtsbepalend voor het dorp. De kerk, met naastgelegen verenigingsgebouw, werd te koop gezet omdat er te weinig mensen naartoe kwamen. "De exploitatie van deze kerk kost 25.000 euro per jaar. Dat moet opgebracht worden door een steeds kleiner aantal kerkgangers. Het is niet meer op te brengen", zei Jaap Purmer van de stichting eerder tegen NH Nieuws.

De nieuwe eigenaar is Marco Blom, eigenaar van Jos Blom Kraanverhuur BV in Alkmaar. Uiterlijk over vijftien jaar is hij pas volledig eigenaar van de kerk en de grond. Tot 2034 moet hij zich nog aan allerlei regels houden. Zo mag hij alleen met schriftelijke goedkeuring van de Protestantse Gemeente tot verbouwing, nieuwbouw dan wel gehele of gedeeltelijke afbraak van de gebouwen overgaan. Eens in de vijf jaar zal een onderhoudsplan worden opgesteld, uitgevoerd door de inspectie Monumentenzorg.

Uitzicht

Marco Blom heeft met de koop van de kerk zijn eigen uitzicht veilig gesteld.

"Wij zijn de toekomstige bewoners van het oude gemeentehuis aan de overkant van de Witte Kerk. Dit zijn wij nu aan het verbouwen tot woonhuis, en we zullen dit begin volgend jaar betrekken. Toen de Witte Kerk te koop kwam, kregen we dus eigenlijk de mogelijkheid ons eigen uitzicht te kopen. Hiermee voorkomen we dat er initiatief in de kerk komt wat wij niet zouden steunen of gepast vinden. Tevens zal de kerk beschikbaar komen om cultureel maatschappelijke activiteiten in te organiseren. We willen de ruimte ook geschikt maken voor eventuele vergaderingen of andere bijeenkomsten van bedrijven of verenigingen. Uiteindelijk is de bedoeling om vanuit een stichting de exploitatie van de kerk te gaan organiseren zodat er ook mogelijkheden om giften en sponsoring ten bate van deze exploitatie en onderhoud te ontvangen." Uiterlijk op 21 augustus 2034 wordt Blom volledig eigenaar van kerk en grond.

Achter het net

Adapt maakte deel uit van een coalitie van partijen uit Sint Pancras en omgeving, die de Witte Kerk wilden behouden door het een prominente functie te geven in het sociaal-culturele dorpsleven.

Tegelijk met andere partijen presenteerde de coalitie op 26 maart de eigen voorstellen aan het kerkbestuur.

Binnen twee weken zou de uitslag van deze tender bekend worden gemaakt.

Het kerkbestuur en de makelaar meldden veel later na veelvuldig aandringen dat ze de kerk wilden verkopen aan een particulier, met wie wellicht zou kunnen worden samengewerkt.

Derden informeerden de coalitie uiteindelijk over het besluit van de kerkenraad van afgelopen dinsdagavond.

De coalitie die de kerk een functie wilde geven in het sociaal-culturele dorpsleven, wordt nu opgeheven.

Dit scenario blijkt door de nieuwe eigenaar niet gevolgd om de Witte Kerk te behouden.

Help ook mee in Bekerstreet tijdens Indian Summer

Zin om mee te doen? (Foto: Keesnan Dogger)

LANGEDIJK - Op zaterdag 29 juni nemen vrijwilligers van Langedijk4GlobalGoals tijdens het Indian Summer Festival weer duizenden lege bekers in. Ook scheiden ze het afval zodat afbreekbare materialen op de juiste wijze kunnen worden afgevoerd.

Het Langedijker zomerfestival en Bekerstreet zijn sinds 2009 onlosmakelijk met elkaar verbonden. Afgelopen negen jaar zijn meer dan 400.000 lege bekers ingezameld en heeft het team diverse acties uitgevoerd.

Dit jaar zijn er drie Bekerstreets, speciaal ingerichte stands waar de bezoekers hun lege bekers kunnen inleveren. Voor dertig lege bekers krijgen ze een muntje, goed voor een gratis drankje tijdens het festival.

Het motto is niet voor niets 'Bekerstreet waar inleveren je wat oplevert'.

Vrij toegang

Meedoen met Bekerstreet levert je als vrijwilliger ook wat op, namelijk vrij toegang tot het festival! Uiteraard moet je daarvoor wel een dienst meedraaien in een van de stands. Daar neem je de bekers in ontvangst die je van eventueel restmateriaal scheidt en vervolgens in verschillende afvalbakken deponeert en deel je muntjes uit. Als je dienst er op zit, kun je gaan en staan waar je wilt. Het festivalterrein ligt dan aan je voeten!

Zin om mee te doen? Meld je dan uiterlijk zaterdag 22 juni aan via bekerstreetnl@gmail.com

Rafaela Mulders zwemt toptijden

Rafaela Mulders. (Foto: aangeleverd)

EINDHOVEN - Op vijf afstanden had De Reuring zwemster Rafaela Mulders zich geplaatst voor deze -voor haar eerste - zomerkampioenschap bij de junioren in Eindhoven.

Na een stroeve start op de 200 wissel op vrijdag (te lang in een file gestaan, waardoor van een rustige voorbereiding geen sprake kon zijn) begon ze met een voor haar tegenvallende tijd, iets boven haar beste tijd : 2.53.49, resulterend in een 17e plaats. Toch werd toen al duidelijk hoe snel haar vrije slag is geworden. Die trend zette zich door bij haar volgende vier afstanden, allemaal haar beste tijd ( zowel kort- als lang bad ) en steeds winnares van haar serie. Het begon met de 200 vrij, inschrijftijd 2.32.93 (bovendien slechts een bonuslimiet), maar met een ijzersterke laatste baan zevende van Nederland in 2.27.83. Dit herhaalde zich op de 50 vrij: van 31.82 naar 30.61 en 14e. Echt op stoom nu een hele goede 100 vrij: van 1.07.93 naar 1.06.44 en een 8e plaats. Op haar slot afstand, de zware 400 meter wisselslag, maakte ze een achterstand van 10 meter goed en won afgetekend in 6.00.76, daarmee haar oude tijd van 6.15.50 kraakte en een achtste plaats noteerde.

Een bijzonder en ook bijzonder goed kampioenschap voor de 12-jarige Alkmaarse zwemster van zwem- en waterpolovereniging De Reuring.

Veel applaus voor TTL-dansdemo 'Weekend'

Rond het thema 'Weekend' werd een enorm gevarieerd programma gedanst in De Binding. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Na een vol jaar slijpen en schaven stonden alle dansers van TTL zaterdag enthousiast en ook wel een beetje gespannen in de coulissen voor hun optreden in De Binding.

Rond het thema 'Weekend' werd een enorm gevarieerd programma gedanst, waarbij alle groepen meerdere nummers naar voren brachten. Licht, geluid en fotodecor waren dik in orde en Schoon producties verzorgde de video-opnamen. De vrijwilligers achter de schermen zorgden er ook voor dat alles soepel verliep. De theaterzaal was tot aan de laatste stoel bezet en dat zorgde voor een topsfeer met warm applaus na elk van de 21 optredens.

De laatste dans van alle deelnemers bij elkaar vormde een mooie gezamenlijke afsluiting, waarna de docentes Simone Nugteren, Danique Schermer en Nienke de Koning terecht werden toegejuicht.

Kijk voor meer nieuws op www.turntotaallangedijk.nl.

TTL haalt podium in elke categorie

Als slot van hun competitiecyclus turnden de jongens hun individuele Rayoncompetitiefinale in Schagen. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Als slot van hun competitiecyclus turnden de jongens hun individuele Rayoncompetitiefinale in Schagen.

Begeleider Kayne Jongenburger verrichtte uitstekend werk want TTL scoorde minstens één podiumplek in iedere categorie. Het bleek dus een goede keuze om de moeilijke oefeningen te draaien om zodoende plus-scores te halen.

Bij de categorie Instap 18 bezette TTL twee van de drie podiumplaatsen: het goud was voor Sam Ottenhof en brons ging naar Luuk Rootjes. Willem Teun Schotten werd daar 7e. Diezelfde twee kleuren werden ook behaald bij de pupillen niveau 16: Joris Goudsblom werd kampioen en Youri Alders derde. Verder werd Hidde Kuitert vierde, Senne van der Meer vijfde, Kick Dillo zesde en Ytse Molenaar achtste.

En alsof het nog niet genoeg was mocht opnieuw een TTL'er een medaille komen ophalen, dit keer bij de benjamin 19-categorie. Sepp Quadvlieg eindigde daar namelijk als tweede. Bij de instap 17 werd Jeppe Rootlieb knap derde en Arron Bakker zeer verdienstelijk vijfde.

Lucky Ajax bij DTS

OUDKARSPEL - DTS ontvangt zaterdag 7 september in Oudkarspel Lucky Ajax, waar het een vriendschappelijke wedstrijd speelt tegen een speciale DTS selectie. De aftrap is om 16.30 uur.

De spelersselectie van Lucky Ajax bestaat uit: Sjaak Swart, Simon Tahamata, John Heitinga, John Bosman, Richard Witschge, Rob Witschge, Kiki Musampa, Aron Winter, Dennis Gerritsen, Derk Boerrigter, Arno Splinter, Olaf Lindenbergh, Kevin Bobson, Brutil Hosé, Danny Muller, Stephan Veenboer. Leider van Lucky Ajax is Werner Schaaphok.

DTS stelt onder leiding van Jan Kramer en Dick Vennink voor deze gelegenheid een bijzondere DTS selectie samen, met een passende fysieke gesteldheid.

Mike Dekker Speler van het Jaar Con Zelo

Mike Dekker speler van het jaar 2018-2019. (Foto: aangeleverd)

WAARLAND - De 19-jarige Mike Dekker is door de Vrienden van Con Zelo uitgeroepen tot Speler van het Jaar. Hij liet Sander Houtenbos, Niels Leegwater, Marco Houtenbos en Sebas van Balgooy achter zich, zo maakte voorzitter Cor van Herk bekend.

De Vrienden houden de verkiezing bij door bij iedere wedstrijd toeschouwers op hun twee beste spelers te laten stemmen. Deze stemmen worden het hele seizoen bijgehouden en daarmee is de Speler van het Jaar een volledige publieksprijs. Des te groter dus de eer voor Mike, die de beker overneemt van scheidend doelman Marco Houtenbos.

Het hondje

Dit is niet mijn verhaal, dat moet vermeld.
Het wordt alleen door mij op rijm doorverteld.
Het gaat over een hondje dat is doodgegaan.
Dat heeft de kinderen veel verdriet gedaan.
Nu is het moeder die ze troosten moet.
Ja, echte moeders kunnen dat wel goed.
Vertelt over de dierenhemel, dat het hondje bij God is;
maar op dat moment gaat het even mis. Want de oudste van het stel reageert terstond; huilend roept hij: ,,Wat moet God met een dooie hond?"
(Arie Klaver)

Huiskamerconcert Popkoor Starlight

Popkoor Starlight is wereldberoemd in Sint Pancras! (Foto: aangeleverd)

SINT PANCRAS - Popkoor Starlight uit Sint Pancras geeft zondag 23 juni een huiskamerconcert op de Benedenweg 134 Sint Pancras.

Dit wordt dus een 'thuiswedstrijd'. Dit koor is in 1990 opgericht en is wereldberoemd in Noord Holland. Zij zingen een veelzijdig en meertalig repertoire onder enthousiaste leiding van Anna Ursem. De laatste jaren is hun repertoire volledig vernieuwd. Dit koor heeft al vele prijzen gewonnen op allerlei koren festivals. Na ongeveer 200 optredens kunt u deze middag een goed concert verwachten.

Om 14.00 uur staat de koffie klaar, om 14.30 uur begint het concert. Entree 5 euro en dit gaat helemaal naar de muzikanten. Kinderen gratis. Reserveren via janrovergroen@gmail.com of 06-13529745. Meer informatie op www.huiskamerconcertsintpancras.com of op Facebook: huiskamerconcert Sint Pancras. Na afloop natuurlijk een hapje en een drankje en napraten met de koorleden. Bij mooi weer is het concert in de tuin.

Eerste gasloze appartementengebouw bewoond

NOORD-SCHARWOUDE – Eind april kregen de eerste bewoners de sleutel van hun gasloze appartement. Het appartementengebouw met 24 tweekamerwoningen en 12 driekamerwoningen staat in de wijk De Nieuwe Veiling in Noord-Scharwoude.

Het appartementengebouw is de eerste nieuwbouw voor Woonstichting Langedijk die gasloos is gebouwd. Dat betekent voor de bewoners dat zij niet meer koken op gas maar met inductie. De woningen zijn extra goed geïsoleerd en worden verwarmd met luchtwarmtepompen. De ruim 200 zonnepanelen op het dak wekken een groot deel van de energie op. Eind mei werd het gebouw voor de bewoners en andere genodigden tijdens een borrel op het parkeerterrein officieel in gebruik genomen.

Nieuwsgierig geworden naar het gebouw? Bekijk het filmpje op: woonstichtinglangedijk.nl.

567 clubs in de prijzen

ALKMAAR – 567 clubs zijn gisteren tijdens de feestelijke finaleavond van de Rabobank Clubkas Campagne in het AFAS stadion in de prijzen gevallen. 'T Praethuys ofwel het inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten, sleepte de eerste prijs in de wacht. Zij namen een cheque van 2.692 euro mee naar huis.

Feest voor alle winnaars

Het lokale verenigingsleven een steuntje in de rug geven, daar draait het om bij de Rabobank Clubkas Campagne. Het totaal te verdelen bedrag telde dit jaar 225.000 euro. De tweede prijs van de Clubkas Campagne 2019 was voor LSVV. En op plek drie: Zwembad de Bever. Beiden werden op het podium in de schijnwerpers gezet om daar de uitslag te horen. Hun opbrengst: 2.461 euro voor de voetbalclub in Noord-Scharwoude en voor 't zwembad in Sint Pancras een bedrag van 2.194 euro! Operettevereniging Caecilia, Stichting Vrienden van de Sint en VVO waren winnaar van de originaliteitsprijs. Zij maakten een creatieve promotiefilm. Dat leverde naast een mooie cheque ook nog eens 250 euro extra op.

De top 10 mocht het podium op maar eigenlijk waren alle deelnemende clubs winnaar!Feico Kooy, bestuurslid van de Jeu de Boulesvereniging uit Schoorl: "Na de succesvolle campagne van 2018, waar wij meer dan 200 euro ophaalden, wilden we dit jaar ook weer graag mee doen. Dat blijft spannend want je hebt daarvoor de hulp nodig van enthousiaste leden, ouders, buren etc. Wij merkten dat niet iedereen wist dat alleen leden kunnen stemmen. Dat het resultaat uiteindelijk weer beter is dan vorig jaar is fantastisch! Verder vind ik het een hele gezellige avond. De sfeer is goed en bovenal leuk om op een ongedwongen manier ook eens met bestuurders van andere verenigingen te spreken."

Warm hart voor clubs

Ralph van Soomeren, directievoorzitter van Rabobank Alkmaar e.o., vindt het weer een feestje. "Ieder jaar zien we het aantal deelnemende clubs en stemmers groeien. Daar word ik blij van, een teken dat de campagne leeft! Geweldig hoeveel er gestemd is. Totaal brachten onze leden bijna 49.000 stemmen uit op de clubs die zij een warm hart toedragen. Zij bepalen hoe het bedrag van 225.000 euro wordt verdeeld over de deelnemende clubs. Opvallend is dat vooral de maatschappelijke clubs veel steun hebben gekregen zoals bijvoorbeeld 't Praethuys en de reddingsbrigades. Voor ons is de Rabobank Clubkas Campagne dé manier waarop we als coöperatieve bank het verenigingsleven een steuntje in de rug geven". De volledige uitslag staat op clubkascampagne.nl/alkmaar.