Bergens Nieuwsblad

13 maart 2019

Bergens Nieuwsblad 13 maart 2019


De leukste sportdag van het jaar heet 2be2gether

Muhammed Candan is een van de jongeren die 2be2gether organiseert. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - De leukste sportdag van het jaar heet 2be2gether. Een bijzondere sportdag waar jongeren met én zonder beperking van de basisschool en het speciaal onderwijs in mixed teams verschillende uitdagende en leuke sporten beoefenen. Zo staan dit jaar de volgende bijzondere onderdelen op het programma: rolstoelbasketbal, aerial dance, judo, karate, obstacle run, klimmen, rugby en het creatieve onderdeel: je naam in graffiti schrijven!

Mireille Otto van Stichting Welzijn Bergen: "In het bijzonder willen we jongeren met een beperking, die naar een reguliere basisschool of het speciaal onderwijs gaan, uitnodigen om zich in te schrijven. Zij mogen zonder twijfel afwijken van de gestelde leeftijdsgrens. De middag begint met een demonstratie rolstoelbasketbal door Douwe de Wit en Peter Dasse, gevolgd door een vlaggenparade, waarbij de verschillende teams worden opgeroepen. Hierna kan het sporten beginnen! De dag wordt afgesloten met een rolstoelestafette waaraan alle jongeren deelnemen! Het is dit jaar een jubileumjaar, de 15de editie, en de ervaring van de afgelopen jaren leert dat jongeren met en zonder beperking aan het eind van de dag meer respect en bewondering voor elkaar hebben."

Het bijzondere sportspektakel 2be2gether vindt zaterdag 30 maart plaats in de Europahal in Bergen. (Foto: aangeleverd )

'2be2gether' wordt georganiseerd door het Jongerenwerk Bergen (Stichting Welzijn Bergen) in samenwerking met leraren van Mytylschool De Ruimte en het fanatieke jeugdbestuur, bestaande uit oud-deelnemers.

Muhammed Candan is een van de jongeren die 2be2gether organiseert. OP de dag zelf is hij een van de aanspreekpunten en hij houdt bij wat er goed en minder goed gaat op deze dag. "Deze sportdag is belangrijk voor jongeren met een beperking omdat ze dan samen sporten met jongeren zonder beperking. Zo kunnen jongeren zonder beperking zien en beseffen dat het helemaal niet erg is om een beperking te hebben. En dat je heel goed kunt sporten met een beperking. Zelf wandel ik veel en af en toe fitness ik. Ik heb ervaren dat het in het begin heel moeilijk en lastig kan aanvoelen als je begint met sporten. Maar als je er mee doorgaat en volhoudt, besef je uiteindelijk dat het helemaal niet lastig/moeilijk is. En dat je meer kunt dan je denkt! Dus als je gewoon doorzet heb je helemaal geen obstakels. Ik zit zelf al een aantal jaar in het bestuur en daar ben ik heel erg blij mee en ik hoop dat ik er heel lang mee mag door gaan. Ik hoop dat mijn medebestuursleden net zo blij met mij zijn!"

Wat heb je nodig om van 2be2gether een succes te maken? "Hele enthousiaste sporters en hele blije gezichten van de sporters en positieve reviews van de dag! Ik hoop dat dit artikel heel veel inschrijvingen en natuurlijk heel veel enthousiaste sporters oplevert. Graag tot ziens op deze bijzondere sportdag, die je niet snel zult vergeten!"

Inschrijven is nu mogelijk. Stuur een mail naar Mireille Bot-Otto van het Jongerenwerk Bergen: m.otto@welzijnbergen.nl o.v.v. naam kind, telefoonnummer, school, groep en wel/geen beperking. Bij vragen kan ook contact opgenomen worden op 06-39754138.

De selectie wordt op binnenkomst van aanmelding gemaakt, dus wees er snel bij om dit evenement bij te kunnen wonen. Aan de dag zijn geen kosten verbonden. Vrijwilligers om te helpen zijn ook altijd welkom.

Dit sportspektakel voor jongeren uit groep 6, 7 en 8 van de basisscholen uit de gemeente Bergen vindt plaats op zaterdag 30 maart om 14.00 uur in de Europahal in Bergen en de deelname is gratis. Het programma duurt tot ongeveer 18.00 uur, gevolgd door een eindspel waar ook toeschouwers van harte welkom zijn. De kinderen worden om 13.45 uur in de sporthal verwacht en zullen in de pauze een patatje en wat drinken aangeboden krijgen.

Oud papier

BERGEN – De papiercontainer van gymvereniging Be Quick staat zaterdag 9 maart bij Wasserij Dubbel Blank aan de Lijtweg. Leden van de vereniging nemen het oud papier en karton aan tussen 09.00 en 12.00 uur. De container staat er elke veertien dagen.

Rectificatie

BERGEN - De prachtige foto van de skiënde Boaz Smit uit Bergen, vorige week afgedrukt in het Bergens Nieuwsblad, was niet zomaar aangeleverd, maar gemaakt door Ernest Selleger Fotografie.

Koren

SCHOORL - In De Blinkerd wordt zondag 14 april het korenfestival Cantando in Coro gehouden. Met medewerking van het Eerste Schoorls Gemengd Mannenkoor, Koor Ademnood en Het Langedijker Koor. Aanvang 14.15 uur. Na afloop speelt de band Keep on Rocking.

Jongerenwerk BUCH lanceert nieuwe website

Stichting Welzijn Bergen zoekt respijtvrijwilligers

Boekpresentatie en interview met Sjoerd Kuyper

Broedseizoen in duinen start deze week

Help kikkers en padden de weg oversteken

(Foto: Aangeleverd)

BERGEN - Het is bijna zover! Kikkers, salamanders en padden voelen de warmte van de lente. Ze ontwaken uit hun winterslaap en gaan paren in de sloot langs de Nesdijk. Elke nacht vanaf het vallen van avond steken in de Meerwijk tientallen tot soms wel meer dan honderd padden, salamanders en kikkers de weg over. Door hun traagheid is het voor hen onmogelijk een auto te ontwijken. Mirjam van Riel en anderen halen ze daarom van de weg en brengen ze naar de sloot. Wie ook iets voor hen wil doen in deze zes weken van paartijd, kan de dieren van de weg pakken en meenemen naar de sloot in hun looprichting. Wie dat niet durft, kan wellicht omrijden of zachter rijden om de dieren te ontwijken. Ze zijn belangrijk voor de biodiversiteit in Bergen!

Meehelpen met de oversteek van de dieren? Bel of mail naar Mirjam van Riel via 06-14329538 of mail naar mvriel@hotmail.com.

Voetbalexperience in Bergense bieb

AZ-speler Pantelis Hatzidiakos moedigt kinderen aan om vaker een boek te lezen. Foto: Aangeleverd

BERGEN - AZ en Bibliotheek Kennemerwaard bundelen hun krachten in het leesproject 'Scoor een Boek!'. Doel is om zo veel mogelijk kinderen te stimuleren om met plezier te lezen. Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl.

De voetbalexperience is een voetbalfeest, waarbij kinderen aan allerlei activiteiten kunnen meedoen. Denk aan balletje hooghouden, tafelvoetbal, stopmotionfilmpjes maken, blaasvoetbal, dribbelen, op de foto met mascottes Herry en Berry en voetbaltrucjes uitvoeren. Of ontwerp het nieuwe AZ-tenue! Wie alle activiteiten gedaan heeft maakt kans op een leuke prijs. Plezier staat voorop! Het voetbalspektakel wordt woensdag 20 maart van 14.00 tot 16.00 uur afgetrapt in de bibliotheek van Bergen.

Win te gekke prijzen

Thuis doelpunten scoren? Haal de Scoor een Boek!-poster op in de bibliotheek, geef deze thuis een mooi plekje en plak een bal (sticker) voor elke afgeronde opdracht. Scoren met vrij lezen wordt gedaan op de helft van AZ. Plak een sticker voor elk gelezen boek, tijdschrift of krant. Voorlezen telt ook mee! Geef je op via az.nl/scoor-een-boek en maak kans op extra prijzen zoals een AZ-bal of een gesigneerd shirt. Tijdens de Scoor een boek!-periode moedigt AZ-speler Pantelis Hatzidiakos de deelnemers aan met filmpjes op de site. Kaarten winnen voor een wedstrijd van AZ? Teken en kleur een originele kaft van je lievelingsboek en vertel waarom je dit een leuk boek vindt. Gebruik hiervoor het wedstrijdformulier dat te vinden is in de bieb en lever het daar - uiterlijk maandag 13 mei - ook weer in. In mei wordt de prijswinnaar bekendgemaakt op de site en op social media.

Kijk voor meer info op www.bknw.nl/scooreenboek. Word tijdens de Scoor een Boek!-weken lid en betaal geen inschrijfkosten.

Doemarkt

BERGEN - Hurtiggarden.nl organiseert zaterdag 23 maart een Voorjaar Doe Markt in Bergen. Naast de markt met onder meer handgemaakte spullen, wol, thee en vitaliserende producten, worden er workshops gegeven. Van 10.00 tot 16.00 uur is aan de Loudelsweg 38 in Bergen levende geschiedenis te vinden in de vorm van Romeinse ambachtslieden. Ook de outdoor-coaches van Identitycrafts zijn aanwezig, evenals twee alpaca's. Doorlopend worden er workshops vilt gegeven door Ingrid Bosma. Kunstenares Judith van Lunsen geeft een workshop houtbewerken en Koosje Schouten verzorgt een lesje Ierse dans. Verder activiteiten zijn onder meer naaldvilten, spinnen, Bosnische zang, emailleren en toneel. Koffie, thee, huisgebakken taarten en een lichte lunch zijn verkrijgbaar. De markt wordt georganiseerd door Rupert Maier en Barbara Bersee die dromen van een plek op het Zweedse platteland. Kijk ook op www.hurtiggarden.nl.

De Hoge Geest van Else en Mommie: zomerse idylle

foto: Vincent de Vries

door: Kees de Bakker

Zo ogenschijnlijk kijkend naar de tekening Huize 'Hooge Geest' van Job Graadt van Roggen (1899) op het omslag van het boek van amateurarcheoloog Arie Schermer uit 1985 (uitgeverij Conserve) zou je niet vermoeden dat in het voorhuis van deze boerderij kunstenaars van formaat hebben gewoond en geleefd.

De boerderij staat er niet meer in Schoorl's kleinste natuurgebied, waar de Boschmansweg eindigt bij de Omloop. Daar woonden eens Mommie Schwarz en Else Berg, hun werk is – zij het voor een deel – toegeschreven aan de Bergense School. In het boek van Schermer staat slechts één korte, sobere zin: 'Zo heeft de kunstschilder Schwarz er gewoond.'

Mommie

Samuel I. (Mommie) Schwarz kwam uit Zutphen en Else uit Ratibor (Silezië), neef en nicht, die trouwden en als kunstenaars met regelmaat hier uit Amsterdam kwamen waar ze zich min of meer gevestigd hadden, dan weer meekomend met Leo Gestel, dan logerend bij Charley Toorop aan de Buerweg in Bergen, zo lees ik ergens, maar vanaf 1917 was Mommie veelvuldig te vinden in het voorhuis van De Hoge Geest. Door het mooie, monumentale boek dat Linda Horn schreef over het kunstenaarsechtpaar (uitgeverij De Kunst) dat ik even mocht lenen als patiënt van fysiotherapie Nijdam Bergen, waar het beschikbaar is voor patiënten in de wachtkamer (helemaal Bergen!), kreeg ik het idee dat het werkelijk zo was: dit kunstenaarsechtpaar heeft écht op de grond van De Hoge Geest gewoond. Het is alsof de oorlog niet bestond: we zien spontane foto's in de tuin van de Hoge Geest. Else heel relaxt in een stoel en Mommie op een ladder die hun gezamenlijke vriendin Tine Baanders in een appel laat bijten 'zoals Eva in De Bijbel', maar we zien ook Mommie in de rol van pindaman (in de tuin van Tine in Vinkeveen). Er zijn foto's van Else en Tine die met volle manden appels sjouwen in de tuin van de Hoge Geest: gezonde 'stoere' wijven en van zomerse bijeenkomsten, idylle in hun tuin, maar ook in die van de families Leistikov en Baanders.

Ik mijmer hoe het toen geweest is en had erbij willen zijn. Schwarz was grappig en een gangmaker die iedereen mocht en een kop kleiner dan Else die bekend stond als een 'harde', grappig maar uiteindelijk ook aardig en hartelijk was als men haar leerde kennen. Haar stijl werd wel vergeleken met die van schilder Piet Wiegman, eveneens van de Bergense School, wiens atelier nog te zien is in Groet. Maar kunstenaars moeten ook ergens van leven. Net als mecenas Boendermaker kunstenaars hielp, steunde de Van Leerstichting nog in de oorlog 26 talentvolle kunstenaars met de aankoop van kunstwerken, waaronder een aquarel, een tekening en twee schilderijen van Else en twee tekeningen en een schilderij van Mommie, wiens hart uitging naar het ontwerpen van boekbanden en affiches.

Onheil

Het echtpaar wist nog niets van het onheil dat hen, beiden Joods, een half jaar later te wachten stond. Ze doken onder in Baambrugge. Uit angst voor verraad gingen ze terug naar Amsterdam waar ze op 12 november 1942 werden opgepakt en belandden via Westerbork in Auschwitz en daar werden ze op 19 november 1942 vermoord.

Welzijn Bergen zoekt respijtvrijwilligers

Henk zou zo vreselijk graag eens een middagje ongestoord willen vissen. (Foto: Aangeleverd)

BERGEN - Respijtzorg is een project van de Stichting Welzijn Bergen waarbij vrijwilligers bij chronisch zieken of dementerenden op bezoek gaan, met als doel ondersteuning te bieden in de thuissituatie. Zo kan de verzorger even iets anders doen. De tijd en inzet van respijtzorgers zijn van onschatbare waarde voor de verzorgers van chronisch zieken of dementerenden.

Zo'n verzorger is Henk. Hij heeft altijd gewerkt en met redelijk wat plezier. Maar hij was ook blij toen hij eindelijk met pensioen kon om samen met zijn vrouw Ria van zijn vrije tijd te genieten. Maar toen werd Ria ziek. Ze kreeg een hersenbloeding en heeft overal hulp bij nodig. Natuurlijk helpen de kinderen zoveel mogelijk. Maar ze wonen niet in de buurt en hebben hun eigen leven. En gelukkig is er professionele zorg en hulp bij het huishouden. Voor Ria is het vreselijk, maar ook Henks leven staat op zijn kop. Hij houdt van Ria en zorgt zo goed hij kan. Maar... hij zou zo vreselijk graag eens een middagje gaan vissen. Even eruit, zonder kopzorgen naar zijn hengel staren en niets aan zijn hoofd. Er zijn meer mensen zoals Henk. Mensen van wie het leven door de zorg voor hun zieke partner of familielid nogal ingrijpend is veranderd, waardoor ze er niet meer zo makkelijk iets leuks voor zichzelf kunnen doen. Daarom is Stichting Welzijn Bergen op zoek naar mensen die zo af en toe eens willen bijspringen. Die een paar uurtjes per week of per veertien dagen overhebben om een buurtgenoot gezelschap te houden of samen een activiteit te doen. Affiniteit met chronisch zieken of dementerenden is een grote pré.

Meer weten of aanmelden als respijtzorger? Bel 072-5095267 en vraag naar Carla Meliefste. Of neem contact op met Marja Vlaar via 06-29073575.

Klein Vertoon

BERGEN AAN ZEE - KleinVertoon treedt zondag 17 maart voor het eerst voor publiek op met het zelfgeschreven programma 'Bespiegelingen'.

Het try-out programma wordt gespeeld door Paul Folgers (piano, componist en arangist) Conny Lahnstein (zang en lyrics), Marcel van Hesselingen (fluit), Joop Klaassen (klarinet), Noortje de Boer (viool), Lotte Groot (cello). Regie en mede arrangeur is Frits van Yperen. Het genre is een mix van chansons, popballades en easylistening jazz. Locatie is het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. Deur open om 13.30 uur. Concert begint om 14.00 uur. Toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Nieuwe website Jongerenwerk BUCH

Door de activiteiten BUCH-breed te presenteren wordt het aanbod breder en het bereik groter. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - De jongerenwerkers uit de BUCH-gemeenten zijn om tafel gegaan om een gezamenlijke website te realiseren. Er zijn talloze contacten onderling, maar een overkoepelend digitaal platform was er nog niet. Sinds 1 maart is daarin verandering gekomen.

Door de activiteiten BUCH-breed te presenteren wordt het aanbod breder en het bereik groter. Het leren kennen van elkaars mensen, elkaars wensen en deelnemen aan elkaars activiteiten vergroot hun wereld en biedt kansen om zich verder te ontplooien. Daarnaast is ook de kennisuitwisseling tussen de jongerenwerkers onderling een enorm voordeel. De site biedt kansen om gebruik te maken van een ieders expertise: succesvolle activiteiten kunnen ook uitgezet worden in de andere gemeentes.

Jongeren, hun ouders, beleidsmakers en andere betrokken partijen hebben nu op één plek een compleet overzicht van wat jongerenwerk in de praktijk inhoudt: kijk op www.jongerenwerkbuch.nl

Soep eten

SCHOORL - De tijd voor Pasen, ook wel de vastentijd, is vanouds een tijd van bezinning en soberheid. Steeds meer mensen ontdekken weer de betekenis van die periode. Vanaf 20 maart gaan de soepmaaltijden in de vastentijd weer van start.

De soepmaaltijden doen de mens even stilstaan. Ontmoet leuke dorpsgenoten en wie weet ontstaan er nieuwe vriendschappen. De soep wordt gemaakt door vrijwilligers. Iets bijdragen aan een goed doel mag natuurlijk altijd, maar verder zijn de soep en het gezelschap gratis. Graag zelf soepkom en lepel meebrengen. Opgeven kan bij Hanneke Wiegers via wiege320@planet.nl of 072–5093633.

Woensdag 20 maart kan soep worden gegeven bij de Witte Huisjes, Kerkbrink 18 in Groet en 27 maart bij De Sanderij, De Sanderij 105 in Schoorl. Deze dag meekoken? Kom om 15.00 uur naar De Sanderij of stuur een mail naar Eveline Elsinga via hartvanschoorl@gmail.com. Woensdag 3 april kan men terecht bij de RK kerk, Heereweg 171 in Catrijp en 10 april wordt soep gegeten in het restaurant van Scorlewald (van 18.00 tot 19.00 uur).

In gevecht met zichzelf

kijkt hij gespannen toe.

Th. Olthuis

Klassiek koffieconcert in Blinkerd

Het Event Kwartet speelt filmmuziek. (Foto: Aangeleverd)

SCHOORL - In de reeks van koffieconcerten op zondagochtend, brengt het Event Kwartet zondagochtend 17 maart onder de titel 'Films om met je ogen dicht van te genieten' een aantal klassieke stukken die niet alleen hun plek in de muziekhistorie veroverden, maar ook in de filmgeschiedenis. Van 2001: A Space Odyssey's 'Blue Danube Waltz' tot de tango 'Por una cabeza' uit 'Scent of a Woman'.

Maar er staat meer muziekspektakel op het menu, want kwartetleidster Alex Welch maakte ook speciale arrangementen van de soundtracks van 'Game of Thrones', het daverende 'Raiders of the Lost Ark'-thema, het onvergetelijke 'Once Upon a Time in the West' en de beeldschone 'Godfather'-wals. Ook James Bond en de Pink Panther komen voorbij.

Anton Damen

En last but not least, het programma wordt gepresenteerd door Anton Damen, filmjournalist, tekstschrijver en hoofdredacteur van het Internationale Filmfestival Rotterdam en het Nederlands Film Festival. Daarnaast werkt hij bij het educatieve jongerenplatform van Eye Filmmuseum.

Appelgebak

Om 10.00 uur gaat de zaal open en worden bezoekers ontvangen met koffie en appelgebak. Het concert begint om 10.30 uur; tussendoor is er een korte pauze. Einde rond 12.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 12,50 inclusief koffie en appelgebak. Kaartverkoop aan de zaal of online via www.ticketkantoor.nl/events/deblinkerd.

Meer informatie over het kwartet en de muzikanten is te vinden op www.eventkwartet.nl. Dorpscentrum De Blinkerd is te vinden aan de Heereweg 150 in Schoorl. Kijk ook eens op www.deblinkerdschoorl.nl.

Boekpresentatie Sjoerd Kuyper

BERGEN - De Bergense schrijver Sjoerd Kuyper presenteert woensdag 20 maart in de Ruïnekerk zijn nieuwste jeugdroman, 'Bizar'.

Kuyper is in Nederland een van de meest gelezen en bekroonde schrijvers van kinderboeken. Heel bekend is bijvoorbeeld 'Het zakmes'. Ook schreef hij voor volwassenen. Met ruim veertig jaar schrijverschap op de teller is er genoeg stof voor een goed gesprek met Sjoerd Kuyper. Engele Wijnsma interviewt hem over zijn boeken en over wat nog meer ter tafel komt. Natuurlijk leest Kuyper voor, uit 'Bizar' en ander werk, ondersteund met een aantal filmfragmenten. Aanvang 20.15 uur; de kerk gaat een half uur voor aanvang open. Kaarten à 5 euro (inclusief koffie of thee) zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de Eerste Bergensche Boekhandel.

Open dag Boskinderen

BERGEN - Boskinderen houdt zaterdag 23 en zondag 24 maart een open dag. Houd jij van de natuur en ben je zeven jaar of ouder? Dan is de Boskinderen survivalopleiding echt iets voor jou! Leer hoe je veilig met een zakmes kunt werken, vuur maken, de mooiste hutten maken, dierensporen herkennen en toepassen, planten herkennen en gebruiken, knutselen met natuur en meer! Aanmelden voor de open dag kan via www.pwn.nl/natuur/activiteiten/ of via www.boskinderen.nl. Vrijdag 15 maart is er vanwege de lerarenstaking een survivaldag.

Broedseizoen in duinen start deze week

Vogels zorgen in deze periode voor nageslacht. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - Zaterdag 15 maart start het broedseizoen. Om vogelnesten maar ook konijnen, hazen of hagedissen beter te beschermen gelden er vanaf maart aangepaste regels in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en het Noordhollands Duinreservaat. Vooral vogels die hun nest op de grond hebben kunnen makkelijk verstoord worden. Voor sommige soorten is rust zelfs voorwaarde voor broedsucces. Het broedseizoen loopt van 15 maart tot en met 15 juli.

Houd honden aangelijnd

Om te voorkomen dat dieren verstoord worden, moeten honden worden aangelijnd op plekken die anders losloopgebieden zijn, zoals in het Bergerbos in Bergen. Loslopende viervoeters zorgen namelijk voor stress, zeker in de broedtijd. Vooral vogels die hun nest op de grond hebben kunnen gemakkelijk door loslopende honden worden verstoord. Bij dreiging verlaten deze dieren hun jongen of het nest. Dan is het risico groot dat de jonge vogels verhongeren, dat eieren niet uitkomen óf dat de eieren of jongen worden opgegeten door roofdieren.

Wandelpaden gesloten

Voor bezoekers van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland betekent dit dat de gele route door het Kraansvlak is afgesloten. Toch is er nog volop gelegenheid om vanaf andere locaties de wisenten, konik paarden en Schotse hooglanders te spotten, zoals bij het uitkijkpunt aan de rand van het gebied. In het Noordhollandsduinreservaat zijn vier wandelroutes tijdelijk gesloten. De afgesloten paden liggen in `t Zegeveld ten noorden van het huisjesterrein De Nollen in Egmond aan de Hoef, het Reggers Sandersvlak en de Kil ten zuiden van Egmond aan Zee, het Vennewater nabij Egmond Binnen en het Zeerijdsdijkje in Bakkum.

Meer weten? Kijk op www.pwn.nl/noordhollands-duinreservaat.

Bezielde verhalen van Arij van der Vliet

SCHOORL - Arij van der Vliet weet als geen ander het publiek te betrekken bij de schoonheid van gedichten.

Hij oefent dit vak op een bijzondere manier uit. Hij dicht voor mensen die hij op straat ontmoet en moedigt mensen aan zelf gedichten voor te dragen. Of hij komt dichten, op uitnodiging, bij speciale gelegenheden. Hij geeft ook workshops. Tijdens zijn bezielde verhaal wisselen we de schoonheid van gedichten af met luchtige muziek. Centraal thema is dit jaar 'Van schoonheid en troost'. Arij is na zijn leven als priester in de Christengemeenschap in Alkmaar dichter geworden.

Zondag 17 maart draagt hij vanaf 16.00 uur voor in de dorpskerk aan de Duinweg 5 in Schoorl. Toegang gratis. Meer weten? Kijk op www.kerkschoorl.nl

Culinaire fietstocht

BERGEN - De buurtsportcoach van Bergen organiseert donderdag 18 april een Culinaire Fietstocht. Iedereen van zestig jaar en ouder kan deelnemen aan deze prachtige activiteit bestaande uit drie verschillende routes (47, 52 of 67 kilometer). Tijdens de fietstocht wordt gestopt bij diverse culinaire gelegenheden in de gemeente. Deelnemen kost slechts € 25,-. Naast alle culinaire hapjes, zit er ook één keer koffie of thee en één borreldrankje bij de prijs inbegrepen. De fietstochten starten bij grand café De 4sprong in Schoorl, inloop 09.00-09.30 uur. Aanmelden is noodzakelijk, vermeld hierbij het type fiets of e-bike en de afstand die de voorkeur heeft. Meer weten of aanmelden? Neem contact op met Jessie Jongstra via j.jongstra@alkmaarsport.nl of 06-34580203.

The Obsession of Art

Werk van Anne Dewailly. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Schoonheid en zuiverheid ter meerdere glorie van authenticiteit en gratie. De eerste solo-expositie van Anne Dewaill, met verbluffend verfijnd-krachtige schilderijen, is nu te zien bij The Obsession of Art, Molenstraat 3, Bergen. Meer informatie: www.artobsession.com.

Van Cohen tot Winehouse

Zangeres Niki Jacobs brengt een ode aan de joodse singer-songwriters en popmuziek-iconen van deze eeuw. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Zangeres Niki Jacobs brengt zaterdag 16 maart een ode aan de joodse singer-songwriters en popmuziek-iconen van deze eeuw. Aanvang 20.00 uur.

Met haar fluwelen zangstem zingt Jacobs nummers van Leonard Cohen, Bob Dylan, Paul Simon, Billy Joel maar ook Beck, Kiss en Amy Winehouse in sprankelende en vernieuwende, sfeervolle versies. Ze zingt al meer dan tien jaar en heeft inmiddels Europa én de VS veroverd. Vanuit haar klassieke vocale scholing specialiseerde Jacobs zich in het zingen van Jiddische liederen en ontpopte zich als een begenadigd vertolker. Jacobs wordt begeleidt door Pieter Jan Cramer van den Bogaart op piano en accordeon; Emile Visser op cello; Hubby Jenkins op banjo, mandoline, gitaar en zang en Jason Sypher op contrabas.

Reserveren kan via kaartverkoop@kunstgetij.nl of 06-50584308. Kaarten zijn ook te koop bij de Eerste Bergensche Boekhandel of een half uur voorafgaand aan het optreden aan de zaal.

Vijftigste Concours Hippique Kennemerruiters

Bartjan van Weert van de Kennemerruiters, met Happynez. (Foto: Aangeleverd)

BERGEN - Rijvereniging de Kennemerruiters uit Bergen organiseert zondag 9 en maandag 10 juni op oude voetbalvelden van BSV aan de Oudburghweg het vijftigste Pinkster Concours Hippique.

"We zijn ontzettend blij met dit vlakke, greppelloze wedstrijdterrein voor de pony- en paardencombinaties", aldus voorzitter Angèle Bolten. "De wedstrijdcommissie zet een meer dan compleet dressuur- en springprogramma neer. Ik ben er trots op dat we vorig jaar ruim 460 starts uit geheel Noordholland hebben ontvangen. Ons streven is om jong en oud sportief te verbinden door hun passie voor de paardensport bij het Concours Hippique van de Kennemerruiters."

Dit jaar viert het Concours Hippique een bijzonder editie, namelijk de vijftigste! Angèle: "Wij gaan het groots aanpakken met een aansprekend prijzenpakket. Daarbij zijn er mooie bijdragen van onze trouwe sponsors, met veel originele prijzen in natura en cadeaubonnen. Dit evenement is alleen mogelijk dankzij de inzet van velen: de speciale wedstrijdcommissie, de opbouwploeg, juryleden, schrijfsters, onze vrijwilligers en vooral dankzij onze trouwe sponsors. En niet te vergeten de deelnemende ruiters en amazones." Iedereen met een geldige startpas voor winstpunten mag starten. Beide dagen worden de dressuurproeven B (beginnend) tot en met Z2 (ZZ-licht bij de paarden de hoogste klasse-indeling) verreden. De deelnemers starten in de verschillende dressuurproeven, die beoordeeld worden door juryleden van de KNHS. Jong en oud rijdt naast elkaar. Op het hoofdterrein komt een gezellig strodorp inclusief consumptietent. De toegang is op beide dagen gratis evenals het parkeren op het terrein.

Kattenparade en poppentheater Belletje Sterk

SCHOORL - Poppentheater Belletje Sterk geeft woensdag 20 maart in Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer een grappige kattenvoorstelling in het kader van de Viering Internationale Poppentheaterdag. Meedoen aan de kattenparade? Zelf een kat knutselen? In de voorstelling 'Waar is mijn huis?', gespeeld door Ellen Scholten, speelt kat Harry de hoofdrol. Aansluitend mogen de kinderen een kat knutselen en wordt een kattenparade opgevoerd. De voorstelling begint om 15.00 uur en is geschikt voor kinderen vanaf twee jaar. Kaarten zijn te bestellen via www.staatsbosbeheer.nl/belletjesterk. Deze eenmalige voorstelling is een bijdrage aan de door Unima uitgeroepen dag voor het poppentheater met als wereldwijd thema de Kattenparade. Zie ook www.unima.org. Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, Schoorl. Maandag tot en met zondag open van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

Jutwandeling Bergen aan Zee

BERGEN AAN ZEE - IVN-gidsen gaan zondag 17 maart naar mooie plekjes in de duinen om te jutten op het strand. De route gaat door de kalkrijke duinen ten zuiden van Bergen aan Zee waar al lentetinten en lentegeuren zijn te ontdekken.

Ook zijn daar veel 'kwarrige' eiken, zoals die op de foto. Op de terugweg over het strand wordt actief gejut: verzamelen van allerlei spullen die op het strand zijn te vinden. Haaieneieren, veen, bijzondere schelpen, flessenpost…? Altijd weer een verrassing wat de zee aan land brengt. Soms is het veel, soms is het weinig, maar altijd interessant. Alle bijzondere zaken worden meegenomen en bij terugkomst in het gebouw Parnassia wordt hierover uitleg gegeven onder het genot van een kopje koffie, thee of fris.

Ook voor kinderen

De jutwandeling is geen lange wandeling en de tocht is dus ook geschikt voor kinderen. De totale lengte van de route is circa vier en een halve kilometer en er wordt in een rustig tempo, met veel stops onderweg, gewandeld. De IVN-gidsen adviseren deelnemers om wandelschoenen aan te trekken en zich warm aan te kleden.

PWN Duinkaart

De jutwandeling start om 10.00 uur in het IVN Parnassiagebouw in Bergen aan Zee. De hele excursie inclusief uitleg duurt ongeveer twee uur. Zorg wel voor een PWN-duinkaart. Deelname kost voor volwassenen € 2,50, kinderen gaan gratis mee.

Avond met Brussel en Valter

Joris Brussel hoort bij de opkomende jonge lichting Nederlandse dichters. (Foto: Persfoto)

BERGEN - Joris Brussel is sinds 2017 stadsdichter van Alkmaar. Maandag 18 maart komt hij naar de Ruïnekerk om voor te dragen uit zijn werk, in samenspel met pianist Robert Valter, en om te vertellen over de thema's van zijn dicht- en verhalenbundels.

Joris Brussel hoort bij de opkomende lichting Nederlandse dichters. Als stadsdichter van Alkmaar geeft hij bijzondere gebeurtenissen op een poëtische manier bekendheid. Hij deelde dichtpodia met onder anderen Joost Zwagerman, Bart Chabot en Ingmar Heytze. In de Ruïnekerk leest hij voor en gaat het gesprek aan met de toehoorders. Pianist Robert Valter begeleidt Brussel bij zijn voordracht. Valter is meester in samenspel met andere musici. De avond in de Ruïnekerk begint om 20.00 uur en is gratis te bezoeken.

Op zoek naar kleine 'Big Five'

De grote bonte specht is een van de dieren die te ontdekken zijn in de Schoorlse Duinen. (Foto: Aangeleverd)

SCHOORL - Op zoek naar de kleine Big Five en op ontdekkingstocht naar de dieren in de Schoorlse Duinen; dat kan tijdens de Duinsafari zondag 17 maart tijdens de Buitendag bij Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer.

De wereld van de kleine dieren is bijzonder mooi. Ga met een Schoorlse Duinengids op zoek naar de kleine Big Five van de kleine dieren in de Schoorlse Duinen! Zoek in de bodem, op de grond in de struiken en in de lucht. Welke dieren kom jij tegen? Elke uur start de excursie met een Schoorlse Duinengids naar de top van het hoogste duin van Nederland, op zoek naar roofvogels. Maak samen een voedselpiramide. Voor de jongste kinderen zijn de schatkisten van Kabouter Zandkorrel en Pluis het duinkonijn een ware speurtocht. Knutsel een van de dieren die je bent tegengekomen en sluit de dag af met het poffen van mais tot popcorn. Voor deze activiteiten is een speciale strippenkaart à € 5,- te downloaden op www.staatsbosbeheer.nl/buitendagschoorl. Het Buitencentrum verzorgt elke derde zondag van de maand een Buitendag.

Buitencentrum Schoorlse Duinen is gevestigd aan Oorsprongweg 1. De toegang is gratis. Zie ook www.staatsbosbeheer.nl/buitendagschoorl. Betaald parkeren tussen 10.00 en 19.00 uur.

Café Parlant: kletsen over Frankrijk

ALKMAAR - Bibliotheek Kennemerwaard locatie Centrum vormt zaterdag 16 maart van 12.30 tot 14.00 uur het onderkomen voor Café Parlant.

De officiële naam van het misschien wel hipste museum van Parijs. Een creatie van architect Frank Gehry; een glazen wolk met 3.500 vierkante meter aan zalen en een doit voir in de stad. De architect die werd beschuldigd van architectuur met showelementen en riposteerde dat er al teveel foeilelijke gebouwen waren. Prachtig gelegen in het Bois de Boulogne, vlak naast de oude Jardin d'acclimatation, met steeds wisselende tentoonstellingen (nu La Collection Courtauld). Zowel de architectuur buiten, de watertrappen, de terrassen in combinatie met de kunst zijn voor vele bezoekers de reden om een bezoek aan dit fantastische gebouw in te plannen.

Philharmonie de Paris

Sinds 2015 beschikt Parijs over een enorme concertzaal voor symfonische muziek gelegen in het Parc de la Vilette (negentiende arrondisement), geheten de Philharmonie de Paris. Een initiatief van de voormalige Franse president Jacques Chirac en uitgevoerd door architect Jean Nouvel. Een totaal oppervlak van bijna 20.000 vierkante meter waari n een concertzaal, Grande Salle Pierre Boulez, met een volume bijna 30.000 kubieke meter, en een fantastische akoestiek met aangepaste galm bevat en de verste zitplaats niet verder dan 32 meter van de dirigent af is. Het is tevens het huis van het Orchestre de Paris.

Ton Steinz is een gepassioneerd Frankrijkkenner die bezoekers meeneemt in een prachtige presentatie gelardeerd met allerlei weetjes en anekdotes. Zaterdag 16 maart in Café Parlant.

Spirituele avond over ufo's

BERGEN - Gerrit Bruil neemt belangstellenden in de bibliotheek in Bergen mee in de wereld van ufo's.

Gerrit heeft op dertienjarige leeftijd zelf een ufo waargenomen en houdt zich sindsdien bezig met de grote zoektocht naar informatie over 'ongeïdentificeerde vliegende voorwerpen'. Hij is daarbij zelf ook kritisch, maar kan als geen ander de grotere verbanden laten zien.Hij zal veel verzamelde bewijzen laten zien, ondersteund door beeldmateriaal, verklaringen van astronauten, piloten en militairen.

Buitenaardse intelligentie

Gerrit Bruil neemt zijn toehoorders op deze avond mee op een schitterende reis door de tijd. Ook archeologische vondsten dragen bij en het totaal zal je doen verbazen. De vraag 'Waarom heb ik dit nooit eerder geweten?' zal waarschijnlijk bij je opkomen. Vragen die Gerrit beantwoordt zijn: Wordt onze planeet aarde bezocht door buitenaardse intelligentie? Welke archeologische bewijzen zijn er? Wat zijn de waarnemingen op onze planeet en tijdens onze ruimtereizen? Wat houdt NASA voor ons verborgen? En zegt dit ook iets over ons bestaan als 'mens' op deze planeet?

Carly's Angels

De lezing is onderdeel van de Spirituele avonden, die iedere maand worden georganiseerd door Carly's Angels, in samenwerking met Bibliotheek Kennemerwaard.

Aanmelden

Belangstellenden zijn van harte welkom op woensdag 20 maart. Start is om 19.30 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Bergen, Dreef 1, Bergen.

Deze lezing bijwonen? De toegang is 11 euro inclusief koffie en thee. Aanmelden kan via dejarigejob@gmail.com of via 06-51599293.

Lezing Vlaamse Expressionisten

Michiel Kersten weet alles over de Vlaamse expressionisten. (Foto: about.me/michielkersten)

BERGEN - Wie alles wil weten over de Vlaamse kunstenaars die een eeuw geleden het expressionisme omarmden, kan zondag 24 maart zijn hart ophalen in Museum Kranenburgh. Kunsthistoricus en medeoprichter van kunsthistorisch bureau Artetcetera Michiel Kersten vertelt in een lezing over de Vlaamse expressionisten en de gelijknamige tentoonstelling die nu te zien is in het museum.

Kersten schetst het artistieke klimaat in het Europa van rond 1920 met verhalen over schilders als Constant Permeke, Albert Saverys en Frits Van den Berghe. Wat bracht een aantal ertoe om in de expressionistische stijl te gaan werken en wat waren de favoriete thema's? Hoe kwamen de Vlamingen in contact met de kunstenaars van de Bergense School en welke invloed had dit op hun werk? Na de lezing bekijk je de tentoonstelling Vlaamse Expressionisten met een scherpere blik.

Reserveren

De lezing is zondag 24 maart van 14.00 tot 15.30 uur. Kaarten zijn € 7,50 exclusief museumentree. Wie reserveert via rondleidingen@kranenburgh.nl ontvangt een bevestiging die tevens geldt als toegangsbewijs. Telefonisch reserveren? Bel 072-5898927.

Vrouwen koken voor vrouwen

BERGEN - "Ik zou niet graag in jullie schoenen willen staan", zei wethouder mevrouw Yolan Koster op de feestelijke afsluiting op 6 maart van het project 'Vrouwen koken voor vrouwen'.

In een volle zaal met vrouwen uit Syrië, Eritrea, Palestina en Afghanistan en hun gasten sprak mevrouw Koster warme woorden van welkom in ons veilige Nederland, met begrip voor het verdriet en de heimwee naar wat deze vrouwen en hun gezin moesten achterlaten. En wat is samen koken met lotgenoten en vrouwen uit onze gemeente dan troostrijk. Als je samen kookt ontmoet je elkaar echt. Dat weten vrouwen sinds jaar en dag, want al eeuwenlang staan zij in de keuken, samen met dochters, moeders en vriendinnen. Zie ook de foto met het resultaat: de meest exotische gerechten uit de keuken van het Midden-Oosten en Afrika, stuk voor stuk culinaire hoogstandjes. Er werd dan ook flink gegeten, gepraat en plezier gemaakt. Dit laatste mede dankzij de muzikale inbreng van de voltallige, zevenkoppige band 'EasyTime' die de sterren van de hemel zongen en ook de zaal tot zingen bracht in het Nederlands! Ook in de gemeente Bergen voelen vluchtelingen zich steeds meer thuis. Een belangrijke voorwaarde om te integreren en een steentje bij te dragen aan een steeds betere samenleving.

Wie wil helpen om het thuisgevoel van vluchtelingen te vergroten kan vrijwilliger worden bij VluchtelingenWerk in de gemeente Bergen. Neem contact op met jboeijink@vluchtelingenwerk.nl.

'Easyslim.nu werkt!'

Easyslim. (Foto: aangeleverd)

EGMOND - Dat afslanken ook anders kan, bewijst Easyslim.nu. Al meer dan vijftig vestigingen door heel Nederland volgen het voorbeeld van Karin Hut-van Meerten, die Easyslim.nu in 2015 in Nederland introduceerde. Karin van Twuyver opende in Limmen 1 november 2017 haar deuren in Limmen, 1 juli 2018 in Egmond aan den Hoef en sinds 1 november 2018 in Beverwijk.

De meeste mensen denken bij het woord 'afvallen' aan strenge diëten en/of veel sporten. Daardoor is het niet voor iedereen een haalbare kaart om die overtollige kilo's kwijt te raken. Via behandelingen bij Easyslim.nu is afvallen echter voor iedereen binnen handbereik. Bij Easyslim.nu vinden klanten geen fitnessapparaten maar behandelkamers waar zij aangesloten worden aan een geavanceerd apparaat, doormiddel van pads op het lichaam. Hiermee worden vetcellen geleegd via ultrasound, en op het zelfde moment worden de spieren getraind via elektrostimulatie. Hierdoor gaat afslanken snel en zonder enige inspanning. "De spieren worden veel intensiever getraind dan in de sportschool, en zonder gevaar op blessures. Ook cellulite wordt minder, en de huid strakker. Vaak hebben mensen al van alles gedaan om af te vallen. Het is geweldig om te zien hoe ook deze klanten met de week slanker worden. "En bovendien krijgen zij meer zelfvertrouwen,"

Ook op een gemakkelijke manier wil afvallen en uw spieren verstevigen? Bel of mail even voor een proefbehandeling en intake van € 69,- nu voor € 39,- (geldig tot 31 maart 2019).

Easyslim.nu Egmond, Mosselaan 67, Egmond aan den Hoef, 06-36320962. Easyslim.nu Limmen, Schipperslaan 4H, Limmen, 06-85852603. Easyslim.nu Beverwijk, Biesland 17, 06-36546338.