Groene Hart op zondag

31 maart 2019

Groene Hart op zondag 31 maart 2019


'We werkten heel goed samen'

Sofie, Sharifa en Femke wonnen zilver bij Skills Heroes in de categorie Zorg & Welzijn. (Foto: Guide Loose)

OBDAM - Tweede worden van Nederland. Dat geeft een boost voor het eindexamen over een paar weken. Femke Prasing (17) uit Obdam, Sharifa Saleh (16) uit Heerhugowaard en Sofie Barendrecht (17) uit Alkmaar behaalden samen zilver bij de Skills Talent-wedstrijden in Amsterdam vorige week. De vmbo-leerlingen van het Alkmaarse Van der Meij College deden mee in de categorie Zorg & Welzijn.

Tweede plaats voor team Femke Prasing

Zes uur lang bevonden Femke, Sofie en Sharifa zich donderdag in een fictief verzorgingstehuis. Aan de hand van rollenspellen met LOTUS-vrijwilligers toonden ze hun kennis. "Het was superleuk. Veel leuker en uitdagender dan de provinciefinale. Er was meer verdieping. We moesten een presentatie geven over de gevolgen van cafeïne en een mevrouw begeleiden met diabetes. In een ruimte stond een bureau met computer, dat was de balie. We zorgden ervoor dat die altijd bemand was. Vooraf hadden we de taken verdeeld en we werkten heel goed samen", vertelt Sofie.

Uitdaging

Sofie is net als haar collega's Femke en Sharifa dolblij met de tweede plek en bijbehorende medaille. De dames slaagden vorig jaar voor hun basisberoepsopleiding en doen nu de kadervariant. "We hebben deze drie dames voorgedragen voor Skills Talents om ze een extra uitdaging te geven", vertelt teamleider en docent mevrouw van Essen van het Van der Meij College. Sharifa: "Ik schrok wel toen ze me vroegen, maar ik vond het ontzettend leuk om te doen."

Sinaasappelsap

In februari won het drietal de provinciale finale. Daarin bezochten ze met een groep fictieve bejaarden een denkbeeldige dierentuin. Ze moesten toen een overhemd strijken, medicatie sorteren en de juiste hoeveelheid sinaasappelsap inschenken. Maar ook uitnodigen maken en een gewonde vinger verbinden.

Skills Heroes

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor het mbo. Studenten krijgen de kans om hun talenten te laten zien in tientallen vakrichtingen, zoals verpleegkunde, lassen, bloembinden en een breed scala aan technische beroepen. Tijdens een voorronde op de eigen school, kwalificatiewedstrijden op diverse mbo-instellingen in heel Nederland en tot slot tijdens de nationale finales, strijden deelnemers om in hun vakgebied de beste van Nederland te worden.

Podium

Aan het vmbo kleeft een negatief imago. Daar wil WorldSkills Nederland vanaf. Daarom organiseert het elk jaar met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een beroepenwedstrijd voor vmbo en mbo: Skills Talents. Zo willen ze het belang van vakmanschap voor Nederland onderstrepen, het beroepsonderwijs promoten én jong vaktalent een podium bieden hun ontwikkeling te tonen.

Succes

Het Van der Meij boekte overigens meerdere successen. Twee andere teams van de school hadden zich eveneens geplaatst voor Skills Talents-finale. Team HBR (Horeca, Bakkerij en Recreatie) eindigde in Amsterdam als vierde. De jongens van PIE (Produceren, Installeren en Energie) werden negende.

Sociaal eetcafé

ABBEKERK - Senioren, chronisch zieken, gehandicapten en mantelzorgers zijn dinsdag 9 april om 17.00 uur van harte welkom om gezamenlijk te dineren in dorpshuis De Nieuwe Haven, aan de Burg. Kromplein in Abbekerk. Menu: soep van de dag, gemengde sla met gebakken aardappelen, een kipschnitzel en als toetje vanille-ijs.Het diner wordt om 17.30 uur gereserveerd. De maaltijd kost 11 euro, consumpties voor eigen rekening. Opgeven tot 5 april via tel. 0229-581419 of ddnh@quicknet.nl. Vervoersproblemen? Neem contact op met WonenPlus, tel. 0229-582581.

De Groot; specialist in plaatsen dakventers

De medewerkers van Fa. Timmerbedrijf de Groot staan voor u klaar. (Foto: aangeleverd)

HEM - Fa. Timmerbedrijf de Groot uit Hem, specialist in het plaatsen van VELUX dakvensters, heeft een nieuw product op de markt en wel de Dakkapel de Groot. De Dakkapel de Groot is een uniek product met een strakke uitstraling en een verbluffend resultaat.

Met de Dakkapel de Groot haalt de klant de geweldige lichtinval van een dakvenster binnen en tevens de ruimtewinst van een dakkapel.

Geen vergunning nodig

Wat het nog mooier maakt, is dat de prijs ruim onder die van een traditionele dakkapel blijft en er geen vergunning nodig is om de kapel te plaatsen. Slechts voor speciaal vastgestelde welstandeisen, monumentale panden en woningen die onder beschermd dorps- of stadsaanzicht vallen is een vergunning vereist.

Oplossingen

Op zoek naar meer ruimte, daglicht en frisse lucht in huis? In de showroom van Fa. Timmerbedrijf de Groot zijn alle oplossingen te vinden en te bestuderen.

Fa. Timmerbedrijf de Groot
Zuiderkoggeweg 31a
1607 MV HEM
0228-591100
info@timmerbedrijf-degroot.nl

Kijk ook eens op:

www.dakvensterinbouw.nl

Meezingen met Om Te Hoorn

HOORN - Meezingkoor Om Te Hoorn geeft zaterdag 30 en zondag 31 maart diverse optredens in de binnenstad van Hoorn. Het koor laat een oud-Hollands repertoire horen, helemaal in de stijl van de Gouden Eeuw.

Verder is Om Te Hoorn op zoek naar nieuwe stemmen; met name alten en sopranen zijn van harte welkom. Het koor oefent elke vrijdag van 20.00 tot 22.15 uur in de oneven weken bij Chez Dick, Ramen 10 in Hoorn. Het repertoire bestaat uit Nederlandse liedjes van onder andere Guus Meeuwis en Nick en Simon.

Meezingen? Kijk voor meer informatie op www.omtehoorn.nl.

Inschrijven West-Friesland autorally

REGIO - Lions Club Opmeer-Medemblik verzorgt zaterdag 6 april de West-Friesland autorally. Deze wordt in twee klassen verreden: de A-klasse: historische wagens van vóór 1980 of de B-tourklasse: auto's vanaf 1980. De rally start om 09.00 uur bij garage Wester, Westerspoor 17 in Wognum.

Deelnemers finishen rond 17.00 uur bij Schipper Kozijnen, De Veken 201 in Opmeer. De prijsuitreiking vindt rond 18.00 uur. plaats en de opbrengst gaat naar het goede doel: Make-A-Wish.

De route gaat door de mooiste plekken van Noord- en Zuid-Holland met prachtige weggetjes en vergezichten. De tocht wordt samengesteld op basis van bolletje-pijltje, ingetekende kaartlees-fragmenten en de visgraattechniek. Bij de West-Friesland autorally gaat het niet om snelheid, maar om goed navigeren en doorzettingsvermogen. Piet van Doesburg en Hans Broekmeulen zetten de route uit. Zij hebben ervaring opgedaan met onder meer de Tulpenrally en de Willemsrally. Voor de start van de rally worden de systemen/technieken uiteraard uitgelegd.

De eerste prijs in beide klassen is een diner thuis voor vier personen, verzorgd door de Lions. De nummers 2 en 3 winnen respectievelijk een lunch en ontbijt, die thuis worden bezorgd.

Meedoen? Neem contact op met Hans Broekmeulen, tel. 06-55396475 of Broekmeulen@bpbureau.nl) voor meer informatie en het inschrijfformulier of kijk op Lionsopmeer.nl. Kosten: 70 euro per equipe (twee personen), inclusief rallyschild, routeboek, lunch en bonnen voor een hapje en een drankje na afloop.

Moestuinen te huur

SIJBEKARSPEL - Een rustig gelegen volkstuincomplex ligt aan de zuidkant van het park in Sijbekarspel/Benningbroek. Het bestaat uit twintig percelen van 200 m². Sommigen zijn opgedeeld in twee stukken, zodat de tuinders of een grote tuin of de helft daarvan kunnen bebouwen.

Door uiteenlopende redenen zijn er momenteel een paar percelen vrij gekomen. Wie verse groenten, aardappelen of fruit uit eigen tuin wil, kan zelf een moestuin bewerken. Lekker in de buitenlucht bezig zijn met het telen van gezonde levensbehoeften. Omgeven door weilanden met koeien, schapen en door tientallen vogelsoorten. Eén zijn met de natuur en vooral genieten van rust.

Wie open staat voor zo'n dergelijke levenswijze, er zijn nog enkele percelen vrij van 200 m² en 100 m². De huur is laag.
Bij de volkstuinen zijn genoeg parkeerplaatsen.
Meer informatie op www.moestuin-in-sijbe.nl of bel Simon Spil, tel. 0229-591573, Miep Simon, tel. 0229-591501 of Martin Bruinsel, 06-15254600.

QBWUA jongeren pubquiz in 't Koetje

Tessa Wehrmeijer organiseert mede de jongerenquiz. Doe mee, gezellig! (Foto: aangeleverd)

ZANDWERVEN - Jongeren tussen 12 en 18 jaar kunnen vrijdag 12 april meedoen met een jongerenquiz in café 't Koetje, Zandwerven 29 in Spanbroek. Gepresenteerd door de professionele quizmasters van QBWUA. "Als we iets doen, doen we het goed", lacht medeorganisator Tessa Wehrmeijer. De deuren staan om 20.00 uur wagenwijd open.

De jongeren pubquiz zit vol vragen over allerlei onderwerpen, van muziek en sport tot dieren en BN-ers. De quizmasters werken onder andere met filmpjes, muziekfragmenten en fotorondes. "Het gaat erom welk team zo veel mogelijk feitjes kent. Het is dus geen IQ-test: iedereen kan winnen", aldus Tessa. "Zo'n quiz-avond is supergezellig, hilarisch en spannend!"

Op uitgaansgebied is er voor jongeren op het voorgezet onderwijs weinig te doen. Terwijl ook deze doelgroep behoefte heeft aan een plek waar zij met vrienden kunnen chillen en waar zij leeftijdsgenoten ontmoeten. Daarom startte Wehrmeijer in januari jl. een nieuw initiatief: Chill bij Tessa. "Dit is een kruising tussen een huiskamer en een kroeg voor iedereen tussen de 12 en 18 jaar. Zij vinden hier afleiding en gezelligheid. De kids kunnen hier poolen, darten, gamen, appen, koken, creatief bezig zijn of op de bank hangen. Gewoon alles wat ze leuk vinden!"

Ideeën zijn welkom! Het jongerencafé is één keer in de maand open in 't Koetje. "Een prachtige, veilige locatie midden tussen allerlei dorpen in. Van gemeente Opmeer tot Obdam en De Goorn: alle jongeren zijn hier welkom", vertelt Tessa "We zijn druk bezig onze agenda en activiteiten uit te breiden. Wat ons betreft geeft de jeugd zélf aan wat zij tof vinden, dus kom maar op met ideeën!"

Jongeren die willen meedoen aan de QBWUA jongeren pubquiz kunnne zich opgeven in een team van drie, vier of vijf personen. Opgeven vòòr donderdag 11 april via bijtessa@gmail.com of 06-42168771. Deelname kost 5 euro per persoon. Meer informatie, zie www.chillbijtessa.nl.

High tea in Lindehof

HOOGWOUD - Wijksteunpunten de Schakel en de Lindehof verzorgen samen, met studenten en vrijwilligers, zaterdag 6 april van 14.00 17.00 uur een high tea. Een kaart kost 15 euro, kind tot 12 jaar betaalt 10 euro. Het Rad van Fortuin draait voor 1 euro per plankje. Wie een leuke hoed heeft? Zet die op en win een prijs. Inschrijven tot 30 maart via 0226-359123 of delindehof@quicknet.nl. Voor vervoer wordt gezorgd. De opbrengst komt ten goede aan de beide wijksteunpunten.

Zomerkleding- en speelgoedbeurs

Nog kleing nodig voor de zomer? Kom naar De Stap in De Goorn. (Foto: archief Rodi Media)

OBDAM - In sporthal De Stap, Stationsweg 6 in Obdam wordt zaterdag 6 april van 14.00 tot 16.00 uur de zomerkleding- en speelgoedbeurs gehouden. Bezoekers vinden daar een groot aanbod van baby-, kinder-,dames- en herenkleding, evenals schoenen, boeken, speelgoed en grote babyartikelen.

Wie spullen wil verkopen, kan contact opnemen via tel. 06-10711288 of 06-23390500. Maak gebruik van de inschrijfavond op 4 april tussen 19.00 en 20.30 uur bij Groen Kinderopvang aan de Overweg 11 in Obdam. De ingeschreven spullen kan men 6 april van 08.30 tot 09.00 uur inleveren in de sporthal. Meer informatie via kledingbeursobdam@gmail.com.

De artikelen die niet worden verkocht, gaan naar Roemenië. Speelgoed en grote babyartikelen kan men retour krijgen, tegen een kleine vergoeding per artikel.

Sla je slag!

Tragikomedie en klassiek in Brakenkerkje

Firma Buur speelt twee zussen die tegenpolen van elkaar zijn. (Foto: aangeleverd)

OBDAM - Firma Buur speelt zaterdag 6 april om 20.30 uur de nieuwe tragikomedie En nu...? in 't Brakenkerkje. Sylvia Appelman en Daniëlle Kenter spelen twee zussen die elkaar jaren uit het oog verloren.

Twee tegenpolen die bij het overlijden van hun moeder gedwongen zijn te praten, te overleggen. En nu…? is een verhaal over herinneringen, over kansen, over twijfel. De zussen Loes en Anne komen samen in het huis van mama. En dan blijft niets meer onbesproken. Op geheel eigen wijze nemen zij afscheid. Soms lachwekkend, absurd of ontroerend. De dames gaan helemaal los als zij ongekende kanten van hun moeder ontdekken. Dan blijft niets meer onbesproken. Een entreekaartje kost 10 euro.

Joanna Rotberg geboren in Polen geeft 7 april om 11.00 uur een pianoconcert. De entree is gratis.

Meer informatie en reserveren, kijk op www.brakenkerkje.nl.

Land van Fluwel stijgt tot grote hoogte

SINT MAARTENZEE - Het grootste avontuur voor jong en oud start het nieuwe seizoen met de opening van een uitkijktoren waar je u tegen zegt. Vanaf tien meter heb je een waanzinnig uitzicht over de bloeiende bloemenvelden.

Kinderen razen middels een glijbaan van deze hoogte naar beneden. Met de trap kan ook. De uitkijktoren heeft een speelse en ruige uitstraling waardoor deze prachtig past bij het park en de omgeving. Het avonturenparadijs in Sint Maartenszee is de ultieme plek voor levensgenieters en avonturiers. Deze winter is hard gebouwd aan een nieuwe skelterbaan en klimparcours waar kinderen gezekerd klimmen.

Jong en oud trekken verder de stoute schoenen uit en bedwingen het blotevoetenpad, dat zeker voor kinderen ook vol avontuur- en klautermogelijkheden zit. Struin een kilometer lang over het weidse park en voel de natuur tot in je tenen.

In de Dutch Tulip Experience maak je met een audiotour kennis met de sprookjesachtige geschiedenis van ons bekendste Hollandse icoon: de tulp!

Terwijl kinderen, na een aantal gezamenlijke avonturen, nog uren spelen in het AvonturenSpeelParadijs en het verstoppertjesbos is het voor de volwassenen goed toeven op het terras van Restaurant De Kneinsberg. De oude stolp op het terrein biedt naast 47 pannenkoeken volop bourgondische heerlijkheden. Voel de lente en beleef het avontuur op Land van Fluwel in Sint Maartenszee. Kom maar op als je durft!

www.landvanfluwel.nl

West-Friese Run Bike Run

Fietsers leggen een afstand van 27 kilometer af. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Stichting Sportief Westfriesland organiseert zondag 7 april in samenwerking met atletiekvereniging Hollandia voor de achtste keer de Westfriese Run- Bike- Run. Dit evenement vindt plaats vanaf de atletiekaccommodatie aan de Blauwe Berg in Hoorn. Er wordt gestart met een vijf-kilometerrun. Daarna volgen 27 fietskilometers en ten slotte wordt nog eens 2,5 kilometer gelopen. Start en finish zijn op de kunststofbaan.

Het middenterrein van het sportcomplex wordt als wisselzone van lopen naar fietsen ingericht. De deelnemers gebruiken het nabij gelegen vrijetijdspark voor de looproute en fietsen aan de andere kant van de A7 hun 27 kilometers weg. Hierdoor zijn de loop- en fietsroute gescheiden van elkaar.

Bij de voorgaande edities stonden circa 180 deelnemers aan de start. De organisatie biedt ook duo's een startmogelijkheid aan. De een loopt en de ander neemt het fietsonderdeel voor zijn of haar rekening.

Meer informatie en inschrijven: www.westfrieserunbikerun.nl.

Schilderijen en keramiek in Cultura

Guus Köster uit Andijk schildert met olieverf. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK - Cultura Plus verzorgt zaterdag 30 en zondag 31 maart een expositie in Cultura in Andijk, met schilderijen en keramiek van Guus en Marleen Köster uit Andijk en Ankie van Lier uit Wervershoof.

'Ontzettend leuk om met je handen bezig te zijn'

Guus stond achttien jaar voor de klas als leraar tekenen en handvaardigheid, runde daarna een zeilmakerij in Enkhuizen en heeft nu alle tijd voor schilderen en beeldhouwen. Hij schildert met olieverf. Flarden van denkbeelden over kleur, vorm, lijn en alles wat hem bezig houdt, zo ontstaat een vrije manier van schilderen met prachtig resultaat.

Nieuwsgierig

Marleen is vijf jaar geleden hobbymatig begonnen met keramieken bij Galerie De Sleutel in Enkhuizen. Ze was heel nieuwsgierig naar het proces van maken, bakken, glazuren, weer bakken, en eenmaal begonnen wist ze van geen ophouden meer. "Ontzettend leuk om met je handen bezig te zijn, zodat je geen tijd hebt om aan andere dingen te denken", zo zegt Marleen zelf.

Pastelkrijt

Ankie heeft een atelier in Wervershoof, waar zij ook tekencursussen geeft. De laatste vijftien jaar heeft zij zich toegelegd op het medium pastelkrijt, haar favoriete materiaal. "Hier ontstaat direct contact met het papier omdat je vingers als penseel dienen." Ankie maakt voornamelijk sfeervolle en sprankelende portretten in opdracht, waarin zij de essentie van de persoon treffend weet te vangen.

Nieuwsgierig geworden? Kom 30 of 31 maart tussen 13.00 en 17.00 uur langs in Cultura aan de Kleingouw 112-113 in Andijk. De toegang is gratis.

West-Friese Showdown-vereniging

Showdown is een snelle sport die vooral gespeeld wordt door mensen met een visuele beperking. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Leden van Oogvereniging Noord-Holland hebben in samenwerking met Team Sportservice West-Friesland de eerste West-Friese Showdown-vereniging opgericht. SV Always Forward omarmt dit initiatief en vanaf april kan iedereen hier terecht voor Showdown.

Showdown is een snelle sport die vooral gespeeld wordt door mensen met een visuele beperking en is een mix van tafeltennis en air hockey.

De kick-off is woensdag 3 april om 19.00 uur en wethouder Kholoud Al Mobayed opent de Showdown. Van 19.30 tot 21.00 uur is de mogelijkheid om het zelf te proberen. Daarna zijn de lessen wekelijks op woensdag van 19.30 tot 21.30 uur.

SV Always Forward is te vinden op Holenweg 4 in Hoorn. Contact: 06-25437010 of smmvanleeuwen@ziggo.nl

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week aan de Dijk in Enkhuizen.

Ziet u wat er niet klopt aan de foaan de Dijk in Enkhuizeto? Of heeft u geen idee? Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het antwoord.


Dus 'like' de pagina en blijft tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

New Kids in Town

REGIO - In de regio West-Friesland worden dagelijks kinderen geboren.

In West-Friesland/Groene Hart op Zondag verschijnt elke week een lijstje met de namen van baby's die er onlangs ter wereld kwamen.

Het Centrum voor Geboortezorg verwelkomt deze week:

- Yara Springintveld uit Hoorn, geboren op 20 maart

- Noa Slinger uit Medemblik, geboren op 21 maart

Elektrische scooter opstapdagen bij Moped

Maak bij Moped vrijblijvend een proefrit op een van de modellen en ervaar de voordelen van een elektrische scooter. (Foto: Rodi Media)

ZWAAG - Wie overweegt om een elektrische scooter aan te schaffen, maar tóch twijfels heeft, kan tijdens de 'elektrische scooter opstapdagen' -tot en met 6 april- terecht bij Moped Brommershop in Zwaag. "Kom langs en maak vrijblijvend een proefrit op één van onze modellen", zegt Lodewijk Vermeer jr.

Een elektrische scooter biedt volgens Lodewijk veel interessante voordelen. "Ze maken geen geluid, stinken niet, hebben lage onderhoudskosten en zijn uiteraard beter voor het milieu dan een benzinescooter. Daarbij heb je nooit last van startproblemen; de motor is altijd klaar voor gebruik. De elektrische scooter wint niet voor niets aan populariteit", benadrukt Lodewijk. "Een elektromotor bevat veel minder bewegende onderdelen dan een verbrandingsmotor, waardoor hij vele malen betrouwbaarder is. Het enige onderhoud bestaat uit de remmen, banden en accu. Elektriciteit is goedkoper dan benzine en bovendien kan je de accu gewoon vanuit huis opladen. Je hoeft de deur niet meer uit om te gaan tanken." De innovatieve scooters kunnen - afhankelijk van het model - 35 tot 100 kilometer rijden op een acculading. Ruim genoeg dus voor dagelijks gebruik in en rond de stad. Door het lage gewicht van de accu's zijn ze bovendien gemakkelijk mee te nemen.

Kortom; een elektrische scooter kent dus veel voordelen ten opzichte van een benzinescooter. Door hun futuristische design zien ze er ook nog eens bijzonder uit. Bij Moped kunnen klanten de modellen van Niu en AGM bewonderen én uitproberen. Ze zijn verkrijgbaar vanaf 1999 euro. Van beide merken is Moped hoofddealer voor de regio. De Niu is volgens Lodewijk de Tesla onder de bromfietsen!

Nieuwsgierig? Kom tijdens de opstapdagen naar De Oude Veiling 51 in Zwaag. Meer informatie: www.moped.nl.

3-daagse vliegreis Rome vanaf 199,- p.p.

Een 3-daagse vliegreis naar Rome vanaf 199,- p.p. (vlucht en 4* hotel). (Foto: aangeleverd)

REGIO - Een goedkope stedentrip Rome, dat wil toch iedereen? Rome is écht elke keer opnieuw genieten. Waar je ook bent, je krijgt het gevoel in een openluchtmuseum rond te lopen. Dankzij de prachtige oude gebouwen, pleinen, fonteinen, kerken, ruïnes en markten is overal wel iets te zien.

Inclusief vlucht en vier sterren hotel!

Tel daar de heerlijke Italiaanse keuken de charmante straatjes bij op en je hebt dé ingrediënten voor een geweldige citytrip. Prikkel je zintuigen en boek een stedentrip Rome bij Bebsy.

Profiteer nu tot € 60,- korting

Het centrum van Rome is gebouwd op zeven heuvels, die in vroeger tijden een belangrijke rol speelden in de mythologie, religie en politiek. Dan weet je dat alvast.

Muntje in de Trevifontein

Ga heuveltje op en heuveltje af, een terrasje doen op Piazza Navona, mensen kijken op de Spaanse Trappen, het Colosseum bewonderen, langs de Via Sacra op het Forum Romanum wandelen of een muntje gooien in de Trevifontein: in Rome is je to-do list oneindig lang. Zet zeker ook koers naar Vaticaanstad, want je kan hier natuurlijk niet geweest zijn zonder de Sint-Pietersbasiliek te zien.

Vertrek meerdere dagen

Speciaal voor onze lezers selecteerden wij deze vliegreis naar Rome. Vertrek is op meerdere dagen per week mogelijk in de maanden mei t/m december.

Drie dagen volop genieten

De vanaf-prijs is € 199,- p.p. vanaf Amsterdam, maar vertrek is ook mogelijk vanaf andere luchthavens. Geniet nu drie dagen van de fantastische Italiaanse hoofdstad. Wil je liever wat langer in Rome blijven? Dan kan dat natuurlijk. Selecteer makkelijk en snel de vertrekdatum en reisduur op: https://bebsy.nl/rodi-rome

Meer informatie en boeken:

https://bebsy.nl/rodi-rome

60 euro korting p.p.

Profiteer nu tot € 60,- korting per persoon. Reserveren kan via de website of bel met een van de reisspecialisten: tel. 020-7009406 (7 dagen per week bereikbaar).

Dit is exclusief administratiekosten en Calamiteitenfonds per reservering.

Vlooienmarkt in De Weyver

HOOGWOUD - In sportcentrum De Weyver, aan De Weyver in Hoogwoud wordt zondag 31 maart een vlooienmarkt gehouden.

Die dag staan marktkooplieden in de grote tennishal met een keur aan gebruikte goederen. Niet alleen kleding en speelgoed, maar ook antiek en curiosa zijn hier te vinden. De markt is geopend van 09.30 tot 16.00 uur en de toegang bedraagt 2,50 euro per persoon. Kinderen tot en met 11 jaar en onder begeleiding hebben vrij entree. Voor meer informatie over deelname of reserveringen, zie op www.mikki.nl.

Voorlopig nog geen burgemeester

Voorlopig wordt en nog geen nieuwe burgemeester gekozen voor de gemeente Koggenland. Foto: Gemeente Koggenland

KOGGENLAND - Op verzoek van de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad van Koggenland heeft de commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) geadviseerd de procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester voortijdig stop te zetten. De minister heeft aan de commissaris laten weten dat zij heeft besloten met het verzoek in te stemmen.

In de vertrouwenscommissie ontbrak het vertrouwen en draagvlak om tot een gedragen voordracht van twee kandidaten te komen.

Voorlopig wordt en nog geen nieuwe burgemeester gekozen voor de gemeente Koggenland. (Foto: Gemeente Koggenland)

Omdat de burgemeester per 1 april 2019 van rechtswege wordt ontslagen vanwege het bereiken van de leeftijd van 70 jaar, zal de commissaris van de Koning (cvdK) in overleg met de gemeenteraad een waarnemend burgemeester benoemen totdat in de vacature kan worden voorzien. De gemeenteraad dient zich eerst opnieuw te bezinnen op de procedure. Na deze bezinning zal de cvdK in overleg met de gemeenteraad aan de minister van BZK opnieuw verzoeken een vacature open te stellen.

Lezing pastor Vlaar

DE GOORN - Op Roet verzorgt zaterdag 6 april om 19.00 uur een bijeenkomst in de RK kerk, De Goorn 67 in De Goorn, met het thema: Zin in muziek. Pastor Paul Vlaar uit Obdam vertelt verhalen over zijn leven en werk als aalmoezenier op Aruba. Het boek Tel je zegeningen van Vlaar, omvat veertig verhalen, waarin naast humor, ook een bemoedigende boodschap doorklinkt. Elk verhaal loopt uit op een korte zegenspreuk. Het boekje kan een hulpmiddel zijn om van de paastijd een tijd van bezinning te maken, met elke dag een verhaal en een spreuk om over na te denken.

Varen met ms Dageraad en ms Margaretha

Zeehonden. (Foto: aangeleverd)

DEN OEVER - Stap aan boord van de ms Dageraad en ms Margaretha voor een zeehonden- en robbentocht. Een 2,5 uur durende tocht die begint aan de Oostkade in Den Oever. Vandaar voert de tocht langs de spuisluizen aan het begin van de Afsluitdijk. Waar tijdens laag water circa 5000 m3 per seconde zoet IJsselmeer water in de Waddenzee wordt afgevoerd. Een adembenemend gezicht!

Daarna varen zij langs de losse dam, waar een kolonie Lepelaars broeden, langs de droogvallende zandbanken waarop allerlei verschillende soorten vogels voedsel zoeken en deze als rustplaats gebruiken.

Zeehonden

Na een half uur komt men aan bij de zeehonden, wanneer het laag water is. De zeehonden liggen dan op de zandbanken en men kan ze in hun natuurlijke omgeving bekijken. Met de vloed vaart de boot weer terug naar de haven van Den Oever.

Afvaarten

Afvaarten: zaterdag 6 april 16.00 uur, zondag 7 april 16.15 uur, zaterdag 20 april 15.00 uur, zondag 21 april 16.15 uur, maandag 22 april 16.30 uur, dinsdag 30 april 10.45 uur, woensdag 1 mei 11.45 uur, donderdag 2 mei 12.45 uur, vrijdag 3 mei 13.30 uur, zaterdag 4 mei 14.15 uur, zondag 5 mei 15.00 uur, zaterdag 18 mei 14.15 uur, zondag 19 mei 15.00 uur, donderdag 30 mei 11.00 uur, vrijdag 31 mei 12.00 uur.

Verrekijker mee

Prijs : € 14,- , voor kinderen tot en met 7 jaar: € 10,- (géén pin aanwezig). Voor kinderen is er een kleine verrassing. Tip: neem een verrekijker mee. Reserveren via SWRW, tel. 06-51531778. Meer data: www.swrw.nl

Artsen en het recht

TWISK - Remy Ph. Smitshuijzen, gerechtelijk deskundige en forensisch arts, geeft donderdag 4 april belangstellenden een beeld van zijn vakgebied. Hij licht een tip van de sluier op over sociale geneeskunde en de verschillende raakvlakken met het recht. Interesse? Kom om 20.00 uur naar het Dorpshuis aan de Dorpsweg 91 in Twisk. De bijeenkomst wordt georganiseerd door het NUT Twisk. Niet-leden betalen 3,50 euro entree. Aanmelden via reserveren@nuttwisk.nl.

Vrijmibo

HOORN - Het Huis Verloren aan de Kerkstraat 10 in Hoorn opent 5 april de deuren voor de tiende editie van de Vrijmibo-Grey. Iedereen is vanaf 17.00 uur welkom. Vrije entree.

De Cock en de moord in het theater

De cast van De Cock. (Foto: aangeleverd)

WOGNUM - Toneelvereniging De oefenschool speelt vrijdag 5 en zaterdag 6 april om 20.15 uur 'De Cock en de moord in het theater'. Een komische en interactieve thriller geschreven door Peter Römer. Het plaats delict is café 't Centrum, aan de Raadhuisstraat in Wognum.

Het publiek waant zich midden in een spannende nieuwe aflevering van de oer-Hollandse televisieserie Baantjer. De eigenzinnige inspecteur De Cock, assistent Vledder en hoofdcommissaris Buitendam komen direct in actie nadat er een moord is gepleegd. De schok bij de theatermedewerkers is groot, maar een aantal van deze medewerkers weet meer. De zoektocht naar de dader beperkt zich niet tot het toneel. Niemand mag naar huis tot de moord is opgelost.

De bekende personages uit de boeken van Baantjer komen allemaal voorbij.

Houd de Facebookpagina van De Oefenschool in de gaten, want hierin worden belangstellenden meegenomen richting de voorstelling.

Meer informatie is te vinden op www.oefenschool.nl. Kaarten zijn te reserveren via reserveren@oefenschool.nl.

Zing mee met Gemengd Koor Brio

OBDAM - Gemengd Koor Brio is voor het zestigjarig jubileumconcert op 10 november op zoek naar ervaren vocalisten om het Requiem en de Maurerische Trauermusik van W.A.Mozart mee te zingen. Met medewerking van het kwartet Bella Cantara en het saxofoonorkest Saxofobia. Brio repeteert in Basisschool De Caegh, Laan van Meerweijde 2 in Obdam. Ingang zuidzijde. De kennismakingsavond wordt maandag 20 mei gehouden om 20.00 uur. De muzikale leiding is in handen van dirigent Alexandre Pavloff. Kosten voor deelname: 70 euro. Informatie via brioobdam@gmail.com.

Noord-Holland Catering

REGIO - Met persoonlijke aandacht werkt Noord-Holland Catering voor verschillende opdrachtgevers. De mooiste gerechten en culinaire belevingen worden gecreëerd, met de liefde voor het product altijd als startpunt is. Binnen de bedrijfsfilosofie 'Landliefde' krijgen lokale telers een podium en platform. Met aandacht en zorg worden de beste leveranciers gekozen. Zo is N-H Catering culinair partner van 'De West-Friese tafel'. Meer informatie: www.nh-catering.nl.

Benjaminhockey bij WFHC

HOORN - Kinderen uit groep 3 en 4 opgelet: zin om te sporten? Kom op zaterdagochtend naar WFHC in Hoorn om kennis te maken met benjaminhockey.
Voor kinderen vanaf zes jaar organiseert WFHC de benjaminochtenden van 9.00 tot 10.00 uur. Kinderen leren op een speelse manier de eerste stappen van hockey. Er wordt gewerkt aan de juiste stickgreep, de bal spelen, stoppen en lopen met de bal. Natuurlijk worden ook spelletjes gespeeld en aan het einde van de training is er een glaasje limo.

Train drie keer gratis mee. Aanmelden kan via www.wfhc.nl.

Campercentrum Venhuizen heeft alle kennis in huis

Voor onderhoud aan de camper is Campercentrum Venhuizen het juiste adres. (Foto: aangeleverd)

VENHUIZEN - Campercentrum Venhuizen is onderdeel van de Caravancentrum Venhuizen Groep. Veel technologie die in caravans toegepast wordt, is ook terug te vinden in campers. Er is alleen wel een heel groot verschil: in een camper zit in de opbouw ook het autogedeelte verwerkt. Daarbij is de constructie van de camper heel anders dan die van caravans. Dit vraagt om een brede kennis op het gebied van campers. Afgelopen twee jaar hebben de monteurs van Campercentrum Venhuizen diverse opleidingen en studies gevolgd in het buitenland.

Campercentrum Venhuizen dan ook wel zeggen dat zij een heus techno-centrum zijn voor de camper. Een van de monteurs, Mark Laan, heeft jarenlange ervaring met campers. "De laatste drie jaar komen steeds vaker mensen met hun camper langs. Daarom hebben wij besloten om, naast caravans, ons steeds meer te gaan richten op campers."

Onderhoud aan camper

Onderhoud aan de camper wordt vaak onderschat. "Caravans komen om de twee à drie jaar voor onderhoud; campers relatief nooit. Dit kan grote gevolgen hebben als gaslekkage of brand. Elk jaar hoor je wel over een camper die is afgebrand. Campercentrum Venhuizen heeft twee soorten onderhoud: een grote en een kleine beurt. Het is aan te bevelen om de vier jaar groot onderhoud en daartussen een kleine beurt uit te laten voeren."

Onderdelen

Campercentrum Venhuizen heeft alle kennis in huis van alle merken campers. In combinatie met twee autobedrijven op steenworp afstand kunnen zij ook alle technische storingen aanpakken, APK en motoronderhoud laten plegen, tegen elk budget en in overleg met de klant. Voor het onderhoud of de op- of aanbouw van bijzondere accessoires aan de camper is Campercentrum Venhuizen het juiste adres. Denk daarbij ook aan trekhaken, hydraulische steunen, luifels, fiets- of scooterdragers, zonnepanelen of andere accessoires.

Camperonderdelen zijn veelal niet direct voorradig. Dit komt door de verschillende soorten, merken en types. Ook wordt elk jaar aan ieder type wel iets veranderd, waardoor de onderdelen ook veranderen. Gemiddeld zit er vier weken levertijd op specifieke onderdelen. Klanten zijn bij Campercentrum Venhuizen altijd welkom om het probleem te laten zien. Als het iets kleins is, dan wordt het meteen opgelost. Mocht het probleem groter zijn, dan wordt een afspraak ingepland.

Campercentrum Venhuizen is te vinden aan de Koggeweg 57 in Hem. Meer informatie: www.campercentrumvenhuizen.nl.

Het Park deze Week

(Foto: Roy Beusker)

HOORN - Het wel en wee van vissersweduwe Kniertje en andere vrouwen die hun geliefden aan de zee verloren, laat niemand onberoerd. Zeker wanneer Kniertje voor het dilemma komt te staan of ze haar zoon Barendje ook naar zee zal sturen. Hun gevecht om te overleven leidt tot één conclusie: de vis wordt duur betaald. Sinds de première in 1900 is deze klassieker het meest gespeelde Nederlandse toneelstuk ter wereld. In 1986 werd het verhaal verfilmd. De musical-versie laat zien dat het vissersdrama ook nu nog niets aan zeggingskracht heeft verloren. Een indrukwekkende, ontroerende en eerlijke bewerking van een klassiek theaterstuk, vol prachtige muziek en aangrijpende scènes.


Schouwburg Het Park geeft twee maal twee kaarten weg voor deze voorstelling op woensdag 10 april om 20.15 uur. Stuur een e-mail voorzien van naam en adresgegevens naar winactie@parkhoorn.nl . Vermeld in het onderwerp regel: 'Park-actie Op Hoop van Zegen'. Reageer uiterlijk dinsdag 2 april. De winnaars ontvangen een reactie per mail. Kijk voor het volledige theaterprogramma op www.hetpark.nl.

Themaconcert Excelsior

Muziekvereniging Excelsior geeft een themaconcert. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK - Het thema van het concert van muziekvereniging Excelsior is 'Noches de música y tapas' (avonden met muziek en tapas). Het feest vindt plaats op vrijdag 5 en zaterdag 6 april in Zaal Cultura, Kleingouw 112, Andijk. Aanvang van de Noches is om 20.00 uur, de deuren openen om 19.30 uur.

Kaarten

De kaartverkoop voor beide avonden is reeds gestart. Kaarten zijn verkrijgbaar via: www.excelsior-andijk.nl of telefonisch 06-41396917.