Omring Express

28 maart 2019

Omring Express 28 maart 2019


PvdA-coryfee op speciale informatieavond in Clusius College: 'Nieuwe financieringsmogelijkheden op komst'

Diederik Samson sprak afgelopen maandagavond op een speciale bijeenkomst bij Clusius College in Schagen. (Foto: Warner de Weerd).

Aardgasvrije toekomst Schagen komt in versnelling

(Foto: Warner de Weerd.)

Schagen- Hypotheken waarvan de looptijd van dertig naar veertig jaar verlengd worden. Financieringen die niet meer aan de persoon, maar aan het huis gekoppeld worden zodat betalingen, ook als een gezin verhuist, over een langere termijn uitgesmeerd worden. Het zijn maar twee voorbeelden die Diederik Samsom maandagavond tijdens een speciale informatieavond in het Clusius College gaf hoe particulieren hun woning aardgasvrij kunnen maken. De technische hobbels zijn echter nog groot, zo werd het publiek, ruim honderd man in totaal, duidelijk.

Met wind- en zonne-energie alleen worden de klimaatdoelen niet bereikt. Op dit moment, zo bleek tijdens één van de seminars na de visie van Samsom, liggen er als realiseerbaar doel 55 tot 66 hectare aan zonneweiden, terwijl, om de doelstelling te halen om in 2020 16% van de energiebehoefte in Schagen duurzaam op te wekken, er 175 hectare nodig is. De gemeenten maken overigens best haast: volgend jaar moet de Regionale Energiestrategie (RES) al beklonken zijn bij gemeenten, provincie, netwerkbeheerder Liander en het waterschap. ,,Noord-Koreaanse planeconomie", noemde Samsom dit maandag. Oftewel: zaken heel strak plannen en op elkaar afstemmen.

Maar ook dat is niet voldoende. Hoewel de gemeente Schagen in de RES alleen uitgaat van zonne-en windenergie, wordt nu al de hoop uitgesproken op nieuwe technologische doorbraken. Zoals geothermie oftewel energie uit de grond halen. Het waterschap, zo liet Samsom weten, heeft hoop dat hiermee voor een derde in de energiebehoefte zou kunnen worden voldaan. De technische uitdagingen zijn echter groot. ,,Je kunt lang niet overal in de grond boren vanwege de bodemgesteldheid", aldus Wim van de Wetering, directeur van het bedrijf Ferroli en gespecialiseerd in onder meer warmtepomptechnieken. Lida van Dort uit Haringhuizen die jarenlang voor een geothermiebedrijf gewerkt heeft is veel optimistischer. ,,Sterker in Parijs en delen van Duitsland doen ze het al jaren zo."

Aquathermie

Naast geothermie repte Samsom ook over aquathermie, plat gezegd je warmte uit het slootje halen. Dat leidde ook hier en daar tot scepsis: ,,Wat als dat slootje bevroren is?" Eric Verblauw van het bedrijf Thermonoord denkt toch dat de oplossing in waterstof ligt. ,,Het is oneindig, terwijl bij zonne- en windenergie het zo is dat het niet altijd waait en het in de winter lang donker is. Maar er zijn nog heel veel technische hobbels, denk ook aan corrosievorming bijvoorbeeld."

In het algemeen ligt bij het transport van warmte misschien wel de grootste uitdaging. In steden is het minder lastig, er worden momenteel in Nederland honderd wijken aangewezen die dankzij zogeheten warmtenetten aardgasvrij gaan worden gemaakt. Kanttekening is wel: voor een warmtenet moet een warmtebron wel in de buurt zijn en de vraag is of dit overal in de stad zo is.

Wel is het zo dat je ook zonder warmtenet in de stad het voordeel hebt van welwillende buren zoals Schagenaar Fred Jongejans die 'zoveel zonnepanelen wil aanleggen dat een halve Schager wijk ervan kan profiteren'. ,,Gratis welteverstaan", benadrukt hij. ,,Alleen loop ik tegen een muur van regelgeving op."

Hoe anders is de situatie in het landelijk gebied waar de afstand van huis naar huis groter zijn en het temperatuurbehoud dus veel minder goed gereguleerd kan worden. De oud-politicus keek daarom naar de Noord-Hollandse datacenters, maar ook de warmte die deze afgeven is lastig vast te houden. ,,Samsom ziet het goed dat de datacenters van Microsoft bij Middenmeer veel warmte afgeven, maar buizen bouwen die zo goed isoleren dat ze de warmte vasthouden is kostbaar", aldus Van de Wetering.

En dan is er nog een grote uitdaging. Van de Wetering: ,,Een gemiddelde technische installatie gaat maximaal twintig jaar mee. Stel, je volgt de filosofie van Samsom: Je gaat niet te snel over, laat dat eerst de grote bedrijven doen, zodat de kostprijs van de hele verbouwing per huis zakt. Je maakt daarnaast ook gebruik van de 350 miljoen euro subsidie van het Rijk. Dan nog loop je er tegenaan dat je na twintig jaar weer voor een grote uitgave staat terwijl de oude nog niet is afbetaald. Een hypotheekduur is namelijk dertig en in het voorstel van Samsom zelf veertig jaar."

Twee voordelen hebben inwoners van de Kop van Noord-Holland wel: er schijnt in de regio gemiddeld 10% meer zon en er waait ook meer wind. Zij behalen dus eerder een hoger rendement dan elders.

Ontdek je stad van een andere kant. (Foto: Robin Zenner)

(Advertorial)

ONTDEK DE STAD VAN EEN ANDERE KANT

SCHAGEN - Op citytrip in een leuke stad, maar wil je de stad wel eens van een andere kant beleven? Of heeft jouw stad geen verrassingen meer voor jou? Denk jij je stad van binnen en buiten te kennen? Dan heeft Liz Events iets leuks voor jou. Uitdagende citygames waarmee je de stad van jouw keuze op een hele andere manier leert kennen.

Een filmpje met daarin een boodschap van ene Dr. Crypto. Door de stad zijn negen gijzelaars gevangen genomen in streng beveiligde cellen, kraak jij de codes om de gijzelaars te bevrijden. Zo start de citygame "Escape the City", waarna een klok begint af te tellen. Al snel ben je als groep gegrepen door het spel en de adrenaline. Wij betrappen ons zelf erop door de stad te rennen, abrupt stil te staan en helemaal in het spel op te gaan. We ontdekken straatjes waar we nog nooit zijn geweest en op onze mobiel verschijnen uiteenlopende opdrachten. Soms moeten we de omgeving nader bestuderen en een andere keer verschijnt er een echte hersenkraker op ons scherm. En als we dan ook nog zien dat een ander team qua score wel heel dichtbij komt, komt er nog een extra adrenaline boost vrij, want wij moeten en zullen dit winnen.

Escape the City is een citygame die volledig GPS en 3G gestuurd is. Wij kochten een spelpakket om dit spel in Alkmaar te kunnen spelen. In een goed verzorgde doos werden de uitleg, handleidingen en andere benodigdheden ons per post toegestuurd. In de uitleg stonden alle instructies voor het downloaden van de juiste app waar we op de dag zelf met de door ons ontvangen spelcode konden inloggen en het spel voor, in ons geval, 3 teams konden starten. Alle instructies en de spelhandleidingen waren zeer duidelijk, een kind kan de was doen. En mocht je het spelpakket last minute nodig hebben kan je er ook voor kiezen om het digitaal toe te laten sturen of zelf op te halen bij Escape Room Schagen, ook onderdeel van Liz Events. Een andere pré van deze spelarrangementen is ons inziens de speelgarantie. Mocht je het spel hebben aangekocht en is het op de speeldag slecht weer. Geen nood aan de man. De spelcode blijft, zolang je niet inlogt, geldig en kan je gewoon op een andere dag spelen.

Naast Escape the City zijn er nog meer spellen op deze "doe het zelf" manier te spelen. Zo is er Sherlock Holmes, Kolonisten, Wedding Game, The Hangover Game en Hunted. Deze laatste is het nieuwste spel uit het aanbod van Liz Events. Zelf zijn we als spelfanaten zeer benieuwd naar Kolonisten en Hunted. We gaan snel een datum en een stad kiezen waar we deze spellen gaan spelen. Nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje op de website van Liz Events of bel naar 085 065 4537 voor meer informatie.

Uitslag Waterschapsverkiezing

SCHAGEN - Bij de uitslag voor de verkiezingen voor de waterschappen blijkt dat in gemeente Schagen de Groen, Water & Land de meeste stemmen heeft gekregen. De partij kreeg 4193 stemgerechtigden (20,20%) achter zich vanuit Schagen. Tweede is PvdA met 3849 stemmen (18,54%). Derde de VVD met 3229 stemmen (15,56%). De vierde partij is CDA, die 2893 stemmen (13,94%) kreeg.

Een verwoestende brand en een snel nieuw begin

PETTEN - Jarenlang een mooie zaak opbouwen en het dan na een verwoestende brand slechts een smeulende puinhoop aantreffen. Dat overkwamen gezichten van de zaak Claudia, Barry en Joshua van Brasserie zo Gewoon. Nu was het trio al van plan restaurant De Watersnip in Petten over te nemen, dat proces werd door de brand alleen met enkele weken versneld. Afgelopen zondag ging de zaak open. Eten, drinken, feesten en partijen: de locatie biedt veel kansen. Het was dan ook een opening met een lach en een traan. Want op de achtergrond speelde bij hen 'hun' brasserie ook in het hoofd. De afwikkeling daarvan is nu een verzekeringszaak. ,,Niettemin hopen we voor het hoogseizoen in juli de brasserie weer te openen", vertelt Claudia. ,,Want restaurant De Watersnip zagen wel als een uitbreiding, een aanvulling van onze dienstverlening, niet als een vervanging." Er is inmiddels ook een doneeractie opgestart voor de getroffen ondernemers. Zie https://www.doneeractie.nl/help-brasserie-zo-gewoon-uit-de-brand/-34650.

Vreugde en blijdschap bij heropening Fietsen van Graas

Susan van Graas (midden) in gesprek. (Foto: Warner de Weerd).

'T ZAND- Afgelopen zaterdag, tweeënhalf jaar na de verwoestende brand, heeft Frank van Graas en zijn partner Susan hun winkel Fietsen van Graas op de oude vertrouwde locatie in de Irenestraat heropend. De garage is niet teruggekomen, maar de fietsenzaak en het tankstation wel. Blijdschap en vreugde overheersten bij het echtpaar uiteraard die de afgelopen 48 maanden vanuit het voormalige bankkantoor in 't Zand werkzaam was.

Frank van Graas (midden) is natuurlijk dolblij met de opening van de nieuwe zaak. (Foto: Warner de Weerd).
Het nieuwe pand van Fietsen van Graas. (Foto: Warner de Weerd).

Nieuwe cursus wandelbootcamp bij TAS'82

SCHAGEN - TAS'82 start op 1 april met een nieuwe wandelbootcamp-cursus. In januari 2019 ging de eerste editie van de wandelbootcamp bij de atletiekvereniging van start, het bleek een groot succes. TAS'82 is klaar voor de tweede editie. Bewegen op een uitdagende manier. Wandeltrainingen in combinatie met spierversterkende oefeningen op de atletiekbaan in Schagen. Dames en heren (vanaf 18 jaar) kunnen meedoen met deze trainingen. Tien weken lang kunnen de deelnemers op maandagavond van 20.00 uur tot 21.00 uur de gevarieerde trainingen ervaren.

Wandelen kan altijd en overal, maar soms is een stok achter de deur best fijn. Ervaren dat variatie, door spierversterkende oefeningen toe te voegen, het nog uitdagender maakt. Trainen in groepsverband werkt motiverend en stimulerend en het kan een goede voorbereiding zijn op jouw (wandel)vakantie deze zomer. Iedereen kan aansluiten bij deze trainingen. Er wordt rekening gehouden met ieder niveau. Naast de trainingen is er nog een informatieavond door een fysiotherapeut en is er een kennismakingstraining met Nordic-Walking. De trainingen vinden plaats op de atletiekbaan in Schagen (achter de Spartahal). De cursus kost €45,- voor 10 weken. Na de cursus is het mogelijk om lid te worden van de vereniging (dit is uiteraard geen verplichting) en is deelnemen aan de andere wandeltrainingen die gegeven worden binnen de vereniging ook mogelijk.

Nieuwsgierig en enthousiast? Opgeven is mogelijk via www.tas82.nl. Voor meer informatie of vragen kunt u terecht via pr@tas82.nl (Monique de Vries) of via de Facebook Pagina TAS Schagen.

City Run Schagen is op zondag 19 mei. (Foto: aangeleverd).

City Run Schagen

SCHAGEN – Atletiekvereniging TAS'82 organiseert op zondag 19 mei de City Run Schagen. Een nieuwe naam, een andere route, de 25ste editie van de voorheen 10EM van Schagen. Een vertrouwd evenement in een nieuw jasje. Sportief Schagen laat zien waar Schagen sterk in is. Een kidsrun met diverse afstanden, een 5km en een 10 km wedstrijd/recreatierun met KIKA als goed doel en ook wandelen is weer mogelijk deze dag. Schagen bruist, vanaf 11.00 uur start tevens de verenigingenmarkt rondom de kerk in samenwerking met de SES, Team Sportservice Schagen en sportverenigingen uit de gemeente Schagen.

City Run Schagen

De 5 en 10 km. wedstrijd/ recreatieloop gaat om 12.00 uur van start. Voor beide afstanden is er een prijs voor de eerste drie lopers m/v. Bij online inschrijven betaal je €10,- en ontvang je een gratis jubileumshirt. Voor inschrijven is mogelijk tot 12 mei en kan via www.tas82.nl. Na-inschrijving vindt plaats op de dag zelf in de bovenzaal van Wonders Eten en Drinken aan de Markt 17 en sluit om 11.30 uur. Inschrijven op de dag zelf kost €2,- extra. De wandelaars die 10 of 16 kilometer lopen kunnen starten vanaf 09.30 uur en betalen €5,- voor deelname. Inschrijven is alleen mogelijk op de dag zelf bij Wonders.

SKRS KIDSRUN

Stichting Kinderopvang Regio Schagen (SKRS) sponsort de Kidsrun waar dit jaar ook peuters aan deel kunnen nemen. Meedoen kost €2,-, waarvan €1,- naar KIKA gaat.
De kidsrun start om 10.45 uur met een 200 meter voor kinderen tussen de 2 en 4 jaar. Om 11.00 uur starten de kinderen uit groep 1 t/m 4 met een 500 meter voor kinderen uit groep 1 en 2 en een 1000 meter voor kinderen uit groep 3 en 4. Kinderen uit de groepen 5 t/m 8 starten om 11.15 uur. Een 1500 meter voor kinderen uit groep 5 en 6 en een 2000 meter voor kinderen uit groep 7 en 8. Alle kinderen ontvangen een herinnering. De kidsrun is een echte funrun, er is geen tijdwaarneming. Inschrijven voor de kidsrun is mogelijk via www.skrs.nl, inschrijven op de dag zelf is ook nog mogelijk.

City Run Schagen hoopt op een grote opkomst en ziet jong en oud graag meedoen tijdens dit sportieve evenement. Ga voor meer informatie/voorinschrijven naar www.tas82.nl of neem contact op met Wim Blok via pr@tas82.nl of via 06-11538897. Voor vragen over de kidsrun kan contact opgenomen worden met Team Sportservice Schagen via: 0224 – 21 47 74 of mail naar mdevries@teamsportservice.nl

Concert Accordeonvereniging De Wisselvalligheid

Concert van Accordeonvereniging De Wisselvalligheid. (Foto: aangeleverd).

SINT MAARTENSBRUG - Accordeonvereniging "De Wisselvalligheid" geeft op zondag 7 april een concert in het Kerkje van Sint Maartensbrug, Grote Sloot 233. Aanvang 14.30 uur. Kerk open 14.00 uur. Het Salonorkest onder leiding van Peter Smith brengt o.a. een Scotland Potpourri ten gehore. Het Accordeonorkest, dat dit concert de laatste keer onder leiding staat van Jorina Dekker, speelt o.a. La Storia van Jacob de Haan. ''We heffen geen entree, maar stellen een vrijwillige bijdrage zeer op prijs.''

Stichting Samenwerkende Bonden van Ouderen Schagen (SBOS)

Programma voor april 2019

Alle activiteiten vinden plaats in "Onder de Acacia's", Acaciaplein 400, tenzij anders vermeld.

Vrijdag 5 april:         Bingo. Aanvang 14.00 uur.

Maandag 8 april:        Jaarvergadering KBO. Aanvang 14.00 uur.

Donderdag 11 april: Jaarvergadering ABOS. Aanvang 14.00 uur.

Vrijdag 12 april:         Klaverjassen. Aanvang 13.30 uur.

Zondag 14 april:         "Kom eens langs op zondag". Aanvang 14.00 uur.

Maandag 15 april:         Klassieke muziekmiddag. Aanvang 14.00 uur.

Vrijdag 19 april:         Bingo. Aanvang 14.00 uur.

Vrijdag 26 april:         Klaverjassen. Aanvang 13.30 uur.

EXPOsitie

DIRKSHORN - EXPOsitie op 30 en 31 maart in de NH -Kerk in Dirkshorn, Raadhuisstraat 5. Van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis. Ineke Mink en Rieks Rentenaar, beiden geboren en opgegroeid in Dirkshorn exposeren Schilderijen en Luc Hekman uit Warmenhuizen Houtsculpturen. De kunstenaars zijn aanwezig tijdens de expositie. Ineke Mink is al op jeugdige leeftijd begonnen met schilderen. Zij heeft aquarelleren geleerd van Vok Koster, bekende kunstschilder on Noord-Holland Noord. Tegenwoordig schildert Ineke met acryl op doek in vele lagen over elkaar die een mooie dieptewerking geven. Rieks Rentenaar is ruim 20 jaar geleden begonnen met schilderen. Zij is de laatste jaren gefascineerd door het Friese landschap. Zij heeft zich nu voornamelijk toegelegd op het schilderen met olieverf. Daarnaast is zij portretten en mensfiguren gaan schilderen. Luc Hekman woont in Warmenhuizen, studeerde aan de latere Vrije Akademie in Zwolle. In 2000 begon hij, gemotiveerd door Franse beeldhouwers, hout te bewerken. Hij maakt sculpturen zonder herkenbare vorm, vrij voor de fantasie van de kijker. Hij hakt graag tijdens het exposeren. Op het (binnen)terras wordt koffie, thee enz. met appeltaart geserveerd!

Expositie Fotoclub AFV Schagen

SCHAGEN - Fotoclub AFV Schagen exposeert dit jaar op het grote plein met vijftig foto's, een zeer gevarieerde expositie, met portret, landschap reisfotografie enz. Iedereen is van harte welkom tijdens openingsuren van het winkelcentrum. De fotoclub komt elke tweede en vierde donderdagavond bijeen in de bovenzaal bij Peetoom aan de Markt. Ook eens wat meer met de foto's willen doen, kijk op de website: www.fotoclubschagen.nl en kom ook daar eens vrijblijvend een kijkje nemen. Wie weet tot bij de expositie 29,30 of 31 maart.

Guildford Cathedral Choir zingt in de Schager Sint Christoforuskerk

SCHAGEN - Het kathedrale koor van Guildford, Engeland, zal op zondagmiddag 31 maart een Choral Evensong verzorgen in de Schager Sint Christoforuskerk, Molenstraat 2. Dit koor staat in de rijke traditie van de Engelse koorcultuur die uitmunt in vocale perfectie. Het Nicholson-orgel zal worden bespeeld om de zang te begeleiden. Voorgangers zijn uit Guildford meegekomen en zullen in het Engels de lezingen en gebeden verzorgen. De Evensong zal geheel in het teken staan van de Passietijd. Het koor staat onder leiding van de eerste vrouwelijke Master of Music van Engeland, Katherine Dienes. De geboren Nieuw-Zeelandse is sinds 2008 werkzaam in Guildford Cathedral, een van de meest vooraanstaande kathedralen van Engeland. Hoewel deze kathedraal in 1961 pas gewijd is, heeft het koor in de afgelopen jaren al een indrukwekkende internationale reputatie opgebouwd, die onder de leiding van Katherine Dienes verdiept en verbreed is. De Choral Evensong is vrij toegankelijk en begint om 17.00 uur. Na afloop wordt er een collecte gehouden. Zie ook: www.nicholsonschagen.nl

Eric Vloeimans uitverkocht in Valkkoog!

VALKKOOG - Eric Vloeimans verzorgt op zaterdag 6 april een concert in Valkkoog. De belangstelling voor dit concert is zo groot, dat het nu reeds is uitverkocht. ''We wijzen de belangstellenden alvast op de start van ons nieuwe seizoen dat op 5 oktober zal worden geopend door Petra van der Heide( harp) en Tatjana Vassiljeva (cello), beiden aanvoerster van respectievelijk de harpgroep en de cellogroep van het Koninklijk Concertgebouworkest.'' Belangstellenden kunnen hiervoor al telefonisch
reserveren bij Wil Aalten telefoonnummer 0224-215661 of via de website www.kerkjevalkkoog.nl

Nationale Pannenkoekdag op basisschool Frankendael

Pannenkoekdag op de basisschool Frankendael in Callantsoog. Een bijzonder project. (Foto: aangeleverd).

CALLANTSOOG - De nationale Pannenkoekdag was op vrijdag 22 maart. ''Dit organiseerden wij in samenwerking met 't Huys ten Oghe en hun vrijwilligers Theodora en Ria,'' zegt Renee Zwaan, directie Basisschool Frankendael in Callantsoog. ''Er waren een aantal kinderen aan het bakken en een aantal kinderen zorgden ervoor dat de tafel keurig schoon en gedekt is. De kinderen serveren hun pannenkoeken uit en mochten lekker mee-eten met alle ouderen. Ze hadden daarna de tafel opgeruimd en schoon gemaakt. Een mooi mini project waarin de thema's, verzorging, bakken, oud, jong en samenwerken met de omgeving centraal stond. De bewoners zullen tijdens de opening van onze school een speciaal ontvangst krijgen.''

Oog op kunst

SCHAGEN - Kunstenaars en creatieve vakmensen openen 30 en 31 maart hun deuren op industrieterrein de Witte paal in Schagen voor de vierde Open Atelierroute Witte Paal, Oog op Kunst. Monique Vink heeft haar atelier behoorlijk uitgebreid met extra werk -en expositieruimte. Waar ook meerdere gast exposanten zijn uitgenodigd om te komen exposeren. Nieuwe invulling van de route is kunstenares Marjolijn Pijper die ruimte huurt op het adres van Monique Vink. Zij exposeert met foto's, beelden en keramiek. Mariëlla van Achter de Dijk is verhuisd naar een nieuwe locatie op de Witte Paal waar zij meer werkruimte en grotere fotostudio heeft gecreëerd. Aangrenzend aan haar locatie richt ze voor de Open Atelierroute een expositieruimte in waar een aantal gast exposanten hun kunstwerken tonen. Kortom er is dus weer ontzettend veel divers werk te zien en te koop!

De adressen waar bezoekers terecht kunnen worden aangegeven door blauwe vlaggen en op elke locatie zijn routekaartjes te krijgen. Zuiderweg 14-g: Johan Pronk, fotografie. Witte Paal 107: Monique Vink, beelden en workshops. Witte Paal 107: Marjolijn Pijper, fotografie, beelden en keramiek. Witte Paal 107: expositie gastexposanten. Witte Paal 50-H (boven): Lidewij de Vries, art & illustration. Witte Paal 50-i (boven): atelier Da'Lin/Linda Moerland, schilderijen. Witte Paal 50-M: Sigii Meubelstoffering en tassen, Imke Eevenaar. Witte Paal 334-B, Achter de Dijk, lijstenmakerij en fotografie, Mariella de Lange. Witte Paal 334-C, expositie gastexposanten. Op 30 en 31 maart zijn de ateliers geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Iedereen is welkom. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina Open Atelierroute Witte Paal.

ROEST: Een heerlijke jeugdvoorstelling (6+). (Foto: Es & Zn Esther de Boer).

ROEST: Een heerlijke jeugdvoorstelling (6+)

In het Scagon Theater

SCHAGEN - ROEST: Een heerlijke jeugdvoorstelling (6+) in het Scagon Theater in Schagen. Gelukkig is niet iedereen normaal! Gelukkig zijn er mensen die raar of eigenaardig zijn. Gelukkig kan er soms opeens iets totaal onverwachts gebeuren. Een meisje valt uit een stortkoker en komt daardoor midden in een heel eigenaardige wereld terecht. Hier komen spullen terecht die normale mensen niet meer nodig hebben. Oud plastic, afgedankte meubels, roestige apparaten. Maar ook een paar onaangepaste mensen. Duik met deze mensen in hun bijzondere, te gekke wereld. Vol grappige ochtendrituelen, onmogelijke dansduetten, walsende vuilniszakken en melancholische liedjes. ROEST is een voorstelling door De Dansers, in samenwerking met Plan D, over de schoonheid van het abnormale. De spelers zijn tegelijker tijd dansers, zangers, acrobaten en uitvinders. Dit is een alleszins opmerkelijke voorstelling voor een ieder vanaf zes jaar.Om je te kunnen verwonderen, je te laten lachen en vooral om je te inspireren eens lekker niet normaal te zijn! Choreografie, muziek en dans: Guy Corneille, Andreas Denk, Josephine van Rheenen.

ROEST: Een heerlijke jeugdvoorstelling (6+), op 17 april in het Scagon Theater, aanvang 16.00 uur en de entree bedraagt € 8,50.

Entreekaarten verkrijgbaar via de webshop en/of (indien niet uitverkocht) aan de theaterkassa op de dag van de voorstelling. Tijdens kassa open stellingen kunnen ook, tegen contante betaling, entreekaarten worden aangeschaft voor nog komende voorstellingen.

Samen naar SAMEN met team CDA

Samen naar SAMEN met team CDA. (Foto: aangeleverd).

't VELD – Een diverse groep CDA'ers heeft een bezoek gebracht aan Maria Mater. Dit is een extramurale/thuiszorglocatie van Woonzorggroep SAMEN. Bewoners zijn daar samen met vrijwilligers (en lichte steun van Samen) zelf bezig om activiteiten op te zetten en te ontplooien. O.a. gericht op het verminderen van eenzaamheid. Club Mater is hiervoor speciaal in het leven geroepen vertelt vrijwilliger Peter Scholten. Club Mater organiseert allerlei activiteiten die gericht zijn op ontmoeten, om zo het welzijn van de bewoners te bewerkstelligen. Yannick Nijssingh (teamleider Welzijn-Service-Diensten): "Bewoners kunnen door een vaste bijdrage gebruik maken van alle activiteiten.

Daarnaast kunnen we de bewoners maar ook mensen uit de wijk soms iets extra's bieden doordat we financiële steun ontvangen vanuit het Microsoft Fonds en een aantal lokale fondsen". Een grote uitdaging is het vinden van voldoende zorgpersoneel. Daarom doet Samen deze week mee aan de Week van Zorg en Welzijn. Verbinding met de wijk is essentieel, voor ontmoeting maar ook voor het vinden en behouden van vrijwilligers. Vrijwilligers die ook hier in Maria Mater dag in dag uit klaar staan voor een ander, zonder hen staat alles stil. Er is veel waardering voor de programma's die vanuit het Rijk zijn opgestart om de ouderenzorg te verbeteren. Denk aan "Waardig Ouder Worden" of "Waardigheid en Trots". Deze en meer soortgelijke programma's blijken echter volledig gericht op instellingen waar mensen verblijven die onder de Wet Langdurige Zorg vallen, en dus niet bestemd voor thuiszorg, waardoor bijvoorbeeld Maria Mater hier geen aanspraak op kan maken. Dit is voor de bezoekende CDA'ers zeker aanleiding om dit eens onder de aandacht te brengen van Hugo de Jonge, CDA minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Tot slot komt ook verduurzaming aan de orde. Yannick Nijssingh: "de eerste stappen in onze duurzaamheidstransitie zijn gezet, we zij aangesloten bij Greendeal en doen mee met de milieuthermometer. Het zijn kleine stapjes maar de eerste stappen zijn gezet."

Deelnemers aan dit werkbezoek: Els van den Bosch, raadslid CDA Medemblik, Gea Klercq, fractievoorzitter CDA Heerhugowaard, Co Wiskerke, raadslid CDA Schagen, Win Bijman, CDA wethouder Koggenland, Diana Dekker, CDA Hoorn, kandidaat-statenlid, Mirjam Rijswijk, CDA Heerhugowaard en kandidaat Waterschap, Nico Bosch, fractievoorzitter CDA Opmeer, Hedwig Komproe CDA Schagen en kandidaat waterschap, Annemiek Nuijens, raadslid CDA Purmerend en Harry Nederpelt CDA wethouder Medemblik.


'Tafel van 10' in de Oldskoel Burgerbrug. (Foto: Jessica Heetebrij).

'Tafel van 10' in de Oldskoel Burgerbrug

BURGERBRUG - Er vindt op vrijdag 29 maart weer een Tafel van 10 plaats in de OldSkoel in Burgerbrug. De bedoeling van deze Tafel van 10 is om elkaar tijdens een verrassingsdiner met 3 gangen te ontmoeten, nieuwe contacten op te doen en elkaar beter te leren kennen. Het diner wordt bereid door Jessica Heetebrij, één van de huurders van een lokaal in de OldSkoel.

De OldSkoel is een plaats, waar mensen bij elkaar komen en is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de regio. Elke week komen er bezoekers naar de OldSkoel voor koffie, gebak, een goed gesprek, sieraden en tweedehandskleding in het lokaal van Jessica Heetebrij, het bezoeken van het Muziekatelier van zangeres Helen Botman, om te snuffelen naar prachtige artikelen in de brocante Le bouche à oreille, het Viltlokaal van Evelien Linschoten of het plukken van bloemen in de pluktuin. Ook worden er geregeld fairs, concerten en vergaderingen in de OldSkoel georganiseerd. Geïnteresseerden voor de Tafel van 10 kunnen zich vóór dinsdag 26 maart inschrijven via het emailadres: info@jessicaheetebrij.nl. De kosten voor dit 3-gangendiner zijn 10 euro per persoon (maximaal 10 personen) en aanvangstijd is 10 seconden over 19.00 uur.

Aanpassing voorrang kruising Beethovenlaan-Christoffelhof-Frans Halsstraat Schagen

Aanpassing kruising Beethovenlaan-Christoffelhof-Frans Halsstraat. (Foto:aangeleverd).

SCHAGEN - De afgelopen maanden ontving gemeente Schagen meerdere klachten over onveilige situaties op de kruising Beethovenlaan-Christoffelhof en Frans Halsstraat. Om deze situatie te veranderen, willen de melders graag de inrichting van de kruising aanpassen. "Veiligheid van onze inwoners is voor ons van groot belang. Deze kruising levert veel onveilige situaties op. Voordat wij wijzigingen aanbrengen, willen wij graag van onze inwoners horen of zij ons voorstel goed vinden. Zij zijn tenslotte de gebruikers van deze weg", legt wethouder Hans Heddes uit.

Huidige situatie

Op dit moment heeft rechts voorrang op de kruising. Dit zorgt vooral voor fietsers voor onveilige situaties. Daarnaast is het voor automobilisten door de brede kruising niet altijd duidelijk ook hoe de regels zijn. Gemeente Schagen stelt daarom voor om door middel van belijning een doorgetrokken rode fietsstrook aan te brengen. Daarnaast wil zij de voorrang met haaientanden en bebording veranderen. Verkeer van de Christoffelhof heeft hierdoor geen voorrang meer. Met deze aanpassing verwachten zij dat de verkeersveiligheid op deze kruising toeneemt.

Wat vinden de inwoners?

Gemeente Schagen wil graag weten wat haar inwoners van dit voorstel vinden? Zij kunnen voor eind maart laten weten wat zij van het voorstel vinden, door een bericht te sturen naar kruising@schagen.nl.

Vergroening parkeerplaats

SCHAGEN - De glasbak en winkelwagentjes op de parkeerplaats bij de voormalige Deen in Schagen werden afgelopen maandag, 25 maart, verwijderd. Binnenkort wordt hier een boom geplaatst met daaronder bloeiende planten die goed zijn voor de bijen en vlinders. Op de locatie van de voormalige Deen komt geen supermarkt meer terug. Het winkelpand wordt verdeeld in vier kleinere winkeleenheden. Schagen heeft het beleid om alleen bij supermarkten glasbakken in stand te houden. Het is de ambitie van gemeente Schagen om steeds meer kleurrijke en groene plekken te realiseren. Binnenkort gaan we Schagen een stukje mooier maken!

Juist op dit soort plekken met veel verharding is groen waardevol, omdat het helpt tegen hevige regenbuien en extreme hitte. ''Parkeerplaatsen zonder groen zijn niet meer van deze tijd'', licht wethouder Hans Heddes toe. Eén van de manieren waarop Schagen omgaat met klimaatverandering is het aanpassen van de openbare ruimte op extremer weer, Klimaatadaptatie wordt dat genoemd. Dit kan op verschillende manieren zoals het creëren van schaduw door meer groen, water op een natuurlijke manier in de bodem laten zakken of water langer vasthouden zodat piek buien vertraagt afgevoerd kunnen worden.

Schagen groeit door!

Dit project komt uit het programma "Schagen groeit door". Met dit programma wordt gemeente Schagen duurzaam groener om het woongenot en vestigingsklimaat in de gemeente te vergroten. Duurzaam, zodat de kinderen en kleinkinderen ook in een groene gemeente kunnen wonen. Daarnaast wil de gemeente dat inwoners hier fijn wonen en dat mensen hier graag willen komen wonen. De inwoners, ondernemers en bezoekers van de gemeente moeten zich prettig voelen in deze gemeente.

VVD Schagen vraagt onderzoek naar

'oversteekhulp' bij spoorwegovergangen

SCHAGEN - Het Schager college stelt op verzoek van de Schager VVD een onderzoek in naar de mogelijkheden voor een 'oversteekhulp' bij de grote spoorwegovergangen. De oversteekhulp is een informatiezuil die dichtbij een overweg wordt geplaatst en door middel van een kleursignaal aangeeft of voorbijgangers rustig kunnen oversteken of dat er binnen korte tijd een trein aankomt. De VVD deed het verzoek naar aanleiding van opmerkingen die inwoners aan hen lieten weten.

De VVD meldt dat Prorail erkent dat de spoorwegovergang in Schagen groter is dan elders en dat de kans dat een voetganger de overzijde niet haalt daardoor ook groter is dan elders. Onzekere passanten, bijvoorbeeld ouderen of minder mobiele personen, komen vaker in de problemen: als de overweg bellen rinkelen haasten zij zich naar de overkant waarbij ze het risico lopen om te vallen of opgesloten raken tussen de bomen. Prorail deed bij een vergelijkbare spoorwegovergang in Haarlem een proef met een oversteekhulp. Deze proef duurde ruim twee maanden en de onderzoeksresultaten van TNO laten positieve resultaten zien: mensen waren minder bang, vonden het nuttig, voelden zich rustiger en waren meer ontspannen en zekerder.

Grastegels blijken gevaarlijk

De grastegel is zeer fiets onvriendelijk en zelfs gevaarlijk. (Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - Naar aanleiding van de onlangs gehouden dorpsraad vergadering in Sint Maarten heeft de Seniorenpartij Schagen vragen gesteld bij de gemeente Schagen over de gebruikte soort grastegels langs de onlangs opgeknapte Breelandsweg. Hier bleek een soort grastegel te zijn gebruikt die zeer fiets onvriendelijk is, of zelfs zeer gevaarlijk! Afgelopen vrijdag heeft er een inspectie plaats gevonden met onder anderen de wethouder van Schagen, Hans Heddes. Het resultaat van de inspectie was buiten gewoon positief. Afgesproken is dat dit soort grastegel niet meer gebruikt gaat worden in de gemeente Schagen. En om het "tramrails effect" weg te nemen worden de grastegels op korte termijn afgevuld met klei, zodat er snel gras in kan gaan groeien. Ook bij de Zutweg bij Dirkshorn zullen de grastegels alsnog worden afgevuld.

Meeste stemmen voor de Provinciale Staten in Schagen gaan naar VVD

SCHAGEN - Bij de uitslag voor de verkiezingen voor de provinciale staten blijkt dat in gemeente Schagen de VVD de meeste stemmen heeft gekregen. De partij kreeg 3606 stemgerechtigden achter zich vanuit Schagen. Tweede is Forum voor Democratie met 3517 stemmen. Derde de CDA met 3420 stemmen. De vierde partij is PvdA, die 2320 stemmen kreeg. Het opkomstpercentage van gemeente Schagen is voor PS 58,91% en de waterschappen 56,02%.


Lunch bewoners en organisaties op Sint Maartenshof

SINT MAARTEN - Donderdag 11 april, 13.00 uur, lunchen de bewoners en vrijwilligers van Sint Maartenshof samen met de politie, Woonzorggroep Samen, Woonzorg Nederland en de gemeente Schagen. De bewoners hebben deelgenomen aan een onderzoek naar de leefbaarheid en veiligheid in hun wooncomplex. Met de lunch, aangeboden door genoemde organisaties, bedanken zij de bewoners voor hun deelname.

De aanleiding voor het onderzoek waren incidenten als diefstallen en vernielingen. De bewoners gaven dat niet altijd door aan de politie. "Van de bewoners kregen wij te horen dat er wel eens onbevoegden in het complex aanwezig zijn. Onder andere is daarop het deurplan aangepast. Ook hebben wij de bewoners van informatie voorzien, zodat zij ook melding gaan doen. Dit is gebeurd in een voorlichting over babbeltrucs. Tevens hebben de bewoners informatie gekregen om bij verdachte situaties de politie te gaan bellen. Zo kunnen we de meldingsbereidheid vergroten", aldus Eline Berlijn, de wijkagent van (onder andere) het dorp Sint Maarten. Uit de enquête onder de bewoners kwam ook naar boven dat zij zich wel eens eenzaam voelen. Berlijn: "Senioren die eenzaam zijn, kunnen ook sneller het slachtoffer worden van oplichters. Zij weten niet altijd hoe ze hulpverlenende instanties kunnen bereiken." Nu er verschillende maatregelen zijn genomen, krijgt het complex de award 'Samen Veilig Wonen'. Die reikt de burgemeester uit tijdens de lunch.

Ook zal basisschool De Zwerm in verbinding komen met de bewoners. Bij de school horen de kinderen en hun families, dus veel dorpsgenoten. Een idee is om de jeu de boules baan op te knappen. Die ligt in de tuin van Sint Maartenshof en kan dan door iedereen in Sint maarten bespeeld worden. Om te zorgen dat bewoners van het wooncomplex de hulpverlenende instanties makkelijk kunnen bereiken, is een eenvoudige maar zeer effectieve oplossing bedacht: voor elke bewoner is een kaart gemaakt, waarop de belangrijkste telefoonnummers staan van die instanties.

De lunch wordt nu nog geregeld door de verschillende organisaties. Zij hopen dat de activiteit volgend jaar door enthousiaste vrijwilligers overgenomen kan worden.

E-bike Testdagen bij Maikel de Fietsenmaker in teken van innovatie

Van zeer hip tot dé uitkomst voor ouden van dagen

't Rijpje- Wie praat over elektrische fietsen heeft het meestal over de actieradius en de looks. Oftewel: hoeveel kilometer kan ik ermee afleggen zonder de stekkerdoos nodig te hebben en hoe sportief oogt hij. De e-bike anno 2019 is niet alleen een voertuig van gemak maar ook waar je, net als je auto, mee kunt scoren. Kom ook daarvoor naar Maikel de Fietsenmaker komende vrijdag en zaterdag (29 en 30 maart), want op de E-bike testdagen zijn er elektrische fietsen te zien die meer dan alleen nuttig zijn. Die simpelweg stoer ogen als extra visitekaartje van jouw persoonlijkheid. Maar het bedrijf laat ook zijn andere kant zien: het familiekarakter, het zorgzame, vertaald naar een stuk innovatie voor de ouderen onder ons. Maikel van Zaanen heeft veel energie gestoken in het op maat kunnen bedienen van gepensioneerden en mensen met een handicap. En met resultaat!

Om maar direct dat te staven met een praktijkvoorbeeld: ,,Het is nog niet zo lang geleden dat een Heemskerks echtpaar bij mij kwam", vertelt Maikel. ,,Zij waren al op leeftijd en hadden gehoord van de elektrische loopfiets die zij in hun eigen woonomgeving niet kunnen krijgen. Deze elektrische loopfiets is ideaal voor mensen die nog maar moeilijk kunnen bewegen en daardoor niet meer hun been over de stang kunnen krijgen van een reguliere fiets. Bij deze loopfiets hoef je slechts met één been af te zetten en hij gaat al. De lage instap maakt namelijk dat je al met een been op de fiets staat. Uiteraard is het zadel groot en comfortabel zodat je na de afzet jezelf eenvoudig erop kunt laten zakken. En de middenmotor, die je een snelheid garandeert van 25 kilometer per uur, is ook nog eens mooi in het frame afgewerkt. "

Het Heemskerkse stel was erover te spreken, maar ze gingen nog blijer de zaak uit. ,,Omdat ze tegen hun verwachting in een gewone fiets vonden waar ze nog wél op konden fietsen." De Dropper, dat is de bijnaam van deze Batavus-klasbak, zo verkregen omdat het zadel met een druk op datzelfde zadel omhoog of omlaag kan. Zodoende kan de instap, die door het laag geplaatste frame al comfortabel is, verder vergemakkelijkt worden. Het Heemskerkse echtpaar koos derhalve voor deze Batavus E-Wayx Control die een prominente plek op de E-Bike Testdagen heeft.

Wat betreft het sportieve segment ontbrak lange tijd een aansprekend model voor de vrouw. Die is er nu met de Cube wel. En voor wie een fiets met nog meer karakter wil: de Dutch ID e-bike is een authentieke Noord-Hollandse fiets die ook nog eens met de hand wordt gemaakt door één monteur. Ambachtelijkheid ten top derhalve en het resultaat mag er zijn. Deze e-bike, vervaardigd in Beverwijk, oogt als een grille van een auto in het A-segment. Stoer zonder concessies, klasse zonder opsmuk, waarbij hij mede alle aandacht op zich gevestigd weet omdat alle details, zoals de middenmotor, onzichtbaar voor het oog zijn weggewerkt.

Interessant: tijdens de E-bike Testdagen wordt er geen twee maar zelfs vijf jaar fabrieksgarantie gegeven door Maikel de Fietsenmaker. Daarnaast zijn er nog diverse acties geldig op deze dag, zie hiervoor de advertentie elders in deze krant. En om het hoge serviceniveau anderszins te benadrukken: het bedrijf heeft een gratis haal- en brengservice, zodat je niet direct na je aankoop apart zaken moet regelen om je fiets mee te kunnen nemen.

Maikel de Fietsenmaker

Rijperweg 48a Sint Maarten

Tel. 0226-390995

Email: info@maikeldefietsenmaker.nl

Website: www.maikeldefietsenmaker.nl

17e Korenmiddag bij de 'de Klankentappers'

Korenmiddag bij de Klankentappers. (Foto: aangeleverd).

SINT MAARTENSBRUG - Het koor de Klankentappers uit Sint Maartensbrug organiseert op zondag 31 maart alweer hun 17e korenmiddag in Dorpshuis de Uijtkijk te Sint Maartensbrug. Deze middag is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de grootste festiviteiten in de categorie van het Nederlandstalige reportoire. Het mag dan ook al jaren op een warme belangstelling rekenen van jong tot oud, en waar gezelligheid altijd hand in hand gaat met muzikale ondersteuning van diverse koren.

Dit jaar zullen de Klankentappers de middag gaan vullen samen met het Langedijker koor en Popkoor Notebook uit Heiloo om er weer een fantastische middag van te maken, om de altijd volle zaal aan publiek weer een muzikale middag te bezorgen waar nog lang over na gepraat zal worden. De gezellige nummers van o.a Frans Duits, Frans Bauer, en Jeroen van der Boom zullen worden afgewisseld met nummers uit het oude tijdperk. Aan gezelligheid zal het ook deze keer dus zeker niet ontbreken. De middag ziet er als volgt uit. Om 13.30 trapt het Langedijker koor af voor hun optreden van 25 minuten, gevolgd door de Klankentappers zelf, en als derde koor komt popkoor Notebook aan de beurt. Daarna gevolgd door een verloting met prachtige prijzen. Na deze pauze komen alle drie de koren nogmaals aan bod, waarna er om 17.15 uur een gezamenlijk optreden staat gepland, om het publiek een fantastisch afscheid te bieden. De klankentappers staan reeds vele jaren onder leiding van dirigent Hans Lakeman uit Schagen, en worden muzikaal live ondersteund door Dirk langendijk (mister Uienhoop) op accordeon, Jan Schilder op drum. Deze korenmiddag wordt gehouden op zondag 31 maart in Dorpshuis de Uijtkijk, Maarten Breedtstraat 1 te Sint Maartensbrug. Aanvang 13.30 uur (zaal open om 12.30 uur), Eindtijd 17.15 uur. Gratis entree.

Maak kennis met General Cars & Parts,

in de RAI of op de beurs in Ursem

Hard werken is mooi, maar het begint met passie: dát is General Cars & Parts ten voeten uit. Dat kun je zien en proeven in de showroom en werkplaats in Ursem waar het bedrijf in gevestigd, maar ook op de toonaangevende International Amsterdam Motor Show die van 3 tot en met 7 april in de RAI wordt gehouden en waar wij met een stand present zijn.

Eigenaar Coen Bakker: ,,Ook een kleine twintig jaar na de oprichting zijn we in de eerste plaats liefhebbers van big American cars. Het bleek alleen zo te zijn dat veel mensen deze liefde deelden. Het is dan ook dankzij onze klanten te danken dat wij onze hobby professioneel hebben mogen oppakken. Ons team van enthousiaste medewerkers weet alles van Amerikaanse voertuigen, van de kleinste bout tot het motorblok. En niet van één specifieke uitvoering, maar van diverse merken USA cars en pick-ups. Onze service omvat daardoor zowel verkoop als lease als onderhoud als reparatie.

Ook onze scherpe tot zeer scherpe prijzen zien wij als onderdeel van die service. Het geheim van de smid? Het grote netwerk dat we in de loop der jaren opgebouwd hebben. Oók als de gewenste auto uit de Verenigde Staten, Canada of elders vanuit de Europese Unie geïmporteerd moet worden. Echter, regelmatig hebben wij deze wagen al op voorraad: onze marktkennis ontzorgt jou."

Oók als het om de details gaat. In de webshop Gcap.nl vinden liefhebbers van Amerikaanse pick-ups een uitgebreide lijn accessoires en onderdelen om jouw auto aan te kleden als persoonlijk en/of zakelijk visitekaartje. Tevens tref je in de webshop een groot aanbod om de wagen functioneel in te richten als werkgereedschap.

Bakker: ,,Topkwaliteit is daarbij het sleutelwoord: voor pickup merken als Dodge, RAM, FORD USA, Chevrolet, GMC en Toyota Tundra importeren we rechtstreeks vanuit de fabriek. Denk hierbij aan accessoires zoals hardtops, vrachtcontainers, tonneau covers, bedcovers, rollcovers, foldingcovers en bedslides om uw laadbak in te richten of dan wel te sluiten. De juiste pick-up accessoires bestel je kortom bij Generalcarsandparts.nl!"

IN KADER

General Cars & Parts kan de toonaangevende RAM 1500, 2500 en 3500 leveren uit voorraad. Deze mogen gereden worden met rijbewijs B of C. Rijbewijs C is bijtellingsvriendelijk.

Firezone Schagen nog steeds de goedkoopste

SCHAGEN- Firezone Schagen, gesitueerd op bedrijventerrein De Witte Paal in Schagen, is nog steeds de goedkoopste als het om benzine gaat in de regio Schagen. Je betaalt er 1,55 euro per liter. Dat wijst de vergelijkingssite www.brandstof-zoeker.nl uit. De Total Express aan de Havenstraat in dezelfde stad staat op twee, deze is twee cent per liter duurder. Het 'brons' is voor Berkman Schagen, ook op de Witte Paal. Dar betaal je 1,58 euro per liter.

TinQ 't Zand, het weer opgebouwde tankstation aan de Irenestraat dat eerder verwoest was door brand, is de goedkoopste in de regio qua diesel. Deze brandstof kost er 1,30 euro per liter. De tweede plaats wordt gedeeld door heel veel tankstations: Firezone Schagen en Berkman Schagen zien we wederom een toppositie innemen, maar ook Avia De Stolpen (gelegen op de kruising van de provinciale wegen naar Den Helder, Alkmaar, Schagen en 't Zand), Supertank Schagen op bedrijventerrein de Fok en Esso Lagendijk in Schagen. Allemaal zijn ze met 1,32 euro per liter twee cent duurder dan TinQ 't Zand.

13 / 16

Jubilerend RPR Camper- & Caravan Service en Camperverhuur Petten tonen op 30 maart hun innovatieve kracht en hoogwaardige persoonlijke dienstverlening

...René Bodenstaff van Camperverhuur Petten (links) en Robert Rührup van RPR Camper & Caravan Service zijn klaar voor de open dag van zaterdag... (Foto: Warner de Weerd).

Inspireren én informeren, dat staat centraal

WARMENHUIZEN- Een bekende Amerikaanse film met topacteurs Matthew McConaughey en Cameron Diaz introduceerde een reclameslogan die anno 2019 nog steeds niets aan kracht ingeboet heeft: frost yourself. Vrij vertaald: je bent verbijsterd bij het zien van zoveel pracht van het product. Nu is dat wat zwaar aangezet als je een beschadigde camper of caravan ziet die een monteur bezig is spic en span te maken. Of wanneer je een buscamper ziet waarvan de schoonheid en het comfort vooral van binnen zit. Maar het doel van de open dag op zaterdag 30 maart van RPR Camper & Caravan Service en Camperverhuur Petten is wel degelijk niet alleen informeren maar ook inspireren. Wie op deze zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur de vestiging van het jubilerende RPR - het familiebedrijf bestaat tien jaar - bezoekt proeft eerst de gezelligheid die bij beide bedrijven zo past. En voelt daarna langzamerhand de bewondering groeien.

Want dat is wat vakmanschap doet met de leek. Eerst zie je alleen die monteur met vieze handen, daarna zie je pas hoe kundig die handen de kleinste schades (Profile Repair in vaktermen) aan de aluminium platen repareert of het grovere werk aan het onderstel met het oog van 'de gildemeester' gepolijst uitvoert. Terwijl jij met een mengeling van verbazing en bewondering toekijkt bij deze klussen die op zijn minst ambachtelijk is en regelmatig valt te scharen onder de noemer monnikenwerk, vertellen relaties RPR vertellen over de nieuwste trends. ,,En dan hebben we het over relaties in vak-gerelateerde gebieden waar ook echt wat nieuws speelt", vertelt eigenaar Robert Rührup van RPR. ,,Denk aan de veren die de bovenconstructie moeten dragen. Wij zijn dealer van VB-Airsuspension, het beste en meest innovatieve merk in de markt. Ook tonen we de nieuwste levelsystemen van het A-merk Mave en diverse camper- en caravanaccessoires van het topmerk Dynad. Verder etaleren we een nieuwe unieke zirkonium coating die nog meer bescherming biedt voor de caravan en camper en daarnaast die gewenste luxueuze spiegelreflectie heeft. Jouw camper of caravan oogt kortom als nieuw!"

Camperverhuur Petten

Zo ogen de buscampers van Camperverhuur Petten ook en sowieso zijn ze maximaal slechts een paar jaar oud. Comfort staat uiteraard voorop voor wie een buscamper verhuurt voor zijn of haar vakantie en de buscampers van Irma en René Bodenstaff zijn dan ook van alle gemakken voorzien. Denk aan een gasfornuis, eettafel, toilet, luifel, draaibare voorstoelen, een fietsenrek, een achteruitrijcamera en meer. ,,Nieuw en extra comfortabel is dat er nu ook een type buscamper is met een tweepersoonsbed in de lengte", vertelt het Pettemer echtpaar wiens bedrijf ook een begrip is geworden: volgend jaar viert ook Camperverhuur Petten het tienjarig bestaan!

Tijdens de open dag, die plaatsvindt aan de Debbemeerweg 8 in Warmenhuizen, zijn er uiteraard diverse buscampers live te bezichtigen! Verder hebben beide bedrijven gezorgd voor catering en vermaak voor de kinderen. Han Burgers is present met een diavoorstelling over zijn vakantie-avonturen. Meer weten? Zie www.camperverhuurpetten.nl of www.rprcamperservice.nl.

'Facehoek' van Joke de Vries in Zijper Museum. (Foto: aangeleverd).

Facehoek in Zijper Museum

Door: Hans Duin

SCHAGERBRUG – Vanaf 31 maart wordt het in het Zijper Museum Schagerbrug in het kwadraat: kunstenares Joke de Vries, woonachtig op loopafstand, exposeert in de trots van het dorp.

Het blijft doorgaan in het zo leefbare dorp: na OEK steken het Zijper Museum en Joke de Vries hun vinger op: "Ik heb een schilderij van Gré Delver-Veuger aan het museum geschonken. Zo kwam het idee voor een expositie op de proppen", aldus De Vries. Zij heeft zich hobbymatig gespecialiseerd in het schilderen van portretten: ,,Een enkele keer wijk ik van dat pad af, bijvoorbeeld geïnspireerd door ons prachtige landschap. Maar portretten is toch wel de hoofdzaak. De inspiratie? Dat is heel verschillend. Het kan een fotootje in de krant zijn of een mooi gedicht. Recent heb ik bijvoorbeeld Akwasi en Rrembrandt gemaakt. Mijn uitdaging is om het karakter te laten doorschemeren in het schilderij."

Het is bepaald niet de eerste keer dat De Vries exposeert: "Mijn werk was al regelmatig te zien in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Net als in Slot Schagen bij Hans Westerik en in mijn eigen schuur hier bij Zomerkunst." Het Zijper Museum wordt drie maanden verrijkt met de 'facehoek' van Joke de Vries. Voor voorzitter Gonno Leendertse is de het, na de opening december vorig jaar, de volgende fase in een mooie estafette: "Het bezoek aan ons museum is beslist goed, maar, in mijn ogen belangrijker: de reacties zijn uitgesproken positief, men is verrast door de hoge kwaliteit. En we hebben plannen. Vóór de zomer hebben we de Duitse vertaling van onze gids klaar. En we zijn druk doende met de scholen, het Regius College en de basisscholen."

Het Zijper Museum is zondag en maandag geopend van 12-16.30 uur. Na 1 april gaan de deuren ook op donderdag van het slot. De entree is vier euro; voor 12,50 euro ben je vriend van het museum met een heel jaar lang gratis toegang. Groepen betalen 3,50 per persoon.

14 / 16

Arwin Kluft met zijn muzikale biografie

Arwin Kluft treedt op in Cultureel Dirkshorn. (Foto: aangeleverd).

DIRKSHORN - Zanger Arwin Kluft zal op 7 april in Dirkshorn, samen met de muzikanten Gert-Jan Weel (piano), Bernd Ooijevaar (bas) en Marco Zwaan (drums) zijn 'Muzikale Biografie' ten gehore brengen. Een concert in samenwerking met Cultureel Dirkshorn waarin de vele aspecten uit zijn veelzijdige carrière langs zullen komen. Zo zullen uiteraard zijn tv momenten aan bod komen, zijn songfestival ervaring, de totstandkoming van zijn cd, de vele evenementen waar hij onderdeel van heeft mogen zijn tot en met het optreden samen met Barbara Streisand in de Ziggo Dome. Arwin neemt de bezoeker mee terug in de tijd naar het moment waarop hij de keuze maakt om van zijn hobby zijn beroep te maken. Een grote verscheidenheid aan stijlen komen langs. Vanaf zijn beginfase bij de Operette via de kleinkunst naar de shows en musicals. Pianist Gert-Jan Weel is de initiatiefnemer van dit concert. Na meerdere malen samen met Arwin concerten in het land te hebben gegeven kwam hij met het idee om dit ook in de 'eigen regio' te gaan doen maar dan met ondersteuning van meerdere muzikanten.

NH kerk, Raadhuisstraat 5, Dirkshorn op zondag 7 april 14.30 uur, entree € 12,50. Reserveren: info@cultureeldirkshorn.nl

Lisan, van boekhandel Plukker Schagen, is uitgeroepen tot stoerste thrillerverkoopster van Nederland

Lisan, van Boekhandel Plukker, is uitgeroepen tot stoerste thrillerverkoopster van Nederland. (Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - Lisan Hoogendonk is door uitgeverij De Fontein, uitgeroepen tot stoerste thrillerverkoopster van heel Nederland. Op 28 februari maakte De Fontein een longlist met twintig stoere thrillerverkoopsters uit boekhandels door Nederland bekend. Op de shortlist stonden onder de tien stoerste thrillerverkoopsters zowel Lisan Hoogendonk als Monique Manshanden van boekhandel Plukker. Lisan werd naast haar talenten in de advisering van spannende boeken bij boekhandel Plukker geroemd om de promotie van haar eigen tips op Instagram en Facebook. Van de jury kreeg Lisan een t-shirt met op de achterkant 'stoerste thrillerverkoopster' en een spannend uitje voor twee. De spannende boekentips van Lisan zijn te vinden bij boekhandel Plukker en op www.boekhandelplukker.nl

Petten werkt aan een snelle verbinding met het strand. (Foto: Piet Noort).

Petten aan Zee werkt aan een snelle verbinding met het strand!

Met mooi weer sneller naar het strand. (Foto: Piet Noort).