Zaans Stadsblad

10 april 2019

Zaans Stadsblad 10 april 2019


Zaanse sporters in de prijzen

Gejuich door de minioren ZV De Zaan tijdens uitreiking tweede prijs Club Meet in Den Haag. (Foto: aangeleverd)

DEN HAAG/KOOG AAN DE ZAAN - De minioren van de wedstrijdafdeling (selectie) van ZV De Zaan zijn afgelopen zondag tweede geworden tijdens de Nationale Club Meet in Den Haag. "Een fantastische prestatie van de jonge zwemmers in de leeftijdscategorie 9-11 jaar!", Lieten de ouders van een van de minioren Britt van der Baan weten na afloop. De minioren hebben zichzelf geplaatst tijdens de voorrondes die door heel Nederland zijn gehouden en waarvan gisteren de finale plaatsvond in Den Haag en waarbij zestien verenigingen deelnamen. Ook voor de wedstrijd van VV Zaanstad was het afgelopen zaterdag feest. Na afloop van de wedstrijd tegen Abiant Lycurgus had de Nevobo nog een verrassing voor VV Zaanstad in petto. Het team werd door de scheidsrechters uitgeroepen tot sportiefste heren-team in de eredivisie. Lars de Boer mocht als aanvoerder 'De Duim' in ontvangst nemen van official Huub van Buul.

Een prachtig resultaat, tweede van Nederland

Aanvoerder Lars de Boer met De Duim. (Foto: Eric Visch)

De minioren van ZV De Zaan zwommen zowel individueel als estafettes en met een prachtig resultaat: tweede van Nederland. Kijk voor meer achtergrond ook op www.swimclub.nl Ambassadrice Ranomi Kromowidjojo, die zelf ook meezwom heeft de gouden Swim Cup gewonnen.op de vijftig meter vrije slag. De wedstrijd was gekoppeld aan het goede doel: Unicef.

Alle individuele series terug te zien via deze YouTube link: https://www.youtube.com/user/zwemsporttv

Sportiefste eredivisie

Voor VV Zaanstad stond er in de laatste thuiswedstrijd niet meer zo heel veel op spel. Het team zou als zesde van Nederland eindigen.

Anders was dat voor tegenstander Abiant Lycurgus die zich graag definitief wilde plaatsen voor de play-offs. De Groningers slaagden daarin glansrijk via een duidelijke 0-3 overwinning.

In derde set kregen achtereenvolgens de afscheid nemende Ferdy Wever en Joris Berkhout een publiekswissel.

'Man of the match'

Na afloop was er ruimte voor praatjes en foto's. 'Man of the match' werd bij Lycurgus Stijn Held en bij Zaanstad Kjeld Broekema. Vervolgens werd er door bestuur en spelersgroep afscheid genomen van Joris, Ferdy en Puk, die de afgelopen jaren massage/verzorging van de spelers heeft gedaan.

Tot slot werden de vrijwilligers die alles regelen om de wedstrijden van Zaanstad-heren-1 bedankt voor al hun inzet en door de spelersgroep uitgenodigd voor een borrel/bbq.

Waardig einde seizoen

Een waardig einde van het seizoen met voor Zaanstad als absoluut hoogtepunt de 3-1 overwinning in de thuiswedstrijd op 3 februari tegen …. juist ja: Lycurgus. En zo was cirkel een beetje rond zaterdag. Nog één wedstrijd te gaan dit seizoen: volgende week zaterdag uit tegen Sliedrecht.


Onderhoud aan snelweg

De Provincialeweg. (Foto: Dura Vermeer/Jorrit Lousberg)

REGIO - De provincie Noord-Holland vervangt het asfalt van de Provincialeweg (N246) in Zaanstad. Van maandag 8 april tot en met zaterdag 13 april is de Provincialeweg (N246) tussen de Ned Benedictweg (N514) en de Noorddijk tussen 20.00 uur en 5.00 uur afgesloten. Het autoverkeer wordt omgeleid. Het fietspad blijft open.

Het autoverkeer wordt in de avond en nacht omgeleid via de A7 of de A9. Borden geven op meerdere plaatsen de omleidingsroutes aan. De Provincialeweg (N246) is tussen 5.00 uur en 20.00 uur open. Er geldt dan wel een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur.

De vervanging van het asfalt is onderdeel van het groot onderhoud aan de N246 en de N244, van Wormerveer tot Alkmaar. Ook de vernieuwing van de Beatrixbrug en de Kogerpolderbrug maakt deel uit van het werk. Daarnaast worden de verkeersveiligheid en de doorstroming verbeterd. Volgens de huidige planning zijn de werkzaamheden eind 2020 klaar.

Meer informatie

Met vragen over de werkzaamheden kunnen weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het Servicepunt van de Provincie. Dat via: 0800-0200600 (gratis). Actuele informatie over de werkzaamheden is te vinden op www.infoN246.nl of via de Facebook-pagina Trajectonderhoud N246-N244.

Leerlingen maken redactie voor de krant

Indianenverhalen op dak van Pennemes

Zaanstad Journaal pagina 16 t/m 19

Leerlingen maken redactie voor Stadsblad

Wandelen over water. (Foto: Faith Stoop)

KROMMENIE - De leerlingen Faith, Lishainely en Amira waren afgelopen vrijdag, tijdens het schoolfeest van OBS De Komeet, echte verslaggevers voor Zaans Stadsblad. Op het zonovergoten schoolplein liepen ze rond met de blauwe Rodi-pet op. Ze schoten beelden, filmden en konden daarna ter plekke zien hoe hun beelden werden ingeladen in de krant van vandaag. Aanleiding voor de komst van de Zaanse redactie was het thema van de school: Media.

In de klas van Faith Stoop (groep 8) kwam binnen het thema ook de Tweede Wereldoorlog aan bod. Faith: "We hebben met de klas een oorlogskrant gemaakt! Ik vond het een heel leuk thema!" Faith denkt er nu over om later politiek verslaggever te worden. "Ik was al fan van de motorsport, maar ik ben nu ook fan van jullie krant!", laat Faith na afloop weten.

De Juf van Faith en Faith's broertje en stiefvader in klas 8a. (Foto: Faith Stoop)
Amira en klasgenootje genieten van een ijsje. (Foto: Faith Stoop)
Lishainely maakte voor ZSB deze foto van het feest op de onderbouw. (Foto: Lishainely Hunte)

'Ik ben nu ook fan van jullie krant!'

Ouders en andere belangstellenden konden een kijkje nemen in de klassen en zien wat de kinderen hadden geleerd. De redactie was zeer onder de indruk van de dertig pagina's dikke oorlogskrant. Die kon namelijk helemaal zonder inkomsten van adverteerders gedrukt worden en dat is natuurlijk bijzonder knap! Klasgenootje Amira Bouchouihan filmde een stukje met de smartphone en genoot na afloop van haar welverdiend ijsje (zie foto). Een samenvatting daarvan is terug te zien op de Facebookpagina van Zaans Stadsblad. Like de pagina en laat vooral een boodschap achter voor de meiden.

Ontwikkelingsgericht

De Komeet geeft ontwikkelingsgericht onderwijs waarbij kinderen werken vanuit een thema's die betekenis voor ze hebben. De eigen inbreng van kinderen 'Wat willen wij weten?' is daarbij dan ook een belangrijk onderdeel.

Eerste Tiny Houses in Wormer

De tekening geeft een indruk van de plannen. (Foto: Architectenbureau BBHD)

WORMER - WormerWonen heeft bij de gemeente Wormerland een aanvraag ingediend om drie Tiny Houses te plaatsen. Deze zouden op het terrein tegenover haar kantoor aan de Mercuriusweg moeten komen.

De druk op de woningmarkt is ook in Wormerland groot. De wachttijd voor een starter is opgelopen tot twaalf jaar. In overleg met de gemeente Wormerland probeert WormerWonen door het realiseren van meer sociale huurwoningen zo veel mogelijk mensen geschikte woonruimte te bieden.

Dit doet zij door sloop/nieuwbouw, bijvoorbeeld in de Plaszoombuurt in Wormer, waarbij meer woningen worden teruggeplaatst dan het oorspronkelijke aantal (+100).

Meer sociale huur

Daarnaast breidt WormerWonen het aantal sociale huurwoningen uit door aankoop, zoals onlangs in Neck. Daar kocht de organisatie achttien eengezinswoningen. Nu wil zij ook Tiny Houses plaatsen. Tiny Houses zijn miniwoningen van 15 tot 50 vierkante meter.

Behoefte

In de gemeenteraad van Wormerland wordt al langer gesproken over de behoefte aan Tiny Houses. WormerWonen wil graag aan deze behoefte tegemoetkomen en ziet mogelijkheden voor drie Tiny Houses tegenover haar kantoor. In het verleden hebben hier al woningen gestaan. Het perceel heeft dus al een woonbestemming. De fietsenstalling die nu op het terrein staat, wordt verplaatst.De Tiny Houses krijgen een oppervlakte van 39 vierkante meter, inclusief de verdiepingsvloer.

Vergunningenbeleid coffeeshops in Zaanstad aangepast

ZAANSTAD - Het vergunningenbeleid voor coffeeshops in Zaanstad wordt aangepast. Onderdeel daarvan is dat voortaan alleen nog vergunningen voor bepaalde tijd worden verleend. Voor bestaande coffeeshops geldt een overgangstermijn van vijf jaar. Het aantal vergunningen voor coffeeshops in Zaanstad blijft gelijk: drie. De burgemeester heeft het nieuwe beleid deze week vastgesteld.

Sinds 1999 geldt in Zaanstad een maximumstelsel van drie coffeeshops. Daarmee is de vergunning voor het exploiteren van een coffeeshop schaars geworden. Op grond van een uitspraak van de Raad van State is het niet toegestaan deze vergunning voor onbepaalde tijd af te geven, zoals tot nu toe het geval was. De gemeente dient te zorgen voor voldoende mededingingsruimte om alle potentiële gegadigden gelijke kansen te bieden om in aanmerking te komen voor een vergunning.

Concreet betekent dit dat een vergunning voor een coffeeshop (voluit: horeca-exploitatievergunning met aantekening coffeeshop) voortaan wordt afgegeven voor een periode van vijf jaar. Daarnaast is ook een gedoogverklaring vereist. Na afloop van deze termijn komt de vergunning opnieuw beschikbaar en wordt een nieuwe aanvraag- en selectieprocedure gestart.

Op het moment dat een vergunning voor een coffeeshop vrijkomt, maak de burgemeester dit bekend via de gemeentelijke website en het Zaans Stadsblad. Alle gegadigden kunnen vervolgens hun belangstelling kenbaar maken door het invullen van een registratieformulier. Vervolgens volgt een loting door een notaris. De notaris trekt in totaal tien gegadigden die worden geïnformeerd over hun plek op de plaatsingslijst.

De eerste op de lijst zal vervolgens worden uitgenodigd een vergunningaanvraag in te dienen. Vervolgens vinden onder meer een intakegesprek, een toetsing aan de criteria uit het beleid en een Bibob-toets plaats. Als dat niet leidt tot het verlenen van een vergunning wordt de eerstvolgende op de plaatsingslijst uitgenodigd een aanvraag in te dienen.

Zaanstad heeft op dit moment drie coffeeshops.

Rotondes en asfalt fietspaden rondom busbrug

KOOG AAN DE ZAAN/ZAANDAM - Gemeente Zaanstad laat met medewerking van de Vervoerregio Amsterdam verkeersaanpassingen uitvoeren om de verkeersveiligheid in de omgeving van busbrug De Binding te verbeteren. De werkzaamheden startten afgelopen maandag 8 april en duren naar verwachting tot en met vrijdag 5 juli.

Maatregelen verbetering van de verkeersveiligheid

Aan beide zijden van De Binding komen rotondes (ter hoogte van de Houtveldweg en Glazenmaker). Het aanleggen van de rotondes is een verbetering van de verkeersveiligheid en deze staat los van een 24-uurs openstelling van de busbrug.

Tijdens de werkzaamheden blijft busbrug De Binding zoveel als mogelijk open voor het doorgaande verkeer. Het spitsverbod voor doorgaand verkeer blijft gehandhaafd. Op een aantal momenten is er geen of beperkt verkeer mogelijk: woensdag 29 mei en van maandag 3 tot en met vrijdag 7 juni, dagelijks van 7.00 uur tot 18.00 uur. Hulpdiensten, lijnbussen en ontheffingshouders kunnen nog wel over de busbrug rijden. Zaterdag 8 juni, zaterdag 22 juni en op zaterdag 29 juni, van 7.00 uur tot 24.00 uur, kunnen ook de lijnbussen en ontheffingshouders niet over de busbrug rijden. Alleen de hulpdiensten kunnen dan nog over de brug. Tijdens de tijdelijke afsluiting kunnen fietsers en voetgangers wél over de busbrug.

In april is er een aantal inloopspreekuren van de aannemer (Strukton Civiel West) om vragen te beantwoorden voor omwonenden.
Op de website: www.buitengewoon.zaanstad.nl onder het kopje 'projecten' is meer informatie te vinden over de werkzaamheden. Er is een Instagram-account. Deze is op te zoeken via de zoekterm:'buitengewoondebinding'. De FB-pagina over de busbrug staat onder de naam: 'buitengewoon De Binding'. Buitengewoon gaat over de buitenruimte van Zaanstad. Welke projecten lopen er bij de gemeente aan projecten en wat kan een bewoner zelf doen in de buitenruimte.

Seizoen opent met Slag om de Zaan

Sloepen aan de start bij de Verkadefabriek in Zaandam. (Foto: Menno de Haas/EyepaddysPictures)

ZAANDAM - Slag om de Zaan wordt zaterdag 20 april gehouden. Dit jaar doen meer dan negentig sloepen uit het hele land mee en gaan de strijd met elkaar aan over het 16 kilometer lange parcours dat langs de Zaanoevers voert. Het is tevens de opening van het Zaanse evenementenseizoen. Kijk voor volledige programma op www.zaanslag.

Startschot evenementenseizoen

Het middelpunt van de wedstrijd is dit jaar de voormalige Chocoladefabriek van Verkade aan de Westzijde in Zaandam. Daar vindt de start plaats en daar wordt ook gefinisht. Daar vinden ook de andere activiteiten plaats. De voormalige chocoladefabriek van Verkade ligt aan de Westzijde in Zaandam tussen de fabrieken van Verkade en de Zaan in. Wie op internet zoekt op Chocoladefabriek Zaandam of Zaanse Chocoladefabriek krijgt een mooi beeld van het complex waar wij op 20 april gebruik van mogen maken. Adres start: Koekfabriek, Westzijde 188.

Tureluur ontdekken tijdens vaarexcursie (Foto: Larry Kef)

Weidevogels spotten

REGIO - In het vroege voorjaar keren de weidevogels terug naar het Wormer- en Jisperveld. Op een mooie lentedag kan de lucht vol zijn met opgewonden vogelgeluiden. De excursie weidevogels spotten is een algemene vogelexcursie met een vogelgids die de deelnemers helpt bij het waarnemen en herkennen van voorjaarsvogels. Deze vaarexcursie door het Wormer- en Jisperveld start zondag 14 april, 13.30 uur.

Reserveren bij bezoekerscentrum De Poelboerderij via 075-6219100 of per e-mail bezoekerscentrum@poelboerderij.nl onder vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer. Kosten mét consumptie na afloop 12 euro, kinderen 3 euro. Leden Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Vogelbeschermingswacht Zaanstreek en Vrienden van bezoekerscentrum De Poelboerderij 10 euro.

Meer info: www.bezoekerscentrumpoelboerderij.nl. Afvaart Bezoekerscentrum Poelboerderij, Veerdijk 106, Wormer.

Lintje voor Jan

KROMMENIE - Geen grap, maar 1 april 1979 werd Jan van der Blom lid van de vrijwillige brandweer. Bij zijn afscheid als postcoördinator, veertig jaar later, wachtte hem zaterdag 6 april een verrassing: een Koninklijke Onderscheiding voor zijn jarenlange inzet. Van der Blom werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van der Blom (58) bekleedde verschillende functies binnen de brandweer. Hij was onder meer hoofdbrandmeester en officier van dienst. In 2014 werd hij postcoördinator in Krommenie. Dankzij zijn inbreng is Krommenie weer een krachtige post geworden. Ook was hij actief binnen de Hervormde Gemeente en de EHBO Vereniging. Zijn afscheid betekent niet zijn vertrek bij de brandweer.

Indianen en totempalen

Schilderij van Henk van der Bergh (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Zorginstelling Pennemes biedt vrijdag 12 april de 'daktiviteit' Indianenverhalen en Totempalen.

Henk van der Bergh is binnen het Pennemes bekend als de 'kippenboer' van de daktuin. Hij maakt schilderijen, te bewonderen op de begane grond, waarin zijn kennis en liefde voor native americans tot uitdrukking komt. Vrijdag vertelt Henk het één en ander over deze volkeren en hun gewoonten in zijn favoriete '.Indianenverhaal..

Tijdens de daktiviteit worden de handen uit de mouwen gestoken om kleine totempalen te maken. Mogelijk wordt er gezamenlijk ook gewerkt aan één grotere.

's Morgens is er van 10.30 tot 11.30 bij mooi weer ook bakkie op het dakkie. Voor wie gezellig een kopje koffie wil komen drinken.

Locatie: Daktuin Pennemes, Pennemes 7, van 13.30 tot 15.00 uur. Info: 06-47635401 en passander@gmail.com.

Verjaardagsconcert Melissa Venema

Melissa Venema viert haar verjaardag met een optreden. (Foto: aangeleverd)

WESTZAAN - Melissa Venema geeft zaterdagavond 18 mei een bijzonder concert in de Grote Kerk van Westzaan. De trompettiste viert dan haar verjaardag. Het inmiddels een traditie geworden dat Melissa haar verjaardag met een optreden viert waarbij ze bijzondere gasten vraagt om mee te werken. Het concert is bedoeld voor vrienden en fans uit de Zaanstreek, maar ook voor de rest van Nederland.

Melissa is vrijdag 12 april jarig. Dit jaar is zij niet thuis, maar in Mexico, waar zij op het Ricardo Castro-festival vele optredens heeft. Daarom is haar verjaardagsconcert naar zaterdagavond 18 mei verplaatst. Voor dit jaar heeft zij het gospelkoor Rejoice, dat onder leiding van Remco Hakkert uit Utrecht staat, uitgenodigd. Remco is een goede bekende bij de EO. Rejoice gaat deze avond een sfeermakend repertoire brengen. Daarnaast heeft Melissa de bariton Marco Bakker gevraagd om op te treden.

Samen brengen ze met duetten van zang en trompet nummers van onder anderen Andrea Boccelli, Morricone en vele bekende liederen. What a wonderful world en My Way, Stay with me till the morning staan op het
programma. Marco zingt die avond eveneens solonummers. Melissa speelt die avond ook met begeleiding van Dub de Vries haar favoriete solonummers, zoals Don 't cry for me Argentina, Danny Boy en Abide with Me.

Melissa en haar beste leerling, Julian Koenen (17 jaar), verzorgen de introductie van de avond met een verrassende intrada. Het begint om 19.00 uur met koffie, thee en een drankje met taart en hapjes. Dit is bij het entreegeld inbegrepen. Het concert start om 20.00. Na afloop is er nog een feestelijke afsluiting met een Meet and Greet met de musici, ook dit onder het genot van drankje en hapjes. Het concert is voor iedereen toegankelijk. Parkeren is mogelijk in de woonwijk bij de kerk. De Grote Kerk van Westzaan bevindt zich op Kerkbuurt 37 in Westzaan. Tickets zijn voor 17,50 euro te verkrijgen via www.eventbrite.nl (zoekterm: Melissa Venema), via info@meilissavenema.nl, tel.: 06-83211071 of Cigo Behouden Haven 11 in Zaandam. Aan de zaal kosten kaarten 20 euro. Het concert is voor iedereen toegankelijk.

Rommel-markt

WORMERVEER - Zaterdag 13 april vindt in de monumentale kerk aan het Noordeinde in Wormerveer een rommelmarkt plaats.

De verkoop in en rond het uit 1638 daterende gebouw is bedoeld voor het in standhouden van het interieur en het Knipscheer-orgel uit 1846. De rommelmarkt begint om 9.00 uur en duurt tot 13.00 uur. De kerk is aan Noordeinde 21 in Wormerveer,

Schulden voorkomen

ZAANDAM - Mensen die niet meer uitkomen met hun geld en bij wie schuld dreigt, kunnen voorkomen dat dit erger wordt. Daarvoor kunnen ze hulp vragen. In wijkcentrum Dirk Prins is, volgens de organisatie, een deskundige en betrouwbare vrijwilliger ter beschikking om samen de geldzaken weer onder controle te krijgen. Dat kan rust geven en bovendien is de hulp gratis. Elke dinsdagavond vanaf 14 april kunnen mensen van 19.00 tot 20.00 uur terecht. Ze dienen zich wel even van tevoren aan te melden via 075-6310707. Voor meer informatie kunnen belangstellenden ook e-mailen naar info@dirkprins.nl. Wijkcentrum Dirk Prins is tet vinden aan A.G. Verbeekstraat 35 in Zaandam.

Concert Milstein Duo

Milstein Duo. (Foto: Marco Borggreve)

JISP - Voor het laatste concert van het seizoen heeft de stichting Concerten bij Kaarslicht gekozen voor het Milstein Duo. Zij zijn heel vereerd met het bezoek van deze twee volgens de stichting uiterst getalenteerde zussen. Het optreden vindt plaats in de Jisperkerk in Jisp.

De zussen Milstein trekken met hun spel veel aandacht in binnen- en buitenland en komen uit een zeer muzikaal gezin. Al van jongs af aan staan de viool en piano centraal in hun leven. Ook hun beide ouders zijn musici. Moeder is altviolist in de opera van Lyon en vader is pianist. Maria (viool) en Nathalia (piano) brachten in 2017 samen hun eerste cd uit, getiteld 'La Sonate de Vinteuil. De opname ontving overal vijfsterrenrecencies. Als duo spelen zij in zalen door heel Europa, waaronder het Concertgebouw.

Nederlandse Muziekprijs

In januari 2018 ontving Maria Milstein de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten aan jonge musici wordt toegekend. Uit het juryrapport van de adviescommissie Nederlandse Muziekprijs: "Het spel van Maria is gezegend met een zeer eigen intens en lyrisch karakter. Onder haar handen krijgt de viool als het ware een menselijke stem. Ze spreekt via haar instrument in een taal met een breed scala aan uitdrukkingsmogelijkheden, variërend van fluisterende intimiteit tot dynamisch temperament. Elke compositie vertelt door haar spel een eigen en specifiek verhaal."

De Volkskrant

In een interview met De Volkskrant zegt Maria de balans te willen bewaren tussen kamermuziek en soloconcerten en dat ze les wil blijven geven. Een carrière hebben waarin ze tachtig keer per jaar met een orkest optreedt, is niet haar ambitie. De keuze van het duo om in Jisp op te treden, bevestigt deze liefde voor de kamermuziek.

Meer informatie

De kaarten kosten 18 euro per concert en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl of aan de deur te koop. Voor wie benieuwd is hoe het Milstein Duo klinkt, zijn op de website www.concertjisp.nl video's van het duo te vinden. De deuren van de Jisperkerk openen om 19.30 uur en het concert begint om 20.15 uur. Consumpties zijn inbegrepen.

De kerk is te vinden aan Dorpsstraat 46 in Jisp. Meer informatie is op te vragen via de website www.concertjisp.nl en de Facebook-pagina @concertjisp.

Literaire salon rond Simon en Herman Gorter

De Gorters. (Foto: It Happened One Night Theaterproducties)

ZAANDAM - De laatste literaire salon 'Mens durf te lezen' van het seizoen is zondagmiddag 14 april te zien in het Zaantheater, Zaandam. Centraal staat de bijzondere band tussen de bekende dichter Herman en zijn vader Simon Gorter. Vader Gorter was doopsgezind predikant en woonde met zijn gezin zeven jaar in Wormerveer.

Herman Gorter werd 26 november 1864 geboren aan de Zaanweg 36 in Wormerveer. Op de gevel van zijn geboortehuis is nog altijd een plaquette te zien met de tekst: 'Minnaar van het schone en edele in natuur en mensheid, dichter en socialist.' Niet alleen dit Herman Gorterhuis herinnert Zaanstad aan zijn beroemde inwoner. Dit geldt ook voor de Herman Gorterschool, in Wormerveer de basisschool De Mei, een Herman Gorterweg- én straat, waar dichtregels uit een van zijn bekendste liefdesgedichten de flats sieren.

Gorter zelf was echter niet zo dol op zijn geboortestreek. Volgens Gorters biograaf vanwege de pijnlijke herinneringen aan de slechte gezondheidstoestand van zijn vader. Volgens zoon Herman kwam dat door de vochtige kou van de brede Zaanstroom. Weinig verbinding dus tussen Herman Gorter en de Zaanstreek, zo lijkt het. Maar klopt dat wel? Deze salon gaat op zoek naar het antwoord. Presentator Hans Kuyper spreekt met schrijver/journalist Eduard Visser (Wormerveer, 1942), auteur van 'God, het woord en de tering: Leven en werk van Simon Gorter' uit 2017 en met Bouwe Postmus, die alles weet van de Zaanse doopsgezinde gemeenten.

Muzikaal valt er deze middag ook weer veel te beleven: Cindy Bell en William Spaaij zingen liedjes uit het Nederlands kleinkunst- en musicalrepertoire. De Zaanse Inge Reijn begeleidt hen aan de piano. Pianist Marcel Worms neemt bezoekers mee naar de muzikale wereld van de tachtigers. Er is aandacht voor de Nederlandse componist Alphons Diepenbrock, met wie Gorter bevriend was. Rick Dros leest een aantal fragmenten uit werk van vader en zoon Gorter voor.

Mens durf te lezen! is toegankelijk voor iedereen en is een literaire middag met de Zaanstreek als stralend middelpunt. Bezoekers kunnen komen genieten van het hele pakket: onder het genot van een drankje luisteren en kijken naar interviews, livemuziek en andere optredens.

Mens durf te lezen begint om 16.00 uur. Kaarten (vanaf 7,78 plus 3,60 euro voor pauzedrankje en garderobe) zijn te bestellen via www.zaantheater.nl of via 075-6555333. De kaartverkoopbalie is van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend.

Jeugdvoorstellingen in Krommeniedijk

De boeken 'Het leven van een loser' en 'Het dagboek van een muts' zijn het uitgangspunt geweest van de tweede groep. (Foto: Dorpshuis De Horn)

KROMMENIEDIJK - Drie groepen van het jeugdtoneel ToNel spelen donderdag 18 april hun voorstelling in dorpshuis De Horn, Krommeniedijk.

De eerste groep heeft het boek 'De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen' als inspiratiebron gebruikt. Andy en Terry wonen in die boom. Op elke verdieping is een bizarre attractie. Ook wonen er hele bijzondere mensen en dieren in de boomhut. In de voorstelling beleven Andy en Terry voldoende avonturen om er een nieuw boek mee te vullen.

Boeken uitgangspunt

De boeken 'Het leven van een loser' en 'Het dagboek van een muts' zijn het uitgangspunt geweest van de tweede groep. Taferelen uit deze boeken zijn op het toneel terug te vinden, maar de kinderen gaan ook hun eigen verhaal spelen. Verschillende vragen spelen daarbij een rol. Wat is een loser? Wie is een loser? Wat is een muts? Wie is een muts?

Met de derde groep ziet het publiek een week uit het leven van pubers die naar school gaan. Wat doen pubers op het schoolplein? Hoe is de verhouding onderling? Welke grappen maken ze? Wie is de populairste?

Meer informatie

De voorstelling begint om 19.00 uur. De entree is 50 eurocent voor kinderen en 1 euro voor volwassenen. Dorpshuis De Horn bevindt zich op Krommeniedijk 131 in Krommeniedijk.

Buurtinloop

(Foto: Sociaal Wijkteam West Oude Haven)

ZAANDAM - Sociaal Wijkteam West Oude Haven is onlangs, in samenwerking met de Lichtplaats, een nieuwe buurtinloop gestart. Elke donderdag kunnen buurtbewoners van 9.30 tot 12.00 uur een gratis kopje koffie drinken bij de koffietafel van de Lichtplaats. Deze is gevestigd aan de Provincialeweg 302 in Zaandam. Het Sociaal Wijkteam West Oude Haven biedt op deze manier gelegenheid tot ontmoeting voor de buurtbewoners en schuift zelf ook aan. Zo kunnen de bewoners eventuele vragen en mogelijkheden van de wijk bespreken. Een gezellig koffie uurtje staat echter voorop.

Schrijf kinderverhaal

Oma leest voor uit eigen werk. (Foto: Helena Jansz)

ZAANDAM - Zou je graag eens een verhaal voor je kind, kleinkind, een neefje of nichtje, een buurkind of zomaar willen schrijven? Kom dan 24 april van 10.00 tot 12.00 uur naar het FluXus Schrijfcafe. Via eenvoudige stappen leidt docent Helena Jansz iedereen naar een zelfgeschreven kinderverhaal. Locatie: Klaas Katerstraat 7b, Zaandam. De kosten zijn: 12,50 inclusief koffie en thee, neem pen en papier mee. Inschrijven en info via: helenajansz@gmail.com

De Bonte Belevenis viert vijf jarig jubileum: kom je ook? Toegang is gratis!

Tijdens het feest worden presentaties gegeven met pony's. (Foto: De Bonte Belevenis)

ASSENDELFT - De Bonte Belevenis opende lente 2014 haar deuren. Waar ze ooit begonnen met een pony en twee varkens behoren ze nu tot één van de populairste kinderboerderijen van Nederland. Eigenaar Marieke Demmers: "We konden ons geluk niet op bij het winnen van de Rabobank Elevator prijs in 2016, want daarmee konden we uitbreiden met een speelweide. Geregeld vieren kinderen hier nu hun kinderfeestje en leren ze spelenderwijs over de wereld van dieren. We zijn daarnaast ook een educatieve leerwerkplek voor mensen met een beperking: o.a. voor jongeren van Dynamica." Zondag 14 april is het vanaf 13.00 uur groot feest voor bezoekers, kom je ook een toast uitbrengen?

Ondanks dat ze nog steeds in onzekerheid leven wat betreft een vergunning. "We geven de hoop niet op", egt Marieke. "we geloven in ons concept: een zelfredzame kinderboerderij die voor iedereen een fijne plek is. Wij zien de toekomst zonnig tegemoet en kijken eerder uit naar een uitbreiding. Dit alles willen we graag met groot en klein vieren aankomende zondag. De kinderen kunnen hoefijzers schilderen, klauteren in de speeltuin, springen op het springkussen, knuffelen met alle dieren en ponyrijden door het Avonturenpark. Voor de mama's, papa's, opa's en oma's zijn er diverse kraampjes te bekijken en buiten zorgen Ray van de Keuken In en Foodtruck Skranze voor lekkere hapjes. De Tijdgeest Assendelft, Horend Goed en meerdere ondernemers uit de Zaanstreek zijn deze middag aanwezig. Vanaf 13.00 uur zijn er diverse presentaties. Manege De Delft komt met Friese paarden en de meiden van 'de Bonte' laten hun vrijheidsdressuur zien.

11 / 20

Stef Willem Krommendijk (28/3)

Zaans Stadsblad verwelkomt alle Zaanse baby's en wenst hun ouders veel liefde en geluk toe!

Stuur een foto uw kindje naar redactiezaan@rodi.nl en maak kans op publicatie met foto!

25 maart: Kyra Papaioannou, Angelo Saad, Finnley Geijssens, Alper Çelebi, Jordan Kok.

Lindsey van den Broek (27/3)
Meharleen Kaur Jammu Singh (30/3)
Jolene Marga Reinira Bouw (2/4). (Foto: aangeleverd)
Emma Becker (2/4). (Foto: aangeleverd)

27 maart: Lindsey van den Broek (foto), Emely Bottelier, Nusaybah El Ghouch, Royce-Miguel Nicolas Zeljko Commandeur.

28 maart: Stef Willem Krommendijk (foto),Izzy Romée Fronik, Maite Sophie van Roon, Khadija MejdoubiEmirhan Ustalar. Diederick Johannes van der Male, Redouane Belaid Yousri Geers

29 maart: Stanikzai Babar. 30 maart: Meharleen Kaur Jammu Singh (foto), Jill Boon.

2 april: Jolene Marga Reinira Bouw (foto), Emma Becker (foto).

Optreden Joke Oud

ASSENDELFT - Bij het Katholiek Vrouwengilde in het Wapen van Assendelft aan Dorpsstraat 533 komt dinsdag 16 april om 14.00 uur Joke Oud optreden. Ze neemt bezoekers mee in de wereld van diverse muziekstijlen: van opera tot Amsterdamse folklore. Dit wordt afgewisseld met korte, luchtige stukjes, gedichten, verhaaltjes met een knipoog, soms in het West-Fries. Joke is geboren in Spierdijk en had negen broers en zussen. Het was een warm nest en daarom vertelt ze graag over haar kindertijd. Voor deze middag zijn de gasten van de Zonnebloem uitgenodigd en niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen 5 euro. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Lana en Dumbo zoeken een baasje

Lana. (Foto: Baasjegezocht)

REGIO - "Koop geen hond bij de broodfok, maar adopteer een hond." Bij Baasjegezocht kunnen mensen terecht die op zoek zijn naar een leuke viervoeter. Bijvoorbeeld voor Lana en Dumbo, die een lief baasje nodig hebben.

Lana is een speelse knuffel die niet graag alleen thuis wil zijn. Ze is een middelmaat teefje van 50 centimeter en een jaar oud. Dumbo is een kortpotig mixje van tien maanden oud en geboren met een blind oog. Dumbo is een lief schatje.

Dumbo. (Foto: Baasjegezocht)

Meer informatie

Er zijn er zoveel die naar een liefdevolle baas op zoek zijn. Aan het adopteren zijn wel kosten verbonden, want de honden zijn geënt, ontwormd, gesteriliseerd of gecastreerd, hebben hun paspoort, etcetera. Baasjegezocht werkt zonder winstoogmerk. Meer informatie is te verkrijgen via opvanghonden@live.nl en baasjegezocht.blogspot.com.

Muzikale middag

Gezellige sferen bij Gouwe Ouwe vorig jaar. (Foto: Buurtcentrum De Bovenkruier)

ZAANDAM - In Buurtcentrum De Bovenkruier is vrijdagmiddag 19 april de muzikale middag 'Gouwe Ouwe'.

Vanaf 14.00 uur speelt huisband De Tijdmachinisten liedjes van Cliff Richard tot Elvis en Wim Sonneveld. Dit in het decor van een kroeg van vroeger, met traditionele kleedjes op tafel. Het publiek mag meezingen en een dansje wagen kan ook. De ervaring is volgens het buurtcentrum dat iedereen tegen 16.00 uur in opperbeste stemming weer naar huis gaat. De toegangskaarten kosten 5 euro. Deze prijs is inclusief een consumptie en een hapje. Kaarten zijn te koop in het buurtcentrum aan Drielse Wetering 49 in Zaandam.

Veiligheidscijfers Zaanstad 2018

ZAANSTAD - Het college informeert de raad over de Veiligheidscijfers 2018, zoals de politie die bijhoudt in factsheets. De cijfers vormen de basis voor de AD Misdaadmeter. In 2018 daalde Zaanstad van plaats 58 naar plaats 62. Zaanstad is daarmee volgens de Misdaadmeter iets veiliger geworden.

De cijfers laten een aantal opvallende dalers en stijgers zien:Inbraken uit woningen is in 2018 met 21% gedaald t.o.v. 2017 (van 439 naar 345). Het aantal overvallen is in 2018 gestegen met 58% ten opzichte van 2017 (van 12 naar 19). Het aantal misdrijven onder invloed is toegenomen in 2018 met 47% ten opzichte van 2017 (van 190 naar 330). Dit is het gevolg van de vele controles door de politie. Het aantal inbraken uit auto is in 2018 met 32% gedaald ten opzichte van 2017 (van 461 naar 312).