Bergens Nieuwsblad

17 april 2019

Bergens Nieuwsblad 17 april 2019


Van 'Rust Wat' tot 'Extase'

Kees Baard, Café Oldenburg 1942. Pastelkrijt. (Foto: Collectie Museum Kranenburgh)

BERGEN - Historisch Museum Het Sterkenhuis viert dit jaar de Bergens horeca. In een dorp waar kunst, natuur en vertier zo mooi samenkomen zijn cafés, restaurants en hotels pleisterplaatsen met een levendige geschiedenis die zich graag laat vertellen.

Geschiedenis van Bergense horeca in Het Sterkenhuis

Café Restaurant De Rustende Jager (Foto: aangeleverd)

Dit doet Het Sterkenhuis aan de Oude Prinsweg 21 aan de hand van historisch fotomateriaal en tal van documenten en voorwerpen. De opening is zondag 28 april om 16.00 uur in Museum Kranenburgh aan de Hoflaan 26 en wordt verricht door Ad Besseling, mede-eigenaar van het befaamde café-restaurant 'Het Huis met de Pilaren' in Bergen. 'Van Rust Wat tot Extase' is te zien van 1 mei tot en met 26 oktober.

Dorstigen en dagjesmensen

De seizoenstentoonstelling vertelt de levendige geschiedenis van de horeca in Bergen. Net als elk dorp had Bergen al vroeg een of twee herbergen waar bewoners en bezoekers terecht konden om hun dorst te lessen of te overnachten. Met de komst van de spoorverbinding in 1905 en de aanleg van de Zeeweg naar het nieuw te stichten Bergen aan Zee (1905-1906) was de weg letterlijk geëffend voor toeristen om hun vakantie hier te vieren.

Pleisterplaats

'Van Rust Wat tot Extase' gaat terug naar de periode rond 1900 toen kunstenaars als Dirk Filarski, Arnout Colnot en Leo Gestel zich vestigden in Bergen en zorgden voor het nodige leven in de brouwerij. 'De Rustende Jager' werd door zijn toneel- en bioscoopzaal het podium voor het culturele leven in het dorp. Café 'Rust Wat' werd in 1913 gebouwd als pleisterplaats aan de Bergerweg. Het onderging in de loop van de tijd tal van gedaantewisselingen, met als hoogtepunt de jaren zestig en zeventig waarin het als nachtclub dienst deed met de tot de verbeelding sprekende naam 'Extase'.

'Plekken van plezier'

Zaterdag 14 en zondag 15 september vinden in Het Sterkenhuis activiteiten plaats rond Open Monumentendag, dat dit jaar als thema heeft 'Plekken van plezier'. Houd deze krant in de gaten voor meer informatie. Meer info op museumhetsterkenhuis.nl.

Oud papier

BERGEN – De papiercontainer van gymvereniging Be Quick staat zaterdag 20 april bij Wasserij Dubbel Blank aan de Lijtweg. Tussen 09.00 en 12.00 uur wordt papier en karton aangenomen. De container staat er elke veertien dagen, in de week waarin de grijze rolemmer geleegd wordt.

Europa

BERGEN - Kiesgerechtigden mogen donderdag hun stem uitbrengen op de 29 leden uit Nederland die verkiesbaar zijn voor het Europees Parlement. Alvast inlezen kan op www.europarl.europa.eu.

Toch Lidl-supermarkt op Bergens Plein

Boekpresentatie rond controversiële dichter Lucebert

Jongerenrechtbank van start bij BSG

Koningsdag: Lees de speciale Oranjebijlage

Asperges centraal bij Honky Tonk

Asperges staan centraal deze maand bij Honky Tonk. (Foto: Archief)

SCHOORL - De asperges zijn dit jaar vroeg gearriveerd in Honky Tonk, maar de AA kwaliteit is om te smullen.

Nick, de chefkok van Honky Tonk, heeft ze zelf zorgvuldig geschild en kookt ze vervolgens op zijn geheel eigen wijze. Een verse aspergesoep wordt gevolgd door twee verschillende bereidingen: de ene traditioneel met beenham, gekookte aardappeltjes en boterjus, de andere met een moot gegrilde zalm en basilicumsaus.

Maandmenu

De maand april is de laatste maand vóór het seizoen, waarbij men nog kan genieten van het viergangen-maandmenu. Wat voor lekkers er allemaal op de kaart staat, is te vinden op www.honkytonk.nl. Ook kan deze maand genoten worden van de dagdeals, zie daarvoor advertentie elders in deze krant.

Paasetagère

Voor de paasdagen heeft Honky Tonk beide dagen nog enkele plekken voor de lunch of geniet met de feestdagen van de speciale paasetagères en 's avonds van het diner à la carte, de uitgebreide menukaart en uiteraard de asperges.

Bellen om te reserveren is altijd beter. Tot binnenkort. Honky Tonk is te vinden aan de Duinvoetweg 11 in Schoorl. Telefoon 072-5091320. Kijk ook eens op www.honkytonk.nl.

Cantando in Coro drukbezocht

Het was genieten zondag tijdens Cantando in Coro. (Foto: Rob Duin)

SCHOORL - Onder de titel: Cantando in Coro brachten drie koren uit onze regio: Het Langedijker Koor, Adem-Noot uit Oudorp en het Schoorls gemengd mannenkoor een uniek gezamenlijk concert. In een nagenoeg uitverkochte Blinkerd zongen de drie koren zondag de sterren van de hemel onder leiding van hun dirigent Giancarlo Romita.

Giancarlo begeleidt deze drie koren wekelijks al jarenlang om hun hobby 'zingen met elkaar' te kunnen oefenen en waar nodig te presenteren. De klasse van de dirigent straalt uit in de zang en liederen die werden gebracht. Om goed op elkaar ingespeeld te zijn was er onder leiding van giancarlo de laatste weken flink geoefend . Met de voltallige koren werd daags voor het concert een generale repetitie gehouden in de Blinkerd, zodat men prima voorbereid was op het concert. Rond 200 koorleden zongen samen de mooiste liedjes uit hun repertoire, zoals: 'Zomaar een dag in Amsterdam, 'Somewhere between', het altijd mooie 'Rood zijn de rozen' en een impressie uit Anatevka "dagen , nachten',en nog vele andere prachtige liederen.

Solisten

De koorzang werd onderbroken door het optreden van enkele solisten: Leo Koorstra zong het heel oude Amsterdamse lied 'De dievenwagen', dirigent Giancarlo zong het mooie Italiaanse lied 'Amore, Amore', Anja Leek zong ingetogen het mooie en zeer gevoelige lied 'Amsterdam huilt' en Giancarlo zong met Henk van de Park het duet 'Perdere l'amore', aangevuld door Henk met de vertaling 'Als je alles weet'. Licht en geluid werden op uitstekende wijze verzorgd door de heren Henk de Haan en Theo de Jong. Zowel toeschouwers als koorleden hebben een unieke en prachtige middag beleeft in de blinkerd. Het zal niet elk jaar gebeuren, maar om de paar jaar zeker voor herhaling vatbaar!

Pakketjes

REGIO - Met Pasen worden ruim 17.000 pakketjes verspreid onder ouderen. Vrijwilligers van de Zonnebloem brengen de paasattentie thuis bij zelfstandig wonende ouderen. Basisschoolleerlingen delen pakketjes uit aan bewoners van nabijgelegen verzorgingscentra en aan ouderen in hun privé-omgeving. In Bergen hebben leerlingen van de Van Reenenschool dinsdag 16 april bewoners van woonzorgcentrum De Nieuwe Marke verblijd. Alle gasten van de Zonnebloem Bergen ontvangen ook een pakketje van de Riki Stichting, die zich inzet voor het welzijn van ouderen.

Toch Lidl-super op Plein

Waar doen Bergenaren straks hun boodschappen? (Foto: AdobeStock)

BERGEN - Er komt toch een tweede supermarkt aan het Plein in het centrum van Bergen. Supermarkt Deen heeft er al een vestiging en nu bevestigt de Lidl dat zij er ook een filiaal zullen openen.

De komst van Lidl ligt gevoelig, want ook Aldi wil zich aan het Plein vestigen. Centrumbewoners maakten daar eerder al bezwaar tegen. "Wij gaan ons inderdaad vestigen in Bergen. De datum van opening van de vestiging weten we op dit moment nog niet. Verder is het momenteel nog te vroeg om meer uit te wijden", laat een woordvoerder van Lidl weten. Ook bevestigt het bedrijf dat het om het voormalige pand van de ABN-AMRO gaat. De vestiging van nog een supermarkt aan het Plein, de entree van Bergen, is heikel te noemen. Toen de geruchten over de Duitse budgetsuper voor het eerst de ronde deden, reageerden Bergenaren negatief. Daarnaast was er al sprake van de komst van een tweede supermarkt aan het Plein: een Aldi. Die supermarkt maakt onderdeel uit van 'De 7 Dorpelingen', het plan waar de gemeenteraad voor gekozen heeft voor de ontwikkeling van het centrum van Bergen. Dit 'hete hangijzer' houdt de gemoederen flink bezig. Omwonenden vinden het bouwplan te massaal en zien ook de supermarkt niet zitten. Woensdag 10 april vernietigde de Raad van State het bestemmingsplan voor 'De 7 Dorpelingen'. Door dit besluit is het nog maar de vraag of een Aldi ooit naar het Plein zal verhuizen, en eventueel dus de derde supermarkt bij de entree van het dorp zal worden. De gemeente kan de komst van de Lidl-supermarkt niet bevestigen. "Er is nog geen officiële aanvraag ingediend. Daarom gaan we vooralsnog niet in op vragen hierover", meldt een woordvoerder. De vraag of het voormalige ABN AMRO-pand zich zonder bestemmingsplanwijziging leent als supermarktlocatie blijft vooralsnog onbeantwoord. Wordt vervolgd.

Bron: NH Nieuws, mediapartner van Rodi Media.

Pasen: het begin van opgewekt zijn

We treffen het! Pasen is een lentefeest en de temperaturen zitten mee. Met een beetje mazzel kan de Paasbrunch zelfs op het terras genoten worden.

Pasen heet een Christelijk feest te zijn, maar al ver voor de kerstening van ons land werd hier ook al een voorjaarsfeest gevierd ter ere van de lentegodin Ostara. Het Duitse woord voor Pasen herinnert daar nog aan: Ostern. Ostara stond symbool voor licht en nieuw leven en het jonge Germaanse Christendom sloot bij die traditie aan met het Paasverhaal. Dat sloeg destijds meteen aan, want de kerk had een sterk verhaal: een leeg graf en ontwaken uit het dodenrijk. Symbolen genoeg die het lentefeest nog meer inhoud gaven.

Ik heb een vriendin die met Pasen graag woonboulevards bezoekt. Het is als een hedendaagse bedevaart, waarbij zij inspiratie krijgt om haar bestaande woonomgeving een nieuwe glans te geven. Paaseitjes en vrolijk gekleurde linten completeren dit religieuze ritueel uit de hedendaagse cultuur. Voor mij zelf is Pasen niet compleet zonder een uitbundige kerkelijke viering. In de Ruïnekerk pakken we dan uit met veel muziek en de traditionele Paasmop als begin van de preek. Ik heb mijn feestelijk gekleurde veters inmiddels al in huis.

De Christelijke vorm van Pasen lijkt echter steeds minder begrepen te worden in onze tijd. Op zich jammer, want Pasen is meer dan de Mattheuspassion op Goede Vrijdag. Bij Pasen in de kerk gaat het niet alleen om de vernieuwing van wat buiten je is: jong groen, verse bloemen, nieuwe meubels. Pasen gaat ook over een vernieuwing je zelf. Het gaat om de innerlijke kracht die een mens doet opstaan uit dat wat je van het pure leven afhoudt: zorgen, verdriet, onzekerheid. Met Pasen komt in de kerk de mooiste variant van ons 'zelf' weer tot leven. Ten minste daar mikken we op.

Dit jaar lijkt alles als vanzelf te gaan met dit mooie lenteweer. Natuurlijk, ik maak mij ook wel zorgen over 'global warming' en de gevolgen daarvan. Toch ervaar ik het op microniveau soms als een klimaatverbetering. Hopelijk raakt iedereen daar komend weekend opgewekt van. Immers opgewekt worden, dat blijft de kern van Pasen.

Je moet me maar
vergeven, zei ze.

Hij was al druk bezig.

Th. Olthuis

Lopend stilstaan

SCHOORL - De zaterdag voor Pasen, 20 april, heet 'Stille Zaterdag'. Dit jaar wordt er opnieuw een wandeling gemaakt, afgewisseld met mooie teksten, door bos en duin langs goed begaanbare paden in Groet. Start is vanaf het kerkje in Groet om 19.30 uur. Om 20.30 uur is er een vesper met muziek van harpiste Klaartje Broers (harp) en organist Willem Leegwater, gedichten en gedachten. Na afloop is er koffie in de Witte Huisjes. Er zijn geen kosten aan verbonden. Kijk voor meer informatie op www.kerkschoorl.nl.

Pergolesi

Het Pergo Ensemble zingt in de Ruïnekerk. (Foto: Aangeleverd)

BERGEN - Ingrid Stijsiger en Liesbeth Brinkman zingen in de passietijd traditiegetrouw met het Pergo Ensemble het Stabat Mater van Pergolesi. Het Pergo Ensemble bestaat uit Gregor Overtoom en Renate Smit (viool), Jorien van Tuinen (altviool) en Irene van den Heuvel (cello). Het Stabat Mater is een middeleeuws-Latijns gedicht dat door de eeuwen heen door diverse componisten op muziek is gezet. De versie van Pergolesi (uit 1736) is zonder twijfel één van de bekendste. De compositie gaat over het verdriet van Maria als zij de kruisiging van haar zoon Jezus ziet. Vrijdag 19 april vanaf 16.00 uur in de Ruïnekerk, Raadhuisstraat 1 in Bergen. Vrij entree.

Paaseieren

Paaseieren zoeken in de Schoorlse duinen. (Foto: Aangeleverd)

SCHOORL – In Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer kunnen kinderen op eerste én tweede paasdag paaseieren zoeken.

Eerst kun je een paasmandje knutselen. Daarin kunnen de eieren verzameld worden. Daarna ga je met je ouders lekker naar buiten om te zoeken. Zijn er ook nog andere dieren actief met eieren in de Schoorlse Duinen? Ontdek het op de Buitendag(en)! Volg de vogelsporen langs de vogels en hun nesten. De speurtocht maakt jou een specialist als het gaat om nesten bouwen. Meedoen aan de activiteiten kan met een strippenkaart. Deze is voor € 5,- te downloaden op www.staatsbosbeheer.nl/buitendagschoorl (ook voor aanmelden voor de activiteit).

Poppentheater speelt ''Ontbijt op bed' in meivakantie

Fragment uit de voorstelling 'Ontbijt op bed'. (Foto: Aangeleverd)

BERGEN - Kom kijken naar 'Ontbijt op bed', de vrolijke nieuwe voorstelling voor het hele gezin (vanaf drie jaar) bij het poppentheater aan het Kapelweidtje 5 in Bergen.

De voorstelling wordt woensdag 24 april, zondag 28 april, woensdag 1 mei en zondag 5 mei opgevoerd om 15.00 uur (en bij voldoende belangstelling ook om 13.30 uur).

Het verhaal

In 'Ontbijt op bed' draait het om Johannes en Josefien, zij wonen samen in een gezellig huisje. Buurvrouw Grietje komt op bezoek, ze wil zo graag de zolderkamer opknappen. Zou Johannes haar daar bij willen helpen? Hij is tenslotte behanger van beroep. Grietje wil de kamer graag verhuren aan toeristen. Maar hoe gaat ze dat aanpakken? En wie is de eerste logeergast?

Meer weten of reserveren? Bel 072-5812030.

(Foto: NIKOLAJ MOELLER)

Bij Filmhuis Schoorl worden op vrijdag 12 april de volgende films vertoond.

Om 15.00 uur draait de film 'The Reader' (2008), een ontroerende, poëtische film van regisseur Stephen Daldry die laat zien dat het verschil tussen goede en slechte mensen nog niet zo eenvoudig is. De hoofdrollen worden vertolkt door Kate Winslet (die een Oscar won voor deze rol), Ralph Fiennes en David Kross.

(Foto: Melinda Sue Gordon)

Om 20.00 uur wordt de film 'Den Skyldige' (2018) vertoond, een Deense thriller van regisseur Gustav Moeller die anderhalf uur lang onder hoogspanning staat. In dit misdaaddrama spelen Jakob Cedergren en Jessica Dinnage de hoofdrollen.

Meer informatie? Reserveren? Kaarten à €10,- (€7,50 voor bezoekers onder de 18 jaar) kunnen besteld worden via www.filmhuisschoorl.nl of aan de kassa voorafgaand aan de voorstelling. De film wordt vertoond zonder pauze. Een toegangskaart geeft tevens recht op een consumptie na afloop van de filmvoorstelling. Filmhuis Schoorl is te vinden in De Blinkerd, Heereweg 150 in Schoorl.

Jongerenrechtbank op BSG

(Foto: Archiefbeeld)

BERGEN - Binnenkort start op de Berger Scholengemeenschap (BSG) een pilot met een jongerenrechtbank. Daarmee sluit Bergen aan bij het pilotproject Jongerenrechtbanken dat sinds 2014 op Amsterdamse VO-scholen draait. Burgemeester Hafkamp is enthousiast over het concept: "In een jongerenrechtbank krijgen jongeren de kans om zich te verantwoorden aan hun leeftijdgenoten, zonder dat er meteen een strafrechtelijke zaak komt. Zo leren ze samen conflicten oplossen en elkaar aanspreken." De gemeente Bergen financiert de pilot.

De Jongerenrechtbank wordt voor iedere zitting gevormd uit een groep van ongeveer vijftien scholieren. Na een speciaal ontwikkelde training van de Stichting Jongerenrechtbanken Nederland worden zij op de rechtbank beëdigd tot Jongerenrechter. In besloten zittingen behandelen zij zaken en conflicten die spelen op school, waarbij de jongeren bij toerbeurt de rol van advocaat, aanklager namens de school, rechter en eventueel bemiddelaar vervullen. De behandeling vindt daarbij plaats volgens 'herstelrechtelijke principes', waarbij het herstellen van schade ten opzichte van individu/slachtoffer en/of de (school) gemeenschap centraal staat. Op deze manier leren de scholieren hoe je op een constructieve manier conflicten bespreekt en samen oplost.

Escalatie voorkomen

Jongeren die zich voor het eerst schuldig maken aan overtredingen, krijgen bij de jongerenrechtbank de kans zich ten opzichte van de schoolgemeenschap te verantwoorden. Bij strafrechtelijke, zogenaamde 'HALT-waardige' gevallen wordt zo onnodige escalatie voorkomen, doordat (nog) geen aangifte wordt gedaan. De uitspraken van de Jongerenrechtbank zijn bindend, waarbij uitgangspunt is dat alle betrokkenen op basis van vrijwilligheid aan de behandeling van een zaak meewerken.

'Youth courts'

Het idee van een Jongerenrechtbank komt uit de Verenigde Staten, waar inmiddels zo'n 1.500 'youth courts' zijn, meestal verbonden aan lokale rechtbanken of buurthuizen. In Amsterdam werd vorig jaar een vierjarige pilot afgerond met als doel om te komen tot een in Nederland toepasbaar model Jongerenrechtbank. De gemeente Hollands Kroon ging in september 2018 van start met een Jongerenrechtbank op het Wiringherlant College. Zij wisselen hun ervaringen uit met het BSG.

Boekpresentatie Lucebert

Rond Luceberts sympathieën in oorlogstijd bestaat de nodige controverse. (Foto: Aangeleverd)

BERGEN - In de Eerste Bergensche Boekhandel wordt zaterdag 20 april om 16.00 uur een nieuw boek over Lucebert gelanceerd, getiteld 'Door de schaduwen bestormd'. Cobra-deskundige Willemijn Stokvis leidt de middag in.

Het boek bevat reflecties op de controverse rond de oorlogsjaren van Lucebert, met bijdragen van Elsbeth Etty, Piet Gerbrandy, Wim Hazeu, Huub Beurskens, Sander Bax en anderen. In 2018 publiceerde Wim Hazeu zijn biografie van Lucebert (1924-1994), waarin hij onthulde dat de dichter in zijn tienerjaren nazisympathieën koesterde. Lucebert bleek tijdens de Tweede Wereldoorlog antisemitische brieven te hebben geschreven, ondertekend met 'Heil Hitler'. Dat leidde tot een publieke oprisping.

Afrekening

In de publieke discussie bepleitten sommigen een morele afrekening met Lucebert. Zo zouden naar hem vernoemde straten en scholen een andere naam moeten krijgen. Anderen verdedigden hem juist met hand en tand als onveranderd Groot Dichter. 'Door de schaduwen bestormd' is een poging om met meer afstand naar deze kwestie te kijken. In brieven en essays reflecteren journalisten, hoogleraren, studenten, critici en experts op de controverse rond Luceberts oorlogsjaren. Hierbij komen zowel letterkundige als maatschappelijke vraagstukken aan bod. Tot slot geeft Wim Hazeu in een interview nieuwe informatie prijs over Luceberts naoorlogse jaren en reageert hij op de controverse die volgde op de publicatie van zijn biografie. Het boek, van Uitgeverij Oevers, is nu verkrijgbaar. ISBN 9789492068262.

IVN-wandeling langs hooglanders op de Westert en de Bleek

Schotse hooglanders in de duinen. (Foto: Greeth Heijne)

EGMOND-BINNEN – IVN-gidsen gaat woensdag 24 april van 19.00 tot 21.00 uur weer met belangstellenden zwerven door het PWN-duingebied.

De Bleek en de Westert behoren tot de oude duinen en zijn eeuwenlang door de mens in gebruik geweest. Voor landbouw, het weiden van vee, het bleken van linnen en voor de bollenteelt. Dat heeft geleid tot het kenmerkende open 'nollen' landschap.

Waardevolle restanten

Door juist beheer houdt PWN deze waardevolle restanten van de oude duinen in stand. De gidsen vertellen u van alles over de cultuurhistorie, landschap en beheer, flora en fauna. Er kunnen maximaal twaalf mensen mee, die zelf voor een duinkaart dienen te zorgen. Aanmelden is noodzakelijk via Cocky van Engen, bel 072-5334948. Er wordt een bijdrage gevraagd van 2,50 euro per persoon. Door de aanwezigheid van teken wordt dicht schoeisel en bedekkende kleding aanbevolen. Vertrek om 19.00 uur vanaf het parkeerterrein van PWN aan de Oude Schulpweg in Egmond-Binnen.

Oud papier Berdos

BERGEN - De papiercontainer van handbalvereniging Berdos staat zaterdag 20 april aan de Bergerweg (Koopman blauwe bak, naast het tankstation). Let op: het oud papier wordt vanwege Koningsdag een week eerder opgehaald dan normaal. Leden van de vereniging nemen oud papier en karton graag van de mensen aan, van 09.00 tot en met 12.00 uur. Doe de vereniging een plezier en breng uw oud papier! Kijk voor meer data op www.berdos.nl.

Op je paasbest dankzij Dresspoint

Geniet van de feestdagen in de nieuwste looks. (Foto: Publiciteitsfoto)

HEERHUGOWAARD - Lentekriebels, je kunt er maar beter last van hebben en met de paasdagen voor de deur gaat dat vast lukken.

Geniet extra van Pasen in de nieuwste looks van Dresspoint. De medewerkers inspireren hun klanten graag met een prachtige nieuwe voorjaarscollectie, laten hen stralen als de lentezon en zorgen ervoor dat iedereen lentekriebels krijgt.

Dresspoint richt zich op de trendy en modebewuste vrouw die het belangrijk vindt om er voor elke gelegenheid goed uit te zien - maar dan wel op haar eigen persoonlijke manier. De kracht van deze winkel zit 'm in een goed en eerlijk advies. Dresspoint verkoopt een mooie, maar betaalbare collectie kleding met een perfecte pasvorm. Ook kan men er terecht voor bijpassende trendy accessoires zoals schoenen, laarsjes, sandaaltjes en slippertjes van de merken Via Vai, Tamaris en natuurlijk ook voor riemen, tassen, sjaals. Echt de moeite waard om te zien! Dresspoint biedt een zeer compleet aanbod met bekende merken zoals Expresso, Tramontana, Maicazz Zizo, Juffrouw Jansen, Rosner en Mac en nu ook jeans van Maryley en Please. Omdat er steeds nieuwe collecties binnenkomen is het slim om regelmatig even binnen te lopen. De koffie staat altijd klaar.

Wees welkom

Nieuwsgierig geworden? Wees welkom bij Dresspoint in Centrumwaard (schuin tegenover Kruidvat) in Heerhugowaard. Gratis parkeren voor de deur. Dresspoint is zes dagen per week open: maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 17.30 en zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur. Kijk ook eens op www.dresspoint.nl en de Facebook- en Instagrampagina voor het laatste nieuws.

(G)oude momenten herbeleven

Samen een frisse neus halen met de bewoners van De Marke. (Foto: VINCENT DE VRIES)

BERGEN - Vijftig procent van de ouderen is eenzaam, een schrikbarend hoog aantal nog altijd. Stichting Gouden Dagen brengt hier verandering in.

Ruim een miljoen ouderen in Nederland komen zelden nog buiten en voelen zich regelmatig eenzaam. Met de jaarlijkse Kom mee naar Buiten-dagen, wil stichting Gouden Dagen dit veranderen.

Samen op stap

Want hoe simpel kan het zijn? Arm in arm of met de rolstoel een blokje om. Of juist naar die plek die mooie herinneringen oproept. Ook in Bergen zijn de Gouden dagen gevierd, waar vrijwilligers op stap gingen met bewoners van zorgcentrum De Marke. Na een heerlijke wandeling werd even gezellig nagepraat met een kopje koffie.

Bergen bruist op Koningsdag op 27 april vanaf 09.00 tot 19.00 uur

Jelle J. de Boer, Voorzitter Oranjevereniging Bergen, wenst u een geweldige Koningsdag! (Foto: Vincent de Vries)

Bergen bruist op Koningsdag!

BERGEN - Het Oranjedorpsfeest staat weer voor de deur, nog een aantal weken en het is zo ver! Wij, van de Oranjevereniging Bergen, hebben de voorbereidingen reeds getroffen en deze staat zoals altijd als een huis! Ik ben blij met onze mensen die veel werk verzetten om dit feest voor iedereen te laten slagen, het is steeds weer een hele prestatie!

Iedereen die deze dag tot een succes maakt en zal maken alvast dank en in het bijzonder grote dank aan de vrijwilligers. Zij helpen bij de sociale media, de kinderspelen, het schminken van de kinderen, het broodjes smeren, de Oldtimerrit begeleiden, de brandweer, het is te veel om op te noemen.

Veel kinderen hebben schoolvakantie en het is een Nationale vrije dag op zaterdag dit jaar! Wat is er leuker dan om op deze dag door ons mooie dorp te lopen en samen een gezellige dag te hebben met familie en vrienden.

Ook dit jaar natuurlijk veel muziek op de vaste honken in de middag, kinderenspelen, kunstmarkt, Oldtimerrit, Bello het treintje, de zweefmolen en de rommelmarkt. Kijk voor muziektijden en optredens op onze site www.oranjeverenigingbergen.nl.

Zorg dat je lid bent van deze unieke vereniging als persoon, maar ook als bedrijf kun je bijdragen om deze dag tot een succes te maken. Ben je nog geen lid, dan kun je dat worden op de 27ste bij de Oranjekraam of het hele jaar door via onze site (geen automatische incasso).

Voor iedereen een prachtige Koningsdag en we zien jullie graag op 27 april!

drs. Jelle J. de Boer, Voorzitter Oranjevereniging Bergen

Oranje vlaggen

Bianca en Georgette hebben de vlaggen gemaakt die door Bergen heen hangen ter ere van Koningsdag. (Foto: aangeleverd)

De vlaggen van Koningsdag

De Oranje Vereniging Bergen heeft ons gevraagd om een stukje te schrijven, omdat wij dit jaar voor Koningsdag de oranje vlaggen die aan de kraampjes in de Stationsstraat hangen hebben gemaakt.

De opdracht kwam bij ons terecht, omdat iemand van de Oranje Vereniging aan het dineren was bij restaurant Onder de Linde en Bianca van Driest (eigenaresse van restaurant Onder de Linde) enthousiast vertelde over het 'Bohemian Party Flags' project waar zij met Georgette van Egmond mee bezig is. De dame in kwestie was zeer geïnteresseerd en Bianca liet de vlag zien, die toevallig in het oranje gemaakt was. De vlag werd gelijk voorgedragen aan het bestuur.

Sommige mensen moesten even wennen aan het feit dat het geen traditionele vlaggen waren, maar de meesten waren erg enthousiast en wij zijn daarom gelijk achter de naaimachine gaan zitten en om de 125 meter oranje vlaggen voor de Oranje Vereniging in elkaar te zetten. Wij gaan elk jaar naar de lappendag in Alkmaar en zo is het idee ontstaan om zelf leuke vlaggen te maken. Geen traditionele vlaggen, maar leuke feestelijke vlaggen in verschillende modellen; kort, lang, breed, smal, met lintjes en belletjes.

Daarnaast hebben wij ook stokken van bamboe met allerlei kleuren vlaggen eraan en zit je kleur er niet bij, wij maken ze ook op maat in de door u gewenste kleuren. Super leuk voor een tuinfeest, babyshower, sweet sixteen, bruiloft of andere speciale gelegenheden. Party Flags met een Bohemian tintje!

Wij zijn ontzettend enthousiast en wij krijgen er heel veel leuke reacties op. Heb jij ook interesse gekregen in deze vlaggen? Kom dan bij ons langs op Koningsdag, wij staan op het plein bij de groenteboer!

Bianca & Georgette

Juweeltjes uit het verleden

Rijdt uw juweeltje ook mee met de klassiekers? (Foto: aangeleverd)

Juweeltjes uit het verleden

Wat doet het Oranjefeest op 27 april zonder medewerking van al deze prachtige juweeltjes uit het verleden.

Wederom geven veel particulieren autobezitters hun medewerking om het geheel een feestelijk tintje te geven.

Mocht u geïnteresseerd zijn: er is nog plek. Vraag of u mee mag naar de dagopening in Bergen aan Zee.

Vlag hijsen

Vertrek uit het centrum van Bergen om plusminus 08.30 uur, om vervolgens om negen uur de vlag te hijsen en de dag te openen in Bergen aan Zee.

Oranjeborrel of kopje koffie

Even een gezellige oranjeborrel of een lekker kopje koffie in Hotel Meijer geven de dag wel een hele bijzonder opening, dat mag u niet missen.

Dagopening

Daarna gaat het geheel naar Bergen waar ze om plusminus 09.30 uur verwacht worden bij de Ruïnekerk, bij de dagopening in Bergen.

Gezellige rit

Na de vlootshow in Bergen verplaatst de stoet zich het voor een gezellige rit door de kuststreek.

Oranjevereniging Bergen grootste in de regio

De leden van De Kroonclub worden op Koningsdag flink in de watten gelegd. (Foto: Sandra de Groot)

Oranjevereniging Bergen grootste in de regio

De Oranjevereniging Bergen is opgericht in 1937 en verzorgt al 82 jaar de festiviteiten op Koningsdag. De Oranjevereniging bestaat al meer dan 80 jaar!

De vereniging telt zo'n 1200 leden en is daarmee de grootste Oranjevereniging in de regio Alkmaar. De bestuursleden en vrijwilligers zetten zich elk jaar weer in om van Koningsdag een dorpsfeest voor jong en oud te maken. De doelstelling van de Oranjevereniging blijft ongewijzigd: Het jaarlijks organiseren van een groot feest maar wel rekening houdend met de schaal van het dorp. Omdat zij graag een actieve vereniging willen blijven, is men altijd op zoek naar nieuwe leden en sponsors. Voor sponsors die graag hun steentje willen bijdragen is er 'De Kroonclub Van Oranje'. De leden van De Kroonclub worden op Koningsdag flink in de watten gelegd.

De leden van De Kroonclub worden op Koningsdag flink in de watten gelegd. (Foto: aangeleverd)

Lid worden? Kijk op www.oranjevereniging-bergen.nl.

Programma Koningsdag

Bergen aan Zee

8.30 uur: Start rondrit oldtimers ( vanaf Ruïnekerk) naar Bergen aan Zee

9.00 uur: Opening: vlag hijsen en koffie in Bergen aan Zee

Bergen

9.00 uur: jeugdrommelmarkt

10.00 uur: Officiële dagopening Ruïnekerk terrein m.m.v. o.a. Scouting, Bergens Harmonie, Trompetterkorps Alkmaar

10.00 - 13.00 uur: Kinderkermis en Kinderspelen Stationsstraat – Breelaan

10.00 - 13.00 uur: Met treintje Bello door Bergen

10.00 – 16.00 uur: Pannenkoeken bakken, broek hangen, diggelentent en kop jut, m.m.v. Scouting (Breelaan bij A.H.)

10.00 – 16.00 uur: Mini stoomtrein (Breelaan voor Deen) en draaimolen (Breelaan)

10.00 – 17.00 uur: Beeldende Kunstenaars markt (omgeving Ruïnekerk)

10.30 uur: Aubades Bergense harmonie bij de Bergense Verzorgingshuizen

11.00 – 14.00 uur: Met de ladderwagen mee m.m.v. de Bergense Brandweer (Plein)

11.00 - 16.00 uur: Straattheater op de Breelaan (Arena).

Tevens Forte Kinderopvang met leuke activiteiten en schminken

12.00 – 19.00 uur: Muziek op 3 podia: Bourbon Room, Julie's, Lamoraal, Fabels en Loetje

12.45 – 15.00 uur: Opstellen en bezichtiging Oldtimers naast en rond het Harmoniegebouw

13.00 – 17.00 uur: Go with the Flo activiteiten voor oudere jeugd bij het ABN Amro kantoor                                        

14.00 - 16.00 uur: Ruïnekerk/ Kerkstraat diverse activiteiten

13.30 – 17.00 uur: Simultaan schaken naast Nero (o.l.v. Tijmen Grondhout)

20.00 uur: Concert Bergense Harmonie (Ruïnekerk).

Rijd mee met het Bellotreintje

Aan het einde van het kinderkermisterrein bij Tally Ho staat het Bellotreintje van de Speeltuin de Batavier. (Foto: Sandra de Groot)

Rijd mee met Bello

BERGEN - Aan het einde van het kinderkermisterrein bij Tally Ho staat het Bellotreintje van de Speeltuin de Batavier.

Deze verzorgt een gratis rondgang om de Hertenkamp en de Kerkelaan waarop hij via de Prinsesselaan weer terugkeert op de tijdelijke opstapplek. Leuk voor jong en oud, je zal het toch allemaal beleven op zo'n dag! Hoort zegt het voort.

Tussen 10.00 en 13.00 uur staat zij voor jong en oud paraat.

Scouts

Pannekoeken gebakken door de scouting, op echt houtvuur, die zijn het allerlekkerst! (Foto: Sandra de Groot)

De Scouts van de Heerlijkheid

Al jaar en dag zijn de Scouts van de Heerlijkheid uit Bergen vaste medewerkers van de Koningsviering in Bergen. Wat doen ze zoal: op de avond voor Koningsdag bouwen, of liever gezegd pionieren, zij de vlaggenmast op het Ruïneterrein. Op Koningsdag zelf zijn ze aanwezig bij de dagopening en het vlaghijsen, daarna plaatsen de welpen en padvinders de meegenomen vlaggen in de rosetten her en der in het dorp.

Dan op naar het Scoutingspektakel in de doorbraak bij Albert Heijn, pannenkoeken bakken op echt houtvuur.

Pannekoeken gebakken op echt houtvuur, die zijn het allerlekkerst! (Foto: aangeleverd)

Manege Poelenburgh

Had u vroeger ook zo graag eens op de rug van zo'n edel dier gezeten en het is er niet van gekomen? (Foto: aangeleverd)

Manege Poelenburgh

Manege Poelenburgh zorgt op Koningsdag voor de kans van uw leven. Had u vroeger ook zo graag eens op de rug van zo'n edel dier gezeten en het is er niet van gekomen? De Oranjevereniging in samenwerking met Manege Poelenburgh stelt u in de gelegenheid om tegen een kleine vergoeding die droom waar te maken. In de Kerkstraat staan een paar raspaarden en pony's die u en uw kinderen of kleinkinderen het gevoel geven dat ze aankomende ruiters zijn.

Tijd (aanmelding en beleving) tussen 13.00 en 15.00 uur.

Poppenkast Pluim

Er zijn maar liefst drie voorstellingen. (Foto: Marianne Bosch)

Poppenkast Pluim

BERGEN - Poppenspeelster Annemieke Brouwers speelt poppenkast waar u maar vraagt.

Pluim poppenkast is leuk voor jong en oud. (Foto: Marianne Bosch)

Interactie met het publiek is een belangrijk element in haar poppenkast en maakt iedere voorstelling uniek. Annemieke Brouwers heeft de Jan Klaassen Academie in Amsterdam gevolgd om zich specifiek in het Jan Klaassen poppenspel te verdiepen. Jan Klaassen is immers de held in de poppenkast en wat zou het jammer zijn als deze traditionele figuur in de vergetelheid raakt.

Pulcinella is de voorloper van onze Jan Klaassen en dateert uit de 16e tot 18e eeuw (Italiaans volkstoneel). Hij is uitgewaaierd over de hele wereld met tal van namen waaronder dus in Nederland: Jan Klaassen! Deze eeuwenlange ontwikkeling heeft hem gemaakt tot wie hij nu is. Daarom: hooggeëerd publiek, uw aandacht voor Jan Klaassen en Katrijn die er óók in deze tijd nog moeten zijn. Leuk voor de jonkies maar ook opa en oma mogen aanschuiven. Lekker op een strobaaltje meegenieten in De Arena op de Breelaan. Houd de aanvangstijden goed in de gaten, er zijn maar liefst drie voorstellingen.

Brandweer

Wat is er mooier dan een ritje op de ladderwagen van de brandweer? (Foto: Sandra de Groot)

Meerijden op de ladderwagen

Wat is er nu mooier om als kind te beleven dat je mee mag rijden op de ladderwagen.

Het boezemde altijd enige angst in als je die gillende sirene hoort, 'brand!, maar toch niet bij ons gelukkig!

Cool dat je voor een moment brandblusser mag zijn, het zijn toch allemaal grote stoere mannen die ons uit de brand helpen.

Op Koningsdag even een klein rondje door het dorp, kijk eens papa en mama ik hoor er vandaag ook bij.

De sirene ging en iedereen keek tegen ons op.

Misschien word ik later ook wel brandweervrouw of man, gaaf toch.

Deze brandweermannen stellen zich vrijwillig voor de Oranjevereniging beschikbaar, rondje door het dorp voor een kleine vergoeding.

Forte Kinderopvang ook van de partij

Ook de kindjes van Forte Kinderopvang vieren Koningsdag mee! (Foto: aangeleverd)

Forte Kinderopvang

Ook Forte Kinderopvang Bergen is op Koningsdag in Bergen van de partij. In de Arena op het Plein van Bergen waar het grote Koningsdagfeest plaatsvindt, is Forte een onmisbare schakel geworden.

Elk jaar hebben zij een ander thema, dit jaar (na het succesvolle vorig jaar) gaan we windmolentjes vouwen en bouwen. Je kunt ze niet vroeg genoeg leren om de wind te vangen en er iets nuttigs me te doen, het is tenslotte een van de energieleveranciers van de toekomst. Nu kleurig en fleurig voor in de zandkastelen even verderop in de Arena.

Ook zorgt het team van Forte samen met nog enkele andere vrijwilligers dat uw kinderen geschminkt kunnen worden en met een kleurig uiterlijk deze Koningsdag vieren!

Muziek op Koningsdag

Muziek

Loetje:

12.00 - 12.45 uur: Hypnotic 5
13.00 - 13.45 uur: Diversion
14.00 - 16.00 uur: Elements
16.00 - 19.00 uur: Down on the Corner

Fabels/ Lamoraal:

14.00 - 16.00 uur: Hotspot
16.15 - 19.00 uur: Fandango

Bourbon Room/ Julie's:

14.00 - 16.00 uur: Bass Line
16.15 - 19.00 uur: Sim Only & G3S

Podium Ruïnekerk:

14.00 - 17.00 uur: Victor Posch & Willem Schoone (rock 'n roll)

Rock 'n Roll bij de Ruïnekerk

Victor Posch en Willem Schoone spelen rock 'n roll bij de Ruïnekerk. (Foto: aangeleverd)

Rock 'n Roll bij de Ruïnekerk

Na het optreden van Gaida wordt het podium in de tuin van Ruinekerk vrijgemaakt voor twee oude rockers.

Victor Posch (saxofoon en zang) en Willem Schoone (gitaar en zang) hebben hun sporen in de muziekwereld op op vele locaties ten gehore gebracht.

Speciaal op Koningsdag geven zij in de open lucht twee mini optredens van plusminus drie kwartier. Om ook op deze plek 'Its Only Rock 'n Roll' te laten spreken. Wij zien er naar uit!

Jeugdtrompetterkorps Alkmaar

Het Jeugdtrompetterkorps Alkmaar is een vast onderdeel van Koningsdag Bergen. (Foto: aangeleverd)

Jeugdtrompetterkorps Alkmaar

Het Jeugdtrompetterkorps Alkmaar is een vast onderdeel van de dagopening op het Ruïneterrein. In samenwerking met de Harmonie uit Bergen openen zij samen met Scouting Bergen het Koningsfeest, waarna de burgemeester onze Koning feliciteert. Het Wilhelmus wordt gespeeld en de vlag wordt gehesen.

Vervolgens verzorgt deze band nog een kleine rondgang in Bergen en kan het Koningsfeest losbarsten.

Harmonie Bergen

Harmonie Bergen is al 76 jaar vast onderdeel van de Koningsdag Bergen. (Foto: Rob Pureveen)

Harmonie Bergen gaat los

Ja en als je dan praat wie is er al die 76 jaren bij tijdens de Koninginnen en Koningsdagviering dan is het deze club, de Harmonie Bergen.

Onvermoeibaar, met telkens weer een nieuwe lichting muzikanten aanwezig bij de dagopeningen van deze bijzondere dag. Laten we wel wezen het is een fantastisch dorpsfeest. Muziek, gezelligheid en eenvoudig vertier, de formule om er een onvergetelijke dag van te maken.

De Harmonie die de dag aanzwengelt en vervolgens aan het eind van de dag afsluit met een mooi concert in de Ruïnekerk, moet u ook eens gaan bezoeken. Om 19.30 uurgaat de kerk open, om 20.00 uur gaat het orkest los. Niet te missen!

Gedragsregels jeugdrommelmarkt

In samenspraak met de gemeente Bergen en de Oranjevereniging hebben we voor de aankomende jaren gedragsregels opgesteld voor de jeugdrommelmarkt op Koningsdag.

Het woord zegt het al het gaat om een jeugdrommelmarkt, dus niet voor professionele handel en volwassen die denken hun slag te slaan, u bent gewaarschuwd.
Om e.e.a in goede banen te leiden geven we aan wat het gebied is waar de kleedjes mogen worden neergelegd, het vergunningsgebied is:

*Het Plein,

*De stoep aan de rechterzijde van de doorbraak naar de Jan Oldenburglaan vrij voor gebruik.

*Tevens de Jan Oldenburglaan aan de achterzijde van het podium bij de eerste horeca gelegenheid,

*Het eerste stuk vanaf de Jan Oldenburglaan vanaf de Breelaan tot Sissy Boy.

Let op!!

Het parkeerterrein voor de Hema vrijhouden voor diverse spelen van Go With the Flo.

Overzijde doorbraak bij de Hema tegen de winkels is verboden gebied, zo ook op andere niet aangegeven plekken in Bergen.

De gemeente Bergen gaat handhaven en zullen mensen aanspreken als ze buiten het vergunningsgebied denken hun handel aan de man te brengen,

Kom op tijd en zet, als u de spullen heeft uitgeladen, uw auto, bakfiets of ander vervoersmiddel zsm dan op een plaats waar een ander er geen last van heeft. Om halfnegen gaat de Gemeente handhaven dus loop niet het risico dat …………… !

Om drie uur is het de bedoeling dat u samen met de kinderen de dag afsluit en hun niet verkochten spullen netjes afvoert. Voor rommel die u kwijt wilt heeft de gemeente grijze containers geplaatst waar u dit achter gelaten kan worden.
( Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, ons de prullen en de dozen).

Het centrum van het dorp is dan ook tot vijf uur afgesloten.

U moet begrijpen dat wij als Oranjevereniging u een hele fijne Koningsdag willen bezorgen. Dat kan alleen als er begrip en medewerking van twee kanten komt.
Wij wensen u als Oranjevereniging een prettige dag .

Donateurskraam

Ook dit jaar zal de ledenwerf- en donateurskraam weer aanwezig zijn in het dorp, dit jaar in de buurt van de Kinderspelen en in de nabijheid van de arena, het kloppend hart van de Koningsviering. Dit jaar zal er een choco-Sjoelbak bij deze kraam staan, waar kinderen onder de 12 jaar onder begeleiding gratis mogen sjoelen voor een heerlijke Choco. Dit jaar met een ander thema, geen indelingskaart meer van het gemeentelijke kadaster beschrijving. Er is dit keer een totowedstrijd met twintig plaatjes waarvan bij elk plaatje een juiste antwoord wordt verwacht. Via een begeleidend inschrijfformulier dingt u mee naar een mooie prijs. De winnaars worden bekend gemaakt via loting wanneer er meerdere goede meldingen zijn. De uitslag wordt bekend gemaakt in de weekbladen van Bergen een week na het gevierde koningsfeest. Met een kleine financiële bijdrage steunt u de Oranjevereniging voor de organisatie van het Koningsfeest en alle activiteiten. Dus u mag deze kraam zeker niet missen, steun hiermee het dorpsfeest en meld u aan!

Hulp gezocht

Wat is het toch mooi dat er elk jaar weer, met de hulp van ongeveer zestig vrijwilligers, zo'n mooi Koningsfeest wordt georganiseerd. Uniek in de omgeving, vandaar dat er ook veel kinderen van buiten Bergen meedoen, gemiddeld zo'n 650 kinderen nemen deel. De Oranjevereniging is op zoek naar jonge enthousiaste organisatoren die kunnen ondersteunen. Vind je het leuk om onderdeel te zijn van deze Vereniging meld je aan, en zorg dat de continuïteit gewaarborgd blijft!

Met dank aan onze sponsors

Sponsors

Accolade Makelaars
B.P. de Lange b.v.
Benson Holding
Bergense Apotheek
Bergense Huisartsen
Bergerac Woon- en Tuinmeubelen
Blijleven Grondverzetbedrijf
Borduurbedrukking biz
Bregman Beheer BV
Cactus Holding
Café d'Alderliefste
Comedis Zorg BV
De Bourbon Room
De Heer C. Roozemond
De Heer D.E. Kat
De Heer S. v.d. Tuin
De Lamoraal
Deen Supermarkten bv.
Dhr. A. Res
Dhr. W. Olsthoorn / Oilily
Duinmanege Van Poelenburgh
Fabel's Eten & Drinken
Fixet Duin
Fysiotherapiepraktijk Nijdam
Hotel 1900 Bergen
Hotel Meijer b.v.
IJzervlechtersbedrijf V.O.F. de Waard
Interactive Direct Mail
J.J.H. Haker Holding BV
Jacob Hooij & Co BV
Jan Doets Holding BV
Jan Kamp schildersbedrijf
Jarsan Beheer / JASA Packaging
Kenneth Smit Training & Coaching
Loetje Bergen
MarcelisDékavé BV
Marco Rood Elektrotechniek
Marskramer / Intertoys
Nero Holding BV
Nijman Elektrotechniek
Oudes & Laseur electrotechniek
P.N.M. Woudstra
Patisserie Roos
Pinocio
Polifemo BV
Praecox Hoveniers
Restaurant Bergen Binnen
Restaurant 'de Ware Jacob'

Korren in branding Bergen aan Zee

Het is weer tijd om te korren in de branding van Bergen aan Zee. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - De temperaturen gaan weer omhoog. En dan is het weer tijd om te gaan korren. Dat er in de zee veel leeft is wel bekend, maar dat er zelfs vlak onder de kust in de branding zo veel te beleven is verbaast veel mensen.

Vang verschillende wieren, anemonen en vissen

Door met IVN-gidsen te gaan korren kun je bijzondere dingen ontdekken. Korren wordt gedaan met een groot sleepnet dat met behulp van een lang touw vanaf het strand over de zeebodem wordt getrokken. Als deelnemer hoef je dus niet zelf de zee in. Na een 'trek' wordt het net geleegd in een grote bak. Deskundige IVN gidsen geven dan uitleg over wat er zoal gevangen is.

Uniek

Elke vangst is weer anders. Dit kan variëren van verschillende wieren tot de prachtigste anemonen en vissen.

Het lijstje van vangsten bestaat uit: pieterman, allerlei platvissen (tongetjes, scholletjes, tarbot, schar), haringen, sprotjes, zeesterren, spieringen, garnalen, zeeforel, zeenaalden, heremietkreeften, zeepissebedden, zee-anemonen.

Start

Zondag 21 april om 10.00 uur wordt er gestart vanuit het IVN gebouw Parnassia. Het duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur en kost € 2,50 per volwassene (kinderen zijn gratis). Na afloop is er gelegenheid tot limonade/koffie/thee tegen een geringe vergoeding en het bekijken van de vele interessante zaken in Parnassia. Parnassia is te bereiken vanaf Bergen de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste links en de bordjes IVN Parnassia volgen.

Kijk ook op www.ivn.nl/nkl of op Facebook @ivnnoordkennemerland.

In JOEB spelen de Troubabroers, bestaande uit Jos Kraakman en Richard Bakker. (Foto: aangeleverd )

Koningsdag in JOEB voor iedereen

EGMOND-BINNEN - Zaterdag 27 april kan er weer volop genoten worden van Koningsdag in JOEB aan de Visweg 45A te Egmond-Binnen.

Klein en groot verrassen met bekende meezingers

Na de kinderspelen op het grasveld naast JOEB begint de muzikale Koningsdag, om 13.00 uur met de DJ's Quick en Flupke en het duo Troubabroers, bestaande uit Jos Kraakman van The Tall, the Fatt tand the Uggly en Richard Bakker, die klein en groot zullen verrassen met bekende meezingers.

Vanaf 18.00 uur spelen Room Six met superbluesgitarist Fred van Willigen, de bluesrockband Woodlegs, (met de Egmond-Binder zanger en mondharmonicaspeler Ab Demmendal), en de jonge energieke Egmondse rockband Twice The Same die JOEB al menigmaal op zijn kop heeft gezet.

Ook optreden? Voor de avond is om 18.00 uur nog ruimte voor een enthousiaste band, liefhebbers kunnen zich melden op emailadres joeb1967@live.nl of bellen naar 06-22659285.

Oranjebal en Katknuppelen

Het wordt groot feest als alle inwoners van Groet zich verzamelen rondom het kerkje. (Foto: aangeleverd)

GROET - Dorpsvereniging Groet pakt uit. De koningsdagviering dit jaar wordt al ingezet op de voorafgaande avond. Met een Oranjebal en een wedstrijd Katknuppelen wordt de toon gezet.

De Koffietafel met gebakje en oranjebittertje op de morgen van Koningsdag staan traditioneel weer klaar rond de kerk. Garantie voor een heel gezellige boel. Dat is het begin van een vol programma met een optocht van de kinderen, muziek door muziekvereniging de Vriendschap, vrijmarkt met een tiental kramen, kinderspelen, stormbaan voor de kinderen, een Oranjeloterij met mooie prijzen en een demonstratie brandweer. Voor de jeugd is vertier met een formule-1 simulator. Voor gezinnen zijn er Oud Hollandse familiespelen en een familie-puzzelwandeltocht. Ook zijn er gratis pannenkoeken voor iedereen. De dag wordt besloten met muziek van de band The Acoustic Men in café Mereboer.

Barnewiel wint Rabo AZ Foodtour

De Langedijker basisschool Barnewiel maakte de allerbeste vlog en won voor de hele klas kaartjes voor een wedstrijd van AZ. (Foto: Ed van der Pol)

ALKMAAR - Honderd klassen in Noord-Holland deden mee aan de Rabo AZ Foodtour, een online lesprogramma ontwikkeld door Rabobank, AZ en Greenport NHN. Tijdens deze lessen over gezonde voeding maakten de leerlingen vlogs. Als afsluiting van de Foodtour konden de klassen met de beste en leukste vlogs een exclusieve Foodclinic bij AZ winnen.

Uiteindelijk zijn de leerlingen van de tien beste eindvlogs uitgenodigd voor de Foodclinic, donderdag 11 april. Zo ook de leerlingen van CBS het Baken (Sint Pancras), OBS Barnewiel (Oudkarspel), de W.J. Driessenschool (Grootschermer) en OBS de Klimop (Castricum). Zij werden 's ochtends met bussen opgehaald en naar het AZ-stadion gereden. Daar deden ze mee aan de Foodclinic, die uit vier verschillende activiteiten bestond. Natuurlijk kan voetballen bij AZ niet ontbreken, daarom konden de kinderen op het trainingsveld verschillende sportactiviteiten doen.

Een rondleiding door het AZ stadion was ook onderdeel en AZ vlogger Timo gaf een vlogclinic. Hij behandelde de vlogs van de verschillende klassen en gaf ze tips voor volgende vlogs. In het kader van gezond eten gingen de klassen zelf fruitspiezen maken onder begeleiding van JOGG en GGD die dit jaar ook aangehaakt zijn bij de RABO AZ Foodtour. Winnende vlog

Grote schermen

Aan het eind van de clinic werd bekend gemaakt dat OBS Barnewiel uit Oudkarspel de beste vlog heeft gemaakt. Zij waren met de hele klas uitgenodigd voor de wedstrijd AZ-ADO Den Haag van zaterdag 13 april, waar hun vlog voorafgaand aan de wedstrijd op de grote schermen in het stadion werd getoond.

Blauwe paal opknappen

EGMOND AAN ZEE - De 'Blauwe Paal' in Egmond aan Zee wordt de komende weken gerestaureerd. Na bijna 25 jaar in weer en wind te hebben gestaan, is de grenspaal toe aan een opknapbeurt.

De gemeente Bergen heeft een budget beschikbaar gesteld aan stichting Hafre, die destijds ook de paal heeft ontworpen. Het kunstwerk verwijst naar de blauwe grenspaal die van oudsher de grens markeert tussen Egmond aan Zee en Egmond aan den Hoef. Stichting Hafre: "We hopen eind april klaar te zijn, zodat de inmiddels legendarische Blauwe Paal weer in volle glorie te zien is voordat het toeristenseizoen losbarst.''