Zaans Stadsblad

24 april 2019

Zaans Stadsblad 24 april 2019


Vrijwilligers ZMC in het zonnetje gezet

Vrijwilligers worden verrast met taart voor hun goede zorgen voor de patienten in het ZMC. (Foto: Junior Kamer Zaanstreek)

ZAANDAM - Leden van de Junior Kamer Zaanstreek (JKZ) hebben in samenwerking met het Zaans Medisch Centrum de vrijwilligers van het ziekenhuis in het zonnetje gezet. Met veel enthousiasme werden de vrijwilligers bedankt voor hun inzet en beloond met een heerlijk stuk taart, dat werd verzorgd door Bakkerij Lex Brakenhoff uit Assendelft.

Belonen voor hun inzet in het ziekenhuis

Dit symbolische gebaar is een startschot voor het grote evenement dat zondag 30 juni aanstaande gaat plaatsvinden. De Zaanse Zwem Challenge bij de Zaanse Schans. Daar schreven wij eerder over in het Zaans Stadsblad van vorige week en beloofd een spektakel te water te worden.

Bedrag ophalen

Met het organiseren van dit grote lokale evenement hoopt de kamer een zo hoog mogelijk bedrag op te halen in de buurt van 5000 euro. Het bedrag wordt geschonken aan een buitenspeelhuis voor kinderen van het ZMC.

JKZ is een netwerkorganisatie voor persoonlijke ontwikkeling voor ondernemende jonge mensen. Deze is opgericht in 1957 en is daarmee de oudste en een van de weinige uitsluitend mannenkamers van Nederland. De Junior Kamer Zaanstreek is onderdeel van de Junior Chamber International (JCI): een wereldwijde organisatie die dezelfde doelstelling nastreeft.
Ben jij die ondernemer en bruggenbouwer tussen 25 en 40 jaar? Steek je graag de handen uit de mouwen voor een goed doel en leer jij graag door met anderen samen te werken? Meld je dan aan via info@jkz.nl.

Opgeven en meer informatie over de Zaanse Zwem Challenge kan ook via info@jkz.nl


Restaurant

ZAANDAM - Met ingang van 1 mei is het avondrestaurant van zorgcentrum Mennistenerf ook op de vrijdag geopend. U kunt nu dus op alle doordeweekse dagen 's avonds om 17.00 uur een driegangenmenu eten in het gezellige restaurant.

Elke dag kunt u kiezen uit verschillende hoofdgerechten. De kosten voor een volledig menu bedragen nog geen 6 euro. Graag van tevoren reserveren. Doet u dat door te bellen met de receptie: 075-6123262.

Bridgen

KROMMENIE - In het clubgebouw van tennisvereniging KLTV aan de Rosariumlaan in Krommenie vindt vrijdagmiddag 26 april om 13.30uur weer een bridgemiddag plaats.

Ook niet-leden zijn van harte welkom om te komen bridgen. Liefhebbers kunnen zich melden bij Wim Boon Tel.: 06-44456349 of Piet Neeft Tel.: 06-12699784. De kosten bedragen 2 euro, het eerste kop koffie of thee is gratis.

Zaalvoetbal
talentendagen
in Zaandam

De Kroosduikers
en Het Baken
Kampioenen

Zaanstad Journaal
pagina 16
t/m pagina 20

Alweer klaar
voor het nieuwe
theaterseizoen

Techniekweek op OBS Het Palet

Op OBS Palet zijn ze druk bezig met techniek. (Foto: Aangeleverd )

ZAANSTAD - Techniek, techniek en nog eens techniek op obs Het Palet. Maandag 8 april zijn ze van start gegaan, de jaarlijkse wetenschap en techniekweken (W&T) Dit jaar draait alles om recycling! Onderwerpen als afvalscheiden en creatief hergebruiken zijn de kinderen inmiddels niet onbekend. Hieraan heeft de school het thema insecten gekoppeld. De insecten worden van wc-rolletjes en gekleurde pagina's uit tijdschriften gemaakt. De uitdaging is om er iets van beweging in te maken. Maar ook laten de kinderen van groep 5/6 een glazen-orkest horen, met onder andere het tikken met stokjes en blazen langs glazen potten gevuld met water, waarvan ze de geluiden gebruiken, bij hun zelfgeschreven insectenverhalen. De kinderen in groep 4/5 hebben een bloem met lichtje laten branden in een omgekeerde lege glazen pot, en ga zo maar door.

Dinsdag 9 april heeft groep 7/8 meegedaan aan het jaarlijkse PETZ, wat staat voor Promotie Evenement Techniek Zaanstad. Op dit evenement kregen de leerlingen de unieke kans om allerlei technische proefjes te doen en eventueel inspiratie op te doen voor een opleiding of middelbare school. Zo konden ze proefjes doen in het HemLab, 3D kamers bouwen bij het technasium van het Sint-Michael College en kleine onderdelen aan elkaar solderen. "Het was een hele leerzame middag", aldus juf Roos.

Workshops

Ter afsluiting van de techniekweek, verzorgen studenten van de UvA workshops wetenschappelijk onderzoek op donderdag 18 april. Voor de kleutergroepen en groep 3 en 4 zal het gaan over het menselijk skelet binnen forensisch onderzoek. Voor groep 5 gaat dat een stapje verder met geslachtsdeterminatie en groep 6 gaat zich bezig houden met programmeren.

Script schrijven

De groepen 7/8 gaan die dag een 3D film maken compleet met script schrijven en eind montage. Alle rollen spelen ze uiteraard zelf. "Elk jaar is deze dag een groot succes", zegt juf Anne-Marie, techniek-lerares van Het Palet, en we kijken al uit naar de film!

De kinderen zijn wild enthousiast, ze ontdekken, leren en experimenteren veel.

Zaanse 1 mei viering met Les Misérables

Zaanse 1 mei viering. (Foto: Aangeleverd)

ZAANSTAD - Zaanse Politieke Vereniging ROSA verzorgt in samenwerking met filmtheater De Fabriek dit jaar de traditionele viering van de eerste mei met de vertoning van de film Les Misérables. Niet de spraakmakende musicalfilm uit 2012, maar een twaalf jaar oudere, onvervalst Franse versie van regisseur Josée Dayan met onder andere Gérard Depardieu, John Malkovich en Charlotte Gainsbourg. De film is met zijn bijna drie uur een hele zit, maar door het bevlogen acteerwerk en de sterke dialogen, die respectvol trouw blijven aan het boek, is het een echte aanrader.

Voorafgaand zal schrijver en ROSA-gemeenteraadslid Hans Kuyper een korte toelichting geven op de film, maar vooral ook op de roman van Victor Hugo uit 1862 waarop hij gebaseerd is. Ook zal worden ingegaan op de vraag waarom men tegenwoordig toch zo weinig belangstelling heeft voor Frankrijk, het land dat sinds 1789 in een haast permanente staat van revolutie verkeert en waaraan Nederland, naast veel ellende, toch ook zo veel moois te danken hebben.

En natuurlijk zal gezamenlijk De Zaanternationale worden gezongen, de nieuwe versie van het klassieke socialistische strijdlied waarmee Co Rol in 2017 winnaar werd van een door ROSA uitgeschreven prijsvraag.

Iedereen is van harte welkom in Filmtheater De Fabriek op woensdag 1 mei 2019, om 19.30 uur. Speciaal voor deze gelegenheid trakteert ROSA op een korting van 1 euro op de normale toegangsprijs en een borrelhapje na afloop.

Kaarten via www.de-fabriek.nl/
specials.

Jeugdzaalvoetbal talentendagen FCZSW

FCZSW Talentendagen in Zaandam. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Zaalvoetbalvereniging FCZSW verzorgt op vrijdag 10,17 en 24 mei 2019 een zaalvoetbal talentendag/toernooi voor jeugdspelers die zijn geboren in 2010-2009(JO11), 2007 of 2008(JO13). Iedereen kan gratis meedoen. De deelnemers hoeven geen lid van FCZSW of andere clubs te zijn. Wel is de intentie om spelers te selecteren die later (in competitie verband) volgend seizoen vanaf september in KNVB competitieverband willen komen zaa...lvoetballen. De club biedt tevens de mogelijkheid om naast de JO11 en JO13 teams een KNVB JO15, JO17 en/of JO19 in te schrijven.

Belangstellenden kunnen zich nu per team of individueel op inschrijven. De organisatie zorgt voor de teamindeling die ter plekke wordt gedaan.
De zaalvoetballers moeten zelf voor kleding en schoenen (zonder zwarte zool) zorgen. Er mag niet met buitenschoenen in de zaal worden gespeeld.

De spelers beginnen om 16.30 en eindigen om 18:00 uur in de ' interne 'Piet Maas sporthal op het complex van tv Zaansport/ sc Hercules-Zaandam op het Kuilpad 1F in Zaandam. Daar is ook kleedgelegenheid. De deelnemers spelen een aantal korte wedstrijden in de sporthal. Daar kunnen de ouders het spel vanuit de kantine en de lounge volgen. Inschrijven is mogelijk per e-mail via: info@fczsw.nl.
Zaalvoetbalvereniging FCZSW vraagt de deelnemers wel om hun naam en geboortedatum door te geven. Tips, vragen of suggesties? Whatsappen kan ook naar 06-53334163.

Fairtrade-week en Moederdagactie

Vrijwilligers bij de eerlijke producten voor bijvoorbeeld Moederdag. (Foto: Wereldwinkel)

ZAANDAM - Van 4 tot 12 mei is er extra aandacht voor fairtrade-producten. Producten die bijdragen aan een eerlijkere verdeling van rijkdom in de wereld. De wereldwinkel verkoopt cadeaus met een verhaal. Een verhaal over de makers van de producten, over hoe zij met een fair inkomen, de armoede bestrijden en hun kinderen naar school laten gaan. In de fairtrade week krijg je bij besteding van 20 euro een leuke attentie.

Het is 12 mei Moederdag. Met een fairtrade cadeau is het niet moeilijk je moeder te verrassen.

Tegelijkertijd lever je een bijdrage aan de ontwikkeling van vrouwen in ontwikkelingslanden. Eerlijke handel biedt vrouwen een betere toekomst.

Bijdragen aan een eerlijke wereld

Op vrijdag 10 mei en op zaterdag 11 mei zijn de zilveren sieraden in de aanbieding: vijftien procent korting. De Wereldwinkel in Zaandam is gevestigd aan Rozengracht 113.

Sportdag voor 50-plussers

KROMMENIE - Tennis, voetbal, vechtsporten en hardlopen een greep uit het aanbod van de sportdag voor 50-plussers op 7 mei. Om zoveel mogelijk 50-plussers te laten sporten en bewegen hebben diverse sociale partners en sportverenigingen de krachten gebundeld voor een sportieve en sociale sportdag. Interesse in deze sportdag? Neem contact op met Sportbedrijf Zaanstad verenigingsondersteuning@sportbedrijfzaanstad.nl of kijk op www.sportbedrijfzaanstad.nl

Tinnen soldaatjes op Fort aan Den Ham

Kinderen kunnen hun kunstwerken mee naar huis nemen. (Foto: Aangeleverd)

KROMMENIE - De eerste open dag van Fort aan Den Ham is zondag 28 april. Er wordt dan weer traditioneel gestart met tinnen soldaatjes gieten en beschilderen. Van 11.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom en er parkeerplek op het voorterrein. Door de jeugd beschilderde resultaten van het tin gieten kunnen worden meegenomen naar huis. Jaren 50 muziek op jaren 50 draaitafels wordt verzorgd door het Nederlands Grammofoon Genootschap.

Het fort ligt net over het spoor tussen Krommenie en Uitgeest aan de provinciale weg N203.
Nu een rustige plek in het Noord-Hollandse landschap maar in de mobilisatietijden 1914-1918 en 1940 vol soldaten en kanonnen.

Militair museum

De vrijwilligers hebben van het fort een militair museum gemaakt met behoud van de oude sfeer van militaire mobilisatie.
Zoveel mogelijk is het fort in de oude staat gehouden of teruggebracht met ziekenzaal, keuken, officierskantine en de manschappen privaten.
Er zijn exposities over de Stelling, WO-2, militaire communicatie, de linie van Beverwijk en de Politionele acties gedurende 1945-1950 in voormalig Ned-Indie.
Het fort en fortterrein rondom is geheel toegankelijk.

Kunt u op zondag niet dan is het fort ook het hele jaar door op iedere woensdag tussen 10.00 en 15.00 uur te bezoeken.
Informatie op www.fortaandenham.nl.

Kroosduiker en Het Baken kampioen

De Kroosduiker en Het Baken zijn kampioen. (Foto: Aangeleverd)

KOOG AAN DE ZAAN - De meiden van De Kroosduiker uit Westzaan en de jongens van Het Baken uit Zaandam mogen zich de trotse kampioenen van Zaanstad-Midden 2019 noemen. Op het terrein van KFC in Koog aan de Zaan moesten de meiden van De Kroosduiker het opnemen tegen Het Eiland, eindstand 1 - 0. De jongens van Het Baken gingen de strijd aan tegen De Lindenboom en wonnen deze wedstrijd met 2 - 0.

Tijdens de finalewedstrijden waren AZ-spelers Owen Wijndal (ex zvv Zaandijk-speler en inmiddels gedebuteerd in AZ1) en Rens van der Wacht (ex KFC-speler, nu Jong AZ) aanwezig. Beide voetballers zijn vanaf AZ o12 ingestroomd en voetballen al jaren samen bij AZ. Voormalig KFC-voorzitter Kees Maurice verzorgde samen met de AZ-spelers de prijsuitreiking

De winnaars gaan na de meivakantie, dinsdag 7 mei, door naar de finale regio Midden- en Noord Zaanstad, die gehouden wordt bij KFC. De winnaars van deze jongens- en meidenfinale gaan door naar de zogenaamde finale verzorgingsgebied. Bij winst volgt dan nog de districtsfinale en bij nog een overwinning de landelijke finale.Alle uitslagen en foto's die gemaakt zijn tijdens de toernooidagen staan op de website www.schoolvoetbalzaanstadmidden.jimdo.com.

Inspiratielezing Miss Blackbirdy bij FluXus

Merel Boers aka Miss Blackbirdy. (Foto: FluXus.)

ZAANDAM - Illustrator Merel Boers (1981), beter bekend als Miss Blackbirdy, geeft donderdagavond 16 mei om 20.00 uur een inspiratielezing bij FluXus. Zij vertelt die avond over haar twee grote liefdes: mode en illustratie. Kenmerkend aan haar succesvolle werk is het enkel werken in zwart wit, zowel op papier als met garen. Wereldberoemd dankzij haar Miss Blackbirdy servies, schoolcollectie, nachtkleding-collectie en beddengoedlijn. Vanaf 19.30 uur ben je welkom bij FluXus op de Klaas Katerstraat 7b in Zaandam.

Merel Boers (1981) studeerde in 2006 cum laude af aan de fashion context afdeling van de Gerrit Rietveld academie in Amsterdam. Tijdens haar studie ontwikkelde ze haar liefde voor mode en illustreren. Deze twee mediums werden gecombineerd in haar afstudeer collectie genaamd 'a yourney to Miss Blackbirdy's world'.

Draagbaar

Met deze collectie waarmee ze illustraties draagbaar maakte, won zei de BLVD modeprijs. Een jaar later begon ze Studio Miss Blackbirdy, waarmee ze werkt aan diverse projecten. Na haar afstuderen maakte ze een illustratieve kledingcollectie met geprinte stoffen waarmee ze de Lancôme Colour Design Award. Merel werkt in zwart wit, zowel op papier met inkt als met garen, allemaal met het herkenbare handschrift van Miss Blackbirdy.

Storysewing

De techniek met garen noemt ze 'storysewing'. Dit werk is in diverse musea tentoongesteld, zoals De Fundatie in Zwolle, Het museum voor moderne kunsten in Arnhem tijdens de Mode Biënnale en het Gruuthusemuseum in Brugge tijdens de Kant Biënnale. Merel word geïnspireerd door de wereld om haar heen en probeert altijd nieuwe, bijzondere werelden te creëren in contrast met de realiteit. Haar illustratie geven een dromerig fragile meisjesachtig gevoel weer. Als ze tekent is ze gelukkig. Het werk heeft ook veel verschillende commerciële toepassingen gekend. Allemaal met het herkenbare handschrift van Miss Blackbirdy en alles in zwart wit. Als kroon op haar werk won ze de Fiep Westendorp illustratie prijs in 2009.

Adres: Klaas Katerstraat 7b in Zaandam.Toegangskaarten eserveren via klantenservice@fluxus.nl.

Bestrijd ongedierte in huis

Arjen Lentjes. (Foto: aangeleverd)

KOOG AAN DE ZAAN - Last van wespen, vliegen, muizen, mieren of andere ongedierte? Net als u ken ik het ongemak van ongewenst ongedierte. Dit kan heel lastig, irritant, vervelend, onhygiënisch en zelfs gevaarlijk zijn.

Ongedierte kan irritant zijn en zelfs gevaarlijk

Arjen Lentjes: "Wellicht heeft u zelf al actie ondernomen deze beestjes te weren. Heeft u hulp nodig van een professioneel ongediertebestrijder, dan mag u mij altijd bellen!" Arjan Lentjes, professioneel ongediertebestrijder. Koog aan de Zaan. Telefoon: 06-14014285.

Jannes van der Ham naar Orion

Jannes van der Ham vertrekt bij Heren 1 Volleybalvereniging Zaanstad. (Foto: Eric Visch)

ZAANDAM - Na één seizoen Volleybalvereniging Zaanstad gaat Jannes van der Ham van Heren 1 na de zomer naar Orion. Het is een stap naar de absolute top in Nederland. Orion plaatste zich afgelopen zaterdag na een spectaculaire wedstrijd tegen Dynamo voor de play-offs in de eredivisie.

Stap naar absolute top

Van der Ham: "Dit is een unieke kans die je niet heel vaak krijgt. Afgelopen seizoen heb ik met heel veel plezier bij Zaanstad gespeeld, een mooi seizoen gehad met de groep. Zaanstad is een prima club met een uitstekende organisatie."

Van der Ham maakte aan het begin van dit seizoen de overstap van Inter Rijswijk naar Zaanstad. Hij kwam in de selectie met potentie voor meerdere posities. Door blessures van Marijn van Gool en David Bes ging hij op het midden spelen. Hij deed het daar zo goed dat hij al snel een vaste kracht werd op die positie en uiteindelijk dus nu de stap naar Orion maakt. Spelers, staf en bestuur wensen hem alle goeds toe bij Orion.

Werkom: voor begeleiding naar werk

Twee medewerkers van Werkom met in het midden Natasja Groothuismink openen de vestiging. (Foto: Bertil van Beek)

ZAANDAM - Wethouder Natasja Groothuismink (Werk en Inkomen) heeft afgelopen dinsdag de nieuwe vestiging van Werkom aan de Slachthuisstraat 65 geopend. Zaankanters met een bijstandsuitkering kunnen hier terecht voor informatie, advies en begeleiding naar werk. Daarnaast ondersteunt Werkom ook werkgevers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een dienstverband aan willen bieden.

De nieuwe vestiging is de tweede locatie van Werkom, de hoofdvestiging is in Purmerend. Door de locatie in Zaandam kan Werkom dicht bij huis ondersteuning bieden aan werkzoekenden uit Zaanstad en omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een sollicitatietraining, een begeleidingsgesprek of het deelnemen aan het Werkcafe voor contacten met werkgevers.

Wethouder Groothuismink: "Werkom is voor Zaanstad een belangrijke partner in de bemiddeling tussen Zaankanters met een afstand tot de arbeidsmarkt en werkgevers die inclusief willen ondernemen. Dankzij deze samenwerking en de fysieke vestiging van Werkom in Zaandam, kunnen we grotere sprongen maken om onze ambities te realiseren en mensen aan het werk te helpen."

Tijdens de feestelijke opening aan de Slachthuisstraat, stapte de wethouder samen met twee medewerkers van Werkom over een lint van buiten naar binnen. Ze gaven zo het goede voorbeeld en maakten symbolisch samen de stap naar werk, hopelijk gaan veel Zaankanters hen volgen.

Kunstwerken wachten op lotwinnaars

De kinderclub van de KsK'80 met hun eigen voorjaarskunstwerkjes. Met op de achtergrond drie enthousiaste docenten. (Foto: Denkbeelden)

KROMMENIE - Afgelopen weekend hield de Krommenieër Schilders Kring - KSK'80, in Huize Barkeloo aan de Vlusch in Krommenie haar Voorjaarsexpositie. De expositie werd druk bezocht. Veel bezoekers gaven aan dat het niveau van de keramiekwerken en schilderijen hoger was dan het vorige jaar.

De vereniging vond dat natuurlijk fijn om te horen. De 13 kunstwerken die aan het einde van de expositie werden verloot, hebben nog niet allemaal hun nieuwe eigenaar gevonden.Heeft u nog een winnend lot? Neem dan contact op met de KsK'80. De winnende lotnummers die nog geen nieuwe thuis hebben zijn: 64, 542, 599, 113, 32, 597, 109, 61, 575, 560, 121, 737 en 739. Kijk voor informatie over cursusaanbod voor het nieuwe seizoen ook op: www. ksk80.nl.

Kinderclub

De kinderclub is het hele jaar door (er is wel een zomer- en winterstop) elke woensdag open van 14.00 tot 15.30 uur voor kinderen die graag beter leren tekenen en schilderen. Een vaste groep docenten geeft met veel enthousiasme les. Elke week leren de kinderen weer een andere schilder- of tekentechniek. Deelnemen kan 5 euro per kind (per maand) inclusief limonade en een koekje.

Buurtgezinnen zoekt steungezinnen

Een steungezin vangt een kind eens in de week of een weekend op. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Buurtgezinnen is op zoek naar steungezinnen, die kinderen van overbelaste ouders op regelmatige basis opvangen. De organisatie is sinds een half jaar actief in Purmerend. Coördinator is Irene Langerijs.

Wil jij iets betekenen voor een kind of gezin, dat hulp nodig heeft? Iedereen maakt dingen mee in zijn leven die soms niet zo makkelijk zijn; een burn-out, ziekte, scheiding, werkeloosheid, noem het maar op. Soms zit het gewoon even tegen, dat kan ons allemaal overkomen. Het is in dit soort situaties niet altijd makkelijk om voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Als je geluk hebt als ouder, dan heb je mensen om je heen op wie je kunt terug vallen. Helaas geldt dit niet voor iedereen.

Koppelen aan gezin

Ouders die overbelast zijn, worden door Buurtgezinnen gekoppeld aan een steungezin in de buurt. Een steungezin vangt de kinderen op regelmatige basis op, bijvoorbeeld eens in de week op woensdagmiddag of af en toe een dag in het weekend. Zodat de eigen ouders weer even op adem kunnen komen, en de kinderen een leuke tijd hebben bij het steungezin.

Op dit moment wordt voor meerdere kinderen tussen de 2 en de 14 jaar gezocht naar steungezinnen. Zo zoeken we voor een vrolijke jongen van 3 een liefdevol steungezin, dat hem op donderdagmiddag wil opvangen.

Maar ook voor andere kinderen is men op zoek naar steungezinnen. Op de website van Buurtgezinnen.nl staan korte omschrijvingen van de kinderen voor wie een plek wordt gezocht.

Meer informatie vind je op www.buurtgezinnen.nl. Ook kun je mailen naar Irene Langerijs:

irene@buurtgezinnen.nl

Nieuwbouw aan Watermuntstraat

Artist Impression flats Watermuntstraat. (Foto: WormerWonen)

WORMER - De gemeente Wormerland, WormerWonen en bouwbedrijf Van der Gragt hebben op 9 april het contract getekend voor de bouw van 74 nieuwe energiezuinige appartementen aan de Watermuntstraat en de herinrichting van het gebied. Bouwbedrijf Van der Gragt gaat dit plan tezamen met Floris Infra, voor de herinrichting van de straat, en M&O Techniek, voor de energiezuinige installatie uitvoeren. Dearchitect is FKG-architecten uit Koog aan de Zaan.

In september draagt WormerWonen de twee oude flats over aan de hoofdaannemer. Deze zal eerst voorbereidingen treffen alvorens over te gaan tot de sloop en nieuwbouw. De twee nieuwe flats worden drie verdiepingen hoog, passen binnen de mogelijkheden van het huidige bestemmingsplan en worden op dezelfde plaats als de huidige flats gebouwd. Er worden 74 sociale huurwoningen gerealiseerd waarvan de meeste 3-kamer appartementen, met daarnaast een aantal 2-kamer en ook 4-kamer appartementen. Het extra aantal woningen wordt vooral mogelijk gemaakt doordat de garages in de onderbouw komen te vervallen. In het Programma van Eisen was het een belangrijk uitgangspunt om sociale controle toe te voegen op straatniveau. Vandaar dat garages plaats maken voor wonen. Hierbij komen de woonkamers aan de straatzijde te liggen, wat ook de levendigheid aan de straat verhoogt. In de straat worden extra groenvoorzieningen en parkeerplaatsen toegevoegd. De omwonenden zijn in december jl. als direct betrokkenen als eerste geïnformeerd over de herinrichting van de straat. Door de gemeente is een werkgroep met omwonenden geformeerd om de herinrichting nader te bespreken. De woningen worden gasloos en (bijna) energieneutraal door gebruik te maken van warmtepompen en zonnepanelen.

Woning gesloten wegens hennepkwekerij

Drugspand aan Blokschaaf. (Foto: Gemeente Zaanstad)

ZAANDAM - Een woning aan Blokschaaf in Zaandam is afgelopen donderdag gesloten op last van de burgemeester. De politie trof na onderzoek en stankoverlast een in werking zijnde hennepkwekerij aan met 515 hennepplanten. De woning is voor de duur van 3 maanden gesloten.

De politie hield 3 verdachten op heterdaad aan in de woning. De woning is eigendom van een woningbouwvereniging. Een fraudeonderzoeker van de netwerkbeheerder constateerde dat er illegaal stroom werd afgenomen. Door deze illegale aansluiting ontstond gevaar voor kortsluiting.

Zaanstad heeft het sluitingsbeleid aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. En dat betekent dat niet alleen bedrijfspanden maar ook woningen worden gesloten waar drugs wordt aangetroffen.

De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en brandgevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht.

Poster

Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.

Melding maken

Melding maken van (vermoedens) een hennepkwekerij kan bij de politie (0900-8844) en via Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Kuipers start nieuwe reis in Audi e-tron

Audi e-tron (Foto: Kia)

REGIO - André Kuipers is met ingang van vandaag Audi e-tron-rijder. De astronaut met twee ruimtemissies achter zijn naam kiest de e-tron vanwege het technologische en duurzame karakter van de auto. De 100 procent elektrische aandrijving maakt CO2-neutrale mobiliteit mogelijk.


Audi heeft de Audi e-tron begin dit jaar officieel geïntroduceerd tijdens het Mission Zero evenement in Amsterdam. Eén van de gastsprekers was astronaut André Kuipers, één van de weinige mensen die de aarde vanuit de ruimte heeft kunnen observeren. André Kuipers: "Door een ruimtereis verandert je blik op de aarde letterlijk. Van buitenaf ervaar je de kwetsbaarheid van onze planeet heel goed. Het doordringt je ervan dat we verstandig moeten omgaan met de beperkte voorraden op onze planeet. We kunnen niet meer zonder vervoer, maar in ons eigen belang is het verstandig om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen en de lucht die we inademen schoner te maken. Nieuwe technologie is nodig om alternatieven te kunnen bieden. Elektrisch rijden draagt daar in grote mate aan bij en die techniek is inmiddels op een hoog niveau."

"De e-tron laat zien waar Audi voor staat; niet alleen in technologisch opzicht, maar ook als het gaat om volstrekt zorgeloos elektrisch rijden," verklaart Gerard Jansen, directeur van Audi Nederland. "Bovendien markeert hij voor ons de start van een compleet nieuw tijdperk, waarin de focus volop op elektrificatie ligt. Met de e-tron Sportback, e-tron GT en Q4 e-tron concepts hebben we al laten zien wat er de komende jaren van Audi te verwachten valt op het gebied van 100 procent elektrisch rijden. Maar ook met de nieuwe plug-in hybridetechnologie voor de Audi's Q5, A6, A7 en A8 TFSI e die nog dit jaar te bestellen zijn, zetten we nu al belangrijke stappen op weg naar CO2-neutrale mobiliteit."

De 100 procent elektrisch aangedreven Audi e-tron is nu leverbaar voor alle ruimtereizigers. Doordat de batterij in de wagenvloer is weggewerkt en door de compacte elektromotoren biedt de SUV volop 'personal space' voor vijf personen, inclusief hun bagage. De Audi e-tron beschikt over twee krachtige elektromotoren, één voor de vooras en één voor de achteras. Daardoor heeft de e-tron quattro vierwielaandrijving. Ofwel: optimale grip en stabiliteit én dynamiek onder alle omstandigheden. Uiteraard is de e-tron ontwerpen rondom het thema efficiency. Hij is zeer gestroomlijnd, de elektromotoren winnen bij afremmen energie terug en hij beschikt over een innovatief warmtemanagementsysteem. Zijn actieradius bedraagt hierdoor ruim 400 km volgens WLTP. De Audi e-tron is luxueus uitgerust en is altijd online. Hij wordt gebouwd in Audi's CO2-neutrale fabriek in Brussel.

Elektrische fun car: de ID. BUGGY

Volkswagen ID. BUGGY (Foto: Volkswagen)

REGIO - Volkswagen bracht op de Autosalon van Genève een legende tot leven met de ID. BUGGY. Met zijn pure vormen, fun-to-drive karakter en z'n elektrische aandrijving is deze buggy een voorbode van een nieuwe funcar van Volkswagen. Net als vroeger kunnen start-ups en carrosseriebouwers hun eigen buggies bouwen, nu op basis van het elektrische MEB-platform. Tegelijk met de ID. BUGGY introduceert Volkswagen een revolutionaire laadoplossing: een 'powerbank' voor auto's die tijdelijk of permanent op elke gewenste locatie is neer te zetten.

De buggies van toen hadden het chassis van een Kever, inclusief de boxermotor als basis. Diverse fabrikanten leefden zich uit op bijzondere carrosserieën, meestal gemaakt van met glasvezel versterkte kunststof (GFRP). De ID. BUGGY is de moderne, elektrische interpretatie van dit flexibele en iconische concept. Volkswagens nieuwe MEB-platform (Modular Electric Drive Matrix) voor elektrisch aangedreven auto's biedt namelijk minimaal zo veel flexibiliteit. De ID. BUGGY heeft een in de wagenvloer geïntegreerd accupakket met een capaciteit van 62 kWh, die de 150 kW/204 pk sterke elektromotor voor de achterwielen van energie voorziet. Het lage zwaartepunt zorgt voor veel rijplezier. De ID. BUGGY accelereert in 7,2 seconden van 0-100 km/u en zijn topsnelheid is begrensd op 160 km/u. De actieradius bedraagt 250 km volgens de nieuwe WLTP-norm. Ook is het mogelijk om een elektromotor voor de voorwielen in te zetten. Zo krijgt de ID. BUGGY 4MOTION vierwielaandrijving.

Geen dak, geen deuren

Het MEB-platform biedt alle ruimte voor een origineel ontwerp. In de ID. BUGGY, die 4,06 m lang, 1,89 m breed en 1,46 m hoog is, smelt de iconische buggy-lijnvoering samen met het hightech design-DNA van e-mobility. De buggies van vroeger hadden geen grille omdat ze gebruik maakten van de luchtgekoelde Kever-motor achterin. Ook de elektrische aandrijving heeft geen luchtstroom nodig en daardoor heeft het frontdesign van toen raakvlakken met dat van nu. De ronde koplampen en het VW-logo zijn hier, met dank aan LED-technologie, echte eyecatchers. Ook de ronde achterlichten maken gebruik van LED-technologie. De vrijstaande wielkasten zorgen samen met een carrosserie, die op grote 18-inch wielen lijkt te zweven, voor de onmiskenbare buggy-look. Het uiterlijk straalt vrijheid uit door het ontbreken van een dak en deuren. Voor de veiligheid heeft de ID. BUGGY een targabeugel, die is verbonden met de voorruit. Het verbindingsstuk kan gebruikt worden om bijvoorbeeld zeilen te laten drogen. Het ontbreken van een vast dak zorgt ervoor dat inzittenden van de ID. BUGGY volop kunnen genieten van de zon en wind.

Als de energie voor het voeden van de 'powerbanks' uit hernieuwbare bron komt, zorgt het laadstation voor CO2-neutrale mobiliteit. Ook op andere fronten zijn de flexibele laadstations uitermate duurzaam. Zo kunnen oudere batterijen uit ID.-modellen in deze mobiele laadstations worden ingezet. Dat gebeurt als de capaciteit van de auto-batterij onder een bepaald niveau is gekomen. Na het met succes doorlopen van een intensieve test kan die batterij in het laadstation worden hergebruikt. De flexibele laadstations zijn geen science fiction: Volkswagen start in 2020 in Hannover met de productie ervan.

Opel keert terug naar Rusland

Opel Grandland X (Foto: Opel)

REGIO - Opel blijft doorgaan met het export-offensief en keert dit jaar terug op de Russische markt. In eerste instantie zullen geselecteerde Russische dealers drie modellen leveren. De Grandland X, die gebouwd wordt in Eisenach, en de nieuwe Zafira Life en Vivaro die in Rusland gebouwd zullen worden. Daarvoor benut Opel de fabriek van Groupe PSA in Kaluga.

Stapsgewijs wil Opel de Russische markt verder gaan bedienen. Het aantal leverbare modellen zal dan ook snel worden opgevoerd. Meer informatie over deze strategie wordt op een later moment bekend gemaakt.

"Een aanzienlijke toename van onze winstgevende export is een van de belangrijkste pijlers van ons PACE! bedrijfsplan. We boeken aanzienlijke vooruitgang op dit gebied", aldus Michael Lohscheller, CEO van Opel. "Rusland is een grote, strategisch belangrijke en aantrekkelijke markt met veel potentieel. Als een Duits merk met een lange traditie en een uitstekende reputatie in het land, zullen we hiervan profiteren. Het onmiddellijk lokaal kunnen produceren, is een goed voorbeeld van het belang voor Opel om deel uit te maken van Groupe PSA."

Yannick Bézard, Executive Vice President en Operational Director Eurasia van Groupe PSA: "De lancering van een nieuw merk op de Russische markt maakt het voor Groupe PSA mogelijk om onze aanwezigheid in de Eurazië-regio te versterken, het aanbod voor bestaande klanten uit te breiden en nieuwe klanten te winnen. Samen met de lancering van het merk Opel in Oekraïne vorig jaar verwachten wij de volumes van de Groupe PSA-merken in deze regio per 2021 op een winstgevende manier te verdrievoudigen. Dit project zal sterk bijdragen aan deze doelstelling."

Autoverkoop eerste kwartaal

REGIO - Uit de officiële cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC blijkt dat het aantal nieuwe personenauto's in het eerste kwartaal 14,4 procent lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal verlieten 116.124 auto's de showrooms, tegen 135.680 in het eerste kwartaal van 2018.

Sinds de invoering van de nieuwe uitstoottest WLTP in Europa afgelopen zomer - en de daarmee gepaard gaande hogere aanschafbelasting BPM- daalt het aantal geregistreerde nieuwe auto's.

In de eerste maanden na deze wijziging konden veel dealers nog uit voorraad tegen de oude belastingregels voertuigen leveren. Vooral particuliere kopers lieten het met een min van 33 procent in de eerste drie maanden van 2019 afweten. Deels verschoof hun aandeel richting het steeds populairder wordende private lease.

Maart 2019

In maart 2019 werden 39.126 nieuwe personenauto's geregistreerd en dat was 6,7 procent minder dan in maart vorig jaar. Het populairste model vorige maand was de Tesla Model 3 met 2.195 registraties en een marktaandeel van 5,6 procent, ruim voor de Ford Focus (1.187 stuks en 3 procent) en de KIA Picanto (965 exemplaren en 2,5 procent aandeel).

Volkswagen

Qua merken was Volkswagen in maart koploper met 3.185 nieuwe auto's (8,1 procent), gevolgd door Peugeot (3.003 stuks en 7,7 procent) en Opel (2.948 en 7,5 procent).

Pitch voor TENToonstelling

Sta jij straks in een pagode voor de TenToonstelling van FluXus tijdens de Zaanse UITmarkt? (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - De Zaanse UITmarkt, zaterdag 7 september op de Rozengracht in Zaandam, laat niet alleen optredens van professionals, maar ook van amateurkunstenaars zien in samenwerking met onder andere FluXus. Onder de titel TENToonstelling stelt FluXus een dubbele pagodetent beschikbaar voor een Zaanse (beeldende) amateurkunstenaar die haar of zijn werk aan het grote publiek wil tonen.

Geïnteresseerde kunstenaars zijn van harte uitgenodigd eind mei hun idee voor de TENToonstelling op de Zaanse UITmarkt te pitchen. FluXus stelt de tent - het blanco canvas - beschikbaar en zal waar mogelijk helpen bij de inrichting en uitvoering. De pitch staat open voor alle kunstvormen: van traditioneel en ambachtelijk tot installaties, performance art, interactief en digitaal. Het thema van de Zaanse UITmarkt is 'water'.

Pitchen kan op dinsdag 21 en 28 mei of vrijdag 24 mei. Je krijgt vijftien minuten op de jury te overtuigen. Maak vóór vrijdag 17 mei een afspraak voor een pitch door je op te geven bij FluXus coördinator Beeldende kunst en Digitale media Linda Willemszoon, lwillemszoon@fluxus.nl. Geef daarbij aan of hulpmiddelen zoals een scherm nodig zijn om je idee te kunnen presenteren.

Gratis concert 075-band in Kapiteinshut

De kapiteintshut in Zaandam. (Foto: Eric Hendrikse)

ZAANDAM - Het is alweer enige tijd terug dat de 075-band een 3x3 evenement heeft gehouden. Zaterdagavond 11 mei, aanvang 20.00 uur gaat het opnieuw gebeuren in De Kapiteinshut in Zaandam. Het concept is 3x3 dat betekent 3 bands/combinaties. De toegang is gratis.

Band nr. 1; The Memory Band, van oorsprong een puur Zaanse band, met zanger Jan Stuiver, Ronald Hoogkamer sologitaar, Paul Pekelharing drums, Rob Kopinski
slaggitaar en Keyboard, basgitaar Klaas Wolthuizen. Band nr. 2 bestaat uit een gelegenheidsformatie met de bekende Zaanse entertainer
Ed Vermeulen zang en Keyboard en speciaal voor deze avond de zanger Aaron Meyer. Ook zal een Mystery Guest van internationaal Allure optreden!
Dit als verrassingsintermezzo. Band nr. 3, Keep on Rocking, de bekende band uit Noord-Holland met zanger en gitarist Willem Geertman, Jan Bak zang en basgitaar, Harry Tool drums en zang, Johan Kuiper solo/slaggitaar en zang.

Het geluid wordt verzorgd door RSK SOUND, Ronald Schenk. De muzikanten hebben hun sporen reeds verdiend, zij hebben gespeeld in verschillende bekende bandjes. Dus aan ervaring geen gebrek als het gaat over muziek uit de jaren 60 en 70, pure Rock 'n Roll, maar ook Blues, Ballads en eigentijdse toppers.

Probeer eens een watersport

Diverse activiteiten voor jeugd en volwassenen. (Foto: aangeleverd)

WORMER - De samenwerkende watersportverenigingen in Wormer organiseren op 5 mei aanstaande. Van 9.00 tot 15.00 uur de IN-EN-OP-HET-ZWET-DAG. op het terrein van zwembad "het Zwet" Sternstraat 2 in Wormer. Wormer heeft veel te bieden op het gebied van watersport, je kunt er roeien, kanoën, zwemmen, zeilen en varen; er is voor elk wat wils. Kinderen (8 tot 12 jaar in het bezit van zwemdiploma) kunnen op de IN-EN-OP-HET-ZWET-DAG op een speelse manier, gratis kennis maken met de watersport. In een carrousel van vier activiteiten o.a. zeilen, kanoën in het zwembad van Wormer. Voor de volwassenen zijn vaaractiviteiten: zeilen, roeien, kanoën en sloeproeien vanaf een steiger op het zwembadterrein. Activiteiten zijn onder begeleiding van ervaren watersporters/trainers.Vanaf 9 uur kunnen kinderen zich inschrijven voor de activiteiten die om 10 uur van start gaan. Neem zwemkleding etc. mee!

Buurtmaaltijd De Groote Weiver

WORMERVEER – Bij De Groote Weiver kan elke vrijdag van een heerlijke vegetarische maaltijd worden genoten.

De koks van De Groote Weiver zullen weer een heerlijke vegetarische maaltijd bereiden om met z'n allen van te smullen! De buurtmaaltijd is een perfecte plek om vrienden en buurtbewoners te ontmoeten. De deuren openen om 18.00 uur en de maaltijd zal om 18.30 worden voorgeschoteld. Deelname aan de buurtmaaltijd bedraagt 6 euro. De Groote Weiver bevindt zich op Industrieweg 1a in Wormerveer.

Instapavonden bij KV Jason

Kom het eens proberen in een van de boten van KV Jason. (Foto: aangeleverd)

KROMMENIE - Bij kanovereniging Jason is het seizoen geopend. Er worden weer gratis instapavonden gehouden. De instapavond is woensdagavond 8 mei vanaf 19.30 uur en is voor jong en oud. Kom kennismaken met de mooie kanosport: kajaks en Canadese kano's liggen klaar.

Wie dat leuk vindt, kan een kort tochtje varen onder begeleiding. 22 mei is er ook een instapavond. Als vervolg op de instapavonden bieden wij voor beginnende kanovaarders een instructie-programma aan. In 3 avonden (te beginnen op 5 juni 2019) leer je de kneepjes van het kanovaren onder begeleiding van een ervaren instructeur. Aanmelding hiervoor kan op de instapavond. KVJason is gevestigd aan de Busch 3 in Krommenie. www.kvjason.nl.